Beeld Express 3/2014

68
tweemaandelijks tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw 3/2014

description

Om onze leden, liefhebbers van foto, film en/of multimedia, regelmatig in te lichten over hun interesseveld, verspreiden wij tweemaandelijks (vijfmaal per jaar) een tijdschrift onder onze leden: Beeld Express. Het stijlvolle magazine biedt een ruime blik op wat leeft binnen het domein van de beeldcultuur. We willen tonen dat fotografie, film en multimedia een huwelijk kunnen aangaan en dat de scheiding amateur/professional niet langer een evidentie is. Beeld Express illustreert en duidt de beeldtaal van fotografie, film en multimedia rijkelijk. Het werpt een licht op fotografen en cineasten (liefhebbers en professionelen), exposities, het sociaal-cultureel leven, technische evoluties, publicaties, dvd's, websites en veel meer. Naast aankondigingen van tentoonstellingen, projecties, wedstrijden, workshops, cursussen, ... biedt het tijdschrift ook een venster op groeiende trends. Kortom, een must voor iedereen met een hart voor fotografie, film en multimedia

Transcript of Beeld Express 3/2014

Page 1: Beeld Express 3/2014

tweemaandelijks tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw

BEE

LD E

XPR

ESS

3/2

014

sept

embe

r/ok

tobe

r - A

fgift

ekan

toor

Ant

wer

pen

X -

P30

9297

- 5

x p

er ja

ar in

maa

rt, j

uni,

sept

embe

r, no

vem

ber

en ja

nuar

i

3/2014

Ben je in je vrije tijd bezig met fotografie, film of multimedia, of kriebelen je vingers om eraan te beginnen? Het Centrum voor Beeldexpressie is je aanspreekpunt. Je krijgt er advies, informatie en documentatie op maat.

Iedereen met een liefde voor beeldtaal kan bij ons terecht, maar leden genieten van extra voordelen en daar komen er weer enkele nieuwe:

eenabonnementophettijdschriftBeeldExpress eenlidkaartdieerkendisdoordeVlaamsegemeenschap gratisdeelnameaanallewedstrijdengeorganiseerddoorhetCentrumvoorBeeldexpressie eenaanzienlijkekorting(vaak100%)opalledooronsgeorganiseerdeactiviteiten(lezingen,projecten,cursussenen

workshops,wedstrijden,expositiesenevenementen) deontleningvanopname-,projectie-enexpomateriaal eenSABAM-regelingvooralwiemuziekgebruiktbijfilmsofAV-producties eenverzekeringburgerlijkeaansprakelijkheid(+rechtsbijstand)énlichamelijkeongevallen demogelijkheidomfinanciëlesteuntebekomenvooreenbuitengewoonproject kortingstarief(€6i.p.v.€8)bijeenbezoekaanhetFoMuAntwerpen regelmatigkanstothetwinnenvandvd’s,boeken,tickets,…inBeeldExpress 10%kortingopaljeaankopenbijhetfotolaboONELABfineartprinting(www.onelab.be) 10%kortingophetontwikkelenvanfilmsenophetprintenenmonterenvanfotowerkbijFotoshopGent

(www.fotoshopgent.be) 10%kortingbijfotolaboMilo-Profi(www.milo-profi.be) kortingstariefbijaankoopvaneencatalogusn.a.v.eenexpoinCCHasselt(www.ccha.be) kortingstariefengratisverzendingbijaankoopvanboek(en)uitdereeks‘Focusopfotografie’viawebshopLannoo

(www.lannooshop.com/beeldexpress) NIEUW reductietariefbijvoorstellingenBeursschouwburg(www.beursschouwburg.be).Alskennismakingsactieheb-

benonzeledenbovendienrechtop1vrijkaartvoordevoorstellingBildraum,eensamenwerkingtussenfotografeCharlotteBouckaertenarchitectSteveSalembier,op7en8november(zieonzewebsitevoormeerinfo)

NIEUW kortingstariefopallevertoningen(excl.opening,specialsenslot)FilmfestivalOostende(ziep14-15, www.filmfestivaloostende.be)

NIEUW kortingstariefopfilmvoorstellingenFilmFestGent(ziep.24-25,www.filmfestival.be) NIEUW kortingstariefopaankoopcatalogusBredaPhoto(ziep.20-21) NIEUW kortingopdevoorstelling‘Méduses’inFlageyop1november,20.15u.,Studio4,www.flagey.be),

enditvoor20plaatsen(zieonzewebsitevoormeerinfo)

Hou onze website, je mailbox of de volgende nummers in de gaten, want er volgen nog nieuwe voordelen!

Je wordt lid voor € 20 (lidkaart met of zonder foto)! Jongeren tot en met 25 krijgen korting: zij betalen € 14

www.beeldexpressie.be

Centrum voor Beeldexpressie

Page 2: Beeld Express 3/2014

02 The Drop

04 De Pixelfabriek

05 Photokina 2014

08 Paul D’Haese: Verblind worden en ontsnappen

14 Stoere zeeman Wim Willaert als Master Filmfestival Oostende

16 Prijs Beeldende Kunst Provincie Antwerpen voor Michèle Matyn

17 ProjectBattlefieldHeritage

18 Drie maal mediakunst, in Brussel en Antwerpen

19 Het bruist in …

20 BredaPhoto en Fotoweek

22 Duotentoonstelling‘FotografieHerontdekt’

24 Focus op Frankrijk tijdens 41ste Film Fest Gent

26 UNEXPOSEDFotografiecircuit2014

28 Plan Bart

29 Uit op dvd

30 De ‘Atlantic Wall’, als het beton van het Derde Rijk

34 UNICA 2014

36 ‘The Loft’ in oktober in wereldpremière

39 Boekennieuws

40 Productinfo

42 Unseen Photo Fair 2014

43 CinéPublic:stuurnujefilmin!

44 CvB-passé

50 CvB-nieuws

62 Programma CvB

64 WIE contacteren WAARVOOR in het CvB?

BEELD EXPRESS (oplage 5350 ex.)

nummer 3, jaargang 44, september/oktober 2014

Verschijnt 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari.

Centrum voor Beeldexpressie, CvB vzw, erkend door de PSA, FIAP en UNICA

Voorzitter en verantwoordelijk uitgever: F. Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent

Tel. 09/220 29 15 - e-mail: [email protected]

Hoofdredactrice - redactieadres: Joke Embrechts

Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 AntwerpenTel.: 03/289 12 03

e-mail: [email protected]

Overige redacteurs:J. Embrechts (je), M. Cooreman (mc),

R. De Muyter (rdm), C. Goossens (cg), M. Thysens (mt), N. Townsend (nt) C. Op de Beeck (codb),

W. Van Springel (wvs)

Inlichtingen, adreswijzigingen, publicitaire inlassingen, ...:

Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 AntwerpenTel.: 03/289 12 01

e-mail: [email protected]

Abonnementen: 20 euro per jaargang (5 nrs.) (buitenland 30 euro)

Losse nummers: 5 euro per nr. (buitenland 7 euro)te storten op rekening 414-4199991-24 van CvB vzw,

Vorstermanstraat 7- bus 1.5, 2000 AntwerpenBIC: KREDBEBB / IBAN: BE81 414 4199991 24

Meer informatie op onze website:www.beeldexpressie.be

Alle artikels worden gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de hoofdredacteur gestuurd te worden.

De niet gepubliceerde artikels worden - tenzij anders afgesproken - niet teruggestuurd.

Niets uit dit nummer mag gedeeltelijk of in zijn geheel overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

Lay-out en prepress: Kim Peeters

Foto cover: Escapades © Paul D’Haese (zie p. 8)

© K

ris

Gou

bert

/ Ex

po G

roen

grijs

(zi

e p.

50)

Page 3: Beeld Express 3/2014

M

O

VE

1voorwoord

Traditie: “een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven”. Een woord dat sommigen doet gruwen, anderen zweren er bij. Creativiteit en traditie lijken soms ver uit elkaar te liggen - vaak proberen wij als fotografen, cineasten en mediakunstenaars net de betreden paden te verlaten en ons op een originele en creatieve manier uit te drukken - maar niets is minder waar: traditie kan net een uitstekende voedingsbodem zijn voor creativiteit!

Het is misschien nog wat vroeg om van een echte ‘traditie’ te spreken maar sinds vorig cultureel seizoen hebben we bij het Centrum voor Beeldexpressie zo onze eigen ‘gewoonte’ die we jaarlijks hernemen. Elk jaar kiezen we namelijk een nieuw thema, de krijtlijnen waarbinnen we creatieve en uitdagende initiatieven uitwerken. Je hebt het het afgelopen jaar ongetwijfeld gemerkt: soms kleurde jouw favoriete magazine zelfs letterlijk GROEN! Het merendeel van onze activiteiten kregen een ‘groen’ tintje met als hoogtepunt de expo ‘Groengrijs’ in de Gentse Sint-Baafsabdij over natuur-fotografie in de stad.

Aan alle mooi liedjes komt een eind, maar we zouden niet van een traditie kunnen spreken als we geen nieuw jaarthema zouden hebben klaarstaan! We slaan de groene bladzijde om en gaan dit jaar voluit voor beweging. Komaan creatieve medemens, uit jouw (luie?) zetel en MOVE!

Zo kan je momenteel de expo ‘Groengrijs’ nog bewonderen op haar nieuwe locatie in het Natuurpuntmuseum in Turnhout, waarna deze nog te bezichtigen valt in het Ecohuis Antwerpen (zie p. 50). Ook Photo View reist nog doorheen de provincies en doet daar nog verschillende culturele centra aan. Ciné Public is letterlijk on the move! Ons tweejaarlijks kortfilmfestival verhuist namelijk van Gent naar Antwerpen, waar we met open armen onthaald worden door Cinema Zuid. Verder kijken we uit naar Scott Kelby's ‘Worldwide Photo Walk’. Onze stapschoenen en camera liggen al klaar. Hou verder onze website in de gaten want er staan nog heel wat thematische projecten op stapel.

Uiteraard verliezen we de klassiekers niet uit het oog. Onder het motto ‘never change a winning team' bieden we jou ook dit jaar met veel plezier een nieuwe editie aan van de Dag van de Amateurfotograaf en -cineast, het Festival van de Vlaamse niet-professionele cineasten, ARENA, Standpunten, Filmforum,… Wil dat zeggen dat we traditioneel of conventioneel zijn? Verre van! We dragen innovatie namelijk hoog in het vaandel en blijven elke formule bijschaven om jou als fotograaf, cineast of mediakunstenaar ten volle te blijven boeien en uitdagen!

Met het nieuwe thema ‘Move’ gaan we creatief aan het werk en proberen we jou ook het komende jaar weer te verrassen met originele initiatieven. Hou zeker www.beeldexpressie.be en de volgende edities van Beeld Express in de gaten!

Wouter Van Springeln

Page 4: Beeld Express 3/2014

2 In BEELD

De rode loper rolt in september uit voor Michaël Roskam. Dan gaat in Hollywood én in België 'The Drop' in première, de eerste Amerikaanse film voor de Vlaamse regisseur en de laatste voor acteur James Gandolfini.

Gandolfini overleed vorig jaar aan een zware hartaanval terwijl hij op weg was naar een filmfestival in Sicilië. De acteur is vooral bekend van zijn rol als Tony Soprano in de maffiareeks ‘The Sopranos’. Dat de film de laatste rol voor James Gandolfini zou zijn had Michaël Roskam nooit gedacht. “Hij was op zijn best in die personages die je moeilijk kan veroordelen, omdat ze zo herkenbaar zijn”, zei Roskam naar aanleiding van zijn dood over de samenwerking. “En hij was vooral een briljant acteur, baanbrekend en altijd fantastisch om naar te kijken.” Gandolfini was zelf vragende partij om een keer met de Limburgse regisseur samen te werken. Roskam zei daarover in Humo: “Het script van 'Animal Rescue' (de werktitel, red.) ging al een tijdje rond. Toen de agent van Gandolfini hoorde dat ik de film zou regisseren, belde hij hem meteen op. Gandolfini had net 'Rundskop' gezien en toen gezegd: “I wanna work with this guy.” Een mooier compliment kon ik me niet voorstellen.” Gandolfini zal het eindresultaat echter nooit kunnen bewonderen.

De film volgt de eenzame Bob Saginowski (Tom Hardy). Hij is barman in Brooklyn waar cash geld via geheime wegen - de zogenaamde “drops” in cafés - naar lokale gangsters terugstroomt. Onder het juk van zijn baas en neef Marv (James Gandolfini) staat Bob plots in het middelpunt van een foutgelopen overval en is hij verstrengeld in een onderzoek dat diep graaft in de geschiedenis van een buurt waar vrienden, families en vijanden allemaal samenwerken om hun brood te verdienen - tegen eender welke prijs.

The DropDe eerste Amerikaanse film van Michaël R. Roskam

Het scenario van deze film is gebaseerd op het kortverhaal 'Animal Rescue' van Dennis Lehane, de Amerikaanse cultauteur die het materiaal leverde voor toppers als ‘Shutter Island’ en ‘Mystic river’. Naast hoofdrolspeler Tom Hardy en James Gandolfini in een belangrijke bijrol zijn ook Noomi Rapace en Matthias Schoenaerts in bijrollen in de film te bewonderen.

Belgische filmmakers die het zouden gaan maken in Hollywood, dat is niets nieuws. Maar als er één is op wie we ons geld zouden durven in te zetten, is het wel Michaël R. Roskam, de maker van de Oscargenomineerde film ’Rundskop’. Door het sce-nario van een klepper, de uitmuntende cast en het talent van Roskam kan het niet mislopen. Op basis van de trailer, veel meer was er bij het ter perse gaan nog niet te zien, weten we dat de sfeer, de persona-ges en het acteerwerk juist zitten. Het resultaat lijkt indrukwekkend, zeker voor een Amerikaans debuut. De fotografie van de prent wordt opnieuw verzorgd door Nicolas Karakatsanis, die met 'Rundskop' heeft bewezen een zeer talentvolle Director of Photography te zijn. De film is een Amerikaanse productie van de Amerikaanse studio Fox Searchlight.

Begin juli kregen we al wel de Belgische versie van de poster te zien, nadat eerder de internationale werd

Page 5: Beeld Express 3/2014

3In Beeld

gelanceerd. Michaël R. Roskam: “Het is heel gebruikelijk dat de filmdistributeur verschillende versies van een filmposter maakt, aangepast aan de markt. Ik ben dan ook zeer blij om mijn eerste Amerikaanse film in België te kunnen voorstel-len met een gepersonaliseerde versie. Het is een heel erg mooie poster, grafisch heel sterk, die perfect de sfeer rond de film weergeeft. Een échte filmposter.” (je)

n

'The Drop’ komt in Amerika uit op 19 september, de Belgische bioscoopgangers moeten wachten tot 24 september. Wij zijn alvast reuze benieuwd!

Page 6: Beeld Express 3/2014

4 EXPO

Overdonderend was de respons op een oproep in het voorjaar om iedereen uit de regio Kortrijk met een passie voor fotografie in september te laten ten-toonstellen in de imposante Budafabriek. Sinds maart volgden zo’n honderd niet-professionele fotografen open classes bij Danny Veys, docent fotografie in Luca School of Arts in Brussel. In groepjes van maximaal 15 mensen bespraken ze de meegebrachte beelden van alle deelnemers. Zo werden ruim 2.500 foto’s verza-meld, waaruit Danny Veys een selectie maakte van ruim 200 beelden. Deze werden opnieuw afgeprint en ingelijst. Tijdens ‘de Pixelfabriek’, van 6 september tot en met 5 oktober 2014, toont hij een selectie van straffe beelden van Kortrijkzanen, van mensen die reeds geruime tijd gepassioneerd met fotografie bezig zijn tot Instagramfreaks. De expo wordt aangevuld met de foto’s van Photo View 2014.

Danny Veys: “Amateurfotografie, met zijn nadruk op communicatie, met zijn familiale of huishoudelijke onder-werpen, benadert voor mij de meest authentieke vorm van fotografie. Ze is minder zelfbewust dan fotografie die streeft naar kunst. In mijn vele gesprekken met de deel-nemers aan de Pixelfabriek wilde ik over het hoofd gezien materiaal herbekijken, de waarde ervan heroverwegen en nieuwe interpretaties vinden voor populaire fotografie. Wat me opvalt is dat voor nog te veel niet-professionele fotografen technologie een fetisj is. In de Pixelfabriek wil ik mensen aansporen om werk te maken en te tonen dat het traditionele, het stereotiepe, maar vooral de technologie overstijgt.”

Parallel met de tentoonstelling loopt er een uitgebreid programma met workshops, lezingen, documentai-res,… waaraan het Centrum voor Beeldexpressie mee-werkt. Elke week richt de Pixelfabriek ook de spot op één fotograaf. Abel Costeur, Pieter Michiels, Evy Raes en Aaron Lapeirre krijgen voor vier dagen één ruimte, vier muren en een fijne vernissage. Een mooie reden om elke week voor deze pop-upexpo binnen te lopen in de Pixelfabriek. In de Pixelbar kan je terecht voor een koffie en een pint en de bookshop biedt een selec-tie aan fijne fotoboeken. In de Paardenstallen van het Broelmusem, op een steenworp van de Budafabriek, wordt het werk getoond van fotografe Veronika Pot.

Activiteiten Centrum voor Beeldexpressie:

Photo View 2014 - Fotoreeksen met pit tentoongesteldVan 6 september tot en met 5 oktober 2014, donderdag tot en met zondag, 14 u. - 18 u.

ARENA - Gratis feedbackmoment voor fotografenZaterdag 13 september 2014, 14 u. - 17 u.Inschrijven via [email protected] of 03 289 12 05.

Standpunten - Gratis gespreksforum voor en door fotografenDonderdag 25 september 2014, 20 u. - 22.30 u.Inschrijven via [email protected] of 03 289 12 05.

Eendaagse cursus portretfotografie - Basiskennis vereistZaterdag 20 september 2014, 9.30 u. - 17 u.€ 25 voor leden van het Centrum voor Beeldexpressie, € 30 voor niet-leden. Inschrijven via [email protected] of 03 289 12 05.

Kinderworkshop ‘Oma en opa op de foto’ - Spelenderwijs bijleren over fotografieVoor kinderen van 6 tot 12 jaar.Zondag 21 september 2014, 14 u. - 17 u.€ 15 euro per kind. Oma of opa doet gratis mee! Inschrijven via [email protected] of 03 289 12 05.

Meer info over onze activiteiten tijdens de Pixelfabriek vind je in het CvB-nieuws achteraan in dit magazine (kijk vanaf p. 50 bij ‘Close-up’, ‘wegwijs West-Vlaanderen’ en ‘Cursussen en workshops’). (codb)

n

De Pixelfabriek loopt van 6 september tot en met 5 oktober 2014 en is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 u. tot 18 u. De toegang is gratis.Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk, www.buda-eiland.be

De PixelfabriekBudafabriek Kortrijk toont passie van

amateurfotografen

Page 7: Beeld Express 3/2014

5Productinfo

‘Imaging is more’, met dat motto viert ook Photokina het 175-jarig jubi-leum van de fotografie. Al meer dan 60 jaar verandert Photokina de Rijnmetropool Keulen tweejaarlijks in een mekka voor alle fans van foto-grafie, en in toenemende mate ook van het bewegende beeld. De ‘messe’ in Keulen heeft als 's werelds grootste internationale tweejaarlijkse beurs voor de foto- en beeldverwerkende branche niet alleen een vaste plaats ingenomen, maar heeft in de loop van haar geschiedenis voortdurend aan belang gewonnen. Alle grote spelers zijn ook dit jaar aanwezig, net als tal-rijke nieuwe exposanten.

In 2012 registreerde Photokina met ongeveer 185.000 bezoekers uit 166 landen een duidelijke toename van het aantal bezoekers. En ook bij de pers was Photokina 2012 met meer dan 6.000 journalisten uit 73 landen de belang-rijkste manifestatie voor de branche. De 22.000 internationale berichten in pers, op het internet, op radio en tv, werden door meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd gelezen, gehoord of gezien. Ook voor 2014 zijn de ver-wachtingen positief. Photokina rekent op 1.000 exposerende bedrijven uit circa 40 landen. Naast de actuele nieuwtjes uit alle productsectoren van de imagingwereld, zullen vooral de aanbiedingen rond action-cams, het filmen met fotocamera's en de eenvoudige netwerkaansluiting van apparatuur onder elkaar en aan het internet tot de topthema's van deze editie behoren. Daarbij slaat Photokina dit jaar nieuwe wegen in om het publiek aan te spreken. Getrouw het motto ‘Fotografie is meer dan techniek‘, geven vijf themawerel-den de beurs een compacte structuur en nemen sterker dan ooit het emotio-nele aspect van de fotografie op. Zo vind je camera's, objectieven en andere uitrusting in de themawereld ‘Capture your world’. Licht, flitsapparatuur en statieven vormen de themawereld ‘Light up your world’. Aanbiedingen die zich met het opslaan, verbinden en overdragen van beelden en data bezig-houden, worden onder ‘Share your world’ samengevat. ‘Create your world’

Photokina 2014

is het thema dat de aanbiedingen rondom invoer en bewerking omvat. En alle zaken en dienstverleningen rond afwerking, druk en presentatie vind je onder het opschrift ‘Show your world’.

‘Movie’ als belangrijk thema

Een eerste thema dat dit jaar op Photokina in het middelpunt van de belangstelling zal staan is ‘Movie’ of film. Fotografen worden steeds vaker ook regisseurs. De veelzijdige videofunctie van de camera's maakt dit mogelijk. Zowel het gebruikersgedrag als het pro-ductassortiment bij de filmfunctie van camera's en smartphones hebben zich binnen de imagingbranche tot een absolute groeimarkt ontwikkeld. Bepaalde filmopnames verlangen in bepaalde situaties echter een andere omgang als de voornamelijk op het foto-graferen geoptimaliseerde DSLR- of DSLM-camera's. Hier is een geheel nieuwe accessoire-industrie ont-staan, die het professionele filmen met deze camera's comfortabeler maakt. Photokina biedt met ‘Photokina movie’ zowel de professional als de privébezoeker niet alleen een omvattend aanbod aan producten voor het opnemen van films, hardware, software en accessoi-res, maar toont de gehele procesketen van het filmen voor fotografen en cineasten, en biedt de bezoekers bovendien een hoogwaardig kaderprogramma met keynotesprekers, workshops en productexperts.

Page 8: Beeld Express 3/2014

6 Productinfo

Photokina communities

Actioncams, smartphones en de vraag hoe de apparatuur onder elkaar en met het internet kan worden verbonden, zijn verdere themahoogtepunten, die op de komende Photokina in het centrum van de belangstelling zullen staan. Dit zijn thema's die jonge mensen tegenwoordig een geheel nieuwe toegang tot de fotografie geven. Nog nooit werd zo veel gefotografeerd als nu - en dat al van kindsbeen af. Dankzij deze ontwikkeling hoeft de imaging-industrie zich geen zorgen te maken om genoeg jonge mensen aan te trekken. Belangrijk is echter om deze jonge doelgroep ook voor kwalitatieve fotografie enthousiast te maken. Om dat te bereiken hebben ze op Photokina de speciale zone ‘Photokina communities’ ontwikkeld. Hier wordt onder het motto ‘be mobile, be in action, be connected’ een spannend actie- en podiumprogramma voor foto-enthousiaste communities, jonge fotografen, smartphonegebruikers en outdooractivisten aangeboden. ‘Photokina communities’ is daarmee het cen-trale trefpunt voor foto-enthousiastelingen en web 2.0 fans. Het is echter ook het presentatieplatform voor sociale netwerken, fotofestivals, verenigingen, uitgeverijen, app-ontwikkelaars en aanbieders rondom de trendthema's acti-onfotografie en connectivity. In het centrum van deze zone staat de community-stage met een gevarieerd podiumprogramma van workshops, fotoshootings, wedstrijden, voordrachten en discussierondes, evenals talrijke actiezones die tot meedoen en meefilmen uitnodigen. Ook de meest actuele nieuwtjes en trends van de smartphonemarkt worden hier voorgesteld.

Computer Generated Imaging

Nog een toonaangevend thema zijn de mogelijkheden van 3D-techniek. Natuurlijk mag in dit kader Computer Generated Imaging, kortweg cgi, niet ontbreken. Dat geldt ook voor een ander hoogtepunt dat speciaal op de vergrotingsoptische industrie is gericht: ‘photokina weitblick’. Het is één van de absolute bezoekerstoppers en trekt zowel in vergrotingsoptica geïnte-resseerde bezoekers, als professionals en hobbyfotografen aan. Als motief voor ‘weitblick’ (brede visie) worden weer verschillende roofvogels gepre-senteerd. De indrukwekkende roofvogels en de spectaculaire vliegshows kunnen met de vergrotingsoptica vanaf het podium van zeer dichtbij worden

geobserveerd. Uitgerust met een actioncam wordt de vlucht van één van de vogels ook meteen live op een beeldscherm gedocumenteerd en dat zorgt voor adembenemende beelden.

De grootste fotowereldbol ooit

Dit jaar viert de fotografie een bijzonder jubileum: 175 jaar. In het kader van deze verjaardag heeft het Duitse Photoindustrie-Verband een fotodatabank opgezet met meer dan 500 technische mijlpalen van de foto- en beeldsector (www.photoindustrieverband.de). De fotografie is als een kameleon. Ze heeft zich in de loop van haar 175-jarige bestaan steeds vernieuwd, verbeterd, uitgebreid en is daardoor voor wat betreft reikwijdte gegroeid. Dit visualiseren ze op Photokina met “de grootste fotoglobe van de wereld”. Via de wereldwijde inzendingen die via www.photoglobus.de - lees dit dus ook als een oproep om mee te doen! - kunnen worden geüpload, willen ze een eenmalige tijdreis door de fotogeschiedenis laten ontstaan.

Fototentoonstellingen en art for sale

Ook dit jaar ontbreken de knappe foto-exposities op Photokina niet. Van fotodocumentaires over fotode-sign en fotojournalistiek tot fotokunst, talrijke beeld-exposities tonen weer het creatieve eindresultaat van de beeldindustrie. Niet alleen in de hallen van de beurs, maar in heel Keulen staat de Photokina-maand september in het teken van het beeld. Met de actie ‘Photokina: Keulen fotografeert!’ willen ze dit jaar voor de vierde keer buiten het beursterrein nieuwe doel-groepen voor het medium beeld enthousiast maken

Page 9: Beeld Express 3/2014

7Productinfo

www.photokina.com

Wanneer in de herfst van 2014 de globale vakbeurs van de branche haar deuren opent, kijkt de hele fotowereld naar Keulen. De photokina is het aantrekkingspunt voor experts uit industrie en handel, producenten, dienstverleners, professionele gebruikers en fotoliefhebbers.En om goede redenen: alleen hier zijn de vele werelden van het beeld in al zijn facetten vertegenwoordigd – van het nemen van de foto tot de opslag ervan, van de verwerking tot aan het afdrukken. Als de internationale branche elkaar ontmoet om te netwerken, mag u niet ontbreken: wees ook van de partij en ontdek nieuwe trends en technische innovaties uit de eerste hand !

Een verplicht bezoek voor professionals.

ONTDEK DE VELE WERELDEN VAN HET BEELD.

KEULEN | 16–21 SEPTEMBER

Tickets online kopen en 40 %

besparen !photokina.com

Koelnmesse Belgium/Luxemburg · [email protected] 62 · 3001 Heverlee · Tel. +32 (0)16 394855 · Fax +32 (0)16 394858

pk14_190x120_BeeldExpress_FL-B.indd 1 03.07.14 16:17

en alle burgers en bezoekers van de stad de gelegenheid geven zich actief en creatief met fotografie bezig te houden.Er was veel vraag naar van bezoekers en voor het eerst komt het er nu ook van: je kan fotokunst aankopen in de ‘Photokina Sales Gallery’. Gesitueerd op de Noord-Boulevard van de beurs kunnen bezoekers hogekwaliteit kunstfo-tografie ervaren en ook meteen aankopen. Fotografen en galerijen konden zich hiervoor registreren en een jury beslist welke werken te koop zullen aangeboden worden. Vergeet dus de Noord-Boulevard niet, als je een werk wil aankopen!

We sluiten af met de woorden van Markus Oster, directeur beursmanage-ment bij Koelnmesse, op de persconferentie voor de vakpers in mei dit jaar: “Sinds vele jaren verenigt Photokina alle werelden van ‘ imaging’ op één plaats. Werelden om aan te raken, te beleven en in binnen te duiken. Werelden waarin het fascinerende ‘imaging’ ervaarbaar wordt. Hier worden innovaties getoond zoals toekomstgerichte technologische ontwikkelingen en wordt de focus gericht op nieuwe trends. Meer dan bij elk ander evenement worden hier industrie, handel, professionele gebruikers en foto-enthousiaste consumenten bij elkaar gebracht. En

in hun middelpunt staat altijd: de fascinatie voor en de ont-roering door het beeld. Daarmee is Photokina veel meer dan een zuivere technologiebeurs; het is een evenement dat niemand, die beroepsmatig of privé met fotografie te maken heeft, mag missen.”We zouden het niet beter kunnen zeggen: allen naar Keulen in september! (je)

n

Photokina loopt van 16 tot en met 21 september 2014 in Keulen, dagelijks, 10 u. - 18 u. Tickets gaan van € 12 in voorverkoop voor een dagticket tot € 123 voor een seizoensticket aan de kassa. Alle info op www.photokina.com.

Page 10: Beeld Express 3/2014

8 IN Beeld

Hoewel Paul D’Haese lekker op vakantie in Frankrijk was, wist hij gelukkig even tijd vrij te maken voor het Centrum voor Beeldexpressie. En dat is maar goed ook! Want met het succes van zijn fotoboek ‘Dagblind’, is hij momenteel volop bezig met het nu al indrukwekkende ‘Escapades’. Zijn foto’s zijn minima-listisch, strak en bovenal een genot voor het oog. Ze nemen je mee naar een denkbeeldige wereld.

Jong geleerd is oud gedaan

Toen Paul een jaar of 16, 17 was, kwam hij in contact met zijn plaatselijke stadskrant. Van het één kwam het ander en zo is hij voor die krant beginnen werken. Van één ding was hij zeker: hij wilde voor deze stadskrant gaan fotograferen. “Het was een alternatieve stadskrant in die periode - ik spreek nu van 30 jaar geleden. Het was een stadskrant die het stadsbeleid heel kritisch benader-de. Een totaal andere sfeer dan nu.” Praktische ervaring had Paul dus al vrij snel op zak. Het was echter pas op latere leeftijd dat hij er bewust voor gekozen heeft om twee academies tegelijkertijd te volgen. De liefde voor fotografie is er altijd al geweest, en is doorheen de tijd in volle bloei komen te staan!

DAGBLIND Verblind door het daglicht

Al vanaf zijn tienerjaren keek Paul dus met een kriti-sche bril op naar de stad. En deze kritische bril heeft Paul eigenlijk niet meer afgezet. Gelukkig maar, want anders zouden ‘Dagblind’ en ‘Escapades’ niet zijn zoals ze zijn. Maar wat vertellen deze boeiende reeksen nu precies? Het fotoboek ‘Dagblind’ - Pauls eerste grote werk - is volledig geschoten met een analoge camera. Hij ziet het zelf een beetje als een neerslag van zijn leven, met een zeer persoonlijk tintje. Er staan naast foto’s van interieurs en landschappen namelijk ook foto’s van zijn familie in. Al zegt Paul zelf dat hij ze niet echt als mensen ziet. “Ik heb mijn familieleden wel gefotografeerd, maar het zijn eigenlijk geen portretten. Ik zie het meer als façades. Het zijn voor mij geen mensen meer. Ik maak er juist een abstractie van.”De hele serie is in zwart-wit en dat geeft de beelden een extra mysterieuze sfeer. Een variatie van mensen en objecten. Wie goed kijkt, ziet dat al deze foto’s

Paul D’Haese Verblind worden en ontsnappen

toch duidelijk iets gemeen hebben. “Het gaat over het feit dat je in de fotografie eigenlijk nooit de werkelijkheid kunt weergeven omdat het altijd een interpretatie is. ‘Dagblind’ is daar het resultaat van. Je bent verblind door het daglicht, je kan eigen-lijk niet goed zien. Vanuit die positie ben ik gaan verder denken. Ik wilde zo een imaginaire stad samenstellen. De stad der blinden. Dat is wat ik wilde gaan zoeken. Ik wilde stadsbeelden fotograferen en die naar escapades toe laten evolueren.”

ESCAPADES Vluchten van de werkelijkheid

Tegenwoordig is Paul druk bezig met een soort van vervolg op ‘Dagblind’. ‘Escapades’ is een intrigerende beeldenreeks waarvan er binnenkort ook foto’s geëxposeerd worden. Maar Paul wil meer. Het is zijn doel om een foto te nemen in de ongeveer 133 steden die België telt. En deze foto’s zullen een mix van mysterie, ongewoonheid en escapades vormen. Eén van Pauls uitgangspunten was om een visuele en kritische benadering van de bebouwde omgeving te realiseren. Het is echter steeds meer gaan evolueren naar een andere benadering waarbij hij meer ruimte toeliet voor zijn eigen invullingen. “Ik ging meer op zoek naar beelden die iets onwezenlijks, iets geheimzinnigs, iets gesloten uitbeeldden. Maar wel met de bebouwde en gebouwde omgeving als basis. In die zin is er dus eigenlijk altijd kritiek in mijn werk gebleven. Het is nu alleen meer poëtisch. Meer imaginair.”‘Escapades’ geeft een overzicht naar Pauls idee van hoe een denkbeeldige stad zou kunnen zijn. Hier uit zich ook meteen de interieurarchitect in Paul, met een voorliefde voor architectuur en gebouwen. Hij gaat voor ‘Escapades’ verder kijken dan het oog reikt, zoekend naar een imaginaire stad. “Dat is eigenlijk de bedoeling van deze reeks. Daar ben ik nu mee aan het werk. Dus het is een traject van 5 jaar of meer. Tsja, ik weet niet hoelang het gaat duren. Want ja, het is wel heel wat werk hè! Het is niet simpel. Ik maak 4 tot 5 uur durende wandelingen per dag, waar ik uiteindelijk één foto uithaal die ik dan behoorlijk vind. Soms fotografeer ik zelfs helemaal niets.”

Digitale tijdperk

Voor ‘Escapades’ heeft Paul besloten om het roer totaal om te gooien. Hij vond de analoge fotografie te ontoerijkend en te log voor zijn nieuwe project, en stapte de wondere wereld van de digitale fotografie in. Een omwenteling die volgens hem alleen maar positief heeft uitgepakt. Van analoog naar digitaal én ook nog eens van zwart-wit naar kleur. Paul pakt het groots aan. Het is voor ‘Escapades’ interessanter om in kleur te fotograferen. Hierdoor heeft hij veel meer bewerkings- en interpretatiemogelijkheden. “Ik ben dus volledig digitaal gaan werken. En eigenlijk onderstreept kleur de ironie in de beelden. Dat legt er een extra accent op. Maar pas op! Elke kleur die je ziet op de foto is bewerkt. Het is nooit precies zoals ik heb opgenomen. Ik ga mijn beelden niet knippen en plakken - dat doe ik niet. Maar ik ga wel met kleuren en contrasten werken en subtiele variaties aanbrengen.”

Page 11: Beeld Express 3/2014

9In Beeld

Maak zelf de escapade

Het poëtische en imaginaire aspect is vrijwel onmogelijk om aan te ontsnap-pen wanneer je de eerste foto’s van ‘Escapades’ ziet. De kadrering, de wijze waarop het object de aandacht vraagt en het subtiele en zachte kleurgebruik, zorgen voor een sluier van geheimzin-nigheid. De foto’s laten je ontsnappen, vluchten van de normaliteit. Ze laten toe om in de geslotenheid van het beeld alsnog een vluchtpunt te vinden. Het vormen escapades. Precies zoals Paul dat voor ogen had. (nt)

n

Wie benieuwd is naar de foto’s en ze wil zien, heeft geluk. Van 6 september tot 5 oktober 2014 neemt Paul met de reeks ‘Escapades’ deel aan KRASJ, een kunstparcours in de semipublieke ruimte in Ninove (elke zaterdag en zondag, 13 u. - 19 u.).

Meer beelden en meer informatie over de fotografie van Paul vind je op zijn website www.pauldhaese.be, en op die van zijn galerij www.44gallery.be.

© Paul D’Haese / Escapades

Page 12: Beeld Express 3/2014

10 In Beeld

Page 13: Beeld Express 3/2014

11In beeld

© Paul D’Haese / Escapades

Page 14: Beeld Express 3/2014

12 IN BEELD

Page 15: Beeld Express 3/2014

13IN BEELD

© Paul D’Haese / Escapades

Page 16: Beeld Express 3/2014

14 Festival

Acteur Wim Willaert kleurt als stoere zeeman het nieuwe campagnebeeld van het Filmfestival van Oostende 2014 (FFO). Hij is dit jaar Master van de achtste editie van het Filmfestival van 12 tot en met 20 september. Naar goede gewoonte krijgt de Master de eer om het campagnebeeld te kleu-ren. Gelet op Wims charismatische trekken, werd dit jaar geopteerd voor een close-upfoto waarbij hij geportretteerd wordt als een doorwinterde stoere zeeman.

Het FFO zal naar goede gewoonte talent van eigen bodem in the picture plaat-sen dankzij allerhande premières en avant-premières van nieuwe Vlaamse films, coproducties, kortfilms en documentaires. Daarnaast kondigt het FFO ook een nieuwe sectie aan, ‘Taste of Europe’. Dit is een selectie van Europese publiekstrekkers die nog niet tot in België zijn geraakt. Wegens het succes van vorig jaar, zal er ook dit jaar een LOOK-competitie zijn, een internationale selectie van films die uitblinken in hun cinematografie. Het festival wordt naar goede gewoonte afgesloten met de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, die de Vlaamse producties die in 2013 en 2014 uitkwamen, lauweren. Vorig jaar kwamen er 25.000 bezoekers naar het festival.

De Master

Ieder jaar kiest FFO een nieuwe Master die als gastheer optreedt van het festival. Hij kiest zijn favoriete films en mag ook enkele jonge helden naar voor schuiven die FFO mee in de kijker zet. Wim Willaert, winnaar van de Ensor voor Beste Acteur in 2013, neemt dit jaar de fakkel over van Johan Heldenbergh. Wim Willaert is een artistieke duizendpoot. Hij is niet alleen acteur maar eveneens regisseur en muzikant. Op muzikaal vlak is hij onder meer actief in ‘Flat Earth Society’. Hij is ook, samen met Wim Opbrouck, medeoprichter van de Belgische band, ‘De Dolfijntjes’. Hij was als acteur al te zien in de films ‘22 mei’, ‘Ex-drummer’, ‘Offline’ en ‘Marina’ en de succesvolle tv-reeks ‘Eigen Kweek’. Zijn Master Selection bestaat uit ‘Five Easy Pieces’ (Bob Rafelson), ‘Rubber’ (Quentin Dupieux), ‘Le Chat’ (Pierre Granier-Deferre), ‘Boogie Nights’ (Paul Thomas Anderson), ‘The Idiots’ (Lars von Trier), ‘L’eau Froide’ (Olivier Assayas), ‘Calvaire’ (Fabrice du Weltz) en ‘Gainsbourg, la vie héroique’ (Joann Sfar).Ook dit jaar duidt de Master zijn 4 ‘Jonge helden’ aan. Deze helden zijn jonge mensen die nog niet zo lang in het vak zitten, maar waarvan hun talent nu al een indruk gemaakt heeft op de Master. Tijdens het festival stelt de Master hun werk voor aan het publiek en de pers. Willaert kiest voor Maximiliaan Dierickx (cameraman van o.a. kortfilm ‘Tweesprong’ en Radio Soulwax pro-ject ‘Dave’), Gilles Coulier (regisseur van kortfilms ‘IJsland’, ‘Paroles’, ‘Mont Blanc’ en de nieuwe tv-reeks ‘Bevergem’), Maxim Stollenwerk (regisseur van de kortfilms ‘Karkas’ en ‘Lilith’) en Liesa Van der Aa (actrice in o.a. tv-serie ‘Cordon,’ muzikante en zangeres). Net zoals vorig jaar, zetelt de Master niet meer in de jury van de Ensors maar is hij voorzitter van de Internationale competitie ‘LOOK!’.

Stoere zeeman Wim Willaert als Master Filmfestival OostendeVan 12 tot en met 20 september 2014

LOOK! - Internationale competitie

Met deze competitie legt Filmfestival Oostende niet enkel de focus op de magie van de cinema, maar ook op het harde en professionele werk van degenen die achter de schermen werken: de Product Design ploeg (Art Direction, kostuums, make-up, visuele effecten) in combinatie met het werk van de D.O.P. (Director of Photography). De LOOK!-competitie is uniek binnen Europa. Zes films zullen strijden in verschillende cate-gorieën onder het toeziend oog van een internatio-nale jury onder het voorzitterschap van Master Wim Willaert. De curator van de competitie is Nikolaj Nikitin, die onder meer instaat voor de programma-tie van het filmfestival van Berlijn. De winnaar van de Award ‘Beste Film’ krijgt een gegarandeerde release in België , media-ondersteuning en een geldprijs.

Nieuw - Taste of Europe

‘Taste of Europe’ is een nieuwe competitie tussen zes Europese nationale producties die omwille van hun hoogstaande kwaliteit aan het Vlaamse publiek worden voorgesteld. Deze films kenden nog geen Belgische release, maar scoorden bijzonder goed in eigen land. Filmfestival Oostende brengt deze films naar Vlaanderen, met het oog op eventuele release, die ondersteund wordt door een publieksprijs uitge-reikt door het festivalpubliek. Naast het totale publiek zal ook een vaste publieksjury samengesteld worden die alle films bekijkt. Hiervoor werken ze samen met Filmclub 62, CC De Grote Post en Klein Verhaal.

De Ensors

Sinds 2010 organiseert Filmfestival Oostende ‘De Ensors’, de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen, waarbij majoritair Vlaamse fictiefilms, die in het afge-lopen jaar een Belgische release kenden, in aanmer-king komen. De prijzen worden uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors op zaterdag 20 september 2014. Ook gedurende het festival krijgen de genomineerden bijzondere aandacht, onder andere door middel van talkshows, reprises en ‘Filmcafé on Tour’. Dit jaar gaat de strijd voor de Ensor voor Beste film, Beste regie, Beste scenario, Beste acteur en actrice, Beste acteur

Page 17: Beeld Express 3/2014

15Festival

en actrice in bijrol, Beste debuut, Beste D.O.P., Beste muziek, Beste montage, Beste kostuum, Beste art direction, Beste Soundscape en Beste coproductie tussen ‘Los Flamencos’ (Daniël Lambo), ‘Het Vonnis’ (Jan Verheyen), ‘Marina’ (Stijn Coninx), ‘Kampioen zijn blijft plezant!’ (Eric Wirix), ‘I’m The Same, I’m An Other’ (Caroline Strubbe), ‘De Behandeling’ (Hans Herbots), ‘Halfweg’ (Geoffrey Enthoven), ‘W. - Witse de film’ (Frank Van Mechelen), ‘82 Dagen in april’ (Bart Van den Bempt), ‘Flying Home’ (Dominique Deruddere), ‘Drift’ (Benny Vandendriessche), ‘Booster’ (Daniël Lambo) en ‘Labyrinthus’ (Douglas Boswell). Voorzitter van de jury is Bart De Pauw. De andere juryleden zijn o.a. Dries Phlypo, Erik Van Looy, Christophe Dirickx, Stijn Van der Veken, Kristin Van Passel, Tom Van Dyck, Stefaan Werbrouck en Geike Arnaert. Daarnaast zijn er ook Ensors beoordeeld door een aparte jury: Beste kortfilm fictie, Beste kortfilm animatie en Beste documentaire.

Avant-premieres en jong talent

Filmfestival Oostende zal opnieuw een groot aantal nationale en interna-tionale premières aan het publiek voorstellen. Samen met Filmclub 62 zal er ook een arthouse-onderdeel voorgesteld worden. Voor de openingsfilm (nog niet gekend bij het ter perse gaan) zal speciaal aandacht naar ‘Talent van eigen bodem’ gaan. Veel jong talent zet de eerste stappen met een kortfilm. Filmfestival Oostende wil deze mensen voorstellen aan het grote publiek. Frisse, verrassende en esthetische pareltjes worden gepresenteerd in Kinepolis Oostende, telkens gekoppeld aan een langspeelfilm uit het reguliere programma. Een professio-nele jury bekroont de beste kortfilm, in de categorieën fictie en animatie, met een Ensor. De projectie gaat gepaard met een interview met de filmmakers.

Documentaires

Heel wat Belgische documentairemakers winnen tijdens internationale com-petities prijzen voor hun mooie documentaires. Net zoals vorig jaar, zal Filmfestival Oostende van de gelegenheid gebruik maken om een selectie van documentaires voor te stellen. Een professionele jury bekroont de beste documentaire met een Ensor.

Filmcafe on Tour en festivalcafe

Tijdens ‘Filmcafé on Tour’ brengt Filmfestival Oostende het publiek nog dich-ter bij de filmwereld. De genomineerden voor de Ensors vertonen hun film en geven een interview in diverse plaatselijke volkscafés in de stad. Hierbij wordt het publiek nauw betrokken en kunnen ze kennis maken met de Vlaamse acteurs. FFO bouwt ook dit jaar een festivalcafé voor het Kinepolis-complex.

Dag van het Filmberoep

Tot slot wordt er dit jaar ook speciale aandacht geschonken aan de professionals uit de filmsector en alle aanverwante professionele sectoren tijdens de ‘Dag van het Filmberoep’ op vrijdag 19 september. De dag staat in het teken van de professionalisering van de Vlaamse filmindustrie, met de behandeling van de meest actuele thema’s in diverse workshops.

Internationale samenwerking

Filmfestival Oostende gaat opnieuw een samenwerking aan met F.I.F.F. (Festival International du Film francop-hone de Namur) en N.F.F. (Nederlands Film Festival van Utrecht). Op maandag 15 september is het F.I.F.F. in Oostende te gast. Op donderdag 18 september is FFO14 gastheer van het N.F.F. Twee weken later gaat FFO14 zowel in Utrecht als in Namen op locatie om de nieuwste Vlaamse producties voor te stellen.Je merkt het, het programma zit traditiegetrouw weer overvol met fantastische films. Plan zeker eens een uitstap naar Oostende in deze periode en laat je ver-leiden door het mooie filmaanbod! (je)

n

Ledenvoordeel!!

Als lid van het Centrum voor Beeldexpressie krijg je op vertoon van je lidkaart en identiteitskaart een korting van € 2 op alle vertoningen (excl. opening, slot en specials)!! Nog een extra goede reden dus om naar Oostende af te zakken!

Page 18: Beeld Express 3/2014

16 EXPO

Het provinciebestuur van Antwerpen schrijft tweejaarlijks een Prijs Beeldende Kunst uit. In 2013 werd Michèle Matyn (B, °1978) door de jury als laureaat aangeduid. In de expozaal van cultuurhuis de Warande in Turnhout mag zij dit najaar uitgebreid haar werk tonen.

Luk Lemmens, gedeputeerde voor Cultuur licht de prijs toe: “Het Antwerpse provinciebestuur wil met deze tweejaarlijkse onderscheiding jonge professionele kunstenaars uit de provincie ondersteunen én aanmoedigen. Laureate Michèle Matyn ontvangt een bedrag van 5.000 euro en krijgt samen met Tinka Pittoors en Katrin Kamrau dit najaar een tentoonstelling aangeboden in provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout.”

Michèle Matyns basisdiscipline is de fotografie. Als fotografe reist ze naar streken die haar fascineren door hun geschiedenis die vaak samenhangt met eeuwenoude volksverhalen. Vervolgens tracht ze het onuitspreekbare dat met deze plekken samenhangt in haar foto’s tot leven te brengen. Vanuit deze fotografische zoektocht, evolueerde Matyn naar een ruimere kunstpraktijk waarin ze ook performances opvoert. Het werk van Matyn is speels, maar tegelijk ernstig.Matyn was laureate van de eerste editie van de Canvascollectie (2008) en ze had vervolgens tentoonstellingen in de Brakke Grond in Amsterdam en in het Fotomuseum in Antwerpen. Recent nog toonde ze nieuw werk in Netwerk in Aalst en voerde ze een performance uit in het Antwerpse M HKA.

Prijs Beeldende Kunst Provincie Antwerpen voor Michèle MatynExpo van 13 september tot en met 16 november 2014 in de Warande

De juryleden spraken in hun verslag lovend over Matyns werk: “Michèle Matyns boeiende kunstpraktijk evolueerde de voorbije jaren tot een matuur en rijk uni-versum. Vanuit zeer verscheiden ideeën en invloeden weet zij steeds een eigenzinnige soort verwondering te puren en over te dragen, en dit steeds op een typische, schalkse wijze. De humor in haar werk overstijgt echter de parodie; er spreekt weinig nihilisme uit haar wereldaanschouwing. Bovendien laveert haar werk met een benijdenswaardige ‘naturel’ tussen kunstdiscours en zintuiglijkheid. Matyn weet steeds de disciplines juist te gebruiken en te verrijken. De performances, installaties, tekeningen zijn het gevolg van haar engagementen met de fotografie en vormen zo een authentieke zoektocht van een multitalent.” De jury bestond uit Sofie Dederen, Rein Deslé, Maaike Lauwaert, Annelies Nagels, Anne-Marie Poels, Walter Rycquart en Sergio Servellón en werd voorgezeten door gedeputeerde Luk Lemmens.

Naast de laureaat werden ook Tinka Pittoors (B, °1977) en Katrin Kamrau (D, °1981) door de jury gevraagd om hun werk te tonen.Tinka Pittoors maakt sculpturen in opvallende kleu-ren en vormen waarin natuur en cultuur tegenover elkaar staan. Pittoors reflecteert in haar werk over de mens, maar gebruikt het landschap hiervoor als verschijningsvorm. Daarin zien we onze wensen en dromen weerspiegeld.Katrin Kamrau vertrekt in haar werk vanuit fotografie. Ze onderzoekt hoe het technisch beeld functioneert in de media en in onze maatschappij. En tegelijk tracht ze het verhaal dat beelden vertellen af te leiden uit hun verschijningsvorm: waar liggen bepaalde machtsstruc-turen en hoe zitten menselijke relaties in elkaar? (je)

n

De tentoonstelling loopt van zaterdag 13 september tot en met zondag 16 november 2014, woensdag tot zondag van 11 u. tot 17 u. en op vrijdag tot 20 u. De toegang is gratis. Groepen en scholen kunnen een rondleiding aanvragen (ook mogelijk buiten de reguliere openingsuren) via [email protected] of via het nummer 014 47 21 89. Er is een rondleiding voor individuele bezoekers op zondag 19 oktober 2014 om 14 u. Op zondag 16 november 2014 is het Kinderkunstendag en kunnen in Studio Expo (groot)ouders samen met hun kinderen een workshop doen die inspeelt op de tentoonstelling (doorlopend tussen 11 u. en 16 u., 1 euro per deelnemer).

Michèle MatynAll I know is where I started, MM2013 / Error one ® Lieven Segers

Page 19: Beeld Express 3/2014

17In BeeldProject

Jij legt het vast op de gevoelige plaat, wij op zowat alles.

Claes-Roels, specialist in reproducties

op zowat elke ondergrond,

op zowat elk formaat.

www.claes-roels.be [email protected]

Brussel (admin.zetel)

A. Van Cotthemstraat 541600 Sint-Pieters-LeeuwT +32 (0) 2 378 09 39F +32 (0) 2 378 25 59

AntwerpenHagenbroeksesteenweg 1732500 LierT +32 (0) 3 270 90 30F +32 (0) 3 270 90 39

Draft2.indd 1 4/10/13 10:04

Het WVFD-project ‘Battlefield Heritage’ komt stilaan tot zijn apotheose:

Tentoonstellingen met uit de wedstrijden geselecteerde foto’s

Er zullen twee soorten tentoonstellingen zijn:

Een kleine tentoonstelling gedurende de maanden oktober en november 2014 in de Delta Lloyd bank, Grote Markt 4 in Ieper.

Een grote rondreizende tentoonstelling die volgende steden zal aandoen:

• IEPER - van 1 t.e.m. 27 september 2014 Grote bibliotheek, Weverijstraat 9

• GISTEL - van 3 t.e.m. 25 oktober 2014 Administratief centrum, Heyvaertlaan 18 en Cultureel

centrum, Hoogstraat 1.

• LICHTERVELDE - van 1 t.e.m 26 november 2014 Woonzorgcentrum De Ploeg, Statiestraat 80

• LICHTERVELDE - 29 & 30 november 2014 OC De Schouw, Statiestraat 113-115

Op al deze locaties zal de tentoonstelling te bezoeken zijn tijdens de openingsuren van de locatie( zie hiervoor op hun website).

n

Deze tentoonstelling komt er in samenwerking met:

Project Battlefield Heritage

Page 20: Beeld Express 3/2014

18 Expo

WIELS brengt Ana Torfs en Mark Leckey

Ana Torfs - 'Echolalia'

In het werk van Ana Torfs is de wisselwerking tussen taal en voorstelling, en de daarmee verbonden processen van vertaling, interpretatie en visualisatie, een constante. Bestaande teksten en beelden vormen vaak het basismateriaal waarmee ze werkt. Deze materiële restanten verwerkt ze langzaam tot minutieus gecomponeerde installaties - met diverse media zoals dia’s, geluid, video en foto’s tot prenten, wandtapijten en zeefdrukken - waarin projecties en zinspelingen vrij spel hebben.

'Echolalia' staat voor de herhaling van woorden door een kind dat leert praten, maar het slaat ook op een medische afwijking waarbij iemand dwangmatig woorden en zinnen herhaalt. Onder deze enigmatische titel biedt de Belgische kunstenares Ana Torfs een scherpe terugblik op haar recent oeuvre in zes uiteenlopende installaties die elkaar weerklank geven. Op één na werden deze werken uit de periode 2009-2014 nog nooit in België getoond. Met 'The Parrot & the Nightingale, a Phantasmagoria' haalt WIELS bovendien een wereldpremière in huis.

Ana Torfs (°1963, Mortsel) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en Film & Video aan de Sint-Lukas Hogeschool Brussel.

Van 12 september tot 14 december 2014, woensdag - zondag, 11 u. - 18 u. (8 euro, gratis elke eerste woensdag van de maand)

Mark Leckey - 'Lending Enchantment to Vulgar Materials'

Mark Leckey werkt met sculptuur, geluid, performance en video. Zijn werk kamt de iconografie van populaire cultuur uit - haar merken en producten en hun relatie tot verlangen, identiteit en geheugen - en verkent de macht die ze op ons uitoefenen. Hij verkent de ijle grenzen tussen het reële en het virtuele of digitale.

Voor zijn grote overzichtstentoonstelling in WIELS, de grootste tot nog toe, zal de kunstenaar onder meer een panorama van zowel nieuw als ouder werk tonen, met de hele waaier aan media waarin hij heeft gewerkt. De kunstenaar presenteert ook een geheel nieuw project, een soort door hemzelf gecureerde ten-toonstelling in de tentoonstelling die laat zien dat zijn fascinatie voor de wereld van de dingen in feite een verlengstuk is van zijn werkwijze als kunstenaar. Dit project is een voorbeeld van zijn aanhoudende interesse in hoe technologie verlangens, herinne-ringen en fantasieën creëert.

Mark Leckey (°1964, Birkenhead) woont en werkt momenteel in Londen. De kunstenaar won in 2008 de Turner Prize. Hij studeerde aan Newcastle Polytechnic en is docent beeldende kunst aan Goldsmiths, University of Londen.

Van 26 september 2014 tot 11 januari 2015, woensdag - zondag, 11 u. - 18 u. (8 euro, gratis elke eerste woensdag van de maand)

Beide expo's in WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst, Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel. Meer info via www.wiels.org.

Drie maal mediakunst, in Brussel en Antwerpen

© Ana Torfs / Displacement, 2009photo Ana TorfsProduced with the support of Baltic Art Center, Visby

© Mark Leckey / Model of 7 Windmill Street, 2008Courtesy the artist & Cabinet, London

Page 21: Beeld Express 3/2014

19PROJECTExpo

Dialoog in M HKA

David Claerbout & John Gerrard - 'DIALOOG #4'

Lonely At The Top (LATT) op de zesde verdieping van M HKA is in 2014 een plek voor dialoog. Een geves-tigde naam uit de Belgische kunstscène stelt een hier minder bekende kunstenaar voor. De minder bekende kunstenaar kiest op zijn beurt telkens één of meer-dere werken van de gevestigde naam. Op de donder-dagavond van de opening gaan beide kunstenaars in gesprek.

Voor de vierde en laatste 'dialoog' stelt David Claerbout John Gerrard voor, een Ierse kunstenaar die voornamelijk werkt met computergegenereerde installaties met ‘energie’ als thema “Gerrards werk is niet onbesproken, hij vertegenwoordigt één van de sterkste posities die ik ken. Hoe zijn werk ‘energie’ en het virtuele samenbrengt tot een kritiek op radicaal kapitalisme, is van een ongelooflijke schoonheid.”

David Claerbout (°1969, Kortrijk) woont en werkt in Antwerpen. Hij is van opleiding kunstschilder maar past in zijn werk fotografische en filmische technieken toe. Daarbij ontwikkelde hij een oorspronkelijke beeldtaal door de foto door beweging te laten herleven en de video-opname te vertragen. Het wachten vormt een steeds terugkerend thema in zijn werk.

Van 24 oktober 2014 tot 18 januari 2015 (gratis toegang)Lezing op 23 oktober 2014 om 20 u. (inschrijven via [email protected]).M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 AntwerpenAlle info via www.muhka.be. (codb)

n

De vereniging van Vlaams-Brabantse Amateurcineasten, afgekort BRACINA, nodigt je uit om deel te nemen aan het project ‘Het bruist in…’.

Thema

Overal, zowel dicht bij huis als ver weg, worden evenementen geor-ganiseerd die publiek, veel publiek, op de been brengen. De opdracht luidt: maak een filmisch beeldverslag van zo’n evenement.

Voorwaarde is dat het om een recent evenement gaat (2014-2015) en niet om een privéaangelegenheid. Zo denken we bv. aan een stoet, een inhuldiging, een kermis, een rommelmarkt, een toneel- of dansvoorstel-ling, een wijkfeest... Maar dus bv. geen verjaardag of communiefeest. De locatie van het evenement doet er niet toe.

Het gaat hier om het genre reportage. Dat mag al dan niet worden aangevuld met achtergrondinformatie (historiek, foto's, kaarten, inter-views,…) zodat het eerder een docureportage, of documentaire repor-tage wordt.

Voorwaarden tot deelname

• Iedereen uit Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag deelnemen, ook BRACINA-leden, individueel of in groep.

• De maximale lengte van de film is 15 minuten. • De film moet Nederlands gesproken of in het Nederlands onder-

titeld zijn. • Je kan deelnemen met een of meerdere films.

Inschrijven

De inschrijving is gratis, maar je moet wel in orde zijn met de auteurs-rechten voor beeld en geluid. De film(s) moet(en) moeten vóór 30 september 2015 klaar zijn. De jurering achter gesloten deuren heeft plaats in oktober 2015 en een toonmoment met aanduiding van de winnaars is gepland in november 2015. (mc)

n

Info, reglement en inschrijving: Bracina-secretariaat, [email protected].

Het bruist in … Filmproject van BRACINA

Page 22: Beeld Express 3/2014

20 Festival

BredaPhoto is een tweejaarlijks internationaal fotofestival dat dit jaar plaatsvindt tussen 11 septem-ber en 26 oktober. Onder de titel ‘Songs From the Heart’ laten de exposerende fotografen zien dat de eeuwenoude idealen van de romantiek nog altijd in ons zitten. Dit jaar werkt Fotoweek, dat Nederland tien dagen lang - van 12 tot 21 september - in het teken van fotografie zet, samen met BredaPhoto. Het thema van Fotoweek 2014 is 'Kijk! Mijn Geluk' en sluit goed aan bij het thema van BredaPhoto.

BredaPhoto zoekt naar authenticiteit en oprechtheid

Jong talent gekoppeld aan gevestigde namen, expo-sities op verrassende plekken en een binnenstad die omgetoverd wordt tot een groot buitenmuseum. Twee jaar na ‘Homo Empathicus’ is Breda weer zes weken lang in de ban van fotografie tijdens het groot-ste fotofestival van Nederland: BredaPhoto.Het thema voor deze editie is 'Songs From the Heart'. BredaPhoto gaat in het werk van de fotografen op zoek naar authenticiteit, oprechtheid en uniciteit. Met het thema ‘Songs From the Heart’ duikt BredaPhoto in de Nieuwe Romantiek: de Romantiek van de 21ste eeuw. Want hoewel de romantische idealen van authenticiteit, oprechtheid en uniciteit al meer dan twee eeuwen oud zijn, zijn deze idealen vandaag de dag weer springlevend. Tijdens het festival verkennen de geselecteerde fotografen het spanningsveld rond de Romantiek als kunststroming, als lifestyle en als scheldwoord.

Persoonlijke geluksmomentenDe eerste namen zijn inmiddels bekend. Daaronder grote namen als Todd Hido en Magnumfotograaf Alec Soth. Die laatste exposeert foto’s uit de serie ‘Niagara’. De Amerikaan maakte daarvoor foto’s van pasgetrouwde stelletjes bij de Niagarawatervallen. Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser mag uiteraard niet ontbreken op BredaPhoto. Hij legde zijn persoon-lijke geluksmomenten vast in de serie ‘Snapshots’. Ook de Engelsman Tom Hunter is van de partij. Van hem zijn foto’s te zien die hij maakte op zijn rondreis langs muziekfestivals halverwege de jaren negentig: ‘Life on the road’. De fotografen Ola Lanko, Jan Rosseel, Bert Danckaert, Martijn van de Griendt en Eelco Brandt

BredaPhoto en FotoweekFotografie in de kijker in Nederland

maakten projecten exclusief voor BredaPhoto.De namen die bij het ter perse gaan al bevestigd waren, waaronder ook heel wat Belgische fotografen: Todd Hido, Hans Wilschut, Andre Bush, Gregory Halpern, Jan Rosseel, Ola Lanko, Bert Danckaert, Martijn van de Griendt, Koen Hauser, Karin Borghouts, Simon Roberts, Eelco Brand, An-Sofie Kesteleyn, Debby Huysmans, Wayne Lawrence, Wiesje Peels, Alexander Gronsky, Andrej Glusgold, Mariska van Zutven, Kris Vervaeke, Jakub Karwowski, Jos Jansen, Bryan Schutmaat, Joshua Lutz, Sven Fritz, Stephanie Roland en Tom Hunter.

BredaPhoto toont werk van bekende fotografen afgewisseld met dat van jong talent. Dat talent vond de organisatie door, net als bij voorgaande edities, een academieproject op te zetten.

Fotografie en nog eens fotografieBreda staat gedurende het festival volledig in het teken van fotografie. Er zijn rondleidingen, lezingen en een boottocht van het Chasséplein naar Belcrum Beach. BredaPhoto zoekt immers elke editie weer naar nieuwe wegen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van verrassende foto-exposities. Dit jaar bevaart het festival letterlijk een nieuwe weg; de waterweg. De

© Todd Hido

Page 23: Beeld Express 3/2014

21Festival

verborgen expositie is een nieuwe originele manier waarop de bezoekers van BredaPhoto de exposities kunnen bekijken. Het is een avontuurlijke fototocht die niet alleen over land voert maar de bezoeker ook meeneemt over de Bredase singels. Onder de bruggen die tijdens een vaartocht over de singels worden gepasseerd, hangt actuele, prikkelende fotografie waarbij het thema van dit jaar centraal staat. Pure romantiek dus, onder de Bredase bruggen. Er is verder een speciale boekwinkel. Er zijn educatieve projecten met scho-lieren, met jongeren en volwassenen. En bijzonder deze editie is de samen-werking met Fotoweek.

Fotoweek

In september is er de tweede editie van de landelijke Fotoweek, met als thema 'Kijk! Mijn Geluk', een thema dat iedereen bezighoudt, maar tegelij-kertijd voor iedereen iets anders kan betekenen. Fotoweek is een initiatief van Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) en het Nederlands Fotomuseum (NFM). Tien dagen lang - van 12 tot en met 21 september - staat Nederland in het teken van fotografie. Er valt van alles te beleven voor iedereen die van foto’s en fotograferen houdt. Samen met fotografen (professionals en

amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels worden activiteiten in het hele land georganiseerd.

Fotografie is overal. We gebruiken het dagelijks op allerlei manieren, zonder dat we er echt bij stilstaan. Fotoweek laat mensen bewuster, anders en beter kijken naar fotografie. Ze vieren de fotografie met een jaarlijkse traditie. Een week lang staat fotografie in de schijnwerpers: de kracht van het beeld, de fotografie als kunst, het ambacht van de fotograaf, de lol van foto’s maken en kijken. Fotoweek maakt fotografie bij-zonder. Voor iedereen.

Fotoweek benoemde Koen Hauser (°1972) tot tweede Fotograaf des Vaderlands als opvolger van Ilvy Njiokiktjien. In Hauser ziet Stichting Fotoweek een fotograaf die als geen ander autonoom werk en com-merciële fotografie met elkaar weet te combineren. Door zijn onderzoekende houding maakt hij mensen bewust van de betekenis van fotografie in hun leven. Met deze eretitel is Hauser een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Als ambassadeur van de fotografie zal hij veelvuldig optreden in de media. Voor Fotoweek maakt Hauser een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn Geluk’ die tijdens Fotoweek wordt onthuld en te zien zal zijn tijdens BredaPhoto. (je)

n

Breda Photo loopt van donderdag 11 september tot en met zondag 26 oktober 2014 in heel Breda. Fotoweek is er van vrijdag 12 tot en met zondag 21 september 2014 in heel Nederland. Alle info en het volledige programma op www.bredaphoto.nl en www.defotoweek.nl.

Ledenvoordeel!!

Leden van het Centrum voor Beeldexpressie krijgen op vertoon van hun lidkaart tijdens Fotoweek (12 tot en met 21 september 2014) 5 euro korting op de aankoop van een catalogus van Breda Photo (€ 19,95 i.p.v. € 24,95)!

© Koen Hauser / Fotograaf des Vaderlands / Kijk! Mijn Geluk 1b_2014 - Haar Tommy Hagen & Angelique Hoorn - Digital Art by Magic Group Media BV - Edwin Veer / Peter Witte

Page 24: Beeld Express 3/2014

22 EXPO

Van 27 september tot en met 26 oktober kan je op twee Gentse locaties terecht voor de duotentoon-stelling 'Fotografie Herontdekt'. De Zebrastraat en het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen willen de pioniers van de fotografie en hun ingewikkelde technieken eren. In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen is het een historisch-wetenschappelijk overzicht, in de Zebrastraat een historisch-artistiek verhaal.

We leven in een permanente storm van fotografi-sche afbeeldingen. Kranten en internet staan er vol mee, elke draagbare telefoon heeft een geïntegreerde camera waarmee we snel impressies kunnen regis-treren. Elke visuele of andere ervaring kan, op elk moment van de dag, snel en gemakkelijk vereeuwigd en gedeeld worden, al dan niet na de afbeelding eerst bewerkt te hebben. We staan er niet bij stil dat foto-grafie het resultaat is van decennialange chemische en optische experimenten. De eerste gekende beelden werden in de jaren 20 van de 19de eeuw gemaakt op koperen platen. De term fotografie, afgeleid van het Grieks “phos” (licht) en “graphos” (schrijven), werd voor het eerst gebruikt in 1839.

Ondertussen zijn we 175 jaar verder, en het revolutio-naire karakter van de begindagen van de fotografie is wat vergeten. Deze tentoonstelling wil enkele pioniers en hun - soms complexe - chemische technieken in the picture zetten.

In de Zebrastraat staan een aantal Gentse fotopioniers in de kijker met originele historische afdrukken, maar ook acht hedendaagse kunstenaars die met eenzelfde passie en gedrevenheid oude technieken hergebrui-ken. Op die manier worden verleden en heden samen-gebracht en wordt de bezoeker uitgenodigd eens stil te staan bij slow photography. Een zevental technieken die geleid hebben tot de ontwikkeling van fotogra-fie komen aan bod; meer bepaald camera obscura, collodium (wet plate), platinum, orotypie, cyanotypie, daguerreotypie en gomdruk.

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen krijg je een overzicht van de Belgische fotografiegeschiedenis. Personen die betrokken waren bij de beginperiode van de fotografie worden belicht,

Duotentoonstelling 'Fotografie Herontdekt'

aan de hand van archiefdocumenten en oude voorwerpen. Er zullen voor-namelijk instrumenten en fotoresultaten te zien zijn die nodig waren om tot bepaalde procédés te komen.

Randprogrammatie in de Zebrastraat

• Filmvoorstelling '175 jaar fotografie in België' ingeleid door Maurice Dorikens: 26 september, 2, 9 en 16 oktober 2014, telkens om 20 u.

In de film wordt het verhaal van de firma Gevaert verteld, die erin slaagde een groot productieproces op poten te zetten.

Deelnameprijs: inbegrepen in het ingangsticket van € 2,5 op de vermelde data Inschrijven niet nodig.

• Laterna Magica Galantee show o.l.v. Herman Bollaert: zaterdag 18 okto-ber, 19 u., en zondag 19 oktober 2014, 15 u.

Deelnameprijs: 9,5 euro Inschrijven via [email protected].

• Introductieworkshop nat collodium o.l.v. Jeroen de Wijs en i.s.m. het Centrum voor Beeldexpressie: zaterdag 27 en zondag 28 september 2014, 9.30 u. - 17 u.

Tijdens deze twee dagen nemen we je mee langs alle aspecten van het collodiumproces: geschiedenis, materialen, chemie, handelingen en best practices. Je krijgt niet alleen te zien hoe je een plaat prepareert, belicht, ontwikkelt en vernist. Je mag ook zelf aan de slag met camera en chemi-caliën. Na afloop ga je naar huis met voldoende kennis en documentatie om zelf veilig te kunnen werken. Voor fotografen, kunstenaars, specialisten en iedereen die geïnteresseerd is in 19de eeuwse fotografie. Je hoeft geen kennis te hebben van de donkere kamer en grootformaatcamera’s, maar het kan wel van pas komen.

Deelnameprijs: 140 euro voor leden Centrum voor Beeldexpressie, 150 euro voor niet-leden

Inschrijven via het Centrum voor Beeldexpressie, Wouter Van Springel, [email protected] of 03 289 12 05.

© Je

roen

de

Wijs

/ ui

t het

pro

ject

‘Wal

d’

Page 25: Beeld Express 3/2014

23EXPO

Tentoonstelling

De expo 'Fotografie herontdekt' loopt van 27 september tot 26 oktober 2014, van woensdag tot en met zondag, 14 u. tot 18 u. Op donderdag noc-turnes van 20 u. tot en met 22 u.Inkomprijs: 2,5 euro (gratis op vertoon van ticket Fotografiemuseum Antwerpen of Charleroi)Info en rondleidingen: Isolde De Buck, [email protected] of 0477 78 90 98. (codb)

n

© Rudi Bogaert / P>Q © Saartje Vandesteene

Page 26: Beeld Express 3/2014

24 FESTIVAL

FILM FEST GENT pakt voor zijn 41ste editie uit met een Focus op Frankrijk, een grote tentoonstelling van de Italiaanse maestro Federico Fellini in het Caermersklooster en een concert van Fellini’s huiscomponist Nino Rota in De Bijloke. De Amerikaanse filmcomponist Cliff Martinez is de centrale gast op het jaarlijkse WSA-concert in Kuipke, Bret Easton Ellis is hoofd van de internationale jury en in het Chaplin-jaar 2014 vieren ze in Gent het honderdjarig bestaan van de Zwerver met uitzonderlijke vertoningen van twee van de grote klassiekers van Charles Spencer Chaplin: ‘The Circus’ en ‘The Gold Rush’. Frans filmicoon Catherine Deneuve prijkt op de officiële festivalaffiche met een intrigerend beeld uit ‘Belle de jour’.

Focus op Frankrijk

De 41ste editie van Film Fest Gent pakt uit met een Focus op de Franse cinema. Naast de elk jaar terugkerende secties komt er een eenmalige aparte sectie gewijd aan recente Franse films. Wat niet belet dat Franse films ook zullen opduiken in de overige festivalsecties (‘Competitie’, ‘Gala’s & Previews’, ‘Classics’, ‘Out of the Box’ en ‘Artists on Film’). Franse regisseurs en acteurs worden uitgenodigd om hun nieuwe films aan het festivalpubliek te presen-teren; er worden debatten, Q & A’s, director talks en meetings met het Franse filmberoep georganiseerd.

Affichebeeld

Catherine Deneuve op haar mooist, in één van haar grootste rollen. Wie beter dan La Deneuve in ‘Belle de jour’ (1966) om de Franse cinema te incar-neren zoals we die graag hebben: chic, stijlvol, gereserveerd, mysterieus en toch ook een tikkeltje ondeugend. Vandaar dat dit beeld uit een van de late Franse meesterwerken van Luis Bunuel de affiche siert van de 41ste editie van Film Fest Gent met een Focus op Frankrijk als een belangrijk programmaluik.

Expo Fellini

Na Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Jacques Tati en Martin Scorsese presen-teert Film Fest Gent in samenwerking met het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster een grote tentoonstelling over het oeuvre van de beroemd-ste filmmaker die Italië heeft voortgebracht, Federico Fellini. Meer dan een beroemd kunstenaar is Fellini een icoon. Zelfs mensen die nooit een stap in de bioscoop zetten, kennen zijn naam. De wereld die hij geschapen heeft is zo herkenbaar en uniek dat hij een van de weinige filmregisseurs uit de geschiedenis is wiens naam een adjectief werd: Felliniaans. We weten allemaal welke associaties dit oproept - een stoet van bizarre creaturen: dwergen, albino’s, grotesk zwaarlijvige dames, vulkanische blondines, karikaturale burger-mannetjes, ronde pinguïn-nonnen, bultenaars, obsceen met hun tong rollende deernen, weemoedige clowns, huichelachtige zwartrokken.

Focus op Frankrijk tijdens 41ste Film Fest Gent14 tot 25 oktober 2014

In het werk van Fellini worden alle zintuigen geprikkeld. De tentoonstelling, opgezet als een visueel laboratorium, toont de brokken van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Uit de filmfragmenten, tekeningen en foto’s doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe inter-pretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen.Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaak-te tekeningen, Fellini’s reclamespotjes en de talloze droombeelden die hem inspireerden - op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeenge-bracht in de teksten en schetsen van de ‘droomboe-ken’ (ook te zien). Daarnaast brengt de tentoonstel-ling nooit eerder geziene foto’s samen van fotografen als Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald. Een internationale selectie affiches laat zien hoe Fellini door de jaren heen de ontvangst van zijn films en zichzelf probeerde te sturen. Ook te zien zijn aller-lei tijdschriften uit het tijdvak 1960-1985 (‘Domenica’ en ‘L’Espresso’) die een belangrijke rol speelden in de beeldvorming over de regisseur, zijn films en de acteurs. De tentoonstelling wordt extra kracht bijgezet door een omlijstend filmprogramma en speciale activi-teiten zoals een concert met de filmmuziek van Nino Rota voor de films van Federico Fellini.

Concert Nino Rota

Naar aanleiding van deze grote overzichtstentoonstel-ling wordt op diverse manieren aandacht besteed aan het werk van Federico Felini. Op donderdag 23 okto-ber vindt daarom in Muziekcentrum De Bijloke het concert ‘Rota/Fellini’ plaats met symfonische muziek uit de films van de regisseur van ‘La Dolce Vita’ en ‘La Strada’, uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Cliff Martinez op 14de World Soundtrack Awards Concert

Film Fest Gent is verheugd de Amerikaanse compo-nist en ex-drummer van de rockband ‘Red Hot Chili Peppers’, Cliff Martinez, te mogen verwelkomen op het traditionele filmmuziekconcert tijdens het tweede

Page 27: Beeld Express 3/2014

25Festival

deel van het World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Brussels Philharmonic brengt de muziek van Cliff Martinez (o.m. uit ‘Drive’, ‘Only God Forgives’, ‘Contagion’ en ‘Sex Lies and Videotape’) live o.l.v. Dirk Brossé, begeleid door filmfragmenten op groot scherm.

Chaplin’s Charlot 100 jaar

Film Fest Gent viert in het Chaplinjaar 2014 het honderdjarig bestaan van de Zwerver met uitzonderlijke vertoningen van twee van de grote klassiekers van Charles Spencer Chaplin: ‘The Circus’ en ‘The Gold Rush’. Op 26 oktober krijgt het net afgelopen festival nog een extra filmmuziekevent met een fami-liefilmconcert waarbij de stille klassieker ‘The Circus’ (1928) wordt vertoond met livemuziek gecomponeerd door Chaplin. De film zal in 't Kuipke begeleid worden door een live-orkest onder leiding van Dirk Brossé.Patrick Duynslaegher, artistiek directeur Film Fest Gent: “De reden waarom Charles Chaplin dit jaar uitvoerig wordt gevierd, geeft meteen ook aan waar hij zijn wereldwijde en onsterfelijke roem aan dankt: 2014 is geen herdenking van zijn geboortejaar (1889) noch van het jaar van zijn overlijden (1977), wel van het jaar waarin hij het personage van Charlot (de Zwerver) creëerde.”

En nog veel meer

Druppelsgewijs kwamen bij het ter perse gaan ook de eerste titels vrij. Twee Vlaamse debuutfilms zullen hun Belgische première beleven in Gent: de documentaire ‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai en de lang-speelfilm ‘Violet’ van Bas Devos, die tevens de eerste officiële selectie is van de competitie. ‘The Loft’, de Amerikaanse remake van ‘Loft’ van en door Erik Van Looy, wordt de openingsfilm (zie ook p. 36) en beleeft hier zijn wereldpremière. Er is ook de Belgische pre-mière van de fictieve documentaire van Iain Forsyth en Jane Pollard over 24 uur uit het leven van muzikant en cultuuricoon Nick Cave, ‘20,000 Days on Earth’.Verder is er een filmconcert van Arsenal: Dance! Dance! Dance! Deze uitzonderlijke voorstelling rond hun nieuwe plaat, ‘Furu’, zal op 22 oktober 2014 in wereldpremière gaan op Film Fest Gent in samenwer-king met Vooruit. De liefde van Arsenal voor beeld is reeds langer gekend en resulteerde dit jaar in een unieke film die zich afspeelt in Japan.De Amerikaanse auteur en scenarist Bret Easton Ellis zal tijdens Film Fest Gent de internationale jury voorzitten. De officiële competitie is een belangrijk onderdeel van het festival. Een internationale jury reikt twee prijzen uit: De Grote Prijs voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor de Beste Soundtrack.Film Fest Gent belooft dus opnieuw het filmevene-ment van het jaar te zijn, met tal van internationale gasten en premières, filmmuziekconcerten en veel meer. (je)

n

Het 41ste Film Fest Gent loopt van 14 tot en met 25 oktober in Kinepolis Gent, Vooruit, Studio Skoop, Sphinx, Bijloke, KASKcinema, Caermersklooster en 't Kuipke. Tickets en meer info kan je op de website vinden: www.filmfestival.be en www.worldsoundtrackawards.be.

Ledenvoordeel!!

Als lid van het Centrum voor Beeldexpressie krijg je op vertoon van je lidkaart de standaardkorting op alle filmvertoningen (uitgezonderd opening, slot en special events)!! Nog een extra goede reden dus om naar Gent af te zakken!

Page 28: Beeld Express 3/2014

26 EXPO

Aangemoedigd door het succes van de TWENS-tentoonstelling vorig jaar zet het Leuvense fotografieplatform UNEXPOSED deze formule opnieuw centraal in een uitgebreid tentoon-stellingsprogramma in september 2014. Het UNEXPOSED Fotografiecircuit 2014 toont op 6 locaties in Leuven werk van 27 binnen- en buitenlandse fotografen met elk hun unieke kijk op mens en wereld.

TWENS, geen toevalstreffer

Toen de eigenzinnige tentoonstelling ‘TWENS’ in 2013 zowel door het publiek als door de deelnemende fotografen enthousiast werd onthaald, was het duidelijk dat dit concept een breed draagvlak had bij ambitieuze jonge fotografen op zoek naar erkenning en kansen. Het betrekken van de fotografiehogescholen bij de wer-ving van de TWENS-wedstrijdkandidaten zorgde er meteen voor dat het aantal inschrijvingen meer dan verdubbelde. De deelname van enkele buitenlandse fotografen toont aan dat TWENS inter-nationaal relevant is en ook daar inspireert. ‘TWENS 2014’ brengt de bezoeker opnieuw een gevarieerde en gedurfde staalkaart van hoe hedendaagse jonge fotografen de wereld in beeld vatten.

Andere tentoonstellingen

UNEXPOSED pakt bovendien uit met fotografen die zelden of nooit werk toonden in België. Op zes locaties in Leuven worden er foto's tentoongesteld. Enkele toppers.

De IJslandse fotograaf Ragnar Axelsson, op handen gedragen door camerafabrikant Leika voor zijn sterke zwart-witfoto's, komt in première naar België met foto's uit zijn twee recentste fotoboeken.

Marieke ten Wolde stelt foto's tentoon uit haar omzwervingen door Tibet en stelt haar boek 'Freeing the Fish' voor. Steffen Van Malder pakt in première uit met zijn observerend reportagewerk 'This is Belgium'. In het KADOC loopt de hommagetentoonstel-ling met landschapsfotografie van de overleden Leuvense foto-graaf Paul Vandepitte.

UNEXPOSED selecteerde ook nieuwe fotoreportages van twee laureaten uit ‘TWENS 2013’: Lisa Van Damme toont 'Transit 51' en Joris Hermans verrast met zijn reeks over de Amerikaanse Westkust.

UNEXPOSED Fotografiecircuit 2014Van 12 tot en met 21 september op verschillende locaties in Leuven

Praktisch

• ‘Twens 2014’ Laureatentoonstelling: 30CC Kapel Romaanse Poort, Brusselsestraat 63

• Ragnar Axelsson: Galerij 't Oogenblik, Tiensestraat 37 (van 13 september tot en met 16 oktober)

• Steffen Van Malder, Joris Hermans, Stijn Van Hoye, Hilde Van Hove: OPEK Kunstencentrum, Vaartkom 4

• Marieke ten Wolde, Lisa Van Damme, Paul Vandepitte: KADOC, Vlamingenstraat 39

• Timo van Luijk: Huis Oosterlynck, Vlamingenstraat 79

Gratis toegang op alle tentoonstellingslocaties.

Randactiviteiten

• PhotoBook Showcase 'Little Black Jacket': op 13 en 14 sep-tember, Vaartkom 35/01

• Debat over documentaire fotografie met Marieke ten Wolde, Lisa Van Damme en Joris Hermans: op 13 september om 18 u., KADOC, Vlamingenstraat 39

• Huisconcert door Timo van Luijk 'De magie van de achtertuin': op 13 september om 20 u. en op 21 september om 15 u., Huis Oosterlynck, Vlamingenstraat 79 (codb)

n

www.unexposed.be

Page 29: Beeld Express 3/2014

27Gedicht

Tekst: Gerard Scharn - Beeld: Lieven Nollet / Deze pagina is een coproductie tussen het Centrum voor Beeldexpressie en Creatief Schrijven.

risus sardonicus in manden van wilgenteen zwemmengoudhaaien hun bekken vertrokkenin een sardonische grijns de vissergrijnst terug zijn lippen in verwonderinggekruld dat het lot hem ruim heeft bedacht

sabeldier en strohond vechten omlever en hart gesneden uit de kadaversvan des keizers ontrouwe vazallenvan hun hoofden ontdaan hun lippenin verbazing gesloten en dichtgenaaid

geen mens vraagt zich af waaromgoudhaaien en ontrouwe vazallenvisser en strohond of sabeldier hunarmtierige lot niet konden ontlopenalsof verwondering bij wet is verboden

Page 30: Beeld Express 3/2014

28 In Beeld

‘Plan Bart’ is een feelgood romantische komedie, geschreven door Roel Mondelaers en Hans Van Nuffel, over kinderwensen en volwassen dromen, schoenen met kle-vers, en sex met of zonder gezever. Een lichte, zomerse komedie die er bij jong en oud vlot zal ingaan.

De succesvolle reclamevrouw Sarah is 34 en wil een kind. Alex, haar grote liefde en de man van haar leven met wie ze al jaren een relatie heeft, wil alles... behalve een kind. En Sarahs ex, de eeuwige vrijgezel Bart, heeft geld nodig voor het WK luchtgitaar in Osaka. Dus zet Sarah Alex aan de kant en overtuigt Bart om haar zwanger te maken in ruil voor een som geld. Ze plannen zeven keer met elkaar naar bed gaan, en spreken af om elkaar daarna nooit meer te zien…

‘Plan Bart’ is de debuutfilm van Roel Mondelaers. Deze regisseur maakte eerder een hele reeks kortfilms, videoclips en reclamefilmpjes, zoals de populaire ‘Who took my Badjas’-reclamespot voor Belgacom enkele jaren geleden. De laatste jaren legde hij zich toe op het schrijven van fictie. Zo ontwikkelde hij de tv-reeks ‘De Vijfhoek’ voor Eén, waarvan hij ook de laatste zes afleveringen regisseerde, en schreef hij mee aan het scenario van de Vlaamse horrorfilm ‘Welp’ van Jonas Govaerts (zie volgend nummer van Beeld Express). Mondelaers schreef het scenario van ‘Plan Bart’ samen met Hans Van Nuffel. De hoofdrollen worden vertolkt door Wine Dierickx, Jeroen Perceval en Wouter Hendrickx. (je)

n

Plan BartEen romantische komedie van Roel Mondelaers

‘Plan Bart’ komt op 17 september in de zalen. De trailer kan je alvast bekijken via http://youtu.be/vV3JmfGcy8s.

Page 31: Beeld Express 3/2014

29Uit op dvd

Blood Ties

Het Hollywooddebuut van Matthias Schoenaerts is een in het New York van de vroege jaren zeventig gesitueerd mis-daaddrama over twee broers (de bloed-banden uit de titel) - de ene een crimi-neel, de andere een politieman. Wanneer Chris (Clive Owen) vrijgelaten wordt uit de gevangenis, is het zijn broer Frank (Billy Crudup), een ambitieuze politieman, die hem opwacht. Ondanks de grote verschillen tussen hen, blijft de bloedband sterk. Frank helpt Chris om opnieuw een leven op te bouwen. Maar Chris kan z’n verleden niet ontlopen. Hij daalt opnieuw af in een neerwaartse spiraal van criminaliteit, en sleurt z’n broer mee. Zullen de rivaliteit en het verraad de bloedband dan toch kunnen breken? Onze Matthias Schoenaerts schittert, tussen sterren als Clive Owen, Marion Cotillard en Mila Kunis, als explosieve misdadiger Scarfo. Hoewel hij niet meer dan tien minuten in beeld komt, weet hij zich met zijn inmiddels berucht geworden 'intensiteit' moeiteloos staande te houden tussen deze topcast.Blood Ties, Guillaume Canet, Lumière, 127 min. + 30 min. bonus, taal: Engels, ondertiteling: Nederlands

W. - Witse de Film

Witse was negen jaar lang hét kijkcijfer-kanon van de VRT op zondagavond, en is een van de best bekeken programma’s ooit in Vlaanderen, met gemiddeld meer dan 1,6 miljoen kijkers per aflevering. Ook in Nederland bleek de serie een waar succes met week na week ruim een mil-joen kijkers. ‘W.’ (Witse de film) is het slotstuk van een fenomeen, met een afscheid in stijl voor Hubert Damen als de iconische norse commissaris, en uitstekende bijrollen van Wim Opbrouck, Katelijne Verbeke en Mathijs Scheepers. Na zijn pensioen keert Witse terug naar zijn geboortestreek in West-Vlaanderen om de moordenaar van zijn nichtje te vinden. Oude familiewonden worden opengereten, en terwijl Witse op zoek gaat naar de sadistische moordenaar, die mogelijk meerdere slachtoffers heeft gemaakt, ontdekt hij een doofpotoperatie. Het duurt niet lang voordat Witse in aanvaring komt met de lokale politie.W. - Witse de film, Frank Van Mechelen, Lumière, 90 min., taal: Vlaams gesproken, ondertiteling: Nederlands

Diplomatie

70 jaar geleden scheelde het geen haar of Parijs vloog de lucht in. ‘Diplomatie’, de verfilming van het gelijknamige toneel-stuk, beschrijft met finesse wat zich toen heeft afgespeeld. Een verbazingwekkend en waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, van Oscar en Gouden Palmwinnaar Volker Schlöndorff ('Die Blechtrommel'). Op de vooravond van de bevrijding van Parijs krijgt de Duitse generaal von Choltitz (Niels Arestrup, 'Un prophète') van Hitler het bevel om de stad op te blazen. Terwijl zijn troepen ’s nachts de springstoffen plaatsen, krijgt de generaal bezoek van de Zweedse consul Raoul Nordling (André Dussollier, 'Le fabuleux destin d'Amélie Poulain'). Die probeert von Choltitz op andere gedachten te brengen, en zo honderdduizenden mensenlevens en een van ’s wereld mooiste steden van de ondergang te redden. Intelligent en meeslepend verteld, met sterke vertolkingen.Diplomatie, Volker Schlöndorff, Lumière, 81 min. + 25 min. bonus, taal: Frans, ondertiteling: Nederlands

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Deze absurde komedie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson en is wereldwijd een succes. In thuisland Zweden is het zelfs de best bezochte film ooit. De eeuweling in kwes-tie is Allan Karlsson, vertolkt door de in Zweden razend populaire komiek Robert Gustafsson. Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, maar de jarige krijgt het op zijn heupen en vertrekt kort voordat het feest losbarst. De tijd die hem rest kan hij beter besteden en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn waanzinnig avontuurlijk leven én uit de geschiedenis van de 20ste eeuw de revue. Zijn voorliefde voor explosieven speelt daarbij een centrale rol.De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Felix Herngren, Wildbunch, 105 min., taal: Zweeds, ondertiteling: Nederlands

n

Win!!

We geven 3 dvd’s van ‘Blood Ties’, ‘W. Witse’, ‘Diplomatie’ en van ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ weg. Mail naar [email protected] voor 20 september en maak kans om te winnen. Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer, adresgegevens én voor welke titel je meespeelt. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer. Veel succes!

Page 32: Beeld Express 3/2014

30 EXPO

Het onderwerp is brandend actueel en de timing was perfect. Op 5 juni 2014, een paar dagen voor de grote herdenking van de 70ste verjaardag van de landing in Normandië en de gigantische ‘Operatie-Overlord’, werd in het Oostendse provinciedomein Raversyde de tentoonstelling ‘Atlantic Wall’ met fotowerk van Stephan Vanfleteren geopend.

Topfotograaf Stephan Vanfleteren maakte in 2013 en 2014 een fotografi-sche reis langs de kusten van dit ‘Westelijk Front’, van de Barentszzee tot aan de Golf van Biskaje, op zoek naar restanten van Hitlers Atlantikwall. In opdracht van Raversyde en de Provincie West-Vlaanderen trok Vanfleteren door Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk en fotografeerde er de bouwwerken, die de ruggengraat van de Duitse kust-verdediging vormden. Deze enkele duizenden kilometers lange, in opdracht van Hitler gebouwde Atlantikwall, was een verdedigingslinie van bunkers, kanonnen, luchtafweer, tankgrachten en -muren en mijnenvelden, die het Duizendjarige Rijk moest beschermen tegen geallieerde aanvallen of een invasie vanuit het westen. De bouw ervan verliep niet altijd rimpelloos en is in feite nooit geheel voltooid geraakt.

De uitzonderlijk goed bewaarde vesting bij Raversyde, als onderdeel van deze linie, bestaat uit een infrastructuur van bunkers, geschutsbatterijen, observatieposten en een doolhof van gangen, en vormt de ideale locatie voor het tonen van Vanfleterens foto’s. Het is geen klassieke tentoonstelling geworden. In een gebouwtje op het domein bevindt zich een speciaal voor deze gelegenheid gebouwde ruimte, met daarin een installatie waarbij de zwart-witfoto’s begeleid door soundscapes van Stef Van Alsenoy worden geprojecteerd op een groot scherm. Deze ‘bunker’ bevindt zich in één van de drie vissershuisjes, de voormalige leefruimte van Prins Karel.

De fotograaf trok naar aanleiding van de herdenking van D-Day de afgelopen twee jaar langs de kusten van Noorwegen, Denemarken, Nederland, België, Frankrijk en de Kanaaleilanden en vond wat hij zocht, soms na lange omzwer-vingen en niet altijd zonder gevaar voor eigen hebben en houden. Vanfleteren kwam terug met beeldmateriaal dat overweldigend was. De bouw van de Duitse verdedigingslinie was functioneel bedoeld maar de zwart-witfoto’s laten zien dat in deze bouwwerken onmiskenbaar toch een zekere esthe-tiek aanwezig is. De vele beschrijvingen en commentaren, o.a. deze van de provincie West-Vlaanderen zelf, spreken van “het resultaat van een boeiende beeldenreeks waarbij vooral de inbedding van de getuigen van dit megalomane bouwproject in het omliggende landschap opvalt…het lijkt vaak alsof moeder natuur de sporen van dit gewapend conflict probeert uit te wissen, de solide constructies uit gewapend beton zijn een speelbal van haar krachten geworden.”

De fotograaf merkt in het voorwoord van het gelijknamige boek ‘Atlantic Wall’ op: “In Duitsland heb ik geen bunkers gevonden langs de kust. De enige die ik tegenkwam, waren schuilkelders voor de bevolking van Bremen, Wilhelmshaven

De ‘Atlantic Wall’, als het beton van het Derde RijkIn beeld gebracht door Stephan Vanfleteren

en Hamburg. Vreemd vind ik dat. Hun eigen kust hebben ze schoongeveegd, terwijl de kusten van de destijds bezet-te gebieden onaangeroerd liggen. Akelige gründlichkeit of diepe schaamte?”

Dat er dit keer meer dan gewone aandacht werd besteed aan het onderwerp van deze geallieerde invasie is duidelijk. Getuige daarvan de vele academi-sche zittingen en colloquia onder andere in Raversyde, maar ook in de Koninklijke Militaire School in Brussel op zaterdag 7 juni ter herdenking van de ‘Operatie Overlord’, twee dagen na de start van de tentoonstel-ling in Oostende. Het was telkens een eerbetoon aan de landgenoten die aan D-Day deelnamen.

Bij de aankondiging van deze symposia werd opge-merkt dat deze evenementen misschien voor de laat-ste keer meerdere veteranen zouden verenigen. En ook hier werd je geconfronteerd met de grootsheid, maar ook met de broze vergankelijkheid, van het ver-leden. En niet in het minst met de laatste menselijke getuigen van waarschijnlijk één van de belangrijkste keerpunten in de westerse geschiedenis.

In dit opzicht is de fotografie van Vanfleteren bijzonder, omdat de fotograaf focust op het wegglijden van, dit keer, het materiële aspect van deze verdedigingslinie uit het verleden. Mensen zijn deze keer de stille afwezi-gen hoewel… dit niet betekent dat de fotograaf tijdens zijn missie niet heeft stilgestaan bij de menselijke offers die voor de bouw van deze Atlantische Muur werden gebracht.

De fotoreeks bestaat uit zwart-witbeelden die geno-men zijn vanaf september 2013 tot mei 2014 - afhanke-lijk van het weer - dikwijls met véél storm en wind. Dit is duidelijk zichtbaar in beeld. De opnames gebeurden meestal zeer vroeg in de ochtend tot laat ’s avonds, maar ook tijdens de dag als er weinig zonlicht was. Dat verklaart waarom de zomermaanden er niet bij zijn.Vanfleteren vertelt nog dat hij het project in verschil-lende fasen afwerkte en fotografeerde tijdens de herfst en de winter op soms verlaten plekken waar de eenzaamheid hem wel eens parten heeft gespeeld. Hij keerde regelmatig naar het thuisfront terug, ook om het hoofd even leeg te maken zodat hij de dingen opnieuw kon 'zien’.

Page 33: Beeld Express 3/2014

31EXPO

Het was niet altijd de grootsheid of het kanon dat indruk maakte, het kon hem soms gaan over een als het ware onbeduidend kubusje dat te midden van het weidse landschap opdook als een in mist of donkerte gehulde schoonheid.Hannibal, uitgever van het boek ‘Atlantic Wall’, ver-woordt het als: “een fotoreeks waarmee de fotograaf zijn verwondering toont voor de ongewilde architectonische schoonheid van deze betonnen constructies en daarbij stil staat bij de kracht van de natuur, die dit ondoordringbaar geachte bouwwerk langzaam op de knieën krijgt.”

Vanfleteren: “Ik heb de onderneming vrij vlug niet meer gevoeld als een opdracht. Ik was snel geobsedeerd door de bunkers, een prachtige mengeling van dingen die me bezighouden; geschiedenis, zee en architectuur. Hoe gru-welijk het ook was, het is van een schoonheid die kan wedijveren met de grote architecten.” Hij merkt op dat de bouwwerken te lijden hebben onder de natuurele-menten. Ze zijn de barometers van ons klimaat. Onrustwekkend.

Voor deze opdracht werkte de fotograaf met ver-schillende Nikontoestellen en een tilt-shiftobjectief, maar ook met andere gewone objectieven. Stephan Vanfleteren maakte de reizen veelal alleen maar was soms vergezeld van zijn dochter Yto, terwijl zijn vrouw Natascha instond voor de navigatie. Zijn zoon Zamiel gaf hem geschiedenisles. Zijn dochter Zhou waakte als een trouwe soldaat bij het thuisfront in de heimat. (rdm)

n

De expo ‘Atlantic Wall’ door Stephan Vanfleteren is nog te bekijken tot 5 oktober 2014 in het provinciaal domein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636 in Oostende en is geopend op weekdagen tijdens het schooljaar van 10.30 u. tot 17 u. en tijdens weekends en op vakantiedagen van 10.30 u. tot 18 u. Meer info via www.raversyde.be.

De tweetalige editie van het gelijknamige boek ‘Atlantic Wall’, uitgegeven door Hannibal, is een verzorgde hardcover die voor de prijs van 39,50 euro o.a. in de boekhandel en in het domein Raversyde te verkrijgen is.

Het project kwam tot stand met de steun van het Europees Interreg IVa-2 Zeeën-programma via het project WWII Heritage en de beelden zijn mede doordat ze niet werden gestileerd of gedramatiseerd door het gebruik van fotografische technieken een bijdrage tot de documentaire fotografie.

© S

teph

an V

anfle

tere

n / A

tlant

ic W

all,

Page 34: Beeld Express 3/2014

32 Expo

© Stephan Vanfleteren / Atlantic Wall, Denemarken - Lokken

Page 35: Beeld Express 3/2014

33

© Stephan Vanfleteren / Atlantic Wall, Frankrijk - Cap Blanc Nez

EXPO

Page 36: Beeld Express 3/2014

34 festival

Piestany, op zo'n 75 km ten noordoosten van Bratislava, is de locatie voor UNICA 2014. Het Slowaakse kuuroord werd al in de prehistorie door jagers druk bezocht wegens het vele wild in de regio. De dieren maakten dankbaar gebruik van de thermale bronnen die “in de winter niet bevroren” om hun dorst te lessen. Als we het over "schieten met de camera" hebben, is Jan Kuska op UNICA de laatste jaren een vaste waarde.

Afkomstig uit Liptovsky Mikulas, waar UNICA 2007 plaats had, won Jan Kuska dat jaar de World Minute Movie Cup met ‘The triangel’. Hij deed dat nog eens over in 2009 in het Poolse Gdansk met ‘Folkskhealer’, over een charlatan die de kromme rug van een oude man geneest door hem met een gekatapulteerde "pil" te raken. In 2010 in het Zwitserse Einsiedeln werd Kuska vierde met ‘Chicken lifestyle’, over de kip, het ei en de gebraden kip (www.youtube.com/watch?v=1Ayjmt-ZJtY). In hetzelfde jaar behaalde hij ook een zilve-ren medaille met ‘In Uhlisko over Porubka’, een indrukwekkende documentaire over het mennen van paarden op de besneeuwde heuvels van de Lage Tatra. De paarden moeten dikke boomstam-men naar beneden trekken, met als risico dat paarden en menners meegesleurd worden door de glijdende kolossen. Heel realistisch en krachtig in beeld gebracht. Deze film past in een Slowaakse trend ontstaan in de jaren 1990, na het wegvallen van de staatsub-sidies (en mede ook de staatscensuur, wat een goede zaak was). De thema's zijn 'terug naar de natuur', waarin de mooie landschappen, het landelijke leven en de lof voor de Slowaakse cultuur de toon zetten. Het is ook een zeer poëtische film, meteen een tweede kenmerk van de huidige Slowaakse cinema waarbij de cinema als zevende kunst in alle eer wordt hersteld. Weet nog dat de eerste filmprojectie op Slowaaks grondgebied plaats vond in december 1896 in Kosice, amper één jaar na de eerste openbare projectie van de broers Lumière in Parijs en 6 maanden na New York. De stomme film van toen werd niet gehinderd door de taalbarrières en was meestal zelfverklarend. Dat is nu wel anders en op UNICA laten de ondertitelingen vaak te wensen over. (www.kinokultura.com/specials/3/votruba.shtml#cz1918)

Wat is er over de locatie bekend?

De locatie voor UNICA 2014 (23 tot 30 augustus) is het Kunstencentrum in Piestany, bekend om zijn zomers muziekfestival sinds 2005. Ludwig van Beethoven verbleef ooit trouwens als gast in het kuuroord. Dat doen nu jaarlijks zo'n 40.000 patiënten met chronisch reuma en voor herstel na traumatische letsels van botten en gewrichten. Piestany is dan ook het grootste en bekendste kuur-oord van Slowakije. De meeste gebouwen dateren uit de 19de en

20ste eeuw omdat ze werden heropgetrokken na grote overstro-mingen. Die van 1813 hebben de thermale gebouwen, gebouwd in 1778 door de familie Erdodys, vernietigd. Zij werden in 1820 herbouwd als Napoleon Spa, in neoklassieke stijl met rondom een park. De internationale uitstraling is er gekomen begin 20ste eeuw toen de familie Winter de thermen huurde van de oorspronkelijke eigenaars. De thermen liggen op een eilandje tussen twee armen van de rivier Vah, die door de stad loopt, en via de Kolonadovybrug uit de jaren 1930 met het stadscentrum verbonden is. De warmwaterbronnen hebben een temperatuur van 67 tot 69°C en ontstaan op een diepte van 2.000 meter. Ze bevatten sulfaat en carbonaat. De huidige eigenaar is de Danubius Hotel Group, en de stad Piestany heeft er nog een klein aandeel in.

Welke Vlaamse films doen mee?

Het Centrum voor Beeldexpressie schreef twee films uit de voor-bije nationale filmwedstrijd ‘Festival van de Vlaamse niet-professio-nele cineasten’, in: de laureaatfilm ‘Who am I?’ en ‘Colette’.

In ‘Who am I?’ vertelt Marc Desmet (Impuls Kortrijk, Wevac) het verhaal van Elisa, een jonge vrouw die zich niet kan losmaken van een trauma uit haar kindertijd. De confrontatie met de plek waar het allemaal gebeurde, zal fataal eindigen (zie BE 2013/5).‘Colette’ van Werner Haegeman (Koninklijke Heistse Film- en Videoclub, Provac) is een arme, zwarte prostituee, seropositief en twee maanden zwanger. “Ze wordt door haar huisarts doorverwe-zen naar het Tropisch Instituut om haar ongeboren kindje te bescher-men tegen het HIV-virus. Maar wegens haar sterke geloofsovertuiging

UNICA 2014 voor de tweede maal in de Slowaakse Republiek

© Marc Desmet / Who am I?

Page 37: Beeld Express 3/2014

35Festival

weigert ze de voorgestelde behandeling. Ze stelt al haar vertrouwen in God, haar redder.De film gaat niet over prostitutie in het algemeen. Hij zoomt in op het leven van één prostituee en maakt duidelijk dat achter deze 'publie-ke' vrouw een mens schuil gaat met gevoelens, verwachtingen, hoop, moraal, religie, een persoon die worstelt met keuzes en dilemma's die voor een groot publiek soms heel verrassend overkomen. In die zin maakt de film radicaal komaf met een aantal heersende clichés over prostituees én hun beroep”, aldus de cineast over zijn film. Hoe is hij bij de zwarte actrice terechtgekomen, vraag ik per e-mail. “Ik heb de actrice (die eigenlijk helemaal geen ervaring had met acte-ren) leren kennen toen ik voor KDG Hogeschool een heel kort filmpje draaide over prostitutie en morele dilemma's. Zij is toen aangezocht geweest door de initiatiefnemers van dit schoolproject. Ik heb haar nadien gevraagd of ze voor mij persoonlijk ook wilde acteren. Ze heeft toegezegd en heeft heel goed begrepen wat ik van haar wilde… Ze was heel vriendelijk, maar ook heel gesloten. Ik heb haar geslotenheid gewoon gerespecteerd. Na de filmopnames, die eigenlijk heel gemoe-delijk maar toch ook zeer functioneel verliepen, heb ik haar nog één keer gezien.”

Zijn er ook Waalse inzendingen?

Uiteraard zijn er ook Waalse inzendingen. Het beschikbare uur projectietijd wordt in twee gedeeld. Onze zuiderburen (FCVFB) sturen eveneens de laureaat van hun nationale wedstrijd. ‘La vie d'en face’, van het trio Manneli, Burlet en Kopetti, gaat over een jongeman wiens aandacht gaat naar de jonge vrouw die hij in het huis aan de overkant van de straat ziet. Ze zit in een rolstoel… en het duurt even voor de cineasten hun publiek tonen dat ook

de jongeman in een rolstoel zit… Dan moet de jongen verhuizen. De tweede Waalse inzending is een 3D-animatiefilm van de Fransman Bernard Dublique ’Croq'Notes’, een verwijzing naar de bekende musical ‘Singin' in the rain’ en de problemen rond auteurs-rechten die amateurcineasten niet onbekend zijn... Hiervoor moet het publiek uiteraard een 3D-brilletje opzetten, en dan komt het werk van de cineast volledig tot zijn recht.

Welke eenminuutfilm hebben we afgevaardigd?

Dat is de laureaat van het eenminuutfilmfestival van Facineb, uit-gesteld van maart tot half juni, en met 47 inzendingen een succes. Het was van 2004 geleden dat er nog zoveel films meededen. Alleen jammer dat er slechts 3 Waalse inzendingen bij waren, het succes ware nog groter geweest. Verschillende Vlaamse cineasten hadden trouwens meer dan één film ingestuurd. De laureaat werd ‘David Harleyson’ van Skoop Videogroep Leuven (Bracina) met Wim Aertgeerts in de hoofdrol van stoere motorijder. Wie de film gezien heeft, weet dat het anders uitdraait… Omdat we vorig jaar op de World Minute Movie Cup niet bij de 16 geselecteerde films waren die aan de openbare wedstrijd mogen deelnemen, konden we dit jaar maar één eenminuutfilm insturen. Of ‘David Harleyson’ daar verandering in brengt lees je op www.nocka.sk/unica2014 waar je alles over UNICA 2014 kan terugvinden. In 2015 is de afspraak in het Russische Sint-Petersburg van 5 tot 13 september, zie uitnodiging op www.unica2015.spb.ru/index_eng.html. (mc)

n

© Werner Haegeman / Colette © Skoop Videogroep Leuven / David Harleyson

Page 38: Beeld Express 3/2014

36 In Beeld

De Vlaamse filmregisseur Erik Van Looy mag trots zijn: zijn film ‘Loft’ was in zowel België als Nederland zo een gigantisch succes dat hij nu zelfs de over-steek naar de Verenigde Staten heeft gemaakt. De Amerikaanse release datum is helaas nog onbekend, maar ‘The Loft’ opent de 41ste editie van FILM FEST GENT op 14 oktober!

THE LOFT - Het verhaal

‘The Loft’ vertelt over vijf getrouwde vrienden die in het geheim een loft delen waarvan alleen zij een sleutel hebben. Terwijl hun vrouwen thuis op hen wachten, ontvangen de mannen hun schoonste vrouwelijke veroveringen in hun loft. Het lijkt de droom voor elke man, maar het ontaardt al snel in een nachtmer-rie als ze op een ochtend het dode lichaam van een

‘The Loft’ in oktober in wereldpremière

onbekende vrouw in de loft vinden. Ze zijn nu niet alleen gevangen in hun loft, ze raken ook steeds verder verstrikt in hun web van leugens. Ze probe-ren te achterhalen wat er precies gebeurd is, een grote opgave waarbij hun vriendschap flink op de proef wordt gesteld.

Matthias Schoenaerts is de enige acteur uit het origineel die ook in deze remake een van de hoofdrollen speelt. De vier andere vrienden worden vertolkt door Karl Urban (‘Star Trek Into Darkness’), James Marsden (‘X-Men’, ‘2 Guns’), Wentworth Miller (‘Prison Break’) en Eric Stonestreet (‘Modern Family’).

Vol lof over Loft

In 2008 draaide ‘Loft’ in de Vlaamse bioscopen en het is tot op heden zelfs de best bekeken Belgische film! Regisseur Erik Van Looy, ondermeer bekend van ‘De Zaak Alzheimer’ nam de regie op zich. De kritieken waren lovend en het succes bleef ook niet onopgemerkt in het buitenland. Twee jaar later - in het begin van 2010 - begonnen de opnames voor de Nederlandse remake

Page 39: Beeld Express 3/2014

37In Beeld

die in het najaar in de Nederlandse bioscopen speelde. Deze film was tevens een groot succes en behaalde zelfs de titel ‘Beste Nederlandse Misdaadfilm’ van het afgelopen decennium.

De zomer van 2011 vormt een mijlpaal voor regis-seur Erik Van Looy aangezien toen de opnames voor ‘The Loft’ in Amerika zijn begonnen. Een Amerikaanse remake van een film van Vlaamse bodem! Daar mag je inderdaad wel erg trots op zijn!

Amerikaanse release

De opnames zijn inmiddels alweer drie jaar geleden. Het leek er even op dat ‘The Loft’ op 29 augustus 2014 in wereldpremière zou gaan in Amerika, maar dat is helaas gecanceld. Filmmaatschappij Universal heeft dit

bevestigd. Die oorspronkelijke premièredatum zou in een verlengd weekend in de Verenigde Staten vallen en Universal heeft er uiteindelijk voor gekozen om een andere psychologische thriller uit te brengen. Er bestaat nog ondui-delijkheid over het feit of er een nieuwe Amerikaanse releasedatum komt of niet. Gelukkig verschijnt ‘The Loft’ hoe dan ook op het grote doek in België!

The Loft opent 41ste editie van Film Fest Gent

Na overleg met de Amerikaanse filmstudio Universal Pictures, werd besloten om ‘The Loft’ de meest optimale releasedatum te geven in België. In plaats van eind augustus, werd daarom gekozen voor 15 oktober als releasedatum met als extra troef dat de film hierdoor de 41ste editie van Film Fest Gent kan openen op 14 oktober. ‘The Loft’ werd geproduceerd door Woestijnvis en Anonymous Content (‘Babel’, ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’), wordt in België verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD) en is de eerste remake van een Vlaamse film die wereldwijd door een grote filmstudio (Universal) wordt verdeeld.

Page 40: Beeld Express 3/2014

38 In Beeld

Regisseur Erik Van Looy: “We hebben een lange rit achter de rug met ‘The Loft’, maar het Film Fest Gent openen, voelt als thuiskomen. Dit is na ‘De Zaak Alzheimer’ mijn tweede film die het prestigieuze festival mag openen en

daar ben ik best trots op. Meer nog: ik kijk nu al reikhalzend uit naar 14 oktober. Het wordt een mooie en spannende avond.”

Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de keuze van ‘The Loft’: “We zijn bijzonder trots om de 41ste editie van Film Fest Gent te kunnen openen met ‘The Loft’, de film waarmee Erik Van Looy, een van de meest gedreven filmmakers, een jongensdroom in vervulling ziet gaan: een heuse Amerikaanse film maken. Met als basis het vernuftig scenario van Bart De Pauw, maar nu door scenarist Wesley Strick aangepast aan een Amerikaanse setting (New Orleans), met Amerikaanse acteurs in de hoofdrollen en een nog hoger tempo, heeft Erik een film gemaakt die rustig op eigen benen kan staan en de kwaliteiten van het origineel uit 2008 combineert met een nog grotere vakkennis. Ook voor wie de Vlaamse versie heeft gezien, blijft het genieten van een ‘whodunit’ thriller vol verbazende wendingen en verwikkelingen en een uitgekiende mix van spanning, intrige en mysterie.” (nt)

n

Website Film Fest Gent: http://www.filmfestival.be.

Page 41: Beeld Express 3/2014

39boekennieuws

At the Ocean. Inspiring coastal homes and refuges - Mirjam Bleeker & Frank Visser

Fotograaf Mirjam Bleeker en stylist & designer Frank Visser kennen elkaar al meer dan 18 jaar. In die tijd reisden ze samen de wereld

rond, vaak zonder plan, het avontuur en mooie huizen tegemoet. Via via kwamen ze terecht in de (vakantie)woningen van boeiende mensen aan of op de stranden van verschillende oceanen en zeeën. Ze maakten er eerlijke, doorvoelde fotoreportages van de huizen en cabanes, stillevens van de details in de inrichting, maar ook prachtige beelden van de mensen en van de omge-ving. Betoverende plekken zoals een kunstvilla in steen en hout in Senegal, een authentiek en uniek huiskamerrestaurant op het Japanse Saku-Island of het strandhutje in Curaçao waar het voor Mirjam en Frank allemaal begon, komen zo tot leven. Nu de vakantie voor velen afgelopen is, kan je met dit boek wegdromen over een leven op paradijselijke stranden… Een ode aan de vrij-heid en de vriendschap!At the Ocean. Inspiring coastal homes and refuges, Mirjam Bleeker & Frank Visser, uitgeverij Luster, 256 p., 22,5 x 28,5 cm, gebonden met linnen cover, isbn 9789460581236, prijs € 39,95

Remote. Places to stay - Debbie Pappyn & David De Vleeschauwer

Nog zo’n boek om bij weg te dromen is dit, dat je meeneemt naar de meest afgelegen hotels en verblijfplaatsen. Stilte, traagheid en ruimte zijn de nieuwe luxe. In een tijdperk vol

verstrooiing en fragmentering is er meer dan ooit behoefte aan afstand nemen en teruggrijpen naar de essentie. Dit boek biedt je 22 weg-van-de-wereld plekken, waar je de wereld om je heen en in jezelf kunt horen en voelen en de knop even kunt omdraaien. Het zijn verblijfplaatsen die letterlijk moeilijker te bereiken en vaak afgelegen zijn - sommige zijn enkel te voet bereikbaar, andere enkel per trein, met de boot of met bush planes - maar waar je des te meer ruimte vindt voor jezelf. Van luxueus tot basic, van het Arctische Noorden tot de woestijnlandschappen in Afrika, van een elegant toevluchtsoord in de Himalaya tot een verlaten dorp in de hak van Italië. Dromen toegelaten! En misschien vind je wel inspiratie voor een volgende trip? Remote, Debbie Pappyn & David De Vleeschauwer, uitgeverij Lannoo, 312 p., 21 x 28 cm, gebonden met halflinnen band, isbn 9789401409933, prijs € 39,99

Abandoned Places. The Photographer’s Selection - Henk Van Rensbergen

Fotograaf en Urban Explorer-pionier Henk Van Rensbergen bundelt de

meest fascinerende beelden van de verlaten gebouwen die hij wereld-wijd ontdekte in één gloednieuw verzamelboek. Met zijn allereerste boek veroverde Van Rensbergen stormenderhand de fotografiewe-reld. Zijn prachtige beelden van mysterieuze vervallen kastelen, fabrie-ken en ziekenhuizen (zie ook BE 04/2012) konden op heel wat bijval rekenen. In de twee volgende boeken ontdekte Van Rensbergen een hele nieuwe schare aan abandoned places over de hele wereld. Deze photographer's choice toont het beste van Van Rensbergen.Abandoned Places. The Photographer’s Selection, Henk Van Rensbergen, uitgeverij Lannoo, 224 p., 26 x 30 cm, gebonden, isbn 9789401418072, prijs € 45

Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie? - Inge Henneman

Na fotoboeken om bij weg te dromen, terug naar de harde realiteit met dit boek waarin ‘het beeld’ van de Eerste Wereldoorlog in fotografie en film centraal staat. Wat is de belangrijkste rol van de moderne visuele

media in WO I? Hoe worden voor het eerst op massale schaal foto’s en films ingezet voor propagandadoeleinden? Hoe worden de veldslag en de dood (on)zichtbaar gemaakt? En wat bleef buiten beeld? In vijf hoofdstukken en meer dan 500 illustraties ontvouwt zich het verhaal van de fotografie in WO I, een context waarin het beeld werd gebruikt en hergebruikt, als venster op de realiteit, maar ook als wapen voor of tegen de oorlog. Met bijdragen van o.a. Bruno De Wever en Johan Pas. De gelijknamige expo is nog tot en met 11 november te bezoeken in het Antwerpse FoMu.Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie?, Inge Henneman, uitgeverij AsaMER en FoMu, 224 p., 31,2 x 24,5 cm, soft cover, isbn 9789491775529, prijs € 39

n

Win!!

Het Centrum voor Beeldexpressie geeft 1 exemplaar van ‘At the ocean’ weg, en 2 exemplaren van ‘Abandoned Places’ en van ‘Remote’. Mail voor 20 september naar [email protected] en maak kans om te winnen! Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens én voor welke titel je meespeelt. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer van Beeld Express. Veel succes! (je)

Page 42: Beeld Express 3/2014

40 Productinfo

Panasonic AG-AC90A

Ongeveer anderhalf jaar na de introductie van de AG-AC90 komt zijn opvolger. Hij heeft dezelfde naam met een A erachter. Op zich is het vreemd dat Panasonic nog een camera op de markt brengt met een niet-verwisselbare lens in dit prijssegment. Het verschil met zijn voorganger is dan ook klein. Het is zelfs mogelijk voor de bezitters van zijn voorganger om deze te laten upgraden naar het A-model. Het betreft hier een 3 MOS camera. De lens is voorzien van drie ringen om eenvoudig scherp te stellen, te zoomen en de belichting te beïnvloeden. Het is een 12-maal zoom van hoge kwaliteit. De camera werkt normaal in Full HD en kan foto’s nemen met een resolutie van 3 megapixels. Nieuw zijn de opties om in andere resoluties beelden te registreren voor specifieke doeleinden. Zo heb je een opnamemodus speciaal voor sportmanifestaties of om het eenvoudig mogelijk te maken de beelden naar het internet te verhuizen. De camera heeft twee geheugensleuven die zo kunnen worden ingesteld dat hij automatisch van het eerste slot naar het tweede overspringt als de eerste geheugenmodule vol is. Je hebt echter ook de mogelijkheid om simultaan naar twee modules op te nemen als back-up. De prijs is hetzelfde gebleven, zodat deze camera voor € 1.800 de jouwe kan zijn.

Panasonic HX-A500

Ook voor zijn Action Cam heeft Panasonic een opvolger. Het belangrijkste verschil met zijn voorganger is de mogelijkheid om beelden in 4K te registreren. Deze camera bestaat uit twee delen. Het eigenlijke cameragedeelte en de recorder. Doordat het camerage-deelte compacter en lichter is dan bij de concurrenten, die van een geïntegreerd systeem (camera en recorder in één behuizing) gebruik maken, is hij comfortabeler op het hoofd te dragen. Bij de camera worden een hoofdbeugel en draagarmband trouwens onmiddel-lijk bijgeleverd. Het geheel is water- en stofbestendig. Hij kan gedurende 30 minuten op een maximale diepte van drie meter worden gebruikt. De recorder unit bevat een LCD-display, maar een smartphone of tablet kan ook als viewfinder worden gebruikt. Als je in een lagere resolutie dan 4K opneemt, beschik je ook over de mogelijkheid om perfecte slow motion beelden vast te leggen. Je kan zelfs tot 200 beelden per seconde registreren als je tevreden bent met een resolutie van 848 x 480 pixels. De steady shot heeft buiten de traditionele correcties ook een kantelcorrectie om voor goede stabiele beelden te zorgen. De prijs van dit alles zal om en bij de € 450 liggen. Dit is duurder dan de meeste andere Action Cam’s, maar je hebt dan wel een 4K-exemplaar en dan is dit absoluut een interessante oplossing.

Eye-fi

Vandaag is je camera niet meer up-to-date als hij niet over een wifiverbinding beschikt. Maar niet gevreesd! Als je camera gebruik maakt van SD of SDHC, kan je een geheugen-kaartje van Eye-Fi kopen. Deze geheugenkaartjes bevatten niet alleen geheugen maar ook een wifi-interface. Bij de geheugenkaartjes zit software dat je op je pc, Mac, smartphone of tablet kan laden. De samenwerking tussen het Eye-Fikaartje en deze software zorgen er dan voor dat al je opnames, foto of video, automatisch naar je computer worden overge-zet. Live View is echter niet mogelijk. Veel gebruikers schreeuwen hierover, maar technisch is dit gewoon niet mogelijk zonder camera-aanpassingen. De capaciteit gaat van 4 GB tot 32 GB en de prijzen lopen van € 40 tot € 80. Op een 32 GB kaartje krijg je ongeveer 16.000 foto’s of 12 uur video. Het geheel gebruikt ook nog een nette truck om aan Geo Tagging te doen. Aan de hand van wifihotspots probeert de software uit te vissen waar de beelden juist worden genomen en duidt die plaats mee op de beelden aan. Dit is natuurlijk niet zo nauwkeuring als een GPS. (cg)

n

Page 43: Beeld Express 3/2014

EXPO

© E

ric V

an A

ersc

hot

/ Exp

o G

roen

grijs

(zi

e p.

50)

Page 44: Beeld Express 3/2014

42 Productinfo

‘Unseen’ is dé jaarlijkse internationale beurs voor nieuwe fotografie. De fair is het moment waarop gerenommeerde galeries van over de hele wereld het recentste werk van hun fotografen onthullen. Nieuw in 2014 is de intro-ductie van premières: er zal werk te zien zijn dat nooit eerder getoond is, online of offline. Van 18 tot en met 21 september vindt de Unseen Photo Fair voor de derde maal plaats op de Westergasfabriek in Amsterdam.

Een uitgebreid festivalprogramma viert fotografie in al haar vormen. Algemeen directeur Sasha Stone: “We kijken dit jaar vooral naar de ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie en vertellen verhalen uit allerlei landen, waaronder Japan. Het programma is in samenwerking met partners uit binnen- en buitenland samengesteld, en we zijn er van overtuigd dat het verzamelaars en fotografielief-hebbers zeker weer zal inspireren.”

Veel meer dan fotografiebeurs

Unseen is meer dan een fotografiebeurs. Unseen zet aan tot dialoog en tot het uitwisselen van kennis en ideeën. De beurs wordt verrijkt met tentoon-stellingen, lezingen en debatten, films en documentaires, en de presentatie van fotoboeken en hun makers op de Unseen Book Market.De ‘Unseen Living Room’ is een informele ontmoetingsplaats waar discus-sies en lezingen over fotografie plaatsvinden. Hier kunnen bezoekers een uitgebreid inhoudelijk programma verwachten, met o.a. een symposium over een tendens die op dit moment in de hedendaagse fotografie zichtbaar is, namelijk de verandering van de betekenis, functie en waarde van het foto-grafisch beeld.Unseen Photo Fair onderscheidt zich als fotografiebeurs door de focus op nooit eerder getoond werk. Zowel projecten van jong talent als ongezien werk van gevestigde fotografen komen op één moment in Amsterdam samen. Sasha Stone: “We hebben galeries dit jaar uitgedaagd werk te laten zien dat gemaakt is na 2012 en daarnaast premières te presenteren. Werk geldt als pre-mière op Unseen als het nooit eerder is getoond in een galerie, noch in een ander

instituut of zelfs online. Door de combinatie van jong talent en nieuw werk van gerenommeerde kunstenaars ontdek-ken bezoekers ‘the unseen’.”Unseen is ook trots op het interactieve fotografiepro-ject ‘Trust the Cloud’. Het werk nodigt bezoekers uit om, na een roltraprit, in een opblaasbare wolk van licht te springen. De sprong wordt gefotografeerd, geüp-load in de ‘cloud’ en voor korte tijd getoond. Even later is het beeld weer verdwenen. Tijdens Unseen zal de speciale tentoonstelling ‘Anima on Photography, Japan’ gepresenteerd worden. De tentoonstelling gaat over het stille bestaan van ‘ani-mism’ (het idee dat iedereen een geest of ziel bezit) in de hedendaagse Japanse fotografie en toont werken van Japanse kunstenaars uit de 20ste eeuw tot nu.

Fotograaf Lorenzo Vitturi maakt de campagne van Unseen 2014. Die bestaat niet uit één enkel traditi-oneel beeld, maar toont verschillende stadia van het werkproces van Lorenzo. Vitturi gebruikt het oog als symbool voor het concept van Unseen. Hij maakt een sculptuur van gevonden voorwerpen, waarbij hij een simpel geometrisch patroon op verschillende niveaus herhaalt. Het resultaat is een serie foto’s die de diverse stadia van de sculptuur laten zien. Pas tijdens Unseen zal het werkproces volledig voltooid zijn, als Vitturi van de originele sculptuur een enorme installatie heeft gemaakt op het festivalterrein. “Ik ben heel blij met de samenwerking met Unseen,” aldus Lorenzo Vitturi. “Normaal gesproken is een campagne slechts een serie van beelden. Bij Unseen is het nu een volledig kunstproject geworden.” (je)

n

Unseen loopt van 18 tot en met 21 september 2014, donderdag, 12 u. - 20 u., vrijdag, 12 u. - 22 u., zaterdag, 11 u. - 20 u. en zondag, 11 u. - 17 u.www.unseenamsterdam.com

Win!!

Het Centrum voor Beeldexpressie geeft 2 duotickets weg voor Unseen. Mail voor 15 september 2014 naar [email protected] en maak kans om te winnen! Vermeld in je mail zeker je naam, lidnummer en adresgegevens. Je kan maar deelnemen aan 1 wedstrijd uit dit nummer van Beeld Express. Veel succes!

Unseen Photo Fair 2014

Page 45: Beeld Express 3/2014

43Wedstrijd

Kortfilmmakers aller landen, spits de oren! Voor de vierde editie van ons kortfilmfestival Ciné Public - voor het eerst in Cinema Zuid in Antwerpen - zijn we op zoek naar filmmakers. Jong en oud, liefhebber, semi-prof of student, iedereen kan een film inzenden. Genre speelt geen rol, je film mag alleen niet langer duren dan 40 minuten en moet origineel en crea-tief zijn. Een professionele jury (Frank Van Mechelen, Pierre De Clercq, Michel Bisceglia, Lou Berghmans en Dieter Diependaele) kiest de winnaars. Presentator Jan Verheyen leidt het festival en de prijsuitreiking op zaterdag 14 maart 2015 in Cinema Zuid in Antwerpen in goede banen.

Zeven categorieën worden beloond: regie, scenario, soundtrack, cinema-tografie, montage, beste film en beste cineast zonder filmopleiding. Er is prijzengeld ter waarde van € 4.000 en andere extra’s te winnen.

Ciné Public: stuur nu je film in!

Praktisch

Inzenden tot en met 16 november 2014 via [email protected] of per post aan Centrum voor Beeldexpressie, Vorstermanstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen.Alle genres toegelaten, max. 40 minuten.Reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be.

Meer info via [email protected] of 03 289 12 00.

ZEND JE KORTFILM IN TOT EN MET 16 NOVEMBER!Alle info op www.beeldexpressie.be.

Page 46: Beeld Express 3/2014

44 CvB-Passé

passé

BOZAR portfolioviewing (Brussel, 21 juni 2014)

Voor de tweede keer werkten we in het kader van de Summer of Photography samen met de Brusselse kunsttempel BOZAR voor een portfolioviewing met 10 nationale en internationale reviewers. Na een selectie mochten 30 fotografen hun werk voorleggen aan curatoren van fotomusea, topfotografen en pro-fessoren in beeldcultuur. Het kwam tot boeiende gesprekken tussen creatievelingen en reviewers in een prachtige locatie met soms felle maar steeds gefundeerde en opbouwende feedback! (wvs)

n

Showcase Centrum voor Beeldexpressie (Antwerpen, 24 juli-7 augustus)

Onze leden kregen de kans om een fotoreeks, kortfilm of media-kunstwerk in te sturen om mee te dingen naar een plaats in deze Showcase van het Centrum voor Beeldexpressie, i.s.m. Galerie Epoque. Uiteindelijk werden 16 amateurfotografen, -cineasten en -mediakunstenaars geselecteerd, wiens werk in galerie Epoque, op de gelijkvloerse verdieping van het Antwerps stadhuis, tentoon werd gesteld. Er was voor ieder wat wils op deze “uitstalkast” van het Centrum voor Beeldexpressie. (wvs)

n

The Green Wall - fotoveiling (Berchem, 24 juni 2014)

Na een half jaar groen denken met 6 bekende Vlamingen en zeer veel beeldende inspiratie, werd het tijd om de eindselectie van 18 foto's te veilen. Op dinsdag 24 juni nam Wim Helsen een stevige hamer in de hand en liet hij zich volledig gaan als veilingmeester in de bibliotheek van Berchem. Resultaat? Met trots schonken we de opbrengst van 1.250 euro aan het project de Oogststraat, een mooi groen goed doel. Zij kunnen aan de slag met een nieuw wateropvangsysteem in de serres en wij zijn net zoals hun eige-naars zeer gelukkig met de nieuwe bestemming van de foto's. (mt)

n

Foto-expo ‘Power! De kracht van het beeld’ (Antwerpen, 1 juli-7 augustus)

Ook dit jaar lieten we een curator los op alle inzendingen voor de Prijs van Vlaanderen 2013 om er een eigenzinnige tentoon-stelling mee op te bouwen. Dit jaar viel de eer te beurt aan Bruno Vetters, voorzitter van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen. Hij ging op zoek naar beelden die zijn aan-dacht grepen en vasthielden. Zo kwam hij tot een mooi geheel van beelden die we tentoonstelden in de exporuimte van SD Worx. De feestelijke opening op 1 juli viel dan wel net samen met de WK-voetbalwedstrijd van de Rode Duivels tegen de Verenigde Staten, toch werd deze druk bijgewoond! Na de tra-ditionele speeches en de uitreiking van de medailles konden de aanwezigen genieten van een glaasje terwijl ze de expo bezoch-ten. Deze formule, die we voor de derde keer hanteerden, leverde weer een prachtige tentoonstelling op! En na afloop van de expo maakten we de tentoongestelde auteurs blij met de prints van hun werken. Een cadeau dat op heel wat appreciatie kon rekenen. (wvs)

n

© M

atth

ijs U

ivel

© M

ilou

Vers

tapp

en

Page 47: Beeld Express 3/2014

45CvB-Passé

Bezoek filmset 'A Broken Man' (Gent, 1 juli 2014)

Op 1 juli bezochten we samen met een aantal jonge gepassio-neerde cineasten de filmset van 'A Broken Man'. We ontmoetten er de ambitieuze regisseur Julien Kerknawi, zelf nog maar net 20. Samen met zijn regie-assistende Fronie liet hij ons een unieke en eerste blik werpen tijdens één van de draaidagen van zijn kort-film over Wereldoorlog I. Het werd een boeiend en inspirerend bezoek, want wie speelt het al zo snel klaar om een topacteur als Koen De Graeve in te schakelen? Hoe je dat doet… dat weten enkel de aanwezigen. Jong filmtalent is in de maak! (mt)

n

Photo View 2014 (Zonhoven, 18 juni-22 augustus 2014)

Deze zomer een reispas gaan halen in het gemeentehuis van Zonhoven? Dan kon je net zoals het gemeentebestuur, de medewerkers en ieder ander fotoliefhebber de fotoreeksen van Photo View 2014 bewonderen in de gangen van het gemeentehuis. Het was weer op en top genieten van de tentoonstelling. Gemist? Grijp dan nu je kans en trek tussen 5 september en 1 maart naar de BUDAfabriek in Kortrijk of check de kalender voor één van de volgende haltes! (mt)

n

Photo Event 2014 (Mechelen, 21 juni-24 augustus 2014)

Op een zonovergoten zaterdag eind juni was er veel schoon volk én pers present in Mechelen voor de opening van Photo Event, een expo waarin beloftevol talent van eigen bodem internatio-nale topfotografie ontmoet. Drie internationale topfotografen, Antoine D'Agata, Hans Op de Beeck en William Ropp, Belgisch talent Julie Calbert, Lisa Carletta, Klaartje Lambrechts en Kurt Stallaert en 5 leden van het Centrum voor Beeldexpressie, Lis Antognini, Frederik Haegeman, Sylvia Konior, Hilde Vanhove en Bruno Vermeersch, vulden het Cultuurcentrum en De Garage met hun prachtig werk en gaven elk een eigen invulling aan het thema 'Body & Soul'. (je)

n

Groengrijs (Vlaanderen, 2014)

Meer dan 180 wandelaars, meer dan 230 inzendingen en een totaal van boven de 600 foto's… Jawel, we hebben in Vlaanderen en Brussel onze lens met zijn allen scherp gesteld op natuur in de stad. We ont-dekten veel groen tussen al het grijs en zochten naar mogelijkheden om dit met onze camera in beeld te brengen. Het werd geen eenvoudige opdracht om uit al dit mooie beeldmateriaal een selectie te maken, maar we klonken tevreden op de opening van de expo in de Sint-Baafsabdij in Gent en op alles wat er aan voorafging. Het was bijzonder! De expo reist nu verder Vlaanderen rond. (mt)

n

Vorming kandidaat-juryleden film (Overijse, 14 september 2013 - 17 mei 2014)

In de zomer van 2013 lanceerden we een oproep voor kandidaat-juryle-den voor filmwedstrijden. Iedere geïnteresseerde kon deelnemen aan een vormingstraject van zeven bijeenkomsten, waarbij theorie- en praktijkda-gen elkaar afwisselden. Filmanalyse werd daarbij in de praktijk gebracht via jury-simulaties. Het doel was deze kandidaat-juryleden klaar te stomen om filmwedstrijden te jureren. Acht deelnemers legden het traject volledig en succesvol af. Zij zullen vanaf nu voluit filmwedstrijden kunnen jureren met een accreditatie van het Centrum voor Beeldexpressie. Ook ervaren juryleden krijgen de kans om hun kennis bij te schaven en deze accreditatie te bekomen. Lees meer over deze vormingsdag voor juryleden film op 18 oktober in het CvB-nieuws op p. 58. (wvs)

n

Page 48: Beeld Express 3/2014

46 Festival

Page 49: Beeld Express 3/2014

47

© K

rzys

ztof

Szc

zure

k / E

xpo

Gro

engr

ijs (

zie

p.50

)

Page 50: Beeld Express 3/2014

48 Wedstrijd

Page 51: Beeld Express 3/2014

49PRoJECT

© A

lexa

nder

Koc

h / E

xpo

Gro

engr

ijs (

zie

p.50

)

Page 52: Beeld Express 3/2014

CLOSE-UP

50 CvB-nieuws

Photo View 2014 - Kortrijk en Turnhout

Van 6 september tot en met 5 oktober 2014, donderdag tot en met zondag, 14 u. - 18 u. (Kortrijk)Van 9 oktober tot en met 3 november 2014, woensdag tot en met zondag, 11 u. - 17 u., vrijdag, 11 u. - 20 u. (maandag 3 novem-ber 2014 uitzonderlijk open!) (Turnhout)

Photo View 2014, dat zijn fotoreeksen met pit! Editie 2014 ging in première op het Fotofestival Knokke-Heist en reist nu door naar Kortrijk en Turnhout. Met werk van Hendrik Braet, Paul Bulteel, Katelijne De Brabandere, Els De Nil, Pieter De Raedt, Stefie Dieltjens, Dirk Janssens, Erik Mercelis, Jan Pypers, Wim Reybroeck en Laviana Wouters. Ga zeker een kijkje nemen: 't is gratis!

Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkCultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhoutwww.beeldexpressie.be

GROENNATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD

Foto-expo ‘Groengrijs’ - Turnhout en Antwerpen

Van dinsdag 9 september tot en met vrijdag 31 oktober 2014, dinsdag tot en met vrijdag, 13 u. - 16.30 u. (Turnhout)

Van zondag 26 oktober tot en met vrijdag 19 december 2014, maandag tot en met vrijdag, 9 u. - 16.30 u., eerste zaterdag van elke maand, 10 u. - 16 u. (Antwerpen)

Met het fotoproject Groengrijs namen we je mee op sleeptouw in de natuurlijke jungle die een stad kan zijn. De beste beelden uit dit fotoproject ontdek je in een reizende expo door Vlaanderen.

Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 TurnhoutEcoHuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 BorgerhoutAlle info op www.beeldexpressie.be.

Filmforum Limburg en Oost-Vlaanderen - Genk en Sint-Niklaas

Vrijdag 12 september (Genk) en maandag 20 oktober (Sint-Niklaas) 2014, telkens 20 u. - 22 u.

Filmforum is een gespreksforum voor en door cineasten! Jong aan-stormend filmgeweld ontmoet kennis en ervaring in de film. Twee cineasten praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over film in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. 't Kapelleke, Lieve Vrouwstraat 5, 3600 Genk

Lokalen Close-Up, Pastoor De Meerleerstraat 26a, 9100 Sint-NiklaasDeelname is gratis maar inschrijven is verplicht via Centrum voor Beeldexpressie, Wouter Van Springel, [email protected] of 03 289 12 05.www.beeldexpressie.be

© Pieter De Raedt / Uit de reeks 'Urinoirs' (Photo View 2014)

© Olympe Tits / Expo Groengrijs

Page 53: Beeld Express 3/2014

51CvB-nieuws

NIEUWSOma en opa op de foto - Kortrijk, Sint-Truiden en Aalst

Zondag 21 september (Kortrijk), dinsdag 28 oktober (Sint-Truiden) en woensdag 29 oktober (Aalst) 2014, telkens 14 u. - 17 u.

Kinderfotografie? Dat zijn foto's van kinderen? Fout! Tijdens deze workshop draait begeleidster Evy Raes de rollen om. Kinderen zijn de fotograaf. (Groot)ouders mogen kijken, aanmoedigen en poseren. Op speelse wijze ontdekken kinderen de fotografie en worden ze creatief geprikkeld. Via allerlei experimenten maken ze kennis met de basiselementen van fotografie. Ze gaan naar huis met een leuke en professionele foto van opa of oma (in Aalst kan je ook deelnemen met mama of papa).

Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkCC De Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-TruidenBibliotheek, Molenstraat 51, 9300 AalstInfo en inschrijven via Centrum voor Beeldexpressie, Wouter Van Springel, [email protected] of 03 289 12 05 (€ 15 per kind, grootouders doen gratis mee). In Aalst is deelname gratis, inschrijven via [email protected], 053 72 38 51 of via [email protected], 053 72 35 95

Standpunten West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant - Kortrijk en Leuven

Donderdag 25 september (Kortrijk) en woensdag 22 oktober (Leuven) 2014, telkens 20 u. - 22 u.

Standpunten is ons gratis gespreksforum voor en door fotografen! Drie fotografen praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over fotografie in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen.

Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkLokalen Foto Gamma Leuven, Diestsevest 39, 3000 LeuvenDeelname is gratis maar inschrijven is verplicht via Centrum voor Beeldexpressie, Wouter Van Springel, [email protected] of 03 289 12 05. www.beeldexpressie.be

Centrum voor Beeldexpressie lid van Green Track Antwerpen

Het Centrum voor Beeldexpressie ondertekende het Green Track-charter. Samen met andere spelers uit de Antwerpse kunstsector engageren we ons om op eco-

logisch gebied met elkaar samen te werken en kennis uit te wis-selen. We werken samen voor een duurzamer beleid. Green Track Antwerpen wil inzetten op verschillende domeinen: energiever-bruik, verplaatsingen, drukwerk, materiaal & afval. Elke organisatie stelt daarom een actieplan met concrete doelstellingen op voor de periode 2014-2015. Daarnaast worden er gemeenschappelijke initiatieven georganiseerd om elkaar te ondersteunen, zoals het delen van materiaal en vervoer, groepsaankopen en belangenbe-hartiging. 2014 staat in het teken van mobiliteit, in 2015 worden materiaalgebruik en energiebeheer onder de loep genomen. Ook gezamenlijk onderzoek en een publiekscampagne staan op de agenda. Prospekta is initiatiefnemer en coördineert het netwerk.

Alle info op http://antwerpen.greentrack.be.

Gezocht: vrijwilliger voor technische ondersteuning

Het Centrum voor Beeldexpressie is op zoek naar een vrij-willig medewerker (o.b.v. vrijwilligersvergoeding) met gron-dige kennis van video- en audioapparatuur uit de ruime

omgeving van Gent (mede-verantwoordelijke uitleendienst audio- en video-apparatuur). Je zal mede instaan voor technische ondersteuning bij onze manifestaties. Enige kennis van lichtteckniek is welkom.

Interesse? Contacteer dan Daniël De Vetter via [email protected].

Library muziek via Music and Images

Music and Images, een van de firma’s die gratis library muziek aan-bieden aan onze leden (zie www.beeldexpressie.be > diensten > Sabam > library muziek) liet weten dat ze op hun website een nieuwe zoekmachine, player én downloader hebben. We testten dit even uit voor jullie en het bleek zeer gebruiksvriendelijk om muziek te zoeken en te downloaden. Probeer het zelf via www.unippm.be!

Centrum voor Beeldexpressie partner in Lowland Photo Festival

Wild van natuurfotografie? Noteer dan alvast zaterdag 22 en zondag 23 november 2014 in je agenda voor het Lowland Photo Festival in CC ter Dilft in Bornem, een ode

aan de natuurfotografie. Landschap vzw (www.landschapvzw.be) organiseert, samen met tal van partners, het 'Lowland Photo

Page 54: Beeld Express 3/2014

52 CvB-nieuws

Festival 2014', een ambitieus natuurfotografiefestival. Het belooft een feest te worden voor elke natuurfotograaf uit Vlaanderen en Nederland, met een boeiend programma boordevol fototentoon-stellingen, beklijvende lezingen van toonaangevende natuurfotogra-fen uit binnen- en buitenland, de grootste natuurfotografiebeurs van de Lage Landen, tal van praktijkgerichte seminaries die bulken van de informatie waarmee je als natuurfotograaf meteen zelf aan de slag kan,... Een uitgebreid artikel lees je in Beeld Express november!

Bloemencorso Loenhout

Bloemencorso Loenhout, sinds 2013 erkend als immaterieel erf-goed, nodigt iedereen uit om op de tweede zondag van september (14/09) een kijkje te komen nemen op hun uniek evenement. Zij bieden een dag aan vol met entertainment, muziek, en vooral een prachtige optocht met meer dan 30 bloemenwagens, de groot-ste en mooiste van het land. Uit ervaring weten zij dat dit voor beroeps- en hobbyfotografen/cineasten een unieke gelegenheid is om hun kunsten uit te oefenen in het unieke kader dat zij scheppen.

Heb je als groep/fotoclub interesse om er naartoe te gaan? Neem dan contact op via [email protected] en dan kunnen eventueel kortingstarieven en/of tribuneplaatsen worden besproken. Voor algemene info kan je terecht op www.bloemencorsoloenhout.be.

CvB nationale filmwedstrijd 2014

De nationale filmwedstrijd heeft dit jaar, als experiment voor één jaar, achter gesloten deuren plaats in het week-end van 26-27-28 september. De cineasten die zelf bij

de projectie van hun film mogen aanwezig zijn, werden verwittigd van het projectiemoment.

• Er werden dit jaar 70 films toegelaten tot de wedstrijd.• Dat komt overeen met 37% van de films die op provinciaal

niveau meededen na selectie door de filmclubs, in vergelijking met 25% de vorige jaren.

• Er zijn drie externe juryleden: - Luc De Pauw, directeur van De Culturis, een vzw die allerhan-

de taalopleidingen organiseert, jureert al verschillende jaren de nationale filmwedstrijd bij onze Waalse collega's, heeft ook al zelf een film gemaakt en werkt aan een volgend project.

- Henk Teunissen, geaccordeerd jurylid uit Nederland, is begin-nen filmen in 1989 en sindsdien al provinciaal en nationaal in de prijzen gevallen met films uit alle genres.

- Steve Maes was van april 2011 tot februari 2014 lid was van de raad van bestuur CvB. Hij is mediadocent en werkt als coördinator in het Vormingplus centrum Gent-Eeklo.

• En twee CvB-juryleden: Eugy van Gool, lid van Hobby Film Ternat, en Etienne Gellynck, voorzitter Kinaro Roeselare en pr Wevac.

• De jury moet 16 films kiezen die op het Filmgala worden geprojecteerd: 3 films in 5 deelaspecten, zijnde verhaallijn, sociaal aspect, vernieuwende waarde, sonorisatie, fotografie

- dat zijn de nominaties - en voor elk deelaspect een winnaar aanduiden; de 16de film is de "beste film" van het wedstrijdjaar, op basis van het hoogste percentage punten.

• Alle punten blijven geheim tot op het Filmgala. • Hou zondag 9 november 2014 vrij voor het Filmgala waarop

iedereen nu al is uitgenodigd. Dit heeft plaats in het Arca-theater in Gent. (Meer info volgt.) (mc)

Een UNICA-medaille voor… Christiane

Elk jaar geeft UNICA, de Union Internationale du Cinéma, aan elk van haar leden-landenfederaties een UNICA-medaille. Het land zelf bepaalt aan welk lid dat zich verdienstelijk gemaakt heeft binnen de amateurfilmwereld, de medaille wordt uitgereikt. Dat kan een cineast zijn, iemand van het bestuur of een gewoon lid. Over de jaren werd de medaille al uitgereikt aan: Armand Baptist (1996), Tryphon Spaepen (1998), Emile Leroux (2002), Werner van Branteghem (2003), Roger Vounckx (2005), Jef Van Gompel (2007), Florent Van Opstal (2009), Tony Jacobs (2011) en tot slot in 2013 aan Christiane Surdiacourt. Christiane is in onze middens geen onbekende. Ze is lid in ver-schillende clubs over verschillende provincies. Vanaf het eerste Internationaal speelfilmfestival "De Drake" in 1995, waar ze secre-taris was, volgen Christiane en echtgenoot Martin de internati-onale amateurfilmerij op de voet. Van de drie volgende speel-filmfestivals (1997, 1999 en het laatste in 2001) was Christiane een van de drijvende krachten. Samen met Martin, bezoekt ze amateurfilmfestivals in Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Luxemburg… Via hun website maken ze promotie voor "amateurs-filmers die meer interesse hebben dan alleen voor eigen films" (http://users.skynet.be/sky83994/amateurfilm/). (mc)

Volgende editie van Facinebs eenminuutfilmfestival

Na het eenminuutfilmfestival op 14 juni 2014 in de Brusselse Ganshoren - met 47 deelnemers blijft het festival toch nog bescheiden - staat het sowieso vast dat er een volgende editie komt in 2015 rond dezelfde periode. Zeg dus niet dat u niet tijdig werd verwittigd!Even herhalen: een eenminuutfilm duurt maximum 60 seconden, inclusief generiek en eventueel clublogo. Alle filmgenres mogen inschrijven, hoewel het in de meerderheid van de gevallen om een verfilmde mop gaat. Het aantal inschrijvingen per deelnemer is onbeperkt. Het moet om originele opnames gaan (geen kopieën van het internet geplukt) en de auteur moet over de auteurs-rechten van beeld en geluid beschikken. Een preselectie via club of provinciale organisatie is niet vereist. De kers op de taart is de mogelijke selectie van uw film voor de World Minute Movie Cup tijdens UNICA 2015 in Sint-Petersburg, Rusland. Steek de koppen dus al maar bij mekaar om een goed idee uit te werken. Informatie over inschrijving en reglement volgen later via www.beeldexpressie.be, rubriek wedstrijden.(mc)

Page 55: Beeld Express 3/2014

53

Antwerpen

Photo Art @ KFM 2014 - Merksem Vrijdag 5 september 2014, 20 u. (openingsreceptie) Zaterdag 6 en zondag 7 september 2014, 10 u. - 17 u.Jaarlijkse fototentoonstelling Koninklijke Fotoclub Merksem.Cultuurcentrum Kasteel Bouckenborg, Bredabaan 561 b, 2170 Merksem

Fotohappening Groep Revaf - Lier Vrijdag 5 september 2014, 20 u. (opening met receptie) Zaterdagen en zondagen 6, 7, 13 en 14 september, 10 u. -

18 u., dinsdag 9, donderdag 11 en vrijdag 12 september 2014, 19 u. - 22 u.

Vleeshuis, Grote Markt, Lier, www.groeprevaf.be

Foto-expo 'Groengrijs' - Turnhout Van dinsdag 9 september tot en met vrijdag 31 oktober

2014, dinsdag tot en met vrijdag, 13 u. - 16.30 u.Zie Close-up p. 50.Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout

Lezing Natuurfotografie - Zoersel Dinsdag 9 september 2014, 20 u.Fotogroep Antwerpen (FgA) nodigt Glenn Vermeersch uit voor een lezing rond natuurfotografie. Glenn is iemand die verbonden is aan de Kalmthoutse heide en schuilhutten ter beschikking stelt aan fotografen. Je kan vogels fotograferen op vele manieren, maar de mooiste beelden zijn die vanuit een vaste schuilhut. Glenn zal dit tonen met voorbeelden en uitleg.t' Zonneputteke, De Ster, 2980 Zoerselwww.fotogroepantwerpen.be

47ste Foto- en digisalon Koninklijke Fotoclub - Herentals Vrijdag 12 september 2014, 20 u. (opening) Zaterdag 13 september, 13 u. - 22 u. (digiprojectie om

14 u., 16 u., 18 u. en 20 u.), en zondag 14 september 2014, 10 u. - 20 u. (digiprojectie om 11 u., 14 u., 16 u. en 18 u.)

CC ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentalswww.fotoclubherentals.be

Prijs Beeldende Kunst provincie Antwerpen - Turnhout Van zaterdag 13 september tot zondag 16 november

2014, woensdag - zondag, 11 u. - 17 u., vrijdag tot 20 u.Alle info op p. 16.de Warande, expozaal, Warandestraat 42, 2300 Turnhoutwww.warande.be

Moviebox 2014 - Lier Zaterdag 20 september 2014, 14 u. - 18 u.Een organisatie van Kon. Provac vzw. Een filmnamiddag in ontspannen sfeer met openbare vertoning van een selectie non-fictiefilms uit de clubs uit de provincie Antwerpen (1 film per club van max. 20 minuten).

WEGWIJS De Marollen, Bril 4, 2500 LierMeer info: Freddy Rohart, [email protected] of 0475 40 33 20

52ste Clubsalon Koninklijke Focus - Meerhout Zaterdag 20 september, vanaf 14 u. (opening met

receptie om 19 u. en projectie om 20 u.) en zondag 21 september 2014, 10 u. - 20 u. (projectie om 11 u., 14 u. en 17 u.)

Gemeentelijke basisschool De Duizendpoot, Schoolstraat 1, 2450 Meerhoutwww.focusmeerhout.be

48ste Fotosalon Cineklub - Rumst Zaterdag 27 september 2014, 15 u. (opening) - 22 u. Zondag 28 september en zaterdag 4 oktober, 10 u. -

22 u. en zondag 5 oktober 2014, 10 u. - 18 u. (projectie om 20 u. en zondag ook om 15 u.)

Bij de herdenking 100 jaar Groote Oorlog wordt een bij-komende tentoonstelling aan het salon toegevoegd.Home Van der Taelen, Vissersstraat 85, 2840 Rumst

Foto-expo Fotocollectief viZie - Antwerpen Vrijdag 3 oktober 2014, 20 u. (opening) Expo tot maandag 27 oktober 2014, werkdagen, 8 u. - 18 u.Fotocollectief viZie stelt tentoon: gepassioneerde fotogra-fie van eigenzinnige karakters.SD Worx, Brouwersvliet 2, 2000 Antwerpen

Jaarlijks fotosalon Fotoclub - Malle Zaterdag 4 oktober, 13 u. - 20 u. en zondag 5 oktober

2014, 10 u. - 18 u. (doorlopend projectie)Sint-Martinuspastorij, Berckhovenstraat 11, 2390 MalleMeer info: [email protected]

48ste Foto- en digisalon Anthony Fotoclub - Herentals Zaterdag 4 oktober, 13 u. - 22 u. (projectie vanaf 14 u.

om het uur) en zondag 5 oktober 2014, 10 u. - 19 u. (projectie vanaf 11 u. om het uur)

Sint Antoniuszaal, Kapucijnenstraat 7, 2200 Herentals www.anthonyfotoclub.be

Foto-expo Vidfo - Hoboken Zaterdag 4 oktober, 14 u. - 18 u., en zondag 5 oktober

2014, 10 u. - 18 u.De leden van fotoclub Vidfo vzw stellen voor het eerst hun werken tentoon. De volledige groep maakte samen hiervoor een selectie van de tijdens workshops geleverde werken.Zaal Moretus, Berkenrodelei 32, 2660 [email protected]

49ste Galaprojectie Acina - Antwerpen Zaterdag 4 oktober 2014, 14.30 u. en 20 u.AV-producties, videofilms en fototentoonstelling.Ontmoetingscentrum ’t Waaigat, Kerkplein 1, 2070 Zwijndrechtwww.acina-multimedia.be (kaarten telefonisch te bestellen via 03 646 87 06 of 03 385 16 67, € 5 VVK of € 6 aan de kassa)

CvB-nieuws

Page 56: Beeld Express 3/2014

54 CvB-nieuws

maandag 27 oktober 2014, 10 u. - 18 u. (doorlopend digitale projectie)

CC De Ster, Torenstraat, Willebroek

Jaarlijkse fototentoonstelling Kalmthoutse Fotokring - Kalmthout Zaterdagen 25 oktober en 1 november, 14 u. - 18 u., en

zondagen 26 oktober en 2 november 2014, 10 u. - 18 u.Thema ‘Personal Choice’. Er is ook aandacht besteed aan het 100-jarig bestaan van de Eerste Wereldoorlog. De eind-werken van de FAG 3de jaar zijn ook weer van de partij.Technische school Gitok, Vogelenzangstraat, KalmthoutMeer info: François Van Oevelen, 03 666 66 14

Foto-expo 'Groengrijs' - Antwerpen Van 26 oktober tot en met 19 december 2014, maan-

dag tot en met vrijdag, 9 u. - 16.30 u., eerste zaterdag van elke maand, 10 u. - 16 u.

Zie Close-up p. 50.EcoHuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhoutwww.beeldexpressie.be

33ste Fotosalon Visueel - Lichtaart Vrijdag 31 oktober 2014, 20 u. (opening met receptie) Zaterdag 1 november, 10.30 u. - 20 u., en zondag

2 november 2014, 10.30 u. - 19.30 u.Ontmoetingscentrum, Schoolstraat 31, 2460 Lichtaartwww.visueel.be

Fotosalon Fotogroep Nete en Aa - Grobbendonk Vrijdag 31 oktober 2014, 20 u. (opening met receptie) Zaterdag 1 (projectie om 14 u., 16 u. en 19 u.) en

zondag 2 november 2014, open vanaf 10 u. (zondag projectie om 11 u., 14 u., 16 u. en 19 u.)

C.C De Volle Vaart, Vaartkom 6, 2280 Grobbendonk

Limburg

Foto-expo 'Food' door CvB-lid Jean Marie Piron - Overpelt Van 5 september tot 8 oktober 2014, dinsdag en don-

derdag, 9 u. - 12 u. en 13.30 u. - 17 u., woensdag, 13.30 u. - 20 u., vrijdag, 9 u. - 12 u. en 13.30 u. - 16 u. en tijdens activiteiten

Basisvoedsel digitaal gemanipuleerd tot objecten die zoda-nig abstract worden dat men haast niet meer ziet wat ze voorstellen, maar die er toch organisch blijven uitzien. I.h.k.v. Fotografiecircuit Vlaanderen. CC Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Overpeltwww.jeanmariepiron.be

Filmforum Limburg - Genk Vrijdag 12 september 2014, 20 u. - 22 u.Zie Close-up p. 50.'t Kapelleke, Lieve Vrouwstraat 5, 3600 Genk

Fotosalon Koninklijke Fotoclub Focus - Boechout Zaterdag 4 oktober 2014, 20.30 u (proclamatie en opening) Zondag 5 en dinsdag 7 oktober, telkens 10 u. - 18 u.

(digitale projectie om 11 u., 15 u. en 17 u.)Gildenhuis, benedenzaal, St Bavoplein 8, Boechout (parkeren op zondagnamiddag kan enkel in de buurt van treinstation)

Photo View 2014 - Turnhout Van 9 oktober tot en met 3 november 2014, woensdag

tot en met zondag, 11 u. - 17 u., vrijdag, 11 u. - 20 u. (maandag 3 november 2014 uitzonderlijk open!)

Zie Close-up p. 50.Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhoutwww.beeldexpressie.be

36ste digi- en fotosalon DIFO - Oud-Turnhout Vrijdag 10 oktober 2014, 20 u. (openingsreceptie) Zaterdag 11 oktober, 13.30 u. - 22 u. (projectie om

14 u., 16 u., 18 u. en 20 u.) en zondag 12 oktober 2014, 10 u. - 19 u. (projectie om 11 u., 14 u., 16 u. en 18 u.)

O.C. De Heischuur, Schuurhoven 2, 2360 Oud-Turnhoutwww.difooud-turnhout.be

30ste Fotosalon Foto Crea - Wommelgem Vrijdag 10 oktober 2014, 20 u. (opening met receptie) Zaterdag 11 oktober, 14 u. - 18 u., en zondag 12 okto-

ber 2014, 10 u. - 18 u. (kinderopvang voorzien) Fort II, Wommelgem

65 jaar Mecina - Mechelen Zondag 19 oktober 2014, 14 u. - 18 u.Op deze zondag wordt de 'verjaardagstaart' aangesneden in Lamot. Het programma dat op de formule van 'matinee' is geschoeid, belooft een uniek gebeuren te zijn. Iedereen kan in Mechelen terecht voor een uiterst boeiend pro-gramma. Wie interesse heeft in (oud) filmmateriaal over Mechelen zal niet op zijn honger blijven zitten. Al de film-pjes van vroeger en nu gaan over deze stad. Wie de filmpjes integraal wil bekijken kan dan terecht in een 'peep-show'. Alle filmmateriaal is gemaakt door de leden. Naast dit alles wordt in Lamot ook een kleine expositie opgezet van pro-jectoren, die ze in de loop van de tijd hebben verzameld. Lamot-site, aula, Mechelen

55ste foto- en digisalon ICON fotoclub - Wilrijk Vrijdag 24 oktober 2014, 20 u. (opening met receptie

en projectie digireeksen) Zaterdag 25 oktober, 10 u. - 22 u. (projectie om

15 u. en 20 u.) en zondag 26 oktober 2014, 10 u. - 18 u. (projectie om 15 u.)

CC De Kern, Kern 18, 2610 Wilrijk

54ste Fotosalon Kon. Foto- en Digiclub Kontrast - Willebroek Vrijdag 24 oktober 2014, 20 u. (opening) Zaterdag 25 oktober, 14 u. - 18 u., en zondag 26 en

Page 57: Beeld Express 3/2014

55CvB-nieuws

Dubbeltentoonstelling 'Focus op Hasselt/Genk' - Genk Nog tot 15 september 2014, tijdens de kantooruren en

zondagvoormiddag In de rand van het kunstproject ‘De Unie Hasselt - Genk’ werden ook inwoners van beide steden uitgedaagd om het Unie-idee vorm te geven. Onder impuls van de stede-lijke Cultuurraden namen vier Genkse en drie Hasseltse fotoclubs de handschoen op en gingen op zoek naar de ziel van elkaars stad. Door het oog van hun lens trachtten de Hasseltse fotografen Genk en de Genkse fotografen Hasselt te lezen en te interpreteren. Het door de fotoclubs zorgvuldig geselecteerde beeldmateriaal wordt in beide steden gepresenteerd aan het grote publiek.Stadhuis, Genkwww.uniehasseltgenk.be

Fotoshow Foto Total - Hasselt Vrijdag 17 oktober 2014, 20 u. (opening met receptie

en muzikale opluistering) Zaterdagen en zondagen, 18, 19, 25 en 26 oktober en

1 en 2 november 2014, 13.30 u. - 18 u.Naast de eigen onderwerpen van iedere fotograaf is er dit keer ook een special rond jenever, i.h.k.v. de Hasseltse jeneverfeesten die ook op 17 oktober van start gaan. Foto Total bestaat nu 10 jaar, dat zetten ze natuurlijk graag in de kijker. In 2004 werd er met 6 leden opgestart en momen-teel zijn ze met 20. Naast de eigen fotografie kijkt Foto Total ook graag over het muurtje, zo waren er al uitwis-selingen met clubs uit Frankrijk, Nederland en Polen.Zaal Onder de Toren, Thonissenlaan 15, 3500 Hasseltwww.fotototal.be, [email protected] of 0477 43 21 37

LIMFOTO - Zonhoven Zondag 26 oktober 2014, 14 u. - 20 u. (projectie om

15 u. en 17 u.)De aanvaarde werken uit LIMFOTO, een project van Fotodigiclub De Teut en VLF, worden geprojecteerd en tentoongesteld in Zonhoven.GC Tentakel, grote zaal en foyer, Kneuterweg 2, 3520 Zonhovenwww.fotodigiclub.be

Oost-Vlaanderen

KRASJ - Ninove Van 6 september tot 5 oktober 2014, zaterdag - zondag,

13 u. - 19 u.Een tweejaarlijks kunstparcours in de semipublieke ruimte in Ninove, waarbij het werk van pas afgestudeerde kunstenaars wordt geconfronteerd met het werk van gevestigde kunstenaars. Met werk van o.a. Carl De Keyzer en Paul D'Haese. Zie ook p. 8.www.krasj.be

Foto-expo Paul De Malsche - Evergem Van vrijdag 12 september tot en met donderdag

30 oktober 2014, 1 uur voor of na voorstellingen en tijdens kantooruren

Fotograaf Paul De Malsche maakt al meer dan 15 jaar por-tretfoto’s van bekende en iets minder bekende Vlamingen uit het Vlaamse schouwburgcircuit die door de jaren heen ook in dit cultuurcentrum te zien waren.Cultuurcentrum Stroming, Weststraat 31, 9940 EvergemMeer info: [email protected] of CC via 09 358 51 00 of [email protected]

49ste Beneluxsalon Kon. Fotokring Imago - Hamme Zaterdag 13 september 2014, 15 u. (opening) Zondagen 14 en 21 september, 10 u. - 18 u., zaterdag

20 september, 14 u. - 18 u. en maandag 22 september 2014, 10 u. - 16 u.

Feestzaal Den Bond, Kleinhulst 4, 9220 HammeInfo: Willy De Vogel, [email protected]

35ste Fotosalon Fotoclub Ontspanner - Lebbeke Zaterdag 13 september 2014, 20 u. (opening) Zondag 14 september, 14 u. - 20 u., en dinsdag 16 september 2014, 10 u. - 20 u.Gemeentehuis, raadszaal, Grote plaats 1, 9280 Lebbekewww.ontspanner.be

Filmgala 'Groot-Beveren in beeld' - Beveren Vrijdag 19 september 2014, 20 u.Filmgala ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Beverse Film- en Videoclub Cultuurcentrum Ter Vesten, grote schouwburg, 9120 Beveren Kaarten te bekomen bij de penningmeester via 03 775 39 13, bij de leden of aan het onthaal op projectiedag (€ 6 of € 5 in voorverkoop).

47ste Foto- & 5de Digisalon Fotokring de Krakeling - Geraardsbergen Vrijdag 19 september 2014, 20 u. (vooropening met

digitale projectie om 21 u.) Zaterdag 20 september, 15 u. - 19 u. (projectie

15.30 u. - 18.30 u.), en zondag 21 september 2014, 10 u. - 12 u. (projectie 10.30 u. - 11.30 u.) en 15 u. - 19 u. (projectie 15.30 u. - 18.30 u.)

Koetshuis, Abdijstraat 10, 9500 Geraardsbergen

82ste Fototentoonstelling Kon. Fotokring Lux Nova - Gent Vrijdag 26 september 2014, 20 u. (opening) Zaterdagen 27 september en 4 oktober, 14 u. - 18 u. en

zondagen 28 september en 5 oktober 2014, 10 u. - 12 u. en 14 u. - 18 u. (doorlopend projectie op groot scherm)

Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 GentInfo: Frederik Vanderstraeten, [email protected]

Foto-expo ‘Odo Yakuza Tokyo’ door Anton Kusters - Aalst Van 27 september tot en met 14 december 2014,

tijdens de openingsuren De Werf (op zaterdag 27 september en maandag 13 oktober geeft Anton

Page 58: Beeld Express 3/2014

56 CvB-nieuws

Het bekroonde boek documenteert op magistrale wijze het verdwijnen van een cultuur. Eind vorig jaar verscheen 'Behind the mountains', een uniek fotoverhaal rond het jaar-lijkse bijeendrijven van de schapen in het ruige, onbewoonde binnenland van IJsland. Twintig jaar lang was Rax van de partij, te paard, mee met de schapendrijvers, door weer en wind. ‘T Oogenblik toont een selectie van beelden uit beide boeken, aangevuld met een aantal foto’s uit de Faroer. Fotogalerie ‘T Oogenblik, Tiensestraat 37, 3000 Leuvenwww.oogenblik.be

Jaarlijkse fototentoonstelling Scherpzicht - Scherpenheuvel Zaterdag 13 september, 13 u. - 22 u. (projectie om

14 u., 16 u., 18 u. en 20 u.), en zondag 14 september 2014, 10 u. - 19 u. (projectie om 11 u., 14 u., 16 u. en 18 u.)

Naast clubwerken met themafoto's ook vrije werken. Studio-opstelling die door bezoekers kan gebruikt worden.GC Den Egger, A. Nihoulstraat, 3270 Scherpenheuvelwww.scherpzicht.be

Toonmoment VBF-wedstrijd - Overijse Zaterdag 27 september, 20 u. - 22 u. en zondag 28 september 2014, 15 u. - 19 u.GC De Bosuil, zaal 2, Witherendreef 1, 3090 Overijse

Standpunten Vlaams-Brabant - Leuven Woensdag 22 oktober 2014, 20 u. - 22 u.Zie Close-up p. 51.Lokalen Foto Gamma Leuven, Diestsevest 39, 3000 Leuven

West-Vlaanderen

Photo View 2014 - Kortrijk Van 6 september tot en met 5 oktober 2014, donder-

dag tot en met zondag, 14 u. - 18 u.Zie Close-up p. 50.Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk

De Pixelfabriek - Kortrijk Van 6 september tot 5 oktober 2014, donderdag -

zondag, 14 u. - 18 u.100 makers met passie voor beeld, curator is Danny Veys. I.s.m. o.a. Kortrijkse fotoclubs. Zie ook p. 4.Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkBuda-eiland.be

ARENA West-Vlaanderen - Kortrijk Zaterdag 13 september 2014, 14 u. - 17 u.Je hebt een hart voor fotografie en je zou jouw werk graag tonen aan experts voor feedback? Dan is ARENA de geknipte gelegenheid! Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkDeelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via Centrum voor

Kusters een rondleiding (20 u.), op woensdag 15 okto-ber een lezing (20 u. - 22 u.))

Tien maanden onderhandelen om het vertrouwen te winnen. Dat is de tijd die de Limburgse fotograaf Anton Kusters nodig had om een maffiafamilie uit de Yakuza, een eeuwenoude criminele Japanse organisatie, te mogen volgen. Tel daar nog eens twee jaar bij om in een levensgevaarlijke omgeving te infiltreren en je krijgt het indrukwekkende fotoproject ‘Odo Yakuza Tokyo’ en het gelijknamige boek dat verscheen in 2011 en de wereld met verstomming sloeg (zie ook BE 1/2013).CC De Werf, Molenstraat 51, 9300 Aalstwww.ccdewerf.be

Fotosalon Fotoclub - Ronse Vrijdag 3 oktober 2014, 20 u. (vernissage) Zaterdag 4 en zondag 5 oktober 2014, 10 u. - 12 u. en

14 u. - 18 u.Parochiezaal De Klijpe, Zonnestraat 516, 9600 Ronsewww.fotoclubronse.be

34ste Fotosalon Fotografencollectief Appelterre - Ninove Vrijdag 3 oktober 2014, 20 u. (opening met receptie) Zaterdag 4 oktober, 15 u. - 21 u., zondag 5 oktober,

10 u. - 12 u. en 15 u. - 21 u. en maandag 6 oktober 2014, 14 u. - 20 u.

Zaal Pax, Appelterredorp 13, 9400 Ninove (Appelterre-Eichem)www.fotografencollectief-appelterre.be

WildeMannen WoesteWijven - Gent Zaterdag 4 en zondag 5 oktober 2014WildeMannen WoesteWijven (WMWW) is een avon-tuurlijk stadsfestival voor kinderen in Gent, georganiseerd door 4Hoog, Circa, KOPERGIETERY en Studio ORKA. WildeMannen WoesteWijven is tegendraads, eigenzinnig en authentiek en wil dat kinderen de ruimte krijgen om HUN WERELD te dromen en te maken. www.wildemannenwoestewijven.be

Filmforum Oost-Vlaanderen - Sint-Niklaas Maandag 20 oktober 2014, 20 u. - 22 u.Zie Close-Up p. 50. Lokalen Close-Up, Pastoor De Meerleerstraat 26a, 9100 Sint-Niklaas

Vlaams-Brabant

Foto-expo Ragnar Axelsson - Leuven Van 13 september tot 16 oktober 2014, dinsdag -

zaterdag, 11 u. - 18 u. en zondagen 14 en 21 september en 5 en 12 oktober, 13 u. - 18 u.

De IJslandse topfotograaf Ragnar Axelsson (°1958) toont een sterke selectie uit zijn werk in de Leuvense fotogalerie ‘ T Oogenblik. Ragnar, Rax voor de vrienden toont nu voor de allereerste keer zijn werk in België. Tientallen reizen naar Groenland resulteerden in 'Last days of the Arctic' in 2010.

Page 59: Beeld Express 3/2014

57CvB-nieuws

Beeldexpressie, Wouter Van Springel, [email protected] of 03 289 12 05.

Fotosalon Brugs Foto Atelier - Brugge Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 september 2014,

10 u. - 18 u.Brugs Foto Atelier stelt tentoon: 13 verschillende visies op de beeldvorming.Jan Garemijnzaal, Stadshallen, Markt 7, 8000 Bruggewww.brugsfotoatelier.be

Foto-expo 'Encounters' door Jacques Sonck - Oostende Nog tot en met zondag 21 september 2014, woensdag

- zondag, 10 u. - 17 u.‘Encounters’ stelt meer dan 50 zwart-witportretten van de Belgische fotograaf Jacques Sonck tentoon. Zijn beel-den zijn het best te omschrijven als indringende straat- of studioportretten van excentrieke figuren uit alle lagen van de bevolking op eigen bodem. Het niet-alledaagse, het afwijkende van de norm is datgene waarvoor Sonck oog heeft, zonder hiermee de spot te drijven. Vaak gaat het om individuen die opvallen door hun excentrieke gedrag, uiterlijk of kledij. Sonck benadert deze uitzonderlijke figu-ren op een discrete en empathische wijze, waardoor zij zich welwillend laten portretteren. De indrukwekkende portretten van individuen in al hun gedaantes, die Sonck gedurende 30 jaar in België heeft gemaakt, zullen niemand onberoerd laten.Fort Napoleon, Vuurtorenweg, 8400 Oostendewww.fortnapoleon.be

Standpunten West-Vlaanderen - Kortrijk Donderdag 25 september 2014, 20 u. - 22 u.Zie Close-up p. 51.Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk

Expo ‘Capita Selecta’ - Kortrijk Nog tot 28 september 2014, dinsdag - vrijdag, 14 u. - 18 u.,

zaterdag-zondag en feestdagen, 11 u. - 18 u.Een opmerkelijke tentoonstelling rond het thema ‘portret’ waar hedendaagse kunstwerken van jonge privé-verza-melaars in dialoog gaan met historische portretten uit de museumcollectie.Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijkwww.kortrijk.be/broelmuseum

Fototentoonstelling Fotoclub Exif - Oostende Nog tot eind september 2014Woonzorgcentrum De Boarebreker, Kairostraat 82, Oostendewww.fotoclubexif.be

Fotosalon ‘Fotomania’ Fotocollectief Bryggja - Brugge Van 1 tot 15 oktober 2014, 10 u. - 17 u. Vrijdag 3 oktober 2014, 19.30 u. (opening)Dienst Cultuur, Brugse Vrije, Burg 11, 8000 Brugge

Grens-overschrijdend

Fotofestival 'L'été des portraits' - Bourbon-Lancy Nog tot 15 september 2014Het Europees openluchtfotofestival 'L'été des portraits' in het middeleeuwse Franse stadje Bourbon-Lancy, gewijd aan portretfotografie, toont dit jaar opnieuw werk van een Belgisch fotograaf én CvB-lid, Pierre Volpe. Hij valt er ook in de prijzen met een 'Award de Bronze'. Op dit festi-val exposeren meer dan 300 Europese fotografen samen 1.500 portretten.Meer info op www.etedesportraits.com.

Foto-expo 'biggest little universes' door CvB-lid Paul Bulteel - Bredevoort Nog tot 5 oktober 2014, woensdag - zondag, 11 u. - 17 u.De reeks 'biggest little universes' maakt deel uit van een grotere reeks waarin Paul Bulteel een fotografische visie brengt over onze relatie met de leefomgeving. Hij gebruikt een heldere fototaal met veel zorg voor compositie en sprekende details. Zijn foto’s zijn observerend en terug-houdend maar bevatten ook verbazing en ironie over wat zich in onze samenleving afspeelt. Al zijn beelden zijn authentiek, komen uit de dagelijkse werkelijkheid zonder enige poging tot enscenering. In veel van zijn beelden komt de mens naar voor als een anonieme figurant in de publieke ruimte. Foto21 Bredevoort, 't Zand 21, 7126 BG Bredevoortwww.foto21bredevoort.nl of www.paulbulteel.eu

Expo 'Designing 007: Fifty Years of Bond Style' - Rotterdam Van 12 oktober 2014 tot en met 8 februari 2015“Bond, James Bond.” Vanaf het moment dat Sean Connery deze beroemde naam uitspreekt aan het begin van Dr. No, heeft Agent 007 de wereld veroverd. De innemende geheim agent is niet enkel succesvol op het witte doek, maar staat sinds vijf decennia symbool voor het meest succesvolle merk in de filmgeschiedenis. De filmheld heeft een onuitwis-bare invloed uitgeoefend op het gebied van kunst, muziek, mode, technologie, design en lifestyle. De tentoonstelling 'Designing 007: Fifty Years of Bond Style' presenteert de wereld van innovatie en actie, stijl en aantrekkingskracht van de meest bekende en favoriete geheim agent. Meer dan 500 gadgets, kostuums, iconische auto's, story boards, grafische ontwerpen en rekwisieten bieden samen met vele filmfragmenten een ongeëvenaarde multimediale beleving van vijftig jaar filmgeschiedenis van James Bond.Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, 3001 KB Rotterdamwww.kunsthal.nl

Breda Photo ‘Songs From the Heart’ - Breda Van 11 september tot 26 oktober 2014Internationaal fotofestival. Alle info op p. 20.www.bredaphoto.nl

Page 60: Beeld Express 3/2014

58 CvB-nieuws

CURSUSSEN & WORKSHOPSBack to Basics: analoge fotografie - Antwerpen

Zondagen 7, 14, 21 en 28 september 2014, telkens 13.30 u. - 17.30 u.

In dit atelier maak je kennis met de basisprincipes van de analoge fotografie. Hoe werkt een analoge camera en hoe speel je met diafragma, sluitertijd en compositie? Naast de theorie ga je zelf met je camera aan de slag en ontwikkel je je foto’s in de donkere kamer van het FoMu.

FoMu, Waalsekaai 47, 2000Antwerpen (€ 135, inclusief syllabus en materiaalkosten)

Meer info en reserveren via www.fotomuseum.be/workshops-en-events.html

Portretfotografie - Kortrijk

Zaterdag 20 september 2014, 9.30 u. - 17 u.

Portret, een discipline zo oud als de fotografie zelf, blijft vaak een uitdaging. Hoe breng je iemand in beeld? Hoe moet je belichten? Welke creatieve mogelijkheden zijn er,…? Tijdens deze eendagscursus word je theoretisch ingeleid in de portretfotografie maar duik je ook de studio in en kom je veel tips en tricks te weten, waarna je zelf verder aan de slag kan! Opgelet: enige basiskennis fotografie is vereist.

Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkInfo en inschrijvingen: Centrum voor Beeldexpressie, [email protected], 03 289 12 05 (deelname bedraagt € 25 voor CvB-leden, € 30 voor niet-leden)

Oma en opa op de foto - Kortrijk, Sint-Truiden en Aalst

Zondag 21 september (Kortrijk), dinsdag 28 oktober (Sint-Truiden) en woensdag 29 oktober (Aalst) 2014, 14 u. - 17 u.

Zie Close-up p. 51.

Budafabriek, Dam 2, 8500 KortrijkCC De Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-TruidenBibliotheek, Molenstraat 51, 9300 Aalst

Introductieworkshop Natte Plaat Collodium - Gent

Zaterdag 27 en zondag 28 september 2014, 9.30 u. - 17 u.

Alle info op p. 22.

Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent

Back to Basics: digitale fotografie - Antwerpen

Zaterdagen 11, 18 en 25 oktober en 1 november 2014, telkens 13.30 u. - 17.30 u.

Heb je een digitale camera maar heb je geen idee van wat je er allemaal mee kunt doen? Dan is deze cursus iets voor jou! Tijdens vier zaterdagnamiddagen leer je alles over diafragma, scherpte-diepte, sluitertijd, belichting, … en leer je creatief omgaan met je camera.

FoMu, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen (€ 135, inclusief syllabus en materiaalkosten)

Meer info en reserveren via www.fotomuseum.be/workshops-en-events.html

Vorming juryleden film - Overijse

Zaterdag 18 oktober 2014, 10 u. - 17.30 u.

Een warme oproep voor juryleden film die reeds jury-ervaring hebben en die in de toekomst graag onder de vlag van het Centrum voor Beeldexpressie films op filmwedstrijden willen (blijven) jureren: we nodigen jullie uit voor een trefdag waarbij we de hoekstenen van het jureren van film gezamenlijk onder de loep nemen. Eerst frissen we de theorie van filmanalyse op, nadien brengen we dit in de praktijk aan de hand van een reeks films. Enkel diegenen die deelnemen aan deze dag krijgen een accre-ditatie van het Centrum voor Beeldexpressie en worden mee opgenomen op de lijst van juryleden film die wij ter beschikking zullen stellen. Mis deze dag dus niet! Lesgever: Urbain Appeltans

GC De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 OverijseInfo en inschrijvingen: Centrum voor Beeldexpressie, Wouter Van Springel, [email protected], 03 289 12 05 (deelname is gratis)

Page 61: Beeld Express 3/2014

59CvB-nieuws

WEDSTRIJDENWedstrijd Digitale beelden Digiclub Duffel

Digiclub Duffel richt een wedstrijd Digitale beelden in (Cat B).

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 15 september 2014

Fotonale Brugge 2014

De dienst Cultuur Brugge organiseert Fotonale Brugge, een foto-wedstrijd met aansluitend een tentoonstelling van door de jury geselecteerde werken. Uit de geselecteerde foto's kiest dezelfde jury drie winnende werken die bekroond worden met een prijs. Het thema van deze derde editie is 'Obscuur'.

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 4 oktober 2014

XPO ART 2014 Fotografie 'Between peace and war'

XPO Art is één van de artistieke uitlaatkleppen van het Flanders Film Festival, een genrefestival dat naast film ook de toenadering zoekt tot debuterende kunstenaars. Vzw Razor Reel herdenkt met het kunstenproject XPO Art 2014 'Between peace and war' de Groote Oorlog en daagt amateurkunstenaars, debuterende kunstenaars, studenten en creatievelingen uit om een filmisch getinte foto te maken waarbij men zich laat inspireren door het thema 'Between peace and war'.

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 10 oktober 2014

Fotowedstrijd Grote Prijs van België 2014

De Belgische Federatie van Fotografen vzw (BFF) organiseert jaar-lijks een fotowedstrijd voor alle aangesloten leden (CvB-leden/clubs en FCP-leden/clubs) en mits betaling van het deelnamerecht. Het onderwerp is vrij. Er worden 3 disciplines voorzien: foto’s M, foto’s CP en geprojecteerde digitale beelden (PI).

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 1 november 2014

Prijs van Vlaanderen en Grote Prijs van België audiovisueel 2014

De Grote Prijs van België 2014 voor audiovisuele werken gaat door op zaterdag 29 november 2014 in Sint-Truiden in samenwerking met Renovat. Alleen

digitale producties worden toegelaten.

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 1 november 2014

Ciné Public

Kortfilmmakers aller landen, spits de oren! Voor de vierde editie van ons kortfilmfestival Ciné Public - voor het eerst in Cinema Zuid in Antwerpen - zijn we op

zoek naar filmmakers. Jong en oud, liefhebber, semi-prof of stu-dent, iedereen kan een film inzenden. Genre speelt geen rol, je film mag alleen niet langer duren dan 40 minuten en moet origi-neel en creatief zijn. Een professionele jury (Frank Van Mechelen, Pierre De Clercq, Michel Bisceglia, Lou Berghmans en Dieter Diependaele) kiest de winnaars. Presentator Jan Verheyen leidt het festival en de prijsuitreiking op zaterdag 14 maart 2015 in Cinema Zuid in Antwerpen in goede banen.

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 16 november 2014

Digitaal salon Vorselaar Nationaal 2015

1ste Digitaal salon van de Vorselaarse Fotovrienden. Onderwerp: vrije keuze (PI). De wedstrijd staat open voor alle Belgische foto-grafen en buitenlanders die zijn aangesloten bij een Belgische foto-club. Elke deelnemer kan maximaal 4 werken inzenden.

Info, reglement en inschrijvingsformulier vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen, uiterste inzenddatum: 1 februari 2015

Internationale FIAP-salons

FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique) is een van de bekendste internationale organisaties voor fotografie. Jaarlijks verleent zij aan meer dan 150 'salons' of internationale fotowedstrij-den haar medewerking, met deelnemers uit alle uithoeken van de wereld. Ieder salon geeft een catalogus uit met daarin een selectie van de winnende beelden en een lijst van alle geaccepteerde foto's.

Een recent overzicht van de FIAP-salons vind je via www.beeldexpressie.be > wedstrijd > wedstrijdaankondigingen.

Page 62: Beeld Express 3/2014

60

Page 63: Beeld Express 3/2014

61

© E

ddy V

erlo

es /

Expo

Gro

engr

ijs

Page 64: Beeld Express 3/2014

62 programma cvb

Meer info: www.beeldexpressie.be

September

Photo View 2014 - KortrijkPhoto View 2014, dat zijn fotoreeksen met pit! Editie 2014 ging in première op het Fotofestival Knokke-Heist en reist nu Vlaanderen rond. Van zaterdag 6 september tot en met zondag 5 oktober

2014 Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk

Groengrijs expo - TurnhoutMet het fotoproject Groengrijs namen we je mee op sleep-touw in de natuurlijke jungle die een stad kan zijn. De beste beelden uit dit fotoproject ontdek je in een reizende expo door Vlaanderen. Van dinsdag 9 september tot en met vrijdag 31 oktober

2014 Natuurpunt Museum, Graatakker 11, 2300 Turnhout

Filmforum Limburg - GenkJong aanstormend filmgeweld ontmoet kennis en erva-ring in de film. Twee cineasten praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk vormt de aanzet tot een gezellige praatavond over film in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Vrijdag 12 september 2014 ’t Kapelleke, Onze-Lieve-Vrouwstraat 5, 3600 Genk

ARENA West-Vlaanderen - KortrijkHét CvB-platform bij uitstek om jouw werk onder de loep te laten nemen door deskundigen. Zaterdag 13 september 2014 Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk

Oma en opa op de foto - KortrijkKinderfotografie = foto's van kinderen? Fout! In deze work-shop worden de rollen omgekeerd en zijn kinderen de foto-graaf! Grootouders mogen kijken, aanmoedigen en poseren. De kinderen ontdekken op een speelse manier fotografie en leren creatief om te gaan met het medium. Zondag 21 september 2014 Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk

Standpunten West-Vlaanderen - KortrijkStandpunten is ons gespreksforum voor en door fotografen! Drie fotografen praten over hun ervaring en visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over fotogra-fie in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Donderdag 25 september 2014 Budafabriek, Dam 2, 8500 Kortrijk

Oktober

Photo View 2014 - TurnhoutPhoto View 2014, dat zijn fotoreeksen met pit! Editie 2014 ging in première op het Fotofestival Knokke-Heist en reist nu Vlaanderen rond. Van donderdag 9 oktober tot en met maandag 3 no-

vember 2014 Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300

Turnhout

Vorming juryleden film - OverijseAlles over filmtheorie en hoe films beoordelen tijdens film-wedstrijden (ervaring vereist). Zaterdag 18 oktober 2014 GC De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse

Filmforum Oost-Vlaanderen - Sint-NiklaasJong aanstormend filmgeweld ontmoet kennis en ervaring in de film. Twee cineasten praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk vormt de aanzet tot een gezellige praatavond over film in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Maandag 20 oktober 2014 Pastoor De Meerleerstraat 26a, 9100 Sint-Niklaas

Standpunten Vlaams-Brabant - LeuvenStandpunten is ons gespreksforum voor en door fotografen! Drie fotografen praten over hun ervaring en visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over fotografie in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Woensdag 22 oktober 2014 Lokalen Foto Gamma Leuven, Diestsevest 39, 3000

Leuven

Groengrijs expo - BorgerhoutMet het fotoproject Groengrijs namen we je mee op sleep-touw in de natuurlijke jungle die een stad kan zijn. De beste beelden uit dit fotoproject ontdek je in een reizende expo door Vlaanderen. Van zondag 26 oktober tot en met vrijdag 19 december

2014 EcoHuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140

Borgerhout

Page 65: Beeld Express 3/2014

63

Oma en opa op de foto - Sint-TruidenKinderfotografie = foto's van kinderen? Fout! In deze work-shop worden de rollen omgekeerd en zijn kinderen de foto-graaf! Grootouders mogen kijken, aanmoedigen en poseren. De kinderen ontdekken op een speelse manier fotografie en leren creatief om te gaan met het medium. Dinsdag 28 oktober 2014 CC De Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800

Sint-Truiden

(Groot)ouders op de foto - AalstKinderfotografie = foto's van kinderen? Fout! In deze work-shop worden de rollen omgekeerd en zijn kinderen de foto-graaf! Grootouders mogen kijken, aanmoedigen en poseren. De kinderen ontdekken op een speelse manier fotografie en leren creatief om te gaan met het medium. Woensdag 29 oktober 2014 Bibliotheek Aalst, Molenstraat 51, 9300 Aalst

November

Standpunten Oost-Vlaanderen - GentStandpunten is ons gespreksforum voor en door fotografen! Drie fotografen praten over hun ervaring en visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over fotografie in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Donderdag 6 november 2014 Lakenmetershuis, Vrijdagsmarkt 24-25, 9000 Gent

Dag van de Amateurfotograaf - AntwerpenOok dit jaar organiseren we weer, in samenwerking met het FotoMuseum, een dag waarop de niet-professionele foto-graaf centraal staat! Zaterdag 8 november 2014 FotoMuseum, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Filmgala Festival van de Vlaamse niet-professionele cineasten 2014 Filmprojectie van de genomineerde films uit de nationale filmwedstrijd Festival van de Vlaamse niet-professionele cine-asten 2014, met prijsuitreiking. Zondag 9 november 2014 ARCA Theater, Sint-Widostraat 4, 9000 Gent

Kunstendag voor Kinderen - AntwerpenKinderworkshop fotografie en stopmotionfilm in samenwer-king met het FotoMuseum Antwerpen en Cinema Zuid. Zondag 16 november 2014 FotoMuseum, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

ARENA Vlaams-Brabant - DilbeekHét CvB-platform bij uitstek om jouw werk onder de loep te laten nemen door deskundigen. Zaterdag 22 november 2014 CC Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek

Januari 2015

Photo View 2014 - TongerenPhoto View 2014, dat zijn fotoreeksen met pit! Editie 2014 ging in première op het Fotofestival Knokke-Heist en reist nu Vlaanderen rond. Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 31 januari 2015 CC De Velinx, Dijk 111, 3700 Tongeren

Februari 2015

Photo View 2014 - OverijsePhoto View 2014, dat zijn fotoreeksen met pit! Editie 2014 ging in première op het Fotofestival Knokke-Heist en reist nu Vlaanderen rond. Van donderdag 5 februari tot en met zondag 1 maart

2015 CC Den Blank, Begijnhof 1, 3090 Overijse

Maart 2015

Ciné Public - AntwerpenDe vierde editie van ons kortfilmfestival Ciné Public, voor het eerst in Antwerpen. zaterdag 14 maart 2015 Cinema Zuid, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

programma cvb

Page 66: Beeld Express 3/2014

64 contact

WIE contacteren WAARVOOR in het Centrum voor Beeldexpressie?

Voorzitter:Freddy Van Vlaenderen Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent Tel. + Fax 09/220 29 15 e-mail: [email protected]

Secretaris:Jan Coddé Van Praetlei 99, 2170 Merksem Tel. 03 644 47 02 e-mail: [email protected]

Penningmeester:André Blanchard Rijshoutstraat 33, 9032 Wondelgem Tel. 0476 59 39 18 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke projectgroep Ciné Public en beheerder AV-materiaal:Daniël De Vetter Honoré Drubbelstraat 1, 9041 Oostakker Tel. 09/355 91 02 e-mail: [email protected]

Commissaris CvB-fotowedstrijden en verantwoordelijke projectgroep fotowedstrijden:Freddy Van Gilbergen Smisveldstraat 33, 3370 Boutersem Tel. 016/73 57 76 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke projectgroep filmwedstrijden:Michelle Cooreman Hollebeekstraat 63, 1630 Linkebeek Tel. 02/380 61 65 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke projectgroep Photo Event:Jef Paepen Akkerstraat 62, 2990 Wuustwezel Tel. 03/669 79 57 e-mail: [email protected]

PRAKTISCHE INFO: Voor het tijdschrift Beeld Express wordt de info voor het CvB-nieuws ten laatste 1 maand voor de verschijnings-datum en voor redactionele tips ten laatste 2 maanden voor verschijningsdatum verwacht via [email protected].

Directeur:Karel Geukens Tel. 03/289 12 01 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke communicatie en hoofdredactie Beeld Express: Joke Embrechts Tel. 03/289 12 03 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke vorming: Wouter Van Springel Tel. 03/289 12 05 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke projecten: Margot Thysens Tel. 03/289 12 04 e-mail: [email protected]

Medewerkster communicatie, projecten, vormingCharlotte Op de Beeck Tel. 03 289 12 06 e-mail: [email protected]

Grafisch vormgeefster:Kim Peeters Tel. 03/289 12 02 e-mail: [email protected]

Verantwoordelijke ledenbeheer, financieel beheer, erkenning salons:Paula Hannes Tel. + Fax 014/58 41 74 e-mail: [email protected]

Algemene inlichtingen, meldingen kwaliteitsbegeleidingen, provinciale manifestaties & cursussen, cue-sheets SABAM, medailles & trofeeën, adreslabels, ontlening materiaal, verzekering B.A., beheer fotomateriaal:Sandra Gillis Tel. 03/289 12 00 e-mail: [email protected]

Adres: Centrum voor Beeldexpressie Vorstermanstraat 7- bus 1.5 2000 Antwerpen

rekening 414-4199991-24 BIC: KREDBEBB IBAN: BE81 414 4199991 24

Openingsuren: van maandag tot donderdag, 9 u. - 17 u., en op vrijdag, 9 u. - 16 u. verschijningsdatum deadline materiaal

Beeld Express 1 1 maart 1 januari / 1februariBeeld Express 2 1 juni 1 april / 1 mei Beeld Express 3 1 september 1 juli / 1 augustusBeeld Express 4 1 november 1 september / 1 oktoberBeeld Express 5 1 januari 1 november / 1 december

Page 67: Beeld Express 3/2014

02 The Drop

04 De Pixelfabriek

05 Photokina 2014

08 Paul D’Haese: Verblind worden en ontsnappen

14 Stoere zeeman Wim Willaert als Master Filmfestival Oostende

16 Prijs Beeldende Kunst Provincie Antwerpen voor Michèle Matyn

17 ProjectBattlefieldHeritage

18 Drie maal mediakunst, in Brussel en Antwerpen

19 Het bruist in …

20 BredaPhoto en Fotoweek

22 Duotentoonstelling‘FotografieHerontdekt’

24 Focus op Frankrijk tijdens 41ste Film Fest Gent

26 UNEXPOSEDFotografiecircuit2014

28 Plan Bart

29 Uit op dvd

30 De ‘Atlantic Wall’, als het beton van het Derde Rijk

34 UNICA 2014

36 ‘The Loft’ in oktober in wereldpremière

39 Boekennieuws

40 Productinfo

42 Unseen Photo Fair 2014

43 CinéPublic:stuurnujefilmin!

44 CvB-passé

50 CvB-nieuws

62 Programma CvB

64 WIE contacteren WAARVOOR in het CvB?

BEELD EXPRESS (oplage 5350 ex.)

nummer 3, jaargang 44, september/oktober 2014

Verschijnt 5 x per jaar in maart, juni, september, november en januari.

Centrum voor Beeldexpressie, CvB vzw, erkend door de PSA, FIAP en UNICA

Voorzitter en verantwoordelijk uitgever: F. Van Vlaenderen, Rijsenbergstraat 130, 9000 Gent

Tel. 09/220 29 15 - e-mail: [email protected]

Hoofdredactrice - redactieadres: Joke Embrechts

Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 AntwerpenTel.: 03/289 12 03

e-mail: [email protected]

Overige redacteurs:J. Embrechts (je), M. Cooreman (mc),

R. De Muyter (rdm), C. Goossens (cg), M. Thysens (mt), N. Townsend (nt) C. Op de Beeck (codb),

W. Van Springel (wvs)

Inlichtingen, adreswijzigingen, publicitaire inlassingen, ...:

Vorstermanstraat 7 bus 1.5, 2000 AntwerpenTel.: 03/289 12 01

e-mail: [email protected]

Abonnementen: 20 euro per jaargang (5 nrs.) (buitenland 30 euro)

Losse nummers: 5 euro per nr. (buitenland 7 euro)te storten op rekening 414-4199991-24 van CvB vzw,

Vorstermanstraat 7- bus 1.5, 2000 AntwerpenBIC: KREDBEBB / IBAN: BE81 414 4199991 24

Meer informatie op onze website:www.beeldexpressie.be

Alle artikels worden gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de hoofdredacteur gestuurd te worden.

De niet gepubliceerde artikels worden - tenzij anders afgesproken - niet teruggestuurd.

Niets uit dit nummer mag gedeeltelijk of in zijn geheel overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

Lay-out en prepress: Kim Peeters

Foto cover: Escapades © Paul D’Haese (zie p. 8)

© K

ris

Gou

bert

/ Ex

po G

roen

grijs

(zi

e p.

50)

Page 68: Beeld Express 3/2014

tweemaandelijks tijdschrift van het Centrum voor Beeldexpressie vzw

BEE

LD E

XPR

ESS

3/2

014

sept

embe

r/ok

tobe

r - A

fgift

ekan

toor

Ant

wer

pen

X -

P30

9297

- 5

x p

er ja

ar in

maa

rt, j

uni,

sept

embe

r, no

vem

ber

en ja

nuar

i

3/2014

Ben je in je vrije tijd bezig met fotografie, film of multimedia, of kriebelen je vingers om eraan te beginnen? Het Centrum voor Beeldexpressie is je aanspreekpunt. Je krijgt er advies, informatie en documentatie op maat.

Iedereen met een liefde voor beeldtaal kan bij ons terecht, maar leden genieten van extra voordelen en daar komen er weer enkele nieuwe:

eenabonnementophettijdschriftBeeldExpress eenlidkaartdieerkendisdoordeVlaamsegemeenschap gratisdeelnameaanallewedstrijdengeorganiseerddoorhetCentrumvoorBeeldexpressie eenaanzienlijkekorting(vaak100%)opalledooronsgeorganiseerdeactiviteiten(lezingen,projecten,cursussenen

workshops,wedstrijden,expositiesenevenementen) deontleningvanopname-,projectie-enexpomateriaal eenSABAM-regelingvooralwiemuziekgebruiktbijfilmsofAV-producties eenverzekeringburgerlijkeaansprakelijkheid(+rechtsbijstand)énlichamelijkeongevallen demogelijkheidomfinanciëlesteuntebekomenvooreenbuitengewoonproject kortingstarief(€6i.p.v.€8)bijeenbezoekaanhetFoMuAntwerpen regelmatigkanstothetwinnenvandvd’s,boeken,tickets,…inBeeldExpress 10%kortingopaljeaankopenbijhetfotolaboONELABfineartprinting(www.onelab.be) 10%kortingophetontwikkelenvanfilmsenophetprintenenmonterenvanfotowerkbijFotoshopGent

(www.fotoshopgent.be) 10%kortingbijfotolaboMilo-Profi(www.milo-profi.be) kortingstariefbijaankoopvaneencatalogusn.a.v.eenexpoinCCHasselt(www.ccha.be) kortingstariefengratisverzendingbijaankoopvanboek(en)uitdereeks‘Focusopfotografie’viawebshopLannoo

(www.lannooshop.com/beeldexpress) NIEUW reductietariefbijvoorstellingenBeursschouwburg(www.beursschouwburg.be).Alskennismakingsactieheb-

benonzeledenbovendienrechtop1vrijkaartvoordevoorstellingBildraum,eensamenwerkingtussenfotografeCharlotteBouckaertenarchitectSteveSalembier,op7en8november(zieonzewebsitevoormeerinfo)

NIEUW kortingstariefopallevertoningen(excl.opening,specialsenslot)FilmfestivalOostende(ziep14-15, www.filmfestivaloostende.be)

NIEUW kortingstariefopfilmvoorstellingenFilmFestGent(ziep.24-25,www.filmfestival.be) NIEUW kortingstariefopaankoopcatalogusBredaPhoto(ziep.20-21) NIEUW kortingopdevoorstelling‘Méduses’inFlageyop1november,20.15u.,Studio4,www.flagey.be),

enditvoor20plaatsen(zieonzewebsitevoormeerinfo)

Hou onze website, je mailbox of de volgende nummers in de gaten, want er volgen nog nieuwe voordelen!

Je wordt lid voor € 20 (lidkaart met of zonder foto)! Jongeren tot en met 25 krijgen korting: zij betalen € 14

www.beeldexpressie.be

Centrum voor Beeldexpressie