111 IGZ Rapport ‘Het Resultaat Telt’: Prestaties Van Ziekenhuizen In 2005

2
beroepen/instellingen 127 zorg & financiering > 1-2007 110 eerste set prestatie-indicatoren voor apothekers gereed De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft voor het eerst een set prestatie-indicatoren voor apotheken ontwikkeld. Deze wordt vanaf het voorjaar van 2007 getest onder een grote groep openbare apothekers. Onlangs verscheen hierover een eerste publicatie in het Pharma- ceutisch Weekblad. De prestatie-indicatoren worden door de IGZ ingezet om het toezicht op de kwaliteit van zorg van openbare apotheken efficiënter en meer risi- cogericht te maken. De set is ook bedoeld om de apothekers te stimuleren en te ondersteunen bij het verbeteren van de farmaceutische zorgverle- ning. Apothekers kunnen straks tevens hun eigen prestaties beter vergelijken met die van collega’s. Daarnaast zal het gebruik van de prestatie-indicatoren de transparantie bevorde- ren. Het principe van deze aanpak is hetzelfde als die bij de ontwikkeling van prestatie-indica- toren in andere zorgsectoren, bijvoorbeeld in de ziekenhuizen. Steekproef In het proefjaar 2007 wordt de set verder ver- fijnd en getest bij enkele honderden apotheken in Nederland. Aan een aantal van deze apothe- ken zal ook als steekproef een bezoek worden gebracht, om de aangeleverde gegevens te con- troleren en de methodiek te testen. Als de proef- meting succesvol verloopt, zal in 2008 alle apotheken in Nederland gevraagd worden de prestatie-indicatoren aan te leveren. De set prestatie-indicatoren is door de Inspectie samen met het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (WINAp) en SIR (Institute for Pharmacy Practice and Policy) ont- wikkeld. De set is becommentarieerd door een eerste kleinere groep openbare apothekers. Tevens zijn deskundigen op het gebied van de farmaceutische zorg- en dienstverlening geraad- pleegd. Betrokken Het WINAp van de apothekersorganisatie KNMP blijft nauw betrokken bij de keuze en for- mulering van elke indicator, onder meer om te waarborgen dat de indicatoren in de praktijk werkbaar zijn en tevens representatief zijn voor de werkzaamheden in een apotheek. SIR is door IGZ ingeschakeld om het proces van weten- schappelijke onderbouwing van de indicatoren te coördineren en de internetvragenlijsten voor de verschillende proefmetingen te ontwikkelen. Bron: IGZ, 4 december 2006< > instellingen 111 igz rapport ‘het resultaat telt’: prestaties van ziekenhuizen in 2005 Onlangs presenteerde de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) voor de derde keer het rapport Het resultaat telt 2005 over de prestaties van de ziekenhuizen in 2005. De uitkomsten geven goed inzicht in de stand van de kwaliteit van de zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. Ze geven een beeld van de veiligheid, de effecti- viteit en de patiëntgerichtheid van de zorg die de ziekenhuizen verlenen. Daarnaast gebruiken de ziekenhuizen de uitkomsten ook steeds meer voor de ontwikkeling van hun interne kwali- teitsbeleid.

Transcript of 111 IGZ Rapport ‘Het Resultaat Telt’: Prestaties Van Ziekenhuizen In 2005

Page 1: 111 IGZ Rapport ‘Het Resultaat Telt’: Prestaties Van Ziekenhuizen In 2005

beroepen/instellingen

127zorg & financiering > 1-2007

110 eerste set prestatie-indicatoren voor apothekers gereed

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)heeft voor het eerst een set prestatie-indicatorenvoor apotheken ontwikkeld. Deze wordt vanafhet voorjaar van 2007 getest onder een grotegroep openbare apothekers. Onlangs verscheenhierover een eerste publicatie in het Pharma-ceutisch Weekblad.

De prestatie-indicatoren worden door de IGZingezet om het toezicht op de kwaliteit van zorgvan openbare apotheken efficiënter en meer risi-cogericht te maken. De set is ook bedoeld om deapothekers te stimuleren en te ondersteunen bijhet verbeteren van de farmaceutische zorgverle-ning. Apothekers kunnen straks tevens huneigen prestaties beter vergelijken met die vancollega’s. Daarnaast zal het gebruik van deprestatie-indicatoren de transparantie bevorde-ren. Het principe van deze aanpak is hetzelfdeals die bij de ontwikkeling van prestatie-indica-toren in andere zorgsectoren, bijvoorbeeld in deziekenhuizen.

Steekproef

In het proefjaar 2007 wordt de set verder ver-fijnd en getest bij enkele honderden apothekenin Nederland. Aan een aantal van deze apothe-ken zal ook als steekproef een bezoek worden

gebracht, om de aangeleverde gegevens te con-troleren en de methodiek te testen. Als de proef-meting succesvol verloopt, zal in 2008 alleapotheken in Nederland gevraagd worden deprestatie-indicatoren aan te leveren.

De set prestatie-indicatoren is door de Inspectiesamen met het Wetenschappelijk InstituutNederlandse Apothekers (WINAp) en SIR(Institute for Pharmacy Practice and Policy) ont-wikkeld. De set is becommentarieerd door eeneerste kleinere groep openbare apothekers.Tevens zijn deskundigen op het gebied van defarmaceutische zorg- en dienstverlening geraad-pleegd.

Betrokken

Het WINAp van de apothekersorganisatieKNMP blijft nauw betrokken bij de keuze en for-mulering van elke indicator, onder meer om tewaarborgen dat de indicatoren in de praktijkwerkbaar zijn en tevens representatief zijn voorde werkzaamheden in een apotheek. SIR is doorIGZ ingeschakeld om het proces van weten-schappelijke onderbouwing van de indicatorente coördineren en de internetvragenlijsten voorde verschillende proefmetingen te ontwikkelen.Bron: IGZ, 4 december 2006<

> instellingen

111 igz rapport ‘het resultaat telt’: prestaties van ziekenhuizen in2005

Onlangs presenteerde de Inspectie voor deGezondheidzorg (IGZ) voor de derde keer hetrapport Het resultaat telt 2005 over de prestatiesvan de ziekenhuizen in 2005. De uitkomstengeven goed inzicht in de stand van de kwaliteitvan de zorg in de Nederlandse ziekenhuizen.

Ze geven een beeld van de veiligheid, de effecti-viteit en de patiëntgerichtheid van de zorg diede ziekenhuizen verlenen. Daarnaast gebruikende ziekenhuizen de uitkomsten ook steeds meervoor de ontwikkeling van hun interne kwali-teitsbeleid.

ZenF-0107 cyaan.qxd 10-1-2007 16:21 Pagina 127

Page 2: 111 IGZ Rapport ‘Het Resultaat Telt’: Prestaties Van Ziekenhuizen In 2005

kwaliteitsbeleid

128 1-2007 > zorg & financiering

De opvallendste resultaten uit het rapport Hetresultaat telt 2005 zijn:– In de meeste ziekenhuizen, meer dan tachtig

procent, is het mogelijk om gegevens elektro-nisch in te zien. Dit geldt zowel op de ver-pleegafdelingen als op de polikliniek. DeInspectie beschouwt dit nu als norm.

– Alle ziekenhuizen hebben inmiddels eenmammapolikliniek en registreren gegevenszorgvuldiger.

– De meeste ziekenhuizen nemen deel aan eenlandelijk surveillancesysteem naar postoper-atieve wondinfecties. Dit aantal is in 2006 totboven de tachtig procent gestegen en is daar-mee, volgens de Inspectie, een veldnorm.

– Voor risicovolle operaties verwijzen veel meerziekenhuizen naar gespecialiseerde centra.

Verbeterbeleid

Daarnaast zijn er ook uitkomsten die voor deziekenhuizen aanleiding zijn een actief verbeter-beleid na te streven. Zo hebben veel ziekenhui-zen nog altijd geen goede pijnregistratie bijpatiënten na een operatie. En hoewel de zieken-huizen door gebruik van de IC-richtlijn een bete-re inschatting kunnen maken van het niveau vande IC, zijn er nog tien ziekenhuizen waar geengeregistreerde intensivist voor de IC beschik-

baar is. Tot slot moeten patiënten in sommigeziekenhuizen nog te lang wachten op de opera-tieve behandeling van een gebroken heup. Zowordt in zes ziekenhuizen minder dan de helftvan de patiënten met een gebroken heup binnenéén kalenderdag geopereerd.De Inspectie voor de Gezondheidszorg gebruiktde uitkomsten om selectief en gericht toezicht tehouden op die onderdelen van zorg waarvan ineen ziekenhuis de resultaten achter lijken te blij-ven. Tijdens het jaarlijkse gesprek van de In-spectie met het ziekenhuis worden de resultatennader besproken. Resultaten die buiten de normvallen of resultaten die sterk afwijken van hetlandelijk gemiddelde geven aanleiding voor deInspectie tot nader onderzoek.

De prestatie-indicatoren staan ook op www.kiesBeter.nl. Op deze site kunnen ziekenhuizenworden vergeleken aan de hand van de voorzie-ningen die ze bieden, van passantentarieven, envan actuele wachttijden voor niet-spoedeisendeingrepen. Mensen kunnen hiermee zelf eenafweging maken tussen snelheid, kwaliteit ennabijheid van ziekenhuizen.Het rapport Het resultaat telt 2005 is te down-loaden van www.igz.nlBron: Inspectie voor de Gezondheidszorg, www.igz.nl,11 december 2006<

112 igz: lichte verbetering kwaliteit verpleeghuiszorg zichtbaar

In alle 640 instellingen voor verpleeghuiszorg iseen kwaliteitsslag gaande. Het risico van onver-antwoorde zorg is gedaald ten opzichte van2004. De Inspectie voor de Gezondheidszorgheeft in 2005 en 2006 alle instellingen bezochten signaleert een lichte verbetering in de kwa-liteit van verpleeghuiszorg. Door de bij ver-pleeghuiszorg betrokken organisaties is inkorte tijd veel bereikt: het Toetsingskader voorverantwoorde zorg is vastgesteld en recentelijkis een model Zorgleefplan gepresenteerd.Ondanks de positieve ontwikkelingen is echter

de zorg bij veel instellingen nog niet op hetgewenste niveau, zo blijkt uit de toezichtbezoe-ken.

Dit staat in het rapport Verpleeghuiszorg: kwaliteits-slag is gaande van de Inspectie voor de Gezond-heidszorg.

Instellingen

De Inspectie heeft veel waardering voor deinspanningen die de sector verpleeghuiszorg

ZenF-0107 cyaan.qxd 10-1-2007 16:21 Pagina 128