Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

32
ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN AP HOGESCHOOL JAARVERSLAG 2015

description

"AP is de sterkst groeiende hogeschool in Vlaanderen. De cijfers, verhalen en gezichten in dit jaarverslag maken onze realisaties tastbaar."

Transcript of Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

Page 1: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

Artesis PlAntijn HogescHool AntwerPen

AP HogescHool Jaarverslag 2015

Page 2: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015
Page 3: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

3 — v o o r w o o r d

eenHeid in verscHeidenHeid

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen wordt gekenmerkt door eenheid in ver-scheidenheid. Het is een hogeschool waar de 4 departementen en de 2 Schools of Arts hun vakgebied overstijgen en hun kennen en kunde delen. Een hogeschool met een grote kruisbestuiving en interdisciplinari-teit. Een hogeschool waar iedereen - mede-werkers en studenten - kansen krijgt te groeien en te bloeien en te bouwen aan zichzelf. Een hogeschool met vertrouwen en respect voor ieder individu.

Page 4: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015
Page 5: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

5 — I N H o U d

We overlopen de beleidsdoelstellingen en verwezenlijkingen van 2015 graag met u aan de hand van de 5 speerpunten van de AP Hogeschool:

Poort op de wereld 6

Groei van mens en organisatie 10

Grensverleggende opleidingen op maat 16

Expertise- en informatiedeling 22

Het werkveld als partner 26

Nawoord 30

2 SCHOOLS OF ARTSKoninklijke academieKoninklijk conservatorium

4 DEPARTEMENTENGezondheid en WelzijnManagement en CommunicatieOnderwijs en TrainingWetenschap en Techniek

AP HOGESCHOOL

Page 6: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

PoorT oP de Wereld

Onze hogeschool vormt direct inzetbare beroepsbeoefenaren die via hun internationale focus het mondiale, sociaal-culturele en economische weefsel in de Antwerpse regio versterken. Internationalisering verrijkt de verschillende opleidingen met intellectuele en educatieve input. Nieuwe inzichten rijpen, vernieuwende werkvormen ontstaan en voor alle actoren blijkt de uitwisseling niet enkel op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak een enorme meerwaarde. De mondiale focus zorgde ook voor een toename in studentendiversiteit:

80 verscHillende

nATionAliTeiTen

42 oPleidingsonderdelen

in HeT engels oP de 4 dePArTemenTen

1.007 nieT-Belgen

ingescHreven

78% vAn de sTudenTen vroedkunde komT uiT HeT BuiTenlAnd

in de AfgeloPen 5 jAAr sTeeg HeT AAnTAl nieT-Belgen AAn AP meT 3,76%

249 nieT-Belgen en

257 Belgen oP de AcAdemie, mede

dAnkzij de engelsTAlige mAsTer in visuAl ArTs

Page 7: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

7 — P o o r T o P d E w E r E L d

PoorT oP Dankzij internationale mobiliteit krijgen studenten de kans andere culturen te ontdekken, hun talenkennis uit te breiden en hun maatschappijbeeld in een bredere context te plaatsen. Zo ontwikkelen ze competenties die cruciaal zijn om goed te functioneren in de globaliserende en interculturele maatschappij van vandaag.

172 sTudenTen oP erAsmus

19 lAnden BijnA

1/3lAATsTejAArs

mAnAgemenT & communicATie oP erAsmus

PoPulAirsTe lAnden

22 sTudenTen

36 sTudenTen

22 sTudenTen

minsT PoPulAire lAnden

2 sTudenTen

1 sTudenT

Mieke Defieuw, lector en optiecoördinator Intercultureel Werk in de opleiding Orthopedagogie

De bacheloropleidingen Orthopedagogie en Sociaal Werk hebben al jaren een goede samenwerking met de Universiteit van Oujda (Marokko). “We gingen in Oujda op zoek naar welzijnsorganisaties waar de Marokkaanse studenten terecht kunnen om praktijk-ervaring op te doen. Gestaag bouwden we ons net-werk verder uit. De studenten van de AP Hogeschool plukken hier sinds het academiejaar 2014-2015 de vruchten van. We kunnen hen nu kwalitatieve stage-plaatsen aanbieden bij Marokkaanse organisaties.” 78% vAn de sTudenTen vroedkunde komT uiT HeT BuiTenlAnd

in de AfgeloPen 5 jAAr sTeeg HeT AAnTAl nieT-Belgen AAn AP meT 3,76%

Page 8: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

In 2015 organiseerde de opleiding Dans van het Koninklijk Conservatorium Ant-werpen een intensief studieprogramma rond Inclusiedans, dans en beperkingen. De week kaderde binnen een Erasmus+ project, dat werd opgezet door AP Hoge-school en partnerinstellingen in het hoger dansonderwijs. Iris Bouche, choreografe en artistiek verantwoordelijke van de dansopleiding: “We vertrekken niet van-uit twee groepen, maar vanuit één grote

groep. Dansers en jongeren met een fy-sieke beperking hebben de obsessie met hun lichamelijkheid gemeen. Het gedrags-patroon van jongeren met een beperking, maar ook van onze dansers, verandert. De gewoontes die ze binnen hun instelling hebben, bieden geen houvast meer. Ze worden omringd door andere mensen in een andere ruimte, waardoor ze ook hun grenzen onbewust fysiek gaan verleggen.”

INcLUsIEdaNs, daNs EN bEPErkINgEN

sTUdIUm gENEraLE

Ook de lezingenreeks Studium Gene-rale van de hogeschool opent per-spectieven voor de studenten die dankzij dit initiatief in aanraking ko-men met nationale en internationale denkkaders. Iedere lezingenreeks handelt rond één jaarthema. Het the-ma wordt zo gekozen dat elke studie-discipline er een aanknopingspunt in kan vinden. Met de lezingenreeks wil AP Hogeschool deelnemers sti-muleren tot nadenken over actuele vragen in verschillende vakgebieden. Interdisciplinariteit en maatschappe-lijke relevantie staan daarbij voorop. Na de enthousiast bezochte lezin-genreeksen ‘Waarheid’ in 2012-2013, ‘Conflict’ in 2013-2014 en ‘Passie’ in 2014-2015 werd nu gekozen voor ‘Levensbeschouwing als bron van handelen’.

Page 9: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

9 — P o o r T o P d E w E r E L d

Studenten die een HBO5-opleiding met succes afronden, behalen een graduaats-diploma dat vanaf academiejaar 2014-2015 gezamenlijk wordt uitgereikt door de onderwijsinstellingen van het samenwer-kingsverband.

Het traject dat Jiawei Chen (29) de afge-lopen jaren heeft afgelegd, is een goed voorbeeld van waar de partners naartoe willen: “De stap naar een hogere beroeps-opleiding Industriële Informatica was een logische keuze. Daar kon ik me focussen op de technische vakken. Na twee jaar avondschool had ik mijn diploma van ge-gradueerde op zak. Aan de AP Hogeschool koos ik voor de bacheloropleiding Elektro-mechanica. Deze opleiding sloot goed aan op mijn HBO5-vooropleiding en leverde me vrijstellingen op.” Hij rondde het studie-traject met succes af en kon meteen op gesprek bij enkele bedrijven.

8 PArTners

19 oPleidingen HBo5

4.000 sTudenTen in HeT Hoger BeroePsonderWijs

5 sTudiegeBieden

3 onderWijsneTTen

Onze hogeschool investeert in strategische partnerships met het regionale en in-ternationale werkveld en andere onderwijsinstellingen. Met een samenwerkings-verband tussen de AP Hogeschool, de Hogere Zeevaartschool, vijf centra voor volwassenenonderwijs en een secundaire school verpleegkunde, willen de onder-wijsinstellingen het hoger beroepsonderwijs versterken over de drie onderwijsnet-ten heen.

Page 10: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

groei vAn mens en orgAnisATie De hogeschool ziet haar medewerkers als haar belangrijkste kapitaal. Onze hogeschool ontwikkelt daarom een geïntegreerd en professioneel perso-neelsbeleid. Gezien de toenemende (super)diversiteit, wordt verwacht dat de diversiteit bij de AP-medewerkers de komende jaren sterk zal toenemen. Vanuit een loopbaan- en diversiteitsplan wordt gewerkt aan duurzame diver-siteit in de organisatie, competentie-ontwikkeling, organisatievernieuwing en werkbaarheid, werkvermogen en werkgoesting.

“Ik vind het fijn om de studenten inzicht te laten verwerven in de principes van het boekhouden. Ik hou van een gestructureerde interactieve aanpak, een heldere uitleg of een logische verklaring. Stu-denten stimuleren om boekhoudkundige problemen ook zelfstandig op te lossen, hen aanzetten om hun oplossingen te verifiëren, met ruimte voor reflectie, zijn leerdoelen die ik telkens weer nastreef.”

Lily Amelinckx, lector boekhouden, staat al 40 jaar in het onderwijs en geeft 20 jaar les aan onze hogeschool. Ze zag de hogeschool en de studenten veranderen en haar enthousiasme bleef al die jaren hetzelfde.

57%vrouWen

43%mAnnen

meesT voorkomende voornAmen Bij HeT Personeel:

mArc: 19jAn: 16inge: 19Ann/els: 13

41 nieuWe mAmA’s of PAPA’s

19 oPPensioensTellingen

20 jongens21 meisjes

PersoneelsBesTAnd

Page 11: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

1 1 — g r o E I v a N m E N s E N o r g a N I s a T I E

groei vAn 1.112 Beslissingen vAn de

Algemeen direcTeur n.A.v. PersoneelsBeWegingen

35 inTerne

vAcATures

70 exTerne

vAcATures

464,2

147,3

60,9%

23%63%

178

4.725

59,6%

70% 19%

volTijdse equivAlenTen sTATuTAir onderWijzend

Personeel

volTijdse equivAlenTen conTrAcTueel Personeel

vAn HeT onderWijzend Personeel is vAsTBenoemd

vAn HeT onderWijzend Personeel is jonger of

gelijk AAn 50 jAAr

vAn HeT AdminisTrATief en TecHniscH Personeel is

jonger of gelijk AAn 50 jAAr

is ouder dAn 55 is ouder dAn 55

volTijdse equivAlenTen sTATuTAir AdminisTrATief en TecHniscH Personeel

uren Werk voor joBsTudenTen

vAn HeT AdminisTrATieve Personeel is vAsTBenoemd

39% volTijds

61% deelTijds

Page 12: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

288 Wifi-AnTennes

127 BeWAkingscAmerA’s

141.559 m uTP-BekABeling voor HeT neTWerk

Onze hogeschool voorziet in een technologische en infrastructurele omgeving die aansluit bij de behoeften van de studenten en mede-werkers. Op 18 september 2015 opende AP Hogeschool haar nieuwe campus Spoor Noord. De campus is een nieuw ijkpunt voor de stad Antwerpen.

85 leslokAlen

43.000 m2nieuWe cAmPusoPPervlAkTe

1.000 ziTPlAATsen in cAfeTAriA

64 BureAus

Page 13: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

1 3 — g r o E I v a N m E N s E N o r g a N I s a T I E 13 AulA’s

24 lABo’s

3.600verHuisdozen geBruikT

5.000sTudenTen

14Professionele BAcHeloroPleidingen

Page 14: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

30% van de studenten

brengt een stem uit tijdens de studenten-

raadsverkiezingen 19 van de 41 verkozen

studentenvertegen-woordigers is

een vrouw

450 AP-studenten hebben een functiebeperking

Onze hogeschool zet een transparante organisatie-structuur op met aandacht voor respect en inspraak en waarin medewerkers en studenten de ruimte krijgen om hun verantwoordelijkheid op te nemen. 2.588 stu-denten brachten tijdens de studentenraadsverkiezin-gen in 2014-2015 een stem uit. In 2015-2016 waren dat er al 3.397, terwijl andere instellingen hoger onderwijs aangeven soms te moeten knokken om de kiesdrempel van 10% te halen.

De begeleidingsmaatregelen en de bijpassende omka-dering van de hogeschool zijn ingegeven door de socio-culturele context waarin de hogeschool zich beweegt. De strategische doelstellingen van AP getuigen van een open houding en een drive om de grenzen van de stu-denten te verleggen. Om deze strategische doelstellin-gen te realiseren heeft de hogeschool haar studieloop-baanbegeleiding fijnmazig uitgewerkt.

Onze hogeschool creëert een geïntegreerde dienstverlening voor studenten op het gebied van studentenbegeleiding en sociale voorzieningen. De studentenvoorzienin-gen van AP, kortweg STUVO-AP, zijn er voor alle zaken die niet-studiegebonden zijn. Via de dienstverlening wil STUVO-AP de randvoorwaarden voor het studeren optima-liseren. De klemtoon ligt daarbij op de “kerntaken”: sociale, financiële, huisvestings- en psychologische ondersteuning met de nodige aandacht en zorg voor specifieke doelgroepen. STUVO-AP stimuleert ook sport- en cultuurparticipatie door het onder-steunen van sportieve en culturele activiteiten.

Page 15: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

1 5 — g r o E I v a N m E N s E N o r g a N I s a T I E

“Ik verorberde al 25 worstenbroodjes sinds september in het campusrestaurant van de Ellermanstraat. De nieuwe campus is een pareltje in de mooiste stad van het land en de bijbehorende fijne restaurant-jes erin maken het ‘coole campus’-gevoel alleen maar sterker.”

Tim Dams, lector Electronica-ICT.

6 sTudenTenresTAurAnTs

PoPulAirsTe sPorTenTAeBo/BBB: 70

zumBA: 40zAAlvoeTBAl: 31

rugBy: 28667 sPorTsTickers verkocHT

41 kAmers in eigen BeHeer, verdeeld over 7 PAnden

93 sTudenTen Huurden een kAmer Bij sTuvo-AP

10% vAn de sTudenTen ziT oP koT

54% vAn de koTverHuur door sTuvo WAs korTe Termijn

BijnA

144.755 Broodjes gegeTen

Page 16: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

grensverleggendeoPleidingen oP mAAT Onze hogeschool schept inspirerende en uitdagende leeromgeving-en waarin studenten en docenten met passie kunnen samenwer-ken. Binnen de Schools of Arts wordt een (internationaal gerichte) artistiek-pedagogische visie uitgetekend waarbij geïnspireerde personeelsleden en studenten met elkaar in wisselwerking zijn in een opleiding waar talent, kunst, kennis en persoonlijke visie centraal staan.

In 2015 zijn beide Schools of Arts 6 keer samengekomen om hun beleid op elkaar af te stemmen en een gemeenschappelijke visie en missie te ontwikkelen.

HoogWAArdige oPleidingsProgrAmmA’s leveren uiTnemende ProfessionAls

Demna Gvasalia studeerde in 2006 af aan de Modeacademie en werd recent benoemd tot creatief directeur van het Franse modelabel Balenciaga. Alumnus Joost Maegerman werd de nieuwe intendant van deFilharmonie. Alumna Hana Miletic kaapte de BOZAR Prize weg tijdens de Young Belgian Art Prize, een van de belangrijkste Belgische kunstprijzen.

ToelATingsProevenDe kwaliteit van de opleidingen wordt gewaarborgd door het bewaken van de instroom. Het rendement van de toelatingsproeven:

62%BAcHelor in de muziek

39%BAcHelor in de

Beeldende kunsTen

11%

14%BAcHelor in HeT drAmA

BAcHelor in de dAns

Page 17: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

1 7 — g r E N s v E r L E g g E N d E o P L E I d I N g E N o P m a a T

grensverleggende3.825

Bezoekers

Met haar eindejaarsdefilé lost de Antwerpse Modeacademie naar jaarlijkse gewoonte de hooggespannen verwachtingen van de internationale modewereld in. De Modeacademie wordt als de derde meest invloedrijke school ter wereld gezien, met het tweede hoogste aantal prijswinnaars of -finalisten in de afgelopen vijf jaar. Hun jaarlijkse show is dan ook een feest van mode en creativiteit. In 2015 bouwde de Antwerpse Academie de catwalk voor het eerst op in Park Spoor Noord. “Met de nieuwe locatie willen we een extra dosis energie in de show stoppen,” aldus afdelingshoofd Walter Van Beirendonck.

110 BAcHelorsTudenTen 10

mAsTersTudenTen 80% BuiTenlAndse

sTudenTen Binnen de modeoPleiding85

Professionele modellen

500 mensen

BAcksTAge

18 Prijzen uiTgereikT

door ProfessionAls uiT de modeWereld

12.06.2015 13.06.2015

Page 18: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015
Page 19: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

1 9 — g r E N s v E r L E g g E N d E o P L E I d I N g E N o P m a a T

De bacheloropleiding Energiemanage-ment van de AP Hogeschool was de eerste in zijn soort in Vlaanderen. In 2015 stu-deerden de allereerste energiemanagers af.

Onze hogeschool stimuleert haar docen-ten tot het opzetten van hoogwaardige en overzichtelijke opleidingsprogramma’s. Bart Vanbrabant, opleidingshoofd Energie-management: “De meeste bedrijven staan nog te weinig stil bij het totale energiever-bruik van hun gebouwen en machinepark. Dikwijls worden enkel de meest voor de hand liggende technieken bekeken ter-wijl een totaaloverzicht een exacter beeld geeft van wat verbruikt wordt, waar en wanneer. Vanaf december 2015 verplicht Europa grote bedrijven om vierjaarlijks een energieaudit te laten uitvoeren door een interne of externe energiedeskundige. Dit is een kolfje naar de hand van onze bachelors Energiemanagement.” Met de audits die de laatstejaarsstudenten uit-

voerden in het kader van hun eindwerk en -stage zorgden ze reeds voor de eerste concrete energiebesparingen bij bedrij-ven in zowel in binnen- als buitenland.

Onze hogeschool creëert inspirerende en uitdagende leeromgevingen waarin stu-denten en docenten met passie kunnen samenwerken. In juni verhuisden de stu-denten en technische installaties naar de nieuwe campus. Deze campus is een bijna-energieneutraal (BEN) gebouw en wordt gebruikt als technische leeromgeving voor de studenten Energiemanagement. De studenten beschikken over ultramo-dern materiaal en werken met installa-ties waarvan er slechts enkele in Europa beschikbaar zijn. De campus beschikt ook over een WKK-centrale (warmtekrachtkop-peling), transkritische koelinstallatie, zon-nepanelen met didactische toepassingen, brandstofcel en simulaties van windener-gie.

Op Campus Spoor Noord leiden we de

energiespecialisten van de

toekomst op.

Page 20: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

Aan het einde van de jaren vijftig studeer-de de jonge Panamarenko aan de Konink-lijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. “Ik heb er leren zien”, zegt hij in een interview met Hans Theys. De Aca-demie was ook nuttig “omdat je van alles probeerde en zo ontdekte dat je dingen kon maken die er goed uitzagen”. Talrijke schetsen, berekeningen en studies, deels uit de jaren zestig en zeventig, vormden de kern van deze unieke tentoonstelling. Vele bladen, afkomstig uit het Panamarenko-huis, werden nooit eerder tentoongesteld. De tentoonstelling werd samengesteld door Hans Theys, docent en vertrouweling van Panamarenko, en was complementair met Panamarenko Universum, een abso-lute trekpleister in het M HKA.

Onze opleidingen integreren de resultaten van onder-zoek, maatschappelijke dienstverlening en artistieke praxis in het onderwijs. De ijver en het talent van de studenten worden op bijna dagelijkse basis aan het pu-bliek kenbaar gemaakt, vaak in samenwerking met het professionele veld.

Net zoals voorgaande jaren werkten Jazz Middelheim en het Koninklijk Conserva-torium Antwerpen samen een Coaching Project uit, waarbij studenten met een internationale muzikant samenwerken en het resultaat daarvan exclusief voorstel-len op Jazz Middelheim. De focus op pro-fessionalisering van podiumkunstenaars draagt bij tot de vorming van creatieve en zelfstandige musici met een grote au-tonomie en persoonlijkheid. De studenten ontwikkelen podiumvastheid, concerteren in optimale omstandigheden en breiden hun netwerk uit. In 2015 werd Gizmo, het energieke collectief van masterstudenten, aangevuurd door de Amerikaanse saxofo-nist Chris Cheek.

337 concerten en voorstellingen

en 15 tentoonstellingen

werden in 2015

door de Schools of Arts

georganiseerd.

PaNamarENko LaboraTorIUm

coacHINg ProjEcT oP jazz mIddELHEIm

16.01.2015-27.02.2015

14.08.2015

Page 21: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

2 1 — g r E N s v E r L E g g E N d E o P L E I d I N g E N o P m a a T

‘Kaberdoesjen’, kabaal en contestatie: had het oude Athena haar politieke Agora, dan had Antwerpen in de jaren vijftig en zestig met respectievelijk de Stadswaag en het Hendrik Conscienceplein haar artistieke Agora’s, het kloppende hart en het tur-bulente epicentrum van de alternatieve Antwerpse kunstscène, bekend tot ver daarbuiten. De levendige scene van toen werd gereconstrueerd aan de hand van kunstwerken, foto’s, filmfragmenten en andere unieke curiosa uit het archief van onderzoeker en curator Stephan Peleman, aangevuld met getuigenissen en werken in bruikleen van zij die het vanop de eerste rij hebben meegemaakt.

Het derde en vierde jaar acteren verenig-den zich voor hun eindproject in een tijde-lijk gezelschap genaamd ‘Het Romantisch Bedrijf’ onder leiding van Jan Joris La-mers. Deze jonge mensen onderzochten in een sneltempo wat zij te bieden hebben, of kunnen vertellen, of net niét willen vertel-len met een berg van bestaand materiaal. “Het lesgeven aan toneelspelers of aan beeldende kunstenaars is onderzoekend”, verklaart Lamers. “Ik zoek naar wat ze zou-den willen, om er met elkaar uit te komen. […]Het is belangrijk telkens te benadruk-ken dat je het moet willen. Misschien zou je moeten spreken over een drive of een vuur dat je drijft om toneel te gaan spelen.”

HET romaNTIscH bEdrIjf24.06.2015-26.06.2015

aNdErE TIjdEN?19.11.2015-13.12.2015

Page 22: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

exPerTise- en informATiedeling Bij zowel onderzoek als maatschappelijke dienstverlening zet AP Hogeschool in op beroepsgerichte en/of sociaal-maatschappelijk relevante speerpunten waarvan de resultaten toepasbaar en zinvol zijn voor het professionele werkveld, de samenleving en het on-derwijs. De speerpunten getuigen van een multidisciplinaire aan-pak. De wisselwerking tussen het onderzoek, de maatschappelijke dienstverlening en de artistieke uitstraling van de hogeschool leidt tot expertiseontwikkeling en vernieuwing in het onderwijs.

onderzoek in 2015

44 onderzoeken

Werden gevoerd in sAmenWerking meT universiTeiTen en Andere HogescHolen. nieT enkel sAmenWerkingen meT HeT Werkveld, mAAr ook meT de WeTenscHAPPelijke Wereld leiden ToT innovATies in onderzoek.

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

0

aant

al o

nder

zoek

en

koninklijk conservATorium

AnTWerPen

koninklijke AcAdemie voor

scHone kunsTen AnTWerPen

mAnAgemenT & communicATie

gezondHeid & Welzijn

WeTenscHAP & TecHniek

onderWijs & TrAining

lope

nd

afge

rond

Page 23: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

2 3 — E X P E r T I s E - E N I N f o r m a T I E d E L I N g

exPerTise- Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO) ontstaat vanuit een concrete vaststelling binnen de opleidings- en/of beroepspraktijk en streeft naar oplossingen die binnen diezelfde praktijk toepasbaar zijn. Er ontstaat een wisselwerking tussen werk- en onderzoeksveld waarbij innovatieve uitkomsten de inzet zijn.

In dit project wordt in de opleiding Vast-goed onderzoek gevoerd naar de oorzaak van het relatief grote aantal slachtoffers ten gevolge van brand in residentiële wo-ningen. In België is er een opmerkelijk tekort aan wetgeving voor residentiële woningen. Dit project tracht de lacunes in de wetgeving weer te geven en een ver-gelijking te maken tussen de gewesten in België enerzijds en tussen België en zijn buurlanden anderzijds. Daarnaast wordt de manier waarop aan brandpreventie wordt gedaan onderzocht.

Het zit niet goed met de leesattitude van onze kinderen en jongeren. Leerkrachten spelen een belangrijke rol in het door-geven van een positieve leesattitude aan hun leerlingen en daarom onderzoeken we hoe er binnen de lerarenopleiding basis- en secundair onderwijs (doelgroep 2,5 tot 14 jaar) op een innovatieve manier kan worden gewerkt aan een betere lees-attitude. We schenken daarbij grote aan-dacht aan een intensieve betrokkenheid van het werkveld en een gegarandeerde maatschappelijke return.

“Wat is het effect van een op maat afge-stemde zwangerschapsbegeleiding bij Antwerpse kansarmen op de neonatale outcome en het zeer jonge kind?” Zwange-ren met een lage socio-economische sta-tus ondervinden een negatieve invloed op de zwangerschapsuitkomst en de gezond-heid van het zeer jonge kind (0-3 jaar). In Antwerpen wordt één kind op vier gebo-ren in armoede. Deze studie beschrijft de Antwerpse situatie en tracht de perinata-le zorg en de zorg voor het zeer jonge kind te optimaliseren bij kansarmen.

LEEsaTTITUdE

NEoNaTaLE zorg

braNdPrEvENTIE IN woNINgEN

Page 24: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

In 2015 verdedigde alumna Mode Alexandra Verschueren haar doctoraat, getiteld ‘Doing Fashion Design: Autoethnographic reflections in dialogue with architecture’, aan de Universiteit Antwerpen. Daarmee wordt Verschueren de eerste doctor in de Mode binnen de AUHA. Voor dit doctoraatsonderzoek, waarin Verschueren haar eigen ontwerpproces ontleedt vanuit het standpunt van een antropoloog, ontving de ontwerpster een FWO-beurs - een tweede primeur.

Anders dan in de professionele studiegebieden is het voor de artistieke studiegebie-den ook een expliciete doelstelling om doctoraatsonderzoek te genereren. In eerste instantie werkt AP Hogeschool op het gebied van de kunsten binnen de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) samen met de Universiteit Antwerpen en met Sint Lucas Antwerpen (Karel de Grote-Hogeschool). In dat verband werd in 2015 ARIA (Antwerp Research Institute for the Arts) opgericht. Het Koninklijk Con-servatorium Antwerpen, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Sint Lucas Antwerpen en de Universiteit Antwerpen werken samen voor doctoraten in de kunsten.

aLEXaNdra vErscHUErEN

Onze hogeschool wil een duidelijk infor-matiebeleid uitwerken en heeft daarom in 2015 de outputregistratie van het on-derzoek verbeterd. Alle wetenschappe-lijke verwezenlijkingen uitgevoerd door AP-medewerkers, worden geregistreerd in een academische bibliografie (AB). Dat kan gaan van publicaties over artis-tieke of ontwerpmatige realisaties tot prototypes ontwikkeld door lectoren, on-derzoekers, administratief personeel en

studenten. Daarnaast wil de hogeschool natuurlijk de gerealiseerde wetenschap-pelijke output beschikbaar stellen naar alle stakeholders en dit op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier. Hiervoor is de institutional repository (IR) een ge-schikt instrument. Om de AB en IR bij te houden wordt gebruik gemaakt van de webbased bibliotheeksoftware Brocade van de Universiteit Antwerpen.

Page 25: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

2 5 — E X P E r T I s E - E N I N f o r m a T I E d E L I N g

Begin 2015 is beslist om de bibliotheek-werking in te passen in de cel Student-gerichte Diensten om zo de nexus met studentenbeleid te bevorderen. De biblio-theekmedewerkers werken sindsdien nauwer samen met de andere mede-werkers van de cel om in de toekomst te voorzien in een ruimer aanbod aan initia-tieven rond informatievaardigheden. In 2015 werd er verder geïnvesteerd in het aanbod van digitale databanken.

In het kader van expertiseontwikkeling moet de opstart van het Studentenadviespunt, kortweg stAP, zeker vermeld worden. stAP werd opgericht naar aanleiding van een nood die studenten signaleerden, zij wisten vaak niet waar ze terecht konden met al hun vra-gen over hun studie(keuzes). In de periode september-december 2015 kwamen meer dan 400 mails binnen op [email protected], de digitale hub die ervoor zorgt dat een vraag bij de juiste persoon terecht komt. Daarnaast kwamen 67 studenten op gesprek.

36.897

uiTleningen en verleningen in 2015 uiT onze BiBlioTHeekcollecTies

3.500 AcTieve geBruikers

300.000 records en

fysieke oBjecTen

Al 7.000 onTleningen oP

cAmPus sPoor noord in nAjAAr 2015

8.123 nieuWe AAnWinsTen

in HeT koninklijk conservATorium

AnTWerPen

Page 26: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

HeT WerkveldAls PArTner

Onze opleidingen zijn gericht op een onmiddellijke inzetbaarheid in de arbeidsmarkt. Daarbij zet de hogeschool gevarieerde prak-tijkgerichte werkvormen in, zowel binnen AP als in een werkom-geving. De hogeschool stimuleert haar docenten om projecten te realiseren in nauwe samenwerking met bedrijven en ontwikkelt studietrajecten en leervormen die maximaal gebruik maken van reële werkveldcases en werkplekleren.

“AP Hogeschool tracht, zoals geformuleerd in de strategische doelstellingen, studenten te ondersteunen in hun ontwikke-ling. De hogeschool wil een poort op de wereld bieden, waar-binnen zij op alle mogelijke gebieden de student aanmoedigt in zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Binnen Reflectieve Beroepsontwikkeling werd in functie van deze doelstelling het onderdeel Maatschappelijke Dienstverlening in het leven geroepen. De valorisatie van de maatschappelijke dienstverlening van de student in zijn portfolio geeft ruimte en erkenning aan zijn expertise die anders niet ‘in the picture’ komt. Activiteiten zoals de jeugdbeweging, vrijwilligerswerk, jeugdkampen, mantelzorg, opleidingen en andere. Door deze activiteiten niet te betrekken in de professionele ontwikkeling, wordt afbreuk gedaan aan de intrinsieke waarde die deze ac-tiviteiten vaak betekenen in de ontwikkeling van toekomstige professionals. Verantwoordelijkheid en leiding opnemen, cre-ativiteit en engagement krijgen hun plek in het portfolio van de student en worden dus geënt in het ontwikkelingsproces van de student.”

Valérie Vanceulebroeck, lid van de opleidingsstaf Verpleegkunde en vakgroep voorzitter Sociale Wetenschappen en Professionele Expertise.

mAATscHAPPelijke diensTverlening Werden door de sTudenTen verPleegkunde gePresTeerd

12.544 uren

Page 27: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

2 7 — H E T w E r k v E L d a L s P a r T N E r

HeT Werkvelduit het lager en het secundair onder-wijs werden door de studenten uit de lerarenopleidingen mee op avontuur genomen op de Antwerpse Boeken-beurs. Stripverhalen stonden cen-traal in deze interactieve belevings-tocht. Het bleek een uitstekende kapstok om met de leerlingen boei-ende gesprekken aan te knopen over het belang en het plezier van lezen en over de waarde van zowel strips als boeken. 80 auteurs en illustrators verleenden graag hun medewerking aan dit scholenprogramma.

4.800 leerlingen

Page 28: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

In ZNA Stuivenberg ging in 2015 het nieu-we stagetraject ‘Kritische Zorg’ van start. In samenwerking met onze hogeschool bestaat al een traject ‘Oncologie’ en ‘Car-diologie’, maar nu kan je je als student Verpleegkunde ook in alle aspecten van de kritische zorg verdiepen. Daarbij kom je op drie diensten terecht: het brandwon-dencentrum, de dienst intensieve zorg en de spoedgevallendienst.

Studenten Chemie die kiezen voor de afstu-deerrichting Chemie, Biochemie of Proces-technologie kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het proefproject ‘Avogadro’. De geselecteerde studenten brengen in het derde jaar 80% van hun studietijd door bij chemische bedrijven als Bayer, Evonik, Ineos en BASF. De studenten bevinden zich een jaar lang op de werk-vloer en leren daar wat ze normaal gezien op school zouden opsteken. Op het einde van het jaar moeten ze dezelfde examens afleggen als hun collega-studenten. Zo ko-men ze in aanraking met het werkveld en doen ze waardevolle ervaring op.

17 derdejaarsstudenten uit de opleiding Communicatiemanagement, afstudeer-richting Public Relations en Voorlich-ting’ organiseerden het Corporate Video Festival, dat in 2015 nationaal ging. Het Corporate Video Festival is op zestien jaar tijd uitgegroeid van een kleinschalig evenement tot hét festival voor audiovisu-ele communicatie. Ooit begonnen met 19 deelnemende films in een klaslokaal op AP Hogeschool, kende het festival vorig jaar een recordaantal van 150 films en vond de awardshow plaats voor een publiek van 500 professionals uit de bedrijfs- en au-diovisuele wereld in Kinepolis Antwerpen.

88 laatstejaarsstudenten Communicatie-management werkten vorig jaar voor een echte opdrachtgever uit het werkveld een project uit.

88sTudenTen

80% vAn Hun Tijd

17 sTudenTen

Page 29: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

De opleiding Journalistiek werkt intensief samen met het werk-veld en voorziet gastcolleges, vaak verzorgd door een alumnus. In de derde trajectschijf worden masterclasses georganiseerd door externe journalisten, ook zij zijn vaak alumni. Deze activiteiten en maatregelen worden georga-niseerd om de studenten een zo realistisch mogelijk beeld van het werkveld te geven.

1.941 diPlomA’s uiTgereikT in 2014-2015

10.000 sTudenTen

De hogeschool beschouwt alumni als belangrijke ambassadeurs voor de hogeschool. Zij zijn een belangrijke bron van vernieuwing voor de opleidingen. Zo helpen de alumni de opleidin-gen versterken en de hogeschool ondersteunt op haar beurt de alumni in hun professionele ambities. AP organiseert daarom verschillende initiatieven op maat van de opleiding.

Ergotherapie heeft in samen-werking met het Centrum voor Evidence Based Medi-cine, het Ondersteunings- en kenniscentrum ergothera-pie en het Vlaams Ergothe-rapeutenverbond (VE) een tweedaagse cursus georga-niseerd voor alumni en het werkveld.

in 2015 BereikTe AP HogescHool de kAAP vAn 1.023

diPlomA’s meT (minsTens)onderscHeiding

Page 30: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

“AP is de sterkst groeiende hoge-school in Vlaanderen. Medewerkers én studenten maken zich hard voor be-ter hoger onderwijs en hun dagelijkse realisaties zijn dan ook stuk voor stuk hoogtepunten. De cijfers, verhalen en gezichten in dit jaarverslag maken onze realisaties tastbaar.”

Page 31: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

Weer een jaar en een academiejaar voorbij, het tweede academie-jaar van Artesis Plantijn Hogeschool (AP) ligt achter ons en weldra studeren de eerste (generatie)studenten af die samen met AP ge-start zijn. Een jaarverslag opmaken beschouwen we bij AP niet als een verplicht nummer. Het bevordert immers de motivatie en de goesting om verder te groeien als hogeschool. En groeien doen we. De groei binnen de Vlaamse hogescholen wordt voor 38% door ons gerealiseerd en we bereikten in 2015 de kaap van 10.000 studenten. We zijn daarmee de sterkst groeiende hogeschool in Vlaanderen.

Met dit beknopte jaarverslag willen we AP brengen met een kleur-rijke en verfrissende blik, passend bij het pluralistisch perspectief waarin we onderwijs verstrekken en vertrekkend vanuit de poort op de wereld die AP is. Als hogeschool leerden en realiseerden we ook in 2015 veel samen. Een hoogtepunt is de opening van cam-pus Spoor Noord als nieuw ijkpunt voor de stad. De campus biedt onze studenten en medewerkers nieuwe locaties waar gevarieerde praktijkgerichte werkvormen hun plaats vinden, binnen een war-me, open en dynamische organisatiecultuur.

AP Hogeschool zette ook dit jaar in op hoogwaardige opleidingen; kwaliteitsontwikkeling staat voorop in onze aanpak. Medewer-kers én studenten maken zich hard voor beter hoger onderwijs en zijn samen de sterkhouders van onze hogeschool. Docenten en lectoren geven op een inspirerende manier vorm aan opleidingen en creëren een leeromgeving waarin ze krachten van studenten benoemen. Hun dagelijkse realisaties zijn stuk voor stuk hoogte-punten.

We plaatsen de eigenheid van de hogeschool in de kijker, de strate-gische doelstellingen zijn daarbij richtinggevend. De vijf speerpun-ten van het strategische plan die aansluiten bij de missie en visie van onze hogeschool vormen de rode draad doorheen dit jaarver-slag. De cijfers, verhalen en gezichten maken onze realisaties tast-baar en maken van dit overzicht van 2015 een sprankelende kro-niek over AP. We zijn trots op wat we hebben verwezenlijkt en kijken met vertrouwen de toekomst tegemoet. Wij staan met overtuiging voor eenheid in verscheidenheid, voor Antwerpen en Provincie, Ar-tistiek en Professioneel, Ambitieus en Passioneel.

Pascale De Grootealgemeen directeur AP Hogeschool

3 1 — N a w o o r d

Page 32: Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Jaarverslag 2015

Colofon | v.u. Pascale De Groote, Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen - Met dank aan het AP-redactieteam, Frederik Beyens, Stefan Dewickere, An Dierckens en Remke van Elstlande