ACW'er Linkeroever (september 2013)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 Antwerpen Jaargang 14, nummer 3 (september - oktober - november 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106326 ACW’er Linkeroever Deze twee toonaangevende evenementen brengen meer dan 60.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op de been. En ... hopelijk komt er de Sinksenfoor niet ook nog eens bij, want hier wordt momenteel volledig over gezwegen. We weten dat de foor ook moet verdwijnen op de Gedemp- te Zuiderdokken. Ik hoop van ganser harte dat vooraleer het stadsbestuur deze beslissing neemt, er met de bewoners van Linkeroever re- kening gehouden wordt. De bewoners wonende tussen de Blancefloerlaan en het Galgenweel en deze tussen de Hale- wijnlaan en de Van Cauwelaertlaan gaan rechtstreeks met de evenementen ge- confronteerd worden. Waar beide dans- festivals tot nu toe plaats hadden, was er praktisch geen overlast voor bewoners. Op Linkeroever is dat anders. De overlast zal niet enkel op de dagen van de festivals te voelen zijn. Er is ook een op- en afbouw- periode die waarschijnlijk langer duurt dan de duurtijd van de evenementen zelf. Grondig onderzoek nodig De suggestie dat de Middenvijver een lo- catie kan worden voor dergelijke mega- evenementen vraagt grondig onderzoek. Dat deze festivals overlast – zowel naar geluid, als hoe men de totale verkeersaf- wikkeling gaat opvangen op de Blance- floerlaan – gaan bezorgen, staat nu al in de sterren geschreven. Men verplaatst de festivals omdat er een nieuwe wijk – waarschijnlijk voor iets meer kapitaal- krachtigere burgers en die wensen derge- lijke mega-organisaties niet in hun ach- tertuin – wordt gebouwd. Door ze naar de Middenvijver te verhuizen, gaat men so- wieso overlast creëren voor de bewoners welke in de nieuwe Regatta-wijk wonen of nog zullen komen wonen. Diegenen die er nu al wonen of een eigen- dom hebben verworven, wisten niet dat ze mogelijks over een evenementenpark zouden komen te wonen. Vervolg op pag. 2 Het huidige stadsbestuur van Antwerpen gaat onderzoeken of de populaire Antwerpse festivals Laundry Day en Summerfestival in de nabije toekomst kunnen plaatsvinden op de Middenvij- ver op Linkeroever. Beide festivals moeten op termijn wijken voor het stadsontwikkelingsproject Nieuw-Zuid. Evenementenpark op Middenvijver?

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Linkeroever

Transcript of ACW'er Linkeroever (september 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 AntwerpenJaargang 14, nummer 3 (september - oktober - november 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106326

ACW’erLinkeroever

Deze twee toonaangevende evenementen brengen meer dan 60.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op de been. En ... hopelijk komt er de Sinksenfoor niet ook nog eens bij, want hier wordt momenteel volledig over gezwegen. We weten dat de foor ook moet verdwijnen op de Gedemp-te Zuiderdokken.

Ik hoop van ganser harte dat vooraleer het stadsbestuur deze beslissing neemt, er met de bewoners van Linkeroever re-kening gehouden wordt. De bewoners wonende tussen de Blancefloerlaan en het Galgenweel en deze tussen de Hale-wijnlaan en de Van Cauwelaertlaan gaan rechtstreeks met de evenementen ge-

confronteerd worden. Waar beide dans-festivals tot nu toe plaats hadden, was er praktisch geen overlast voor bewoners. Op Linkeroever is dat anders. De overlast zal niet enkel op de dagen van de festivals te voelen zijn. Er is ook een op- en afbouw-periode die waarschijnlijk langer duurt dan de duurtijd van de evenementen zelf.

Grondig onderzoek nodigDe suggestie dat de Middenvijver een lo-catie kan worden voor dergelijke mega-evenementen vraagt grondig onderzoek. Dat deze festivals overlast – zowel naar geluid, als hoe men de totale verkeersaf-wikkeling gaat opvangen op de Blance-floerlaan – gaan bezorgen, staat nu al

in de sterren geschreven. Men verplaatst de festivals omdat er een nieuwe wijk – waarschijnlijk voor iets meer kapitaal-krachtigere burgers en die wensen derge-lijke mega-organisaties niet in hun ach-tertuin – wordt gebouwd. Door ze naar de Middenvijver te verhuizen, gaat men so-wieso overlast creëren voor de bewoners welke in de nieuwe Regatta-wijk wonen of nog zullen komen wonen.

Diegenen die er nu al wonen of een eigen-dom hebben verworven, wisten niet dat ze mogelijks over een evenementenpark zouden komen te wonen.

Vervolg op pag. 2

Het huidige stadsbestuur van Antwerpen gaat onderzoeken of de populaire Antwerpse festivals Laundry Day en Summerfestival in de nabije toekomst kunnen plaatsvinden op de Middenvij-ver op Linkeroever. Beide festivals moeten op termijn wijken voor het stadsontwikkelingsproject Nieuw-Zuid.

Evenementenparkop Middenvijver?

2 ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

De vraag kan zelfs gesteld worden of het laten doorgaan van deze festivals op die plaats de verdere ontwikkeling van de nieuwe wijk niet zal afremmen. Je mag nu al zeker zijn dat, en hier verwijs ik naar het voorbeeld van de bewoners van de Gedempte Zuiderdokken, bewoners van de Regatta-wijk naar het gerecht zullen stappen om ook tegen deze beslissing verhaal aan te tekenen.

VerkeersafwikkelingEen ander probleem dat me bezorgd maakt bij de organisatie van deze festivals is de verkeersafwikkeling op de Blance-floerlaan. Het is nu – bij gewone drukte – al veelal een chaos van geparkeerde wa-gens in deze straat en op de P&R-parking aan Gazet van Antwerpen. Men zal bij het stadsbestuur goed moeten nadenken hoe ze dit allemaal op een aanvaardbare wijze gaan aanpakken. Dat een groot deel van die festivalgangers met trein en tram komen, mag geen smoes zijn om goed na te denken waar men met het autoverkeer naar toe zal gaan. Niet iedereen komt met het openbaar vervoer.

Tot slot wil ik het huidige stadsbestuur nog iets meegeven. Toen we op Linkeroe-ver discussieerden over de Oosterweelver-binding en we ons zorgen maakten over het verdwijnen van het Sint-Annekesbos als groene buffer tussen de bewoning op

LO en de industrie (zowel van LO als RO), werd ons van overheidswege (Vlaan-deren, stad) beloofd dat na de werken er vertrekkend vanaf de oevers van de Schelde (een slikken- en schorrengebied) een park met wandel- en fietspaden zou aangelegd worden tot aan de Blancefloer-laan. Dit moest onze groene long worden. Aan deze belofte wens ik burgemeester De Wever en zijn college uitdrukkelijk te herinneren. Deze belofte dient alleszins

nageleefd te worden!

Ik hoop alvast dat de huidige be-stuursmeerderheid spoedig over deze problematiek in overleg wil gaan met de plaatselijke bevolking. Een goede commu-nicatie kan misschien heel wat ongenoe-gens wegwerken.

Luc GeorgeACW-voorzitter

Zicht vanop de Middenvijver richting Regattawijk.

3ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

Voor al wie begaan is met Antwerpen en zijn haven als belangrijke(ste) bron van welvaart in het alge-meen en voor de stad in het bijzonder, kunnen we een zeker heuglijk feit niet over het hoofd zien. Het betreft hier de 150ste verjaardag van de afkoop van de Scheldetol. Over dit onderwerp was tot 27 sep-tember een interessante tentoonstelling te bezichtigen in het Felix-pakhuis.

Afkoop Scheldetol viert150ste verjaardag

‘Nooit meer dicht’De veelzeggende titel van deze tentoonstelling maakt allusie op het feit dat de Schelde ooit wel dicht is geweest. Mogen we dan nu op beide oren slapen en gerust zijn dat alles in orde is? Vol-gens ons medelid en Schepen Marc Van Peel is deze strijd feitelijk nooit gestreden en moeten we alert blijven.

2005Denken we maar aan de in 2005 moeizaam overeengekomen Scheldeverdragen van Middelburg die niet zomaar van een leien dakje liepen. Gelukkig kosten deze verdragen geen bloed en tra-nen maar enkel veel zweet. Zonder deze overeenkomst konden vandaag schepen van 18.000 TEU Antwerpen niet bereiken.

1585Het is eigenlijk toch wel jammer dat het allemaal zoveel moeite heeft gekost. Onze Noorderburen lagen steeds dwars als het de vrije doorvaart naar Antwerpen betrof. In 1585 waren het gods-dienstige perikelen die een grote rol speelden. Tegenwoordig zijn het vooral ecologische bezwaren die worden aangevoerd.

1830Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 werd tot in 1839 met kanonneerboten alweer elke handel met Antwerpen verboden. Napoleon had voordien immers de Schelde weer vrijgemaakt voor de vijandelijkheden met Engeland. Na 1839 werd tot 1863 tol geheven op alle doorvoer. De Nederlanders die overal ter wereld vrije handel opeisten, vonden dat niet kunnen voor de Schelde.

1918Eigenlijk had voorgoed kunnen afgerekend worden met al deze vrije doorvaartproblemen. Op het einde van deze oorlog had België met zijn aan het ijzerfront verworven reputatie van zijn geallieerde medestanders, een definitieve regeling kunnen be-komen voor een vrije doorvaart op de Schelde. Spijtig genoeg lieten de toenmalige bewindvoerders deze unieke gelegenheid voorbijgaan.

Vervolg op pag. 4

4 ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

1944Dat was ook zo op het einde van 1944 toen de Antwerpse haven de sleutel was voor de massale aanvoer van onmisbaar materi-aal voor het spoedig beëindigen van de oorlog. De zware tol die Antwerpen in die periode moest betalen door de maandenlange bombardementen met V-wapens, had eveneens kunnen beloond worden met een vrije Schelde. Het heeft ook toen niet mogen zijn.

FilmpjeInmiddels is het aangewezen om steeds alert te blijven. Neder-land zal zoveel mogelijk blijven dwarsliggen ten voordele van zijn eigen belangen. Het meesterlijk opgevoerde filmpje ter ge-legenheid van de voorbije gemeenteraadsverkiezingen waarin Marc Van Peel een Nederlander in de Schelde duwde, toonde op ludieke manier het voortdurende probleem. We zullen ook in de toekomst moeten blijven opboksen om de voor Antwerpen noodzakelijke uitdiepingen en doorvaart op te eisen.

18.000 standaardcontainersNiettegenstaande alle moeilijkheden rond de moeizaam afge-dwongen derde Schelde-uitdieping, is er toch ook goed nieuws. Reeds vorig jaar kwam Antwerpen in het nieuws met de aanloop in het Deurganckdok van drie reuzenschepen van 400 meter lang met elk 15.000 standaardcontainers van de Deense rederij Maersk. Het waren toen de grootste containerschepen ter wereld.Inmiddels is ook dat alweer verleden tijd. Op een Koreaanse werf

werd op 14 juni nog een groter schip gebouwd en gedoopt. Het schip is het eerste van 20 eenheden van de Triple-E klasse. Deze schepen zijn ook 400 meter lang en 14,5 meter diep. De breedte is evenwel 59 meter.Testen in het Waterbouwkundig Lab Borgerhout wijzen uit dat deze nieuwe generatie schepen Antwerpen zal kunnen aandoen mits rekening wordt gehouden met windkracht, windrichting en voldoende sleepboten.

We mogen niet vergeten dat deze schepen dan tot 80 km ver in het binnenland kunnen laden en lossen. Dit kan op zichzelf reeds een niet te onderschatten besparing opleveren. De nieuwe voorziene spoorverbinding tussen linker- en rechteroever samen, met de onlangs in gebruik genomen Gentboog, komt zeker niet te vroeg om de massa’s containers naar hun bestemming te bren-gen. Wanneer nu nog werk gemaakt wordt van de IJzeren Rijn, wordt het voor de aan- en afvoer een gunstige situatie.

ToekomstHet verleden heeft bewezen dat Antwerpen steeds hoogte- en laagtepunten kende. Het blijft daarom noodzakelijk om voor de toekomst de huidige verworven positie in het hoofdpeloton van wereldhavens te behouden met doordachte maatregelen die ten goede komen aan de toekomst van al de bewoners van stad en land.

Ludo Rutten

19 september - 17 oktober -21 november - 19 decembervan 13.30 tot 16.30 uur in het SAC

Femma Antwerpen LinkeroeverPraatcafé De Babbelkous

5ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

Ziekenzorg Linkeroever in het najaarZondag 13 oktoberDoorbreek eenzaamheidDag van de chronisch zieke mensen

Naar jaarlijkse gewoonte willen we tijdens dit weekend de problemen rond langdurig ziek zijn in de kijker zetten. Doorbreek eenzaamheid,help mee eenzaamheid doorbre-ken.

De vieringen zullen dit weekend rond dit thema gaan. Wij nodigen iedereen, maar vooral zieken en eenzamen, uit tijdens de feestviering van 11.30 uur. Voor vervoer kan gezorgd worden. Na deze viering in de Sint-Anna-Ten-Drieen kerk is er een brood-maaltijd voorzien in de SAC. Iedereen is welkom na inschrijving.

Huisbezoeken door de kernledenDaar hechten we héél veel belang aan en zijn voor thuisgebonden medemensen het allerbelangrijkste.We zijn nog steeds op zoek naar personen die af en toe of vaak een bezoekje willen brengen.Nieuwe medewerkers zijn van harte welkom.

MDG

Ik doe mijn deur open Kom jij even langs, k zie zo uit naar een welgekomen bezoek Toe kom jij even binnen ...

Donderdag 12 decemberDeelname winterbeurs en ‘kerstfeest’ Cultureel Centrum

6 ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

Beleid Belicht

We kunnen ook zelf een bijdrage leveren met een gedragsaan-passing. Kortere verplaatsingen gebeuren nog teveel met de wagen. Er zijn heel wat verbeteringen mogelijk om het verkeers-systeem performanter te laten werken. Dat voldoende onderken-nen zal filevorming en congestie kunnen voorkomen.

Professor Tampere geeft een voorbeeld. “Momenteel zijn de meeste drukke kruispunten in Vlaanderen uitgerust met detec-tietechnologie die toelaat om groentijden enigszins aan te pas-sen aan de verkeersdrukte. Daardoor werken deze al veel beter dan starre regelingen die altijd eenzelfde cyclus draaien en dus meestal inefficiënt werken. De modernste, in Vlaanderen nog nauwelijks toegepaste, detectietechnologie laat echter toe om nog veel nauwkeuriger te bepalen wanneer groen licht afgebro-ken moet worden zodat op de meeste Vlaamse kruispunten nog tien tot enkele tientallen percenten capaciteitswinst haalbaar zijn. “

Waar het eigenlijk om gaat is het moderniseren en op puntstel-len van onze infrastructuur. Nieuwe en ontbrekende infrastruc-tuur is één zaak, verbetering van de bestaande een andere.

Dirk de KortVlaams Parlementslid

Met deze vaststellingen en ook de prognoses van het Planbureau over de toename van het verkeer in het achterhoofd legde ik een resolutie over doorstroming in het verkeer neer in het Vlaams parlement.

Betere doorstroming moet de efficiëntie van het verkeerssysteem verhogen, meer verkeer kunnen verwerken met dezelfde basis-infrastructuur. Doorstroming en congestie zijn mekaars tegen-polen. Betere doorstroming kan ook leiden tot meer veiligheid, met fietstunnels en ongelijkgrondse kruisingen.

Doorstroming is belangrijk voor voetgangers, fietsers, het open-baar vervoer, wagen en vrachtvervoer, vervoer per boot, met de trein en met het vliegtuig. Dat lijkt de evidentie zelve voor een trein. Maar ook het maritiem verkeer wil geen wachttijden aan sluizen.

Fietsers zijn sterk gebaat bij eigen beddingen voor hun fiets-paden, bij ongelijkgrondse kruisingen, bij fietsafslagstroken aan kruispunten ... Herinrichtingen van dorpskernen, fietssnel-wegen, trage wegen, behoorlijke verharding, voldoende fiets-padenonderhoud, wegnemen van oneffenheden op de trajecten ... zijn allemaal cruciaal voor een vlotte doorstroming van het fietsverkeer. De toepassing van doorstroming voor voetgangers zijn bijvoorbeeld voetgangerszones.

Terwijl de zwaarte van de files vorig jaar toenam rond Brussel, nam die rond Antwerpen dan weer af. Dat blijkt uit het derde Verkeersindicatorenrapport. Het bevestigt dat de ingebruikname van de spitsstrook op de E313 tussen de Antwerpse ring en Ranst, in de richting van Luik, tot een gevoelige afname van de files heeft geleid.

Oproep!

Wilt u meedenken over doorstroming? Hebt u een goed idee, een nieuw voorstel?We nemen het graag mee. In september plannen we een actie waarvoor we nog vrijwilligers zoeken.Contact: www.dirkdekort.be of [email protected]

SAMEN LOSSEN WE HET OP!

Doorstromingin het verkeer

7ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

- Dinsdag 1 oktober: mosselfeest, 14 uur, C.C. Ter Schelde.- Vrijdag 4 oktober: bezoek Sint-Felixpakhuis, 13.30 uur, F. van Eedenplein. Info: Toine Puttenaers - tel. 03 440 10 92.- Woensdag 9 oktober: prijskaarting, 14 uur, C.C. Ter Schelde.- Vrijdag 11 oktober: bezoek Bourlaschouwburg, 13.30 uur, F. van Eedenplein. Info: Toine Puttenaers - tel. 03 440 10 92.- Donderdag 17 oktober: afsluitfeestje petanqueclub, 14 uur, C.C. Ter Schelde.- Vrijdag 18 oktober: Rubenswandeling, 13.30 uur, F. van Eedenplein.- Vrijdag 25 oktober: fietsen met OKRA, 13 uur, C.C. Ter Schelde.- Woensdag 6 november: prijskaarting, 13.30 uur, C.C. Ter Schelde.- Vrijdag 8 november: stadswandeling, 13.30 uur, F. van Eedenplein.- Dinsdag 19 november: seniorenfeest voor OKRA-leden en niet-leden, 14 uur, C.C. Ter Schelde. Info: tel. 03 219 35 14.- Vrijdag 22 november: Shopping Center Wijnegem, 13.30 uur, F. van Eedenplein.- Woensdag 4 december: prijskaarting, 13.30 uur, C.C. Ter Schelde.- Vrijdag 6 december: natuurwandeling Galgenweelpark, 13.30 uur, F. van Eedenplein.- Woensdag 18 december: kerstfeest, 12 uur, C.C. Ter Schelde.

De kookploeg van OKRA Ter Schelde

AGENDA OKRA Ter Scheldeopen k

riste

lijk

resp

ectvol actief

Wij nodigen iedereen van harte uit op dinsdag 1 oktober 2013 om 14 uur in het Cultureel Centrum Ter Schelde.

Om de honger te scherpen, doen we enkele spelletjes bin-go. Er zijn mooie prijzen te winnen. Daarna kunnen we smullen van overheerlijke mosselen, klaargemaakt door onze bekende koks van de OKRA-kookclub.

Prijs voor dit eetfestijn: 17 euro.Wie geen mosselen lust, kan een koude schotel bestellen aan 10 euro.Inschrijven voor vrijdag 27 september: tel. 03 219 35 14

Mosselfeest

8 ACW’ER LINKEROEVER | SEPTEMBER 2013

Met steun van:

Agent voor Linkeroever:Wilfried De Winter,Statiestraat 175,2070 Zwijndrecht

hoorn Oostende, vertrek 8 uur, SAC.- Vrijdag 18 oktober: kiekenkaarting, 20 uur, SAC.- Vrijdag 25 oktober: kaarting Boomke whist, 19.30 uur, SAC.- Vrijdag 8 november: kaarting Boomke whist, 19.30 uur, SAC.- Woensdag 13 november: vijfde OKRA kaarting + inschrijven seniorenfeest, 14 uur, SAC.- Vrijdag 15 november: kiekenkaarting, 20 uur, SAC.- Woensdag 20 november: seniorenfeest, 14 uur, SAC

- Vrijdag 22 november: kaarting Boomke whist, 19.30 uur, SAC.- Vrijdag 29 november: kaarting Boomke Whist, 19.30 uur, SAC.- Woensdag 4 december: inschrijven Kerstfeest, 14 uur, SAC.- Vrijdag 6 december: kaarting Boomke Whist, 19.30 uur, SAC.- Zondag 8 december: mis voor de overleden OKRA-leden.- Woensdag 11 december: kerstfeest, 14 uur, SAC.- Vrijdag 13 december: kaarting Boomke Whist, 19.30 uur, SAC.

- Donderdag 26 september: OKRA-stand op markt Linkeroever van 8 tot 13 uur.- Vrijdag 27 september: kaarting Boomke whist, 19.30 uur, SAC.- Maandag 30 september: klimaatshow van Low Impact Man Steven Vromman, 14 uur, SAC.- Woensdag 2 oktober: kaarting Sint An- nekesfeesten, georganiseerd door OKRA- St-Anna L.O. ten voordele van de paro- chie St-Anna ten drieen, 14 uur, SAC.- Vrijdag 11 oktober: kaarting Boomke Whist, 19.30 uur, SAC.- Maandag 14 oktober: daguitstap Kink-

Maandag 30 september

AGENDAOKRA Sint-Anna

open k

riste

lijk

respectvol actief