ACW'er Linkeroever (december 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 Antwerpen Jaargang 16, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.beweging.net/antwerpen - [email protected] acw’erlinkeroever Ja, ... de eindejaarsfeesten komen er weer aan. Kerstmis en de overgang van oud naar nieuw is dé tijd om even stil te staan bij wat voorbij is. Maar vooral wensen we mekaar al het beste voor wat nog moet komen. Mijn wens aan jullie is de volgende: Geniet van dit alles niet alleen met kerst, het zou alle jaren lang zo moeten zijn. Of je nu hier woont of in een ander land veroordeeld bent en in de cel bent beland of je nu ziek bent of gezond slank bent of juist tonnetje rond of je nu volwassen bent of een kind en wel of niet iemand bemint of je nu rijk bent of juist arm kerst is voor een ieder even warm zo hoort het tenminste te zijn helaas is de werkelijkheid minder fijn. Maar laat ons nu die twee dagen per jaar eens gewoon lief zijn voor elkaar. Ik wens jullie en zij die je omringen het allerbeste voor het nieuwe jaar geluk in grote en in kleine dingen. Hele fijne dagen toegewenst en natuurlijk alle goeds, gezondheid, geluk, liefde en voorspoed voor het komende nieuwe jaar! Luc George Beweging.net voorzitter Ik heb een wens voor iedereen, een mooie kerst met lieve mensen om je heen. Mensen die van je houden om wie je bent, in wie je misschien een stukje van jezelf herkent. Laat merken dat je om die mensen geeft, dat je samen met hen iets moois beleeft. Geniet van de warmte die dat alles bren- gen kan, geniet van alles ... liefde tussen ouders, kinderen ... vrouw en man. Kerst- en nieuwjaarswensen

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Antwerpen Linkeroever

Transcript of ACW'er Linkeroever (december 2015)

Page 1: ACW'er Linkeroever (december 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 AntwerpenJaargang 16, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.beweging.net/antwerpen - [email protected]

acw’erlinkeroever

Ja, ... de eindejaarsfeesten komen er weer aan. Kerstmis en de overgang van oud naar nieuw is dé tijd om even stil te staan bij wat voorbij is. Maar vooral wensen we mekaar al het beste voor wat nog moet komen. Mijn wens aan jullie is de volgende:

Geniet van dit alles niet alleen met kerst, het zou alle jaren lang zo moeten zijn. Of je nu hier woont of in een ander landveroordeeld bent en in de cel bent belandof je nu ziek bent of gezondslank bent of juist tonnetje rond of je nu volwassen bent of een kind en wel of niet iemand bemint of je nu rijk bent of juist arm kerst is voor een ieder even warm zo hoort het tenminste te zijnhelaas is de werkelijkheid minder fijn.

Maar laat ons nu die twee dagen per jaar eens gewoon lief zijn voor elkaar.Ik wens jullie en zij die je omringen het allerbeste voor het nieuwe jaar geluk in grote en in kleine dingen.

Hele fijne dagen toegewenst en natuurlijk alle goeds, gezondheid, geluk, liefde en voorspoed voor het komende nieuwe jaar!

Luc GeorgeBeweging.net voorzitter

Ik heb een wens voor iedereen, een mooie kerst met lieve mensen om je heen. Mensen die van je houden om wie je bent, in wie je misschien een stukje van jezelf herkent.

Laat merken dat je om die mensen geeft, dat je samen met hen iets moois beleeft. Geniet van de warmte die dat alles bren-gen kan, geniet van alles ... liefde tussen ouders, kinderen ... vrouw en man.

Kerst- en nieuwjaarswensen

Page 2: ACW'er Linkeroever (december 2015)

2 ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

Van een banaan, een licht,Walter Hagedoorn en Ludo De Bosere

Wat heeft dat nu allemaal met KWB-fietstochten te maken? We doen dat zo dadelijk even uit de doeken. KWB fietste het afgelopen seizoen heel wat af. Meestal viel het weer best mee en konden bijna alle fiets-tochten afgewerkt worden. Platte banden en valpartijen waren gelukkig een uitzondering.

Sombeke en de NotelaarDe eerste dagtocht werd gefietst op 22 mei vanuit onze startplaats bij het kapelletje aan de Gloriantlaan over een afstand van zowat 71 km. Deze tocht is eigenlijk een klassieker die elk jaar her-nomen wordt. Dit omwille van het mooie landschap dat doorkruist wordt over een aantal fietspaden waar geen auto’s het rustige fietsen kunnen komen versto-ren. Dat is ook zo voor de dagtocht naar de Notelaar, met 68 km alweer, door de schilderachtige wegen van het Waasland.

AvondfietsenDe eerste fietsavond was gepland voor 23 april en werd elke donderdagavond ge-volgd door tochten doorheen het Waas-land. Een enkele keer werd op het fiets-pad naast de Antwerpse ring gereden.

Een rit door onverwacht veel groen van het Nachtegalenpark en het Rivierenhof waar men tot driemaal toe het Schijn

Page 3: ACW'er Linkeroever (december 2015)

3ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

zwakte van haar Leo, bleek dat de achter-as van Leo’s fiets vastliep door een breuk in die as. Het trappen viel daardoor zo zwaar dat zelfs Eddy Merckx er de brui zou aan gegeven hebben! Eind goed. Alles goed. Gelukkig is die dag iedereen goed en wel terug thuis geraakt. Misschien hebben de aangestoken kaarsjes in Scherpenheuvel daar wel toe bijgedragen.

Dodendraad25 september volgden alweer tien deel-nemers in de omgeving van Kalmthout

zo die bui konden voorblijven tot in Olen. Eddie was in zijn nopjes omdat ze heel die weg in het ‘licht’ konden blijven rijden.

Op de terugweg kreeg Leo te maken met een zware inzinking. Dat was helemaal niet van zijn gewoonte. De banaan die Walter Hagedoorn in zijn bagage had, gaf Leo wel wat extra kracht maar Walter had ze dan toch maar zelf geconsumeerd.

Enkele dagen later, nadat Hilda van Leo zich al bezorgd had gemaakt over de

wordt overgestoken. De open riool van weleer is nu een relatief helder riviertje geworden waarin men duidelijk overvloe-dige plantengroei kan waarnemen. Dat dit het resultaat is van een volgehouden saneringspolitiek en waterzuivering kan alleen maar toegejuicht worden.

ScherpenheuvelDe tien deelnemers kwamen gelukkig goed en wel in Scherpenheuvel aan. Het weer begon die dag een beetje twijfel-achtig. Toch reden een vijftal dapperen de hele weg, alles bij mekaar meer dan 100 km, al van ‘s morgensvroeg via het fietspad langs het Albertkanaal naar Olen. Daar arriveerde de andere helft met de fiets in de aanhangwagen van Anneke Mossel, waar Luc voor zorgde, op de afge-sproken tijd.

Toen de fietsers die mee met de auto re-den op de autostrade kwamen begon het ongenadig te regenen. Eigenlijk te gieten. De gedachten gingen natuurlijk uit naar de fietsers die reeds onderweg waren. Ludo De Bosere constateerde dat de auto mee in de richting van de grote regenbui reed.

Gevreesd werd dat de fietsers die langs het kanaal reden wel druipnat zouden zijn. Dat was echter buiten Walter Hagedoren gerekend die met de fietsers langs het kanaal op zijn GSM de bui zag hangen en die, omdat ze vroeger vertrokken waren,

Page 4: ACW'er Linkeroever (december 2015)

4 ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

Geslaagde zomerAls zomeractiviteit zijn de KWB-fiets-tochten en tochtjes een aangename en bovendien gezonde bezigheid die mensen samenbrengen en zorgen voor een ont-spannende sociale samenhorigheid. Na de komende winter kijken we weeral uit naar een volgend seizoen.

Ludo Rutten

ken en miljoenen doden tot gevolg had.

Dat velen daar niet happig om zijn – ge-zien de gebeurtenissen in Parijs – kun-nen we begrijpen. Toch moeten we deze vluchtelingen een kans bieden zich bij ons te integreren mits zij ook respect tonen voor onze waarden. Indien we mekaar respecteren kan veel verholpen worden. Laten we hopen dat het gezond verstand het haalt.

en Essen de 100 jaar geleden opgerichte dodendraadroute. Het werd een interes-sante tocht langs de plaatsen waar de Duitsers destijds een dodendraad hadden geïnstalleerd om te beletten dat de grens met Nederland, dat buiten het oorlogsge-weld bleef, zou overschreden worden door overlopers, spionnen en smokkelaars.

Een merkwaardige geschiedenis was deze van ‘klaveren vrouwtje’. Een man die er met allerlei vermommingen steeds in slaagde de grens via een controlepost over te steken. Soms verkleed als vrouw of een monseigneur of zelfs een Duitse hogere officier. Een fantastisch verhaal dat eindigde toen hij door een Nederlandse grenswachter (want die waren er ook) tijdens een van zijn escapades werd neer-geschoten.

Bij het middageten in Essen buiten op het terras van een herberg aldaar, kwam een nogal luidruchtige man naar buiten. Bij ons kwam het gedacht op dat hij mogelijk wel een tikje had gekregen van de doden-draad!

Tijdens de haltes voor het eten en een drankje wordt over van alles gepraat. Ook over die verschrikkelijke oorlog van 14-18. Een oorlog die al juichend was begonnen als een ‘frisch-fröhlicher Krieg’ maar die de macht van Europa jarenlang heeft gebro-

Page 5: ACW'er Linkeroever (december 2015)

5ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

Iedere derde donderdag van de maand in het SAC21 januari, 18 februari en 17 maart 2016

Info: Maria Janssens – tel. 03 828 23 12 - [email protected]

Femma Antwerpen LinkeroeverPraatcafé De Babbelkous

OKRA TER SCHELDEWoensdag 16 december 2015: Kerstfeest

Dinsdag 19 januari 2016: jaarvergadering met worstenbrood en appelbollen

Zondag 14 februari 2016 van 12 tot 15 uur: St-Maartensmaal

Zondag 6 maart 2016: Toneel Slissen Bouwt in Studio Gloriant

Dinsdag 15 maart 2016: VaderfeestLocatie: Cultureel Centrum Ter Schelde, Fromentinstraat, 2050 Antwerpen

OKRA SINT-ANNADonderdag 17 december 2015 van 12 tot 17 uur:Kerstfeest (inschrijven op 9/12 van 15 tot 17 uur)

Vrijdag 18 december 2015, 19.30 uur: Kiekenkaarting

Dinsdag 26 januari 2016, 14.30 uur: Winterconcert ‘Petite Fleur’

Zondag 14 februari 2016, van 12 tot 15 uur: St-Maartensmaal (in CCTS)

Woensdag 17 februari 2016 van 15 tot 17 uur: inschrijvingen voor jaarvergadering en voor operetteopvoering ‘Victoria en haar huzaar’

Donderdag 25 februari 2016 van 14 tot 17 uur: jaarvergadering met appelbollen, worstenbrood en tombolaLocatie: Sint-AnnekeCentrum (SAC), Hanegraefstraat 5, 2050 Antwerpen

okragendaopen

kris

telij

k re

spectvol actief

Kerst vieren met OKRA

Page 6: ACW'er Linkeroever (december 2015)

6 ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

InspiratiedagWie het voelt kriebelen, maar nog inspiratie zoekt kan op 14 december in Brussel deelnemen aan een inspiratiedag met ver-schillende workshops en enkele interessante gastsprekers zoals kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en volksverte-genwoordiger Nahima Lanjri. Praktische info op www.gastvrijegemeente.be

RaambordjeHelp ons mee om massaal de raambordjes ‘ Welkom in mijn gast-vrije gemeente’ te verspreiden. Hang ze aan je venster, vraag aan vrienden, familie en buren om ook bordjes op te hangen. Zo to-nen we samen onze solidariteit en gastvrijheid met mensen in nood. Want met 1 lucifer kan je een groot en warm kampvuur aansteken!

Een schoon en warm pleidooi dat helemaal aansluit bij de so-lidaire visie van beweging.net. Daarom ondersteunen wij met volle overtuiging de campagne ‘gastvrije gemeente’ van vluch-telingenwerk Vlaanderen. We willen tonen dat er in Vlaanderen heel wat geëngageerde, warme en solidaire mensen te vinden zijn die zich willen inzetten voor mensen die hun land ontvlucht zijn.

Warme menselijkheidJa, er is nood aan grote politiek: spreidingsplannen voor de EU-landen, de conventie van Genève, ... Ja, er is nood aan een gepast en menselijk beleid: opvangplekken, taallessen, ... Maar daar-naast is er de puur menselijke factor. Mensen die have en goed achterlaten en levensgevaarlijke tochten ondernemen om elders een beter leven op te bouwen hebben nood aan menselijkheid. Een warme ontmoeting, een positief signaal, een maaltijd on-der vrienden, ... Dingen die allemaal bij onze beweging horen, dingen die wij delen met elkaar binnen en buiten de beweging.

De campagne gastvrije gemeente wil alle initiatieven die men-sen nemen voor vluchtelingen en asielzoekers bundelen. Een school die koekjes bakt en verkoopt, mensen die kledij inzame-len, Nederlandse les geven of een benefiet organiseren, ...

Allemaal waardevolle acties die verzameld worden op www.gastvrijegemeente.be.

Salam, yambi, hoşgeldin, benvenuti,wilkommen, bienvenu, welkom ...

Want ‘wie de hel ontvlucht, moeten wij ontvangen. De plicht tot gastvrijheid is ouder en universeler dan het christendom of dan de Europese waarden.’ (Geert Van Istendael)

Info en aanvraag raambordjes

beweging.net Antwerpen [email protected]

03 220 12 05www.gastvrijegemeente.be

Page 7: ACW'er Linkeroever (december 2015)

7ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

Een mooie toekomst waar iedereen van kan dromen is voor mensen in armoede veraf. Vooral op het vlak van wonen, vervoer en gezondheid stelt Welzijnszorg vast dat duurzame maatregelen ontbreken. Daardoor hebben mensen in armoede het extra moeilijk. Daarom voert Welzijnszorg campagne in 2015. We hopen dat jij ook meedoet. Samen voor een toekomst zonder armoede!

Maak zelf het verschilWelzijnszorg strijdt, samen met partners zoals beweging.net en Welzijnsschakels, in deze campagne voor een toekomst in een thuis, met basisbereikbaarheid en in goede gezondheid. Wil je mee het verschil maken? Zet dan een actie op en/of onder-teken onze politieke eisen.

Kan je een beetje tijd en energie delen met anderen? Wil je je capaciteiten inzetten in een lokale welzijnsschakel? Dit is een groep waar mensen met minder en meer kansen elkaar ontmoeten. Als lotgenoot met ervaring rond armoede en uitslui-ting. Of als medestander in de strijd voor een beter leven. Wat voor jou een kleine inspanning vergt, betekent voor anderen een wereld van verschil. Een engagement – op je eigen maat en ritme – dat je leven verrijkt. Zo gebeurt het dagelijks in 150 vrijwilligersgroepen van Welzijnsscha-kels in Vlaanderen. Waar mensen elkaars vreugde en zorgen delen, begint bescher-ming tegen armoede.

Toekomst in goede gezondheidArmoede geeft niet alleen geldzorgen. Ook je gezondheid lijdt eronder. Zo’n huis waar het koud en vochtig is, daar word je ziek van. Maar er komt ook heel wat stress kijken bij een leven in armoede. Niet we-ten hoe je de maand doorkomt, je zorgen maken om de toekomst van je kinderen of wat je die avond zal eten, ook daar word je ziek van. Zowel je lichaam als je hoofd lijden onder een leven in armoede.

Voor iedereen is gezond leven belangrijk: genoeg bewegen, gezond en afwisselend eten, op tijd naar de dokter of de tandarts ... zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Maar ook hier weer vallen mensen in armoede uit de boot. Arm maakt ziek. Voortdurende stress weegt op je mentale en fysieke gezondheid. In die omstandig-heden is het niet gemakkelijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.

Toekomst in een thuisMensen in armoede wonen vaak in slech-te, energieverslindende huizen. Daardoor betalen ze een te hoge energiefactuur. Er is nood aan meer structurele oplossingen om de (energie)kwaliteit van heel wat woningen te verbeteren.

Energiebesparende maatregelen of reno-vaties worden niet uitgevoerd in wonin-gen waar ze het meest nodig zijn omdat ze niet binnen handbereik liggen van hun inwoners. En ook de eigenaars willen of kunnen niet investeren. Naast energie blijkt ook vocht een toenemend probleem. Een vochtig of koud huis is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Toekomst met basisbereikbaarheidMensen in armoede verplaatsen zich door omstandigheden al behoorlijk duurzaam: met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Vaak gaat het hier om een vorm van vervoersarmoede. Financiële knel-punten, een gebrek aan informatie of niet toegankelijke informatie, fysieke be-perkingen of een gebrekkig aanbod zijn vaak gehoorde oorzaken. Nochtans is een goede mobiliteit de sleutel tot deelname aan de samenleving.

Onderschrijf de politieke eisen opwww.welzijnszorg.be

[email protected] – tel. 03 217 24 90

Page 8: ACW'er Linkeroever (december 2015)

8 ACW’ER LINKEROEVER | DECEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent voor Linkeroever:Wilfried De WinterStatiestraat 1752070 Zwijndrecht

Kerstfeest

Donderdag 10 december 2015 om 14 uurCC ter Schelde – Fromentinstraat

Optreden van ‘De Genieters’Kerstgebak – ambiance – gezellig samenzijn

Inschrijven: 0474 90 97 87

Terugblik op

Dag van de chronisch zieke mensenOns thema was dit jaar ‘zorg dragen voor elkaar’. De dag begon met een feestelijke viering in de kerk: samen vieren, bidden en zingen ... met extra ondersteuning van het ‘koor’, met Marc als voorganger en vooral de parochianen van alle weken en deze zondag ook onze brozere mede-mensen! Zij staan deze zondag in de kijker, om hen draait het!

Het is niet gemakkelijk om het gevoel te hebben er niet meer bij te horen. Vele zorgen binnenshuis zien wij niet, maar zijn er wel. Een bezoekje, een luisterend oor en vriendelijk woord kunnen wonderen doen. Het zou spijtig zijn indien we er niet meer kunnen zijn voor hen. Voor thuisgebonden zieken is een bezoekje als de zon binnenbrengen.

Ziekenzorg is op zoek naar personen die af en toe een bezoekje willen bren-gen. Als jij ook wil meewerken ... laat het weten, we zijn je dankbaar.

Ziekenzorg Linkeroever blijft erin geloven, het komt goed. Weet wel achter de donkerste wolken schijnt de zon! We sloten de viering in schoonheid en met een mooi lied. Ons feestmoment was nog niet ten einde. In de SAC wachtte ons een lekkere broodjesmaaltijd en een eclaireke. Freddy zorgde voor mooie muziek tijdens het eten. Het was weer heel gezellig en knus. Een goede ge-legenheid om bij te praten. De tijd vloog voorbij, maar met een goed gevoel gingen we huiswaarts. Ook dank aan alle helpende handen!

MDG