2000-03 maart 2000

download 2000-03 maart 2000

of 6

Transcript of 2000-03 maart 2000

  • 8/9/2019 2000-03 maart 2000

    1/6

  • 8/9/2019 2000-03 maart 2000

    2/6

    Gij zult genieten - maart 2000 3

    voorkomen, wordt er geen prijs uitgedeeld. Eigenlijk maakt wel/geen prijs voor mij geen verschil uit. De prijszou een mooie 0,75 literfles (met inhoud) uit mijn privverzameling zijn geweest. Vestzak - broekzak, dus.

    Een echt biercaf in Zwolle? Het aantal mogelijke kandidaten is met de helft teruggelopen. Public ziet ervanaf, teveel aanpassingen in de koelinstallatie zorgden daarvoor. Of Het Proeflokaal (ook Blijmarkt) weleen biercaf wordt, is nog afwachten.

    In dit nummer staat het verslag van de bijeenkomst in februari, toen we een 1989 Kasteelbier mochtenproeven. Terugbladerend in onze tijdschriften, bleek we in mei 1994 een kasteel 1994 geproefd hadden.Een bier, dat volgens Erik K. "stond als een huis". We dronken toen - heel toepasselijk - uit een Ridderglas.In het verslag van juni 1994 werd als adres van de brouwer opgegeven: Oostrozebekestraat in

    Ingelmunster (bij Kortrijk). De brouwerij, een familiebedrijf opgericht in 1900 (bestaat dus 100 jaar!), maakto.m. ook Brigand, evenals diverse Geuzen- en Fruitbieren (zoals St. Louis).

    Een ander jubileum: op 9 maart 2000 bestond Bierhandel en Vlaams Caf Burg in Ermelo officieel vijf jaar.Gefeliciteerd, hofleverancier van Gij Zult Genieten.

    Verder ben ik begonnen met iets, dat al jaren op het verlanglijstje staat (neen, geen tweede T-shirt): hetoverzicht van de fraaie en bijzondere beoordelingskreten en - uitspraken. Het voorwerk is inmiddelsgedaan! Binnen twee jaar is er een speciale publicatie. Even geduld dus nog.

    Bij het doorspitten van de oude jaargangen kwam ik ook een idee tegen, dat tot nu toe nog niet verder isgekomen. Een proeftocht, op de fiets, langs de huizen van een aantal leden. Zullen we dat wel of niet eensgaan proberen? Graag reacties.

    Tot slot: de oplettende lezer heeft ongetwijfeld opgemerkt, dat op pagina 7 van het februaritijdschrift eenpaar tikfoutjes staan. De verklaring daarvoor is simpel. De tekst werd ingeklopt vrijwel direct na depresentatie van Bazuin 2. Wellicht was ik daardoor wat minder kritisch?

    Deze maand in Gij zult genieten:

    De proefavond van 28 februari 2000; Koken met bier: biefstukreepjes, pruimensaus, Corsendok Pater Noster.

    Henk Brassien

  • 8/9/2019 2000-03 maart 2000

    3/6

    Gij zult genieten - maart 2000 4

    De proefavond van 28 februari 2000

    Er zijn deze avond slechts acht personen aanwezig: Pedro Montoya, Henk Brassien, Anno Buis, Frans vander Ploeg, Gerard Vlutters, Erik Krijnen, Willem Tanja en Gerard Hoiting.

    De voorzitter had twee mededelingen. Eenmaal slecht nieuws en eenmaal goed nieuws. Het slechtenieuws: een tijdelijke verhoging van f10,- naar f 15,-

    Het goede nieuws: voor deze verhoging krijgen we een wel heel speciaal bier. Een Kasteelbier van 11 jaaroud.

    Het valt op dat er steeds minder mensen hun T-shirt aan hebben. Waar ligt dit aan????Verder is er nog een primeur. Voor het eerst kunnen we kiezen uit twee formulieren. Hier zijn echter geenop of aanmerkingen gemaakt. Ik kan dus niet weergeven welk formulier de voorkeur had.

    En dan nu de resultaten van de bieren 130 en 131, of 5 en 6 als we alleen de nieuwe jaargang rekenen.

    Het eerste bier.

    Naam: La Surfeuse. Een blond bier van 5,5%Brouwer: Les Brasseurs SavoyanLeverancier: Erik (meegenomen van wintersportadres)

    Anno Hoort alleen maar negatieve geluiden om zich heen, maar vindt het geen slecht bier.

    Een echt Frans lentebier. Lekker fris, zit een beetje tussen lentebier en zomergoud.Het is geen topbier, maar geeft er toch een 6,5 voor. Zowel aan het begin als aan heteind.

    Frans Hij ruikt verfrissend, maar de smaak is erg waterig. Ziet er niet smakelijk uit.Begincijfer 6. Eindcijfer 6. Is er niet happig op.

    Gerard Ruikt lekker en smaakt ook lekker. Bloesemachtig. Fleuraal (dit is volgens Henk geenseksuele afwijking). Weinig koolzuur, moet koel gedronken worden. Gewoon eenlekker biertje. Begincijfer en eindcijfer 7.

    Henk Begin- en eindcijfer 7,5 Geur en smaak heeft iets weg van La Chouffe. Lichtemelkzuur. Voor de rest heeft Henk er weinig aan toe te voegen. Een opluchting voorelke notulist.

    Pedro Een neutraal bier, zowel qua geur als smaak. Een redelijk uitgebalanceerd bier, datmakkelijk te drinken is voor een groot publiek. Beetje peerachtig. Zit een beetjetussen een lentebier en een witbier in.Begin- en eindcijfer 6,5.

    Willem Vaag bier. Geur en smaak komen goed overeen. Een sfeer van bloemen, peer, ietszoetig, maar niet overheersend. Vloeit niet uit en heeft ook geen nasmaak. Moet goed

  • 8/9/2019 2000-03 maart 2000

    4/6

    Gij zult genieten - maart 2000 5

    koud gedronken worden. Een consequent bier(tje). Lekker om mee te beginnen. Zit inde richting van witbier.Begin- en eindcijfer 7.

    Erik Heeft weinig toe te voegen aan wat er al gezegd is. Past goed bij een zware maaltijd(kaasfondue) of na een (zware) sportinspanning. Wat gebeurt er met het bier alshet langer ligt??? Wordt vervolgd. Geur beloofde meer dan dat de smaakteweeg bracht. Drinkt wel lekker gemakkelijk weg. Begincijfer 6. Eindcijfer 7.

    Gerard H Begin- en eindcijfer 5. Is blij dat er eindelijk weer eens verschil van mening is. Het iseen bier dat net zo smaakte als dat het eruit zag. Niet dus. Erg waterig.

    Maar dan

    Kasteelbier (het jaartal moet zijn 1989 en het alcoholpercentage 12)

    De spanning stijgt, stoelen worden aangeschoven, tromgeroffel op tafel. Het tweede bier van de avondkomt op tafel. Iedereen zit vol spanning. Het is het reeds aangekondigde Kasteelbier van 12%, gebrouwendoor Van Hoensebrouck te Ingelmunster. Ingelmunster is een plaatsje in West Vlaanderen en ligt tussenKortrijk en Roeselare. De flessen komen uit de kelders van de Vlaamse Reus in Wageningen (volgensPedro loont het zeker de moeite om er langs te gaan, en als je geld bij je hebt, moet je zeker naar binnengaan). Het is een bier van 11 jaar oud, dus nog uit de vorige eeuw. Zal de smaak aan de hogeverwachtingen voldoen???? Glazen worden gespoeld en op tafel gezet. De flessen worden ontkurkt en

    Anno heeft de grote eer om het eerste glas in te schenken. Het water loopt hierbij uit zijn mond. VolgensPedro ruikt het bier naar omas oude sokken. Het is trouwens muisstil tijdens het proeven. De eerstereacties zijn geweldig. Maar wat vond iedereen er nu van????

  • 8/9/2019 2000-03 maart 2000

    5/6

    Gij zult genieten - maart 2000 6

    Gerard Hier kun je dus echt van genieten!! Het lijkt wel of het in een houten fust gelegenheeft. Als je het blind zou proeven zou je niet door hebben dat het om een bier gaat.Klasse. Een extra dimensie van het bier.Begin- en eindcijfer 10!!!!

    Henk Om stil van te worden. Hier zijn geen woorden voor.Begin- en eindcijfer 9.

    Pedro Begin- en eindcijfer 9.Dit zegt genoeg. Niet te benoemen!

    Willem Dit gaat niet meer over bier. Aromatisch, neus en mond vullend.Begincijfer 9. Eindcijfer 9,5.

    Erik Begin- en eindcijfer 9,5.Een rondborstig bier Het bier staat bol. Heeft hierover een scheikundigeverklaringgegeven. Niet genoteerd. Wie het graag wil weten, kan uiteraard bij hemterecht.

    Gerard H In een woord geweldig.Begincijfer 9. Eindcijfer 9,5.

    Anno Begin- en eindcijfer 9.De vlokken werken tegen, anders was het een 9,5 geworden. Volgende keer evenzeven. Vindt hem minder zoet dan de jongere editie. Veel voller van smaak. Heefteen ander gevoel dan vroeger bij de Grand Prestige. Toen zat er wel wat koolzuurin. Bij deze leeftijd ontmoeten bier, wijn en port elkaar.

    Frans Is er stil van. (En geloof mij, ik ken hem al heel wat jaren, maar heb hem nog nooit stilmeegemaakt.). Als hij dit als een bier moet beoordelen komt hij niet verder dan een 7.Per slot van rekening zijn we een bierproefclub. Laat je echter het woord bier weg,dan is het een schitterend glas drank. En dat op zich verdiend een 9,5.

    Eindconclusie:Beter is er (waarschijnl ijk) niet, maar Pedro blijft zoeken. De resterende flessen kasteelbier worden aan deliefhebbers Gerard en Willem verkocht. Eric en Anno kopen een fles La Chouffe bokbier. Later koopt hij ooknog een Piraat. Frans en Gerard bestellen nog twee flessen Kasteelbier. Hieruit valt denk ik wel op temaken dat je dit eigenlijk niet had mogen missen. De penningmeester kwam trouwens nog tot de conclusiedat de bijdrage voldoende was en dat we nog steeds beschikken over een heel klein positief saldo.

    Gerard Hoiting

    Koken met bier: Biefstukreepjes, pruimensaus en Corsendonk

    Het recept is afkomstig uit ETCETERA, een uitgave van de Mitra Slijterijen.

    De boodschappen

    500 gram runderbiefstuk vier eetlepels zonnebloemolie

  • 8/9/2019 2000-03 maart 2000

    6/6

    Gij zult genieten - maart 2000 7

    150 gram wit van de prei, in zeer dunne ringetjes een kleine, rode paprika, in korte, dunne reepjes twee tenen knoflook uit de knijper twee eetlepels Hoisinsaus (ingedikte pruimensaus) 1,5 dl Corsendonk Pater Noster vier etlepels fijngehakte lente-uitjes peper uit de molen en zout

    Bereidingswijze

    De runderbiefstuk in flinterdunne reepjes snijden.

    De olie verhitten in een wok en hierin de reepjes om en om roerbakken. Vervolgens de prei, rode paprika en knoflook toevoegen. Even mee roerbakken en dan de Hoisinsaus en het bier erbij doen. Het bier laten verdampen, goed omscheppen en tenslotte de fijngehakte lente-uitjes door het

    vlees en de groenten roeren.

    Op smaak brengen met met peper uit de molen en zout.Serveer hierbij drooggekookte witte rijst of mihoen en drink een goed gekoeld glas Corsendonk PaterNoster.

    Corsendonk Pater Noster

    Een crreatie van Jef Keersmaeckers, een vooraanstaand lid van een oude Belgische brouwersfamilie.

    Corsendonk Pater Noster is een donker bier dat nagist op fles, een rijke roodbruine kleur heeft en aroma'svan gist, fruit, iets gerookts en wat rozijnen en chocolade.Het alcoholpercentage is 7.

    De naam Corsendonk refereert aan de voormalige Augusatijner priorij in de buurt van Turnhout.

    Prijs bij Mitra fl 2,59 per fles van 33 cl, exclusief statiegeld

    Een smakelijke maaltijd toegewenst!

    Henk Brassien