588826 Bornkrant binnenwerk - anbo.nl fileIn deze uitgave treft u een stuk aan over de geschiedenis...

24
1 Voorwoord Het is u als trouwe lezer vast opgevallen; sinds het maart nummer staan er weer meerdere adverteerders in de Bornkrant. In dit nummer zult u nog een nieuwe sponsor aantreffen. Door hun bijdrage kunnen we in ieder geval dit jaar de Bornkrant weer uitgeven. Wij zijn ook afhankelijk van u voor het aanleveren van leuke, mooie of herkenbare verhalen. Schroom niet en stuur het op naar de redactie: [email protected], of lever het in bij het informatiecentrum van locatie de Born. In deze uitgave treft u een stuk aan over de geschiedenis van Pasen en zijn er allerlei uit- tips. De maand april staat weer bol van de vrije dagen en zullen we weer Koningsdag vieren. We hopen dat het mooie weer aanhoudt en dat u lekker naar buiten kunt gaan om te genieten van de natuur of om naar activiteiten te gaan. Voor de minder mooie dagen kunt u dan altijd nog de Bornkrant lezen! Terrein het Velhorst

Transcript of 588826 Bornkrant binnenwerk - anbo.nl fileIn deze uitgave treft u een stuk aan over de geschiedenis...

1

VoorwoordHet is u als trouwe lezer vast opgevallen; sinds het maart nummer staan er weer meerdere adverteerders in de Bornkrant. In dit nummer zult u nog een nieuwe sponsor aantreffen. Door hun bijdrage kunnen we in ieder geval dit jaar de Bornkrant weer uitgeven. Wij zijn ook afhankelijk van u voor het aanleveren van leuke, mooie of herkenbare verhalen. Schroom niet en stuur het op naar de redactie: [email protected], of lever het in bij het informatiecentrum van locatie de Born.

In deze uitgave treft u een stuk aan over de geschiedenis van Pasen en zijn er allerlei uit- tips.De maand april staat weer bol van de vrije dagen en zullen we weer Koningsdag vieren. We hopen dat het mooie weer aanhoudt en dat u lekker naar buiten kunt gaan om te genieten van de natuur of om naar activiteiten te gaan. Voor de minder mooie dagen kunt u dan altijd nog de Bornkrant lezen!

▼ Terrein het Velhorst

2

Activiteiten voor 55 plusWoont u in Zutphen, bent u boven de 55 jaar en heeft u behoefte aan een leuke middag uit?

Dan organiseren buurtbewoners uit de wijk Waterkwartier iedere laatste zondag van de maand een gezellige middag! Iedere maand is er een andere activiteit. Bijvoorbeeld een fotopresentatie, samen budget koken of een leuk bloemstukje maken.

De middagen worden georganiseerd door buurtbewoners en zijn bedoeld voor buurtbewoners die behoefte hebben aan meer sociale contacten, even de deur uit willen en gezellig een praatje willen maken.

U kunt iedere laatste zondag van de maand terecht in het MFC Waterkracht van 13.30 tot 17.00 uur.

Deelname is gratis.

Cursusaanbod Vrijwilligerscentrale in april 2014Training rolstoel duwen en tiltechniekenDeze middag leggen ervaren mensen uit hoe u op de juiste manier rijdt met iemand in een rolstoel. Ook krijgt u tips over tiltechnieken. Deze informatie en oefeningen helpen u bij de praktische omgang met iemand in een rolstoel en maakt het voor beiden een prettige ervaring.Deze middag is bedoeld voor (zorg)vrijwilligers, mantelzorgers en andere geïnteresseerden.Deze middag wordt verzorgd door leden van Stichting Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken.

Dinsdag 8 april 2014-03-08 Tijd: 13.30 -16.00 uurLocatie De Born, Oude Bornhof 47A, Zutphen

Netwerken via Social MediaNetwerken kan op vele manieren: persoonlijk maar ook via social media. Over dat laatste gaat deze avond. Hoe leg je zinvolle contacten via Internet. Welke social media zijn hiervoor geschikt en hoe zet je deze in? De avond is bedoeld voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en wordt gegeven door de PR functionaris van Perspectief Zutphen

Woensdag 23 april 2014-03-08 Tijd: 19.30-22.00 uurLocatie: MFC Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 Zutphen

AanmeldenU kunt u aanmelden via e-mail: [email protected] of telefonisch op: 0575-517555 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdagochtend van 09.00-12.00 uur) Indien u toch niet aanwezig kunt zijn, wilt u zich dan zo spoedig mogelijk bij ons afmelden?

Voor alle cursussen geldt: vol = vol

Geheugenspreekuur in ZutphenOp de tweede woensdagmiddag van de maand wordt van 14.00 – 15.00 uur, het geheugenspreekuur gehou-den. Voorheen was het in Centrum De Born, Oude Bornhof 55-57, nu bent u welkom op Oude Bornhof 47a. In de ruimte beneden rechts naast de lift.

Het geheugenspreekuur is bedoeld voor personen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Zutphen. Wie vragen heeft over het geheugen of klachten heeft x zoals piekeren, concentratieproblemen en somberheid. Het bezoek aan het geheugenspreekuur is gratis. Voor een folder of meer informatie kunt u contact op-nemen met: Marloes Bannink, telefoon: 0575-582450.Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. In een persoonlijk gesprek worden uw vragen door een deskundige beantwoord. Vragen kunnen gaan over partner/ een ouder. Indien van toepassing kan een korte geheugentest worden afgenomen. Afronding van het gesprek is met een vrijblijvend advies. U ontvangt een boekje met geheugentips. Op het geheugenspreekuur heeft men de tijd en de deskundigheid om een eerste inschatting te maken wat de oorzaak van de geheugenklachten kunnen zijn en of verdere hulp nodig is.

Luisteren naar muziekPerspectief Zutphen organiseert al geruime tijd “Luisteren naar muziek”.

Een gezellige en leerzame,14 daagse activiteit op de vrijdagmiddag van de oneven weken.Tussen 14.00 en 16.30 uur wordt er geluisterd naar “klassieke” muziek gecomponeerd in de afgelopen 1000 jaar. Per keer wordt er aandacht besteed aan een of meerdere componisten of uitvoerende.Ook worden er incidenteel op Dvd’s bepaalde uitvoeringen bekeken en beluisterd.

Over de componisten/uitvoerende ontvangt u tevens de nodige achtergrond informatie.

Deelname incl. een kopje koffie of thee is € 2.50.

Informatie en reserveren, ’s morgens tussen 9:00 &12:00 uur.Bij het informatiecentrum van Perspectief, Oude Bornhof 47a. Telefoon: 0575-517555.

3

De inleverdata vande kopij in 2014De inleverdata van de kopij voor de Bornkrant in 2014 zijn:

10 april; 8 mei; 7 augustus; 11 september; 9 oktober; 6 november

U kunt voor die data de kopij voor de krant inleveren.De krant verschijnt 9 keer per jaar en wordt aan het eind van de maand verspreid.U kunt daar rekening mee houden bij het aanleveren van de kopij. Wilt u een foto meesturen? Graag apart aanleveren als JPEG bestand. De redactie beslist in de redactievergadering of een tekst/foto geplaatst kan worden en of er aanpassingen nodig zijn. De tekst moet worden ingeleverd met naam en adres/ telefoonnummer of e-mailadres. Wilt u liever anoniem blijven, dat is mogelijk, uw gegevens blijven dan alleen bekend bij de redactie.

De redactie gaat vertrouwelijk met de gegevens om.

Filmfeest voor vrijwilligers in Zutphen!Perspectief Zutphen organiseert in samenwerking met Cinemajestic en de Gemeente Zutphen een filmmiddag, wij nodigen alle vrijwilligers in Zutphen uit voor de film.

U kunt in uw agenda donderdag 17 april noteren. Houd de website www.vrijwilligerscentrale-zutphen.nl in de gaten, hierop komt binnenkort informatie hoe je je kunt aanmelden voor de filmmiddag.

Hopelijk bent u zo voldoende geïnformeerd, mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Namens team VRIJWILLIGERSCENTRALE ZUTPHEN

Programma Alzheimer café ZutphenEven een stukje algemene informatie

Het café wordt in Zutphen elke derde woensdag van de maand tussen 19.00 en 21.00 uur gehouden in:

Locatie; Bruin Café “de Buren”, De Singel Lunette, Coehoornsingel 3, 7201 AA Zutphen

Eerstvolgende datum: 16 april

Thema: Gedragsveranderingen bij dementie

Iedereen is van harte welkom. U hoeft zich niet aan te melden en de toegang is gratis.

Een Alzheimer café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor patiënten, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden. Tijdens iedere Alzheimer Café staat een thema centraal. Iedereen die vragen heeft over dementie kan bij het Alzheimer Café terecht. De gasten praten met elkaar over hun ervaringen m.b.t. dementie.

Informatie Alzheimer Café Zutphenmevrouw Carla Brands, telefoon: 06-46 54 01 41e-mail: [email protected]

website: www.alzheimer-nederland.nl/zuphen

Redactieleden gezochtDe Bornkrant is een negen keer per jaar verschijnende uitgave van de gezamenlijke Ouderenbonden en Perspectief Zutphen. Wegens vertrek van twee redactieleden is de redactie op zoek naar vervangers/ vervangsters. De redactie bestaat uit leden namens de Ouderenbonden, een medewerker namens Perspectief en mensen op persoonlijke titel. Voor deze laatste zijn vacatures.

De redactieleden bepalen gezamenlijk de inhoud van de Bornkrant. De ingekomen artikelen worden in de redactievergadering besproken en aan de hand van bepaalde criteria wordt besloten, ze wel of niet te plaatsen. Daarbij wordt bekeken of er evenwicht is tussen de verhalen en activiteiten. Het is niet de bedoeling dat de Bornkrant alleen maar een opsomming wordt van evenementen.

Van de nieuwe redactieleden wordt verwacht dat zij, mogelijk, gesprekken met anderen voeren en daarvan verslag doen of op een andere wijze tekstueel bijdragen. Het geheel is niet tijdrovend naast de negen redactievergaderingen per jaar van ongeveer 2 uur vergt dit werk enige tijd voor het maken van de tekstuele bijdragen.

Mocht u als vrijwilliger interesse hebben voor dit boeiende en gezellige “baantje”, neem dan contact op met: Cecile Elissen, tel. 519613.

2

Gilde stadswandelingVan januari t/m april 2014

Titel Zutphen achter de gevels

In de wintermaanden wordt u een unieke kans geboden een aantal locaties zowel van buiten als ook binnen te bekijken.

Wat denkt u van bijzondere woonhuizen, muurtorens, kelders, zolders en nog meer die kunnen worden bezichtigd. De wandeling is van maandag t/m vrijdag. Elke dag een andere route maakt deze wandeling bijzonder. Begintijd en plaats wordt door de route bepaald. Zo kan een route eindigen in de historische kelder van de Driekant of van de Stadsbrouwerij Cambrinus.

De kosten zijn p.p. € 6,00 minimale groep 2 personen/ maximaal 8 personen. Voor informatie/aanmelden kijkt u op: www.stadswandelinggildezutphen.nl

4

GildelezingenOp een aantal woensdagmiddagen wordt u, meestal in het restaurant van het woon- en zorgcentrum St. Elisabeth aan de Geweldigershoek 39, van 14.00 tot ± 16.00 uur door Gilde Zutphen een lezing aangeboden. De toegang is gewoonlijk voor iedereen vrij, voor zover de capaciteit van de zaal dit toelaat. De kosten zijn: een vrijwillige bijdrage.

09 april 2014

Mevr. Anna Kokmeijer:

Mantelzorger zijnMantelzorger word je ongemerkt en langzamerhand. En meer naarmate je meer moet erkennen dat je partner die zorg nodig heeft. Een lichamelijk gebrek is zichtbaar; de benodigde hulp ligt voor de hand. Maar als er iets mis gaat in de hersenen is dat niet zichtbaar. Wie het bij zichzelf merkt, verbergt het graag voor anderen. Spreekster ontdekte langzamerhand dat het geen toeval was dat dingen bij haar echtgenoot niet goed gingen. Nu weet zij welke verschijnselen een aanwijzing kunnen zijn voor Parkinson en Altzheimer. Zij werd het door schade en schande wijs en doorstond een bijzonder moeilijke tijd. Hoe ontdek je te maken te hebben met die ziekten? Welk proces maak je door? Wat is de juiste hulp, hoe vind je die en wanneer en hoe schakel je die in? Mevrouw Anne Kokmeijer legde haar ervaringen neer in een boek en wil deze graag delen met ieder die de mogelijke confrontatie met deze ziektes onder ogen wil zien.

Meer informatieAls dit artikel uw interesse voor de Gildelezingen heeft gewekt en u behoefte heeft aan meer informatie, of als u zelf een lezing wilt verzorgen, kunt u contact opnemen met Klaske Reents, secretaris ([email protected]) of Chiel Mariën, coördinator ([email protected]).

De Gildelezingen worden gehouden in woon- en zorgcentrum St. Elisabeth, Geweldigershoek 39 te Zutphen. Tijd: 14.00 tot +/- 16.00 uur. U hoeft zich daarvoor niet vooraf aan te melden.

5

Museum Henriëtte Polak aan de Zaadmarkt 88 in Zutphen

Tentoonstelling: Aldo van den Broek: Het “Proces”Te zien tot 11 mei 2014 van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

De titel “Het Proces” verwijst naar wat Aldo van den Broek hierover zegt. Het proces is voor hem minstens zo belangrijk als het eindresultaat, maar ook naar de roman van Franz Kafka, die net als van den Broek umheimlichen werelden wist te creëren, die op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden.De kunstenaar gebruikt voor zijn werk: de monu-mentale schilderijen en sculpturen, materialen die hij vindt op straat, bij oude fabrieken en verlaten kanto-ren, in zijn woonplaatsen Berlijn, Belgrado, Madrid, New York, in verpauperde wijken.Naast grote schilderijen zijn er enkele kleine portret-ten te zien van mannen die onmiskenbaar passen bij de politiek geladen, historische en tegelijkertijd zeer actuele uitstraling van stedelijke landschappen van de kunstenaar.

Kijk op de website: www.museazutphen.nl voor af-wijkende openingstijden in verband met feestdagen en andere activiteiten en de gratis inlooprondleidin-gen (op iedere laatste zondag van de maand).

PROBEERACTIE!Nu zeer voordelig proeven!5 heerlijke maaltijden nu € 19,95 (gratis bezorgd)

Slavink in jus Nasi gorengGrootmoederskippannetje

Macaronischotel Runderlapje in jus

Slechts

€ 3,99per maaltijd

Art.nr. 93928

Eenmalige deelname per adres.

Nu ooknatriumarm!

Art.nr. 93997Informeer naar de

mogelijkheden.

Bel voor meer informatie met de maaltijdservice:

0575 - 51 57 179.00 uur - 13.00 uur op werkdagen

43232 apetito adv probeeractie A6 staand.indd 1 10-01-14 11:27

advertentie

advertentie

Telefoon: 0575-498498

Woonzorgcentrum Polbeek in Zutphen, onderdeel

van Zorggroep Sint Maarten, doet zaterdag 5 april

a.s. mee met de landelijke Open Huizenroute van

11.00 tot 15.00 uur.

Filmtheater LuxorFilmtheater Luxor, adres: Houtmarkt 64 in Zutphen draait kwaliteitsfilms voor u op de dinsdagmiddag

Bent u nog nooit in het Luxortheater geweest?Komt u eens kijken, want voor een filmbezoek hoeft u ’s avonds niet meer de deur uit.

De toegangsprijs voor de films is €9, -. donateurs betalen €6,50.

Bezoekt u een andere voorstelling in het theater dan kan de toegangsprijs anders zijn.Naast het bezoek aan de film kunt u voor een drankje terecht in het theatercafé inde middeleeuwse kelder. Geopend vanaf een uur voor de voorstelling, tijdens en na afloop van de film/ voorstelling.

Reserveren hoeft niet, maar geeft u meer zekerheid op een plaats. Dit kan online: www.filmtheaterluxor.nl tot twee uur voor de voorstelling of telefonisch: 0575-513750 tot een uur voor de voorstelling.

Op de website leest u meer over de films en wanneer voor u een middagvoorstelling plaatsvindt. Het maandprogramma kunt u ook bij het Luxortheater afhalen.

6

De boeken van de Zutphense weeskamer zijn sinds kort doorzoekbaar op de website van het Regionaal Archief Zutphen (RAZ). Zij vormen een heel waarde-volle bron voor stamboomonderzoek en zijn daarom gedigitaliseerd. Het gaat in totaal om ruim vijfdui-zend scans van stukken uit de periode 1624-1808. Met behulp van een index kan op naam gezocht worden. Hiermee is een prachtige bron toegankelijk gemaakt voor iedereen die op zoek is informatie over families in die tijd.

Van akten tot boedelinventarissenDeze zogenaamde protocollen waarin de akten chronologisch zijn ingeschreven, vormen de kern van het archief. Maar in de losse stukken vindt u ook uit-treksels van testamenten, akten van voogdijstelling en voogdijaanvaarding, eigendom- en familiepapieren en kwitanties. Deze lossen stukken zijn niet gescand, maar wel in te zien bij het RAZ aan de Spiegelstraat. Het archief bevat ook een lijst met alle namen van de weesmeesters. Dat waren betrouwbare en financieel onafhankelijke heren die voor vier jaar aangesteld wer-den om binnen de stad Zutphen toezicht te houden op de goederen van de weeskinderen. Zij vervulden ook vaak een rol in het plaatselijke bestuur.

Zutphense weeskamerDe Zutphense weeskamer werd in 1624 opgericht en bestond tot de invoering van de voogdijwet in 1810. Bij het overlijden van één of beide ouders van minder-jarige kinderen was de echtgenoot of een familielid

▲ De band van het oudste weesboek in bezit van het Regionaal Archief Zutphen, uit 1624.

in die tijd verplicht om aangifte te doen bij de weeska-mer. De aangever moest melden (en aantonen) of de voogdij over de nagelaten kinderen was geregeld. Als er niets geregeld was voor de kinderen, dan benoemde de weeskamer voogden en hield toezicht op het be-heer dat de voogden over de boedel uitoefenden. Om een overzicht van de bezittingen en schulden van de nalatenschap te krijgen, moesten de voogden zorgen voor een boedelinventaris. De weeskamer zorgde dus niet voor de weeskinderen zelf (dat deed het weeshuis) maar hield toezicht op de nalatenschap en op de voog-den. Niet alle wezen zijn in het archief terug te vinden omdat het in veel gevallen ging om wezen met bemid-delde ouders.

Op de website van het Regionaal Archief Zutphen vindt u meer informatie over de Zutphense weeskamer en hoe u daarin naar uw voorouders kunt zoeken. http://www.regionaalarchiefzutphen.nl/informatiebladen/48-weeskamer

▲ De weeskamer moest zich aan strenge regels houden. Deze werden in een publicatie (een soort algemene verordening) vastgelegd.

Archief van de Zutphenseweeskamer online

GeveltekensEen gevelteken zie je in bepaalde streken van ons land en ook in Duitsland de nok van een zadeldak of wolfdak versieren.

Het zijn houten plankjes die traditioneel de nok versie-ren. De geveltekens zien wij op rieten, op strooien en op pannendaken.De meest voorkomende geveltekens zijn gemaakt van een rechthoekige verticale plank, die op de windveren worden bevestigd De oudste vorm is de gestileerde dierenkoppen en vindt zijn oorsprong in het laten doorlopen van de windveren. De koppen zijn afhanke-lijk gemaakt naar de vorm en breedte van de gebruikte planken. Belangrijk hierbij is de helling van het dak en hoever de planken uitsteken. Op afbeeldingen uit de Middeleeuwen zien we al de gestileerde dierenkoppen. Grofweg kunnen we de onderstaande onderscheiding maken in geveltekens in Oost-Nederland: Paardenkop gevelteken, Donderbezem gevelteken, Katholieke gevelteken, Protestantse gevelteken

Hoe ziet een gevelteken eruit?Allereerst bekijken we nader het Paardenkopmotief.Het paardenkopmotief komt nog in de Achterhoek en

Twente voor. Een belangrijke vondst werd gedaan in de put van de Walburch in Hessen-Nassau. De wind-veren waren kruislings aan elkaar bevestigd met een pen. Wat vorm en afmeting betreft beantwoordt deze vorm aan een paardenkop, wat moeilijker te herkennen door de sterke stylering. Daterend uit de laatste eeuw voor Christus wordt deze vorm als Germaans aan-geduid. Uit dit gebied zijn het de oudste paardenkop-pen, die bewaard zijn gebleven. Men kan spreken van een zekere continuïteit van de elementaire vorm van versiering van de windveren, die niet afhankelijk is van een bepaalde dakvorm. Volksgeloof staat centraal als verklaring van de oorsprong, maar voornamelijk heeft dit te maken met; onheil afweren, afweermiddel (tegen allerlei zaken als pest, geesten enz. en een bouwkun-dig aspect, waarbij de wigvormige uiteinden van de nokbalkdragers het elementaire beginstadium vormen van het paardenkoppenmotief.

Rond het midden van de achttiende eeuw werden de gekruiste paardenkoppen steeds meer vervangen door de jongere protestantse en katholieke gevel-tekens, die tussen de windveren, boven aan de nok tegen de gevel werden gespijkerd. In de achttiende eeuw gebruikte men nog vaak de paardenkoppen boven de niendeuren, terwijl op het “boavenend” een kruisvorm prijkte.

Een gevelteken zie je in bepaalde streken van ons

7

Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg (tussen Vorden en Ruurlo)Adres: Ruurloseweg 101www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Thematentoonstelling in 2014: Zoek uw heiligeBezoekers van deze tentoonstelling krijgen de gelegenheid om te speuren naar de oorsprong van hun voornaam/ voornamen en aan welke heilige de naam is ontleend.

Naast de beelden uit de eigen collectie stelt de heer Henk Ensink uit Deurningen een aantal beelden beschikbaar uit zijn eigen collectie.. het thema wordt samen met de bedenker van dit thema de heer van Rijn verder uitgewerkt.

In 2014 wordt ook de tentoonstelling Religieus Erfgoed van Pierre Cuypers zoveel mogelijk in tact gehouden, Ook zal het klankbeeld over Cuypers vertoond worden.

Het museum is vanaf 21 april weer geopend.Informatie over openingstijden en reserveringen van groepen: VVV-kantoor Vorden (tel. 0575-553222) en het Secretariaat van het Heiligenbeeldenmuseum, Mevr. H. Keurentjes, Schoneveldsdijk 2, 7251 LE Vorden, Tel:0575-556757 email: [email protected]

Kerkenpadmonumenten-groepenarrangement in Bronckhorst!Bezoek in Kranenburg de monumentale Antoniuskerk, de oudst nog bestaande kerk van de bouwmeester

Pierre Cuypers, waarin sinds een aantal jaren het enige nationaal erkende Heiligenbeeldenmuseum is gevestigd.

Bekijk daarna in Vierakker tegenover kasteel Suideras de eveneens neogotische Willibrorduskerk. Deze gerestaureerde kerk, die recent het predicaat Mooiste kerk van Gelderland kreeg, gooide hoge ogen in de wedstrijd voor mooiste kerk van Nederland. Aansluitend bezoekt u de 2 km verder gelegen Martinuskerk in Baak die in deze wedstrijd op de 2e plaats eindigde. Ook dit neogotische rijksmonument is – met inbegrip van het nog oudere orgel -prachtig gerestaureerd.

Het dagarrangement: Ontvangst met koffie/thee/koekje, bezichtiging van de 3 kerken en het Heiligenbeeldenmuseum, vertoning van een klankbeeld en de uitgebreide Achterhoekse koffietafel in het Ludgerusgebouw in Vierakker is via deze site bij het Heiligenbeeldenmuseum of via de VVV Bronckhorst te boeken en het kost €. 18,95 p.p.

CuyperswandelingRond de Antonius van Paduakerk zijn diverse monumenten en gebouwen die getuigen van de artistieke aanwezigheid van Pierre Cuypers in de Kranenburg en die via een ongeveer 1 uur durende uitgezette wandeling zijn te zien, o.a. de pastorie, een processiekapel, de grafkapel op het R.K. Kerkhof, het Meestershuis en enkele bijgebouwen van het landgoed Wientjesvoort. De wandelroute met beschrijving is o.a. in het Heiligenbeeldenmuseum en bij de VVV te koop.

Donderbezem geveltekenIn Twente wordt als huismerk de donderbaard uitge-beeld door de dubbelvlegel of dubbelhaak. Dit maalkruisachtige teken weert onheil en tovenarij. Het christendom deed een poging, met succes, om deze heilige plant als duivelsproduct af te schilderen. Zo veranderde het huislook in een heksenplant die boze grappen en tovenarij opriep. Op vele huizen bleef het als geluksbrengende plant in ere.

Katholieke geveltekenBij de katholieke geveltekens treffen wij meestal kerkelijke symbolen aan. Daarbij moet men denken aan: kelkmotieven, hostie, kruisen, spijkers van het kruis, ei- motief (als symbool van opstanding en hoop, anker, de duif (als teken van de Heilige geest), paradijsboom, maansikkel (als symbool voor Maria, Moeder van God) en de zesster (Christussymbool en tevens onheilafwerend). Er zijn meerdere motieven die het katholieke geloof vertegenwoordigen, dat ligt aan de plaats waar deze voorkomen. Je ziet de katholieke geveltekens zowel in stadjes, dorpen als op het plat-teland. Hoe sterker de agrarische en gesloten neder-zetting zich presenteerde, des te meer zien wij deze gevelbekroning.

Protestantse geveltekenDeze geveltekens moeten we bezien tegen de achtergrond van de ontwik-keling van het protestantisme. Bij de bepaling van de kenmerken is van belang, dat een protestant niet in de eerste plaats zoekt naar een figura-tieve voorstelling van het religieuze in een kunstwerk. De lelie als symbool van de hervormden komt vaak voor en is een van de weinige typische protestantse kenmerken. Het zonnewiel (als Christus teken) en de gekerstende levensboom (of donderbezem) is meer dan eens te zien in een protestants gevelteken. De driespruit herinnert sterk aan de donderbezem en is als het ware de vervanger van het bliksemafwerende huislook. Het vaasmotief komt voort uit de sociale bovenlaag. Door het afwijzen van de uitgesproken kerkelijke symbolen zocht men een vervanger in de profane en decoratieve vormen.

N.L.

Bron: Literatuur: Jan Jans, Everhard Jans (1964) Gevel- en Stiepelte-ken in Oost-Nederland, uitg. van der Loeff bv, EnschedeInternet:wikipedia.org.Openluchtmuseum Ootmarsum

8

oeroude haaroffers en doen de zwanen ons niet denken aan de gewijde zwanen van de godin Friga? Vaak werd een paar dagen later van de krans en de zwanen broodpap gekookt.Verleden jaar was ik op palmzondag in Vreden in het Hameland museum. Daar in het Munsterland maken ze heel andere palmpasenstokken. Stokken werden geschild en daarna werden er met een mes in de lengte dunne slierten getrokken. Daardoor ontstonden er krullen. Afhankelijk van de lengte van de stok waren dat er één of meer. Bovenaan werd op sommige een sinaasappel geprikt. Heel leuk om te zien dat er op zo’n betrekkelijk korte afstand van de grens een heel andere palmpasen gebruikt wordt.

De week tussen palmzondag en Pasen wordt ook wel stille week genoemd. Volgens de overlevering is de paasnacht geheimvol en vol van bijzonder krachten. Het water van beken en bronnen bezit dan een wonderbare kracht. Wie zich daarin zwijgend wast, behoudt het hele jaar een blanke huid. Ook zou het geneeskrachtig zijn, als men het tenminste zwijgend schept.

De uitdrukking op zijn paasbest betekende dat de mannen niet meer in de zwarte duffel maar in zwart laken gekleed gingen. Het was de gewoonte om altijd wat nieuws aan te trekken al was het maar een paar nieuwe klompen.

Velen van u zullen zich nog goed de paaskoe herinneren. Tot eind jaren vijftig stond er in de week voor Pasen nog al eens een keer een slager met een versierde koe in de krant.

Gebruiken rondom PasenOnze verre voorvaderen vierden in deze tijd van het jaar het feest van de vruchtbaarheidsgodin Ostara. De Christenheid? herdenkt in deze tijd de intocht van Jezus in Jeruzalem (Palmzondag) zijn kruisiging en sterven (Goede Vrijdag) en zijn opstanding uit de doden (Pasen). Heel veel gebruiken uit het verleden keren, soms in een wat andere vorm, toch weer terug.

Wie van u wel eens in de Stiftskerk van Vreden is geweest, heeft daar ongetwijfeld het grote Hungertuch gezien dat aan de westkant van de kerk hangt. Jarenlang is het de gewoonte geweest dat in de veertigdagentijd een doek de scheiding vormde tussen het altaar en de rest van de kerk. In veel gevallen zullen dat aanvankelijk wel gewone linnen doeken geweest zijn. Later, zoals deze in Vreden, werden het soms hele mooie. Deze dateert uit 1619. Hierop is het hele lijdensverhaal en het laatste avondmaal te zien. De tekst vertelt dat het geschonken is aan deze kerk van de heilige Felicitas door Agnes abdis van Elten, Vreden enz. Onlangs zag ik dat het er niet meer hangt.Waarom het hongerdoek genoemd wordt staat niet vast, waarschijnlijk omdat er in die periode heel veel nadruk werd gelegd op vasten en boete doen. De laatste jaren worden ze, op een kleiner formaat in diverse kerken weer gebruikt. Vaak wordt daar om heen een actie georganiseerd voor een bepaald project.

De zondag voor Pasen wordt Palmzondag genoemd, op die dag worden van oudsher Palmpasenstok rond gedragen. Ik denk dat er onder de lezers van dit blad maar weinigen zijn die er in hun jeugd geen gehad hebben. Voor zover ik weet wordt er in Zutphen geen palmpasenoptocht meer gehouden. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. In een krant in 1925 las ik dat er in dat jaar zo’n feest werd georganiseerd door Zutphen Vooruit. In de Buitensociëteit werden er zo’n 250 door een jury gekeurd. Daarna werden ze in optocht met het padvindersmuziekkorps voorop door de stad gedragen. Dat muziekkorps werd gevolgd door een reuze palmpasen gemaakt door bakker Stijntjes uit de Groenesteeg. De broodkrans van deze palmpasen had een doorsnee van 1 meter 50. Daarop stonden 82 zwanen. Helemaal bovenop torende nog een grote zwaan. Het pronkstuk woog zo’n 50 kilo. Daarna volgden de kinderen met hun palmpasenstokken.

De rij werd gesloten door de bekende Zutphense muziekvereniging Crescendo. De meest voorkomende vorm in deze streek is een stok met twee dwarslatjes met daarop een gevlochten broodkrans. Op de punt van de stok wordt een zwaan gestoken. Op de broodkrans enkele kleinere. Verder wordt hij op verschillende manieren versierd. Soms met slingers van papier, aangeregen suikereitjes of iets anders. Waarom deze versiering? Mogelijk liggen ook hier banden met het verre verleden, verbeeldt de broodkrans het oeroude zonnerad? Of doet het denken aan een haarvlecht als herinnering aan

▲ Palmpasenstokken in Hamelandmuseum Vreden

9

De bekendste nog overgebleven gebruiken met Pasen zijn hier in deze streek ongetwijfeld: het eieren eten en de paasvuren.

Maar onlangs las ik in een artikel van een mevrouw uit Westervoort over een heel oud boerengebruik in de R.K. kerk. Het ging over een paasbrander. Dat is een wilgenstok van ongeveer 70 cm lang en drie cm. dik en helemaal schoon geschild waarin een kruisje gekerfd was. Deze paasbrander nam men mee naar de paaswake. Achter in de kerk maakte men in een platte kolenbak een vuur dat gewijd werd door de priester. Aan dat vuur werden ook de paaskaarsen aangestoken. De paasbrander werd ook in dat vuur gestoken en men liet die zo’n 20 minuten zwart branden. Hij verbrandde niet omdat het wilgenhout vers en nat was. Na de dienst werd de stok mee naar huis genomen en in het eerste deel van het achterhuis gehangen soms gebeurde dat ook in de nok zodat men beveiligd was tegen ondermeer blikseminslag. Heeft iemand dat gebruik ook hier gekend?

Het eten van eieren zowel ganzen- als kippeneieren is lange tijd een ware sport geweest. Er waren er die met gemak tien of meer eieren op konden. Hier in deze streken gebeurde dit meestal op de avond van de eerste paasdag bij het krentenbrood.Het stoken van vuren is erg oud. Onze verre voorouders joelden al om het vuur dat zij ontstaken ter ere van de lente godin Ostara. Die paasvuren worden soms al heel lang op dezelfde plaats ontstoken. Maar door uitbreiding van de verschillenden steden en dorpen is het hier en daar nog al zoeken. Maar als u op de avond van eerste paasdag de Achterhoek in rijdt zult u ze zeker tegenkomen. Soms hele grote zoals in Borculo, Barchem en Laren en Almen. Soms kleinere bij boerderijen en buurtschappen.Het paasvuur wordt nu op verschillende manieren aangestoken onder meer met fakkels. Oorspronkelijk moest dit gebeuren met maagdelijk vuur, gemaakt door vuursteen en staal.Natuurlijk gaat het niet alleen om het vuur. Gezellig is het er meestal wel en op sommige plaatsen is het plaatselijke muziekkorps present. Maar lol maken is ook een vast onderdeel vooral voor de jeugd. Dat was vroeger niet anders getuige een verhaaltje jaren geleden in een krant.

Wij de opgeschoten jongens maakten de handen zwart en gingen de deerns verschrikt maken en dan liepen ze voor je weg tot dat je ze achter een dikke boom te pakken kreeg. “En as dan een deerntje verschrikt was mos ie ze toch wel weer of kussen en woar zo’j dat noe better doon as achter een dikken boom. Och een mens is moar ens jong en van een smok achter een boom hef d’r nog nooit ene kiespien ekregen”. De tweede paasdag werd van ouds her gebruikt voor het bezoeken van familie. Dat werd wel Emmaus gaan genoemd, naar het Bijbelse verhaal van de mensen die vanuit Jeruzalem naar Emmaus reisden. J.K.

Nederlandse traditie met PasenSpeciale Nederlandse tradities zijn met een lampje te zoeken, maar wie goed zoekt vindt er vast nog wel een paar. Zoals hieronder vermeldt.

NotenschietenZo komt in het noorden van het land hier en daar het Notenschieten voor, waarbij deelnemers noten van een lijn afschieten. In Groningen en Drenthe werd deze sport al in de vroege twintigste eeuw gespeeld.

▲ Notenschieten

VlöggelenEen andere traditie die plaatsvindt elke Pasen in het Twentse Ootmarsum. Een heel ingewikkeld ritueel, waarbij een groot deel van de bewoners hand in hand in een lange sliert door de stad loot. Onderweg worden Paasliederen gezongen en tillen zij kinderen op wat de wederopstanding van Jezus moet symboliseren. De oorsprong van het vlöggelen is niet bekend. In 1840 wordt het al vermeld. Of de bewoners het voor die tijd al deden is niet beschreven. De Tukker zegt over het vlöggelen: onze ouders en voorouders deden het al. Een bijzondere traditie.

▲ Vlöggelen

10

de informatie en kennis via een mix van papieren boeken, online-informatief en e-books.De Graafschap bibliotheek volgt deze tendens. De collectie gedrukte boeken zal in de toekomst kleiner worden en het aantal beschikbare e-books zal in aantal toenemen en verder groeien.Leden van de bibliotheek hebben met hun pas toegang tot het e-bookplatform van de Bibliotheek. Mensen die nog moeten wennen aan het online zoeken naar boeken en informatie, kunnen een beroep doen op de deskundige medewerkers van de bibliotheek. Zij staan voor u klaar om u de weg te wijzen in de digitale wereld.

Voor bibliotheekleden is er nieuws over het lenen van e-booksHet lenen van e-books kan op drie verschillende manieren.1. Via de Bibliotheek app kunnen e-books worden

gelezen op smartphone of tablet. Na het downloaden van de app (app Store en Google Play Store) en e-books kun je offline lezen.

2. Online, op een computer of tablet. Dat noemen we streamed lezen.

3. Offline, door het boek te downloaden op een e-reader.

E-bookpluspakketDuizenden e-books titels zijn zonder extra kosten te leen voor alle bibliotheekleden.Vanaf april kunnen leesliefhebbers een e-bookpluspakket aanschaffen om de selectie van recentere titels te lezen.Het gaat om een pakket van 18 titels voor € 20, -.Meld je aan via www.bibliotheek.nl/e-books en start vandaag nog met het lezen van e-books.Je kunt duizenden e-books lenen bij de bibliotheek zoals thrillers, non-fictie, romans. Het lenen van e-books is voor leden van de bibliotheek een extra service, zonder extra kosten. Te leen voor vrijwel alle bekende apparaten.

Bibliotheek De GraafschapWat kunt u allemaal verwachten in de bibliotheekDe bibliotheek is een plaats waar u naast het lenen van boeken ook een ontmoetingsplaats vindt en werkplekken voor jongeren en ouderen. Jongeren maken er hun huiswerken en studeren er, kinderen worden voorgelezen. Volwassenen leren omgaan met nieuwe media en vormen een leesclub.

De bibliotheek is openbaar en dat betekent een plek toegankelijk voor iedereen. Waar je naar binnen kunt lopen om snel een boek te zoeken en te lenen.Een ontmoetingsplek, een fijne plek is de bieb, waar je wat langer kunt verblijven en andere mensen ontmoeten. Dat kan aan de leestafel, waar je rustig een tijdschrift of krant kunt lezen. Of gebruik maken van een werkplek met gratis internet, waar je huiswerk kunt maken en je sociale media of e-mail kunt checken. Andere bezoekers komen naar de bieb voor de culturele of educatieve activiteiten, naar een lezing met bekende schrijvers of dichters, of doen mee aan een leeskring, cursus of debat.

De bibliotheek is deskundig en vertrouwdEen plaats waar je kennis kunt vergaren over de wereld om ons heen. Een wereld waar wij zelf onze eigen weg in zien te vinden. Voor veel mensen is de bieb een betrouwbare bron van informatie, met een gevarieerde en overzichtelijk gepresenteerde collectie. Er is in de laatste jaren veel veranderd. Vroeger gingen we met een stapel boeken naar huis om informatie op te doen. Nu verkrijgen wij

De Graafschap bibliotheek volgt deze tendens.

Lezers reagerenAanvulling op artikel KruideniersMoerman Rembrandstraat 31, Schurink Laarstraat 118, Notten Emmerikseweg 33, Eggink Spittaalstraat 102, Wuestenenk Veerstraat 19 v/h Pickert, Onstein Kuiperstraat 19, Brink Weg naar Voorst 48, Wagenaar Troestralaan.

U ziet er waren er heel veel broodbakkers, slagers en kruideniers. Bedankt voor uw hulp.

Kruidenierszaak van Rouwenhorst op de hoek van de Beekstraat en de Dieserstraat. Bij het

bruggetje naar het Rijkenhage.

1

“Mevrouw, wat zit u hier heerlijk in de schaduw. Dat is wel uit te houden, hé?” Ik vertel hem dat ik het op prijs stel dat hij voor me van de fiets stapte en ik vertel hem ook dat ik hier alle dagen kom om te genieten van dit plekje. “Als vijfentachtig- jarige oude dame is dit mijn thuis, want voor de bomen ben ik een bekende hoor”, voeg ik er lachend aan toe.Mijn nieuwe vriend denkt hier even over na en antwoordt: “Ach wat toevallig. Mijn vader is ook vijfentachtig, En hij is ook alleen.” Na een korte pauze vervolgt hij zijn ontboezeming: “Mijn vader zegt vaak dat hij hoopt het laatste stukje van zijn leven niet alleen te hoeven blijven.”Mijn alarmbel gaat rinkelen en ik besef op hetzelfde moment dat ik niet in een valkuil wil trappen. Mijn antwoord is dan ook overduidelijk: “Tja, het kan leuker zijn met z’n tweeën, maar dat moet je maar afwachten. Iedereen hoopt op een hoofdprijs, maar de kans op de poedelprijs is erg groot. Vertel hem maar dat hij daar maar eens goed over na moet denken’. Dan voeg ik er heel eerlijk aan toe: “De mannen van mijn leeftijd, die ik ontmoet, daar ga ik meestal voor op de loop”. Mijn fietsvriend is even stil en kijkt me, diep onder de indruk, aan. Dan schiet hij in de lach en zegt: “Als u een beetje dicht bij mijn vader in de buurt zou komen, dan kon het wel eens zijn dat hij de eerste zal zijn, die hard weg zal lopen”. En daar kunnen we allebei hartelijk om lachen.De fietser klimt weer op zijn ijzeren paard en vervolgt zijn weg. “Doe de hartelijke groeten aan je vader”, roep ik hem lachend na. Vandaag besef ik weer eens heel goed dat een mens beter gelukkig kan zijn in z’n eentje, dan ongelukkig met z’n tweeën. Want gelukkig met z’n tweeën ligt helaas ver achter me.Terug naar de bomen! LIEVER ALLEEN

Rieke Leeuwrik

Een waar gebeurd verhaal

LIEVER ALLEEN In de schaduw onder de eeuwenoude bomen, zit ik op mijn vaste plekje te genieten van de stilte. Een stilte, die zoveel oude herinneringen bij me oproept en ik voel me zo dankbaar dat ik me, dank zij mijn goede geheugen, alles zó weer voor de geest kan halen. Bij mijn bomen vind ik altijd gehoor voor mijn verhalen. Maar ik luister ook graag naar de verhalen die de bomen mij in mijn oor fluisteren. Bijvoorbeeld als het gaat over mensen die meer dan honderd jaar geleden hier op deze plek verkoeling hebben gezocht, of geschuild hebben als het goot van de regen.Hier hebben vaders op het grasveldje gevoetbald met hun kinderen, en verliefde stelletjes zich, liggend onder de oude bomen, door de liefde laten betoveren. Honden- baasjes hebben hier hun honden uitgelaten, oude mannetjes hun pijpjes gerookt, en winkelmeisjes genoten van hun middagpauze. Ik zie het zich allemaal voor mijn gesloten ogen afspelen.Ons bestaan hebben we aan de plantenwereld te danken. Vanaf de oertijd, ver voor ons bestaan, hebben de bomen zuurstof geproduceerd, waardoor menselijk leven mogelijk was. Ik besef dat ik leef bij de gratie van het groene gebladerte. En ik betreur het dat de mensen zich hiervan niet genoeg bewust zijn, gezien het gebrek aan liefde en respect hoe ze met de natuur omgaan. In de stilte van mijn bestaan gaan er dagen voorbij, waarin ik mijn stem niet hoor. Ik ben al heel lang alleen, maar ik ervaar het niet als eenzaamheid. Iedere dag zoek ik wel naar een lichtpunt. Dat is genoeg om mijzelf gelukkig te maken. En vandaag is zo’n dag. Terwijl ik op mijn rollator onder de boom zit te mijmeren, nadert er een aardige jongeman op de fiets. Hij stapt af om een praatje met mij te maken.

11

Erve Brooks Broekhuisdijk 5 in Gelselaar, Tel. 0545-48 13 71

De boerderij en de keuken zijn dagelijks geopend.Op zondag 13 en zaterdag 19 april paaseieren schilderen vanaf 11.00 uur en eieren zoeken vanaf 14.00 uur.

Verder kunt u de museumboerderij Erve Brooks Niehof bekijken en treft u daar aan een weefgetouw,

een verzameling knipmutsen en een ouderwetse linnenkast en een alkoof. In een winkeltje leuke cadeautjes en Achterhoekse lekkernijen van vroeger. En oude landbouwwerktuigen in de schuren. Wandelafstand tussen Erve Brooks en Erve Niehof ongeveer 5 minuten.

advertentie

2

Wat zou Aornt dan wel zeggen. Lieve help, Geerte kon an de meugelukheid neet denken dat ’s waor zol können wodden. Maor ’t zal wel un dalles weazen, dat is ’t gewoonluk met lotteri’jen. In dat geval wödt Aornt niks gewaar en Dark Willem eume ook neet. Eaven stiekum at ze ’t lot ‘ekoch hef, zal ze ’t dan in de kachel gooien. Gin haan zal d’r ooit nao kraejen, dat zal ’t neet. Alleene zal ’t eur effen spieten van dee zestig cent, dee ze d’r veur hef uut’egeven. Afijn. A’j an de lotteri’je met doot dan mo’j dat maor veur leef nemmen. Maor waor zol ze ’t lot vestoppen dat ’t gin mensche vindt? Dat is veur Geerte nog un vraogstuk van belang. Dark Willem eume daor hooft ze niet bange veur te wezen, den kump narges in. Maor Aornt, da’s un slimmem op zo’n maniere. Den snuffelhannes zit oaveral in te pluuzen en te trekken. At den iets hemmen mot, plondert den alles nao en zet alles ’t underste boaven.

Waor mot ze d’r met blieven? In de vazen boaven op de kaste is niks gedaon. Zoo vaak at Aornt un töwken of un spieker mot hemmen kik e in dee vazen, ook al wet e wal tienmaol eerder, dat in dee vazen gin töwkes of spiekers te vinnen zunt. In de laaien, da’s ook niks weerd. In ’t gelddeusken ook neet. Da’s meestal leög en daor zal Aornt ’t lot daluk vinnen. En in ’t beddestroo…. Jao dat is iets.

Geerte beweagt zich met ’t lot in de richting van de slaopkamer. Maor op den dörpel dre’jt ze zich weer umme. Zi’j bedech dat ’t lot in ’t beddestroo ook neet veilig is. Daor kon es un moes in kommen, dee ’t lot an snippers kapot knagen. Zooiets zo’j altied zeen gebeuren a’j un gelukslot verstopt hadden. I’j zollen ow eiges veur de kop slaon. I’j zollen ow de heure uuttrekken. Nee in ’t beddestroo zal ze ’t lot neet vestoppen. Maor waor dan wel?”

Geerte mot lange naodenken. Dan krig ze un inval. In de opbergmap van distriepsiebonnen, daor is ’t lot veilig. Daor kump Aornt nooit an. Hi’j is t’r un soort bange veur. Hi’j hef van dee bonnenbeweaging ook niks gin vestand, net as de meeste mansluu.Geerte geet noa de kaste en effen later lig ’t lot veloren tusschen broodkaarten, vleischkaarten en Joost mag wetten wat veur kaarten meer. Geerte is now geröst. Hier zal gin mensche ’t lot zuuken. Dee veertien dage dat ’t nog duurt veur da’j de Koolhovensche markvelotting hebt, kan ’t daor good bewaard wodden.

Dagen gaot veurbi’j. De huuseluke beslommeringen en drukte nemt Geerte vaak heelemaol in beslag. Zi’j mot now ook vaak eiges nao ’t dorp um boodschappen te doon. Aornt vetrouwt ze al dee bonnen neet toe. Den slodderboks zol de bool veliezen en dan zatten ze d’r met. En Dirk Willem eume is un olde man, dee van bonnen niks afwet. Zoodoende geet Geerte eiges de boodschappen maor halen.

Veertien dagen gli’dt ongemarkt veurbi’j De eerste tied dach Geerte nog wel geregeld an ’t gelukslot.

12

’t Gelukslot van GeerteUn geppel van un jonge op un olde rammelkaste van un fietse, kump met klepperende spatborden de hei oaver spektakelen. Geerte, de vrouw van Aornt Pepelenkamp, zut um effen later veur zich staon in zwiegend afwachten.

“Zoo mien jonge en wat ha’j veur boodschap?” vrug ze. “Of i’j ook nog un lot mossen hemmen van de Koolhovensche mark?” zeg de jonge. “Un lot van de Koolhovensche mark. Ikke un lot. Nee mien jonge, ik lotte toch neet wat.”

“Daor kö’j veurhen niks van zeggen. I’j komt net zoo good es un keer gelukkig weazen as un ander. De hoofpries is un peerd.”

“Jao, dat wet ik,” zeg Geerte. Geerte drei’jt in gedachten de kommen rond in den afwaschbak en stapelt ze naoderhand op taofel. “Di hoofdpries un peerd,” prevelt ze veur zich hen. Maor dat zal toch wel niks wodden. “t Peerd, un duuzendste tref, toch, de kans he’j a’j un lot hebt. En behalven ’t peerd zunt t’r un hoop ander priezen. Vette varkes. Heeren- en damesfietsen en un hoop ander klungelderi’je meer, dat in de huusholling te passé kump. Eigeluk mos ze ’t doon en koopen d’r eentjen. Zoo heel stiekum. Aornt is vot. Dark Willem eume is ook vot. Zi’j kan dat doon zonder dat iemes ’t gewaar wödt. “Wat kost zo’n lot mien jonge?” vrug ze.

“Zestig cent,” antwoordt de jonge. “Now dan wach maor effen.” Geerte l”t ’t leste köpken in de afwaschbak liggen en dreugt zich de hande af an de schorte. “Lao’ s zeen dan.” De jonge treadt op eur too met un peksken lotten in de hand. “Trekt t’r eiges maor een uut,” zegt de jonge.

Geerte eur vingers bewesgt zich effen boaven ’t peksken. Z’j wiefelt. Zi’j wet neet welken zi’j nemmen zal. “Geef t’r maor eene,” zegt ze dan. Zi’j herinnert zich dat eur mooder zaliger vrogger altied zei: “Un onschuldige kinderhand trik ’t geluk eerder as de hand van un zondig mensch.”

De jonge, dee velangen um veerderop te können, trik met un vlugge beweaging d’r eene minnen uut ’t peksken. “Hierzoo, daor he’j ’t geluksnommer,” zeg de jonge. “Zoo vult daor ’t peerd op?””Jao, daor vult ’t peerd op,” glundert de jonge. Geerte vat ’t lot an en bekik ’t numeer. “Ik zal ow effen betalen.”

ZI’j geet nao de kaste in den hook en peutert vief dubbeltjes, un stuuver en vief centen uut un roestig kuukskeströmmeltjen.

“Kiek es hier.”Zi’j telt ’t geld an un riege op taofel neer. “Klopt. Ik hebbe ’t ‘ezeen,” zegt de jonge. Hi’j strik de centen in un grooten, grieslinnen buul en klotst dan oaver de planken vloer nao buuten. Geerte bekik ’t lot nog es. Jonge at t’r es wat op veel… . denk now es un ogenblik dat ’t peerd t’r op veel. Of un maol, of un varken, of un fietse.

1

zeg Aornt. Geerte kleurt “J… jao. Ik hebbe un lot veloren,” stottert Geerte un bitjen veleagen. “Hoo kom i’j d’r bi’j?” vorscht Aornt. “Och ik hebbe d’r eene ‘enommen van zo’n jonge. Ik dach ik hebbe net zoovölle kans um es gelukkig te weazen as un ander.” Geerte praot t’r maor luchtig oaverhen. He’j ’t lot bi’j ow?” vrug ze an ’t knechjen. “Jao en de baas zeg dat t’r ook iets op is ‘evallen.” “He’k wat ‘elot?” zeg Geerte. Meteen kump ze op de been. Zi’j grip den jonge ’t lot gewoon uut de hande. “Wat he’k, of wet i’j ’t neet ?” vrug ze jachterig. “De baas zei zooiets van un bom bommiere.” “Un wat?” “Un bom bomiere of bom bommeri’je, ik wet ’t neet krek.” “Un bom bommeri’je Aornt, He’j d’r ooit eerder van ‘eheurd?” vrug Geerte.

“Nee,” zeg Aornt. “Ik hebbe ’t nooit heurn nuumen.” Bombommeri’je.” “’t Zal wel een smoesjen weazen, pas maor op dat ze d’r owluu neet tusschen kriegt,” waarschouwt Dark Willem eume.

Ik hebbe un lieste, niks gin las,” zeg Geerte. Zi’j vlug nao de sloapkamer, waor ze de lieste hef laoten liggen. Effen later steet ze d’r met. Aornt schuf zien roesterig brilleken op de neuze en begint te zuuken. “Hier he’k ’t al. No 6532 priesnommer 118.” Aornt drei’jt de lieste um. Hi’j volgt met zien wiesvinger de ri’j getallen . 118 Bonbonnière, steet t’r. “verduld ’t steet t’r. Bombommiere of bombommeri’je, hoo mo’j ’t uut sprekken?”

De oogen van Geerte straolt van bli’jschap. “Gelukkig,” zeg ze, “ik hebbe wat. ’t Is wel gin varken of un maol of un fietse, maor ’t is wat. Un bom bom mière, wee hef t’r ze leaven ooit van ‘eheurd? Mien jonge i’j bunt vrendeluk bedankt hier en de baas ook,” zegt Geerte.

O, da’s wal good”, zeg de jonge en geet vot. “Aornt daluk nao Oldert van neuzen Hanne en vraogen of den ’t wet wat un bom bom miere is.”Aornt schut in zien oaverjas en geet. Oldert van neuzen Hanne kump met. “Ik denke,”zeg Oldert, dat ’t un groot dink is, Un soort kasjen of zoo. Bom mommiere of Bom bommeri’je, zuuk ’t warachtig maor uut. In ieder geval zo’w margen den ezel veur de windwagen spannen um ’t dink op te halen.

Oldert bleef nog wat praoten en maken allerhande gissingen um ’t vremde meubelstuk. Geerte sleep die nacht hos neet, zoo zenuwachtig en opgewonden was ze. Met spanning wachten ze den anderen margen dat Aornt en Oldert met de wagen weer kwamme. Eindeluk kwammen ze. Geerte zag niks op de wagen.

“W… waor he’j de bom bommeri’je?” stotteren ze. “Aornt sprong van de wagen en vuulen achter de jas. Un klein, mooi beksken van gekleurd glas kwam te veurschien. “Is

Maor naormaote de dagen vot gingen begon ze d’r al maor minder an te denken. En too in Koolhoven de groote velotting was, had ze ’t lot vegetten.

Zi’j dach neet an ’t lot en neet an de velotting; den dag ging veurbi’j zonder dat ze ’t wis.

Too op un veurmiddag zag ze de jonge weer, waor zi’j ’t lot van ‘ekoft hadde. Geerte kwam van de winkel en was al effen buuten ’t darp, too de jonge naost eur van de fietse sprong. “Hoo is ‘t. He’j ’t peerd neet ‘ekregen vrouw Peppelenkamp?’ vrug de jonge. “Guns an nog es too. Ik bun ’t heele lot vegetten. Is dee lotteri’j al ‘ewest?” O jé. Veur dri’j dagen al.” ”Ik hebbe d’r heelemaol neet an ‘edacht.” “Dan wette i’j neet of i’j wat hebt of niks?” ”Ik wette d’r niks af,” zeg Geerte. “Hier he’k nog un lieste. Nem maor met, ik hebbe um toch neet meer neudig. I’j meugt um hollen.”

De jonge tast nao de binnentesse van zien oaverjas en reikt Geerte un opgevouwen, bedummelde trekkingslieste oaver. “Ten hoogste bedankt mien jonge heur. Ik hoppe maor dat t’r un vet varken op ‘evallen is, ’t peerd zal wel vot weazen?” “Jao ’t peerd is vot,” zegt de jonge. “Dat dacht ik wel,” zeg Geerte. Geerte stopt de trekkingslieste in de karbies en geet wieter. In huus zal ze daluk de lieste naozeen, heel stiekum op de slaopkamer.”At Geerte thuus kump, zit Dark Willem eume alleene. “Zi’j grip in de kaste nao de map met bonnen en geet hiermet nao de slaopkamer. Teverig speurt ze tussen de volle bonnenvellen nao ’t lot. Maor hoo ze ook eur beste duut, zi’j kan ’t lot neet vinnen. Zee da’s now gek. Zi’j had ’t hier toch tusschen ‘estopt. Twee-, dri’jmaol kik ze de map secuur nao, zonder ’t lot te vinnen. “Dat begriep ik neet.””zegt Geerte in zich eiges. “’t Lot mot d’r toch weazen.” Later plondert ze de kaste nao. Dark Willem eume zegt: “Wat zuuk i’j toch?” “Niks”, zeg Geerte.

Ook in de kaste kan ze ’t lot neet vinnen. Geerte is t’r stille van. Ha’k now ’t nummer maor op’eschreven, dan kon ik mien troosten dat ’t allichte toch niks was wa’k ‘elot hebbe. Maor now wet ik ’t neet.Den heelen dag zat Geerte d’r oaver te piekeren waor of dat lot gestoaven of gevloagen mag wezen. ’s Aovonds zit ze samen bi’j de kachel. Aornt vetelt iets van zien handel en wat e daags alzoo beleafd hef. Dark Willem eume luustert en praot met. Geerte zeg neet volle. Eur gedachten zunt bi’j ’t lot dat ze kwiet is. Zi’j wil d’r neet oaver denken, maor zi’j mot t’r oaver denken. Now mos t’r es un varken op ‘evallen weazen of un maol of un fietse. ’t Kan. Zi’j wet ’t neet. Zi’j kan ’t neet gewaar wodden.

Tewiel zi’j zoo zit nao te denken, is t’r buuten gestommel an de veurdeure. Effen later kump ’t knechjen van Harbers de winkelier de kökken in. “De baas vroog of i’j ook un lot veloren hadden vrouw Peppelenkamp?” zeg de jonge. “Jao, zeg Geerte. Van bli’jschap vloag ’t t’r zoo inens uut. Aornt en Dark Willem eume kiekt eur an. “I’j un lot veloren?”

13

14

hebt bu’j d’r klar met.”zei Oldert.

“Zoo heurt daor bonbons in, dat he’k nooit ‘ewetten. Dee z”lt t’r wel nooit in kommen denk ik, maor in ieder geval was mien lot toch un gelukslot.”“Dat was ’t en a’j tied van leaven hebt, lot ie nog wel un keer ’t peerd.” Geerte zei: “Ik zal gek weazen, ik holle in ’t vevolg de centen leever vaste.”

Uit: Achterhoeksche vertellingen deel 3 van Herman van Velzen

sat de bombommiere?” “Dat is de bombommiere.” “Bonbonjière is ‘t,”verbetteren Oldert. “Zo’n dink maor?”zei Geerte teleur’esteld. “Tja,”zei Aornt. “En daorveur buut i’jluu kuukens met de windwagen nao ’t darp ‘ewest?”

“Wis i’j wat un bom, bom, ik kan ’t neet zeggen, veur dink was?” “Kom t’r maor in, ik hebbe de koffie gaar, in ieder geval mien lot is wel betaald, ’t is un aardig dink.” “A’j now maor zörgt da’j gin geld bonbons in

Het voorjaarHet voorjaar is gekomen,

de bladeren groeien aan de bomen.De winter is verdwenen,

en een nieuw seizoen is verschenen.

De kinderen spelen weer buiten,de zon schijnt door de ruiten.

Planten en bloemen komen weer tot leven,dat mogen we elk jaar opnieuw beleven.

Laat de lente bloemen bloeien,laat ze geuren en groeien.

Bloemen zullen straks weer geuren,de wereld zal weer kleuren.

De winter verdwijnt,als de lente langzaam weer verschijnt.

Bron: Plazila.com

Museumboerderij LebbenbruggeLebbbenbruggedijk 25 7271 SB Borculotel. 0545 272178e-mail: [email protected]

Programma in april en mei

April 20145, 6 april 2014: Museumweekend (gratis entree)Thema: “Nog niet bekend”.21 april 201: (2e paasdag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur)Activiteit voor kinderen (met ouders) van 13.30 uur tot 16.30 uur. Met o.a. eieren verven, eieren zoeken, kleurplaten met wedstrijdelement, springkussen.

Mei 2014 1 mei tot 31 oktober 2014: Het museum is alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

10 mei 2014: Lebbenbruggedag, tevens opening van het seizoen. Ook is op deze dag de opening van de permanente expositie “meester” H.W. Heuvel, H. Odink en G.A. van der Lugt. In 2014 staat de heer H. Odink centraal.

Achterhoekse gezegde“Hoo eerder, hoo better,”zae ’t muuske

en liep de katte in den bek

advertentie

315

Gesponsord door

ONBEKENDDe foto van de vorige keer heeft alleen opgeleverd dat het waarschijnlijk een verhuis- transportwagen is. Deze keer een foto van een KOOKSCHOOL in Vierakker of Vorden.

Weet u de namen die nog missen? En als er verkeerde bij staan gaarne uw mening. U kunt deze foto nog niet op de website van het Regionaal Archief Spiegelstraat 13 7201 KA Zutphen vinden, maar daar kunt u wel uw reactie kwijt, of via [email protected] of bij de redactie van de Bornkrant.

Met vriendelijke groet, Jan Rossel.

Staand: 1. Onbekend; 2. Onbekend; 3. Marie Borgman; 4. Liene Obbink; 5. Johanna Rossel; 6. Meester Pen 7. G. Gotink?; 8. Onbekend;

Schooljuffrouw? 9. Heiltje Boschloo;10. Leis Schoenaker;11. Johanna Garssen; 12. Anna Boschloo.

Zittend: 13. Geertje Makkink; 14. Onbekend; 15. Riek Garsen; 16. Bertha Dekker?; 17. Toontje Borgman?

HaikuSpelende hondjes

Spel van twee hondjes,Zo vriendelijk en vrolijk.

Wat een les voor ons

16

RijbewijskeuringRijbewijskeuring voor 70+ plussers in Vorden, bij Sutfene en Regelzorg, locatie MFC Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te ZutphenHet CBR raadt aan, om tenminste drie maanden vóór de vervaldatum van het huidige rijbewijs, actie te ondernemen voor de verkrijging van een nieuw exemplaar. Laat uw ogen meten voor u gekeurd wordt bv. door een opticien. Neem uw bril of contactlenzenmee.Zorg voor een formulier “eigen verklaring”, bij de gemeente te verkrijgen.Neem ochtendurine mee.Neem uw huidige rijbewijs mee.

Rijbewijskeuring in Vorden; eerste halfjaar 2014

Wie 70+ is moet zich voor een nieuw rijbewijs eens in de 5 jaar medisch laten keuren. De ouderenbonden in Vorden e.o. bieden deze keuring voor leden tegen een laag tarief aan van € 25, -.

Locatie: Woon- Zorgcentrum Sensire ”de Wehme”, Nieuwstad 32 te Vorden. Maak tijdig een afspraak via de mevr. S. de Vries, ANBO- Vorden. Tel. 0575-55 08 06. De keuringsdata: zaterdagmiddag 19 april, 24 mei, 21 juni 2014

Vertrouwde rijbewijskeuringen Zutphen via Regelzorg

ZUTPHEN - 70-Plussers, chauffeurs jonger dan 70 jaar met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten, die een rijbewijskeuring moeten ondergaan, kunnen in Zutphen terecht bij MFC Waterkracht aan de Ruys de Beerenbrouckstraat 106. Het tarief varieert van € 35, -. tot € 70, -. voor jongere chauffeurs.

De keuringsdata eerste kwartaal 2014 op maandag: Een afspraak maakt u via 088-23 23 300. De check staat onder auspiciën van Regelzorg

Sutfene Rijbewijskeuring voor 70+

Iedere 2e dinsdag van de maand biedt Sutfene 70 –plussers uit Zutphen en omgeving rijbewijskeuringen aan. De kosten voor deze keuring bedragen € 30,00 inclusief BTW. De keuringsdatum is op de tweede dinsdag van de maand. De keuringen worden gehouden in De Lunette aan de Coehoornsingel 3, 7201 AA in Zutphen. Voor aanmeldingen kunt u contact opnemen met Behandelcentrum Sutfene, telefoon: 0575-594 171. Voor algemene informatie Dhr. Crijns, arts- specialist ouderengeneeskunde, telefoon: 06 23 055 689.

Rijbewijskeuring

advertentie

Radio Kerkplein Radio Kerkplein is een gevarieerd programma van gesprekken en muziekElke zondag op de kabel 93.1, radio via FM 106.1 of Berkelstroom.nl

Met de volgende onderwerpen:10.02 uur: Kerkelijk nieuws10.08 uur: Kinderverhaal 10.20 uur: Geestelijke muziek10.45 uur: Plusminus: een overdenking, gedicht of kort verhaal11.02 uur: Kerkelijk nieuws11.08 uur: Klassieke muziek11.20 uur: Gesprek over een actueel onderwerp12.02 uur: Kerkdienst.

Zondag 6 april: Plusminus: “Op verhaal komen” door ds. Wim Stolte. Gesprek: Interview met ds. Liesbeth Burger over de theatervoorstelling “as I left my fathers house”. Over asielzoekers- problematiek. Kerkdienst: Leger des Heils

Zondag 13 april: Plusminus: Een overzicht van allerlei activiteiten in de stille week; zoals de vespers, wandeling langs kerken enz.Gesprek: Kennismakingsgesprek met ds. Els Diepenveen. Warnsveld.Kerkdienst: Baptistengemeente.

Zondag 20 april: Plusminus: Column van Ton van Ingen Schenau.Gesprek: Nieuwe liederen in het nieuwe Liedboek voor de veertigdagentijd en Pasen. Door ds. Gerard van der Brug en Gert Oldebeuving. Kerkdienst: Martinuskerk Warnsveld.

Zondag 27 april: Deze uitzending wordt verzorgd door de Evangelische gemeente.

De programma’s zijn nog tot een week na uitzending te beluisteren op www.B-FM.nl

www.sutfene.nl 0575 - 594 444

wonen

welzijn

zorg

behandeling

1

SBOG en de toegankelijkheid van de NS stationsSBO- lid Th. Engelen was op 27 februari in het Provinciehuis te Arnhem met 20 afdelingen van de samenwerkende ouderenbonden aanwezig bij de overhandiging van het stationsrapport “Traject NS Zutphen-Arnhem”.Gedeputeerde mevrouw Bieze nam het rapport in ontvangst.

Met betrekking tot het station te Zutphen is er sprake van:

1. Ontbrekende geleide lijnen voor slechtzienden in de stationshal naar de taxistandplaatsen.2. Borden met vertrektijden van de bussen in de hal ontbreken.3. Een zitgelegenheid in de hal ontbreekt evenals… .4. Bagagekluisjes.

De laatste 2 tekortkomingen zijn in een vorig rapport ook al vermeld.

De SBO Zutphen mag nu toch hopen dat deze verbeteringen er komen.

Help ons door bij klachten over het station te mailen met [email protected] of tel.0481-453680.

17

SBO-Zutphen/Warnsveld de samenwerkende bonden voor ouderen

ANBO, KBO en PCOBSecretariaat: dhr. drs. W. Wedemeijer Radeland 6, 6971 LV Brummen Tel. 0575-562072 e-mail: [email protected]

In stromend water wordt geen beeldweerkaatst, wel echter in het spiegelende

oppervlak van een stille vijver.Alleen wie zelf rustig is, kan een rustplaats

bieden aan allen die rust zoeken.Lao Tse (604 – 507 v Chr.)

Chinees � losoof en stichter van het Taoïsme

18

e-mail: [email protected]: www.kbogelderland.nl, regio’s en Afdelingen, Z, (Zutphen)Bankrekeningnummer: NL29 INGB 0000 6021 59Kvk.nummer08158894

Katholieke belangen Organisatie voor Seniorenafdeling Zutphen en omstrekenSecretariaat: dhr. A.F.A. Loderus, Heeckerenlaan 16, 7203 BC ZutphenTel. 0575-515280

Sporten met de KBO bij SutfeneDe 8 leden van de samenwerkende bonden zijn zeer tevreden over het uur sporten op dinsdagmorgen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.Bij voldoende deelname kan er een extra groep gevormd worden op woensdagmorgen.Opgave en info bij Hanneke Geurtsen tel. 0575-522954 of email [email protected]

Raadsverkiezingen van 19 maart jl.Intussen zijn de verkiezingen achter de rug. Het is nu afwachten hoe de samenstelling van het college zal worden. Komt er wel of geen WMO raad? De KBO zal op 14 oktober zich laten informeren door de heer Noordam (Sociale zaken Gemeente Zutphen) over de wijzigingen en aanpassingen van het gemeentebeleid.

Gespreksgroepen kleine geloofsgemeenschappen o.l.v. Pastor J. van Kranenburg.Hiervoor hebben zich inmiddels 10 deelnemers gemeld. De eerste bijeenkomst is geweest op 18 maart.

KBO middag over erfrecht- testament- successiewet goed bezochtOp dinsdag 18 februari hield notaris Mr. Daan Siebelink van Tap en van Hoff notarissen een presentatie over de nieuwe notariële regels die nu gelden.

Op 19 april 2012 gaf Mr. Siebelink ons ook al een inkijk in de Notariële actualiteiten. Op veler verzoek kwam de notaris wederom naar KBO Zutphen. Een logisch besluit daar er na 2012 nog al het een en ander is veranderd.Denk aan de Successiewet 2014. De mogelijkheid tijdens het leven reeds belastingsvrij schenkingen aan de kinderen te doen. Jaarlijks ieder kind € 5229.-.Kleinkinderen/Derden € 2092.-. Sinds 1 oktober 2013 tot € 100.000.-. vrijstelling.Gunstig voor een ieder die voor zijn toekomstige erfgenamen belasting wil besparen. Schenken verkleint immers de erfenis en daarmee de successiebelasting. Heel actueel. Nu ook van belang voor het verlagen van de zorgbijdrage (AWBZ).

Ook het testament aanpassen kwam aan de orde. Het ”Radar testament” (2 traps). Tevens het levenstestament. Dit is belangrijk als U tijdens het leven zelf niet meer uw eigen zaken tijdelijk of definitief kunt behartigen.In dit testament regelt men wie beslissingen kan nemen over Geld, Medische behandeling, Opname in een verzorging- of verpleeghuis, Over inboedel en huis enz.Schenking op papier kan via een notariële akte. Denk hierbij wel aan een privéclausule en inbrengverplichting. Men betaalt jaarlijks daadwerkelijk 6 procent rente. Mr. Siebelink werd bestookt met vele vragen. Resultaat: Een geslaagde middag.

Mocht U na mijn beschrijving van deze infomiddag ook met vragen zitten neem dan gerust contact op met Notariskantoor Tap en van Hof te Lochem tel.0573-298398 ofvia e-mailadres: [email protected] De website is www.tvhnotarissen.nl Zij bieden U gratis aan een vrijblijvende bespreking over alle notariële zaken.

KBO- SecretarisFerdi Loderus.

19

KBO- Activiteitenkalender voor de periode van 8 april t/m 13 mei 2014.

Dinsdag 8 april 14.00 uur Gebedsviering “Op weg naar Pasen” door Pastor J. van Kranenburg.Donderdag 10 april 14.00 uur Autoreisje naar de boerderij van GGnet. 7.50 p.p. incl. koffie. Opgave bij Annie Westendorp tel. 516842 of Annie Rood tel. 524885.Dinsdag 15 april 14.00 uur Kaarten en Paasstukjes maken met mevrouw v. Midden en mevrouw van der Hoeven. Dinsdag 22 april 14.00 uur Inloopmiddag, kaarten en spelletjes.Woensdag 23 april 09.00 uur Treinreis o.l.v. Lya Berntsen naar een museum in Amsterdam.Dinsdag 29 april 14.00 uur Optreden van Sander Grotendorst met zijn theatergroep. Zij brengen het toneelstuk “Vlinderwerk”.Dinsdag 06 mei 14.00 uur Filmmiddag door Jan Rossel uit Warnsveld. Onderwerp: Zutphen en Warnsveld in het verleden.Dinsdag 13 mei 14.00 uur Inloopmiddag, kaarten en spelletjes.

Info over het programma bij Hanneke Geurtsen tel. 0575-522954 of per email:[email protected] de inloopmiddagen zal het Hubertusplein naast de kerk voor onze leden geopend zijn.Ook ouderen die kennis willen maken met de KBO zijn bij een programma van harte welkom. Bekijk ook onze website: www.kbogelderland.nl, vervolgens regio’s/afdelingen en dan Zutphen.

José Klooster winnaar van de loting n.a.v. onze enquête KBO-Zutphen.

Donderdag 27 februari jl. hebben de Heer Ferdi Loderus en ondergetekende een bezoek gebracht aan José Klooster in haar nieuwe onderkomen op het Oude Bornhof. Na de koffie en een rondgang door haar sfeervolle huis hebben wij José verrast met het uitreiken van een theaterbon. Uit de circa 30 inzendingen was haar formulier uitgeloot. Het was een echte verrassing daar de verloting al enige tijd geleden gebeurd was. Door de drukte van de verhuizing was zij het al helemaal vergeten. Nu kan zij samen met haar dochter of zoon een interessante voorstelling uitzoeken. Wij wensen haar een prettige avond toe,

Hanneke Geurtsen

Uw KBO- bestuur vraagt Uw hulp bij de”Organisatie bezorging Bornkrant en Nestor” Toos Stevens en Ton Gabriël hebben aangegeven eind mei met deze bezorgdienst van onze bladen te willen stoppen. Het bestuur is hen veel dank verschuldigd voor de vele jaren dat zij dit belangrijke werk hebben gedaan. Wie wil deze taak nu op zich nemen?

Deze vrijwilligersfunctie omvat de volgende werkzaamheden:10 keer per jaar, op de laatste donderdag van de maand moeten de plusminus 370 Nestorbladen en Bornkranten worden verdeeld in pakketjes en daarna worden afgeleverd bij de 23 wijkhoofden/bezorgers en 16 bladen per post.In de zomermaanden juli\augustus worden geen maandbladen geleverd. Men moet in het bezit zijn van een auto. De gemaakte onkosten worden uiteraard vergoed. Daar de verspreiding van Nestor en Bornkrant van groot belang is voor onze KBO Zutphen-Warnsveld in verband met de nieuwsgaring vragen wij dringend of er misschien iemand bereid is ons hiermee te helpen. Het kost U maar 10 dagen per jaar.Neem s.v.p. contact op met het secretariaat. Ferdi LoderusHeeckerenlaan 16, 7203BC Zutphen. Tel.0575-515280 of [email protected]

Nieuws van en voor de PCOB afdeling Zutphen-Warnsveld.Gelukkig kan ik u melden, zoals u uit onderstaand verslag van de ledenvergadering kunt lezen, dat Ina Nijenhuis is herbenoemd en Henk de Klerk is benoemd als nieuw bestuurslid en secretaris van onze afdeling. Het vernieuwde bestuur bestaat nu uit.Voorzitter: dhr. K. Brouwer, Rijksstraatweg 32, 7231 AG Warnsveld tel. 0575- 526518; e-mail: [email protected]: dhr. H.H. de Klerk, K. Doormanstraat 50-44, 7204 JL Zutphen tel. 0575-525681, [email protected]: dhr. H.H.J. Kroes, Rietbergstraat 82, 7201 GL Zutphen tel. 0575-519080; e-mail: [email protected] & Leed: mevr. H. Dolstra, Van Dorthstraat 15, 7203 BT Zutphen(Zutphen) tel. 0575-511440; e-mail: [email protected] & Leed: mevr. M.M. Nijenhuis, Het Horseler 4, 7232 GB Warnsveld(Warnsveld) tel. 0575-525418; e-mail: [email protected]

We zoeken nu nog een aantal dames (heren mag ook) die Henny en Ina willen helpen met het af en toe bezorgen van een bloemetje of een kaartje bij verjaardagen en/of jubilea.

De secretaris wacht op uw telefoontje.

Commissie Bijeenkomsten: Coördinatie: mevr. G. Wonnink en mevr. N. Brouwer, p/a Rijksstraatweg 32, 7231 AG Warnsveld tel. 0575-526518; e-mail: [email protected] Belastinghulp: dhr. H.H.J. Kroes, tel. 0575-519080

Contributie 2014: € 34,-- individuele leden € 53,50 samenlevingsverbanden.RABO-bankrekening: NL28RABO0153542985 t.n.v. PCOB afd. Zutphen/Warnsveld

Bornkrant: Voor de goede orde, naar aanleiding van vragen hierover, de PCOB betaalt het abonnement voor zijn leden, een vrijwillige bijdrage mag natuurlijk altijd, maar dat is aan U.

Verslag van de ledenvergadering op donderdag 27 februari 2014, in de Eekschuur, Warnsveld.

De voorzitter, de heer Klaas Brouwer opent de bijeenkomst en heet allen hartelijk welkom, in het bijzonder ds. Anneke de Hoop, predikant Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten. Zij zal na de pauze een lezing houden over: De kunst van het ouder worden. Hierna volgt een kennismakingsronde van bestuursleden voor de vele aanwezigen en wordt Psalm 71, vers 4 en 10, gezongen.Het verslag van de ledenvergadering van 28 februari 2013 wordt goedgekeurd. De penningmeester behandelt de jaarrekening. Het aantal leden neemt iets af. Dit is o.m. het gevolg van overlijden. De kascommissie meldt, dat de financiële stukken akkoord zijn bevonden en verzoekt om de penningmeester decharge te verlenen.

Er zijn twee bestuursleden die aftreden, t.w.: mevrouw Ina Nijenhuis en de heer Frits Luca. Mevrouw Nijenhuis heeft zich herkiesbaar gesteld. Zij wordt herkozen. De heer Luca stelt zich niet herkiesbaar i.v.m. gezondheidsomstandigheden. Voor hem in de plaats komt Henk de Klerk, die het secretariaat op zich neemt.

20

Protestants Christelijke Ouderen Bondafdeling Zutphen-WarnsveldSecretariaat: dhr. H.H. de KlerkKarel Doormanstraat 50-44, 7204 JL ZutphenTelefoon 0575-525681E-mail: [email protected] klik op >> activiteiten in de regio >>gelderland >>afdeling Zutphen-Warnsveld

21

De heer Luca en zijn echtgenote worden beiden bedankt. Mevrouw Luca voor haar werk als coördinatrice van de bijeenkomsten. De scheidende secretaris voor zijn inspanning gedurende vele jaren. Op een vrolijke manier, nl. een gezongen gedicht werden beiden nogmaals bedankt. Enkele cadeaus en een mooi boeket bloemen werd overhandigd. Ook mevrouw Zadelhoff ontving een bloemetje als afscheidscadeau voor het vele werk dat zij deed in Warnsveld. Hierna volgt de pauze.

Na de pauze wordt begonnen met het zingen van Psalm 71 vers 13 en krijgt ds. Anneke de Hoop het woord. De titel van haar lezing is: De kunst van het ouder worden. Ze begint met het laten horen van het lied: Oud en afgedankt. Aan de hand van beelden, die geprojecteerd worden, stelt ze de vraag: Hoe doen we dat, ouder worden? Hoe beleef ik het? Is ouder worden vreselijk? Is het mooi om oud te worden? De een heeft op oudere leeftijd nog een volle agenda; de ander kijkt terug. Belangrijke dingen schuiven we naar de achtergrond. Weinig mensen zijn trots om ouder (in leeftijd) te worden. Ouderen voelen zich (soms) tot last van de samenleving.Willen we wel oud worden? Aan de hand van een artikel van de schrijver Suurhof zegt ze: 60 tot 80 jaar is prachtig; 80 tot 100 is bedonderd. Je conditie, gezondheid e.d. gaan achteruit. Dit zul je moeten accepteren. Veel oudere mensen zien de toekomst als bedreigend; niet meer kunnen leven zoals je graag wilt. Hierop verwijst ze naar de tekst in de 71e Psalm.

Na het aanvaarden volgt het loslaten, het alleen zijn. Loslaten betekent: het loslaten van bezit: nu geven in het leven (en er nog plezier aan beleven) en niet na het overlijden van de persoon. Loslaten van de gezondheid; van relaties, van seksualiteit, tederheid en intimiteit. Maar ook het loslaten van macht; het ego, het eigen ‘ik’ is moeilijk. Wat waren we trots op onze gezondheid, onze macht. Daar is niet veel van over. Spreekster besluit met het lied: Als daar muziek voor is, een aansprekende tekst.De voorzitter bedankt haar. Het is knap voor een, in onze ogen, nog jonge vrouw om zo tegen de ouderen aan te kijken, je hebt ons een spiegel voorgehouden, aldus de voorzitter.Na het zingen van lied 835 leest hij het gedicht Levensavond en bedankt de aanwezigen.

De secretaris.

PROGRAMMA 2014 van april t/m mei 2014

Dinsdag 15 april: PAASBIJEENKOMSTliturgie: Gerda Wonnink en Nettie Brouwerafsluiting met: “BROODMAALTIJD” Aanmelden kan bij Nettie Brouwer, tel 526518 Eigen bijdrage: € 7,00.

Donderdag 22 mei: Lezing met diapresentatie: “Het koninklijk huisdoor: Dick Lammers uit Eibergen

Alle bijeenkomsten worden, tenzij anders aangegeven, gehouden in de “Eekschuur”, Bonendaal 2 te Warnsveld. Aanvang: 14.30 uur.Hebt u zelf geen vervoer dan kunt u:- in Zutphen contact opnemen met Hans Kroes (519080) en- in Warnsveld/Leesten met Ina Nijenhuis (525418).

Nadere informatie over bijeenkomsten bij: Nettie Brouwer, tel. 526518.

22

Secretariaat: Afdeling Zutphen/Warnsveld

Mevrouw H.J. Faber-MeijerVan Nagellplein 6, 7231 KD Warnsveldtelefoon: 0575-529649, e-mail: [email protected]/zutphen-warnsveld

NIEUWS UIT DE AFDELINGAfscheid van Herman Moekotte.Op11februari hebben een groot aantal mensen, waaronder ANBO- leden en het ANBO- bestuur in de Omarming afscheid van Herman genomen. Het was een ontroerende en warme afscheidsdienst, volkomen waardig aan de mens zoals we Herman kenden.

Verslag van de ledenvergadering op 13-02-2014De voorzitter, Harry te Boekhorst, heet de aanwezigen hartelijk welkom.Hierna wordt aandacht geschonken aan de leden die in het afgelopen jaar zijn overleden, met speciale aandacht voor ons bestuurslid Herman.Vervolgens doet Harry verslag van landelijke en plaatselijke veranderingen.Landelijk verandert er voor onze afdeling weinig, we kunnen op de ingeslagen paden voort wandelen.Plaatselijk zijn wel een aantal zaken veranderd: de Beverbus rijdt niet meer en de koffiekamer in de Born is gesloten.Gelukkig kan de Bornkrant in de huidige opzet en frequentie blijven bestaan. Na goedkeuring van de agenda lezen Iet en Harry het jaarverslag voor.Elly Bertholet leest het financieel jaarverslag over 2013 voor en deelt mee dat de ANBO voor 2014 1000 euro bijdraagt aan de Bornkrant.Dan worden vragen uit de zaal gesteld. De vragen gaan over: meer activiteiten voor leden die deze vergadering niet kunnen bezoeken, de museumplusbus en de rente van de SNS ten opzichte van de rente bij de INGbank.De heer Rademaker zal een stukje voor de Bornkrant schrijven over rondwandelingen door Zutphen.Ook wordt er nog gemeld dat de toegangsprijs van 8 euro voor de Luxor te hoog is.Harry geeft een kort verslag van de diverse activiteiten en van de werkzaamheden van de attentiecommissie. Gerda vertelt over de ledenadministratie en meldt verheugd dat zich 12 nieuwe bezorgers voor de Bornkrant hebben aangemeld.In de rondvraag laat mw. Hissink weten dat de gegevens over de activiteiten in de laatste Bornkrant niet kloppen. Voor de volgende editie is dit reeds aangepast. In de Bornkrant zal een oproep geplaatst worden voor vrijwilligers voor de Bingo. Ook komt er een oproep uit de groep Scrabblespelers om mee te komen doen op maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Rode Zaal.Margriet Schuring vraagt om hulp bij de Bingo. Dhr. Rademaker raadt ouderen, die problemen op het digitale vlak hebben, een lidmaatschap van Seniorweb aan. Perspectief, de SBO en Het Gilde geven eveneens computercursussen. Om 15.45 uur wordt de ledenvergadering afgesloten en na een korte pauze volgt een interessante uiteenzetting door de heren van de Ziel en van den Akker van Slachtofferhulp.De vergadering wordt om 16.30 uur afgesloten. De Voorzitter bedankt alle aanwezigen voor hun inbreng, wenst de blijvers smakelijk eten en de anderen wel thuis.

OPROEP VRIJWILLIGERSVoor de organisatie en begeleiding van de Bingo zoeken wij nog vrijwilligers.Helaas moest door gebrek aan vrijwilligers de Bingo in de Born al stoppen.Deze oproep is dus dringend.

VERSTERKING GEVRAAGD!De Scrabblespelers willen graag meer deelnemers hebben. Zij spelen op maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Rode Zaal in de Born. U bent van harte welkom.

ActiviteitenMaandag 7, 14, 21, 28 april 14.00 uur de Born SrabbleDinsdag 1 april 14.00 uur Het Bornhof BingoDinsdag 8 april 13.30 uur Warnshuus KoersbalMaandag 21 april 14.00 uur 2e Paasdag xxxxxDinsdag 22 april 13.30 uur Warnshuus KoersbalDinsdag 29 april 14.00 uur Warnshuus Bingo

Maandag 12, 19, 26, 5 mei bvrd 14.00 uur de Born ScrabbleDinsdag 6 mei 14.00 uur het Bornhof BingoDinsdag 13 mei 13.30 uur Warnshuus Koersbal

Actie voor alle bestaande en nieuwe ledenOp vertoon van uw ANBO- pas krijgt u: - Bij Liesbeth-The Greenroom, de Brink, Zutphen 5% korting op al hun artikelen.- Bij alle Mediq-apotheken in Zutphen en Warnsveld, 5% korting bij aanschaf van medicijnen die niet op recept

verkrijgbaar zijn.- Bakker van Zuylen bezorgt gratis bij een aankoop van € 12,50.- Pcwinkel Repairhouse, Stationsstraat 10, biedt u de volgende acties aan: A. VeiligheidsprogrammaBullguard Internet Security van €49,95 voor €34,95 en de installatie hiervan is gratis. B. 5% korting op alle compatibele inkt. C. Bij aanschaf van een nieuwe computer/laptop is de eerste APK gratis.

Nieuws uit het landGezocht Regiocoördinator Regio Midden (onbezoldigd)

ANBO zoekt een organisatorisch talent voor Regio Midden: Utrecht, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Wij zoeken een enthousiaste, daadkrachtige en besluitvaardige vrijwilliger, die verantwoordelijk is voor een soepele regionale organisatie en processen en vrijwilligers coördineert.

U bent:• Op zoek naar een vrijwilligersfunctie, waarin u uw leidinggevende kennis en ervaring kwijt kunt.• Zelfstandig, daadkrachtig en besluitvaardig• Bedreven in het omgaan met vrijwilligers en in staat hen te begeleiden in hun dagelijkse werk• In staat regionale werkplannen en begrotingen op te stellen

ANBO vraagt van u:• Gedegen kennis en ervaring in het managen van menskracht en processen, zodat er een soepele regionale

organisatie ontstaat. U stelt jaarlijks een regionaal werkplan op en samen met de regioadministrateur de regiobegroting

• Affiniteit en ervaring met een managementfunctie• Affiniteit met het werk, de koers en de toekomstvisie van ANBO

Bekijk het profiel via www.anbo.nl Meer informatie of reageren? Mail naar [email protected]

ANBO in de persDagelijks is op onze website bij Nieuws de mening van ANBO te vinden over een bepaalde actualiteit op onderwerp die onze achterban raakt.

Hieronder een overzicht van onlangs verschenen nieuwsberichten:21-02-2014 Alleen telefoonboek voor wie wíl20-02-2014 Groningen loopt voorop met seniorenwoningen20-02-2014 Zorg en veiligheid tellen bij lokale verkiezingen14-02-2014 ‘Cultuurverandering zorg nu al nodig’11-02-2014 Toch AOW-‘straf’ bij samenwonen ouder/kind11-02-2014 Mogelijk wettelijke norm pinautomaten

23

BEZOEKT U OOK ONZE AFDELINGSWEBSITE?

Ons adres is WWW.ANBO.NL/AFDELINGEN/ZUTPHEN-WARNSVELD

Perspectief Zutphen ondersteunt en adviseert ouderen in Zutphen en Warnsveld op het gebied van informatie en advies, diensten en ontmoeting en activiteit.

Informatiecentra Waterkracht en de BornInformatie over voorzieningen voor ouderen, wonen, welzijn en zorg en alle diensten en projecten van Perspectief; aanmelding voor activiteiten.

VrijwilligerscentraleDe vrijwilligerscentrale Zutphen, gevestigd aan de Oude Bornhof 47a te Zutphen, is een onderdeel van Perspectief Zutphen. U kunt daar terecht voor alles wat te maken heeft met vrijwilligerswerk zoals:- Vacaturebank Voor organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers en vrijwilligers die op

zoek zijn naar vrijwilligerswerk. Dit kan zowel digitaal als via een persoonlijk gesprek.

Openingstijden: maandag, dinsdag en donderdag van 10.00-15.00 uur. Telefonisch bereikbaar: 0575 515893

- Cursusaanbod Deskundigheidsbevordering t.b.v. vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

gericht op persoonlijke verdieping, sociale vaardigheden, beleid, presentatie en diverse thema’s. Voor informatie: telefoonnummer 0575 519613

- Mantelzorgondersteuning Wij bieden ondersteuning d.m.v. een persoonlijk gesprek, lotgenotencontact,

mantelzorgsalons of geven informatie en advies over regelingen. Telefoon: 0575 519613.- Maaltijdservice Warme en vriesverse maaltijden aan huis bezorgd in de gemeente Zutphen.

Telefonisch bereikbaar: 0575 515717 van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.

BuurtbemiddelingBuurtbemiddeling is voor alle inwoners van de gemeente Zutphen die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen.Bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00-17.00 uur via telefoonnummer: 0575 519613.

Informatieve huisbezoeken T!PKosteloos informatie thuis over voorzieningen en regelingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. U ontvangt hiervoor een uitnodiging.

Sociaal werkSamen kijken wat kan en u vraagt, wij ook. Deze maatschappelijke hulp noemen wij Sociaal Werk. U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag. Telefoon 0575 519613 van 09.00 tot 17.00 uur.

ActiviteitenVerschillende buurtgerichte activiteiten op het gebied van ontmoeting en (re)creativiteit, scholing, lichaamsbeweging en preventie.Kijk voor meer informatie op de website: www.perspectiefzutphen.nl

Informatiecentra

Locatie de BornOude Bornhof 47a, Zutphen, tel. 0575-517555

Geopend maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Locatie WaterkrachtRuys de Beerenbrouckstr. 106, Zutphen, tel. 0575-571133

Geopend maandag tot en met vrijdagvan 09.00 uur tot 17.00 uur en van 19.00 uur tot 23.00 uur.

Locatie NoordveenWeg naar Laren 59, Zutphentel. 0575-847628

Geopend maandag tot en met donderdag van 09.00 uur tot 12.30 uur.

Locatie de UitwijkBrink 116, ZutphenTel. 0575-520576

Geopend: maandag tot en met vrijdag van 08.30-16.00 uur

Contact

Perspectief ZutphenPostbus 4187200 AK ZutphenTel. 0575-519613

Bereikbaar op werkdagen telefonisch van 09.00 tot 17.00 uur.

[email protected]

Internetwww.perspectiefzutphen.nl