08.12.15 circulaire maatschppijenbestuur

3
GR Groep Rechtsbijstand Aan de aangesloten maatschappijen Aan het Bestuur Zoetermeer, 14 december 2008 Ons kenmerk: AM 08/07 - JPR/MPR Telefoon: 079-3303190 Onderwerp: uitspraak d.d. 4 december 2008 Rechtbank 's-Gravenhage Geachte heer, mevrouw, In een juridische procedure tussen een medewerker van SRK Rechtsbijstand en de bestuurder van de Stichting SRK heeft de rechter recent uitspraak gedaan. De betrokken medewerker was het onder andere niet eens met de wijze waarop gegevensverstrekking aan derden - waaronder assurantietussenpersonen -wordt gedaan. De rechter heeft de medewerker vooreen belangrijk deel gelijk gegeven. Deze rechterlijke uitspraak heeft een aantal gevolgen. Assurantie-tussenpersonen en verzekerden kunnen zich bij u melden met vragen over de (aankomende) gang van zaken bij SRK. Daarover gaat dit bericht. De uitspraak Het door de SRK medewerker ingediende verzoekschrift strekte tot het ontslag van de bestuurder van de Stichting SRK wegens handelen in strijd met de wet en de statuten. De rechtbank ontslaat de bestuurder per 1 april 2009, tenzij: " uiterlijk op 31 maart 2009 de werkprocessen bij SRK zodanig zijn aangepast, dat door SRK als hoofdregel géén gegevensoverdracht aan derden plaatsvindt over verzekerden en/of de aan hen verleende rechtsbijstand. Dat kan alleen anders zijn: 1. als die gegevensoverdracht aan derden naar het voorafgaand oordeel van de zaaksbehandelend rechtshulpverlener van SRK plaatsvindt met informed consent van de desbetreffende verzekerde cliënt, of 2. als een bijzonder belang van de desbetreffende verzekerde cliënt dat naar het voorafgaand oordeel van die rechtshulpverlener daadwerkelijk eist."

Transcript of 08.12.15 circulaire maatschppijenbestuur

Page 1: 08.12.15 circulaire maatschppijenbestuur

GR Groep Rechtsbijstand

Aan de aangesloten maatschappijen Aan het Bestuur

Zoetermeer, 14 december 2008 Ons kenmerk: AM 08/07 - JPR/MPR Telefoon: 079-3303190

Onderwerp: uitspraak d.d. 4 december 2008 Rechtbank 's-Gravenhage

Geachte heer, mevrouw,

In een juridische procedure tussen een medewerker van SRK Rechtsbijstand en de bestuurder van de Stichting SRK heeft de rechter recent uitspraak gedaan. De betrokken medewerker was het onder andere niet eens met de wijze waarop gegevensverstrekking aan derden - waaronder assurantietussenpersonen -wordt gedaan. De rechter heeft de medewerker vooreen belangrijk deel gelijk gegeven.

Deze rechterlijke uitspraak heeft een aantal gevolgen. Assurantie-tussenpersonen en verzekerden kunnen zich bij u melden met vragen over de (aankomende) gang van zaken bij SRK. Daarover gaat dit bericht.

De uitspraak Het door de SRK medewerker ingediende verzoekschrift strekte tot het ontslag van de bestuurder van de Stichting SRK wegens handelen in strijd met de wet en de statuten. De rechtbank ontslaat de bestuurder per 1 april 2009, tenzij:

" uiterlijk op 31 maart 2009 de werkprocessen bij SRK zodanig zijn aangepast, dat door SRK als hoofdregel géén gegevensoverdracht aan derden plaatsvindt over verzekerden en/of de aan hen verleende rechtsbijstand. Dat kan alleen anders zijn:

1. als die gegevensoverdracht aan derden naar het voorafgaand oordeel van de zaaksbehandelend rechtshulpverlener van SRK plaatsvindt met informed consent van de desbetreffende verzekerde cliënt, of

2. als een bijzonder belang van de desbetreffende verzekerde cliënt dat naar het voorafgaand oordeel van die rechtshulpverlener daadwerkelijk eist."

Page 2: 08.12.15 circulaire maatschppijenbestuur

GR Groep Rechtsbij stand

Wat gaat SRK doen? Deze uitspraak ziet vooral op gegevensverstrekking aan derden met betrekking tot meldingen. Met deze derden worden dus ook assurantietussenpersonen bedoeld. Gegevensverstrekking aan hen geschiedt nu via verschillende kanalen door SRK. Per post, telefoon, e-mail en sedert enige tijd via een extranet verbinding indien een tussenpersoon daarvan gebruik wil maken.

Die gegevensverstrekking geschiedt pas nadat de verzekerde cliënt daartoe een machtiging heeft getekend en aan SRK heeft afgegeven. Uitzondering daarop zijn materiële verkeersmeldingen gemeld door tussenpersonen. Daar vindt deze gegevensverstrekking zonder die machtiging plaats.

De machtiging en de wijze waarop SRK dit proces heeft ingericht gaat de rechtbank niet ver genoeg. Van SRK wordt verlangd dat de gegevensverstrekking voldoet aan de door de rechtbank gestelde eisen. Als hoofdregel moet dan gelden dat door SRK géén gegevensoverdracht aan derden plaatsvindt over verzekerde en/of de aan hen verleende rechtsbijstand. Wel zijn er uitzonderingen zoals hierboven aangegeven.

Dit is voor ons aanleiding om onze werkprocessen uiterlijk voor 1 april 2009 aan te passen, met name waar het de gegevensverstrekking aan tussenpersonen betreft.

Tot die tijd vereist goed werkgeverschap dat onze medewerkers géén gegevens meer aan tussenpersonen verstrekken. Alleen in uitzonderingsgevallen - zoals hierboven bedoeld -zal dat nog wel kunnen plaatsvinden.

Vragen tussenpersonen en verzekerden De gegevensverstrekking aan de tussenpersonen wordt in beginsel gestaakt en dat leidt mogelijk tot vragen - ook van verzekerden - aan uw adres. Zoals altijd kunt u deze vragen indien nodig doorgeleiden naar de gebruikelijke contactpersonen - uw accountmanager bij SRK.

Gevolgen voor de rechtsbijstandbranche De rechtbank oordeelt dat voor de concurrenten van SRK op het gebied van gegevens­verstrekking aan derden en onafhankelijkheid exact dezelfde wettelijke normen en uitgangspunten bij het verlenen van rechtsbijstand behoren te gelden als voor SRK.

Inmiddels is de Afdelingscommissie Rechtsbijstand van het Verbond van Verzekeraars in kennis gesteld van de beschikking. De branchebrede werking is in de afdelingscommissie onderkend. Het Verbond bereidt een reactie voor als er door de pers vragen worden gesteld. De kern van deze reactie is dat rechtsbijstandverzekeraars de uitspraak van de Rechtbank zullen uitvoeren.

Tot slot Wij doen er alles aan eventuele schade en ongemakken voor u te beperken. Daar hoort ook bij het antwoord op de vraag of wij tegen deze beschikking al dan niet hoger beroep moeten instellen. Tot zover vertrouwen wij erop u voldoende te hebben geïnformeerd. Met vragen of

Page 3: 08.12.15 circulaire maatschppijenbestuur

GR Groep Rechtsbijstand

opmerkingen over deze circulaire kunt u terecht bij Paul Rotteveel plv. manager Business Development. Zijn telefoonnummers zijn 079-3303190 of 06-23722503.

Met vriendelijke groet,

mr. R.C.M. Vromen, secretaris