3D Documentation News 2012

12
MOBILE MAPPING Bruggen meten en inspecteren >> PAGINA 10 De kathedraal van stoom >> PAGINA 4 ERFGOED ARCHEOLOGIE De grotschilderingen van Laas Geel >> PAGINA 9 De eerste keus. FARO Laser Scanner Focus 3D BEZOEK ONS @ WWW.FARO.COM 3D Documentation News Wetenswaardigheden en belangrijke links. >> PAGINA 12 Afbeelding: Trimetari Consulting Ontdek de nr. 1 technologie voor 3D-documentatie ARCHITECTUUR & VIRTUAL REALITY Uitdagende opdracht om een architecto- nisch meesterwerk te redden >> PAGINA 6

description

in Dutch

Transcript of 3D Documentation News 2012

Page 1: 3D Documentation News 2012

MOBILE MAPPINGBruggen meten en inspecteren>> PAGINA 10

De kathedraal van stoom >> PAGINA 4

ERFGOED ARCHEOLOGIEDe grotschilderingen van Laas Geel>> PAGINA 9

De eerste keus.FARO Laser Scanner Focus3D

BEzOEk ONs @ www.FARO.COM

3D Documentation News

Wetenswaardigheden en belangrijke links.

>> PAGINA 12

Afb

eeld

ing:

Tri

met

ari C

onsu

ltin

g

Ontdek de nr. 1 technologie voor 3D-documentatie

ARCHITECTUUR & VIRTUAL REALITYUitdagende opdracht om een architecto-nisch meesterwerk te redden>> PAGINA 6

Page 2: 3D Documentation News 2012

Beste lezers,

Dankzij de compacte uitvoering, het touchscreen, de state-of-the-art functionaliteit, meerdere sensoren en een revolutionaire prijs is de FARO Laser Scanner Focus3D nu de eerste keuze voor veel MKB-bedrijven in uiteenlo-pende bedrijfstakken. Maar ex-cellentie komt nooit alleen. De combinatie van een Focus3D en de SCENE-software is de per-fecte totaaloplossing voor het maken van puntenwolken en het gemakkelijk verwerken van scan-gegevens.

De nieuwe SCENE 5.1 biedt mogelijkheden en functies voor het verder verbeteren en versnel-len van de gehele workflow van een scanproject. Meer hierover leest u in deze editie. Bovendien introduceren wij onze nieuwe AppStore – de ideale plaats voor het vinden van de juiste software voor specifieke scantaken.

Ten slotte vindt u bij onze nieuwe userstories een artikel over mobi-le mapping en zien we de FARO-techniek in actie onder moeilijke omstandigheden bij het behoud van cultureel erfgoed en archeo-logische missies.

COLOFON

VAN DE REDACTIE

UITGEVER: FARO Europe GmbH & Co. KG

Lingwiesenstrasse 11/2, D-70825

Korntal-Münchingen

Telefoon: +49 7150 9797-0, fax: +49 7150 9797-44

[email protected], www.faro.com

REDACTIE: Alberto Castiglioni, David Taylor

LAY-OUT: FARO: Vanessa Sevil Kizilelma

DRUk: SV Druck, D-72336 Balingen

FOTO's: FARO, klanten

VERSCHIJNINGSDATUM: oktober 2012 in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans

Alberto Castiglioni,hoofdredacteur

VERBETERINGEN IN HET REGIsTRATIEPROCEsDe snelheid waarmee een vlak automatisch wordt herkend, is aanzienlijk toegenomen, terwijl de automatische bepaling van de hoofdscanrichting is toegevoegd. Het vastleggen van de metingen verloopt daardoor veel sneller en betrouwbaarder. Deze twee func-ties zijn vooral handig bij de re-gistratie zonder targets. Verder is het automatisch zoeken op basis van overeenkomsten ongeveer tweemaal sneller dan in de vorige versie.

CLIPPING BOXEs IN 3DMet deze functie kunt u op de computer bepaalde gebieden ge-makkelijk accentueren en visua-liseren – zelfs nadat er meerdere scans zijn vastgelegd. U kunt ge-scande punten accentueren of on-zichtbaar maken, bepaalde details van dwarsdoorsneden en hoogten visualiseren of scanpunten expor-

–FARO INTERNATIONAL–

3D-CAD-systeem: bijvoorbeeld voor het bepalen van afmetingen of het gebruik van de orthofoto's als basis voor een tekening.

ONDERsTEUNING VOOR DE 3DCONNEXION sPACEMOUsEDe nieuwe software SCENE 5.1 on-dersteunt de 3DConnexion Space-Mouse met duidelijke voordelen voor de gebruiker: gemakkelijke, vloeiende en interactieve navigatie in 3D-ruimtes met de mogelijkheid om specifieke gebieden te onder-zoeken. U werkt daardoor effectie-ver en efficiënter.

VERBETERDE APP-INTERFACESCENE 5.1 heeft een verbeterde beheerfunctie voor het installeren van apps. Bovendien kunnen soft-wareontwikkelaars met de nieuwe Application Programming Inter-face (API) apps ontwikkelen voor andere specifieke toepassingen die in de nieuwe FARO 3D App Center kunnen worden aangeboden.

SCENE: nieuwe 5.1 release voor het ver-snellen en vereenvoudigen van de work-flow van 3D-documentatieprojectensCENE, FARO’s scanverwerkingssoftware biedt nieuwe praktische mogelijkheden en functies die het dage-lijkse werk vereenvoudigen en de volledige workflow versnellen en verbeteren: van de opzet van een project tot de nabewerking, van de vastlegging tot het gebruik van gegevens in SCENE of software van derden.

teren die met deze functie zijn ingekaderd. Ook is het nu mo-gelijk om alleen de gemarkeerde gebieden naar WebShare of CAD-toepassingen van derden te expor-teren, zodat het gegevensbeheer en de uitvoering van het project aanzienlijk wordt ondersteund en versneld. Ten slotte kunnen er aan de clipping boxes namen worden toegekend, zodat de delen van een project waarin de gebruiker op een bepaald moment is geïnteresseerd, snel toegankelijk zijn en gevisuali-seerd kunnen worden.

ORTHOFOTO'sDankzij de clipping boxes is het tevens mogelijk om orthofoto's te maken (TIFF-formaat) – het probleem van CAD-programma´s die geen scans kunnen lezen, is daarmee uit de wereld. Dit is bui-tengewoon nuttig, omdat gebrui-kers nu geschaalde afbeeldingen voor de verdere bewerking kunnen exporteren naar vrijwel elk 2D- of

Afbeelding: FARO

Met de nieuwe clipping boxes kunnen overal in de puntenwolk dwarsdoorsneden worden gemaakt.

3D DOCUMENTATION NEWS | 2

Page 3: 3D Documentation News 2012

Om klanten gemakkelijk toegang te bieden tot de toepassingen die ze nodig hebben voor ge-detailleerde metingen en documentatie, heeft FARO het nieuwe 3D App Center gelanceerd. Nu kunnen bedrijven echt geld besparen; met het 3D App Center hoeven zij alleen die applicaties

De juiste App voor al uw taken3D APP CENTER Het nieuwe FARO 3D App Center is het ideale platform voor gebruikers die op zoek zijn naar specifieke applicaties om 3D-beelden van complexe omgevingen te verbeteren en te versnellen.

–sOFTwARE–

NIEUwE wEBsHARE-FUNCTIEsSCENE bevat een nieuwe upload manager voor SCENE WebShare, 's werelds meest geavanceerde platform voor het delen van scanprojecten. Voor de gebruiker is het nu gemakkelijker om in SCENE de basisinforma-tie (metagegevens) van een scanproject vast te leggen, voordat het project wordt geüpload naar de WebShare-server: zo kan bijvoorbeeld de preview van een afbeelding worden aange-past of een projectomschrijving en trefwoor-den worden toegevoegd om het zoeken op WebShare te vereenvoudigen. Ook kan er een geo-referentie van het project worden vastge-

legd, zodat WebShare de projectlocatie cor-rect kan weergeven op een wereldkaart. Verder kunt u instellen welke functies van WebShare voor een project moeten worden geactiveerd: de gebruiker kan bijvoorbeeld aangeven of er metingen kunnen worden uitgevoerd in de panoramaview en of er scangegevens van de WebShare server mogen worden gedownload.

Op basis van deze instellingen zal SCENE al-leen de noodzakelijke gegevens uploaden naar de WebShare-server. SCENE WebShare on-dersteunt nu zowel de grijswaarden/intensiteit

en afbeeldingen in kleur van scans. Dankzij deze functionaliteit en de dual monitoronder-steuning is een complete en optimale weer-gave mogelijk van de projectinformatie. Met behulp van de optie ‘Hierarchical Project List’ kan de gebruiker projectinformatie groeperen en beter organiseren. De projecten voor een bepaalde klant kunnen zo in één map worden ondergebracht, terwijl grote projecten binnen een map voor het totale project kunnen wor-den opgesplitst in kleinere delen. Ten slotte levert de nieuwe versie verbeterde configura-tiemogelijkheden op de server.

aan te schaffen die ze daadwerkelijk nodig heb-ben voor hun dagelijkse activiteiten. Het 3D App Center staat ook open voor externe softwarele-veranciers; bedrijven die apps ontwikkelen voor laserscanbeheer en -verwerking kunnen het FARO 3D App Center gebruiken als extra verkoopkanaal

voor hun apps en zo een groter aantal potenti-ële klanten bereiken. Alle apps worden getest en goedgekeurd door het FARO-team voordat ze in het 3D App Center beschikbaar komen.

Het 3D App Center zal apps aanbieden voor pro-fessionals werkzaam in sectoren zoals: de bouw, architectuur, civiele techniek, 3D-inspectie, cultureel erfgoed, archeologie, mobile mapping, werktuigbouw, forensisch onderzoek en tunnel- en mijnbouw.

3D-APP-CENTER.FARO.COM

De gebruiker kan kiezen of de scans worden weergegeven in kleur of in grijswaarden.

Afbeelding: FARO

3D DOCUMENTATION NEWS | 3

Page 4: 3D Documentation News 2012

Fascinerend voor bezoekers: de kathedraal van stoom

–ERFGOED–

ERFGOED Terwijl de renovatie aan de gang is, kunnen bezoekers het binnenste verkennen van 's werelds grootste stoomgemaal dat Friesland al bijna een eeuw droog houdt.

Virtuele rondgangen in 3D zijn een opkomende trend, waarmee het grote publiek een fascinerende inkijk krijgt in afgelegen, ontoegankelijke, kwetsbare of ge-vaarlijke locaties. Het D.F. Woudagemaal is bijvoor-beeld zo'n locatie. Het gemaal werd in 1920 gebouwd om de wateroverlast in Friesland tegen te gaan en is het grootste operationele stoomgemaal ter wereld met een welhaast onvoorstelbare capaciteit van een mil-joen liter per minuut.

Het gemaal staat op de werelderfgoedlijst van UNES-CO en wordt ook wel liefdevol 'de kathedraal van stoom' genoemd. Er is een begin gemaakt met een uitgebreide, drie jaar durende renovatie, een project dat wordt geleid door het ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Het aanvankelijke idee was om 3D-scans te gebruiken voor het samenstellen van een nauwkeurige ‘as-built documentatie’ als basis voor de renovatiewerkzaamheden. Maar aan het project werden al snel elementen toegevoegd die ook het be-zoekerscentrum gedurende de lange renovatieperiode zouden ondersteunen.

"We hadden 10 werkdagen nodig voor het maken van circa 185 scans met de FARO Laser Scanner Focus3D. Deze werden, samen met enkele op conventionele wij-ze verkregen meetgegevens, verwerkt met de SCENE-software van FARO en vervolgens geëxporteerd naar de FARO WebShare-omgeving," aldus Eric Borst van Royal HaskoningDHV. Via WebShare kan elke geautori-seerde gebruiker inloggen op de server en de verwerkte scans van de complete site bekijken. "Je kunt rond het gemaal navigeren en krijgt vanuit elke scanpositie een

Afbeelding: Royal HaskoningDHV

Een scan van het gemaal met kleuren die zijn geleverd door de ingebouwde camera van de Focus3D.

volledig 360° panoramabeeld in kleur. Bovendien zijn er diverse tools waarmee gebruikers meer details naar boven kunnen halen."

"Het was belangrijk, dat we in het bezoekerscentrum

FARO Scanner voor 's werelds grootste nog wer-kende stoomgemaal.

Afbeelding: Royal HaskoningDHV

1 Steeds meer klanten vragen

om 3D-scanservices. Voor ons

is het daarom belangrijk dat

we zeer flexibel zijn en heel

snel kunnen scannen.

2 Een aantrekkelijke prijs: we

hebben ongeveer 12 jaar

scanservices ingehuurd,

maar door de snel groeiende

vraag en het aantrekkelijke

prijsniveau van de Focus3D

was het snel duidelijk dat

we er nu beter een konden

kopen.

3 Mobiliteit: door de kleine

afmetingen en het lichte

gewicht kun je ook op

ongebruikelijke manieren

scans maken op vreemde en

onmogelijke plaatsen, zoals

binnen in behuizingen of in

afvoerbuizen enz.

4 Workflow en software: ik

ben heel tevreden met de

algehele integratie, van het

scanproces en het samen-

voegen van foto's tot de

webpresentatie en de export

naar visualisatiesoftware.

4 GOEDE REDENEN

Eric Borst, Senior Design Engineer/ Market Manager Laser Scanning bij Royal HaskoningDHV, zegt:

SAMENVATTINGDe scangegevens van FARO wor-

den voor meerdere doeleinden

gebruikt tijdens de restauratie

van een historisch stoomgemaal.

Behalve nauwkeurige tekenin-

gen voor de restauratie, kwam

er een virtuele rondgang en een

3D-fotodatabase als toeristische

attractie.

www.FARO.COM/FOCUs

3D DOCUMENTATION NEWS | 4

Page 5: 3D Documentation News 2012

ROYAL HAskONINGDHV

Royal HaskoningDHV is een toonaangevend en onafhankelijk internationaal projectma-nagement-, ingenieurs- en adviesbureau met 8.000 werknemers in 35 landen. Het bedrijf is gespecialiseerd in plan-ning en transport, infrastructuur, water, maritiem, luchtvaart, industrie, energie, mijnbouw en gebouwen, en is elk jaar be-trokken bij circa 30.000 projecten over de hele wereld.

Royal HaskoningDHV is opgebouwd van-uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika en voornamelijk gericht op duurzaamheid en innovatie.

www.ROYALHAskONINGDHV.COM www.wOUDAGEMAAL.NL

–ERFGOED–

Screenshot van WebShare: 1. Projectinhoud, 2. Overzichtskaart, 3. Panorama view.

iets bijzonders zouden bieden, omdat we meer dan 10.000 bezoekers per jaar ontvangen en het gebouw wordt omgeven door steigers en hele ge-bieden niet toegankelijk zijn vanwege de renova-tiewerkzaamheden.

Bovendien wilden we ook de belangstelling van toevallige bezoekers prikkelen." Als volgende stap werden de gegevens daarom met de Alice Labs Point Cloud plug-in geëxporteerd naar Au-

Afbeelding: Royal HaskoningDHV

3D-puntenwolk van het interieur van het gemaal.

todesk 3D Studio Max. Hiermee werd vervolgens een virtuele rondgang gemaakt, een film van 6 minuten die de bezoekers kunnen bekijken op 32 inch touchscreens. Het is een virtuele rond-gang door het gebouw met de mogelijkheid om op verschillende plaatsen te stoppen voor meer gedetailleerde informatie over de voortgang van de renovatiewerkzaamheden."

Borst en zijn team zijn er ook in geslaagd om de

bezoekers plaatsen te laten zien die normaal niet toegankelijk zijn, zoals de binnenkant van een stoomketel of de dieper gelegen en aardedonkere delen van het gebouw onder de waterlijn. "Omdat de Focus3D zo compact en licht is, kunnen we hem op ongebruikelijke plaatsen inzetten. Zonder statief kunnen we de scanner in een afvoer of ke-tel laten zakken, en dat kan natuurlijk niet als de scanner groter of zwaarder zou zijn," constateert Borst met voldoening.

Afbeelding: Royal HaskoningDHV

3D DOCUMENTATION NEWS | 5

1 2

3

Page 6: 3D Documentation News 2012

Afb

eeld

ing:

Tri

met

ari C

onsu

ltin

g

–ARCHITECTUUR & VIRTUAL REALITY –

Page 7: 3D Documentation News 2012

FARO NEWS | 7

ARCHITECTUUR & VIRTUAL REALITY

De Sjoechov-toren in Moskou was meer dan 90 jaar een bron van inspiratie voor architecten, maar het eens zo revolutio-naire bouwwerk is nu een door corrosie zwaar aangetaste bouwval. FARO was be-trokken bij de reddingsoperatie.

Er zijn maar weinig gebouwen die kunnen concurreren met de innovatieve elegantie van de Sjoechov-toren in Moskou, die ruim 90 jaar geleden werd gebouwd door de grote Russische ingenieur Vladimir Sjoechov. Hij kwam op het briljante idee om met een open rooster van rechte stalen balken een bijzonder sterke hyperboloïde structuur te creëren met een minimum aan materiaal en een geringe weerstand tegen de windbelasting. Oorspron-kelijk was het plan om met 60% minder staal de hoogte van de Eiffeltoren met 45 meter te overtreffen. Sjoechov moest de hoogte van zijn toren echter beperken door het gebrek aan staal tijdens de Russische burgeroorlog.

Toch werd de toren uiteindelijk nog 160 me-ter hoog en 30 jaar lang als zendmast ge-bruikt voor de Sovjet televisie en zelfs nog langer voor radio-uitzendingen. De instituten voor de Sovjetpropaganda bekommerden zich echter niet om renovatiewerkzaamheden, zo-dat in 1991 de corrosie van de stalen con-structie een gevaarlijk niveau had bereikt. Dankzij een internationale campagne is het nu eindelijk zover dat de overheid de be-nodigde middelen ter beschikking stelt om de toren te redden. Toen de toren werd ge-bouwd, was de telescopische bouwmethode één van de inspirerende kenmerken. Voor de renovatie van de bovenste vier delen moet dit proces worden omgekeerd voor het demonte-ren en volledig herstellen van deze gedeel-ten, waarna alles weer op de oorspronkelijke plaats moet worden gemonteerd om de toren weer in zijn originele staat van 1922 terug te brengen.

Uitdagende opdracht om meesterwerk te redden

Page 8: 3D Documentation News 2012

–ARCHITECTUUR & VIRTUAL REALITY–

1 Snelheid: als je op 140

meter hoogte scans maakt

boven op een gevaarlijke

winderige toren die sterk

door roest is aangetast, wil

je een scanner die snel en

foutloos werkt.

2 Mobiliteit: dankzij de

compacte afmetingen van

de Focus3D konden we de

scanner in positie krijgen - het

product van de concurrent

was daar te groot voor.

3 Gebruiksvriendelijk: voor het

vastleggen van meetgege-

vens buiten en midden in de

Russische winter heb je ap-

paratuur nodig die gebruiks-

vriendelijk en robuust is.

4 Eenvoudig: één van de

doelstellingen van het

project is de ontwikkeling

van een virtueel verhaal over

de toren. Daarom is het van

groot belang dat de gege-

vens gemakkelijk kunnen

worden geëxporteerd naar

visualisatie- of web sharing-

toepassingen.

Michael Anikushkin, CEO van Trimetari Consulting, zegt:

sAMENVATTINGEen 90 jaar oude zendmast uit de

Sovjettijd inspireerde een hele ge-

neratie architecten. Nu, bedreigd

door corrosie, wordt hij gered met

de hulp van de FARO Focus3D.

Voor het begin van renovatiewerk-zaamheden besloot de Russische Academie van Wetenschappen1

om een nauwkeurig digitaal 3D-model van de originele toren te laten maken.

De opdracht ging naar het Center for the Virtual History of Science and Technology en de 3D-speci-alist Trimetari Consulting die de scans uitvoerde met ondersteu-ning van de FARO-distributeur Master Service. Het werk begon midden in de Russische winter met een 3D-scan van de gehele toren. In december 2011 werden gedurende 3 dagen laserscans gemaakt, waarbij een FARO Laser Scanner Focus3D werd gebruikt. "Er werden zeven scannerstations ingericht - vier op grondniveau en drie op de platforms van de to-ren", aldus Michael Anikushkin, CEO van Trimetari Consulting. De uiteindelijke gegevensverzame-

TRIMETARI CONsULTING

Trimetari Consulting is een team van experts met een missie om specialisten in verschillende industrieën te helpen bij het uitvoeren van meettaken in een driedimen-sionale ruimte.

Trimetari is een groot voorstan-der van een integrale aanpak en beschikt over gecertificeer-de landmeters en informatici met ervaring in conventionele landmetingen, laserscanning en 3D-modellering.

Dankzij deze interdiscipli-naire benadering halen zij bij elke opdracht het maximale uit de beschikbare hardware en software.

www.TRIMETARI.COM

ling bevatte circa 100 miljoen punten met referentie naar een vaste positie aan de basis van de toren en het Moscow Geodetic-systeem. De onderlinge nauwkeu-righeid van de oriëntatie van alle scans was 7 mm.

Nadat er een volledig digitaal 3D-model van de huidige staat van de toren is gemaakt, zal in een volgende stap, op basis van de beschikbare documentatie, de gehele lifecycle van de toren in een model worden ondergebracht om vervolgens een virtueel 3D-verhaal te maken over dit inspi-rerende monument.

"We zijn een onafhankelijke dienstverlener en ondersteu-nen onze klanten met appara-tuur van diverse merken. Voor deze opdracht hebben we een pulsgestuurde scanner met een groot bereik en de FARO Laser

De puntenwolk van de toren in context.

Afbeelding: Trimetari

www.FARO.COM/FOCUs

Afbeelding: Trimetari Consulting

Scanner Focus3D ingezet. Beide waren geschikt voor de lager ge-legen stations, maar alleen de Focus3D was klein genoeg om via een ladder naar de op 141 me-ter hoogte gelegen scanpositie te worden gebracht. Er was daarbo-ven heel weinig ruimte en geen bescherming tegen het weer. De lichte, compacte en gemakkelijk te gebruiken FARO Focus3D bleek doorslaggevend voor het succes. Zonder dit apparaat hadden we deze opdracht niet kunnen uit-voeren, " aldus een dankbare Anikushkin.

1 Het Vavilov 'Institute for the History of Sci-ence and Technology' van de 'Russian Aca-demy of Sciences' (IHST RAS)

Alleen de FARO-scanner was geschikt voor het werken in de beperkte ruimte en onder extreme weersomstandigheden op het bovenste platform.

3D DOCUMENTATION NEWS | 8

4 GOEDE REDENEN

Page 9: 3D Documentation News 2012

Vele duizenden jaren geleden hebben onze voorvade-ren uit het neolithische tijdperk de muren van grotten in Laas Geel beschilderd met afbeeldingen van dieren en mensen. Zij konden niet vermoeden dat hun werk naar schatting 5.000 jaar behouden zou blijven en op een dag de aandacht zou trekken van een Frans team, tot de tanden bewapend met geavanceerde meettech-nieken uit de 21e eeuw.

Laas Geel werd in 2002 ontdekt door professor Xavier Gutherz van de Paul Valery Universiteit in Montpel-lier, Frankrijk, en is waarschijnlijk de belangrijkste lo-catie met neolithische rotstekeningen in Oost-Afrika. Maar het ligt in Somaliland, een autonoom gebied in het door oorlog verscheurde Somalië. Niet direct een plaats die je als archeoloog gemakkelijk kunt onder-zoeken of als toerist kunt bezoeken. Dit was dan ook de reden waarom er werd besloten om een nauwkeurig 3D-model te maken van de nu bedreigde archeolo-gische schat. De complete 3D-metingen van de site zullen bijdragen aan het behoud van dit culturele erf-goed, materiaal leveren voor archeologisch onderzoek en toeristische toepassingen mogelijk maken op basis van interactieve virtual reality.

In april 2012 reisden de vijf teamleden van Parijs naar Laas Geel in de Hoorn van Afrika om er de beno-digde metingen te verrichten. De expeditie, bestaan-de uit 3 archeologen van de Paul Valery Universiteit en 2 scanexperts van het bedrijf Art Graphique et Patrimoine (AGP), maakte scans van alle 24 grotten en de daarin aanwezige rotstekeningen. Ook werd de topografie van de site met een Total Station vastge-legd en werden er submillimeter scans gemaakt van de prachtige rotsschilderingen. Het Franse bedrijf AGP is al meer dan zes jaar een fervent gebruiker van de FARO-scanners en een specialist in interactieve virtual reality ten behoeve van het behoud en het be-vorderen van cultureel erfgoed.

"We maken dagelijks gebruik van twee FARO Laser Scanner Focus3D" vertelt Didier Happe, CEO van AGP.

De Focus3D was ideaal voor de Laas Geel-expeditie, omdat hij zo licht en draagbaar is, tot 6 uur op bat-terijen werkt en heel snel scant. Ook hebben we 36 megapixel foto's gemaakt met een digitale hoge reso-lutie camera."

"Wat je met de gegevens kunt doen, hangt uiteindelijk af van hoe objectief je de gegevens van verschillende scanposities en scanners kunt integreren in één ge-zamenlijke database. Daarom hebben we een strikte methode ontwikkeld waarbij we gebruik maken van targets, referentiebollen en kalibratiekaarten voor de kleuren," vertelt Happe. "We gebruikten bovendien laptops met puntenwolk- en 3D-modelleringssoftware, zodat we alle gegevens konden valideren en verwer-ken. Dat bracht wat nachtwerk met zich mee, maar we wilden er zeker van zijn dat we alles hadden voordat we weer terug zouden vliegen."

"We zijn zeer frequente FARO-gebruikers en zijn zeer dankbaar voor de nauwe samenwerking met het FARO-team in Frankrijk. Zij hebben ons altijd goed geholpen en de R&D-afdeling staat altijd open voor feedback van de klant," vervolgt een enthousiaste Happe.

De grotschilderingen van Laas GeelAan het werk in de grotten van Laas Geel.

AGP

Art Graphique et Patrimoine (AGP) is opgericht in 1997 en is toonaangevend in de dimensionale do-cumentatie van gebouwen en kunstwerken. AGP heeft in Europa, Azië en Afrika in totaal meer dan 800 belangrijke historische monumenten gedo-cumenteerd, waaronder de Notre Dame in Parijs, Mont Saint Michel, het Louvre en het paleis van Versailles. AGP produceert ook films, interactieve applicaties, toepassingen met toegevoegde reali-teit en dvd's, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technieken voor lasergrammetrie, fotogrammetrie en 3D-metrologie.

www.ARTGP.FR www.wIkIPEDIA.ORG/wIkI/LAAs_GAAL

ARCHEOLOGIE Een locatie met neolithische rotstekeningen in het verre Somaliland is nu heel nauwkeurig in 3D en kleur vastgelegd met de FARO Focus3D ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en het virtuele toerisme.

1 Snel en efficiënt: we moeten

altijd heel snel werken, om-

dat we in en rond de Franse

historische monumenten de

toeristen niet voor de voeten

kunnen lopen en we moeten

ook de verblijfsduur zo kort

mogelijk houden als we wer-

ken in een land als Somalië.

We waarderen dus een snelle

en efficiënte scanner, zoals

de Focus3D.

2 Licht en compact: met een

gewicht van slechts 5 kg en

een afmeting van 24 x 20

x 10 cm is het de kleinste

3D-scanner ooit – ideaal voor

internationale opdrachten.

3 Ondersteuning: als we een

scanafspraak mislopen,

moeten we gewoonlijk lang

wachten voordat we weer een

kans krijgen. We zijn dus sterk

afhankelijk van het FARO-

supportteam in Frankrijk voor

het beantwoorden van vragen

en oplossen van eventuele

problemen. Ze hebben ons

nooit teleurgesteld.

4 Alle details: we zijn zeer

frequente gebruikers en scan-

nen waarschijnlijk vaker dan

elk ander Frans bedrijf in de

bouw-/inspectie-industrie. De

FARO-producten bieden heel

veel functies die ons leven

makkelijker maken.

www.FARO.COM/FOCUs

Didier Happe, CEO AGP:

sAMENVATTINGMet een zware reis naar een door

oorlog verscheurde regio slaagden

FARO Focus3D-gebruikers erin, in

het belang van de wetenschap en

ons culturele erfgoed, een nauw-

keurige 3D-documentatie te ma-

ken van grotten en waardevolle

neolithische schilderingen.

–ARCHEOLOGIE–

Afbeelding: Art Graphique et Patrimoine (AGP)

3D DOCUMENTATION NEWS | 9

4 GOEDE REDENEN

Page 10: 3D Documentation News 2012

Meting en inspectie van bruggen in de provincie Napels

–MOBILE MAPPING–

MOBILE MAPPING Een van de toepassingsgebieden met het grootste potentieel voor het gebruik van laserscantechnologie zijn in-spectie en as-built documentatie van weginfrastructuur, en dan met name bruggen.

Siteco gebruikte zijn Mobile Mapping Road-Scanner3-systeem, uitgerust met drie FARO La-ser Scanner's Focus3D, bij een project voor de provincie Napels waarbij 37 bruggen moesten worden gemeten. Hierdoor kon het bedrijf uit-stekende resultaten behalen in een tijdsbestek, dat met traditionele meettechnieken ondenkbaar zou zijn.

Voor de bij dit project gebruikte methode wa-ren zowel bewegende als statische scans nodig. Hierdoor konden de functies van de Focus3D, die geschikt is voor beide scanmethoden, optimaal worden benut.

Met de drie FARO Focus3D, die waren geïnstal-leerd op het nieuwe Mobile Mapping System (MMS) van Siteco, was driedimensionale, be-wegende laserscanning mogelijk. Zo blijkt de Road-Scanner3 bijzonder geschikt te zijn voor het scannen van weginfrastructuur zoals brug-gen en viaducten, omdat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder het verkeer stil te leggen.

De buitenwelfvlakken van de bruggen werden gemeten met het voertuig dat was uitgerust met het Mobile Mapping System, op normale snel-heid, wat duidelijke voordelen bood wat betreft de snelheid van uitvoering en de volledigheid van de metingen. Bij wegovergangen werden ook de binnenwelfvlakken gemeten door over de wegen onder de bruggen door te rijden. Voor werkzaam-heden aan spoor- of waterwegen is daarentegen statisch scannen in de Stop & Go-modus nodig, met relatieve topografische framing.

Dankzij de drie FARO Focus3D kan de Road-Scan-ner3 bijna 3 miljoen punten per seconde registre-ren met een spiegelrotatiesnelheid van 100 Hz. Bij een registratiesnelheid van 30 tot 40 km/uur is de verkregen puntdichtheid vergelijkbaar met die van een statische scan, met als extra voordeel dat gebieden met schaduw of beperkte dekking door een kleine invalshoek en afstand tot het ver-leden behoren.

De Road-Scanner3 beschikt over een traagheids-systeem en een GPS-ontvanger, waarmee het met een frequentie van 1000 Hz positie- en hoogte-informatie verzamelt. Hierdoor konden de pun-tenwolken direct worden gegeorefereerd. Op deze manier waren de puntenwolken, ook wanneer er meerdere passages werden gemaakt, meteen topo-grafisch coherent met de bouwwerken. De bijbeho-

Afbeelding: Siteco Informatica S.r.l

Dimensional control using the FARO Edge ScanArm.

rende filmclips, gemaakt met zeven hoge resolutie camera's, en de puntenwolken werden gekoppeld aan elk van de verschillende passages. Deze film-clips kunnen worden bekeken met Siteco's Road-SIT-toepassingssuite, die ook ondersteuning biedt voor het opvragen van de afbeeldingen op basis van de geodata. De eerste verwerking van de pun-tenwolken bestond uit het verwijderen van de

punten die buiten de bouwwerken lagen, zoals vegetatie. Dit werd gedaan met SCENE, FARO's software voor het bewerken van scangegevens. Toen eenmaal "schone" puntenwolken waren ver-kregen, konden deze worden samengevoegd om de bouwwerken in hun geheel te reconstrueren. Nadat de puntenwolken waren verwerkt, werden technische tekeningen van de bouwwerken ge-

Afbeelding: Siteco Informatica S.r.l

Overspanning van een brug van voorgespannen beton, met details van het dek, de balken en de pijlers.

Compositie van puntenwolken voor de as-built tekening van een boogbrug.

3D DOCUMENTATION NEWS | 10

Page 11: 3D Documentation News 2012

–MOBILE MAPPING–

Bufferfunctionaliteit voor het verkrijgen van dwarsdoorsneden.

„Bij dit meetproject van 37 bruggen in de provincie Na-pels bood de FARO Focus3D aanzienlijke voordelen bijv.

flexibiliteit en performance.“ ING. AUGUsTO BURCHI, OPRICHTER EN CEO VAN

sITECO INFORMATICA

sITECO INFORMATICA s.R.L.

Siteco Informatica is gevestigd in Bologna en le-vert sinds 2000 oplossingen en adviesdiensten op het gebied van toepassingen voor weginformatie-systemen en GIS (geografische informatiesyste-men). Sinds 2007 ontwikkelt het bedrijf mobiele scansystemen op basis van FARO-technologie.

De softwaretoepassingen van Siteco Informatica, die oorspronkelijk waren ontwikkeld voor conces-siehouders van snelwegen, zijn vandaag de dag ook standaard voor lokale overheden en ingeni-eursbureaus in Italië.

De toepassingen worden gebruikt om de belang-rijkste problemen van infrastructuurbeheer op te lossen: wegenregisters, bewegwijzering, conces-sies, wegenonderzoek, wereldwijde servicecon-tracten en onteigening. Sinds 2011 ontwikkelt het bedrijf ook systemen voor het wegdekbeheer van wegen en luchthavens.

www.sITECOINF.IT

Afbeelding: Siteco Informatica S.r.l

1 Bij het ontwikkelen van onze

Road-Scanner zochten we

naar een oplossing die moest

zorgen voor een geringere

omvang, lager gewicht, hoge

snelheid, nauwkeurigheid en

stabiliteit, en gebruiksgemak:

daarom hebben we gekozen

voor producten van FARO.

2 Door de zeer voordelige prijs

van de FARO Focus3D werd de

MMS-technologie bereikbaar

voor een veel groter aantal

ingenieursbureaus.

3 Sinds 2007 ontwikkelen we

mobiele scansystemen op ba-

sis van FARO-technologie. De

technologische ontwikkeling

van de FARO Laser Scanner

heeft gezorgd voor een revo-

lutionaire verbetering van ons

Road-Scanner-systeem wat

betreft prestaties, gebruiksge-

mak en flexibiliteit.

4 De installatie van drie FARO

Focus3D maakt een meting van

bijna 3 miljoen 3D-punten

per seconde en de vorming

van een zeer grote database

mogelijk, waardoor later elke

gevraagde analyse kan worden

uitgevoerd ten behoeve van de

verschillende implementaties

van mobile mapping.

Volgens Augusto Burchi:

www.FARO.COM/FOCUs

maakt, inclusief alle elementen zoals doorsneden, perspectieftekeningen en profielen. Het uiteindelijke resultaat bracht bovendien alle belangrijke defecten in de verschillende componenten van de bouwwerken in kaart (balken, pijlers, dek, steunen, enz.), ingedeeld op type en belangrijkheid. Het eindresultaat was een database die aan de Provincie Napels werd geleverd.

De Road-Scanner3 wordt ook met fantastische resul-taten gebruikt voor andere zeer nauwkeurige topogra-fische metingen. Door de functies van puntenwolkbe-werking en kalibratie door middel van controlepunten is het mogelijk om zeer nauwkeurige metingen uit te voeren in ongelooflijk korte tijd, die niet te vergelijken zijn met statische werkmethoden.

3D DOCUMENTATION NEWS | 11

4 GOEDE REDENEN

Page 12: 3D Documentation News 2012

FARO IN EUROPA

NEEM EEN ABONNEMENT OP DE MAANDELIJKSE E-NEWSLETTER en ontvang interessante nieuwtjes, tips en trucs om nóg efficiënter te meten.

www.sC.FARO-EUROPE.COM

sOCIAL MEDIA LINks

www.FACEBOOk.COM/FAROEU www.YOUTUBE.COM/FAROGB www.LINkEDIN.COM/COMPANY/FARO-EUROPE-GMBH-&-CO-kG www.TwITTER.COM/FAROBENELUX www.XING.COM/COMPANIEs/ FAROEUROPEGMBH www.METROLOGIEBLOG.NL

sPAR EUROPE 2013Datum: 11-13 november, 2013 Locatie: Passenger Terminal Amsterdam

www.sPARPOINTGROUP.COM/EUROPE

3D DOCUMENTATION CONFERENCE 2013Datum: 25 en 26 april, 2013 Locatie: Marina Mandarin Hotel – Singapore

3D DOCUMENTATION UsER MEETING 2013Datum: 13 en 14 juni, 2013Locatie: Straatsburg

www.UsER-MEETING.FARO.COM

Interessante weetjes & belangrijke links

Blijf op de hoogte en leer meer over 3D-documentatie!

FARO BLOG: BLOG.FARO-EUROPE.COM/FARO-LAsER-sCANNER

LAsER sCANNER BLOG: www.LAsERsCANNERBLOG.DE

wEBINARs: www.FARO.COM/wEBINAR

3D Documentation News

Revised: 02 Jan 2013 © 2012 FARO EU-NL-04REF203-224.pdf

BEzOEk ONs @ www.FARO.COM

HOOFDkANTOOR EUROPA, DUITsLANDFARO EUROPE GmbH & Co. KGLingwiesenstr. 11/2 70825 Korntal-MünchingenT: +49 7150 97 97 0F: +49 7150 97 97 [email protected], www.faro.com/germany

BENELUXFARO BENELUX B.V.Flight Forum 35025657 DW Eindhoven, NLT: +31 40 234 23 10F: +31 40 234 04 [email protected], www.faro.com/benelux

fRANKRIJK FARO FRANCE Paris Nord 2 - 9, rue des trois sœursBP 65110 Villepinte95975 Roissy CDG Cedex T: +33 14 86 38 90 0F: +33 14 86 38 90 [email protected], www.faro.com/france

ITALIëCAM2 S.r.l. Corso Allamano Canonico, 34/a 10095 Grugliasco (TO)T: +39 011 95 88 55 8F: +39 011 95 88 59 0 [email protected], www.cam2.it

POLENFARO Technologies Polska Sp. z o.o.Ul. Powstańców Sląskich 5053-350 Wrocław 15przegr. poczt. 1998T: +48 71 33 93 27 6/8F: +48 71 339 32 [email protected], www.faro.com/poland

sPANjE FARO SPAIN S.L.Gran Vía de les Corts Catalanes, 133 5 ° D 08014 BarcelonaT: +34 93 43 11 26 8F: +34 93 42 22 57 [email protected], www.faro.com/spain

zwITsERLAND FARO SWISS Holding GmbH Wiesengasse 20 8222 Beringen, SchaffhausenT: +41 52 687 19 22 F: +41 52 687 19 [email protected], www.faro.com/swiss

VERENIGD KoNINKRIJKFaro Technologies UK Ltd9-10 The Cobalt CentreSiskin Parkway EastMiddlemarch Business ParkCoventry, CV3 4PET: +44 2476 21 76 90F: +44 2476 30 55 [email protected], www.faro.com/uk

TURKIJEFARO Turkey Ölçü Sistemleri Ltd. ŞtiUphill Court Towers A1, A BLOK Kat 1, Daire 5, Batı Ataşehir, Küçükbakkalköy İstanbul, TürkiyeT: +90 212 290 60 20 - 21F: +90 212 290 60 [email protected], www.faro.com/turkey

ALLE ANDERE LANDENFARO DistributionT: +49 7150 97 97 0F: +49 7150 97 97 44 [email protected]/distribution