2014 12 donateursblad vocz

28
STICHTING VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK Stichting JAARGANG 3 NR 1 Werken bij voz De Nieuwe beheerder Vogelopvangcentrumzaanstreek Gratis twee theaterkaartjes! Afscheidsreceptie Jan van Briemen December 2014

Transcript of 2014 12 donateursblad vocz

STICHTING VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

StichtingVogelopvangcentrum

Zaanstreek

JAARGANG 3 ▪ NR 1

Werken bij voz

De Nieuwe beheerder

Vogelopvangcentrumzaanstreek

Gratis twee theaterkaartjes!

Afscheidsreceptie Jan van Briemen

cover zomer 2014.indd 1 2-12-2014 10:01:57

December 2014

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 3

iedereen verdient een morgen

morgen kunt u haar gerust weer een vraag stellen

Al uw persoonlijke vragen over kanker persoonlijk beantwoord

Bel de gratis KWF Kanker Infolijn 0800 - 022 66 22

Uw specialist in garagedeuren

WormerveerSUPERSTUNT€1250,-

Electrisch bediende geïsoleerde garagedeur inclusief montage voor €1250,-Bel 075 7503892 of kijk op www.hartmangaragedeuren.nl

ALEKSANDRA GALOWSKA Parkstraat 41 1544 AN Zaandijk tel: 06 47 82 92 23

Zuiderhoofdstraat 29Krommenie 075 6281614

www.grootschoenen.nl

Vredeweg 14-16, 1505 HH Zaandam T: 075 - 65 33 700

T O T A A L I N S T A A L E N T E C H N I S C H M A T E R I A A L

www.perk.nu

• aandrijftechniek • bevestigingsmaterialen • buizen en hulpstukken • constructie-, plaat- en speciaalstaal • gereedschappen en machines• lastechniek• pneumatiek en hydrauliek • RVS en Non-Ferro • technische en chemische producten • veiligheids- en beschermingsproducten

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 3

6

16

Afscheidsreceptie Jan van Briemen

Open dag

Interview Theo Smit

Inhoud

en verder...

Colofon

Voorwoord 4

Alstublieft: helemaal gratis voor u! 5

Visser en vogels 8

IJsvogel onder de loep 12

Voorzitter in het zonnetje gezet 15

Stekeltje en Jippie 19

Samenwerking vogelopvangcentra 20

Uitbreiding regio 21

Natuurstichtingen Noord-Holland 21

Voortgang renovatie 22

Technische handen gezocht 24

Wilt u ook na uw overlijden iets voor dieren betekenen 25

December 2014

Vogelopvangcentrum Zaanstreek e.o.

Brieven aan:Busch 2, 1562 HH Krommenie

Telecommunicatie:Maria van Driel06-53513585T: 075-6213737Email: [email protected]: www.vocz.nl

Onze bankenING (giro) NL58 INGB 0000 5026 00Rabobank NL 44 RABO 0124 9955 00t.n.v. Stichting Vogelopvang Zaanstreek

Redactie:Maria van DrielMonique JansenSanne van der ValkKirsten VisserAnnemarie KarremanKarin Hoekstra.

U kunt ons volgen op Facebook en Twitterwww.facebook.com/vogelopvang.zaanstreekwww.twitter.com/vocZaanstreek

Vormgeving en acquisitieKroonland Uitgeverij BVwww.kroonland.nl

Vogelopvangcentrumzaanstreek

Gratis twee theaterkaartjes!

Afscheidsreceptie Jan van Briemen

cover zomer 2014.indd 1 2-12-2014 10:01:57

December 2014

10

4 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 5

Het laatste donateursblad van 2014 ligt alweer bij u op de mat. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat dit jaar is omgevlogen. Wij hebben weer een actief jaar achter de rug met veel verande-ringen. Er is weer veel gerestau-reerd en vele verbeteringen zijn

aangebracht om het werk voor de vrijwilli-gers aangenamer en gemakkelijker te maken. Een aantal van deze verbeteringen zullen we uitgebreid aan de orde laten komen in dit nummer.

Inmiddels is onze organisatie behoorlijk gegroeid met 50 vrijwilligers. In zeer korte tijd hebben we dit voor elkaar kunnen krijgen en we zijn er ook erg trots op dat onze vrijwil-ligers het erg naar hun zin hebben bij het vogelopvangcentrum. Zij zetten zich belange-loos in en zijn gedreven om de dieren die bij ons binnengebracht zijn zo goed mogelijk te helpen.

Ons werkgebied is verdubbeld doordat vogelopvangcentrum de Strandloper in Heerhugowaard heeft opgehouden te bestaan. Verder in dit nummer zal ik daar wat meer over vertellen. In dit nummer ook aandacht voor de open dag die we op 25 oktober hebben gehouden en uiteraard komt ook de afscheidsreceptie van Jan van Briemen aan bod.

Verder hebben een paar nieuwe rubriekjes toegevoegd en we hopen dat u dat leuk zult vinden. Wij hebben in ieder geval weer ons best gedaan om er een leuk en interessant blad van te maken. Nog

een kleine verandering hebben we ingevoerd. U was van ons gewend een acceptgiro in het blad te ontvangen. Dit doen we voortaan per brief zodat we u nog wat persoonlijker kunnen benaderen en bedanken, want zonder dona-teurs zouden we het niet redden.

Wij hopen dat u gezellige feestdagen zult krijgen en dat uw goede voornemens voor 2015 zullen gaan lukken. Ons voornemen voor 2015 is om verdere verbeteringen door te voeren en fondsen en vrijwilligers te werven. Dit om de dieren nog beter te kunnen verzorgen. Alle vrijwilligers van het vogelop-vangcentrum wensen u fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2015 toe.

Maria van DrielVoorzitter

VoorwoordBeste donateurs en belangstellenden,

4 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

4 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 5

Samen met uw partner, vriendin, buurvrouw, familielid of kennis gratis naar het Zaantheater!De jaarlijkse collecte in de Zaanstreek is voor het Vogel-opvangcentrum de belangrijkste bron van inkomsten om een goede opvang, verzorging en voeding van vogels te kunnen bekostigen. Collectanten zijn daarom van levens-belang voor ons. Gemiddeld brengt iedere collectant immers meer dan € 100,-- voor het Vogelopvangcentrum binnen. Uitbreiding van het aantal collectanten in de Zaanstreek heeft daarom hoge prioriteit!

Eén nieuwe collectant voor ons levert ù meteen 2 gratis kaartjes voor het Zaantheater op! De afgelopen maanden is goed nagedacht om tot een leuke, ècht Zaanse actie te komen om in de hele Zaanstreek nieuwe collectanten voor het Vogelop-vangcentrum te werven. En wie kunnen deze nieuwe collectanten nu beter voor ons vinden dan onze eigen vrienden, donateurs en bestaande collectanten van het Vogelopvangcentrum? Juist: daarom deze actie waaraan u dit keer beslist mee moet doen. En bovendien met een unieke, ècht Zaanse beloning voor u: gesponsord door het Zaantheater kunnen wij u, helemaal gratis, 2 kaartjes aanbieden voor een voorstelling in het Zaantheater in het voorjaar van 2015. Als u nù een nieuwe collectant (m/v) voor ons weet te vinden!

Geef daarom vandaag nog uw partner, vriendin, buurvrouw, familielid of kennis als nieuwe collec-tant op!Iedereen heeft wel een partner, vriendin, buurvrouw, familielid of kennis (m/v), die het Vogelopvangcentrum, net als u, een warm hart toedraagt. Voor iedere nieuwe collectant, of dat nu uw partner, meerderjarige kinderen, een ander familielid of uw buren of vrienden zijn, ontvangt u 2 gratis kaartjes. Ook als uw partner zèlf nog niet voor het Vogelopvangcentrum collecteert, mag u ook deze gerust als nieuwe collectant aanmelden; dit via de antwoordkaart aan de buitenkant van dit tijdschrift. Overleg daarom meteen met hen of ook zij het Vogelop-vangcentrum bij deze collecte een handje willen helpen. Het spreekt dan uiteraard vanzelf dat zij ook daadwer-kelijk in de komende collecteweek gaan collecteren. Daarom bellen wij u na afloop van de collecteweek en overleggen met u naar welke van de verschillende voor-

stellingen (u kunt er uit liefst 6 kiezen!) uw belangstelling uitgaat. Zodat u samen met de door u opgegeven, nieuwe collectant gezellig naar het knusse Zaantheater kunt. En helemaal gratis!

Collecteren is een leuke bezigheid die slechts één keer per jaar een paar uur tijd vergt!De jaarlijkse collecte zal in de week van 22 tot en met 28 februari 2015 gehouden gaan worden. Onze collectanten lopen in deze week dagelijks van ongeveer 17.30 tot 19.30 uur: zo’n twee uurtjes per dag. En er is altijd wel, in overleg met de nieuwe collectant, een wijkje beschikbaar in hun eigen, directe woonomgeving. Gecollecteerd wordt met een bus of -naar keuze- met een lijst. Iedere collectant ontvangt bovendien een naambadge en een kopie van de Zaanse collectevergunning.

Geef daarom meteen één of meerdere nieuwe collectanten via de antwoordkaart(en) op!Als u vόόr 31 januari 2015 een nieuwe collectant via één van beide antwoordkaarten opgeeft, die vervolgens ook daadwerkelijk in de week van 22 t/m 28 februari a.s. gaat collecteren, ontvangt u gratis 2 kaartjes voor een voorstelling in het Zaantheater in het voorjaar van 2015. Geeft u meer dan één nieuwe collectant op, dan zijn wij extra blij: daarom zijn 2 antwoordkaarten beschikbaar en kunt u liefst vier kaartjes verdienen. Als u extra aanmeldingskaarten wilt, geeft u dat dan even aan op de antwoordkaart.

Wij een nieuwe collectant: ù 2 gratis kaartjes voor het Zaantheater!Help ons Vogelopvangcentrum en geef daarom via de bijgaande, portvrije antwoordkaart meteen een nieuwe collectant aan ons op! Per nieuwe collectant die ook daadwerkelijk gaat collecteren, ontvangt u gratis 2 kaartjes! Vul die antwoordkaart volledig in en stuur deze vόόr 31 januari 2015 aan ons op! Veel succes en bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking. Wij rekenen op uw deelname en steun!

Antwoordkaart(en) niet aangetroffen of reeds inge-zonden en een nieuwe nodig? Bel dan even ons Vogelop-vangcentrum(tel. 075-6213737) en vraag een nieuwe aan!

Alstublieft; helemaalgratis voor u!

6 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 7

Na vele jaren zich te hebben ingezet voor het vogelopvangcentrum is er nu een

periode van rust aangebroken.

Vele mensen zijn gekomen om Jan de hand te schudden. Familie-

leden, vrienden, vrijwilligers van de Dierenambulances

Zaanstreek-Waterland en Kennemerland, vrijwilligers

en oud vrijwilligers van het Vogelopvangcen-trum, collectanten en het bestuur. Ook was voormalig wethouder van gemeente Zaanstad, de heer Linnekamp, present, samen met

een beleidsmedewerker van gemeente Zaanstad.

De organisatie was in handen bij Silvia Mast en Monique Jansen.

Tijdens de speeches van Maria van Driel, wethouder Linnekamp en Monique

Jansen zijn mooie woorden gezegd, herin-neringen opgehaald, anekdotes verteld en dankbetuigingen voor

Afscheidsreceptie Jan van Briemen

Op donderdag 6 juni jl. nam Jan van Briemen officieel afscheid als beheerder van het Vogelopvangcentrum Zaanstreek e.o.

6 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

6 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 7

het voetlicht gebracht. Er werd onder meer gesproken over de moeilijke tijd na het overlijden van Ann, de vorming van het nieuwe bestuur, de nieuwe wet- en regel-geving, de klachten die er waren van de buren in de omgeving en de voortgang die er geboekt is en de renovatie van het Vogelopvang-centrum. Wethouder Linnekamp sprak zijn waardering uit voor al die jaren van hard werken door Jan en Ann. Hij gaf ook aan veel respect te hebben voor alle vrijwilligers, die nog steeds zo hard nodig zijn.

Jan heeft vele cadeaus en attenties in ontvangst genomen: mooie foto’s van vroeger, kaarten, cadeau-bonnen en een aantal flessen drank.

De catering was prima verzorgd door de vrijwilligers van Jason Kanovereniging!

Jan kijkt terug op een geslaagd afscheid en hoopt veel van de aanwezigen ook na zijn pensione-ring nog regelmatig te zien.

Monique Jansen

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 7

8 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 9

De afgelopen dagen hebben we te maken gehad met de maatregelen als gevolg van de vogelgriep. Het was heel hectisch, maar ook heftig. We moesten helemaal op slot. Er mocht geen vogel in of uit, maar ook qua bezoek gingen we dicht. Veel bellen. Afspraken afbellen, dierenarts afbellen. En bellen voor informatie. Want wat te doen met de duif die in de vroege ochtend bij ons werd achtergelaten? De overheid bleef onver-murwbaar. “Nee mevrouw, u mag niets met de duif doen. Niet oppakken, niet onderzoeken en geen eten geven.” Dat kon ik natuurlijk niet. Dus toen iedereen weg was en al het werk gedaan was heb ik het duifje een beschut plekje met water en voer geboden. Inmid-dels maakt de duif het uitstekend en ik verwacht dat de duif weer is uitgezet tegen de tijd dat u dit leest.Later hoorden wij dat het toegestaan was in zulke gevallen de dieren toch binnen te halen.

Ook erg enerverend was de Open Dag en de voor-bereidingen. Er is heel veel tijd en energie in gaan

zitten, maar dat was het allemaal waard! Het aantal belangstellenden was boven verwachting. En ik heb zoveel positieve geluiden gehoord! Mensen waren erg blij te zien hoe de opvang eruit ziet en hoe we werken. De sfeer was geweldig! Met name de aanwezigheid van Bert Schoo met enkele van zijn vogels werd zeer gewaardeerd. Als Bert vertelt hangt iedereen aan zijn lippen.

Visser

&vogels

“Nee mevrouw, u mag niets met de duif doen. Niet oppakken, niet

onderzoeken en geen eten geven.” Dat kon ik natuurlijk niet.

Het is vandaag een kille, waterkoude, donderdagochtend. Voor mij is het “the day after”.

8 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 9

Waarschijnlijk weet u wel dat wij in Krommenie geen roofvogels en uilen opvangen. Ja, wel even hoor. Als een vogel uit deze groep binnen komt wordt hij meestal nagekeken. Ik zeg meestal, want als een dierenarts het dier al heeft onderzocht ga ik het niet nog een keer plagen. Dat geeft onnodig veel stress. Wel wegen we deze vogels. Soms houden we ze een nacht in de opvang. Dat kan diverse redenen hebben, maar meestal is dat als de verwachting is dat ze na een nacht slapen weer uitgezet kunnen worden. Alles dat we doen, doen we in overleg met de heer Huijskens. De beheerder van ons huidige dependance voor roof-vogels en uilen. Het is de bedoeling dat over enkele weken Bert Schoo ook als dependance voor roofvogels en uilen aan onze opvang wordt toegevoegd. Het voornaamste voordeel is dat we dan altijd verzekerd zijn van goede zorg!

Het afgelopen jaar ben ik ook erg druk geweest met de samenwerking met beheerders van andere opvang-centra. Ook hier heb ik veel energie in gestopt. In de vorige editie vertelde ik u dat we de wens hebben een website te openen waarop we kunnen overleggen en meer kennis kunnen delen. Inmiddels is de website er! Het begin is wat roestig, maar gaandeweg is deze website een steeds belangrijker plek gaan innemen. En zeker nu met de vogelgriep was het een belangrijk middel om onderling informatie uit te wisselen.

Het enige project waar wij nog echt niet aan toe zijn gekomen, is het ontwerp voor de verblijven buiten. Deze verblijven zijn erg oud, niet goed schoon te houden en ook voor de dieren zijn verbeteringen mogelijk. In de zomer hebben we drie stagiaires van het Van Hall College over de vloer gehad. Zij doen daar de opleiding Diermanagement en liepen vier weken stage bij ons. Vier hele mooie weken waarin we over en weer veel van elkaar geleerd hebben. Ook hebben deze jongens een ontwerp gemaakt voor hele nieuwe

buitenvolières. De komende maanden gaan we ons hierop storten. Hoewel er nog veel vragen leven is het toch ook wel heel fijn om te gaan werken aan mooie verblijven waarin de dieren de kans krijgen om soor-teigen gedrag te vertonen. Het zal het herstel van de dieren zeker ten goede komen!

Kirsten Visser

Roy Meijer, Arno Veenstra en Gerwin Veldman

10 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 11

Op zaterdag 25 oktober jl. hielden wij onze eerste echte open dag. Op deze dag werden de deuren geopend om donateurs, buren en andere belangstellenden een kijkje te gunnen in ons vogelopvangcentrum. Zo kon men kennismaken met ons werk, de vrijwilligers en kon men de veranderingen aanschouwen die tot nu toe zijn gemaakt.

Om 9.00 uur kwamen alle vrijwilligers bij elkaar om de nodige voorbe-reidingen te treffen. De vogels in de opvang moesten verzorgd worden, hokken werden schoongemaakt, er werden broodjes gesmeerd voor de lunch en er werd een informatiehoekje ingericht. Daarnaast werd de schuur ingericht voor de catering, waar men warme en koude versnape-ringen kon verkrijgen. De woonkamer werd omgebouwd tot “bioscoop”, waar een filmpje werd vertoond over de ontwikkelingen door de tijd heen.

Het weer werkte gelukkig ook mee. Ietwat bewolkt en frisjes, maar gelukkig droog! Vanaf 12.00 uur waren de gasten welkom, maar nog

vóór openingstijd waren de eerste gasten al aanwezig. Naarmate de dag vorderde, werd het drukker en drukker. Aan het einde van de dag stond de teller op bijna 300 bezoekers! Wat leuk om te merken dat er zoveel belangstelling was. Ook waren de drie dierenambulances uit onze regio, te weten Dierenambulance Kennemerland, Dierenambulance Noord-Kennemerland en Dierenambulance Zaanstreek, aanwezig. Zij brengen regelmatig vogels en egels naar ons opvangcentrum. Er kon kennisge-maakt worden met de medewerkers, een kijkje worden genomen in de ambulances en informatie worden verkregen over hun werkzaamheden.

Daarnaast waren de heren Bert Schoo en Wim Huijskens, de beheerders van onze roofvogeldependances, aanwezig. Bert Schoo had uit zijn privé-collectie onder andere een Bengaalse oehoe, een torenvalk, een kerkuil en een boeboekuiltje meegenomen. Stuk voor stuk prachtige vogels waar veel interesse voor was.

Dankzij de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers en de komst van veel geïnteresseerde bezoekers kunnen wij terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde open dag!

Karin Hoekstra

OPEN DAG

10 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

10 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 11

Op zaterdag 25 oktober jl. hielden wij onze eerste echte open dag. Op deze dag werden de deuren geopend om donateurs, buren en andere belangstellenden een kijkje te gunnen in ons vogelopvangcentrum. Zo kon men kennismaken met ons werk, de vrijwilligers en kon men de veranderingen aanschouwen die tot nu toe zijn gemaakt.

Om 9.00 uur kwamen alle vrijwilligers bij elkaar om de nodige voorbe-reidingen te treffen. De vogels in de opvang moesten verzorgd worden, hokken werden schoongemaakt, er werden broodjes gesmeerd voor de lunch en er werd een informatiehoekje ingericht. Daarnaast werd de schuur ingericht voor de catering, waar men warme en koude versnape-ringen kon verkrijgen. De woonkamer werd omgebouwd tot “bioscoop”, waar een filmpje werd vertoond over de ontwikkelingen door de tijd heen.

Het weer werkte gelukkig ook mee. Ietwat bewolkt en frisjes, maar gelukkig droog! Vanaf 12.00 uur waren de gasten welkom, maar nog

vóór openingstijd waren de eerste gasten al aanwezig. Naarmate de dag vorderde, werd het drukker en drukker. Aan het einde van de dag stond de teller op bijna 300 bezoekers! Wat leuk om te merken dat er zoveel belangstelling was. Ook waren de drie dierenambulances uit onze regio, te weten Dierenambulance Kennemerland, Dierenambulance Noord-Kennemerland en Dierenambulance Zaanstreek, aanwezig. Zij brengen regelmatig vogels en egels naar ons opvangcentrum. Er kon kennisge-maakt worden met de medewerkers, een kijkje worden genomen in de ambulances en informatie worden verkregen over hun werkzaamheden.

Daarnaast waren de heren Bert Schoo en Wim Huijskens, de beheerders van onze roofvogeldependances, aanwezig. Bert Schoo had uit zijn privé-collectie onder andere een Bengaalse oehoe, een torenvalk, een kerkuil en een boeboekuiltje meegenomen. Stuk voor stuk prachtige vogels waar veel interesse voor was.

Dankzij de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers en de komst van veel geïnteresseerde bezoekers kunnen wij terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde open dag!

Karin Hoekstra

OPEN DAG

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 11

12 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 13

De ijsvogel heeft een snelle, rechte vlucht, vaak vlak langs het wateroppervlak. Hij kan op deze manier snelheden bereiken van maximaal 80 kilometer per uur. De vleugelslag is snorrend, afgewisseld met een korte glijperiode. Hierdoor is er van een IJsvogel in vlucht zelden meer te zien dan een blauw-oranje flits.

IJsvogels zijn niet talrijk in Nederland, maar ze komen overal voor, dus ook in Noord-Holland. Het zijn stand-vogels, wat betekent dat ze in de winter doorgaans niet wegtrekken. Alleen in strenge winters zie je dat ijsvo-gels uit Nederland vertrekken. IJsvogels uit de koudere streken komen vaak in Nederland overwinteren. In zachte winters is de kans om een ijsvogel te zien dan ook het grootst.

De ijsvogel is voor het jagen afhankelijk van wateren die helder en ijsvrij zijn met veel kleine visjes. Het liefst leeft hij in schaduwrijke gebieden, waar hij bij de jacht niet wordt gehinderd door de reflectie van licht. In de broedtijd leven de vogels voornamelijk in de nabijheid van steile oeverwallen van zand of leem nabij water, waar een nesthol kan worden uitgegraven.

IJsvogels leven solitair, behalve in de paartijd. Ze zijn zo fel op het eigen territorium, dat zij in het baltsge-drag bijzondere rituelen uitvoeren om de agressie te neutraliseren. Het begint ermee dat het mannetje het vrouwtje achtervolgt en daarbij schelle kreten slaakt. Als zij uiteindelijk samen neerstrijken, strekken zij zich uit met de snavel omhoog. Dit lijkt op agressie maar de vogels houden de snavel gesloten en richten de rugveren niet op. Dit alles om elkaar te laten zien dat er geen territoriale dreiging is. Vervolgens vangt het mannetje een visje dat hij aan het vrouwtje aanbiedt.

IJsvogels in de opvangDe ijsvogel is een opvallende verschijning met zijn felgekleurde verenpak. Zijn snelle

bewegingen en helblauwe vleugels en kop bezorgen hem de bijnaam ‘blauwe flits’. Wie een ijsvogel ziet is een gelukkig mens, want ze zijn schuw en laten zich niet snel zien.

12 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 13

Zij begrijpt dat hij het voor haar bedoeld heeft, omdat hij het visje met de kop naar voren vasthoudt. Als hij het visje zelf wil eten moet de ijsvogel het visje namelijk zo draaien dat het met de kop naar achteren ligt, zodat het kan worden opgeslokt zonder dat stekeltjes (van stekelbaarsjes) of andere obstakels de vogel zouden kunnen verstikken. Door het visje andersom vast te houden kan het vrouwtje het zonder problemen naar binnen werken. Als het vrouwtje het visje aanneemt geeft zij daarmee aan het mannetje te accepteren. Het mannetje zal een nest gaan bouwen, of een bestaand nest opknappen, waarna het paartje aan het kweken van nakomelingen kan beginnen.

IJsvogels kunnen wel drie tot vier legsels in een seizoen beginnen. Als een legsel verloren gaat zullen zij het enkele keren blijven proberen tot succes geboekt is.Na het broedseizoen scheiden de wegen weer en zullen zij elkaar weer bestrijden.

IJsvogels hebben helder water nodig, zowel om te vissen als voor hun wasritueel. Het waterdichte en isolerende verenkleed van de ijsvogel bestaat uit korte, dichte veren die tot zes keer per dag gepoetst en gekamd worden. Dit kan per keer 15 tot 20 minuten duren. De ijsvogel kent een voor vogels unieke poets-beweging: hij wrijft over zijn kruin met de binnenkant van zijn vleugel. Ook neemt de ijsvogel regelmatig een bad. Vooral ouderdieren baden veel aan het einde van de periode waarin de jongen in de nestkamer worden

gevoerd. Het nest is rond die tijd bevuild met een laag braakballen. Tijdens het baden duikt de ijsvogel onder water, alsof hij aan het vissen is, om enige seconden in het water te blijven of direct weer het water te verlaten en opnieuw te duiken. Dit wordt vervolgens zo'n twintig keer herhaald.

Omdat ijsvogels, ondanks hun naam, slecht tegen kou kunnen en dus helder water nodig hebben, zijn zij in strenge winters vrijwel kansloos. Bevriezing van hun jachtterrein leidt onherroepelijk tot honger en sterven. Dit jaar was daarom een goed ijsvogeljaar: na een zachte winter een warme zomer met veel prooi.

Bij de Vogelopvang hebben we dit jaar 8 ijsvogels opgevangen. Mooie blauwe flitsen die helaas veel last van stress hebben in gevangenschap. Daarom hebben ze het ook niet allemaal gehaald. In alle gevallen waren het jonge mannetjes. ijsvogels hebben een klein territorium en ze kunnen geen afstanden vliegen. Daarom hebben we de vogels, die vaak alleen maar even hoefden te herstellen, bij succesvol herstel weer uitgezet op de plek waar ze gevonden waren.

In de opvang zoeken we de kleinste spieringvisjes voor ze uit. We wegen de dieren, want ze eten ongeveer 10 procent van hun eigen lichaamsgewicht. Dus als we weten wat de vogel weegt zoeken we visjes uit en wegen we die zodat we op de juiste hoeveelheid uitkomen. Soms eten ze zelf de visjes uit een bakje, soms van een pincet en helaas hebben we soms ook moeten dwangvoeren. Ondanks dit arbeidsintensieve werk is het de moeite waard om te proberen ijsvogels die in problemen zijn gekomen op te knappen. Elke vogel in problemen verdient het om een tweede kans te krijgen, maar ijsvogels zijn wel zo bijzonder en zeldzaam dat we er graag alle moeite voor doen.

Heleen van der Horst

Omdat ijsvogels, ondanks hun naam, slecht tegen kou kunnen en dus helder water nodig hebben, zijn zij in strenge

winters vrijwel kansloos.

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 15WINKELCENTRUM WESTERKOOG • Koog aan de Zaan

T 075 - 6315350 • E: [email protected]

Oncologisch Voetzorgverlener

Diabetische en reumatische voet

(Wordt vergoed door de zorgverzekering)

Softlasertherapie

(o.a. voor wratten en huidproblemen)

Ontspanningsvoet- en onderbeenmassage

Mede mogelijk gemaakt door een sympathieke ondernemer uit

West-Knollendam en wenst de Vogelopvangcentrum Zaanstreek veel succes

Planatec b.v.Jonge Voolweg 29 1521 RH Wormerveer

Vanaf 15- 1- 2015 : De Trompet 1930 • Heemskerk

T 075 - 6471170 F 075 - 6471179

www.planatec.nl

Bart van de [email protected] 06 - 51 51 74 64

Specialisten voor machinebouw

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 15

De Lemstra stichting stelt jaarlijks een prijs aan een persoon ter beschikking, die zich heeft ingezet voor dieren. Daarbij wint de stichting advies in bij de Dierenbescherming. De prijs werd Maria van Driel toegekend vanwege haar jarenlange inzet op het gebied van dierenwelzijn.

Het bestuur van de Lemstra Stichting kwam in september met een grote bos bloemen en een taart het vogelopvang-centrum bezoeken. Tot grote verrassing van Maria, bleken de bos bloemen en de taart voor haar te zijn. Aan de prijs is

ook nog een geldbedrag verbonden die Maria uitdrukkelijk en uitslui-tend mag besteden aan iets voor haarzelf. Moeilijk voor Maria, die het geld meteen het liefste weer investeert in de Vogelopvang!

Voorzitter in het zonnetje gezet!Wij zijn verheugd te kunnen melden dat in september dit jaar de Lemstra prijs

2014 werd uitgereikt aan de voorzitter Maria van Driel.

Maria samen met het bestuur van de Lemstra Stichting

16 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 17

Theo Smit en een aantal jonge meiden zitten rondom de grote houten tafel nog aan de koffie en limonade. Het is behaaglijk warm binnen bij het haardvuur, maar ook buiten is de herfst ons nog goed gezind. Een zonnetje aan een blauwe lucht en met rijp bedekte weilanden. Idyllischer kan bijna niet.

Kirsten Visser, de beheerder, vertelt de vrijwilligers wat er moet gebeuren. De meiden doen de binnenver-blijven, Theo doet de buitenverblijven. Theo werkt nu een jaar als vrijwilliger bij de opvang. “Vorig jaar tijdens de open dag zag ik dat ze vrijwilligers zochten. Ik was op dat moment een tijd werkloos geweest en wilde niet de hele dag thuis zitten. Ik heb daarnaast wel wat met vogels, eigenlijk wel met dieren in het algemeen. Gelukkig had ik op het moment dat ik hier begon, net weer werk. Daardoor kan ik niet zo vaak komen als dat ik eigenlijk zou willen. Het liefste zou ik veel vaker willen komen.”

De vogels die in de buitenverblijven zitten, zijn allemaal weer dermate gezond dat ze op korte termijn vrijge-laten worden. Desalniettemin kan het gebeuren dat een vogel toch een terugval krijgt. Daarom moeten ook de vogels buiten goed gecontroleerd worden. Tijdens het ophalen van alle voerbakken blijkt er bij de zwaluwen iets niet goed te zijn. Twee van de vijf tonen weinig beweging. “Dezen moeten we even in de gaten houden, anders moeten ze naar Kirsten.”

Binnen maakt Theo alle voerbakken schoon in de nieuwe, grote wasbak met douchekop. In een emmer maakt hij de brokken voor de ganzen en zwanen aan. “Dit moet eerst in het water weken voordat we ze kunnen voeren. Als we de brokken te vroeg geven, zetten ze uit in de magen van de dieren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Terwijl de zwanenpap staat te weken, pakken we nog een kopje koffie en vertelt Theo wat uitgebreider over zijn ervaringen. “Inmiddels werk ik om de week alleen nog op zaterdag bij de vogelopvang. Ik heb dus gelukkig een nieuwe baan gevonden, maar dat hield wel in dat ik hier minder kan zijn. Van de zomer kwam ik ook elke donderdagavond om de jonge vogels te voeren. Dat is wel heel bijzonder om te mogen doen. Al die bekkies die open gaan. Van het najaar hadden we weer veel egels.”

Theo werkt het liefste buiten en doet dan ook meestal de buitenhokken. “Voor mijn werk in de reclame werk ik ook veel buiten. Ik ga in mijn vrije tijd ook wel eens de polder in, vogels kijken. Vooral de weidevogels in het voorjaar vind ik leuk. Zoals de kieviten die dan van die mooie duikvluchten maken boven het gras.” Het leukste aan het werken voor de vogelopvang vindt Theo toch wel de bijzondere dieren die je hier tegenkomt. Hij haalt zijn mobiel uit zijn zak. “Kijk deze. Een tijd terug hadden we ineens een aantal ijsvogels hier. Prachtige beestjes, de foto doet hun kleuren eigenlijk geen eer aan. Ik wilde er altijd al eentje zien in de natuur en dan ineens zitten er hier twee.” Een

INTERVIEW THEO SMIT“Ik zou het liefst veel vaker komen”

16 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 17

paar foto’s verder stopt hij bij een Jan van Gent. “ Net als deze Jan van Gent. Die komt hier eigenlijk niet voor, maar deze is verzwakt gevonden op het strand. Ik vraag me dan af hoe zo’n beest hier is gekomen. Het schijnt dat ze wel eens meevliegen met een verkeerde zwerm vogels en zo de weg kwijtraken. Wie weet. Ook de specht die we hadden is wel bijzonder. Normaal hoor je ze alleen.”Op het moment van het interview zit er ook een speciale gast in de opvang. Namelijk een Noordelijke Witwangdwergooruil. Kirsten vertelt dat dit bijzondere uiltje is gevonden in Oostzaan en omdat hij geringd was en overduidelijk niet inheems is, is hij meegenomen. Er is veelvuldig geprobeerd met de eigenaar in contact te komen, maar helaas heeft dat niet mogen baten. Inmid-dels is er voor het uiltje een nieuwe eigenaar gevonden.

Ook het uitzetten van vogels is een hoogtepunt van het werk. “Ik mocht mee toen we een snip gingen uitzetten. Het was vrij bijzonder dat we deze terug konden brengen omdat het stressgevoelige dieren zijn. Vaak halen ze het niet.” Het zijn deze gebeurtenissen die Theo het leukste vindt aan zijn werk hier. “En de waardering die je krijgt van andere mensen en van de vrijwilligers hier. De sfeer is heel fijn onderling en iedereen waardeert elkaar. Dat is in je “normale” werk vaak wel anders.”

Natuurlijk zijn er ook nadelen. “Soms is het behelpen, maar dat komt omdat de vogelopvang van ver moest komen. Ik heb hier als kind ook wel eens vogels gebracht. De hokken stonden opgestapeld in de gangen en overal liepen en zaten vogels. Dat is nu wel anders. En natuurlijk het feit dat niet alle dieren het halen. Een tijd terug hadden we een zwaan uit Castricum die enorm leek op te knappen. Maar zo ineens ging het bergafwaarts en ook de dierenarts kon niets meer voor haar doen. Dat is wel treurig.”

Inmiddels hebben de brokken staan weken en is de koffie op. Kirsten is bezig het voer voor de andere volières te bereiden. Zaden en meelwormen voor de meesten. De egels krijgen een enorme bak kattenvoer, ook met meelwormen. Als we terug zijn bij de volière van de zwaluwen, hebben de twee kwakkelende geen tekenen van verbetering. Theo pakt ze voorzichtig op. Eentje lijkt al niet meer te leven, de andere heeft het slecht. “Wat jammer, het zijn zulke mooie beestjes. Misschien dat Kirsten nog iets kan doen voor deze.” Helaas blijkt dat niet het geval en kunnen we het beestje alleen maar uit zijn lijden verlossen.

Gelukkig maken de egels buiten veel goed. Nog geen vijf minuten nadat we de bak met voer in het hok hebben gezet, steekt er een neus uit het stro. Luid snuivend vindt de egel de weg naar de voerbak en begint daar ongegeneerd luid smakkend meelwormen naar binnen te werken. De andere egels hoeven alleen het gesmak te volgen en doen al snel mee. Ook de jonge zwanen staan heftig kwebbelend voor hun deur te wachten op het eten. Theo krijgt amper de kans om het voer neer te zetten of ze zitten er al met hun snavels in.

Als iedereen te eten en drinken heeft, blijkt dat Dierenambulance Kennemerland-Noord (Alkmaar) net is aangekomen met een eend en een merel. Theo en ik kijken mee als Kirsten ze in haar nieuwe behandelkamer een eerste onderzoek geeft. De merel blijkt tegen een raam te zijn gevlogen. Zijn hele ondersnavel staat scheef. “Zijn onderkaak is helemaal kapot”, vertelt Kirsten. “Hier kan ik niets aan doen en een dierenarts ook niet. We kunnen hem alleen de hongerdood besparen.” Gelukkig is de eend een positiever verhaal. Ze blijkt al door een dierenarts behandeld te zijn, vertellen de ambulance medewerkers. Ze hoeft eigenlijk alleen op te knappen nu. Theo neemt haar mee en maakt een hokje voor haar klaar. Een beetje verbaasd bekijkt ze haar nieuwe onderkomen. We staan nog even te kijken naar een drietal baby egels die pontificaal in hun voer zitten. Theo kan het iedereen aanbevelen om hier vrijwilligerswerk te doen. “Het is heel bijzonder werk en je ziet en maakt unieke dingen mee.”

Sanne van der Valk

Op het moment van het interview zit er ook een speciale gast in de opvang. Namelijk een

Noordelijke Witwangdwergooruil.

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 19

20 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 21

De afgelopen jaren is een nieuwe generatie beheerders opgestaan. Een jongere generatie die buiten de passie ook een professionele opvang wil bestieren.

Dit jaar is voorzichtig gestart met samenwerking tussen de opvangcentra. Op kleine schaal werkte ik samen met De Bonte Piet (Midwoud) en Vogelhospitaal Naarden. Dat ging dan vooral over het uitwisselen van kennis en ervaring. We zijn een aantal keer bij elkaar geweest, maar gebruiken ook de telefoon en e-mail om elkaar over en weer vragen te stellen.

In de zomer zijn we gestart met een community op internet. Hier kunnen we documenten delen, samen werken aan documenten, bijeenkomsten plannen en met een vraag- en antwoordfunctie elkaar korte vragen stellen. Dat gaat niet alleen over behandelingen van dieren. Onlangs had een opvang in Noord-Holland een jong eendje van een aparte soort binnen gekregen. Het kleintje was zo eenzaam dat op de community een oproep is gedaan. Een oproep in Zuid-Holland reageerde dat ze meer van deze kleintjes hadden. Het kleintje uit Noord-Holland is verhuisd naar Zuid-Holland en daar tussen soortgenootjes groot geworden.

In augustus 2014 is de Stichting Belangenbehartiging van Vogelopvangcentra Nederland (BvVN) opgericht.

Uiteraard zijn wij als opvang ook hierbij betrokken. Er zijn nu enkele vergaderingen geweest. Belangrijkste punt is nu fondsen te werven voor diverse doelen. Ook wordt gekeken naar een verdeelsleutel voor het verdelen van de gelden. Daarnaast wordt gekeken naar een inhoudelijke invul-ling van samenwerking. Echt heel concreet kan ik hier nog niet over zijn, maar een idee waar nu aan gewerkt wordt is voorlichting. Het ligt in de bedoeling voorlich-tingsmateriaal te maken waar de opvang zelf gebruik van kan maken naar het publiek toe.

Onder de beheerders is overduidelijk behoefte aan goede veterinaire kennis. Er blijken toch veel verschillen te zijn in behandelingen. Is op zich niet zo gek en hoeft ook niet zo erg te zijn. Ook onder dierenartsen is vaak nog verschil van mening over de aanpak. De Nederlandse dierenartsen die aangesloten zijn bij de internationale groep vogeldierenartsen zullen worden benaderd om de beheerders met veterinair advies bij te staan.

Mijn verwachting is dat de samenwerking tussen opvangcentra de komende jaren een terugkerend onderwerp in dit blad zal zijn. Ik houd u op de hoogte!

Kirsten Visser

Samenwerkingvogelopvangcentra

De meeste, en misschien wel alle, opvangcentra voor wilde dieren in Nederland zijn begonnen door particulieren. Mensen die beginnen met een paar dieren opvangen,

maar al snel groeit het uit tot een echt opvangcentrum.

20 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

20 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 21

NATUURSTICHTINGEN NOORD-HOLLANDOnderstaand bieden wij een overzicht van in Noord-Holland actieve stichtingen op gebied van natuur, milieu en vogels. Kijk op hun website als u geïnteresseerd bent in door hun georganiseerde activiteiten en excursies in de regio. Leuk voor kinderen en volwassenen!

Organisatoren WebsiteIVN: Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid www.ivn.nlNME: Stichting Natuur- en Milieu Educatie Zaanstreek www.nme-zaanstreek.nlVogelbeschermingswacht ‘Zaanstreek’ www.vogelwachtzaanstreek.nlDe Poelboerderij www.poelboerderij.nl

Plotseling werden we geconfronteerd met een gebiedsuitbreiding doordat er een vogelopvang-centrum in Heerhugowaard de poorten sloot per 1 september jl. Zij konden door geldgebrek niet langer voor de dieren zorgen en zagen geen kans meer om verder te gaan.

Een probleem waar veel opvangcentra mee te maken heeft, is de voortdurende zorg om voldoende geld binnen te krijgen. Helaas wordt er vanuit de overheid, provincie of gemeente nog maar weinig of geen finan-ciële ondersteuning gegeven.

De vraag kwam of wij een tijdelijke oplossing konden bieden in Krommenie, want gewonde of zieke dieren laat je niet creperen. Na spoedoverleg met de Dierenbescherming Noord-Holland Noord en Dieren-ambulance Noord-Kennemerland werd er besloten de vogels uit de regio Alkmaar en omstreken op te vangen in Krommenie. Dit betekende dat ons werkgebied plotseling twee keer zo groot werd. Gelukkig waren de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Bergen bereid om een financiële vergoeding te verstrekken, zodat ook wij niet meteen in financiële problemen zouden komen. Voor de toekomst wordt nog bekeken of deze tijdelijke oplossing voortgezet wordt of dat er nog andere opties zijn om de vogels uit de regio Alkmaar e.o. op te vangen.

In ieder geval is Dierenambulance Noord-Kennemer-land erg blij met deze oplossing en kunnen wij op onze beurt vertellen dat er inmiddels een zeer prettige samenwerking tot stand is gekomen. De volgende keer zal ik hier meer over vertellen zodra wij weten of de tijdelijke oplossing wordt omgezet in een structurele oplossing. Aan ons zal het in ieder geval niet liggen. Wij zijn van mening dat ons opvangcentrum voldoende capaciteit biedt met daarbij een professionele en deskundige aanpak onder leiding van onze beheerder Kirsten Visser.

Maria van Driel

Uitbreiding regio

22 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 23

Voortgang renovatieMet trots kunnen we onze nieuwe ontvangst- en behandelkamer laten zien.

Hier worden de dieren in ontvangst genomen, gediagnostiseerd en behandeld. Daarna gaan ze de opvang in waar ze verder verzorgd en behandeld worden.

22 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

22 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 23

Het is op de open dag al gebleken dat veel mensen hun waardering uitspraken over de vele veranderingen in het opvangcentrum. Nieuwe hokken die gemakkelijker schoon te maken zijn en vloeren die aangepast zijn met een antisliplaag zorgen er voor dat onze vrijwilligers met plezier hun werk kunnen doen.

In onze natte binnenruimtes zijn extra stopcontacten aangebracht en een knop die de stroom uitschakelt wanneer er schoon gemaakt wordt, zodat onze vrijwil-ligers zonder gevaar met een hogedrukreiniger of waterslang de ruimtes kunnen schoonmaken.

Voor de komende tijd staan er nog veel meer zaken op het programma die aangepast en verbeterd moeten worden. • Op het buitenterrein moet er een nieuwe vijver

komen omdat de huidige vijver in slechte staat verkeert.

• De slootvolières moeten voorzien worden van een hoger hekwerk en nieuwe netten. De huidige netten zijn op een aantal plaatsen kapot en je kunt niet fatsoenlijk rechtop lopen.

• We willen ook graag een elektriciteit- en wateraan-sluiting met een grote spoelbak, zodat het reinigen van het buitenterrein wat gemakkelijker wordt.

• Ook binnen hebben we nog een opvangkamer die gerenoveerd moet worden met vloer- en wandte-gels. Er moet een nieuw aanrechtblokje komen en nieuwe hokken. Dit is nodig om de egels op een goede wijze te kunnen huisvesten. Op dit moment hebben we daar geen aparte ruimte voor en dat is niet prettig.

Dit kost echter veel geld en we zullen eerst weer een aantal fondsen moeten gaan aanschrijven om het benodigde geld binnen te krijgen. Wij hopen dat dit gaat lukken zodat we weer verder kunnen. Wordt vervolgd!

Maria van Driel

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 25

Binnen de vogelopvang zijn drie bestuursleden voor

de technische aspecten verantwoordelijk: Piet Worp,

Bart de Roos en ik (Jan Willem Kaaijk). Op dit

moment steken we vele uren in een lijst met

alle te verwachten technische werkzaam-

heden voor de komende tijd en de daarmee

samenhangende kosten. Denk hierbij aan

verbouwing van de vrijwilligersruimte, de

verbouwing van behandelkamer drie, de

werkruimte waar de oude koelcel nog

staat maar ook het opknappen van het

elektranetwerk op 107 (!) punten. Met

deze lijst zal de voorzitter, Maria van

Driel, weer alle goede doelen gaan

benaderen in de hoop dat zij ons

daarin financieel kunnen steunen met

het verwezenlijken hiervan.

PrioriteitenPrioriteiten voor de komende werkzaam-heden worden gesteld op basis van veiligheid, kosten, behan-deling van de vogels en wetge-ving met betrekking tot vogels en vrijwilligers. We willen binnenkort starten met de verbouwing van behandelkamer drie, een nieuwe vijver aanleggen in de buitenvolière, het opknappen van het elektranetwerk, het aanbrengen van rookmelders en het aanbrengen van marke-ringen voor de vluchtroutes etc.

Eigen prioriteitenZelf heb je ook je prioriteiten. Ik vind een goede nette uitstraling rondom heel belangrijk en ook het creëren van een fijne werkplek voor onze vrijwilligers. Mijn mening is dat een goede, nette werkomgeving goede vrijwilligers trekt die elkaar versterken. Ik merk ook dat het kleinste beetje rommel al een neerwaartse spiraal in kan zetten. Hoewel ik waardevoller ben met uitvoeren van technisch werk, steek

ik op zaterdag daarom ook tijd in het net maken en onderhouden van de tuin. Dit is ook belangrijk naar

de buurt toe. Ik ben trots op de uitstraling die we nu al bereikt hebben. Één die vertrouwen

uitstraalt naar de buurt, gemeente, waterschappen

en het ministerie. We hebben fondsen om

het schilderwerk buiten deels te

laten doen en ik ben gestart om in fases de klimop die tot de nok van het pand gegroeid is te verwijderen.

Deze veroorzaakt namelijk lekkages

en houtrot.

OproepDe lijst werkzaamheden wordt maar langzaam korter omdat er vrijwel geen technische vrijwilligers zijn. Er lijkt wel een vloek op te rusten terwijl niets meer voldoening geeft dan zaken tot stand te brengen. Zeker als de vogels en vrijwilligers er duidelijk de vruchten van plukken. Ik doe daarom nogmaals een oproep voor techni-sche vrijwilligers. Ben je goed in schilderen, timmeren, straten of elektrawerk? Wil je structureel of voor alleen een project een bijdrage leveren? Schroom dan niet mij te bellen op nummer 06-50 66 75 21.

Jan Willem Kaaijk

Technische handen gezocht

24 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 25

Wilt u ook na uw overlijden iets voor dieren betekenen?

Dan kunt u bij testament nalaten aan Stichting Vogelopvangcentrum Zaanstreek e.o. Het is goed te weten dat onze stichting door de Belastingdienst als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) wordt erkend. Daarom

hoeven wij geen erfbelasting (successierecht) te betalen over de verkrijgingen uit nalatenschappen. Uw erfstelling komt dus geheel ten goede aan het opvangen en verzorgen van zieke en gewonde dieren.

Waar wordt uw geld voor gebruikt?In het wild levende dieren zoals vogels en egels kunnen in de problemen raken. Deze dieren worden door ons opgevangen, verzorgd, gerevalideerd en weer teruggezet in de natuur.

Hoe kunt u ons steunen?Als u naast uw wettige erfgenamen ook een goed doel wilt laten erven, is het nodig door de notaris een testa-ment op te laten maken. Daarin kunt u heel precies beschrijven wat u wilt dat er met uw nalatenschap gebeurt, nadat u bent overleden. Natuurlijk kunt u een testament altijd weer wijzigen als u van gedachten verandert.

Om na te laten aan onze stichting heeft u twee mogelijkheden

ErfgenaamU kunt Stichting Vogelopvangcentrum Zaanstreek e.o. in uw testament benoemen als enig of mede-erfgenaam. Onze stichting verkrijgt dan het vermogen dat u na uw overlijden achterlaat, of een door u te bepalen gedeelte daarvan.

LegaatEen legaat is een bepaald bedrag of voorwerp, dat aan een ander wordt nagelaten. Dit geldbedrag of voorwerp ontvangt onze stichting voordat de rest van uw erfenis wordt verdeeld.

Persoonlijk gesprekMisschien wilt u graag een persoonlijk advies voordat u een testament op laat maken. Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag wat uw nalatenschap voor de dieren in onze opvang kan betekenen. U bent van harte welkom in ons opvangcentrum. Uiteraard kunnen wij ook bij u langskomen.

VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK 25

26 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

Wij worden gesteund door de

volgende fondsen:

Jacob Stins fonds

Stichting Bouwstenen voor Dierenbescherming

Stichting Menodi zet zich in voor derechten en het welzijn van dieren!

ww

w.m

en

od

i.n

l

ElektigeInstallatiebureau

� �

��������������������������

�������������������

StichtingVogelopvangcentrum

Zaanstreek

Toehoe!

Steun vogelopvang Zaanstreek

26 VOGELOPVANGCENTRUMZAANSTREEK

Hoefnagel & Meijn B.V.Uiterdijk 4, 1505GW ZaandamTelefoon 075 6166 122Tank- en Apparatenbouw - Leidingwerk - Reparatie

Autorijsschool

Fred Dekker

Provincialeweg 261561 KL Krommenie

06-54623819075-6283745

[email protected]

www.kika.nlGiro 8118

EendengarageSander Aalderink

Eendrachtstraat 131531 DT Wormer (NH)

Tel.: 075 - 642 12 58Mobiel: 06 - 284 28 675

Fax: 0842 - 138 [email protected]

www.eendengarage.nl

In- & verkoop, reparatie, restauratie van Citroën 2CV, Ami en Dyane

Eendegarage 3 x visitekrt 20-10-2008 14:19 Pagina 1

Charlie McNulty 0620222285Jaap van Wijk 0612874135

Militaireweg 69, 1562 HB [email protected]

Wij leveren zeer goede dakwerken af, de beste in omstreken én voor zeer goede prijzen!

Praktijk voor Chinese Geneeswijze

www.praktijktao.nl06-52478093Assendelft

Wormerveer

PIJN ?!

U kunt er vanaf komen bij praktijk Tao.Wij zijn gespecialiseerd in pijnklachtenen behandeling na een beroerte.

Speciale behandelmethode bij hernia’smet goed resultaat !

Twijfel niet maar bel voor een afspraak.Vergoeding mogelijk.

Visserspad 10, 1561 PK KrommenieTelefoon 06 23 97 0916

E-mail : [email protected]