Vlaams-Brabantse tafeldruif beschermde oorsprongsbenaming

Post on 22-Jul-2016

263 views 0 download

description

Vlaams-Brabantse tafeldruif met Beschermde Oorsprongsbenaming Hoogstaand kwalitatief streekproduct Vlaams-Brabantse tafeldruif met Beschermde Oorsprongsbenaming De Vlaams-Brabantse tafeldruif is een hoog-kwalitatief tuinbouwproduct dat in 2008 officieel werd erkend met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). U bent zeker dat de druiven geteeld werden binnen Vlaams-Brabant (Druivenstreek) geteeld werden volgens erkende en gecontroleerde traditionele werkwijze afkomstig zijn van traditionele druivenrassen (Royal, Ribier, Leopold III, Frankenthall, Colman, Muscat, Canon Hall en Baidor).

Transcript of Vlaams-Brabantse tafeldruif beschermde oorsprongsbenaming

Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

vlaams-brabantse

tafeldruifBeschermde Oorsprongsbenaming

www.vlaamsbrabant.be/landbouwwww.tafeldruif.be

Welke telers hebben de beschermde Oorspongsbenaming?

De telers die de Beschermde Oorsprongsbenaming willen gebruiken, registreren zich jaarlijks voor 31 december bij ‘De Sterredruif’. Ze houden een registratieformulier bij over de verwarming van de serres, respecteren het productdossier en brengen de labels correct aan de trossen aan. Op het label staat het BOB-logo en de naam van de teler.

Filip LuppensDruiven Soniën (contactpunt De Sterredruif)Brusselsesteenweg 5383090 Overijse0474-78 22 51 of02-657 92 45 / filip.luppens@telenet.be www.sonien.be

druiven geteeld onder Biogarantie

gratis bedrijfsbezoek thuisverkoop (juli tot half

oktober)

Ronald VanderkelenGroeneweg 64 - 3090 Overijse0471-84 45 96ronald.vanderkelen@telenet.be thuisverkoop (augustus - sep-

tember - oktober) bedrijfsbezoek mogelijk

Filip en Koen DewitDruiven Dewit Brusselsesteenweg 262 3090 Overijse0478-54 24 55www.druivendewit.be producent van 4 variëteiten:

Ribier, Leopold III, Muscat, Canon-Hall

thuisverkoop en wekelijkse markten (juli tot november)

Willy De KerkHuldenbergstraat 67 3080 Duisburg (Tervuren)0498-68 34 26 verkoop van druiven op openbare markten

thuisverkoop (enkel na afspraak)

Distelmans GilbertTerhulpsesteenweg 398 3090 Overijsetel 02-688 05 00 thuisverkoop (eind juli t/m

oktober)

Erik Van CampJozef Kumpsstraat 33 1560 Hoeilaart0475-54.64.03erik.van.camp@skynet.be thuisverkoop (maandag tot

vrijdag van 13 tot 19 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur)

Paul OlieslaegerTerhulpsesteenweg 226 3090 Overijse02- 687 70 93

Jeroen VandenbusscheDe Voarenberg: serres en winkelAchterstraat 23 3080 Duisburg (Tervuren)info@devoarenberg.be0486-10 81 06www.proevenvandestreek.be

Colofon: Deze folder werd uitgegeven door het provinciebestuur Vlaams-Brabant in opdracht van Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw provincie Vlaams-Brabant met een herdruk juni 2015.Foto’s en illustraties: Druivenmuseum, Wouter Rawoens, Studio Dewit. VU Provincie Vlaams-Brabant / Inhoud: De Sterredruif, contact via Filip Luppens en Provincie Vlaams-Brabant / Layout: Provincie Vlaams-Brabant

smaak en klasse van weleerLange tijd was de tafeldruif een exclusieve lekkernij. In heel Europa werden tafeldruiven geteeld in kasteeltuinen, ze waren bedoeld voor de adellijke tafels. Tot Felix Sohie, de voormalige hovenier van het kasteel van Huldenberg, daar in 1865 verandering in bracht. Sohie trok thuis in Hoeilaart een eenvoudige serre op en teelde druiven voor de Brusselse markt. Zijn voorbeeld werd in 1878 in Over-ijse gevolgd door de gebroeders Danhieux. Wat volgt is geschiedenis: de luxueuze tafeldruif werd enorm populair, het aantal druiventelers groeide explosief en bereikte een absoluut hoogtepunt in 1961. De streek telde toen bijna 35.000 serres en Hoeilaart en Overijse kregen de toepas-selijke naam ‘Glazen dorpen’. De kasteelachtige villa’s uit die periode stralen de welstand van weleer uit.

Na 1961 ging het bergaf met de druiventeelt, door de in-voer van goedkope druiven uit zuiderse landen en de olie-crisis begin jaren ‘70 sloten vele serristen de deuren. Nu nog spelen de hoge energieprijzen parten en is de concur-rentie met ingevoerde druiven groot. Maar de Vlaams-Bra-bantse druif heeft aan kwaliteit niets ingeboet waardoor het een ongeëvenaard tuinbouwproduct blijft, onlosma-kelijk verbonden met de streek. De druivenfeesten en de jaarlijkse verkiezing van de druivenkoningin getuigen van deze rijke traditie.

De druivenstreek telt vandaag nog een twintigtal beroeps-telers. Filip Luppens, Hans Meyhi en Ronald Vanderkelen besloten in 2003 om met de steun van VLAM en de burge-meesters van de Druivenstreek een aanvraag in te dienen voor een Europese oorspongserkenning, van de Vlaams-Brabantse tafeldruif. In de zomer van 2008 kwam de kroon op het werk. De Vlaams-Brabantse tafeldruif werd officieel erkend als een Beschermde Oorsprongsbenaming.

Vanaf juni 2015 biedt het Domein van Solheide plantgoed van de Vlaams-Brabantse tafeldruif aan

BeSchermDe OOrSprOngSBenaming (BOB)

Met de Beschermde Oorsprongsbena-ming (of kortweg BOB) ben je er ze-ker van dat jouw druiven geteeld zijn binnen Vlaams-Brabant en volgens een erkende en gecontroleerde tradi-tionele werkwijze. De Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of ‘Appelation d’Origine Protégée’ in het Frans, wordt enkel toege-kend aan exclusieve producten met specifieke kwaliteiten eigen aan de regio en de lokale kennis.De Vlaams-Brabantse tafeldruif staat voor traditionele druivenrassen, ge-teeld in de Druivenstreek in verwarm-de serres. Een garantie voor de beste kwaliteit!

Enkel de beste kwaliteitsrassen komen in aanmerking voor de Bescherm-de Oorsprongsbenaming. Bij de blauwe druiven zijn dat de Royal, Ribier, Leopold III, Frankenthall en Col-man. Voor de witte drui-ven gaat het om Muscat, Canon Hall, Baidor.