Bachelor Kinderen Jongeren en Welzijn 2016-2017

32
2016-2017 2016-2017 MOVING MINDS SHAPING THE FUTURE professionele bachelor kinderen, jongeren en welzijn sociale readaptatiewetenschappen (srw) heverlee hogeschool voor moving minds

description

 

Transcript of Bachelor Kinderen Jongeren en Welzijn 2016-2017

2016

-201

7

2016

-201

7MOVINGMINDS

SHAPINGTHE FUTURE

professionele bachelor

kinderen, jongeren en welzijnsociale readaptatiewetenschappen (srw)

heverlee hogeschool voor moving minds

welkom bij SRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

“Grote mensen houden van cijfers. Wanneer je hun vertelt van een nieuwe vriend vragen ze nooit het belangrijkste. Ze zeggen nooit: ‘Hoe klinkt zijn stem? Van welke spelletjes houdt hij het meest? Verzamelt hij vlinders?’ Maar ze vragen: ‘Hoe oud is hij? Hoeveel weegt hij? Hoeveel broertjes heeft hij? En hoeveel verdient zijn vader?’ Dan pas vinden ze dat ze hem kennen.” Zo zijn ze nu eenmaal. Je moet het ze maar niet kwalijk nemen. Kinderen moeten veel geduld hebben met de grote mensen.”

(uit : ‘Le petit prince’ van Antoine de St.Exupéry)

Prima. Je bent op weg om een goede keuze te maken. Want je bent creatief, je beschikt over een flinke dosis gedrevenheid en je durft aangepaste oplossingen te bedenken voor onverwachte en complexe situaties. Je zal ondervinden dat werken met kinderen en jongeren een stevige dosis professionaliteit vraagt. Maar wees gerust, stapje voor stapje word je door onze docenten met veel enthousiasme begeleid. Je staat er nooit alleen voor: zij zullen hun kennis en praktijk-ervaringen met jou delen. Het is bovendien een opleiding met een goede mix: je krijgt ruim de kans om de theorie te toetsen aan de praktijk, dank

zij de stages, workshops en gastcolleges.

Wist je dat je zelfs een eigen opleidingstraject kan uitstippelen? Dat er ook een boeiend internationaal luik is voorzien? Hopelijk helpt deze brochure je goede

keuze te bevestigen. Alvast welkom in de sociale school.

MAURIS WYSMANSOPLEIDINGSHOOFD

SRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

4

5

Wie je bent 6

Wat je zal doen 8

De opleiding SRW 10

Opleidingsfase 1 12

Opleidingsfase 2 14

Opleidingsfase 3 16

Meet the Moving Minds 18

Campus Sociale School: Een Inkijk... 20

Verder studeren 22

Werken en studeren 24

Studie- en studentenbegeleiding 26

Meer dan studeren alleen 28

Jouw hogeschool in vogelvlucht 30

Campussen 31

INHOUD

6

WIE JE BENTEen jeugd-professional. Kinderen en jongeren zoeken hun weg. Met de hulp van ouders of leerkrach-ten lukt dat meestal wel.

Maar soms ook niet.

Kinderopvang of gezinsvervan-gende initiatieven bieden dan een uitkomst. Voor meer gespe-cialiseerde hulp ondersteun je in allerlei voorzieningen en leef- groepen tijdelijk de taak van de ouders. Als jeugd-professional ga je met alle betrokkenen op zoek naar het juiste evenwicht in complexe situaties.

7

ELIAS

De bachelor SRW is voor mij een nieuwe en unieke richting met karakter. In mijn eerste jaar liep ik al meteen stage maar kreeg ik bovendien een reeks academische vakken. Deze combinatie van praktijk en theorie lijkt mij ideaal om later met jongeren te kunnen werken. Als student word je ook goed bege-leid en uitgedaagd tot zelfkennis en reflectie.

TILLE

Om een SRW-er te worden moet je zowel het speelse en fantasierijke kind, de kritische tiener die naar zichzelf op zoek is en de professionele volwassene met verantwoordelijkheden in jezelf aanspreken en deze drie met elkaar laten samenwerken.

FEMKE

Ik vind SRW alvast een aanrader. De richting biedt me ontzettend veel kansen en mogelijkheden. Je leert ook veel over jezelf. Ik ben er hard door veran-derd in de positieve zin!

JAN

SRW is voor mij het geluk van een ander ervaren en mee helpen tot stand komen. De glimlach van een blinde jongen op een springkasteel te zien genieten en weten dat jij dit mee mogelijk maakt. Ik zie hem nog altijd rollen en stuntelen op dat springkasteel terwijl hij hard aan het lachen was. Dit zal ik nooit vergeten en dat gevoel is voor mij wat SRW zou moeten inhouden.

8

WATJE ZAL DOENJe zal werken met kinderen en jongeren die het soms moeilijk hebben tijdens hun zoektocht.

Je zal ouders ondersteunen bij het opvoeden in moeilijke situaties.

Je zal advies geven aan leerkrach-ten bij de aanpak van probleemge-drag in de klas.

Je zal jongeren, die al wat mispeu-terd hebben, begeleiden.

STEFANIE

De drie jaren SRW hebben ervoor gezorgd dat mijn ogen open gegaan zijn en mijn verantwoordelijk-heidszin aangesproken werd. Kinderen en jongeren helpen is een roeping waarvoor een goede basis in deze studierichting aangeboden wordt. Als ik nu kijk naar het feit dat ik als begeleidster in een asielcen-trum van het rode kruis met niet-begeleide minder-jarigen werk, besef ik dat ik juist gekozen heb. SRW is een aanrader voor mensen die een duidelijk doel in de hulpverlening hebben en hier ook daadwerke-lijk effect en voldoening willen uithalen.

FLORIEN

Als welzijnswerker of jeugdbegeleider heb je maar één ding in de strijd te gooien en dat ben je zelf! Je bent dus je eigen werkinstrument. Best spannend om er zomaar in te vliegen. Gelukkig kreeg ik in deze opleiding drie jaar de tijd om me-zelf te ontwikkelen. Door het uitgebreide aspect aan praktijkervaringen, reflectiemomenten en door expertise uit verschillende opleidingson-derdelen krijg je de mogelijkheid om alle kansen te grijpen die je zullen ondersteunen en je zullen vormen in je verdere professionele leven.

9

WAAR KAN JE NA ONZE OPLEIDING AAN DE SLAG?Je kan aan de slag in het hele sociaal werkveld van kinderen en jongeren. Je zal dus onder andere werk vinden in de sector van de bijzondere jeugdzorg, in naschoolse- en buitenschoolse opvang; in voorzie-ningen voor minderjarigen met een beperking, in thuisbegeleidingsdiensten, in centra voor niet-bege-leide minderjarige asielzoekers, in opvoedingswin-kels, in diensten onthaalgezinnen, leerlingbegelei-ding in het secundair onderwijs, enz. Je merkt het: aan werkgelegenheid geen gebrek!

OLUKEMI OLINA LYNNSTUDEERT NU VERDER AAN DE VUB

GEZINS- EN OPVOEDINGSPSYCHOLOGIE

Gedurende mijn opleiding SRW heb ik geleerd wie ik ben en waar ik voor sta. De inspiratie en zelfken-nis die ik heb opgedaan gedurende deze driejarige opleiding fungeren nu als richtingaanwijzer voor de toekomst.

ALMILA

SRW was voor mij een zoektocht naar mezelf, naar het innerlijke ik. Capaciteiten, sterktes, talenten en werkpunten...die je na je opleiding steeds kan meenemen en waar je doelbewust mee leert omgaan. Het is niet alleen een opleiding maar eerder een ‘LEVENSLES’. Creatief omgaan met problemen, leeftijds-adequate begeleiding, oog voor elk ontwikkelingsprobleem of stoor-nis, communicatietechnieken voor elke context en in specifieke situaties... zijn de belangrijkste aspecten in SRW. Naast kwaliteitsvolle kennis en ervaringen vormen studietrajectbegeleiders en lectoren cruciale ondersteuners en rolmodellen binnen SRW. Tenslotte biedt SRW brede kansen en mogelijkheden voor de toekomst.”

10

KINDEREN, JONGERENEN WELZIJN (SRW)IN VOGELVLUCHT

AANVERWANTEOPLEIDINGEN

SOCIAAL WERK

ORTHOPEDAGOGIE

Sociaal werk staat aan de zijde van mensen in nood. We richten ons op het versterken en ondersteunen van mensen, groepen en gemeenschappen. We geven mee vorm aan onze samenleving en bouwen aan een rechtvaardig beleid.

Orthopedagogie is het empoweren en on-dersteunen van kinderen en volwassenen in een bijzondere leefsituatie met het oog op herstel en kwaliteit van leven.

“Sociale readaptatiewetenschappen: Kinderen, jongeren en welzijn’ (SRW) is een jonge en unieke opleiding in Vlaanderen. Studenten leren kinderen en jongeren en hun context te begeleiden in hun opvoeding, gedrag en ontwikkeling (binnen het gezin, school, vrije tijd, buurt, voorziening,…).”

11

LEUVENCAMPUS

SOCIALE SCHOOL

STUDEREN IN...

“DE MENS IS HET ENIGE WEZEN DAT OPVOEDING

NODIG HEEFT. ”— IMMANUEL KANT —

12

OPLEIDINGSFASE 1HET CURRICULUM

ONDERSTEUNENDE MENSWETENSCHAPPENOm inzicht te krijgen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren krijg je opleidingson-derdelen zoals psychologie en pedagogie.Kinderen en jongeren begeleiden vraagt ook een goede kennis van het functioneren van de samenleving. Daarom komen in de hoorcolleges filosofie, sociologie en recht aan bod.

KIND EN JEUGDHULPHier wordt er ingezoomd op de begeleiding van kinderen, jongeren en hun omgeving. In eerste instantie krijg je een beeld van het brede werkveld om in een volgend opleidings-jaar complexere begeleidingsvraagstukken te onderzoeken. Orthopedagogiek, jeugdcri-minologie en kinderen/jongeren met een beperking bieden hiervoor het kader.

METHODEN KIND- EN JEUGDHULPIn kleinere groepen ga je aan de slag met opvoedingsvaardigheden en communicatieve vaardigheden.

BEROEPSPRAKTIJKEen belangrijk deel van de beroepskwalificaties en competenties wordt verworven en verder ontwikkeld gedurende de stages. Het is daarom een goede zaak dat organisaties stageplaatsen beschikbaar stellen. In de school is het een praktijklector die de stage ondersteunt. Op de stageplaats helpt de stagementor je concreet op weg.

13

DE 1STE OPLEIDINGSFASE SP

Psychologie 5

Levenslooppsychologie 3

Biologie en neurobiologie 3

Pedagogie 3

Criminologie 3

Sociologie 4

Recht voor welzijnswerkers 3

Gezinseconomie 3

Filosofie I 3

Beleidsvraagstukken en sectoren 6

Sociaal-agogische vaardigheden I 3

Creatieve professionaliteit I 6

Schriftelijke- en informatievaardigheden 5

Beroepspraktijk I 10

TOTAAL 60

14

OPLEIDINGSFASE 2HET CURRICULUM

Tijdens deze opleidingsfase krijg je ruime kansen om je verder te bekwamen in zowel de theoretische als de methodi-sche- en praktijkkaders. Gedurende het eerste semester ligt de klemtoon op een gevarieerde theoretische basis in o.a. jeugdcriminologie, orthopedagogiek en psychopathologie. Het opleidingsonder-deel creatieve professionaliteit geeft je de kans om diverse creatieve producten voor de sector van kind- en jeugdhulp te maken.

In het tweede semester kom je in contact met het werkveld via een stage. Opleidingsonderdelen, zoals gedragsbe-invloeding, groepsdynamica en sociaal agogische vaardigheden, werken met voorbeelden uit de stagecontext. Daar krijg je de verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces.

Alle studenten nemen ook deel aan een internationale conferentie over een bij-zonder thema in de kind- en jeugdhulp.

15

DE 2DE OPLEIDINGSFASE SP

Psychopathologie 3

Sociaal-wetenschappelijk onderzoek 5

Filosofie II 3

Orthopedagogiek 3

Kinderen en jongeren met een beperking 3

Jeugdbeschermingsrecht 3

Jeugdcriminologie 3

Sociaal-agogische vaardigheden II 3

Creatieve professionaliteit II 6

Groepsdynamica 3

Gedragsbeïnvloeding 3

Intercultureel werken 4

Beroepspraktijk II 15

Child & Youth studies 3

TOTAAL 60

16

OPLEIDINGSFASE 3HET CURRICULUM

WAT KAN JE KIEZEN? In de derde opleidingsfase mag je een opleidingsonderdeel zelf kiezen. Er is een ruim aanbod van keuze-onderdelen van de opleiding SRW, van de opleiding sociaal werk of van gemeenschappelijke opleidingsonderdelen van de UC–Leuven Limburg. Je kan zelfs een opleidingson-derdeel volgen aan een andere hogeschool of universiteit.

EEN EINDWERK OF BACHELORPROEF DIE ER TOE DOEN!In de laatste opleidingsfase pak je een thema aan dat ‘leeft’ in de praktijk. Natuurlijk word je hierbij door ons ondersteund. Je maakt iets waar jij trots op kan zijn en dat van belang is voor het welzijn van kinderen, jongeren en hun omgeving. Je kan een beperkt onderzoek doen, maar je kan ook een spel of ander ondersteunend materiaal ontwikkelen. Je pakt een probleem aan dat ‘bruikbaar is’ in de praktijk. Jouw bachelorproef zal dus niet alleen in de bibliotheek belanden.

SOFIE SALUPEDAGOGISCH MEDEWERKER EN COORDINATOR

KUNST VOOR HET KINDERZIEKENHUIS UZ LEUVEN

“Ook ik leerde heel wat uit haar eindwerk. Dat games worden be-naderd als een nieuwe bijdrage tot de menselijke cultuur. En dat ze daarom ook vinden dat we hierdoor meer aandacht aan videogames moeten besteden. Deze analyse was nieuw voor mij en dus interessant om te weten.”

17

DE 3DE OPLEIDINGSFASE SP

Ethiek en samenleving 3

Organisatiebeleid en -beheer 6

Sociaal-agogische vaardigheden III 3

Handelingsplanning 3

Opvoedingsondersteuning 5

Beroepspraktijk II 24

Bachelorproject 10

Keuze-OPO 3

Internationale week 3

TOTAAL 60

18

MEET THEMOVING MINDS

Moving Minds is de filosofie van UCLL. De hogeschool wil je motiveren en idee-en in beweging brengen. Dat doe je niet enkel in de les. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken de studenten over hun grenzen heen, ze creëren een open geest voor de toekomst, en probe-ren samen met hun docenten vastgeroes-te kaders open te breken.

We zijn voortdurend op zoek naar nieu-we opportuniteiten om grenzen te ver-leggen binnen en buiten de hogeschool. Om optimaal resultaten te kunnen

boeken werken we daarvoor liefst in projecten, waarvan de resultaten nadien geïntegreerd worden in de hogeschool en/of daarbuiten. Het zijn stuk voor stuk unieke projecten die alle betrokkenen van UC Leuven-Limburg en daarbuiten in beweging brengen.

Er bestaat geen standaardrecept voor deze projecten, wel zijn er een aantal sprekende voorbeelden die meteen dui-delijk maken dat er bruis zit in UC Leu-ven-Limburg.

UCLL EN UCLL QUADRIONDERZOEK EN DIENSTVERLENING TEN DIENSTE VANONDERWIJS.

Hogeschool UCLL bundelt al haar onderzoek en dienstverle-ning in drie focuslijnen: duurzaam ondernemen, intelligente zorg en uitdagend onderwijs.

De 21ste eeuw zoekt naar nieuwe oplossingen voor moderne maatschappelijke problemen op het vlak van samenleving en gezondheid: vergrijzing, evenwichtige voeding, kansarmoe-de en participatieve, nieuwe arbeidsmodellen, innovatieve technologie in de woonzorg enz. UCLL onderzoekt innovatie-ve ontwikkelingen op hun duurzame toepasbaarheid in het werkveld.

De focuslijn Intelligente Zorg bevat drie expertisecellen: • Healthy living• Active ageing• Empowering people

EMPOWERING PEOPLEIn onze opleiding verbinden we ons vooral met de expertisecel ‘Em-powering People’. Twee onderzoekscellen ontwikkelen samen met de sector nieuwe praktijkkennis:

CESOC (Centrum voor Sociaal en Coöperatief Ondernemen) richt zich op vraagstukken waar sociaal en coöperatief ondernemen een antwoord kan bieden op nieuwe uitdagingen binnen onze samenle-ving.

CIVITAZ (Centrum voor Burgerschap en Participatie) legt de klem-toon op de rol en bijdrage van professionals en vrijwilligers in het ondersteunen en versterken van burgerschapspraktijken.

19

EEN AANTAL VOORBEELDEN VAN BACHELOR PROEVEN DOOR STUDENTEN GEREALISEERD ALS AFSTUDEERPROJECTEN:

“Het verhaal van en over het kind.Ontwikkeling van een werkbundel die jongeren kan helpen bij het bespreekbaar maken van de ouderlijke scheiding.”

“Rad van kwaliteiten.Psycho-educatief spel voor jongeren met autis-mespectrumstoornis.”

“Een vormingspakket voor opvoedingsondersteu-ning. Tool ontwikkeld voor het medisch opvoedkundig bureau in Suriname.”

“Brussen aan de zijlijn … of toch niet?Een narratief onderzoek naar de beleving van BRUSSEN (20-30 jaar) anno 2015, over het leven met een broer of zus met een beperking.”

“Voorlichting bij jongeren met een matig verstan-delijke beperking. Wat kan ervoor zorgen dat opvoeders van de leefgroep S89 binnen het MPC TERBANK op een eenvoudige, maar correcte en concrete manier voorlichting kunnen geven aan de jongeren met een matig verstandelijke beperking binnen deze leefgroep?”

“Van ‘moeten’ naar ‘willen’”. Motivatieproblematiek bij jongeren in een geslo-ten instelling.”

20

“JE KUNT EEN MENS NIETS LEREN: JE KUNT HEM ALLEEN HELPEN

HET ZELF TE ONTDEKKEN IN ZICHZELF”

— GALILEO GALILEI —

CAMPUS SOCIALE SCHOOL, EEN INKIJK...

21 21

“MEN MOET VEEL GELEERD HEBBEN OM

ZINVOLLE VRAGEN TE KUNNEN STELLEN OVER WAT MEN NIET

WEET” — JEAN-JACQUES ROUSSEAU —

22

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELORJe diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, ondermeer:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijk- heden daartoe.

• Master Sociaal Werk en Sociaal Beleid KU Leuven • Master in de Criminologie • Master in de Pedagogische Wetenschappen • Master in Internationale Politiek

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden, bijv. een bachelor in het onderwijs.

• Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk.

• Internationale Samenwerking Noord-Zuid • Geestelijke Gezondheidszorg • Cultuurmanagement • Orthopedagogisch Management

• Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten.

• Methodiek van de Bemiddeling • Ervaringsgericht Ontwikkelen in Groepen • Oplossingsgericht Veranderen • Supervisie

• Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Het volledige aanbod aan navormingen vind je op: www.ucll.be/navorming/welzijn

22

23 23

24

WERKENEN STUDEREN

Hogeschool UCLL heeft heel wat trajecten die het mogelijk maken om werken en stu-deren (en een gezin) te combineren. Som-migen voelen immers na jaren opnieuw de kriebel om verder te studeren. Nog anderen willen het roer omgooien of zijn omwille van werkloosheid op zoek naar een nieuwe carrièrestart. Met de nodige flexibiliteit en wat doorzettingsvermogen is veel mogelijk.

25

HBO5EN BACHELOR

Twijfel je of een bacheloropleiding wel iets voor jou is? Het hoger beroepsonder-wijs situeert zich tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelors. Een HBO5-diploma leidt naar een gradu-aatsdiploma en verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt. Hogeschool UCLL werkt samen met verschillende HBO5-partners in de regio Limburg en Leuven.

HO

GE

R

ON

DE

RW

IJS

BA

SIS

ON

DE

RW

IJSS

ECU

ND

AIR

ON

DE

RW

IJS

1 Basisonderwijs

2 Basisonderwijs

3 BSO 3e graad

4 Secundair

HBO5 5Bachelor 6

Master 7

Doctor 8

CVO SOCIALE SCHOOL (Heverlee)• graduaat begeleider sociale economie• graduaat maatschappelijk werk• graduaat orthopedagogie• graduaat personeelswerk• graduaat sociaal-cultureel werk• graduaat syndicaal werk

• certificaat educatief kinderwerker

CVO QRIOS (Hasselt – Genk – Overpelt – Maasmechelen – Genk)• graduaat orthopedagogie• graduaat maatschappelijk werk

26

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen, is boeiend maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschik-baar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekregen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendien-sten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

algemene infobrochure 27

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik ondanks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen? In UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Bij velen bestaat het misverstand dat wij sommige statuten, zoals het topsportstatuut, zelf toekennen. Niets is minder waar, dit wordt op basis van jouw sportieve prestaties door jouw federatie uitgereikt.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziekin-strument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

28

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

28

29

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor € 25, maar je krijgt er een herstelsabon-nement bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccomodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen?

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle student- en in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

30

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

JOUW HOGESCHOOLIN VOGELVLUCHT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

7. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS COMENIUS LEUVEN

6. CAMPUS CLENARDUS DIEST

8. CAMPUS DIEPENBEEK

9. CAMPUS LiZa GENK

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

OOK VOOR JOU?

Wij gaan voor inspirerende professionals, ondernemende alum-ni, breeddenkende wereldburgers en sterke persoonlijkheden die hun leven lang bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en dienstverlening zijn een krachtig en creatief samenspel tussen jou, je docenten, het werkveld en de samenleving. We zijn internationaal gericht en ook sterk betrokken op de (EU)regionale ontwikkeling.

KORTOM.

Onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Zij is geïnspi-reerd door het waardevolle en veelzijdige christelijke gedach-tegoed, in dialoog met in dienst van een open, pluralistische en interculturele samenleving.

Drie sterke hogescholen werden één. KHLeuven, KHLim en GroepT Leraren bundelden de krachten om meer kansen voor de 14000 studenten en 1500 personeelsleden te creë-ren.

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJS

LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN (SRW) VIND JE OP...

31

HEB JE NOG VRAGEN?

CAMPUS HEVERLEE

Campus Sociale SchoolGroeneweg 1513001 Heverlee016 375 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in sept. 2015. Wijzigingen zijn mogelijk. Raad-pleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens, Geldenaaksebaan 355,3001 Heverlee

CAMPUS SOCIALE SCHOOLBoven aan de Groeneweg in Heverlee torent een hoog wit ge-bouw boven de omliggende velden uit. Het is de campus Sociale School. Op een boogscheut ligt de campus Gasthuisberg en Leu-ven op twee boogscheuten. Studenten kunnen zich op deze ‘groe-ne’ campus even uit de wereld terug trekken om een ‘overview’ te krijgen van mens en samenleving. Studenten Sociaal Werk en Sociale Readaptatiewetenschappen volgen er lessen in de vier blokken met goed ingerichte auditoria, praktijk- en vergaderloka-len. Voor een warme maaltijd of een broodje hoeven ze niet naar buiten. Er is een studentenrestaurant.

En na de lessen? Zoals al aangegeven: Leuven centrum is niet ver af en vlot bereikbaar met fiets of het openbaar vervoer.

CAMPUS SOCIALE SCHOOLGroeneweg 1513001 Heverlee016 375 100

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u. alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee, Leuven en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Hasselt, Diepenbeek en Genk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE INFODAGEN EN OPENLESDAGEN VIA WWW.UCLL.BE

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!