Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

download Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

of 20

Transcript of Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    1/20

    doorBart Gotink

    DEN BOSCH. In navolging vande kleurrijke bouwschuttingenlangs het GZG-terrein is Kingsof Colors op zoek naar meerplekken in de stad om zowel tij-delijk als permanent graffiti tespuiten. De urban art moetervoor zorgen dat er minderillegale graffiti wordt aange-bracht. Het geld hiervoor moetkomen uit potjes voor open-bare projecten van bijvoorbeeldde gemeente of een woning-corporatie.

    Deze instellingen zijn nuveel geld kwijt aan het schoon-maken van bekladdingen of hetverwijderen van posters, zegtJan-Henk van Ieperen, mede-oprichter van Kings of Colors.

    Aan de bouwschuttingenlangs het GZG kun je zien datdeze vorm van kunst werkt. Naruim een jaar is de schuttingniet beklad of beposterd.

    Concrete locaties heeft hijnog niet op het oog. We zijnzelf wat locaties in beeld aanhet brengen. Maar overleg metalle betrokkenen in de buurt ishet belangrijkst. Van Ieperenwijst er ook op dat de huidigespuitplek aan de Paardskerkhof-weg binnenkort verdwijnt.Ook dat kan leiden tot meerillegaal spuiten in de stad.

    Toch blijft budget wel vaakeen probleem, geeft hij aan.Graffiti heeft nog altijd een

    wat negatief imago. De tijd datechter gespoten werd voor eenhapje eten en een blikje bier isvoorbij. We maken gebruik vanechte kunstenaars.

    PAGINA 10 & 11

    PAGINA 2

    Monnikenwerkin de Sint-Jan

    doorBart Gotink

    DEN BOSCH.Het blijft onduidelijkof en wanneer een hotel verrijstin het Bossche Paleiskwartier. DeDuitse Steigenberger HotelGroup, die het hotel moet gaan ex-ploiteren, wil zich niet meer vast-pinnen op een datum. Wilma Kel-lerman van de hotelgroep geeft

    aan heel graag te willen, maar ge-sprekken met een investeerder lo-pen nog. Ik kan er verder niksover zeggen.

    Op de site van Steigenberger isgeen informatie te vinden overeen Bossche vestiging, terwijl deopening van een hotel in Rotter-dam (2017) wel wordt aangegeven.

    Tien maanden geleden bereiktede bv Paleiskwartier een overeen-komst met de hotelketen over de

    exploitatie van een InterCityHotelmet 165 kamers. Toen werd hoop-vol gesproken over een bouwstartbegin 2016. Voorwaarde was weldat in een halfjaar tijd een inves-teerder werd gevonden. Dezeheeft echter nog altijd geen hand-tekening gezet.

    Roel van Bakel van de bv Paleis-kwartier geeft wel aan dat een ak-

    koord dichtbij is. Er is een inves-teerder met wie we praten. DeSteigenberger Hotel Group is be-zig meer hotels in Nederland terealiseren. Daarom duurt het watlanger. Alles moet op papier wor-den uitgewerkt.

    Het hotel moet komen aan deMagistratenlaan, bij de Paleisbrug.Dat plan werd in 2012 al goedge-keurd door de welstandscommis-sie. Sindsdien is vergeefs gespro-ken met de Eden Hotel Group enHilton.

    Komende maanden wordt ver-moedelijk wel de vergunning aan-gevraagd voor de bouw van eenbioscoop. Deze plannen gaanwaarschijnlijk in februari langs de

    welstandscommissie. Het gaat omeen bioscoop van Kinepolis, metzeven tot tien zalen en mogelijktot 1.500 stoelen. De bios krijgteen verbinding met de Paleisbrug.

    Eindelijk tijdvoor eenverre reis

    Zo ongeveer nu zou de bouw van eenhotel in het Paleiskwartier beginnen. Dehandtekeningen zijn echter nog niet gezet.

    De Eden Hotel Group

    en Hilton besloten

    eerder toch geenhotel te bouwen in

    het Paleiskwartier

    FOTO MARC BOLSIUS

    Wel bioscoop in Paleiskwartier

    Uit de Bommelerwaard

    Begin bouwhotel nog

    niet in zicht

    Gezocht:plekkenvoorgraffiti

    Willem BarentszKnip deze bon uit en lever hem in

    bij Bruna, Plus of Primera.

    Geldig t/m 23 januari 2016.

    AFHAALBON

    Deel 12

    4.95

    magazine

    s-Hertogenboschinclusief Bommelerwaard

    bd.nl [email protected] Zaterdag16januari2016

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    2/20

    2REGIO

    Met het ingaan van hetJeroen Bosch 500-jaar gaatook de frequentie van deBosch 500 Caf omhoog,van n keer per tweemaanden naar eens permaand. De Bosch 500Cafs vinden plaats in dePleinzaal van het Theateraan de Parade. Het eersteBosch 500 Caf van hetjaar is woensdag 20 januariom 20.30 uur. Iedereen iswelkom en de toegang isgratis. De presentatie is inhanden van journalistTheo Verbruggen.

    Bosch Belang vraagt zichaf of autos waarvan debestuurders hun voertuigniet aan een laadpaal kop-

    pelen, toch mogen parke-ren op de parkeerplaatsenmet openbare oplaadpalenin Den Bosch. De partijstelt daarover vragen aanhet college van B en W.De partij wil weten of hetverplicht is je auto aan tekoppelen bij gebruik vande parkeerplaats. Als dat zois, wil ze weten of het colle-ge daar actiever voorlich-ting over gaat geven.

    Boschcaf numaandelijks

    Vragen overparkeren bijlaadpalen

    doorPaul Roovers

    DEN BOSCH.Ongeveer 75 mensendie zich afgelopen tijd bij het Ro-

    de Kruis in Den Bosch hebbengemeld als vrijwilliger voor hettijdelijke asielzoekerscentrumbij het Autotron, komen vandaagbijeen. In het Rode Kruisonder-komen aan de Oude Dieze krij-gen ze te horen waar hun inzetnodig is en op welke termijn.

    Volgens voorzitter ChrisBroekmeulen zijn er nu voldoen-de voorzieningen om aan de slagte gaan. Er blijkt vooral behoefteaan vrijwilligers voor dagactivi-teiten en dagopvang. Bovendienkunnen nu ook taallessen wor-

    den gegeven en ook daarbij is debehoefte aan vrijwilligers groot.

    Volgens Broekmeulen kun-nen ook mensen die alsnog als

    vrijwilliger actief willen worden,zich vandaag aanmelden. De bij-eenkomst begint om 11.00 uur.

    In hetzelfde pand is van 9.00tot 13.00 uur een Welkomstwin-kel. Mensen kunnen kleren,schoeisel et cetera afgeven voorvluchtelingen. We hebben voor-al behoefte aan kleine maten;grote maten zijn er genoeg.

    De Welkomstwinkel is er ookop 23 januari.

    bd.nl/vluchtelingenVoor meer nieuws en achtergronden

    doorMarc Brink

    Om de koude windtegente houden, zijn tweedikke dekens bij dedeuren gelegd. Een ver-

    sleten kussentje op de vloer moetde knien ontzien. Het is monni-kenwerkwaarmee frater Leo Disch(62) vorige week begon in de Sint-Jan. Twee dagen per week verruilthij het klooster in Vaals om zich inde Bossche kathedraal met hamer,beitel en elektrische hamer te bui-gen over een bijzonder project.Bij de ingang aan de Hinthamer-

    straat voorziet hij op verzoek vanhet kerkbestuur een ruim tween-halve meter lange steen van eentekst.

    De woorden verwijzen naarJeroen Bosch, die op 9 augustus1516 in de Sint-Jan werd uitgeva-ren als parochiaan en gezworenbroeder van de Illustere LieveVrouwe Broederschap.

    We waren niet van plan hemheilig te verklaren met een beeldof plaquette. Maar in dit JeroenBoschjaar willen we iets bijzon-ders doen met de relatie tussenhem en de Sint-Jan, zegt kerkbe-stuurslid Pieter Kohnen.

    Gekozen is voor een steendirect achter de deuren van het

    zogenoemde noordertransept,omdat daar vijfhonderd jaar gele-den de kist met het stoffelijk over-schot van de schilder naar binnenis gedragen. Het zijn driehonderd

    letters. Ik beitel er een stuk of ze-ven per uur, zegt de frater, kij-kend naar de steen waarop inmid-dels anderhalve zin prijkt.

    Het lettertype wijkt af van dezware, gotische letters die zijn ge-beiteld in de grafzerken waaroverje in de Sint-Jan struikelt. Het gaatom een type dat is ontworpendoor Dom van der Laan. Dezegrondlegger van de BosscheSchool was net als frater Dischbenedictijn. Het is een heel soberlettertype, dat iedereen makkelijkkan lezen. Ook over honderdenjaren.

    BeeldmerkDisch verwacht er na zes dageneen punt achter te kunnen zetten.Er zijn er die zeggen dat ik mijnbeeldmerk erop moet zetten. Danweten mensen over een paar hon-derd jaar ng dat ik de tekst heb ge-beiteld. Maar het gaat niet ommij.

    Het was te riskant de steen tevervoeren naar zijn atelier inVaals. Een tijd geleden is eenaannemer gaan kijken of dat kon.Door een kleine tegel weg te ha-len, was te zien dat de grote steenamper zes centimeter dik is. Te-recht dat hij hier blijft liggen. Hetkost meer moeite naar de Sint-Jan

    te komen, maar het is een voor-recht eraan te mogen werken.

    bd.nl/jb500Voor meer nieuws en achtergronden

    Dus het slachtoffer moestdoor 6 (!) agenten inbedwang worden gehoudenomdat het slachtofferagressief was tegen hulp-verleners?(Robin Raaijmakers)

    GEWONDE NA ARRESTATIE (2)

    @Faaz71Hulpverleners.. :((Sander Faas)

    doorMaarten van den Hurk

    P

    roblemen met alco-hol in de kantinekent De Hoef niet.Zeggen vier mannendonderdagavondeensgezind aan de

    bar in Heesch, na hun wekelijksetennistraining. Jeugd onder de 18komt hier s avonds niet, dus kaner ook niks drinken. Gezeurrond sluitingstijd Kom op joh,nog n laatste rondje is er nietmeer bij na enkele oproepen vanhet bestuur.

    De vier legen hun glazen engaan met eenhoudoerichting au-tos. Hoeveel pils ze op hebben?We maken het in ieder gevalniet te gek, daar letten we echtwel op.

    Dit had bijna elke andere clubkunnen zijn, leert een rondgangin de regio. Twee jaar na de aan-scherping van alcoholregels heb-ben clubs hun drankbeleid op pa-pier wel op orde. Maar ik ben er

    niet altijd zelf bij, zegt HettyDonkers, die bij de tennisclub inVorstenbosch over de bar gaat.

    Net als in de gewone horeca ishet grootste zorgpunt in sport-kantines dat jongeren onder de18 jaar geen alcohol krijgen. Maarvolgens de onlineInstructie Ver-antwoord Alcohol Schenken(IVA)moeten barvrijwilligers k men-sen aanspreken die tekenen vandronkenschap vertonen, of met

    vier bier op in de auto stappen.Dat gebeurt in de praktijk zel-den, zeggen bestuurders, dat

    doen vrijwilligers niet graag. Alprikkelt het verplicht IVA-certifi-caat wl om hierover meer te pra-ten binnen verenigingen.

    Mensen vragen mij of ze an-deren echt moeten gaan aanspre-ken bij hun tweede pilsje, zegtbestuurslid Hans van der Steenvan De Hoef, dat momenteel eeninhaalslag maakt met het ver-plichte certificeren van 350 bar-vrijwilligers. Ze willen ook we-ten of ze zelf aansprakelijk zijnals er iets misgaat. Wat dat be-treft vind ik de regels wel overde top. Er wordt steeds meer ver-antwoordelijkheid bij clubs envrijwilligers gelegd.

    Dirk (22) en Guus (23), de

    dienstdoende barvrijwilligers,voelen deze avond geen enkeledruk: Het is bijna vanzelf ge-gaan. Nog even opruimen endan zit onze beurt er weer op.

    Op woensdag 20 januariwordt op de Markt in DenBosch de geheel verbouw-de Raadskelder feestelijkgeopend. ZorginstellingCello gaat er een restau-rant runnen waarin eenflink aantal clinten onderbegeleiding gaat werken.Zij presenteren zich ondermeer tijdens de officileopening, in het bijzijn van

    wethouders Eric Logisteren Huib van Olden en Cello-baas Frank van Beers.

    Tweets

    Barvrijwilligers in

    de sportkantinespreken hun

    clubgenoten nog

    altijd niet graag aan

    op alcoholgebruik.

    DEN BOSCH

    DEN BOSCH

    Frater Leo Disch in de Bossche kathedraal: Het zijn driehonderd letters.Ik beitel er een stuk of zeven per uur. foto Marc Bolsius

    Twee jaar na invoeringstrengere Drankwet

    hebben clubs beleidwel op orde, maar blijftnaleving weerbarstig

    Letters beitelenin de Sint-Jan ismonnikenwerk

    20

    Liever geen

    @jimtom01

    Sportclubs hebben drankbeleid

    GEWONDE NA ARRESTATIE

    www.woonboulevardoss.com

    Kijk voor de openingstijden van de winkels op www.woonboulevardoss.com

    ELKE ZONDAG OPEN!

    Even napraten na het tennissen,met een drankje erbij. Clubavondbij De Hoef in Heesch, met Dirkvan Oort (rechts) als barvrijwilliger.foto Ruud Rogier

    Vrijwilligers Rode Kruiskunnen aan de slag

    Kijk op bd.nl/informatie

    Ja! De e-paperexclusief vooru als abonnee

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    3/20

    BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG16 JANUARI2016 REGIO 3

    Ruim 120.000 certificaten Ver-antwoord Alcohol Schenkenzijn al uitgegeven via dewebsite van NOC*NSF. Pro-

    jectleider Emiel Krijt spreekt van eengigantisch bereik en is daar contentmee: Maar we zijn nog niet tevredenover hoe het gaat met de naleving van

    de leeftijdsgrens. Nederlanders zijn ge-woon niet gewend om naar leeftijd tevragen.

    De online cursus is in 2009 bedachtals praktisch alternatief voor informa-

    tiebijeenkomsten. Een voordeel vande website is de grote toegankelijk-heid. Een nadeel is dat mensen metgrote stappen door cursus en bijbeho-rende toets kunnen klikken. Maar bijvroegere uitlegsessies werd alleen opaanwezigheid gelet, merkt Krijt op,niet op opletten.

    Jos Kuipers van SportserviceNoord-Brabant ziet toch grote voorde-len van groepsgesprekken: Je kuntdan lastige praktijkvoorbeelden gevenen bespreken. Dan krijg je pittige dis-

    cussies en kun je mensen oproepenom meer verantwoordelijkheid te ne-men. Ikzelf zeg er bijvoorbeeld ookiets van als een ouder die als chauf-feur met een groep kinderen op stapis, ook maar n glas bier bestelt. Watvoor voorbeeld geef je dan?

    Sportservice Noord-Brabant sprak

    in 2014 en 2015 bij ongeveer honderdclubs over (onder meer) alcohol. Hetbudget hiervoor is op. Kuipers: Wijwillen best komen, maar de vraag iswie het dan betaalt.

    NOC*NSF biedt op alcoholbeleidgerichte kantinebijeenkomsten aan,met onder anderen kinderarts Nicovan der Ley. Die zijn kosteloos.

    Op termijn verwacht Krijt meertechnische hulpmiddelen. Nu al rege-len sommige clubs al het betalingsver-keer in hun kantine met ledenpasjes,

    die ook de leeftijd tonen. Van Krijtmag dit een stap verder gaan en wordtde leeftijd gekoppeld aan alle bankpas-jes: Zodat je niet kunt afrekenen alsje onder de 18 alcohol wilt kopen.

    doorHein Eikenaar

    BOXTEL.Het teruglopend aantaloperaties en noodzakelijke investe-ringen zijn voor het Jeroen BoschZiekenhuis (JBZ) reden op de lo-

    catie in Boxtel per april te stoppenmet operaties. Die wordenvoortaan gedaan in een van dezestien operatiekamers van dehoofdvestiging in Den Bosch.

    De buitenlocatie aan de Liduina-hof in Boxtel beschikt over tweekamers, waar twee dagen perweek wordt geopereerd.

    Onderzoek heeft echter uitge-wezen, zo concludeert de raad vanbestuur van het JBZ, dat grote in-vesteringen nodig zijn om in detoekomst te blijven voldoen aan

    de eisen voor hygine en veilig-heid voor patinten. Een woord-voerder van het ziekenhuis reptvan ettelijke tonnen tot enkelemiljoenen. Afhankelijk van welkkwaliteitsniveau je zou nastre-

    ven.Wat ook meespeelt in hetbesluit is het dalend aantal opera-ties in Boxtel. Dat waren er in 2012nog bijna 1.800, in 2014 zon 1.500en vorig jaar (tot en met septem-

    ber) 670. Dit heeft te maken metde keuzes van een aantal specialis-men om daar wel of niet te opere-ren, aldus de woordvoerder vanhet ziekenhuis. In de afgelopenjaren is het aantal specialismen

    dat in Boxtel opereerde terug-gelopen. Er werden alleen nogrelatief eenvoudige ingrepen ge-daan.

    WerknemersVolgens de raad van bestuur vanhet Jeroen Bosch Ziekenhuis heefthet besluit geen gevolgen voor dedienstverlening voor patinten enblijven alle ruim twintig Boxtelsewerknemers in dienst.

    Boxtel blijft een buitenpoli vanhet ziekenhuis waar patinten te-rechtkunnen voor gesprekken

    voorafgaand aan operaties en voorde nazorg. Ook blijven het prik-lab, de trombosedienst, de bloedaf-name en de afdeling radiologie.

    Begrip

    Het Boxtelse college van burge-meester en wethouders is eerderdeze week op de hoogte gebrachtvan het besluit van het zieken-huis. Erg jammer, maar we heb-ben er begrip voor, laat het in eenreactie weten.

    Wat ziekenhuis met de tweeleeg komende operatiekamersgaat doen, is nog niet bekend.Daar wordt nog op gestudeerd,aldus de woordvoerder.

    bd.nl/jbzVoor meer nieuws en achtergronden

    Hij heeft de gewoonte omhele avonden in de kantinete zitten en drinkt dan bier.Aan zijn praten is te horen

    dat hij tekenen vertoontvan dronkenschap. Ge-steund door Horecawet nclubbeleid weiger je nu.

    Deze bestelling mag je nietzomaar meegeven aan deelftalbegeleider, al zegt hijdat het bier alleen naar 18-

    plussers gaat. Je moet zkerweten dat de spelers oud ge-noeg zijn en zonodig legiti-matiebewijzen vragen.

    Haar autosleutels liggen opde bar. Je kent haar en weetdat ze alleen naar huis rijdt.Als iemand nog een rondje

    geeft, vraagt ze een wijntje.Dat geef je niet zomaar. Jebegint eerst een gesprekover hoe ze naar huis gaat.

    DE VASTE KLANT EN ZIJN TIENDE PILSJETWEEDE WIJNTJE VOOR DE AUTOMOBILISTEZES PILS EN TWEE COLA VOOR JUNIOREN A

    DRIE VOORBEELDEN WAAR BARVRIJWILLIGERS HET IN DE PRAKTIJK LASTIG MEE HEBBEN

    Gn bier als jekinderen rijdtJos Kuipers

    Grote investeringen nodigom te blijven voldoen aande eisen voor hygine enveiligheid voor patinten

    gedoe over het tweede pilsje

    op papier in orde, maar zien barvrijwilligers worstelen met naleving in praktijk

    Jeroen Bosch Ziekenhuis, locatieLiduina foto De Goeij Communicatie

    Nederlander vraagt niet graag naar leeftijd

    Geen operaties meer op JBZ-locatie in Boxtel

    VAN DEVOOR-PAGINA

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    4/20

    4 REGIO

    DEN BOSCH. Echtpaar Frans (80)en Annie (78) Dera uit DenBosch leerden elkaar 63 jaar gele-den kennen. Gisteren was het

    precies zestig jaar geleden dat zetrouwden.De twee ontmoetten elkaar

    op Bevrijdingsdag, doordat Franseen lekke band had. Hij zou ei-genlijk naar Vught gaan, maar be-sloot in Den Bosch te blijven. Endaar kwam hij Annie tegen.

    Ze hebben samen vijf kinde-ren gekregen. Inmiddels zijndaar elf kleinkinderen en drieachterkleinkinderen bijgeko-men. Frans werkte 45 jaar langals marktkoopman en Annie alsmodinette.

    doorPeter de Bruijn

    Vogels tellen is leuk, zegtJayden (8). Hij zou er zelfwel eentje willen zijn.Dan kon ik vliegen en al-

    les van bovenaf bekijken. De 8-jarigeleerling van groep 5 van basisschoolDe Baarzen telde gisterochtend metzijn klasgenootjes vogels in de tuin vanwoon-zorgcentrum Theresia in Vught.Jayden brengt verslag uit aan enkele be-woners. Ik heb een Turkse tortel eneen boomklever gespot. Die vogel hadik nog nooit in het echt gezien.

    Daar ga ik de volgende keer op let-ten, reageert Leen van Maasdijk (77),die de vogeltjes altijd vanaf haar balkonbekijkt. Ik heb hier weleens eksters,een Vlaamse gaai en een bonte specht

    gezien. Ik strooi broodkorstjes. Die zijnweg voordat je er erg in hebt. Het ismooi dat de kinderen nu iets meer vande natuur leren. Beter dan dat ze de he-le dag achter hun computer zitten.

    Daar is medebewoner Gerard van Ves-

    sem (85) het mee eens. Kinderen ko-men bijna niet meer buiten. Veel jeugdziet het verschil niet meer tussen deene of andere vogel. Dat is jammer.

    VerrekijkerVoor veel leerlingen is een vogel in-derdaad een vogel, zegt leerkracht Wi-do de Klein van groep 5. Er gaan min-der kinderen in het weekeinde naar debossen of het strand dan vroeger. Wehebben het druk met zn allen, maarde natuur is het leven. Daar staan wemiddenin. Het mes snijdt vandaag aanmeer kanten. Sommige kinderen vin-den het leuker om vetbollen, pinda-slingers of ander vogelvoedsel in el-kaar te knutselen dan naar vogels te kij-ken. Anderen hebben belangstelling

    voor de techniek van een verrekijker.Zo ontdekken ze hun eigen interesses.

    Bewoner Gerard van Vessem is vanjongs af aan genteresseerd in vogels.Ik heb vroeger een tamme kauw ge-

    had. In de drie jaar dat ik hier woon,

    heb ik in deze tuin 28 verschillendevogels gezien, zoals het ijsvogeltje, degrote groene specht en een boomkrui-per. Dat houd ik bij op mijn iPad. Vo-geltjes kijken geeft net zoals bij hetvissen rust.

    De kinderen van De Baarzen zagenin een halfuur negen soorten, waarbijde kauw, de kokmeeuw en de hout-duif in de meerderheid waren. Bruta-le, grote vogels hebben de overhand,zegt Peter Maessen van de vogelwerk-groep van Natuur- en milieugroepVught. Het is nog niet koud genoegvoor vogeltjes als het roodborstje omdicht bij de woningen hun eten te zoe-ken.

    Vandaag en morgen kan iedereenbij de Nationale Tuinvogeltelling vo-

    gels turven. Op die manier worden deaantallen en verschuivingen in de vo-gelstand in kaart gebracht.

    Meer informatie op tuinvogeltelling.nl

    doorChris Korsten

    DEN BOSCH.Ad Hermens heeftgisteren in het Bossche stadhuiszijn rijkelijk gellustreerde boekover de landingen van gliders(zweefvliegtuigen), die in septem-ber 1944 in de omgeving van DenBosch plaatsvonden, gepresen-teerd. Wethouder Huib van Oldenontving het eerste exemplaar.

    In de sfeervolle raadzaal had de84-jarige Hermens weinig moeitezijn toehoorders bij de materie tebetrekken. Ik kan me nog haar-scherp voor de geest halen hoe ikin mijn geboorteplaats Rosmalenmet mijn zus Gera langdurig inhet gras lag te turen naar de lucht,om maar niets te hoeven missenvan de grote luchtarmada in hetkader van de Operatie Market Gar-den. Dat was op 17 september 44.Bang voor koeienvlaaien hoefdenwe niet te zijn, immers de Duit-sers hadden alle koeien meegeno-men. Het was een geweldige erva-ring onze Amerikaanse vriendenvoor het eerst van zo dichtbij tezien. We dachten dat we snel be-vrijd zouden worden, maar zoalsbekend ging die vlieger helaasniet op.

    De dag erna, toen op het sta-tion van Rosmalen een Duitsetrein vol met gewonden tot stil-stand was gekomen, liepen despanningen hoog op. We warenbevreesd voor represailles; geluk-kig bleven die uit. Op 19 septem-ber voltrokken zich twee anderegebeurtenissen die me goed zijnbijgebleven. Zowel op het Hoog-veld in Hintham als ten zuidenvan de Hekellaan maakte eenAmerikaanse Waco-glider eennoodlanding. Twee Amerikanenvonden daarbij de dood, de restvan de bemanning werd door deDuitsers naar krijgsgevangenen-kampen afgevoerd. Voor mij uit-eindelijk de aanleiding een uitge-

    breid onderzoek te beginnen. Sa-men met Bert van der Meijden,een oud-inwoner van Boxtel, is deomvangrijke klus geklaard, aldusHermens.

    De kinderen

    van De Baarzen

    zagen in een

    halfuur negen

    soorten, waarbij

    de kauw, de

    kokmeeuw en

    de houtduif in

    de meerderheidwaren

    Vogels tellen in de tuin van Theresia:kids blij, meester blij, bewoners blij

    Jan Dentener, 88 jaar en bewoner van woon-zorgcentrum Theresia in Vught, te midden van de groep 5ers van basisschool De Baarzen, die eenochtendje op bezoek waren om vogels te tellen.foto Marc Bolsius

    Frans en Annie, 63 jaarsamen na lekke band

    s-Hertogenbosch

    Een vreemde taal leren?

    Het diamanten paar Annie enFrans Derafoto Marc Bolsius

    Boeken eenboeiend

    betoog

    ...wanneer het nieuws inslaat

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    5/20

    BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG16 JANUARI2016 REGIO 5

    door Rianneke Mees

    BOXTEL/DEN BOSCH. Een taartjeen een kopje koffie. Zacht gespinklinkt op van je schoot. Dat is watMarloes Vorstenbosch (27) uitBoxtel graag voor zich ziet. Nietalleen priv, ook in een caf. Eenkattencaf om precies te zijn.

    Genaamd Mispoes!

    De kattenliefhebster bezochtvorige maand in Thailand een kat-tencaf en was gelijk verkocht.Een heerlijke plek waar je metkatten kan knuffelen.

    Terug in Nederland bezochtze in Amsterdam het bekendstekattencaf van Nederland enging gelijk zelf aan de slag. Wanthaar droom is een kattencaf be-ginnen in het centrum van DenBosch. Daarvoor begint ze nueen crowdfundingsactie, om geldin te zamelen.

    Vorstenbosch ziet een cafvoor zich van zestig zeventigvierkante meter, met de sfeer van

    een huiskamer, waar acht kattenpermanent wonen. In het caf ko-men kattenliefhebbers hen knuf-

    felen n voor een kopje koffie ofthee, ontbijt en lunch. Het wel-zijn van de katten staat voorop.Ze worden geselecteerd door hetdierenasiel, want ze moeten na-tuurlijk goed met mensen en an-

    dere katten kunnen omgaan.Publiek dat naar het katten-caf komt heeft bijvoorbeeld zelfgeen ruimte of tijd voor een huis-dier, maar wil wel graag af en toeeen dier knuffelen. Vorstenboschheeft wel regels voor ogen. Alco-hol en huisdieren gaan niet sa-men, dus dat wordt niet geschon-ken. En je moet wel je handendesinfecteren bij binnenkomst,zodat je bijvoorbeeld geen ziek-tes van je eigen huisdieren meenaar binnen neemt.

    Vorstenbosch is op zoek naar

    een geschikte locatie. Aansluitenbij bestaande horeca zou ook kun-nen. De keuken moet bijvoor-beeld niet toegankelijk zijn voorkatten. En er moet een kattenbak-ruimte komen.

    Horecapapieren heeft ze niet,wel horeca-ervaring. Ze heeftdaarnaast gewerkt als arbeidsbe-middelaar. Haar commercile in-slag doet zijn werk; ze heeft aleen toezegging gekregen vooreen jaar lang gratis kattenvoer.

    Wie Vorstenbosch onder-steunt, kan daarvoor verschillen-de items krijgen, waaronder eenbutton voor op een Oeteldonksjasje.

    Via kattencafemispoes.nl is het mo-gelijk Vorstenbosch te ondersteunen.

    door Rianneke Mees

    Het is nieuw, maarvoor velen tocheen vertrouwdbeeld: een SRV-wagen in destraat. Maar dze

    biedt alleen biologische produc-ten aan. Vier dagen per week rijdtAdrie Franken er mee door DenBosch.

    Franken heeft al ruim vier jaareen webshop met biologische pro-ducten. Die is hij begonnen nadathij was gestopt met de Natuur-winkel in de Vughterstraat. Dewebshop loopt naar wens, maarhij is toch met de winkelwagen be-gonnen. Veel klanten willen bij-

    voorbeeld graag zelf de groentenen het fruit uitzoeken. En vaakmisten ze de gezelligheid van dewinkel. Daarom wilde ik tochweer een winkel. Maar een pandhuren is me toch te duur.

    Veel volgersVia een inzamelingsactie, zoge-heten crowdfunding, kocht hijafgelopen zomer de 35-jaar oudeSRV-wagen. Die was toen al elek-trisch! Hij heeft maar een actiera-dius van twintig kilometer. Meerdan twintig kilometer per uurgaat-ie ook niet trouwens. Ik zegaltijd dat ik heel veel volgers heb,zegt Franken, doelend op de fileachter hem.

    Daarom bezoekt hij nu nogmaar een paar wijken: Zuid en deMuntel (dinsdag), Oost (woens-dag), Buitenpepers en Orthen(donderdag) en de Maaspoort(vrijdag). Dat moet veranderen alser zonnepanelen op het dak vande wagen liggen. Dan gaat allesvolledig elektrisch, met zelfopge-wekte stroom. Ik ga dan langzaamuitbreiden naar andere wijken.

    Tweeverdieners met jonge kin-deren behoren doorgaans tot zijn

    klanten. Nu Franken ook aan huiskomt, zullen er vast meer ouderenin zijn wagen komen. Driehon-derd producten heeft hij daar. Datzijn vooral verse producten, zoalsgroenten, fruit, zuivel en vlees.

    Sommige producten zijn er ookzonder verpakkingsmateriaal tekoop, zoals linzen en granen. Depot moet je dan zelf van thuismee brengen. Als je geluk hebt,heeft Franken nog wel een leeg

    potje appelmoes staan.Wie wil, kan ook voedings-

    advies krijgen, als oplossing voorallerlei kwalen. Franken werktnamelijk samen met een natuur-voedingsdeskundige.

    Adrie Franken rijdt sinds een paar maanden

    met een winkelwagen vol biologischeproducten door de Bossche wijken.

    Het kattencaf heeftwel regels. Poezenmag je niet optillenof wakker maken. Enhanden wassen graag

    Werk met voldoende

    beweging?

    Gezocht, vroege vogels voor het bezorgen van dagbladen

    zoals AD, de Volkskrant, Trouw en Brabants Dagblad.

    s Ochtends voor 7 uur de krant bezorgen is goed betaald en

    snel verdiend. Het bezorgen duurt 1 tot 1,5 uur per dag, van

    maandag tot en met zaterdag.

    Wat staat er tegenover: een aantrekkelijke 4-wekelijkse vergoeding;

    gratis de krant lezen;

    gratis regenpak;

    diverse extras te verdienen.

    De minimumleeftijd is 15 jaar.

    ROSMALEN

    Word bezorger!

    www.krantenbezorgen.nl

    Kijk voor meer informatie of aanmelden op:

    Adrie Franken kochtafgelopen zomer de35 jaar oude SRV-wagen. Die was toenal elektrisch!

    Oud-winkelier heeft naast webshop weer een winkel, nu een rijdende

    Tweeverdieners met jonge kinderen behoren doorgaans tot zijn klanten. Nu Adrie Franken ook aan huis komt,zullen er vast meer ouderen in zijn wagen komen. Driehonderd producten heeft hij daar. foto Marc Bolsius

    Een kopje thee en poezenknuffelen in het kattencaf

    De droom van de Boxtelse Marloes Vorstenbosch? Een kattencafbeginnen in het centrum van Den Bosch. foto Marc Bolsius

    Net als vroeger, lekker gezellig

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    6/20

    6REGIO

    doorChris Korsten

    DEN BOSCH. Carnaval en ontwik-kelingssamenwerking, wat heb-

    ben die met elkaar gemeen? Nietveel, behalve dan dat de een deander direct of indirect kan on-dersteunen. Het voormalige car-navalstrio de Kleinkeinder heeft6.651 euro gedoneerd aan het Li-liane Fonds. Oftewel de geheleopbrengst van hun afscheidscon-cert afgelopen oktober met de Ko-ninklijke Harmonie s-Hertogen-bosch in Theater aan de Parade.

    We hebben bijna negentienjaar furore gemaakt in Oe-teldonk. Op een gegeven mo-ment was het genoeg. Met alles

    in het leven geldt: er is een tijdvan komen en een tijd van gaan,zei medeoprichter Jan Jntjevan der Els (65). We hebben er

    bewust voor gekozen de op-brengst van het concert te done-ren aan het Liliane Fonds, een in-stelling waar we faliekant achterstaan en die bovendien in onze ei-gen regio gevestigd is, vulde Jan

    Roossen (61) aan. Evenals RonaldSchenk(43) is hij niet betrokkengeweest bij de oprichting, maarlater ten tonele verschenen.

    Kees van den Broek, directeurvan het Liliane Fonds, nam de en-veloppe in ontvangst. Het be-drag komt volledig ten goede aangehandicapte kinderen in Boli-via, een van de ruim dertig lan-den waar we actief zijn. Een jon-getje met een hersenbeschadi-ging dat opgroeit bij zn grootou-ders staat ditmaal symbool voorhet werk dat we doen. Een tref-fender voorbeeld hadden we, ge-keken naar de naam van het voor-malige carnavalstrio, niet kun-nen bedenken.

    doorKees van der Zandt

    Appels en peren in geplas-tificeerde verpakkingen.Een paar bonbons ingigantisch grote cadeau-

    verpakking en pakken yoghurt enmelk met overbodige draaidop-pen.

    Veel mensen ergeren en ver-wonderen zich tijdens gesprekkenop verjaardagen of in de kroegover overbodig verpakkingsmateri-aal van producten in supermark-ten en andere winkels. Overbodigmateriaal dat bovendien heelslecht is voor het milieu.

    Joris Muskens (29) uit DenBosch begon daarom een paarmaanden geleden met wat vrien-den en kennissen een duurzaam-heidsinitiatief om het publiekbewust te maken van overbodigverpakkingsmateriaal. Op de Face-bookpagina Use-Less worden con-sumenten uitgedaagd tien super-marktproducten te kiezen metminder verpakkingsmateriaal.

    Inmiddels hebben zich bijnazevenhonderd deelnemers aange-meld. Ons streven is dat het ereind deze maand duizend zijn,zegt Muskens.

    Wereldverbeteraar

    Volgens de Bosschenaar staan veelmensen niet stil bij het overbodi-ge verpakkingsmateriaal in win-kels. Bij mijn voetbalclub, Zwa-luw VFC in Vught, word ik doormijn medespelers weleens gek-scherend wereldverbeteraar ge-noemd . Maar als ik hen er bijvoor-beeld op wijs dat een pak yoghurtmet draaidop veel moeilijker leegte maken is dan zonder, geven zeook eerlijk toe dat het voedsel-verspilling is.

    Muskens beseft ook wel dat hetleuk is een mooi verpakt doosjebonbons als verjaardagscadeautjete geven of krijgen. Die luxever-pakkingen hoeven voor ons ookniet te verdwijnen, hoor. Maarfruit in geplastificeerde verpakkin-gen is toch nergens voor nodig.We willen met Use-Less helemaalgeen kruistocht voeren tegenproducten in supermarkten enwinkels. Het zou alleen goed zijnals door deze actie de consumen-ten zich voortaan meer bewustworden van overbodig verpak-kingsmateriaal.

    doorJos van de Ven

    DEN BOSCH. Verschillende be-stemmingsplannen voor het bui-tengebied van de gemeente DenBosch: het werkt niet echt. En ze-ker niet voor nieuwe functies opvoormalige agrarische bedrijven.Dus wil de gemeente nieuwe re-gels, vastgelegd in een beleids-kader. Om het initiatiefnemersgemakkelijker te maken een agra-rische locatie (deels) een anderefunctie te geven.

    Of het er met de vele regels,die ook in het beleidskader wor-den vastgesteld, duidelijker opwordt, durft wethouder Eric Lo-gister niet volmondig te bevesti-gen. Maar er moet maatwerk ko-men. Per verzoek kunnen westraks eerder en sneller bekijkenwat wel en niet mogelijk is.

    Voor het buitengebied van de

    gemeente gelden nu drie verschil-lende bestemmingsplannen (ziefeiten hieronder). En dan zijn deregels van de provincie ook nogeens vastgelegd en heeft het bui-tengebied te maken met verschil-lende gebiedsvisies.

    Volgens de wethouder duurthet met de diverse plannen telang voordat initiatieven goed-keuring krijgen. Bestemmings-plannen zijn vaak op een bestaan-de situatie geschreven. Als je eenlocatie van functie wil verande-ren, moet dat binnen de plannenvallen. Dat leidt niet tot slagvaar-digheid.

    Den Bosch heeft de laatste ja-ren steeds meer verzoeken gekre-gen om agrarische locaties om tezetten naar bewoning, bedrijvig-heid, (dag)recreatie of een maat-schappelijke functie. Logister:

    Wij verwachten dat we in de

    toekomst steeds meer verzoekenkrijgen. Bijvoorbeeld door auto-matisering of het ontbreken vanopvolging. Voor die verzoekenmoeten we maatwerk leveren.We hebben niets aan leegstand,dus willen we in de toekomstsneller werken.

    Houvast

    Een voorbeeld: Als er een ver-zoek ligt om een ruimte van 1.100vierkante meter te benutten endat volgens het bestemmings-plan dat maar duizend vierkantemeter mag zijn, moeten wij nietdirect nee zeggen. We moetendenken in mogelijkheden. Dusals het in dit geval in de omge-ving past, moeten we ja zeggen.

    Logister benadrukt nog maareens dat er per individueel ver-zoek naar gekeken moet worden.Het zou dus wl zo kunnen zijndat in dezelfde omgeving gezegdwordt: hier kan het wel en bijeen ander juist niet.

    Om toch enig houvast te heb-ben zijn (nieuwe) regels nood-zaak, aldus Logister. We moetenhet verzoek wel ergens aan kun-nen toetsen. En we moeten na-tuurlijk wel het algemeen belang

    in de gaten houden.

    BezorgserviceBrabants Dagblad wordt van

    maandag t/m vrijdag voor

    7.00 uur bezorgd en op zater-

    dag voor 7.30 uur. Heeft u

    een bezorgklacht? De bezorg-

    service is open van maandag

    t/m vrijdag tussen 7.00 -

    17.00 uur. Op zaterdag van

    8.00 - 12.00 uur. Ook kunt u

    24 uur per dag online uw

    bezorgklacht doorgeven viabd.nl/geenkrant of via

    088-0561530.

    KlantenserviceWilt u een nieuw abonne-

    ment, een vakantie of verhui-

    zing doorgeven, uw abonne-

    ment beindigen of heeft u

    een andere vraag? Neem dan

    contact op met onze klanten-

    service via 088-0139930

    (maandag t/m vrijdag van

    8.00 - 17.00 uur). U kunt

    ook 24 uur per dag online

    uw vakantie of verhuizing

    doorgeven viabd.nl/service.

    AbonnerenVia bd.nl/abonnerenkunt u

    direct gebruikmaken van n

    van onze aanbiedingen. Of

    neem contact op met onze

    klantenservice voor een pas-

    send aanbod.

    Een abonnement op het

    Brabants Dagblad via auto-

    matische incasso bedraagt

    30,95 per maand, 89,85

    per kwartaal, 174,50 per

    halfjaar en 341,50 per jaar.

    BRABANTS DAGBLAD

    Veemarktkade 8

    5222 AE s-Hertogenbosch

    Postbus 235

    5201 HB s-Hertogenbosch

    Telefoon: 073-6157157

    BTW Nr.: NL005973004B32

    KVK Nr.: 10017784

    Redacties

    s-Hertogenboschen Bommelerwaard

    088-0130687

    [email protected]

    Tilburg en omgeving

    088-0132100

    [email protected]

    Oss en omgeving

    088-0130080

    [email protected]

    Uden Veghel en omgeving

    088-0130080

    [email protected]

    De Langstraat en

    Land van Heusden en Altena

    088-0130685

    [email protected]

    De Meierij

    088-0130678

    [email protected]

    Hoofdredacteur

    Mark van Assen

    Commercieel directeur

    Ad Hesemans

    LeveringsvoorwaardenOp alle abonnementen zijn

    leveringsvoorwaarden van

    toepassing. Deze kunt u

    nalezen viabd.nl/serviceof

    opvragen via088-0139930

    AdvertentiesWilt u in Brabants Dagblad

    adverteren neem dan contact

    op via 088-0139998 of ganaar persgroepadvertising.nl

    /regio

    AuteursrechtenAlle auteursrechten en data-

    bankrechten ten aanzien van

    de inhoud van deze uitgave

    worden uitdrukkelijk voor-

    behouden. Deze rechten

    berusten bij BD, c.q.

    de desbetreffende makers.

    Wet BeschermingPersoonsgegevens

    Brabants Dagblad is een on-

    derdeel van De Persgroep

    Nederland. De Persgroep legt

    abonneegegevens vast voor

    de uitvoering van de (abonne-

    ments)overeenkomst. Deze

    gegevens kunnen gebruikt

    worden om u te informeren

    over relevante diensten en

    producten van Brabants

    Dagblad en onderdelen van

    De Persgroep. Indien u op de-

    ze informatie geen prijs stelt

    kunt u telefonisch contact

    opnemen met onze Klanten-

    service via 088-0139930 of

    ga naarbd.nl/service

    Steeds meer boerderijen enlanderijen krijgen een anderefunctie. Den Bosch wil dieomslag vergemakkelijken.

    Voormalig carnavalstrio

    doneert de hele opbrengst

    van het af scheidsconcert

    aan het Liliane Fonds

    Serieuze slotnoot van Kleinkeinder;in Bolivia jubelt een jongetje mee

    AGRARISCHE BEDRIJFSLOCATIES

    De afgelopen drie jaar zijn in degemeente Den Bosch diversevoormalige agrarische bedrijfs-locaties omgezet:

    Naar kleinschalige niet-agrarische bedrijvigheid alseen timmerbedrijf en opslagen kleine reparatie.

    Nevenactiviteit bij een agrarischbedrijf, zoals een theeterras enopslag.

    Recreatie: visvijver in Vinkel. Woningsplitsingen en caravan-

    stalling.

    Behoud en herstel van cultuur-historisch waardevolle panden.

    Ruimte-voor-ruimte-woning-bouw in ruil voor saneringintensieve veehouderij.

    Er zijn momenteel verzoekenvoor opslag, timmerbedrijf,licht niet-agrarisch bedrijf,aannemersbedrijf, wonen enkleinschalige verblijfsrecreatie.

    Door de samenvoeging vanVinkel en Nuland bij Den Boschtellen voor het buitengebied vande gemeente drie bestemmings-plannen, te weten de bestem-mingsplannen Buitengebied,Buitengebied Noord en Klooster-straat en het bestemmingsplanBuitengebied Maasdonk 2012.

    Met een nieuw beleidskaderwil de gemeente Den Bosch hetper individuele aanvraag ge-makkelijker maken om teschakelen.

    Volgens Bosschenaar Joris

    Muskens staan veel mensen

    niet stil bij het overbodige

    verpakkingsmateriaal

    ColofonGeen krant ontvangen?Onze excuses

    088-0561530

    Vragen over verhuizing of vakantie?

    088-0139930

    Maatwerk voor

    Den Bosch verwacht in de toekomst ng meer verzoeken omvan caravans, een visvijver, reparatiewerkplaats of theeterras.

    Use-Less, vooreen beetje meermilieubewustzijn

    Eric Logisterfoto Marc Bolsius

    VOORMALIGE AGRARISCHE BEDRIJFSLOCATIES

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    7/20

    BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG16 JANUARI2016 REGIO7

    door Mark van de Voort

    Kunstenaars leiden inprincipe een solitairbestaan. Toch delen zevaak een onvermoede in-

    nerlijke verwantschap. Beeldendkunstenaars Jan Moerbeek en JanRadersma speelden al een tijdmet de gedachte om werk van ge-lijkgestemde kunstenaars bijeente brengen in een overzichtsexpo-sitie. Het idee begon heel klein,maar steeds meer kunstenaarsklopten bij ons aan voor deze ex-positie, zegt Moerbeek.

    De Willem II Fabriek en hetKruithuis in Den Bosch toondenbelangstelling voor de unieke dub-belexpositie. Onder de noemerVerwantschap worden kunste-

    naars met een innerlijke zielsver-wantschap bijeengebracht. Vanafvandaag (opening 16.00 uur) toten met 28 februari tonen achttienkunstenaars uit Brabant en Fries-land hun werk. Kunstenaars op

    leeftijd die een uitgekristalliseer-de stijl hanteren.Radersma droeg een aantal kun-

    stenaars aan die hij kent uit de sc-ne rondom Museum Belvdre inHeerenveen. De expositie werd be-kostigd vie crowdfunding en eenexclusieve serie tentoonstellingsca-talogi, inclusief kunstwerk.

    Alle bemoeienissen leveren eentopexpositie op. Het Kruithuis ispiekfijn omgetoverd tot een mu-seale ruimte. Er zijn nieuwe expo-sitiewanden geplaatst en voorextra licht zijn vensterluiken een-

    malig geopend. De samenstellerszorgden voor een strakke, ruimte-lijke indeling.

    Veel werk is beschouwelijk vanaard, met de nadruk op het land-schap als zielsportret. Die zielsver-

    wantschap is uiteindelijk bijzaak.Het zijn de eenlingen die eruitspringen. Indrukwekkend zijn degrote doeken van Theo Besemerin Willem II. Een serie gehange-nen en eenzame figuren rondspo-kend in kale landschappen. Ankvan Engelen en Simone van Bakelpakken uit met een sculpturenpa-rade. Schitterende landschaps-kunst is er van Nico Hemelaar, JanRadersma en Gertrude Beker.

    Een stijlvolle, zorgvuldig sa-mengestelde expositie die navol-ging verdient.

    ROSMALEN. De Zuidelijke Land-en Tuinbouworganisatie (ZLTO)wil met raadsleden en ambtena-ren uit Den Bosch in februari ofmaart on tour.

    Langs vrijkomende agrarischebestemmingen. Om te praten ente laten zien wat de mogelijkhe-den zijn, legt voorzitter Ingridvan Zwambagt van de afdelingMidden-Maasland uit.

    De Rosmalense, CDA-raadsliden boerin, wil vooral onduidelijk-heid wegnemen. Er is veel on-duidelijk over de mogelijkheden.Ik weet niet of het door de nieu-we regels duidelijker wordt, maarer moet wel iets gebeuren.

    Het vaststellen van nieuweregels voor voormalige agrarische

    bedrijfslocaties zou daarbijkunnen helpen. We moeten deverrommeling en verpauperingvan het buitengebied zien te voor-komen. De komende jaren komenmeer bedrijfslocaties vrij danwordt gedacht. Omdat opvolgingontbreekt, om bedrijfseconomi-sche reden of omdat al langer gele-den met het agrarisch bedrijf ge-stopt is, aldus Van Zwambagt.

    De gemeente Den Bosch heeftonder meer de ZLTO om adviesgevraagd. Van Zwambagt wil ophaar beurt van de leden wetenwat ze willen. Het hoofd-kantoor kijkt vooral op juridischvlak of er geen belemmeringenzijn voor de ontwikkelingen van

    andere bedrijven. De activiteitenmoeten elkaar natuurlijk niet bij-ten. De afdeling gaat in de komen-de weken met de gemeente aantafel.

    ROSMALEN.Eind de-cember 2014 kochtenAdrie Martens en Ma-ria van der Wielen deboerderij en opstal-len aan de Sprokkel-boschstraat 7 in Ros-malen. Voor die tijdwas het duo al inoverleg met de ge-meente om te kijkennaar de mogelijkhe-den. Wij willen erwonen, maar op de lo-catie zit natuurlijk

    nog steeds een agrari-sche bestemming.De boerderij stamtuit 1915, tot tien jaarterug werd er nog

    geboerd. Op adviesvan de gemeentenam Martens een ge-specialiseerd bureauin de arm. Omdathet toch een complexverhaal is een bestem-mingsplan te wijzi-gen. Er is veel wet-geving waar wij geenweet van hebben.Inmiddels is hij eenjaar en drie maandenverder, maar lijkt erschot in de zaak te zit-

    ten. Binnenkort gaateen voorstel naar hetcollege van B en W.Vervolgens duurt hetvolgens de regels ng

    minimaal vier maan-den voor Martens de-finitief groen lichtkrijgt. Ik had ver-wacht dat het ietssneller zou gaan, juistomdat we een bureauhebben ingescha-keld. En dan zijn ernog de kosten. Er isal 10.000 euro betaaldaan leges. En dan hebik het nog niet overde kosten van hetbureau, het akoes-

    tisch onderzoek enbodemonderzoek.Maar laat duidelijkzijn: we hebben noggeen seconde spijt.

    Een boerderij om in te wonenvergt kennis en veel geduld

    De samenstellers van de expositie zorgden voor een strakke en ruimtelijkeindeling. Op de foto werk van Ank van Engelen. foto Marc Bolsius

    Zielsverwanten krijgen stijlvolle expositie

    Adrie Martens en Maria van der Wielen verwachten dat de plannen voorhun boerderij over vier maanden kunnen worden gerealiseerd.foto Roy Lazet

    ZLTOwil ontour

    VINKEL.Lambre (47)en Monique van deVen (46) lieten in2010 hun varkens-houderij ombouwen.Aan de Vinkelsestraatin Vinkel is een deelvan de agrarische lo-catie nu in gebruikals theeterras enzichtboerderij t Ven-ster.De provincie pastede buitengebieden zoaan dat wij niet meer

    met onze varkenshou-derij mochten uitbrei-den, geeft Moniquevan de Ven de aanlei-ding aan. Ja, het was

    ook wel nodig er ietsbij te gaan doen. Devarkenshouderij wasen is niet zo stabiel.Het echtpaar was ermet de gemeenteMaasdonk destijdssnel uit. We hebbeneerst onze ideenvoorgelegd. En kre-gen vrij snel mede-werking.t Venster heeft nueen boerderijterraswaar bezoekers ook

    kunnen lunchen, eenspeeltuin, dieren-weide en een zicht-boerderij met 365 zeu-gen. Mensen kun-

    nen dan zonder af-spraak komen kijkenom te zien hoe het erin de varkenshoude-rij aan toegaat.Na vijf jaar zegt Mo-nique van de Ven dathet een goede stap isgeweest. Niet alleenomdat het superleukis om te doen, maarook bedrijfsecono-misch is het goed ge-weest. Als het in dezomer financieel wat

    minder gaat met devarkens, gaat het ter-ras weer beter. Enandersom. Dat vultelkaar mooi aan.

    hergebruik lege stallen

    boerderijen en bijbehorend land anders te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld voor bewoning, opslag

    Om verpaupering te voorkomen, wil de gemeente met andere regels gaan werken.

    Lambre en Monique van de Ven combineerden hun varkenshouderij inVinkel onder meer met een theehuis.foto Roy Lazet

    Theeterras, speeltuin, weide enzichtboerderij een goede stap

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    8/20

    8 BRABANTS DAGBLAD zaterdag 16 januari 2016

    Hoofdsponsor Subhoofdsponsor / Naamgever Stadion ElitepartnersLearning & development partner

    Autosponsor

    FC Den Bosch NieuwsMET HEEL MIJN HART

    50 JAAR FC DEN BOSCH, 1965-2015 www.twitter.com/mijnfcdenbosch

    www.facebook.com/fcdenbosch

    KASSAS OP DE WEDSTRIJDDAG VANAF 18.45 UUR GEOPENDKIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.FCDENBOSCH.NL

    MAANDAG 18 JANUARI, 20.00 UUR

    TIMMERMANS INFRA STADION DE VLIERT

    KINDEREN T/M 12 JAAR

    GRATIS TOEGANG!

    FC DEN BOSCH

    FC VOLENDAM

    Wedstrijdsponsors seizoen 2015 - 2016

    Van Wanrooij keuken warenhuysheeft de prestigieuze award Keukendetaillist van het Jaar 2015gewonnen. De prijs is een belangrijke erkenning in de branche. Voor het eerst is de winnaar gekozenuit liefst 12 genomineerde bedrijven. De branchejury was vol lof over de interactieve showroom die

    Van Wanrooij een jaar geleden opende in Waardenburg.

    VAN WANROOIJ WARENHUYS WINNAARAWARD KEUKENDETAILLIST VAN HET JAAR

    Algemeen directeur John van Wanrooijtoonde zich bij het in ontvangstnemen van de prijs zeer verheugd.Van Wanrooij heeft veel genvesteerdin ons nieuwewarenhuys, niet alleen

    in het gebouw en de inrichting, maarook in vakmanschap, innovatie enklantvriendelijkheid. Het is prachtigdat branchekenners n de consumentzelf dit waarderen. In de showroomgaat moderne technologie hand inhand met persoonlijke aandacht voorde bezoekers. Dat wordt door demensen echt op prijs gesteld.

    Het was de zevende keer dat delandelijke onderscheiding Keuken-detaillist van het Jaar werd toegekenddoor het gerenommeerde vakbladKeuken- & Interieur Magazine (KIM).In voorgaande jaren werd gekozenuit drie genomineerden; nu warendat er 12, vanuit vier verschillenderegios waren drie bedrijven genomi-neerd. Alle genomineerde bedrijvenzijn bezocht door een vakjury enbeoordeeld op klantvriendelijkheid,facili-teiten, service en de kwaliteitvan keukens en installaties.De prijsuitreiking vond plaats op deKIM/STS Vakdag in de Jaarbeurs inUtrecht, een speciale dag voor delezers van de vakbladen KIM en

    Sanitair & Tegel Specialist.

    Vernieuwing

    Van Wanrooij keuken, badkamer & tegel

    warenhuyswerd vorig jaar decembergeopend. Het bevat op een vloeropper-vlak van 3.000 vierkante meter een keuraan keukens en badkamers in diversestijlen, evenals een grote hoeveelheid

    tegels, apparatuur en accessoires. Hetwarenhuys is een interactief inspiratie-centrum met onder meer werkendeproefopstellingen, een kooktheater metdemonstraties en een apparatenplein.Het eerste jaar zijn al goede resultatengerealiseerd: veel bezoekers, veelverkopen en een hoge klanttevreden-heidsscore. Van Wanrooij koppelt deinnovatieve aanpak in Waardenburg(de showroom ligt pal aan afslag 16van de A2) aan een 35-jarige ervaringin keukens en badkamers (eerder stondde showroom in Tiel). Het warenhuys isgelieerd aan Van Wanrooij Bouw &Ontwikkeling in Geffen.

    Van Wanrooij keuken,

    badkamer & tegel warenhuysRegterweistraat 5, 4180 BB Waardenburg0418 55 66 66www.vanwanrooij-warenhuys.nl

    Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling

    Broekstraat 2, 5386 KD Geffen073 53 40 400www.vanwanrooij.nl

    jeh ftta efYp

    edpf qtn/qU JdP`Rad^ 97 [dWOdR\ 9GD'

    NdW DG#GG PVP D)#GG OOR

    sjq, xjq, jiq !P]`W`OX `W yKXWdQ\OX3

    xVXV^`W` cRO^ZYdQ, Y``RY\W^`W X`P `W ^`X`W^a

    daN\`Q QPdRP`W \W UR\Wb\U` VU ]`P ]VV^QP` W\N`dO#

    tRTSINFQSF

    MMM#[cb#WY

    ^FNSK :EE@ 1?5mS@=EQSFVE?UP

    6A?vdffrvZ\H

    li{{ltwy qr|{niwvm

    yfsrmwks

    l{}xrmwks

    l{}xrqtqyw{ 2 lq{pmmwry

    ukrml ~{{t|{r|

    kS@ESF sE?UP rEIISQS

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    9/20

    BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG16 JANUARI2016 REGIO 9

    doorSjaak Koolen

    WAALWIJK.Als het een beetjemeezit, is Waalwijk over enigetijd een casino, een bioscoop, eenwereldrestaurant en twee fast-foodzaken rijker. Ted van den Bes-selaar heeft een plan ingediendbij de gemeente. Het complexmoet verrijzen aan de Prof. Asser-weg, tegenover de meubelboule-vard.

    Die locatie is voor Van den Besse-laar bekend terrein. Zijn vaderNol had er jaren een zaak in tapij-ten en andere soorten vloerbe-

    dekking. Volgens Van den Besse-laar zijn de contracten met de be-drijven die zich in het complex

    willen vestigen zo goed als rond.Het wachten is nog op een paarhandtekeningen. Het plan is de-ze week gepresenteerd aan deWaalwijkse gemeenteraad.

    Vast staat in ieder geval datNovo Gaming Netherlands hetcasino gaat exploiteren. Dat iseen dochter van het Oostenrijk-se kansspelbedrijf Novomatic.Het Nederlandse hoofdkantooris sinds een klein jaar gevestigdop bedrijvenpark Haven Zevenin Waalwijk. Een woordvoerdervan Novo Gaming zegt verguldte zijn met de mogelijkheid omnu ook in Waalwijk te beginnen.

    Volgens hem is het de bedoelingvan het casino het vlaggenschipvan zijn bedrijf te maken. Wewillen daar laten zien wat wekunnen.

    Het bedrijf is met name sterkvertegenwoordigd in de provin-cie Zeeland.Van den Besselaar moet de bouw-vergunning nog aanvragen. Opgrond van een in 1998 genomenbesluit zijn casinos nu nog ta-boe in Waalwijk. Wethouder Ro-nald Bakker wil de raad vragenhet plan te steunen.

    Slecht bestuur

    Den Bosch

    Enschede heeft een nieuw zieken-huis. Opvallend is de keuze vande plaats ervan: aan de rand vanhet centrum. Belangrijke reden:de grote bezoekersstroom voorhet centrum. In het verleden heb-ben verschillende Bosschenarenvoorgesteld het JBZ te bouwen palachter het station in het Paleis-kwartier. Goed bereikbaar metopenbaar vervoer en zeer dicht bijde binnenstad. De miljoen zieken-huisbezoekers per jaar warenniet verloren gegaan voor het cen-trum.De heren Rombouts en Van derMade hebben nooit gereageerd opde voorstellen. Niet alleen geeftdat de arrogantie van de machtaan (al 20 jaar is er niets geleerd)maar het heeft ook geleid tot eengrote planologische blunder. Datis slecht bestuur.

    Bart MeeuwisseDen Bosch

    Boete uitdelenVan de week liep ik over deComm. Bosch van Drakensteijn-laan. Bij nr. 10 stapt een dame uitde auto en gooit een paar zakkenop straat die bij de bijrijdersstoellagen. Ze glijdt er zelf bijna overuit en kijkt mij kwaad aan omdatik er iets van zeg. Moet iemand

    anders haar rotzooi opruimen?Boete uitdelen zoals in andere lan-den! Er valt veel te verdienen.

    H. van de GraaffDen Bosch

    Brieven van maximaal 150woorden richten aan:[email protected] of Veemarkt-kade 8, 5222 AE s-Hertogenbosch

    doorKees BackxenEdith Verwegen

    HEESCH.Het aantal protestbordenen spandoeken tegen de komstvan een asielzoekerscentrum inHeesch neemt steeds verder toe.Niet alleen vanuit Heesch is erprotest tegen de komst van eenazc voor 500 mensen op de Rui-tersweg-West. Ook inwoners van

    Vinkel roeren zich. Donderdagplaatsten enkelen van hen eenbord met de tekst: azc weg ermeeVinkel.

    Een groepje jongeren kwamaan het eind van de middag meteen nieuw spandoek en her ender in de omgeving plakten zijA4tjes met de tekst De mensenwillen hier geen AZC op bomenen verkeersborden.

    Burgemeester Marieke Moor-man van Bernheze bracht donder-dag een bezoek aan de naaste bu-ren van het toekomstige azc-ter-rein, Maartje Wilke en haarvriend. De bewoners van hethuis wilden niks over het gesprekkwijt. Zowel de omwonendenvan de locatie waar het asielzoe-kerscentrum moet komen, als demensen achter de Facebook-pagina Protest AZC Heesch dis-tantiren zich van het ophangenvan de varkens. Het is jammerdat sommige mensen het zo aan-pakken, schrijven ze op Face-book.

    Het ophangen van varkens als

    protest tegen de komst van eenazc kreeg donderdag landelijkaandacht. Heesch werd over-spoeld door cameraploegen.

    De omwonenden willen hetprotest netjes houden en distanti-eerden zich woensdagavond alvan het ophangen van varkens.Ook de oprichters van de Face-bookpagina Protest azc Heeschzeggen niets te maken te hebbenmet het ophangen van varkens.De bewoners van de Ruiters-weg-West en omgeving zijn niettegen een azc, maar wel tegen degrootte (vijfhonderd mensen) ende duur (tien jaar).

    Er is grote belangstelling voorde informatiemarkten die de ge-meente Bernheze houdt over demogelijke komst van een asielzoe-kerscentrum in Heesch. Voor debijeenkomst dinsdag waarop al-leen direct omwonenden van deRuitersweg-West, de locatie waarhet azc moet komen, welkomzijn, hebben tot nu toe tachtigmensen zich aangemeld. Voor deinformatieavond op donderdag,waar alle inwoners van Heeschmogen komen, zijn al 450 aanmel-dingen. De bijeenkomsten zijnbij t Tunneke in Heesch.

    Alleen mensen die zich voorafaangemeld hebben en zich kun-

    nen legitimeren, worden binnen-gelaten.

    bd.nl..vluchtelingenVoor meer nieuws en achtergronden

    @Redactie

    De protesten tegen de komst van eenasielzoekerscentrum zwellen aan. Deinfoavonden beloven druk te worden.

    Spandoeken en

    protestborden

    verschijnen heren der in het

    straatbeeld

    Casinos nu nog taboe

    in Waalwijk. Maar de

    wethouder zal de raad

    vragen het plan te

    steunen

    Burgemeester

    bezocht de

    naaste buren

    van azc-terrein

    Omwonenden willen hun verzet netjes houden

    Ambitieus plan:Waalwijk krijgt

    casino, bioscoop

    Ook inwoners Vinkel

    in actie tegen azc

    5384

    5386

    5381

    5383

    A59

    Heesch

    Vinkel

    Geffen CERESLAAN

    DE BEEMD

    DEN BERG

    De Braaken

    De Zwaan

    Weerscheut

    B ossc

    hebn.

    Kok-

    steeg

    Vinkelse- st

    raat

    Pap

    endijk

    Rijkswe

    g Bosschebaan

    Kruish

    oe

    ks

    tr

    .

    J.F.

    Kenned

    ystr.

    Zoggelse- straat

    Vink

    els

    estra

    at

    Gro

    lderse

    -

    weg

    Vosberg

    - straat

    Bun

    der

    -

    st

    raa

    t

    Nieuw- str. W

    ijststr.

    Raktstra

    at

    Meer-

    w.

    Loosbro

    ekse

    -

    straat Gr

    aanlo

    op

    maps4news.com/Andes

    Ruitersweg West

    --

    uiters eLocatie AZC Heesch

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    10/20

    10BOMMELERWAARD

    doorNiels van den Hoven

    ROSSUM. Er komt geen Ronde vanRossum dit jaar. De organisatie vande wielerronde heeft te weinig tijden mankracht om de wedstrijd inmei 2016 op poten te zetten.

    Een van de mannen erachter,Christian van Doorn hoopt vol-gend jaar weer de wielerronde tekunnen houden. Dat is wel hon-derd procent afhankelijk van nieu-we aanwas bij de organisatie. Dehele organisatie is nu afhankelijkvan twee man.

    Van Doorn en Edwin Cretiervan hotel/restaurant De GoudenMolen bliezen de Ronde van Ros-sum in 2013 nieuw leven in. Deronde ontstond in de jaren zeven-tig en ging in de jaren tachtig opin de Omloop van de Bommeler-waard.

    Van Doorn: Aan vrijwilligersen sponsoren hebben we geen ge-

    brek. Maar het organiserend comi-t is met twee man te klein. Ikzelfheb minder tijd door gezinsuit-breiding. Ik heb gevraagd of ande-ren het gat willen opvullen en dekar willen trekken. Die zijn ervooralsnog niet.

    Honderden urenHet is dan ook een hele kluif omde ronde te organiseren, blijkt uitde woorden van Van Doorn. Veelmensen zien alleen de rit zelf. Diedag is eigenlijk het kleinste deelvan het hele werk. Honderdenuren zitten er in totaal in. Zekerals je maar met tween bent. Jemoet een calamiteitenplan heb-ben. Wat doe je bijvoorbeeld alshet regent. De communicatiemoet geregeld worden, de routeuitgezet, sponsoren aangeschre-ven en je moet je buigen over deveiligheid. Het was voor mij eenhalve baan.

    Maar de deur staat dus openvoor een tweede rentree van deRonde van Rossum in 2017, zegtVan Doorn. Ik zie 2016 als eenovergangsjaar.

    De Ronde van Rossum werdverreden met verschillende klas-sen wielrenners: vrouwen, recrean-ten, sportklasse en amateurs. Inde ochtend was er een dikkeban-denrace voor kinderen.

    TIEL. De doorkomst van de twee-de etappe van de Giro dItalia

    door Tiel op zaterdag 7 mei,levert de gemeente veel werk op.

    De organisatie van het evene-ment vergt volgens het stadsbe-stuur naar verwachting 925 amb-telijke arbeidsuren, zon 24 volle-dige werkweken. Die tijd gaat opaan verkeers- en parkeermaatre-gelen, het verlenen van de ver-gunning, communicatie over hetevenement en de maatregelen enoverleg met de provinciale organi-satie en de hulpdiensten.

    Andere werkzaamheden van

    de gemeentelijke teams wordenvoor de Giro op een laag pitje ge-

    zet. Als er door de grote inzet vanambtenaren knelpunten ont-staan bij de andere onderwerpen,moet extra mankracht ingehuurdworden, heeft het college van bur-gemeester en wethouders beslo-ten.

    Behalve de mankracht denktde gemeente nog zon 22.000 eu-ro nodig te hebben voor de orga-nisatie van het evenement.

    Tiel heeft aangegeven graagdoorkomstgemeente van de Girote willen zijn. De stad afficheertzich als wielerstad en wil hier

    met de Giro dItalia (inter)natio-naal aandacht voor trekken. Daar-

    bij verwacht het stadsbestuurmet het evenement een oplevingvoor de lokale economie die ookna de Giro merkbaar blijft.

    Niet bereikbaarEr wordt nog overlegd over hetprecieze parcours en de aanpas-singen aan de weg die daar moge-lijk voor nodig zijn.

    Wel is al duidelijk dat voor dedoorkomst van de Giro die daggrote delen van Tiel tussen circa12.00 en 16.00 uur niet bereikbaarzijn.

    door Annemiek Steenbekkers

    Ze stemden veel op elkaaraf, de CDA-wethouderszorg, onderwijs en jeugd-zaken Ton van Balken(Zaltbommel) en MarianBlaauwhof (Maasdriel).

    Maar aan hun beider vertrek, zo kortna elkaar, was niks geregisseerd. Datwas louter toeval, zegt Blaauwhof.Hij was me een week voor.

    Van Balken heeft per 1 januari zijnfunctie neergelegd en wordt tijdensde raadsvergadering van komendedonderdag opgevolgd door SimonBuwalda. Blaauwhof is nog volopbezig om voor de raad van 28 januarihaar opvolgster Anita Srensen, nufractievoorzitter van het CDA in Cu-lemborg, klaar te stomen. Ik ben numijn kast aan het opruimen en als jeziet hoeveel dossiers er staan, dan zieje pas wat een werk er is verzet.

    Met als grootste pakket zonder twij-fel de overheveling zorgtaken vorigjaar van van rijk naar gemeenten.Toen ik aantrad, was dat sociale do-mein volop in ontwikkeling. Er is inde hoogste versnelling gewerkt aan im-plementatie. Door iedereen. Zon pro-

    ces raakt de hele bedrijfsvoering, ookbijvoorbeeld de afdelingen financinen communicatie. Het was mooi omte zien dat de bereidheid er was omeen stapje extra te doen. Ik was danmisschien het gezicht van de gemeen-te naar buiten toe, maar we hebbenhet samen gedaan. Ook met alle instel-lingen en organisaties, zoals kerken,woningcorporaties en zorginstellin-gen. Ben ik heel erg van, van samen.

    HuisartsenpraktijkTrots is Blaauwhof, vooral bekend vande huisartsenpraktijk die ze samenmet haar man meer dan 35 jaar inKerkdriel runde, naar eigen zeggen opde manier waarop de twee gebieds-teams inmiddels functioneren. En op

    hoe na de introductie van WerkzaakRivierenland de achterblijvende takenvan de Sociale Dienst Bommeler-waard nu vanuit Kerkdriel wordenuitgevoerd. Maar ook op de komst

    van de buurtsportcoach bijvoorbeeld.Nu vooral op zorggebied de basis isgelegd, is het volgens Blaauwhof,moeder van vier kinderen en oma vanzeven kleinkinderen (nummer acht isop komst), een mooi moment om af tezwaaien. Ik heb kunnen doen wat ikwilde doen als wethouder. Binnen-kort word ik 67. Dat wist ik twee jaargeleden bij mijn aantreden natuurlijkook al, maar het besef te willen stop-pen kwam eigenlijk pas eind vorigjaar. Op papier werk ik zeventigprocent, maar in de praktijk is dat veel

    meer. Ik heb heel veel zaken vooruit-geschoven, zoals bijvoorbeeld de wensnog een aantal verre reizen te maken.En van hobbys kwam ook niks.

    Ze laat naar eigen zeggen een poli-

    Jo van de Braak(PvdA) washaar vr in deraad, maarBlaauwhof iswel de eerste

    vrouwelijkewethouder inMaasdriel

    Wethouder Marian Blaauwhofheeft kunnen doen wat ze wilde

    doen. Nu wil ze vooral even niks.

    Veel mensen zienalleen de rit. Die dag iseigenlijk het kleinstedeel van het hele werk

    Tiel heeft veel werk aandoorkomst van de Giro

    Marian Blaauwhof (66) is bezig aan haar laatste weMankracht en tijdnekken Ronde vanRossum dit jaar

    Nu dan toch ec

    WinnaarValueBasedHealthcarePrize2014

    Onderdeelvan

    Meer weten of een afspraak maken? Kijk op: www.xpertclinic.nl.Mail ons: [email protected]. Of bel ons: 088 - 778 52 03.

    De specialisten in hand- en polszorg

    De oplossing ligt voor de hand: Xpert Clinic.

    Waarom Xpert Clinic?

    >> gespecialiseerde zorg voor hand en pols

    >> effectieve behandelingen van de

    hoogste kwaliteit

    >> korte wachttijden

    >> alle operaties vergoed>> 11 locaties in Nederland

    Vergoed door zorgverzekeraarDe operatie bij Xpert Clinic wordt gewoon

    vergoed door uw zorgverzekeraar,

    net als in het ziekenhuis.

    Blijf niet lopen met hand- en polsklachten.

    Maak een afspraak bij Xpert Clinic, de

    specialisten in hand- en polszorg. U

    wordt direct geholpen door artsen en

    handtherapeuten, die elke dag tientallen

    hand- en polsproblemen onderzoeken en

    behandelen. Door die superspecialisatie

    kunnen zij snel een diagnose stellen en

    u de beste behandeling geven, met de

    persoonlijke aandacht en service van een

    zelfstandige kliniek.

    Hand- of polsklachten?

    Vooral als ik mijn hand een tijdje niet gebruikthad, had ik last van pijnlijke en stijve vingers

    Xpert Clinic Eindhoven | Pastoriestraat 137 | 5612 EK Eindhoven

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    11/20

    BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG16 JANUARI2016 BOMMELERWAARD11

    Anastasia Kozhushko, Lindavan der Spaa en MarikenZandvliet geven zondag 17 ja-nuari een klassiek concert inhet Stroomhuis in Neerijnen.Tijdens het concert wordt de

    nieuw aangeschafte piano ingebruik genomen. Aanvang14.30 uur. De entree is 10 eu-ro; kinderen krijgen korting.

    Het Hurns Kerkje houdt van-daag een snertwandeling inde Kil. Gidsen zijn Johan van

    de Burgh, Jan Sterk en RobMilder. Zij vertellen over denevengeul en de flora en fau-na. Verzamelen om 10.00 uuraan de Groenestraat 52. Detocht kost per persoon 1 euroen de snert na afloop 5 euro.

    In basisschool Pollenhof inHedel is op zondag 17 januarihet nieuwjaarsconcert vande vier orkesten van muziek-vereniging DES.Voorafgaan aan het concertzijn de fotos te zien dietijdens het Ik Hou VanHolland-concert gemaaktzijn. Als afsluiter spelen alleorkesten samen met tweezangeressen Happy New Year.De fotos zijn te zien vanaf10.30 uur. Om 11.00 uurbegint het concert. Het af-sluitende nummer wordt om12.00 uur gespeeld. Basis-school Pollenhof is te vindenaan Kasteellaan 2 in Hedel.

    Snertwandelingin de Kil

    Klassiek concertin Stroomhuis

    Concert vanorkesten DES

    ARNHEM.Een 59-jarige manuit Heerewaarden is gisterendoor de politierechter in Arnhemveroordeeld tot een werkstraf van

    60 uur en een rijverbod van eenjaar, waarvan vier maanden voor-waardelijk. De man was enige tijdgeleden om vijf uur s middagsbetrapt op dronken rijden.

    Hij had een alcoholpromillagevan 1.040, bijna vijf keer zoveelals is toegestaan. Dat kwam door-dat hij de avond daarvoor bij eenvriend twee flessen whisky hadgedronken. Voordat hij in de autokon stappen, moest hij wachtentotdat zijn lichaam de alcohol inzijn bloed had afgebroken. Om

    de tijd te doden, sliep hij een tijd-je, keek hij televisie en dronk hijeen paar biertjes. Uren later stap-te hij in de auto en werd aange-

    houden omdat hij over de wegslingerde en iemand de politiehad gebeld. De man verklaardedat hij naar de vriend was gegaanom geld te lenen. Zijn vrouw wasnaar Polen en had de pinpas mee-genomen.

    Tien biertjesDe man uit Heerewaarden wasgisteren niet de enige Bommeler-waardse automobilist die in Arn-hem voor de politierechter moestverschijnen. Ook een 42-jarigevrouw uit Ammerzoden moest

    voorkomen voor rijden onder in-vloed.

    Zij was in oktober vorig jaar inde auto gestapt nadat ze een stuk

    of tien biertjes had gedronken.Toen de politie haar aanhield,had ze drie keer zoveel alcohol inhaar bloed dan is toegestaan.

    De vrouw heeft spijt. Hetwas een domme actie; gelukkigis er niks gebeurd. Aanleidingvoor haar gedrag was een ruziemet haar toenmalige vriend.

    De politierechter veroordeeldehaar tot een boete van 650 euroen een rijverbod. Omdat ze voorhaar werk haar rijbewijs nodigheeft, is de straf voor een deelvoorwaardelijk.

    tieke arena achter zich waar sprake isvan hersteld vertrouwen in elkaar eneen goede sfeer. We hebben een fan-tastische coalitie, maar ook een fantas-tische oppositie. Wat goed werkt, zijnbijvoorbeeld de raadsinformatiebijeen-komsten die worden gehouden alsonderwerpen daar aanleiding toegeven. Men respecteert elkaar, houdtelkaar op de hoogte en debatteert ookecht inhoudelijk.

    Blaauwhof, april vorig jaarbenoemd tot Ridder in de Orde vanOranje Nassau, zal het op gepaste

    afstand blijven volgen. Maar ik maaknu eerst pas op de plaats. Ik ben alsinds bekend is dat ik stop, benaderdvoor enkele andere klussen. Maarvoorlopig houd ik de boot even af.

    HEDEL

    Met haar eigen rootsen die van echtgenootJohan in een KVP-gezin,lag de politiek al lang opde loer bij MarianBlaauwhof. KVP is laterCDA geworden. Toenwij ons in Kerkdrielvestigden (36 jaar gele-

    den, red.) is mijn mangevraagd raadslid te wor-den. Dat bleek uiteinde-lijk lastig te combinerenmet zijn werk als huis-

    arts. Ik ben later metvoorkeursstemmen inde raad gekomen.Dat was in 1994. Twintigjaar bleef Blaauwhofraadslid; in 2014 werd zewethouder. De politiekis vreselijk leuk. Het isnet als bestuurslid zijn

    bij een vereniging: meteen club mensen ietsproberen te bereiken.Alleen is dit vanuit hethart van de democratie.

    Stoppen met de politiekkwam al die tijd niet inhaar op. Ook niet toende bestuurscultuur in degemeente Maasdrielrond 2011 zwaar ondervuur lag. Terugkijkendoen we niet. Je moet ervan leren en vooruitkij-

    ken, aldus de 66-jarigeBlaauwhof. Ik heb hetwethouderschap er-varen als boeiend, uit-dagend en ook eervol.

    Toen manlief niet meer kon, beslootze zelf voor een raadszetel te gaan

    Na afloop van de tocht doorde Kil staat snert klaar.

    HURWENEN

    NEERIJNEN

    Marian Blaauw-hof was twintigjaar raadslid ensinds 2014 wethou-der in Maasdriel.De politiek isvreselijk leuk.foto Cor de Kock

    Rijverbod en werkstraf na drinken2 flessen whisky en enkele biertjes

    en als wethouder in Maasdriel

    t een verre vakantie

    Verzamel ze allemaal bij o.a.:

    Nu in de winkel!Willem BarentszDe Wereld is wit

    Deel124.95

    Kijk ook op

    BD.nl/HH

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    12/20

    12 BRABANTS DAGBLAD zaterdag 16 januari 2016

    ddVPdY QPdRPadPOW TR\[Q TR\[Q Z``R Y`QQ`V Y`QWdP`R\ddY

    k`Y`_UV\QP`2m`b`TP\UV\QP`E l`bR`PdR`QQ`k Y`_UV\QP`2m`b TP\UV\QP` 0 +> Wd2a\ (+2(G&(G&+* : /GXE4 : ++XE4

    l`bR`PdR`QQ` 0 D* Wd2a\ (+2(G&(G&+* : +&>GXE4 : GXXE4

    qUPOY`R`V 0 / WdIa\= (+&(G&+* : GX(E4 : DXE4

    k`Y`_UV`R`V 0 / Wd2a\ (+2(G&(G&+* : GX(E4 : D(E4

    oRdZP\[ZNddRa\^]`a`V 0 / Wd2a\ +>2+/&(6&+* : GX(E4 : D(E4Iz\VdVb\``Y= aW\V\QPRdP\`_ r`a`M`RZ`R

    aW\V\QPRdP\`_ r`a`M`RZ`R 0 G' Wd2a\ (+2(G&(G&+* : +&D'XE4 : +'XE4

    z\VdVb\``Y aW\V\QPRdP\`_ r`a`M`RZ`R 0 D* Wd2a\ (+2(G&(G&+* : +&>GXE4 : G6XE4

    kdY`VedZ`Y\[Z {V^`YQ 0 / IWd=a\ (G&(G&+* : GX(E4 : DXE4

    edZ`Y\[Z |O\PQ 0 +/ Wd (+&(G&+* : XGXE4 : DXE4

    edZ`Y\[Z q`a`RYdVaQ 0 / IWd=a\ (G&(G&+* : GX(E4 : DXE4

    lb]R\_P`Y\[Z` }UWWOV\bdP\` q`a`RYdVaQ 0 +( IWd=a\ (G&(G&+* : XGXE4 : >XE4

    }UWTOP`R~Y\Va PKT`V 0 / IWd=a\ (G&(G&+* : GX(E4 : GXE4

    hURa G(+D 0 / WdIa\= (+&(G&+* : GX(E4 : D(E4

    {Lb`Y G(+D 0 / IWd=a\ (G&(G&+* : GX(E4 : D(E4

    oUM`RoU\VP G(+D / WdIa\= (+&(G&+* : GX(E4 : DXE4

    ~U`Z]UOa`VE sUUVdaW\V\QPRdP\`E o`RQUV``Y~dQ\QZ`VV\Q ~U`Z]UOa`V ~t~ 0 +( Wd2a\ GG2GD&(G&+* : 6(XE4 : *(E4

    ~dQ\QZ`VV\Q }dYbOYdP\` ~t} 0 +( Wd2a\ GG2GD&(G&+* : D(XE4 : DXE4

    oRdZP\[Za\TYUWd ~U`Z]UOa`V o|~ 0 G* Wd2a\ (+2(G&(G&+* : +&+/XE4 : G(XE4

    rUa`RV` ~`aR\[_QdaW\V\QPRdP\` r~ 0 D( Wd (+&(G&+* : +&XX(E4 : DDXE4

    oRdZP\[Za\TYUWd sUUVdaW\V& o|s 0 GG Wd GX&(+&+* : /'XE4 : GG(E4r`a`M`RZ`R o`RQUV``YQJdZ`V roe 0 GX Wd (+&(G&+* : +&('XE4 : +G(E4

    o`RQUV``YQbUVQOY`VP 0 GX Wd +X&(G&+* : +&G'XE4 : GDXE4

    rdVd^`W`VPE rdRZ`P\V^q{rl r\aaY` rdVd^`W`VP 0 G* Wd +X&(G&+* : +&+/XE4 : /(E4

    rdVd^`W`VP QQ\QP`VP 0 DX Wd (+&(G&+* : +&'X(E4 : G>(E4

    qvr ~dQ\QZ`VV\Q rdRZ`P\V^!W\`OM3 / Wd (+&(G&+* : DX(E4 : 6(E4

    7$G*% 9,

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    13/20

    BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG16 JANUARI2016 OPINIE 13

    SextingWe hebben allemaal hetzelfdelichaam.Soms wat groter of dikker, somswat kleiner of dunner. Of metwratjes, puistjes of rimpeltjes. Wehoeven ons niet te schamen voorons lichaam. Er zijn er miljardenvan.Waarom bedekken we ons danmet kleren? Waarom niet allemaalbloot als het weer het toelaat?Thuis, op straat, in de winkel, opje werk, op school. Natuurlijk ge-drag onstaat en de door preuts-

    heid ontstane sexting zal verdwij-nen (BD 13 januari).

    Brigit KooimansDen Bosch

    VarkensWe leven in een vrij land. Ieder-

    een mag een mening hebben.Maar het gaat te ver om varkens inbomen te hangen omdat je het er-gens niet mee eens bent (BD 14 ja-nuari). Bij iemand op zijn privter-rein een kuub zand storten, ook.Wat ik helemaal erg vind, is datdeze stoere heren/dames het stie-kem doen. Bang om herkend teworden. Lafaards zijn het. Was lek-ker zelf in die boom gaan hangen,zodat iedereen weet dat je het metiets niet eens bent. Varkens!

    Lammes HaaseVught

    PrivacyIn plaats van ons te druk te ma-ken over schending van onze pri-vacy bij het openbaar maken vanstelenden, kunnen wij onze fo-cus beter leggen op de veilige kan-ten hiervan.

    Indien iedereen zich altijd en over-al zichtbaar waant, wanneer meniets strafbaars van plan is, zal menzich bewuster worden van zijn ofhaar gedrag. Veiligheid voor ieder-een wordt dan vanzelf gewaar-borgd.Het zal een broodnodige steun inde rug zijn voor onze aanstormen-de, in alle opzichten aantrekkelij-ke, nieuwe hoofdcommissaris vande landelijke politie, Erik Aker-boom (BD, 15 januari).

    Sacha van der VoornDen Bosch

    KamervoorzitterMevrouw Arib is verkozen totvoorzitter van de Tweede Kamer.Mevrouw Mxima is niet verko-zen tot koningin van Nederland.Beiden hebben een dubbele natio-naliteit, respectievelijk de

    Nederlandse/Marokkaanse en deNederlandse/Argentijnse.U vindt de verkiezing van me-vrouw Arib een zwarte bladzijdein de parlementaire geschiedenis.Vindt u de positie van Mximaeen zwarte bladzijde voor Neder-land?

    Geert de WitSint-Michielsgestel

    Brieven van maximaal 200woorden richten aan:

    [email protected]

    Experimenteren met sek-sualiteit is van alle tijden.Niets nieuws dus.

    Waar voor de komstvan smartphones en inter-net zaken zich achter het

    schuurtje afspeelden of je samen metvriendinnen een sekslijn belde, heeftdat experimenteren anno 2016 eennieuwe uitingsvorm gekregen.

    Hoe risicovol experimenteren somsook kan zijn, het is een essentieel on-derdeel van de ontwikkeling van kin-deren. Een gezonde, seksuele ontwik-keling vraagt om het ontdekken van jeeigen wensen en grenzen en die vande ander. Dit gaat niet alleen om wat

    je wel en niet wil. Het gaat juist ookom het ontdekken van dingen die jeprettig vindt of niet.

    Sinds een aantal jaren is sexting on-derdeel van seksualiteit bij zowel jon-geren als volwassenen. Het versturenvan sexy selfies kan je relatie een extraboost geven. We doen dit dan ookmassaal, maar praten er niet over. Seksblijkt nog altijd een taboe.

    Pikante fotoHelaas is sexting nooit zonder risi-

    co. Zodra een ander jouw pikante fotoin handen heeft, verlies jij de controle.Jouw naaktfoto kan altijd ergens op-duiken. Jongeren overzien de mogelij-ke gevolgen vaak niet.

    Sexting wordt een probleem als ver-

    trouwen geschonden wordt of er spra-ke is van dwang. Afgelopen dagen is erveel media-aandacht geweest voor desextingbeelden van jongeren die rond-zwerven op het internet en smart-

    phones van leeftijdsgenoten.Vreselijk als dit je overkomt! Het is

    al ingewikkeld genoeg om je staandete houden in de puberteit, als identi-teitsontwikkeling centraal staat.Schuld, schaamte, angst, onzekerheid,dit alles zal door je heen gaan. De ver-wijtende woorden en blikken uit jeomgeving maken het alleen maarmoeilijker. Jij bent niet degene diefout zit bij de verspreiding van diebeelden, maar degene die ze openbaargemaakt heeft. Juist nu is steun extrabelangrijk.

    Sexting, mij niet gezien!: dat is he-

    laas een tendens die we nog regelma-tig tegenkomen in de praktijk. Scho-len zijn vaak voorzichtig als het gaatom het agenderen van sexting. Ook op-voeders en professionals zijn voorzich-

    tig. Juist deze voorzichtigheid helptniet. Sexting is iets van nu waar weniet omheen kunnen. Je komt als op-voeder of professional die met jonge-ren werkt hoe dan ook in aanrakingmet sexting. Niks doen is geen optie!

    Kinderen hebben het recht om zich-zelf in veiligheid te ontwikkelen endaar ben je als school en opvoeders bijbetrokken. Het wil niet zeggen dat diteen gemakkelijke taak is, maar jonge-ren verdienen het om hierin begeleidte worden. Ze moeten het immers vaniemand leren. Wat nou als niemandiets doet?

    Het begeleiden van jongeren begintbij kennis. Het is belangrijk dit alles teplaatsen in de context van hun ont-wikkelingsleeftijd en leefwereld. Eenbelangrijk deel van hun persoonlijke

    leven speelt zich af via sociale media.Werelden van thuis, school envriendschappen sluiten naadloos op el-kaar aan, online en offline. Jongerenstaan constant in contact met elkaaren ze gebruiken social media om zichte toetsen aan elkaar.

    Wat zegt online-gedrag van ande-ren over mijn identiteit en hoe ver-houd ik me tot hen? Als je jezelf in de-ze context afvraagt wie wanneer watkan doen in begeleiding van jongeren,kan ik alleen maar benadrukken datde scheidslijn tussen school en thuis,online en offline, voor jongeren heelerg dun is.

    Als we nou allemaal proberen hier-in onze verantwoordelijkheid te ne-men en jongeren hulp en steun te bie-den, staan we samen sterk.

    Uitgangspunt van de campagneSexting, onuitwisbaar is aansluitenop de leefwereld van jongeren. Meteen flinke groepchangemakershebbenwe in 2014 de campagne vormgege-ven. Jongeren zijn expert op het ge-bied van social media, zij weten alsgeen ander wat er speelt bij leeftijdsge-noten en hoe zij hun leeftijdsgenotenpositief kunnen benvloeden.

    Midden-BrabantWe hebben in Midden-Brabant en

    daarbuiten al veel workshops, voorlich-tingen, ouderavonden en deskundig-

    heidsbevordering verzorgd rondomhet thema sexting. Onze focus ligt opjongeren, ouders/opvoeders, onder-wijs en hulpverlening.

    Sexting is geen thema dat vraagtom een eenvoudige aanpak. Het is enblijft ingewikkeld. Dat aanpakken no-dig is weet ik vanuit mijn vakgebieden ook de media lieten het ons dezeweek weer zien.

    Het is belangrijk om zowel preven-tief als op crisissituaties in te zetten.Een van de adviezen die ik vanuit decampagne wil meegeven is: kwetsbaar-heid mag.

    Ook al ben je professional of weetje je als ouder geen raad, mij niet ge-zien is geen optie. Jongeren verdie-nen steun en begeleiding in de gecom-

    pliceerde wereld waarin ze opgroeien.

    Marjolein Kock is projectleider campagneSexting, onuitwisbaar namens Kompaanen De Bocht en WE CAN Young Tilburg

    @Redactie

    Opvoeding

    Dun is de scheidslijn

    tussen school en thuis,

    tussen online en

    offline. Jongeren

    verdienen steun om

    die lijn te bewaken.

    Marjolein Kock

    Het versturen

    van sexy selfies

    kan je relatie

    een extra boostgeven, maar

    zonder risicos

    is het niet

    Johnny de Molkwam in 2014naar Tilburg omeen campagne te-gen sexting te lan-ceren.foto JorisBuijs/BeeldWerkt

    Mij niet gezien is geen optie voor opvoeders en professionals

    Dode big als anoniem protest te-gen een azc bij Heeschfoto Peter van Erp/BD

    Voorzichtige aanpak werkt

    niet bij sexting: praat erover

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    14/20

    14 BRABANTS DAGBLAD zaterdag 16 januari 2016

    www.hureninderijzert.nl

    HUREN INDE RIJZERT

    Lekker lichte woningen, van 80 tot 102 m2

    Twee of drie slaapkamers

    Luxe keuken en compleet ingerichte badkamer

    Balkon of terras

    Eigen parkeerplaats en berging

    Vlakbij winkelcentrum en openbaar vervoer

    Verwachte oplevering eind maart 2016

    Huurprijzen vanaf 785,- per maand excl. servicekosten

    NU IN VERHUUR!

    SCHRIJF JE SNEL IN

    34 vrije sector

    huurappartementen

    in Den Bosch

    OPENHUIS!

    Zaterdag16ja

    nuari

    11.00tot14.00

    uur

    Rijzertlaan71,

    DenBosch

    _9SS=WINQeFTS@9NM? .==E4

    EC PS= ksr/

    hSIT MS F% IIN WR gWKH``NK^[RKNIS zTQQLK[NX`[Y[Mp[[LK[N H`R zQQKXLKN``K $ K[ f[YX[T.

    Onverwacht en veel te vroeg hebben wij afscheidmoeten nemenvan onze gewaardeerde collega

    Tineke Brandsma

    Tineke was ruim 20 jaar in dienst van BrabantZorg alsondersteuner van clintenraden. Vanuit die functieheeft ze een enorm netwerk opgebouwd binnen deorganisatie.Haar inzet was vooral gericht op het verbinden vanclinten, familieleden en medewerkers rondom dethema'sdie er toe doen in de verpleeg- en verzorgings-huizen.

    Hoewel haarofficile functie 'ambtelijk secretarisvande clintenraad' was, paste de term ondersteunerveel meer bijhaar.Tinekehad oogvoor de behoeftenvan alle betrokkenen en was zonder grote woorden

    en plannen vaak de verbindende kracht tussen deverschillende belangen. Met een kopje koffie en wataandacht werden vele kloven door haar gedicht metals doel het verbeteren van de kwaliteit van de mede-zeggenschap.Daarnaast was ze een lieve en attente collega vooronsallemaal. Wegaan haar enorm missen.

    We wensen Eline en Matthijs, haar moeder en klein-kinderen, familie en vrienden veel sterkte toe bij hetdragenvan ditgrote verlies.

    Collega's Organisatiebeleid en BestuursondersteuningRaadvan Bestuur BrabantZorg

    x[R {QLL^X[R``N WL X[[RY[Y``R.u[K WL SQQW Y[G[[LK.

    eWTTE g_[NK

    [^XKY[RQQK H`R

    fWR` sQR[L

    uWV QH[NT[[\ QP >8 V`RI`NW n0>*QP _WVR` !>=V`NWY[ T[[ZKWV\.

    fWR` g_[NK=sQR[LrWR\[N[RM UT[WRUWR\[N[R[R ^XK[NUT[WRUWR\[N[R

    f`R \[N uQQPLKN``K '$M )L=u[NKQY[R_QL^X

    |ZL^X[W\ R[S[R WR X[K IWKH``NK^[RKNIS H`R^Q~P[N`KW[ yxq|M jQSP[NKL[_``R 8! K[

    )L=u[NKQY[R_QL^XM QP S``R\`Y >! V`RI`NW H`R>!.8% KQK >$.'0 IIN.

    y[ ZL^X[W\L\W[RLK WL QP \WRL\`Y >$ V`RI`NW QS>n.00 IIN WR N[S`KQNWIS p``LT`R\[RM |_K H`RxRY[T[RT``R > K[ fTWVS[R=oW[IGUIWVU.

    tR PT``KL H`R _TQ[SLKIUU[R YN``Y > TQLL[ NQQL.

    lM CVUP }"JIZ GZKU__K[_X VJ OGZKSZ[ZP

    qOW_PPZJ {P[KVZJ pSOOIFVUT

    JVP[J $! POGZR^ZK =!!* FZ[HFP__K G_P

    zZKIW_ pSOOIFVUT5n_SSZK

    vZP ^ZRVPPZSVUT RZPJ VJ G_P OPJ WZZPXZX__P4

    gWZO ZP mZS pSOOIFVUT

    xVPVZ pSOOIFVUT5zOHFR_P

    mZGZP ZP mV]WIZP

    xZSYX_HF:

    kVUP_]TZK:

    xOPXZPw $/ U_PH_KV =!$'

    yOKKZJMOP[ZPIVZ_[KZJ:

    v[H_K[ hIVTGOOKI

    kZIZXZRJIK__I $^

    /Q=' yp zKZ[_

    dVU PZRZP _YJ]WZV[ G_P xKVZJ OM FOZPJ[_X =! U_PH_KV

    OR $/4!! HHK VP [Z _HS_ G_P HVIG__KI]ZPIKHR nOPHI_

    zSOZRZP[__Sw zSOZRZP[__SFZX Q IZ d__SFVUT4

    {_PJSHVIZP[ ^ZXZSZV[ZP FZ WZR P__K [Z ^ZXK__YMS__IJ

    _S[__K4h_RZPTORJI VP [Z _HS_ G_P WZI HVIG__KI]ZPIKHRw F__K

    H G_P_Y $4! HHK MZKJOOPSVUT _YJ]WZV[ G_P WZR THPI

    PZRZP4

    m_ [Z ^ZXK_YZPVJ TORZP FZ FZZK J_RZP VP [Z _HS_ G_P

    WZI HVIG__KI]ZPIKHRw OR WZKVPPZKVPXZP __P xKVZJ RZI

    ZST__K IZ [ZSZP ZP F__K IZGZPJ XZSZXZPWZV[ VJ IOI

    ]OP[OSZKZP4

    Inde ochtend van 11Januari2016 isin allerust op90-jarige leeftijdvan ons heengegaan onzelieve

    moeder, oma, overgrootmoederen schoonmoeder

    Riet (M.E.H.) de Graaf-van Gurp

    weduwe van Harryde Graaf 2011

    Paul enMoniqueLotteen Michiel,Merlijn

    BobLucy enCal

    CsarHein 1982MargrietPeer enLia

    DadRene

    Jim, Evaen Woody

    Decrematieheeft, zoals zijdat wenste,in debeslotenkringvan haargezin plaatsgevonden.

    Correspondentieadres:Fam. deGraaf, Bastion Vught7,

    5211 CZ 's-Hertogenbosch

    Alles waar je echt van houdt

    zal warmte blijven geven.

    Wij omarmen de mooie en fijne herinneringen aanonze krachtige, zorgzame maar vooral liefdevollemoeder en oma

    Ida Frederiks-Winkelman

    echtgenote van

    Jos Frederiks

    Den Haag, Dongen,31 augustus 1930 11 januari 2016

    Ellen en Ad Jessie Lonneke

    Ad-jan en Marion Bob Romy en Bas

    Bennie

    Correspondentieadres:Gotenpark 183, 5037 SN Tilburg

    De uitvaartplechtigheid wordt gehouden op zaterdag16 januari om 12.00 uur in de kapel van zorgcentrumDe Vossenberg, Antoniusstraat 1 te Kaatsheuvel.

    De kinderen nemen in besloten kring afscheid in hetcrematorium.

    Wat moet moet

    Omringd door allen die haar lief waren,is rustig ingeslapen ons mam en lieve oma

    Corry Manders-Kappenechtgenote van

    Mies Manders 20 maart 1987

    *Heesch, 8 juli 1933 Uden, 13 januari 2016

    Thailand: Peter en Dang Manders Berghem: Niek en Petra Manders Oss: Coby en Jos Lambrichts Berghem: Geert en Carla Manders Heesch: Ren Manders en Gonny Nooijen Oss: Jos en Louk Faulhaber Oss: Yvonne en Gert Bosch

    Kleinkinderen

    Correspondentieadres:Avestein 35346 TV Oss

    De crematiedienst zal plaatsvinden op maandag18 januari om 16.30 uur in crematorium Rosmalen,Oude Baan-Oost 170 te Rosmalen.

    Ons mam is thuis, waar u persoonlijk afscheid vanhaar kunt nemen op zaterdag 16 januari en zondag17 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

    Iedereen die zich betrokken voelt is van harte welkom.

    Het was een strijdbaar leven,

    voor man en kinderen alles gegeven,

    weg uit dit aards bestaan,

    eeuwig dank voor wat je voor ons hebt gedaan.

    Bedroefd, maar dankbaar dat wij haar zo lang in ons

    midden mochten hebben, geven wij u kennis van het

    heengaan van ons moeder en onze lieve oma

    Riet Leermakers - van Balkom!Udenhout, 27 maart 1934 Vught, 14 januari 2016

    echtgenote van

    Frans Leermakers 16 februari 2014

    Udenhout Mieke

    Utrecht Ren en Lisa

    Niek

    Marlieke

    Schoonhoven Peter en Kitty

    Eline

    Sofie

    Jordy

    Wouter

    Emma

    Correspondentieadres:

    Uitvaartonderneming H.G.J. Bijnen

    t.a.v. Ren Leermakers

    Baroniestraat 53, 5281 JC Boxtel

    Er is gelegenheid tot afscheid nemen bij Afscheidscentrum

    Bijnen, Zeshoevenstraat 31 te Udenhout, op dinsdag

    19 januari van 19.00 uur tot 19.45 uur.

    De uitvaartdienst vindt plaats op woensdag 20 januari om

    10.30 uur in de H. Lambertus Kerk, Slimstraat 9, 5071 EG

    Udenhout. Aansluitend begeleiden we Moeder naar haar

    laatste rustplaats bij Pa op de begraafplaats aldaar.

    Mocht u geen persoonlijke uitnodiging ontvangen

    hebben, gelieve deze advertentie als zodanig te

    beschouwen.

  • 7/25/2019 Brabants Dagblad editie Den Bosch/Bommelerwaard 16-01-2016

    19/20

    kijk ook op

    19

    FamilieberichtenBRABANTS DAGBLAD zaterdag 16 januari 2016

    i`TIKC

    q_P N_R`R[_PE WccR N_RNOX` NcV WUU[_ \_R[VV_R[V]_VE

    `_X_V M[Z O W_`_ `cPE Vc __V N__Xb_MU]_V X_N_V NcV UVQ

    [Q \__V]_]ccV UVJ_ TcTcE UTcE bRU_RE JMc]_R _V UUW

    |cRP `_ lO[ZP_R

    e~~ ZOV[ ~>:. j[XbOR] X1 ZcVOcR[ /.~-

    |cRP9}`R[ccV _V r[_N_

    u`RR`XM zQ[R

    kZURQ _V {cRX[ZV

    {`LM mTWHW[N

    w__RP _V l_V,_ `_ lO[ZP_R 9 h_RbOVP

    v_VR[ _V v_XWc _ lO[ZP_R 9 l_OQ

    ncOX[V_ `_ lO[ZP_R

    xRcVY _V t_PP[_ _ lO[ZP_R 9 tcVQQ_V

    vcVV_Y_ _V }`R[ccV vUV[] 9 `_ lO[ZP_R

    V_N_V _V V[a\P_V

    {URR_QTUV`_VP[_9c`R_Q5

    scVccXQPRccP /. }E ~.:7 fv }WQP_R`cW

    z_ aR_WcP[_ \__^P [V b_QXUP_V YR[V] TXccPQ]_NUV`_V,

    Wij nemen de tijd wanneervoor u de tijd stilstaat...Ook indien u elders verzekerd bent.

    s-Hertogenbosch, Vught e.o.T 073 684 1614, www.kindt-uitvaartzorg.nl Maarten Kindt

    Salvador Allendelaan 55231 BZ s-HertogenboschTel. 073 6 420 281www.klopperenkramer.nl

    KLOPPER KRAMER

    u i t v a a r t z o r g&

    sHVJ ZP XOZ[ WZ^ VT GZKS_IZP4lR [Z FZKZS[CZZ1P IZ ZG_KZP4{SSZ JIOKRZP CVUP XZJHJI4vP RVUP XZFZIZP HVIXZKHJI4

    m_ ZZP [_MMZK ZP F__K[VX XZ[K_XZP CVZT^Z[ VJOGZKSZ[ZP OPCZ G_[ZKw J]WOOPG_[ZK ZP OM_w

    {[ G_P oOO

    0 oZV[ZPw =} UHSV $}$ Td__SFVUTw $ U_PH_KV =!$'

    vRMZS nV]WVZS ZP rPXKV[ G_P oOO q_JMZK

    gVS^HKX oZPP_K[ G_P oOO ZP{PXZSVP_ G_P zZZ]T

    yOKKZJMOP[ZPIVZ_[KZJ:xvo{ fVIG__KIGZKCOKXVPXMOJI^HJ $/}$w "=!! zn 9J5sZKIOXZP^OJ]W

    f THPI _YJ]WZV[ PZRZP G_P {[ OM R__P[_X$Q U_PH_KV G_P $Q4/" IOI $}4! HHK VP WZIfVIG__KI]ZPIKHR xvo{ )J5sZKIOXZP^OJ]WwiORMZKIJZ^__P /Qw "=$ tg xZP zOJ]W4

    xZ KOHF[VZPJI FOK[I XZWOH[ZP OM [VPJ[_X$} U_PH_KV OR $$4!! HHK VP [Z 9h_RZP OM dZX)TZKTw i__[WHVJMSZVP $ IZ zZKSV]HR4{_PJSHVIZP[ C_S {[ FOK[ZP ^ZXK_GZP OM [Z

    _SXZRZPZ ^ZXK__YMS__IJw lH[Z z__P lOJI $*=IZ iOJR_SZP4

    sVZKP_ VJ ZK XZSZXZPWZV[ OR [Z Y_RVSVZ IZ]OP[OSZKZP VP [Z TOYYVZT_RZK G_P WZI ]KZR_IOKVHR4

    oVZGZK XZZP ^SOZRZP4 vZP [OP_IVZ GOOK sOJMV]ZuK_P]VPHJ [Z dVP[ IZ d__SFVUT FOK[I [OOK [ZY_RVSVZ CZZK OM MKVUJ XZJIZS[4

    - familieberichten -

    BETROUWBAAR EN EENVOUDIG

    FAMILIEBERICHTEN OPGEVEN

    IN DAG- EN WEEKBLADENMetfamilieberichtenonline.nl kunt u op

    een eenvoudige, snelle en zekere manier

    uw blijde of droevige bericht samenstellen

    en plaatsen in uw dag en of weekblad

    naar keuze.

    Sluittijden overlijdensadvertenties

    Per e-mail en internet daags voor plaatsing 16.00 uur.

    Per telefoon en fax daags voor plaatsing 15.00.

    Reclamatie n.a.v. telefonisch opgegeven advertenties

    is niet mogelijk.

    Sluittijden overige familieberichten

    Daags voor plaatsing 12.00 uur.

    E-mail [email protected]

    Telefoon 088-0139 999 (werkdagen 9.00-17.00

    en op zondag 13.00-17.00)

    Fax 088-0139 990

    Internet

    U kunt ook zelf uw advertentie opmaken of uploaden

    via familieberichtenonline.nl

    BD.nl/famili