1295 voorgenomen

2
188 9-2006 > zorg & financiering Zorggroep Noord-Limburg, Thuiszorg Midden-Limburg en Land van Gelre en Gulick De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft laten weten dat de fusie van de Zorggroep Noord-Limburg, Thuiszorg Midden-Limburg en Land van Gelre en Gulick (LvGG) bij nader in- zien toch genoeg ruimte laat voor concurrentie. Klinisch geriaters en internisten Het vakgebied klinische geriatrie gaat samen met het aandachtsgebied ouderengeneeskunde van interne geneeskunde. Voorwaarde is wel dat de leden van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) en de Neder- landsche Internisten Vereeniging (NIV) met het voorstel instemmen. Meavita, Sensire, Thuiszorg Groningen en Vitras Sensire, Thuiszorg Groningen en Vitras gaan bestuurlijk fuseren met Meavita en de Wiel- borgh. Waarschijnlijk nog dit najaar, ontstaat er een organisatie met 22.000 medewerkers. In eerste instantie zal er niet veel veranderen, behalve dat de raad van bestuur en de concern- staf zich gezamenlijk in Amersfoort zullen vesti- gen. Er zal een algemeen directeur worden aangesteld voor de regio waar nu Meavita en de Wielborgh actief zijn. Meander, Evean Groep en GGZ Drenthe De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft groen licht gegeven voor een bestuurlijke fusie tussen de twee (thuis)zorginstellingen Meander en Evean Groep en een zorginstelling voor onder meer geestelijke gezondheidszorg, GGZ Drenthe. De fusie combineert de activitei- ten in de provincies Noord-Holland, Overijssel, Groningen, Drenthe, Gelderland en Flevoland. Door de fusie van de (thuis)zorginstellingen ontstaat qua omzet de op een na grootste zorg- instelling van Nederland. Duyn & Rhyn en Vlietlanden De raden van bestuur van stichting Duyn & Rhyn en stichting Zorgcentra Vlietlanden hebben een intentieverklaring ondertekend om een proces in te gaan dat is gericht op een fusie per 1 juli 2007. Doel van de samenwerking is te komen tot een sterkere organisatie en een breder en completer dienstenpakket en voorts om meer mogelijkheden te hebben om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. UMCG en Medisch Spectrum Twente Al ruim dertig jaar bestaat er een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede op het gebied van het onderwijs aan coassistenten. De raden van bestuur van beide instellingen hebben besloten voortaan ook intensief samen te gaan werken op het gebied van medisch onderwijs en de zorgop- leiding. MST wordt hiertoe een ‘teaching hospi- tal’. Door dit predicaat kan een deel van de stu- die Geneeskunde en een deel van de medische vervolgopleidingen in Enschede plaatsvinden. Erasmus MC en Velthuis Kliniek Plastisch chirurgen van het Erasmus MC gaan per 1 oktober 2006 samenwerken met de > fusies/samenwerking Nieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat (adresgegevens: zie colofonpagina). 1295 voorgenomen

Transcript of 1295 voorgenomen

Page 1: 1295 voorgenomen

188 9-2006 > zorg & financiering

Zorggroep Noord-Limburg, ThuiszorgMidden-Limburg en Land van Gelre en Gulick

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeftlaten weten dat de fusie van de ZorggroepNoord-Limburg, Thuiszorg Midden-Limburg enLand van Gelre en Gulick (LvGG) bij nader in-zien toch genoeg ruimte laat voor concurrentie.

Klinisch geriaters en internisten

Het vakgebied klinische geriatrie gaat samenmet het aandachtsgebied ouderengeneeskundevan interne geneeskunde. Voorwaarde is wel datde leden van de Nederlandse Vereniging voorKlinische Geriatrie (NVKG) en de Neder-landsche Internisten Vereeniging (NIV) met hetvoorstel instemmen.

Meavita, Sensire, Thuiszorg Groningen enVitras

Sensire, Thuiszorg Groningen en Vitras gaanbestuurlijk fuseren met Meavita en de Wiel-borgh. Waarschijnlijk nog dit najaar, ontstaat ereen organisatie met 22.000 medewerkers. Ineerste instantie zal er niet veel veranderen,behalve dat de raad van bestuur en de concern-staf zich gezamenlijk in Amersfoort zullen vesti-gen. Er zal een algemeen directeur wordenaangesteld voor de regio waar nu Meavita en deWielborgh actief zijn.

Meander, Evean Groep en GGZ Drenthe

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)heeft groen licht gegeven voor een bestuurlijkefusie tussen de twee (thuis)zorginstellingenMeander en Evean Groep en een zorginstelling

voor onder meer geestelijke gezondheidszorg,GGZ Drenthe. De fusie combineert de activitei-ten in de provincies Noord-Holland, Overijssel,Groningen, Drenthe, Gelderland en Flevoland.Door de fusie van de (thuis)zorginstellingenontstaat qua omzet de op een na grootste zorg-instelling van Nederland.

Duyn & Rhyn en Vlietlanden

De raden van bestuur van stichting Duyn & Rhynen stichting Zorgcentra Vlietlanden hebben eenintentieverklaring ondertekend om een procesin te gaan dat is gericht op een fusie per 1 juli2007. Doel van de samenwerking is te komentot een sterkere organisatie en een breder encompleter dienstenpakket en voorts om meermogelijkheden te hebben om de kwaliteit van dezorg verder te verbeteren.

UMCG en Medisch Spectrum Twente

Al ruim dertig jaar bestaat er een samenwerkingtussen het Universitair Medisch CentrumGroningen (UMCG) en Medisch SpectrumTwente (MST) in Enschede op het gebied van hetonderwijs aan coassistenten. De raden vanbestuur van beide instellingen hebben beslotenvoortaan ook intensief samen te gaan werken ophet gebied van medisch onderwijs en de zorgop-leiding. MST wordt hiertoe een ‘teaching hospi-tal’. Door dit predicaat kan een deel van de stu-die Geneeskunde en een deel van de medischevervolgopleidingen in Enschede plaatsvinden.

Erasmus MC en Velthuis Kliniek

Plastisch chirurgen van het Erasmus MC gaanper 1 oktober 2006 samenwerken met de

> fusies/samenwerking

Nieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat (adresgegevens: zie colofonpagina).

1295 voorgenomen

ZenF-0906-cyaan.qxd 17-11-06 10:55 Pagina 188

Page 2: 1295 voorgenomen

fusies/samenwerking

189zorg & financiering > 9-2006

Velthuis Kliniek. Het betreft een uniek samen-werkingsverband op het gebied van patiënten-zorg tussen een universitair medisch centrumen een privékliniek.

Zeeuwse ziekenhuizen fuseren stapsgewijs

De Oosterscheldeziekenhuizen en ZiekenhuisWalcheren zullen stapsgewijs toegroeien naaréén organisatie. Hiervoor wordt StichtingZiekenhuis Zeeland opgericht.

De twee ziekenhuizen trokken vorige maandnog een vergunningaanvraag voor een fusie bijde NMa in. Beide ziekenhuizen gingen ervan uitdat de NMa de fusie zou verbieden. De ziekenhuizen denken dat ze voor de oprich-ting van de stichting, waarin een voor een dediverse onderdelen van de twee ziekenhuizenzullen worden ondergebracht, geen toestem-ming hoeven te vragen aan de NMa.<

Hilversum en Gooi-Noord wordenTergooiziekenhuizen

Ziekenhuis Hilversum en ziekenhuis Gooi-Noord gaan sinds kort samen verder onder denaam Tergooiziekenhuizen.

Abrona en Symfora

Abrona, organisatie voor gehandicaptenzorg, enggz-organisatie de Symforagroep gaan eensamenwerking aan voor het woonproject ‘DeHof ’ in Amersfoort voor mensen met een aanautisme verwante stoornis. De woongroep gaatonderdeel uitmaken van wetenschappelijkonderzoek naar het verloop van een autisme-spectrumstoornis en mogelijke behandelingervan.

Maartenskliniek Woerden: samenwerkingtussen twee ziekenhuizen

De Sint Maartenskliniek en het Zuwe HofpoortZiekenhuis hebben besloten hun bestaandesamenwerking in Maartenskliniek Woerden ver-der vorm te geven in een nog op te richten bv.Maartenskliniek Woerden is gespecialiseerd inde behandeling van orthopedische en reumati-sche aandoeningen. Het is een nevenvestigingvan de Sint Maartenskliniek gevestigd in het

Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. De zelfstan-dige kliniek maakt gebruik van de medischeondersteuning en de faciliteiten van dit zieken-huis. De Sint Maartenskliniek en het ZuweHofpoort Ziekenhuis verwachten dat een derge-lijke constructie door de toegenomen markt-werking navolging zal krijgen bij andere zorg-aanbieders.

Groene Hart Ziekenhuis en Medisch CentrumHaaglanden bundelen ondersteuning opleiding en onderzoek

Het GHZ (Groene Hart Ziekenhuis, Gouda) enhet MCH (Medisch Centrum Haaglanden, DenHaag en Leidschendam) hebben besloten ommet ingang van 1 november 2006 samen te gaanwerken in de ondersteuning van onderwijs,opleiding, ontwikkeling en wetenschappelijkonderzoek.

STBNO en Pantein gaan fuseren

Na een intensieve samenwerking van bijna vijf-tien jaar, gaan Pantein en Stichting ThuiszorgBrabant Noord-Oost (STBNO) fuseren om als dePantein-STBNO Groep de dienstverlening aande klant te verbeteren. De fusie leidt tot oprich-ting van Pantein-STBNO Groep.Pantein V&V, Maasziekenhuis Pantein en

1296 beklonken

ZenF-0906-cyaan.qxd 17-11-06 10:55 Pagina 189