Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

64
2016-2017 2016-2017 MOVING MINDS CONNECTING TALENTS diepenbeek • leuven professionele bachelor bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit • financie- & verzekeringswezen kmo-management • logistiek management • marketing • rechtspraktijk hogeschool voor moving minds

description

 

Transcript of Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

Page 1: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

2016

-201

7

2016

-201

7MOVINGMINDS

CONNECTINGTALENTS

diepenbeek • leuven

professionele bachelor

bedrijfsmanagementaccountancy-fiscaliteit • financie- & verzekeringswezenkmo-management • logistiek management • marketing • rechtspraktijk

hogeschool voor moving minds

Page 2: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

welkom bij bedrijfsmanagement

Hartelijk welkom in de opleiding Bedrijfsmanagement. Deze opleiding bezorgt je een algemene en brede bedrijfseconomische basis waarbij je vanaf het eerste

semester kiest voor een specifieke afstudeerrichting.

INDIVIDUELE BEGELEIDING EN PERSOONLIJKE AANPAK

3

1 MAXIMALE INTEGRATIE VAN PRAKTIJK IN DE STUDIEPROGRAMMA’S IN CO-CREATIE MET HET WERKVELD

2 MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK IN SPECIFIEKE AFSTUDEERRICHTINGEN VANAF HET EERSTE JAAR

ONZE TROEVEN

Page 3: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

Na het secundair onderwijs maak je de stap naar hoger onderwijs. Maar welke richting? Die keuze is niet eenvoudig. Ik koos zelf uiteindelijk voor een econo-mische studierichting en in de laatste jaren voor de keuzerichting marketing.

In onze samenleving spelen vele economische facetten een bijzonder belang-rijke rol. Weten hoe je je geld moet beheren, hoe je kan sparen en lenen, hoe je de aangifte van de personenbelasting moet invullen, hoe je de kwaliteit van producten en prijzen kan vergelijken, hoe je een eigen zaak kan runnen, ... is zeker een troef. Daarnaast kwamen tijdens de opleiding ook juridische aspecten aan bod, denk maar aan aan alles wat te maken heeft met arbeids-contracten of huurovereenkomsten. Kortom, kennis en vaardigheden die ik

in het dagdagelijks leven zeer goed kan gebruiken.

Een economisch diploma biedt bovendien ontzettend veel tewerkstellingskan-sen. Dat is mooi meegenomen. Zelf had ik de kans om onder andere met sales en marketing, maar ook met onderzoek en regelgeving in contact te komen. Bij UC Leuven-Limburg help ik nu graag studenten en werkstudenten door ze kansen te geven. Dankzij het waardevolle diploma Bedrijfsmanagement met zijn verschillende afstudeerrichtingen is een mooie professionele toekomst

gegarandeerd.

ALBERIK HUBIN ADJUNCT-GROEPSHOOFD

MANAGEMENT & TECHNOLOGIE

Page 4: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

4

Page 5: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

5

De opleiding 6

Accountancy-fiscaliteit 8

Campus Leuven 10

Campus Diepenbeek 12

Financie- en verzekeringswezen 14

Campus Leuven 16

Campus Diepenbeek 18

Kmo-management 20

Campus Diepenbeek 22

Logistiek management 24

Campus Diepenbeek 25

Marketing 28

Campus Leuven 30

Campus Diepenbeek 31

Rechtspraktijk

Campus Leuven 40

Campus Diepenbeek 42

Werken en studeren 46

Meet the Moving Minds 50

Verder studeren 56

Studie- en studentenbegeleiding 58

Meer dan studeren alleen 60

UCLL in vogelvlucht 62

Campussen 63

INHOUD

Page 6: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

6

BEDRIJFSMANAGEMENTIN VOGELVLUCHT

DE MOGELIJKHEID OM OP EEN FLEXIBELE WIJZE JE OPLEIDING INTERNATIONAAL TE MAKEN.

2

VANAF HET EERSTE JAAR KAN JE KIEZEN VOOR EEN SPECIFIEKE AFSTUDEERRICHTING DIE AANSLUIT BIJ JE INTERESSES, WAARBIJ JE OOK ONDERSTEUND KUNT WORDEN OM STUDEREN EN WERKEN TE COMBINEREN OP EIGEN TEMPO

4

DIVERSE MOGELIJKHEDEN OM VIA EEN SCHAKELPROGRAMMA OVER TE STAPPEN NAAR DE MASTEROPLEIDING OF VIA EEN VERKORT PROGRAMMA EEN TWEEDE BACHELOR TE VOLGEN

5

1 EEN PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING GERICHT OP DE BEROEPSPRAKTIJK: EEN FREQUENTE INTERACTIE MET HET BEDRIJFSLEVEN VIA CASES, LEZINGEN EN BEDRIJFSBEZOEKEN.

3 DIRECTE BEGELEIDING DOORHEEN JE VOLLEDIGE STUDIETRAJECT

ONZE STERKTES

Page 7: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

7

AANVERWANTEOPLEIDINGEN

OFFICE MANAGEMENT

TOEGEPASTE INFORMATICA

LEUVENCAMPUS

PROXIMUS

KUN JE STUDEREN IN...

WIST JE DAT...Veel oud-studenten van onze hogeschool die volop actief zijn in het bedrijfsleven graag nog eens langskomen om over hun hui-dige job te vertellen? Het gaat dan om zelfstandige boekhouders, auditeurs, fiscaal adviseurs, accountants van kmo’s of van de zogenaamde Big Four (dat zijn de vier grootste consultancybedrij-ven op het vlak van fiscaliteit, verzekeringen, bedrijfsfinanciën, ... ter wereld).

De vragen van onze eerstejaars worden dan telkens enthousiast en eerlijk beantwoord, soms met zeer interessante discussies in het panel omdat elk van de panelleden het werkveld op een eigen wijze ervaart.

WIST JE DAT...We jou vanaf september 2016 de mogelijkheid bieden om een attest bedrijfsbeheer te behalen voor je afstudeert? Zo kun je al tijdens je studies je eigen zaak opstarten of kom je sowieso meer te weten over ondernemen, wat later in je carrière altijd van pas komt.

LIMBURGCAMPUS

DIEPENBEEK

Page 8: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

8

AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY- FISCALITEIT CAMPUS LEUVEN & DIEPENBEEK

Ben je graag bezig met cijfers en berekeningen? Hou je van boekhouden en exact werken? Wil je het bedrijfsleven beter leren kennen? Wil je graag onderzoeken of een onderneming gezond is en wil je ook nog het fijne weten over diverse fiscale aangiftes? Dan is Accountancy- fiscaliteit jouw opleiding.

Volg aan UC Leuven-Limburg deze boeiende op-leiding: je krijgt er een degelijke theoretische basis waar praktijk nooit veraf is. Via cases, business games, bedrijfsbezoeken, lezingen en een interessan-te stageplek leer je de bedrijfswereld vanbinnen en vanbuiten kennen.

Je kan meteen na je opleiding fiscale aangiftes doen, complexe budgetten opmaken, financiële en perso-neelsadministratie verzorgen.

Accountancy-fiscaliteit is een gegeerd diploma. Na onze bacheloropleiding ben je dan ook nagenoeg zeker van een job als medewerker in de boek-houdafdeling van bedrijven of als medewerker in accountantskantoren, fiscale bureaus, revisoren-kantoren, overheidsbedrijven, banken... Zelfstandig een onderneming starten behoort zeker ook tot de mogelijkheden.

Jouw werkterrein: kleine en grote ondernemingen, financiële instellingen, de overheid, accountantskan-toren, trustmaatschappijen, ...

EERSTE FASE: FUNDAMENTEN LEGGEN Je verwerft de theoretische aspecten van accoun-tancy en fiscaliteit. Ook je algemene kennis werk je bij, want de economie, het recht en de fiscaliteit staat niet stil. Je communiceert na één jaar vlot in meerdere talen in beroepsspecifieke situaties.

SEBASTIAAN RABETÉÉN VAN ONZE EERSTEJAARSSTUDENTEN

ACCOUNTANCY-FISCALITEIT

“Toen de werknemers van de “Big Four” over hun job praatten, zag je dat het hen echt interesseerde. Het internationaal aspect van deze sector en die werkstages voor korte of lange termijn in het bui-tenland is iets waar ik vroeger over droomde en dat was ik wat kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. Door dit gesprek heb ik een verloren ambitie terug- gevonden. Door zulke ervaringen ben ik echt gemotiveerd om er meteen weer keihard in te vliegen.”

Page 9: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

9

MICHAËL ANDRIESSEN

“Ondanks het feit dat ik in mijn vooropleiding weinig wiskunde had en het feit dat ik een aantal jaren niet meer op de schoolbanken zat, heb ik het gevoel dat ik goed zit in de opleiding Accountancy-fiscaliteit. Het is opmerkelijk dat een aantal lectoren erin slaagt om complexe materies toch op een boeiende wijze over te brengen en te vertalen in een meer begrijpbare taal voor de studenten.”

TWEEDE FASE: UITBREIDEN, TOEPASSEN EN VERFIJNEN Zo snel mogelijk toets je alles aan levensechte situaties. Vakken zijn thema’s geworden en lectoren begeleiders. Je maakt berekeningen, formuleert advies, je vult aangiftes in en berekent optimalisaties. Je opleiding is een geïntegreerd geheel van kennis verwerven, onderzoeken en leren zoeken naar oplossingen. In deze fase is er dan ook ruime aandacht voor specialisatievakken als interne controleleer, financiële analyse, personenbelasting, ....

DERDE FASE: OP EIGEN BENEN In deze fase worden de specialisatievakken verder uitgediept en aangevuld.Je specifieke kennis zal uitgebreid en getoetst worden aan de praktijk door middel van doorgedreven projectwerk, het volgen van seminaries en een stage in binnen- of buitenland.

Praktijkervaring opdoen is trouwens essentieel en vormt een rode draad in heel je opleiding. Want men is immers op zoek naar mensen zoals jij, die onmid-dellijk inzetbaar zijn en die geleerd hebben om pasklare oplossingen te vinden voor complexe problemen, nog voor de vraag gesteld wordt. Je kan in Leuven kiezen voor een verdieping van je opleiding of je opteert voor een verruiming vastgoed, marketing of rechtspraktijk.

VESTIG JE ALS ERKENDE BOEK-HOUDERJe bent als bachelor Accountancy-fiscaliteit uitstekend voorbereid op het verwerven van de wettelijk beschermde titels van accoun-tant, belastingconsulent (bij het IAB, het Instituut van de Accountants en de Belasting-consulenten), erkend boek-houder en erkend boekhou-der-fiscalist (bij het BIBF, het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten). Onze opleiding is namelijk erkend door de betrokken beroepsorganisaties.

Page 10: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

10

CAMPUS LEUVENOPLEIDINGSFASE 2 SP

Accountancy

Algemeen- en vennootschapsboekhouden 1 6

Algemeen- en vennootschapsboekhouden 2 3

Kostprijscalculatie 5

Fiscaliteit

Personenbelasting 1 en procedure, inn & ver 6

Personenbelasting 2 3

BTW 1 4

Vennootschapsbelasting 1 3

Bedrijfsbeleid

Financiële analyse 4

Controleleer 3

ERP 2 3

Communicatietraining

Engels 2 4

Frans 2 3

Nederlands 2 4

Project en onderzoek

Beroepspraktijk 2 3

Case: Toegepast onderzoek Accountancy-fiscaliteit

3

Statistiek en onderzoeksmethodologie 4

CAMPUS LEUVENOPLEIDINGSFASE 1 SP

Accountancy

Boekhouden 1 6

Boekhouden 2 5

Computerboekhouden 3

Fiscaliteit

Belastingen 3

Indirecte belastingen 4

Bedrijfsbeleid

Algemeen, burgerlijk en economisch recht 4

Bank en financiewezen 1 4

Economie 4

ERP 1 3

Vennootschapsrecht 4

Communicatietraining

Engels 1 4

Frans 1 3

Nederlands en informatievaardigheden 4

Project en onderzoek

Beroepspraktijk 3

Case: Bedrijfsprocessen, accounting en ERP 3

ICT en statistiek 3

OPLEIDINGSPROGRAMMAACCOUNTANCY- FISCALITEITCAMPUS LEUVEN

Page 11: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

11

CAMPUS LEUVENOPLEIDINGSFASE 3 SP

Accountancy

Management accounting 3

Fiscaliteit

Vennootschapsbelasting 2 3

BTW 2 3

Bedrijfsbeleid

Sociale wetgeving 3

Communicatietraining

Frans 3 3

Bachelorproef

Scriptie 1 3

Scriptie 2 5

Case: Bedrijfscasuïstiek 5

Stage 14

VERDIEPEND KEUZETRAJECT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT SP

Accountancy-fiscaliteit 15

KEUZETRAJECT RECHTSPRAKTIJK SP

Rechtspraktijk 15

KEUZETRAJECT VASTGOED SP

Vastgoed 15

KEUZETRAJECT MARKETING SP

Marketing 15

Page 12: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

12

OPLEIDINGSPROGRAMMAACCOUNTANCY- FISCALITEITCAMPUS DIEPENBEEK

CAMPUS DIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 2 SP

Boekhouden

Vennootschapsboekhouden 6

Cost Accounting en analytisch boekhouden 4

Recht & Bedrijf

Personenbelasting 5

Vennootschaps- en rechtpersonenbelasting 4

Arbeidsrecht 3

Economie & Bedrijf

Financiële algebra 3

Financiële analyse 5

Budgettering 3

Internal control and deontology 7

ICT & Statistiek met Excel 3

Kritische reflectie 5

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

CAMPUS DIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 1 SP

Boekhouden

Algemeen boekhouden 7

Integratieoefening boekhouden/BTW 3

Recht & Bedrijf

BTW 6

Inleiding tot de fiscaliteit 4

Handels- en economisch recht 3

Vennootschapsrecht 4

Economie & Bedrijf

Economie 6

Bedrijfsmanagement en bedrijfsfinanciering 3

Inleiding op het verzekeringswezen 3

ICT 1 3

Opstap naar ondernemen 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 5

Engels 3

Page 13: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

13

OPLEIDINGSFASE 3 SP

Accountancy & Fiscaliteit

Personenbelasting 3

Vennootschaps- en rechtpersonenbelasting 3

Project fiscaliteit 6

Geconsolideerde jaarrekening & IFRS-regeling

4

Recht & Bedrijf

Verdieping arbeidsrecht & sociale zekerheid 3

Economie & Bedrijf

International Experience 3

RZL 3

ICT 3 3

Geïntegreerde projecten

Project eenmanszaak 8

Project vennootschap 4

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Stage 11

CAMPUS DIEPENBEEK

Page 14: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

14

AFSTUDEERRICHTING FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN CAMPUS LEUVEN & DIEPENBEEK

‘Money makes the world go round.’ De bank- en verzekeringssector is de motor van onze economie en welvaart. Vandaag heeft ze meer dan ooit experts nodig die hun geldzaken ter harte nemen, bere-keningen uitdokteren en daarbij de kleine lettertjes niet schuwen. Zie jij een carrière bij een bank, verzekeraar, makelaar of op de financiële dienst van een bedrijf wel zitten? Hier is je springplank.

LERENDeze opleiding biedt een mix van opleidingsonder-delen in de algemene bedrijfseconomie, talen en verzekeringen. Zo ben je optimaal voorbereid op een uitdaging in de financiële en verzekeringssector. Bovendien is de opleiding erkend door FSMA (Financial Services and Markets Authority), waardoor je aan alle wettelijke vereisten voldoet om als bemiddelaar voor financiële en verzekerings- producten te werken.

Page 15: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

15

KIEZENUiteraard kun je je lessenpakket verder aanvullen met extra financiële en verzekeringsvakken. Aan de andere kant: waarom je blikveld niet verruimen met een pakket Marketing, Fiscaliteit, Rechtspraktijk of Vastgoed? Laat je leiden door wat je boeit. In elk geval: welk keuzetraject je ook volgt, de praktijk is nooit veraf.

AAN DE SLAGAfgestudeerd? De vraag naar jouw profiel is uitzon-derlijk groot. Dus of je nu makelaar, agent, adviseur of risk manager in de verzekeringssector wordt of voor een bank als commercieel medewerker gaat werken, reken maar op een droomstart van je finan-ciële carrière.

JURGEN KACI

Ik heb deze richting gekozen omwille van de perfecte combinatie van economie, financiën en recht. Bovendien is je toekomst op de arbeidsmarkt verzekerd.

CAROLINE LAEVERS

Drie jaar geleden begon ik als onwetende student, aan een nieuw deel van mijn leven. Zozeer als ik toen niet wist waar ik aan begon, weet ik nu waar ik sta. Na drie jaar opleidingsvakken gekregen te hebben, die meer zijn dan bank en verzekeringen, lectoren waarvoor ik geen nummer was, een studie-begeleiding die het beste met ons voorhad en een klas vol nieuwe vrienden, ben ik nu veel meer dan een studente, die bijna haar diploma op zak heeft.

PASCALE THIELEMANS

De richting Financie- en verzekeringswezen volgt mooi op mijn oorspronkelijke opleiding Accountan-cy-fiscaliteit. Een nuttige aanvulling in 1 jaar om dan 2 diploma’s in de hand te hebben.

Page 16: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

16

CAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 1 SP

Verzekeringen

Burgerlijke aansprakelijkheid 3

Motorrijtuigenverzekering 3

Ongevallenverzekering 3

Verzekeringsrecht 6

Financiën

Bank en financiën 1 6

Bedrijfsbeleid

Accountancy 1 5

Algemeen, burgerlijk en economisch recht 4

Economie 4

Statistiek en ICT 6

Management 3

Communicatie

Engels 1 4

Frans 1 3

Nederlands en informatievaardigheden 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 1 3

Integratieopdracht 1: Doorlichting van een KMO

3

CAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering en onderzoeksmethodologie

4

Brandverzekering 4

Levens- en andere persoonsverzekeringen 5

Rechtsbijstandverzekering 3

Verzekeringsproducten ondernemingen 4

Financiën

Bank en financiën 2 5

Beleggen 1 5

Financieel recht 3

Bedrijfsbeleid

Financiële analyse 4

Personenbelasting 6

Communicatie

Engels 2 4

Frans 2 3

Nederlands 2 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 2 3

Integratieopdracht 2: Hypothecaire kredieten en internationale week

3

OPLEIDINGSPROGRAMMAFINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZENCAMPUS LEUVEN

Page 17: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

17

CAMPUS LEUVEN

VERDIEPEND KEUZETRAJECT FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN SP

Financie- en verzekeringswezen 15

KEUZETRAJECT FISCALITEIT SP

Fiscaliteit 15

KEUZETRAJECT MARKETING SP

Marketing 15

KEUZETRAJECT VASTGOED SP

Vastgoed 15

KEUZETRAJECT RECHTSPRAKTIJK SP

Rechtspraktijk 15

OPLEIDINGSFASE 3 SP

Verzekeringen

Financial risk management 3

Bedrijfsbeleid

Business ethics 3

Sociale wetgeving 3

Verkoopstechnieken 3

Communicatie

Frans 3 3

Projecten en bachelorproef

Stage 14

Integratieopdracht 3: Task management 5

Scriptie 1 3

Scriptie 2 5

Vrije ruimte 3

Page 18: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

18

CAMPUS DIEPENBEEK

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Gezinsfinanciën

Gezinskredieten 7

Beleggen 7

Gezinsverzekeringen

Gezinsverzekeringen 8

Persoonsverzekeringen* 4

Stage bij een verzekeringstussenpersoon** 4

Project vermogensplanning 4

Economie & bedrijf

Verkoopstechnieken 4

Kritische reflectie 5

ICT 2 & statistiek met rekenblad 3

Recht & bedrijf

Fiscaal recht 4

Taal & bedijf

Nederlands 3

Frans 4

Engels 3

* Hoeveel is je leven waard?** Je loopt je eerste stage!

CAMPUS DIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 1 SP

Financie- & verzekeringswezen

Bank- en financiewezen 7

Inleiding verzekeringen 6

Recht & Bedrijf

Rechtsbegrippen en burgelijk recht 4

Handels- en economisch recht 3

Inleiding fiscaliteit 4

Economie & Bedrijf

Algemeen boekhouden 7

Financiële algebra 3

Economie 6

Management & Organisatie 3

Opstap naar ondernemen 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 5

Engels 3

OPLEIDINGSPROGRAMMAFINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZENCAMPUS DIEPENBEEK

Page 19: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

19

CAMPUS DIEPENBEEK CAMPUS DIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 3MAJOR FINANCIEWEZEN SP

Bedrijfsfinanciën

Bedrijfsfinanciën en risicoanalyse 9

Bedrijfsfinanciën in de praktijk 5

Financial topics 3

Bedrijfsverzekeringen

Bedrijfsverzekeringen 5

Bedrijfsverzekeringen in de praktijk 5

Economie & bedrijf

International Experience 3

RZL 3

ICT 3 3

Recht & bedrijf

Arbeidsrecht & het statuut van de zelfstandige 3

Taal & bedijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Stage in een financiële instelling of bij een verzekeringsmaatschappij

12

OPLEIDINGSFASE 3MAJOR VASTGOED SP

Vastgoed

De vastgoedwereld in praktijk 3

Project vastgoed 5

Bedrijfsfinanciën

Bedrijfsfinanciën en risicoanalyse 9

Bedrijfsverzekeringen

Bedrijfsverzekeringen 5

Bedrijfsverzekeringen in de praktijk 5

Economie & bedrijf

International Experience 3

RZL 3

ICT 3 3

Recht & bedrijf

Arbeidsrecht & het statuut van de zelfstandige 3

Taal & bedijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Stage in een vastgoedkantoor 12

Page 20: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

20

KEUZETRAJECT KMO-MANAGEMENT CAMPUS DIEPENBEEK

Ben je ondernemend of schuilt er misschien een ondernemer in jou? Droom je van je eigen zaak of wil je de familiebusiness verderzet-ten? Misschien voel je meer voor een afwisselende job of ambieer je een leidinggevende functie in een kmo?

Ben je een doener, ben je een durver, heb je een breed interesseveld en ga je geen uitdaging uit de weg? Dan ben jij de geknipte persoon, de generalist die elke kmo wil aanwerven.

LEREN? Om mee te draaien in een kmo moet je van vele markten thuis zijn. Denken we maar aan de fiscale wetgeving, de noodzakelijke verzekeringen, de logistieke stromen, het marketingplan, de financiële gezondheid, het sturen en opvolgen van personeel en uiteraard de verkoop.

Page 21: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

21

KMO’S

Vaak geen opsplitsing in verschillende afdelingen:

- Vlakke organisatie - Geen fulltime specialisten nodig - Niet de middelen om in elke functie specialisten te plaatsen - ...

NOOD AAN GENERALISTEN

KMO-MANAGEMENT: EEN VAK APART!

STUDENT WORDTOPGELEID ALS

SPECIALISTTER ZAKE

MARKETING

LOGISTIEK

ACCOUNTANCYEN FISCALITEITRECHTSPRAKTIJK

FINANCIE EN VERZEKERINGS-

WEZEN

MARKETING

LOGISTIEK

ACCOUNTANCYEN FISCALITEITRECHTSPRAKTIJK

FINANCIE EN VERZEKERINGS-

WEZEN

KMO-STUDENT WORDT OPGELEID ALS GENERALIST

STUDENT WORDTOPGELEID ALS

SPECIALISTTER ZAKE

MARKETING

LOGISTIEK

ACCOUNTANCYEN FISCALITEITRECHTSPRAKTIJK

FINANCIE EN VERZEKERINGS-

WEZEN

MARKETING

LOGISTIEK

ACCOUNTANCYEN FISCALITEITRECHTSPRAKTIJK

FINANCIE EN VERZEKERINGS-

WEZEN

KMO-STUDENT WORDT OPGELEID ALS GENERALIST

GROTE ONDERNEMINGEN

Opgedeeld in verschillende afdelingen:

- Marketing en verkoop - Boekhouding - Productie - ...

NOOD AAN SPECIALISTEN

Page 22: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

22

CAMPUSDIEPENBEEK

CAMPUSDIEPENBEEK

OPLEIDINGSFASE 1 SP

KMO-Management

Inleiding marketing 4

BTW 4

Inleiding logistiek 5

Verzekeringen van de KMO 4

Recht & bedrijf

Rechtsbegrippen en burgelijk recht 4

Handels- en economisch recht 3

Economie & Bedrijf

Economie 6

Algemeen boekhouden 5

Integratieoefening boekhouden/BTW 4

Opstap naar ondernemen 3

ICT 1 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 5

Engels 3

Duits 4

OPLEIDINGSFASE 2 SP

KMO-Management

Marketing van de KMO 4

Psychologie en techniek van de verkoop 3

Human Resources Management 3

Personen- en vennootschapsbelasting 5

Project KMO

Businessproject & ‘Start to ondernemen’ 10

Fiscaliteit van de onderneming 4

Economie & Bedrijf

Financieel management 5

ICT 2 & statistiek met rekenblad 3

Kritische reflectie 5

Vakspecifieke software 3

ERP

Webbuilding en digitale beeldvorming

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 4

Engels 4

Duits 4

OPLEIDINGSPROGRAMMAKMO-MANAGEMENTCAMPUS DIEPENBEEK

Page 23: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

23

CAMPUSDIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 3 SP

KMO- Management

Management Skills 5

Bedrijfsbeleid 5

Waardebepaling van de onderneming 3

Project: De succesvolle KMO & ‘Run to Ondernemen’

8

Recht & bedrijf

Arbeidsrecht & statuut van de zelfstandige 3

Economie & Bedrijf

ICT 3

ERP 3

International Experience 3

RZL 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Duits 3

Stage 12

Page 24: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

24

AFSTUDEERRICHTING LOGISTIEK MANAGEMENT CAMPUS DIEPENBEEK

Logistiek is meer dan rondrij-den met een vrachtwagen of het werken in een magazijn. Heb je er al ooit eens bij stilgestaan hoe het komt dat je voor een nieuwe gsm kunt kiezen uit wel honderd verschillende modellen? En uit nog eens zoveel kleuren. Al eens nagedacht over hoe die toestellen in je winkel geraken? Of waarom ze evenveel kosten als een tijdje geleden, terwijl ze ondertussen véél beter zijn?

Logistiek speelt een enorme rol in onze hedendaagse economie: het inkopen van grondstoffen, het sturen van de voorraad, het or-ganiseren van het vervoer... Stuk voor stuk noodzakelijk zodat we morgen over de juiste kleren be-schikken, kunnen eten, slapen of bellen met de nieuwste gsm.

JOBS IN DE LOGISTIEKE SECTOR

Logistiek management is een belangrijke groeisector met heel diverse jobmogelijkheden. De logistiek manager is een kei in:

• organiseren• vervoer te land, ter zee en in de lucht• magazijnbeheer• transportplanning• voorraadbeheer • distributieplanning• ...

Page 25: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

25

OPLEIDINGS- PROGRAMMA Beheersen en optimaliseren, twee sleutelwoorden in de logistiek. De juiste dingen op de juiste plaats, op het juiste tijdstip! Alleen een team, lees ‘ketting’, met betrouwbare schakels is daartoe in staat. Maar... hoe word je zo’n betrouwbare schakel?

EERSTE FASE: FUNDAMENTEN LEGGEN Je verwerft de theoretische aspecten van het logistieke proces. Ook je algemene kennis werk je bij, want de economie staat niet stil. Na een jaar communiceer je al vlot in meerdere vreemde talen en ook de pc zal nog weinig geheimen voor je hebben.

CAMPUSDIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 1 SP

Logistiek Management

Inleiding logistiek 5

Materials Management 4

Supply Chain Management 4

Mobiliteitsontwikkelingen 4

Inleiding marketing 4

Recht & bedrijf

Rechtsbegrippen en burgelijk recht 4

Handels- en economisch recht 3

Economie & Bedrijf

Economie 6

Algemeen boekhouden 5

ICT 1 3

Opstap naar ondernemen 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 5

Engels 3

Duits 4

Page 26: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

26

TWEEDE FASE: UITBREIDEN,TOEPASSEN EN VERFIJNEN Zo snel mogelijk toets je alles aan levensechte situaties. Vakken zijn thema’s geworden en docenten begeleiders. Je opleiding is een geïntegreerd geheel van kennis verwerven en het leren zoeken naar oplossingen.

CAMPUSDIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 2 SP

Logistiek Management

Themablok 1: Inbound logistiek

Productorganisatie en voorraadbeheer 6

Inkoop en procesbeheersing 6

Themablok 2: Outbound logistiek

Internationale vervoersstromen 6

Distributielogistiek 6

Economie & Bedrijf

Bedrijfsbeleid 5

Entrepreneurship 4

ICT 2 & Statistiek met rekenblad 3

ERP 4

Kritische reflectie 5

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 4

Engels 4

Duits 4

Page 27: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

27

DERDE FASE: OP EIGENBENEN Als groep werk je ondertussen in een moderne leerom-geving. Samen met, of zelfs in bedrijven in binnen- en buitenland, vind je de dingen die essentieel zijn om straks zelfstandig te functioneren. Want men is op zoek naar mensen zoals jij, die geleerd hebben om vra-gen te beantwoorden nog vóór ze gesteld worden …

YVES BERX

“De tewerkstellingskansen binnen logistiek zijn zo divers en uitgebreid dat ik te allen tijde een job kan vinden die het best aansluit bij mijn eigen interesse. Dat is natuurlijk in deze tijden voor een jong persoon altijd mooi mee genomen.”

CAMPUSDIEPENBEEKOPLEIDINGSFASE 3 SP

Logistiek Management

Warehouse Management 7

Handelstechnieken en expeditie 7

Transport Management 7

Economie & Bedrijf

ICT 3 3

ERP 3

International Experience 3

RZL 3

Recht & Bedrijf

Arbeidsrecht & het statuut van de zelfstandige

3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Duits 3

Stage 12

Page 28: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

28

AFSTUDEERRICHTING MARKETING CAMPUS LEUVEN & DIEPENBEEK

Ben je een communicatief iemand of eerder commercieel ingesteld? Of ben je geïnteresseerd in het lanceren van nieuwe merken en producten die zijn afgestemd op de behoeften van consumenten? Wil je de kneepjes van digitale marketing leren kennen?

Zoek je een dynamische, afwis-selende en veelzijdige opleiding, die uitzicht biedt op een succesvol beroepsleven, dan zit je hier goed.

LEREN

Deze praktijkgerichte opleiding is zeer breed en biedt heel wat leerkansen voor creatieve, commerciële en innovatieve studenten!

Verschillende keuzetrajecten zorgen ervoor dat je zeker een opleiding vindt die bij je past. Je studeert dus altijd voor een professionele bachelor Marketing maar met accentverschillen.

Ik wist het al vanaf het allereerste moment dat ik met UCLL in contact kwam: hier ga ik me goed voelen, hier ben ik thuis.

Na drie jaar de opleiding ‘Bedrijfsmanagement – Marketing’ gevolgd te hebben, houd ik me steevast aan die uitspraak. Ik ben zelfs fier dat ik studente aan UCLL mocht zijn. De professionele relatie met docenten, waar toch ook plaats was voor persoonlijk contact, in combinatie met leerrijke praktijkprojec-ten, maakt dat ik zo lovend ben over UCLL. Zo heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan de Interna-tionale marketingweek in Künzelsau (Duitsland), die in samenwerking met Mercedes-Benz georganiseerd werd. Een once-in-a-lifetime experience die me voor altijd zal bijblijven.

Bovendien kon ik bij het oprichten van een Small Business Project proeven van het ondernemerschap. Dit ‘learning by doing project’ heeft me veel inzich-ten bijgebracht. Kortom: de veelheid aan praktijk stoomt je klaar om met vertrouwen het professionele bedrijfsleven te betreden.

KATHLEEN DE DONCKERAFGESTUDEERDE MARKETING

MOMENTEEL STUDENTE MASTER BEDRIJFSCOMMUNICATIE

Page 29: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

29

AAN DE SLAGAfgestudeerd? Als marketeer ben je heel breed en veelzijdig opgeleid. Daardoor kun je in de meest uiteenlopende functies terechtkomen: van verkoper tot digitale communicatiespecialist, van marktonderzoeker tot strategisch marketeer en nog zoveel meer.

KIEZEN

In Leuven kan je door de accentverschillen je lessenpakket verder aanvullen met een extra dosis marketing-, multimedia- of communicatievakken. Ook talen zijn belangrijk in deze opleiding. Naast Nederlands zijn Frans en Engels verplicht. De taalliefhebbers kunnen kiezen voor Spaans of Duits. In Diepenbeek kan je een keuze maken voor de spe-cialisatie innovatief marketing management of sales management.

In elk geval: welk keuzetraject je ook volgt, de praktijk is nooit veraf. Door middel van projecten, opdrachten, business cases, events,... laten we jou in de praktijk proeven van digitale marketing, sociale media, verkoopsgesprekken, merkenstrategie, het opstellen van een marketingplan, data analyseren voor strategische beslissingen, enzovoort.

Page 30: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

30

OPLEIDINGSPROGRAMMAMARKETING*CAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 1OPLEIDINGSONDERDELEN VOOR ALLE STUDENTEN

SP

Economie & Bedrijf

Economie 4

Financieel management voor de marketeer 3

Marketing

Fundamenten van de marketing 4

Product- en merkenbeleid 3

Gedragspsychologie 4

Communicatie in een bedrijfsomgeving 3

Concepten van de marketingcommunicatie 3

Marketingcommunicatie strategie 4

Spreadsheet voor de marketeer 3

Analyse van marktgegevens 3

Marketingprojecten

Seminar fase 1 3

Project 1: Analyse van de marketingomgeving

3

Taal & Bedrijf

Nederlands en informatievaardigheden 4

Engels 1 4

Engels 2 3

Frans 1 3

OPLEIDINGSFASE 1OPLEIDINGSONDERDELEN IN DE KEUZETRAJECTEN

SP

MK CO MU

Innovatie 5

Communicatiebeleid 4

Multimedia: introductie en basiskader 4

MK = VERDIEPING MARKETINGCO = COMMUNICATIEMU = MULTIMEDIA

* VANAF ACADEMIEJAAR 2016-2017 WORDT GESTART MET EEN NIEUW STUDIEPROGRAMMA. DIT STUDIEPROGRAMMA IS ONDER VOORBEHOUD VAN WIJZIGINGEN.

Page 31: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

31

OPLEIDINGSPROGRAMMAMARKETINGCAMPUS DIEPENBEEK

OPLEIDINGSFASE 1 SP

Marketing Management

Inleiding marketing 4

Communicatiebeleid 6

Marketing: verdieping 3

Consumentenpsychologie 3

Inleiding logistiek 5

Recht & Bedrijf

Rechtsbegrippen en burgelijk recht 4

Handels- en economisch recht 3

Economie & Bedrijf

Economie 6

Algemeen boekhouden 5

ICT 1 3

Opstap naar ondernemen 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 5

Engels 3

Duits 4

Page 32: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

32

OPLEIDINGSPROGRAMMAMARKETING*CAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 2OPLEIDINGSONDERDELEN VOOR ALLE STUDENTEN

SP

Taal & Bedrijf

Copywriting 3

Frans 2 3

Frans 3 3

Recht & Bedrijf

Juridische vragen en sociale wetgeving voor de marketeer

4

Economie & Bedrijf

Bedrijfsmanagement 3

Supply chain management 4

Marketing

Verkoopstechnieken 5

Digitale marketing 4

Strategische marketing 4

Opzetten van een marktonderzoek 5

Verwerken van een marktonderzoek 5

Marketingprojecten

Seminaire phase 2 3

Project 2: Internationale marketing 4

OPLEIDINGSFASE 2OPLEIDINGSONDERDELEN IN DE KEUZETRAJECTEN

SP

MK CO MU

Marketing in de dienstensector 4

Project Management* 3

Trade Marketing en accountmanagement 5

Copywriting 3

Interne communicatie* 4

Pers en Public Relations 4

Media 4

Film en fotografie in de marketing 5

Grafisch Design* 4

Web Design 3

* verplicht op te nemen studiepunten

Duits of Spaans 8

(Duits en Spaans kan enkel opgenomen worden ter vervanging van 8 studiepunten uit de opleidingsonderdelen in de keuzetrajecten van fase 2)

MK = VERDIEPING MARKETINGCO = COMMUNICATIEMU = MULTIMEDIA

* VANAF ACADEMIEJAAR 2016-2017 WORDT GESTART MET EEN NIEUW STUDIEPROGRAMMA. DIT STUDIEPROGRAMMA IS ONDER VOORBEHOUD VAN WIJZIGINGEN.

Page 33: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

33

OPLEIDINGSPROGRAMMAMARKETINGCAMPUS DIEPENBEEK

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Marketing

Marketingbeleid 5

B2B Marketing 3

Psychologie en techniek van de verkoop 3

Marktonderzoek 5

Direct Marketing & Webbuilding 5

Economie & Bedrijf

Bedrijfsbeleid 5

ICT 2 & statistiek met rekenblad 3

Kritische reflectie 5

Marketingprojecten*

Vakspecifieke software 3

Marktonderzoek in de praktijk 3

Organisatie: evenement 5

Communicatieve vaardigheden

Nederlands 3

Frans 4

Engels 4

Duits 4

* Je voert een marktonderzoek uit in opdracht van een extern bedrijf en organiseert een event van a tot z.

Page 34: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

34

OPLEIDINGSPROGRAMMAMARKETING*CAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 3OPLEIDINGSONDERDELEN VOOR ALLE STUDENTEN

SP

Communicatievaardigheden

Engels 3 3

Frans 4 3

Economie & bedrijf

Ethics 4

Marketing

Verkoopsbeleid en -strategie 3

Marketing communicatie: aan de slag 5

Strategische marktanalyse 3

Marketingprojecten

Project 3: Strategische marketingplan 5

Stage en scriptie

Stage 14

Vrije ruimte 3

Scriptie 8

OPLEIDINGSFASE 3OPLEIDINGSONDERDELEN IN DE KEUZETRAJECTEN

SP

MK CO MU

Strategische marketing: verdieping* 4

Graphic Design 3

Copywriting: verdieping 4

Sociale media: verdieping 4

Webdesign 4

Multimedia in motion 4

MK = VERDIEPING MARKETINGCO = COMMUNICATIEMU = MULTIMEDIA

* VANAF ACADEMIEJAAR 2016-2017 WORDT GESTART MET EEN NIEUW STUDIEPROGRAMMA. DIT STUDIEPROGRAMMA IS ONDER VOORBEHOUD VAN WIJZIGINGEN.

Page 35: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

35

OPLEIDINGSPROGRAMMAMARKETINGCAMPUS DIEPENBEEK

OPLEIDINGSFASE 3 SP

Marketing

Internetmarketing & Marketingcommunicatie online

4

Marktontwikkeling 5

Economie & Bedrijf

Ondernemerschap: Businessplan & marketingplan in de praktijk

7

ICT 3 3

International Experience 3

RZL 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Duits 3

Recht & Bedrijf

Arbeidsrecht & het statuut van de zelfstandige

3

Stage 12

OPLEIDINGSFASE 3MAJOR INNOVATIEF MARKETING MANAGEMENT

SP

Innovatief Marketing Management 4

Creativiteitstechnieken 4

OPLEIDINGSFASE 3MAJOR SALES MANAGEMENT SP

Sales Management en onderhandelen 5

Customer contact management 3

KEUZE VOOR ÉÉNVAN BEIDE MAJORS

Page 36: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

36

BUSINESS MANAGEMENTMARKETING ACROSSEUROPE CAMPUS LEUVEN

Not that much of a local any-way? We hereby challenge you to broaden your horizons. How about studying at three European business schools in three differ-ent countries over three years to obtain a Bachelor in Business Management – Marketing? An opportunity of a lifetime!

3 YEARS IN 3 DIFFERENT COUNTRIES• Year 1: you study in Denmark at the International Business Academy (IBA) or in Spain at the Study Abroad UAB programme in Barcelona• Year 2: you study in University College Leuven-Limburg, campus Leuven.• Year 3: you study in England at Coventry University or the University of Worcester or London South Bank University or in France at ESC Rennes.

TO LEARN IS TO LIVE ABROAD You will be part of a small group of interna-tional students with a common goal: to study marketing and business from an international perspective. You will be able to ‘live’ and ‘breathe’, so to speak, the international atmosphere - an excellent preparation for a career in international business.

Page 37: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

37

BROADEN YOUR HORIZONLiving in another country will help you realise your personal potential to the fullest. You will learn how to become independent, make your own decisions, stand on your own two feet and become very confident in what you do. Not to mention the longterm friendships that will be truly life changing. So who’s up for the challenge?

Page 38: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

38

THIS IS THE ORIGINAL 3-YEAR TRACK OF THE STUDY PROGRAMME

INTERNATIONAL BUSINESS ACADEMY, DENMARK

International Business Academy, Denmark IBA is situated in Kolding – a delightful town centrally located with easy and fast connection to the rest of Denmark, the Scandinavian countries and the rest of Europe. IBA enjoys superb teaching and learning facilities in a warm and friendly student community (www.iba.dk). You can also choose to study your first year at Universitat Autonoma de Barcelona, Study Abroad Programme, Spain - www.uab.es.

UNIVERSITY COLLEGES LEUVEN-LIMBURG, BELGIUM

University Colleges Leuven-Limburg (UCLL), campus Leuven is associated with Belgium’s oldest university. Education is practice-oriented. UCLL has close connections with regional and international businesses. You can do a internship in Belgium or in any other country abroad, even in China or New-Zealand. www.internationalbachelor.eu

COVENTRY UNIVERSITY… ALL OVER THE WORLD.

Traditionally students study at Coventry University in their 3rd year. Coventry is centrally located in England and has one of the largest business schools in the UK hosting students from all over the world. You can also choose to study your 3rd year at Univer-sity of Worcester (www.worcester.ac.uk), at London South Bank University (www.lsbu.ac.uk) or in France at ESC Rennes (www.esc-rennes.fr).

Page 39: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

39

INTERNATIONAL BUSINESS ACADEMY KOLDING (DENMARK)*

UNIVERSITY COLLEGESLEUVEN-LIMBURG (BELGIUM)*

COVENTRY UNIVERSITY (UK)*

CREDITS

Design 6

Electives 5

Financial Management 9

Global Communication 9

Global Economics and Development 7

International Business Law 3

International Marketing 9

Project Management 6

Supply Chain Management 6

CREDITS

Advertising 3

Sustainability & Business 3

Market Research 6

Project 3

Consumer Psychology 3

Sales Management 3

Strategic Marketing 4

Internship & Management report 24

Electives 5

Public relations 3

Academic writing 3

CREDITS

Business Analysis 10

Business Strategy 10

Electives (in the following fields of study) 30

International Marketing Strategy 10

Retail Marketing 10

Service Marketing 10

Marketing Communication 10

Managing the Virtual Organisation 10

Foreign Language 10

European Business 10

Public relations 3

Academic writing 3

Studyprogramme of London South Bank University and ESC Rennes: available on www.ucll.be

* Provisional programme (see www.internationalbachelor.eu for the latest updates)

Page 40: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

40

AFSTUDEERRICHTING RECHTSPRAKTIJK CAMPUS LEUVEN & DIEPENBEEK

Verdiep jij je graag in juridische vraagstukken? Hou je ervan om mensen te helpen door problemen te ontrafelen, geschillen op te lossen of te bemiddelen? Duik dan in de praktijk van de wet en leer overtuigend oplossingen te ver-woorden. De opleiding Rechts- praktijk is erg praktisch: je kunt meteen meedraaien in de beroeps-praktijk of je verder specialiseren, bijvoorbeeld door een extra traject Financie- en verzekeringswezen, Accountancy-fiscaliteit of een schakelprogramma rechten te volgen.

LEREN

Een algemeen bedrijfseconomische achtergrond, aandacht voor talen en vanzelfsprekend een zeer grote waaier aan juridische disciplines liggen aan de basis van je opleiding. Dat we de nadrukeerder leggen op zelf doen en uitzoeken dan op van buiten kennen? Dat is hier een ongeschreven wet.

Page 41: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

41

AAN DE SLAG

Deze opleiding beantwoordt perfect aan de grote vraag naar paralegals op de arbeidsmarkt. Na je studie kan je dus meteen meedraaien in een advocatenkantoor, bij een gerechtsdeurwaarder of in het notariaat. Wil je bijdragen tot het goede verloop van gerechtelijke procedures door des-kundig dossierwerk, dan is het werk op de griffie vast iets voor jou en kan je ook daar rekenen op een geslaagde start van je carrière. Ook in de bedrijfswereld is de opmars van de paralegal niet meer te stuiten. Steeds meer bedrijven en organisaties zoeken en vinden jonge, ambitieuze paralegals. Of wil je graag de belangen verdedigen van consumenten, huurders of patiënten? De afstudeerrichting Rechtspraktijk is de perfecte voorbereiding!

KIEZEN

In de derde opleidingsfase kies je voor een traject met een maximum aan juridische opleidingsonder-delen, maar je kunt ook opteren voor een traject Fiscaliteit of Vastgoed.

ISABEL VANHENGEL

Rechtspraktijk is een zeer gevarieerde en praktijk-gerichte opleiding. Het biedt je de kans om je als student te ontplooien en te ontwikkelen voor het beroepsleven.

MARGO OSTYN

Het is interessant dat we veel takken van het recht bestuderen. Dat maakt ons, zoals de cursus rechtsso-ciologie zegt, juridische duizendpoten.

SHIRIN FLOREN

Ik vind rechtspraktijk boeiend omdat we met een kleine hechte groep in de klas zitten en we in nauw contact staan met de lectoren. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze, ik leer elke dag enorm veel bij.

LAURA VAN OUTRYVE

Rechtspraktijk is voor mij de sleutel tot een leer-rijke toekomst, waar het recht niet alleen vanuit het theoretische, maar ook vanuit praktisch oogpunt bestudeerd wordt.

Page 42: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

42

OPLEIDINGSPROGRAMMARECHTSPRAKTIJKCAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 1 SP

Recht

Administratief recht 4

Bronnen en methodologie 6

Handels- en economische recht 4

Inleiding tot het recht 5

Staatsrecht 5

Strafrecht 3

Verbintenissen 4

Zakenrecht 3

Bedrijfsbeleid

Economie 4

ICT 5

Communicatie

Engels 1 4

Frans 1 3

Nederlands 1 en informatievaardigheden 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 1 3

Integratieopdracht 1: Rechtsmethodologie 3

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Recht

Arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht 6

Bijzondere overeenkomsten 4

Burgerlijk procesrecht 3

Familierecht en familiaal vermogensrecht 4

Fiscaal recht 1 4

International law 3

Rechtssociologie en onderzoeksmethodologie 3

Strafprocesrecht 3

Vennootschapsrecht 4

Vergelijking moderne rechtstelsels 3

Bedrijfsbeleid

Business ethics 3

Management 3

Communicatie

Engels 2 4

Frans 2 3

Nederlands 2 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 2 3

Integratieopdracht 2: Juridisch dossier en internationale week

3

Page 43: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

43

OPLEIDINGSFASE 3 SP

Recht

Europees recht 3

Fiscaal recht 2 en practicum 5

Verzekeringsrecht 4

Communicatie

Frans 3 3

Projecten en bachelorproef

Stage 14

Integratieopdracht 2: Ontwerpen juridische documenten

5

Scriptie 1 3

Scriptie 2 5

Vrije ruimte 3

VERDIEPEND KEUZETRAJECT RECHTSPRAKTIJK

SP

Rechtspraktijk 15

KEUZETRAJECT FISCALITEIT SP

Fiscaliteit 15

KEUZETRAJECT VASTGOED SP

Vastgoed 15

Page 44: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

44

OPLEIDINGSPROGRAMMARECHTSPRAKTIJKCAMPUS DIEPENBEEK

OPLEIDINGSFASE 1 SP

Recht & bedrijf

Inleiding fiscaliteit 3

Inleiding verzekeringen 3

Personen- en familierecht 5

Handels- en economisch recht 3

Staatsrecht 3

Bestuursrecht 3

Methodiek van het recht 5

Jeugdrecht 4

Economie & Bedrijf

Economie 6

Management en organisatie 3

Algemeen boekhouden 5

ICT 1 3

Opstap naar ondernemen 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 5

Engels 3

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Recht & bedrijf

Verdieping verzekeringen 4

Verbintenissen- en zakenrecht 5

Bijzondere overeenkomsten 4

Gerechtelijk privaatrecht 5

Omgevingsrecht 4

Arbeidsrecht 3

Vennootschapsrecht 4

Project: de rechtspersoon in al zijn facetten 8

Inleefstage 5

Economie & Bedrijf

ICT 2 & statistiek met rekenblad 3

Kritische reflectie 5

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 4

Engels 3

Page 45: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

45

OPLEIDINGSFASE 3 MAJOR RECHT SP

Recht & bedrijf

International law 5

Handelsrecht 4

Verdieping arbeidsrecht & sociale zekerheid 5

Strafrecht, strafvordering en criminologie 3

Project: “Het leven zoals het is“ 13

Economie & Bedrijf

ICT 3 3

International Experience 3

Kritische reflectie 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Stage 12

OPLEIDINGSFASE 3 MAJOR VASTGOED SP

Vastgoed

De vastgoedwereld in de praktijk 3

Project Vastgoed 5

Recht & bedrijf

Verdieping arbeidsrecht & sociale zekerheid 5

Handelsrecht 4

Project: “Het leven zoals het is“ 13

Economie & Bedrijf

ICT 3 3

International Experience 3

Kritische reflectie 3

Taal & Bedrijf

Nederlands 3

Frans 3

Engels 3

Stage in een vastgoedkantoor 12

Page 46: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

46

WERKENEN STUDEREN

Is studeren tussen 8 u en 17 uur niet mogelijk? Je werkt of je wil werken, je hebt een intensief trainingsprogramma? Je voelt de kriebels om opnieuw te be-ginnen of het roer om te gooien? Naast deeltijds studeren kan een flexibele avondopleiding voor jou dé oplossing zijn.

Voor al onze avondopleidingen geldt dat eerder verworven kwa-lificaties op basis van elders behaalde credits (EVK) en eerder ver-worven competenties (EVC) kunnen leiden tot vrijstellingen. Ook een HBO5-vooropleiding Boekhouden of Rechtspraktijk leidt tot een verkort programma. Indien je in de privésector werkt, kan je bovendien gebruik maken van betaald educatief verlof (BEV).

Op onze campus Leuven kan je in het avondonderwijs het volledige programma Accountancy-fiscaliteit en Rechtspraktijk volgen. Dit traject voor werkstudenten wordt aangeboden via blended learning, een mix van contactmomenten met de lecto-ren, afstandsonderwijs en e-learning.

De contactmomenten vinden plaats op dinsdag- en donderdag-avond tussen 18.30 uur en 21.30 uur op campus Proximus. Je kan het programma afwerken in drie jaar, maar je kan ook kiezen voor een aangepast flexibel traject. Op basis van werkervaring kan je vrijgesteld worden van stage. Bijkomende informatie bij [email protected] (RP) en bij [email protected] (AF)

Op onze campus Diepenbeek bieden we enkel het programma Accountancy-fiscaliteit aan. Ook hier wordt naast contacton-derwijs, al dan niet in blended learning, gebruikgemaakt van afstandsleren en e-learning.

De contactmomenten vinden plaats van maandag tot donder-dag tussen 18 uur en 21.15 uur. Je kan hier kiezen tussen het modeltraject (180 studiepunten) en het verkorte traject na het graduaat boekhouden (76 studiepunten). Daarnaast kan je ook zelf kiezen hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt of hoeveel avonden per week je naar de les komt. Op het einde van de opleiding loop je 40 dagen stage in een boekhoud- of accoun-tantskantoor en schrijf je een scriptie.

Je mag de stage spreiden over een volledig academiejaar en in-dien van toepassing mag die plaatsvinden op de eigen werkplek.Voor de programmaonderdelen van een volledig studieprogram-ma: zie Accountancy-fiscaliteit in dagonderwijs. Wil je bijkomen-de informatie over hoe je individuele traject eruit kan zien, neem dan contact op met [email protected]

Page 47: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

47

Page 48: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

48

OPLEIDINGSFASE 1 SP

Accountancy

Boekhouden 1 6

Boekhouden 2 5

Fiscaliteit

Belastingen 3

Indirecte belastingen 4

Bedrijfsbeleid

Algemeen burgerlijk en economisch recht 4

Economie 4

ICT en statistiek 3

Bank en financiewezen 1 4

Bank en financiewezen 2 3

ERP 1 3

Vennootschapsrecht

Communicatie

Engels 1 4

Frans 1 4

Nederlands 1 en informatievaardigheden 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 1 3

Integratieopdracht 1: Bedrijfsprocessen, accounting en ERP

3

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Accountancy

Algemeen en vennootschapsboekhouden 1 6

Computerboekhouden 3

Algemeen en vennootschapsboekhouden 2 3

Kostprijscalculatie 5

Financiële analyse 4

Fiscaliteit

PB en PIV 6

BTW 1 4

Personenbelasting 2 3

BTW 2 3

Bedrijfsbeleid

Statistiek en onderzoeksmethodologie 4

ERP 2 4

Communicatie

Engels 2 4

Frans 2 5

Nederlands 2 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 2 3

Integratieopdracht 2: Businessweek en toegepast onderzoek AF

4

OPLEIDINGSFASE 3 SP

Accountancy

Budgetteren 3

Controleleer 3

Management accounting 3

Consolidatie 3

Fiscaliteit

Personenbelasting 3

Vennootschapsbelasting 6

Bedrijfsbeleid

Business ethics 3

Sociale wetgeving 3

Projecten en bachelorproef

Stage 14

Stage algemene competenties 7

Stage beroepsspecifieke competenties 7

Integratieopdracht 3: Bedrijfscasuïstiek 5

Scriptie 1 3

Scriptie 2 5

Stage XL 3

OPLEIDINGSPROGRAMMAWERKTRAJECT ACCOUNTANCY-FISCALITEITCAMPUS LEUVEN

VOOR HET WERKTRAJECT OP CAMPUS DIEPENBEEK ZIE DE LESSENTABELLEN VAN HET DAGONDERWIJS IN ACCOUNTANCY-FISCALITEIT OP BLADZIJDE 12-13.

Page 49: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

49

OPLEIDINGSPROGRAMMAWERKTRAJECT RECHTSPRAKTIJKCAMPUS LEUVEN

OPLEIDINGSFASE 1 SP

Recht

Administratief recht 4

Bronnen en methodologie 6

Handels- en economisch recht 4

Inleiding tot het recht 5

Staatsrecht 5

Verbintenissen 4

Vergelijking moderne rechtstelsels 3

Zakenrecht 3

Intellectuele rechten 3

Internationaal recht 3

Bedrijfsbeleid

ICT 5

Communicatie

Engels 1 4

Frans 1 4

Nederlands 1 en informatievaardigheden 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 1 3

Integratieopdracht 1: Rechtsmethodologie 3

OPLEIDINGSFASE 2 SP

Recht

Arbeidsrecht 3

Familierecht en familiaal vermogensrecht 4

Financieel recht 3

Fiscaal recht 1 4

Medisch recht 3

Rechtssociologie en onderzoeksmethodologie 3

Strafprocesrecht 3

Strafrecht 3

Vennootschapsrecht 4

Bedrijfsbeleid

Business ethics 3

Management 3

Economie 4

Communicatie

Engels 2 4

Frans 2 5

Nederlands 2 4

Projecten en bachelorproef

Beroepspraktijk 2 3

Integratieopdracht 2: Juridisch dossier en internationale week

3

OPLEIDINGSFASE 3 SP

Recht

Aansprakelijkheidsrecht 3

Bijzondere overeenkomsten 4

Burgerlijk procesrecht 3

Criminologie 3

Europees recht 3

Fiscaal recht 2 en practicum 5

Sociale zekerheidsrecht 3

Verzekeringsrecht 4

Projecten en bachelorproef

Stage 14

Integratieopdracht 3: Ontwerpen juridische documenten

5

Scriptie 1 3

Scriptie 2 5

Stage XL 3

Page 50: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

50

MEET THEMOVING MINDS

Moving Minds is de filosofie van UCLL. De hogeschool wil je motiveren en ideeën in beweging brengen. Dat doe je niet enkel in de les. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken de studenten over hun grenzen heen, ze creëren een open geest voor de toekomst, en proberen samen met hun docenten vastgeroeste kaders open te breken.

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe opportuniteiten om grenzen te verleggen binnen en buiten de hogeschool. Om opti-

maal resultaten te kunnen boeken werken we daarvoor liefst in projecten, waarvan de resultaten nadien geïntegreerd worden in de hogeschool en/of daarbuiten. Het zijn stuk voor stuk unieke projecten die alle betrokkenen van UC Leuven-Limburg en daarbuiten in beweging brengen.

Er bestaat geen standaardrecept voor deze projecten, wel zijn er een aantal sprekende voorbeelden die meteen duidelijk maken dat er bruis zit in UC Leuven-Limburg.

Page 51: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

EXPERTISECEL BUSINESS INNOVATIONOndernemerschap vereist niet alleen het nodige initiatief maar ook kennis van de behoeften van de doelgroep, het uitzetten van een bedrijfsstrategie, het efficiënt inzetten van marketingmiddelen, enz. Niet elke organisatie beschikt op elk moment over de nodige expertise ter zake. De expertisecel Business Innovation van de groep Management en Technologie wil hierop een antwoord bieden. De aanwezige expertise is gebaseerd op praktijkgericht wetenschappe-lijk onderzoek alsook op de jarenlange ervaring in het bedrijfsleven van de betrokken docenten. Dit gebeurt in de volgende domeinen:

• Marketingcommunicatie• Marktonderzoek• Ondernemerschap en strategiebepaling• Recht in de praktijk

Dienstverlening, contractonderzoek en navormingen op maat zijn mogelijk.

51

UCLL EN UCLL QUADRIONDERZOEK EN DIENSTVERLENING TEN DIENSTE VANONDERWIJS.

Hogeschool UCLL bundelt al haar onderzoek en dienstverlening in drie focuslijnen: duurzaam ondernemen, intelligente zorg en uitdagend onderwijs.

In duurzaamheidskwesties staan de interacties tussen de sociale en de ecologische processen in de maatschappij centraal. Een ontkoppeling tussen economische groei en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen dringt zich op. UCLL zet in op nieuwe businessmodellen, actief burgerschap en coöperatie, duurzame

energie en innovatieve procestechnieken ten behoeve van leef-bare klimaatomstandigheden en met reductie van de groeiende sociale ongelijkheid.

De focuslijn Duurzaam Ondernemen bevat vier expertisecellen:

• Business Innovation• Lab4U• Energy• ITech

POP-UP STORESUCLL-studenten kleurden een hele winkelstraat in Genk met hun originele winkelconcepten. De hogeschool werkte hiervoor nauw samen met de lokale middenstand en de stad. Het was de eerste keer in Vlaanderen dat studenten pop-upwinkels van a tot z inrichtten en runden. Prak-tijkervaring opdoen en de lokale economie stimuleren: Moving Minds.

Project Pop-up Store is één van de eerste Moving Minds-projecten waarbij studenten het onderwijs op een andere manier kunnen beleven. We leggen de boeken even neer en steken de handen uit de mouwen. In een cocreatie met de stad Genk openen enkele UCLL-studenten 7 pop-up stores en blazen zo de Molenstraat weer nieuw leven in. De 7 projectgroe-pen rollen hun businessplan van a tot z uit en zetten hun vakken-nis om in een origineel winkel-concept. Zo geven we het jong ondernemersgeweld in Limburg alle kansen om hun neus voor zaken ten volle te ontwikkelen met een verrassende winkelstraat als resultaat.

Page 52: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

52

KMO-ROUTESOnze opleidingen staan dicht bij de bedrijfswereld. Aan UCLL worden theorie en praktijk optimaal gecombineerd in levensechte bedrijfssituaties. Ondernemers doen dan ook graag een beroep op onze expertise en het enthousiasme van onze studenten.

In 2013 werden de ‘Kmo-routes’ boven de doopvont gehou-den, waarbij je als student onder begeleiding van ervaren docenten bedrijfsvragen uitwerkt. Die kunnen variëren van de uitvoering van een socialmediacampagne tot de opmaak van een professioneel marketingplan.

Deze bedrijfsprojecten worden door iedereen als zeer positief ervaren: de ondernemers kunnen aan een haalbare prijs een beroep doen op de creatieve, onbevangen kracht van studenten en de inhoudelijke expertise van de UCLL-docenten. Als student krijg je de kans om binnen je opleiding aan echte bedrijfsprojecten te werken.

UC Leuven-Limburg bezorgt jaarlijks meer dan 50 ondernemingen een nieuwe, frisse kijk en ondertussen doe jij als student unieke bedrijfservaring op.

WIST JE DAT...Veel van onze studenten zelf aan de slag gaan als ondernemer? Hieronder het verhaal van Joachim Van der Meiren (bachelor Marketing, minor accountancy, afgestudeerd in 2014):

“AppLeads (vroeger Juno) is ontstaan als Small Business Project op Campus Hertogstraat van UC Leuven-Limburg. Het kende als project een groot succes en heeft ons heel wat bijgeleerd. Op basis van dit succes en ons grote enthousiasme zijn wij met de nodige theoretische kennis en praktische ervaring overgegaan tot de oprichting van een volwaardige onderneming om onze activitei-ten verder te zetten.

In een jaar tijd is er heel wat veranderd. Waar we vroeger traditi-onele tevredenheidsonderzoeken aanboden, zijn we geëvolueerd naar een aanbieder van digitale leadgeneratie op beurzen via applicaties. We stonden al op beurzen zoals Batibouw, Indumna-tion, Matexpo, Bouw&Reno…

Nu zijn we met een strategische partner aan het samenwerken om terug naar onze roots te keren: klantenfeedback. Deze keer gaan we geen mailings meer doen, maar iPads op staanders plaatsen in points-of-sale om daar rechtstreeks klantenfeedback te verzamelen via onze op maat gemaakte applicaties.”

Page 53: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

53

UCLL & SHORTSEA LOGISTICS IN BARCELONAWist je dat enkele UCLL-studenten Logistiek management, Kmo-management en Accountan-cy-fiscaliteit het getuigschrift Certified Shortsea Logistics van de Escola Europea de Short Sea Shipping in Barcelona hebben ontvangen? Onze studenten kregen het getuigschrift voor hun deelname aan een managementcursus, die zowel in de haven van Barcelona plaatsvond als aan boord van de cruiseferry van Barcelona naar Civitavecchia (Rome) en terug.

Tijdens de lesmomenten werd de nadruk gelegd op het scheepsvervoer van goederen en/of passagiers. Onze studenten werkten een case uit in verband met het transport van Zaragoza naar Pescara. Hiervoor werd een aanbesteding gesimuleerd, waarbij niet enkel commercieel moest worden gedacht, maar ook kennis over transportplanning aan bod kwam. Bijkomend werd gevraagd om rekening te houden met het minimaliseren van de CO2-uitstoot. Vanzelfspre-kend was er naast het theoretisch kader en het uitwerken van een case ook tijd voor praktische kijkmomenten: de haven van Barcelona, het laad- en losprocedé op het RoPax-schip, de machine- kamer, de brug, …

BARAQUE FUTUR OP PUKKELPOPPukkelpop en de UCLL-experts in energie, business- models en communicatie hebben afgelopen zomer samen-gewerkt om bijkomende stappen te zetten inzake duur-zaamheid en ecologie op het festival. “Dat leverde meteen ideeën op waarmee we probleemloos 10 jaar verder kunnen”, vertelt Sofie Ignoul (onderzoeksverant-woordelijke management en technologie). “De volgende jaren kunnen we ons pilootproject ‘Baraque Futur’, een festival in het festival, dat zelfvoorzienend is qua energie, verder uitbreiden. We kunnen er dingen uittesten en bekijken of de energievoorziening van een festival duur-zamer kan. Met één doel voor ogen: dit op langere termijn uitbreiden naar een energievoorziening voor het hele gebeuren.”

“Voor deze editie hebben we gekozen om één podium energieneutraal te laten werken, onder meer door het gebruik van 2 windmolens en de plaatsing van 150 zon-nepanelen. Daarmee konden we ook de catering van Ba-raque Futur en de infostanden doen draaien net als hun licht, stroomaanvoer en de werking van de koeltogen. Het meest opvallend was wellicht onze ‘energy floor’, echt een idee van de studenten zelf, waarop de festivalgangers zelf energie konden opwekken door er flink te staan dansen.”

“Het is logisch dat het verhaal Pukkelpop onze studenten zeer aanspreekt, omdat dit hun leefwereld is. En tegelijk leveren we het mooiste bewijs dat techniek iets van overal is. Ook een festival heeft ingenieurs en andere techneuten nodig. 8 studenten hebben een groot stuk van hun vakantie opgeofferd om hier aan mee te werken en uit alle voorbereidende vergaderingen zijn nog ideeën genoeg gekomen om de volgende 10 jaar mee verder te kunnen. Fantastisch dat een festivalorganisatie als Puk- kelpop de nek wil uitsteken voor experimentele projecten als ‘Baraque Futur’.”

Page 54: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

54

NA JE OPLEIDING...

Page 55: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

55

NA JE OPLEIDING...

Page 56: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

56

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELORJe diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, onder meer:

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL heb je verschillende opties:

• op campus Diepenbeek in Limburg kan je een verkort traject volgen van Logistiek naar Marketing of vice versa; • op campus Proximus kan je bijvoorbeeld een verkort traject volgen van Financie- en verzekeringswezen naar Accountancy-fiscaliteit.

• Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten. Zo kan je op campus Proximus in Leuven kiezen voor de banaba Advanced Business Management die nadien rechtstreeks toegang geeft tot een master in Coventry (UK). Binnen deze banaba kan je je bijvoorbeeld verder specialiseren in Logistiek management & inkoop of je verdiepen in Sportmanagement. In Diepenbeek kun je kiezen voor een banaba BFE (Boekhoudkundige en fiscale expertise).

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijk- heden.

• Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten. Op campus Diepenbeek kan je bijvoorbeeld kiezen voor de vastgoedsector met het postgraduaat Vastgoed. In Leuven vind je het postgraduaat Fiscaliteit en het postgraduaat Business analyse.

• Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen: www.ucll.be/navorming

56

Page 57: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

57 57

Page 58: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

58

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen is boeiend, maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van goede studie- en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studieaanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschikbaar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekre-gen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Leuven kan je terecht bij de studentendiensten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

Page 59: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

algemene infobrochure 59

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelorstudies? Kan ik ondanks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen? In UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Bij velen bestaat het misverstand dat wij sommige statuten, zoals het topsportstatuut, zelf toekennen. Niets is minder waar, dit wordt op basis van jouw sportieve prestaties door jouw federatie uitgereikt.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziekin-strument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

Page 60: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

60

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

60

Page 61: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

61

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven en Diepenbeek kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor € 25, maar je krijgt er een herstelsabon-nement bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccomodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen?

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle studenten in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

Page 62: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

62

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

JOUW HOGESCHOOLIN VOGELVLUCHT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

7. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS COMENIUS LEUVEN

6. CAMPUS CLENARDUS DIEST

8. CAMPUS DIEPENBEEK

9. CAMPUS LiZa GENK

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

OOK VOOR JOU?

Wij gaan voor inspirerende professionals, ondernemende alum-ni, breeddenkende wereldburgers en sterke persoonlijkheden die hun leven lang bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en dienstverlening zijn een krachtig en creatief samenspel tussen jou, je docenten, het werkveld en de samenleving. We zijn internationaal gericht en ook sterk betrokken op de (EU)regionale ontwikkeling.

KORTOM.

Onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Zij is geïnspi-reerd door het waardevolle en veelzijdige christelijke gedach-tegoed, in dialoog met in dienst van een open, pluralistische en interculturele samenleving.

Drie sterke hogescholen werden één. KHLeuven, KHLim en GroepT Leraren bundelden de krachten om meer kansen voor de 14000 studenten en 1500 personeelsleden te creë-ren.

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJS

LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

Page 63: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

BEDRIJFSMANAGEMENTVIND JE OP...

HEB JE NOG VRAGEN? CAMPUS LEUVEN

Campus Proximus Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee016 375 [email protected]

CAMPUS LIMBURG

Campus DiepenbeekAgoralaan Gebouw B 3590 Diepenbeek011 180 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure kwam tot stand in december 2015. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens Geldenaaksebaan 3353001 Heverlee

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

CAMPUS PROXIMUSCampus Proximus, het vroegere mekka van de telecommunicatie, bevindt zich te midden van een bedrijven- en researchpark in Heverlee. De studenten Toegepaste Informatica namen er al hun intrek. Later zullen Bedrijfsmanagement en Office Management volgen. Campus Proximus biedt ook onderdak aan het centrum voor volwassenonderwijs CVO Mobyus. Uiteindelijk zullen 4000 studenten hun opleiding volgen op campus Leuven.

CAMPUS DIEPENBEEKOp de grootste campus van de UC Leuven-Limburg bevinden zich de gebouwen van Management, Technologie, Welzijn en Lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Ook de studenten indus-trieel ingenieur van de KU Leuven – UHasselt vertoeven vaak op onze campus. In totaal goed voor 4000 studenten. Op de campus kan je genieten van een centraal gelegen restaurant met een uitgebreid menu (van warm buffet tot salad bar) en een cafetaria. Verder op onze campus: twee mediatheken en het Stuvo-huis.

Wat verderop op deze groene campus vind je ook het Onder-zoekscentrum en het Technologiecentrum van UC Leuven-Lim-burg en enkele faculteiten van de UHasselt en de PXL. Vandaar dat het geheel de “universitaire” campus heet.

Page 64: Bachelor Bedrijfsmanagement 2016-2017

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u. alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee, Leuven en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Hasselt, Diepenbeek en Genk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE INFODAGEN EN OPENLESDAGEN VIA WWW.UCLL.BE

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!