201220 nieuwsbrief openbaar gedeelte2...O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij...

4
Nieuwsbrief kopij voor de volgende nieuwsbrief: vóór 22 december a.s., 19.00 uur. inleveren bij het scribaat. e-mailadres: [email protected] zondag 20 december 2020 __________________________________________________________________________________________ Nieuwsbrief, 20 december 2020 Welkom Van harte welkom in de eredienst van de Protestantse Gemeente Samen op Weg te Kudelstaart, die gehouden wordt op zondag 20 december om 10 uur. Voorganger in deze dienst is pastor mw. Ans Creemer - Al- lard. Ouderling van dienst is Anneke Sikkema. Diaken van dienst is Piet de Geus. Het or- gel wordt bespeeld door Jan Sikkema. Jan speelt vóór de dienst en na de dienst. Ook is er na de preek meditatief or- gelspel. Er kunnen geen ge- meenteleden meer aanwezig zijn in deze dienst. Hieronder leest u daar meer over. Bloemengroet Er zijn deze week twee bloemengroeten. Die zijn beiden ter felicitatie en gaan naar: fam. K.C. Wegman, Archimedes- laan 30 (1433 MG). mw. M. Wever – Duijn, Stevinhof 6 (1433 KB) (thans verblijvend in verpleeghuis Groenelaen). Mw. Wever was op 17 december jarig en is 90 jaar geworden. Hartelijk gefeliciteerd! Alleen nog online diensten Vanaf zondag 20 december a.s. zijn er in onze ge- meente, als gevolg van nieuwste (anti-)coronamaatre- gelen geen diensten meer die toegankelijk zijn voor ge- meenteleden. De diensten worden vanaf die zondag nog uitsluitend online ge- houden. Deze situatie duurt in ieder geval tot en met 19 januari 2021. Rond die tijd neemt het kabinet een nieuw besluit; ons coronateam zal daarna de situatie voor onze ge- meente evalueren enn als dat nodig of gewenst is, een nieuw besluit nemen. Achtergronden van het besluit Op maandag 14 december jl. heeft de regering een bijna volledige lockdown afgekondigd voor het hele land, die in ieder geval tot en met 19 januari 2021 voort- duurt. Dat is gedaan in de strijd tegen het coronavirus, nu het aantal besmettingen in de laatste weken en da- gen tot zeer onrustbarende hoogte is gestegen. De zorg kan het zo langzamerhand niet meer aan en de kwets- baren in de samenleving krijgen het steeds moeilijker. Vierde adventszondag Orde van dienst Thema: Engelenwerk Orgelspel. Welkom en mededelingen. Moment van stilte. Muziek: Als alles duister is. Aansteken kaarsen. Votum en groet. Inleidende woorden. Muziek: God zij geloofd (lied 158). Gedicht – gelezen door Anneke Sikkema. Gebed van ontferming. Kindermoment. Schriftlezing: Gen. 28 : 10 – 16, gelezen door Piet de Geus. Muziek: God heeft het eerste woord (lied 513). Schriftlezing: Lucas 2 : 8 – 15, gelezen door Anneke Sikkema. Muziek: Hoe zal ik u ontvangen. Overdenking. Meditatief orgelspel. Gebeden, stil gebed, afgesloten met Onze Vader. Muziek: Op u mijn Heiland blijf ik hopen. Zegen: Filip. 4 :7 Muziek: Vrede van God. Orgelspel.

Transcript of 201220 nieuwsbrief openbaar gedeelte2...O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij...

Page 1: 201220 nieuwsbrief openbaar gedeelte2...O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij opent zal niemand sluiten; wat Gij sluit zal niemand openen; kom, en bevrijd de gevangene

Nieuwsbrief

kopij voor de volgende nieuwsbrief:

vóór 22 december a.s., 19.00 uur.

inleveren bij het scribaat. e-mailadres: [email protected]

zondag 20 december 2020

__________________________________________________________________________________________

Nieuwsbrief, 20 december 2020

Welkom Van harte welkom in de eredienst van de Protestantse Gemeente Samen op Weg te Kudelstaart, die gehouden wordt op zondag 20 december om 10 uur.

Voorganger in deze dienst is pastor mw. Ans Creemer - Al-lard. Ouderling van dienst is Anneke Sikkema. Diaken van dienst is Piet de Geus. Het or-gel wordt bespeeld door Jan Sikkema. Jan speelt vóór de dienst en na de dienst. Ook is er na de preek meditatief or-gelspel. Er kunnen geen ge-meenteleden meer aanwezig

zijn in deze dienst. Hieronder leest u daar meer over.

Bloemengroet Er zijn deze week twee bloemengroeten. Die zijn beiden ter felicitatie en gaan naar: • fam. K.C. Wegman, Archimedes-

laan 30 (1433 MG). • mw. M. Wever – Duijn, Stevinhof 6

(1433 KB) (thans verblijvend in verpleeghuis Groenelaen). Mw. Wever was op 17 december jarig en is 90 jaar geworden. Hartelijk gefeliciteerd!

Alleen nog online diensten

Vanaf zondag 20 december a.s. zijn er in onze ge-meente, als gevolg van nieuwste (anti-)coronamaatre-gelen geen diensten meer die toegankelijk zijn voor ge-meenteleden. De diensten worden vanaf die zondag nog uitsluitend online ge-houden. Deze situatie duurt in ieder geval tot en met 19 januari 2021. Rond die tijd neemt het kabinet een nieuw besluit; ons coronateam zal daarna de situatie voor onze ge-meente evalueren enn als dat nodig of gewenst is, een nieuw besluit nemen. Achtergronden van het besluit Op maandag 14 december jl. heeft de regering een bijna volledige lockdown afgekondigd voor het hele

land, die in ieder geval tot en met 19 januari 2021 voort-duurt. Dat is gedaan in de strijd tegen het coronavirus, nu het aantal besmettingen in de laatste weken en da-gen tot zeer onrustbarende hoogte is gestegen. De zorg kan het zo langzamerhand niet meer aan en de kwets-baren in de samenleving krijgen het steeds moeilijker.

Vierde adventszondag

Orde van dienst

Thema: Engelenwerk • Orgelspel. • Welkom en mededelingen. • Moment van stilte. • Muziek: Als alles duister is. • Aansteken kaarsen. • Votum en groet. • Inleidende woorden. • Muziek: God zij geloofd (lied 158). • Gedicht – gelezen door Anneke Sikkema. • Gebed van ontferming. • Kindermoment. • Schriftlezing: Gen. 28 : 10 – 16, gelezen door Piet de

Geus. • Muziek: God heeft het eerste woord (lied 513). • Schriftlezing: Lucas 2 : 8 – 15, gelezen door Anneke

Sikkema. • Muziek: Hoe zal ik u ontvangen. • Overdenking. • Meditatief orgelspel. • Gebeden, stil gebed, afgesloten met Onze Vader. • Muziek: Op u mijn Heiland blijf ik hopen. • Zegen: Filip. 4 :7 • Muziek: Vrede van God. • Orgelspel.

Page 2: 201220 nieuwsbrief openbaar gedeelte2...O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij opent zal niemand sluiten; wat Gij sluit zal niemand openen; kom, en bevrijd de gevangene

___________________________________________________________________________________________

Nieuwsbrief, 20 december 2020

pagina 2

De scholen zijn gesloten, de Nederlandse bevolking is opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, reizen zoveel mogelijk te vermijden en ook zo min mogelijk sa-men te komen. Het coronavirus verspreidt niet zichzelf, het wordt door ons – mensen – verspreid. De lockdown moet dat tegengaan.

Betekenis voor onze gemeente en de kerkdiensten Ons coronateam heeft zichzelf de vraag gesteld wat dit moet betekenen voor onze gemeente en onze kerkdien-sten. In strikt juridische zin is het niet verplicht om de fysieke diensten die wij de afgelopen weken hebben ge-houden te staken; het houden van erediensten valt bin-nen onze grondwettelijke vrijheid van godsdienst en mag als gevolg daarvan juridisch niet worden belem-merd. Het coronateam heeft zich de vraag gesteld of het verstandig is deze vraag langs juridische weg te beant-woorden of niet. Daarbij is ook gekeken naar het advies dat de PKN-organisatie aan de kerken geeft.

Advies PKN Het PKN geeft als advies om vooral online diensten te houden. Tegelijkertijd geeft de PKN aan dat, als het niet anders kan, er toch diensten met bezoek gehouden kunnen worden, waarbij dan wordt geadviseerd om dat te doen met maximaal 30 bezoekers.

Overwegingen coronateam Het coronateam heeft overwogen dat het doel van de lockdown is om contacten die gevaar opleveren voor vi-rus overdracht zoveel mogelijk te vermijden. In de thuissituatie mogen we momenteel slechts twee

personen tegelijk ont-

vangen. Tegen die

achter-grond is het, zo meent het

corona-team, geen

goed signaal om dat te negeren en in het kerkgebouw toch 30 mensen tegelijkertijd te ontvangen. Het is daar-entegen juist een sterk signaal als we als kerk niet de juridische ruimte gebruiken, maar aansluiten bij de be-doeling van de lockdown.

Teleurstelling Het is natuurlijk teleurstellend dat we ook met Kerst niet met een klein aantal mensen in de Kerk kunnen zijn. Maar daar staat tegenover dat we online goed presen-teren en er dus een goede mogelijkheid is de dienst te volgen voor iedereen op gelijke wijze. En: door nu zo te handelen hopen we dat we des te sneller weer open kunnen gaan en dan voor (veel) meer mensen dan 30.

Welzijn Laten we niet vergeten dat we alles doen voor het wel-zijn van anderen. In het accepteren van online diensten, het uitvoeren van andere activiteiten: het draagt er aan bij dat we het virus zo snel als mogelijk helpen terug te dringen, terwijl we oog houden voor elkaars en ons ei-gen gezondheid en welzijn.

Collecte De collecten deze week zijn voor de Eredienst en diaco-nie (1), de voedselbank (2) en de ZWO-commissie. We collecteren di-gitaal; dat betekent dat u wordt ge-vraagd aan de collecte mee te doen via een overmaking op het bankre-keningnummer van onze gemeente (NL62 INGB 0005 7820 44). U kunt via de hiernaast staande QR-code ‘rechtstreeks een be-taling’ doen. Let op: deze QR-code vervalt binnenkort. Er zal dan weer een nieuwe code geplaatst worden.

Gemeentenieuws Afgelopen week is – volgens traditie – de kerstgroet van-uit onze gemeente weer bezorgd. Bezorgd aan onze ge-meenteleden van 75 jaar en ouder, en diegenen die een steuntje in de rug verdienen – volgens traditie. Gereed gemaakt door de diaconie, ook geheel volgens traditie. Maar… en daar is sterk van de traditie afgeweken: voor een groot deel bezorgd door onze jeugdige gemeentele-den, al dan niet samen met hun ouders.

Het is geweldig om te zien en te ervaren hoe de jeugd zich hierbij heeft ingezet en meer dan de helft van alle plantjes (met wat er bij zat) heeft weggebracht. Dank jul-lie wel! we zijn trots op jullie en vinden het fijn dat jullie dit hebben willen doen! De resterende kerstgroeten zijn door de leden van de vier wijkteams bezorgd. Ook die willen we natuurlijk hartelijk danken voor hun inzet.

Uit privacyoverwegingen wordt het persoonlijk gemeen-tenieuws niet op het openbare gedeelte van de website geplaatst.

Voor het overige hebben het scribaat geen berichten bereikt die in dit gemeentenieuws gemeld behoren te worden. Dat betekent niet dat er geen mensen zijn waar we niet naar moeten ‘omzien’. Die zijn er volop – en: over het algemeen weten we ook heel goed wie dat zijn.

Page 3: 201220 nieuwsbrief openbaar gedeelte2...O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij opent zal niemand sluiten; wat Gij sluit zal niemand openen; kom, en bevrijd de gevangene

___________________________________________________________________________________________

Nieuwsbrief, 20 december 2020

pagina 3

In andere jaren zou ik schrijven: misschien zou u eens zoiemand bij u aan het kerstdiner moeten nodi-gen – maar dit jaar kan dat niet. Veel gezinnen zijn nu met kerst ‘al niet compleet’ of vieren de kerst in gedeel-ten, steeds met verschil-lende delen van het gezin. Maar: misschien hebt u nog wel wat kerstkaarten over en dan is het een kleine moeite om er ook een paar te schrijven aan gemeenteleden die u misschien verder helemaal niet zo goed kent. Doe het gerust – de oude slogan uit 1983 van – toen nog - PTT-post: ‘een kaartje: kleine moeite, groot plezier’ geldt anno 2020 nog steeds!

Adventsproject, 4e week

In het adventsproject ‘Dicht bij het licht’ gaat het deze week over de geboorte van Johannes de Doper. God laat, kort voor Jezus’ geboorte, aan Zacharias al iets zien van het licht dat snel zal komen. Zacharias’ zoon Johan-nes zal de mensen voorbereiden op de komst van Jezus. Na de geboorte van Johannes zingt Zacharias eenlied over Gods trouw en roept hij de mensen op om te ver-trouwen op het ‘hemelse licht’.

Kerstwandeling Vorige week schreven we over de kerstwandeling. Daar-

bij is uitgelegd wat de kerstwandeling is en hoe die gelopen kan worden. U vindt die informatie ook op de web-site. De kerstwandeling kan gelopen worden tussen 16 december (nu dus al) en 6 januari a.s. De routebeschrij-ving vindt u ook op de website. Wilt u

die op een makkelijke manier op uw smartphone te krij-gen? Scan dan de QR-code die hiernaast staat.

Nieuwsbrief volgende week Het is de bedoeling dat er ook volgende week en de week daarop een nieuwsbrief uitkomt. Volgende week zal dat niet op zondag zijn. Het streven is erop gericht om de

volgende nieuwsbrief komende donderdagmiddag op de website te plaatsen. Die bevat dan ook de informatie over de erediensten op kerstavond, Eerste kerstdag en Oude-jaarsavond. De daarop volgende nieuwsbrief zal dan voor D.V. zondag 3 januari 2021 zijn. Als u kopij hebt voor de vol-gende nieuws-brief, dan wordt u gevraagd ervoor te zorgen dat die op uiterlijk 22 december (19.00 uur) bij de scriba is.

ZOOM – online samenkomst A.s. dinsdag, 2 december, is er weer een ‘digitaal sa-menzijn’. Dit begint om 20.00 uur en duurt ca. 30 – 45 minuten, waarna er ruimte is voor (digitale) social talk. U wordt van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. De uitnodigingslink staat weer op de website. Als u niet via de website inlogt, dan is de link: https://us02web.zoom.us/j/87979071060 De meeting-ID is 879 7907 1060.

Adventsmeditatie Vierde Advent 20 december PG Kudelstaart Bij de vierde Advent: O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij opent zal niemand sluiten; wat Gij sluit zal niemand openen; kom, en bevrijd de gevangene uit de kerker, die zit in de duisternis en de schaduw van de dood. (4de couplet uit de O–antifonen, jaarlijks gezongen op 20 december)

Toeval of niet? Onlangs bestelde ik het boekje O van Esther Maria Mag-nis, met meditaties bij de O-antifonen, een lied dat in de zeven dagen vóór Kerst gezongen wordt in de Rooms-Katholiek Kerk. Sommigen kennen het wel als Gezang 125 uit Liedboek voor de Kerken. Een paar dagen later ontving ik een link naar het Lied van Eenheid (u vindt het verder op in deze bijdrage), een moderne bewerking van diezelfde O-antifonen (met o.a. rapper Brainpower). Ik herinnerde me toen weer hoe ik met een koor, lang geleden, deze antifonen in de dagen van Advent heb gezongen. En hoe mooi ik dat vond.

Page 4: 201220 nieuwsbrief openbaar gedeelte2...O sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij opent zal niemand sluiten; wat Gij sluit zal niemand openen; kom, en bevrijd de gevangene

___________________________________________________________________________________________

Nieuwsbrief, 20 december 2020

pagina 4

Wat zijn de O-antifonen? De vertaling bestaat uit zeven coupletten; elk couplet be-gint met het aanroe-pen van de nieuwge-boren Heer met een andere naam of titel: Wijsheid, Adonai (= Heer), Wortel van Isaï, Sleutel van David, Da-geraad, Koning van de volken, Immanuel (niet de meest gebrui-kelijke titels – ik ge-bruik ze eigenlijk nooit …). Elke titel of naam laat een verrassende karaktertrek zien van de nieuwe Koning, op wie wij wachten. We verwach-ten een Koning die wijs is, een leider voor alle volken, een lichtend voorbeeld, én een koning die dichtbij is, en herkenbaar als mens onder ons. Al die verwachtingen – we vinden het vervuld in een klein en kwetsbaar kind. Dat voelt bijna tegenstrijdig. En toch gaat het daar elk jaar weer over. O Die titel of naam wordt voorafgegaan door de aanroeping ‘O’. In mijn oren klinkt dat ‘O’ als een zucht van verlan-gen, die met blijheid én ook met verdriet uitgesproken kan worden. Dat ‘O’ past goed bij deze tijd. Sinds woensdag is het openbare leven opnieuw tot stilstand gekomen. Wat zal er gezucht zijn, toen de nieuwe maatregelen bekend werden, door ondernemers, ver-pleegkundigen, ouders, docenten … En door kerkgangers: veel kerken hebben besloten om met de Kerst online kerkdiensten te houden. Een wijs be-sluit, met o zo veel gevolgen. Hoe zullen de kerstdagen

zijn voor mensen die, o zo hoopten op een weerzien met familie? En o, welke gevolgen heeft dit voor bedrijven van enthousiaste ondernemers? En o, wat betekent dit voor de mensen die ziek en kwetsbaar zijn? De O-antifonen van vroeger – met hun zucht van verlan-gen – sluit verrassend goed aan bij onze zucht van hoop en verlangen, naar een nieuwe, andere tijd. Misschien hebt u de komende dagen even tijd om de coupletten te lezen. En ze als een gebed uit te spreken of te zingen. Dan zal ook uw zucht van verlangen ge-hoord worden.

Om naar te luisteren: De moderne versie: O kom, o kom Immanuel - Lied van de Eenheid en een klassieke versie: Nederland Zingt: O kom, o kom Immanuël - YouTube Voor liefhebbers van klassiek én modern in één: O come, O come, Emmanuel -door The Piano Guys Om te lezen: - Jesaja 22: 20-22 - Esther Maria Magnis, O – meditaties bij de O-antifonen. Uitgeverij Van Wijnen – Franeker 2020. Om te bezoeken: de adventskalender van Petrus met een korte meditatie en muziek Online adventskalender | Petrus (protestantsekerk.nl) De tekst van Gezang 125 uit het Liedboek voor de Ker-ken is een vertaling van Willem Barnard. U vindt de tekst hier: Gezang 125 - Liedboek voor de Kerken 1973 (xs4all.nl).

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Omzien naar elkaar – aanvullend op het ‘gemeentenieuws’

In deze Coronatijd is ons sociale leven is op een laag pitje komen te staan. Dat betekent dat het belangrijk is dat we lief en leed op een andere wijze met elkaar delen dan we gewend zijn.

Het zijn in deze tijd juist de ouderen die kwetsbaar zijn en ook gemakkelijk in een isolement terecht komen. Daarom hebben zij onze aandacht meer dan ooit nodig. Nu we ze niet kunnen bezoeken is het dus belangrijk dat we hen op een andere manier bereiken.

Hieronder vindt u de namen (en adressen) van gemeenteleden die de komende week (van zondag 20 tot en met zaterdag 26 december) 70 jaar of ouder worden of een bijzonder jubileum vieren.

Deze week zijn er geen jarigen. Er is één jubileum: Uit privacyoverwegingen worden de namen en adressen van de jarigen en/of jubilarissen niet op het open-bare gedeelte van de website geplaatst.