1336 Wijzigingen Voor De Basisverzekering Op Een Rij

2
financiering 42 10-2006 > zorg & financiering pleeghuiszorg). Per honderd 75-plussers is het percentage plaatsen nagenoeg gelijk gebleven; omstreeks 16,5%. Tegelijk is in de gehele V&V een ‘domino-effect’ ontstaan: stukjes verpleeg- huiszorg zijn naar verzorgingshuizen gescho- ven, en verzorgingshuiszorg naar ‘zorg thuis’. Intramurale verpleging en verzorging De verzorgingshuizen kunnen een beroep doen op toeslagen ‘aanvullende zorg’. Die zijn – op de omstreeks honderdduizend plaatsen – sterk uit- gebreid in recente jaren. Van 2004 naar 2006 is op die manier 180 miljoen euro extra naar de verzorgingshuizen gegaan. Ook voor de ver- pleeghuizen zijn zorgzwaartetoeslagen inge- voerd; in enkele jaren is 115 miljoen euro extra beschikbaar gekomen. Aan de intramurale V&V is dus in enkele jaren tijd bijna driehonderd miljoen euro toegevoegd. Dit staat los van de extra middelen die zijn uitge- trokken voor nieuwe (verpleeghuis)plaatsen. Bronnen: NZa, 25 oktober 2006 en ZN Journaal, 2006, nr. 44< > verzekeringen 1336 wijzigingen voor de basisverzekering op een rij Komend jaar worden in de basisverzekering een aantal aanpassingen doorgevoerd. Hierna volgt een kort overzicht van die wijzigingen. Abdominoplastiek (buikwandcorrectie) Abdominoplastiek, ofwel buikwandcorrectie, zal in het nieuwe jaar deel gaan uitmaken van de basisverzekering. Vergoeding vindt echter alleen plaats in geval van verminking die vergelijkbaar is met een derdegraadsverbranding, of in geval van onbehandelbare smetten in huidplooien of van zeer ernstige beperking van de bewegings- vrijheid. Ivf De eerste ivf-poging komt terug in de basisdek- king. Persoonsgebonden budget (PGB) Bij wijze van experiment wordt in 2007 het per- soonsgebonden budget (PGB), geïntroduceerd voor verzekerden die hulpmiddelen nodig heb- ben door een ernstige visuele beperking. Het gaat om de volgende hulpmiddelen: oogprothe- sen, gezichtshulpmiddelen, mobiliteitshulp- middelen, informatie- en communicatiehulp- middelen, beeldschermloepen, tactiellees- apparatuur en de geleidehond. Kraamzorg thuis Van de kosten voor de kraamzorg thuis blijft een bedrag van 3,60 euro (2006: 3,50) per uur voor eigen rekening. Prenatale screening Vanaf 2007 zijn er minder mogelijkheden om prenatale screening naar aangeboren afwijkin- gen vergoed te krijgen in het basispakket. Verzekerden die jonger zijn dan 36 jaar en geen medische indicatie hebben, krijgen deze prena- tale screening niet meer vergoed op grond van de Zorgverzekeringswet. Wel blijft het structure- le echoscopische onderzoek in het tweede tri- mester van de zwangerschap gedekt in de basis- verzekering.

Transcript of 1336 Wijzigingen Voor De Basisverzekering Op Een Rij

Page 1: 1336 Wijzigingen Voor De Basisverzekering Op Een Rij

financiering

42 10-2006 > zorg & financiering

pleeghuiszorg). Per honderd 75-plussers is hetpercentage plaatsen nagenoeg gelijk gebleven;omstreeks 16,5%. Tegelijk is in de gehele V&Veen ‘domino-effect’ ontstaan: stukjes verpleeg-huiszorg zijn naar verzorgingshuizen gescho-ven, en verzorgingshuiszorg naar ‘zorg thuis’.

Intramurale verpleging en verzorging

De verzorgingshuizen kunnen een beroep doenop toeslagen ‘aanvullende zorg’. Die zijn – op deomstreeks honderdduizend plaatsen – sterk uit-

gebreid in recente jaren. Van 2004 naar 2006 isop die manier 180 miljoen euro extra naar deverzorgingshuizen gegaan. Ook voor de ver-pleeghuizen zijn zorgzwaartetoeslagen inge-voerd; in enkele jaren is 115 miljoen euro extrabeschikbaar gekomen.Aan de intramurale V&V is dus in enkele jarentijd bijna driehonderd miljoen euro toegevoegd.Dit staat los van de extra middelen die zijn uitge-trokken voor nieuwe (verpleeghuis)plaatsen.Bronnen: NZa, 25 oktober 2006 en ZN Journaal,2006, nr. 44<

> verzekeringen

1336 wijzigingen voor de basisverzekering op een rij

Komend jaar worden in de basisverzekering eenaantal aanpassingen doorgevoerd. Hierna volgteen kort overzicht van die wijzigingen.

Abdominoplastiek (buikwandcorrectie)

Abdominoplastiek, ofwel buikwandcorrectie,zal in het nieuwe jaar deel gaan uitmaken van debasisverzekering. Vergoeding vindt echter alleenplaats in geval van verminking die vergelijkbaaris met een derdegraadsverbranding, of in gevalvan onbehandelbare smetten in huidplooien ofvan zeer ernstige beperking van de bewegings-vrijheid.

Ivf

De eerste ivf-poging komt terug in de basisdek-king.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Bij wijze van experiment wordt in 2007 het per-soonsgebonden budget (PGB), geïntroduceerdvoor verzekerden die hulpmiddelen nodig heb-ben door een ernstige visuele beperking. Het

gaat om de volgende hulpmiddelen: oogprothe-sen, gezichtshulpmiddelen, mobiliteitshulp-middelen, informatie- en communicatiehulp-middelen, beeldschermloepen, tactiellees-apparatuur en de geleidehond.

Kraamzorg thuis

Van de kosten voor de kraamzorg thuis blijft eenbedrag van 3,60 euro (2006: € 3,50) per uur vooreigen rekening.

Prenatale screening

Vanaf 2007 zijn er minder mogelijkheden omprenatale screening naar aangeboren afwijkin-gen vergoed te krijgen in het basispakket.Verzekerden die jonger zijn dan 36 jaar en geenmedische indicatie hebben, krijgen deze prena-tale screening niet meer vergoed op grond vande Zorgverzekeringswet. Wel blijft het structure-le echoscopische onderzoek in het tweede tri-mester van de zwangerschap gedekt in de basis-verzekering.

ZenF-1006 cyaan.qxd 13-12-2006 11:33 Pagina 42

Page 2: 1336 Wijzigingen Voor De Basisverzekering Op Een Rij

43zorg & financiering > 10-2006

verzekeringen

Zittend ziekenvervoer

Voor zittend ziekenvervoer komt een bedrag van85 euro (2006: € 83,-) per persoon per kalender-jaar niet voor vergoeding in aanmerking. De ver-goeding voor het gebruik van de eigen auto isvastgesteld op 25 eurocent (2006: € 0,24) perkilometer volgens de kortst gebruikelijke route.

Maximum bijdrageplicht loon Zorgverzekeringswet

Het maximale bijdrageplichtige inkomen voor2007 is 30.623 euro op jaarbasis.Voor 2007 blijven de percentages van de inko-mensafhankelijke bijdrage gelijk aan 2006.Uitgaande van een maximum bijdrageplichtiginkomen van 30.623 euro (2006: € 30.015,-)wordt er maximaal aan inkomensafhankelijkebijdrage geheven:

– op basis van het reguliere tarief: 6,50% over€ 30.623,- = € 1.990,50;

– op basis van het verlaagde tarief: 4,40% over€ 30.623,- = € 1.347,41;

– op basis van het nultarief: 0% over € 30.623,-= € 0,-

Het is mogelijk dat er combinaties van inkom-sten plaatsvinden, zodat iemand over een be-paald inkomen het reguliere tarief betaalt (bijv.inkomsten uit loondienst), en over andere in-komsten het verlaagde tarief (bijv. inkomsten alsfreelancer). Het inkomen waarover het regulieretarief wordt geheven gaat dan voor. Dit betekentnatuurlijk ook dat de verplichte werkgeversbij-drage hoger wordt als het om werknemers gaatmet een inkomen boven het maximale bijdrage-plichtige inkomen.Bron: Nieuwsbrief sez-assurantien.nl, 13 november2006<

1337 begrip medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden eerstdefiniëren

Onlangs discussieerde de Vaste Kamercommis-sie voor VWS met minister Hoogervorst op-nieuw over de medische zorg aan onverzeker-den en de financiering daarvan. Voordat hierdefinitieve afspraken over worden gemaakt,wachten alle partijen eerst het eindrapport vande commissie-Klazinga af, die een omschrijvingvan het begrip ‘medisch noodzakelijke zorg’moet formuleren.

Al eerder raakte de Vaste Commissie voor VWSmet minister Hoogervorst in discussie over deuitleg van het begrip ‘medisch noodzakelijkezorg’ in de hulp aan onverzekerden. De ondui-delijkheid over de omschrijving van dit begripzorgt bij zorgverleners voor onrust over de vraagwie deze zorg vervolgens betaalt. De huidigewetgeving spreekt weliswaar van medisch nood-zakelijke zorg, maar laat vervolgens ruimte voor

interpretatie van de omvang van deze zorg enwie die omvang bepaalt.Voorafgaand aan het overleg brachten deKoninklijke Nederlandsche Maatschappij totbevordering der Geneeskunst (KNMG) en deLandelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in eengezamenlijke brief deze problematiek nog eensonder de aandacht van de Kamercommissie.Daarin vroegen zij duidelijkheid over de invul-ling van het begrip ‘medisch noodzakelijkezorg’ en de financiering hiervan. De instellingvan een waarborgfonds werd onder andere alsoplossing naar voren gebracht. In KNMG-ver-band was in deze discussie al eerder het initia-tief genomen door het instellen van de Com-missie-Klazinga. Deze commissie moet een om-schrijving van dit begrip formuleren vanuit eenprofessionele verantwoordelijkheid. De rappor-tage van de Commissie-Klazinga wordt ver-wacht in het voorjaar 2007.

ZenF-1006 cyaan.qxd 13-12-2006 11:33 Pagina 43