20110627 Brabants Dagblad Ingezonden brief "Schaliegas is Een Zegen"

1

Click here to load reader

Transcript of 20110627 Brabants Dagblad Ingezonden brief "Schaliegas is Een Zegen"

Page 1: 20110627 Brabants Dagblad Ingezonden brief "Schaliegas is Een Zegen"

Schaliegas is een zegen maandag 27 juni 2011 | 09:20 | Laatst bijgewerkt op: maandag 27 juni 2011 | 09:27

De discussie over het zoeken naar schaliegas in Brabant wordt overheerst door bangheid en gevoeddoor onkunde.

Alle aardgas, dus ook schaliegas, komt uit organische stoffen in kleisteenlagen. Een klein deel ontsnapt naarbovenliggende zandlagen, van waaruit het makkelijk te winnen is. Maar dat raakt op. Slochteren is voortweederde leeg, en bevat nog zo'n 1000 miljard kuub. Vorig jaar werd in Nederland 91 miljard kuub opgepompt,waarvan 50 miljard voor de export. Hier verdiende de Nederlandse staat 5 miljard euro aan. In kleisteenlagen zitnog zo'n 100.000 miljard kuub. Dat is met de huidige technieken maar voor een heel klein deel te winnen, maardaaraan kan, zoals in het verleden, nog heel veel verbeterd worden. Maar dan moeten we daar wel meebeginnen. We kunnen natuurlijk ook doorgaan met het financieren van regimes in Nigeria, Libië en Saudi-Arabie. Of kernenergie importeren uit Frankrijk, of nieuwe kolencentrales bouwen. En ook zon- of windcentraleshebben gascentrales nodig om de pieken op te vangen. Het licht mag niet uitgaan.

Schaliegas is gewoon aardgas uit kleisteen. Het bedrijf Cuadrilla gebruikt in Boxtel minder dan de helft van hetwater dan het baantjes bad in het Sportiom. De twee chemicalien (0.5%) worden ook gebruikt inzonnebrandcreme en bij plastische chirurgie, en zijn biologisch afbreekbaar. Opgelost in de gigantisch plas zoutwater op 3.5 km diep is het onmogelijk dat ze naar de oppervlakte komen, dat is het gas ook nooit gelukt.

De twee 'aardschokken' die Cuadrilla teweeg bracht in Blackpool (2 op de schaal van Richter) zijn door eenmens niet te voelen en komen vaker voor. Een bus door de straat is al snel 3 op de schaal van Richter. In de VSzijn al 40.000 putten geboord, een enkele door cowboys op uraniumhoudende kleisteen, of zonder goedecontrole op het cementeren van de afsluitende pijpen. En dat is inderdaad heel ernstig. Maar als je het goed engecontroleerd doet, is schaliegas een zegen voor onze energievoorziening.

ir J.H.A. Wiekamp Den Bosch

© Brabants Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.

Schaliegas is een zegen - Ingezonden brieven - Op... http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/opinie/o...

1 of 1 06/27/2011 11:16 AM