2016 kbm 3

40
www.kantoornet.nl Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen >> Laatste trends in e-commerce jaargang 98 • nummer 3 • April 2016 KANTOOR BUSINESS MAGAZINE >> Inspirium inspireert vakhandel >> Papier in 5 stellingen

description

kantoor business magazine

Transcript of 2016 kbm 3

Page 1: 2016 kbm 3

www.kantoornet.nl

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

>> Laatste trends in e-commerce

jaargang 98 • nummer 3 • April 2016kantoor business magazine

>> Inspirium inspireert vakhandel

>> Papier in 5 stellingen

Page 2: 2016 kbm 3

SCOTCH® CRYSTAL TAPE

HECHTING

TRANSPARANT

MULTIFUNCTIONEEL

DUURZAAM

Zeer sterke en langdurige hechting Ideaal voor permanente oplossingen

Ideaal voor het inpakken Houd je werk professioneel

Voor hechten, herstellen en bevestigen Voor een snelle oplossing

Vergeelt niet met de tijd Ideaal om een te bewaren document te herstellen

GEBRUIKS VRIENDELIJK Met de hand afscheurbaar Snel en eenvoudig in gebruik

Helder en sterk

48414-3ME-Scotch Toolkit_ADVERTENTIE_CRYSTAL_NL.indd 1 5/04/16 18:44

Page 3: 2016 kbm 3

InhoudVan kantoorartikelen naar conceptenDe vijfde generatie van de familie Otto neemt het roer over. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer tot een leverancier van alles wat een kantoor maar nodig heeft.

Alleen goede webshop niet zaligmakendMet het sluiten van veel winkels lijkt het alsof de klant alleen nog maar online geholpen zou willen worden. Een webshop én een fysieke winkel blijven echter de juiste combinatie. On-line en offline zijn wensen van de klant echter wel veranderd. De laatste trends.

Formule Adveo laat deelnemers groeienDKA is zeer te spreken over het partnership Office Deal van Adveo. Inmiddels is het netwerk uitgegroeid tot 40 dealers. Zij groeien met meer dan 20 procent in kantoorartikelen. Hoe doen ze dat?

>>

Berichten4 Branchenieuws 31 Productnieuws

Rubrieken4 Column Joost Heessels6 Op de man af…36 Kantoorplein

Reportage8 Otto's

Events10 Officers

Thema14 Papier22 e-Commerce

Lezerspanel19 Teloorgang V&D

Coverstory20 Adveo/OfficeDeal

Lunchen met… 28 Juliette en Maurice van den Hoven (Hofax)

Brancheregister 34 KBM Kantoorwijzer

>>

8

24

20

P10

Officers: Inspirium Breda inspireert vakhandelInspiratie was er volop tijdens de eerste bijeenkomst van de Officers in 2016. Een bijzondere locatie, verrassende sprekers én lekker eten en drinken. Alle ingrediënten voor weer een bijzondere Officers meeting waren aanwezig.

KBM > AprIl 2016 3

Page 4: 2016 kbm 3

Nieuws

Column

Hoe kan dat nou?In deze KBM hebben we een artikel over een partnergroep waarvan de deelnemende vakhandels op het segment kantoorartikelen jaarlijks 20 procent groeien. Novaka is samen met Turnaround Powerhouse

bezig een kleine 100 vakhandels toekomstbe-stendig te maken. En dat lijkt te lukken.Ik heb het vaker gezegd, de kantoorbran-che lijkt op een schildpad. Traag, maar hij overleeft alles en is evolutionair goed

toegerust. Iedereen roept altijd dat de vak-handel de slag om de it en de telecom heeft

gemist. En nu wordt overlopen door nieuwe aanbieders. Toen V&D opkwam, schreeuwde

de hele markt moord en brand en was als de dood voor zijn eigen hachje. En

ook de komst van de Office Centres zorgde voor de nodige commotie.

Op dit moment staat deze winkelketen gewoon zelf in de etalage. En niet uit luxe. Ik liep toevallig van de week voor het allerlaatst door een V&D, op weg naar een afspraak met een enthousiaste vakhandel, die het helemaal zag zitten.En ja, de crisis loopt ook nog eens op zijn eind. Voor wie deze barre periode goed heeft doorstaan én bovendien goed heeft nagedacht over de veranderingen in de markt en het assortiment, breken mooie tijden aan. Het wordt nooit meer zoals vroeger. Wel anders en mis-schien wel leuker. Dat ligt aan uzelf!

Joost Heessels

Portucel Soporcel Group is voortaan The Navigator CompanyIn het kader van de expansie en internationa-lisering van zijn productie-activiteiten heeft de Portucel Soporcel Group besloten zijn naam te wijzigen in The Navigator Company.Deze nieuwe corporate brand vertegenwoordigt een verzameling van bedrijven met een zestigja-rige historie en presenteert een moderner imago voor een van de grootste Portugese multinatio-nals.

"Er was behoefte aan een nieuw gemeenschap-pelijk merk om de groep verder te verenigen. De Navigator product brand heeft ongeëvenaard succes. Gemaakt in Porugal heeft het de wereld veroverd en is het een marktleider geworden door zijn kwaliteit, innovatie en kracht. Navigator

heeft alle elementen die we vinden passen bij de corporate brand", aldus Joana Seixas, hoofd van Corporate Communications. Voortaan speelt de groep met de nieuwe naam een rol die verder gaat dan alleen papier. Het nieuwe driedimensio-nale logo representeert tegelijkertijd Portugal en de wereld, aldus Seixas. De groep verkoopt producten in 123 landen verdeeld over vijf continenten, met de nadruk op Europa en de VS. Daarmee heeft het bedrijf de breedste internationale salesbasis van Portugal.

Samenwerking Central Point en RicohCentral point en ricoh Nederland hebben hun sa-menwerking uitgebreid. Daarmee is Central point nu reseller van Ricoh op het gebied van audiovisuele -, communicatie- en printing oplossingen en werkplekinrichting. Het brede producten- en dienstenportfolio van Ricoh is via Central point in een ‘one-stop-shop’ formule beschikbaar voor eindklanten. De samenwerking past naadloos in ricoh’s strate-gie om organisaties te helpen bij het inrichten van de werkplek van de toekomst, waarbij medewer-kers, op kantoor én op afstand, optimaal met elkaar samenwerken en informatie delen.

4 KBM > AprIl 2016

Page 5: 2016 kbm 3

Nieuws

ACCO Brands lanceert unieke actie

Voor de eerste keer in de geschiedenis van kantoorproducten lanceert ACCO Brands een gecombineerde cashback en ‘100% tevreden of uw geld terug’- actie voor het assortiment met awards bekroonde Rexel papiervernietigers met automatisch invoer. Eindgebruikers kunnen nu rechtstreeks van Rexel tot € 130 terugvragen voor modellen uit de actieserie (200X en groter, in totaal zeven modellen), en tegelijkertijd het pro-duct zestig dagen uitproberen.

Rexel is wereldwijd marktleider in de Auto Feed-categorie. Het bedrijf heeft deze papiervernietigers in 2008 ontwikkeld en op de markt gebracht, naar eigen zeggen zes jaar eerder dan de concurrentie. Gedurende die tijd is de technologie ge-optimaliseerd en heeft Rexel drie octrooien geregistreerd.Rexel is ervan overtuigd dat de serie Auto Feed papiervernietigers momenteel de best verkrijgbare oplossing is. Daarom kunnen eindgebruikers die hun product hebben gekocht en geregistreerd maar toch niet helemaal tevreden zijn, binnen een proefperiode van zestig dagen het volledige aankoopbedrag terugkrijgen.Stuur een email naar [email protected] om mee te doen en deze actie ook voor uw klanten beschikbaar te stellen.

cashback.officerewards.eu buyandtry.officerewards.eu

Leferink Document Works overgenomen door pci NederlandHet Haaksbergse Leferink Document Works, specialist in kopieermachines, documentoplossingen en audiovisuele op-lossingen, is per 8 maart 2016 onderdeel van branchegenoot pci Nederland. Samen vormen zij nu binnen dit segment de groot-ste dealerorganisatie van Nederland.Pci Nederland is net als Leferink Document Works een merkonafhankelijke dealeror-ganisatie op het gebied van kopieerma-chines, printers, audiovisuele oplossingen, dienstverlening, documentautomatisering

en benodigdheden. Door de samenvoe-ging van beide bedrijven is naar eigen zeggen de grootste merkonafhankelijke leverancier van Nederland ontstaan. Mark Leferink (rechts op foto), directeur van Leferink Haaksbergen: "Ik ben er trots op dat Leferink Document Works daaraan bijdraagt. Ik zie de markt waarin wij van oudsher actief zijn veranderen. Er is sprake van consolidatie en daarom is dit een goede en strategische stap voor iedereen die betrokken is."

Bas Kamphuis, eigenaar van pci Nederland, en Mark Leferink, di-recteur van Leferink Haaksbergen.

KBMkortPelikan Hardcopy heeft een nieuwe website gelanceerd voor de productgroep printer supplies: www.pelikan-printing.com. Met de nieuwe website wil Pelikan de klantervaring optimaliseren, door bezoekers op een intuïtieve wijze de gewenste informatie aan te bieden. Tevens wordt de tussenhandel op diverse ma-nieren ondersteund bij de verkoop van Pelikan printer supplies met een aantal leadgeneratie programma's.

Canon Nederland heeft Docspro overgenomen, een toonaangevende leverancier van solutions voor docu-ment capturing, document management en intelligente documentverwerking. Hierdoor kan Canon haar klanten nog betere oplossingen bieden voor het optimaliseren van documentgestuurde bedrijfsprocessen zoals custo-mer onboarding, factuurverwerking, postkamerdigitali-sering en beheer van personeelsdossiers.

Onlangs is Bouman KantoorTotaal een Experience Center Document Solutions gestart in Den Haag. In eerste instantie zullen twee à drie accountmanagers in de regio Haaglanden actief zijn op het gebied van documentsystemen en solutions. Er wordt gebruik gemaakt van een showroom annex kantoor in het Kyocera stadion. Kyocera is één van de belangrijkste partners waarmee Bouman KantoorTotaal in de regio Haaglanden samenwerkt. Daarnaast vertegenwoordigt Bouman KantoorTotaal diverse andere merken docu-mentsystemen en solutions.

De Nederlandse distributie van het draadloze pre-sentatiesysteem wePresent verloopt vanaf nu ook via Epatra, de distributeur van audiovisuele en industriële oplossingen binnen de zakelijke markt. Met wePre-sent kunnen tot 64 gebruikers tegelijkertijd vanaf ieder apparaat draadloos en interactief presenteren op een 1080p HD-scherm.

Konica Minolta introduceert een alles-in-één dienst om de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens het printen te compenseren. Met ‘CO2-neutraal printen’ heeft de organisatie een nieuw, uitgebreid programma in het leven geroepen voor het complete portfolio printsyste-men. Het programma bestaat uit diverse stappen die het voor klanten mogelijk maken om de impact op het milieu te verlagen.

Ahrend heeft een nieuwe showroom geopend in Sint-Oedenrode. De internationale kantoorinrichter investeerde in de afgelopen drie jaar in totaal voor zo'n zes miljoen euro in zijn hoofdvestiging. Naast de verbouwing is voor miljoenen besteed aan it-systemen en modernisering van het machinepark in de fabriek in Sint-Oedenrode. Na wat moeilijke jaren heeft Ahrend de weg omhoog weer gevonden.

KBM > AprIl 2016 5

Page 6: 2016 kbm 3

Naam: Wouter PijpersFunctie: Sales Director BeneluxBedrijf: Papyrus Benelux

Waar en wanneer zag je het levenslicht?Ede, 30 augustus 1957

Met wie deel je de voordeur?Julia

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?Cultures and Organizations van Prof. Geert Hofstede. Een aanrader als je internationaal werkt.

Welke cd ligt nu in je speler?Adele

Hoe en waar breng je je vakantie graag door?Op Bonaire, waar een van mijn kinderen woont.

Je grootste hobby?MHC Ede. Ik ben zojuist (na 10 jaar) gestopt als manager Heren 1.

Wat is je favoriete sport?Hockey en 's morgens vroeg zwemmen.

Je grootste ergernis?Vergaderen zonder besluit.

Levensmotto?Delen, je kunt niks alleen.

In welke auto rijd je?BMW 5 serie

Met wie zou je graag een avondje stappen?Richard Branson

Wat zijn voor je de geneugten des levens?Theater, kunst en eten aan lange tafels met veel vrienden en het gezin (liefst tegelijk).

Eet het liefst?Italiaans, Indisch of gewoon stamppot. Wel met de juiste wijn.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?Voor een mooie deal, of problemen met onze vier kinderen.

Welke persoon of onderneming bewonder je in de branche?Quantore is wel een onderneming om respect voor te hebben.

Zou graag een dag willen ruilen met?Joop van den Ende, wat er ook gebeurt: the show must go on.

Wat is er zo leuk aan de kantoorbranche?Meer uitdagend, de branche zal nog verder veranderen... De branche zal dus meer samenwerking moeten zoeken met aanbiedende partijen. Met andere woorden: de vakhandel zal ook andere producten en diensten moeten gaan aanbieden. De aanval is de beste verdediging. De vakhandel heeft kennis van de klant.

Op de man afWouter Pijpers

6 KBM > AprIl 2016

Op de man af

Page 7: 2016 kbm 3

2016

Voor meer informatie over sponsoring of deelname kan contact opgenomen worden met Simone Brands (024-3454150, [email protected]).

Na enige jaren afwezigheid vindt deze zomer weer het populaire KBM Open plaats.

De laatste editie was in 2011, maar er was de afgelopen periode voordurend vraag vanuit de markt naar het evenement. Reden voor de organisatie om KBM Open weer op te zetten. Dit sportieve netwerkevenement staat gepland op 8 juli aanstaande. Noteer die datum alvast in de agenda. De locatie van KBM Open is wederom het nationale sport- en evenementencentrum Papendal. De activiteiten die worden aangeboden, zijn mountainbike en golf. Het event wordt uiteraard afgesloten met een aantrekkelijke verloting en een gezamenlijk diner.

Page 8: 2016 kbm 3

Het management van Otto’s, vlnr Arie Drost (directeur van POA), Jacob de Jong (alge-meen directeur), Karel Otto (zittend, algemeen directeur) en Maurits Otto (commercieel directeur).

Vijfde generatie neemt roer Otto’s over

Van kantoorartikelen naar concepten verkopenVoor Otto’s wordt 2016 een memorabel jaar, want binnenkort nemen Maurits Otto en Jacob de Jong, de vijfde generatie van de familie Otto, het roer over van Karel Otto. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer tot een leverancier van alles wat een kantoor maar nodig heeft - en daarbij wordt soms ver buiten de paden gedacht.

8 KBM > AprIl 2016

Reportage

Page 9: 2016 kbm 3

Otto’s bestaat al 140 jaar en is sinds 1876 gevestigd in Broek op Langedijk. Otto’s heeft een showroom van 1800 vierkante meter vvo en levert, conform de slogan, ‘alles voor kantoor’. Daarbij ontwikkelt het aanbod zich steeds meer richting de verkoop van concepten.

Otto’s kan bogen op 140 jaar historie. Dat begon bij over-grootvader piet Otto die vanaf 1876 regionale tuinders van schrijfwaren voorzag, via een boekhandel/drukkerijtje dat veel scholen als klant had, tot de huidige focus op de zakelijke kantoormarkt onder algemeen directeur Karel. “Toen ik het bedrijf van mijn vader overnam zijn we naast kantoorartikelen, ook kantoormeubilair en computers gaan verkopen. En we deden de service er ook bij. We zijn uitgegroeid tot een bekend familiebedrijf dat de handel wel gegund wordt!”

VoiP-telefonieEn het productenportfolio is door blijven groeien, vertelt Jacob: “De klant kent ons van de kantoorartikelen, maar de afgelopen jaren zijn er meer disciplines bijgekomen, zoals ICT-opleiding en documentmanagement. We doen nu alles voor het kantoor: machines, ICT, supplies, meu-bilair, en kantoor- en projectinrichting. En intussen ook VoiP-telefonie.”“Toch is het lastig om klanten met dat totale pakket aan je te binden”, vult Maurits aan. “Vaak komen ze toch voor de kantoorartikelen. Daarbij draait het negen van de tien keer om de prijs, maar het is wel onze meest laagdrem-pelige discipline - en het levert traffic op. Als ze dan klant bij ons zijn, neem je ze wel makkelijker mee naar de andere producten en diensten. We gaan bijvoorbeeld bij Univé de kantoorartikelen leveren. Als dat goed loopt, zijn ze best geïnteresseerd in ons meubilair. En als we dat goed doen, wellicht ook multifunctionals.”

Meer dan kantoorartikelenWaar Otto’s echt verschil maakt, is in service en het ontzorgen van de klant, zegt Jacob: “We hebben een klant die niks met het internet heeft - die stuurt ons een fax met een order. Nou, die voeren we gewoon in, dat biedt de klant veel gemak. We bieden compatibele toners aan: goedkoper voor de klant en beter voor onze marge. Elders houden we een machinepark van veertig multi-functionals bij. Zodra de computer meldt dat een toner bijna op is, sturen we automatisch een nieuwe - ook als de machines elders zijn aangeschaft.”Karel: “Essentieel is dat we een eigen service centre hebben: zo kunnen we problemen van klanten vrij direct oplossen, want we zitten ‘aan de overkant van de straat’. We zijn zelfs de enige in Noord-Holland met een eigen serviceorganisatie.”Toch bestaat bij veel klanten nog het beeld dat Otto’s al-leen handelt in kantoorartikelen en meubilair, zegt Maurits. “Om ons totale aanbod meer uit te dragen, is begin 2015 onze slogan aangepast naar: ‘Alles voor kantoor’. Daarbij moeten service en ontzorgen onze USp’s zijn. Ik wil weg van die prijsspiraal, die wedstrijd wil ik niet winnen. Haal

je ordner maar bij de Action. Ik wil op een bepaald niveau staan, zodat onze klant beseft: Otto’s creëert waarde voor ons. Dan gunnen ze ons ook die bredere business. Maar dat heeft tijd en aandacht nodig, dat moeten we meer onder de aandacht brengen.”

Nieuwe mogelijkhedenIntussen blijft Otto’s in beweging. Een belangrijke stap is de recente overname van kantoorspecialist POA uit Alkmaar. “POA zit al meer dan honderd jaar in Alkmaar”, vertelt Karel. “Ik wilde groeien met kantoorartikelen en klanten andere disciplines aanreiken, maar veel klanten bleven bij pOA, want die deed ’t prima en heeft een goe-de naam. We zijn intussen al tien jaar in gesprek, want we vullen elkaar in diensten en producten goed aan. En er is veel dat hetzelfde is: we zijn beiden erg servicegericht en er heerst eenzelfde, nuchtere Noord-Hollandse menta-liteit. Samenvoeging van pOA en Otto’s levert enorme synergievoordelen op. Nu heeft eigenaar Arie Drost beslo-ten om naar ons over te stappen. Ik verwacht dat zeker driekwart van zijn klanten meegaat naar ons.”“We zoeken steeds nieuwe mogelijkheden om ons in onze markt te onderscheiden”, zegt Jacob. “We willen onze productenshowroom omvormen tot een concept-matig ingerichte showroom: een experience centre met vooral veel beleving - misschien zelfs geurprikkels. Door bijvoorbeeld een stuk vloer groen te maken, kun je daar de focus leggen op het nieuwe werken.” “Dat gebeurt dan bijna organisch, want we hebben zelf ook geen eigen kantoor: we werken gewoon ín de showroom”, vult Maurits aan. “Met die nieuwe insteek leggen we ook weer de focus op ons brede producten- en dienstenpakket. Dan verkoop je concepten in plaats van tien bureaustoelen.”

ConceptenOok op een verrassend ander terrein gaat Otto’s zich focussen op het verkopen van concepten, vertelt Karel: “Seed Valley, een groot internationaal zadenbedrijf, kende ons amper van naam en wilde praten over kantoorar-tikelen. Toevallig spraken we ook over hun kantine: die zag er echt vooroorlogs uit. Wij hebben aangeboden om voor hen een compleet nieuwe kantine te ontwerpen. Ze werden verrast door ons ontwerp en we hebben die op-dracht nu binnen. Bij een ander zadenbedrijf hebben wij de kantoortuin ingetekend. Ik wil eigenlijk deze kant op: door het aanbieden van oplossende, ontzorgende con-cepten kun je waarden toevoegen aan bedrijven. We ko-men meestal nog wel binnen met kantoorartikelen, maar de toekomst zit in die concepten. En als de conjunctuur beter wordt, dan valt daar veel geld in te verdienen.”

KBM > AprIl 2016 9

Tekst: Antal Giesbers

Page 10: 2016 kbm 3

Geslaagde Officers Meeting

Inspirium Breda inspireert de vakhandel

Inspiratie was er volop tijdens de eerste bijeenkomst van de Officers in 2016. Een bijzondere locatie, verrassende sprekers én lekker eten en drinken. Alle ingrediënten voor weer een bijzondere Officers Meeting waren aanwezig.

Een van de doelstellingen van de Officers is om de leden telkens te verrassen en inspireren met een bijzondere locatie. Tijdens de eerste bijeenkomst in 2016 is dat zeker gelukt. Het Inspirium in Breda was voor de meesten onbekend terrein en bood volop inspiratie. Dat bleek wel tijdens de rondleiding van een van de eigenaren, Eric Roest.

InspiriumHet Inspirium is een Hospitality Mall waar tien verschillende bedrijven hun showroom hebben ondergebracht. Allen leveren

producten rond het interieur voor met name hospitality organi-saties, maar ook retail, zorgcentra en kantoren. Belangrijk is dat de zakelijke bezoekers die zich oriënteren op de inrichting van hun kantoor, bedrijf of horecazaak hier inspiratie opdoen. En dat lukt bijzonder goed, zo bleek tijdens de rondleiding. Zo is er een omvangrijke koffiehoek, waar de beste barista’s van Nederland regelmatig demo’s geven. Voor de inrichting van zorgcentra is er een bijzondere inspiratiehoek. Er zijn sfeerhoeken ingericht met smaakvolle interieurs van een café en een restaurant. En er is een retailhoek met allerlei allernieuwste snufjes, zoals een digitale

10 KBM > AprIl 2016

Officers

Page 11: 2016 kbm 3

passpiegel, een virtual reality winkelomgeving, een bewegende vloer met behulp van beamers. Uit de kantoorbranche zijn onder meer Backbone en Epson hierbij betrokken.

Sterk online conceptNa de inspirerende rondleiding was het voor de Officers tijd voor enkele bijzondere presentaties. Rian Faaij is sinds twee jaar e-business manager bij de Pacombi Groep. Pacombi is de nieuwe naam van de Paardekooper Groep, groothandel in verpakkingsproducten. Via overnames van Van der Windt (horti) en Depa (disposables) groeide de omzet van Pacom-bi van 40 miljoen in 2009 naar 270 miljoen in 2014. Inmiddels is men vanuit dertien bedrijven en een tiental eigen winkels actief in verpakkingen, disposables en hygiëne producten. Een jaar geleden is gestart met een nieuwe strategie rondom e-commerce op de schop genomen. "We wilden één centraal systeem voor alle bedrijven. Vanwege de snelle groei, door het veranderend koopgedrag van onze klanten, vanwege de verschillende ERP-pakketten en omdat we voorop willen lopen in de markt. Een complexe materie, we hebben vele duizenden klanten en

zo’n 5 miljoen kortingafspraken en een groot aantal webshops, winkels, groothandels, merken en thema’s draaien."Het allerbelangrijkste was het op niveau brengen van de content. Een centraal PIM-systeem (Product Informatie Management). "Onze bedrijven waren gewend dat de klanten belden of faxten met een order. Online-informatie was beperkt tot 20 karakters. We zijn begonnen met het fotograferen en beschrijven van al onze producten, en dan heb je het over 100.000 sku’s. Inmiddels is 70 procent klaar. Niet alleen heeft Pacombi hiermee content om de webshops van de eigen groothandels en winkels te vullen. Ook externe verkooppunten kunnen nu eenvoudig een webshop starten met het assortiment van pacombi. Alleen in 2016 zijn al 25 externe partners aangesloten op het assortiment."Maar de strategie gaat verder. "We willen het assortiment verbreden en uitbreiden, onder meer via samenwerking met distributeurs van zaken als bedrijfskleding en kantoorartikelen. Daarnaast kunnen we nu ons partnerkanaal uitbouwen". Een andere uitdaging is de introductie van track&trace, die momenteel loopt. Vanuit de Officers was er veel interesse voor dit verhaal, omdat het assortiment van Pacombi naadloos aansluit bij onze

KBM > AprIl 2016 11

Tekst: Joost Heessels

Page 12: 2016 kbm 3

branche. Aan de andere kant heeft Pacombi veel belangstelling voor samenwerking met partijen in de kantoorbranche.

Vakhandel 2.0Vervolgens was het podium voor Michiel van Dijk van de Tur-naround Powerhouse. De naam van zijn organisatie beloofde een wervelende presentatie en dat werd het ook. Het afgelopen jaar hielp zijn organisatie veertig kantoorvakhandels met het omturnen van hun businessmodel naar een toekomstbestendig concept. Dit jaar volgen er nog dertig. Van Dijk doet de sessies samen met zijn zakelijk partner professor Jan Adriaanse, in samenwerking met Novaka. Het concept is bijzonder, binnen een tijdsbestek van 24 uur wordt het bedrijf samen met de onderne-mer en collega’s binnen de organisatie geanalyseerd en kijken ze samen naar een turnaround. Doel is dat er na 24 uur een stevig fundament staat voor de toekomst. Wat Van Dijk opvalt zijn de aannames die ondernemers voortdurend doen. Zo van: het zal wel aan de crisis liggen. Omdat het dan vaak aan de buiten-wereld ligt en niet aan henzelf, komen ze steeds verder in de problemen. Tot er geen uitweg meer lijkt te zijn. Kijk vooral naar

jezelf, vindt Van Dijk, en probeer je te onderscheiden in de markt. "Dus kijk niet naar wat je concullega’s doen. Maar vooral naar buiten de eigen markt. En ga vooral niet uit van aannames als: dat kopen ze toch niet of daar betalen ze toch niet meer voor." Van Dijk vertelt enthousiast over de resultaten. Binnenkort zullen we er in KBM uitgebreid over vertellen. Eind van het jaar komt er een trendrapport uit naar aanleiding van de bevindingen van Van Dijk en Adriaanse.

De meeting werd vervolgd met een spelonderdeel van Business Experience Games, waarbij de Officers leerden om samen te werken. Aansluitend had de Color Kitchen, ook onderdeel van het Inspirium, een smakelijk diner voorbereid en was er volop ruimte om te netwerken.

12 KBM > AprIl 2016

Officers

Page 13: 2016 kbm 3

Fastprint is te koop bij uw kantoorvakhandel.

het beste papier

voor elke toepassing

Fastprint heeft een ruim aanbod aan papier, het beste papier voor elke printtoepassing. Of u het papier ge-bruikt in de kopieermachine, de fax, de inkjet- of laserprinter of specifiek voor uw kleurenlaserprinter, Fastprint heeft de juiste oplossing in huis. Gekleurd papier behoort ook tot het assortiment van Fastprint, van neon tot pastel. Wat u ook kiest, u kiest voor het gemak en de zekerheid van het beste afdruk-resultaat. Telkens weer!

advertentie_A4.indd 1 04-04-16 10:45

Page 14: 2016 kbm 3

Papier in 5 stellingenPapier is nog lang niet dood. Er is genoeg leven in de 'papierbrouwerij' met ontwikkelingen als consolidatie, milieu en duurzaamheid, keurmer-ken, kwaliteit, prijs, digitalisering en het papierloze kantoor. 5 papier-deskundigen buigen zich over 5 stellingen.

Thirawit Leetavorn (Double A) Emile Bosman (Igepa) Willy Kuiper (Quantore) Wouter Pijpers (Papyrus)

14 KBM > AprIl 2016

Papierdebat

Page 15: 2016 kbm 3

De consolidatie in de papiermarkt zal de ko-mende jaren verder doorzetten. Er zal uiteinde-lijk maar één sterke partij overblijven.Wouter Pijpers (Sales Director Benelux bij Papyrus): "Consolidatie zal dus ook plaats vinden aan de afnemers-kant. Er zullen altijd verschillende partijen overblijven. De groothandelaar, omdat er altijd grafische papierproducten worden gevraagd; machineleveranciers die papier naast de machine willen blijven verkopen en de totaalleverancier die zijn productfolio compleet kan en wil blijven leveren."Willy Kuiper (Assortimentscoördinator bij Quanto-re): "De papiermarkt is in de afgelopen tien jaar al sterk geconsolideerd door het op non-actief stellen van een aantal papierfabrieken, productiemachines en papier-groothandelaren. De verwachting dat de consolidatie in de komende jaren verder zal doorzetten, leeft ook bij mij. Echter, er zal altijd een aantal partijen overblijven. Deze spelers zullen naast papier, hun focus steeds meer ver-leggen naar andere product- en marktcombinaties."Emile Bosman (Business Unit Manager Office bij Igepa): "Een verdere consolidering in de papierbranche sluiten wij niet uit in de aankomende jaren. Het is alge-meen bekend dat er bedrijven gaan fuseren dan wel in de etalage staan binnen onze branche. In de afgelopen jaren zijn er distributeurs gestopt met de verkoop en/of distributie van papier door een verlegging van de focus op corebusiness en nieuwe groeimark-ten. Daarnaast zullen er wellicht meer allianties worden aangegaan binnen de leveringen van substraten in het landschap van production printing, omdat investeringen in kennis en assortiment vaak een te groot obstakel is. Deze kennis en breedte/diepte in het assortiment is een gemeengoed bij Igepa juist omdat het onze corebusiness is."Erik Timmermans (papierenkarton.nl): "Wat is de papiermarkt? Er zijn zo veel verschillende soorten papier dat er niet kan worden gesproken van één speler op één markt. In bepaalde segmenten van de markt zie je een consolidatie en is sprake van een aantal grote spelers."Thirawit Leetavorn, Senior Executive Vice President van Double A: "Ja, de consolidatie zal de komende jaren verder doorzetten, echter denken we niet dat er uiteinde-lijk maar één partij zal overblijven. Zoals wij het nu zien zal een aantal sterke regionale partijen overblijven en dat de kleinere, meer nichegerichte spelers zullen verdwijnen." De gebruiker is alleen maar geïnteresseerd in 80 gr Din A4 tegen een zo laag mogelijke prijs.Pijpers: "80 grams is inderdaad maatgevend. De prijs is in een economische en krimpende markt belangrijk, maar het papier dient wel een bepaald kwaliteitsniveau te bevatten en storingsvrij te printen. Dat kan niet altijd

gegarandeerd worden met de goedkopere papiersoorten. Door de ontwikkelingen en invulling van de duurzaam-heidsvraag en de wens om papier circulair in te kopen, om zo de afvalberg en de CO2-uitstoot te verminderen, komt er meer vraag naar kwalitatief beter gerecycled papier. Daardoor wordt de milieudoelstelling belangrijker dan de prijs van het papier.De afnemer is uiteindelijk gebaat bij kwaliteit voor de toepassing met de juiste certificering." Kuiper: "Belangrijk is om de ‘gebruiker’ te definiëren, want niet iedere gebruiker heeft dezelfde wensen ten aanzien van papier en toepassingen. Voor ‘huis, tuin en keuken-printwerk’ is standaard en goedkoop A4-papier vaak voldoende. Voor andere toepassingen, zoals uitno-digingen, werkstukken, omslagen, et cetera is hoogwaar-diger wit of gekleurd papier beter geschikt. Bedrijven (incl. ZZP'ers) gebruiken vaak diverse papiersoorten voor verschillende toepassingen; interne documenten op stan-daard 80 grams papier en externe documenten op luxer 90 of 100 grams papier. Papier is immers onderdeel van je identiteit als bedrijf en een middel om je te onderschei-den. De kantoorvakhandel biedt ‘de gebruiker’ professio-neel advies op maat bij het kiezen van het juiste papier."Bosman: "Met name binnen afzetkanalen als educatie en kerkelijke instellingen wordt er nog veel afgezet in de onderkant van de markt. Door meerdere factoren wereld-wijd, denk aan fors afgenomen Europese capaciteiten, een zwakke euro (nadelig voor parallel import en gunstig voor export) en een toename in de vraag, is er momenteel een aanhoudende afname in het aanbod Spot-kwalitei-ten. Klanten vragen (terecht) om continuïteit in aanbod en kwaliteit, die enkel een merkproduct kan garanderen. Wanneer men in een organisatie een 'economisch alter-natief' wil voor bijvoorbeeld intern gebruik, adviseren wij altijd een opdikkende 75gr/m2 te overwegen."Timmermans: "Juist niet. Door aanbestedingsregels en duurzaamheidsbeleid zie je een interesse in andere facto-ren dan prijs alleen. Daarnaast zijn er prachtige papier-soorten met een verhaal, zoals PaperWise, PaperforPa-per en natuurlijk papier van papierfabriek Schut, gemaakt van restafval van tomatenplanten."Leetavorn: "Nee, juist lagere grammages zoals 75 en 70 gr zullen steeds populairder worden. Waar niet zozeer de laagste prijs maar een algemene focus op winstge-vendheid over het gehele kanaal een steeds belangrijker aspect gaat worden. Het opbouwen van een merk zal belangrijk worden. Hiervoor is een goede samenwerking met lokale channel partners van belang."

>> KBM > AprIl 2016 15

Page 16: 2016 kbm 3

De digitalisering zet sterk door. Over tien jaar speelt papier geen rol meer.Pijpers: "Papier zal altijd een rol blijven spelen, maar het verbruik zal beduidend minder worden. Ook zal door ver-antwoord milieubeleid, het terugdringen van de CO2-uit-stoot, circulair gebruik van goederen, afvalberg verkleinen en duurzaam inkopen, papier minder milieubelastend zijn dan de digitaliseringsprocessen. Hierdoor zal het papier zijn bestaansrecht rechtvaardigen."Kuiper: "Door onder meer digitalisering is het papier-gebruik sterk verminderd en deze trend zal zich in de komende jaren verder doorzetten. Ik geloof niet in een 100% papierloze maatschappij, maar de rol van papier wordt absoluut kleiner. En anders. papier voor specifieke toepassingen zal blijven bestaan, denk aan uitnodigingen, menukaarten, knutselwerk, flyers, diploma’s, contracten, etc. Ook denk ik dat onze kleinkinderen nog leren schrij-ven op papier. "Bosman: "Uiteraard zal de digitalisering verder doorzet-ten, tot het moment dat het bewustzijn er is dat opslag kostbaar is. Nu verbruikt de ICT-sector 10% van alle elektriciteit in Europa. Met het huidige tempo zal dit in acht jaar tijd zijn verdubbeld tot 20% of 100 miljard KwH. Het hoge energieverbruik, dat gepaard gaat met archiveren van de digitale bestanden, zal leiden tot het herontdekken van papier. Een goedkopere en milieubewustere methode van archiveren. Papier verdwijnt niet."Timmermans: "Dat is afhankelijk van het soort eindpro-duct. Bij diverse digitale producten stagneert de groei terwijl de papieren boekenmarkt groeit. Ik denk dat papier en digitaal prima naast elkaar kunnen bestaan en elkaar kunnen versterken. Ik denk dat er over 10 jaar nog steeds papieren boeken worden verkocht. Als cadeau-artikel is een e-book ook dan geen alternatief. Andere printproduc-ten zullen het lastiger hebben. Denk aan allerlei vormen van post."Leetavorn: "Digitalisering zal verder doorzetten, echter geloven we niet dat binnen tien jaar papier geen rol meer zal spelen. Het paperless office verhaal is al jaren aan het groeien, maar we zien dat juist in een kantooromgeving papier nog voor meerdere doelen gebruikt wordt."

Er is zoveel onduidelijkheid over keurmerken, dat ze geen enkele rol spelen.Pijpers: "Keurmerken spelen wel degelijk een belangrijke rol. Met name ISO 9001 (kwaliteit), ISO 14001 (milieu-management) en de milieukeurmerken FSC en pEFC zijn maatgevend en dit zal ook zo blijven. Alle andere keurmerken zullen in de toekomst een marginale rol van

betekenis spelen."Kuiper: "Er zijn veel verschillende keurmerken voor papier waarmee de eigenschappen of productiemethode van het betreffende papier worden aangegeven. De belangrijkste zijn de milieukeurmerken: FSC®, pEFC™ en EU Ecolabel. Daarnaast zijn er specifieke keurmerken voor gerecycled papier zoals Blauwe Engel, Cradle to Cradle en Kringloop. Deze keurmerken worden niet alleen voor papier gebruikt. Heldere communicatie zal voor (meer) duidelijkheid moe-ten zorgen over de keurmerken. Kantoorvakhandelaren kunnen vanuit hun expertise de consument informeren over de diverse keurmerken."Bosman: "De vraag naar Verantwoord Bosbeheer-keur-merken neemt af. Tevens krijgen wij de indruk dat onze klanten de verschillende keurmerken niet in detail weten te onderscheiden. Igepa is daarom een voorstander van een versobering van het aantal en een vereenvoudiging van de keurmerken. Het Verantwoord Bosbeheer-keurmerk geeft slechts een klein deel van de (productie)keten weer, daar waar andere minder bekende keurmerken zoals EU-Ecolabel meer aspecten afdekken."Timmermans: "Ze spelen wel degelijk een rol en onduidelijkheid is vaak een gebrek aan interesse of wil om je erin te verdiepen. Wat zegt een keurmerk bijvoor-beeld? Wellicht moet er weer eens wat positiever over de keurmerken worden gecommuniceerd. Zij (en daarmee het bijbehorende papier) betekenen een garantie voor bosbehoud en -groei. De hernieuwbare bron is duurzaam beheerd. Daarmee is gecertificeerd papier het enige circulaire communicatiemiddel. Het is frustrerend dat zelfs bij gecertificeerd papier nog steeds wordt gerept over gekapte bomen, terwijl digitalisering (zeker op dit moment - Nederland heeft nog geen 6% duurzame energie) een keuze is voor het opmaken van fossiele grondstoffen. Zelfs als je het opraken daarvan, het recyclen van papier (85%) en de CO2-opslag door bomen en papier niet meeweegt, is de footprint van digitaal vaak vergelijkbaar met die van een printproduct. ICT is inmiddels goed voor 15% van de wereldwijde uitstoot van CO2. Daarmee is de ICT-sector de luchtvaart ruim gepasseerd."Leetavorn: "Er zijn twee zijden aan dit verhaal. In het professionele kanaal, overheid, et cetera, wordt er nog steeds te veel gelet en blind gestaard op de keurmer-ken waardoor het een must is. Aan de andere kant is er door de wildgroei aan verschillende keurmerken voor de consument weinig duidelijkheid over de betekenis en rol van deze keurmerken. Wij geloven dat niet zozeer een keurmerk maar duidelijkheid over de herkomst van de pulp veel belangrijker moet zijn."

16 KBM > AprIl 2016

Papierdebat

Page 17: 2016 kbm 3

De papierleveranciers hebben hun zaakjes nog maar slecht op orde als het op het milieu aankomt.Pijpers: "De papierindustrie is samen met de automotive industrie een van de meest innoverende branches als het gaat om minder milieubelastend produceren en ontwikke-len. Een van de belangrijkste doelen van het milieubeleid van Papyrus is de natuurlijke levenscyclus van papier te optimaliseren. Optimaliseren betekent ook grondstoffen uit verantwoord beheerde bossen en uitsluitend werken met betrouwbare leveranciers. Een waardevolle bijdrage leveren en een haalbaar MVO-beleid voeren. Wij trachten vooruitstrevend te zijn."Als tussenpersoon tussen producent en gebruiker beste-den we bijzonder veel aandacht aan kwesties als duur-zame bosbouw, recyclage, vermindering van de uitstoot, energie- efficiëntie en proactieve milieubescherming. Het is onze plicht nauw samen te werken met de producen-ten. Het is onze plicht om helderheid te scheppen en alle informatie te verschaffen die nodig is. Belangrijk is het creëren van bewustwording en het voorkomen van greenwashing.""papyrus is, naast ISO gecertificeerd, officieel onderdeel van de FSC- en pEFC-keten en is als enige groothandel CarbonNeutral gecertificeerd. Hiermee is papyrus de eerste CO2-neutrale papiergroothandel in Nederland. Daarnaast heeft Papyrus de komende jaren haar focus op het circulair inkopen gericht. Met haar concept Paper for Paper garandeert Papyrus duurzame en circulaire inkoop."Kuiper: "Met deze stelling ben ik het absoluut oneens. Papierproducenten en -leveranciers doen juist veel ten aanzien van het milieu. Het begint al met de aanplant van nieuwe bomen, waarbij er meer bomen worden aange-plant dan gekapt. Ook de ontwikkelingen in papierpro-ductie dragen bij aan milieuverbeteringen, bijvoorbeeld papier met een lager grammage (70 en 75 gram in plaats van 80 gram). Dan zijn er ook soorten die CO2-neutraal of volgens Cradle to Cradle worden geproduceerd. Tegenwoordig worden praktisch alle papiersoorten geproduceerd en geleverd volgens de strenge milieuricht-lijnen van FSC en pEFC. Hiermee heeft de eindgebruiker de garantie dat de hele keten gecertificeerd is en dat alle betrokken partijen zich houden aan de richtlijnen. Quantore is ook FSC- en pEFC-gecertificeerd. Quantore biedt een uitgebreid papierassortiment waarbij we, zelfs bij ons huismerk, rekening houden met diverse milieu-keurmerken."Bosman: "Binnen Igepa wordt er veel aandacht ge-

schonken aan hoe milieu zo min mogelijk wordt belast. Zo betrekken wij onze volumeproducten van nabijgelegen fabrieken, werken we met de nieuwste vrachtwagens op het gebied van uitstoot (euro6 motoren), maximaliseren onze beladingen en nemen we pallets retour. We hebben zelfs een cradle-to-cradle product in ons assortiment. In de Benelux werkt Igepa met de drie verschillende ma-gazijnen zeer nauw samen om onze logistiek op een zo eco-efficiënt mogelijke wijze in te richten. Beide bedrijven werken met de nieuwste magazijnen in de industrie (min-der dan twee jaar oud)."Timmermans: "Als daarmee de papierindustrie wordt bedoeld spreek ik dit tegen. De papierindustrie is koplo-per op het vlak van de biobased economy. De afgelopen jaren zijn het energie- en watergebruik gehalveerd en geen andere industrie werkt zo efficiënt met grondstoffen. De grondstof hout helpt daaraan mee. De stammen van geoogste bomen gaan naar de bouw- en meubelindus-trie, de takken zijn voor de papierproductie. Daarnaast bezit hout vele grondstoffen die interessant zijn voor de chemie en andere industrieën. Na gebruik is papier weer voedsel voor nieuw papier. 80% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oud papier. De verse vezels die nodig zijn voor de overige 20% zijn 100% gecertificeerd. Zou het niet fraai zijn om dergelijke eisen te stellen aan elektronica? Een ipad die voor 80% bestaat uit hergebruikt materiaal en die voor de rest is gemaakt met hernieuwbare bouwstoffen?"Leetavorn: "In onze optiek is het tegendeel is waar, al het papier dat in Europa verkocht wordt moet voldoen aan verschillende eisen betreffende het tegengaan van bijvoorbeeld illegale houtkap, ontbossing, et cetera. Or-ganisaties zoals Bureau Veritas zorgen er met inspecties voor dat leveranciers zich aan deze eisen houden. Double A maakt bijvoorbeeld enkel gebruik van of FSC of Farmed Trees-pulp bij de productie van ons papier."

KBM > AprIl 2016 17

Page 18: 2016 kbm 3
Page 19: 2016 kbm 3

Profiteert vakhandel van teloorgang V&D?Zoals iedereen wel heeft meegekregen ging het roem-ruchte V&D onlangs failliet. Aangezien deze winkel-keten een sterke concurrent voor de vakhandel was met zijn assortiment in stationery en office, vooral in back-to-school, vroegen we ons af of de vakhandel kan profiteren van de teloorgang. Vier vakhandels aan het woord.

Frans Davelaar (kantoorexpert, voorzitter novaka): "In zijn algemeenheid kan je zeggen dat als er verkoopkanalen verdwij-nen en de vraag blijft dat de omzet elders hoger moet worden. Wat dat elders dan is, dat is op dit moment nog moeilijk in te schatten. Internet, Action, vakhandel, mixbedrijven, wie profiteert het meest?Zelfs is het mogelijk dat er nog een onderscheid zal plaatsvinden in reguliere artikelen en seizoenartikelen. Bij seizoenartikelen moeten we denken aan de schoolcampus en de agenda-periode.De positie van alle vervangende aanbieders niet meegenomen is mijn inschatting dat de vakhandel het meest profiteert van de seizoenartikelen als schoolcampus en agenda’s, en dat de omzet-stijging van reguliere artikelen marginaal zal zijn."

Jos van Dalfsen (VWC): "De kantoorvakhandel kan deels profiteren van het faillissement van V&D, echter zal dit beperkt blijven tot het back-to-school assortiment. V&D had hierin toch nog steeds ongeveer 20% marktaandeel. Een deel daarvan kan bij de vakhandel met back-to-school activiteiten terecht komen, maar ik verwacht zelf dat het grootste deel bij Hema, Bruna, The Read Shop en discounters wordt besteed.Verder moeten we beseffen dat V&D maar in een beperkt aantal plaatsen was gevestigd, dus voor de kleinere gemeenten en dorpen heeft het faillissement zeer beperkte invloed. Daarnaast zal de om-zet agenda’s door het gebruik van schoolapps, als Magister, op de mobieltjes sterk afnemen de komende jaren. Wel zie ik kansen voor goede rugtassen met extra vak voor laptop of tablet en de verkoop van laptops en mobieltjes."

John reterink (boek- en kantoorvakhandel reterink): "De vakhandel kan mee profiteren als zij een V&D in hun plaats of binnen een straal van 10 kilometer hebben, maar dan moet de vakhandel wel actief worden - zoals The Read Shop Doorwerth. Persoonlijk valt het voor ons wel mee, de dichtstbijzijn-de V&D zat op 25 kilometer en met back-to-school zijn we al heel actief."

Chris kolvenbach (De rijk kantoorshop): "Ik ben van mening dat de vakhandel zeker zal profiteren van het faillissement van V&D, en wel de vakhandels die gevestigd zijn in steden waar voorheen een V&D zat. Wel is het zaak voor de vakhandel om zich te profileren ten aanzien van de concurrentie, zoals een een Hema. Onderscheid je als vakhandel door middel van BESK' (Beleving, Enthousiasme, Specialisatie, Kennis).De klanten zijn er, geld zit er ook bij de klanten, anders gingen ze wel naar de Action in plaats van de V&D. Je moet ze alleen nog naar je toko lokken. Doe dit door middel van intensieve inzet van de social media, verspreiding van folders, zoals de in2schoolkrant, en marketing, zoals een promoteam in de stad om je back-to-school klanten naar de specialist te lokken.Voor de regionale vakhandels ligt het iets anders, deze zullen ook profiteren van het faillissement, echter ik denk eerder op langere termijn. Klanten zullen uiteindelijk misschien minder snel naar de stad gaan omdat er geen V&D meer zit. Tevens is er in de minder grote steden volop leegstand en wordt het winkelaanbod ook steeds kleiner. Hiervan kan de regionale vakhandel profijt hebben.Maar het valt en staat met de ondernemer zelf: activiteit wordt beloond, passiviteit is dodelijk."

KBM > AprIl 2016 19

Lezerspanel

Page 20: 2016 kbm 3

Formule Adveo laat deelnemers groeien

DKA blij met partnership Office Deal van Adveo"Is het een idee om eens een artikel te schrijven over de Office Deal Partners? We hebben inmiddels een netwerk van 40 dealers, zij groeien met meer dan 20 procent in kantoorartikelen." Zo’n mailtje krijg je niet elke dag, dus vertrok KBM naar Alphen aan den Rijn, voor een gesprek bij een van de aangesloten partners.

Bij kantoorvakhandel DKA in Alphen aan den Rijn is het een komen en gaan van bezoekers. De meesten van hen komen wat halen of brengen bij het postagentschap. Maar ook de fraaie showroom, die zich op een zichtlocatie uitstrekt over de volle breedte van de gevel, trekt de nodige bezoekers. In de showroom treffen we eigenaar Wijnand Prins, die juist met Patrick Oldeman van Adveo de voort-gang van het Office Deal partnerschap doorloopt. Over het algemeen is Prins tevreden over de business. "Ik denk dat je vandaag een heel breed assortiment moet bieden om te overleven. We hebben hier een zaak van 1.000 m2 en leveren 9.000 verschillende artikelen. In totaal levert Adveo 18.000 artikelen. Daarom zijn we blij met het concept van Office Deal. Hoe breder je assortiment, des te meer vertrouwen heeft je klant. Je wilt niet weten hoeveel soep wij wegzetten. Schrikbarend."

Kritische klantDaarbij heeft Prins een extra uitdaging, de klant uit Zuid-Holland.

"Echte prijsshoppers. Hier komt de prijs eerst en gunnen pas op de tweede plaats. Het is daarom goed dat we een eigen leasemaat-schappij hebben en de financiering zelf kunnen regelen. We zijn geen IT-leverancier, maar hebben wel kennis van netwerken in huis. Dat je kunt installeren is erg belangrijk. Ik heb nu een klant, die heeft hier de prijs gevraagd voor een copier. Die is nu aan 't shoppen, maar hij komt wel terug. Ik heb gezegd dat hij moest vragen of de installatie er ook bij zit." Met het team van zeven mensen is DKA goed voor zo’n 1,5 miljoen euro omzet, gelijkmatig verdeeld over machines, meubels en kan-toorartikelen. In 2010 is het pand uitgebreid verbouwd voor zo’n drie ton. Grootste verandering was dat de hele gevel van een glaswand is voorzien, waardoor het één grote showroom is geworden.Zeker zijn van jezelf en je kwaliteiten is essentieel in sales, stelt Prins. "Als hier een klant komt die zegt dat hij het elders goedkoper kan halen, zeg ik: wat doe je hier dan? Ik weet dat we veel meer service én kwaliteit leveren."

Office DealDat je daarbij nog wel degelijk kunt groeien, beaamt Patrick Olde-man, account manager bij Adveo. "We hebben nu 38 Office Deal Partners. Van hen realiseert 32 een groei van meer dan 20 procent." Bij DKA ligt die groei hoger. DKA is in 2013 als een van de eersten aangesloten bij het Office Deal concept. Oldeman: "Wij zagen veel

20 KBM > AprIl 2016

Coverstory

Page 21: 2016 kbm 3

vraag naar marketing en online ondersteuning. Daar hebben wij één concept van gemaakt, gekoppeld aan ons assortiment. De dealer kan het low profile voeren. Onder zijn eigen naam. Binnen zijn eigen regio beschikt hij dan over een eigen en uitgekiend marketing concept. Uiteraard gekoppeld met een webshop aan ons bestel-systeem. De webshop maakt drop shipment eenvoudig. Verder kan elke dealer er eenvoudig applicaties aan toevoegen met assortiment dat niet van Adveo komt. Zoals kopieermachines en projectiemeu-bilair." Naast de webshop maakt de dealer gebruik van de mailingsfaciliteit van Adveo. Zo gaat er zes keer per jaar drukwerk uit in naam van de dealer, naar zijn bestand. Met altijd twee keer een opvolgingsmail om zijn sales te optimaliseren. Verder zijn er binnen het concept diverse printcatalogi beschikbaar. Een daarvan, 740 pagina’s omvangrijk, ligt tijdens het gesprek prominent op tafel. DKA heeft er vijfhonderd van besteld en uitgezet bij klanten. "Onmisbaar", stelt Prins vast.Aan het concept van Office Deal wordt voortdurend gewerkt. "Zo komt er in het najaar een nieuwe versie van de webshop. We willen ook meer uitingen doen voor onze klanten. Herhaling is enorm belangrijk."

Adveo-aanpak"Net als KLM willen wij onze trouwe klanten belonen door ze te ondersteunen waar we kunnen," benadrukt Erwin Snoeker, directeur Nederland bij Adveo. "Office Deal partners krijgen van ons meer toegang tot onze data. Verder willen we ze helpen met hun assor-timent, hun drop shipment. We geven ze advies en ondersteuning op basis van onze kennis van de markt. Deels halen we die uit onze data, die steeds belangrijker wordt. We vragen wel een commit-ment, altijd in overleg. Het is dus zeker geen vrijheid, blijheid, maar de onafhankelijke regi-onale b-to-b vakhandel krijgt er serieuze ondersteuning voor terug. Zowel qua marketing als online, met een webshop met een verfijnd en goed doorzoekbaar product assortiment. "We hebben heel veel geïnvesteerd in onze data en bijvoorbeeld in filters om de doorzoek-baarheid van de circa 18.000 producten online te optimaliseren. Verder hebben we fors geïnvesteerd in het magazijn. Om zo onder meer beter tegemoet te kunnen komen aan een fijnmazige distribu-tie via drop shipment." Een zeker commitment is vereist, zo blijkt wel uit de strakke reclamekalender. Hierin wordt onder meer gepland wanneer welke banners de deelnemende vakhandel op zijn site kan plaatsen. De partners doen verder mee met de jaarlijkse catalogus met 8.000 artikelen. Verder twee keer per jaar met de mini-catalogus met de hardlopers en vijf keer per jaar met de actiefolder. Die laatste krijgt altijd een follow up via het mailbestand van de dealer.Maar Adveo blijft het concept vernieuwen. "We hebben twee keer per jaar regiobijeenkomsten, waarbij geselecteerde leveranciers inzoomen op de mogelijkheden van hun categorie." Snoeker gaat dat later dit voorjaar uitbreiden met de Adveo Academy. Korte colleges van leveranciers met een heus certificaat als beloning. De eerste Academy staat in het teken van technologie, de tweede van facility management. Categorieën waar volgens Snoeker nog veel te winnen valt.Het Office Deal concept groeit double digit en krijgt binnen de

Adveo Group de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. En waarom je als vakhandel in zou stappen? "Het belangrijkste argument is groei. praat maar met een van de bestaande Office Deal partners, dat zijn onze beste ambassadeurs."

StrategieDKA bedient vanuit Alphen aan den Rijn de hele regio, dat strekt zich uit tot Den Haag en Rotterdam, Nieuwegein en Noordwijk. "Machines leveren we ook landelijk. We hebben zelden storingen in de machines, hooguit in het netwerk. Het geheim? Het papier dat klanten bij ons afnemen is stofvrij en dus probleemloos. Service is belangrijk. Als een klant belt om een toner, ga je rijden. Dat is de kracht van je bedrijf. Anders belt hij een ander en ben je hem kwijt. Zo doen wij ook geen drop shipment. Niet dat er ineens een manne-tje bij ze komt die de spullen niet naar de eerste verdieping brengt, zoals ze gewend zijn. Dat werkt niet. Het zelf brengen heeft nog een ander voordeel. Je maakt reclame met je auto’s. Zo belde laatst een hotel, dat wilde bij ons bestellen, omdat ze onze auto iedere keer bij een ander hotel in dezelfde plaats zagen staan."In november 2007, net voor de crisis toesloeg, spraken we Wijnand Prins ook voor KBM. Toen was er nog het idee om wat vaker in zijn huis in Spanje te bivakkeren. En de leiding van de zaak wat meer uit handen te geven. Maar door de crisis en de verbouwing in 2010 moesten alle hens aan dek. Binnenkort verwacht Prins wel het stokje te kunnen overdragen aan zijn zoon Remco. Wat de markt betreft: "Met onze werkwijze ben je er over vijf jaar nog. Er zal nog wel 15 tot 20 procent van de vakhandel afvallen. Zeker bij de kleineren die geen totaalassortiment kunnen aanbieden.Adveo Office Deal partner sluit aan op wat we nodig hebben!"

KBM > AprIl 2016 21

Page 22: 2016 kbm 3

Alleen goede webshop is niet zaligmakend

Met het sluiten van veel winkels lijkt het alsof de klant alleen nog maar online geholpen zou willen worden. Een goede webshop én een fysieke winkel, in welke vorm dan ook, blijven echter de juiste combinatie. Online en offline zijn wensen van de klant echter wel veranderd. Door een goede mix, onderscheidend vermogen, persoonlijk contact en een op maat gesneden advies kun je als vakhandel een krachtige marktspeler zijn en blijven.

Overal voor je klanten te vinden zijn, online en offline. Bij Backbone Company is men er van overtuigd dat een zogenoemde omnichannel strategie dé manier is om je te onderscheiden en voorsprong te houden op concurren-ten. "Wat je online en offline doet, moet wel met elkaar in evenwicht zijn", zegt Bob Boekema, CCO bij Backbone Company. "Behalve een goede webshop is ook wat je in de winkel kunt bieden belangrijk. Door gebruik te maken van allerlei verkoop- en marketingkanalen, deze te koppelen, complementair te maken en ze onderling te laten communiceren, zal de klant je als vakhandel weten

te vinden", gaat Boekema verder.Heb je een klant eenmaal voor je

gewonnen, dan is het natuurlijk zaak om voor klantenbinding

te zorgen. "Dat betekent het belonen van loyaliteit en op

basis van data adviezen op maat geven. Je

moet de klant durven leren kennen. Met

hem in gesprek blijven en zorgen voor persoonlijk contact op de juiste momenten. Dat kan door een chatknop op de

website, maar ook door af en toe op de juiste momenten even te bellen. Denk met de klant mee en bedenk daarbij dat B2B niet meer bestaat. B2B is complexe B2C gewor-den waarbij je moet zorgen dat je er eruit springt."

PapierJe onderscheiden van anderen is volgens Boekema ook een kwestie van het op de juiste manier overbrengen van je DNA, van zichtbaar zijn in je regionale netwerk. "Daar-naast zie ik dat men over het algemeen vaak te weinig investeert in content. Wil je er online en offline uitspringen dan zul je moeten laten zien waar je verstand van hebt, waar je het verschil kunt maken in kennis en advies. Zoals je als vakhandel ook bereid moet zijn te investeren in schaalgrootte en het verbreden van je dienstverlening. Bij succesvolle partijen zie je dat men daar ook veel winst mee boekt."Een opvallende trend die Boekema constateert is de terugkomst van papier. "Tussen allerlei online nieuws-brieven val je op wanneer je als bedrijf met een mooie sfeerbrochure iets van jezelf laat zien. Mooi in beeld gebracht. Maak er een feestje van. Maak het sociaal", gaat Boekema verder. De trend die hij signaleert kent vele voorbeelden. De wat luxer uitgevoerde folders van Albert Heijn die een paar keer per jaar verschijnen, zijn hier een groot voorbeeld van. Maar ook de winkels die alleen on-line hun producten aanbieden, kiezen steeds vaker voor een papieren catalogus en openen zelfs winkels.

22 KBM > AprIl 2016

E-commerce

Page 23: 2016 kbm 3

Boekema is van mening dat de kantoorvakhandel zeker niet achterop loopt als het om e-commerce gaat. ''In-tegendeel. Ik denk zelfs dat deze branche vooroploopt, maar ook als geen ander in staat moet zijn om toege-voegde waarde te laten zien én te bieden."

Google-optimalisatieHoe spring je er uit nu veel webshops ook in deze bran-che steeds professioneler van opzet zijn. Onderzoek leert dat een bezoeker een aantal stadia doorloopt alvorens een beslissing wordt genomen. "De uitdaging is het om deze verschillende verkoopfases zodanig te beïnvloeden dat er gedurende het proces zo min mogelijk uitval is. WebArchitects doet dan ook doorlopend onderzoek naar best-practices. De ervaringen worden direct toegepast in onze ontwerpen", vertelt Ralph Nijs, Sales Director bij WebArchitects. Volgens Nijs komen al die zaken perfect samen bij een nieuwe webwinkel zoals die van DSN, omdat daarbij aan alles is gedacht, ook ten aanzien van vormgeving en kleurstelling. "Eruit springen kun je ook anders interpreteren: hoe wordt ik gevonden in Google? Concurrerende webwin-kels ontberen vaak de techniek die dit onderdeel (echt) goed invullen of de ondernemer heeft er simpelweg geen tijd voor. Ons nieuwste product Propellor heeft hier iets unieks op gevonden. Een tool waarmee standaard content toch uniek wordt gemaakt. De beheerder stelt dit eenmalig in en het assortiment wordt uniek aangeboden aan Google. Eruit springen dus."Om de klant te verleiden zijn volgens Nijs een perfecte productpagina en Google-optimalisatie onontbeerlijk. "We dagen ons klanten dagelijks uit op deze onderwerpen (en zij ons). Het grotere onderscheid wordt steeds meer gemaakt in het proces er omheen. propellor profileert zich als hét e-marketing platform. Op basis van betrouwbare big data klanten en prospects gericht informatie sturen. De relatie van de wederverkoper ontvangt op het ideale moment de aanbieding die het meest waarschijnlijk is voor de behoefte op dat moment. Het optimaliseren van de gebruikerservaring met de wederverkoper middels de webshop is dus het beste uitgangspunt."

Propellor Propellor is een e-commerce platform. "Bij het ontwikke-len is ‘conversie’ ons mantra geweest. Dit vul je in door op het juiste moment de juiste actie te plaatsen. Dit kan, zoals hiervoor aangegeven, middels de mailflow-mo-dule de beste aanbieding voor dat moment zijn of juist de homepage die zich aanpast naar het geregistreerde gedrag. Maar het kan ook die blog zijn die de informatie biedt die gewenst is."

KlantenbindingDe kracht van de vakhandel dient (in toenemende mate) via het internet tot uiting te komen. Nijs: "De traditionele handelaar moet gebruik maken van de goede relatie met zijn klant. Internet is hierin een middel om de beleving van de klant te maximaliseren. Kennis van de klant, de producten die hij of zij gebruikt, daarin maakt de vak-handelaar het onderscheid. Wat wij zien is dat het eerste contact vaak geïnitieerd wordt via internet, maar dat de ondernemer inmiddels zoveel meer te bieden heeft dan alleen die mooie Leitz Wow ordner. Door dit goed over het voetlicht te brengen zie je dat de importantie van de relatie toeneemt. Een goed voorbeeld van een breed assortiment in een overzichtelijke webwinkel is Kantoor-artikelen.nl."Nijs verwacht dat 'big data' als basis voor (e-)marketing activiteiten een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. "Partijen die hier actief mee aan de slag gaan zullen signi-ficante positieve omzetverschillen laten zien ten opzichte van partijen die dit laten. Of het nu om de Albert Heijn gaat met de bekende bonuskaart, de custom aanbiedin-gen van Zalando of het vermarkten van kantoorartikelen. Klanten verwachten dat zij op maat gesneden informatie ontvangen op het juiste moment. De vakhandel moet hierin meegaan, online zijn er immers voldoende concur-renten die dit ook in deze commodity-markt wel gaan doen. WebArchitects heeft zich ten doel gesteld om voor-op te lopen in deze technologische ontwikkelingen. Met Propellor hebben wij hier een eerste grote stap in gezet."

KBM > AprIl 2016 23

Tekst: Laurens van Aggelen

Page 24: 2016 kbm 3

Eind 2015 is WebArchitects met Fleurop.nl door WUA! voor de tweede maal op rij verkozen tot Beste Webwinkel van Nederland. Nijs: "Dat is niemand eerder voor ons gelukt.

Bestelgemak"Het begint allemaal met de overall uitstraling van je web-shop, die moet in lijn zijn met de uitstraling van je fysieke winkel – qua kleuren, taalgebruik en dergelijke", zegt Jorgos Thravalos, managing consultant bij Logic4. "Maar ook als je een stapje verder kijkt moet het nog steeds professioneel en klantvriendelijk zijn. Lang niet alle B2B webshops zijn bijvoorbeeld echt responsive, waardoor je op een smartphone of tablet al snel tegen problemen aan loopt. In de B2C markt is dit al jaren wel goed geregeld. Een groot deel van je zakelijke klanten doet tegenwoordig ook onderzoek naar producten via hun telefoon of tablet, dus zorg ervoor dat je webshop via alle apparaten en alle browsers even goed werkt."Wat voor online-klanten misschien nog wel belangrijker is dan de prijs, is volgens Thravalos bestelgemak. "Iemand moet snel en zonder moeite door het bestelproces kunnen lopen. Als ze verplicht een account moeten aanmaken, is dat voor veel mensen al een reden om vlak voor het afrekenen het bestelproces te verlaten. Ook de betaalmo-gelijkheden zijn belangrijk; bied meerdere mogelijkheden aan en zorg voor een goede koppeling met je backoffice, zodat het zo soepel mogelijk verloopt. Ten slotte is een snelle levering (soms zelfs same day delivery) steeds vaker een unique buying reason."

Regionale bindingThravalos: "Als leverancier van bedrijfssoftware aan veel kantoorvakhandels zien we dat er vaak een sterke regio-nale binding is. Er is bijvoorbeeld een eigen bezorgdienst in de buurt, en klanten zijn loyaal door het persoonlijke contact. Dus ook al gebeurt er steeds meer online, ook de communicatie per telefoon en in de fysieke winkel blijft erg belangrijk. Om succesvol te zijn en te blijven moeten kantoorvakhandelaren echt inspelen op een omni-channel

strategie; dus zowel offline als online een klantvriendelijke aankoopervaring creëren." De sleutel tot een 'personal touch' en klantenbinding is volgens Thravalos personalisatie. "Als een bestaande klant terugkeert in je webshop, verwelkom hem dan met een persoonlijk bericht en laat suggesties zien voor artikelen waar hij waarschijnlijk interesse in heeft (op basis van eer-dere bestellingen of zoektermen). Een bericht als ‘Welkom terug Danny, volgens onze gegevens is het tijd dat je weer printerpapier, koffie en batterijen bestelt. Voor je gemak hebben we dit vast in je winkelmandje gelegd’ is het ultie-me voorbeeld van een personal touch. Als dit niet mogelijk is, dan kun je bijvoorbeeld je klanten een e-mail sturen als volgens je administratieee van hun producten bijna op is. Zo maak je het de zakelijke klant gemakkelijk."

Ook Thravalos signaleert, zoals eerder in dit artikel ver-noemd het belang van een omnichannel aanpak, oftewel het combineren van de fysieke winkel met de webshop. "Wat in die context zeker ook genoemd moet worden is de ‘shop of the future’. Je ziet steeds vaker interactieve zuilen verschijnen in winkels, waarop klanten productinformatie kunnen vinden of een bestelling kunnen plaatsen als een product onverhoopt niet op voorraad is. Zo voorkom je dat klanten je winkel uitlopen als je ze op dat moment niet kunt leveren wat ze wensen. Ik zou omnichannel en interactieve zuilen echter geen trends noemen, maar een noodzakelijke strategie om als kantoorvakhandel succesvol te zijn in de toekomst."

Succes"Wij hebben als Quick Office 150 webshops actief in de office branche, voor ons als internetbedrijf is het makkelijk om dan te kijken waar het succes zit en welke klanten het meest succesvol zijn", zegt Arthur Toepoel van Quick Office. Als voorbeeld draagt hij www.supplymij.nl aan. "Deze klant is vijf jaar geleden begonnen in de officebran-che en draait momenteel ongeveer 800.000 euro omzet op een gezonde marge. Het succes daarachter: uiteraard voldoet de webshop aan alle eisen en normen betreffen-de de nieuwste technieken, mobiel, adaptive, Google,

VANAF MEI 2016

MARKETING DRIVEN E-COMMERCE

PROPELLOR

Advertentie - Propellor Teaser 182x55 - 1.indd 1 12-4-2016 13:26:01

24 KBM > AprIl 2016

E- commerce

Page 25: 2016 kbm 3

snel, bestelgemak en dergelijke. Maar eigenlijk gaat het eenvoudigweg om het volgende: wanneer je naar de shop gaat, zie je geen prijs. Het voordeel is dat potentiële klanten die de shop vinden niet meteen weg zijn omdat de prijs te hoog is. Wel vragen ze vaak een offerte aan. Natuurlijk mis je op deze manier ook wel klanten, maar dat zijn met name particulieren klanten en prijsshoppers. Dit zijn tijdrovende en oninteressante prospects."

Belangrijk voor succes is volgens Toepoel een goede relatie met het MKB in de eigen regio. Deze relaties kunnen dan volledig ontzorgd worden door middel van een goede shop en kennis van de office-markt door de eigenaar. "Het MKB heeft veel eisen en wensen. Met name de wat grotere bedrijven willen een fiattering- en budgettering-systeem voor de verschillende inkopers. Ook beperkte assortimenten, uiteraard zit dat standaard in onze shop. Door middel van prospectbezoek en tele-fonisch verkoop met de juiste techniek worden de lijstjes gevraagd waar de prospect:s momenteel inkopen. Met onze prijsmodule worden binnen een paar seconde de producten individueel per product en klant scherpgesteld en met de offerte-module wordt snel de juiste offerte ge-maild. Verbazingwekkend veel offertes gaan door omdat klanten die langer bij Lyreco of andere grotere partijen zit-ten, langzaamaan meer zijn gaan betalen", aldus Toepoel. "Om tot een goede klantenbinding te komen, zijn spaar-systemen, cadeautjes, persoonlijk advies en bestelgemak juiste middelen. Maar ook prijzen per klant en producten die individueel op de klant zijn afgesteld."

Mobiel kunnen bestellen en beveiligde shops met een SSl-certificaat zijn volgens Toepoel belangrijke trends. Alsmede het goed gevonden kunnen worden via Google zoals bij de websites www.supplymij, http://www.vankra-lingen.nl/ en www.econoffice.nl.

Arthur Toepoel: "Belangrijk voor succes is

een goede relatie met het MKB in de eigen

regio"

Jorgos Thravalos: "Het begint allemaal met

de overall uitstraling van je webshop, die

moet in lijn zijn met de uitstraling van je

fysieke winkel"

Bob Boekema: "Een omnichannel-strate-

gie is dé manier om je te onderscheiden en

voorsprong te houden op concurrenten"

Ralph Nijs: "De kracht van de vakhandel

moet steeds meer via het internet tot uiting

komen"

advertentie KBM.indd 1 08-04-16 09:21 KBM > AprIl 2016 25

Page 26: 2016 kbm 3

Succesvoller dan ooit met zelfklevende producten en etiketten

HERMA plant omvangrijke expansieHERMA groeit en bereidt zich momenteel voor op de grootste investering in de geschiedenis van de onderneming – voor 100 miljoen euro in de hoofd-vestiging in Filderstadt, Duitsland. Directeur Sven Schneller geeft antwoord op onze vragen.

HERMA Directeur Sven Schneller is verheugd over duidelijk hogere groeicijfers dan gepland voor 2015, evenals de sprong

over de 300 miljoen eurogrens bij de omzet.

26 KBM > AprIl 2016

Advertorial

Page 27: 2016 kbm 3

HERMA investeert op de locatie Filderstadt meer dan 100 miljoen euro. Voor dat bedrag ontstaan tot 2019 een extra coatingfabriek voor zelfklevend materiaal en de wereldwijd modernste productielijnen van etiketteermachines. De afbeelding toont een eerste studie van de mogelijke vormgeving. (Afbeeldingsbron: BFK Architekten, Stuttgart)

Kunnen we uit uw beslissing om deze grote investering te doen concluderen dat u gelooft in de toekomst van het etiket?"Zo'n tien jaar geleden werd al beweerd dat het klassieke etiket overleden was, omdat het vervangen zou worden door Smart labels of rechtstreekse druktechnieken.Zover kwam het op geen stukken na; in 2015 hebben we met etiketten de grootste omzet in de historie van ons bedrijf behaald. Als informatiedrager en functioneel element hebben etiketten dus zeker nog niet afgedaan, want op veel gebieden doen zich grote groeikansen voor. De razendsnel groeiende lo-gistieke sector met zijn veelheid aan verzend- en retouretiketten is daarvan slechts één voorbeeld."

Waarom plant HERMA uitgerekend nu deze capaciteitsuit-breiding?"Wel, we moeten kijken naar HERMA als geheel; we groeien bij alle business units. De wereldwijd sterke vraag naar zelfklevende materialen, etiketten en etiketteermachines neemt niet af. Wij doorbreken voor 2015 met onze omzet de magische grens van 300 miljoen euro. Dat is ruim meer dan wij gepland hadden, want in 2014 was de omzet nog ongeveer 282 miljoen euro, en onze planning voorzag in een groei van slechts 3,5 procent. We groei-en in werkelijkheid meer dan dubbel zoveel. Dat betekent echter ook, dat we met spoed onze capaciteit moeten uitbreiden."

Groeit HERMA zo sterk omdat u inzet op innovatie?"Innovatie speelt een belangrijke rol als het draait om de ontwik-keling van het zelfklevende materiaal. Dat is het uitgangsmate-riaal voor de fabricage van etiketten. Hierin behoren we tot de technologische top. Deze knowhow is met name belangrijk voor eisen die door de industrie worden gesteld. Uit enkele van die oplossingen ontstaan dan producten, die ook voor toepassingen op kantoor of in de logistiek erg interessant zijn. Zo is bijvoor-beeld onze outdoorfolie ontstaan. Dat is op dit moment een van onze meest verkochte specials".

Speelt innovatie voor andere dan industriële toepassingen dus slechts een bijrol?"Wanneer we het hebben over etiketten op A4-vellen zoals ze

op kantoor of in de logistiek toegepast worden, komt het minder aan op veelvuldige productinnovaties.Hier ligt de focus op een betrouwbare beschikbaarheid. Daarbij doel ik zowel op de levermogelijkheden van bijzondere varianten of materialen als op de betrouwbaarheid van het product. Juist bij toepassingen in de logistiek is het etiketteren vaak de slotfase van het verpakkings- en verzendproces. Wanneer daar iets niet functioneert, staat een heel logistiek centrum stil."

Hoe gaat de uitbreiding er precies uitzien?"Onze nieuwe productiefaciliteiten worden ontwikkeld op een terrein, dat we midden 2015 direct naast onze hoofdvestiging aangekocht hebben. Daar zullen we voor een investeringsbedrag van 100 miljoen euro een compleet nieuwe extra coatingfabriek voor zelfklevend materiaal bouwen. Bovendien realiseren we daar de waarschijnlijk wereldwijd modernste productielijnen voor etiketteerders en etiketteermachines.Met deze miljoeneninzet nemen we vooralsnog de leiding op het gebied van investeringen in onze branche in Midden-Europa."

In welk tijdsbestek zal dit gebeuren?"De bouw begint in 2017, de geplande ingebruikname is voor-zien voor 2019. Deze investering is echter slechts de eerste fase van een masterplan voor het nieuwe terrein, dat reikt tot in het jaar 2040. Met de stapsgewijze realisering van dit plan hebben we de kans, de groei van de onderneming op de locatie Filder-stadt voor meerdere generaties veilig te stellen."

Wilt u met de nieuwe capaciteit dan ook nieuwe markten ontsluiten?"Op dit moment zijn we met zelfklevende materialen en etiketten voornamelijk actief in Europa en dat zal ook in het vervolg onze focus houden. In de Benelux-landen zijn we actief met een eigen vestiging met een Nederlands team in Barneveld. Het potentieel dat hier ter beschikking staat, kunnen we met de nieuwe produc-tiecapaciteit nog beter benutten. Daarnaast leveren we ook nu al specials, zoals etiketten voor wijnen naar overzeese gebieden als Australië."

www.herma.nl

KBM > AprIl 2016 27

Page 28: 2016 kbm 3

Culinair lunchen met... Juliette en Maurice van den Hoven

1. Op welke markten is Hofax actief?"Wij hebben een sterke positie verworven als het gaat om MPS-contracten. Wij hebben veel klanten in de Benelux die het volledige print management bij ons hebben ondergebracht. Daar-naast leveren wij ook een uitgebreid assortiment kantoorartikelen. Belangrijk is dat wij onze eigen technische dienst hebben die zowel de machines die onder contract staan installeert en onderhoudt, maar ook service verleent aan klanten die zonder contract een printer bij ons hebben gekocht."

2. Hoe zien jullie de toekomst van de MPS-markt?"Een duidelijke trend is die van centralisatie. Waar vroeger iedere medewerker zijn eigen printer had, wordt er nu bij vrijwel elk bedrijf centraal een machine geplaatst waar elke medewerker terecht kan. Dat betekent dus niet dat er minder geprint wordt. Wel dat er minder machines worden gebruikt om hetzelfde aantal prints te maken. Ook zie je de volledige integratie van de IT-infrastructuur in dit geheel. In de zakelijk markt zien we dat er veel meer op de afdrukkwaliteit wordt gelet. Een goede machine, goede toner en goed papier zijn hiervoor belangrijk. En uiteraard goede service op de machines."

3. Wat vinden jullie belangrijk in de samenwerking met jullie hardware-leveranciers?"De merken waar we graag mee werken hebben een doordachte langetermijnstrategie. Dat vinden wij ook belangrijk voor onze relatie met de fabrikant. Wij werken met onze merken al lang samen en dat heeft zijn voordelen. Ons doel is het om het bedrijf nog flink te laten groeien in de komende jaren en daar moet je wel de juiste partners bij hebben. Het continu wisselen van leverancier brengt niet altijd wat je ervan verwacht."

4. Gaan jullie regelmatig naar beurzen of netwerkbijeen-komsten?"Jazeker. Op beurzen leren wij altijd wel wat en we ontmoeten daar ook collega’s waar je ervaringen mee kunt uitwisselen. Wij zijn ook lid van diverse netwerkclubs waar we in contact komen met potentiële klanten. Zo zijn wij al jaren lid van de businessclub van rKC Waalwijk. Dat is niet alleen gezellig maar ook nuttig. Ook lezen we veel nationale en internationale vakbladen om op de hoogte te blijven van de laatste trends."

5. Zien jullie nog andere kansen in de markt, bijvoorbeeld nieuwe productgroepen?"We volgen de markt nauwlettend en luisteren goed naar onze klanten, maar weten ook dat we niet in alles goed kunnen zijn. Onze focus ligt nu op MPS-contracten, hardware en kantoorarti-

28 KBM > AprIl 2016

Culinair lunchen met...

Page 29: 2016 kbm 3

Zoals vaker blijkt dat de gedrevenheid en passie voor de onderneming het grootste is bij bedrijven die een duide-lijke visie en focus hebben. De unieke combinatie van broer en zus, gecombineerd met hard werken, maakt dat het Waalwijkse bedrijf veel klanten aan zich weet te bin-den en inmiddels in de hele Benelux actief is. Gelukkig weten Juliette en Maurice het harde werken te combineren met een Bourgondische inslag. De lunch was dus zeer aangenaam en inspirerend.

kelen. Daar zijn we goed in en we zien nog voldoende mogelijkhe-den om daarin te groeien."

6. Hoe is het om als broer en zus samen te werken in het-zelfde bedrijf? "Dat gaat enorm goed. We zijn complementair aan elkaar en dat maakt het gemakkelijk. Natuurlijk hebben we soms wel eens een verschillende mening, maar over het uiteindelijke doel zijn we het samen altijd eens. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om ons. We hebben een geweldig team van medewerkers zonder wie het succes er niet zou zijn. En uiteraard proberen we in het bedrijf het gevoel van een familiebedrijf te behouden. Want dat blijft de belangrijke basis."

7. Hoe belangrijk is de kantoorartikelenomzet voor jullie?"Onze klanten vinden het logisch dat wij naast de machines, ook de toners, papier en office supplies aan ze leveren. Via onze web-shop worden dan ook veel artikelen besteld. Deze productgroep is belangrijk voor ons en we willen hier graag in investeren en snel in groeien. Momenteel kijken we hoe we dit het beste kunnen doen. We zien hier een groot groeipotentieel en krijgen ook veel steun van onze leveranciers om het assortiment uit te breiden en te optimaliseren."

8. Hoe ziet de toekomst van Hofax er uit?"We zijn zeer positief over de markt en de toekomst van ons bedrijf. Door de juiste focus te houden hopen wij de komende jaren nog groei te kunnen realiseren en een nog belangrijkere partij in de Benelux te worden. Voor MPS zien wij bijvoorbeeld nog heel veel kansen om klanten te winnen binnen het MKB-segment. We hebben er ook nog steeds plezier in en genieten nog elke dag van het ondernemen en actief bezig zijn. Het blijft ook iets moois om dit samen als broer en zus te kunnen doen."

9. Tenslotte, ooit de ambitie gehad om een ander vak uit te oefenen?"Nou Peter, het was logisch en een prettig idee dat we het bedrijf konden overnemen. Als we al iets anders zouden doen, zou dat toch weer op ondernemen aankomen. Dat vinden we leuk en daar kunnen we onze energie in kwijt. Een ondernemer heeft altijd te maken met nieuwe uitdagingen en dat houdt ons scherp. Voorlo-pig gaan we dus nog wel even door."

Peter Damman mag graag lunchen. Deze keer werd hij uitgenodigd door Juliette en Maurice van den Hoven. Samen runnen zij het familiebedrijf Ho-fax dat zij in 2008 van hun ouders overnamen. Hofax is al jaren een begrip

in de regio Waalwijk maar het bedrijf heeft klanten overal in de Benelux. Het bedrijf is ooit begonnen als specialist in fax- en kassarollen maar

is nu uitgegroeid tot een succesvolle speler op de markt van MPS contracten, service op hardware en kantoorartikelen.

Plezier in het werk en hart hebben voor je personeel en klanten zitten in het DNA van het bedrijf. Reden genoeg

om met de Bourgondische eigenaren te gaan lunchen.

Tekst: Peter Damman

KBM > AprIl 2016 29

Culinair lunchen met...

Page 30: 2016 kbm 3

Neem contact op met ACCO Brands via [email protected] en ontvang uw gratis marketing pack!

www.rexeleurope.com

Nooit is het zo eenvoudig geweest om papiervernietigers te verkopen!

met tot maar liefst € 130 cashback en ‘100% tevreden of uw geld terug’-garantie

op Auto Feed papiervernietigers

Cashback

Gedurende een beperkte periode kunnen uw klanten aanspraak maken op maximaal €130 cashback op iedere aankoop van een met award bekroonde Auto Feed papiervernietiger: de snippermodellen 200X, 300X, 500X en 750X en de microsnippermodellen 300M, 500M en 750M. En als ze niet 100% tevreden zijn met hun nieuwe papiervernietiger, nemen we deze terug en krijgen ze een volledige terugbetaling, zonder gedoe. We regelen zelfs het ophalen van de papiervernietiger! Het is verkoop zonder enig gedoe, dus waar wacht u nog op?

Page 31: 2016 kbm 3

Canon introduceert twee high definition laserprojectorenCanon Europe, specialist in imaging solutions, introdu-ceert twee nieuwe laserprojectoren, die beelden met een resolutie van 1.920 x 1.200 produceren. De LX-MU800Z en lX-MU600Z combineren de voordelen van laserpro-jectie, een grote duurzaamheid, helderheid en superieure kleurreproductie. Dankzij de lange levensduur en de constante helderheid wordt laserprojectie steeds vaker toegepast in ‘Digital Signage’ oplossingen, het onderwijs en op grote eve-nementen. Om te voldoen aan de eisen van de markt, zijn de nieuwe Canon-projectoren ontworpen voor een gebruiksduur van 20.000 uur. Omdat de nieuwe modellen

geen filters bevatten, is het onderhoud gedurende de le-vensduur van de projector tot een minimum beperkt, stelt de fabrikant. Dit verlaagt ook de TCO en is een aspect dat bijdraagt aan de meerwaarde die deze projectoren bieden in uiteenlopende installatieomgevingen. De projec-toren worden daarnaast geleverd met Canon’s Three Year Enhanced Warranty Loan Service.Canon brengt de lX-MU800Z en de lX-MU600Z in de tweede helft van 2016 op de markt.

www.canon.nl

Sharp lanceert draadloze Big PadSharp Europe lanceert de PN-70TW3-Big Pad, haar eerste draadloze interactieve flatpanel-display (IFpD). Met deze Big Pad kan een gebruiker direct deelnemen aan een overleg, zonder eerst een laptop, mobiele telefoon of tablet bedraad aan te hoeven sluiten. De nieuwe 70 inch Big Pad is bovendien de eerste IFPD op de markt met een ‘DICOM emulatie-modus’, waarmee specialisten in de medische sector röntgenfoto’s snel en effectief kunnen beoordelen in groepsverband, stelt Sharp. Dankzij MirrorOp kunnen gebruikers draadloos samen-werken door tot wel tien laptops en mobiele devices tegelijk aan te sluiten op één Big Pad. Zo kunnen zij eenvoudig informatie weergeven via het scherm. Sharps

toonaangevende infrarood touch-technologie (IR) met tien contactpunten zorgt ervoor dat het touchscreen snel en betrouwbaar reageert op aanrakingen. Dankzij de Direct Drawing-controller kan de gebruiker meteen schrijven en tekenen op de Big Pad, zonder te hoeven wachten tot een externe computer is opgestart.

www.sharp.nl

Slimme pen voor presentatiesleitz komt met de leitz Complete pro presenter Stylus Pen, een draadloze pc controller, een laser aanwijzer, een stylus én een soepel schrijvende ballpoint in één. Een handige gadget voor elke professional, meent de fabrikant.De leitz Complete pro presenter Stylus pen vormt een multifunctionele ondersteuning tijdens presentaties. Zo kun je tijdens je presentatie door middel van een eenvoudige drieknoppenbesturing heel makkelijk voor- en achteruit door je sheets navigeren met de draadloze pc controller. Tegelijkertijd kun je informatie op de sheets aanwijzen met de heldere laserpointer. Daarnaast bevat

de pen een navulbare ballpoint én een vervangbare styluspunt waarmee je eenvoudig de touchscreen van je smartphone of tablet kunt bedienen. Je hebt geen software nodig en de controller is geschikt voor zowel pc als Mac. De body van de pen vormt de controller en is te gebruiken tot een afstand van 15 meter.De Pro Presenter 4-in-1 Stylus Pen maakt onderdeel uit van de leitz Complete range.

www.leitz.com/complete

KBM > AprIl 2016 31

Productnieuws

Page 32: 2016 kbm 3

Colop Motivational StampsTijdens paperworld 2016 heeft Colop een nieuw product gepresenteerd: Motivational Stamps. De zogenoemde flash stempels, die – zoals de naam al doet vermoeden – worden geproduceerd door middel van flash-techno-logie. Deze stempels, voor onder andere de doelgroep docenten, zijn voorzien van kleurrijke, positieve motivatie onderwerpen en zijn hierdoor een ideale manier om leer-lingen te belonen.Colop heeft het EOS product assortiment uitbereid met een moderne en praktische ronde stempel met een afme-ting van Ø 22 mm. De Motivational Stamps zijn voorzien van motiverende ontwerpen, zoals ‘gouden ster’ en ‘duim omhoog’ (like) met hierbij, indien gewenst een tekst zoals bijvoorbeeld ‘goed gedaan’. De Motivational Stamps zitten verpakt in een praktische transparante opbergbox. Drie montuurkleuren (blauw, rood, en wit) in zes afdruk-kleuren (rood, paars, blauw, groen, geel, oranje en goud)

vormen samen een kleurrijk assortiment. Voor de retail biedt Colop twaalf geselecteerde ontwerpen aan als basis-assortiment. De stempels zitten verpakt in een attractieve verpakking die gelijk ook als verkoopdis-play dient.Daarnaast biedt Colop een set bestaande uit vier attrac-tieve ontwerpen aan die uitermate geschikt zijn voor de onderwijssector, die bijzonder geschikt zijn voor verkoop via online winkels en catalogi. Deze selectie van vier stempels bestaat uit een ‘gouden ster’, ‘toverstaf, ‘duim omhoog’ (like) en een ‘blauwe ster’.Ten slotte is er online software ontwikkeld voor stempel-makers, genaamd ‘Motivational Stamp Maker’. Hiermee kunnen op een zeer effectieve wijze eigen ontwerpen van Motivational Stamps geproduceerd worden.

www.colop.nl

Fujitsu’s veelzijdige, compacte documentscanners pFU (EMEA) ltd., dochteronderneming van Fujitsu, introduceert de fi-7460 en fi-7480, twee compacte en betaalbare desktop ADF-scanners voor zakelijk gebruik met vele nieuwe functies. Ontworpen om zestig tot tachtig vellen papier per minuut te scannen (120 of 160 beelden A4-duplex, liggend, in kleur, op 300 dpi), zijn de nieuwe modellen krachtig maar ultracompact. Ze bieden naar eigen zeggen de beste documentscantechnologie in hun klasse voor een breed scala aan do-cumenten – van plastic pasjes tot documenten op A8- en A1-formaat.De scanners hebben een maximale dagelijkse scanhoeveelheid van 9.000 en 12.000 pagina’s. Dat betekent dat deze scanners geschikt zijn voor de meeste desktop-taken – of het nu het scannen van een groot aantal standaard documenten is of juist documenten op verschil-lende formaten. Met een afmeting van 380 x 209 millimeter (breedte x diepte), zijn de twee nieuwe fi-serie scanners zeer compact, meent PFU.

https://www.pfu.fujitsu.com/en

tesa® PACK ‘N’ GOl Trendy afroller voor thuis en op kantoorl Snel & precies dozen dichtplakken

NIEUW

www.tesa.nl

32 KBM > AprIl 2016

Productnieuws

Page 33: 2016 kbm 3

www.BOPawards.nl

Aanmelden via www.BOPawards.nl

Aanmelden via www.BOPawards.nl

Inschrijven

Elk voorjaar organiseert KBM de Benelux Office products Awards. Onderverdeeld in rond de 15 categorieën buigt een deskundige jury zich in juni over alle innovatieve

producten en campagnes van het afgelopen jaar. In oktober vindt de bekendmaking én de uitreiking van de Awards plaats tijdens een stijlvolle feestavond. De Awards

hebben na elf jaar een vaste plek verworven in de kantoorbranche.Aanmelden van nieuwe producten is gratis en kan via de website.

tot en met 31 mei 2016

BENELUX

6

Page 34: 2016 kbm 3

Dienstverlening

Brancheorganisatie

Novakatelefoon: (020) 664 55 21

Groothandel

Adveo Nederland BVVictorialaan 155213 JG – ’s Hertogenboschtel.: +31 (0)36 54 91 030fax: +31 (0)36 54 91 039e-mail: [email protected]

Prios BVPrios biedt u een uitgebalan-ceerd assortiment kantoorar-tikelen.U treft uiteraard de beken-de A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen.Bij Prios betaalt u geen lidmaat-schap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip.

Prios BVValkenburgerlaan 212103 AK HeemstedeT: 023-7436175E: [email protected]: www.prios.nl

Schrijfwaren

Pilot penWijststraat 15A5384 RA Heeschtelefoon: (0412) 64 99 [email protected]

Bureau-accessoires

tesa BVStationsplein 3-11211 EX HilversumT: +31 35 62 50 200F: +31 35 62 50 240E: [email protected]

Opberg-, en archiverings-middelen Archiefsystemen

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: [email protected] www.hamelin.nl

Jalematelefoon: (077) 476 76 76www.jalema.com.

Winkelautomatisering

Valk Software B.V.Postbus 101, 3417 ZJ MontfoortVlasakker 5, 3417 XT Montfoorttelefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 [email protected]

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naad-loze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van CB, Tim-mermans en Quantore. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgege-vens binnen de boek- en kantoor-vakhandel. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. Automatisering van Valk Software is compleet zonder verassingen ach-teraf. Bezoek onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Ringbanden

Multotelefoon: (0573) 454017fax: 0573 453160email: [email protected]

Kantoor-, werkplekartikelen

MAUL GmbHJ.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D)Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) [email protected] Producent van MAUL , Hebel- Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau- Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires- Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun- Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires- Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorar-tikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige produc-ten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Inkooporganisatie

Quantore Europe BVGroot in kantoorartikelenwww.quantore.comK Schrijfwaren Papier

Double A International Network B.V.Oostplein 4233061CH rotterdamTel. + 31 - (0)10 222 9090Fax + 31 - (0)10 222 [email protected]

Etiketten

Avery

Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproduc-ten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print (werkt met pC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storing-vrij bedrukken van producten. Wij mo-gen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/cadeau.

Avery BeneluxDe Bouw 107, 3991 SZ HoutenTel.: +31 (0)30 263 21 21e-mail: [email protected]

the label company

34 KBM > AprIl 2016

Kantoorwijzer

Page 35: 2016 kbm 3

Herma Benelux B.V.Gildeweg 11, 3771 NB Barneveldtelefoon: (0342) 82 02 17fax: (0342) 40 07 [email protected]

ICT & Ergonomie

Backshop Healthy Computing BV

Gespecialiseerd distributeur voor:• Ergonomische muizen• Rollermuizen• Ergonomische toetsen-

borden• Compacte toetsenborden• Laptop- en Tabletstan-

daards• Ergonomische accessoires

Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop repre-senteert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Gold-touch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux.

Backshop Enjoy Ergonomics BVVareseweg 433047 AT Rotterdam010-4702611info@backshop.nlwww.backshop.nlwww.minicute.nlwww.evoluent.nl Avery produceert voor

www.colop.nl

COLOP PRINTERSPECIAL EDITION

Het XXL index venster biedt personalisatie op het hoogste niveau - maak hiermee het stempel uniek - zoals jezelf!

Kies uw persoonlijk meesterwerk

INS_G7_SpecialEd_KBM_halb_NL_2016.indd 1 05.04.16 09:45

Page 36: 2016 kbm 3

MensenHet directieteam van BIS BV, specialist op het gebied van audiovisuele & ICT oplossingen en ruimte-inrichting, is per 1 april 2016 versterkt met de komst van twee nieuwe directieleden. Bart Donkersloot is aangesteld als Director Sales en Michiel Har-donk als Director Operations. Zij krijgen hiermee de verantwoor-delijkheid over alle operationele afdelingen van BIS in Nederland. Donkersloot heeft – onder meer

als ex-directeur Retail van SNS bank - veel ervaring in het managen van grotere organisaties. Hardonk was negen jaar werkzaam op de technische afde-lingen binnen BIS; de laatste jaren als Operations Manager.

plantronics heeft paul Clark als Vice President en Managing Director voor Europa en Afrika aangesteld. Clark leidde bij plan-tronics voorheen de business in Noord- en Oost-Europa, Rusland en Sub-Saharaans Afrika. Hij

volgt Philip Vanhoutte op die Plantronics na 12 jaar dienst op 1 april 2016 heeft verlaten. Clark startte in 1994 bij Plantronics en werd later gepromoveerd tot EMEA Marketing Director. Voor zijn komst naar Plantronics vervulde hij een aantal leidinggevende functies in sales, productmanagement en marketing bij diverse bedrijven.

In Memoriam: Joop Bakker

Op 19 maart is voormalig Commercieel manager en Adjunct-directeur van Quantore

Joop Bakker overleden. Hij kreeg enkele maanden geleden te horen dat hij ongeneeslijk

ziek was. Joop was bijna veertig jaar actief in de kantoorbranche, waaronder van 1995 tot 2008

in dienst van Quantore (en het voormalige Veneka). Hij kende de leden, maar misschien

nog belangrijker, hij kende de mens achter de ondernemer. "We kennen Joop als een

bevlogen man, een mensen-mens en altijd heel betrokken bij leden en collega’s’’, stelt

Quantore in een reactie.

Hij heeft veel voor Quantore betekend. Zo heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de

fusie tussen CIB en Veneka en de transitie daarna naar een coöperatie waar haar leden

centraal staan.

Joop Bakker was ook een echte man van Ermelo. Zijn vader was er

legendarische voetballer bij het plaatselijke DVS’33. Joop Bakker

voetbalde er zelf ook in het eerste en was er vervolgens onder meer

drie keer voorzitter in de periode 1976 tot 2011. Naast voorzitter

van DVS’33 was Bakker ook vier jaar voorzitter van het Ermelo-

se CDA (1990-1994). Daarnaast was hij voorzitter van Stichting

Vrienden van Molen De Koe (2004-2010) en mede-oprichter en

voorzitter van Stichting Dorpsgolf Ermelo.

Red Dot award voor KöhlDe bureaustoelenserie Anteo® Alu van Köhl GmbH is bekroond met de red Dot, de internationale award voor onderscheidend productdesign. Voor de Red Dot Award: product Ontwerp 2016 waren circa 5.200 producten en innovaties aangemeld. Aan een selectief aantal producten is door de internationale Red Dot jury deze felbegeerde onderscheiding toegekend. Anteo® Alu, de nieuwe bureau- en conferentiestoelen serie KÖHL, combineert esthetiek met ergonomische zitcomfort.

agendaMei9 Hamecodag

Juni7 Officers

36 KBM > AprIl 2016

Kantoorplein

Colofon

P U B L I S H I N G

KBM is een uitgave van

Magenta Publishing BVBijsterhuizen 31-47, 6604 LV WijchenTelefoon (024) 345 41 50email: [email protected]

HoofdredactieJoost HeesselsEmiel te Walvaart (adjunct)Telefoon (024) 345 41 [email protected]

RedactieLaurens van Aggelen,Martijn Kregting, Anne de Haan en Peter Damman

VormgevingWendy van Cuijk

Advertentie-acquisitieSimone Brands, (024) 3454150, [email protected]

Advertentie - [email protected]

Abonnementen - [email protected]

AbonnementsprijzenNederland € 125,-Prijzen excl. 6% btwHet abonnement kan elk gewenst momentingaan en wordt automatisch verlengd,tenzij twee maanden voor de vervaldatumschriftelijk is opgezegd.

DrukBDU print

KBM is tevens officieel orgaan van deOrganisatie Kantoorvakhandel NOVAKA,De Lairessestraat 109, 1071 NX AmsterdamTelefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

© Copyright 2016Niets uit deze uitgave mag worden ver-veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voor-afgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of mate-riële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

ISSN 0929-7871

Onze algemene leverings- en betalings-voorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

Page 37: 2016 kbm 3

Magenta Publishing:Dé contentspecialist voor de branche

P U B L I S H I N G

Wist u dat Magenta naast vakbladen, websites

en meetings ook steeds vaker actief is als

contentprovider van leveranciers en vakhandels.

Wilt u uw (online) zichtbaarheid vergroten?

Een betere SEO? Wij leveren op regelmatige

basis kwalitatieve content in de vorm van

artikelen en berichten. En zorgen dat deze via

uw en onze kanalen optimaal onder de aandacht

van uw doelgroep komen.

www.magentapublishing.nl

Page 38: 2016 kbm 3

WebArchitects creëert business voor de office-branche

Propellor: nieuw marketing driven e-commerce platform

Al bijna 15 jaar toonaangevend in de branche. Innovatief, creatief en een tikkeltje ei-genwijs. En nu, na twee jaar brainstormen, blueprinten en prototyping, gaat WebAr-

chitects de lucht in met een nieuw platform, Propellor.

38 KBM > AprIl 2016

Reverse cover

Page 39: 2016 kbm 3

WebArchitects lanceert een nieuw e-commerce platform: propellor, de opvolger van rightClick. “De logische evolutie van het meest innovatieve softwarepakket”, aldus Ralph Nijs, Sales Director bij WebArchitects. “Met Pro-pellor gaan wij de markt wederom opschudden, het biedt meer marketingtools, meer kennis, meer inzichten en ook meer efficiency”.

AutomatischNijs illustreert dit met een voorbeeld. “Veel van onze klanten hebben dezelfde uitdaging: een mooie webwin-kel tot hun beschikking, maar helaas ook een dagelijkse operatie die veel tijd kost waardoor analyse van data of statistieken achter blijft.” Propellor is hierin een uitkomst. “Op de juiste momenten zal het platform de doelgroep actief benaderen met de voor hen op dat moment relevante informatie of aanbieding. Slimme mails bevatten bijvoorbeeld een kortingscode voor die ene klant die op dat moment ‘hot’ is.”Hij vervolgt: “De grootste uitdaging is het sterk verande-rende digitale landschap. Klanten kiezen zelf wanneer ze tv kijken of wanneer de tablet op schoot gaat. Bovendien maken Ad-blockers het er ook niet bepaald gemakkelijker op. Door op basis van voorspelbaar gedrag de klanten te segmenteren en op te zoeken zie je dat je met dezelfde inspanning fors meer resultaat boekt.” Propellor is dan ook zodanig geautomatiseerd dat deze uit zichzelf in actie komt. De ontwikkeling van een nieuw platform als Propellor lukt niet zonder de juiste feedback vanuit de klanten. "Wij investeren veel in de relatie met onze gebruikers, de kennis die we hierin opdoen passen we vervolgens toe in ons product."

Data driven marketingNijs constateert dat data driven marketing steeds belang-rijker wordt. "90% van marketeers zegt dat het individu-aliseren van marketing een prioriteit is. Deze marketeers willen een stap verder gaan dan alleen segmentatie; zij willen toe naar een-op-een marketing op real-time basis. 38% van deze groep noemt retentie het grootste pro-bleem. Met andere woorden: doe je niet aan data driven marketing, dan val je af.""Uit de onderzoeksresultaten komt zeer duidelijk naar voren dat de toekomst van marketing ligt bij het managen van de verwachtingen van de individuele consument. Te-genwoordig willen marketeers meer dan ooit toegang tot betrouwbare, geïndividualiseerde inzichten, gebaseerd op kloppende data, zodat de verwachtingen van elke klant bekend zijn en ingevuld worden."

PersoonlijkerHet valt of staat met het herkennen van gedragspatronen. Als dit verband is gevonden, kan er volgens Nijs nog veel meer. “Een veel bekeken, maar niet gekocht product kan in een mail onder de aandacht gebracht worden, door het toevoegen van alternatieven vergroot je de kans op conversie."

“Een homepagina is opgemaakt vanuit een bepaalde gedachte, maar kan nooit sluitend zijn voor alle bezoe-kers. Door gedragspatronen de samenstelling van deze pagina te laten bepalen ziet elke bezoeker de voor hem bepalende zaken.”

Beta-versieWat gebeurt er met het in de branche zo bekende en vertrouwde rightClick nu het nieuwe platform propellor wordt gelanceerd? Nijs: "rightClick blijft gewoon functi-oneren en wordt verder doorontwikkeld. Daar hoeven de gebruikers zich geen zorgen om te maken. Met Propellor mikken we ook op nieuwe klanten, maar dat wil niet zeggen dat de huidige klanten niet kunnen overstappen. Neem onze klant Wuestman, bij deze vakhandel wordt momenteel een bèta-versie van Propellor getest en gaat medio april live. Na deze livegang zullen wij op relatief korte termijn meerdere platforms uitrollen."

Breder publiekWebArchitects mikt met Propellor niet alleen op de vakhandels en webshops in de kantoorbranche, maar ook op aanpalende sectoren. "De overeenkomsten van nieuwe marktsegmenten zijn vaak een fijnmazige distri-butie, groot assortiment van low interest producten, veel transacties en een lastige ontsluiting van data. De pro-mo-business past bijvoorbeeld goed bij ons. We hebben al de grootste wederverkoper uit die branche gecontrac-teerd. Voordeel van deze samenwerking is dat we ook de distributeurs uit de promo-branche voor onze huidige klanten kunnen toevoegen. Een mooie uitbreiding van het assortiment. We zijn voorbereid op dat soort producten en kunnen die vrij gemakkelijk integreren in de webshop."

GoogleNijs: “De wereld begint bij Google, luidt onze bekende slogan. De traditionele vakhandel heeft kennis, kunde en mensen, maar het eerste prospect-contact komt steeds vaker tot stand via internet en dus vaak via Google. De vakhandel kan zijn meerwaarde daarna vermarkten.”Voor dat je daar bent moet je opvallen in Google, zodat prospects je weten te vinden. Met Propellor is het moge-lijk om standaard content in een handomdraai uniek te maken. "Dit gaat echt een verschil maken in het aantal online prospect-bezoeken. Door unieke parameters aan de database toe te voegen gaan onze klanten echt tijd besparen én flink meer SEO-resultaat behalen.”

ToekomstNijs werpt ook nog een blik op de toekomst. "In een moeilijke markt hebben wij in de achterliggende jaren groei in ons klantenbestand kunnen zien. Met de intro-ductie van Propellor verwachten wij die groei door te zet-ten. Feit is dat dit alleen kan als het product commerciële meerwaarde biedt voor de vakhandel. Het leidt absoluut geen twijfel dat dit zo zal zijn. Wij maken de office-bran-che sterker!"

KBM > AprIl 2016 39

Page 40: 2016 kbm 3

Pilotenstraat 43 bg / 1059 CH Amsterdam / 020 - 6 71 71 71

@WebArchitectsNL / [email protected] / www.webarchitects.nl

WebArchitects

VANAF MEI 2016

MARKETING DRIVEN E-COMMERCEPROPELLOR

Advertentie - Propellor Teaser 5.indd 1 11-4-2016 12:05:05