2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de...

35
1 2017 - 2018

Transcript of 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de...

Page 1: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

1

2017 - 2018

Page 2: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

2

Beste lezer,

Voor u ligt de schoolgids van OBS De Zweng in Exloo.

In deze schoolgids staan allerlei zaken beschreven die betrekking hebben op de totale organisatie van onze school. Zo kunt u o.a. kennis nemen van het onderwijs, de zorgverbreding, ouderparticipatie, schoolregels en overige zaken. De schoolgids is in het algemeen bedoeld voor de ouders / verzorgers van onze huidige leerlingen, maar ook voor de nieuwe leerlingen is deze schoolgids van belang.

Naast deze schoolgids wordt er bij aanvang van ieder nieuw schooljaar een activiteitenkalender uitgegeven. Hierin ziet u wanneer activiteiten gepland zijn op school en wanneer kinderen vrij zijn in verband met vakanties en studiedagen.

Ook verschijnt er een informatiegids van OPO Borger-Odoorn die aan alle ouders uitgereikt wordt.

De meest actuele informatie bereikt u via de nieuwsbrief die circa 12 keer per jaar verschijnt.

Mocht u naar aanleiding van deze schoolgids op- of aanmerkingen hebben, dan vernemen we dit graag van u!

Met vriendelijke groeten, Team OBS De Zweng

Page 3: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

3

Inhoudsopgave

1. De school blz. 4

2. De organisatie van de school blz. 8

3. Het onderwijs blz. 10

4. De zorg voor de kinderen blz. 17

5. Medezeggenschap, ouderparticipatie, informatie blz. 24

6. De ontwikkeling van ons onderwijs blz. 30

7. Algemene praktische informatie blz. 31

Page 4: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

4

1 De School

1.1 Obs De Zweng

Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een onmisbaar onderdeel om de kar in de juiste richting vooruit te krijgen (de zweng is het hout waaraan de strengen van de paarden vastzitten).

De school staat dus letterlijk midden in het dorp. De school staat hier al vanaf 1924. Het gebouw is een aantal keren aangepast. In 1984 met de intrede van de basisschool kwamen de kleuters erbij in. Zij zaten eerst als “Esdwergen” in een apart gebouw aan de Veldakkersweg. De laatste aanpassing is van 2014. Toen zijn de lokalen aan de voorzijde opgeknapt en zijn de toiletten vernieuwd. Er is een leerplein ingericht en alle groepen zijn naar de voorkant van het gebouw verhuisd. De peuterspeelzaal heeft inmiddels ook een nieuwe ruimte tot haar beschikking en de rest van het gebouw wordt verbouwd en wordt weer een dorpshuis. Maar hoe het gebouw ook is aangepast, je blijft aan de voorzijde de oude school herkennen.

Page 5: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

5

1.2 Openbaar onderwijs Als openbare school staan wij open voor alle kinderen, ongeacht hun levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid. Wij zorgen ervoor dat ieder kind en iedere leerkracht zich thuis voelt, ongeacht de sociale, culturele of levensbeschouwelijke achtergrond. Als openbare school besteden we actief aandacht aan uiteenlopende levensbeschouwelijke, godsdienstige en maatschappelijke waarden. Daarnaast is er ook expliciet aandacht voor de democratische rechtstaat. We zijn van en voor de samenleving. Dit betekent dat ouders, leerlingen en personeelsleden actief worden betrokken bij besluitvorming. Net als elke openbare school bieden we ruimte en gelegenheid voor het geven en volgen van levensbeschouwelijk vormingsonderwijs of godsdienstonderwijs. De invulling van dit onderwijs ligt niet onder de verantwoordelijkheid van de school, maar bij externen zoals een kerkgenootschap of andere instellingen met een levensbeschouwelijke grondslag. Het aanbieden van godsdienst- of vormingsonderwijs laat respect voor elkaar zien: er wordt ruimte geboden voor levensbeschouwelijk onderwijs in de eigen richting. 1.3 Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn In de gemeente Borger-Odoorn zijn 11 openbare scholen voor basisonderwijs. Zij vallen onder het bestuur van OPO Borger-Odoorn. In totaal zijn er ca. 1150 basisschoolleerlingen die onderwijs volgen op een openbare basisschool in de gemeente Borger-Odoorn. Het openbaar onderwijs in de gemeente Borger-Odoorn is altijd dichtbij. “Kind; Klimaat; Kwaliteit”; de drie-eenheid en het hart van ons openbaar onderwijs. Alle scholen profileren zich in de richting van adaptief onderwijs, waarbij de zelfstandigheid van de leerlingen in een

Page 6: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

6

open leeromgeving wordt bevorderd en waarin de scholen zich richten op passend onderwijs in de breedste zin. Op alle scholen wordt hard en continu gewerkt aan de kwaliteit van de school. Met zowel aandacht voor het onderwijs als het pedagogisch klimaat. In samenspraak met de ouders werken we voortdurend aan kindgericht, toekomstgericht, resultaatgericht en maatschappijgericht onderwijs. Op een respectvolle manier: Niet Apart maar Samen.

1.4 Onze missie Onze school is een openbare basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Wij hanteren het leerstofjaarklassensysteem met aandacht voor het individuele kind. Onze school staat open voor alle leerlingen (alle religies) die aangemeld worden door hun ouders/verzorgers (tenzij het schoolondersteuningsprofiel verheldert dat wij een kind de juiste ondersteuning c.q. het juiste onderwijs niet kunnen bieden). Het is ons doel om leerlingen cognitief en sociaal te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorstromen naar een passende vorm van vervolgonderwijs. Gelet op het eerste vinden we met name de vakken taal en rekenen van belang en gezien het tweede besteden we veel aandacht aan het (mede) opvoeden van de leerlingen tot volwaardige en respectvolle burgers. Naast kennisoverdracht besteden we veel aandacht aan de culturele, creatieve en lichamelijke ontwikkeling van de leerlingen. Hierbij geldt:

1. Een goede samenwerking tussen stichtingsbestuur,clusterdireur, teamleider, leerkrachten, kinderen en ouders, vormt de basis voor een goed schoolklimaat: een goede school maken we met zijn allen!

2. Het werken in en het samenwerken met De Zweng, staat in het teken van respect voor elkaar, rekening houden met elkaar.

3. Er moet ruimte zijn om jezelf te zijn en we vinden het belangrijk dat alle betrok- kenen het gevoel hebben optimaal te kunnen functioneren.

4. Het leren wordt beschouwd als een vanzelfsprekende en plezierige activiteit met als doel het steeds zelfstandiger worden. Het samen leren, samenwerken en zorg dragen voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel.

5. Wij stellen ons actief op om de onderwijsachterstanden ten gevolge van sociale, economische en culturele omstandigheden op te heffen en/of te verminderen.

6. Vanuit geborgenheid en vertrouwen worden vaardigheden aan geleerd op sociaal (ik en de ander), emotioneel (ik en gevoel), motorisch (ik en bewegen), cognitief (ik en het leren), en creatief (ik en vinding- rijkheid) gebied, met als doel bij te dragen in de ontwikkeling tot een zelfstandig en positief kritisch denkend mens.

7. Daarom wordt er gewerkt met methoden en /of onderwijsleermiddelen die rekening houden met de verschillen tussen onze leerlingen en die ook zelfstandig en samenwerkend leren mogelijk maken.

8. Met behulp van het leerlingvolgsysteem worden de ontwikkelingen van individuele leerlingen nauwlettend gevolgd om zorg op maat te geven, want leerlingen en ouders hebben recht op een professionele begeleiding. Daarom heeft de school een actief na- en bijscholingsbeleid voor haar personeel.

Page 7: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

7

9. De Zweng voert een actief beleid in het samenwerken met de peuterspeelzaal. Ook zijn er intensieve contacten met het voortgezet - en speciaal onderwijs om de overgang naar de verschillende schooltypen zo gemakkelijk mogelijk te maken. De Zweng is onderdeel van een dorp. Onze school neemt deel aan samenwerkingsverbanden, die het welzijn van de wijk of buurt bevorderen.

1.5 Onze visie Ieder mens is gebouwd om zichzelf te ontwikkelen en heeft een natuurlijke behoefte aan relatie, autonomie en competentie. Deze drie termen laten zich als volgt omschrijven: Anderen waarderen mij en willen met mij omgaan (Relatie) Ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen (Autonomie) Ik heb plezier en geloof in mijn eigen kunnen (Competentie) Wanneer aan deze drie voldoende wordt voldaan door opvoeders (dus ook leerkrachten) is er welbevinden, motivatie, inzet en zin in leren. Als schoolteam stellen wij onszelf daarbij steeds 2 vragen: Wat moeten kinderen leren? Wat hebben ze nodig om te kunnen leren? Om de eerste vraag te kunnen beantwoorden kijken we naar de doelen die we willen halen en de leerstof die daar bij hoort. Om de tweede vraag te beantwoorden kijken we naar onszelf, de manier waarop we les geven en naar de onderwijsbehoeften van onze kinderen. Doordat we zo kijken zijn we ook zelf steeds in ontwikkeling.

1.6 Het schoolklimaat

Duidelijke regels, een prettige sfeer, goede leermethoden is voor alle kinderen de basis om iedere dag met plezier naar school te gaan!

In plaats van veel regels hoe we ons op school tegenover elkaar moeten gedragen onderschrijven we in alle groepen een protocol, daarin beloven we: Wij zullen een ander niet storen. Niet door ons gedrag Niet door onze houding Niet door ons taalgebruik

Onze praktische schoolregels

Wij fietsen niet op het schoolplein.

Wij zetten onze fietsen recht in de fietsenstalling.

Wij doen afval in de afvalbak.

Als we speelgoed meenemen naar school om te laten zien, nemen we dat niet mee naar buiten.

Page 8: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

8

Geen moderne communicatiemiddelen zoals mobieltjes enz. meenemen naar school ( behalve als het is afgesproken).

Wij komen niet aan elkaars eigendommen.

Als de bel gaat, gaan we in de rij staan en gaan daarna op de afgesproken manier naar binnen.

Hoofdstuk 2 DE ORGANISATIE VAN DE SCHOOL

2.1 De schooltijden

Maandag 8.30 -12.00 uur 13.15 -15.15 uur Dinsdag 8.30 -12.00 uur 13.15 -15.15 uur Woensdag 8.30 -12.30 uur ’s middags vrij Donderdag 8.30 -12.00 uur 13.15 -15.15 uur Vrijdag 8.30 -12.00 uur 13.15 -15.15 uur Groep 1 gaat maandag de hele dag naar de school en de andere dagen alleen de ochtend Groep 2 t/m 4 zijn vrijdagmiddag vrij. De bel gaat vijf minuten voor het begin van de lessen, zodat we op tijd met de lessen kunnen beginnen.

2.2 De samenstelling van het team

Groep 1 en 2 Mevr. Desiree Soer: maandag t/m woensdag Mevr. Karin Peters: donderdag- en vrijdagochtend Groep 3 en 4 Mevr. Trijnie van Goor: maandag t/m woensdag Mevr. Mandy Wilmink: donderdag en vrijdagochtend Groep 5 en 6 Mevr. Marissa Katoen: maandag en dinsdag Mevr. Herma v.d. Ploeg: woensdag t/m vrijdag Groep 7 en 8 Mevr. Karen ter Veen: maandag, dinsdag en vrijdag Mevr. Marissa Katoen: woensdag en donderdag Op donderdagmiddag wordt groep 2 t/m 4 samengevoegd en zal mevr. Mandy Wilmink de kinderen lesgeven. Op dinsdagmiddag zal Mandy Wilmink ondersteunende activiteiten uitvoeren ten behoeve van de school. De intern begeleider is mevr. Rika Grooten Teamleider a.i. is dhr. Bauke Waslander. In het schooljaar 2017 – 2018 wordt de procedure opgestart om een nieuwe teamleider te vinden voor onze school. Clusterdirecteur: dhr. E. Kruizinga

Page 9: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

9

De gymlessen op de dinsdagmiddag worden verzorgd door Combi-Coach Esther Kuilman. Aan het begin van het schooljaar wordt zij vervangen i.v.m. zwangerschapsverlof. Humanistische vorming mw. M. v.d. Schuur 2.3 Bewegingsonderwijs & gezonde leefstijl project combi coaches Groep 1-2 heeft dagelijks een beweegmoment in het speellokaal of buiten. Groep 3 t/m 8 krijgt twee keer per week bewegingsonderwijs in de gymzaal. Waarvan één dagdeel wordt verzorgt door de combi coach onderwijs & sport. Bij ons op school is dat Esther Kuilman. Zij geeft sowieso les aan groep 3-4. Hier wordt de basis gelegd en deze leerlingen worden ook gevolgd d.m.v. een leerlingvolgsysteem op alle leerlijnen van bewegen. Tevens worden de leerlingen van groep 4 op basis van dit leerlingvolgsysteem uitgenodigd voor motorische remedial teaching (MRT). Leerlingen met een beweegachterstand worden persoonlijk uitgenodigd voor MRT. Ook krijgen alle leerlingen van groep 4 aan het einde van het schooljaar een sporttalenten diploma mee. In groep 6 worden de leerlingen gescreend door middel van de eurofittest. Indien van toepassingen worden leerlingen met overgewicht uitgenodigd voor Cool 2be fit. Een programma voor kinderen met overgewicht in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar dat een gezonde leefstijl binnen het gezin probeert in te bedden. Ook doorverwijzing naar Cool 2be fit via de GGD of leerkracht van de school is mogelijk. Tot slot wordt in groep 4,5 en 8 jaarlijks de vragenlijst ‘sport jij ook’ afgenomen. Hierin wordt gevraagd naar zwemdiploma’s en sportdeelname bij de sportvereniging. Ook probeert de combi coach zoveel mogelijk clinics te regelen van sportverenigingen, zodat de kinderen kunnen kennismaken met het sportaanbod in de buurt.

Tot slot nemen de kinderen deel aan scholentoernooien en sportdagen. Voor groep 3-4 het loopspeltoernooi, groep 5-6 het trefbaltoernooi, groep 6-7-8 zwemwedstrijden en groep 7-8 voetbaltoernooi. Afsluitend is er voor groep 1 t/m 8 de gezamenlijke sportdag! Gymkleding: Leerlingen dragen tijdens de gymlessen en andere sportactiviteiten gymkleding en gymschoenen. Om verwondingen te voorkomen en veiligheid voor iedereen tijdens spelonderdelen te vergroten is het dragen van gymschoenen noodzakelijk. Voor contact met de combi coach Esther Kuilman, bel 06-20903687 of mail naar [email protected]

Page 10: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

10

3 Het onderwijs 3.1 De urenverdeling per vak Gr 1-2, 3,4,5,6,7,8 BO BEWEGINGSONDERWIJS

BEWEGINGSONDERWIJS 1:00

1:00

1:00

1:00

EN ENGELS

ENGELS 0:30

0:30

1:00

0:30

0:30

1:00

Onb Onbekend

burg.zin/soc.em 0:30 0:30 0:15 0:15 0:15 0:15 0:30 0:30

3:00

Engelse taal

0:15 0:15 0:30 0:30

1:30

Gedrag in verkeer

1:00 1:00 0:30 0:30 0:45 0:45

4:30

Godsd. onderwijs

0:45 0:45

1:30

Handvaardigheid

1:00 1:00 1:30 1:30 1:30 1:30

8:00

Lezen

5:15 5:00 3:55 3:55 2:45 3:45

24:35

Lichamelijke oef. 4:30 6:30 2:00 2:00 1:45 1:45 2:00 2:00

22:30

Muziek 1:15 2:00 0:30 0:30 0:30 0:30 1:00 0:30

6:45

Natuur

1:00 1:00

2:00

Nederlandse taal

4:30 5:35 5:35 4:30 4:30

24:40

Pauze

0:15

0:15

Rekenen en wiskunde 0:50 0:30 3:30 3:30 5:00 5:00 5:00 5:00

28:20

Schooltv.

0:15 0:15 0:15 0:30 0:30

1:45

Schrijven

2:30 2:45 0:30 0:30 0:30 0:30

7:15

Taal/lezen

4:30

4:30

Taalontwikkeling 4:20 5:15

0:30 0:30

10:35

Tekenen

0:45 0:45 0:45 0:45 0:30 0:30

4:00

tv weekjournaal 0:15

0:30 0:30

1:15

Werk. met ont. mat. 4:20 5:45

10:05

werk.m. ontwik. mat. 1:00 1:45

2:45

17:00 22:30 22:30 22:45 21:00 21:00 21:15 21:45

169:45

ORms ORIËNT. OP JEZELF EN DE WERELD|Mens en samenleving

zaakvakken

3:30 3:30 2:45 2:45

12:30

3:30 3:30 2:45 2:45

12:30

PZ Pauze

Pauze 1:15 1:15 1:15 1:00 1:15 1:15 1:15 1:15

9:45

1:15 1:15 1:15 1:00 1:15 1:15 1:15 1:15

9:45

Totaaltelling 19:45 23:45 23:45 23:45 25:45 25:45 25:45 25:45

194:00

Page 11: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

11

3.2 Wat leert het kind op de Zweng Groep 1 en 2 Kinderen maken in de kleuterperiode een veelzijdige ontwikkeling door. Nieuwsgierig en leergierig als zij zijn, gaan kinderen zichzelf en de omgeving verder verkennen en proberen zij steeds meer greep te krijgen op hun eigen plaats in de wereld. Onze school stimuleert deze ontwikkeling van kleuters door elke dag steeds wisselend, het accent te leggen op één van de vier ontwikkelingsgebieden in de groepen 1 en 2 namelijk:

■ taalontwikkeling ■ lichamelijke ontwikkeling ■ muzikale vorming ■ werken met ontwikkelingsmateriaal

Deze aanpak verschilt daardoor van de hogere groepen waar meer met “vakken” wordt gewerkt, maar we willen op deze manier de kinderen zo veel mogelijk naar eigen aanleg en tempo laten werken. Daarnaast is er veel aandacht voor de sociaal – emotionele ontwikkeling. Het proces van ontwikkeling is gericht op het realiseren van drie basisbehoeften van deze leeftijdsgroep: de behoefte aan kennis, de behoefte aan relatie en de behoefte aan autonomie. Ook samenwerkend leren wordt flink gestimuleerd.

Procedure i.v.m. oktober, november en december kinderen.

In onze kleutergroepen is de continue ontwikkeling van uw kind ons uitgangspunt, we willen die ontwikkeling van het kind volgen en op het juiste moment stimuleren om de volgende stap te zetten. De totale ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd, waarbij er dagelijks steeds wisselend een accent op één van de volgende ontwikkelingsgebieden ligt; * taalontwikkeling, * lichamelijke ontwikkeling, * muzikale vorming * werken met ontwikkelings - materiaal, in samenhang met thema’s en projecten. Het werken gebeurt vanuit de kring en daarnaast wordt er gewerkt en gespeeld aan tafels, in de hoeken, op de grond, in de gymzaal en buiten op het plein. Op deze manier willen we kinderen zo veel mogelijk naar eigen aanleg, tempo en interesse laten ontwikkelen. In groep 1 ligt het accent in het begin vooral op het wennen aan het naar school gaan en er is veel aandacht voor gewoontevorming en regelmaat. Leren gebeurt door spelen! Dit gaat door in groep 2 waar ook op een speelse manier activiteiten aangeboden worden die voorbereiden op het leren lezen, rekenen en schrijven. Voor beide kleutergroepen maken we gebruik van een beredeneerd aanbod (DORR) wat aansluit bij de leerinhouden van respectievelijk groep 2 en 3 en voldoet aan alle door de inspectie gevraagde tussen - en einddoelen. Daarnaast wordt uw kind gevolgd in het CITO leerlingvolgsysteem d.m.v. een taal – en voorbereidend rekenen toets. Ook ligt er grote

Page 12: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

12

nadruk op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door middel van spel leren kinderen hoe om te gaan met elkaar, ze leren samenwerken, ze leren door en van elkaar en om elkaar te helpen. Daarnaast laten we kleuters kennismaken met verkeer, de computer en kijken we met de kinderen van groep 2 naar ‘Koekeloere’; een school t.v. programma. We vinden dat de school een veilige vertrouwde omgeving moet zijn waar kleuters zich op hun eigen wijze en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Door hiervan uit te gaan kan per leerling worden afgewogen hoe de kleuter het beste zal functioneren en waar de ontwikkeling op lange termijn het meest bij gebaat zal zijn. Wij vinden dat meerdere factoren van belang zijn die het functioneren van kinderen in de groepen positief of negatief kunnen beïnvloeden. Deze factoren zijn: welbevinden van kinderen, motivatie, zelfstandigheid, taakgerichtheid, zelfvertrouwen, concentratie, sociale vaardigheden en motoriek. Door dit alles zo positief mogelijk te benaderen en te stimuleren moet het kind zichzelf competent voelen en als zodanig gaan functioneren. Met betrekking tot kinderen die in oktober, november of december zijn geboren; wij betrekken de ouders van desbetreffende kinderen in ons overleg of (korter of langer ) kleuteren bij het kind past; gebaseerd op de voortgang in de individuele ontwikkeling, niet op kalenderleeftijd. Het welbevinden van uw kind staat daarbij voorop! We maken hierbij gebruik van bovenvermelde aandachtspunten en hebben een criterialijst ( protocol) samengesteld m.b.t. de doorstroming naar groep 2 en het vervroegd doorstromen naar groep 3. Door middel van een puntenlijst waarbij een 80% score het criterium is wordt bepaald of het oktober, november of decemberkind doorstroomt na de zomervakantie naar een volgende groep. Ouders en leerkracht ondertekenen na overleg en goedkeuring beide dit overgangsprotocol. ( protocol ligt ter inzage op school) In groep 1 (4/5 jarigen)ligt het accent op het wennen aan het naar school gaan en er is veel aandacht voor gewoontevorming en regelmaat. Leren gebeurt vooral door spelen. Dit gaat door in groep 2 (5/6 jarigen), maar hier heeft de leerkracht een meer sturende rol. De kinderen worden nu op een speelse manier activiteiten aangeboden die voorbereiden op het leren lezen, rekenen en schrijven. Aan het einde van groep 2 wordt besproken of een kind toe is aan groep 3. Het is van groot belang dat het kind een goede start maakt in groep 3. Als het daar qua ontwikkeling niet aan toe is, loopt het vaak onherstelbare achterstanden op. In groep drie wordt dan gestart met het leren van de basisvaardigheden: lezen, schrijven en rekenen. Door het aanleren van de vaardigheden lezen en schrijven wordt het mogelijk om zelf kennis te vergaren. Wij volgen dit proces dan ook nauwlettend. Door snel in te grijpen bij problemen bij het leren lezen kunnen veel latere problemen worden voorkomen. “Veilig Leren Lezen” heet de methode die we hiervoor gebruiken. ( nieuwste versie ) Deze methode is de meest gebruikte in Nederland. Ook het rekenen start in deze groep. Hierbij vinden we het heel belangrijk om aan te sluiten bij de dagelijkse werkelijkheid van het kind. Voorkomen moet worden dat het rekenen abstract wordt. De kinderen moeten de

Page 13: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

13

sommetjes in het echt zien gebeuren. Deze aanpak wordt realistisch rekenen genoemd. "De wereld in getallen" heet de methode die we hiervoor gebruiken (nieuwste versie). Behalve de basisvaardigheden leren de kinderen ook de wereld verkennen. Daaruit ontwikkelen zich dan in de groepen 5 t/m 8 vijf kennisgebieden: aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs, maatschappelijke verhoudingen en geestelijke stromingen. In alle groepen wordt wekelijks, zie activiteitenplan, aandacht besteed aan de soc.emotionele ontwikkeling van de kinderen en wordt gewerkt aan burgerschapszin. Het tegenwicht voor alle kennis en leervakken is de expressie. Bij de expressievakken willen we de creativiteit die in elk kind aanwezig is stimuleren om zich te uiten. Die expressievakken zijn: ■ tekenen ■ muziek ■ handvaardigheid ■ spel en beweging

■ bevordering taalgebruik. Een ander belangrijk tegenwicht in onze school is de lichamelijke oefening. Veel activiteiten op school gebeuren zittend op een stoeltje. En ook na schooltijd wordt door veel kinderen de tijd zittend door gebracht voor de televisie of voor de computer. Daarom willen we bij de gymlessen niet alleen veel bewegen, maar de kinderen ook laten ervaren dat bewegen leuk is. Dit proberen we te bereiken door stof aan te bieden die hun motorische vaardigheid stimuleert. Ze moeten plezier in bewegen krijgen. Ook het op positieve wijze leren omgaan met elkaar willen we in de lessen zoveel mogelijk bevorderen. We werken met toestellen, doen aan spel en atletiek en aan bewegen op muziek.

Voor de uren Lichamelijke Oefening heeft onze school de beschikking over de sportzaal en bij mooi weer over de sportvelden. Door de uitbreiding van de school is de sportzaal onderdeel geworden van het totale gebouw. De sportvelden liggen vlak achter de school.

Page 14: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

14

Engels Vanaf groep 1 wordt op onze school Engels gegeven. Het Engels is een eerste ontmoeting met deze wereldtaal. Levensbeschouwelijk onderwijs Geestelijke stromingen komt aan bod binnen ons eigen lesprogramma. Daarnaast hebben we de beschikking over HVO GVO binnen ons onderwijs. Dit wordt in groep 7 en 8 gegeven door een speciale leerkracht, zie ook www.gvoenhvo.nl 3.3 Aanmelding van uw zoon/dochter Woont u in Exloo of omstreken of komt u in Exloo wonen en heeft u kinderen in de basisschoolleeftijd?U bent dan van harte welkom om op onze school rond te kijken. U kunt dan natuurlijk kennismaken met het team. Het beste kunt u daarvoor een afspraak maken met de schoolleider, via het schooltelefoonnummer of per e-mail: [email protected] Samen kunt u dan een afspraak maken met de groepsleerkracht waarbij uw kind in de klas komt. De groepsleerkracht van groep 1 / 2 zal in overleg met u dagdelen afspreken om ‘proef te draaien’ om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. We besteden veel aandacht aan normen en waarden. We vinden het belangrijk dat de kinderen goed met elkaar omgaan, rekening met elkaar kunnen houden, begrip voor een ander hebben, maar ook voor zich zelf op kunnen komen. 3.4 Kwaliteitsverbetering Op OBS De Zweng werken we voortdurend aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. We doen dit op verschillende manieren en terreinen: *Schooljaarplan Ieder schooljaar worden in het schooljaarplan de veranderingsonderwerpen vastgelegd. Deze onderwerpen worden gedurende het schooljaar conform de planning uitgewerkt en hebben betrekking op de inhoud van het onderwijs en de verbetering daarvan. *WMK-PO Volgens planning wordt ieder schooljaar geëvalueerd aan de hand van het WMK-PO. Dit systeem is gericht op het onderwijsaanbod, maar ook op bijvoorbeeld de communicatie en (sociale) veiligheid. Het WMK-PO is gerelateerd aan de eisen die de onderwijsinspectie stelt aan het basisonderwijs in Nederland. *Onderwijsinhoudelijke teamvergaderingen In deze teamvergaderingen ontwikkelen we gezamenlijk het onderwijs in onze school. De onderwerpen die we behandelen en de doelen die we willen halen, hebben we van tevoren vastgesteld in het schooljaarplan. Interne specialisten zoals de IB’er en de rekencoördinatoren zetten hier hun expertise in. *Teamoverleggen. In deze bijeenkomsten evalueren we de gemaakte afspraken en bespreken we de voortgang van de ingezette schoolontwikkeling. *Studiemiddagen/-dagen. Tijdens studiemiddagen (-dagen) werken we aan de grote veranderonderwerpen in ons onderwijs. We doen dit regelmatig onder leiding van een externe deskundige. Ook onze interne specialisten hebben hierin een rol. *Scholing Schoolleiding, IB’er en groepsleerkrachten volgen regelmatig cursussen om de deskundigheid te vergoten en of op te frissen. Dit gebeurt zowel individueel als in teamverband.

Page 15: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

15

3.5 Opbrengsten Jaarlijks meten we de eindopbrengst van het onderwijs dat we geven door bij de kinderen in groep 8 de centrale eindtoets primair onderwijs af te nemen. Het resultaat gebruiken we, net als de opbrengsten in het leerlingvolgsysteem, om het onderwijs dat we geven te evalueren en bij te stellen. Bij de analyse richten we ons op de leerwinst bij de verschillende groepen én het individuele kind. Immers, de kwaliteit van onderwijs wordt bepaald door de leerwinst die elk kind behaald binnen zijn eigen mogelijkheden. Ook meten we onze opbrengsten aan landelijke gemiddelden. Door onze resultaten te vergelijken met andere scholen gaan we na in hoeverre onze opbrengsten overeenstemmen met wat er van ons verwacht mag worden.

Schooljaar Aantal leerlingen

Schoolscore Landelijk gemiddelde

Eindtoets

2013 - 2014 17 532,1 534,4 Cito

2014 - 2015 14 532,7 534,2 Cito

2015 - 2016 13 534,6 534,6 Cito

2016 - 2017 13 83,4 78,3 IEP

3.6 Verwijzing vervolgonderwijs

Page 16: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

16

3.7 Onderwijsinspectie

De Rijksinspectie is belast met het toezicht op het onderwijs. Regelmatig bezoekt de inspectie onze school en kijkt dan voornamelijk naar de kwaliteit van het onderwijs. De inspectie hanteert bij de beoordeling van deze kwaliteit standaardnormen die voor alle basisscholen in onze land gelden. In de Wet OP het Schooltoezicht (W.O.T.) wordt nauwkeurig omschreven wat de inspectie precies op de scholen doet. Eens per vier jaar komt de inspectie voor een intensiever schoolbezoek: het Periodiek Kwaliteits Onderzoek (PKO). De inspecteur bespreekt dan niet alleen de kwaliteit van het onderwijs met de directeur en de interne begeleider, maar doet ook klassenbezoeken om zich een beter oordeel te kunnen vormen. Het onderwijs aan onze school wordt door de inspectie als voldoende beoordeeld. Op de website van de inspectie kunt u lezen wat de bevindingen van de inspectie over onze school zijn geweest. www.onderwijsinspectie.nl (doorklikken naar basisonderwijs) De vertrouwensinspecteur is bereikbaar onder tel. 0900 – 111 31 11.

Page 17: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

17

Hoofdstuk 4 De zorg voor de kinderen

4.1 Algemene leerlingenondersteuning De leerlingondersteuning van het schoolteam is gebaseerd op de principes van ondersteuning, preventie en afstemming. Via aandacht en ondersteuning in de onderbouw worden de kinderen systematisch voorbereid op het aanleren van vaardigheden als technisch en begrijpend lezen, spelling, rekenen-wiskunde en schrijven. Soms wijken de mogelijkheden van een kind zover af van het groepsgemiddelde, dat wordt gekozen voor een aangepast (individueel) leerprogramma. Voor de desbetreffende leerlingen wordt een ontwikkelingsperspectief, met daaraan gekoppeld een jaarplan of eigen leerlijn, opgesteld. We zien graag dat kinderen met plezier naar school gaan en een ononderbroken ontwikkelingslijn doorlopen. Toch verloopt schoolgaan niet voor elk kind probleemloos. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk dat ouders, verzorgers en/of leerkrachten zo snel mogelijk signaleren. Een goed overleg tussen hen kan in sommige gevallen voorkomen dat problemen groter worden dan nodig is. Er kunnen zich echter ook situaties voor doen waarbij de hulp van personen of instanties wordt ingeroepen die zich hebben gespecialiseerd op het gebied van kind- en schoolbegeleiding.

Wij hebben de leerling ondersteuning zoals die op onze school is georganiseerd vastgelegd in een stappenplan. Kort samengevat ziet dit plan er als volgt uit:

Stap 1: Verzamelen en ordenen van gegevens De leerkrachten verzamelen gegevens door het afnemen van toetsen en het houden van observaties en oudergesprekken.

Stap 2: Signaleren en bespreken van gegevens Drie keer per jaar vinden er leerlingbesprekingen plaats tussen de groepsleerkracht en de IB’ er. Hierbij komen in ieder geval alle leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte aan bod. Afhankelijk van het verloop van de leerlingbespreking wordt één van de volgende stappen genomen:

De leerling krijgt extra hulp van de eigen leerkracht binnen de groep.

Om meer informatie te krijgen wordt een diagnostisch onderzoek door de leerkracht of de intern begeleider uitgevoerd.

De IB-er wint advies in bij externe deskundigen.

Page 18: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

18

De leerkracht of de intern begeleider maakt van elke leerling die besproken wordt een notitie in Parnassys. De leerkracht koppelt gemaakte afspraken terug naar de ouders. Een (individuele) leerlingbespreking kan overigens ook tussentijds plaatsvinden zodra de ontwikkeling van een leerling daar aanleiding toe geeft.

Stap 3: Extra hulp De leerlingbesprekingen kunnen leiden tot afspraken over extra hulp door de groepsleerkracht zelf. Deze vertaalt de afspraken betreffende een kind in een groepsplan. Er worden per vakgebied (rekenen-wiskunde, spelling, technisch lezen en begrijpend lezen) groepsplannen opgesteld. Binnen die groepsplannen wordt gewerkt met drie instructiegroepen:

Subgroep 1: Instructieonafhankelijke leerlingen die naast de basisstof een plusaanbod krijgen.

Subgroep 2: De leerlingen die de basisstof aangeboden krijgen. Dit gebeurt op drie niveaus: instructieonafhankelijk, instructiegevoelig en instructieafhankelijk

Subgroep 3: Instructieafhankelijke leerlingen die naast de basisstof extra oefenstof krijgen.

De ouders/verzorgers van leerlingen in subgroep 3 worden door de leerkracht geïnformeerd over de extra hulp en ondertekenen de individuele evaluatie van het groepsplan. Bij structurele leer- en/of ontwikkelingsproblemen kan na overleg met een extern deskundige en de ouders/ verzorgers worden overgegaan op een eigen leerlijn (stap 6). Stap 4: Evaluatie van de geboden hulp Na de afgesproken termijn evalueert de leerkracht en/of de intern begeleider de effecten van de geboden hulp en bespreekt deze evaluatie met de ouders/verzorgers. Bij zowel individuele plannen als individuele evaluaties van groepsplannen ondertekenen de ouders de evaluatie. Na de evaluatie kunnen de volgende beslissingen genomen worden:

Hulp is niet meer nodig en wordt stopgezet.

Het probleem is niet opgelost. Er wordt in overleg met de ouders/verzorgers binnen de groep naar een structurele oplossing gezocht.

De leerling wordt ingebracht in de consultatieve leerlingbespreking.

Stap 5: Inschakelen van externe hulp Wanneer het niet lukt om binnen school tot een adequate oplossing van de hulpvraag te komen, neemt de IB’er contact op met externe deskundigen. Elke basisschool is aangesloten bij een samenwerkingsverband (SWV). Een samenwerkingsverband bestaat uit een groot aantal basisscholen en één of meer scholen voor speciaal basisonderwijs. Per 1 augustus 2014 is de wet op passend onderwijs ingevoerd. Het SWV is momenteel nog in overleg over hoe aan een eventueel nieuw ‘basisteam’ invulling kan worden gegeven. Totdat hier meer duidelijkheid over is kan de IB’er voor consultatieve leerlingbesprekingen terecht bij de adviseur passend onderwijs.

Consultatieve leerlingbegeleiding Leerlingen die ondanks alle aandacht en begeleiding een bron van zorg blijven, worden besproken in de consultatieve leerlingbespreking. Dit overleg

Page 19: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

19

vindt in eerste instantie plaats tussen de intern begeleider en de adviseur passend onderwijs. Samen bepalen zij welke vervolgstappen er moeten/kunnen worden genomen.

Onderzoek door een externe deskundige Als uitgebreid psychologisch of pedagogisch-didactisch onderzoek noodzakelijk blijkt, kan worden besloten tot het verwijzen via de huisarts, de schoolarts, of het inschakelen van een extern deskundige. In het meest voorkomende geval is dit een orthopedagoog van Timpaan. Ten behoeve van dit onderzoek wordt een onderwijskundig rapport ingevuld.

Bij opvoedkundige problemen bestaat de mogelijkheid advies te vragen bij de jeugdverpleegkundige en/of de schoolarts. De jeugdverpleegkundige en/of schoolarts hebben een maandelijks spreekuur op school.

Stap 6: Eigen leerlijn/jaarplan: Ondersteuning van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften In principe krijgt elke leerling alle leerstof t/m het niveau van groep 8 aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de differentiatie die de gehanteerde methodes bieden. Soms is er echter sprake van structurele leer en/of ontwikkelingsproblemen waardoor leerlingen een ontwikkelingstempo hebben dat sterk afwijkt van het gemiddelde van de groep. In dit geval wordt er door de IB-er en de leerkracht (in overleg met ouders/verzorgers) een ontwikkelingsperspectief met een jaarplan/eigen leerlijn opgesteld.

Stap 7: Aanmelding bij het speciaal (basis)onderwijs Wij verwijzen sporadisch naar het SBO. Het kan echter voorkomen dat de noodzakelijke zorg voor een kind de mogelijkheden van de school te boven gaat. Als een school niet (meer) aan de ondersteuningsbehoefte van het kind kan voldoen, dan wordt er samen met de adviseur passend onderwijs eerst binnen het eigen schoolbestuur met de school gezocht naar andere mogelijkheden voor ondersteuning. Ook kan hierbij gebruik gemaakt worden van externe deskundigen. Mocht dit alles onvoldoende resultaat opleveren dan wordt binnen het samenwerkingsverband naar een beter passende plek gezocht. Dit kan een andere basisschool zijn, maar ook een school in het speciaal (basis) onderwijs.

Voor een plaatsing in het speciaal (basis) onderwijs wordt gebruik gemaakt van de Handelingsgerichte Indicerings Trajectwijzer (HIT). Dit is een instrument dat zorg draagt voor eenduidige criteria in de route op weg naar vaststelling van de toelaatbaarheidsverklaring (TLV) door de Commissie van Advies (CvA) voor een plaats in het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs.

Heeft u vragen over het leerlingdossier of over de overleggen in de school, neemt u dan contact op met onze intern begeleidster Rika Grooten: [email protected]. Zij is op donderdag op school aanwezig. De intern begeleider is op schoolniveau verantwoordelijk voor de vormgeving en uitvoering van de leerlingenondersteuning. Uitgebreidere informatie over dit onderwerp vindt u ook terug in de Algemene Schoolgids Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn (www.opoborger-odoorn.nl).

Page 20: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

20

4.2 Het ondersteuningsprofiel van OBS De Zweng Met het schoolondersteuningsprofiel hebben wij in beeld gebracht welke (extra) ondersteuning wij onze leerlingen bieden. Ook geven wij aan welke stappen wij gaan zetten om de ondersteuning op onze school te verbeteren. Daarmee worden ook de mogelijkheden van ons onderwijs duidelijk. Het profiel is samengesteld samen met het personeel van onze school. Na advies van de MR is het profiel door ons schoolbestuur vastgesteld. Het profiel wordt in de toekomst verder ontwikkeld en getoetst.

4.3 Passend onderwijs Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs in werking getreden. De belangrijkste zaken uit deze nieuwe wet zijn:

Reguliere en speciale scholen werken samen op het gebied van ondersteuning aan leerlingen.

Elk schoolbestuur heeft zorgplicht. Dit betekent dat het schoolbestuur van de school waar het kind wordt aangemeld voor een passende plek voor het kind dient te zorgen als er sprake is van een zeer specifieke onderwijsbehoefte van het kind.

Scholen, gemeenten en jeugdhulpverlening werken samen aan de integrale ondersteuning aan leerlingen vanuit onderwijs en zorg.

Er kan meer in de eigen regio worden geregeld, omdat er minder regelgeving vanuit het Ministerie van Onderwijs komt.

Samenwerkingsverband 22-02 PO De school van uw kind maakt deel uit van het schoolbestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn. Dit schoolbestuur maakt deel uit van het samenwerkingsverband 22-02 PO, regio Emmen en Borger-Odoorn. De schoolbesturen in dit samenwerkingsverband werken nauw met elkaar samen op het gebied van de ondersteuning van leerlingen. Alle scholen binnen het samenwerkingsverband hebben met elkaar vastgesteld wat elke school aan basisondersteuning moet kunnen bieden. In deze zogenaamde basisondersteuning staat vermeld wat van de school verwacht mag worden op het gebied van het onderwijs en de onderwijsondersteuning. Daarnaast heeft elke school het eigen schoolondersteuningsprofiel (SOP) vastgesteld. In dit profiel heeft de school beschreven wat het aan basisondersteuning en schoolspecifieke ondersteuning kan bieden. Als een school niet (meer) aan de ondersteuningsbehoefte van het kind kan voldoen, dan wordt er samen met de adviseur passend onderwijs eerst binnen het eigen schoolbestuur met de school gezocht naar andere mogelijkheden voor ondersteuning. Ook kan hierbij gebruik gemaakt worden van externe deskundigen. Mocht dit alles onvoldoende resultaat opleveren dan wordt binnen het samenwerkingsverband naar een beter passende plek gezocht. Dit kan een andere basisschool zijn, maar ook een school in het speciaal (basis) onderwijs. Speciaal (basis)onderwijs Voor een plaatsing in het speciaal (basis) onderwijs wordt gebruik gemaakt van de Handelingsgerichte Indicerings Trajectwijzer (HIT). Dit is een instrument dat zorg draagt voor eenduidige criteria in de route op weg naar vaststelling van de toelaatbaarheidsverklaring (TLV) door de Commissie van Advies (CvA) voor een plaats in het speciaal basisonderwijs of

Page 21: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

21

speciaal onderwijs. Meer informatie is te vinden op de website van het samenwerkingsverband: www.2202.nl. Meer informatie voor ouders Voor de ouders is de school de belangrijkste informatiebron als het om het passend onderwijs gaat en om de extra ondersteuning voor het kind. Daarnaast is directe informatie te vinden om de website van het schoolbestuur www.opoborgerodoorn.nl en die van het samenwerkingsverband www.2202.nl. Ook de websites www.passendonderwijs.nl, www.steunpuntpassendonderwijs.nl en www.5010.nlbieden veel informatie. 4.4 Het volgen van de ontwikkeling van de kinderen in de school Scholen volgen de ontwikkeling van kinderen in de school uitgebreid en nauwgezet. In de volgende punten (4.5 t/m 4.13) staat beschreven hoe wij onze kinderen volgen. 4.5 Het leerlingvolgsysteem Dagelijks wordt het werk van de kinderen bekeken en beoordeeld. In de onderbouw gebeurt dit vooral door middel van DORR, in de midden- en bovenbouw meer door middel van observaties en beoordelingen van het gemaakte werk. Vanaf groep 1 worden diverse vaardigheden regelmatig getoetst. De leerkracht verzamelt en bewaart de toetsresultaten. Ook worden de leerlingen wat betreft taalontwikkeling, spelling, technisch- en begrijpend lezen en rekenen per half jaar getoetst d.m.v. Cito-LVS-toetsen. Hierbij horen objectieve beoordelingen, die landelijk genormeerd zijn. Van genoemde vakken kan dus beoordeeld worden hoe een leerling staat ten opzichte van deze norm. De resultaten van de Cito-toetsen worden opgenomen in het leerlingvolgsysteem. In april maken de leerlingen van groep 8 de centrale eindtoets. De gegevens hiervan worden mede gebruikt voor een advies wat betreft de beste vorm van vervolgonderwijs. De inspectie gebruikt de gegevens van de eindtoets om de school te beoordelen op haar resultaten. De inspectie kijkt niet alleen naar de eindopbrengsten, maar ook naar de tussenopbrengsten in de groepen 3, 4 en 6. Tevens kijkt de inspectie naar leerstofaanbod, leertijd, didactisch handelen, schoolklimaat, zorg en begeleiding. De groepsleerkracht registreert en analyseert de observaties of de resultaten van dictees, methodegebonden toetsen, proefwerken e.d. in de groepsmap. Naast de cognitieve (kennis)ontwikkeling letten we scherp op de emotionele- en gedragsontwikkeling van het kind. 4.6 Oudergesprekken en rapporten Aan het begin van het schooljaar is er een omgekeerd oudergesprek. In dit gesprek bent u als ouder aan het woord om te vertellen over uw zoon/dochter. Met deze kennis kunnen wij heel veel en zorgt ervoor dat we nog beter in kunnen spelen op de (onderwijs)behoeften van uw kind. Twee keer per jaar worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek over de ontwikkelingen en de vorderingen van hun kind. Tegen het eind van het schooljaar kan er nog een gesprek op verzoek plaats vinden. Dit verzoek kan worden gedaan door zowel leerkracht als ouder. De groepen 3 t/m 8 krijgen tweemaal per jaar een rapport, groep 2 één keer. De rapporten

Page 22: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

22

gaan vanaf eind groep 2 voor het eerst mee. Op verzoek van de groepsleerkracht, de intern begeleider of de ouders kan extra onderzoek worden gedaan. Meestal gebeurt dit als zich een probleem voordoet in het ontwikkelingsverloop van de leerling. Verslagen van dit soort onderzoeken worden in een leerlingdossier bijgehouden en worden natuurlijk met de ouders besproken. Dit dossier is alleen bestemd voor intern gebruik. Wanneer er door een externe instantie om test- of toetsgegevens wordt gevraagd, zullen deze alleen worden gegeven na goedkeuring door de ouders. 4.7 Groepsbesprekingen De toetsresultaten van de groepen worden 2x per jaar besproken tijdens een groepsbespreking. Bij de groepsbespreking zijn de leerkracht(en), de teamleider en de intern begeleider aanwezig. De toetsgegevens van de groep worden geanalyseerd. Deze analyse kan leiden tot een vervolgonderzoek, tot extra maatregelen wat betreft begeleiding of tot nader overleg met deskundigen. 4.8 Leerlingbesprekingen De toetsresultaten van de leerlingen worden 3x per jaar besproken tijdens een leerlingbespreking. Bij de leerlingbespreking zijn de leerkracht(en) en de intern begeleider aanwezig. De toetsgegevens van de leerlingen worden geanalyseerd. Deze analyse kan leiden tot een vervolgonderzoek, tot extra maatregelen wat betreft begeleiding of tot nader overleg met deskundigen. 4.9 Rekening houden met verschillen Leerlingen kunnen behoefte hebben aan extra instructie, begeleiding bij het oefenen met de leerstof, meer tijd om te oefenen of minder oefenstof. Andere leerlingen hebben meer uitdaging nodig dan de gemiddelde leerstof biedt. Zij krijgen verrijkings- of verdiepingsstof aangeboden. 4.10 Verlengen of versnellen Verlengen of versnellen doe je niet zomaar. We willen er iets mee bereiken. Als we hierover willen beslissen moet dit een gedegen besluit zijn dat we met de ouders delen. De beslissing is gebaseerd op de resultaten van de toetsen uit het leerlingvolgsysteem, de resultaten van de methodegebonden toetsen en de resultaten uit het volgsysteem Sociaal-emotionele ontwikkeling. 4.11 De Sociaal-emotionele ontwikkeling Op OBS De Zweng gebruiken we de methode “Leefstijl” Hiermee volgen we onze kinderen in hun sociale ontwikkeling. Door gebruik te maken van deze methode kunnen we vroegtijdig op individueel en op groepsniveau sociale problemen bijsturen. 4.12 Ondersteuning van het jonge kind In de groepen 1 en 2 wordt de ontwikkeling van de kinderen gevolgd aan de hand van de observatiemodellen van de methode DORR. Het instrument wordt gebruikt in de dagelijkse onderwijsleersituatie bij verschillende activiteiten en in een grote variatie aan situaties. De taal- en rekenvaardigheden worden met de CITO-toetsen Taal voor Kleuters en Rekenen voor Kleuters getoetst. Naast de cognitieve ontwikkeling wordt ook de sociaal-emotionele

Page 23: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

23

ontwikkeling goed in de gaten gehouden aan de hand van observaties. Bij dit alles blijft het accent liggen op het speelse karakter van de kleutergroepen.

4.13 Groepsplannen Iedere groepsleerkracht ontwikkelt twee keer per jaar groepsplannen waarin de groep is ingedeeld in verschillende niveaus. Groepsplannen worden geformuleerd voor de vakgebieden rekenen, technisch lezen, begrijpend lezen en spelling. De groepsplannen worden geëvalueerd: Bij de tussenevaluatie wordt het plan waar nodig bijgesteld en bij de eindevaluatie wordt geëvalueerd in hoeverre de gestelde doelen gehaald zijn.

4.14 Schoolbegeleiding De school van uw kind maakt deel uit van het schoolbestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn. Dit schoolbestuur maakt deel uit van het samenwerkingsverband 22-02 PO, regio Emmen en Borger-Odoorn. De schoolbesturen in dit samenwerkingsverband werken nauw met elkaar samen op het gebied van de ondersteuning van leerlingen.

Als een school niet (meer) aan de ondersteuningsbehoefte van het kind kan voldoen, dan wordt er samen met de adviseur passend onderwijs eerst binnen het eigen schoolbestuur met de school gezocht naar andere mogelijkheden voor ondersteuning. Ook kan hierbij gebruik gemaakt worden van externe deskundigen.

Mocht dit alles onvoldoende resultaat opleveren dan wordt binnen het samenwerkingsverband naar een beter passende plek gezocht. Dit kan een andere basisschool zijn, maar ook een school in het speciaal (basis) onderwijs.

4.15 De begeleiding van kinderen naar het voortgezet onderwijs In het achtste leerjaar wordt het onderwijs van de basisschool afgesloten. Dit leerjaar staat helemaal in het teken van oriëntatie op het vervolgonderwijs. Als voorbereiding op het vervolgonderwijs krijgen de kinderen huiswerktaken op voor rekenen, taal en de zaakvakken.

Bij ons bepalen de ouders in overleg met de leerkracht van groep 8 de schoolkeuze. Over dit onderwerp wordt in november een mini ouderavond belegd. Meestal hebben de ouders en de leerkracht best wel een goed beeld van de capaciteiten van het kind. De vervolgscholen willen dit beeld vastgesteld zien in exacte cijfers. We maken hierbij gebruik van de plaatsingswijzer. Hierbij worden de resultaten vanaf groep 6 betrokken. Iedere school is verplicht een centrale eindtoets in groep 8 af te nemen. In het schooljaar 2016 – 2017 zijn we overgestapt naar de IEP Eindtoets. Deze afname is goed bevallen dus deze centrale eindtoets zullen we ook het komende schooljaar weer afnemen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.toets.nl

Na individuele gesprekken met ouders en kinderen wordt de keuze van de school bepaald. Dit zal in februari 2017 plaatsvinden. Deze keuze is gebaseerd op het cito leerling volgsysteem. De aanmelding zelf wordt verzorgd door de school.

Page 24: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

24

5. Medezeggenschap, ouderparticipatie, informatie voor ouders

5.1 De school O.b.s."De Zweng" Hoofdstraat 62 7875 AD Exloo Tel.: 0591- 549713 [email protected] www.obs-dezweng.nl

Schoolleider: Dhr. Piet Reuver Dhr. B. Waslander vervangt dhr. Reuver voor zolang dat nodig is: 06-19622177

5.2 De leerkrachten en ander personeel

Wijze van inzet

Alle personeelsleden worden zo veel mogelijk ingezet als groepsleerkracht om de groepen zo klein mogelijk te houden. Naast de inzet in de groepen hebben we een intern begeleider die twee dagdelen voor haar taken krijgt. Mailadressen: Karin Peters [email protected] Desiree Soer [email protected] Mandy Wilmink [email protected] Trijnie van Goor [email protected] Herma v.d. Ploeg [email protected] Marissa Katoen [email protected] Karen ter Veen [email protected] Rika Grooten [email protected]

5.3 De ouders

Het belang van betrokkenheid

Ouderparticipatie Graag willen wij de ouders zoveel mogelijk bij de school betrekken. Het is zelfs zo dat bepaalde activiteiten zonder uw medewerking onmogelijk worden. Aan het begin van het schooljaar wordt u daarom uitgenodigd u op te geven voor deze activiteiten. Dat zijn bijvoorbeeld:

- Het maken van de schoolkrant. - Helpen als verkeersbrigadier/oversteekouder. - Het repareren van kapotte materialen. - Begeleiding schoolreizen - Hulp sportdag

Page 25: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

25

- Hulp bij schaatswedstrijden etc.

Behalve bij bovengenoemde activiteiten kan het zijn dat uw hulp nog bij andere incidentele activiteiten nodig is. Ouders van kleuters kunnen als ze dat willen in de klas komen kijken om te zien hoe het gaat in de klas. Daarvoor kunt u met de groepsleerkracht een afspraak maken.

Informatievoorziening

Iedere maand verschijnt er een nieuwsbrief. Tevens verschijnt er drie keer per jaar een schoolkrant. Zowel de schoolkrant als de nieuwsbrieven worden meegegeven aan het oudste kind van het gezin. De school heeft ook een website: www.obs-dezweng.nl. Hierop vindt u allerlei informatie betreffende de school. In voorkomende gevallen is het mogelijk dat er ook foto’s van kinderen op de site worden geplaatst.

Mini ouderavond

Aan het begin van het schooljaar worden er in elke groep mini- ouderavonden gehouden ( zie kalender). De groepsleerkrachten vertellen de ouders hoe het gaat bij het leren van de verschillende vakken in hun groep.Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de gang van zaken. U kunt er dan thuis op inspelen en zal het leren voor uw kind veel vanzelfsprekender gaan. De leerkracht van groep acht geeft vaak samen met een leerkracht van een vervolgschool informatie over vervolgscholen, de mogelijkheden die er hier in onze regio zijn en hoe de aanmeldingprocedures verlopen. Wilt u informatie over uw kind, dan kunt u altijd een afspraak maken met de betreffende groepsleerkracht.

Inspraak

De Medenzeggenschapsraad (MR) Goed onderwijs voor onze kinderen is wat iedere ouder en leerkracht wil. De Medezeggenschapsraad (MR) is het orgaan dat daar bij uitstek op let, zowel op de inhoud als op de uitvoering. In de MR hebben, in gelijke verhoudingen, ouders en leerkrachten zitting. Op onze school zijn dat 2 ouders en 2 leerkrachten. De voorzitter is gekozen uit de oudergeleding. De schoolleiding is verplicht de MR te informeren over alle plannen die betrekking hebben op het onderwijs van onze kinderen. De MR heeft bij veranderingen die het bevoegd gezag (voor ons is dat de directie van onze school) wil doorvoeren adviesrecht en in sommige gevallen instemmingsrecht. Er gebeurt dus in principe niets waarvan de MR niet op de hoogte is. Naast het instemmings- en adviesrecht heeft de MR op grond van de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) ook recht op informatie, recht op overleg en initiatiefrecht. De MR heeft ook algemene taken zoals het bevorderen van de openheid en onderling overleg in school en het waken tegen discriminatie en het bevorderen van gelijke behandeling bij gelijke kansen. Wilt u meer weten over het inhoudelijke werk van de MR, dan kunt u hiervoor de contact opnemen: [email protected]

Page 26: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

26

De ouderraad (O.R.) Sinds het bestaan van o.b.s. De Zweng functioneert er een ouderraad. De taken van de o.r. kunnen als volgt worden samengevat: de bloei van de school bevorderen, de interesse van de ouders in de school bevorderen, bevorderen dat ouders ondersteunende activiteiten voor school verrichten, behartigen van de belangen van de ouders bij de m.r., bij de schoolleiding, en zo nodig bij het bevoegd gezag. De vergaderingen zijn in beginsel openbaar. De leden van de o.r. zullen regelmatig informatie van andere ouders nodig hebben om te weten wat er zoal leeft. U kunt contact opnemen met de ouderraad per mail: [email protected]

Tussenschoolse opvang (TSO) Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is het mogelijk dat de kinderen op school overblijven. M.i.v. augustus 2014 wordt het overblijven onder verantwoordelijkheid van het schoolbestuur door de school zelf uitgevoerd. Eén of twee overblijfkrachten begeleiden het eten en spelen tussen de middag met de kinderen die overblijven. De kosten voor het overblijven bedragen € 2,00 per kind per keer. Via de website www.delunchclub-opo.nl kunt u uw kind aanmelden en strippenkaarten bestellen en betalen. Mochten er na het maken van deze schoolgids i.v.m het overblijven veranderingen optreden, dan hoort u dat z.s.m. De voor- en naschoolse opvang wordt door Kinderopvang Perlei geregeld. Deze opvang wordt geboden in de Weiert in Odoorn. Informatiepakketten zijn op school aanwezig.

Verkeersbrigadiers

Bij onze school is sprake van een gevaarlijke verkeerssituatie.Daarom maken we bij het oversteken gebruik van verkeersbrigadiers. Er zijn altijd twee verkeersbrigadiers. Een ouder en een leerling uit groep 8. De ouder heeft hierbij de leiding en geeft de commando’s. Op deze tijden wordt er overgestoken met verkeersbrigadiers: ‘s morgens van 12.00 uur tot 12.10 uur ‘s middags van 15.15 uur tot 15.25 uur ‘s woensdags van 12.15 uur tot 12.25 uur. Alle leerlingen moeten zich melden bij de verkeersbrigadiers, ook de fietsers die moeten oversteken. Omdat de brigadiers alleen op bovengenoemde tijden helpen oversteken, moet iederéén zoveel mogelijk direct naar huis. Er kan dus niet na schooltijd nog op het plein gespeeld worden! Als de brigadiers er niet meer zijn moet er dus op eigen verantwoording worden overgestoken!

Page 27: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

27

We wachten met oversteken tot de brigadiers op straat staan en er het commando ”OVER” wordt gegeven.We steken altijd achter de brigadiers over.

WE VRAGEN DE MEDEWERKING VAN DE MENSEN DIE DE KINDEREN KOMEN OPHALEN: Wacht de kinderen niet aan de overkant van de straat op, maar steek samen met de kinderen bij de verkeersbrigadiers over. Wilt u alstublieft de eerste parkeerplaats voor school vrij houden, dan hebben de verkeersbrigadiers beter uitzicht. Ook bestelauto’s en stationwagens a.u.b.niet vlakbij de oversteekplaats parkeren. Dan hebben de brigadiers meer zicht.

5.4 Schoolverzekering

De school heeft een collectieve ongevallenverzekering. Deze verzekering geldt bij alle door de school georganiseerde activiteiten.Dit wordt gefinancierd uit de ouderbijdrage. Daarnaast heeft de gemeente als schoolbestuur een W.A. verzekering (zie algemene gids OPO gids). 5.5 Ouderbijdrage

Aan het begin van het schooljaar krijgt u een nota voor het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage. Wij vragen voor elk kind een ouder bijdrage van € 27,50. Van dit bedrag worden alle extra activiteiten betaald, zoals sinterklaas, kerstviering, laatste schooldag, verjaardagscadeautjes voor de leerkrachten de schoolkrant en spelmiddagen. Van alle uitgaven wordt op de zakelijke ouderavond verantwoording afgelegd. Er kan in overleg in meerdere termijnen worden betaald.

5.6 Klachtenregeling (vertrouwenspersoon/contactpersoon) In de eerste plaats kunt u bij de contactpersoon van de school terecht met uw klacht. Voor onze school is dat juf Herma v.d. Ploeg. Bij de contactpersoon kunt u ook terecht voor advies over de wijze, waarop u een klacht kunt indienen. Daarnaast heeft de Stichting OPO Borger-Odoorn een externe vertrouwenspersoon benoemd, die als aanspreekpunt optreedt voor u (de klager) en die zo mogelijk de klacht via bemiddeling kan oplossen of u verder kan adviseren. De onafhankelijke vertrouwenspersoon benoemd door het bevoegd gezag voor alle openbare scholen is mevrouw I.Folkers, tel: 0591 - 650190. Meer informatie over dit onderwerp staat in de algemene schoolgids op www.opoborger-odoorn.nl

Page 28: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

28

5.7 Leerplicht, verzuim en verlof Een kind kan naar school vanaf de leeftijd van 4 jaar; een kind moet naar school uiterlijk op de eerste dag van de nieuwe maand na zijn of haar vijfde verjaardag. De meeste kinderen gaan naar school vanaf de dag dat zij 4 jaar zijn geworden. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien is geworden. Daarna volgt de partiële leerplicht.

Wanneer een kind moet verzuimen, geeft u ons daarvan tijdig telefonisch of schriftelijk bericht. Wanneer een kind zonder nader bericht ontbreekt, doen wij van onze kant navraag. Wij bellen u dan (in principe binnen een uur na de start van de school), want wij willen graag weten waar uw kind is.

Landelijk is er flinke aandacht voor het voorkomen van ongewenst verzuim, ook wel luxe verzuim genoemd, binnen het onderwijs. Ieder jaar hebben ook wij er mee te maken: gezinnen die op vakantie gaan, maar de files willen ontwijken of een goedkope vlucht hebben geboekt. De wet is hier duidelijk over: het is niet toegestaan. Een dergelijk verzoek wordt dan ook door ons geweigerd. Scholen en leerplichtambtenaren zien luxeverzuim als een probleem dat moet verdwijnen en hebben daarover afspraken. Zo wordt van ons verwacht dat wij (signalen van) luxeverzuim melden bij de leerplichtambtenaar. Ook kan de ambtenaar prikacties houden. Dat betekent dat scholen bezocht worden om de aanwezigheid van kinderen te controleren. Wanneer een leerling afwezig is zal er een huisbezoek worden afgelegd om vast te stellen of een leerling geoorloofd afwezig is.

Verlof voor bezoek aan huisarts, ziekenhuis, therapeut of tandarts: Zo'n bezoek hoeft u slechts mee te delen aan de betrokken leerkracht, hiervan wordt notitie gemaakt. We vragen u wel om dergelijke afspraken zoveel mogelijk na schooltijd te maken. Indien de afspraak onder schooltijd valt, dan bent u verplicht om uw kind op school te komen ophalen. We sturen geen kinderen naar huis. Dit geldt ook voor leerlingen van groep 7 en 8.

Verlof voor huwelijken, jubilea, begrafenissen en dergelijke: Dit verlof meldt u schriftelijk bij de teamleider. Dit moet op een speciaal formulier, zodat we de afwezigheid van uw kind kunnen verantwoorden aan inspectie of leerplichtambtenaar. Voor bedoeld verlof krijgt u altijd toestemming met een maximum van tien dagen per schooljaar.

Verlof voor vakantie: Hiervoor kan in uitzonderingsgevallen toestemming gegeven worden. Een verzoek hiervoor dient schriftelijk liefst met mondelinge toelichting ingediend te worden bij de teamleider, minstens zes weken voor aanvang van het gevraagde verlof. De algemeen directeur van onze stichting beoordeelt of de aanvraag gehonoreerd kan worden. Bij twijfel wordt contact opgenomen met de leerplichtambtenaar.

De schoolleiding is wettelijk verplicht de afwezigheid nauwkeurig bij te houden en ongeoorloofd schoolverzuim (zonder toestemming of geldige reden) te melden aan de leerplichtambtenaar. Als er meer dan 10 dagen per schooljaar verlof wordt aangevraagd zal altijd goedkeuring van de leerplichtambtenaar nodig zijn. In principe wordt geen vrij gegeven

Page 29: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

29

aan het begin van het schooljaar. Alle andere redenen (vakantie, wintersport, lange weekenden, enz.) zijn niet gegrond; de directeur mag hiervoor geen vrij geven. Indien u bezwaar hebt tegen het besluit van de directeur dan wel de leerplichtambtenaar kunt u binnen 30 dagen in beroep gaan bij de Raad van State.

5.8 Ontruimingsplan

Er kunnen zich op school situaties voordoen, waarin het heel belangrijk is precies te weten hoe te handelen in geval van calamiteiten. Daarvoor heeft onze school een ontruimingsplan. We denken bij calamiteiten aan brand, een gas lekkage, een ongeval of in een erger geval aan een bommelding. Dan is er actie geboden ter voorkoming van ernstige gevolgen. Wat staat er in het plan?

algemene gegevens over het gebruik van het gebouw

algemene richtlijnen

wat te doen bij brand

instructie en taakverdeling bij ontruiming

plattegrond / tekeningen met daarop de vluchtroutes, nooduitgangen, blusmaterialen

EHBO en verzamelplaatsen Op onze school zijn enkele leerkrachten belast met taken rond bedrijfshulpverlening, brandpreventie, e.d. Zij hebben daarvoor een speciale scholing gevolgd, die door herhalingsbijeenkomsten actueel wordt gehouden. Het ontruimingsplan wordt regelmatig geoefend samen met de peuterspeelzaal. Ook wordt soms de brandweer ingeschakeld, zodat als het echt nodig is bij een ontruiming kinderen en leerkrachten weten wat van hen verwacht wordt en rustig kan verlopen.

5.9 School en jeugdgezondheidszorg (GGD)

De leerlingen van groep 2 en groep 7 worden jaarlijks door een assistente gescreend. U ontvangt hiervoor een uitnodiging. Daarnaast wordt er afwisselend door de schoolarts en de verpleegkundige eens per 6 weken een spreekuur op school gehouden. De ouders/verzorgers van de kinderen die worden onderzocht worden schriftelijk ingelicht. Heeft u nog vragen of wilt u advies dan kunt u altijd contact opnemen via onderstaande gegevens. JGZ Assen Tel: 0592-306317 [email protected]

5.10 Schoolmaatschappelijk werk Als uw kind problemen ondervindt, waar u met uw kind niet uitkomt, bestaat de mogelijkheid om het School Maatschappelijk Werk in te schakelen. Dit kan ook gaan over zaken die in de huiselijke sfeer spelen, zoals een scheiding of het overlijden van een dierbare. Het inschakelen van het SMW gaat via de school.

Page 30: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

30

Hoofdstuk 6

De ontwikkeling van ons onderwijs

Activiteiten ter verbetering van het onderwijs

In het schooljaar 2016-2017 is de oudertevredenheidsenquête geweest. Hieruit zijn actiepunten naar voren gekomen. Sommige zaken op korte termijn en enkele zaken gedurende het schooljaar:

1. Schoolkalender uitreiken/versturen voor aanvang van nieuwe schooljaar 2. Groepsfoto van leerkrachten in schoolgids 3. Stagiaires die zich voorstellen middels nieuwsbrief met foto 4. Warme overdracht over leerling van peuterspeelzaal naar basisschool 5. Open communicatie van leerkrachten en laagdrempeligheid voor ouders om bij

leerkracht aan te kloppen 6. Opfleuring van school van binnen en van buiten.. De pannakooi wordt op korte

termijn opgeleverd en dit zal naast de sporthal zijn en niet ten koste van ons schoolplein gaan.

7. Online portaal (Parnassys) proberen in te richten waarbij alle relevante documenten en nieuwsbrieven verzameld worden.

8. Meer informatie over passend onderwijs, IB’er, talentontwikkeling, streven en doelen van de school, wat er verwacht wordt van ouders en kinderen bij feesten, schoolreisjes, trakteren, etc.

9. Individuele aandacht voor ieder kind voor zijn eigen behoeftes en niveau 10. Meer ruimte voor creatieve vorming, techniek, muziek, pc vaardigheden,

presentatievaardigheden ect. dit wordt gekoppeld aan de schoolontwikkeling 2017 2018 en zullen u op de hoogte brengen hoe we dit vormgeven op school.

11. In de eerste maanden van het nieuwe schooljaar een interactieve ouderavond organiseren om ook te onderzoeken hoe we nog meer samen de school vorm kunnen geven.

12. Maandelijks een nieuwsbrief de deur uitdoen en deze wordt ook in de kalender ingepland.

13. Aanbod gericht op alle kinderen uitbreiden. Concreet hebben we in de tweede week van het nieuwe jaar al een scholingsmoment om hier gelijk handen en voeten aan te geven. Instekend op talenten. U als ouder meenemen in de schoolontwikkeling en dat u dit terugziet in de lokaalinrichting.

14. Veiligheidsbeleid geborgd in een borgingsdocument. Deze wordt vastgesteld in het team en de MR en vervolgens met u gedeeld. Te denken valt aan: hoe te handelen bij incidenten, begeleiding uitstapjes e.d.

Vanuit het schooljaarplan hebben we de volgende ontwikkelpunten geformuleerd en ons als doel gesteld:

Verhogen opbrengsten taal, spelling en woordenschat groot

Ontwikkelen leesbevorderingsplan

Page 31: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

31

Meer gebruik maken van coöperatieve werkvormen

Communicatie met ouders verbeteren

De ontwikkeling van het denken stimuleren. Leerlingen leren om de goede vragen te stellen.

Ontwikkelen van een cultureel programma

Visie op talentontwikkeling formuleren en implementeren

Het implementeren en effectief werken met chromebooks in groep 5 t/m 8

Hoofdstuk 7 Algemene praktische informatie

Verjaardag leerkracht De leerkrachten vieren hun verjaardag zelf in de groep. Op deze dag mogen de kinderen verkleed op school komen. Verjaardag kind Op deze bijzondere dag staat het kind in elke klas even op een stoel om te worden toegezongen door de klasgenootjes. Daarna trakteert de jarige deze klasgenoten. Wij zijn ermee gestopt om voor deze traktaties regels op te stellen, maar we willen u wel vragen het niet te gek te maken en geen snoepgoed te verstrekken dat de gebitten langdurig aantast. Alle jarigen krijgen van school een speciale verjaardagskaart. Met deze kaart gaat de jarige dan in de pauze naar de personeelskamer, waar alle leerkrachten dan hun naam op de kaart schrijven.

Pauzehap en traktaties In de plannen van de school stond dat we gingen voor het vignet ‘de gezonde school’. Dit is tijdens de ouderavond vorig schooljaar ook ter sprake gekomen en destijds merkten we al dat dit idee niet breed gedragen werd. Als team hebben we besloten om niet het vignet ‘de gezonde school’ te moeten behalen. We vinden het wel erg belangrijk dat we gezond eten en drinken en veel bewegen en wij op school moedigen dit dan ook aan. Het is uiteraard ook altijd een lastige scheidslijn wat bepaalt school wel en wat niet? Uiteindelijk gaat het erom dat we een compromis tussen de thuissituatie en school kunnen bewerkstelligen waar we ons dan ook aan houden met elkaar. We denken dat we dit hebben gerealiseerd met onderstaande afspraken, welke elk jaar geëvalueerd zullen worden, zowel in het team als in de medezeggenschapsraad/OR.

De ochtendpauze op school is het moment om even iets te eten en te drinken. Dat is belangrijk om het vol te houden tot de middagpauze. Alleen is een pauzehap niet bedoeld als hele maaltijd. Geef daarom iets mee wat niet te groot is en niet teveel calorieën bevat.

Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag zijn onze zogenaamde “gruitdagen”. Op deze dagen nemen de kinderen groente of fruit mee voor de pauze. Als ze volgens u meer nodig hebben dan is op deze dagen een stuk brood extra akkoord om mee te geven of iets van onderstaande voorbeelden:

Page 32: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

32

Fruit: alle soorten zoals kiwi, appel, aardbeien, ananas

Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika e.d.

Brood: bruin / volkoren snee brood of een bolletje

Knäckebröd of cracker

Stukje ontbijtkoek

Mueslibolletje

Rozijnen

Melk / karnemelk

Water

Op één dag in de week willen we het loslaten als u ook wat anders mee wilt geven. Dat zal dit schooljaar de dinsdag zijn.

Traktatiebeleid

Jarig zijn en de verjaardag vieren is een feest voor een kind! We willen altijd stilstaan bij deze bijzondere gebeurtenis voor het kind. Trakteren op zich is ook al een feest. Bedenk dat een traktatie altijd een extraatje is en dus niet groot hoeft te zijn.

Een traktatie hoeft natuurlijk niet altijd iets eetbaars te zijn. Een klein cadeautje kan ook (pen/potlood, bellenblaas e.d.). Op de website www.gezondtrakteren.nl staan leuke en gezonde traktatietips

Afspraken trakatiebeleid

Maak traktaties niet te groot s.v.p. Vooral in de onderbouw is een traktatie al gauw een hele maaltijd.

De traktatie wordt uitgedeeld en tijdens de 10uur pauze opgegeten (zo creëren we geen extra eetmoment).

We moedigen aan om een gezonde traktatie te doen in de klas. Dit geldt tevens voor de leerkrachten.

Computers op school

Protocol Internet Onze school heeft als alle scholen in Nederland een Internetaansluiting. Alle klassen hebben computers die op het netwerk zijn aangesloten. Onze kinderen maken meer en meer gebruik van Kennisnet en Internet om informatie op te zoeken. Het gebruik maken van internet is niet zonder gevaren. Daarom hebben we gezamenlijk met de andere scholen in onze gemeente een aantal regels opgesteld om het Internetten zo veilig mogelijk te maken:

Page 33: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

33

Belangrijke regels voor Veilig Internetten. 1. Zet nooit je naam met je adres, telefoonnummer of een foto of iets anders van jezelf in

een e-mail bericht (wil je het toch doen, vraag dan altijd aan je meester of juf of dit mag).

2. Krijg je e-mail berichtjes die je niet leuk of raar vindt? (vertel dat dan meteen aan je meester of juf)

3. Vertel het je meester of juf meteen als je informatie ziet, waardoor je je niet prettig voelt (b.v. sex of geweld)

4. Op vragen om te "downloaden" is het antwoord in principe altijd nee. Bij twijfel vraag het aan je meester of juf.

5. Spreek met je meester of juf af wanneer en hoe lang je op het Internet mag en van welke programma's je gebruik maakt.

6. Chatten is op school NOOIT toegestaan. 7. Je mag nooit afspreken met iemand die je “online” op Internet hebt ontmoet, zonder

toestemming van je meester of juf.

Toezicht op kinderen

Bij ons op school heeft om 8.15 uur één leerkracht pleindienst, tijdens de ochtend pauze twee leerkrachten en om 13.00 uur weer één collega.

Creatieve middag Op de vrijdagmiddag hebben de groepen 5 t/m 8 een creatieve middag. De middag duurt van 13.45 uur tot het eind van de middag. De kinderen worden dan in speciale groepen verdeeld en houden zich dan bezig met allerlei expressieactiviteiten.

Dit kan zijn op handenarbeidgebied maar ook textiele werkvormen, tekenen, dramatiseren of andere leuke activiteiten. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van hulp van een volwassene of een leerling uit de bovenbouw. Wilt u met de kleding van uw kind op vrijdagmiddag met deze activiteiten rekening houden?

Schoolreizen

De groepen 1 en 2 hebben geen schoolreis maar een schoolfeest. Het schoolfeestje van de kleuters wordt op of vlakbij school gevierd. De groepen 3/4 en 5/6 gaan meestal met een bus op reis. Groep 7/8 gaat het ene jaar met de fiets op pad en het andere jaar gaan ze naar Schiermonnikoog. De schoolreis duurt drie dagen. Het bedrag voor het schoolfeestje van de kleuters wordt per jaar vastgesteld. Daarover wordt u nader geïnformeerd. Voor de schoolreizen van groep 3 t/m 8 gelden de volgende bedragen:

De groepen 3 en 4: €32,50 De groepen 5 en 6: €32,50 De groepen 7 en 8: €65,00 Onze voorkeur gaat uit dat het bedrag in een keer overgemaakt wordt op de rekening van de

Page 34: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

34

ouderraad o.v.m. schoolreisgeld en de naam en de groep van het kind. Het bedrag kan overgemaakt worden naar: Basisschool “De Zweng” Rekening nummer: NL94 RABO 0348 0208 80 Rabobank Borger-Odoorn Als er geld over is, wordt het aan de kinderen teruggeven (groep 8) of doorgeschoven naar de volgende groep. Mochten de bedragen moeten worden aangepast, dan wordt dat vastgesteld op de zakelijke ouderavond die elk schooljaar in oktober of november wordt gehouden. Indien nodig ontvangt U hierover informatie.

Laatste schooldag

Op onze school wordt het schooljaar altijd feestelijk afgesloten. Voor het eerste deel van het feest is er een speciale activiteit. Het is elk jaar een verrassing wat dit zal zijn. Daarna nemen we afscheid van groep acht.

Schoolvoetbaltoernooi

Ook hebben de scholen van de oude gemeente Odoorn elk jaar een voetbaltoernooi. Het toernooi wordt gehouden in Odoorn (zie kalender). Ook hier zijn ouders, evt. met andere kinderen, zeer welkom om ons schoolvoetbalteam aan te moedigen.

Schoolfeest

Het belangrijkste evenement dat de gezamenlijkheid van school en dorp symboliseert is het schoolfeest. Het is altijd op de vrijdag voorafgaand aan het schaapscheerdersfeest. Het hele dorp doet mee. Er worden straten en tuinen versierd. Er is een optocht van versierde wagens en een feest voor alle inwoners van Exloo. Het laatste schoolfeest in 2014, met een cicusvoorstelling door de kinderen in het centrum van het dorp, was een groot succes.

Schoolbegeleiding

Onze school kan gebruik maken van de diensten van Timpaan als het gaat om specifieke onderzoeken van leerlingen (kindonderzoeken). Voor de begeleiding rond schoolontwikkeling, werkwijze in onze school, het kiezen van een nieuwe methode, het introduceren van nieuwe ontwikkelingen, maken we gebruik van verschillende aanbieders.

Hoofdluis

M.i.v. het schooljaar 2007 – 2008 zijn we begonnen met luizenmoeders. Elke groep heeft twee of drie ouders die na iedere vakantie de kinderen controleren. Mocht er hoofdluis worden vastgesteld, dan worden de ouders door de groepsleerkracht geïnformeerd en aan de andere leerlingen van de groep wordt een briefje meegegeven.

Schoolfotograaf

Elk jaar komt de fotograaf op school om foto’s van de kinderen te nemen. Zie de kalender voor de datum.

EHBO

Het onderdeel EHBO is bij ons op school ondergebracht bij de bedrijfshulpverleners.

Page 35: 2017 - 2018 · 2017. 10. 17. · 4 1 De School 1.1 Obs De Zweng Het team en de ouders trekken de kar. De kar met de kinderen op weg naar de toekomst. Tussen beide zit de zweng. Een

35

Bij ons op school zijn Marissa Katoen, Karen ter Veen en Trijnie van Goor bhv’er. De kennis van de bhv’ers wordt door scholing (jaarlijks) op peil gehouden.