ACW'er Linkeroever (maart 2014)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 Antwerpen Jaargang 15, nummer 1 (maart - april - mei 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106326 ACW’er Linkeroever Wanneer je dit leest, moet de lente nog beginnen, maar toch wil ik het al hebben over Rerum Novarum. In mei 1891 schreef paus Leo XIII zijn en- cycliek Rerum Novarum (“Over nieuwe dingen”). Voor het eerst in de geschiede- nis stond het arbeiders-vraagstuk cen- traal. Het betekende de aanzet voor de Christelijke Arbeidersbeweging. Uitgangspunten van de pauselijke ency- cliek waren een rechtvaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Als instrumenten om deze doelstellingen na te streven, werden zo- wel overheidsingrijpen, als de vorming van vakbonden genoemd. In zijn uiteenzetting over overheid, indu- strie en arbeid leidt Leo XIII de Kerk het industriële tijdperk binnen. Zijn pleidooi voor vakorganisaties was niet alleen een vernieuwing binnen kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. De encycliek bevat kritiek tegenover ongebreideld kapita- lisme en veroordeelde tegelijkertijd het marxistisch socialisme. Zijn voorgestelde samenwerking tussen arbeid en kapitaal inspireerden tot de vorming van vakbon- den en onder meer verschillende vormen van corporatisme. Sindsdien is Hemelvaartsdag voor het ACW een feestdag en een moment om te tonen dat de sociale beweging nog steeds actueel is en kan rekenen op de mede- werking van duizenden vrijwilligers. Het is een uitstekende gelegenheid om als Beweging naar buiten te treden en onze stem te laten horen. “Méér slagkracht door samenwerking in de Beweging.” De Christelijke Arbeiders- beweging is een organisatie met een mis- sie, namelijk een méér sociale samenle- ving. Het immense netwerk van vrijwillige medewerkers waarover de Beweging be- schikt, vormt de ruggengraat van ons soci- aal project. Daarnaast is de Beweging ook een immens radarwerk van afdelingen, verbonden, deelorganisaties, diensten, beleidsmakers en geassocieerde partners. Hierdoor kan ze optreden als spreekbuis van een zeer grote groep mensen. Met andere woorden: door de kracht en daden van het middenveld én door mensen stem te geven, kan de Beweging wegen op het beleid en daadwerkelijk verbeteringen in de samenleving verwezenlijken. Een dag als Rerum Novarum is ideaal om al deze vrijwilligers uit te nodigen op een ontmoetingsmoment. Op die manier kan men waardering tonen voor hun inzet en tegelijk werken aan groepsgevoel. We nodigen iedereen dan ook graag uit op onze Rerum Novarumviering van 29 mei. Luc George ACW-voorzitter Over nieuwe dingen

description

Driemaandelijke publicatie van ACW Antwerpen-Linkeroever

Transcript of ACW'er Linkeroever (maart 2014)

Page 1: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 AntwerpenJaargang 15, nummer 1 (maart - april - mei 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106326

ACW’erLinkeroever

Wanneer je dit leest, moet de lente nog beginnen, maar toch wil ik het al hebben over Rerum Novarum.

In mei 1891 schreef paus Leo XIII zijn en-cycliek Rerum Novarum (“Over nieuwe dingen”). Voor het eerst in de geschiede-nis stond het arbeiders-vraagstuk cen-traal. Het betekende de aanzet voor de Christelijke Arbeidersbeweging.

Uitgangspunten van de pauselijke ency-cliek waren een rechtvaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Als instrumenten om deze doelstellingen na te streven, werden zo-wel overheidsingrijpen, als de vorming van vakbonden genoemd.

In zijn uiteenzetting over overheid, indu-strie en arbeid leidt Leo XIII de Kerk het industriële tijdperk binnen. Zijn pleidooi voor vakorganisaties was niet alleen een vernieuwing binnen kerkelijke kring,

maar ook daarbuiten. De encycliek bevat kritiek tegenover ongebreideld kapita-lisme en veroordeelde tegelijkertijd het marxistisch socialisme. Zijn voorgestelde samenwerking tussen arbeid en kapitaal inspireerden tot de vorming van vakbon-den en onder meer verschillende vormen van corporatisme.

Sindsdien is Hemelvaartsdag voor het ACW een feestdag en een moment om te tonen dat de sociale beweging nog steeds actueel is en kan rekenen op de mede-werking van duizenden vrijwilligers. Het is een uitstekende gelegenheid om als Beweging naar buiten te treden en onze stem te laten horen.

“Méér slagkracht door samenwerking in de Beweging.” De Christelijke Arbeiders-beweging is een organisatie met een mis-sie, namelijk een méér sociale samenle-ving. Het immense netwerk van vrijwillige medewerkers waarover de Beweging be-

schikt, vormt de ruggengraat van ons soci-aal project. Daarnaast is de Beweging ook een immens radarwerk van afdelingen, verbonden, deelorganisaties, diensten, beleidsmakers en geassocieerde partners. Hierdoor kan ze optreden als spreekbuis van een zeer grote groep mensen. Met andere woorden: door de kracht en daden van het middenveld én door mensen stem te geven, kan de Beweging wegen op het beleid en daadwerkelijk verbeteringen in de samenleving verwezenlijken.

Een dag als Rerum Novarum is ideaal om al deze vrijwilligers uit te nodigen op een ontmoetingsmoment. Op die manier kan men waardering tonen voor hun inzet en tegelijk werken aan groepsgevoel.

We nodigen iedereen dan ook graag uit op onze Rerum Novarumviering van 29 mei.

Luc GeorgeACW-voorzitter

Over nieuwedingen

Page 2: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

2 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

Na een rondvraag van de dames die maandelijks naar de SAC komen doen we er nog een jaartje bij.We komen elke derde donderdag van de maand samen: 20 maart, 17 april en 15 mei. Je bent van harte welkom!

Femma Antwerpen LinkeroeverPraatcafé De Babbelkous

Vorige maand waren er twee inspraakmomenten rond de toekomst van de Middenvijver. Eerst moet er toch iets van mijn lever. We hebben moeten vaststellen dat het niet meer mogelijk is om op een positieve manier deze problematiek te bespreken.

Je hebt aan de ene kant steeds een bijna volstrekte meerder-heid van aanwezigen die absoluut niets willen op dat terrein. Zij hebben ook geen oren naar mensen die genuanceerder het probleem wensen te benaderen. Aan de andere kant heb je dan weer de bevoegde schepen, die op zijn beurt, ook weinig geduld opbrengt om te luisteren naar de argumenten van de tegenstan-ders. Dit leidt tot oeverloze en urenlange discussies zonder dat er resultaat geboekt wordt.

Gewoon zeggen dat er niets mag komen, is écht geen oplossing. Dat is de gemakkelijkste manier, maar dat heeft ook niets te ma-ken met participeren waar de tegenstanders van de invulling van de Middenvijver zo hun mond van vol hebben. Als Antwerpen de pretentie heeft gehad om Europese Jongerenhoofdstad te zijn, dan moeten we kunnen aanvaarden dat er onderzoek gebeurt opdat er evenementen mogelijk zijn voor deze jongeren. Indien

men vertrekt vanuit het standpunt dat dergelijke evenementen altijd overlast met zich meebrengen en daarom niet moeten plaats vinden, dan is onze stad ten dode opgeschreven. Dan kan er nergens nog iets plaatsvinden.

Toch wens ik nogmaals het standpunt van ACW-Linkeroever hier te verwoorden.

Luc GeorgeVoorzitter ACW

MiddenvijverDeel 3

• alles dient in het werk gesteld te worden dat overlast voor de onmiddellijke buurt zo goed mogelijk beperkt blijft • dat er een afdoend mobiliteitsplan bestaat op basis van een degelijk mobiliteitseffecten-onderzoek • dat alles in het werk wordt gesteld dat het beschermd natuurgebied maximaal gevrijwaard wordt• dat de Middenvijver niet wordt afgesloten voor het grote publiek, dus dat de gebruikers steeds door dit terrein kunnen wandelen, fietsen, recreëren.

Page 3: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

3ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

Ziekenzorgfeestjes dat zijn warme ont-moetingsmomenten, gezelligheid, een goede babbel, tafelen met (oude)beken-den en lotgenoten, genieten van een op-treden.

Donderdag 12 december was het niet anders. Zoals meestal waren de kernleden al vroeg op post om het feest tot in de puntjes voor te be-reiden. 14 uur tijd om er aan te beginnen. Geen micro, waar zijn de personen van de animatie? Veel lege plaatsen, toch niemand vergeten te halen? Dan maar improviseren en het pro-gramma aanpassen.En dan valt alles in de plooi. Een optreden om U tegen te zeggen. Els zong mooie Kerstliedjes.Om mee te zingen of héél stil van te worden. Het tweede deel was luchtiger maar kon door ieder gesmaakt worden.

De tijd ging te vlug voorbij. Het was fijn en het heeft deugd gedaan. Ik kijk weer uit naar een volgende gelegenheid

M.D.G.

Ziekenzorg CM-LinkeroeverEen geslaagd kerstfeest

AgendaZaterdag 29 maart om 15 uur in SACGemeenschappelijke ziekenzalving en eucharistieviering.Na de viering worden alle aanwezigen uitgenodigd voor een kopje koffieof thee en versnapering.

Donderdag 24 april om 14 uur in SACLentefeestGezellig samenzijn, muziek, ambiance, lekker etentje.Speciale gast: zuster Regina.

Donderdag 22 meiBusuitstap naar Nieuwpoort.Een gezellig dagje aan zee samen met andere kernen. Lekker uitwaaien, terrasje, ijsje of pintje, middagmaal in Hotel Sandeshoved.Prijs: tussen 30 en 35 euro.Inschrijven is noodzakelijk! Bij afwezigheid tijdig verwittigen, zo niet zullen we een bijdrage vragen voor gemaakte onkosten.

Wie zich graag aansluit bij de activiteiten van ziekenzorg is van harte welkom.Info: Marina – tel. 0474 90 97 87.

Page 4: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

4 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

Met de lente in aantocht wordt het tijd om stil te staan bij het komende ‘KWB-fietsseizoen’. Breng dus je fiets terug in een rijvaardige staat en overtuig vrienden of buren om er eens per fiets mee op uit te trek-ken. De goede voornemens ‘ik zou iets moeten doen aan mijn conditie’ raken stilaan in de vergeethoek. Maar in groep wordt die drempel, al is het maar één keer in de week, gemakkelijker genomen.

Het voorjaar: ideaal om te fietsen

Vanaf 24 april trekken wij ’s avonds, wekelijks op een donderdag, er met de fiets terug op uit. Enkele uurtjes onder vrienden. Weg uit de drukte van het dagelijkse leven, even de beslommeringen opzij zetten én genieten. Want fietsen is niet alleen een sportief gebeuren. Neen, het sociale, het gezellig samenzijn is zeker zo belangrijk. Onderweg én bij goed weer ergens op een terrasje worden immers alle problemen zo niet opgelost, dan wel even vergeten. Eens de zomer (bijna) in het land, maken we met de KWB-ploeg overigens al eens een dagfietstocht.

Het sportief aspect wordt uiteraard nooit uit het oog verloren. Er moet inderdaad nog altijd worden getrapt! Tenzij je over een elektrische fiets beschikt. Maar het tempo dat wij aanhouden

is best doenbaar. Tenzij het bergaf is, met de wind mee én alle lichten op groen, halen we zelden de 18 à 20 km/uur! Wil je de wielerterrorist uithangen, dan moet je aansluiten bij een andere groep! En de afstanden? De eerste trip gaat pakweg over zo’n 20 km. Stilaan, wanneer de avonden vervolgens ‘lengen’, zal dit oplopen tot maximaal 35 à 40 km. Zowat halverwege is er bij elke trip altijd een rustpauze voorzien.

De start is telkens stipt om 19 uur aan het kapelletje (wereldwin-kel/nieuwe scoutslokalen) aan de Gloriantlaan. Wat houdt je nog tegen om eraan te beginnen? Afspraak op donderdag 24 april of één van de daarop volgende donderdagen.

Fietsen in groep is niet alleen een sociaal en sportief gebeuren, maar het blijkt nog gezonder dan gedacht. Het helpt tegen ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Door overgewicht en weinig beweging vormt diabetes type 2 inderdaad in onze maatschappij een groeiend probleem. Minder en anders eten beperkt het energieoverschot, maar bewegen is belangrijker en werkt bovendien sneller.

Bewegen stimuleert ook de vetverbranding direct. Door bewe-ging neemt de kans op dichtslibbende bloedvaten af. Regelma-tig actief bewegen, helpt je te ontspannen en stress tegen te gaan. En het voordeel van fietsen boven andere sporten is dat je je gewrichten er niet of toch veel minder mee belast, zoals dat bijvoorbeeld met hardlopen wel het geval is.

Page 5: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

5ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

Zoals de voorbije jaren vertrekken de voetgangers weer om 13.15 uur aan de overkant van het Esso-benzinestation. De fietsers starten om 14.30 uur. De bedevaarders die met de auto komen, zorgen ervoor om tegen 15.30 uur ter plaatse te zijn aan de Bee-weg.

We beginnen daar met de rondgang. Om 16 uur zijn we dan terug in de kapel waar onze pastoor Herman Augustijns de Eucharistie-viering zal opdragen.

Belang en zin van deze bedevaartIn vorige aankondigingen wezen we steeds op het belang en de zin van onze bedevaart. Ook dit jaar willen we dat nog eens onderstrepen. Daartoe werden ook nu weer enkele korte teksten genomen uit de ‘Boodschap van de Barmhartige Liefde aan de kleine zielen’. Hierin heeft ‘Marguerite’, een vrouw uit het Luikse gedurende zowat 40 jaar trouw de inspraken van Onze Heer Je-zus genoteerd. Drie opeenvolgende Luikse bisschoppen hebben er hun imprimatur en goedkeuring aan gegeven. Ook de huidige nieuwe Luikse bisschop Mgr. Jean-Pierre Delville toont zijn waar-dering voor deze unieke Boodschap.

Op 3 december 1966: ‘Als ge beter het Hart van uw lieve Moeder kende, zoudt ge mijn liefdegave meer op prijs stellen. Bemint haar, schenkt haar uzelf. Het is Mij veel aangenamer u uit haar handen te ontvangen. Kunt ge u voorstellen, dat Ik u zou versto-ten wanneer zij Mij hulp en bijstand voor u vraagt?’

Op 18 mei 1977: ‘In de schoot van mijn allerheiligste Moeder is uw God mens geworden. Met dit Maagdelijk vlees heeft Hij zich gevoed. Hij is geboren in deze wereld van duisternis en is het Licht van de wereld geworden dat alle naties verlicht. Zijn

doortocht bij u was onderricht en volkomen offer! En Hij heeft u een onvergetelijke Moeder geschonken die gij niet verdiend. Vanaf dat ogenblik heeft zij niet opgehouden u te beminnen en beschermen. Menigmaal heeft zij mijn arm tegengehouden. Ik heb medelijden gehad met u, omdat ik medelijden had met de tranen van mijn moeder ...’

Aan het belang van deze Boodschap werd te weinig aandacht besteed. Voor de milieuproblemen waarmee we meer en meer geconfronteerd worden, werd reeds gewaarschuwd in 1967.

Op 15 januari: ‘Waren de mensen maar zo wijs als ze dwaas zijn, ze zouden van de aarde een vervroegd paradijs maken. Maar door hun mateloze hoogmoed halen ze integendeel de schep-ping uit haar evenwicht’.

Op 13.11.1979: ‘De rijkdommen van de aarde worden misbruikt en verkwist. Als de zielen zich niet bekeren en terugkeren tot een juiste maat ... in alles, zal de aarde zich op zekere dag wreken en alleen nog vruchten van dood voortbrengen! De natuur weet zich te verdedigen tegen wie haar kwetsen.’

Hopen op een talrijke deelnameWe rekenen ook dit jaar weer op een talrijke deelname van de leden uit onze afdelingen. Het is goed dat aan deze bedevaart andermaal de nodige belangstelling gegeven wordt. De be-devaarders die er vorige keren bij waren, hebben het zich niet beklaagd. En zoals het de goede gewoonte was in het verleden, sluiten we ook deze dag weer af met een gezellige drink in De Linde, aangeboden door het ACW.

Ludo Rutten

Op zaterdag 24 mei gaan we met ACW weer naar Gaverland. Het is te hopen dat het een mooie en stralende dag mag worden.

ACW-bedevaartnaar Gaverland

Page 6: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

6 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

OKRA Ter Schelde- Vanaf 1 april spelen we op dinsdag en donderdag om 13.30 uur petanque op de terreinen bij het Cultureel Centrum Ter Schelde. Info: Jean Van Winttel. 0478 77 82 91

- Op vrijdag 28 maart wordt het startsein gegeven voor het nieuwe fietsseizoen. Vertrek steeds aan het Cultureel Centrum Ter Schelde om 13 uur. Normaal wordt er elke twee weken gefietst, maar het is best inlichtingen te vragen bij:Gonda Van Hoyweghentel. 03 219 00 97

- Data van de prijskaartingen: 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni, 2 juli, telkens om 13.30 uur in het Cultureel Centrum Ter Schelde. Info: Jef Vinck - tel. 03 219 21 56

- Onze Crea-club is elke week te vinden op woensdagnamiddag vanaf 13.30 uur in het Cultureel Centrum. Elke vierde woens-dag van de maand wordt iets nieuws aan-geleerd. Info: Mieke Winkeler - tel. 03 219 45 95

Wandelen met OKRA

AGENDAEr valt altijd iets te beleven bij

- De miniatuurclub komt elke tweede en vierde woensdag bijeen vanaf 13.30 uur, eveneens in het Cultureel Centrum.

- Kom ook eens kijken naar de turnclub elke dinsdag van 9.30 tot 10.30 uur in het Cultureel Centrum Ter Schelde.

- We gaan ook mee op Ardennentocht met OKRA-Regio Antwerpen op maandag 5 mei. Inschrijven: tel. 03 219 35 14

- Uitstappen:- 21 maart: bezoek Wereld Missiehulp- 4 april: wandeling ‘Mortsel 1943’- 11 april: bezoek Kringloopwinkel- 9 mei: bezoek Grot van Edegem- 23 mei: daguitstap Mechelen, Dossinkazerne- 6 juni: bezoek museum Red Star Line- 20 juni: daguitstap Bokrijk- 4 juli: bezoek Ecohuis

Voor al deze uitstappen krijg je meer info op woensdagnamiddag tijdens de leden-bijeenkomsten in het Cultureel centrum Ter Schelde vanaf 13.30 uur of Toine Puttenaers - tel. 03 440 10 92Steeds van harte welkom!

OKRA Sint-AnnaWoensdag 9 april en 11 juniOKRA-kaarting SAC - Hanegraefstraat 5 – 14 uur

Donderdag 17 april Paas en Vaderfeest SAC - Hanegraefstraat 5 – 14 tot 17 uur

Zondag 20 april Mis voor overleden OKRA-leden Parochie Sint Anna ten Drieën

21, 22 en 23 april Operette ‘De Lustige Weduwe’Arenbergschouwburg – 14.30 uur

Donderdag 15 mei Regio-uitstap: Ardennentocht

Donderdag 22 mei Bedevaart naar Lourdes Oostakker

Zaterdag 24 mei Bedevaart Gaverland

Donderdag 19 juni Daguitstap

Donderdag 20 maart - Daguitstap Muziekboot

Vertrek om 10.45 uur, SAC, Hanegraefstraat 5, 2050 Antwerpen.´s Middags een driegangenmenu. Om 14 uur inschepen aan boord van de rederij Riverstar. Onze gids vertelt over onze tocht in de Schelde- en Rupelstreek. We varen vanuit Boom over de korste rivier van Belgie, de Rupel tot aan de monding in Rupelmonde.De tocht gaat verder naar Hoboken – Hemiksem tot aan het begin van de haven van Antwerpen. Het schip keert om naar Temse waar we onder de langste brug van België varen. We varen verder door ‘het land van Stille waters’ tot Sint-Amands waar we rond 17.30 uur aanmeren. Ondertussen genieten we van muziek en amusement aan boord. Wie meedoet aan de tombola maakt kans op een mooie prijs! ’s Avonds genieten we nog van boterhammen aan boord van de Riverstar. Om 19 uur keren we huiswaarts.

Prijs: 49 euro per persoon (ook niet-leden welkom)Inschrijving: Annie Cardinael - 03 281 76 55 - [email protected]

Page 7: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

7ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

Blij met: Door de realisatie van de wet op gezinshereniging komen er duidelijkere spelregels en sluiten we misbruiken uit. Op sociaal vlak ben ik fier op de uitbreiding van het ouderschapsverlof naar vier maanden en op mijn wet ter bescherming tegen ontslag bij vaderschapsverlof. Ik pakte ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan.

Kijkt uit naar: Verder timmeren aan een socialere samenleving met kansen voor iedereen, de nodige bescherming en ruggensteun voor wie het nodig heeft.

ACW maakt er een punt vanNahima Lanjri

Zet in op: Als parlementslid maakte ik de voorbije tien jaar werk van een beter evenwicht tussen arbeid en gezin met o.a. tijdskrediet, ouderschaps- en hospitalisatieverlof voor wie een ziek kind heeft. Ik zette me in voor armoedebestrijding. De laagste pensioenen en uitkeringen stegen met de welvaart. De Inkomensgaratie voor Ouderen werd hervormd en het OMNIO-statuut is aangepast zodat meer mensen met een klein inkomen een verhoogde tegemoetkoming krijgen voor hun ziektekosten.

Blij met: De spitsstrook van de kleine ring tot Wommelgem en de aanleg van een nieuwe spitsstrook langs de E19. De verhoging van de inkomensgrenzen bij sociale huisvesting zodat bijvoorbeeld een beginnende leerkracht daar nu ook voor in aanmerking komt. Een verdubbeling van het renovatiebudget voor sociale huisvesting.

Kijkt uit naar: Verderzetten van onze mobiliteitsvisie, fietssnelwegen, aanleg van goede randparkings rond steden en kwaliteits-volle bussen op overrijdbare busbanen.

Dirk de KortZet in op: Het verbeteren van de mobiliteit in en rond Antwerpen met realisaties zoals bijkomende tram-verbindingen in de stad en dubbel gelede bussen in de rand, bouw van de Deurgancksluis en verhoging van de bruggen aan het Albertkanaal, waardoor meer vervoer over water kan. Maatregelen zoals weefstrook bij congestiepunten en dynamische verkeersborden waardoor met de huidige infrastructuur meer verkeer verwerkt wordt. Inzet op voetganger en fietser met een voorstel van decreet trage wegen en de fiets als volwaardig transportmiddel.

Blij met: De extra plaatsen in de kinderopvang. Zowel de groepsopvang als het aantal individuele onthaalouders is blijven groeien. In onze provincie gaat dit over een groei van 1900 naar 2387 opvangplaatsen voor baby’s en peuters.

Kijkt uit naar: Het verder ontwarren van de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen. Onder andere door in te zetten op openbaar vervoer blijft de stad voor iedereen bereikbaar. Daarnaast kan het niet dat er kinderen zijn die niet zeker zijn van een plek op de schoolbanken. Dit dossier krijgt van mij veel aandacht.

Caroline BastiaensZet in op: Als Antwerps politica ben ik sowieso bezig met de problemen die elke Antwerpenaar wakker hou-den, namelijk mobiliteit, kinderopvang, onderwijs en betaalbaar wonen. Als lid van de commissies mobiliteit en wonen kan ik mijn bijdrage leveren om de gevoeligheden in deze thema’s te blijven aankaarten. Iedereen heeft recht op een eigen woning. Dit betaalbaar maken en houden is voor mij essentieel.

Blij met: De tweede druk van mijn boek ‘In de machinekamer van de politiek’! Ik vertel het verhaal van de staatshervorming, maar dan van achter de schermen. Ik verkoop het boek via [email protected] voor 10 euro en geef daarvan 1 euro aan Welzijnsschakel Den Draai uit Heist-op-den-Berg. Zo slaan we twee vliegen in een klap.

Kijkt uit naar: De opening van grote gebouwen ervaar ik als een beloning voor veel werk in de schaduw. We openden dit jaar al twee nieuwe gevangenissen: Marche en Beveren. Dit voorjaar volgen nog Leuze en Gent. Op 24 februari legde ik ook de eerste steen van het FPC Antwerpen op Linkeroever. Dit gespecialiseerd centrum sluit geesteszieke criminelen op zorgt tegelijk ook voor behandeling.

Servais VerherstraetenZet in op: De afronding van de staatshervorming. In december stemden we de laatste wetten. BHV is einde-lijk gesplitst en Vlaanderen krijgt 12 miljard extra bevoegdheden. Nu worden die wetten in de praktijk omge-zet: gebouwen, dossiers, computers, ambtenaren, ... moeten worden overgedragen. De staatshervorming is dus zeker niet afgerond nadat de parlementairen op het knopje hebben geduwd.

Page 8: ACW'er Linkeroever (maart 2014)

8 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent voor Linkeroever:Wilfried De WinterStatiestraat 1752070 Zwijndrecht

Wat is ‘schoon’? Voor Wereldsolidariteit en de Schone Kleren Campagne is het belangrijk dat bedrijven een goede gedragscode naleven voor heel hun productieketen. Ze garanderen hiermee dat ze alleen kleding verkopen die gemaakt is in correcte omstandigheden: leefbare lonen, het recht op organisatie, geen gedwongen overwerk, geen discriminatie, veilige en gezonde werkomstandigheden, geen dwangarbeid en geen kinderarbeid. En ze moeten meewerken aan een onaf-hankelijke controle op de naleving van deze voorwaarden.

Goed bezigHeel veel kledingketens en merken hebben een gedragscode op papier, vaak onder druk van de consument. De grote vraag is of deze code ook wordt nage-leefd in de fabrieken waar zij hun orders plaatsen. Een goede vakbondswer-king op de werkvloer is de beste garantie hiervoor. Op vlak van ‘leefbaar loon’ en ‘onafhankelijke controle’ scoren heel wat minder bedrijven goed.

Toch zijn er ook bedrijven die grote stappen zetten in de richting van schone kleren. Merken en modeketens die lid zijn van de Fair Wear Foundation (FWF) hebben een goede gedragscode die ze moeten toepassen - inclusief leefbaar loon en vakbondsvrijheid - en ze onderwerpen zich aan externe controle. Om-dat de kledingketen zo ingewikkeld is, met onderaannemingen en verschil-lende leveranciers, ben je nooit 100% zeker dat alles ‘schoon’ is. Maar de FWF-leden zetten alvast heel grote stappen.

Dit is BelgischBegin 2014 zijn vier Belgische bedrijven lid van FWF: ACP duurzame promo- en werkkleding, Mayerline, Stanley & Stella en de Cotton Group/B&C. Dit aantal wil Wereldsolidariteit met haar campagne minstens verdubbelen zodat er meer ‘schone kleren’ in de winkelrekken hangen.

Wereldsolidariteit werkt hiervoor samen met de vakbond LBC-NVK die ook syndicaal actief is in de modebedrijven. De syndicale vertegenwoordiging in bedrijven als Bel&Bo, C&A, AS Adventure en E5-mode gaat dit aankaarten bij hun directies. Hopelijk laat ook JBC, de derde grootste speler op de Belgische kledingmarkt, zich inspireren door Mayerline, dat sinds juli 2013 is overgeno-men door de JBC-groep.

Bij een aantal van bovengenoemde bedrijven beweegt er al iets: zowel C&A als JBC ondertekenden reeds het veiligheidsakkoord voor Bangladesh. Maar zetten ze uiteindelijk ook de stap naar de Fair Wear Foundation?

KledinglabelWereldsolidariteit schuift in haar campagne drie eisen naar voor: veilige en gezonde werkomstandigheden, leefbaar loon en vakbondsvrijheid en onaf-hankelijke controle. Om die eisen kracht bij te zetten, brengt Wereldsolidariteit schone actie t-shirts in stelling met de dringende oproep ‘wij willen schone kleren’.

Hierop verzamelen actievoerders kledinglabels van bewuste consumenten. Deze t-shirts - met hopelijk duizenden labels - belanden uiteindelijk op de directietafel van de bovengenoemde kledingketens. Zij krijgen van ons ‘schone kleren’ cadeau. Wij rekenen ook op jouw label!

ontwerp je eigen t-shirt op wijwillenschonekleren.be

WIJ WILLEN SCHONE KLEREN

STEUN K LEDINGARBEIDSTERS IN BANGLADESHBE96 7995 5000 0005

Op 24 april 2013 stortte het Rana Plaza–complex in Dhaka-Bangladesh in. 1129 kledingarbeidsters kwamen om het leven. Dit schokte de hele wereld, ook de westerse kledingindustrie. Consumenten zijn mondiger dan ooit en willen graag ‘schone kleren’ kunnen kopen. Wereldso-lidariteit voert daarom dit voorjaar actie en mobiliseert Belgische kledingketens om ‘schone kleren’ in de rekken te han-gen.

wijwillenschonekleren.be

Ontwerpje eigenprotest t-shirt

op