2012 Flyer Help een egel

2
De egel is een beschermde en bedreigde diersoort en neemt de laatste jaren snel in aantal af. Het beste middel om de egel in stand te houden is egelvriendelijk tuinieren. Daarnaast kunnen we egels in nood een helpende hand bieden. Vooral in het najaar komen veel egels in de problemen omdat zij onvoldoende voedsel kunnen vinden om met een goed gewicht in winterslaap te kunnen gaan. Maar ook in de rest van het jaar kan een egel hulp nodig hebben. De Stichting Egelopvang Nieuwleusen wil egels in onze regio helpen, samen met jou! Stichting Egelopvang Nieuwleusen Kartika Beentjes Ruitenveen 4, 7711 DH Nieuwleusen Telefoon: 06 - 11 64 60 12 www.stichtingegelopvangnieuwleusen.nl Wil je onze egelopvang ook steunen en/of donateur worden? Elk bedrag is van harte welkom op rekeningnummer 1700 74 757 t.n.v. Stichting Egelopvang Nieuwleusen. Op www.zoogdiervereniging.nl vind je o.a. meer informatie over egelvriendelijk tuinieren. een egel!

description

Samen met De Kat z'n Viool uit Zwolle heeft Studio Hooghalen deze flyer gerealiseerd om het Egelopvangcentrum van Kartika Beentjes in Nieuwleusen te ondersteunen

Transcript of 2012 Flyer Help een egel

Page 1: 2012 Flyer Help een egel

De egel is een beschermde en bedreigde diersoort en neemt de laatste jaren snel in aantal af. Het beste middel om de egel in stand te houden is egelvriendelijk tuinieren. Daarnaast kunnen we egels in nood een helpende hand bieden. Vooral in het najaar komen veel egels in de problemen omdat zij onvoldoende voedsel kunnen vinden om met een goed gewicht in winterslaap te kunnen gaan. Maar ook in de rest van het jaar kan een egel hulp nodig hebben. De Stichting Egelopvang Nieuwleusen wil egels in onze regio helpen, samen met jou!

Stichting Egelopvang Nieuwleusen Kartika BeentjesRuitenveen 4, 7711 DH NieuwleusenTelefoon: 06 - 11 64 60 12 www.stichtingegelopvangnieuwleusen.nl

Wil je onze egelopvang ook steunen en/of donateur worden? Elk bedrag is van harte welkom op rekeningnummer 1700 74 757 t.n.v. Stichting Egelopvang Nieuwleusen.

Op www.zoogdiervereniging.nl vind je o.a. meer informatie over egelvriendelijk tuinieren.

een egel!Hé

Page 2: 2012 Flyer Help een egel

Je hebt een egel gevonden, wat moet je doen?

Een gezonde egel...• heeft‘nvochtigneusje,heldereoogjes,schoneorenenlichtglanzendestekelszonderalteveelongedierte

• kuiertbijavond,nachtenvroegeochtendvantuinnaartuinopzoeknaarinsectenenslakken

• roltzichstevigopenzetz’nstekelsuitofrentdirectwegalshijjouzietenverstoptzich.

MOOI ZO!Laathemmaarlopen!

• Kijk of de egel gezond is

• Hoe zie je of de egel hulp nodig heeft ?

NajaarsegeltjesLaatinhetjaargeborenegeltjeszijnopzichgezondedierendiealleendoorhetinvallenvandewintergeenkanshebben.Voorhetinstandhoudenvandeegelalssoortishetzinvolvooralhentehelpen.Kleineegeltjesdieinhetlatenajaarnogrondlopenzullenzonderhulpnietoverleven.

OprOEp Jaarlijks zetten we vele herstelde egels terug in de vrije natuur. Dat kan niet steeds op dezelfde plek. Heeft u een goede tuin/uitzetplek (met groen, ruimte en zonder bestrijdingsmiddelen) en mogelijkheden om eventueel op zijn tijd de egel bij te voeden? Laat het ons weten. De egel -op zijn beurt- zal daar nuttige tuinwerkzaamheden verrichten!

De egel heeft hulp nodig... Zetdeegelbijvoorkeurineendoosmetwatmateriaalwaarhijinwegkankruipen(handdoek,gekreukeldepapiersnippers)ofwikkelhemineendoekenbelmeteendeStichting Egelopvang Nieuwleusen 06 11 64 60 12.Daarkunjedesituatievoorleggenenoverleggenwatverdernodigis.Voorandereregio’sbeldeEgelbescherminginNaarden0356468669.

Is er niet meteen opvang mogelijk, verzorg de egel dan zo:Neemdeegelmeenaarbinnenendoe‘mineendoosmeteenkruikoffrisdrankflesmetwarmwater(meteendoekerom).Doeditookbijvervoervaneenegelonderde300gramenzeerverzwakteegels.Zetwatkattenvoerofeenboterhammetpindakaas(geenboter!)eneenbakjewaterbijdeegel.Deegeliseeninsecteneter.Geef egels beslist geen melk!Breng de egel wel zo snel als kan naar de opvang of de dierenarts.Voorhetoppakkenvaneenegelgebruikjeeendoekofhandschoenen.Wasnahetaanrakenvaneenegelaltijdgoedjehandenmetwaterenzeep.

Alsjeoverdageenegelzietisdatvaakgeengoedteken(tenzijheteenmoeder-egelisdieevenuithetnestisomnest-materiaalofetenteverzamelen).Bekijkdeegeldusgoed:Een hulpbehoevende egel kan...• ergonderhetongediertezitten• gewondzijn• zichnietgoedoprollen• ineenvijvergevallenzijn• zenuwachtigrondjeslopen• heelsloomenwankelzijn• eenvoordewinterslaaptekleinenajaarsegelzijn

• aanhoudendhoesten• inzijnwinterslaapgestoordzijn• ergensklemofverstriktinzijngeraakt• meteenverstoordofvernieldnestzitten• dooreenhondgepaktzijn• indelateherfst,dewinterofhetvroegevoorjaaroverdagrondlopenopzoeknaarvoedsel.

2012©dezeflyerisgerealiseerddoorStudioH

ooghalenenAteliergaleriedekatz’nvioolteZw

olle

Stichting EgelopvangNieuwleusen

06 11 64 60 12