Afvalwijzer Centrum 2016

4
Afvalwijzer 2016 Afvalpunten Amsterdam heeft zes Afvalpunten. U kunt hier van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur gratis al uw afval kwijt. U moet wel kunnen aantonen dat u in Amsterdam woont. De locaties van de Afvalpunten zijn: Seineweg 1 Papaverweg 33 Rozenburglaan 1 Cruquiusweg 90 Henk Sneevlietweg 22 Meerkerkdreef 31 Grofvuil of een oude fiets Heeft u grofvuil of een oude fiets? Breng ze naar een Afvalpunt of maak een afspraak om de spullen op te laten halen. Een afspraak maakt u via www.amsterdam.nl/afval of via 020 256 3555 (maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur). Feestdagen Op Koningsdag (woensdag 27 april) wordt het huisvuil niet ingezameld. Op andere feestdagen (Kerst, Nieuwjaardag, Pasen en Pinksteren) wordt het huisvuil wel ingezameld. Voor de meest actuele informatie ga naar www.amsterdam.nl/afval. Vragen over afval? Meldingen of vragen over afval geeft u door via www.amsterdam.nl/afval. Op deze site vindt u ook de meest actuele informatie. Wilt u liever bellen, dan kan dat van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur via het Meldpunt openbare ruimte, telefoonnummer 020 256 3555. www.amsterdam.nl/afval

description

Informatie over afval in Amsterdam Centrum

Transcript of Afvalwijzer Centrum 2016

Page 1: Afvalwijzer Centrum 2016

Afvalwijzer2

016

AfvalpuntenAmsterdam heeft zes Afvalpunten. U kunt hier van maandag tot en met zaterdag

van 08.00 tot 17.00 uur gratis al uw afval kwijt. U moet wel kunnen aantonen dat u in

Amsterdam woont. De locaties van de Afvalpunten zijn:

■ Seineweg 1 ■ Papaverweg 33

■ Rozenburglaan 1 ■ Cruquiusweg 90

■ Henk Sneevlietweg 22 ■ Meerkerkdreef 31

Grofvuil of een oude fietsHeeft u grofvuil of een oude fiets? Breng ze naar een Afvalpunt of maak een afspraak

om de spullen op te laten halen. Een afspraak maakt u via www.amsterdam.nl/afval of

via 020 256 3555 (maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur).

Feestdagen Op Koningsdag (woensdag 27 april) wordt het huisvuil niet ingezameld. Op andere

feestdagen (Kerst, Nieuwjaardag, Pasen en Pinksteren) wordt het huisvuil wel

ingezameld. Voor de meest actuele informatie ga naar www.amsterdam.nl/afval.

Vragen over afval?Meldingen of vragen over afval geeft u door via www.amsterdam.nl/afval. Op deze site

vindt u ook de meest actuele informatie.

Wilt u liever bellen, dan kan dat van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur

via het Meldpunt openbare ruimte, telefoonnummer 020 256 3555.

www.amsterdam.nl/afval

Page 2: Afvalwijzer Centrum 2016

Aanbiedenvanaf 06.00

dag

Aanbiedenvanaf 17.00

avond

Bewoners huisvuil aanbieden in hetoranje, gele, rode of blauwe gebied

Ophaaldagen huisvuilStadsdeel Centrum 2016

Klik hier om naar de kaart opde website te gaan

Page 3: Afvalwijzer Centrum 2016

Plastic verpakkingsmateriaalPlastic verpakkingsmateriaal kunt u kwijt in de speciale containers. Dezestaan op verschillende plekken in het stadsdeel, vaak in de buurt vansupermarkten. De locaties hiervan vindt u op www.amsterdam.nl/afval.Hier vindt u ook welk plastic er wel en niet in de container mag.

Tip: bij het verwerken van het ingezamelde plastic worden eerst deverschillende soorten plastic van elkaar gescheiden. Stop daarom geensoorten plastic in elkaar, bijvoorbeeld plastic zakjes in een kuipje boter. Dankan de scheidingsinstallatie het niet meer optimaal scheiden.

Textiel en schoenenKleding (ook kapotte kleding), gordijnen, handdoeken, knuffels enschoenen kunt u kwijt in de textielcontainers van Sympany. De locatie vande containers vindt u op www.amsterdam.nl/afval. Al het textiel dat u daarin gooit wordt gesorteerd op bruikbaar en niet bruikbaar materiaal. Hetniet-bruikbare textiel wordt gerecycled; van de vezels wordt bijvoorbeeldisolatiemateriaal gemaakt.

Tip: wist u dat het ingezamelde textiel gesorteerd wordt door mensen meteen afstand tot de arbeidsmarkt? Zo gunt u uw kleding niet alleen eentweede leven, maar zo geeft u mensen ook weer een duwtje in de rug opweg naar zelfredzaamheid.

FrituurvetBak- en frituurvet wordt in het centrum niet apart ingezameld maar brengt unaar de chemokar of een Afvalpunt.

Tip: bewaar de lege verpakking van het frituurvet. U kunt gemakkelijk hetafgekoelde vet hierin teruggieten én goed afsluiten. Op www.frituurvetrecyclehet.nl kunt zien waar bij u in de buurt deinleverpunten zijn.

Afval Scheiden. Dat scheelt een hoop. Wat doet u met:

Papier en kartonPapier en karton (schoon, droog en zonder plastic omslag) kunt u kwijt in depapiercontainer. Grote stukken karton maakt u klein zodat het door deopening past. Lukt dit niet? Zet het dan niet naast de container maar biedthet aan bij uw huisvuil.

Tip: wilt u minder papier, maar wel op de hoogte blijven van alleaanbiedingen? Download dan de gratis app Spotta en haal de gratisnee/nee sticker op bij een van de stadsloketten. Zo blijft u toch op dehoogte van alle aanbiedingen in uw buurt. Dat scheelt een hoop!

GlasGlas mag met deksels, doppen en restjes in de glascontainer. In verbandmet geluidsoverlast voor uw buren graag tussen 08.00 en 21.00 uur. Zetgeen glas naast de container, dat kan gevaarlijk zijn voor spelende kinderen.

Tip: alleen verpakkingsglas mag in de glasbak. Kristalglas, ovenschalen,spiegelglas en dergelijke kan het gerecyclede glas vervuilen. Daarom moetdit gewoon bij het restafval. Wilt u precies weten wat waar in moet? Checkdan www.milieucentraal.nl/afval.

Recyclewijzer

Page 4: Afvalwijzer Centrum 2016

Hout en snoeiafvalHoutafval zoals planken en houten meubels mag u als grofvuil aanbieden.Plaats het apart van het overige grofvuil, zodat het gescheiden opgehaaldkan worden. Losse planken kunt u samen binden. Let u er voor de veiligheidop dat er geen spijkers en scherpe stukken uitsteken.

Tip: heeft u nieuwe meubels gekocht en kunt u de oude meubels nietbinnen laten staan tot de ophaaldag voor grofvuil? Breng het dan gratisnaar één van de zes Afvalpunten. Daar kunt u zes dagen per week terecht.

Wit- en bruingoedUw oude wasmachine, gasfornuis of koelkast kunt u inleveren in de winkelwaar u een nieuwe koopt. U mag het ook naar een Afvalpunt brengen ofaanmelden als grofvuil via www.amsterdam.nl/afval of via 020 256 3555

Tip: nog werkende apparaten waar u vanaf wilt, kunnen voor een ander noggoed bruikbaar zijn. In plaats van ze bij het grofvuil te zetten kunt u ze ooknaar een kringloopwinkel brengen. Adressen vindt u opwww.kringloopwinkels.nl.

Klein chemisch afval (KCA) en kleine elektrische apparatenOp zaterdag kunt u in het centrum op een vaste plek terecht om uwbatterijen, kleine elektrische apparaten, medicijnen, verfresten enagressieve vloeistoffen als chloor, ammoniak en terpetine in te leveren:

Eerste zaterdag van de maand■ Ochtend 09.00-12.30 uur Haarlemmerdijk tegenover Albert Heijn■ Middag 13.00-16.30 uur Sarphatistraat/Ir Jakoba Mulderplein tegenover Albert HeijnTweede zaterdag van de maand■ Ochtend 09.00-12.30 uur Kleine Wittenburgerstraat tegenover Albert Heijn■ Middag 13.00-16.30 uur Vijzelstraat bij Kerkstraat tegenover Albert HeijnDerde zaterdag van de maand■ Ochtend 09.00-12.30 uur Elandsgracht tegenover Albert Heijn■ Middag 13.00-16.30 uur Jodenbreestraat tegenover Albert HeijnVierde zaterdag van de maand■ Ochtend 09.00-12.30 uur Nieuwmarkt tussen Albert Heijn en Wooncomplex Flesseman■ Middag 13.00-16.30 uur Sarphatistraat/Spinozastraat tegenover Albert Heijn Als een maand vijf zaterdagen heeft, wordt de vijfde zaterdag overgeslagen.

Bouw- en sloopafvalVoor het aanbieden van bouw- en sloopafval moet altijd worden betaald. Er zijn Big Bags verkrijgbaar bij stadsdeel Centrum. De kosten, inclusief hetophalen, bedragen € 150,- per Big Bag.

Tip: neemt u een identiteitsbewijs mee als u naar het Afvalpunt gaat.Medewerkers kunnen u daar om vragen. Het Afvalpunt is namelijk alleenvoor inwoners van Amsterdam gratis. U kunt ook een kopie van eenbankafschrift of een uittreksel van de gemeente meenemen.

AsbestAsbest mag nooit aan straat worden aangeboden, het moet naar eenAfvalpunt worden gebracht. Als u asbest wegbrengt, pak het dan dubbel in.Hiermee voorkomt u dat er tijdens het storten schadelijke asbestvezels inde lucht komen. Er is speciaal verpakkingsmateriaal voor asbestbeschikbaar, dit kunt u gratis ophalen op één van de zes Afvalpunten. Voorbedrijven die asbest kwijt willen gelden andere regels.

Tip: u kunt het afval ook door een gespecialiseerd bedrijf laten ophalen.Daar zijn kosten aan verbonden. Kijk voor erkende bedrijven opwww.ascert.nl.

DrankkartonsDrankkartons kunt u aanbieden bij het plastic verpakkingsmateriaal. In defabriek worden de drankkartons eruit gehaald en apart verwerkt.Drankkartons horen dus niet bij het oud papier. Het is belangrijk dat depakken leeg zijn. Verpakkingen van chemisch afval zoals terpentineflessen,folies zoals chipszakken en piepschuim mogen niet in de container.

Tip: vouw drankkartons plat en plaats de dop weer op de verpakking. Zoblijft de verpakking plat en neemt het minder ruimte in beslag.

Groente en fruitafvalDit wordt slecht in enkele wijken apart ingezameld. In andere wijken kunt uGFT-afval kwijt bij het restafval.

Tip: wordt er in uw wijk geen GF-afval ingezameld en wilt u het welduurzaam verwerken? Op de markt zijn verschillende mogelijkheden tekoop om thuis GF-afval te vercomposteren. Kijk bijvoorbeeld opwww.balkonton.nl.