1087 Verpleegkundigen Presenteren Eigen Visiedocument

1
kwaliteitsbeleid 86 7-2005 > zorg & financiering Volgens de KNMG wordt binnen de medische beroepsgroep veel aandacht besteed aan de be- waking van de kwaliteit van zorg. Instrumenten als richtlijnontwikkeling, visitatie en herregistra- tie richten zich in beperkte mate op het indivi- dueel handelen van artsen. Om die reden ziet de KNMG, in aanvulling op de bestaande kwali- teitssystemen, het liefst dat artsen jaarlijks een evaluatiegesprek voeren over hun functioneren. ‘Het gaat daarbij om gesprekken over persoons- gebonden kwaliteitsaspecten, die de arts voert met een deskundige gesprekspartner. Zo nodig kunnen in het jaarlijkse gesprek afspraken wor- den gemaakt over verbeterpunten. Deze afspra- ken kunnen in het volgende gesprek worden getoetst’, aldus de KNMG. Bron: KNMG, 21 juli 2005< Een burger met een acute zorgvraag weet nu dikwijls niet waar hij terecht kan. In het visie- document Snel en goed formuleert de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) samen met zes beroepsverenigingen in het Cluster Acute Zorg uitgangspunten voor een herinrichting van de acute zorgketen, waarbij duidelijkheid voor de patiënt centraal staat. Hierbij is de bestaande indeling in domeinen en instituten losgelaten. Een burger met een acute zorgvraag kan nu nog terecht bij vele loketten: de huisarts of de huis- artsenpost, de meldkamers ambulancezorg, de thuiszorg, de spoedeisende hulpafdelingen van een ziekenhuis, de GGZ, de politie. Dit levert veel onduidelijkheid op voor burgers die acute problemen hebben met hun gezondheid. Ze weten dikwijls niet waar ze terecht kunnen met welke klacht. Een situatie die moet veranderen, vinden de verpleegkundigen binnen de AVVV. Gemeenschappelijke visie De AVVV heeft met de beroepsverenigingen in het Cluster Acute Zorg een visie ontwikkeld voor een betere inrichting van de acute-zorg- keten. De visie staat verwoord in het document Snel en goed. Uitgangspunten De visie van de AVVV kent zes uitgangspunten: vraaggerichte zorg: de patiënt staat centraal en niet de bestaande structuren; eenduidige omschrijving van het begrip acute zorg; één-loket-gedachte: simpele toegang tot de beste behandeling; uniforme triage: uniforme beoordeling van urgentie; taakherschikking tussen de beroepsgroepen: degene die iets het beste kan moet het doen; regionale afstemming: concentratie van specialistische zorg; goede basisvoorzieningen in elke regio. Health portaal In de visie wordt ook een digitaal ‘health por- taal’ voorgesteld. Deze internetsite geeft de burger eenvoudig toegang tot informatie over acute zorgvragen en de bijbehorende zorg- voorzieningen. Het visiedocument Snel en goed is te downloaden op www.avvv.nl. Bron: persbericht AVVV, 19 april 2005< 1087 verpleegkundigen presenteren eigen visiedocument

Transcript of 1087 Verpleegkundigen Presenteren Eigen Visiedocument

Page 1: 1087 Verpleegkundigen Presenteren Eigen Visiedocument

kwaliteitsbeleid

86 7-2005 > zorg & financiering

Volgens de KNMG wordt binnen de medischeberoepsgroep veel aandacht besteed aan de be-waking van de kwaliteit van zorg. Instrumentenals richtlijnontwikkeling, visitatie en herregistra-tie richten zich in beperkte mate op het indivi-dueel handelen van artsen. Om die reden ziet deKNMG, in aanvulling op de bestaande kwali-teitssystemen, het liefst dat artsen jaarlijks eenevaluatiegesprek voeren over hun functioneren.

‘Het gaat daarbij om gesprekken over persoons-gebonden kwaliteitsaspecten, die de arts voertmet een deskundige gesprekspartner. Zo nodigkunnen in het jaarlijkse gesprek afspraken wor-den gemaakt over verbeterpunten. Deze afspra-ken kunnen in het volgende gesprek wordengetoetst’, aldus de KNMG.Bron: KNMG, 21 juli 2005<

Een burger met een acute zorgvraag weet nudikwijls niet waar hij terecht kan. In het visie-document Snel en goed formuleert de AlgemeneVereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden(AVVV) samen met zes beroepsverenigingen inhet Cluster Acute Zorg uitgangspunten voor eenherinrichting van de acute zorgketen, waarbijduidelijkheid voor de patiënt centraal staat.Hierbij is de bestaande indeling in domeinenen instituten losgelaten.

Een burger met een acute zorgvraag kan nu nogterecht bij vele loketten: de huisarts of de huis-artsenpost, de meldkamers ambulancezorg, dethuiszorg, de spoedeisende hulpafdelingen vaneen ziekenhuis, de GGZ, de politie. Dit levertveel onduidelijkheid op voor burgers die acuteproblemen hebben met hun gezondheid. Zeweten dikwijls niet waar ze terecht kunnen metwelke klacht. Een situatie die moet veranderen,vinden de verpleegkundigen binnen de AVVV.

Gemeenschappelijke visie

De AVVV heeft met de beroepsverenigingen inhet Cluster Acute Zorg een visie ontwikkeldvoor een betere inrichting van de acute-zorg-keten. De visie staat verwoord in het documentSnel en goed.

Uitgangspunten

De visie van de AVVV kent zes uitgangspunten:– vraaggerichte zorg: de patiënt staat centraal

en niet de bestaande structuren;– eenduidige omschrijving van het begrip acute

zorg;– één-loket-gedachte: simpele toegang tot de

beste behandeling;– uniforme triage: uniforme beoordeling van

urgentie;– taakherschikking tussen de beroepsgroepen:

degene die iets het beste kan moet het doen;– regionale afstemming: concentratie van

specialistische zorg;– goede basisvoorzieningen in elke regio.

Health portaal

In de visie wordt ook een digitaal ‘health por-taal’ voorgesteld. Deze internetsite geeft deburger eenvoudig toegang tot informatie overacute zorgvragen en de bijbehorende zorg-voorzieningen.

Het visiedocument Snel en goed is te downloadenop www.avvv.nl. Bron: persbericht AVVV, 19 april 2005<

1087 verpleegkundigen presenteren eigen visiedocument

ZenF0705.qxd 29-7-2005 14:59 Pagina 86