131007 brochure mbo 2013 2014

40
1 MBO BROCHURE 2014 2130819 A4 brochure EPBS.indd 1 04-10-13 16:17

description

 

Transcript of 131007 brochure mbo 2013 2014

1

MBOBROCHURE2014

2130819 A4 brochure EPBS.indd 1 04-10-13 16:17

2

2130819 A4 brochure EPBS.indd 2 04-10-13 16:18

3

EuroPort Business School: dé business school die zich inzet voor jouEuroPort Business School is een erkende en goed georganiseerde onderwijsorganisatie die jou voorbereidt op een succesvolle toekomst in het bedrijfsleven. Dit doen we door persoonlijke aandacht, professionele docenten en coaches en een optimale leeromgeving. Bovendien zijn de versnelde opleidingen opgezet in samenwerking met het bedrijfsleven. De focus ligt op individuele begeleiding door professionele docenten uit de praktijk, waarbij de geboden kennis continue wordt getoetst aan actuele ontwikkelingen. EuroPort Business School staat voor excellence en kwaliteit. Dit uit zich in het niveau van de opleidingen, de docenten en de persoonlijke begeleiding die wij iedere student bieden. Wij zoeken naar ‘high potentials’: talent dat naar de top gebracht kan worden. Wij zetten ons graag in voor jouw ambitie en talent. Omdat onze opleidingen een intensief karakter hebben, verwachten we van jou een gedreven en actieve houding. Bij inschrijving hanteren we dan ook een intake-assessment.

Wil jij aan ons jouw talent tonen en het beste uit jezelf halen? Schrijf je dan in voor één van onze mbo-opleidingen.

Ben jij ondernemend, gemotiveerd en weet je wat je wil? Haal dan bij

EuroPort Business School in 2 jaar je mbo-diploma.

EuroPort Business School staat voor hoge kwaliteit business onderwijs die

jou als individuele student in een internationale omgeving centraal zet.

Tegenover een actieve en betrokken houding van jou stelt EuroPort Business

School een inspirerende omgeving, opleidingsprogramma’s, faciliteiten en

professionals ter beschikking die het mogelijk maken een optimale indivi-

duele ontwikkeling te garanderen, binnen een sociaal en intercultureel

verband. Door de uitstekende voorwaarden en de wisselwerking met gedreven

docenten en medestudenten, voel jij je, als student van EuroPort Business

School, uitgedaagd om het beste in jezelf naar boven te brengen.

Welkom bij EuroPort Business School

2130819 A4 brochure EPBS.indd 3 04-10-13 16:18

4

EuroPort Business School

For ambitious students onlyEuroPort Business School biedt opleidingen aan waarbij een ambitieuze instelling van de student centraal staat. De onderwijsprogramma’s zijn intensief en uitdagend samengesteld waarbij naast de theoretische en praktische competenties ook persoonlijke groei centraal staat. EuroPort Business School streeft ernaar het beste uit de student te halen. Door de inzet van het intake-assessment bij de toelating van de studenten en de uitstekende persoonlijke begeleiding van EuroPort Business School heeft de school een slagingspercentage van 85-90%.

ExclusiefDe opleidingen bij EuroPort Business School vergen de nodige inzet van studenten vanwege het intensieve programma gedurende het opleidingstraject. Daarom is het van belang de studenten te selecteren die op dit niveau kunnen en willen werken en leren. Elke student moet derhalve een intake-assessment ondergaan.

ExcellenceExcellence bij EuroPort Business School uit zich in de faciliteiten op school, de innovatieve onderwijsprogramma’s en de docenten uit het bedrijfsleven (professionals). De vestigingen van EuroPort Business School bevinden zich op gemakkelijk bereikbare locaties en zijn voor-zien van alle faciliteiten die je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Je kiest niet zomaar voor een school maar voor EuroPort Business School.

InternationaalEuroPort Business School profileert zich als een internationale business school. De grenzen vervagen doordat er steeds meer contacten gelegd worden in het buitenland. Producenten, leveranciers en klanten oriënteren zich internationaal om open te staan voor grotere doel-groepen en markten. Zaken doen in China biedt veel mogelijkheden. China is een werelddeel met jaarlijks een gemiddelde economische groei van 10%. EuroPort Business School heeft naast de vestigingen Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ook een samenwerkingsverband met de Beijing Golden Orient campus in China. De campus in China maakt het mogelijk uitwisselingsprogramma’s en projecten aan te bieden binnen het onderwijsprogramma van EuroPort Business School.

CommunityEen school moet naast het aanbieden van kwalitatief goed onderwijs ook gezellig zijn. Het moet een plek zijn waar je je volop kan ontwikkelen en ontplooien om uiteindelijk individueel, of in teamvorm, tot hoge prestaties te komen. De kleinschaligheid binnen EuroPort Business School geeft een persoonlijke touch aan de opleiding die je bij onze school volgt.

BedrijfslevenEuroPort Business School heeft nauwe relaties met de grootste en belangrijkste bedrijven uit het bedrijfsleven. Onderwijsprogramma’s worden onder andere opgezet in samenwerking met het bedrijfsleven. EuroPort Business School is door het Ministerie van Economische Zaken erkend als kennisinstelling voor het MKB. Daarnaast heeft EuroPort Business School partner-ships met diverse gerenommeerde bedrijven.

Mbo bij EuroPort Business SchoolBij de start van een mbo-opleiding bij EuroPort Business School sta je al aan het begin van een succesvolle carrière. Onze programma’s zijn praktisch, innovatief en internationaal georïenteerd. EuroPort Business School leidt ambitieuze studenten op voor een carrière in verschillende disciplines in een dynamische wereld die snel globaliseert. Al onze opleidingen hebben een intensief programma en duren 2 jaar. Ze worden afgerond met een erkend diploma.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 4 04-10-13 16:18

5

Op onze vestigingen vind je een kleinschalige leeromgeving waarin jij als student centraal staat. Bij ons geen massa, maar kwaliteit: goede begeleiding, professionele docenten, indivi-duele coaching, veel structuur en talloze mogelijkheden om het geleerde toe te passen in de praktijk. Naast kennisontwikkeling en kennisuitwisseling staat ook de kwaliteit van de studie-omgeving centraal. Studeren bij EuroPort Business School is je thuis voelen in een community met een aantrekkelijk en uitdagend programma waarmee jij je verder kunt ontwikkelen.

Mbo in 2 jaar ‘an intensive educational challenge’De verkorte studietijd is onder andere mogelijk door een intensief programma, verschillende onderwijsvormen, assessments en doordat je tijdens je studie een one-to-one coaching krijgt van een professional uit het bedrijfsleven. Bovendien garandeert EuroPort Business School een optimale studieomgeving met kleine groepen in een kleinschalige leeromgeving. Deze factoren maken de kans op succes het grootst. Wij willen excelleren en verwachten dat ook van jou. Ambitie en talent krijgt bij EuroPort Business School een plaats.

EuroPort Business School is geen “gewone” schoolVanaf de eerste dag dat je bij ons binnenstapt zul je merken dat EuroPort Business School geen “gewone” school is. Wij hebben passie voor het onderwijs dat wij je aanbieden en dat merk je aan een aantal zaken.

• Begeleiding en coaching vinden wij erg belangrijk. De jaren die je bij ons studeert word je continu begeleid door een personal coach.

• Alles wat je leert moet je toe kunnen passen in de praktijk. Daarom werken wij met docenten die zelf uit die praktijk komen. Het zijn specialisten op hun vakgebied, ervaren mensen uit de praktijk.

• Leren doe je niet alleen uit boeken, maar ook door te kijken hoe het er in het echt aan toe gaat. Daarom gaan we regelmatig op (internationale) excursie, werkbezoek en ga je ook op stage.

• Een goede studie-omgeving is ontzettend belangrijk om je studie succesvol af te kunnen ronden. EuroPort Business School investeert daarom veel in onderwijsondersteuning, tech-nologie, betere docenten, kleinere groepen en meer lessen. Zo kennen wij in principe dan ook geen lesuitval.

• Het is prettig als je iedereen kent bij wie je op school zit. Daarom werkt EuroPort Business

School met kleine vestigingen met max. 250 studenten en heb je les in kleine groepen van maximaal twintig studenten. Vaardigheidstrainingen volg je vaak in groepen van circa 10 personen. Bovendien kennen docenten en medewerkers je gewoon bij naam!

• Onderwijs moet goed bereikbaar zijn daarom zijn onze locaties goed bereikbaar. In Rotterdam en Amsterdam zijn onze locaties gelegen naast het NS-station. De locatie in Utrecht is goed bereikbaar met de metro, bus en tram.

EuroPort Business school is een autonome eenheid binnen de Landstede onderwijsgroep en biedt 7 mbo-opleidingen aan: Ondernemer/Manager Detailhandel, Ondernemer Internationale Handel (Vestigingsmanager Groothandel), Marketing Management, Communicatie Management, Evenementen Management, International Business Studies (Engelstalig) en Sportmanagement (Filiaalmanager). Alle opleidingen zijn beroepsopleidend en worden op niveau 4 aangeboden.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 5 04-10-13 16:18

6

2130819 A4 brochure EPBS.indd 6 04-10-13 16:18

7

Ondernemer Internationale Groothandel (Vestigingsmanager Groothandel)

AlgemeenBen jij geïnteresseerd in internationale handel en vind je het interessant om alles te weten te komen over import en export? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

In de internationale handel draait alles om de distributie van goederen. Je moet kunnen inschatten wat de behoefte aan producten is (en andersom) en wat voor interessants er zoal in binnen- en buitenland te koop is. Ook moet je goed op de hoogte zijn van wisselkoersen, douaneregelingen, transportmogelijkheden enz. Je bent al met al breed inzetbaar in diverse uitvoerende en organiserende functies. Tijdens de opleiding maak je kennis met inkoop en verkoop, internationale samenwerking, financiering en (internationaal) transport.

Als Manager/Ondernemer Internationale Handel onderzoek je de exportmogelijkheden voor je bedrijf. Hiervoor ga je regelmatig bij de klant op bezoek dus je bent vaak in het buitenland! Bij nieuwe klanten geef je een presentatie over het bedrijf waar je voor werkt. Je geeft de klant informatie over de producten en onderhandelt over prijzen.

Je beheert een vestiging die onder een centrale organisatie valt en in de meeste gevallen een regiofunctie heeft. Een vestigingsmanager beheert een vestiging tot ongeveer 25 medewerkers. Je hebt een aansturende en uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor je eigen taken-pakket, voor de medewerkers en de resultaten van de vestiging. Je voert de taken op eigen initiatief uit binnen de kaders van de centrale organisatie.

Naast een brede oriëntatie op het bedrijfsleven krijg je te maken met de onderwerpen die horen bij de studierichting Ondernemer Internationale Groothandel.

Vakken die aan bod komen zijn:• Exportmarketing/internationaal relatiebeheer• Management en leidinggeven • Ondernemerschap • Commerciële vaardigheden• (Internationaal) Logistiek management

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Vestigingsmanager Groothandel, BOL, niveau 4, crebo 93494Werkterrein Internationale handel, groothandel Beroepen Accountmanager, ondernemer vestigingsmanager

Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie Hbo Bedrijfskunde Hbo International Business & Management

2130819 A4 brochure EPBS.indd 7 04-10-13 16:18

8

Het programma

Het eerste jaar Je gaat vijf dagen in de week naar school en in ieder leerjaar ga je een aantal weken de praktijk in. Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en ondernemen. Door de bril van de marketing manager, personeelsmanager, fi nancieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van het Engels en het Spaans. In alle blokken(trimesters) participeer je in een project, waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Tijdens deze projecten zul je veel leren over samenwerken in een bedrijfsmatige setting.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een team van studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam, dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een fi nancieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelengeld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en sluiten ze het project af met een jaarverslag.

Je eindigt het eerste jaar met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach tijdens deze stage.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardig-heden.

Bastian Degger | oud-student van de opleiding Internationale Groothandel‘Er waren verschillende redenen waarom ik destijds voor EPBS heb gekozen. Ik wilde

naar een school die goed op mijn cv stond en waar je goede structurele begeleiding

krijgt. EPBS voldeed voor mij aan deze punten. EPBS is niet zomaar een school.

Door de kleinschaligheid ben je geen nummer maar echt een student! Je bouwt

een goede band op met je klas en de leraren én er worden leuke activiteiten

georganiseerd zoals een uitje naar Praag en de Ardennen. Tijdens de opleiding

Internationale Groothandel ben ik enorm gegroeid; ik ben volwassener geworden en

kijk nu anders naar dingen. De opleiding heeft mij gevormd tot een gedreven persoon

die van uitdagingen houdt en het liefst in de komende jaren een ondernemend bedrijf

opricht.’

2130819 A4 brochure EPBS.indd 8 04-10-13 16:18

9

Je richt je in het tweede jaar onder andere op de volgende vakken: relatiebeheer buitenland, exportmarketing, management & leidinggeven en logistiek management. De talen worden uiteraard ook verder op niveau gebracht.

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze be-staat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een internationaal opererend bedrijf. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studieprogramma. De erva-ring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de asses-soren, dat je het diploma waard bent.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 9 04-10-13 16:18

10

2130819 A4 brochure EPBS.indd 10 04-10-13 16:18

11

Mbo Marketing Management (Marketingmedewerker)

AlgemeenBen je eigenwijs en ondernemend en wil je weten hoe je jouw ideeën kunt omzetten in winst? Ben je goed in organiseren en sta je nooit met je mond vol tanden? Dan is de opleiding Marketing Management iets voor jou.

Als toekomstig marketingmedewerker heb je gevoel voor commercieel en zakelijk optreden. Je assisteert bij het organiseren van projecten en evenementen zoals voorstellingen, beurzen, open dagen, shows en sponsoractiviteiten. Je houdt je bezig met alles wat met marketing te maken heeft, zoals het onderhouden van contacten met klanten, het maken van actieplannen (zoals draaiboeken), informatie sturen en opvragen, het berekenen van kosten, etc.

Tijdens de opleiding krijg je les in marketingplanning en public relations (pr). Je leert hoe je een marktonderzoek moet uitvoeren en krijgt les in het opstellen van een marketingplan. Ook leer je een moderne vreemde taal.

Dankzij deze opleiding kun je verschillende kanten in het bedrijfsleven op. Je kunt terecht-komen in ondersteunende functies of in functies waar je helemaal alleen verantwoordelijk bent voor de marketing. Bedrijven, organisaties en overheden doen hun uiterste best om hun klanten te informeren en te overtuigen. Jij helpt ze daarbij. Als junior Manager Marketing doe jij bijvoorbeeld een marktonderzoek of schrijf je de teksten voor een website.

De opleiding Mbo Marketing Management is een uitstroomprofiel van de opleiding Marketing en Communicatie. Je kunt je dus specialiseren in het type werk dat jou het beste ligt.

Vakken die aan bod komen zijn (afhankelijk van het uitstroomprofiel):• Verrichten van marktonderzoek• Strategisch beleid• Opstellen marketingplan• Public relations• Reclame en promotie• Desktop publishing

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Marketingmedewerker, BOL niveau 4, crebo 90532Werkterrein Marketingbureau, reclamebureau, afdeling marketing, sales/aftersales Beroepen Accountmanager, marketingmedewerker, medewerker communicatie

Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie Hbo Communicatie Hbo International Business & Management

2130819 A4 brochure EPBS.indd 11 04-10-13 16:18

12

Het programma

Het eerste jaar Je gaat vijf dagen in de week naar school en in ieder leerjaar ga je een aantal weken de praktijk in. Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en ondernemen. Door de bril van de marketing manager, personeelsmanager, fi nancieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van het Engels en het Spaans. In alle blokken (trimesters) participeer je in een project, waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Tijdens deze projecten zul je veel leren over samenwerken in een bedrijfsmatige setting.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een groepje studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam, dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een fi nancieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelengeld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en sluiten ze het project af met een jaarverslag.

Je eindigt het eerste jaar met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardigheden.

Je richt je in het tweede jaar onder andere op de volgende vakken (afhankelijk van het uitstroomprofi el): • Strategische marketingplanning • Management en leidinggeven• Opstellen marketingplan • Desktop publishing• Public relations

De talen Engels en Spaans worden uiteraard ook verder op niveau gebracht.

Roel ter Schure | eerstejaars student Marketing Management‘Ik heb voor EuroPort Business School gekozen omdat

je hier binnen twee jaar je mbo-diploma op niveau 4

kunt halen. Je krijgt les in kleine klassen waardoor het

rustig is en je goed kunt opletten. Ook reizen we veel

en ga je vaak op stage. Je doet dus heel veel in de

praktijk wat mij ook heel erg aanspreekt.’

2130819 A4 brochure EPBS.indd 12 04-10-13 16:18

13

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze bestaat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een internationaal opererend bedrijf. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studieprogramma. De erva-ring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de assessoren dat je het diploma waard bent. Je gebruikt hierbij je portfolio dat je gedurende de opleiding hebt opgebouwd.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 13 04-10-13 16:18

14

Michelle Koele | tweedejaars student MBO Marketing & Communicatie ‘De projecten die je bij de opleiding Marketing & Communicatie doet zijn erg leerzaam.

Eén van de leuke projecten vond ik het project ‘Jong Ondernemen’. Tijdens dit project breng je

in groepen een product op de markt. Maar voordat je dit doet start je een klein markt-

onderzoek waarin je bekijkt wat de behoefte van de consument en de markt is. Vervolgens zet

je het bedrijf in de markt en probeer je aandeelhouders te winnen en het product aan zoveel

mogelijk bedrijven en consumenten te verkopen. Het is een erg leuk project waarin je merkt

dat het werken in kleine groepen erg fi jn is. De docenten hebben meer aandacht voor je en je

wordt snel geholpen zodat je weer verder kunt met het project.’

2130819 A4 brochure EPBS.indd 14 04-10-13 16:18

15

Mbo Communicatie Management (Assistent Communicatiemedewerker)

AlgemeenIs communicatie jouw ding? Als junior manager communicatie verzorg je de in- en externe communicatie van een bedrijf, de informatievoorziening aan medewerkers én klanten. Jij weet hoe je een boodschap goed overbrengt, welk medium je daarvoor ook kiest.

Je assisteert bij het organiseren van projecten. Je houdt je bezig met alles wat met communicatie te maken heeft, zoals het onderhouden van contacten met klanten, het maken van actieplannen (zoals draaiboeken), informatie sturen en opvragen, het berekenen van kosten, etc. Gaat het om de interne communicatie, dan beheer je bijvoorbeeld het intranet, dé digitale informatiebron voor medewerkers van het bedrijf. Gaat het om externe communicatie, dan ben je verantwoordelijk voor de website van het bedrijf en/of de folders voor de klanten. Je beheert de klanten- en verkoopbestanden en je houdt je bezig met de klantenservice.

Tijdens de opleiding krijg je les in communicatiemiddelen, mediaplanning en public relations (pr). Je krijgt les in het opstellen van een communicatieplan. Ook leer je een moderne vreemde taal.Dankzij deze opleiding kun je verschillende kanten in het bedrijfsleven op. Je kunt terecht-komen in ondersteunende functies of in functies waar je helemaal alleen verantwoordelijk bent voor de communicatie. Bedrijven, organisaties en overheden doen hun uiterste best om hun klanten te informeren en te overtuigen. Jij helpt ze daarbij. Als junior manager communicatie schrijf je de teksten voor een website of een folder of overleg je met vormgevers over hoe een brochure er uit moet zien.

De opleiding Mbo Communicatie Management is een uitstroomprofiel binnen de opleiding Marketing en Communicatie. Je kunt je dus specialiseren in het type werk dat jou het beste ligt.

Vakken die aan bod komen zijn (afhankelijk van het uitstroomprofiel):• Strategisch beleid• Opstellen communicatie- en marketingplan• Public relations• Reclame en promotie• Desktop publishing • Creatief schrijven

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Assistent Communicatiemedewerker, BOL, niveau 4, crebo 90531Werkterrein Communicatiebureau, reclamebureau, afdeling communicatie, sales/aftersales Beroepen Accountmanager, marketingmedewerker, medewerker communicatie

Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie Hbo Communicatie Hbo International Business & Management

2130819 A4 brochure EPBS.indd 15 04-10-13 16:18

Het programma

Het eerste jaar Je gaat vijf dagen in de week naar school en in ieder leerjaar ga je een aantal weken de praktijk in. Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en ondernemen. Door de bril van de marketing manager, personeelsmanager, financieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van het Engels en het Spaans. In alle blokken (trimesters) participeer je in een project, waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Tijdens deze projecten zul je veel leren over samenwerken in een bedrijfsmatige setting.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een groepje studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam, dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een financieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelengeld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en sluiten ze het project af met een jaarverslag.

Je eindigt het eerste jaar met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach uit het bedrijfsleven.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardig-heden.

Je richt je in het tweede jaar op onder andere op de volgende vakken (afhankelijk van het uitstroomprofiel): • Strategische marketingplanning• Opstellen communicatieplan• Public relations• Management en leidinggeven• Desktop publishing

Tijdens de lessen Engels, Spaans en Nederlands word je goed voorbereid op de (centrale) examens.

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze bestaat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een internationaal opererend bedrijf. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studieprogramma. De ervaring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

16

2130819 A4 brochure EPBS.indd 16 04-10-13 16:18

17

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de asses-soren dat je het diploma waard bent.

Bij deze opleiding staat centraal dat je kunt laten zien dat je kunt refl ecteren op jouw persoon-lijke ontwikkeling. Dat laat je zien in een portfolio.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 17 04-10-13 16:18

18

2130819 A4 brochure EPBS.indd 18 04-10-13 16:19

19

Mbo Evenementen Management (Medewerker Evenementenorganisatie)

AlgemeenJe organiseert allerlei evenementen, zoals voorstellingen, films, concerten en festivals. Daar komt veel bij kijken. Samen met je collega’s bedenk je het programma en inventariseer je wat er moet worden geregeld. Welke artiesten of sprekers worden uitgenodigd? Wie gaat ze begeleiden? Waar kunnen ze slapen en hoeveel geld willen ze hebben voor hun optreden? Je maakt goede draaiboeken en zorgt dat alles gesmeerd verloopt. Je regelt mensen die de artiesten begeleiden, je zorgt voor het vervoer en transport van materialen en overlegt met impresariaten, decorontwerpers, transporteurs of technici van gezelschappen. Ook houd jij je bezig met activiteiten op het gebied van marketing en communicatie. Je verstuurt promotie-materiaal, schrijft mailings en zorgt ervoor dat de pers goed en tijdig geïnformeerd is. Uitdagend werk dus, zeker als je affiniteit hebt met muziek, kunst en cultuur.Je kunt gaan werken bij congrescentra, hotels, evenementenbureaus of festivalorganisaties maar je kunt ook als zelfstandig ondernemer aan de slag. De opleiding is internationaal georiënteerd dus je kunt aan de slag bij een internationaal bedrijf of in het buitenland.

Tijdens de opleiding krijg je les in communicatiemiddelen, mediaplanning en public relations (pr). Je leert hoe je een marktonderzoek moet uitvoeren en krijgt les in het opstellen van een communicatie- en marketingplan. Ook leer je een moderne vreemde taal.Dankzij deze opleiding kun je verschillende kanten in het bedrijfsleven op. Je kunt terecht-komen in ondersteunende functies of in functies waar je helemaal alleen verantwoordelijk bent voor de evenementenorganisatie. Soms ben je adviseur, soms ben je heel praktisch bezig.

De opleiding Mbo Evenementen Management is een uitstroomrichting binnen de opleiding Marketing en Communicatie. Je kunt je dus specialiseren in het type werk dat jou het beste ligt.

Vakken die aan bod komen zijn (afhankelijk van het uitstroomprofiel):• Eventmanagement• Strategisch beleid• Public relations• Reclame en promotie• Logistiek en beveiliging events • Licht, beeld en geluid

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Medewerker Evenementenorganisatie, BOL, niveau 4, crebo 90534Werkterrein Marketingbureau, reclamebureau, afdeling marketing,

afdeling communicatie, sales/aftersales Beroepen Accountmanager, marketingmedewerker, medewerker evenementen

Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie Hbo Communicatie Hbo International Business & Management

2130819 A4 brochure EPBS.indd 19 04-10-13 16:19

20

Het programma

Het eerste jaar Je gaat vijf dagen in de week naar school en in ieder leerjaar ga je een aantal weken de prak-tijk in. Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en ondernemen. Door de bril van de marketing manager, personeelsmanager, fi nancieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van het Engels en het Spaans. In alle blokken (trimesters) participeer je in een project, waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Tijdens deze projecten zul je veel leren over samenwerken in een bedrijfsmatige setting.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een groepje studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam, dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een fi nancieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelengeld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en sluiten ze het project af met een jaarverslag.

Je eindigt het eerste jaar met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardigheden.

Je richt je in het tweede jaar op onder andere op de volgende vakken (afhankelijk van het uitstroomprofi el): • Eventmanagement• Strategisch beleid• Public relations• Reclame en promotie• Logistiek en beveiliging events • Licht, beeld en geluid

De talen Engels en Spaans worden uiteraard ook verder op niveau gebracht.

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze bestaat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

Marieke van der Steuijt | tweedejaars student bij EPBS‘Een voordeel van studeren bij EPBS vind ik dat je de opleiding in 2 jaar

kunt volgen. Daarnaast krijg je les van docenten uit het bedrijfsleven, is de

opleiding toekomstgericht en word je internationaal opgeleid.’

2130819 A4 brochure EPBS.indd 20 04-10-13 16:19

21

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een internationaal opererend bedrijf. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studieprogramma. De erva-ring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de assessoren dat je het diploma waard bent.

Tijdens het assessment moet je laten zien dat je kunt reflecteren op jouw persoonlijke ontwik-keling. Dat laat je zien in een portfolio.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 21 04-10-13 16:19

22

Alexander Muller | eerstejaars student bij EPBS‘Een voordeel van EuroPort Business School is dat het een kleine

school is dus iedereen kent elkaar. Ook reis je veel. Je gaat onder

andere naar Praag, de Ardennen en je kunt naar China. Ik raad

EuroPort Business School aan omdat je hier je mbo-opleiding op

niveau 4 in twee jaar kunt halen, je krijgt interessante lessen van

mensen uit het bedrijfsleven, de school is goed bereikbaar en het is er

gezellig!’

2130819 A4 brochure EPBS.indd 22 04-10-13 16:19

23

Ondernemer Detailhandel (Ondernemer Detailhandel)

AlgemeenJe leert alles om als leidinggevende succesvol te opereren in het commerciële beroepenveld (detailhandel). Als ondernemer detailhandel run je een eigen zaak. Jij bepaalt het totale beleid op het gebied van marketing, in- en verkoop, personeel en financiën. De klant is koning. Zeker voor een ondernemer. Je zorgt voor een aantrekkelijke winkel en een goede presentatie van je artikelen. Je adviseert de klanten en besteedt aandacht aan hun klachten. Ook onderhoud je het contact met leveranciers, de gemeente, financieringsinstellingen, bedrijfsverenigingen en collega-ondernemers. Om een overzicht van alle bedrijfsgegevens te krijgen, voer je een financiële-, voorraad- en personeelsadministratie. Natuurlijk is ook het stimuleren en motiveren van het personeel een belangrijke verantwoordelijkheid.

Wat leer je tijdens de opleiding?• Ontwikkelen van beleid op het gebied van commercie, financiën en logistiek.• Uitvoeren van beleid op het gebied van commercie, financiën en logistiek.• Onderhouden van externe relaties.• Begeleiden en coördineren van personeel.• Vaststellen van het assortiment en de inkoop van artikelen.• Voeren van verkoop- en adviesgesprekken.• Beheren en begeleiden van de verzorging van de artikelpresentatie, winkelruimte

en -omgeving.

Het studieprogramma bestaat uit een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en de onderwerpen die horen bij de studierichting Ondernemer/Manager Detailhandel.

Vakken die aan bod komen zijn:• Marketing• Commerciële vaardigheden• Ondernemersplan• Personeelsmanagement • Goederenverwerking en voorraadbeheer

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Ondernemer Detailhandel, BOL, niveau 4, crebo 90290Werkterrein Commerciële beroepenveld detailhandel Beroepen Accountmanager, filiaalmanager marketingmedewerker,

accountmanager Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie

Hbo Bedrijfskunde

2130819 A4 brochure EPBS.indd 23 04-10-13 16:19

24

Het programma

Het eerste jaar Je gaat vijf dagen in de week naar school en in ieder leerjaar ga je een aantal weken de prak-tijk in. Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en ondernemen. Door de bril van de marketing manager, personeelsmanager, financieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van het Engels en het Spaans. In alle blokken (trimesters) participeer je in een project, waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Tijdens deze projecten zul je veel leren over samenwerken in een bedrijfsmatige setting.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een groepje studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam, dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een financieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelengeld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en sluiten ze het project af met een jaarverslag.

Je eindigt het eerste jaar met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach uit het bedrijfsleven.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardig-heden.

Je richt je in het tweede jaar op onder andere de volgende vakken: • Logistiek• Commercieel Beleid• Management en Leidinggeven• Kassabeheer• Bedrijfseconomie• Personeelsmanagement

Tijdens de lessen Engels en Nederlands word je goed voorbereid op de (centrale) examens.

Ook volg je in het tweede jaar één specialisatie. Er zijn vele soorten detailhandelszaken. Ze zijn verdeeld in vier sectoren:• Mode, textiel • Food (supermarktassortiment, levensmiddelen (inclusief melk- en zuivelproducten),

rookwaren, drankartikelen en aardappelen-groente-fruit) • Elektrotechnische artikelen (geluids- en beeldapparatuur) • Sportartikelen

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze be-staat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het

2130819 A4 brochure EPBS.indd 24 04-10-13 16:19

economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een internationaal opererend bedrijf. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studieprogramma. De erva-ring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment voor ondernemer detailhandel laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de assessoren, dat je het diploma waard bent.

Bij deze opleiding staat centraal dat je kunt laten zien dat je kunt reflecteren op jouw persoon-lijke ontwikkeling. Dat laat je zien in een portfolio.

25

2130819 A4 brochure EPBS.indd 25 04-10-13 16:19

26

2130819 A4 brochure EPBS.indd 26 04-10-13 16:19

27

International Business Studies (IBS) (Assistent Manager Internationale Handel)

AlgemeenBen jij geïnteresseerd in internationale handel en vind je het interessant om alles te weten te komen over import en export? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Net als de manager internationale groothandel word je tijdens de opleiding IBS opgeleid om zaken te doen met het buitenland. Maar IBS gaat nog een stapje verder! Ben je een topper in Engels én een commerciële kei, dan is IBS voor jou de perfecte opleiding. Naast de vakken van de opleiding Assistent Medewerker Internationale Handel volg je ook een speciaal programma dat in het Engels wordt aangeboden. Dat betekent dat je tweetalig wordt opgeleid en dat vergroot natuurlijk je kansen. Wat dacht je van een carrière bij een bedrijf dat internationaal zakendoet. Of een toekomst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je de opleiding IBS succesvol doorloopt ontvang je een mbo-diploma en een hbo-certificaat! Allereerst het diploma Assistent Manager Internationale Handel en daarnaast het officiële Engelstalige hbo-certificaat International Business.

Als assistent manager internationale handel onderzoek je de exportmogelijkheden voor je bedrijf. Hiervoor ga je regelmatig bij de klant op bezoek dus je bent vaak in het buitenland! Bij nieuwe klanten geef je een presentatie over het bedrijf waar je voor werkt. Je geeft de klant informatie over de producten en onderhandelt over prijzen.

Je kunt aan het werk op een commerciële afdeling van een internationaal handels- of productie-bedrijf of op de afdeling export. Je houdt je bezig met het opstellen van marketingplannen en het verkrijgen van buitenlandse orders. Jouw taken bestaan uit het toepassen van verschil-lende verkooptechnieken, marketingplannen opstellen en administratieve werkzaamheden verrichten. Ook houd jij je bezig met het verkopen van producten, het bevorderen van de verkoop en het onderhouden van contacten. Daarnaast weet je ook hoe je buitenlandse klanten te woord moet staan. Kennis van een vreemde taal is dus noodzakelijk.

Vakken die aan bod komen zijn:• Exportmarketing• Internationaal relatiebeheer• Engels• Ondernemerschap• Commerciële vaardigheden

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Assistent Manager Internationale Handel, BOL, niveau 4,

crebo 90932Werkterrein Internationale handel, groothandel Beroepen Accountmanager, ondernemer exportmedewerker

Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie en Hbo International Business & Management

2130819 A4 brochure EPBS.indd 27 04-10-13 16:19

28

Het programma

Het eerste jaar Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het (internationale) bedrijfs-leven en ondernemen. Vanuit de bril van de marketing manager, personeelsmanager, fi nancieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van Engels en Spaans. In alle blokken (trimesters) participeer je in een project waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Deze projecten zullen worden verzorgd in de Engelse taal. Ook je presentaties en rapporten vinden hiervan in het Engels plaats. Tijdens deze projecten leer je veel over samenwerken in een bedrijfsmatige setting.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een groepje studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een fi nancieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelen-geld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en ze sluiten het project af met een jaar-verslag.

Je sluit het eerste jaar af met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende Engelstalige uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardigheden.

Je richt je in het tweede jaar op onder andere de volgende vakken: relatiebeheer buitenland, exportmarketing, en ondernemingsplanning. De talen worden uiteraard ook verder op niveau gebracht. Daarnaast volg je ook de Engelstalige hbo-module International Business!

Lisanne Beijer | eerstejaars student International Business Studies‘Bij EuroPort Business School word je zo breed mogelijk

opgeleid. Doordat de school kleinschalig is en er kleine

klassen zijn heb je veel persoonlijk contact met docenten

en opleidingsmanagers. Dit is erg fi jn! Daarnaast werk je

veel in groepsverband door middel van projecten, ga je

tijdens de tweejarige opleiding meerdere keren op reis en

loop je twee keer stage. Hierdoor heb je na het behalen van

je diploma al een beetje werkervaring.’

2130819 A4 brochure EPBS.indd 28 04-10-13 16:19

29

Hbo-module International BusinessVoor de studenten IBS biedt EuroPort Business School een Engelstalige hbo-module Inter- national Business aan. Deze bestaat onder andere uit: International Business en International Trade & Law.

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een internationaal opererend bedrijf in het buitenland. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studie-programma. De ervaring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment voor de opleiding International Business Studies laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de assessoren dat je het diploma waard bent.

Tijdens het assessment moet je laten zien dat je kunt reflecteren op jouw persoonlijke ontwik-keling. Dat laat je zien in een portfolio.

DoorstroomMet het Engelstalige mbo-diploma Assistent Manager Internationale Handel op niveau 4 kun je doorstromen naar de hbo-opleiding International Business and Management Studies.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 29 04-10-13 16:19

30

2130819 A4 brochure EPBS.indd 30 04-10-13 16:20

31

Sportmanagement (Sport- en Bewegingscoördinator)

AlgemeenSport is big business. Omdat sport en commercie niet meer los van elkaar te zien zijn en de overheid zich steeds verder terugtrekt op dit gebied, is er een toenemende vraag naar goed opgeleide sportmanagers. Een sportmanager is breed inzetbaar: het aansturen van de accommodatie en catering, het organiseren van open dagen, contacten met de media, contacten met de gemeente of andere overheden, het doorlichten van een sportorganisatie, het opstellen van een sponsorplan of beleidsplan en het werven van sponsoren. Dit is slechts een kleine greep uit de werkzaamhe-den die een goed opgeleide sportmanager kan verrichten.

Tijdens deze opleiding doe je alle kennis op die nodig is om te kunnen uitgroeien tot een succesvol sportmanager!

Sponsors, fi nanciers, publiek en/of reclamemakers moeten naar binnen worden gehaald om alle exploitatiekosten dekkend te krijgen. Sporters, medewerkers, gemeenten en publiek stellen steeds hogere eisen aan alle faciliteiten binnen een sportvereniging of sportclub. Ook de arbodienst en de brandweer stellen hoge veiligheidseisen aan een sportcomplex of -accommodatie.

De taken van sportmanagers zijn heel divers en ook per sportbranche verschillend. Sommige sportmanagers gaan zelfs regelmatig naar het buitenland!

Vakken die aan bod komen zijn:• Management & leidinggeven• Sportmanagement• Sportmarketing• Horecavaardigheden• Commerciële vaardigheden

Opleidingsduur Twee jaar Uitstroom Sport- en Bewegingscoördinator, niveau 4, crebo 95290Werkterrein Sport en recreatie/handel Beroepen Accountmanager, ondernemer sportmanager

Vervolgopleidingen Hbo Commerciële Economie enHbo International Business & Management

2130819 A4 brochure EPBS.indd 31 04-10-13 16:20

32

Het programma

Het eerste jaar Je gaat vijf dagen in de week naar school en in ieder leerjaar ga je een aantal weken de praktijk in. Het eerste jaar van je opleiding vormt een brede oriëntatie op het bedrijfsleven en ondernemen. Door de bril van de marketing manager, personeelsmanager, financieel manager en general manager kijk je naar de verschillende aspecten van een organisatie en de markt. Ook wordt geoefend met ondernemers- en commerciële vaardigheden. Daarnaast wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan de beheersing van het Engels en het Spaans. In alle blokken (trimesters) participeer je in een project, waaraan de verschillende modules en trainingen een bijdrage leveren. Tijdens deze projecten zul je veel leren over samenwerken in een bedrijfsmatige setting. Als (toekomstig) sportmanager vind je het zelf beoefenen van sport waarschijnlijk ook leuk. Vandaar dat sport ook onderdeel uitmaakt van het programma.

Ook start je dit studiejaar in het derde blok (trimester) met de College Company: een echt bedrijf dat door een groepje studenten opgestart en gerund wordt. Dit project loopt vier blokken (1 studiejaar) en loopt door in het tweede jaar. De bedrijven worden ondersteund door een begeleidingsteam, dat bestaat uit een docent, een bedrijfsbegeleider en een financieel begeleider. De studenten starten met het brainstormen over een product of dienst. Vervolgens doen ze marktonderzoek, schrijven een ondernemingsplan en zoeken aandeelhouders. Met het aandelengeld zetten ze het bedrijf op poten. De verkoop kan beginnen! Gedurende het jaar leggen de studenten verantwoording af aan de aandeelhouders en sluiten ze het project af met een jaarverslag.

Je eindigt het eerste jaar met een oriëntatiestage van 9 weken. Je wordt begeleid door een personal coach uit het bedrijfsleven.

Het tweede jaar Het tweede jaar specialiseer jij je verder in de opleiding van jouw keuze. Dit doe je door het volgen van de theorielessen en het uitvoeren van verschillende uitdagende, praktijkgerichte projecten. Zo ga je ook verder met de College Company en ontwikkel je ondernemersvaardig-heden.

Je richt je in het tweede jaar op onder andere de volgende vakken: Management & Leiding-geven, Sportmanagement, Sportmarketing, Horecavaardigheden, Inkoop, Kassabeheer, Voor-raadbeheer en Personeelsmanagement. Tijdens de lessen Engels en Nederlands word je goed voorbereid op de (centrale) examens.

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze be-staat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

De stageIn het derde en vierde blok van het tweede jaar loop je stage bij een sportbedrijf/-accomodatie. Deze bedrijfsstage vormt een verplicht onderdeel van het studieprogramma. De ervaring leert dat de stage een ideale opstap is naar een (internationale) business carrière. Veel van onze studenten wordt een baan aangeboden gedurende hun stage.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 32 04-10-13 16:20

33

AssessmentDe opleiding wordt afgesloten met een assessment. Tijdens het assessment laat je zien wat je hebt geleerd. Omdat de overheid eisen heeft gesteld aan het diploma, bewijs jij aan de asses-soren, dat je het diploma waard bent.

Bij deze opleiding staat centraal dat je kunt laten zien dat je kunt refl ecteren op jouw persoon-lijke ontwikkeling. Dat laat je zien in een portfolio.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 33 04-10-13 16:20

Introductiereis en Chinatrip

IntroductiereisVoordat het eerste trimester wordt afgesloten, gaan we op een (buitenlandse) introductiereis. Doel van deze reis is niet alleen je medestudenten en klasgenoten, maar ook jezelf beter te leren kennen. Tijdens de introductiereis vormen de elementen Education, Pleasure, Business en Sight seeing (EPBS) een belangrijke leidraad voor het programma. Naast de nodige inspannende elementen, zijn er ook gezellige en ontspannende onderdelen in het programma opgenomen.

ChinatripDe laatste twee blokken van het jaar (20 weken) staan gereserveerd voor de buitenlandse reis en de praktijkstage. Tijdens de buitenlandse reis worden diverse bedrijven bezocht die voor jouw studierichting interessant zijn. Naast het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden, krijgen we les in cultuur door docenten in het land waar we verblijven. Op die manier worden vele gewoonten en gebruiken ‘opeens’ duidelijk. Ook voor het aankomende collegejaar staat een reis van ongeveer twee weken naar China gepland. De goede contacten in China, alsook de indrukwekkende economische en culturele ontwikkelingen, maakten ook dit jaar de reis weer tot een geweldige ervaring die je niet mag missen. Wil je een indruk krijgen van wat we het afgelopen jaar in China hebben bezocht en gedaan, werp dan een blik op de foto’s die op de site geplaatst staan. De foto’s geven slechts een impressie, door er aan deel te nemen gaat er een wereld voor je open.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 34 04-10-13 16:20

35

Praktische Informatie

Van binnenkomst tot afstuderenJij wilt een mbo-opleiding volgen bij EuroPort Business School? Waar moet je beginnen, wat zijn de toelatingseisen, wat moet je betalen, wat kun je tijdens je opleiding verwachten en hoe studeer je af? Hieronder vind je het antwoord op al deze vragen.

Binnenkomst: inschrijvenOm de studie te kunnen volgen, moet je je uiteraard inschrijven. Als je voldoet aan de toelatingseisen en het inschrijfformulier hebt opgestuurd gaat de aanmeldingsprocedure in werking. Wij nemen na ontvangst van het inschrijfformulier contact met je op om een afspraak te maken voor een intake-assessment en een oriëntatiegesprek. Op basis van het gesprek en het intake-assessment krijg je bericht of je wel of niet bent toegelaten. Let op: met het inschrijfformulier is het dus nog niet zeker dat je wordt toegelaten. Dit wordt pas besloten na je intake-assessment en oriëntatiegesprek.

Je kunt het inschrijfformulier downloaden via www.epbs.nl of aanvragen via [email protected]. Of neem telefonisch contact op en vraag of we je het inschrijfformulier per post toesturen: 010-201 23 20.

ToelatingseisenDe opleidingen van EuroPort Business School zijn van hoge kwaliteit. Omdat onze opleidingen een intensief karakter hebben, wordt van je verwacht dat je gemotiveerd bent en een actieve houding hebt. Daarnaast is een goede beheersing van de Nederlandse taal vereist. Om inge-schreven te kunnen worden voor één van onze mbo-opleidingen moet je één van de volgende vooropleidingen hebben:Een student bij Europort Business School beschikt over een vmbo-diploma Theoretische Leerweg. Toelating is ook mogelijk met een vmbo-diploma gemengde leerweg. Toelating met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg is slechts mogelijk op basis van positieve testuitslagen uit ons aanvullend onderzoek. Daarnaast beschik je over de motivatie om binnen ons onderwijsprogramma persoonlijke doelen te stellen en je op professionele wijze in te zetten voor de studie. Daarom maken wij gebruik van een intake-assessment. Als jij je aanmeldt voor één van onze opleidingen, krijg je een gesprek dat vooral zal gaan over jouw motivatie om de studie bij Europort Business School te volgen.

Intake-assessmentAls je je inschrijft bij EuroPort Business School, word je uitgenodigd voor een intake- assessment. In dit gesprek wordt onder andere gekeken naar je motivatie om met de opleiding te starten. Omdat de opleiding een intensief programma kent, is dit een belangrijk onderdeel van het assessment. Ook wordt gekeken of je in aanmerking komt voor eventuele vrijstellin-gen op basis van je vooropleiding of Elders Verworven Competenties (EVC’s). Deze selectie aan de poort stelt EuroPort Business School in staat de hoge kwaliteit waar zij voor staat, te blijven waarborgen voor alle studenten en hun omgeving. Voor ervaren werknemers met verwijzing zijn er duale varianten.

Schrijf je tóch in!Zoals gezegd ondergaat iedere student die zich inschrijft een intake-assessment en oriëntatie-gesprek. Als je niet aan (al) de genoemde toelatingseisen voldoet, kun je in sommige gevallen op basis van aanvullend capaciteitenonderzoek en/of een deficiëntieprogramma toch worden toegelaten.

Start van de opleidingVoor alle mbo-opleidingen geldt dat ze starten in september en in februari. In de maanden er tussen kun je niet beginnen met de opleiding.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 35 04-10-13 16:20

Doorlopende leerlijnBij EuroPort Business School staat ‘het leven lang leren” hoog in het vaandel. De doorstroming van het mbo naar het hbo zijn goed op elkaar afgestemd. Zo sluiten de 2-jarige mbo-opleidingen aan op de hbo-opleiding.

Hbo-verdiepingVoor ambitieuze studenten biedt EuroPort Business School een hbo-verdieping aan. Deze bestaat onder andere uit een module Algemene Economie. Door deel te nemen aan de lessen Algemene Economie kun je ook doorstromen naar een hogeschool met een opleiding in het economisch domein. Mocht je een carrière switch willen maken of door willen studeren, biedt het volgen van het vak Algemene Economie daartoe in ieder geval volop mogelijkheden.

Algemene informatieLestijdenDe lestijden zijn opgebouwd uit dagdelen van 09.00-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur. Een lesweek bestaat uit 9 dagdelen les en begeleide projecten en 1 dagdeel vrij/zelfstudie. Dit betekent dat een lesweek (minimaal) 27 klokuren telt.

BijlessenKun je met een bepaald vak niet helemaal meekomen en kun je wel wat extra hulp gebruiken? Na de eerste tentamenronde wordt voor de meeste vakken bijles aangeboden. Deze bijlessen zijn verplicht! Deze lessen worden niet extra berekend, maar maken deel uit van de totale begeleiding. Deze lessen worden verzorgd op het vrije dagdeel van 16.00-17.30 uur.

VakantiesHet studiejaar wordt onderbroken door vakanties. De perioden zijn in principe als volgt: 1 week herfstvakantie, 2 weken kerstvakantie, 1 week voorjaarsvakantie en 2-6 weken zomervakantie (afhankelijk van de stageperiode). De vakanties zijn voor alle EPBS-locaties gelijk.

TentamensPer trimester (lesblok) zijn er twee tentamenmomenten: tentamen in week 8 van het blok en hertentamen in week 4 van het volgende lesblok. Daarnaast is er een vaste hertentamen-periode in (de laatste weken van) augustus.

Verlengde inschrijvingAls je aan het einde van de opleiding nog niet alle examenonderdelen hebt afgerond, zul je gebruik moeten maken van een verlengde inschrijving. Met een verlengde inschrijving heb je het recht om gedurende het betreffende blok (trimester) tentamens af te leggen, opdrachten af te ronden, stage te lopen en af te studeren.Een verlengde inschrijving kost € 1.250,- per trimester, dus maximaal € 5.000,-per jaar. Een verlengde inschrijving voor alleen stage en afstuderen (dus geen hertentamens) kost € 250,- per maand. Je kunt 2 keer per jaar afstuderen.

Elektronische leeromgeving EPBS ondersteunt de student optimaal: E-learning, e-mail, nieuws, studiegidsen, cijferadmi-nistratie en ga zo maar door vormen een prima hulp bij je studie-planning. Op de vestigingen van EPBS kun je tevens gebruik maken van het draadloze netwerk. Daarnaast kun je ook vanuit thuis werken op het netwerk van EPBS.

LidmaatschapEuroPort Business School is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).

36

2130819 A4 brochure EPBS.indd 36 04-10-13 16:20

37

Collegegeld en studiefi nanciering

Studiefi nancieringEuroPort Business School is een onderwijsinstelling die is erkend door het Ministerie van OCW. Dit betekent onder andere dat je, indien je ouder bent dan 18 jaar, recht hebt op studie-fi nanciering en een OV-jaarkaart. Dit is onder het beheer van de dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Bij DUO meldt je je aan als je je voor de eerste keer inschrijft voor een opleiding. Je vraagt via DUO je studiefi nanciering aan. De OV-studentenkaart is onderdeel van je studie-fi nanciering en deze hoef je dus niet apart aan te vragen. Studiefi nanciering kun je het beste (minimaal drie maanden voordat je 18 wordt óf als je al ouder bent) drie maanden voordat je met je opleiding begint aanvragen. Zo ben je ervan verzekerd dat je de studiefi nanciering op tijd ontvangt. Meer informatie over studiefi nanciering en OV-jaarkaart kun je vinden op www.duo.nl.

Kosten opleidingHet collegegeld voor het studiejaar 2013-2014 van onze mbo-opleidingen is € 8.950,- per jaar. Dit bedrag is exclusief boekengeld. Je kunt het eerste studiejaar rekenen op een bedrag van ongeveer € 850,- aan boekengeld, het tweede jaar is dit ongeveer € 400,-. Het collegegeld dient voor aanvang van je studie volledig te zijn voldaan.

Er zijn verschillende wijzen waarop je kunt betalen en er zijn enkele mogelijkheden om de betaling te kunnen voldoen:• Je kunt in één keer betalen aan het begin van het studiejaar. • Je kunt in 4 termijnen betalen via een automatische incasso d.m.v. een machtiging.

Bij betaling in termijnen wordt 5% extra in rekening gebracht t.b.v. administratiekosten.

Je kunt de studie op de volgende manieren betalen:1. Jij of je ouders/andere familieleden kunnen de studie geheel zelf fi nancieren. 2. Naast je studiefi nanciering, kun je je studie ook fi nancieren via FiCon. FiCon betaalt aan het begin van het studiejaar jouw collegegeld. Je collegegeld wordt dan altijd ruim op tijd betaald. De lening kan voor elk studie jaar opnieuw worden aangevraagd. Voor overige studiekosten kun je gebruik maken van de studiewallet. Je kunt dan tot € 5000,- lenen voor boeken, een laptop of excursies. Je bepaalt zelf in hoeveel termijnen je iets wilt terug betalen. Conform de voorwaarde AFM wordt onderzocht of je de lening aankunt. Eén van je ouders of voogden dient medecontractant te zijn om garant te kunnen staan voor de afbetaling. Voor meer informatie kun je contact opnemen met FiCon via 010-411 43 63 of via www.fi con.nl. Meer informatie over studiefi nanciering vind je op de website van de DUO (www.duo.nl).

Lesgeld (extra)Je moet aanvullend op het collegegeld lesgeld betalen aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) als je op 1 augustus van het studiejaar 18 jaar of ouder bent en op of na 1 oktober 2012 als voltijdstudent ingeschreven staat bij EuroPort Business School. Het lesgeld voor het schooljaar 2013-2014 is € 1.090,-. Als je 18 jaar of ouder bent en je volgt voltijd een opleiding in het beroepsonderwijs, dan heb je in principe recht op studiefi nanciering. Je hebt ook recht op een OV-studentenkaart. De kosten voor collegegeld en lesgeld tezamen bedragen € 10.040,-.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 37 04-10-13 16:20

38

Locaties EuroPort Business School

EuroPort Business School heeft vijf vestigingen: in Amsterdam, Beijing, Praag, Rotterdam en Utrecht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. De hbo-opleidingen worden alleen aan-geboden op de vestigingen in Amsterdam en Rotterdam!

Vestiging RotterdamDe vestiging Rotterdam is gevestigd in het Weenahof te Rotterdam. Het Weenahof bevindt zich op minder dan 5 minuten van het centraal station en is gelegen in het centrum van Rotterdam.

Studeren in RotterdamRotterdam, met een van ’s werelds grootste havens, is een levendige mondiale stad waar meer dan 1000 internationale bedrijven gevestigd zijn en 150 verschillende nationaliteiten wonen. De indrukwekkende skyline van Rotterdam, met haar moderne architectuur staat symbool voor een stad met een internationaal karakter. De regio Rotterdam Rijnmond telt zo’n 1,2 miljoen inwoners en heeft een bruisende multiculturele sfeer die uniek is. Door de internationale bedrijvigheid is er veel behoefte aan ambitieuze mensen die een kwalitatief hoge business opleiding hebben gevolgd. Een opleiding aan EuroPort Business School in Rotterdam geeft je de kans om tijdens je studie te wonen en leven in een van Europa’s meest diverse steden. Er zijn goede huisvestingsmogelijkheden en stageposities. Vrijwel 80% van de inwoners spreekt Engels.

Vestiging AmsterdamDe vestiging Amsterdam is gevestigd aan de Amsterdam Arena. De komst van de Amsterdam Arena heeft de skyline van Amsterdam Zuidoost definitief veranderd. Bioscoopcomplex Pathé ArenA, Heineken Music Hall, Pepsi Stage, megastores, woonwinkelcentrum Villa ArenA, Living Tomorrow (huis en kantoor van de toekomst), cafés en restaurants zijn open voor het grote publiek. In tien jaar tijd is een nieuw stedelijk gebied ontstaan dat zal uitgroeien tot een nieuw stadscentrum: Arena Boulevard, waar men kan werken, winkelen, sporten, wonen, uitgaan en studeren.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 38 04-10-13 16:20

Studeren in AmsterdamHoofdstad Amsterdam is een stad met een van oudsher wereldwijde faam. Schilders als Rem-brandt en filosofen als Spinoza en Descartes woonden en werkten in Amsterdam. De stad is het centrum voor internationale banken en handelscentra; setting voor speelfilms en bijzonder aantrekkelijk voor studenten. Het historische centrum, met haar 17e eeuwse grachtenpanden trekt jaarlijks ruim vier miljoen toeristen. De economie bloeit en de stad is het onbetwiste culturele middelpunt met orkesten, ballet en toneel, musea en galerieën. De multiculturele stad biedt de (internationale) student aan EuroPort Business School de kans om tijdens de studie te wonen en te leven in een zeer diverse wereldstad. Vrijwel 80% van de inwoners spreekt Engels.

Vestiging Utrecht Vanaf augustus 2014 start EuroPort Business School ook een vestiging in Utrecht. Op dit mo-ment zijn we nog op zoek naar een geschikte locatie. Tot die tijd worden de Open Avonden georganiseerd aan de Kobaltweg 37 te Utrecht.

Studeren in UtrechtUtrecht is met haar historische binnenstad één van de oudste steden van Nederland. Ontdek de kroegjes en restaurants in de werfkelders die ooit een Middeleeuwse havencomplex vormden dat nergens ter wereld te vinden is of bezoek de Domtoren dat al eeuwenlang symbool staat voor de belangrijke rol van Utrecht op religieus gebied. Daarnaast is de stad ook de thuishaven van Dick Bruna’s Nijntje en van architect en meubelmaker Gerrit Rietveld. Kies je voor Utrecht als studentenstad dan betekent dit dat je studeert in een gezellig en sfeer-volle stad. Met maar liefst 70.000 studenten is Utrecht een echte studentenstad. Daarnaast is het centraal gelegen, heeft het de intimiteit van een kleine stad maar de voorzieningen van een grote stad als Amsterdam. EuroPort Business School geeft je de mogelijkheid om de wonen en te studeren in een wereldstad op zakformaat.

Routebeschrijving Vanaf het NS-station Utrecht Centraal neem je lijn 37 of lijn 38 richting Maarssen. Uitstappen bij de halte Otto Hahnweg. Steek de straat over en loop nog een stukje mee met de bus. Een van de eerste zijstraten aan de linkerkant is de Kobaltweg. Onze vestiging bevindt zich op nummer 37. Reistijd vanaf het centraal station is circa 15 minuten. Vanuit de richting Maarssen kun je dezelfde buslijnen pakken, maar nu in de richting van Utrecht. Uitstappen bij dezelfde halte. Aan deze kant van de straat blijven en een stukje teruglopen in de richting waar je zojuist met de bus vandaan kwam. Een van de eerste straten links is de Kobaltweg.

Open Dagen Ben je ambitieus, gedreven en nieuwsgierig naar de opleidingen van EuroPort Business School? Wil je onze gebouwen eens van binnen bekijken en ambieer je een topcarrière? Kom dan naar een van onze Open Dagen op een van onze vestigingen. Tijdens de Open Dagen kun je kennis maken met alle studierichtingen.

Alle Open Dagen zijn van 19.00-21.00 uur. Tijdens deze avonden volgen we een programma. Zorg dat je op tijd aanwezig bent zodat je niks mist.

Open Avonden 2013-2014

Dinsdag 19 november 2013 Rotterdam

Donderdag 21 november 2013 Amsterdam

Dinsdag 10 december 2013 Rotterdam

Donderdag 12 december 2013 Amsterdam

Woensdag 15 januari 2014 Utrecht

Dinsdag 21 januari 2014 Rotterdam

Donderdag 23 januari 2014 Amsterdam

Dinsdag 11 februari 2014 Rotterdam

Donderdag 13 februari 2014 Amsterdam

Woensdag 19 maart 2014 Utrecht

Dinsdag 25 maart 2014 Rotterdam

Donderdag 27 maart 2014 Amsterdam

Dinsdag 22 april 2014 Rotterdam

Donderdag 24 april 2014 Amsterdam

Dinsdag 20 mei 2014 Rotterdam

Donderdag 22 mei 2014 Amsterdam

Woensdag 18 juni 2014 Utrecht

Dinsdag 24 juni 2014 Rotterdam

Donderdag 26 juni 2014 Amsterdam

Dinsdag 22 juli 2014 Rotterdam

Donderdag 24 juli 2014 Amsterdam

2130819 A4 brochure EPBS.indd 39 04-10-13 16:20

40

ContactgegevensLocatie RotterdamHoofdkantoor

Bezoekadres:WeenahofSchaatsbaan 61-913013 AR Rotterdam

Locatie AmsterdamRainbow OfficesArenaboulevard 61-751101 DL Amsterdam

Locatie UtrechtKobaltweg 373542 CE Utrecht

PostadresPostbus 215103001 AM Rotterdam

AlgemeenT 010-201 2320 F 010-201 2321E [email protected] W www.epbs.nl

ErkenningEuroPort Business School is aangewezen door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Weten-schappen op grond van de Wet Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW). De hbo-opleidingen zijn geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) en staan geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Tevens bezit EuroPort Business School een aantal diploma-erkenningen in het kader van de WEB. Deze opleidingen staan geregistreerd in het CREBO (Centraal Register Educatie en Beroepsonderwijs).

Landstede OnderwijsgroepEuroPort Business School vormt een autonome organisatie-eenheid binnen de Landstede Onder-wijsgroep. Door de bundeling van krachten zijn wij in staat onze studenten hoogwaardig, inten-sief business onderwijs aan te bieden.

2130819 A4 brochure EPBS.indd 40 04-10-13 16:17