Artikel Vakoverstijgend Onderwijs, december 2014

2
Het Nederlandse onderwijs past zich aan, aan de snelle technologische ontwikkelingen in de maatschappij. Internet en de nabijheid van veel informatie is vanzelfsprekend geworden. Klassikaal onderwijs maakt plaats voor andere vormen van onderwijs, zoals vakoverstijgend onderwijs, competentiegericht onderwijs, science lessen en het vak onderzoek en ontwerpen. Hoe begeleidt de docent de leerlingen en wat vinden de leerlingen hier zelf van? Bij de lerarenopleiding InHolland wordt aandacht besteedt aan deze nieuwe vormen van onderwijs. Laurette en Suzan bezochten een Vakoverstijgend Onderwijs In Nederland zijn er steeds meer scholen die de klassikale aanpak van lesgeven hebben aangevuld met -of zelfs vervangen- door een nieuwe methode. In deze nieuwe aanpak worden verschillende disciplines en vakinhoudelijke kennis samengevoegd. In de vakliteratuur worden de volgende redenen gegeven die pleiten voor vakoverstijgend onderwijs: de maatschappij vraagt andere vaardigheden het tekort aan bèta-kennis verdient een impuls leerlingen motiveren tot onderwijs en leren. Onderzoek & Ontwerpen Het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) meldt dat vak Onderzoek & ontwerpen (O&O) het gezichtsbepalende vak is van een nieuw schoolprofiel, het technasium. SLO zegt daarover het volgende: “De bedoeling van O&O is het voorbereiden van leerlingen op In Nederland zijn er 85 scholen die Technasium onderwijs bieden, dat nu 10 jaar bestaat. Het Technasium is bedoeld als afdeling voor havo- en vwo-scholen. Het hebben van een werkplaats is verplicht. De werkplaats van het Technasium Keizer Karel College. Competentiegericht Onderwijs Bij het competentiegerichte onderwijs gaat het om inzicht en vaardigheden die een leerling in de beroepspraktijk kan toepassen. Dit zijn niet alleen praktische vaardigheden maar ook sociale en communicatieve vaardigheden zoals samenwerken, overleggen, gebruikmaken van elkaars talenten en skills, plannen etc. Binnen het vmbo worden betekenisvolle opdrachten samengesteld die leerlingen motiveren en voorbereiden op verwachte beroepscompetenties. Tijdens de observaties op het VWO Keizer Karelcollege en het Triasvmbo is gekeken naar overeenkomsten en verschillen. Vakoverstijgend onderwijs: L. van Halen, S. v.d.Heijden, M. v. Geene en J. v. Oosten -december 2014 UITDAGEND ONDERWIJS(ZEN)

Transcript of Artikel Vakoverstijgend Onderwijs, december 2014

Page 1: Artikel Vakoverstijgend Onderwijs, december 2014
Page 2: Artikel Vakoverstijgend Onderwijs, december 2014

Beide projecten kennen een goede opdrachtomschrijving. Deze bestaat uit een aantal fases waarin de leerlingen opdrachten uitvoeren die naar het eindresultaat leiden.

Opbouw lessenOp het VMBO mochten de leerlingen zelf de groepjes samenstellen. Bij het Technasium is er eerst een klassikale aftrap met een kleine opdracht. De docent let vervolgens bij de samenstelling van de groepen op aanwezigheid van verschillende vaardigheden en interesses.

Samenstelling groepenAlle leerlingen geven aan dat zij deze manier van werken motiverender vinden dan klassikale lessen. Ze hebben geleerd samen te werken en te plannen. Op beide scholen volgen ze het vak 6 uur per week. Dit vinden ze absoluut niet saai.

De duur van de projecten verschilt. Op het vmbo werken de leerlingen gedurende 5 maanden aan het project. De projecten binnen het technasium kennen een doorlooptijd van 8 weken.

Het technasium project is breder in opzet. Het project is zowel bij het vmbo onderwijs als bij het technasium direct gelinked aan het bedrijfsleven, en is de opdracht uitgewerkt met de docenten. Het vmbo project is toegespitst op het beroepenveld, waarvoor opgeleid wordt.

Looptijd en type opdrachtTwee Scholen, Twee Projecten

2

Page 3: Artikel Vakoverstijgend Onderwijs, december 2014

3