kua12vwo.files.wordpress.com · Web viewYork Minster Met de bouw van de kathedraal is begonnen in...

2

Click here to load reader

Transcript of kua12vwo.files.wordpress.com · Web viewYork Minster Met de bouw van de kathedraal is begonnen in...

Page 1: kua12vwo.files.wordpress.com · Web viewYork Minster Met de bouw van de kathedraal is begonnen in 1220. In 1472 is de kathedraal ingezegend. Later zijn nog wat kleine wijzigingen

York Minster

Met de bouw van de kathedraal is begonnen in 1220. In 1472 is de kathedraal ingezegend. Later zijn nog wat kleine wijzigingen aangebracht.

De platte grond lijkt op een kruis, met aan de zijkant een rond kapelletje. Er is een duidelijke scheiding tussen het middenschip met aan beide kanten een zijbeuk. De kathedraal is 158 m lang en het koor is 31 m hoog. De centrale toren is 60 m hoog en de westelijke torens zijn 53 m hoog. Er wordt gebruik gemaakt van puntige bogen. De vensters hebben eenzelfde soort vorm en zijn ontzettend groot. Er zijn ook een soort kruisgewelven.

De kathedraal behoort tot de Gotiek omdat hij veel ramen heeft , hij steunberen en luchtbogen heeft en omdat hij een puntige bouwstijl heeft. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Gotiek.

Typische eigenschappen van de Engelse Gotiek die je terugziet in de kathedraal:

- De decoratie is niet alleen functioneel. - De hoogte is minder belangrijk.- De kerk is massiever.- Het is meer gericht op het decoratieve en

minder op het structurele.

Mark van den Heuvel en Aldo Gunsing