19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die...

7
ROMEINEN • DACIËRS • GETEN • GRIEKEN • SCYTHEN • KELTEN HET ROEMRIJKE VERLEDEN VAN ROEMENIË 19/10/2019 • 26/04/2020

Transcript of 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die...

Page 1: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

ROMEINEN • DACIËRS • GETEN • GRIEKEN • SCYTHEN • KELTEN

H E T R O E M R I J K E V E R L E D E N VA N R O E M E N I Ë

19/10/2019 • 26/04/2020

Page 2: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

De tentoonstelling toont een keur aan objec-ten. Ze komen uit een twintigtal Roemeense musea. Tot de absolute topstukken behoren de goud- en zilverschatten van de Daciërs en de Geten. Ze verlaten uitzonderlijk de schatkamer van het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

106 n.Chr. Alweer voegen de Romeinen een gebied toe aan hun immense Rijk. Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is.

Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen. Niet alleen Romeinen, maar ook Grieken, Scythen en Kelten vonden er een thuis.

Wat dreef hen naar de regio? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolkingsgroepen, de Daciërs en de Geten? Je ontdekt het allemaal.

Verruim je blik in een sfeervolle tentoonstelling voor het hele gezin. Welkom in Dacia Felix!

DACIA FELIXFelix [Lat. (gelukkig, vruchtbaar, zalig)]

OBJECTEN MET EEN WAUWFACTOR

Paradehelm in goud, Vărbilău, 425-375 v.Chr. © Boekarest, Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis

Eenmalig schitteren ze in België. Ook van de Romeinen, Grieken, Scythen en Kelten zijn er intrigerende voorwerpen.

Kortom: je geniet van prachtstukken. In een eigentijds decor vertellen ze het verhaal van zes volkeren uit de klassieke oudheid.

Page 3: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

Je maakt een boeiende tocht, steeds dieper in de tijd. Eén na één passeren de verschillende volkeren de revue. Grootse filmbeel-den van archeologische sites en natuurlandschappen roepen de leefwereld van toen op. Ze werden speciaal gemaakt voor de ten-toonstelling. Bij elke film geniet je van een unieke soundscape.Teksten en kaarten geven informatie: beknopt en helder. Zo ben je meteen mee. Voor wie meer wil weten, ligt er een audioguide klaar. Die is inbegrepen in de toegangsprijs.

Detail van de ruïne van de hoofdstad van de Romeinse provincie Dacia: Ulpia Traiana Sarmizegetusa. © Arizona Films SFEERVOLLE REIS, TERUG IN DE TIJD

Spiraalvormige slangenarmband in goud, Orăștioara de Sus, 100 v.Chr. - 50 n.Chr. © Boekarest, Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis

Beeldje van een everzwijn in brons, Luna, 225-175 v.Chr. © Cluj Napoca, Nationaal Museum van de Geschiedenis van Transsylvanië

Page 4: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

De tentoonstelling is aantrekkelijk voor kinderen. Met een toffe audioguide ontdekken ze twintig van de meest fascinerende objecten. Ze worden op sleeptouw genomen door Luca, een jongen met Roemeense achtergrond. Het niveau is aangepast aan hun leeftijd.

In elke zaal zijn er applicaties om spelenderwijs te leren: leuk, spannend en soms ook uitdagend. Zo leren de kinderen stap voor stap de zes culturen kennen.

RONDLEIDINGENReserveer een ervaren gids en ontdek sa-men met je familie, vrienden of vereniging de hoogtepunten van de tentoonstelling. Zo haal je het maximum uit je bezoek. Ook een avondbezoek is mogelijk.

SCHOOLPROGRAMMA'SVoor leerlingen lager of secundair onderwijs is een bezoek aan de expo eveneens een leuke en leerrijke ervaring. Je reserveert een rondleiding met gids of gaat zelf met de jon-geren op verkenning. Je kan gebruikmaken van de audioguides.

OP EN TOP GEZINSVRIENDELIJK

Beker in zilver, Sâncrăieni, 50 v.Chr. - 50 n.Chr. © Boekarest, Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis

Page 5: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

ÉÉN TICKET, TWEE TENTOONSTELLINGEN! Vanaf 8 november loopt in museum Le Grand Curtius in Luik de tentoonstelling ‘Roots - De beschavingen van de Beneden-Donau’. Koop je je ticket in Tongeren? Dan ontvang je een bon die recht geeft op gratis toegang in Luik. En omgekeerd.

IN DE BAN VAN ROEMENIËTijdens de looptijd van de tentoonstelling zijn er geregeld extra activiteiten. Zo maak je kennis met andere aspecten van de Roe-meense cultuur.

Check onze agenda voor creatieve work-shops, speciaal voor kinderen: maskers ma-ken (krokusvakantie) en eieren beschilderen (paasvakantie). Roemeense begeleiders staan klaar om te helpen.

Foodies noteren het best zaterdag 29 febru-ari en zondag 1 maart in hun agenda. Op het evenement ‘Culinair Romania’ staat de Roe-meense volkskeuken centraal. Verrassend!

In het Tongerse cultuurcentrum De Velinx kan je in het voorjaar van 2020 terecht voor Roemeense arthouse-films. Ook loopt er een expo van Roemeense filmaffiches.Meer info: velinx.be

TENTOONSTELLINGS-CATALOGUS

Bij de tentoonstelling hoort een verzorgd boek met de inhoudelijke krachtlijnen van de expositie én foto’s van de mooiste ob-jecten. Het is te koop in onze museumshop voor 25 euro.

OP REIS NAAR ROEMENIËElke bezoeker maakt kans op een boeien-de groepsreis naar Roemenië voor twee personen, aangeboden door Davidsfonds Cultuurreizen. Het wedstrijdformulier ont-vang je bij aankomst in het museum.

Beeldje van een man, bijgenaamd 'De denker', Cernavodă, 5000-4600 v.Chr. © Boekarest, Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis

EUROPALIA ROMANIADacia Felix is deel van het internationale kunstenfestival EUROPALIA ROMANIA. Dat toont het beste van de actuele Roemeense kunst- en cultuurscène. Meer info: europalia.eu

Page 6: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

BISTRO BACCHUSEr is geen betere plek om je museumbezoek af te sluiten dan Bistro Bacchus. Bacchus is de Romeinse god van de wijn en de boom-vruchten. Hij staat symbool voor het goede leven. Tijdens de looptijd van de tentoonstel-ling staan er ook Roemeense gerechten op de kaart.

VAN NEANDERTHALER TOT GALLO-ROMEINCombineer Dacia Felix met een bezoek aan de permanente tentoonstelling. Je ontdekt het meeslepende verhaal van het leven van de mens, van in de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Er zijn gloednieuwe audio- guides, ook voor kinderen. Aan hen vertelt ar-cheoloog Bob de Graver vol passie over zijn liefde voor het verre verleden. Een aanrader!

Tongeren is de oudste stad van het land. Voor erfgoed- en cultuurliefhebbers is een bezoek aan het Teseum, met kerkschat en archeologische site, een must.

Elke zondagvoormiddag is er de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. De stad telt veel cafés en restaurants, van degelijke brasseries tot sterrenzaken. En uiteraard is Tongeren een geschikte uitvals-basis voor wie Haspengouw wil verkennen.

OP CITYTRIP NAAR TONGEREN

Page 7: 19/10/20 • 6/04/2020 - Gallo-Roman Museum, Tongeren · Ze noemen hun nieuwe provincie Dacia. Die ligt in wat vandaag Roemenië is. Van oudsher is de regio een kruispunt van culturen.

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: S

tad

Tong

eren

, AC

Prae

toriu

m, M

aast

richt

erst

raat

10,

370

0 To

nger

en.

GALLO-ROMEINS MUSEUMKielenstraat 15, 3700 Tongeren, BelgiëTel. + 32 12 67 03 30, [email protected]/galloromeinsmuseumwww.galloromeinsmuseum.be

SITUERINGHet museum ligt in het centrum van Tongeren, vlak achter de O.L.V.-Basiliek. Parkeren doe je op parkings P4 of P5 (gratis) of in de ondergrondse parkings ‘Julianus’, ‘Grote Markt’ of ‘Centrum’.

OPENINGSUREN• dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 17 u.• zaterdag, zon- en feestdagen,

schoolvakanties (België) van 10 tot 18 u.Het museum is gesloten op maandag, behalve als dat een feestdag is.

MUSEUMPASMet de museumpas kan je een bezoek brengen aan de permanente tentoonstelling én aan Dacia Felix, zonder extra kost. De pas is te koop in het museum.

TOEGANGSPRIJZENDacia Felix - Het roemrijke verleden van Roemenië• Volwassenen: € 10,00• Kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar: € 1,00• 65+, personen met een beperking,

kortinghouders en groepen: € 8,00• Gezinnen: € 21,00

Dacia Felix - Het roemrijke verleden van Roemenië + permanente tentoonstelling• Volwassenen: € 15,00• Kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar: € 1,00• 65+, personen met een beperking,

kortinghouders en groepen: € 10,00• Gezinnen: € 31,00De audioguide is inbegrepen in de toegangsprijs.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met EUROPALIA ROMANIA.