2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

48
Info-magazine voor Dukenburg - 6 e jaargang nummer 5 - juni/juli 2013 EN VERDER: Veiliger wijkteam Zwembad blijft? Oude Citroëns Nieuwe serie: Beloftes over Dukenburg de Dukenburger Caitlin en vriendinnen

description

Regional magazine Nijmegen

Transcript of 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

Page 1: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

Info-magazine voor Dukenburg - 6e jaargang nummer 5 - juni/juli 2013

EN VERDER:Veiliger wijkteamZwembad blijft?Oude CitroënsNieuwe serie: Beloftes over Dukenburg

de DukenburgerCaitlin en vriendinnen

Page 2: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 20132

ColofonDe Dukenburger is een onafhankelijk blad voor het stadsdeel Dukenburg. Het verschijnt negen keer per jaar en wordt gratis verspreid. Het is mede mogelijk gemaakt door de gemeente. Er is een bijdrage verkregen uit het budget wijkactiviteiten/bewonersinitiatieven van de gemeente Nijmegen.

AdresZwanenveld 63-55, 6538 RP NijmegenTelefoon: 06 54 645 175E-mail: [email protected]: www.dromenoverdukenburg.nl

RedactieRené van Berlo (hoofdredacteur)Toine van BergenJanwillem Koten Peter van KraaijBart MatthijssenHette MorriënTheo Vermeer

TekstcorrectieMonique en Ludger AwaterGon van der Werff

Foto’sJacqueline van den Boom (www.jvandenboom.com)Peter SarasEn anderen (zie bij de artikelen)

TekeningJessy Cakar

VormgevingRené van Berlo

ContactpersonenTolhuis-Teersdijk: Jacqueline VeltmeijerZwanenveld: René van BerloLankforst: Bart MatthijssenMeijhorst: José SolAldenhof: Toine van BergenMalvert: Janwillem KotenWeezenhof: Gaby PetermannDe Zevensprong: Hans VeltmeijerDromen over Dukenburg: Inge van den Hoogen

StichtingsbestuurTon Strik (voorzitter)Qader Shafiq (secretaris)Günay Acuner-Kasar (penningmeester)

DrukwerkSenefelder Misset DoetinchemOplage: 13.000 stuks

BezorgingOp alle adressen in Dukenburg met uitzondering van de adressen met een NEE-NEE-sticker door Axender Cuijk. Klachten over bezorging: telefoon (0485) 31 90 50 of e-mail: [email protected]

Volgend nummerKopijsluiting: zondag 11 augustus 2013Verspreiding: woensdag 28 augustus 2013

Foto voorpaginaVlnr. Britt, Laura, Maike en Caitlin bij de klimwand in de Weezenhof (Foto: Jacqueline van den Boom)

Jessy Cakar

Burgemeester Hans Verheijen van Wijchen sprak eind mei voor zijn beurt in dagblad de Gelderlander. Hij gaf aan dat Wijchen voorstander is van de komst van een sau-na- en welnesscentrum in recreatiegebied de Berendonck. Maar de gemeenteraad van Wijchen moest op dat moment daar-over nog een besluit nemen. Tegen de plannen van recreatieondernemer RGV voor een sauna- en welnesscentrum in de Berendonck is veel weerstand. Natuur- en bewonersorganisaties wijzen erop dat veel groen verloren gaat en de toegankelijkheid voor het gewone (wandel)publiek zal vermin-deren. Daarnaast vrezen saunacentra in de regio Nijmegen, zoals Sanadome en de Ther-men, voor verlies van omzet en banen. Onlangs werd bekend dat de eigenaren van een saunacentrum in Bussloo de bij de Beren-donck geplande sauna willen gaan exploite-ren. Sauna Bussloo is eveneens gevestigd bij een recreatieplas van het RGV.

De Nijmeegse gemeenteraadsfractie van de

Wijchens burgemeester Hans Verheijen in de fout in kwestie sauna Berendonck

C O M M E N T A A R

PvdA en de fractie Sociaal Wijchen gaan naar aanleiding van de uitspraak van burgemeester Verheijen actie ondernemen.

Tekst: Toine van BergenFoto: Theo Vermeer

Berendonck

Page 3: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 3

NIEUWS UIT DE WIJKEN

4

9

De straat van de week

13

43

Dukenburg algemeen 29

De Zevensprong 42

Weezenhof 40

Aldenhof 38

Meijhorst 36

Malvert 35

Lankforst 34

Zwanenveld 32

Tolhuis-Teersdijk 30

Caitlin

10

Actie voor behoud zwembad

25

Beloftes politici over Dukenburg

Hayke Veldman en Noël Vergunst11

Louis van Rijckevorsel

Frans van Driel en Tanja Groenveld

En verder:Commentaar sauna Berendonck 2Cartoon Jessy Cakar 2Inge van den Hoogen 7Column Janwillem Koten 8Mijn huisdier: fazant 8Doorstart Dukenburg present? 12Column Qader Shafiq 12Johan van Wilderen 14 Huizennaam: Imagine 15Column Johan Dorst 16Groenplan Weezenhof 16 Bridgeclub De Ruimte 17Dynamic-tennis 18Sportmaatjes 18Twee toekomsten DVE-Trajanus 19Column Adil Jbilou 20Boerenwandelpad bij vennen 20Langs de Maas 21Minitjes en Duukjes 22 Schaapskudde bij vennen 22Opera- en Operettegezelschap 23Stichting AED Dukenburg 24Sarah Wennmacker 26René Leisink 27Dromen over Dukenburg 28Nieuwe Prins Mauritsschool 33Nationale ontbijtcheck 34Mirjam Laulaa 38Agenda 44Belangrijke nummers 47

Page 4: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 20134

Michiel van de Loo en Rob Essers

De straat van de week

Op 7 oktober 1969 werd aan de Katholieke Woningvereniging ‘Kolping’ (Talis) ver-gunning verleend voor de bouw van 270 woningen in de Vossen - Weezenhof. Het experimentele ontwerp was van de architect ir. W.H. Verschoor. De opgegeven bouw-kosten bedroegen ca. 10,5 miljoen gulden (4,75 miljoen euro).

De Vossen en Weezenhof waren twee wij-kennamen uit het uitbreidingsplan Duken-burg (raadsbesluit d.d. 30 november 1966). Later werden beide wijken alsnog samen-gevoegd. In plaats van de voorgestelde naam de Vossen stelde de gemeenteraad op 13 mei 1971 voor de nieuwe wijk de naam Weezenhof (zonder lidwoord) vast. Het ver-zoek van de bewoners om de wijk alsnog de naam de Vossen te geven werd op 5 augus-tus 1971 door de raad verworpen.

De wijk is genoemd naar de boerderij De Weezenhof die uit 1911 stamt. Op 27 december 1910 verleenden B&W aan de Regenten der beide Weeshuizen vergun-ning voor het bouwen van een boerderij op een terrein aan de Vossendijk (Staddijk). De boerderij ligt in de wijk Staddijk (besluit B&W d.d. 30 mei 1968).

Weezenhof is niet alleen de wijknaam, maar ook de naam van alle openbare ruimten in de wijk Weezenhof waarvoor geen andere namen zijn vastgesteld. Met uitzondering van enkele grensstraten heten alle straten:

Weezenhof. De zogenaamde 40e straten be-staan niet. Niet alleen in de wijk Weezenhof, maar ook elders in de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt zijn er geen genummerde stra-ten.

Al bij de vaststelling van de wijknamen in 1966 heeft de gemeenteraad bepaald ‘dat die namen als zodanig tevens dienen voor de in de te onderscheiden wijken aan te leggen straten en paden’. Alle huizen zouden een huisnum-mer van vier cijfers krijgen. Pas later zijn af-wijkende vijfcijferige nummers toegevoegd. Sinds 1994 volgen in Weezenhof na huisnum-mer 9193 de nummers 91101 tot en met 91187 (oneven).

Hoewel genummerde straten niet bestaan, blijken dergelijke benamingen in de praktijk onuitroeibaar te zijn. Niet alleen in de volks-mond, maar ook bij openbare bekendmakin-gen en ambtelijke stukken worden steeds weer namen gebruikt die niet voorkomen in de Ba-sisregistraties adressen en gebouwen (BAG).

Dit ‘probleem’ zou opgelost kunnen wor-den als de gemeenteraad deze namen alsnog formeel zou vaststellen. In dat geval zou ik de namen Weezenhof 41e

straat tot en met Weezenhof 48e straat kun-nen gebruiken om de locatie van de zoge-naamde hippe hoogbouw aan te duiden die in 1972 gereed kwam. Door de koppeling van de huisnummers aan de wijknaam (= openbare ruimte van het type ‘administra-tief gebied’) hoeven de adressen Weezen-hof 4102 tot en met 4889 niet gewijzigd te worden.

Aan de 270 woningen in de zogenaamde 40e straten is sinds de bouw wel het nodige veranderd. Het zijn nog steeds blokken van drie, zes, negen en twaalf hoog met drie wo-ningen per etage, maar puien, entrees, bal-konhekken, verwarmingssysteem et cetera zijn – soms meer malen – vervangen.

De kamerhoge en -brede aluminium schuif-pui met enkel glas was niet bepaald energie-zuinig. Het ‘unieke’ verwarmingssysteem met maar één buis en convectoren die niet uitgezet konden worden, waren alles behal-ve functioneel. Door de oliecrisis van 1973 rezen de stookkosten vrijwel onmiddellijk de pan uit. In de jaren ’80 werd het verwar-mingssysteem volledig vervangen. Na 40 jaar en de zoveelste renovatie krijgt iedere woning uiteindelijk alsnog een eigen ketel.

Tekst: Rob Essers

Weezenhof: de zogenaamde 40e straten

Page 5: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 5

We hebben ons verzameld in de ruime huis-kamer bij Helmie Cornelissen. Helmie is 65 jaar. Geboren en opgegroeid aan de St. Jacobs-laan als dochter van een melkboer. Die moest ze altijd meehelpen op zijn ronde. Totdat elke melkboer in Nijmegen zijn eigen wijk kreeg, kwam ze in heel de stad, óók in Dukenburg. Ze trouwde in 1972, verhuisde naar Malden, om uiteindelijk via Beek en Nijmegen-Oost in 1988 in Malvert terecht te komen. Daar woon-de ze met veel plezier in een van de maison-nettes en was van meet af aan erg actief in de wijk. Helmie: ‘Ik heb me dood geërgerd aan die documentaire De mooiste jongen van de klas waarin Malvert als een asociale wijk werd neergezet. Of er alleen maar tuig woonde en hier in Weezenhof alleen de zogenaamd beter gesitueerde mensen.’ En Helmie heeft wel een beetje gelijk. De maisonnettes in Malvert wa-ren in de jaren zestig gebouwd voor de nette protestantse arbeiders van woningbouwver-eniging eigen haard. ‘Het werd er pas de laat-ste jaren onhoudbaar. Het ging van kwaad tot erger. Toen ze onder mijn ogen - ik stond op de galerij van de eerste verdieping, - probeerden de kelderbox op de begane grond leeg te ro-ven, was voor mij de maat vol.’

MalvertOok Wilma Didden (72) woonde, voordat ze naar de hoogbouw in Weezenhof verhuisde, in een van de maisonnettes in Malvert. ‘Ik heb de Weezenhof altijd een kakbuurt gevonden, Malvert beviel heel goed, maar de laatste ja-ren niet meer.’ Wilma komt oorspronkelijk van de Weurtseweg en groeide op in Brakkenstein. In de hoogbouw heeft ze wel ineens veel vier-kante meters méér dan in Malvert. Er zijn nog meer mensen die Malvert verruild hebben voor de hoogbouw in Weezenhof. Ans van der Meer (65) woonde er 26 jaar voordat ze in 2009 naar Weezenhof verhuisde. ‘Ik ben daar voor mijn gevoel weggepest. Een hoop asociaal volk, vaak anti-kraak, die allemaal proberen de ver-huispremie binnen te halen door er langer dan één jaar te wonen en dan liefst ook nog in aan-merking willen komen voor een eengezinswo-ning in het kader van de stadsvernieuwingsur-gentie. Ik had er op een gegeven moment bovenburen, die de wc hadden kapotgeslagen en daarna alle kranen opengezet met alle ge-volgen van dien. Het vuilnis lag er anderhalve meter hoog. Dan ben je blij als je er weg kunt.’

BewonersverenigingDe hoogbouw kent ook een bewonersvereni-ging. Frans Koolen (58) maakte daar van 2009 tot 2012 deel van uit. ‘Je moet daar ook niet te lang in blijven zitten of op tijd van func-ties wisselen. Dat houdt het fris. Het laatste jaar groeiden kleine meningsverschillen uit tot

principiële kwesties. Dan functioneert het niet meer.’ Frans groeide op in de Molukkenstraat totdat zijn ouders begin jaren zeventig naar Tolhuis verhuisden. ‘Ik was doodongeluk-kig daar in het begin. Ik miste mijn vriendjes, school, het centrum van de stad, alles. Na mijn huwelijk zijn we in 1998 hier gaan wonen. Ik heb nooit veel contact gehad met andere be-woners. Die zag je niet. Ook de rest van Du-kenburg niet. Ja, het winkelcentrum in Zwa-nenveld, en vroeger de Trevlam, een kroeg in Malvert, maar verder? Nee.’

Peter van Berkel (70) woont nu drie jaar in de hoogbouw. Geboren in Hazenkamp, opge-groeid in Hees, verbleef ook een tijd in Tol-huis en vlak voor hij in Weezenhof neerstreek, woonde hij in Overasselt. ‘Daar had ik een huis met een grote tuin, maar na een operatie en een lang ziekbed werd dat te veel voor me. Via vrienden die hier op tien hoog wonen, op de elfde etage terecht gekomen. Mooi uitzicht, veel groen en ruimte, daar heb ik erg veel ge-luk mee gehad, want daar is moeilijk aan te komen hier, zoveel verloop is er niet.’

Kevers en EendjesHet was in eerste instantie nooit de bedoeling geweest dat er flats zouden komen in Weezen-hof. Niet alleen de woningnood, maar ook de veranderende tijdsgeest zorgden er uiteindelijk voor dat er een plan op tafel kwam dat brak met de tot dan toe bijna traditionele galerijflat. Er kwamen 270 woningen in blokken van 3, 6, 9 en 12 hoog, met aan de buitenkant eterniet-platen met een hip kleurtje. Woningbouwver-eniging Kolping - later Talis - ging zelfs een stapje verder: de toekomstige bewoners kre-gen inspraak: of ze een open dan wel gesloten keuken wilden, of liever een bar tussen kamer en keuken. Dit om ook woongroepen in hun wooneisen tegemoet te kunnen komen. Een echt succes is het nooit geworden. De illusie van een parkeerplaats vol Kevers en eendjes werd nooit bewaarheid. Er ontstond leegstand en het imago werd er niet beter op toen steeds meer prostitués er hun werkterrein vonden. In die tijd was er ook met enige regelmaat een in-val van de politie en de Radio Controle Dienst om Keizerstad of een andere radiopiraat het zwijgen op te leggen. Die waren daar overi-

Van links naar rechts: frans Koolen, Peter van Berkel, Ans van der Meer, Wilma Didden en helmie Cornelissen; de hond heet Mec (frans voor leuke kerel).

Page 6: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 20136

gens op ingesteld en hadden in de cv-koker van de flat een nieuwe zenderinstallatie en antenne klaar hangen. Toentertijd was de ont-moetingsruimte ook vooral een kroeg. Frans: ‘Open van 17.00 uur tot minimaal 02.00 uur. De cafés in het centrum moesten toen nog om 01.00 uur dicht. Het begin van het einde was, toen ze er een besloten club van wilden maken om, niet gebonden aan wetten of regels, hele-maal te kunnen doen waar ze zin in hadden. En dat terwijl de beheerders de horeca draaiden op een vergunning van Talis.’

RenovatieHet is de woningbouwvereniging uiteindelijk gelukt het flatcomplex van alle overlast ge-vende elementen te ontdoen en met een aantal renovaties weer aantrekkelijk te maken om er te wonen. Frans: ‘In 1998, toen wij hier kwa-men, moest je 40+ zijn, niet meer dan met twee mensen en een jaarinkomen hebben van ik dacht zo’n 40.000 gulden.’ Nu het weer goed wonen is in de hoogbouw is de leeftijdseis van 40+ vervallen. Bij de huidige renovatie zijn de bewoners erg te spreken over de rol van Talis hierin. En ook nu weer hebben de bewoners veel inspraak gekregen bij de totstandkoming van de plannen. De hippe kleuren komen weer terug en ze zullen verschieten bij een verande-rende lichtval.

Het contact met medebewoners wordt als mi-nimaal ervaren. Ans: ‘Je komt elkaar tegen bij de lift of in het winkelcentrum.’ Peter: ‘Het is van toeval afhankelijk. Als je in een straat woont, ken je al gauw iedereen van gezicht en is de kans op ontmoetingen veel groter. Het duurde hier drie maanden voor ik met mijn nieuwe buurman kennismaakte.’ Helmie: ‘Op een galerij loop je toch bij de buren voorbij; hier gaat alles met de lift.’ Wilma valt Helmie bij: ‘Kwam je elkaar in Malvert tegen op de galerij, werd er wel eens spontaan een barbe-cue georganiseerd.’ Overigens één van de ac-

tiviteiten die de bewonersvereniging elk jaar organiseert is een barbecue, die vanwege de renovatie dit jaar overgeslagen wordt. Tussen de hoogbouw ligt ook sinds enkele jaren een baan voor jeu de boules, maar er wordt nau-welijks nog een balletje gekaatst. Ook op de banken erom heen gaat maar zelden iemand zitten.

OverlastDe overlast hangt erg samen met waar de flat in de hoogbouw gesitueerd is. Frans: ‘Het kan hier zó stil zijn na 24.00 uur dat ik om die stilte te doorbreken ’s nachts wel eens Tel Sell op-zet.’ Ans: ‘Het enige wat ik hoor zijn de sirenes van ziekenauto’s.’ Er zijn ook mensen die wel degelijk overlast ervaren van bijvoorbeeld de JOP – jongeren ontmoetingsplek – bij het win-kelcentrum. Het voetballen, de graffiti overal, de herrie van de brommers, racende auto’s met snoeiharde housemuziek, vaak tot diep in de nacht en de jeugd komt overal vandaan, niet alleen uit Weezenhof. Men vraagt zich af of die JOP niet op een andere plaats kan staan dan tegenover de hoogbouw. De politie komt er overigens regelmatig kijken of het allemaal niet té zeer uit de hand loopt.

Aan vertrekken wordt hoe dan ook door nie-mand gedacht. Peter: ‘Dat doen we alleen als Gaston met een vette cheque langs komt.’

Tekst: Michiel van de LooFoto’s: Jacqueline van den Boom

De Huiskamer (links)

Page 7: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 7

Onlangs heeft Dukenburg een nieuwe ge-meentelijke projectleider wijkaanpak ge-kregen: Inge van den Hoogen. Als project-leider werkt zij samen met wijkmanager Marjo van Ginneken om de leefbaarheid en veiligheid in Dukenburg te promoten.

Omdat Inge haar gezicht al regelmatig in ons stadsdeel heeft laten zien, wordt het tijd voor een gesprek. Zij heeft immers een belangrijke functie en wij vinden het belangrijk dat de Du-kenburger weet wat voor persoon achter dat vriendelijke en leuke gezicht steekt.Vanaf 2006 is Inge in dienst van de gemeen-te Nijmegen, een stad die zij als student erg waardeerde.

Wat deed je eerst bij de gemeente?‘Ik begon als klantmanager bij de afdeling Werk en Inkomen. Ik zorgde voor de cor-recte verstrekking van bijstandsuitkerin-gen en zo mogelijk probeerde ik voor deze klanten weer werk te vinden. Door dit werk maakte ik kennis met Dukenburg, want mijn 115 klanten woonden daar. Regelmatig moest ik met een collega deze klanten thuis bezoe-ken. Daarbij bezocht ik vaak het gemeente-lijke re-integratiecentrum dat destijds nog in het wijkcentrum in Meijhorst was gevestigd. De afgelopen tweeëneenhalf jaar werkte ik voor de griffie, ter ondersteuning van de ge-meenteraad. In november 2012 bracht de ge-meenteraad een bezoek aan Dukenburg. Door

dit wijkbezoek van de gemeenteraad kwam ik in contact met de afdeling Wijkmanagement.’

Sinds wanneer werk je voor Dukenburg? ‘Vanaf 1 januari werk ik met veel plezier voor de afdeling Wijkmanagement. Mijn gebieden zijn Dukenburg en Noord (Lent en Ooster-hout). Mijn belangrijkste taken in Dukenburg zijn momenteel: regie voeren op het opknap-pen van het plein bij het winkelcentrum in Malvert, verder het opstellen van een wijkaan-pakplan in Tolhuis-Teersdijk en het onder-steunen van de wijkmanager bij Dromen over Dukenburg. Over alle drie deze onderwerpen hoop ik regelmatig iets te kunnen vertellen in de Dukenburger.’

Hoe kon je zo snel je inwerken?‘Om snel ingewerkt te worden heb ik eerst met Marjo alle wijken in Dukenburg op de fiets ver-kend. Daarna heb ik diverse dromen bezocht, zoals de opening van de zeecontainer, de Open

Coffee op donderdagochtend en het Afrikaans dansen. Binnenkort staat een bezoekje aan het huiskamerrestaurant op de agenda. Bij de Orangerie ben ik al meerdere malen geweest in verband met het plein bij het winkelcentrum. En de Duckendonk bezocht ik meerdere malen in verband met het wijkaanpakplan Tolhuis-Teersdijk. Wat mij opviel, toen ik door Duken-burg fietste, is dat het zo groen is. Het voelde voor mij ook helemaal niet als een stad, maar meer als een gezellig dorp.’ De inwoners van Dukenburg geven Inge veel positieve energie. Zij vindt het ongelooflijk mooi om te zien wat bewoners via hun dromen voor elkaar weten te krijgen.

Waar kom je vandaan? Inge blijkt een Brabantse te zijn. Ze is opge-groeid in Herpen, een klein dorp net over de Maas, niet ver van Nijmegen. Vroeger, toen zij met haar moeder en zus een dagje uit ging winkelen, was dat meestal in Nijmegen. Ook de Vierdaagse(feesten) bezocht Inge toen zij jonger was diverse malen. Inge studeerde Ne-derlands recht. Het was duidelijk dat Nijme-gen haar studentenstad werd. Na haar vierja-rige studie werkte zij twee jaar bij de gemeente ’s-Hertogenbosch en daarna nog één jaar bij de gemeente Eindhoven. Toen vond ze een baan in Nijmegen maar zij bleef met haar partner in Oss wonen.

Wat doe je in je vrije tijd?‘Ik houd van reizen. Dit jaar bezoek ik voor de derde keer Amerika. Daarvoor bezocht ik on-der andere Costa Rica, Ecuador en de Galapa-gos eilanden, IJsland, Noorwegen, en nog veel meer mooie landen. Mijn partner en ik vinden het op vakantie vooral leuk om dieren te fo-tograferen. De mooiste hangen op ons toilet, zoals een walvis, beer, aap, luiaard, krokodil. Alle muren hangen er mee vol. De mooiste foto is echter van een nestje egels uit eigen tuin. Ik houd verder van lezen, vooral van thrillers en van waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.’

Tekst: Janwillem KotenFoto Inge: Peter Saras Foto’s dieren: Inge van den Hoogen

‘Dukenburg voelt als een gezellig dorp’

Inge van den Hoogen, projectleider wijkaanpak

Page 8: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013

8

Mijn huisdier

Het huisdier van de bewoonster die dit ver-haal vertelde, was een poes. Die is anderhalf jaar geleden overleden en sindsdien is de naaste omgeving van het huis nog meer een zoete inval voor verschillende dieren uit bos en wei dan toen poes er nog was. Met name fazanten en heel veel vogels van andere pluimage zijn vaste gasten. Mezen, vinken, groenlingen, eksters, Vlaamse gaaien, de grote bonte specht: een waar vogelparadijs.

Doordat de Dukenburger tuin gelegen is op het meest zuidelijke puntje van ons stadsdeel komen ook vossen en dassen bij gelegenheid langs; gewoon even buurten. Net zoals ooit bevrijde nertsen van de fokkerij aan het kanaal in Malden! Losgelaten door het Dierenbevrij-dingsfront. Die nertsen hapten wel de kippen dood die destijds de tuin bevolkten… Huis en tuin in Dukenburg-Zuid grenzen aan het Vo-gelzangbos en de begroeiing lijkt deze ‘wilde’ dieren bescherming te bieden als ze ergens voor op de vlucht zijn. Dat geldt ook voor de fazanten, hoewel die met zo’n grote regelmaat in de tuin te vinden zijn, dat ze er eigenlijk zo’n beetje wonen. De bewoonster beschreef het uiterlijk van de mannetjesfazant en het was net of ze de vogel met woorden schilderde. In

de kleuren rood (ruim om het oog), stralend blauw/groen (hals met een witte ring), kastan-je- tot goudbruin voor het verenkleed op het lijf met de typische zwarte/lichtblauwe marke-ringen, de onderrug en buik met paarse nuan-ces. En niet te vergeten de prachtige staart van de man, goudbruin met zwarte strepen en wel 50 tot 60 centimeter lengte.

Op de eerste lentedag volgens de kalender sneeuwde het. Dat hield de buurkatten en -poezen mooi binnen, ook al hadden die het voorjaar in de bol. Want als er van die fluwe-len muizenvangers op pad zijn, laten vogels zich niet graag zien. Fazanten evenmin. Maar in die lentesneeuw zat daar opeens in de Wee-zenhofse tuin het fazantenvrouwtje zodanig uitdagend zaden te pikken, dat de fazantenman op haar afkwam. Hij gaf een ware voorstelling, blies zich zowat op om goede sier te maken en de aandacht van het vrouwtje te krijgen. Maar zij, zij pikte onverstoorbaar verder en toen ze het baltsgedrag van hem beu was, vloog ze ge-woon weg … Ach, in mei leggen alle vogels een ei, en ook de fazant hoort daarbij.

Tekst: Hette MorriënFoto: Justbin Carr

FazantSolidariteitDe mogelijke sluiting van het zwembad bracht veel roering in Dukenburg, waarbij ondermeer stichting de Zevensprong een van de instellingen is geweest die het voortouw nam en die bij coördinatie van de protesten en acties bemiddelde. Een groot scala van acties werd uit de kast gehaald, zoals een brede handtekeningenactie met als grote animators Henk van Gaal en het personeel van het zwembad, het oproepen van sprekers voor de burgerronde, een mailactie naar de gemeenteraadsleden en informatiespreiding over de platforms. Daarnaast had de Zevensprong ook ge-sprekken met individuele raadsleden. Tevens werden er gesprekken gevoerd met zwemvereniging Aqua-Novio en met mensen van het zwembad zelf. De Du-kenburger heeft mede door het signaleren van de sluiting voor de nodige publiciteit gezorgd, waardoor de actie vrij snel goed kon aanslaan. Kortom, in korte tijd werden collectieve acties in gang gezet die het stadsdeel volop in beweging brachten en die welhaast als een geoliede machine voortrolden.Hoewel op het tijdstip van het schrijven van deze column over het resultaat van deze acties niets met zekerheid kan worden gezegd, hebben deze acties al wel twee positieve punten opgeleverd.• Allereerst: het Dukenburgse netwerk van platforms en de Zevensprong konden soe-pel een actie genereren. Daarmee werd het bestaansrecht van deze Dukenburgse overlegstructuur ondubbelzinnig bewezen.• Wellicht nog belangrijker is dat ons stadsdeel in geval van nood als collectief naar voren kan treden en dan plots een grote onderlinge solidariteit toont die de individuele wijken overstijgt. Los van het succes die deze acties al of niet hebben gehad, is deze solidariteit van de burgers op zich - en gericht op het wel of wee van ons stadsdeel - al een buitengewoon groot winstpunt. Naast de vele ellende die de media de laat-ste tijd over Dukenburg hebben verspreid (denk aan de roering rond het miljoenen-project Skaeve Huse) kan Dukenburg trots zijn op de getoonde solidariteit!

Janwillem Koten

Page 9: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 9

Louis van Rijckevorsel is in meerdere op-zichten Citrofiel. Zijn vader was leraar Frans en had een buitenhuisje in Frankrijk. Daar ging het gezin Van Rijckevorsel dan ook enkele keren per jaar naar toe tijdens de vakantie, en wel in een Citroën GS of BX.

Zo’n Citroën heeft Louis ook wel gehad, maar hij is een grotere fan van de kleinere modellen. Vader had een behoorlijke Citroën-‘tik’ en dat werd bij Louis dus eigenlijk met de paplepel ingegoten. Naast gek van de Franse auto vindt hij Frankrijk nog altijd zijn favoriete vakantie-land.

Waarom vooral fan van de Eend?Louis woonde voorheen in het Brabantse Oos-terhout en had zijn werk in de provincie Zee-land. Het openbaar vervoer was daar destijds belabberd en op den duur kon hij wekelijks met een collega meerijden in diens Citroën 2CV, de ‘Eend’. Die collega bracht hem ook weer thuis, terwijl hij daarvoor wel zo’n 60 kilometer extra moest rijden. Louis heeft toen in 1997 zijn eerste auto aangeschaft, en jawel, een 2CV uit 1970. In feite bestaat deze auto nu nog, maar is in de loop der jaren steeds door-gebouwd en aangepast met misschien wel on-derdelen van tien andere 2CV’s, zelfs nog van een Eend uit 1963. Zijn Eend heeft de meest opvallende kleuren en de motorkap is bruin, gewoon van de roest. Louis hoort vaak opmer-kingen als ‘Is die auto wel in orde? Is hij wel gekeurd?’ Zijn auto is echter in prima staat en komt iedere twee jaar vrij gemakkelijk door de APK-keuring. Hij ziet weleens mensen stop-pen om een foto te maken van zijn regenboog-Eend.

Andere auto’sLouis heeft ook een Citroën Ami 8-break uit 1976. Deze gebruikt hij meer dan de Eend, omdat de twee kinderen daar achterin in de gordel kunnen. Op het ogenblik is hij druk be-zig om een andere Ami8-break (uit 1972) in de achtertuin geheel rijklaar te maken. Hij moet daarvan onder meer de bodemplaten en de dor-pels vervangen. Louis is jaren geleden het autovak ingerold en werd eerste monteur in een Citroën-garage. Dat sleutelen aan een auto vindt hij steeds heel leuk en uitdagend, vooral het lassen en werken met de slijptol. Ook doet hij alles aan het mo-torische gedeelte zelf, maar de elektronica aan de auto’s ligt hem niet zo. Hij vindt het vooral belangrijk dat zijn auto’s veilig de weg op kun-nen, maar het uiterlijk en het interieur acht hij

‘Het hoeft er niet puntgaaf uit te zien, maar wel leuk!’

Citrofiel

van ondergeschikt belang. Puntgaaf hoeft het dus allemaal niet te zijn.In zijn garage staat nóg een klus voor Louis te wachten: een Citroën- HY, een camper, in de volksmond vaak ‘golfplatenbus’ genoemd. Van deze auto moet vooral het gehele interieur worden gerenoveerd. Deze auto moet binnen niet al te lange tijd worden gebruikt voor de vakanties met het hele gezin.

Wat zijn de kosten van zo’n hobby?Louis geeft aan dat de aanschaf best prijzig is, maar de onderdelen (tegen inkoopprijs) vallen heel erg mee. Bovendien doet hij alles zelf en dat scheelt natuurlijk een heleboel.

Wanneer hij naar een nationale of internatio-nale Citroën-meeting gaat, is het altijd de Eend die hij daarvoor gebruikt. Iedere twee jaar is er een wereldmeeting; zo was hij in 2003 in Ita-lië, in 2009 in Tsjechië en in 2011 in Frankrijk. Vanwege de kosten heeft hij zo’n meeting in Zweden en Schotland niet bezocht en gaat hij dit jaar ook niet naar Spanje. Wel bezoekt hij elk jaar in het pinksterweekeinde het Citroën-treffen in Xanten, net over de grens in Duits-land. Dat is altijd een bijzonder gezellige hap-pening met veel Nederlanders maar ook Duitse liefhebbers, ongeveer fifty-fifty.Vanaf 2014 wordt de belastingwetgeving voor oldtimers aangepast: de oldtimers van 25 jaar en ouder kunnen tot nu toe belastingvrij de weg op, maar die leeftijd wordt dan verhoogd naar 40 jaar. Louis heeft best geluk, want slechts voor één auto hoeft hij de overgangsregeling te gebruiken. Met name voor eigenaars van zware auto’s die op diesel of gas rijden wordt dit dan een moeilijke afweging.

Tekst: Peter van KraaijFoto’s: Jacqueline van den Boom

Louis van Rijckevorsel

Page 10: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201310

‘Onze fractie kent Dukenburg goed.’ Dat zegt Noël Vergunst, fractievoorzitter van GroenLinks in de Nijmeegse gemeenteraad. Zelf heeft hij in een maisonnette in Malvert gewoond. Fractieleden Pepijn Oomen en Faysal Zouay hebben jaren doorgebracht in respectievelijk Tolhuis en Zwanenveld.

NADERENDE VERKIEZINGEN

Op 19 maart 2014 zijn er weer ver-kiezingen voor de gemeenteraad. Vóór aanvang van de huidige raads-periode hebben de politieke partij-en in de Dukenburger aangegeven wat zij voor Dukenburg willen berei-ken. In een korte serie bespreekt de redactie met de fractievoorzit-ters wat er van die voornemens terecht is gekomen. In dit nummer Noël Vergunst van GroenLinks en Hayke Veldman van de VVD.

Noël Vergunst

‘We zorgen dat voorzieningen, die mensen belangrijk vinden, blijven’

Dukenburgers hebben steeds meer de indruk dat de gemeente ze links laat liggen. het zwembad in Meijhorst en de Lindenberg in Al-denhof dreigen te vertrekken en wat komt er-voor terug? Skaeve huse en een crematorium.‘Dat vind ik jammer, omdat het niet zo is’, zegt Vergunst. ‘De gemeente heeft zich niet terug-getrokken. Er wordt niet meer gedacht van-uit een grootschalig idee, zoals bij hart voor Dukenburg. Het wordt nu stukje bij beetje aangepakt. Winkelcentrum Malvert zou eerst verdwijnen, maar blijft toch. Het college gaat proberen er iets mee te doen. Wijkcentrum Du-kenburg gaan we opknappen. Winkelcentrum Meijhorst is wel een probleem. De herbouw zou betaald worden uit de verkoop van appar-tementen. Maar mensen kopen geen apparte-menten meer in Meijhorst. Zie ook de Heeren van Nijmegen bij Winkelcentrum Dukenburg.

Beloftes aan DukenburgBegin 2010 beloofde GroenLinks het volgende voor Dukenburg: ‘• We zorgen voor een goed alternatief voor Winkel-centrum Malvert. • Realisering van een natuurspeeltuin op de Staddijk. • Du-kenburgse probleemgezinnen hebben recht op één hulpverlener. • We houden de groene plekken in Dukenburg écht groen. • Geen bebouwing op de Wolle-weide, het Uilenbosje, het Douglasspar-renbosje et cetera!’Alle beloften zijn of worden gereali-seerd, alhoewel niet altijd zoals toen ge-dacht (Winkelcentrum Malvert).

Daar moest een deel van de koopflats in huur-flats omgezet worden om ze gevuld te krijgen.’

‘Het college stelde een jaar geleden voor om het gemeenteloket in Meijhorst te sluiten. Van-achter het bureau gedacht kun je dat uitleggen. Wij hebben het initiatief genomen om dat te-rug te draaien. Dat gevoel komt nu weer naar boven bij de dreigende sluiting van bad Du-kenburg. Wat ons betreft blijft het open. Wij ondersteunen wel het idee om het goedkoper in eigen beheer te doen.’

Welzijn‘In Dukenburg is een beursvloer met welzijns-werkers, bijvoorbeeld Het Inter-lokaal, Tan-dem en het sociale wijkteam. Het is een goede mix van preventief werken. Onze wethouder Bert Frings heeft nieuw beleid ingezet. Dat heeft nog tijd nodig. We moeten niet meer den-ken vanuit de organisaties, maar denken vanuit de mensen zelf. Nu is het even dubbelop. Er zijn bijvoorbeeld zichtbare schakels, regie-teams en sociale wijkteams. Het eindplaatje is alleen werken met sociale wijkteams.’

Gerealiseerd‘Het beeld is: we zorgen dat voorzieningen, die mensen belangrijk vinden, blijven. Onze fractie heeft geluisterd naar de bewoners, bij-voorbeeld door niet te bouwen in het Uilen-

Politici en Dukenburg

bosje. We hebben drie jaar geleden op verzoek van de bewoners gezorgd voor een ontmoe-tingscentrum in Zwanenveld. Ik ben blij dat bewoners zelf met ideeën komen. Daar willen wij met zijn allen heengaan. Daar kun je wij-ken mee vooruit helpen. We moeten de Duken-burgse wijken diverser en beter maken. Mijn grootste angst is dat de zaak stopt, niet alleen in Dukenburg. Net als de gemeentes hebben ook de woningcorporaties minder geld dankzij dit kabinet. De corporaties lossen dat op twee manieren op: schandalige huurverhogingen en niet investeren. Het wordt er alleen maar slechter op’

‘Mijn hartenkreet is: wij weten echt wel wat er leeft in Dukenburg. We vergeten het niet. Als je iets wil, trek aan de bel.’

Tekst: René van BerloFoto: Jacqueline van den Boom

Page 11: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 11

Hayke Veldman

‘Mensen moeten zelf hun stappen kunnen zetten’

Beloftes aan DukenburgBegin 2010 beloofde de VVD het vol-gende voor Dukenburg: ‘In de komende periode wil de VVD dat er in Dukenburg aandacht is voor groen, speelplekken, parkeerplaatsen en andere onbebouwde locaties die de kwaliteit van de woonom-geving vergroten.’‘Verder wil de VVD de achterstand in wijken aanpakken, door het tegengaan van taalachterstanden, door integratie en door mensen naar werk te leiden.’Veldman nu: ‘Groen, spelen en parkeer-plaatsen zijn onze inzet geweest. Parke-ren is een blijvende uitdaging. Wij zijn geen voorstander van het uitbreiden van betaald parkeren of het vergunningen-gebied. De gemeente is terecht gestopt met gesubsidieerde arbeid. hatert werkt werkt. Maak zoiets ook voor Dukenburg: dicht bij de mensen ondersteuning bie-den, ook de drang en dwang dichtbij.’

Politici en Dukenburg

‘In de tegenbegroting van de VVD is het openhouden van Sportfondsenbad Duken-burg financieel geregeld.’ Dat zegt Hayke Veldman, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Nijmegen.

‘Stadsdeel Dukenburg is net zo belangrijk als de andere stadsdelen’, vervolgt Veldman. ‘In elk stadsdeel zijn voorzieningen nodig. Dukenburg is een hartstikke mooi en groen stadsdeel. Er zijn heel veel mensen die hier met veel plezier wonen. Ze zijn terecht trots op hun wijk.’

‘De VVD is op meerdere fronten zichtbaar geweest. We waren het eens met de wensen van de bewoners bij Hart voor Dukenburg. De plannen van toen hebben we deels weten aan te passen. Het is heel jammer dat door de crisis het nu niet tot ontwikkelingen komt zoals bij het winkelcentrum Meijhorst.’

‘De VVD heeft ook aandacht voor de jongeren in onder andere Meijhorst. Jongerencentrum de Horizon was op het investeringslijstje prio-riteit 8 bij het college. Bij ons was het prioriteit

4. Bij het college zie je het nu niet meer terug. Het is nu aan de collegepartijen GroenLinks, PvdA en D66 om dit met hun meerderheid in de raad weer te repareren.’

Skaeve Huse‘Als het aan ons had gelegen, zouden de Skae-ve Huse in Weezenhof er niet komen. Wee-zenhof is weliswaar de minst slechte keuze, maar daarmee nog steeds een slechte keuze. Waarom niet in regionaal verband gekeken? Er is niet eens een poging ondernomen om dat te doen. Dus hebben we nee gezegd.’

BibliotheekSommige Dukenburgers zijn bang dat na de sluiting van het politiebureau en de mogelijke sluiting van zwembad Dukenburg en Linden-berg Aldenhof ook de bibliotheek vertrekt.‘Drie filialen van de bibliotheek in Nijmegen is genoeg’, zegt Veldman. ‘Bibliotheek Zwa-nenveld blijft open. Die moet wat ons betreft uitgebeid worden.’

‘Twintig procent van de bijstandsklanten woont in Dukenburg. VVD wil een Dukenburg

werkt à la hatert werkt. De gemeente doet nu onvoldoende. We moeten met de ondersteu-ning dicht bij de mensen zitten. In Hatert en eerder Oud-West werkte dit.’

Diverse wijkenVeel gemeenten proberen eenzijdige opbouw van wijken te doorbreken door voor mensen met een hoger inkomen huizen te bouwen in traditionele arbeiderswijken. Veldman: ‘In Nij-megen is het net andersom. Hier krijgen men-sen met een laag inkomen voorrang in wijken als Nijmegen-Oost. Dat is een wassen neus. Je moet het doen à la Rotterdam: daar wordt een concentratie van mensen met een laag in-komen voorkomen door grenzen te stellen aan nieuwe instroom met een laag inkomen.’

Veiligheid‘In verschillende wijken spelen ook veilig-heidsproblemen. Veiligheid is een groot goed. Mensen moeten zich veilig voelen in hun wijk, huis en omgeving. Wij willen daarom een aan-tal bezuinigingen van dit college terugdraaien.’

‘In the end moeten mensen zelf hun stappen kunnen zetten. De overheid moet ze steunen waar dat nodig is. Maar, mensen kunnen heel veel zelf, soms veel meer dan ze zelf denken.’

Tekst: René van BerloFoto: Jacqueline van den Boom

Page 12: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013

12

Broodkorst Ik scheurde de bladzijde van de Loesje-kalender waarop stond: ‘De herinneringen die je later wilt hebben, moet je nu maken.’ Op die zaterdagochtend lag ik heel lang op bed mijn eigen werkweek te evalueren. De kranten stonden vol met onderwerpen over wereldwijde polarisatie en geschillen om het gelijk dat over de rug van doden en vluchtelingen elders bevochten wordt. ‘Wij moeten ze goed bewapenen!’ riepen de vrienden van beide kanten. Het landelijke nieuws vol verwijten van de oppositie aan het adres van de regering. Sommige van deze partijen maakten tot voor kort deel uit van de regering. De regeringspartijen poog-den vele kromheden recht te praten.

Het Nijmeegse katern berichtte enerzijds over de forse bezuinigingen op vele voor-zieningen en anderzijds de scoorprojecten waar nog steeds middelen voor te vinden zijn. Het Groene Hert (een goede zaak) ging, ondanks het gemeentelijke reanima-tiegeld, failliet. De provincie die Gelders

geld aan prestigeprojecten van de partijen die het college van Gedeputeerde Staten vormen uitgeeft, belooft flink bij te dragen aan een WOII-museum in Nijmegen. Een overbodige investering naast de canon van de Neder-landse geschiedenis in Openluchtmuseum Arnhem en vele andere musea en gedenk-plaatsen. Waarom geen aandacht voor de andere oorlogen van afgelopen zeventig jaar waar Nederland (soms) ook bij betroken was? De oorlogsveteranen van Korea, Libanon, Bosnië, Irak en Afghanistan, of tienduizenden in Nederland gevestigde vluchtelingen, die mede getraumatiseerd zijn geraakt omdat weinig bekend is over hun landen en missies,

hebben recht op het vertellen van deze geschiedenis. Ook goed voor de toestroom van ‘Bevrijdingstoeristen’ in de Waalstad!

O ja, straks kunnen de in de watten geleg-de oosterlingen van deze stad een duikje nemen in de metamorfose die Erica Terp-stra heet. Fietsend naar het Winkelcentrum Dukenburg, zocht ik in mijn gedachten naar de verklaringen waarom ons stadsdeel als broodkorst wordt gezien. Hebben deze blijmoedige korstjeseters geen recht op voorzieningen?

Om een weekend zonder schuldgevoel te hebben, heb ik mij solidair verklaard met de medemensen die als korst worden gezien: ik heb laten weten dat ik het ontwikkelings-samenwerkingsbeleid van Rutte II kort-zichtig vind. Een petitie getekend tegen de strafbaarstelling van ongedocumenteerde vluchtelingen. Met mijn handtekening voor het behoud van zwembad Dukenburg voor onze ouderen en kinderen, liet ik mijn stem horen. Helemaal in de geest van Loesje.

Qader Shafiq (Foto: Lilia Volkova)

Dit jaar vond er geen Dukenburg Presen-teert plaats. Veel Dukenburgers vonden dit jammer en hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om te bespreken of en hoe Dukenburg Presenteert voortgezet kan worden.

De twintig aanwezige bewoners en profes-sionals waren het er unaniem over eens dat er een vervolg moet komen. Vanwege de or-ganisatie wordt dit pas in 2014. Dit geeft de groep bewoners de tijd om ook goed naar de opzet van Dukenburg Presenteert te kijken. De bewoners willen dat Dukenburg en de Duken-burgse clubs en organisaties zichzelf op deze dag presenteren. Wat is er allemaal te doen in Dukenburg? Welke talenten lopen er rond die zich op het podium willen laten zien? Er was een breed gedragen gevoel dat de kramen van commerciële verkopers niet meer in dit con-cept passen. Ook wil de werkgroep nadenken over een minder statische vorm van markt-kraampjes. Zij denkt na over het ontwikkelen van themaplekken met workshops, bijvoor-beeld rondom sport, cultuur, eten et cetera.

Voor de verdere uitwerking is er een organi-satiecomité opgezet, bestaande uit negen be-

woners. Zij gaan het concept verder uitwer-ken. Daarna vindt de daadwerkelijke organi-satie plaats. Hiervoor zijn vele handjes nodig! U kunt van alles doen, van het zoeken naar sponsors, het regelen van vergunningen, het enthousiast maken van clubs en verenigingen,

het organiseren van een modeshow et cetera. Indien u het leuk vindt om hierbij te helpen, meld u zich dan aan bij Nico de Boer, e-mail: ‎[email protected]

Tekst en foto: gemeente Nijmegen

Doorstart Dukenburg Presenteert?

Vergadering over de voortzetting van Dukenburg Presenteert

Page 13: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 13

Frans van Driel en Tanja Groenveld - bei-den politieagent - maken deel uit van het Veiliger WijkTeam-Meijhorst (VWT-Meij-horst). Dat team bestaat uit vijf personen: Tanja en agent Bas Boersma zijn lid vanuit de politie, Martien Duits en Shahin Sadr vanuit het Bureau Toezicht & Handhaving, terwijl Frans de regiehouder, coördinator daarvan is. (Frans is ook de wijkagent voor de wijken Aldenhof, Meijhorst, Tolhuis en Staddijk.)

Wat is dat VWT?In Londen (Engeland) bestond al enige tijd het Safe neighbourhood Police in wijken met problemen. De toenmalige districtschef van de politie Gelderland-Zuid vond dat ook wel iets voor Nijmegen. Per 1 januari 2010 werd toen het VWT voor het eerst samengesteld voor Meijhorst, terwijl daar later ook de wijken Ha-tert en Neerbosch-Oost bij kwamen.Op de fiets zijn de leden van het VWT te zien in de wijk. Daardoor zijn zij dicht bij de bur-gers, de wijkbewoners en heel benaderbaar. Op de vrijdagse markt bij het winkelcentrum Meijhorst zijn zij de laatste maanden ook enige uren, want daar komen veel mensen en spreken gemakkelijker de VWT-leden aan en omgekeerd. De mensen in de wijk moeten zelf aangeven wat er leeft en wat belangrijk is in het kader van de algehele veiligheid; dat moet niet van bovenaf bepaald worden.Frans is dus regiehouder. Hij coördineert de problemen in de wijk, bekijkt wat er te doen valt en zorgt voor het aansturen van het maken van de noodzakelijke contacten. E-mailberich-ten worden altijd beantwoord en vaak leggen de VWT-leden een eerste contact met instan-ties. Zij functioneren echter niet als een post-bode voor berichten over en weer, maar willen wel even tussenpersoon zijn.

SamenwerkingTanja en Frans benadrukken de samenwerking die van het allergrootste belang is. Niemand, ook geen individuele instantie kan problemen alleen oplossen. Daarom heeft het VWT con-tacten met bij voorbeeld de straatcoaches en jongerenwerkers, de scholen, de kerk en de ondernemers. Eens per maand is er overleg waarvoor ook regelmatig uitnodigingen gaan naar voornoemden, naar gemeentelijke instan-ties als het sociaal wijkteam en het regieteam, naar woningcorporaties.Het Veiliger WijkTeam blijkt niet alle wijkbe-woners iets te zeggen, maar wel die agenten op de fiets die steeds door de wijk rijden.

‘Echte samenwerking, daar draait het om!’

Frans van Driel en Tanja Groenveld

Hoe nu verder?De vanaf 2010 ingeslagen weg blijkt een heel goede te zijn! Er is veel verbeterd dankzij de prima samenwerking. Deze manier van wer-ken wordt ook in andere wijken van Duken-burg gevolgd: dichtbij en heel transparant. Tanja en Frans benadrukken het steeds elkaar blijven zoeken en het maken van verbindingen én deze onderhouden. Het liefst moet dat zo-als nu laagdrempelig zijn. Een soort van open spreekuur in het wijkcentrum lijkt hen niet te werken. Mensen lopen dit nietsvermoedend

voorbij of vinden de drempel mogelijk dan toch weer wat te hoog. Gewoon buiten op straat zijn de contacten het beste te leggen. (Zo’n spreekuur is in Hatert al eens opgezet en bleek daar niet te werken, wél het mobiele politiesteunpunt tijdens de wekelijkse markt.)Contact met wijkagent/regiehouder van het VWT: [email protected]

Tekst: Peter van KraaijFoto: Jacqueline van den Boom

Page 14: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201314

De Dukenburger bezocht Johan van Wilde-ren (69) om te informeren naar zijn activi-teiten bij de Dierenambulance van de Die-renbescherming Nijmegen, Den Bosch en omstreken.

Zijn drie poezen begroetten ons bij onze bin-nenkomst. Een poes is bij hem thuis in Tolhuis geboren, de andere twee poezen zijn als zwerf-katten door hem geadopteerd. Zijn liefde voor dieren toont ook zijn mooie zoetwater aqua-rium, een hobby van Johan, die hij al heel lang koestert. Hij verzorgde indertijd mee bij Casa Aqua, het clubblad van deze aquariumvereni-ging, en deed keuringen van aquaria bij de le-den. Een andere hobby van hem is tuinieren. Hij zat in het bestuur van de volkstuinenver-eniging in Hatert. Lange tijd heeft hij ook een hond verzorgd.

Zijn liefde voor dieren bracht hem bij de Die-renambulance om daar als vrijwilliger zich verdienstelijk te maken. Dit doet hij inmiddels al weer heel wat jaren. Van oorsprong is Johan vrachtwagenchauffeur. Hij beoefende dit vak 27 jaar lang bij een internationaal transportbe-drijf. Hij heeft ook een tijd de bibliobus gere-den. Zijn groot rijbewijs en zijn lange ervaring op de weg komen goed van pas. Hij verzorgt dan ook het transport van de Dierenambulance.

De regio van de Dierenbescherming Nijme-gen-Den Bosch is groot en strekt zich uit van Nijmegen tot Oss, Den Bosch en Waalwijk, de Bommelerwaard en Midden-Betuwe. Jo-han werkt voornamelijk in de regio Nijme-gen, maar zijn hulp is ook vaak nodig in de andere gebieden. De Dierenambulance heeft in deze regio drie ambulances ter beschikking

Dierenvriend Johan van Wilderen

met vijf chauffeurs voor de regio Nijmegen. De Dierenambulance ontvangt geen subsidie, maar moet het hebben van sponsoren en van eenmaal per jaar een collecte. De Dierenambu-lance heeft, gelet de lange werktijden voor de medewerkers en de onregelmatige tijden, be-hoefte aan versterking met vrijwilligers. Deze doen onder begeleiding een aantal maanden kennis en ervaring in dierenhulp op.

Tijdens ons gesprek kwam bij Johan weer een verzoek binnen voor assistentie, en dit op zijn vrije avond… Neen zeggen kan hij niet bij een dier in nood. Neen zeggen kon hij ook niet toen hij gevraagd werd voor andere vrijwilligers-klussen. Zo hielp hij mee bij de Klaasmarkt van de kerk en bij activiteiten organiseren voor de jeugd in de buurt of elders in Dukenburg.

Vijftien jaar post van gemeenteNu bezoekt hij scholen om over het werk van de Dierenambulance te vertellen. Een verhaal van Johan is dat hij een speeltuintje in de buurt voor de kinderen wilde aanleggen en daarbij toestemming vroeg aan de gemeente. Vijftien jaar (!) lang stuurde de gemeente hem, steeds in december, een brief, dat de aanvraag in behandeling is… Zijn werk bij de Dierenam-bulance heeft hij al doende geleerd onder het motto ‘de beste ervaring is de praktijk’. Van zijn collegae kreeg hij in de begintijd ook veel steun. In de stad Nijmegen rijden de collega’s van de DAN (Thijmstraat Nijmegen). Daar-naast werken ze samen met de dierenarts en het dierenasiel. Veel steun krijgt hij ook van de dierenpolitie en de brandweer bij de hulp-verlening aan de dieren. Ook de politie helpt waar nodig. Johan: ‘We maakten eens mee in het Wijchens Meer, dat een zwaan vast zat met

zijn snavel in een rattenval. Wat te doen? De brandweer gebeld. Deze verleende assistentie en dook met duikerspakken het water in om de zwaan naar de oevers te kunnen dirigeren. Met de hand heb ik de zwaan toen kunnen vangen en kunnen bevrijden. Tijdelijk werd de zwaan daarna verzorgd in de vogelopvang. Genezen, blij en opgelucht is de zwaan weer vrolijk het meer in gefladderd.’

Zo wordt er heel wat en veelsoortige hulp ge-vraagd. De opvang van zieke en gewonde die-ren, ingrijpen bij verwaarloosde dieren samen met de Dierenbescherming, het steriliseren of castreren van verwilderde katten, het dier brengen naar de dierenarts, als de eigenaar daar zelf niet toe in staat is, enzovoort enzo-voort. Het werk wordt waar nodig in een ploeg gedaan. Het kan klein vee, maar ook evengoed groot vee betreffen. Om het werk goed te kun-nen doen maakt hij soms lange dagen. Probeer maar eens - en het gebeurt echt allemaal - een weggelopen hangbuikzwijntje te vangen of een gewonde ree… Of een ontsnapte slang, struisvogel of haas te pakken te krijgen… Materialen die daarbij nodig kunnen zijn, zijn onder meer een draagbaar, dwangstokken, tan-gen, kooien, verbandmiddelen, ontsmettings-middelen, paardentrailers en een boot.

DekentjeVervolgens worden de dieren eventueel bij de verschillende soorten dierenopvangcentra gebracht. Johan: ‘Of een dekentje… Ik moest eens een zware Sint Bernardshond in de bus zien te krijgen. Het dier weigerde permanent. Tot de eigenaresse kwam aanhollen. Ze legde een dekentje in de wagen en spontaan sprong de hond in de wagen op het dekentje. Had ik dat nu maar eerder geweten…’ Nu doet hij dat standaard bij de opvang van een hond. ‘Het meest vrolijk en dankbaar ben ik als alles weer “op zijn pootjes terecht komt” en het dier er gezond en wel weer boven op komt. Een dier dat het niet levend er van afbrengt, naar het crematorium brengen, kan ook bij het werk behoren. Of een hond bevrijden die aan een boom is vastgebonden zonder eten en drinken, omdat zijn eigenaar ervan af wilde.

Meer informatie: Dierenbescherming Nijme-gen-Den Bosch e.o. 088 811 34 00.Dierenambulance Dierenbescherming Nijme-gen-Den Bosch e.o.: 088 811 34 10.Telefoon Landelijk Meldpunt Dierenleed (schakel naar Dierenambulance of Dierenpo-litie): 144.Kijk ook eens op http://nijmegen-denbosch.dierenbescherming.nl

Tekst en foto: Theo Vermeer

Op de Dierenambulance van de Dierenbescherming

Page 15: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 15

Willem van Wely en zijn vrouw Willemijn hebben in 2010 hun huis in Weezenhof deze naam gegeven. Het had ook Imagine, c’est à toi que ça arrive kunnen zijn, maar de eer-ste versie vond Willem mooier. Vrij vertaald betekenen beide Franse zinnen: Je zult het maar hebben!

Dit kan zowel positief als negatief opgevat worden. (Op het ogenblik is er een tv-pro-gramma van BNN met eenzelfde naam dat over jongeren met veel en ernstige gebreken gaat.)

Waarom deze naam en in het Frans?Willem ontmoet veel verschillende mensen en vindt dat er vaak veel gezeurd en geklaagd wordt over van alles en nog wat: ‘Je moet eens weten wat mij nou weer overkomen is!’/’Ja, je zult het maar hebben!’ Willem gaat hier niet in mee, al heeft hij ook wel wat meegemaakt in zijn 77-jarige leven. Het huis had eerst enkele maanden de naam Avec un peu de retard (vrij vertaald: Beter laat dan nooit), maar dat vond hij te simpel net als bij voorbeeld Carpe Diem. En de huidige naam in het Frans is natuurlijk wat sierlijker dan een tekst in het Nederlands.

Het bord zelfBoven de zijdeur van het huis had Willem des-tijds zelf een afdakje gemaakt. Op de rand daar-van paste precies een naambord, klein, strak en

Huizennaam: Imagine que c’est toi qui es à sa place

niet schreeuwerig. Willem heeft dat ook zelf gemaakt: op een kleine kunststof plank heeft hij met zijn boormachine gaten achter elkaar geboord die sleuven werden waaruit dan de goede letter gevormd werd. Dat gebeurde al-lemaal in zijn schuur waar hij nogal wat tijd doorbrengt. Willemijn noemt haar man dan

ook weleens gekscherend een echte schurist. Daar is hij veel aan het klussen en knutselen, daar probeert hij apparaten eerst zelf te repa-reren. Dat doet hij ook voor buren, want waar zij wonen heerst een bijna dorpse sfeer, met elkaar helpen, zoveel en indien nodig, en een gepaste sociale controle. Willem is ervan over-tuigd dat dit over een jaar of tien gemeengoed is geworden wat hij een goede zaak vindt.Waarom het bord niet boven de voordeur prijkt is ook duidelijk en overdacht. De zijdeur is voor de meeste mensen in hun familie- en vriendenkring dé toegangsdeur. Bovendien zou het boven de voordeur uit het zicht hangen, terwijl het bord wel mag opvallen en vragen oproepen. Bij een eventuele verhuizing gaat het bord overigens niet mee, want de emotie achter deze naam hoort volgens Willem bij dit huidige woonhuis. Op een ander huis komt mogelijk wel weer een andere naam.

Uw redacteur ontmoette Willem op een wat het weer betreft nogal grijze zaterdagochtend. Willem zelf vindt het leven echter vooral een feest; tegenslagen van tijd tot tijd horen daar gewoon bij. Hij wil op de valreep ook nog kwijt, dat hij bij veel mensen gebrek aan en-thousiasme bespeurt. ‘Heb toch respect voor elkaar, onderschat elkaar toch niet!’

Tekst: Peter van KraaijFoto’s: Jacqueline van den Boom

Willem van Wely

Page 16: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013

16

Zondags geopendHoewel het Winkelcentrum Dukenburg al-leen nog maar in december koopzondagen kent, is dat met de meubelboulevard al anders en in de binnenstad is het op de koopzondagen een drukte van belang. Voor veel mensen is de zondag als shopdag al niet meer weg te denken. Lang is het in Nederland zo geweest dat door de week de kerk gesloten was en zondags de winkels.

De vakanties staan weer voor de deur of zijn voor velen al begonnen en in het bui-tenland doe je heel andere ervaringen op. De winkels zijn zeven dagen open en vaak tot ’s avonds laat en ook de kerken zijn altijd open: het concurreert niet maar speelt samen. Die wonderlijke tegenstelling in Ne-derland had iets met zondagsrust te maken en met twee manieren van leven: door de week en zondags.

We zien dat verschuiven: de winkels gaan al meer open op zondag, de zondag wordt steeds meer ‘een dag van de week’ en aan de andere kant zien we dat de kerk al meer deel wordt van de samenleving en zeven dagen per week bereikbaar is.

De Ontmoetingskerk zal zondags geopend zijn, ook al is het winkelcentrum Meijhorst dan gesloten, maar ook door de week is die Ontmoetingskerk open voor stiltezoekers, voor een kaarsje branden, voor een ge-sprek, een cursus, een kop koffie. Eigenlijk een goede combinatie winkelen en kerken. Wij vinden het fijn als mensen eens komen ‘shoppen’, door de week, maar ook ‘zon-dags geopend’.

Johan Dorst, predikant Ontmoetingskerk(Foto: Bart Noordijk)

In de afgelopen periode is in overleg met be-woners het Groenplan Dukenburg voor de wijk Weezenhof definitief geworden. In de inspraakrondes is actief overleg geweest en is een nauwe samenwerking ontstaan tussen gemeente en bewonersvertegenwoordiging. De ontwerpen voor het onderhoud en de re-constructies zijn nu definitief en te vinden op de website van gemeente Nijmegen.

Na de eerste inspraakronde op 5 en 12 maart bleken bewoners over de meeste werkzaam-heden het al snel onderling eens te kunnen worden. Echter was voor de aanpak van de Iepenlaan langs de 11e en 12e straat nog een extra avond nodig, op 9 april, om voldoende duidelijkheid te krijgen en een keuze te maken. Tijdens de afsluitende inspraakronden op 23 en 24 april werden de aangepaste plannen ge-presenteerd en zijn de puntjes op de ‘i’ gezet.De aanpak van de Iepenlaan riep terecht een aantal goede vragen op. De impact van het rooien van de bomen is op korte termijn na-melijk visueel erg groot. Tegelijkertijd is de iepziekte onvoorspelbaar en van grote invloed, waardoor – als de bomen nu behouden zouden blijven – er in de komende jaren onherroepe-lijk grote gaten ontstaan in de bomenrij. Hier-door zou de laanstructuur en het eenduidige beeld verloren gaan. Na een goede overweging hebben de bewoners ervoor gekozen om de ie-

Groenplan Dukenburg in Weezenhofpen nu te laten rooien en vervangen voor een nieuwe laan van elzen. De nieuwe bomen die worden geplant zullen van gelijke grootte zijn als de elzen die in 2009 aan het begin van de straat zijn aangeplant, zodat de laanstructuur in lijn en grootte wordt voortgezet.De Groengroep Weezenhof is een belangrijke gesprekspartner in het hele proces geweest. Het ontwerp en de soortkeuze is in een con-structieve en gelijkwaardige samenwerking tot stand gekomen. Aan hun basis voor de samenwerking lag de (bewoners)groenvisie voor Weezenhof, die in 2012 door het platform Weezenhof is vastgesteld. Veel van de punten uit de visie zijn uiteindelijk overgenomen in het definitieve plan. Als projectteam van de gemeente zijn we erg blij met het verloop van het proces en de sa-menwerking in Weezenhof. En tevreden met het resultaat van de ontwerpen. Wij nodigen u uit om deze te bekijken op www.nijmegen.nl (inwoners – uw wijk - Dukenburg – Groenplan Dukenburg).De uitvoering van de werkzaamheden start na de zomervakantie. Bewoners van Weezenhof ontvangen hierover te zijner tijd nog een huis-aan-huis brief. Tekst: Robert Tannemaat,Projectleider Groenplan DukenburgFoto’s: Jacqueline van den Boom

Page 17: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 17

Sportpagina

Bridge doet mij evenals het bekende bord-spel monopoly aan de crisisjaren dertig her-inneren. Het was een saaie tijd met weinig geld en bridge en monopoly werden toen veel gespeeld om zich op goedkope wijze te amuseren. Ik herinner me dat mijn moeder graag bridge met onze nichtjes speelde, die er zeer bedreven in waren en zelfs Limburgs kampioen werden.

Bridge wordt als een koninklijk kaartspel bij uitstek beschouwd. Het blijft een spel met veel allure. Bridge bestaat nu ongeveer 100 jaar. Het spel is in grote trekken gelijk gebleven zoals voor de Tweede Wereldoorlog al werd gespeeld. Hoewel het hoogtepunt van het bridgespel rond die oorlog lag, is bridge onge-meen populair gebleven, vooral bij de oudere generaties. Rond dit moeilijke spel is zelfs een hele industrie ontstaan, met cursussen, kran-tenrubieken, beroepsspelers, verenigingen, boeken, wedstrijden, bridgeclubs, reizen et ce-tera. Het is een gezelschapsspel dat velen con-tact en genoegen schenkt, waarbij men zich op intelligente wijze met dit mooie spel kan amuseren. Je kunt bridge voor de ouderen zelfs een uitstekende vorm van geheugentraining noemen. Kortom, het spel is nog steeds zeer relevant en onovertroffen als kaartspel. Bridge

Dukenburgse bridgeclub De Ruimte

wordt over de hele wereld in alle continenten gespeeld. Men zegt wel eens dat het spel in Is-tanbul vooral door Russische emigranten rond 100 jaar geleden is uitgevonden en van daaruit zich over de wereld heeft verspreid. Vooral in de VS en de Angelsaksische wereld werd dit spel al vroeg geïntroduceerd en verder ontwik-keld. De VS leverde veel jaren de topspelers. In mijn jeugdjaren waren de Italianen een lan-ge tijd onovertroffen in dit spel.

DukenburgIn Dukenburg wordt veel bridge in vereni-gingsverband gespeeld. In het wijkcentrum in Meijhorst zijn niet minder dan drie bridgever-enigingen actief, met ieder een eigen type pu-bliek. Men heeft speeltijden op dinsdagavond, dinsdagmiddag en woensdagmiddag. Bridge

is dus best populair in Dukenburg. De kans is zelfs groot dat de belangstelling weer gaat toe-nemen. Dinsdag is de avond van de vereniging Kwetsbaar waarover we al eerder in dit tijd-schrift berichtten. Dit keer willen we de aan-dacht richten op de woensdagmiddagbridgers: bridgeclub De Ruimte. Deze club bestaat nu ongeveer 25 jaar en is begonnen in een ruimte in de Hippe Hoogbouw in Weezenhof, onder in de flat (garage). Toen deze ruimte te klein en te rokerig werd, is men naar het Wijkcentrum Dukenburg in de Meijhorst uitgeweken. Daar kaart men na al weer jaren iedere woensdag tussen 14 en 17 uur wedstrijdbridge. Er zijn circa zestig spelers die zich al inspannend en denkend goed vermaken. Aan deelnemers geen gebrek dus.

We spraken met mevrouw Jeanneke Charles die de organisatie leidt. Zij regelt de zaal, de kaartspelen en de kaarthouders en zorgt dat men comfortabel met zijn allen kan bridgen. Anneke Huigen is de spelleidster en arbiter. Zij verzamelt de spelresultaten, controleert de puntentelling en treedt op bij eventuele con-troversen. Men speelt echter met nadruk geen competitie, want de club geeft bridgers de ruimte om niet iedere woensdagmiddag op te moeten dagen. Ook Marja Gaertner behoort tot de kerngroep van De Ruimte. De organisatie is klein, maar het aantal spelers is juist daardoor groot.

RuimteHet aardige van de bridgeclub De Ruimte is dat deze club ook de ruimte geeft aan gasten. Ieder die zin heeft om aan te schuiven is welkom. Dat is de charme van de vereniging. Want je hebt bij deze gasten spelers van uiteenlopende kwaliteit. Soms zeer goede spelers, soms be-trekkelijke beginners. Je hebt daardoor een meer gevarieerd spel. Wie dus een serieuze speler is kan komen. Wel wordt per persoon 1,50 euro als middagbijdrage gevraagd. Het liefst heeft men als men als paar komt. Dan betaalt men uiteraard 3,00 euro. Het merendeel van de bridgeclubleden is 50-plusser, zowel dames als heren, het meeste dames echter. Wie meer wil weten kan mevrouw Charles opbel-len: (024) 344 31 34. Zij informeert u graag.

Tekst: Janwillem KotenFoto’s: Theo Vermeer

Page 18: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013

18

Seniorensport

Dynamic-tennisDynamic-tennis is een racketsport die sa-mengesteld is uit elementen van tennis, tafeltennis en badminton.

Gespeeld wordt op een veld van 12 bij 6 meter. Er kan zowel in de zaal als buiten gespeeld worden. Doordat dynamic-tennis gespeeld wordt met een licht racket en een zachte bal komen blessures praktisch niet voor. Het is een geschikte sport voor ieder-een, maar vooral voor mensen die voorheen al balsporten beoefend hebben.

Overal in het land wordt dynamic-tennis gespeeld door elke leeftijdscategorie. Door de gunstige eigenschappen is het uitermate geschikt voor senioren.

In Dukenburg wordt dynamic-tennis ge-speeld bij de dynamic-tennisvereniging LOB ’94. Daar wordt onder gekwalificeer-de leiding eerst gezamenlijk een warming-up gedaan, waarna partijtjes gespeeld gaan worden. Indien men de tennissport nog niet helemaal machtig is, wordt er een training gegeven. Na afloop wordt er meestal een kopje koffie of thee gedronken.

Voor meer informatie kan men terecht op het volgende adres: [email protected]

Tekst en foto’s: Inge Rengers

Voor veel mensen geldt dat ze eigenlijk wel meer zouden willen bewegen: ‘Als ik nou een maatje had, dan zou ik wel gaan.’ Op 14 maart organiseerde de werkgroep Plussers en Bewegen Dukenburg een bijeenkomst voor ‘sportmaatjes’ én voor geïnteresseerde verenigingen.

Tijdens de avond bleek dat ieder maatje er een eigen invulling aan geeft. De een zegt: ‘Je mag me bellen voor informatie over mijn club.’ Een ander zegt: ‘Ik wil iemand wel thuis ophalen.’ Weer een ander gaat letterlijk naast iemand op de loopband lopen.

Een paar maatjes aan het woordMarco Visser deed zelf al lang aan Tai-Chi en Chi-Kung voordat hij bij Tabitha Hart op les ging.

Tai-Chi en Chi-Kung komen oorspronkelijk uit het oude China waar verschillende oefenin-gen voor lichaam en geest werden ontwikkeld. De bewegingen helpen bij het loslaten van spanningen. Marco had vroeger vaak last van zijn rug. Naarmate hij langer met Tai-Chi en Chi-Kung bezig was, ontdekte hij dat hij niet alleen anders met lichamelijke spanning om-ging maar ook anders ging kijken naar wat er om heen gebeurde. Omdat het hem zelf zoveel heeft gebracht, wil hij anderen graag laten er-varen wat ze er aan kunnen hebben.

Een van de dames uit de groep Sport en bewe-gen plus vertelt dat ze wel maatje wil zijn voor iemand uit de buurt. Omdat ze graag loopt, is ze onlangs ook nog gaan nordic walken. Het

duurde wel een half jaar voordat ze die stap daadwerkelijk durfde te zetten. ‘Als je nie-mand kent en je niet precies weet hoe het er aan toegaat, is de drempel toch hoog. Dan is het best fijn als je niet alleen hoeft te gaan.’

Helmut Brockmeyer is lid van Trimclub de Vennen en loopt ook nog hard bij MIEP (Met Inspanning En Plezier). Tien jaar geleden, op zijn 62e, is hij begonnen met lopen. Hij had nog nooit gesport, wilde aan zijn conditie wer-ken omdat hij de hoogste berg in Afrika ging beklimmen. Een buurvrouw wees hem op de trimclub. Inmiddels heeft Helmut een aantal marathons op zijn naam staan en onlangs nog liep hij 100 kilometer door de Sahara. Om-dat hij zelf zo enthousiast is, spreekt hij zelfs mensen in de bus en in het winkelcentrum aan: ‘Word ook lid van de Vennen.’

Hoe kom ik aan een maatjeIn september ontvangen alle 60-plussers in Dukenburg een boekje met een overzicht van de beweegactiviteiten in de wijk. Bij de betref-fende clubs wordt vermeld of ze maatjes heb-ben. Iemand die graag gebruik maakt van een maatje, kan dit bij aanmelding aangeven. Voor algemene informatie over het sport- en beweegaanbod in Dukenburg Sportservice Nijmegen, telefoon (024) 329 31 00 (9.00 uur tot 13.00 uur) of 06 154 18 723 (13.30 uur tot 17.00 uur).

Tekst: Monique Stals, GGD Regio NijmegenFoto: Angela van der Mast, buurtbewonerBeiden zijn lid van de werkgroep ‘Plussers en Bewegen Dukenburg’

Sportmaatjes

Page 19: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 19

Bij voetbalclub DVE-Trajanus aan de Stad-dijk-Zuid is het tot een breuk gekomen. Het bestuur schrijft komend seizoen alleen een eerste zondagteam in. De leden van het Turkse zaterdagteam gaat verder bij voet-balvereniging SJN. En op termijn wordt een nieuwe vereniging opgericht: vv Keizerstad.

‘Voetbal zou leuk, leerzaam en gezond zijn. Daarbij zou voetbal voor alle lagen van de bevolking zijn en mensen samenbrengen. Een voetbalclub zou voor velen een tweede huis zijn. Een thuis waar mensen samen kunnen komen en zich hier persoonlijk zouden kun-nen ontwikkelen. Mensen die elkaar op andere plekken niet zo snel ontmoeten, omdat ze een andere opleiding, cultuur, religie of afkomst hebben, vinden elkaar in de passie voor hun club of het voetbal in het algemeen. Overal waar voetbal is zouden mensen samenko-men. Voetbal zou kansen bieden voor begrip, vriendschap, ontwikkeling en integratie.’

vv KeizerstadDit citaat is te lezen op een Facebookpagina van de voetbalvereniging in oprichting vv Kei-zerstad. Eén van de leden van het Turkse zater-dagteam dat DVE-Trajanus de rug heeft toege-keerd heeft dit bericht gepost. Ik leg dit citaat in de bestuurskamer van de voetbalclub voor aan de huidige voorzitter ad-interim Sandra Pasma. ‘Helemaal eens met dit citaat. Maar ik vraag me dan af: hebben deze voormalige leden van ons wel zelf in de spiegel gekeken? Welke bijdrage hebben ze zelf geleverd aan in-tegratie? Na hun wedstrijden waren ze meestal

DVE-Trajanus heeft twee toekomstensnel vertrokken naar een café elders in de stad. In ons clubhuis zag je ze nauwelijks.’

Een dag later spreek ik in Ede met de voorgan-ger van Sandra: Mustafa Akbiyik. Hij was on-der andere teamleider van het zaterdag 1-team. Afgelopen februari werd hij als voorzitter van de club gekozen. Maar toen de meerderheid van het bestuur onlangs besloot om geen eer-ste zaterdagteam meer in te schrijven, legde hij zijn functie neer. En vertrok met een groot aantal leden. Hoe kijkt hij terug op de afgelo-pen roerige periode? ‘Ik miste juist een gebrek aan echte belangstelling voor ons team vanuit de meerderheid van het bestuur. We moesten het met weinig materiaal doen en kregen geen inzage in het financiële reilen en zeilen van de club. Daarop hebben we tegen het bestuur ge-zegd dat we zelf wel op zoek zouden gaan naar sponsors.’

Beide partijen zeggen het jammer te vinden dat het zo gelopen is. Het huidige bestuur van DVE-Trajanus zegt dat de vereniging te klein is om zowel op zaterdag als op zondag een eerste team ‘in de lucht te houden’. Men heeft weer gekozen voor de zondag als speel-dag voor het ‘vlaggenschip’. DVE-Trajanus zegt de toekomst weer zonnig in te zien met een herstart op zondag. En dat ondanks het feit dat er afgelopen seizoen juist veel problemen waren met zondag 1. Na een incident werd het team uiteindelijk zelfs uit de competitie gehaald. ‘De rotte appels zijn weg. Er komen nieuwe spelers bij. We hebben weer vertrou-wen in de toekomst’, zegt Sandra Pasma.

Zaterdag 1-team de dupeHet zaterdag 1-team, dat hier de dupe van is geworden, stond bekend om zijn sportiviteit. Akbiyik geeft aan dat dat voor hem in de toekomst ook erg belangrijk blijft. Het liefst had men nu al een herstart gemaakt met een nieuwe vereniging. De naam ervan, voetbal-vereniging Keizerstad, is bewust gekozen. Een meer Nijmeegse naam kan eigenlijk niet. ‘We willen een multiculturele vereniging worden die openstaat voor iedereen’, zegt Mustafa. De ambtelijke molens van voetbalbond KNVB werken echter niet zo snel. Het komende seizoen wordt daarom als overbrugging ge-voetbald bij SJN op sportpark Winkelsteeg. Akbiyik hoopt dat men in de derde klasse kan blijven voetballen. Het huidige bestuur van DVE-Trajanus heeft hiervoor ook gepleit bij de KNVB.

DramaBeide partijen verwijten elkaar een gebrek aan werkelijke interesse in de ander. Voor een bui-tenstander is het moeilijk om schuldigen aan te wijzen. Als die er al zijn. Het ‘drama’ bij DVE-Trajanus staat misschien wel symbool voor veel bestaand onbegrip in onze multicul-turele samenleving. Misschien wordt het ‘sa-menleven’ de afgelopen tijd binnen deze club nog wel het best weergegeven door bijgaande foto van het hoofdveld. Twee dug outs. Eén met als tekst DVe-Trajanus. De ander met als tekst Gasten. Maar is het ooit één dug-out ge-worden?

Tekst en foto: Toine van Bergen

Page 20: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201320

Jongeren-column

Kennis en digitaliseringIn het begin der tijden vond men nog geen manier om kennis en bewoordingen op te slaan of te bewaren. Later in de tijd ge-bruikte men muren waarop men kon schrij-ven en op deze manier werden historische gebeurtenissen bewaard voor de volgende generaties. Maar wat in die tijden nog wel duidelijk te zien was, is dat er een bepaalde controle was in informatieverspreiding. Men was niet altijd op de hoogte van informatie, in tegenstelling tot wat er gaande is in het huidige tijdperk. Op het moment worden we ingehaald door onze eigen verspreide informatie. Bijvoorbeeld het controversiële internet, omdat het laat zien dat we niet alles onder controle hebben.Corporaties lijden aan uitgelekt informatie. Alles is al te vinden op het net voordat het überhaupt officieel is aangekondigd. Niets is meer veilig. De gegevens van mensen zijn op te sporen via het internet. Vliegtui-gen worden geleid door computers die zijn gekoppeld via het internet. Voor sommige kan verbinding leiden tot stress of andere levensbedreigende situaties. Het internet is ook een belangrijke factor geworden voor de economie. Dit zijn allemaal voorbeelden van informatie die we niet meer kunnen bijhouden, beïnvloeden of contoleren. Maar omdat het goed is voor het kapitalisme en ons eigen egoïsme, kijken we er niet naar om. We worden er allemaal beter van en het maakt ons leven steeds gemakkelijker. Terwijl er vaak meer nadelen zijn dan we waarschijnlijk denken. Niets is minder waar, omdat het internet en de sociale media al op vroege leeftijd bij de individuen wordt geïntegreerd. We (mogen) moeten er alle-maal aan meedoen, anders kun je al bijna niet meer functioneren in de huidige sa-menleving. Het individu is bijna afhankelijk van informatie en internet. We kunnen niet meer zonder op het moment. Dus de vraag is: wie heeft de controle?

Adil Jbilou(Foto: Jacqueline van den Boom)

In het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal zijn onlangs zes nieuwe wan-delpaden geopend die (deels) door boeren-land gaan. Deze Boerenwandelpaden zijn op 1 april 2013 geopend, en dat is geen grap. Uw redacteur bewandelde één van de rou-tes, die van start gaat bij kaasboerderij de Diervoort, vlakbij de Dukenburgse wijk Weezenhof.

Nu zijn er al heel wat wandelroutes uitgezet in het gebied van de Hatertse Vennen. Het unieke van deze nieuwe route is dat je als wandelaar deels dwars door weilanden loopt. Prikkeldraadversperringen kunnen gepasseerd worden door een opstapje dat hier en daar is geplaatst. Zeker het begin van de wandelrou-te kan als verrassend betiteld worden. Als je voor kaasboerderij de Diervoort langsloopt, ga je vervolgens rechtsaf door een tunnel onder de Staddijk door. Vervolgens volg je nog een stukje een onverhard pad, waarna je al direct de weilanden wordt ingestuurd. Het is beter om uw hond thuis te laten, want in sommige weilanden grazen runderen. Zo moest ik een

Nieuw boerenwandelpad door vennengebiedweiland met pony’s oversteken. Dat was op zichzelf geen probleem, want de vriendelijke dieren lieten je met rust nadat je ze eerst had geaaid en ze vriendelijk aan je hadden gesnuf-feld. Na de tocht door het weiland worden de vennen gepasseerd via de Worsumse Broek-weg, deels een verhard fietspad. De tocht gaat richting Heumen. Dan gaan we opnieuw het weiland in, via het Kievitsdijkje, waarna een heel stuk langs een sloot gelopen wordt naar de Kasteelsestraat, de doorgaande weg van restaurant Sint Walrick naar het dorp Overas-selt. Via de Schatkuilsestraat en de Geitweg volgt nog een stukje wandelpad door het gras-land. Na een lus via de Vendam en boerderij de Eikenhorst komt de wandelaar na 13 kilometer weer terug bij het startpunt de Diervoort. De route is voorzien van bewegwijzering, maar het is wel raadzaam om het kaartje bij de hand te houden. Dat is op internet te downloaden via de webpagina http://www.boerenwandelpad.nl/?page_id=19

Tekst: Toine van BergenFoto: Staatsbosbeheer

Malvert 70-17 6538 DP Nijmegen Telefoon (024) 344 63 23

www.scheepersbiketotaal.nlMalvert 70-17 6538 DP Nijmegen

Telefoon (024) 344 63 23

www.scheepersbiketotaal.nl

[email protected]

Bike Totaal servicepasMet elke aankoop spaart u voor onder-houd aan uw fi ets!

Met de Bike Totaal servicepas bouwt u een servicetegoed op bij aankopen van kleding, accessoires, onderdelen en arbeidsloon bij uw Bike Totaal winkel en in de Bike Totaal webshop. Van het aankoopbedrag wordt 10 procent als servicetegoed bijge-schreven op uw pas.

U kunt de pas in de winkel aanvragen.

NIEUW!!!

Page 21: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 21

De uiterwaarden van de Maas worden meer en meer ingericht als een recreatiegebied om wandelend of struinend te verkennen. Zo heeft Natuurmonumenten een lint van wel 70 kilometer aan paden in huis, waar de dagrecreant heerlijk (mee) uit de voeten kan. Dit struingebied strekt zich uit van Ra-venstein tot Waalwijk. Via de website van of telefonisch bij Natuurmonumenten kan hierover alle informatie ingewonnen wor-den.

Maar dichter bij huis kun je ook struinen langs de Maas. En ook nog eens aan ‘onze kant’ van de rivier, in het ommeland van Nijmegen. Be-gin mei werden in het kader van het project Toerisme rondom de Rivieren van RBTKAN (Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen) op de dijk bij Neder- en Overasselt verse houten paaltjes geplaatst met een herkenbaar schildje met een pijl: linksaf, rechtsaf of rechtdoor. Het lijkt er op dat de struinroute zich gaat afspelen tussen de ver-keersbruggen bij Grave en bij Heumen, dus langs de Maasdorpen die inclusief Malden on-der de gemeente Heumen vallen. Het project Land van Walrick voorziet verder in een toe-komstig wandelknooppuntennetwerk om een nieuwe recreatieve verbinding te vormen van het vennengebied naar de Maas.

Wandeling op 30 juniLos van de Maasstruinroute biedt Nederasselt sowieso een mooie wandeling aan op zondag 30 juni aanstaande door het natuurgebied Ka-dans, daar bij die molen! Het vertrek is om 14.00 uur vanaf het adres Holleweg 42. De wandeling van drie tot vijf kilometer duurt on-geveer twee uur. Stevig schoeisel wordt aan-bevolen en er wordt een bedrag van 2 euro per deelnemer gevraagd. De rondwandeling vindt plaats onder begeleiding van een gids, die veel kan vertellen over dit mooie gebied. Zo’n zelf-de wandeling is er ook in het najaar, namelijk op zondag 27 oktober.

Liberation RouteDe gemeente Heumen is druk bezig om het Kroonwerk de Coehoorn dat dichter bij de ri-vier ligt, bijna in de slagschaduw van Graves kerktorens aan de overkant, beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De Liberation Route die de geallieerdensporen tijdens de bevrijding in 1944/1945 van Normandië tot in Berlijn tot le-ven wil brengen met luisterplekken, heeft in Nederasselt Marker 2 neergezet. De opmaat van de grote luchtlandingsoperatie Market

Langs de Maas

Garden vond hier prominent plaats. Het oor-logsmonument aan de Schoonenburgseweg, voorstellende drie metalen parachutes, herin-nert eveneens aan deze bloedige oorlogsdagen.

OverasseltBij de naam Overasselt denkt men al gauw aan het vennengebied en dat is terecht. De overas-seltse en hatertse Vennen vormen voor velen een aantrekkelijk geheel van bomen, water en geaccidenteerd terrein, flora en fauna, voor

Dukenburgers dichtbij huis. Wie bij Sint Wal-rick echter rechtsaf slaat richting Overasselt komt verpozing van andere aard tegen. Zo is eerder dit jaar door De Diervoort een koeien-tuin gerealiseerd. En binnenkort zit agrarisch museum De Garstkamp in een nieuw onder-komen: De Buurderij in Overasselt. Op het ge-bied van kunst en cultuur is overigens in deze contreien ook best een en ander te vinden, zoals de beeldentuin Gaia & ouranos aan de Oude Kleefsebaan, met pal ernaast een wan-delmogelijkheid over het terrein van De zomp,

met een dierentuintje en beeldende buiten-kunst. Ook het atelier-museum Jac Maris en het accordeonmuseum De Muse (in Malden) zijn een bezoek meer dan waard.

HeumenKomen we aan bij het dorp Heumen zelf. Wel-ke lezer van de Dukenburger weet waar de let-ters SNH voor staan, behorend bij het nieuw-bouwpand vooraan in Heumen als je net onder het viaduct van de A73 gekomen bent? Skate/Skeeler- en natuurijsvereniging heumen!Waar je skatelessen kunt volgen en pas gele-den nog kon deelnemen aan het evenement heumen on Wheels. Als je even verder via de hoofdstraat van Heumen het juiste weggetje rechtsaf weet te vinden en volgt, dan kom je bij de watersportvereniging Maas en Waal. Een kleine honderd leden hebben hier hun basis voor vooral de zeilsport. Is het alom be-kend dat op de uiterwaarden in Heumen ooit een kasteel van zeer forse afmetingen heeft ge-staan? De resterende contouren zie je het beste via Google Earth! Heumen is zonder meer rijk aan historie, vanouds en ook vanwege WOII. In de nadagen van de oorlog werd er vreselijk gevochten om de brug over het kanaal, die in-tussen helemaal verdwenen is. Zeker nu daar onlangs een nieuw, imposant sluizencomplex is gebouwd. Het herinneringsmonument voor gevallen Nederlandse militairen in de onmid-dellijke nabijheid van waar de brug eens was, werd vervaardigd door Jac Maris. Er direct te-genover is in de afgelopen jaren ook een wan-delpad aangelegd.

Tekst: Hette MorriënFoto Maas: Vincent de GrootFoto monument: Peter Saras

het oorlogsmonument bij nederasselt, voor-stellende drie metalen parachutes.

De Maas bij Grave

Page 22: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201322

DuukjesDuukjes zijn gratis, niet-commerciële ad-vertenties voor lezers van de Dukenburger. Ook een advertentie plaatsen? [email protected]

Samen zingenAls er meer dan 15 Dukenburgers zijn die eens in de maand samen mooie liedjes van toen en nu willen zingen onder begeleiding van een gitaar op een centrale plek in de wijk, laat het even weten. Ook voor meer informa-tie: [email protected]

De bibliotheek aan huiszoekt regelmatig nieuwe vrijwilligers om boeken uit te zoeken en naar mensen te bren-gen en weer op te halen. Is dit echt geknipt voor u of voor jou? Bel (024) 3274911 of mail [email protected]. Vrijwilligers krijgen een reiskostenvergoeding en een verzeke-ringstoeslag.

Oude DukenburgersOude nummers van de Dukenburger zijn gra-tis verkrijgbaar. Zend een mailtje naar info@de dukenburger.nl

MinitjesMinitjes zijn commerciële mini-adverten-ties. De kosten zijn € 2,50 per regel (inclu-sief kop). Ook een advertentie plaatsen? Mail naar [email protected]

Van schoonheid krijg je een goed humeur!Einde september starten 4 lezingenreeksen Kunstgeschiedenis in de directe omgeving van Dukenburg. De cursussen worden om de 14 dagen ’s ochtends gegeven. • In Nijme-gen: Oskar Kokoschka en Rudolf Steiner. Dit n.a.v. twee fantastische tentoonstellingen dit najaar in Rotterdam. Mét excursie! • In Nij-megen én in Wijchen: Amerikaanse Kunst in de 20ste eeuw. • In Wijchen: Filosoferen over kunst. • Alle informatie op www.pithos.nl of telefoonnummer: (024) 373 57 40. Schrijf u nu in, dan bent u zeker van een plaats!

5-daagse kunstreis naar Noord-FrankrijkDe opening van het nieuwe Louvre in Lens is aanleiding voor deze volop genieten-reis met als standplaats Lille. We bezoeken ook o.a. het mooie Matisse Museum in Le Cateau en een voormalig zwembad, La Piscine, maar nu museum in Roubaix. Van 21 t/m 25 oktober. Alle informatie op www.pithos.nl of tele-foonnummer: (024) 373 57 40.

In het vennengebied trekt de schaaps-kudde van De Wassum weer de heide op. Tot eind september leidt de schaapsherder zijn kudde volgens een gedetailleerd plan van Staatsbosbeheer door het gebied om de schapen te laten grazen. Hierdoor blijft de heide mooi en open.

De schapen van De Wassum Landschapsbe-heer uit Venlo voeren door te grazen een be-langrijk deel van het beheer in dit gebied uit. Staatsbosbeheer bepaald van tevoren heel nauwkeurig waar de kudde moet grazen en hoe intensief. Dit wordt besproken met de herders van De Wassum voordat ze het gebied in gaan en achteraf geëvalueerd. Begrazen gebeurt voornamelijk langs de venranden en op natte en droge heide.Door de schapen meer of juist minder inten-sief te laten grazen krijg je meer afwisseling in de heide waar heel veel plantjes en dieren van profiteren. Maaien - dat gebeurt hier ook regel-matig - levert in vergelijking minder diversiteit op de hei op. Door het grazen kunnen de typi-sche plantensoorten van de heide zich sneller ontwikkelen omdat de bodem voedselarmer wordt. Alle variatie maakt de hei heel aantrek-kelijk voor vlinders, insecten en andere dieren.

Natte heide

Staatsbosbeheer is nu al een aantal jaren be-zig vooral het pijpenstrootje en alle bosgroei op de venranden te laten begrazen. De natte heide krijgt hier weer een kans en dat heeft succes. De moeraswolfsklauw is bijvoorbeeld definitief terug dankzij de schapen in het veld. Ook komt de groei van de ronde zonnedauw en van veenmossen op de oever weer op gang. Die levert hopelijk weer nieuwe hoogveentjes in de toekomst. Op de natte heide kijken we met spanning uit naar de hervestiging van bij-voorbeeld klokjesgentiaan.

Ga eens zelf kijken!De Overasseltse en Hatertse Vennen is een bij-zonder afwisselend gebied met vennen, heide, bos en landbouwgronden waaronder zeer krui-denrijke akkers. Ga zelf eens een kijkje nemen! Er liggen een paar gemarkeerde wandelroutes voor u klaar. Om de schaapskudde te ontzien is het honden-los-gebied rondom het Uiversnest (entree Kaasboerderij De Diervoort) op 11, 12 en 13 juni van 10.00-15.00 uur afgesloten voor loslopende honden. Wij vragen bezoekers die met de hond komen wandelen hun dier deze dagen aangelijnd te houden.

Tekst en foto: Staatsbosbeheer

Dukenburgse fotograaf Jacqueline van den Boom maakt een fotoboek over Du-kenburg. Daarvoor is ze nu op zoek naar je leukste, fijnste, mooiste of gezelligste plekje van Dukenburg. Geef je lieve-lingsplekje door, al is het een winkel, een boom, een trapveldje, het zwembad, het

Oproep: laat weten wat uw/jouw lievelingsplekje in Dukenburg isGrand Canal of de eigen voortuin, als dat toevallig als het fijnste plekje van Duken-burg wordt ervaren! Bel, mail of twitter voor een [email protected]@J_vd_Bo

Schaapskudde terug in de Hatertse Vennen

Page 23: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 23

Dringend zangers, spelers, solisten en vrij-willigers van 16 tot 66 jaar gezocht.

Het Nijmeegse Opera en Operette Gezelschap (NOOG) wil haar zestigjarige jubileum op een speciale manier vieren. Zij wil dit keer een zwaar onderwerp als het bombardement op Nijmegen in februari 1944 op de planken zetten. Er is dan meer aan de hand dan alleen maar een feestje geven. De keuze is immers een moeilijk onderwerp waar je als ‘gewone Nijmeegse jongere’ veel meer over zou moe-ten weten. Wij vragen dan ook ruime partici-patie, ook van de Dukenburgers.

Het NOOG telt momenteel dertig leden. Dit is een respectabel aantal waarmee men het standaard repertoire goed op de planken kan zetten. Elke twee jaar komt dit gezelschap met een nieuw programma. Zij verzorgt daarmee uitvoeringen in de regio Nijmegen en soms erbuiten. Onder leiding van de dirigent Tom Löwenthal zijn de laatste jaren opvoeringen gepresenteerd als Gräfin Maritza, Eine Nacht In Venedig, Die Csärdasfürstin, de Wonder-baarlijke Visvangst en Trial by Jury van Gil-bert & Sullivan. Het koor weet deze operettes op een verrassende en leuke manier steeds op de planken te brengen.

Toch kent het koor ook haar zorgen. De ge-middelde leeftijd is hoog. Er is te weinig jonge aanwas, waardoor de toekomst met enige zorg tegemoet wordt gegaan. Er wordt steeds ge-zocht naar nieuwe leden, zangers en zangeres-sen en solisten. Het is daarom dat het NOOG het zestigjarige jubileum aangrijp om met een gedurfde productie nieuwe leden te werven. We hopen jongere leden aan te trekken met een eigentijdse muziektheaterproductie Ben je thuis voor het donker die het geallieerde bom-bardement als onderwerp heeft.

Op 22 februari 1944 werd de Nijmeegse bin-nenstad totaal verwoest door een geallieerd bombardement, waarbij ruim 800 doden vie-len en nog veel meer gewonden. Elk Nijmeegs gezin kent wel slachtoffers binnen de familie, de vriendenkring of van horen zeggen. Het is een grote wonde in de Nijmeegse geschiede-nis, waarvan nog veel vragen open staan.

Het onderwerp, het geallieerde bombardement op de binnenstad van Nijmegen 70 jaar gele-den, is beladen, zeker gelet op de achtergron-den van deze oorlogshandeling. Toch durft

Het Nijmeegs Opera- en Operette Gezelschap brengt eigentijdse muziektheaterproductie over bombardement op Nijmegen

Tom Löwenthal, dirigent en componist, het aan om samen met Erik Karel de Vries, libretto en Wim Wijnakker, art-direction, deze ‘nieuwe en uitdagende’ productie te verwezenlijken. Het NOOG kiest immers voor een muziekthe-aterproductie waarin een gezin centraal staat, die door het bombardement uiteen wordt gere-ten, waar doden te betreuren zijn, waar leden ervan vermist raken, maar waar aan het einde het huis ook vreugde mag ontmoeten. Naast de uitbeelding van de ellende en wanhoop die dit bombardement destijds veroorzaakte draagt de productie toch ook een positief motto uit.

De uitvoering zal plaatsvinden in de Nij-meegse Stadsschouwburg op 19, 20 en 21 februari 2014.

Merkwaardig genoeg spreekt het Nijmeegse bombardement minder tot de verbeelding dan het bombardement op Rotterdam op 14 juni 1940. Maar de gevolgen waren even destruc-tief. Mogelijk leeft daarom het bombardement van Nijmegen nog maar nauwelijks bij jongere generaties Nijmegenaren. Het is dus tijd om dit bombardement na 70 jaar nog eens extra aandacht te geven. Nu leven nog mensen die uit eigen beleving dit kunnen vertellen. Alle reden waarom wij voor deze bijzondere pro-ductie over Nijmegen zelf een beroep doen op jong en oud die op welke manier dan ook een bijdrage kunnen leveren. Uiteraard kijken wij in het bijzonder uit naar zangers en mu-zikanten maar ook andere vrijwilligers met technische en organisatorische kwaliteiten die dit unieke project voor het voetlicht wil-len helpen brengen. Voor de Dukenburgers is

dit extra aantrekkelijk. De repetities zijn im-mers iedere dinsdagavond van 20.00 tot 22.15 in Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39. Geboden worden gezellige en leerzame repeti-ties. Voor verdere informatie: NOOG website: http://nijmeegs-opera-operettegezelschap.at-webpages.com/index.php?pagina=start. Voor contact met het NOOG: het e-mailadres is [email protected].

NOOG vindt het belangrijk dat dit project aansluit bij de Nijmeegse bevolking, oud en jong. Het project moet naast kennisvergaring ook participatie van mensen zijn. Vandaar dat voor deze opzet wordt gekozen. Daarnaast maakt dit project deel uit van de stedelijke bombardementherdenking. Dit omvat verder een scholierenproject, een aantal lezingen, bijeenkomsten waar mensen hun ‘bombarde-ment’-verhalen kunnen vertellen en activitei-ten in nauwe samenwerking met culturele en erfgoedorganisaties in en rond Nijmegen. Er zal zoveel mogelijk getracht worden om nog meer activiteiten op te zetten om de herden-king van het bombardement te versterken. De Dukenburger zal hier ruimschoots aandacht aan besteden.

Voor verdere informatie zie ook: website: http://www.benjethuisvoorhetdonker.nlFacebook: https://www.facebook.com/pages/Ben-Je-Thuis-Voor-het-Don-ker/156413367870767Twitter: https://twitter.com/nijmegen1402194

Tekst: Loek Borrel en Janwillem KotenFoto: Theo Vermeer

Het NOOG oefent in Wijkcentrum Dukenburg

Page 24: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201324

De fotobijdrage aan dit artikel levert het be-wijs: er is een Stichting AED Dukenburg in het leven geroepen, waarbij de gemeente de stichtingskosten voor haar rekening heeft genomen. In het kadertje staat verdere re-levante informatie. Omdat het o zo belang-rijk is dat iedere Dukenburger weet dat er AED´s bestaan, wáár ze straks in ons stads-deel te vinden zijn, dat het levensreddende apparaten zijn en dat er meerdere vrijwil-ligers nodig zijn om de AED’s te bedienen, zetten de leden van het bestuur de feiten nog eens op een rijtje.

Het Bewonersplatform Meijhorst (BPM) or-ganiseerde in 2011 een bewonersavond, als antwoord op vragen over AED’s uit deze wijk. Hier werd door Dick Melet, expert op dit ge-bied, uitleg gegeven over de werking van een AED en het systeem van een keten van leven (serie AED’s in de wijk/het stadsdeel). Het BPM besloot de haalbaarheid van zo’n project te bestuderen en inventariseerde allereerst de bestaande AED-locaties. Met name in Groot-winkelcentrum Dukenburg en de wijkcentra. Vervolgens in enkele bedrijven/organisaties/instellingen in ons stadsdeel. Alle AED’s bin-nenshuis, zeg maar. Op basis van die telling en de alertheid van wijkmanagement van de gemeente konden er zes nieuwe AED’s aan-gekocht worden om te komen tot een dek-kend netwerk. De apparaten werden betaald uit het restant van GSO (Gelders Stedelijke Ontwikkelingsgebied)-gelden. Om AED’s openbaar geplaatst te krijgen en ‘bemensing/bediening Dukenburgbreed’ voor te bereiden, werd het al gauw duidelijk dat je niets kunt beginnen als je geen rechtspersoon bent. Het

platform had allang contact met Nico de Boer die zes jaar geleden de gemeente Heumen van een AED-stichting voorzag. Voor juridische bijstand werd Julia Weijse erbij gehaald en als voorzitter Willem Ruwette; zo werd op 17 mei de stichting AED Dukenburg opgericht.

Heel DukenburgDe opmars startte weliswaar in de wijk Meij-horst, maar het AED project wordt over heel Dukenburg uitgerold. De organisatie zou dan ook dolblij zijn als zich vanuit elke Duken-burgse wijk vrijwilligers aansluiten. Maar de

stichting betrekt graag ook bewoners van de Staddijk/Teersdijk, inclusief het jongerencen-trum, bij de groeifase en de keten van leven. ‘Vrienden van…’-worden is één mogelijkheid om aan te haken, maar de opleiding volgen tot AED hulpverlener is in feite belangrijker. De Stichting StAAD is bereid gevonden de op-leiding en overkoepelende administratie van toekomstige (vrijwillige) hulpverleners onder haar vleugels te nemen. De opleiding bestaat uit drie uur theorie en oefenen; een herhalings-les van twee uur vindt ieder jaar plaats. Het kost de AED’er verder geen geld. Voorwaarde is dat men over een mobieltje beschikt en be-grijpend Nederlands kan lezen en spreken. De hulpverleners worden via een sms-alarm op-geroepen door de alarmcentrale. Deze alarme-ring is gekoppeld aan de 112-melding, zodat de hulp sneller kan worden opgestart en het

Stichting AED Dukenburg een feit

Bij de Stichting AED Dukenburg zijn nauw betrokken: Julia Weijse, Nico de Boer, Wil van Ekeren, Willem Ruwette en Peter Saras.Contactadres: Meijhorst 11-62, 6537 ET NijmegenTelefoon: 06 30 894 688Mailadres: [email protected]: www.aeddukenburg.nl

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator in te

zetten bij hartstilstand

slachtoffer al kan worden gereanimeerd en ge-defibrilleerd voor de komst van de ambulance. Het behoeft geen betoog dat de overlevings-kansen van het slachtoffer hierdoor aanzienlijk kunnen toenemen.

Ervaren vrijwilligers en sponsoringDe Stichting AED Dukenburg doet hierbij ook een oproep aan mensen die (mogelijk) al gecertificeerd zijn om een AED-apparaat te bedienen. Gedacht wordt aan bedrijfshulpver-leners, artsen, politiemensen, leden van sport-clubs en andere verenigingen, EHBO’ers, ver-pleegkundigen, medewerkers ziekenhuis. Op de website is een aanmeldformulier te vinden. Het mailadres is [email protected] 30 augustus kan men zich ook aan-melden bij StAAD, Wijkcentrum Dukenburg Meijhorst, kamer 1.098. Sponsoren en dona-teurs zijn van harte welkom, want via de ge-meente of de provincie is er geen constante geldstroom. Het geplande uitvaartcentrum van Dela heeft toegezegd de kosten van één AED (3500 euro) te vergoeden.

Tekst: Hette MorriënFoto: Jacqueline van den Boom

Ondertekening van de stichtingsacte. Vlnr. Willem Ruwette, Peter Saras, notaris Van Eldik en Nico de Boer

Page 25: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

Babbels en krabbelsKinderpagina

Ik ben Caitlin, 12 jaar. Ik woon in de Weezenhof en zit op de Prins Clausschool.Dit is mijn laatste jaar op de Prins Clausschool.Ik krijg het nog heel druk op school: de eindmusical, kamp en veel projecten.Ik heb erg veel zin in mijn nieuwe school!Maar eerst nog hard werken, en als beloning lekker op vakantie naar Italië!Daar heb ik natuurlijk ook veel zin in.Daarna ga ik naar mijn nieuwe school: het Canisius College ´de Goffert´.Daar zit mijn broer ook op school dus ik kan niet zo snel uitgeloot worden.Het is nu al vrij druk in groep 8 maar gelukkig vrijdag lekker weekeind.

Ik sport ook nog op vrijdagavond een uurtje, ik doe aan Aikido, een zelfverdedigingssport.Met stokken en soms zonder.Wel zware trainingen…We hebben laatst ook nog in de Jan Massinkhal een stukje met stokken voor publiek laten zien.Wel spannend, maar ook leuk!Ik vind sporten ook heel leuk, na school ga ik met een paar vrienden en vriendinnen voetballen of hockeyen, op het kunstgrasveldje vlak bij.Vlak bij school en mijn huis, dat is wel heel fijn.En als ik thuis kom ga ik nog mijn buurhondje uitlaten.Dus een frisse neus haal ik elke dag wel!

Wil jij net als Caitlin een keer iets over jezelf, je school, je hobby, liefhebberij of je sport vertellen op deze pagina? Ga aan de slag en zorg dat het bij de Dukenburger komt ([email protected]). Het hoeft niet per se op de pc te zijn uitgewerkt, je kunt het ook geschreven aanleveren en in het Wijkcentrum Dukenburg in de Meijhorst afgeven. Een stukje samen met een vriend, vriendin of klasgenoot in elkaar zetten? Een helemaal gefantaseerd verhaal? Prima, doen! Een fotograaf van de Dukenburger komt daarna speciaal langs om een mooie foto te maken.

Tekst: Caitlin en HetteFoto: Jacqueline van den Boom

Page 26: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201326

Kunst en cultuur

Eenentwintig lentes jong kwam Sarah van Tolhuis naar Meijhorst gefietst in mogelijk de laatste bui motsneeuw van het voorjaar 2013. Het was ook nog eens onaangenaam koud, maar dat deerde haar niet, dankzij haar gedisciplineerd getrainde lijf in goede conditie.

De afstand Tolhuis-Meijhorst wordt vaker gefietst, want Sarah is behalve passioneel danseres ook nog gek op zingen en theater. Ze is lid van het jongerenkoor Les etoiles en ze deed meerdere malen mee aan het Thea-terweekend van de Ontmoetingskerk, waar-van ze tegenwoordig de organisatie op zich neemt. Daarnaast studeert ze geneeskunde aan de universiteit; ze zit in de tijdsspanne waarin co-schappen worden gelopen naast het reguliere contactonderwijs. Chirurgie heeft haar voorkeur voor straks, want anatomie, het onderdeel waardoor je het menselijk lichaam door en door leert kennen, heeft ze met be-langstelling gevolgd. En alles met grote preci-sie, want ze is een perfectioniste!

Klassiek ballet is basis voor alle dansSarah werd geboren in het Radboudzieken-huis, maar haar ouderlijk huis is nog altijd in Tolhuis. ‘Voor mijn geboorte woonden mijn ouders aan de overkant in dezelfde straat. Maar op een gegeven moment konden ze het huidige huis kopen en toen zijn ze verhuisd/overgestoken.’ Sarah ging naar de montes-sori basisschool in Malvert, daarna naar het Stedelijk Gym. Op vijfjarige leeftijd begon Sarah met klassiek balletdansen. ‘Een uitste-kende basis voor elke stijl van dans.’ Toen ze veertien was kwam daar het stijldansen bij en nog weer later moderne dans. Bij het stijl-dansen, Latin American op wedstrijdniveau, is haar docente en trainer Janneke Vermeulen

van de gelijknamige dansschool betrokken. De dochter van Eduard en Riet – Sarah noemt hen meneer en mevrouw Vermeulen, maar de fotograaf van de Dukenburger kent de Vermeulens persoonlijk – vond voor Sarah de beste vaste danspartner in de persoon van Marty. Allebei niet zo groot en prima samen dansend. ‘Want’, vertelde Sarah, ‘je moet veel trainen. Drie maal in de week voor de wed-strijden eens in de paar weken. Ook al heb je even geen energie of onvoldoende tijd, je moet toch aan het trainen. Dit gaat ten koste van feestjes en sociale contacten.’ Voor de wedstrijden verzorgt Janneke het programma van Sarah en Marty. Dansend in de Debutan-ten 3 klasse zijn het de Chacha, de Rumba en de Jive die gedanst worden. Promoveer je als Debutant 2 naar de Adults dan krijg je te maken met de Samba en later nog eens met de Paso Doble. Elke dans heeft zijn eigen pas-senpatroon en ritme, maar ook en vooral zijn eigen verhaal. Zo babbelt de Rumba rustig over de liefde, is de Chacha wat meer sexy in het spel van aantrekken en afstoten en de Jive een hele snelle dans waar blijheid van afspat. De Paso Doble komt neer op stierenvechten. ‘Naast dit vaste patroon bij stijldansen vormt een mooie afwisseling gedurende de week de moderne dans; hierbij heb je meer vrijheid in je bewegingen en interpretatie van dans en muziek’, aldus Sarah.

Goed zijn en plezier hebbenSarah gaat voor het totaalplaatje! Je moet de techniek perfect beheersen en daarnaast met mimiek en acteren - vooral met een stralende lach - de toeschouwers boeien. En vooral de wedstrijdjury weten te overtuigen van je kunnen. Hoe de Nederlandse danssport bol staat van de regels omtrent de wedstrijden en de wijze waarop dansparen beoordeeld worden van voorronden tot en met de finale, is eenvoudig terug te vinden op www.nadb.eu. Sarah voegde er nog kleine weetjes aan toe omtrent de kleding. Bij de Debutanten draag je nog niet die prachtige jurken met glitters, maar wel een mooie jurk uit de win-kel en dansschoenen met hakken. Die van Sarah zijn 7,8 centimeter hoog, maar ze kan het hebben. De roklengte mag niet meer dan tien centimeter boven de knie zijn. Op al deze details moet gelet worden voor een wedstrijd. Een nationale danscompetitie vindt plaats in het weekend en dat kan overal in het land

zijn. Sarah en Marty dansten in het Topsport-centrum in Almere, in de grote sporthal bij het NS-station in Steenwijk en in Arcus, het geelgroene Wijchense sportpaleis. In deze grote zalen kunnen dan alle paren tegelijk de vloer op en dansen ze hun disciplines achter elkaar. In kleinere accommodaties valt het programma uiteen in series. Wedstrijddansen kun je blijven doen tot op hoge leeftijd, er is bijvoorbeeld een seniorenklasse voor 35+. Sarah hoopt binnenkort te promoveren naar Debutanten 2 en daarna naar de Adults, wel-licht ooit hoofdklasse*). Haar nu al drukke leven zal er zeker nog voller en rijker van worden. Af en toe geeft ze een dansworkshop en dat is verrassend. ‘Wat voor mij een nor-male beginnerspas is of een beweging, is dat

Sarah Wennmacker en Marty Brands

Veelzijdige Sarah Wennmacker

voor een ander niet. En dan moet je bij jezelf te rade gaan: hoe leg ik dat het beste uit. Bij m’n studie doet zich dat ook voor. Als je iets duidelijk aan een ander moet uitleggen, fris je je kennis meteen op.’ Waarmee we terecht ko-men bij nog een wens: een tijdje op stage naar Suriname. ‘Dat zou ik wel leuk vinden’, aldus Sarah. Die op de fiets stapte richting Tolhuis toen de mogelijk allerlaatste bui lentesneeuw zich boven Dukenburg ontlaadde.

*) Een weekje na het interview liet Sarah de redactie weten dat het haar en Marty gelukt is te promoveren naar Debutanten 2. Een profi-ciat namens de redactie is hier zeker op zijn plaats.

Tekst: Hette MorriënPortretfoto: Peter SarasDansfoto: Marc van Driel

Page 27: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 27

Kunst en cultuur

Eerlijk is eerlijk, de Dukenburger kwam René Leisink, een bijzondere inwoner van ons stadsdeel, op het spoor via een kranten-artikel in de Gelderlander.

‘Kreeg je er reacties op?’ was een vraag en René antwoordde: ‘Ja, er waren mensen die zeiden: “Hé, je stond in de krant gisteren”.’ Iets dat je dagelijks tegen hem kunt zeggen, want René staat elke dag in de krant! Met een cartoon, want hij is Argus, de cartoonist van het dagblad Metro. Hetgeen op jaarbasis betekent dat er zo´n 250 cartoons in het blad verschijnen. René doet dit werk intussen tien jaar.

Grappen met inhoudMetro, Spits en De Pers zijn gratis dagbladen die je ook op je i-pad kunt vinden. Spits en Metro beten in 1999 gelijktijdig het spits af als leesvoer in het openbaar vervoer. Gaan-deweg hebben ze een eigen gezicht gekregen, zoals ook de niet gratis dagbladen hetzelfde nieuws verschillend brengen. Ook heeft ieder zijn eigen cartoonist. Voor Spits is dat Aaargh en voor Metro dus Argus, het pseudoniem van René. In het begin was er ook een poppetje dat regelmatig als Argus werd neergezet, maar daaraan is niet vastgehouden. Zo kun je zowel Sinterklaas en Zwarte Piet als de Koningin of Mark Rutte als hoofdpersoon aantreffen, naast vele andere figuren in uiteenlopende situaties. René haalt zijn inspiratie uit het wereldwijde nieuws en dat is dagelijks volop voorhanden. In de Spadestraat werkt hij zijn ideeën en invallen uit om te komen tot een grap met in-houd. ‘Er moet beslist een onderliggende laag in de tekening en de tekst zitten.’ Samen met Rob, Michiel (kinderstrips), Jan Dirk (Veroni-cagids), Maarten, Jordi en Robby vormt René een maatschap: Studio Noodweer. Rob is een goede vriend van jaren her, toen ze aan de Voorstadslaan een antikraakpand bewoonden. René volgde onder meer de lerarenopleiding aan de HAN, die destijds in Tolhuis gevestigd

was. Zo maakte hij een beetje kennis met Du-kenburg. Aan de Sumatrastraat was het huis van zijn ook al creatieve ouders. Zijn vader werkte als leraar natuurkunde aan de techni-sche school Jonkerbosch en van moeders kant erfde René het sociale engagement. Het cre-atieve stokje wordt in de toekomst misschien wel overgenomen door Bram (4), die clown wil worden. Pappa René tekende al poppetjes met een verhaal toen hij drie jaar jong was en zei daarbij: ‘Ik word striptekenaar.’ Dochtertje Ise (1), die een flesje kreeg, zat lachend naar deze jeugdherinnering te luisteren. Voor het flesje had ze geen belangstelling.

Roemenië en GhanaRené ontmoette zijn vrouw Elke, Limburgse uit Nuth, in Roemenië. Daar namen zij meerdere malen deel aan de bouw van twee kindertehuizen, als vakantie‘klus’ via de Stichting Bouworde Nederland, gevestigd aan de Sint Annastraat. Na de studie Pedagogiek van Elke gingen zij in 2006 voor een half jaar naar Ghana. Daar stonden ze voor de klas en dat was een bijzondere uitdaging: er was geen

materiaal. René hoefde niet lang na te denken. Er ontstonden in geen tijd boekjes met teke-ningen om kleine Ghanezen de meest basale woordjes in het Engels te laten leren. Intus-sen zijn er vijf vervolgboekjes uitgegeven door een speciale stichting. Het is dat René met zijn cartoons tot tweemaal toe de Junior Inktspotprijs ontving, anders zou de Duken-burger hem onmiddellijk nomineren voor een onderscheiding vanwege dit mooie werk voor Ghana!

InktspotprijsStichting Pers en Prent kent deze prijs jaar-lijks toe met een onderscheid in junior- en

René Leisink

volwassenenprijs. Bij de volwassenenprijs beoordeelt een jury van drie personen (onder wie bijvoorbeeld Kees van Kooten) het geno-mineerde werk, terwijl de junior Inktspotprijs door 800 leerlingen van middelbare scholen wordt gekozen. Zij krijgen een pakketje car-toons te behandelen tijdens maatschappijleer. René kwam de eerste keer als winnaar te staan op de eerste en derde plaats en het jaar daarna als eerste en tweede uit de bus. ‘Het is geen wisselroem, de beloning bestaat uit een oorkonde en een bos bloemen plus natuurlijk eeuwige bekendheid! Bij de volwassenen Inktspotprijs haal je het NOS-journaal.’

Uit eten…Omdat Entrée in 2003 als huurwoning een Meijhorstmaisonette aanbood, kwamen René en Elke naar Dukenburg. Vier jaar woonden ze er met plezier, totdat er een geschikt een-gezinshuis gekocht kon worden, eveneens in Meijhorst. Ook hier geeft het wonen een te-vreden gevoel, want ‘Dukenburg is groen, het is hier rustig, je hebt alles bij de hand, behal-ve uitgaansmogelijkheden in de avonduren.’ In de Gelderlander stond dat René wel eens uit eten wilde met Harry Jekkers. ‘Ik bewon-der hem enorm om zijn originele teksten, die hij samen met Koos Meinders schrijft. Maar met Barack Obama aan tafel, als inspirerende politicus? Ja hoor, dat zou ik ook best willen!’ eten bij zusje…?

Tekst: Hette MorriënFoto’s: Peter Saras

Page 28: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201328

romen over ukenburg

Op dinsdag 11 juni vond tussen 17.00 en 20.00 uur een grote bijeenkomst van Dromen over Dukenburg plaats in de Turf in Malvert. Dit programma werd samen met het sociale wijkteam geor-ganiseerd. De sluitingsdatum voor deze Dukenburger was voor 11 juni. In een volgende Dukenburger vindt u daarom een impressie van deze dag.

Tekst: Inge van den Hoogen

Angela van der Mast droomt van een activi-teit en ontmoetingspunt voor Plussers in Al-denhof. Even lekker een frisse neus halen in het zonnetje. Na afloop wordt er samen een kopje thee gedronken bij de buurtkamer in Al-denhof. Niemand is te oud om op een aange-name manier in beweging te blijven en samen gaan is meestal leuker. Om 14.30 uur begint het wandelingetje. Deze activiteit is gratis en wordt begeleid door Angela van der Mast, ie-dere tweede en vierde woensdagmiddag van de maand. Meer informatie kunt u vragen op nummer: 06 27 12 53 86.

VoorleeshondOp 1 mei 2013 heeft de Voorleeshond een Stichting Vrienden Voorleeshond opgericht. Iedereen kan vriend worden voor 2 euro per maand. Giro: 680189394. Op deze dag is Jara Wijshake uit Wijchen als ambassadrice aan-gesteld. Jara is een pittig meisje van 10 jaar. Ze heeft zelf dyslexie. Ze zit op logopedie en Voorleeshond met al prima resultaten. Jara zet zich in voor voorleeshond. Ze maakt kenbaar dat lezen heel belangrijk is voor je ontwikke-ling en toekomst.Wilt u meer weten over voor-leeshond? Kijk dan eens op de website: www.voorleeshond.nl Tekst: Wiepy van Kuppeveld-Smits Foto: Inge van den Hoogen

Bijeenkomst Dromen over Dukenburg en sociale wijkteam

Dromen over senioren en sport

Twitter• Vanmiddag vertellen bewoners uit Dukenburg aan zorgmanagers uit heel Nederland over hun gerealiseerde dromen. • De zevenjarige Tim krijgt een sticker omdat hij voorleeshond Soul zo goed heeft voorgelezen.

Inge Rengers droomt van een sportdag voor senioren in Dukenburg. De sportdag is er nooit van gekomen, maar… het is een grote droom geworden die langzamerhand in vervulling gaat. In samenwerking met verschillende or-ganisaties waaronder onder andere SWON, GGD, ZZG, VrijwilligerscentraleNijmegen, Sportservice en Kim en Inge als buurtbewo-ners/sportinstructeurs van seniorengroepen hebben we een werkgroep gevormd die tot doel heeft het bundelen van alle sportaanbie-ders voor plussers in Dukenburg, het bereik-baar maken van die sportaanbieders door mid-

del van maatjes die mee kunnen gaan en het onder de aandacht brengen bij verschillende instanties (bijvoorbeeld huisartsen en fysio-therapeuten) van deze mogelijkheden.

Het boekje is bijna klaar, de maatjes hebben zich aangemeld en de verspreiding van het boekje zodra het terug is van de drukker, waar-schijnlijk in september. Kortom, Angela en Inge hebben elkaar gevonden!

Tekst: Angela van der Mast en Inge Rengers Foto: Inge Rengers

Wiepy en Jara tussen twee voorleeshonden

Page 29: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

Deze foto is de afgelopen maand in de Filippijnen gemaakt, geïnspireerd door Hettes idee over de Dukenburger in het buitenland. De plek is buiten Manila, waar een nieuwe drinkwaterdam gepland wordt, omdat de oude verouderd is.

Tekst: Gaby PetermannFoto: Berend van Bon

de Dukenburger - juni/juli 2013 29

DukenburgInformatheek Dukenburg

Informatheek Dukenburg in het wijk-centrum in Meijhorst beschikt over zeer actuele informatie over evene-menten en activiteiten doordat elke week de nieuwste folders en brochures worden aangeboden.

In deze periode zijn de nieuwe jaarpro-gramma’s 2013-2014 voor muziek en theater beschikbaar. U kunt de brochures van de Stadsschouwburg, het Concert-gebouw De Vereeniging en het Linden-bergtheater bij ons ophalen, evenals de Concertserie Beek en het programma van de Nijmeegse Stichting voor Kamer-muziek. In de zomerperiode biedt Hortus Arcadië een afwisselend programma van tuinconcerten en theater. Daarnaast zijn er workshops voor het maken van moza-ieken tot het beeldhouwen in steen. Het Swon-zomerprogramma zit als uitneem-baar boekje bij de Cursusbrochure 2013. Er is een nieuwe wandeling beschreven in Verhalenroute holthurnsche hof. Ook nieuw is de beschrijving van de wande-ling over weilandengroep Palland. Deze start in Beek bij het prachtig gelegen Ne-derlands Cultuurlandschap in Beek. Ac-tueel zijn de fluisterritten door de ooij-polder die met de zonnetrein gemaakt worden. Het Gilde heeft een uitvoerig overzicht samengesteld van wandelin-gen in de stad en in de natuur – compleet met data, vertrekpunt, tijdsduur en kos-ten. Gaat u er met de elektrische fiets op uit, dan is het foldertje oplaadpunten een must.

Voor jongeren van 4 tot en met 18 jaar die graag willen sporten maar niet kun-nen kiezen, is er de Sportgids 2013. Met de kortingsbonnen kun je gratis verschil-lende sporten uitproberen.

De Informatheek is zeer betrokken bij het wel en wee van de wijk. Een veilige wijk is belangrijk, daarom hebben we de folder Doe mee met Burgernet voor u klaar liggen. Goede voorzieningen in de wijk zijn noodzakelijk. De handtekeningenactie tot behoud van het zwembad ligt bij ons ter onderteke-ning: niet vergeten, elke handtekening telt mee!

Tekst: Trees Saris

De Dukenburger op de Filippijnen

Op 20 juni is er een tweede bijeenkomst om De Nacht van de Ommetjes op zater-dagavond 5 oktober 2013 waar te maken.

Bij het Ommetje Weezenhof in 2011 en het Ommetje Tolhuis in 2012 liep nachtbur-gemeester Doro Krol mee. Zij heeft toe-gezegd ook dit jaar weer naar Dukenburg te komen, en wel naar de wijk Meijhorst. Maar dan zijn er in Meijhorst heel dringend vrijwilligers nodig en buurtbewoners die willen meewerken. Er bestaat een Ommetje Meijhorst, maar van deze route kan wor-den afgeweken om de wandeling zo boei-end mogelijk te maken. Wie o wie uit de Meijhorst, maar uiteraard ook uit Tolhuis, Zwanenveld, Lankforst, Malvert, Aldenhof,

Staddijk en Weezenhof ziet/zien hierin een uitdaging. Mail [email protected] of meld je rechtstreeks aan bij onze nachtbur-gemeester [email protected]. Wie wil weten hoe het om-metje loopt kan een folder ophalen bij de informatheek, of kijken op www.nijmegen.nl/ommetjes. Het zou namelijk geweldig zijn als de bewoners daar iets leuks willen doen voor de wandelaars, al is het maar een ledlampje voor je raam of andere verlich-ting in de voortuin… Een riedeltje op een gitaar, een dansje, alles is mogelijk. Doe het! Neem contact op.

Tekst: Hette MorriënFoto: Jacqueline van den Boom

Nacht van de Ommetjes

Page 30: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201330

Tolhuis-Teersdijk

Samen met onder meer enkele ambte-naren van de gemeente Nijmegen ging een groep bewoners van Dukenburg, met name van de wijkplatforms Tolhuis-Teersdijk en Meijhorst, op uitnodiging van DELA een kijkje nemen in haar uit-vaartcentrum in Venray.

Wij kregen een gastvrij onthaal in de ont-vangsthal. Daar gaven de medewerkers van DELA uitleg over de gang van zaken. Aan-leiding van dit bezoek zijn de plannen van DELA om in Dukenburg (Staddijk achter het Mondial College) een uitvaartcentrum met crematoriumfaciliteit te vestigen. Aan-leiding tot een vestiging in Dukenburg is het feit dat het huurcontract voor het cen-trum aan de Ien Daleslaan per 2016 afloopt en niet verlengd wordt. CWZ gaat het ter-rein zelf in gebruik nemen.Het centrum in Venray, gelegen in een bos-rijke omgeving aan de rand van de A73 met een fraai aangelegde tuin, oogt zowel bin-nen als buiten verzorgd en vriendelijk. De verschillende ruimten werden vervolgens

Siertuintje of moestuin in het openbare groen

Heeft u ook zo’n stukje grond op een verlaten plekje om of nabij uw woning en zou u alleen of samen met anderen hier wel eens wat anders mee willen doen? Dat kan!

U kunt een stukje grond of een boom-spiegel adopteren en dat omtoveren in een mooi tuintje of tot een grotere moes-tuin. Bij de flatjes zijn al een paar voor-beelden van een nieuwe en al bestaand tuintje. De gemeente Nijmegen stelt (als het mogelijk is) een stukje grond ter be-schikking dat u zelf in kunt richten en be-planten. U bent dan wel zelf verantwoor-delijk voor het onderhoud hiervan. Heeft u interesse dan kunt u via [email protected] uw vragen stellen.

Tekst en foto: Jacqueline Veltmeijer

Bezoek aan het uitvaartcentrum Boschhuizen in Venray

bezocht. Uitgebreid werd ingegaan op de bedoeling van alle vertrekken en de vragen die het gezelschap stelde. Opmerkingen gingen over verkeersafwikkeling, parkeren, aanlevering van goederen, aansluiting op het openbaar vervoer, vrijkomende fijnstof, de veiligheid, alle eisen en voorschriften waaraan voldaan moet worden en het bie-den van werkgelegenheid voor Dukenbur-gers. De vertrekken en kamers gaven een indruk over de indeling, de gewaarborgde privacy, de flexibele oplossing bij druk bezochte crematies en wat dies meer zij. Naast de ontvangstruimte werden de aula, de familiekamers, de verzorgingskamer en opbaarruimte, de horecaruimte, het aan-denkenwinkeltje, de verbrandingsoven en de daarvoor benodigde installaties bezocht. Er zal (waarschijnlijk eind juni) nog een algemene informatie-avond komen. Er zul-len ook nog diverse procedures doorlopen moeten worden, zoals wijziging van het be-stemmingsplan ter plekke.

Tekst en foto: Theo Vermeer

Wijkschouw is zinvolIn mei was er een wijkschouw. Daar heb-ben maar vier bewoners aan meegedaan.

Dat is echt jammer, want Tolhuis is nog lang niet perfect, al zie je de wijk steeds meer opbloeien. Weet u eigenlijk wel wat het doel is van een wijkschouw? Angélique van der Heijden, onze wijkbeheerder, gaat dan samen met u op de fiets of lopend door de wijk. Wij kijken dan of er ergens iets

heel leuks te bekennen is of om knelpunten ter sprake te brengen die niet door de Bel- en Herstellijn kunnen worden opgelost. Mits het financieel haalbaar is, probeert Angélique dan om in de loop van het jaar een oplossing aan te dragen. Het is zo belangrijk dat we gezamenlijk staan voor ons Tolhuis en onze Teersdijk en meehel-pen om de wijk zo groen en leefbaar mogelijk te houden! Platform Tolhuis-Teersdijk en An-gélique kunnen dat niet alleen. Daar hebben we u bij nodig. Ook de jeugd is welkom om

hun vragen/wensen kenbaar te maken. De volgende keer verwachten we veel belang-stelling voor de schouw om gezamenlijk oplossingen te bedenken. Denk ook eens aan parkjes of sloten die niet precies bij de voordeur liggen, maar waar u wel regelma-tig langskomt. Binnenkort worden de pun-ten van deze wijkschouw gepubliceerd. Wij houden u op de hoogte. Graag tot ziens bij de eerstvolgende wijkschouw.

Tekst: Kitty Hondema

De entree

Dit nieuwe tuintje moet nog groeien.

Page 31: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 31

Fruitbomen in Tolhuis

Onlangs hebben bewoners van de 32e straat aan de gemeente gevraagd om mee te werken aan een wijkinitiatief, waarbij zij zelf zorg willen gaan dra-gen voor het onderhoud van enkele nieuw te planten bomen.

Het idee is ontstaan in het kader van het Klimaatstraatfeest 2013. Inmiddels heb-ben bewoners en gemeente met elkaar de plantlocatie bekeken voor vier fruit-bomen in de straat. Er is afgesproken dat de gemeente dit jaar samen met de bewoners vier bomen aanplant op het grasveldje recht voor de woning met huisnummer Tolhuis 32-35. Omdat het najaar een betere planttijd is dan nu, zal de gemeente de bomen dan pas leveren en planten. Verdere afspraken over het beheer en dergelijke worden later dit jaar vastgelegd in een participatie-overeen-komst.

Tekst en foto: Jacqueline Veltmeijer

Alle bezuinigingen die de gemeentelijke overheid van Nijmegen in zijn plannen voor de komende jaren heeft ontwikkeld, zijn in een perspectiefnota gepubliceerd. Het ziet er naar uit dat ook het creatief centrum er niet aan ontsnapt. Vandaar dat binnen het bestuur van het centrum wordt nagedacht hoe de daardoor ont-stane financiële tekorten in de toekomst moeten worden opgelost. We willen er voor zorgen dat ons centrum ook in de toekomst beschikbaar blijft voor alle in-woners van Dukenburg en Lindenholt.

Om dit te bewerkstelligen willen we als eerste trachten het deelnemersbestand op te voeren. Dat kan door ook in de avond ons centrum open te stellen voor nieuwe deel-nemers in nieuwe groepen. Gedacht wordt aan bijeenkomsten van 19.00 tot 20.30 uur met daarin een pauze van 15 minuten. Ook de zaterdag kan ingepland worden. Deze leent zich mooi voor workshops. Denk bij-voorbeeld aan tekenen, schilderen, mozaïe-ken of boetseren.

Ook zijn er plannen om de bestaande toe-latingseisen van nieuwe deelnemers los te laten. Zo zal het binnenkort niet meer nood-zakelijk zijn dat men als deelnemer per se onder de noemer van geen deelname aan het arbeidsproces moet vallen. De toegan-kelijkheid om als deelnemer straks in ons centrum in te schrijven komt dan op een

Klimaatstraatfeest in TolhuisOp 25 mei 2013 hebben wij in Tolhuis ons feestje gevierd. Met een respecta-bele vijfde plaats in de landelijke competitie was de beloning, behalve dan het vergroten van het klimaatbewustzijn bij velen in Tolhuis, een feestje van 500 euro.

De weken voor de 25e leek de datum een bijzonder slechte keuze, gezien wat de weergoden in petto hadden. Maar zie, op de dag zelf is het tot laat droog gebleven. ’s Middags hebben we een grote tent op het pleintje in de straat opgezet om wat uit de wind en in noodgeval uit de regen te kunnen blijven. Tafels en stoelen werden aangesleept, evenals het bier, de wijn en de frisdranken. Nootjes om te pellen en gezonde snacks waren er natuurlijk ook. En tussen 3 en 4 kwamen de deelnemers, velen met hun kinderen. Een gezellig feestje werd het. Toen tegen etenstijd plots de wagen van de snackmobiel de straat indraaide, waren de kinderen nog enthou-siaster dan de volwassenen. Voor ieder was het een verrassing dat we dit in petto hadden voor ons feestje. Een grandioos succes. Omdat het toch flink kouder werd, hebben we het feestje afgesloten met een warme bak koffie of tas thee bij een van de deelnemers. Mooie afsluiting van een goed initiatief.

Tekst: Jan Buster. Foto: Ann van Rijn

leeftijdsgrens van 18 jaar en kent geen ver-dere beperkingen.

Wij roepen dan ook liefhebbers voor deze nieuwe doelgroep op iets van zich te laten horen. Of men geïnteresseerd is in het be-oefenen van een hobby. Laat het onze be-heerders weten en vraag hen informatie via ons e-mailadres [email protected]. Bellen mag ook: (024) 345 21 13. We willen na de vakantie hiermee een start gaan maken. De kosten voor het tweede half jaar bedragen 30 euro. Schrijf je nu in.

Om dit alles mogelijk te maken, is het zaak dat ons vrijwilligersbestand uitgebreid wordt. Wij zoeken naar begeleiders met liefde voor hun hobby en kennis van zaken, die bovenal in staat zijn die kennis over te dragen op de cursisten.Daarnaast hebben we de mogelijkheid voor zover er in de toekomst ruimtes beschikbaar zijn deze tegen redelijke prijzen te verhuren aan derden. Dat kan voor vergaderingen of andere zaken zijn. Onze ontmoetingsruimte beschikt over een ruimte met 60 stoelen, bijbehorende tafels en daarnaast goede sa-nitaire voorzieningen. Wij zorgen tijdens de bijeenkomsten voor de barbediening en beveiliging van ons pand. Wij zijn rolstoel-vriendelijk. Ons adres is Tolhuis 44-44.

Tekst: Piet Aalbers

Ontwikkelingen binnen het Creatief Centrum Tolhuis

De plantlocatie

Page 32: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201332

Zwanenveld

Liza Foppen uit Zwanenveld, synchroon-zwemster bij Cadans uit Beuningen en bij Jong Oranje, vormt samen met Nien-ke Grun uit Nieuw-Vennep het nationaal juniorenduet synchroonzwemmen.

Nienke en Liza maakten deel uit van de Ne-derlandse selectie die deelnam aan de Euro-pese Kampioenschappen voor Junioren (18 jaar en jonger) van 15 tot en met 19 mei in Poznan, Polen. Zij behaalden met het duet een zevende plaats. Met hun teamgenoten van Jong Oranje zwommen zij een teamuit-voering, die goed was voor een achtste plek. De combo van Nederland eindigde (ook) op een zevende plaats.

LizaLiza Foppen is 16 jaar en traint zo’n 33 uur per week (exclusief extra trainingen). Ze woont in Zwanenveld, maar slaapt een paar nachten per week in Nieuw-Vennep, waar ook de KNZB-trainingen plaatsvinden. Vol-gens bondscoach junioren Jitske Radema-kers-Cornielje maken Nienke en Liza goede kans aan de Olympische Spelen van 2020 deel te nemen. Kort na het EJK kreeg Liza te horen dat ze voortaan bij de A-selectie mee mag trainen. Nienke (17) deed dit al. NOC*NSF kiest ervoor nog slechts een achttal sporten financieel te ondersteunen. Aangezien synchroonzwemmen niet tot deze acht sporten behoort, zoeken Nienke

en Liza sponsors om hun Olympische droom waar te kunnen maken.

Het nationaal juniorenduet moest het tijdens het EJK opnemen tegen maar liefst 21 andere duo’s/landen. Binnen dit sterke deelnemers-veld was de doelstelling het halen van een fi-naleplaats (eerste twaalf). Dat het duet zeven-de van Europa werd, is zeker een bijzondere prestatie te noemen. Volgende missie voor Nienke en Liza is het WJK in Finland in 2014.

De Nederlandse selectie heeft prima gepres-teerd. Zoals verwacht waren Rusland, Oekra-

Liza Foppen zevende op EK Junioren

Bij verschillende bijeenkomsten hebben Zwanenveldse bewoners aangegeven wat zij belangrijk vinden voor de openbare ruimte in hun wijk.

In april zijn bewoners met wijkbeheerder An-gélique van der Heijden te voet door de wijk gegaan om de openbare ruimte te bekijken. Op 21 mei konden bewoners in wijkcentrum De Grondel verder aan de slag voor het nieuwe wijkbeheerplan Zwanenveld. Op deze avond tekenden de bewoners hun wijk en gaven op die manier inzicht in hoe zij hun wijk gebrui-ken en waar zij graag komen. Vervolgens ga-ven ze door middel van stickers aan wat de

Liza Foppen (voorgrond) en Nienke Grun

Bewoners Zwanenveld denken mee over het nieuwe wijkbeheerplandrie meest aangename en minst aangename plekken zijn in de wijk. Daarnaast werden ze geprikkeld om na te denken over wat ze zelf in de wijk op kunnen pakken.

De gemeente gebruikt de opmerkingen uit de wijkschouwen, de tekeningen en gestic-kerde plattegronden om de juiste keuzes te kunnen maken voor de aanpak van de open-bare ruimte in de komende jaren en legt dit vast in het nieuwe wijkbeheerplan. Het plan zal na de zomer klaar zijn. Tekst: Angélique van der HeijdenFoto: gemeente Nijmegen

ine en Spanje de nummers 1, 2 en 3 van het EJK. Uitzondering hierop was de derde plaats van Frankrijk bij de soli (hierbij ove-rigens geen afvaardiging van Nederland).

VolgenVolg het nationaal juniorenduet op Twitter: @juniorenduetNL en op Facebook: Nati-onaal junioren duet synchroonzwemmen. Filmpjes van Liza zijn te zien op YouTube: Liza Foppen EJC 2013 Poznan.

Tekst: Ineke KlaassenFoto: Dominique Bongers

Page 33: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 33

De nieuwe Prins Mauritsschool

Foto’s: René Schonenberg

Page 34: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201334

Lankforst

Lankforstbuurvrouwen Karen en Jeani-ne zijn als Herbalife-coaches regelmatig te vinden in winkelcentrum Dukenburg. Een nieuwe actie voert ze langs de huizen voor de ontbijtcheck. Wat willen ze te we-ten komen en waarom?

Herbalife moet je proeven, vindt Karen. Aan het begin van het gesprek serveert ze een shake met tropische vruchtensmaak. Lekker! ‘Herbalife wordt gezien als intelli-gente voeding’, legt Karen uit. ‘Dankzij de ontbijtshake weet je zeker dat je de belang-rijkste voedingsstoffen in balans binnen-krijgt. Daardoor heb je gedurende de dag meer controle over je eetlust.’ Een intelligent ontbijt alleen is niet genoeg. ‘Combineer het met een actieve levens-stijl’, roepen de dames in koor. Het beste voorbeeld daarvan zijn topsporters die door Herbalife in de vorm van voedingsproduc-ten en coaching gesponsord worden, vertelt Jeanine. ‘Voetballers van onder meer Ajax, PSV en Vitesse reageren enthousiast.’

Zes programma’sKaren was er vroeg bij, toen Herbalife on-geveer twintig jaar geleden bekend raakte. De focus lag toen op afslanken, maar in-middels zijn er vijf programma’s bijgeko-men: aankomen, vitaliteit, sportvoeding, huidverzorging en het gezonde ontbijt. ‘Op al die gebieden coachen wij mensen’, zegt Karen. ‘We zijn geen diëtisten of psy-chologen, maar welzijnscoaches. We zijn uitgebreid getraind. Melden mensen zich bij ons aan, dan doen we een voedingsana-lyse, meten de fysieke conditie en bepalen in overleg welk programma past. Voordeel is dat we uit onze eigen productervaringen kunnen putten.’

RattenboodschapDoor weer en wind is de boodschap slecht leesbaar, maar er staat onder meer: ‘Gooi geen brood neer voor de vogels (…) We hebben ratten gezien en een rattenplaag is zeker niet aan te bevelen!’

Het bordje staat aan de vijver tegenover de ingang van de Valckenaerflat aan de 55e straat. Ondanks de waarschuwing wordt er nog steeds brood gestrooid, aldus een buurtbewoner.

Tekst en foto: Bart Matthijssen

Investeren in gezondheidJeanine werd drie jaar geleden door Karen op het spoor van Herbalife gezet. In eerste instan-tie volgde zij het programma voor huidverzor-ging. Later kwam daar het gezonde ontbijt bij, want ‘een gezonde huid komt van binnenuit’. ‘Inmiddels is ook mijn hele familie “om”. Samen zijn ze behoorlijk wat kilo’s kwijtge-raakt.’ Met Herbalife komt Jeanine naar eigen zeggen ‘in een positieve sfeer terecht’. ‘In ge-zondheid moet je investeren en daar assisteer

Enquete gemist? Ga naar www.gezonder-ontbijten.nl en vul de ontbijtcheck in.Meer weten of je aanmelden voor Herbalife of de fitclub? Bel:06 49 35 39 49 (Karen)06 10 18 13 03 (Jeanine)Ze zoeken nog versterking voor hun team!

Karen (l) en Jeanine: ‘Het Herbalife-effect gun je iedereen’

Nationale ontbijtcheck in Dukenburg

ik mensen graag bij. Het Herbalife-effect gun ik iedereen. Bovendien is de opleiding erg interessant. Tijdens landelijke bijeen-komsten leer ik veel van anderen, verbreed ik mijn horizon.’

Fitclub DukenburgEn de ontbijtcheck? Jeanine: ‘Landelijk blijkt uit de enquete dat veel mensen niet of slecht ontbijten, terwijl dat de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daarnaast bewegen mensen vaak onvoldoende.’ ‘Sinds kort zijn we een fitclub gestart op donderdagavond, lekker actief in de buiten-lucht’, vult Karen aan. ‘Iedereen die dat wil – ook mensen die niet een programma van Herbalife willen volgen – mag meedoen. We geven een korte presentatie over voe-ding en gezondheid, sporten gezamenlijk en na afloop wacht een herstelshake.’

Tekst: Bart MatthijssenFoto: Pytr Thelissen

Page 35: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 35

MalvertStand van zaken maisonnettesOp dit moment is de sloop van zes maison-nettegebouwen in Malvert in volle gang. De komende weken wordt het puin afge-voerd en vermalen en naar verwachting is de sloop begin juli helemaal afgerond. Eind mei is Standvast Wonen begonnen met de renovatie van een proefwoning in de 85e straat. Vervolgens worden de ove-rige gebouwen in de 84e, 82e en 83e straat gerenoveerd. Als alle (weers)omstandig-heden gunstig zijn, is de renovatie op 1 maart 2014 afgerond.

Verhuur maisonnettesDe gerenoveerde maisonnettes aan de 85e straat zijn in mei geadverteerd via Entree. Hierop zijn ruim 150 reacties gekomen. De maisonnettes in de overige straten worden later dit jaar verhuurd via www.entree.nu. Van alle maisonnettes worden 23 woningen aangeboden aan de huidige huurders van de Malvert maisonnettes. 20 woningen worden direct toegewezen aan werkende jongeren. Het gaat om jongeren vanaf 23 jaar die zich hebben aangemeld via opmezelfwonen.nl. In mei was er een bijeenkomst voor deze groep jongeren en zijn de eerste woningen verdeeld.

Nieuwbouw zorgeenheden ZZGDe gesloopte maisonnettegebouwen worden

Zanggroep Dukenburg een pas opgericht dameskoor

Toen ik kort geleden de Turf op vrij-dagmorgen binnenwandelde, hoorde ik een zeer welluidend dameskoor, dat vermoedelijk uit geschoolde zangeres-sen bestond. Het verbaasde mij dat ik dit koor niet eerder had opgemerkt, maar al spoedig begreep ik waarom ik dit koor nog niet kende. Ik vernam namelijk dat dit dameskoor pas medio januari 2013 was opgericht.

De dames van dit koor vinden het leuk om in een groep overdag onder goede deskundige leiding te zingen zonder de verplichtingen ’s avonds en in de week-enden, zoals in de meeste koren. Eens in de twee maanden wordt het koor uitge-breid met tenoren en bassen en wordt de groep geleid door verschillende dirigen-ten in opleiding; heel interessant om mee te maken.Kun je noten lezen? Houd je van zingen in een koor? Kom gerust dan eens een keer meedoen. Dit koor heet zanggroep Dukenburg en oefent op vrijdagochtend in de Turf in de Malvert. Het repertoir bestaat uit klassiek koorrepertoire be-doeld voor 3- en 4-stemmig koorrepor-toire. Bij elke bijeenkomst wordt ook ruim aandacht besteed aan stemvorming. Voor verdere informatie neem contact op met: Caroline Westgeest, 06 16 58 50 35 of via: [email protected]

Tekst: Janwillem Koten

Bouwdorp Dukendam zoekt vrijwilligersDukendam biedt aan kinderen een goede manier om creatief te spelen en daarvan nuttige dingen voor het leven over te houden.

Ieder jaar wordt dit festijn tegen het ein-de van de schoolvakantie georganiseerd. Dit jaar zal dit evenement plaatsvinden van 29 juli tot 3 augustus. De organisato-ren zoeken vrijwilligers die hulp willen bieden bij het opzetten en het begelei-den. Meer info op [email protected]

Tekst: Janwillem Koten

vervangen door nieuwbouw. De nieuwbouw bestaat uit zorgeenheden in samenwerking met de ZZG Zorggroep. Naar verwachting start de bouw hiervan in het vierde kwartaal 2013.

Gewoon MalvertOm haar plannen in Malvert te presente-ren heeft Standvast Wonen een speciale website gemaakt: www.gewoonmalvert.nl. Op deze website komt het laatste nieuws te staan over de renovatie, de nieuwbouw en de verhuur van de woningen. Na het uit-schrijven van een prijsvraag en in overleg met de projectcommissie van bewoners is hiervoor een nieuwe slagzin en een nieuw logo bepaald (zie hierboven). Hiermee wil Standvast Wonen de vernieuwing van de wijk op het gebied van wonen, groen en water verbeelden.

Tekst: Standvast WonenFoto: Jacqueline van den Boom

Page 36: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201336

Meijhorst

Medisch Centrum Meijhorst

Of het zo gaat heten is nog ongewis, dat het er gaat komen is zeker. Deze weken wordt de laatste hand gelegd aan de planning voor een medisch centrum in Meijhorst.

De luchtbehandelingsinstallaties op het dak vormen de laatste puntjes op de i. Voor de bouwvakvakantie zal de aanbesteding plaatsvinden om in de herfst 2013 met de bouw te beginnen. Alle potentiële gebrui-kers, artsen, apotheek en therapeuten, heb-ben een overeenkomst getekend. Het is een goede invulling met gebruikers uit de eerstelijnsgezondheidszorg, aldus de heer Wintjes van Falconsult BV, die het project namens de gebruikers leidt. In de loop van het bouwproces zal de 10e straat Meijhorst

Ophalen oud papier

Groot alarm, opschaling door de brand-weer, uit voorzorg ambulances en afge-sloten wegen. Dat was Meijhorst op vrij-dagavond 26 april.

Onverlaten hadden een stapel oud-papier, dat in het voorportaal van trappenhuis en flatingang Schuijlenburch 1 lag opgeslagen, in de hens gestoken. De rook kwam boven de twaalfde verdieping uit, elektriciteit viel uit en de lift stond stil, overal rook. Ook al was het werkelijke vuur snel uit, de schrik zat er bij velen goed in. ‘Daar hadden we altijd al voor gewaarschuwd’, klonk het al snel van alle kanten. Dat laatste klopt, maar het ging toch al jaren goed.

Eigenlijk ging het niet altijd goed, in het maisonnettecomplex Meijhorst ging het al meerdere keren fout met brand tot gevolg. Niet alleen met oud papier in de portalen, maar ook met het papier dat tegen de gevels aan opgestapeld werd ging het mis. Het te-gen de gevels aan plaatsen is ook verboden. Ook op de grens van Meijhorst en Tolhuis is in een portaal van een flatgebouw al een forse brand geweest. Hoogste tijd dus om actie te ondernemen. Samen met woningcorporatie Talis is de stichting Bewonersplatform Meijhorst gaan kijken hoe ze bewoners kunnen informeren en wat de beste plaatsen voor het verzame-len van het oud papier zijn. In de regel zijn

Voetbaltoernooi in de KooiStraatcoach Antoine Haefkens liet ons weten dat er zondag 26 mei een voet-baltoernooi gehouden is in de Kooi bij De Horizon Meijhorst. De deelnemers van de Meijhorst waren tevens win-naar.

De activiteit is voortgekomen uit het werk van de straatcoaches. Dat bestaat uit verbindingen tot stand brengen, brug-gen slaan tussen meerdere partijen in de wijk. Hierdoor wordt een ‘wijgevoel’ ge-schapen waardoor er een sociaal netwerk ontstaat: iedereen voelt zich betrokken en men houdt rekening met elkaar. In het geval van het bovengenoemde voetbal-toernooi begeleidden oudere jongens de activiteit en schakelden daarbij de omge-ving in, zoals bewoners, ouders, onder-nemers.

Er werd begonnen met een doelgroep die bestond uit jongens van 9 tot en met 13 jaar. Daarvoor werden meerdere basis-scholen bezocht. De opkomst op de dag van het toernooi was, ondanks het aan-gekondigde slechte weer, gewoonweg goed. De dag verliep leuk en sportief met aan het einde een hapje en een drankje. De straatcoaches gaan daarom kijken of deze activiteit jaarlijks terug kan komen. En of er dan ook meisjes van 9 tot en met 13 jaar kunnen meedoen.

Tekst: Bewonersplatform MeijhorstFoto: Peter Saras

dat de plaatsen waar ook het huisvuil verza-meld wordt. Dat is nooit in een portaal en nooit tegen een gebouw!

RegelsOp de afvalkalender en afvalwijzers van de Dar staan duidelijke regels die we hierbij nogmaals vermelden:• Oud papier wordt vanaf 18.00 uur opge-haald. Zet het oud papier uiterlijk één uur voor deze starttijd buiten.• Zet oud papier zo dicht mogelijk bij de rijweg.• Papier wordt niet uit tuinen/portieken ge-haald.• In gesloten dozen of met touw bundelen.Als we ons hieraan houden kan er met een veilig gevoel oud-papier opgehaald worden.

Tekst: Bewonersplatform MeijhorstFoto: Peter Saras

De winnaars gingen ‘uit hun dak’.

aangepast worden. Hier komen twee ver-smalde rijbanen en een oversteekplaats naar De Meiberg.

Tekst: Bewonersplatform MeijhorstFoto: Peter Saras

In maart 2012 werden de plannen aan om-wonenden getoond.

Page 37: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 37

Agenda

Wijkschouw Meijhorst met wijkbeheerder Angélique van der Heijden. Maandag 24 juni, 19.00 uur op de fiets vanaf Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39

Vakantiesluiting secretariaat Ontmoe-tingskerk van 1 juli t/m 11 augustus. In deze periode alleen geopend op vrijdag van 09.00-12.00 uur.

Wijkbeheerder Jasper Weerkamp van Talis houdt voor de bewoners van Talis- huurhuizen in Meijhorst (maisonnettes, laagbouw 50e straten en Boetbergen-Schuijlenburch) op 2 locaties spreekuur.1 – Onder maisonnettes Meijhorst 22-18. Dagelijks tussen 10 en 11 uur (niet altijd op maandag en vrijdag)2 – Onder flat Boetbergen Meijhorst 14-00A. Dinsdags tussen 13 van 14 uur en donderdags van 8 tot 9 uur.

Voor actuele dingen zie:www.meijhorst.com Onder de knop in de wijk

De Straatcoaches zijn dag en nacht bereikbaar op nummer: 06 29 149 895

De Meibloem op moederdagDe expositie, kunstbrunch, muzikanten en gedichten in De Meibloem op 12 mei 2013.

Ondanks moederdag en de dag van het le-venslied wisten ongeveer dertig mensen de weg naar de open Meibloem te vinden. ’s Middags trok vooral de drumband Hori-zon onder leiding van Luthy veel aandacht, waardoor omwonenden en fietsend publiek nieuwsgierig kwamen kijken. Zelfs op de pantoffels kwam iemand naar de prachtige beelden en schilderijen kijken.

Deze samenwerking tussen de Cultuurtafel, Lieuwke Loth en Floor Hendriks is voor herhaling vatbaar!

Tekst: Angela van der MastFoto: Peter Saras

Rolstoeldansgroep Rolling WheelsOp de vooravond van de Benelux-dans-wedstrijd in Meerlo mocht de Dukenbur-ger een kijkje nemen in de keuken van de rolstoeldansgroep Rolling Wheels.

Die keuken is de podiumzaal van het Wijk-centrum Dukenburg in de Meijhorst, waar de groep wekelijks repeteert onder leiding van Wiepy van Kuppeveld. Voor de wed-strijd op 25 mei zette de groep de donderdag daarvoor de puntjes op de i van een Grease-mix. Wiepy vertelde hoe hun Grease-outfit er uit zou gaan zien en als je dat erbij dacht dan kreeg je een duidelijk voorproefje van de showdans. En ja hoor, Rolling Wheels won de eerste prijs!

Tijd om na te genieten was er voor Wiepy niet, want op 1 juni deed ze mee aan de Nederlandse Kampioenschappen Rolstoel-dansen in Rosmalen. In De Turf op Malvert vond vervolgens op 11 juni een Dromen-over-Dukenburg bijeenkomst plaats, ter-wijl er op dinsdag 18 juni een workshop rolstoel- en rollatordansen in het restaurant van De Doekenborg in Aldenhof op het

programma stond. Tenslotte vermeldt in de nabije toekomst de agenda van de negen dansers en zeven begeleiders van RW: een inloop-workshop rolstoeldansen op don-derdag 20 juni van 19.30 tot 21.30 uur in ‘de keuken’ van Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39. Tijd om kennis te maken met de Rolling Wheels dansers. Iedereen is welkom. Informatie over de Stichting Rol-ling Wheels; Wiepy van Kuppeveld-Smits, 06 547 05 943.

Tekst: Hette MorriënFoto: Peter Saras

elke donderdagavond oefent de groep.

Page 38: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201338

Aldenhof

Mirjam Laulaa woont in Dukenburg vanaf de prille beginjaren van ons stads-deel. Ze wil er niet meer weg. Weelderig groen rondom het huis, want ze is een flo-ra- én faunavriendin. Ze werd geboren in Dordrecht, maar Nijmegen noemt ze de stad waar ze zich ten volle heeft kunnen ontplooien met de talenten die ze in huis heeft.

Twee daarvan, het zingen en het wandelen heeft ze van vaders kant meegekregen. In Vrouw in verzet toen en nu werkte Mir-jam samen met Jenny Arean, in andere programma´s met Albert Mol, Imca Mari-na, Coby Schreijer, Boudewijn de Groot en andere BN’ers. Een concert in de Sint Ste-ven met dominee Colijn noemt Mirjam een Nijmeegs hoogtepunt. Mirjam is zo iemand over wie je bóéken kunt schrijven. Recht-streeks vanuit haar volle leven.

PassieMirjam, zangeres en wandelaar, zelf aan het woord: ‘Zingen en wandelen is mijn passie. Wandelen zorgt voor een goede lichame-lijke en geestelijke conditie, wat belangrijk is voor het zingen. De eerste Vierdaagse liep ik met een klein groepje wandelaars uit Dukenburg, waaruit later WIOS ontstond, een vereniging met meer dan tweehonderd leden. Voor mijn zingen was ik veel op reis naar onder andere Denemarken, Finland, Polen, Tsjechië, Israel en Roemenië. Dat was jaren geleden bijzonder. De Gelder-lander en het nijmeegs Dagblad schreven regelmatig over mij, waardoor ik een fan-tastische Hongaarse zangpedagoge leerde

‘Ik ben van Nijmegen gaan houden…’Mirjam Laulaa

kennen; zij leerde mij de liederen van Petöfi, de grootste Hongaarse volksdichter. Later ging ik naar hun land.’

Dertigste Vierdaagse‘Toen Dukenburg nog in opbouw was, ook de Aldenhof, gingen we allemaal heel plezie-rig met elkaar om. Toen ik in Arnhem in de schouwburg ging zingen, gingen de buren mee. Voor mijn zingen had ik verschillende onder-

scheidingen gekregen en voor mijn wandelen intussen al heel wat medailles. Regelmatig was ik op de liedjesbeurs van Conamus/Buma, want ik schreef ook eigen teksten en zong die bij mijn gitaar. Zo ontstonden er nieuwe pro-gramma’s, onder andere Terug naar de bron, Liedjes voor de kleine uren en De vrouw in het lied. Intussen zing ik in een klein koor Kol Cha-dasj, hetgeen betekent hoor, iets nieuws. Soms is het moeilijk want een solist is niet altijd een

Page 39: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 39

HuiskamerrestaurantjeHet huiskamerrestaurantje Aan Tafel in de Aldenhof zat op 18 mei weer bomvol gezellige gasten.

Om 20 uur schoven twee jonge muzikanten aan. Even later betraden ze het open podium en bezorgden kippenvel bij menigeen met de prachtige rap van Jeroen Lazerom, een

Eetbaar NijmegenOp 27 april fietsten een groep enthousias-te en nieuwsgierige Nijmegenaren onder leiding van groenspecialist en IVN-gids Jacqueline Veltmeijer door Lindenholt en Dukenburg.

Na een lange excursie over oud en nieuw

Zondag 23 juni: twaalfde Mariken van Nieumegentocht. Startlokatie: Café ’t Haantje, Daalseweg 19. Afstanden: 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. Wandelsportvereniging WIOS Nijmegen ’81. Inlichtingen: www.wios’81, 06 300 51 114 of [email protected]

groen, en de moestuintjes in Lindenholt en Aldenhof schoof het fietsend gezelschap aan bij Huiskamerrestaurantje Aan Tafel in Aldenhof waar een ‘groene’ lunch op hen wachtte. Aan tafel was genoeg gesprekstof om verder te discussiëren: van duurzaam le-ven tot permacultuur in je achtertuintje.

Tekst en foto: Angela van der Mast

rap over zijn oma, recht uit het hart en vol wijsheid en liefde. Niels, de gitarist, sloeg zijn Beatles-liedjes-boek open en sleurde de gasten mee in zijn aanstekelijke vertolking van bekende mee-zingers, van Michelle tot Strawberryfields forever. Echt een super geslaagde avond met mooie ontmoetingen.

Tekst en foto: Angela van der Mast

korist, maar we hebben elkaar lief en ze le-ven zeer mee met mijn vierdaagsewandelen. Het internationale aspect van de Vierdaagse past prima bij mijn veelzijdigheid in zingen en reizen. De tijd gaat snel. Sinds kort ben ik ook european Walker, dat gebeurde in Engeland. Voor mijn dertigste Vierdaagse in juli dit jaar train ik hard. Als ik straks op de Oosterhoutse dijk loop en de Sint Ste-ven in Nijmegen zie, dan heb ik een brok in mijn keel. En overal feest! In Wijchen, Beuningen, Groesbeek. Heerlijk! En dan de Rivierenbuurt, het Waterkwartier, de Van ’t Santstraat, dat is genieten. De Waalkade en de Henri Dunant, daarmee had ik te maken in mijn Rode Kruistijd. Hoeveel hielen heb ik er niet afgeplakt!’

Dierbare stadEn dan filosofisch: ‘De tijd dat de Lentse boeren hun groenten met bootjes over de Waal naar Nijmegen brachten, is voorbij. Natuurlijk vernieuwt de stad zich, maar deze stad heeft een oude ziel en zoveel te vertellen uit haar rijke geschiedenis. Laat het geen soort metropool worden met al-leen veel hoogbouw. Nijmegen, dierbare stad aan de Waal. Straks vieren we allemaal feest. Gooi je poorten open en omarm me, ik kom eraan, al mot ik krupe. Was gete-kend: Mirjam.’

Aan het einde van ons interviewgesprekje komt er nog zoveel los, dat we Mirjam vast vaker bezoeken.

Tekst: Hette MorriënFoto’s: Peter Saras

Page 40: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201340

WeezenhofIn de week van 22 mei heeft de Prins Clausschool haar 40-jarig bestaan ge-vierd. Op dinsdag gingen alle leerlingen op schoolreis. In een grote rij van tien bussen samen naar Burgers Dierenpark.

Moe en voldaan kwamen we allemaal terug. De dag erna werd er nog nagenoten van de verhalen en de foto’s in de groepen. Dan is een digitaal schoolbord fijn om alle foto’s samen te bekijken.

De theaterdag op donderdag De aula in de 40e straat zag er betoverend uit, allemaal kleine poefjes als zitplaats en een levensgrote verhalenjurk van tante Roza. Wow, wat een verhaal van die Gaap-draak. Tante Theater heeft er een fantastisch feest van gemaakt en ondertussen leerden de leerlingen ook nog toneelspelen en dan-sen in de klas.

Een lipdup maken op donderdagDe groepen 5 tot en met 8 hebben de gehele morgen gewerkt aan het maken van een lip-dub. Wat vonden ze het spannend en wat waren ze trots op het resultaat.

En tot slot de vrijdagNog even de finishing touch met een dweil-orkest, zingende en springende kinderen op het schoolplein, overal tekeningen van het 40-jarig bestaan van de school. De weers-

De lustrumweek op de Prins Clausschool

Sinds 3 mei 2013 houdt wijkagent Jan Willem Vreeswijk een buitenspreekuur in de wijk. Op de vrijdag en om de week in Weezenhof en Malvert. Hij doet dit vanaf 13.00 uur en staat dan een uur lang bij het winkelcentrum in de wijk die aan de beurt is.

‘De politie, en helemaal ik als wijkagent, is altijd op zoek naar het verbeteren van het contact met de burger. Mijn Rotterdamse collega Wilco Berenschot kwam met het idee van een buitenspreekuur.’Wijkagent Jan Willem hoopt met dit initi-atief de drempel te verlagen en letterlijk te horen wat er speelt in de wijk. ‘Ik wil er echt zoveel mogelijk zijn voor mijn wijken en bezig zijn met wat de burger van mij en ons vraagt.’

Sponsorloop Scouting Karel de Stoute

Tientallen kinderen en begeleiders renden zaterdagmiddag 1 juni in de Weezenhof de benen uit hun lijf.

Dat deden zij niet zo maar. Ze renden om geld binnen te halen voor Scouting Ka-rel de Stoute. Dat geld is vooral bestemd voor nieuw spelmateriaal, dat goed van pas komt als ze binnenkort op gezamen-lijk zomerkamp gaan. Dat ze niet voor niets hebben gerend, bleek na afloop. Maar liefst 2000 euro is het totaalbedrag.

Scouting Karel de Stoute bestaat al 45 jaar en betekent voor kinderen vanaf 5 jaar heel veel: sport, spel, buitenleven, creativiteit, plezier en vooral uitdaging. Het sponsorgeld maakt het voor jeugd-leden en begeleiders mogelijk om een uitdagende en toegankelijke hobby te blijven beoefenen.

Tekst: Theo van der ZeeFoto: Jacqueline van den Boom

De eerste oude panelen worden verwijderd van de hoogbouw in de 40’er straten. (foto: Jacqueline van den Boom) feestelijke afsluiting met dweilorkest en

polonaise.

Dus heeft u vragen, wilt u iets melden of advies, spreek Jan Willem aan! Anders kunt u altijd bellen met 0900-8844 of twitteren @wijkagent_JW.

Tekst: Gaby PetermannFoto: Ron Disveld

Wijkagent Jan Willem Vreeswijk heeft buitenspreekuur

voorspelling zat niet mee, maar als de zon buiten niet schijnt, dan laten we hem ge-woon binnen schijnen en eten we toch een ijsje. We hadden een stralende dag.De week is voor het team van de Prins Clausschool geëindigd met een ontmoeting van vrienden, collega’s en oud-collega’s. Gezellig bijpraten over onderwijs toen en nu, over de Prins Clausschool toen en nu. Samen kunnen we terug kijken op een fan-tastische week met elkaar.

Tekst: Tosca van Lamoen/Janwillem KotenFoto: Prins Clausschool

Page 41: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013

RODE & WITTE AALBES, KRUISBES & JOSTABES

ELSTAR APPEL ELSTAR APPEL

KWEEPEER KWEEPEER RODE & WITTE AALBES, KRUISBES & JOSTABES

RUW GRAS

NOTENBOOM

BOOMSTAMMEN

WILGEN-TENEN HUT

RONDOM: KASTANJEHOUTEN TRANSPARANT HEKJE TOEGANGSHEKJE

WEEZEN-PLUK-HOF

41

Op 27 mei stonden weer veel zaken op de agenda van het platformoverleg.

• In het begin van de bijeenkomst werd met een korte stilte en daarna met enkele woor-den stilgestaan bij het overlijden van Her-man Albada Jelgersma. Zijn aanwezigheid en bijdragen aan het platform zullen bijzon-der gemist worden.• Sinds 27 mei is Carel van Nahuijs lid van het bestuur van het bewonersplatform. Voor het bestuur een méér dan welkome verster-king.• Veel aandacht werd besteed aan de ko-mende bezuinigingen. Unaniem steunde het platform de actie van de Zevensprong om het zwembad als basisvoorziening voor Dukenburg te behouden. Een andere forse bezuiniging dreigt bij het beheer van groen, speeltuinen en overige dienstverlening aan de wijk. Er komen echter ruimere mogelijk-heden om als bewoner(s) op vrijwillige ba-sis zelf groen te beheren, of andere taken te verrichten (‘actief burgerschap’). Wel eerst met de gemeente overleggen! • Ondanks mogelijkheden voor méér eigen initiatief (‘de gemeente voert géén taken uit die door de stad zelf gedaan kunnen wor-

Plukhof in de 83e straat

Een groene uitdaging ligt te wachten aan het begin van de 83e straat. Hoe we samen van een stekelige wildernis een fruitparadijs gaan maken, waar het bo-vendien goed toeven is, zittend op een boomstam of verscholen in de grote wil-gentenen hut.

Het heestervak aan het begin van de 83e straat is al jarenlang een ondoordringbare wildernis van bramenstruiken met enkele zeer onregelmatig en slecht groeiende bo-men. De bramen weten elk jaar met hun lange twijgen de aangrenzende weg te be-reiken, maar de vruchten zijn helaas veelal in het midden van het vak te vinden. Je moet wel erg veel trek hebben om de prik-kende gang er naartoe te maken. De grote groenrenovatie die dit najaar in onze wijk wordt uitgevoerd, maakt eindelijk een me-tamorfose mogelijk.

De wildernis maakt straks plaats voor een hofje met rode en witte aalbes, kruisbes,

Jostabes, fruitbomen en een notenboom, dat omheind wordt met een laag kastanjehou-ten hekje. Het hofje levert niet alleen lekker fruit, maar is ook een plek waar kinderen kun-nen vertoeven onder de bomen, zittend op de boomstammen of boomschijven. Je moet ‘even’ geduld hebben, maar de notenboom zou weleens kunnen uitgroeien tot een geweldige klimboom. En wie zich even helemaal wil afsluiten van de buitenwereld, kan zich in de wilgentenen hut verschuilen. Het gras wordt twee keer per jaar gemaaid, zodat wilde bloe-men kunnen groeien en de beleving spannen-der wordt. Het wordt een plek waar kinderen kunnen spelen en zitten, maar ook de vruchten mogen

plukken in de alles behalve verboden tuin. Waar de bloesems in het voorjaar verschij-nen en veranderen in heerlijke bessen en ap-pels. De goudgele, viltige kweepeer is mis-schien geen hapklaar fruit, maar er kan wel met een beetje hulp van ouders een over-heerlijke jam van worden gemaakt.

Gemeente Nijmegen zal het vak plantklaar maken en de bomen en struiken leveren. Wijkbewoners gaan het hofje samen aan-leggen en onderhouden, dus het wordt onze eigen groene oase. Iedereen die het leuk vindt, wordt hierbij uitgenodigd om mee te helpen. Naast planters zijn mensen no-dig die meehelpen met het plaatsen van het hekje en zijn we op zoek naar huttenbou-wers. De dag die nog nader bepaald wordt, zal feestelijk worden afgesloten met een picknick. Dus jonge en oudere Weezenhof-bewoners, meld je aan! Dat kan door een mailtje te sturen naar [email protected] of te bellen naar 06 18 17 20 77. Tot dan!

Tekst en plan: Ine Voets

Veel onderwerpen aan bod bij Bewonersplatform Weezenhof

den’) lijkt, volgens het platform, de stapeling van voorgenomen maatregelen Dukenburg ex-tra hard te treffen.• In het platformoverleg van 7 oktober komt het werk van het sociaal wijkteam Dukenburg aan de orde. Belangrijk om zicht te krijgen op wat er in de toekomst op wijkniveau gaat ge-beuren.• Op zaterdag 28 september (16.00 uur) zal het geschenk van het Oranjefonds feestelijk worden onthuld. In de volgende Dukenburger uitgebreide info. Een werkgroep uit het plat-

form onder leiding van Marionne Smulders en met artistieke ondersteuning van Montse Hernandez (ontwerpster van het Dukenburg-logo) is druk bezig met de laatste loodjes.• Inmiddels zijn, na het lokatiebesluit Skae-ve Huse van 17 april, de werkzaamheden ter voorbereiding van het Buurtbeheerplan begonnen. Hieraan doen veertien bewoners (afkomstig vanuit het bewonersplatform, de belangenvereniging en individuele be-woners) mee. Daarnaast zijn er dertien vertegenwoordigers van overige instanties. Het Buurtbeheerplan speelt een rol bij be-handeling van het bestemmingsplan in de gemeenteraad. De bewonersvertegenwoor-digers zullen ervoor waken dat dit plan niet wordt doorgezet zonder dat u erin gekend bent (via de site van Weezenhof Centraal).• Er zijn tenslotte duidelijke geruchten in omloop over verbetering van het winkel-centrum. Formeel is dit punt even aan de orde geweest bij de inspraakavond Skaeve Huse, maar daarna is het weer stil gewor-den. Het platform ziet er in ieder geval reik-halzend naar uit. ‘Het mag ook wel eens na 40 jaar’, was de verzuchting.

Tekst: Toon Kerssemakers, Bewonersplatform WeezenhofFoto: Jacqueline van den Boom

Discussie over de eventuele sluiting van zwem-bad Dukenburg. Vlnr. hans-Cees Speel, wet-houder hannie Kunst, raadslid Rinus Jans-sen, Jacqueline Veltmeijer en Jochem van der Staaij.

Page 42: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201342

De ZevensprongDe Nijmeegse crisis heeft grote gevol-gen, gezien de grote restschuld die de ge-meente heeft door de aankoop van grond voor het project Nijmegen Noord. Van alle kanten moet de gemeente geld bij el-kaar schrapen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het stichtingsbestuur van de Zevensprong vindt dat Dukenburg relatief zwaar door de bezuinigingen wordt getroffen, meer nog dan de andere stadsdelen van Nijmegen. Wij gaan dus in de volle aanval.

In vorige nummers signaleerden we reeds dat de uitleenservice voor hulpmiddelen en de politiepost hier zijn verdwenen. Het Mondial College, waarvoor geen bestem-ming is gevonden, gaat dicht. Ook de Lin-denberg in de Aldenhof wordt met sluiting bedreigd. Op den duur zullen de bejaar-dencentra sluiten. Als de bisschop zijn zin doorzet, zal de Ontmoetingskerk problemen krijgen. Gelukkig dat het een simultaan

Vanuit de werkgroep WMO en Oude-renbeleid Dukenburg en - onafhankelijk daarvan - door Hannah Dits uit Linden-holt zijn zorgen geuit over de eenzijdige opbouw van het woningbestand in Du-kenburg en Lindenholt, waardoor er nu al in Dukenburg behoorlijke problemen zijn ontstaan.

Die problemen komen doordat er in deze twee stadsdelen geen levensloopbestendige woningen zijn gebouwd en ook geen speci-ale woningen voor ouderen of mensen die meer zorg behoeven. Juist de mensen die hun huis kwijt willen om kleiner te gaan wonen, nu de kinderen de deur uit zijn, moeten noodgedwongen uit Dukenburg wegverhuizen omdat de woningen die zij nodig hebben of zoeken hier gewoonweg niet voorkomen. Dit terwijl ze juist in Du-kenburg hun werkzame leven hebben ge-leefd en hier allemaal hun sociale contacten hebben opgebouwd.

Marijn van der GaagOp verzoek van de werkgroep WMO en Ouderenbeleid Dukenburg hebben enkele leden uit de werkgroep - Hannah Dits en

Aanval op de Dukenburgse verschraling

Commissie Wonen uit werkgroep WMO en Ouderenbeleid houdt eerste bijeenkomst

kerk is waardoor het financiële draagvlak wat breder is, maar toch!

ZorgenDan blijven er natuurlijk zorgen omtrent de aanleg van een transferium aan de rand van de Aldenhof, de problemen met de Skaeve huse, die nu definitief doorgaan, en de zorg om leeg-staande gebouwen die de wijk een verloederde aanblik dreigen te geven. Naast de treurigheid van de HAN-locatie krijgen we nu ook nog het Mondial College als lege kolos.

CrematoriumPositiever staat de Zevensprong tegenover de aanleg van een crematorium bij Tolhuis. Dit zal sommige mensen van Dukenburg extra werkgelegenheid geven. DELA heeft immers verzekerd dat zij het personeel uit de omge-ving zal aantrekken en ook andere diensten, zoals bloemen, broodjes et cetera, bij de plaat-selijke middenstand zal betrekken. Wel is er zorg over de verkeerstoename die het cremato-rium met zich mee brengt. DELA had gehoopt

voorzitter Hans Veltmeijer van de Zevensprong - hierover gesproken met Marijn van der Gaag, raadslid voor de PvdA, onder meer belast met de portefeuille wijken. Tijdens dit gesprek is aan Marijn heel erg duidelijk gemaakt dat er in Dukenburg nog steeds veel ontevredenheid be-staat over de wijze waarop er de afgelopen tien jaar door de gemeente met Dukenburg is om-gesprongen en hoe dit is uitgewerkt in een heel eenzijdig bestand aan woningen, waardoor we nu deze problemen kennen. Marijn heeft aangegeven dat er thans hooguit gebouwd kan worden op basis van een stede-lijke raamovereenkomst tussen de gemeente en de wooncorporaties, waarbinnen op basis van een aantal ambities steeds een invulling wordt gegeven aan wat er gebouwd moet gaan wor-den. Omdat de nu nog lopende raamovereen-komst afloopt, is dit het juiste moment om de wensen uit Dukenburg aan de corporaties voor te gaan leggen. Voor meer bouw is nauwelijks geld beschikbaar, ook al omdat de wooncorpo-raties nog steeds niet duidelijk weten hoeveel geld ze dienen te reserveren voor de door hen te betalen huurbelasting, gewoon een extra en nieuwe belasting ten behoeve van het Rijk. Marijn denkt wel dat in een nieuwe raamover-eenkomst extra geld uitgetrokken kan worden

dat een van de aanrijroutes via de Staddijk zou plaats kunnen vinden, maar deze weg is halverwege geblokkeerd. De meeste tom-tom-systemen en ook de ANWB verwijzen naar wegen door Meijhorst en Tolhuis. Bij DELA bestaat veel goede wil om een goed overleg met bewonersorganisaties te heb-ben. Het is duidelijk: wil men tot een goede afronding van het project komen dan is er nog heel wat overleg noodzakelijk. Er zijn al over en weer afspraken gemaakt. In juni komt er een voorlichtingsavond voor de be-woners van Meijhorst en Tolhuis.

Kortom, er is voor de Zevensprong heel wat werk aan de winkel. We moeten voorkomen dat het stadsdeel verder verschraalt. De Du-kenburgers willen graag in een prettige wijk blijven wonen. Zonder inzet van velen gaat dat niet. Een goed georganiseerd wijkover-leg is daarbij essentieel. Anders wordt over de belangen van Dukenburg heengewalst!

Tekst: Janwillem Koten en Hans Veltmeijer

om hier in Dukenburg bestaande woningen aan te passen aan mensen met mobiliteits-problemen, om er zo voor te zorgen dat die mensen (langer) in Dukenburg zullen kun-nen blijven wonen. Hij vindt dit wel iets dat echt nodig is, ook al omdat Marijn hier zelf eerder gewoond heeft en Dukenburg kent.Afgesproken is: 1. Dat Marijn voor ons gaat uitzoeken wat er op dit moment exact staat in de nu nog lopende raamovereenkomst en wat er komt te staan in de nieuwe raamover-eenkomst en ons die informatie gaat door-sturen.2. Dat een lid van de werkgroep informa-tie gaat verzamelen over bouwplannen die bestaan bij een aantal particulieren voor groepswoningen in Dukenburg en ook die informatie bij ons inbrengt.3. Dat de huidige aanwezigen samen door zullen gaan als wooncommissie uit de werkgroep WMO en Ouderenbeleid en dat wij van onze bevindingen regelmatig ver-slag zullen doen in de Dukenburger.

Wilt u ons mailen, doe dat dan via [email protected]

Tekst: Antoine Berben

Page 43: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 43

Op 29 mei vond een indrukwekkende politieke avond van de gemeenteraad plaats. Op de agenda stonden onder meer de Perspectiefnota 2014 en de consequen-ties voor het zwembad Dukenburg. In de perspectiefnota stond dat B en W voor-nemens is het zwembad te sluiten danwel het beheer over te dragen aan derden.

Voor de burgerronde, waar bewoners kun-nen inspreken, hadden zich tien insprekers gemeld, zoals stichting Sportfondsenbaden, de Zevensprong, zwemvereniging Aqua-Novio en diverse particuliere gebruikers van het zwembad. Algemeen was de teneur dat het zwembad moet blijven, aangezien het duidelijk in een behoefte voorziet. Na afloop van de burgerronde bood stichting de Zevensprong 7000 handtekeningen van Du-kenburgers die tegen sluiting zijn aan wet-houder Bert Frings aan. Tevens kreeg hij 150 tekeningen van kinderen van de Mei-boom aangeboden die op hun eigen wijze kenbaar maakten tegen sluiting te zijn.Op het moment van schrijven van dit artikel (30 mei) is nog niet duidelijk wat de poli-tiek zal beslissen. De besluitronde is name-lijk op 12 juni.Hieronder de tekst zoals deze door de Ze-vensprong is uitgesproken:

‘U zal begrijpen dat de voorgenomen slui-ting van het zwembad Dukenburg de no-dige onrust in Dukenburg teweeg heeft gebracht, temeer daar zwembad Dukenburg

Zwembad Dukenburg moet blijven

voor het grootste deel gebruikt wordt als een doelgroepen-zwembad met een bezoekersaan-tal van gemiddeld 1000 zwemmers per week. Enkele van deze doelgroepen zijn: allochtone vrouwen (er is een voorziening om het zwem-bad aan het zicht te onttrekken), blinden (een rustig en intiem zwembad met deskundige begeleiding), kinderen met een verstandelijke beperking, ouderen (onder andere zwemwater met hogere temperatuur) et cetera. Bovendien is dit bad het gehele jaar geopend en vervult het tevens de rol van sociaal ontmoetingspunt die in Dukenburg toch al schaars zijn.’

‘Het vorenstaande impliceert al dat de zin-snede in de perspectiefnota De omvang van het voorzieningenniveau loopt moge-lijk terug, de zwemsport blijft echter be-reikbaar juist niet opgaat voor zwembad Dukenburg. Voor de doelgroepen, zijn de zwembaden elders in de stad immers geen optie (afstand te groot, moeilijk bereikbaar per openbaar vervoer). Van diverse mensen uit de doelgroepen hebben wij al vernomen dat bij sluiting van het zwembad, voor hen de zwemmogelijkheden gewoon ophouden te bestaan! In het bijzonder geldt dit voor ouderen en mensen met motorische beper-kingen. Daar komt nog bij dat, indien deze groepen geen zwemmogelijkheden meer hebben, hun beroep op medische voorzie-ningen groter zal worden. Immers, hun con-ditie zal drastisch teruglopen. Leegstand van een dergelijke ruimte doet het imago van Dukenburg bovendien geen goed. In het bijzonder geldt dit voor het wijkcentrum en het winkelcentrum Meijhorst, waar deze ongebruikte voorziening dan snel een ver-loederde indruk wekt.’

‘Wij mogen toch aannemen dat u er ook aan hecht dat het voorzieningenniveau in Dukenburg niet nog meer vermindert. Wij doen dan ook een dringend beroep op u om zorg te dragen dat het zwembad Dukenburg geopend blijft. Wij pleiten er dan ook voor de door B en W voorgestelde bezuiniging in de perspectiefnota te schrappen en de ga-rantie te geven dat zwembad Dukenburg tot in lengte der jaren geopend blijft!’‘Een eventueel beheer door derden zal door ons welwillend in overweging worden ge-nomen. Wij staan hier in beginsel positief tegenover, mits er voldoende garanties in-gebouwd worden ten aanzien van de hand-having van het huidige aanbod en de con-tinuïteit.’‘Ten overvloede wellicht nog, een korte ac-tie leverde ons duizenden handtekeningen van Dukenburgers op die tegen de voorge-nomen sluiting zijn.’

Tekst: Hans VeltmeijerFoto’s: Jacqueline van den Boom

De grote animator van de actie: henk van Gaal.

hans Veltmeijer (links) geeft 7000 handtekeningen aan wethouder Bert frings.

Page 44: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 201344

Dingen maken • Elke woensdag, 13.00-16.00 uur en 18.30-21.30 uur: Boekbinden VAD in De Turf, Malvert 51-34.• Elke donderdagochtend: Haak, brei en punnikgroep ‘Stich an bitch’ in OKC De Horizon, Meijhorst 20-01.• Elke donderdag, 10.00-12.00 uur en 13.00-15.00 uur: Schildersclub in De Turf, Malvert 51-34.

Eten• Hele maand juli tot half augustus, elke 1e en 3e zaterdag van de maand open van 18.30-21.30 uur in de Aldenhof 12-43: het huiskamerrestaurantje. Wie zelf een speciaal gerecht wil komen maken is van harte welkom. Verdere informatie en reserveren via [email protected] of www.cultuurtafel.webklik.nl of 06 27 125 386.

Exposities• Tot 23 juni, dagelijks van 10.00-17.00 uur: Maartje de Valk exposeert haar installatie van rode wol, als onderdeel van de kunst- en cultuurroute Kunstschouw in Zeeland. Zelf verblijft Maartje in de buurt. Adres van de tentoon-stelling op Westerchouwen: Bootmanshoeve Tureluur, Bootsweg 4, Moriaanshoofd/Kerkwerve. Meer informatie 06 515 75 410.• Tot 30 juli, zalen A en M in de Ontmoetingskerk tijdens openingsuren: Expositie foto’s van fotografen van het Parochieblad. Meijhorst 70-33.• Gedurende de zomermaanden: schilderijen van Jacques Oliemeulen in de gang langs de binnentuin op de begane grond van De Doekenborg, Aldenhof 31-96.

Gezondheid• Elke vrijdag 10.00-12.00 uur: ZZG Gezondheids-spreekuur in Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39.

Jeu de boules• Elke maandag en woensdag, 10.00-12.00 uur: Swon Jeu de Boules achter Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39. Aanmelden (024) 845 51 21. Wim Brock.• Elke dinsdag en vrijdag, 9.45-12.00 uur: Jeu de boules ‘indoor’. Informatie: (024) 355 54 53. W. Vogel.

Jongeren• Zaterdag 22 juni, zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur: InterTeen Night #BEPARTOFIT. Unieke live show van DJ Har Megiddo (USA) in Jc Staddijk, Staddijk 41. Check www.intereen.nl. Entree gratis.• Woensdag 26 juni, aanvang 20.00 uur, einde 23.30 uur: Jammin’ Staddijk in Jc Staddijk, Staddijk 41. Entree gratis.• Donderdag 27 juni, zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur: Presentatie project YOUNG SKILLS! Dukenburg in Jc Staddijk, Staddijk 41. Entree gratis.• Vrijdag 28 juni, open 20.00 uur: The Dropzone Café, Hiphop Café met goodies voor elke Hiphopliefhebber in JC Staddijk, Staddijk 41. Entree gratis.• Elke zondag tot en met woensdag, 19.30-23.00 uur: open inloop Theehuis in Jc Staddijk, Staddijk 41. • Elke maandag tot en met woensdag, 19.30-23.00 uur: open inloop Jongerencafé in Jc Staddijk, Staddijk 41. • Elke maandag, dinsdag en donderdag: Scholiereninloop in Jongerencentrum de Horizon, Meijhorst 20-01.• Elke maandag en woensdag, 15.30-17.30 uur: Mid-daginloop voor jongeren van 10 tot 23 jaar in Jongeren-centrum Zwanenhoek, Zwanenveld 43-64.• Elke maandag, dinsdag en woensdag, 19.30-21.30 uur: Avondinloop voor jongeren van 10 tot 23 jaar in Jonge-rencentrum Zwanenhoek, Zwanenveld 43-64.• Elke dinsdag, 15.30-17.00 uur: Jeugdgroep Nijmegen in De Turf, Malvert 51-34.• Elke woensdag 20.30-21.30 uur: Danscursus: streetdan-ce, fusion en verschillende dansactiviteiten in Jc Staddijk, Staddijk 41. Entree gratis.• Elke woensdag, donderdag en vrijdag, 16.00 uur: Meidenactiviteiten in Jongerencentrum de Horizon, Meijhorst 20-01.

Kaarten• Elke donderdag (ook tijdens de zomervakantie), 19.00-23.00 uur: Kaartclub (jokeren) in De Grondel, Zwanen-veld 90-82.

Kerkdiensten• Zondag 23 juni, 11.00 uur: Openluchtviering. Start in de Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33, gevolgd door een wandeling door het Uilenbosje naar de vlonders van de vijver in Lankforst.• Dinsdagen 9 juli en 13 augustus, 14.30 uur: Kerkdienst in de kapel van De Orangerie, Malvert 50-04• Zaterdag 3 augustus, 18.30 uur: Selebrashon de Santa Eukaristía / mis in het Papiaments. Pater Simon Wilson van de Parochie Groot Kwartier op Curacao gaat in deze mis in het Papiaments voor. Iedereen is welkom in deze viering (met gedeeltelijke vertaling) en bij de feestelijke koffie daarna. Na de viering maken de Antilliaanse ver-enigingen Nos Koto en Gaapa een ontmoeting van pastor Simon met ouderen en jongeren mogelijk. Deze begint om 20.00 uur in de zalen van de kerk. Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33.• Weekend 31 augustus, 1 september: Opening van het nieuwe kerkelijke werkjaar in de Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33.• Weekend 7 en 8 september: Ontmoetingsweekend Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33.• Elke zaterdag 18.30 uur, elke zondag 08.30 uur en 11.00 uur, elke woensdag 09.00 uur: Kerkdiensten in de Ont-moetingskerk, Meijhorst 70-33.

Kinderen• Elke woensdag, 13.00-16.00 uur: Kinderclub SOV Groot Dukenburg in De Turf, Malvert 51-34.• Elke woensdag, 13.15-15.15 uur: Knutselclub Zwa-nenkids in Jongerencentrum Zwanenhoek, Zwanenveld 43-64, leeftijd: 4 t/m 12 jaar.• Elke vrijdag, 16.00-16.45 uur: Kinderkoor Dukenburg in de Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33.• Elke laatste vrijdag van de maand, 19.00-20.30 uur: Kinderdisco in Jongerencentrum Zwanenhoek, Zwanen-veld 43-64.• Vrijdag 20 september stopt de Kidsexpress, bestaande uit een karavaan van vijf caravans, voor de deur van de Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33. Geschikt voor kinde-ren uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Meer informa-tie www.kidsexpress.nl

Koersbal• Elke vrijdag, aanvang 14.00 uur: Koersbal in Wijkcen-trum Dukenburg, Meijhorst 70-39.

Open cafés• Elke eerste vrijdag van de maand, 16.00-19.00 uur: Cultuur borrel(t). (Besloten) borrel in de HAN-locatie Tolhuis van Art Crumbles voor buurtbewoners, collega´s, vrienden en fans. Van Schuylenburgweg 3. • Elke derde donderdag van de maand, 09.30-11.00 uur ´s ochtends: Open Coffee Dukenburg, speciaal voor ZZP’ers uit Dukenburg en omgeving. Landhuis De Duc-kenburg (Eten bij Zusje), Lankforst 51-01.• Elke 2e en 4e zaterdagavond van de maand: Singlecafé in Café de Teersdijk, Graafseweg 985, Wijchen, telefoon 024 641 25 29.

Rolstoeldansen• Elke donderdag, 19.30-21.30 uur: Rolling Wheels rol-stoeldansen in Wijkcentum Dukenburg, Meijhorst 70-39.

Schaken• Elke maandag, 19.15 uur-23.00 uur: Schaken bij Schaakclub Dukenburg in Wijkcentrum Dukenburg, Meij-horst 70-39. 20 euro per jaar. info: (024) 350 64 38, www.schaakclubdukenburg.nl

Sjoelen• Elke woensdag 13.00-16.30 uur: Sjoelen in De Grondel, Zwanenveld 90-82.

AgendaWilt u uw activiteiten in deze agenda kenbaar maken, mail dan naar [email protected]

Activiteiten in wijkcentra, sportfondsenbad, Ontmoe-tingskerk en elders kennen een vakantiestop. Gelieve hiermee rekening te houden.

Bewegen• Elke maandag, 9.00-10.00 uur en elke donderdag van 9.45-10.45 uur: Gymnastiek en spel in gymzaal Zwanen-veld 21-42. Organisatie GTV De Hazenkamp. Na afloop samen koffie drinken.• Elke maandag, 13.00-13.45 uur: Gymclub Veerkracht, gymen voor 55-plus onder professionele begeleiding in De Grondel, Zwanenveld 90-82.• Elke tweede en vierde woensdag van de maand, vanaf 14.30 (15.00) uur: korte Aldenhofwandeling onder bege-leiding, voor mensen met een rollator of wandelstok. Na afloop een kopje thee of koffie (gratis) in de buurtkamer tot ongeveer 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Angela van der Mast, mobiel 06 27 12 53 86. E mail: [email protected]. Adres: Aldenhof 12-43. • Elke donderdag, 8.45-9.45 uur: Bewegen op Muziek in gymzaal Zwanenveld 21-42. Organisatie GTV De Hazen-kamp. Na afloop samen koffie drinken.

Biljarten• Elke werkdag, 13.00-17.00 uur: Biljarten De Soos in De Turf, Malvert 51-34. Iedereen is welkom.• Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 13.00 uur en elke maandag vanaf 13.45 uur: Vrij biljar-ten in De Grondel, Zwanenveld 90-82.

Bingo• Woensdagen 26 juni, 24 juli, 19.00-21.00 uur: Gezellige bingo-avond in de sociëteit van De Orangerie, Malvert 50-04. Kosten bewoners en topkamers, familie en wijkbe-woners 4 euro 1e kaart, 2 euro elke volgende kaart, maxi-maal twee kaarten per persoon.• Donderdagen 27 juni, 11 juli, 25 juli, 8 en 22 augustus 14.30-16.00 uur: Bingo in het Restaurant van De Doe-kenborg, Aldenhof 31-96. Gasten zijn welkom, zij betalen 3,00 euro per kaart.

Creatief• Bij het Creatief Centrum Nijmegen Zuid zijn er nog plaatsen vrij bij de volgende cursussen:* Dinsdags, 09.00-12.00 uur: Glas in lood / 09.30-12.00 uur: Patchwork / 13.00-15.30 uur: Schilderen/Tekenen. * Woensdags, 09.30-12.30 uur: Naaien / 13.00-15.30 uur: Boekbinden. * Donderdags, 13.30-15.30 uur: Boetseren*vrijdags, 09.00-12.00 uur: Glas in lood. * Alle werkda-gen, behalve dinsdagmiddag, is de timmerwerkplaats open van 09.00-15.30 uur. Deelname mogelijk na inschrijving. Info telefoon (024) 345 21 13.

Culturele avond • Vrijdag 28 juni kunt u in De Meibloem terecht voor een rijk, avondvullend cultureel programma met inbreng van verschillende talenten: muzikanten, verhalenvertellers en portretkunstenaars. Heerlijke hapjes en drankjes zullen niet ontbreken. Entree 2,50 euro. Aanvang 19.30 uur. De Meibloem, Meijhorst 20-05, achter de voetbalkooi bij De Horizon. Informatie www.cultuurtafel.webklik.nl

Dansen• Elke vrijdagochtend, 10.00-11.00 uur: Countrydansen voor 50-plussers in Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39.

Darten• Elke dinsdag t/m vrijdag vanaf 13.00 uur en elke maan-dag vanaf 13.45 uur: Vrij darten in De Grondel, Zwanen-veld 90-82.

Page 45: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

de Dukenburger - juni/juli 2013 45

Verkoop• Vrijdag 28 juni, 10.00-16.00 uur: Sieradenverkoop in de hal (voor) van De Orangerie, Malvert 50-04.• Donderdagen 4 juli en 8 augustus, 10.00-12.00 uur: Verkoop van originele kaarten door Ria de Wit. In de hal van De Doekenborg, Aldenhof 31-96. Iedereen is deze ochtend welkom.

Vrouwen• Woensdag om de 14 dagen, 19.00-21.00 uur: Kleurrijke meiden in De Grondel, Zwanenveld 90-82.• Elke donderdag, 14.00-15.00 uur: Internationale vrou-wengroep en Damesbiljartclubje JE-JO in De Grondel, Zwanenveld 90-82.• Elke donderdag, 13.15-15.00 uur: Vrouwengroep in Openwijkschool Aldenhof, Aldenhof 60-01.

Wandelen• Zondag 23 juni, 12.00-13.00 uur: kopje koffie/kom soep op startpunt Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33. Vervol-gens van 13.00-14.00 uur een ommetje door de wijk. Iedereen is van harte welkom.• Woensdag 17 en vrijdag 19 juli, bij het ochtendgloren: het Vierdaagselegioen passeert via de brug over het kanaal diagonaal de wijk Weezenhof om over het viaduct van de A73 Nijmegen te verlaten. De lopers zijn altijd blij met aandacht en aanmoediging vanaf de zijlijn! Spoor ze aan, zeker de Dukenburgers zoals Irene, Wim, Theo, Hein, Mirjam, Jan, Marijke, Milicia, Els, Saskia, Janneke en Jelle … En uit Lindenholt loopt mee (tromgeroffel ….) Sieneke!• Elke maandag 13.00-15.00 uur: Wandelgroep, startpunt OKC De Horizon, Brede School de Meiboom, Meijhorst 29-58• Elke donderdag, 9.30-10.30 uur: wandelen bij Sint Walrick. Aanmelden (0487) 52 26 27 / 06 30 51 99 88, of [email protected]• Elke zaterdag van 9.00-10.00: Sportwandelen onder begeleiding in eigen tempo, Start Clubhuis Oranje-Blauw, Staddijk. Info: (024) 641 20 13 / 06 25 33 25 13 of onder [email protected]

Zang en muziek• Zaterdag 29 juni, 14.30-16.00 uur: optreden van Sjaco in het restaurant van De Doekenborg, Aldenhof 31.96. Gas-ten zijn welkom. Entree 4 euro.• Zondag 7 juli, aanvang 13.00 uur: 13e editie van het Smartlappenfestival in het centrum van Grave. Maar liefst 33 koren zijn uitgenodigd dit sfeervolle festival in de straten van Grave handen en voeten te geven. Ieder jaar lukt dat volop en kan men als koorlid of als kijker heerlijk (mee)zingen. Vanuit Nijmegen nemen De Waalzangers deel en uit Wijchen komt De Vrolijke noot. • Dinsdag 9 juli, 19.30-21.00 uur: optreden van de Boa’s in het restaurant van De Doekenborg, Aldenhof 31-96. Iedereen is welkom, gasten betalen 4 euro entree.• Zaterdag 20 juli, 15.00-16.30 uur: optreden van de Rog-blaozers. In de sociëteit van De Orangerie, Malvert 50-04. Kosten topkamers, familie en wijkbewoners 4,00 euro. • Vrijdag 26 juli, 14.30-16.00 uur: Muziekmiddag met medewerking van Jan Hoesen in het restaurant van De Doekenborg, Aldenhof 31-96. Gasten zijn welkom, entree 2 euro.• Vrijdag 16 augustus, vanaf 19.00 uur: Nijmegen Zingt op de Grote Markt. Heerlijk oude en nieuwe hits meezin-gen met de originele artiest en life zingende koormensen plus publiek.

Zwemmen• Elke dinsdag van 13.00-15.00 uur: AquaWorkshop in Sportfondsenbad Dukenburg, Meijhorst 70-41.• Elke donderdag van 13.00-15.00 uur: AquaFit4You. in Sportfondsenbad Dukenburg, Meijhorst 70-41.

www.formulierenbrigadenijmegen.nl

Vraag hetGRATIS

Krijgt u waar u recht op heeft?

Heeft u een laag inkomen?

Bel: 0800 - 5678 567

(024) 344 47 81 www.deduckenburg.nl(024) 344 47 81 www.deduckenburg.nl

Kom eten,drinken en

genieten opde mooiste plekin Dukenburg

Drie gangen-menuà € 24,50

Kom eten,drinken en

genieten opde mooiste plekin Dukenburg

Drie gangen-menuà € 24,50

Bedrijfsruimte in Paramedisch centrum Lankforst te NijmegenOok te huur voor niet (para)medisch gebruik.

Oppervlakte circa 125 m2.Mogelijkheid tot gedeeltelijke huur.

Huurprijs in overleg. Ing. per 01-09-2013.Mail naar: [email protected] of tel.: 024-3449238

Te huur

Dit is de laatste Dukenburger voor de zomer. Op 28 augustus verschijnt het volgende nummer.

Prettige vakantie!

Page 46: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

Eerste koopwoning? Portaal opent deuren!

taartsnameeZ reteiP

naalsbocaJ tniS

naalsbocaJ tniS

taartsnietsniE

Heiweg

taartsinocraM

taartszsuohnegnI

Lekker zonnen onder een nieuwe powerzonnebank vanaf € 2,00 per 5 minuten

Openingstijden De Zonnebankmaandag van 10.00 tot 20.00 uurdinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 20.00 uurwoensdag gesloten, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uurzondag van 12.00 tot 17.00 uur

Gratis parkeren!

Ons pand is rolstoel- en rollatorvriendelijk!

Pieter Zeemanstraat 1a 6533 NZ Nijmegen Telefoon 06 811 473 05

Lekker zonnen onder een nieuwe moderne zonnebank vanaf € 2,00 per 5 minuten

Openingstijden De Zonnebank/kapsalon Time-Out:maandag van 10.00 tot 17.00 uurdinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uurwoensdag geslotenzaterdag van 9.00 tot 14.00 uur

Ook buiten de openingstijden is gebruik vande zonnebank (min. 2 personen) op afspraak mogelijk

Gratis parkeren!

Ons pand is rolstoel- en rollatorvriendelijk!

Sessie van 10 keer zonnen bij ons € 60,= elders 100 Euro

voor meerinformatiebel

06 811 473 05

Pieter Zeemanstraat 1a 6533 NZ Nijmegen Telefoon 06 811 473 05

De goedkoopste van Nederland

Loop eens binnen bij de Wereldwinkel. De beste cadeauwinkel 2012 van Nederland en bekijk onze:

Kleurrijke sieraden, ruime keus ook in zilver

bonte sjaals van diverse stoffen veelkleurige schalen, bekers en

serviesgoed keramiek en handnijverheid van

wijnglas tot Boeddha speelgoed voor de allerkleinsten wierook en etherische oliën in vele

geuren wenskaarten met meer

mogelijkheden en bijzondere schrijfwaren

levensmiddelen o.a. koffie, thee, honing, chocola, noten, veel diverse Aziatische kookproducten en nog veel meer uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

Lulu crème. Zuid Soedanese Sheabutter producten. Maak jezelf en de wereld mooier met Lulu crème.

Kom eens kijken bij: Wereldwinkel Dukenburg Meijhorst 70-01A 6537 EN Nijmegen Tel. 024 – 3450196 www.wereldwinkelnijmegen.nl Open: Ma 13.00 – 17.00 uur Di t/m Za 09.30 – 17.00 uur

Page 47: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

Door middel van asana’s (lichaamshoudingen) breng je balans tussen lichaam en geest. Via inspanning tijdens de oefeningen kom je tot ontspanning en rust in jezelf Vanaf 2 september is er weer elke maandagavond Yoga les

Van 18:45 tot 20:00 & 20:15 tot 21:15 De lessen zijn in wijkcentrum Dukenburg in de Meijhorst In beide groepen is nog plek. Voor meer informatie of een proefles zie

www.dynamischeyoga.nl

de Dukenburger - juni/juli 2013 47

• Alarmnummer: 112• Politie: 0900 88 44• Brandweer: (024) 329 75 99• GGD: (024) 3 297 297

• Bureau Toezicht: 14 024• Bel- en Herstellijn: 14 024

bel&[email protected]

• Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00• Meldpunt Kindermishandeling:

(026) 442 42 22, 0900 123 123 0• Slachtofferhulp:

(024) 323 33 22, 0900 01 01• Advies- en Steunpunt huiselijk geweld:

0900 126 26 [email protected]

• Kindertelefoon: 0800 04 32 • Discriminatie, Ieder1Gelijk: (024) 324 04 00• Maatschappelijk werk (NIM):

(024) 323 27 51, [email protected]• Het Inter-lokaal: (024) 344 85 57

[email protected]• Tandem: (024) 365 01 11

[email protected]• Swon het seniorennetwerk: (024) 365 01 90

[email protected]

• Huisartsenpost: 0900 88 80• CWZ: (024) 3 657 657• UMC St Radboud: (024) 361 11 11• Sint Maartenskliniek: (024) 365 99 11• Dierenambulance: (024) 355 02 22

• De Gemeenschap: (024) 381 78 [email protected]

• Portaal: 0800 767 82 25, [email protected]• Standvast Wonen: (024) 382 01 00

[email protected]• Talis: (024) 352 39 11, [email protected]• WoonGenoot: (024) 344 06 39

[email protected]• Woonzorg Nederland: 0900 123 49 96

[email protected]

• Wijkcentrum Dukenburg: (024) 344 89 63, Meijhorst 70-39

• Informatheek Dukenburg: (024) 345 22 21, Meijhorst 70-39

• Sportfondsenbad Dukenburg:(024) 377 15 70, Meijhorst 70-41

• Creatief Centrum Nijmegen-Zuid:(024) 345 21 13, Tolhuis 44-44

• Gemeente Nijmegen: 14 [email protected]

• Dukenburg: www.dromenoverdukenburg.nl• Tolhuis: www.tolhuis20.nl• Meijhorst: www.meijhorst.com• Aldenhof: www.bewonersaldenhof.nl• Weezenhof: www.weezenhofcentraal.nl• Zevensprong: www.zevensprong.webklik.nl • De Dukenburger: www.meijhorst.com

Belangrijke nummers

Websites

www.Raadeenswat.nljo.janssen.773

Jo Janssen Gewoon Nijmegen zegt:Bent U net als Gewoon Nijmegen het betaald avond-parkeren in Nijmegen zat?Bent U voor afschaffing? Laat het weten aan Gewoon Nijmegene-mail: [email protected]

Door onze specialisaties en ruime ervaring kan Fysiotherapie Dukenburg zeggen dat

fysiotherapie helpt!Wij zijn trots op het bijzondere samenwerkingsverband dat Fysiotherapie Dukenburg en NEC Nijmegen begin dit seizoen zijn aangegaan. Fysiotherapeut en aankomend manueel therapeut Jan Meurs verzorgt de medische begeleiding van Voetbal Academie NEC/FC Oss. Rob Langhout, 25 jaar praktiserend manueel therapeut en docent, ondersteunt de medische staf van de profs met blessurepreventie.

Ons team staat voor u klaar om u te helpen met lichamelijke klachten. Bezoek voor meer informatie onze website of bel het secretariaat. Onze praktijken bevinden zich op slechts 3 km afstand van het Goffertstadion in de wijken Weezenhof en Aldenhof te Nijmegen.

Fysiotherapie DukenburgT 024 3441756 • www.praktijkdukenburg.nl

Onze praktijk met reeds 40 jaar ervaring beschikt over therapeuten die gespecialiseerd zijn in:

•Bekkenfysiotherapie(volwassenenenkinderen) •Oedeemtherapie •Psychosomatischefysiotherapie •Haptonomie •Bedrijfsfysiotherapie •Geriatrischefysiotherapie •Manueletherapie •Sportfysiotherapie •Medischefitness •Psychologie •Osteopathie

LocatieAldenhof70-036537DZNijmegen0243441756LocatieWeezenhof55-166536EENijmegen0243441756www.praktijkdukenburg.nleninfo@praktijkdukenburg.nl

Onsteamstaatvooruklaaromuteadviserenoftebehandelenbijlichamelijkeofpsychischeklachten.Ookconsultenofsecondopinionszijnmogelijk.Bezoekvoormeerinformatieonzewebsiteofbelhetsecretariaat.

OnzepraktijkenbevindenzichinNijmegenDukenburgindewijkenAldenhofenWeezenhof.

Jo Janssen Gewoon Nijmegen zegt:Geen sluiting zwembad DukenburgWijken moeten leefbaar blijven! Jo Janssen en Ruud Klein HemminkE-mail: [email protected]

Page 48: 2013.06.07 De Dukenburger 2013-5

facebook.com/winkelcentrumdukenburg

volg dukenburg en blijf op de hoogte van alle acties en aanbiedingen• Grootste overdekte winkelcentrum van Gelderland• Meer dan 100 winkels• Uitstekende bereikbaarheid 1e uur parkeren voor 50 cent

Kijk ook op www.winkelcentrumdukenburg.nl

O N T D E KD U K E N B U R G

op facebook

DUK_6x_Corporate_Adv_230x285mm.indd 5 10-01-13 week 2 14:39