2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s...

13
magazine van de GZB #3 september 2015 Meer over de bedreigde kerk in Egypte Terugblik op GZB-dag in Gorinchem GZB-jaarthema 2015/2016 verslag foto GZB-dag 2015

Transcript of 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s...

Page 1: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

magazine van de GZB#3 september 2015

Meer over

de bedreigde kerk in Egypte

Terugblik op GZB-dag in Gorinchem

GZB-jaarthema 2015/2016

verslagfoto

GZB-dag 2015

Page 2: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

gzb inhoud

Project in Lima, Peru: Huis van Hoop

Project in Roemenië: ds. Cornelis van den Berg bezoekt gevangenis-sen.

Terugzien en vooruitkijken: GZB en nalatenschap

verder in dit nummerProjecten GZB-nieuws GZB-zendingswerkers Overzicht zendingswerkers met verlof Wereldkids

4

6

8

12

13

14

16

22

Laat de kerk NIET VERDWIJNEN! Op de GZB-dag in juni hebben we ons jaarthema ‘Laat de kerk niet verdwijnen’ geïntrodu-ceerd: een gebed om Gods bescherming voor Egypte en tegelijk een oproep om christenen uit de bedreigde kerk te steunen. Dit jaarthema brengt ook bemoediging en inspiratie. ‘Moeilijkheden scheppen mogelijkheden’, zegt Atef Gendy op pagina 10 van dit nummer van Alle Volken. In een moeilijke context komt het erop aan. Soms met een verrassende uitkomst.

ds. Jan Ouwehanddirecteur GZB

colofon

Jaargang 108, nummer 3, september 2015Oplage: 35.000Verschijnt 4 keer per jaarISSN: 0002-5666

Alle Volken is het informatieblad van de GZB, een zendingsorgani-satie binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

Contributie/donatie: minimaal € 10,- per jaar

Redactie: Gerdi van Eck, Mathilde Schouwstra-van Hoorn (eindredacteur), Harry Fikse (hoofdredacteur)

Medewerkers: ds. Cornelis van den Berg, Mar-greet Broeders, Erwin Kint, Arie van der Poel, ds. Johan Carl van Trigt, Christiaan Trommel Groot letterdruk: Alle Volken is voor visueel gehandicapten ook verkrijgbaar in grootletterdruk. Voor meer informatie: CBB te Ermelo, tel. 0341-565499

© GZB - Het kopiëren of overne-men van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding.

Druk: Senefelder Misset, Doetinchem

Vormgeving: Deelstra & de Jong, Montfoort

Bestuur: dhr. A.A. Heij RA, Krimpen aan den IJssel, mw. mr. E.F. Lagerwerf-Vergunst (secretaris), Ridderkerk, dhr. P.J. Oudshoorn (penningmeester), Veenendaal, ds. W.C. Polinder, Kamperveen, ds. J.C. van Trigt (voorzitter), Papendrecht, mw. ir. A.F. Visscher-Hofman, Gouda, dhr. N.A. de Waal, Waddinxveen

Kantoor GZB: GZB, Postbus 28, 3970 AA DriebergenFaunalaan 249, 3972 PP Drie bergen, 0343-512444 [email protected], www.gzb.nlBank: NL91 INGB 0690 7624 45 BIC: INGBNL2A

Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder heel moeilijke omstandigheden leven. Bid voor moed, kracht en volharding voor de hulpverleners.

Dit is een van de gebedspunten uit de GZB-gebedskalen-der OKTOBER-DECEMBER, die u bij dit nummer van Alle Volken aantreft. Met deze gebedskalender kunt u elke dag bidden voor één van onze zendingswerkers of projecten in onze vijf werkgebieden: de lege kerk in Europa, de bedreigde kerk in het Midden-Oosten, de jonge kerk in Azië, de groei-ende kerk in Afrika of de dienende kerk in Latijns-Amerika.

Hartelijk dank voor uw medeleven en gebed.

De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De GZB wil mensen bereiken met het Evangelie zodat zij wereldwijd gaan leven zoals God het bedoelt. Mensen zijn bereikt met het Evangelie als ze het geloven, begrijpen, ernaar gaan leven én als er een gemeente of geloofsgemeenschap is waar ze naartoe kunnen. Daarom werkt de GZB samen met kerken en kerkelijke organisaties. De GZB heeft zestig zendingswerkers uitgezonden en steunt ook projecten. Alle Volken is het magazine van de GZB. Het wordt gratis verspreid onder GZB-leden.

‘Kom uit je huis, uit je kerk!” Angst van christenen voor ‘boze buitenwereld’ vaak onterecht, zegt Tharwat Wahba uit Egypte.

Christen zijn in een niet-christe-lijke omgeving, hoe doe je dat? George uit Egypte en Christiaan uit Nederland vertellen.

Terugblik GZB-dag 2015 2 oktober 2015: GZB- jongerenevent!

Steun het stichten van nieuwe gemeenten in de vuilniswijken van Caïro.

“Moeilijkheden scheppen soms mogelijkheden.” Mooie lessen van Atef Gendy uit Egypte p10

Cathecheseproject 2015/2016 p18

p8

p17 Even voorstellen: ds. Johan Carl van Trigt, nieuwe voorzitter GZB

kerk in EgypteDe bedreigde

verslagfoto

GZB-dagp8

Page 3: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

bemoediging uit de bedreigde kerk

binnen de kerk. Daarom is er geen echt contact tussen christe-nen en moslims.”

Verlaagd plafondVeel christenen in Egypte zijn bang. Maar Tharwat merkt daarbij iets vreemds op. “Het klopt dat christenen worden gediscrimineerd, al is dat bij wet verboden”, zegt hij. “Het discrimineren van christenen is geworteld in de samenleving en het gebeurt overal. Maar we worden niet vervolgd. Echte reden voor angst is er dus niet. Wat je ziet in Egypte is dat christenen zichzelf onnodig beperkingen opleggen. Ze bouwen als het ware een verlaagd plafond in hun bewegingsruimte in. Het wonderlijke is dat Egyptische christenen die geëmigreerd zijn, nog steeds hetzelfde doen. Kennelijk is dat ‘kleinduimpje-denken’ iets hardnekkigs, iets wat diep vanbinnen zit. Jammer, want zo mis je als christen je doel: er zijn voor de mensen om je heen, laten zien dat je als christen iets te bieden hebt.”

Boze buitenwereldTharwat heeft een advies, ook voor ons. “Kom uit je huis, uit je kerk. Kijk eens om je heen. Nodig de mensen om je heen uit voor een kopje thee, een concert, of een activiteit in je kerk. Op zo’n manier kun je bouwen aan een relatie. Angst voor de buitenwereld, die ‘andere wereld’, verdwijnt als je mensen leert kennen en met elkaar over gewone dingen praat. Je zult ontdekken dat je veel gemeenschappelijk hebt, dat je allebei gewoon mens bent en nadenkt over je rol als vader, moeder, zoon, dochter, collega, inwoner van je dorp of wat dan ook. Vanuit deze basis kun je iets delen van je geloof. Die grote, boze buitenwereld - die helemaal niet zo boos is als je mensen écht ontmoet - heeft ons nodig. Hoe kunnen mensen Jezus leren kennen als niemand ze over Hem vertelt?”

Het jaarthema van de GZB is ‘Laat de kerk niet verdwijnen’. Met dit thema willen we iets laten zien van het leven van christenen in Egypte. Tharwat Wahba, Egyptenaar, is een man met veel visie op christen zijn in een moeilijke context. Hij heeft ideeën waar we ook in Nederland iets mee kunnen.

Tharwat Whaba over ‘Laat de kerk niet verdwijnen’“Ik ben een optimistisch iemand. De kerk in het Midden-Oosten heeft al twintig eeuwen overleefd, zal zij dan verdwijnen? God zal Zijn kerk niet verlaten, als is dat soms moeilijk te geloven als je ziet wat er in Irak en Syrië gebeurt. Maar er blijven wonderen gebeuren. In Egypte zie ik een nieuwe generatie christenen opstaan die een roeping voor de samenleving heeft. Die staat voor haar geloof, meewerkt aan het bouwen van nieuwe gemeenten op plekken waar nog geen kerk was en vandaaruit het christelijk getuigenis laat zien en horen.”

U kunt ook meehelpen met het stichten van nieuwe gemeenten in Egypte. Kijk op pagina 13.

Tharwat Wahba is geboren in Minya, in het zuiden van Egypte. Deze stad kwam in 2013 in het nieuws, toen diverse kerken in brand werden gestoken. Op zijn vijftiende kwam Tharwat tot geloof, later ging hij theologie studeren, onder andere in Engeland. In 2009 kwam hij weer terug naar Egypte. Hij is voorzitter van het ‘Mission & Outreach Department’, zeg maar de af-deling Zending & Evangelisatie van de Presbyteriaanse Kerk van Egypte, partnerkerk van de GZB.

“Christenen in Egypte zijn een minderheid. Ze voelen zich ondergeschikt en tweederangsburgers. Dat is

niet altijd zo geweest”, legt Tharwat uit. “Er waren ook tijden, bijvoorbeeld rond de onafhankelijkheid van Egypte in 1919, waarin moslims en christenen samen één doel hadden en een eenheid vormden. Christenen hadden in die tijd ook invloed, een aantal belangrijke politici was christen. Met de opkomst van de politieke islam veranderde de positie van christenen. Er was voor hen geen plaats meer. Hierdoor zijn ze zich gaan afscheiden van de samenleving op religieus, cultureel en politiek gebied. Alleen nog binnen de kerk voelden ze zich veilig en daar zochten ze wat ze nodig hadden. Het hele sociale netwerk van christenen bevindt zich

“Kom uit je huis, kom uit je kerk!”

Angst van christenen voor ‘boze buitenwereld’ vaak onterecht

5 manieren om christenen te steunenOp verschillende manieren kunt u dit jaar met christenen uit het Midden-Oosten kennismaken, meeleven en hen steunen.

1 Kom naar het GZB-jongerenevent op D.V. vrijdag-avond 2 oktober in de Fontein in Nijkerk. Kijk op pagina 12 voor meer info.

2 Bezoek onze muziekavonden op 3 en 10 oktober. Kijk op de achterkant van dit nummer van Alle Volken.

3 Op 8 februari 2016 organiseren we samen met Stichting Evangelie & Moslims een debatavond over de bedreigde kerk (ook in Ne-derland?), met o.a. Gert-Jan Segers. Houd onze website in de gaten voor locatie, tijden en andere info.

4 We hebben nog een paar vakantie-bijbelstudieboekjes over. Belang-stelling? Stuur een mail naar [email protected].

5 Kijk ook eens op onze website: gzb.nl/midden-oosten.

4 5

Page 4: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

Gemeentestichting in JapanDOOR MATHILDE SCHOUWSTRA

Christiaan (20) studeert HBO-theologie. Daarnaast werkt hij twintig uur per week in een winkel in Amersfoort. Op zijn werk is Christiaan de enige christen, althans, de enige die ‘er iets mee doet’. Alle collega’s van Christiaan weten dat hij christen is.

“Dat komt niet omdat ik er zo open over ben, maar omdat ik HBO-theologie studeer. Bij een kennismaking met nieuwe collega’s wordt altijd gevraagd wat je nog meer doet naast je werk en dan komt natuurlijk het hoge woord eruit. Ik stel mijzelf daarbij wel de vraag: is het voldoende dat zij weten dat ik 200 meter verderop naar de kerk ga? Is dat dan leven als christen? Puur de wetenschap dat ik gelovig ben, maakt hen nog niet zo nieuwsgierig. Ik probeer daarom het christen zijn ook praktisch te maken.

Christen zijn is voor mij een lifestyle. Ik probeer te doen wat God vraagt. Hij vraagt om lief te hebben, zoals in Korinthe staat, en om recht te doen, zoals Micha zegt. Dat maakt dat ik op mijn werk geen theologische discussies aanga over het wel of niet bestaan van God, maar gewoon heel praktisch de men-sen om mij heen liefheb en hen recht doe. Dat zijn soms maar heel kleine dingen, maar juist dat is wat het verschil maakt.

De reacties zijn verassend genoeg positief. Soms is er wel verbazing: ‘Sjonge, dat mensen daar nog in geloven’. Maar ik krijg ook respect, bijvoorbeeld als het gaat over taalgebruik. Ik doe daar niet krampachtig over, maar spreek gewoon af en toe iemand ergens op aan. Daarna let die collega op zijn taalgebruik. In de pauze heb-ben we wel eens gesprekken over het geloof. Ik krijg dan te horen wat de kruistochten wel niet hebben aangericht of wat de moslims de rest van de wereld wel niet aandoen. In die gesprekken komt heel wat on-begrip naar boven. Toch merk ik dat als ik gewoon uitleg wat christen zijn voor mij betekent, ze daar respect voor hebben.

Het lijkt nu misschien alsof het me allemaal gemakkelijk afgaat, maar ik vond het in het begin ontzettend moeilijk om voor mijn geloof uit te komen. Dit is wat mij geholpen heeft: bidden tot God en in afhan-kelijkheid van Hem de winkel binnenstappen. Gewoon elke morgen opnieuw beginnen met gebed, dat geeft ontzet-tend veel kracht. Binnen in de kerk is het makkelijk om over het geloof te praten. Daarbui-ten is het moeilijker. Maar we hoeven er niet alleen op uit te trekken. God gaat mee.”

dubbelportret

Steun het toerusten van jonge christenen in EgypteVeel jonge Egyptische christenen vinden het lastig om in het alledaagse leven daadwer-kelijk als christen te leven en openlijk over hun geloof te praten. Het Christian Mind Instituut heeft als doel jongeren aan te moedigen en toe te rusten om als chris-ten in de maatschappij te staan. Hiervoor organiseert het CMI jaarlijks voor zo’n 20 jongeren een zesweekse cursus. De cursus werd dit jaar voor de twaalfde keer gegeven. De jongeren volgen de cursus direct na het afronden van hun studie, voordat zij op de arbeidsmarkt aan de slag gaan. Bekend is dat oud-cursisten op leidinggevende posities terechtgekomen zijn en ook andere christenen begeleiden en bemoedigen in hun gemeente, familie en op hun werk. U kunt het CMI steunen door een gift over te maken op NL91INGB0690762445 o.v.v. projectnummer EG.1.003. Hartelijk dank.

Dit is George (26). Hij ziet er goed uit, heeft een leuke baan bij de Engelse ambassade in Caïro én is christen. Juist dat laatste is in zijn land, Egypte, best ingewikkeld. Egypte wordt gedomineerd door moslims. Zij maken de dienst uit: in de politiek, in het bedrijfsleven en ook gewoon op straat. Als christen kom je er niet zomaar tussen. George merkt dat ook.

“Als een christen en een moslim op dezelfde baan solliciteren, wordt de moslim aangenomen. Voor een medische behandeling moeten christenen langer wachten dan moslims. Een gesprekje over het geloof aanknopen, loopt bijna altijd uit op ruzie of zelfs agressief gedrag. Moslims en christenen leven in twee gescheiden werelden. Als je niet van dezelfde groep bent, hoor je er niet bij. Veel christenen in Egypte trekken zich daarom liever uit de sa-

menleving terug. Binnen hun eigen groep, samen met andere christe-nen, voelen ze zich veilig. Ik geloof niet dat dat goed is. Christenen kunnen de samenleving juist iets goeds brengen: vrede, verzoening, gerechtigheid. Alleen, hoe neem je je plek in als het je zo moeilijk wordt gemaakt?

Ik heb veel gehad aan het Christian Mind Institute, een organisatie in Egypte die jonge christenen toerust om te staan voor hun geloof. Ik heb meegedaan met een zesweekse zomercursus van het CMI. Eerlijk is eerlijk, ik was in eerste instantie niet eens zo geïnteresseerd in de cursus zelf. Ik had vooral zin in een leuke tijd met leuke mensen. Maar al meteen had ik door het meer zou worden dan dat. Het ging echt ergens over! We leerden veel over de Bijbel, zodat je ook moeilijke vragen kunt beantwoorden. We leerden

wat een christelijke levenshouding is, hoe je met je gedrag het verschil kunt maken. We leerden ook hoe be-langrijk het voor Egypte is als er juist ook christenen op invloedrijke posi-ties plaatsnemen. Het CMI vertelt je niet even hoe het moet. Alles werd in discussie en door het stellen van vra-gen aan de orde gebracht. Iedereen leerde van iedereen. Je werd aan het denken gezet. De cursus heeft mij enorm verder geholpen.

Niet dat je leven na een zomercursus van het CMI opeens van een leien dakje gaat. Je zult in Egypte altijd het gevoel houden dat je je moet be-wijzen. Maar door eerlijk, vriendelijk en behulpzaam te zijn, val je wel op. De samenleving heeft grote ogen. Veel christenen trekken uit Egypte weg, op zoek naar een makkelijker leven. Ik blijf. Egypte heeft christe-nen nodig.”

“Egypte heeft christenen nodig!”

“Ik ga geen theologische

discussies aan”

Christen zijn in een niet-christelijke omgeving, hoe doe je dat? George uit Egypte en Christiaan uit Nederland vertellen.

6 77

Page 5: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

De dag in cijfers• Een kwart van de bezoekers was tussen

de 20 en 39 jaar, 33% was tussen de 40 en 59 jaar.

• 17% van de bezoekers was voor de eerste keer op de GZB-dag.

• Het grootste deel van de bezoekers was tevreden met het verplaatsen van de datum en de locatie van de GZB-dag.

Positieve reacties op de locatie: meer faciliteiten, weersbestendig, goede par-keermogelijkheden. Minder positieve reacties: buiten is er meer sfeer, buiten hoort bij zending.

• Op de vraag aan welke woorden be-zoekers na afloop van de GZB-dag het eerst dachten, antwoordden de meeste

mensen: bemoediging, verbondenheid, inspiratie.

• De collecte voor het gemeente-stichtingsproject in Caïro heeft € 27.400 opgebracht. De middag-collecte (onkosten) bracht € 17.100 op. Hartelijk dank!

terugblik gzb-dag 2015“De kerk is er niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar omgeving. De kerk heeft een roeping voor de samenleving, om daarin dienend aanwezig te zijn. Wees niet bang, ga eropuit! De wereld heeft ons nodig!” Deze boodschap en les vanuit de bedreigde kerk van Egypte klonk op 13 juni op de 104e GZB-dag in Gorinchem. Een spannende dag, want een nieuwe locatie en een nieuwe datum. Maar wat een volle zaal en wat een mooie dag. We kijken dankbaar terug en bedanken alle bezoekers en medewerkers voor hun enthousiaste betrokkenheid!

verslagfoto

Nieuwe locatie:

Evenementenhal

in Gorinchem

Willem-Jan de Wit maakt een foto van

de zaal om christenen in Egypte te

kunnen laten zien hoeveel mensen in

Nederland met hen meeleven

Onze gast uit Egypte

Atef Gendy (rechts)

Ds. Niek Tramper

presenteert het

vakantiebijbelstu-

dieboekje over de

bedreigde kerk

Spreker ds. P. van

Duijvenboden

Presentator Iwan Dekker en ds. M. Klaassen

Samer Karam, jonge Egyptische

predikant over christen zijn in Egypte

8 99

Page 6: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

bemoediging uit egypte

Mooie lessen van Atef Gendy

Op onze GZB-dag waren twee sprekers uit Egypte, het land dat in ons jaarthema centraal staat, aanwezig. Collega Arie van der Poel, regiocoördinator Midden-Oosten, blikt terug op het bezoek van deze twee Egyptenaren.

“Dit is de eerste keer van m’n leven dat ik een kerktoren zie zonder tegelijk ook een moskee te zien.” Het is de eerste dag in Nederland voor onze beide broeders uit Egypte: Atef Gendy, directeur van een theologische oplei-ding in Caïro en Samer Karam, pas afgestu-deerd theoloog die in zijn eerste gemeente staat. Op een stralende zomerdag vooraf-gaand aan de GZB-dag zijn ze gearriveerd en we rijden in de buurt van Vinkeveen even een stukje binnendoor. Tussen de groene weilan-den doemen overal aan de horizon kerktorens op. Nergens een minaret te bekennen. Voor ons heel gewoon, maar voor de jonge Samer, die voor het eerst in Europa is, echt een open-baring. Nederland moet wel een heel christe-lijk land zijn!

“Moeilijkheden scheppen soms mogelijkheden”

Arie van der Poel met Atef Gendy en

Samer Karam

MoskeeënJe voelt dat ze beiden de rust die er van het landschap uitgaat, indrinken. Weg van alle lawaai, stof en hitte van het altijd drukke Caïro. Geen luide oproepen tot gebed vanuit de vele moskeeën die nooit ver weg zijn, maar een kerkklok die in de verte slaat. Een wereld van verschil.En zo zijn er nog meer verschil-len. In Nederland is er vrijheid van godsdienst. In Egypte heeft het heel wat consequenties als je van moslim christen wordt. Word je als christenjongere nogal eens gediscrimineerd, kom je voor be-paalde studies of beroepen niet in aanmerking. Loop je het risico dat je kerk door fanatieke moslims in de brand wordt gestoken, moet je vaak opletten voor je eigen veilig-heid en die van je familie. In zo’n situatie is het een bewuste keuze om christen te zijn of te blijven en daarvoor uit te komen. Is het ook een bewuste keuze om onder moei-lijke omstandigheden in Egypte te blijven in plaats van te emigreren.

Atef benadrukt dat er naast de verschillen ook overeenkomsten zijn. Wordt de kerk in Nederland ook niet steeds meer een minder-heid? De omstandigheden zijn heel verschillend: in Egypte wordt de kerk door de islam bedreigd, in Nederland door secularisatie. Maar

in beide situaties wordt het steeds belangrijker om als kerk en gelovige getuige en lichtdrager te zijn. Om de boodschap van liefde, barmhar-tigheid en vergevingsgezindheid niet alleen met de mond te belij-den, maar vooral uit te leven. Atef noemt een paar voorbeelden uit Egypte die daar diepe indruk maakten, ook op moslims:• Na het afbranden van hun kerk

door fundamentalistische mos-lims antwoordden de gemeen-teleden niet met haat of wraak, maar met een boodschap van liefde en verzoening.

• Een vrouw wiens dochter was vermoord, verklaarde voor de televisie dat ze geen haat had maar de dader wilde vergeven en alleen maar wilde dat hij de liefde van de enige ware God zou leren kennen.

• In februari van dit jaar vermoorde IS 21 jonge Kopten in Libië. Het feit dat ze Christus niet hebben verloochend om hun leven te redden was een groot getuigenis. Mensen gingen vragen stellen: Wie is die God van jullie?

KlagenAtef benadrukt dat klagen omdat je een minderheid bent, niet goed is. “Een christendom zonder kruis is geen christendom. Denk in oplos-singen, niet in problemen. Het is niet zo dat een moeilijke context

je mogelijkheden beneemt. Zo’n context schept soms juist moge-lijkheden. Bovendien, als je klaagt over je rol als christen, gebruikt God een ander en laat je de eer dat Hij jou wil gebruiken aan je voorbij gaan.” Het is belangrijk om gewoon te doen wat onze hand vindt om te doen. Eerlijk en betrouwbaar zijn en iets voor een ander over hebben. Ons inzetten voor de samenleving als geheel en niet alleen opkomen voor onze eigen kleine, veilige groep.

Wat is Atef en Samer het meest opgevallen bij Nederlandse christe-nen? Dat er na afloop van de maal-tijd aan tafel uit de Bijbel wordt gelezen. Maar ook de hartelijke belangstelling en gastvrijheid die ze hebben ervaren. “Het doet ons goed om te merken dat er zoveel mensen voor ons bidden. Dat heb-ben we ook echt nodig. Maar we zullen ook voor jullie bidden: dat ook jullie zullen volharden in het geloof.”

10 11

Page 7: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

GZB-Jongerenevent02/10/2015

OVER DE BEDREIGDE KERK IN EGYPTE

Reserveer gratis kaarten via WWW.GZB.NL/JONGERENEVENT

19.30 uur // De Fontein // Nijkerk

MET THE PSALM PROJECT & ANNE ZAKI UIT EGYPTE

laat de

verdwijnen!

kerkniet

Nieuwe kerken in de vuilniswijken

van Caïro

project in egypte

In Egypte trekken veel mensen van het platteland naar de stad. Ze hopen op een beter bestaan, maar dat valt heel vaak tegen. Velen van hen komen terecht in achterstandswijken, waar mensen leven van het scheiden van afval. In deze wijken, ook wel vuilniswijken genoemd, wonen ook christenen. Er zijn geen kerken. Hoe moeten deze mensen dan geloven, in een samenleving waar christenen het toch al zo moeilijk hebben? Onze partnerkerk in Egypte sticht op dit moment 8 nieuwe kerken in de vuilniswijken van Caïro.

Voor het stichten van nieuwe gemeenten in de vuilniswijken van Caïro is uw steun nodig! Samen met onze partnerkerk kunt u ervoor zorgen dat de kerk in Egypte niet verdwijnt! Uw gift is van harte welkom op NL 91INGB 0690 7624 45 o.v.v. gemeentestichting Caïro. Hartelijk dank!

12 13

Page 8: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

EgypteOPVANG VAN GEHANDICAPTEN (EG.2.006)Mede dankzij de inzet van twee GZB-werkers is de afgelopen tien jaar op veel plaatsen dagopvang gestart voor mensen met een handicap. De centra zijn in eerste instantie bedoeld voor kinderen en jongvol-wassenen tussen de 5 en 30 jaar uit arme families die zelf niet in staat zijn om opvang/onderwijs voor hun kinderen te regelen. De kinderen krijgen een aangepast programma op hun eigen niveau en volwassenen wordt geleerd om producten te maken die verkocht worden. Zo kan een project zichzelf bedruipen, maar belangrijker is dat de gehandicapten eigenwaarde krijgen en hun omge-ving gaat zien dat zij door training en begeleiding op hun eigen niveau veel mogelijkheden hebben. Indien nodig wordt er ook medische hulp geboden.

Libanon OPLEIDING PREDIKANTEN MIDDEN-OOSTEN (MO.1.003) Aan het Arab Baptist Theological Seminary (ABTS) in Libanon studeren op dit moment zo’n 40 studenten uit verschillende landen in het Midden-Oosten. Aan twee studenten stelt de GZB een studiebeurs beschikbaar. Ze komen uit een moslimland, waar de kerk de laatste jaren sterk groeit, maar waar het niet mogelijk is om een theologische opleiding te volgen. Terwijl er juist grote behoefte is aan goed opgeleide voorgangers. De twee studenten die we steunen hebben een groot verlangen om na het afronden van hun driejarige Bachelor-opleiding God te dienen in hun eigen land.

ZimabweSCHOOLSCHRIFTEN EN PENNEN VOOR KANSARME KINDEREN (ZW.2.010)Er zijn meer dan een miljoen weeskinde-ren in Zimbabwe! Ook is een groot deel van de bevolking te arm om schriften, pennen en potloden voor hun schoolgaan-de kinderen te kopen. De meeste scholen hebben nauwelijks lesboeken. Daarom moet bijna alle lesstof worden overge-schreven van het bord. Zonder schriften en pennen leren kinderen weinig op school. Op de vier scholen in de omgeving van Morgenster worden zo’n 1.500 arme (wees)kinderen geholpen met schriften, pennen en potloden. Wilt u een van

deze projecten steunen? Maak een gift over op IBAN NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB, Driebergen o.v.v. het project-nummer. Hartelijk dank!

In deze wijk hebben onze oud-zendingswerkers Jan-Maarten en Ineke Goedhart de afgelopen jaren meegewerkt aan de opbouw van een nieuwe gemeente: Nueva Esperanza (Nieuwe Hoop). Naast de zondagse kerkdiensten organiseert de gemeente onder andere clubs, een maaltijdproject voor kinderen en tieners en cursussen voor ouders over geld en opvoeding. Alleen… ze heeft nog geen eigen plek. Er is dringend behoeft aan een eigen gebouw zodat de gemeente haar activiteiten kan uitbreiden en in de toekomst op eigen benen kan staan. Jan-Maarten en Ineke, in juni naar Neder-land teruggekeerd, hebben daarom één grote droom: een Huis van Hoop in de wijk Rimac, hun oude werkplek.

Hoe kunt u helpen?De GZB wil Nueva Esperanza graag helpen met het realiseren van een eigen gebouw – een huis van hoop voor de kinderen, jongeren en gezinnen in Rimac. De totale kosten voor de grond en bouw zijn € 95.000. Wij zoeken dus veel mensen die een steentje bij willen dragen.

De wijk Rimac in de miljoenenstad Lima is berucht om de vele jeugdbendes. Ook is er veel armoede, alcohol- en drugsmisbruik en huiselijk geweld.

project in peru

U kunt een gift overmaken op rekening NL91 INGB 0690 7624 45. Bij de om-schrijving graag het projectnummer vermelden: project PE.1.017. Wij hopen dat mede door uw steun het eigen gebouw voor Nueva Esperanza werkelijkheid kan worden en het project aan veel kinderen en tieners een plek van hoop kan bieden.

gzb-projecten

NepalNAAR ZONDAGSSCHOOL IN NEPAL (NE.1.002)De meeste mensen in Nepal zijn hindoe. Tot 1990 was het verboden om te evangeli-seren in Nepal. Nu is er iets meer open-heid, maar het is niet altijd even gemakke-lijk om christen te zijn. Vaak worden christenen verstoten binnen de familie en onterfd. En dat terwijl de familieband in Nepal heel belangrijk is. Toch is de kerk van Nepal een van de snelst groeiende kerken ter wereld.Het is belangrijk dat er binnen de kerken ook aandacht is voor kinderen. De organisatie TEACH ontwikkelt zondags-schoolmateriaal en traint jeugdwerklei-ders. De GZB wil dit mooie werk graag steunen.

Op www.gzb.nl/projecten vindt u een overzicht van alle projecten die de GZB steunt. Hier een selectie.

Huis van HoopBouw mee!• € 25 voor een deurpost of raamkozijn• € 100 voor een steunbalk of betonnen vloer• € 200 voor 1 m2 bouwgrond• € 1.000 voor de bouw van de keuken• € 5.000 voor de aanleg van water, sanitair en

elektriciteit• € 15.000 voor de grote zaal

1514

Page 9: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

Het zendingshart van ds. Cornelis van den Berg, jarenlang zendingwerker in China en nu predikant in Ouddorp, blijft altijd kloppen. Hij combineert zijn werk in Ouddorp met het bezoeken van gevangenis-sen in Roemenië.

project in roemenië

Naar gevangenen in Roemenië wordt nauwelijks om-gekeken. De voorzieningen in de gevangenissen zijn niet te vergelijken met die in Nederland. Het is dé plek om het licht van het Evangelie te laten stralen. Een paar keer per jaar reist de familie Van den Berg naar Roemenië. Cornelis geeft dan les op een theologische opleiding en tegelijk bezoekt het gezin diverse gevan-genissen. Ze organiseren er kerkdiensten en steken gevangenen een hart onder de riem.

“In één van de gevangenissen stond een man op na de dienst”, vertelt Cornelis. “Tijdens zijn gevangenschap was hij tot geloof gekomen. Hij moest nog een half jaar zitten. En dan? Terug in het oude circuit? Nee, hij wilde het Evangelie van Jezus Christus, zijn Redder, gaan verspreiden. Zou het kunnen, evangelist worden na tien jaar gevangenisstraf?

Of die jonge gevangene, die naar onze dochter Grace toekwam. Grace zit in een rolstoel, we hebben haar geadopteerd in China. Ze had juist het lied Amazing

Grace gezongen. ‘Je bent voor ons een lichtstraal, Grace, temidden van steen en staal’, zei hij. Een maand later stuurde hij haar een brief: ‘Ik heb mijn zonde aan God beleden’, stond erin.

Of die bewaker. Het was 23 jaar geleden dat hij uit het leger in de bewaking terecht gekomen was. Met harde hand en stalen vuist zou hij de gevangenen wel even onder de duim houden. Totdat hij zag wat er in zijn gevangenis gebeurde. Waarom lezen gevangenen een Bijbel? Waarom verandert hun gedrag? En dan zo’n gezin uit Holland, dat elk jaar weer terug komt. Hij vertelde hoe zijn leven veranderd was nu hij Jezus Christus als zijn Zaligmaker had leren kennen. De gevangenen merkten het ook.

We danken God voor dit bijzondere werk, voor die wonderlijke combinatie: werken in een dorp aan zee en tussen de bergen in Roemenië.”

Wilt u het werk van de familie Van den Berg in Roemenië steunen? Dat kan! U kunt een gift overmaken op rekeningnummer NL91 INGB 0690 7624 45 o.v.v. projectnummer RO.1.001. Hartelijk dank!

in de donkere gevangenissen van Roemenië

Lichteven voorstellenTijdens de Algemene Vergadering van de GZB in mei heeft ds. Klaas van Meijeren de GZB-voorzittershamer overgedragen aan ds. Johan Carl van Trigt, predikant in Papendrecht. Een kennismaking.

Voorzitter zijn van de GZB, wat betekent dat?Enerzijds betekent het dat je leiding geeft aan de be-stuursvergadering . Je hebt ook een representatieve taak naar buiten toe. Anderzijds ben je door het voorzitter-schap heel nauw betrokken bij alle ontwikkelingen rond zendingswerk in Gods wereldwijde kerk en de plaats van de GZB daarbinnen.

Wat zijn uw ervaringen met de wereldwijde kerk?Tijdens mijn studie theologie maakte ik voor het eerst kennis met de wereldwijde kerk door een bezoek aan Botswana en Zimbabwe. Vier weken trok ik op met zendingswerkers van de GZB, lokale predikanten en gemeenteleden. In 2010 werd ik benaderd voor het GZB-bestuur en kon ik verder kennismaken met de wereldwij-de kerk. Wat mij altijd het meest treft is de geloofsver-bondenheid die je ondanks cultuurverschillen ervaart. Ik denk met veel dankbaarheid terug aan de avondmaals-viering die we aan het einde van een partnerconferentie in Kenia vierden: een moment van diepe verbondenheid en wederkerigheid in het geloof. Een moment waarin ik de eenheid in Christus en Zijn verzoenend werk heel sterk heb ervaren.

Waarom heeft de Nederlandse kerk de wereldwijde kerk nodig?Juist in een tijd waarin wij in Nederland worden gecon-fronteerd met een krimpende kerk is het goed om te beseffen dat we deel uitmaken van Gods wereldwijde kerk. In ander continenten groeit de kerk juist! Dat bewaart je ervoor om te somberen. Ook kunnen we leren van de kerk in andere delen van de wereld, vooral daar waar ze ook een minderheid is, maar niet wegkruipt voor haar roeping om in haar omgeving getuige te zijn van Jezus Christus.

Wat wil u tegen de lezers van Alle Volken zeggen?Het zendingswerk, en daarmee ook het werk van de GZB, kan niet zonder uw betrokken-heid en meeleven! Inzet en financiële steun zijn belangrijk. Gebed is nog belangrijker. Bid voor de zendingswerkers, de partnerkerken, de directeur en de medewerkers op kantoor. En als je je afvraagt of zendingswerk ook iets voor jou/u is, schroom dan niet om contact op te nemen met de GZB. Een heel mooie Bijbel-tekst vind ik Jesaja 6: 8: ‘Daarna hoorde ik de stem van de Heere. Hij zei: Wie zal Ik zenden? Wie zal er voor Ons gaan? Toen zei ik: Zie, hier ben ik, zend mij’. Om zo tot Gods dienst en lof bereid te zijn, dat blijft niet zonder zegen.

Als je je afvraagt of zen-dingswerk iets voor jou/u is, schroom dan niet om contact op te nemen met de GZB

16 17

Page 10: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

info

gzb-nieuwsNieuwe uitgaven en activiteiten die de GZB de komende tijd organiseert en andere dingen waarvan u op de hoogte moet zijn: u leest het hier!

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS GZB-JONGERENEVENTOp vrijdagavond 2 oktober is er weer een GZB-jongerenevent. Dit keer in De Fontein in Nijkerk. Met elkaar denken we na hoe jij je kunt inzetten voor de kerk in Egypte, maar ook wat je kunt doen voor je eigen gemeente of buurt.

Voor de organisatie van de avond zoeken we gastheren en –vrouwen, parkeerhulpen en mensen die willen helpen bij de catering. Lijkt het je leuk om te helpen? Ga dan naar www.gzb.nl/jongerenevent en geef je op. Hier vind je ook meer informatie over het GZB-jongerenevent.

De Syriërun, die het GZB-bestuur op zaterdag 27 juni in Reeuwijk organiseerde, was een groot succes. Het was gezellig, het was mooi weer en er waren veel enthousiaste hardlopers en wandelaars. Het streefbedrag van € 10.000 is ruim-schoots gehaald: de teller staat inmiddels op bijna € 18.000! Een dik applaus voor iedereen die heeft meegedaan en meegewerkt!

CATECHESEPROJECT 2015/2016: Laat de kerk niet verdwijnen

Jake en Merna zijn twee zusjes uit Egypte. In dat land wonen bijna alleen maar mos-lims. Christenen tellen eigenlijk niet zo mee. Jake en Merna merken dat ook. Op hun school zijn zij een van de wei-nige christenen. Mos-limleerlingen worden voorgetrokken. Voor Jake en Merna is hun kerk heel belangrijk,

het helpt hen om hun geloof vol te houden. Het catecheseproject 2015/2016 sluit aan bij ons jaarthema ‘Laat de kerk niet verdwijnen’. We hebben een filmpje en lesbrief beschikbaar en met de opbrengst van het project zorgen we ervoor dat kerken in kleine dorpen kunnen blijven bestaan. U kunt het filmpje en de lesbrief bestellen via gzb.nl/catechese, [email protected], 0343-512444.

ZONDAGSCHOLEN-PROJECT 2015/2016: Kinderen van de straatTienduizenden kinderen in Colombia groeien op in grote armoede of leven zelfs op straat. De Presbyteriaanse Kerk van Colombia trekt zich het lot van deze kinderen aan. In een aantal steden is in arme wijken opvang geregeld waar ze na schooltijd terecht kunnen. De kinderen komen vaak uit gebroken gezinnen en hebben nogal eens te maken met geweld en verslaving. De GZB steunt twee van dit soort projecten: zowel in Bogotá als Ibaqué worden zo’n 70 kinderen opgevangen. Er wordt met de kin-deren gezongen, een bijbelverhaal verteld en geknutseld. Ook worden de kinderen geholpen bij het maken van hun huiswerk. Omdat er thuis meestal te weinig geld is voor voldoende eten, krijgen de kinderen iedere dag een gezonde maaltijd. Zonder deze opvang zouden kin-deren op straat terecht komen. En lopen zij groot risico om in de criminaliteit te belanden. Zondagsschoolkinderen in Nederland sparen het komende seizoen voor de opvang van deze kinderen. Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!

!Wereldkids 2015/2016 is er weer. Leuk voor scholen

en clubs. Kijk op www.gzb.nl/wereldkids.

GZB-DAGBOEK 2016 EEN HANDVOL KORENHét bijbels dagboek voor het hele gezin

Een Handvol Koren is het best verkochte dagboek van Neder-land en biedt elke dag twee overdenkingen: één voor jongeren of om als gezin samen te lezen en één voor persoonlijke bezin-ning. Het dagboek be-vat ook extra’s zoals kinderpuzzels, wereldrecepten en verhalen uit de landen waar de GZB werkt. In het dag-boek voor 2016 is er speciaal aandacht voor de 50-dagentijd, de periode tussen Pasen en Pinksteren.

Het dagboek kost € 10,90. Van dit bedrag gaat maar liefst € 7,- naar het zendingswerk. Dus bestel hem nu. Dat kan via de plaatse-lijke zendingscommissie.

SyriërunGROOT SUCCES!

3 en 10 oktober

GZB-muziek-avonden!

Zie achterkant van deze Alle Volken.

18 19

Page 11: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

onze zendingswerkersDe GZB heeft ongeveer zestig zendingswerkers uitgezonden. Zij werken over de hele wereld. Wie zijn onlangs vertrokken er en wie komen er terug?

Uitgezonden

Welkom thuis

Kenia Gerco op ’t Hof is op 5 juli vanuit Harskamp uitgezonden naar Kenia. Hij gaat lesgeven op het Reformed Institute for Theological Training (RITT), een theologische opleiding.

MozambiqueMarieke Stolk is op 12 juli vanuit Stroe uitge-zonden naar Mozambique. Zij helpt bij het opzetten van een Engels lesprogramma op een school, geeft les aan de kinderen van zendings-werkers Joram en Daniëlle Oudshoorn en helpt één dag in de week mee met de vrijwilligers van het gezondheidsprogramma van de lokale kerk.

AlbaniëGeert en Charissa Holwerda zijn op 19 juli vanuit Elburg uitgezonden naar Albanië. Zij gaan aan de slag bij de medische-, sociale- en onderwijs-projecten van de Swiss Foundation for Innova-tion (SFI), een partnerorganisatie van de GZB.

Terug naar Nederland

Zendingswerkers met verlofNaam Functie Voorlichtingsperiode

Marten en Esther Visser Kerkplanting en evangelisatie in Isaan, Thailand 1 september - 31 oktober

David en Grea van der Lee Kerkplanting en evangelisatie in Isaan, Thailand 28 september - 12 oktober

Henriëtte* Vertaalwerk, Zuidoost-Azië 2 - 15 november

Lieuwe en Wieke Schaafsma Theologische toerusting in Malawi 4 - 18 januari 2016

Peter en Gerdine

Kleinbloesem

Peter is docent aan een interkerkelijk protestants seminarie en evangelist in sloppen-

wijken van Lima, Peru

11 - 22 januari 2016

Mirjam* Verpleegkundige bij een medisch-sociaal project, Zuidoost-Azië 7 - 20 maart 2016

Wilma Wolswinkel Wilma is diaconaal consulent bij het Centrum voor Israëlstudies (CIS). Ze geeft presen-

taties over diaconaat onder (Messiasbelijdende) Joden en Arabieren in Israël.

het hele jaar door

Trudy Harteman Trudy heeft projecten bezocht in Malawi en Tanzania en zo contact gelegd met

ouderen en jongeren met HIV/aids. Zij verzorgt presentaties over aids in Afrika.

het hele jaar door

Wilma* Coördinator discipel- en leiderschapstrainingen in de vervolgde kerk van Centraal-Azië het hele jaar door

Wie zijn voor voor lichting beschikbaar?

* In sommige

landen ligt

zendingswerk

gevoelig. Het is

daarom beter

om niet in alle

gevallen de

volledige naam

en het land te

vermelden.

Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Anneke Kardol, e-mail: [email protected] of tel. 0343-701010.

Erwin en Lisette: “Heel positief. We zijn dankbaar dat we mochten bijdragen aan de opbouw van Gods kerk wereldwijd. Dat we het opgestarte werk hebben kunnen overdragen aan lokale men-sen. Dat God er altijd bij is geweest en ons door moeilijke perioden heen heeft geholpen. Het was een voorrecht om zoveel bijzondere en inspire-rende mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Tegelijkertijd was het ook een hele uitdaging qua taal, cultuur en klimaat. Hoe beter je de cultuur leert kennen en waarderen, hoe meer je je realiseert dat je er mijlenver vandaan staat. Cross-cultureel pionieren is een bijzonder grote uitdaging. Ook voor onze kinderen is het een geweldige periode geweest.”

Wat waren momenten om nooit te vergeten? “Dat waren bijzondere dingen, zoals onze eerste toerustingsactiviteit voor jonge professionals. Het regende die dag zo hard dat ik me afvroeg of de deelnemers wel zouden komen opdagen. Iedereen, op één na, kwam en het was een gewel-dig begin van ons werk onder jonge professionals in Bangkok. Andere dingen om nooit te vergeten waren: vrienden die tot geloof kwamen, God

WIE ERWIN EN LISETTE KINTBESTEMMING NEDERLANDWANNEER JULI 2015

Erwin en Lisette Kint en hun drie dochters werden in 2010 als evangelisten en gemeentestichters uitgezon-den naar Bangkok, Thailand. Afgelopen zomer zijn ze naar Nederland teruggekeerd. Hoe kijken zij terug op hun periode in Thailand?

die zelf mensen naar ons toe leidde om deel uit te maken van ons leiderschapsteam, overstromingen die we hebben meegemaakt.Maar soms zijn ogenschijnlijk alledaagse dingen de echte mooie momenten: gewoon tijd doorbrengen met mensen, een kop koffie, een goed gesprek. We geloven dat God het gebruikt heeft.”

Wat heeft deze periode met jullie gedaan? “Het is wat vroeg om zo’n vraag te beantwoorden, maar de afgelo-pen periode heeft ons zeker dichter bij God gebracht. We hebben door ervaring geleerd dat we onvoorwaardelijk op God kunnen vertrouwen. Op de één of andere manier dringt de realiteit dat je God in alles nodig hebt en dat je zonder Hem echt niets kunt doen, zich meer aan je op in een context die je vreemd is dan in een vertrouwde omgeving. Daarnaast hebben de contacten en het samenwerken met veel kerken van diverse achtergronden ons perspectief op Gods wereldwijde kerk verder vergroot. ”

Wat heeft een meelevend thuisfront voor jullie betekend? “We zijn heel dankbaar voor de steun die we vanuit onze ge-meente in Rotterdam ontvangen hebben, in het bijzonder van onze thuisfrontcommissie. Ze was meer dan een commissie: het was (is) een team van broeders en zusters dat nauw bij alle details van ons werk en leven betrokken was en met regelmaat bij elkaar kwam om met elkaar te bidden. Daardoor is het gebed meer gaan leven, zagen we God aan het werk, groeide het zen-dingsbewustzijn en ook het besef dat we dit niet zonder elkaar konden doen. Zending is een opdracht en een zegen, zowel ‘thuis’ als op het veld.”

DuitslandGerrit en Jorine van Dijk worden op D.V. 4 oktober vanuit Veenendaal uitge-zonden naar de wijk Evershagen van de Duitse stad Rostock. Zijn gaan meewer-ken in een gemeentestichtingsproject van de Freie Evangelische Gemeinde in deze achterstandswijk.

20 21

Page 12: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

66

GZBwereldgzb en nalatenschap

De GZB opnemen in uw testament

Sofia, een oudere dame uit Namibië, heeft enorm genoten van het Bijbels onderwijs dat ze mocht ontvangen van Willem-Henri en Ditteke den Hartog, zendingswerkers van de GZB. De blijdschap straalt uit haar ogen. Kijkt u maar eens op onze website: www.gzb.nl/sofia.

We geloven en zien dat God mensen verandert. Als mensen het Evangelie horen en begrijpen, gaan zij leven zoals God het bedoelt. Daarom zijn veel zendingswerkers hun roeping gevolgd en geven zij een deel van hun leven in dienst van de wereldkerk. Daarom gaan broeders en zusters uit onze partner-kerken naar de verste uithoeken van hun dorp, stad en land om het Evange-lie te delen in woorden en met daden. Daarom steunt u het zendingswerk via de GZB al vele jaren. Daar zijn we dankbaar voor.

Maar misschien mogen we nu ook een stapje verder gaan. Mogen we u ook in overweging geven om het zendings-

werk van de GZB een plaats te geven in uw testament? Uit dankbaarheid voor het vele goede dat u zelf hebt ontvan-gen? Maar ook omdat de verkondiging van het Evangelie door moet gaan en dat uw hart heeft? Dit heeft met vooruitkijken te maken. Ook over de grenzen van ons aardse be-staan heen. We leven in de verwachting van het heil dat God ons in Christus zal schenken, maar ook in de verwachting dat het koninkrijk van God door zal breken en de aarde vervuld zal zijn van de kennis van God. Het opnemen van zendingswerk in uw testament is een investering in dat komende koninkrijk. En dat is een prachtige gedachte. Zoals u tijdens het leven de zaken graag goed geregeld wilt zien, is het ook belangrijk om uw laatste wil goed te regelen.De GZB heeft een brochure met informatie over het regelen van een na-latenschap die u gratis kunt aanvragen. U kunt ook contact opnemen met Harry Fikse. Hij vertelt u graag meer over de mogelijkheden die de GZB biedt. Alles geheel vrijblijvend.

GZB, Postbus 28, 3970 AA Driebergen, 0343 - 70 10 10 (telefoon Harry Fikse) of [email protected]

Wat is het beste dat u is overkomen? Misschien is het een idee om eens een lijstje te maken van dingen waar u met dankbaarheid op terugziet. Opvoeding, opleiding, werk, gezin en misschien nog veel meer dingen. Hopelijk staat er op uw lijstje ook dat u dankbaar bent dat u Gods stem in uw leven mocht horen. Dat Hij u riep en dat u Hem mocht volgen.

vooruit kijken

Kijkt u eens op onze website: www.gzb.nl/sofia

Terugzien en Hallo! Ik ben Mickel Ashref, ik ben 12 jaar en woon in Egypte.

Wist je dat het in de Bijbel

al over Egypte gaat? Dit is

het land van de farao’s, je

ziet dat nog aan de pirami-

des. Dit is ook het land waar

Mozes opgroeide en waar

Jozef onderkoning werd. Ik

weet niet hoe vaak Egypte

voorkomt in de Bijbel. Heb

jij het wel eens geteld?

c d e f g h i j k l m

a b c d e f g h i j k l m

n o p q r s t u v w x y z

n o p q r s t u v w x y z

v i s s e r s v n m e n s e n m k e n

j e z u s z e g t i k z l j u l l i e

PUZzELjij ook weer mee? In Egypte schreven de

mensen vroeger geen

letters, maar hieroglie-

fen. Dat betekent dat

ze plaatjes gebruikten

in plaats van letters.

Kun jij ontcijferen

wat hier staat? Stuur

je oplossing voor 20

oktober a.s. naar GZB-

puzzel, Postbus 28,

3970 AA Driebergen of

mail naar mbroeders@

gzb.nl. Vergeet niet je

naam en adres erbij te

zetten.

Prijswinnaars Alle Volken-juni: Tijs Eggen, Hoge Hexel; Simone Sonneveld, Oudewater; Ruben de Boer, Westerhaar; Sigrid Mussche, Rouveen; Emma Slager, Rotterdam; Wiljon Berkhof, Ederveen; Jolinde Meesters, Hasselt; Hannah Korevaar, Bleskensgraaf; Randy Lock, Ridderkerk; Sander Mussche, Staphorst

Ik ga natuurlijk ook naar school. Ik kan goed Engels

praten, maar dat is eigenlijk logisch want mijn vader is

leraar Engels. Hij vindt het leuk om mij Engelse woorden

te leren. Ik denk dat ik later ook leraar wil worden.

Ik heb een broer en een zus. Mijn beste vriend heet Ashag.In mijn land zijn niet zoveel chris-

telijke scholen. Maar we hebben

wel een zondagsschool en daar

zitten best veel kinderen op. Ik

ga er graag naartoe. Ik leer er veel

over de Bijbel.

Ik woon in een klein dorp in Egypte. In dit dorp wonen ook veel ezels. Handig! Je kunt gewoon op ze zit-ten en ze af en toe een tikje geven met een stok. Dan brengen ze jou

waar je naartoe wilt.

22 23

Page 13: 2015/2016 Meer over de bedreigde kerk in Egypte · Bidden voor Bid voor de noodhulpprogramma’s van onze partnerkerken in Syrië en Libanon, bestemd voor vluch-telingen die onder

• Anne Zaki (in Nijkerk) en Rima Nasrallah (in Waddinxveen) vertellen aan de hand van psalmen hoe het is om als christen in het Midden-Oosten te leven en te geloven.• De bekende band The Psalm Project vertolkt deze psalmen op een eigentijdse manier.• Voor en na het concert is er ruime gelegen-heid voor ontmoeting onder het genot van hapjes en drankjes uit het Midden-Oosten.

• Welkom: vanaf 19.30 uur• Aanvang concert: 20.15 uur

Toegangskaarten à € 10,00 per persoon (inclusief consumpties) zijn te bestellen via gzb.nl/muziekavonden.

MUZIKALE REIS DOOR DE BEDREIGDE KERK

NIJKERKZaterdag 3 oktoberDe Fontein

WADDINXVEENZaterdag 10 oktober Ontmoetingskerk