SP 2005 34(1)

Post on 15-Mar-2016

231 views 5 download

description

KNVvL Parachutespringen Ledenblad

Transcript of SP 2005 34(1)

SP06_001.indd 1 18-12-2004 16:40:02

y g

Met zijn nieuwe digitale camera maakte Leo de Bruin deze exitfo-to boven de luchtmachtbasis Leeuwarden tijdens één van deDutch100-pogingen uit de Hercules in oktober jongstleden. Voormeer hierover, zie het artikel in deze SP.

5Van het bestuur,nieuws en belangrijke mededelingen van het bestuur.

6Springstof.

11Evenementen, boogies,wedstrijden of gezelligeclubfeesten & Bluebytes.

Conelock,ongevallen beschreven engeëvalueerd door de EC/TC.

Markt,mensen die iets te koop aanbieden of juist vragen.

En verder

inhoud

16

13

24

24

29

Fotopagina Jean Louis Becker.

Kalender,wanneer gebeurt het?

30CC & C.

12I had a dream.

14Dagboek van een diva.

18Go fast Dutch 100!

20R-Fource op de WK in Kroatië.

21WK PAs op het aFstapjeRI JE KA ‘04.

23POPS Veronica ‘in concert’ 2004.

26Examencommissie / Techni-sche commissie

28Een kijkje achter de schermen van ‘Team Duo Penotti’

COVERFOTO LEO DE BRUIN

Materiaal tips.

Het is weer zover…DOOR MECHIE VAN DER SCHAAF FOTO JOHAN DE PIJPER REDACTIONEEL

33januari 2005 SportParachutist

Is it a bird? Is it a plane? No! I’ts me!

Inleverdatum kopij + adresUiterlijk 15 februari 2005 op het redactie-kopij-adres: Karin Vos, Laagstraat 27, 5121 ZD,Rijen, e-mail sportparachutist@12000ft.com. Aanleveren in MS-Word. Later ingeleverdekopij kan helaas niet meer worden opgenomen in het hierboven aangegeven nummer.Foto’s voorzien van naam, adres en gegevens over de foto zelf: waar, wie, wanneer endoor wie gemaakt. Let op dat de tekst niet vlekt, want dan is de onderliggende fotoonbruikbaar! Digitale foto’s bij voorkeur minimaal 300 dpi.

Ja hoor, het is weer zover, alweer een wisse-ling van de wacht.Misschien kennen sommigen van jullie meal van de redactie van de Jumpeleur (hetclubblad van de ENPC) of je hebt me eenkeer ergens zien rondlopen op Texel ofTeuge. Dan heb je wel goed moeten op-letten want ik ben nog niet erg bekend in springend Nederland. Met mijn (bijna)300 sprongen kom ik dan ook nog maar net kijken.Ik was ook ERRUG verbaasd toen ik eenmailtje van Karin kreeg met de vraag of iker iets voor voelde om in de SP te schrijvenen in de redactie plaats te nemen. Na eenvergadering te hebben bijgewoond denk ikdat ik m’n draai er wel kan vinden. Je zult indeze SP verder nog geen bijdrage van mezien, alles was al binnen, maar daar gaatverandering in komen vanaf nummer twee!Houd je maar goed vast want ik kom er aan!

Dus als je denkt “wie is dat nou weer, dieheel de tijd achter me aan loopt om eenstukje te bedelen”….. juist, dat ben ik.

Genoeg geluld, ik hoop dat ik een nuttigebijdrage kan gaan leveren aan de SP, kommaar op met die stukjes!

See you out there…..

De redactie van de

Sportparachutist wil

alle lezers een

gezellige Kerst

toewensen en

een prachtig 2005!

j / / g

VAN HET BESTUUR De begrotingen 2005 van de afdeling para-chutespringen en de gehele KNVvL zijn doorde ledenraadsvergaderingen goedgekeurd.Hier komen een aantal prijsverhogingen uitvoort die je straks op de acceptgiro terugzult zien. In dit artikel zal geprobeerd wor-den om uit te leggen waardoor we genood-zaakt zijn om de kosten voor het lidmaat-schap te verhogen.Om te beginnen bestaat het lidmaatschapvan een bestaand lid uit 2 of 3 delen. Heteerste deel is het lidmaatschap van deKNVvL. In 2004 bedroeg dit voor een seniorlid voor een heel jaar € 48,58. Dit zal ver-hoogd worden met alleen een inflatiecorrec-tie van gemiddeld 2%, waardoor de nieuweprijs € 49,50 wordt.Het tweede deel is het deel voor de afdelingparachutespringen. Komend jaar worden desubsidies weer een stuk lager dan dit jaar. Zoloopt de subsidie van het ministerie vanVWS terug met 40% en vallen de subsidiesNOC*NSF (sport) flink lager uit dan in 2004.Daartegenover lopen de kosten voor de

kaderopleidingen op. Een deel van deze stij-ging wordt overigens doorberekend aan decursisten. Daarom is besloten dit te verho-gen van € 44,80 naar € 49,30.Het derde deel is de FAI licentie. Deze licentieheb je nodig als je mee wilt doen aan eenrecordpoging of een (inter)nationale wed-strijd. De kosten van een FAI licentie blijvenmet € 5,00 hetzelfde als in 2004. Waardoorhet totale lidmaatschap, inclusief FAI licen-tie, uitkomt op € 49,50 + € 49,30 + € 5,00 = € 103,08. Een totale prijsverhoging van noggeen 5%.Vorig jaar heeft Igor van Aperen (voorzitteren penningmeester afdelingsbestuur) eenartikel gewijd aan een uitleg over de financi-ële situatie. Je kunt dit terugvinden in SP2004-1 op pagina 6.

Mocht je nog vragen hebben over de begro-tingen of wil je zelf de begroting inzien, dankun je dit doen bij het ledenraadslid vanjouw club.

Mooie afgeronde bedragen dus, en wat krijgje daar precies voor?• De enige echte SP op de deurmat, in full

colour, gratis.• Een sterk verbeterde ledenadministratie• Meer bezetting & slagkracht op bureau Para• Natuurlijk, daar is-ie weer: de onvolprezen

aanvullende WA verzekering. Waar heb jedie nou voor nodig? Die waardering komtdus vanzelf ‘when de sh*t hits the fan!’

• En naar verwachting weer bijzondere spron-gen, locaties en vliegtuigen: Deurningen,F-60, 4-daagse en wat dies meer zij.

• Optioneel de FAI licentie waarmee je toe-gang krijgt tot de (officiële) FAI wedstrijdenen recordpogingen

• Nieuw en verbeterde (H)I opleiding, vooreen sterker instructiekader

• Veiligheid, de TC houdt over onze schouderde ontwikkelingen om ons heen in de gatenen neemt de juiste maatregelen om hetspringen in Nederland veilig te houden

• En wie weet, vele sancties!

Contributie 2005

Lidmaatschapsvorm KNVvL Para FAIHeel jaar senior € 49,50 € 49,30 € 5,00Half jaar senior € 25,00 € 24,65 € 5,00Heel jaar junior € 34,00 € 35,48 N.v.t.Half jaar junior € 17,00 € 17,74 N.v.t.

Uit onvrede over het beleid van het Hoofdbe-stuur KNVvL onderzoekt het afdelingsbestuurparachutespringen (AB) de mogelijkheid enwenselijkheid van verzelfstandiging van deafdeling. Dit proces is al begin 2004 begonnen.De recente beleidsvoornemens en de uitgestel-de ledenvergadering KNVvL van oktober heb-ben het proces in een ander licht geplaatst. Alsu dit leest heeft het AB een aparte verenigingopgericht, de Nederlandse Parachutisten Vere-niging (NPV). Als voorlopige bestuursleden zijnde meeste huidige leden afdelingsbestuur aan-gesteld. Doel van deze actie is om,indien nood-zakelijk, snel actie te kunnen ondernemen.Opgemerkt wordt dat, wettelijk gezien, para-chutespringen sinds 1 januari 1994 geliberali-seerd is en dat iedereen dan ook mag springen,mits anderen op de grond of in de lucht niet ingevaar worden gebracht. Er is dus geen belem-mering om buiten de KNVvL om te springen.Aansluitingen bij NOC*NSF en de FAI zijn teregelen, op basis van rechtspersoonlijkheid enrepresentatie. Uiteraard zal de huidige regelge-ving t.a.v. parachutespringen in principe nietwijzigen bij een mogelijke verzelfstandiging.Nadere informatie zal aan de ledenvergaderingvan de afdeling op 11 januari as. te Teuge wor-den meegedeeld.

DOOR ANNELOES MAIJ & ROEL ROELOFFZEN

Afdeling Para Zelfstandig???

DOOR HET AFDELINGSBESTUUR PARACHUTESPRINGEN DOOR HPB

Examen VouwbevoegdheidKomend voorjaar zal er weer een examenvouwbevoegdheid georganiseerd worden.Mocht je interesse hebben,dan kun je je bij HBPopgeven. De exacte datum zal zo snel mogelijk

op de website (www.parachute.nl) gepubli-ceerd worden. Het lesmateriaal kun je bestellendoor € 25,00 over te maken aan de KNVvL opgirorekening 179618 o.v.v. Para lesstof VB.

5SportParachutistjanuari 2005

/ / g

DOOR REDACTIE

DOOR YVONNE KARSTENS

6 SportParachutist januari 2005

DOOR JARNO CORDIA FOTO DOOR PERRY TROWBRIDGE (AKA SCARY PERRY

SPRI

NGST

OFDeze keer onder zijn nieuwe naam, meerpara-gerelateerd: overshoot. En bijzondertoepasselijk: ~shoot: erop los schieten,over~: er flink tegenaan, (te) veel? Ennatuurlijk de bekende overshoot als in dewat minder succesvolle landing, want diezullen er ongetwijfeld ook tussen zitten!

Een pittig gesprek van onze correspondent(naam bij de redactie bekend) om misstan-den aan de kaak te stellen, gespreksstof opte leveren of aan te zetten tot nadenken. Deintroductie in de vorige SP is geruisloos ver-lopen, deze keer hopen we dat het wat meerstof doet opwaaien. Deze twijfelachtige eervalt te beurt aan … <tromgeroffel> … descheidsrechtersgroep.

Wie zijn die scheidsrechters eigenlijk? Vol-gens mij hebben ze zo’n beetje dezelfde sta-tus als leraren. Als je het kunt ga je het doen,als je het niet kunt ga je het onderwijzen ensnap je het helemaal niet dan ga je anderenbeoordelen.Het ligt in de aard der mens ontevreden tezijn. Het is de ontegensprekelijke aard vanspringers om altijd wel iets te zeiken te heb-ben. Of het nu de wind is, de locatie of hetprijzengeld. Als we maar kunnen zeiken. En

aangezien je dat niet op je maatje doet, doeje dat op een scheidsrechter.Het schijnt onlangs gesuggereerd te zijn dathet PA-kussen op de NKP te klein was. Ik hebdit even nagemeten, maar dat moet op eenvergissing gebaseerd zijn. Wat mij tevens terore is gekomen en wat me meer zorgenbaart, is de windmeter op de NKP. Veel testroef, dus teveel wind om een goede (WK-selectie) prestatie neer te zetten. Via viahoor je weer dat is toegegeven dat het dingondeugdelijk functioneerde. De vraag dringtzich op hoe zo’n ding geijkt wordt en wie erverantwoordelijk voor is dat die spullengoed functioneren… En als zeiken niet helpt, ga je klagen. Eerstonderling, dan bij de officiële instanties. Descheidsrechtersgroep krijgt een mail, desportcommissie een brief, langzamerhandvind je je weg naar boven tot aan het afde-lingsbestuur toe. En het resultaat? Het afde-lingsbestuur verwijst terug naar de sport-commissie en de sportcommissie… diehoudt toch vast aan die luizige Nederlandseselectiewedstrijden. Waarom laten ze inter-nationaal hoog aangeschreven wedstrijdenniet toe als selectie? Je kunt nergens heenmet je frustratie, je hebt een legitieme issueen er gebeurt he-le-maal niets mee.

Door te stoppen met wedstrijdspringen pestje alleen jezelf. De enige mogelijkheid lijktlekker je eigen wedstrijden springen buitenNederland. Maar geen WK, want daarvoormoet je door de gewelddadige selectiewed-strijden en bijbehorende scheidsrechters-groep heen.Misschien, echt heel misschien, als het dantriest leeg wordt op de selectiewedstrijdenen de weinige deelnemers automatisch win-naar worden, dan pas snapt de Baas (wie isdat eigenlijk?!) misschien hoe slecht zijnorganisatie eigenlijk functioneert… Het probleem beperkt zich niet tot eenbepaald discipline. PA heeft al in het voet-licht gestaan, in Canopy Formation is deopkomst al enige jaren euhm ... is beperkthet woord dat ik zoek? Freestyle deelnemersscoren in Nederland consequent lager danop internationale wedstrijden. En in Forma-tion Skydiving zie je steeds dezelfde teamstussen de busts doormazzelen omdat descheidsrechtersgroep niet weet hoe deblocks beoordeeld moeten worden. In hetswoopen kunnen wereldrecords niet geldigverklaard worden omdat er geen gekwalifi-ceerde scheidsrechters aanwezig zijn.Hoe is het mogelijk dat scheidsrechters erniet voor kunnen zorgen dat springers ondereerlijke omstandigheden hun ding kunnendoen? Ze beseffen niet wat de prestatie voordeelnemers betekent en hoe zeer eenonkundige beoordeling de sporter kanfrustreren.

Deze foto werd gemaakt boven Eloy Arizonaop de Birdman Boogie, vlak voor het dockenvan een Birdman en een Parachute.De Chute is een XAOS 21 (21 sq ft), en wordtgevlogen door Jeff Provenzano van TeamXAOS. Gedurende de hele sprong werd er opcentimeters afstand van elkaar gevlogen. Deman die in zijn wingsuit aan komt vliegenvoor het docken is Chris Martin.

Chris Martin is enkele sprongen later helaasoverleden toen hij met de XAOS 21 vloog enin een spin raakte. Hij verloor hierbij hetbewustzijn, helaas met fatale gevolgen.

Wat staat erop: alle wedstrijdfilmpjes, een overall-film, eendon’t-do-this filmpje, fotocompilatie, het nederlands recorden de meeste wedstrijdscores. Wat kost ie: 25 euro.Hoe kom ik eraan: vraag Saskia Zegwaardsaskia@12000ft.com) of Henny Wiggers (henny@paras-hoot.nl). Meer info op www.euroswoop.com/dutch.

Overshoot...

Oud en Nieuw kortingSpringers met het kleinere budget,goed opgelet. 2K Composites geefttot enmet 31 januari 2005 10% korting op camerahelm Glass Fibre FF2!

Check de website www.2kcomposites.com.

Dutch Swooping Tour 2004 DVD

Nieuwe bestuursleden voor de ENPCTijdens de Bijzondere Ledenvergadering d.d. 19 november jl.is er een nieuwe penningmeester en een nieuwe secretarisgekozen. Te weten dhr. F. Ketelaars en dhr. H. Verschuren. Hetbestuur bestaat uit:

Johan de Pijper voorzitterFred Ketelaars penningmeesterHans Verschuren secretaris

p p g / / g

Voor de uitbreiding van de scheidsrechtersgroep zijn we opzoek naar enthousiaste mensen die met een leuke groep col-lega’s willen meehelpen om wedstrijdspringen in Nederlandmogelijk te houden. De scheidsrechtersgroep biedt een inte-ressante opleiding met stagemogelijkheden bij veel verschil-lende wedstrijden naar keuze. Wij zijn op zoek naar mensendie springen, gesprongen hebben of op een andere manieraffiniteit hebben met de sport.Voor de laatste twee groepen isdit de ideale manier om bij het springen betrokken te blijven.Wil je meer lezen over het doen en laten van de scheids-rechters, lees dan eens SP-5 uit 2003 op pagina 14 (eventueel

te bestellen via HBP 070-3143600of knvvlpa@xs4all.nl). Lijkt hetje leuk om de scheidsrech-tersgroep te komen versterken,of wil je meer informatie, neem dan contact op met Igor van Aperen (igor.sky@wanadoo.nl) ofJudith Mogendorff ( jm.mogen-dorff@chello.nl).

DOOR ANNELOES MAIJDOOR HBP

DOOR KARIN VOS

Waar hebben we het nou eigenlijk over?Als je mensen hoort praten over formatie-springen kun je hieruit opmaken dat er welheel veel categorieën zijn waaraan je kuntdeelnemen. Je hebt bijvoorbeeld intermedi-ate, nationaal, internationaal en FAI. Om hetallemaal nog ingewikkelder te maken wordtmet nationaal soms de categorie bedoeldmet een beperkte dive pool en soms de cate-gorie met de volledige dive pool.In feite zijn er slechts twee categorieën diemet verschillende namen aangeduid kun-nen worden. Deze categorieën zijn nationaalen internationaal. Teams die deelnemen aan

de nationale categorie doen de formaties uitde intermediate dive pool. Dit zijn alle ran-dom figuren en blocks 2, 4, 6, 7, 8, 9, 19 en 21.De teams die deelnemen aan de internatio-nale categorie springen de formaties uit devolledige dive pool van de FAI competitionrules. Deze wordt ook wel de nationale divepool genoemd.Kort samengevat kennen we de nationalecategorie die gebruik maakt van de interme-diate dive pool en de internationale catego-rie die gebruik maken van de nationale of deFAI dive pool.

Op een dag in oktoberontving ik foto’s en eenberichtje van ene Wilcouit Hoogeveen. Hij schreefal van kleins af aan gek tezijn op alles wat met sky-diven te maken heeft.Maar dat het door (finan-ciële) omstandighedenniet voor hem weggelegdis om zelf te beginnen. In plaats daarvan spaart Wilco alleswat met onze sport te maken heeft. En dat gaat verder dan jedenkt! Onlangs heeft Wilco namelijk een stukje kunst latenaan brengen op zijn arm: een uniek panorama naar eigenontwerp. Het zetten duurde 30 uur in een periode van onge-veer een half jaar. In deze 6 maanden groeide het ontwerp.En aangezien Wilco een abonnement op de SP heeft, wildehij ook eens bijdragen in de kopij!

Uniek!

Vacatures…

LoïsWij willen Rien en Heleenvan Duren-Huisman vanharte feliciteren metde geboorte van jullie dochter Loïs, geboren op26 november 2005.

p p g / / g

8 SportParachutist januari 2005

DOOR MARLIES WELLING

DOOR HENK POST

Komkommertijd?!?Voor jullie misschien, maar voor deze para niet. Weliswaarminder uit een vliegtuig jumpen, maar ik ben een paarmaanden geleden in het “diepe” gesprongen met een oplei-ding tot operatie assistent.Niet rustig aan doen, kei- en keihard door werken. Wat krijgik nu weer voor mijn kiezen? Waar heb ik nu weer voor geko-zen? Moet je dit wel weten of niet? Veel leren, opschrijven, tentamens en examens, colleges,beetje praktijk, veel theorie, tussenuren, overuren, pauzes,broodtrommels en mandarijnen. Geen chutes, lijnen, circuits,winterspullen, helmen, handschoenen, winterboogies endergelijke. Dat staat even op een laag pitje.Aangezien prioriteiten stellen belangrijk is, heb ik ook eenmoeilijke ( en pijnlijke) beslissing moeten nemen; ik ga stop-pen met schrijven voor de Sport Parachutist...Dit vind ik erg jammer, omdat ik het al 2 jaar met veel plezierdoe, maar het wordt gewoon net iets te veel.

Ik ga wel gewoon door met springen wanneer iktijd heb, misschien stuur ik af en toe nog wel eenswat in naar de SP en wellicht kan ik het over eentijdje weer oppakken als ik dan weer meer tijd heb.Ik bedank iedereen van de redactie waar ik deafgelopen 2 jaar mee heb samengewerkt voor degezellige avonden en de samenwerking. Ook wil ikjullie ( alle para’s) bedanken voor de vele leukereacties op mijn stukjes. Misschien tot ziens en ishet niet op papier, dan wel ergens in de lucht!

Blue skies en voorzichtig met landen…

AFF Jumpmaster opleiding en examen 2005De AFF-opleiding en het examen 2005 voor jumpmasters zal plaatsvinden op Para-centrum Texel. De grondopleiding is in het weekend van 23 en 24 april. De kosten vande opleiding zijn 300 euro. De opleiding bestaat uit twee dagen grondopleidingwaarin alle aspecten van AFF en het examen worden behandeld. Na de grondop-leiding is het de bedoeling dat men twee dagen gaat springen met één van de examinatoren. Tijdens de praktijkdagen wordt er met maximaal twee kandidatengesprongen. De kosten van de oefensprongen zijn niet inbegrepen in het cursusgeld.Het examen is van maandag 27 juni t/m vrijdag 1 juli.Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Henk Postvia e-mail hepofun@planet.nl

SPRI

NGST

OF

Het leven is net parachutespringen...Vrije val is alleen leuk omdat je weet dat er een eind aan komt; je parachutegaat open, je krijgt een dreun, de wereld staat weer rechtop, en je landt op jepootjes. Misschien kom je een keer in een hoop stront of een sloot terecht, enin het uiterste geval moet je op de reserve vertrouwen. Maar aan het eind sta je weer met beide benen op de grond en dan leef je nog lang en gelukkig.De moraal van het verhaal: het leven is net parachutespringen... Ik ga deredactie van de SP verlaten, dus wil ik de redactieleden graag bedanken voorde gezellige vergaderingen en efficiënte samenwerking. Ik vind het erg leukom de metamorfose van het blad naar fullcolour en nieuwe opzet meege-maakt te hebben en ben ervan overtuigd dat die positieve trend wordt vast-gehouden. Ik zal vanaf nu weer meer in de lucht te vinden zijn; blue skies!

DOOR KIKE BEINTEMA

Eigenlijk al een vermelding in de vorigeSP waard maar toen was er niet voldoen-de ruimte om deze foto te plaatsen.Opnieuw een para-minded huwelijk,zowel in de uitnodiging als bij debedankjes kwam onze sport in beeld!Joannitha Li en Richard Hut trouwden op 5 oktober jl. Alle para-beertjes(vervaardigd door de bruid) vormden eenunieke CRW-formatie, zoals nooit eerdervertoond in paraspringend Nederland (ofdaarbuiten!). Samen met Jan van Veen,Jasper Kremer en Cengo Ulusan,de overi-ge leden vanTeam Turbulence (waarvanJoannitha deel uitmaakt), wil de redactiehen van harte feliciteren.

p p g / / g

041107_BF_Ins_A4_E 17.11.2004 13:05 Uhr Seite 1

Probedruck

C M Y CM MY CY CMY K

BodyFlyingww

w. .co

m

BIGGERFASTER

WIDER

ideal for coaching

38% m

ore space

... highspeed

Wall-to-w

all wind extention

from 7,7m

2 to 10,6m2

and more hp

BOO

K YOUR

SLOT...

AIRODIUM

AG, O

berglatterstr. 35,

CH-8153 Rümlang�Switzerland

For booking information:

Tel.: +41 (0)1 817 02 09

Fax: +41 (0)1 817 03 84

Mail: info@

bodyflying.ch

ww

w.bodyflying.com

as from Feb.NEW

2005

2005

coaches, packers en instructeurs on-line te boeken

2005

S MBIOSISSUITS

....wenst heel springend nederland

prettige feestdagen en een bruisend 2005 toe!

29 t/m 31 juli Dé Swoop Meet van Nederland, met vele

internationale toppers en U$ 10.000 aan prijzengeld !

26 t/m 28 juli Swoop seminars en coaching

Door het PD Factory Canopy Piloting Team

16 t/m 18 september

Met nederlands clubkampioenschap! Wie onttroont de Zwitserse Mountain Skydivers

en het Rotterdamse R-Fource 10 ?

3 t/m 7 augustus

Met BabyLon, The Flyboyz, "Freeflykiwi" Wendy Smith en Marco en Gigi. Uiteraard zijnonze eigen nederlandse toppers waaronder

Erwin B, Koos van Empel en Peter Leemeijer ook van de partij.

....wenst heel springend nederland

prettige feestdagen en een bruisend 2005 toe!

29 april t/m 1 mei Neerlands enige traditionele seizoensopener !

Met FF en FS organisers, 2 Cessna-208 Caravans, gratis ontbijtbuffet, après-jump drinks

en snacks en nog veel meer ..........

en

Invitational Formation Skills Camps *

Freefly Skills Camps *

Canopy Piloting School *

* data volgt To zi ns n 005 !

t e i 2Tot ziens in 2005 !

/ / g

DOOR ROEL ROELOFFZEN

EVENEMENTEN

World Games 2005 en Olympische Spelen 20xx ?!De World Games komen er weer aan. En met de wijzigingen in de organisatie en selectieregels van de World Games en de Olympische Spelen wordt de discussie over parachutespringen als Olympische sport weer actueel.Met de nieuwe regels blijft parachutespringen in de running om Olympische sport te worden. Spannend? Mis-schien. Realistisch?! Waarom niet? Kunnen we ons geld niet beter besteden? Misschien, maar dit is serieus belangrijk en niet alleen omdat een paar BoBo’s die denken dat we een echte sport beoefenen dat vinden. Om in de Olympische League mee te kunnen spelen moeten we uit het stigmatiserende verdomhoekje van daredevil tijdverdrijf zien te komen. En let’s face it: wie van ons is er nou nog een daredevil? Iedereen die net begonnen is met springen! Want zodra we 100 sprongen hebben en HI zijn, treedt de berusting in en denken we dat we er zijn. Iets te hard lachend roepen we op vrijdagavond aan de bar tegen de collega’s die het nog willen horen dat we er “van het weekend nog een paar sprongetjes uit drukken”. Maar ik dwaal af. Als we meer geaccepteerd zijn als serieuze sport en meer aanhang in bredere beleidskring krijgen, kunnen we eindelijk een weerwoord bieden tegen rare overheidsregelingen en steeds strengere milieuregels.Bedenk je eens wat er gebeurt en welke ambtenaar op zijn kloten krijgt als de vliegbewegingen vol zitten of het vliegtuig meer geluid produceert dan een natte scheet en daardoor kan het Olympische team niet trainen en daarmee komt de uitzending (in eigen land?) van de Nederlandse ploeg in gevaar. Daar willen ze niet verant-woordelijk voor zijn!

Teuge Tulip Trophy; Van 6-8 mei 2005 vindt de internationale PA-wedstrijd weer op Teuge plaats. Je kunt individu-eel mee doen maar ook in teamverband (5 personen). Kosten 150 euro per persoon of 700 euro voor een team.In de dagen voor de wedstrijd (2-5 mei) is er trainingsmogelijkheid o.l.v. een internationale coach. Opgeven of meer info bij harm@para-teuge.nl.

Bluebytes Hallo Freestylers en FreeflyersNa het succes van vorig jaar gaat de SpeedyLee FS en FF school in 2005 weer twee weken naar Lapalisse. Je kunt je nu opgeven voor een week skillcamp onder begeleiding van Peter Leeme-ijer. De planning is dat we twee weken in mei gaan . De eerste week loopt van 8 Mei tot 14 Mei, de tweede week loopt van 15 Mei tot 21 Mei. Deze weken zijn ideaal om je skills te verhogen, waar je de rest van het seizoen wat aan hebt. De bedoeling is dat we per dag twee 1op1 sprongen gaan maken (totaal 10 per week) en dat je daarnaast ook nog een paar trainingssprongen maakt met de juiste oefening erin. Dit kan zijn: freestyle, zitvliegen, headdown, videowerk (bv. voor teams die zich aanmelden), enz. Je wordt de hele dag gebriefd en gedebriefd m.b.v. de gemaakte videobeelden. ‘s Avonds houden we een debriefing met z`n allen, zodat we elkaars video’s kunnen bekijken en ook daarvan kunnen leren.Op het centrum zijn de meeste faciliteiten gratis, zoals kamperen en douchen. Er is een restau-rant waar je de hele dag kan eten en eventueel zijn er ook kamers te huur.Over de sprongprijs ben ik nog aan het onderhandelen, maar dit komt waarschijnlijk neer op € 20 per slot. De kosten voor 1 week skillcamp bedragen € 400.00 excl. je jumptickets. Van dit bedrag dien je € 50 bij inschrijving te betalen. Laat even weten of je interesse hebt en of je je wil inschrijven, want alleen de eerste acht kun-nen mee. Voor meer info en voor inschrijvingen kun je terecht bij p_leemeyer@hotmail.com of tel. 06-46335849

www.parachute.nlDe site van de afdeling parachutesprin-gen wordt vernieuwd. Niet alleen de lay-out zal aangepast worden, maar ook de structuur en de functionaliteit. Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van parachutespringen, kun je deze nu al lezen onder “nieuws”. HBP probeert iedere week minimaal twee nieuwtjes op de site te zetten. Als je zelf iets wilt aankondigen of vertellen, dan kun je dit doen door een mail te sturen naar HBP.

www.euroswooop.com/dutch/.Op deze site vind je alle informatie rond-om de Nederlandse swoopevenementen. www.euroswooop.com/dutch/. Voor de wat meer internationaal geinteresseer-de swoopers is er http://www.euros-wooop.com/index_files/slide0001.ht

www.thebartman.netwww.thebartman.net is de nieuwe site van Bart Buijs. Bart is onlangs naar de USA verhuisd om daar zijn geluk te beproeven en van zijn hobby zijn werk te maken. Zelf schrijft hij over zijn site “Ik ga proberen om via mijn website mensen te vertellen en te laten zien hoe mooi parachutespringen kan zijn. Ook laat ik via de site weten waar ik ben en wat ik aan het doen ben of heb gedaan”

Winterse foto’sOp de site van Parachute.nl heeft onlangs een oproep gestaan om je mooie winter- c.q. kerstplaat toe te sturen. De KNVvL, afdeling para, stuurt nl. ieder jaar kerstkaartjes met een toepasselijke foto naar de diverse relaties. Helaas was de inzen-ding niet groots, maar hetgeen inge-zonden is, is zeker de moeite en een prijs waard.

De eerste prijs gaat naar Martijn van Dam die als Kerstman onder de vleugel van een vliegtuig hangt. Dat gaat tegenwoordig niet meer met een arreslee…De tweede prijs gaat naar René van der Heijden. Een mooie winterse plaat. Het komt niet vaak voor dat het zo wit is in Nederland. Bever Zwerfsport heeft voor de prijzen gezorgd. Er wordt een warme Fleece trui afgeleverd bij Martijn van Dam. René van der Heijden ontvangt Windstop Fleece handschoenen. Beide winnaars zitten er dus warmpjes bij tijdens de koude dagen! Let op, volgend jaar heeft de KNVvL afdeling Para vast weer een foto voor hun kaart nodig. Je hebt nu dus een hele winter voor je om mooie winterplaatjes te schieten. Succes alvast!Eventuele inzendingen: knvvlpa@xs4all.nl

DOOR PETER LEEMEYER

11SportParachutistjanuari 2005

DOOR FREDERIQUE VAN DER HILST KARREWIJ FOTO'S SASKIA ZEGWAARD

SP01_11.indd 11 12/19/04 22:24:39

We gaan springen, en 8-mannen staan omgehangen op het vliegtuig te wachten. Ik ken het vliegveld niet. Wat doet dat Heras-hekwerk hier toch om dat veld heen?

Ik hoor iets, dat is toch geen vliegtuig? Het ziet eruit als iets de tijd van de gebroeders Wright. Houten vleugels met zeildoek? Een soort badkuip eronder… Hmmm, de lostrillende onderdelen maken meer herrie dan demotor (met houten prop).

Het gevaarte landt en taxiet naar ons toe. We stappen via de tailgate binnen.Het ziet eruit als een soort kuip gevuld met een picknick- tafel. Iedereen gaatop de bankjes zitten en ik doe mee alsof ik nooit anders heb gedaan. Waarben ik nu weer beland?

Take-off. Het vliegtuig “versnelt” als een brommer. De springers beginnen als een georchestreerde bende marionetten verschillende kanten op te hangen, klaarblijkelijk in een poging het gewicht optimaal te verdelen.

Het lijkt erop dat we starten van Schiphol, want er komt geen einde aan die start. Ik kijk om door de cockpit en zie het Heras-hekwerk wel heeeel groot worden… BOEM! ●

I had a dream…

I had a dream…

p j / / g

13

1. SOFT LINKSSoft links gebruik je in plaats van metalen linksvoor je main en reserve parachute. Soft links zijnsterker, nemen minder ruimte in, zijn makkelij-ker met (de)monteren en kunnen de grommetsvan je slider niet beschadigen.

2. DRIERINGFlex de drieringen regelmatig (elke maand bij-voorbeeld) om ervoor te zorgen dat ze zich niet"zetten" en bij een cutaway eventueel blijvenhangen.

3. MAINLOOPVervang de main loop vroegtijdig en dikwijls.Maak hem van een dusdanige lengte dat desluitpin er strak inzit. Gebruik een ringetje watdik genoeg is zodat het niet buigt bij het sluitenvan de container.

4. KILL LINE PILOTGebruik, als het kan, een kill-line pilot ongeachtwat voor parachute je hebt. Controleer de lengtevan de kill- line elke maand. De kill line moet eenbeetje slack hebben als hij helemaal "gecocked"is en de bridle strak staat.

5.TWISTHaal na elke sprong de twist uit je stuurlijnen(als dat niet lukt dan tenminste een maal aanhet einde van de springdag)

6. NO VELCROGebruik velcro-less stuurtoggles en risers. Velcromoet je elke 100 a 200 sprongen vervangen, hetbeschadigt de lijnen, de risers en verder alleswaar het mee in contact komt.

7. ELASTIEKJESGebruik de juiste maat elastiekjes of tube stoes.Sla ze liever niet dubbel om een stow heen.

9. COCK ITCock de kill- line pilot minstens twee keer. Aller-eerst als je je chute klaarlegt om te vouwen,maar tenminste als hij in een worstje ligt enspan hem nog even aan voordat je je chute in debag stopt.

10. ZON LICHT ENZOHou je materiaal zoveel mogelijk uit de zon. Ver-vang velcro elke 100-200 sprongen en sommigeriggers raden aan om extra op smalle risers teletten. Ze adviseren zelfs om ze in principe elke500 sprongen te vervangen.

11. LIJNTRIMTerwijl je je main vouwt, kun je meteen je lijntrim checken. Doe dat regelmatig (als je springtbijvoorbeeld 1 keer per maand).

MATERIAAL TIPS

13SportParachutistjanuari 2005

DOOR TREES VAN MIERLO

EEN ZORGELOOS 2005Aan het eind van deze serie materiaal tipszet ik de 11 belangrijkste onderhoud en rig-ging tips nog even voor je op een rij. Jehoudt zo je eigen materiaal in top conditieen bespaart jezelf een heleboel ergernisen hoge kosten. Ik wens je - zeker voor watbetreft je materiaal- een zorgeloos 2005toe! Meer info over materiaal vind je opwww.parachutecase.nl/prikbord/SP.html

8. RELEASEMaak de release kabels elke maand schoon metsilicone spray om de trekkracht van het afwer-pen laag te houden. Inspecteer ze dan meteen of er kinken inzitten, de precieze lengte van derelease kabels luistert nauw.

p j / / g

DOOR WENDY BEEKMAN, #20 FOTO’S GUSTAVO CABANA (EN EENTJE DOOR VINCENT VAN LAETHEM!)

Zaterdag 29 septemberHet is weekend en we moeten om 05:30 uur op. Iets klopt er niet. Of toch wel: we gaan naar Empuria!

Na een voorspoedige reis ons luxe appartement op Maurici Parc betrokken en lekker zelf gekookt.

Zondag 30 septemberAls ik (uiteindelijk) wakker wordt, hoor ik buiten de Tramontana. Daarom ‘s middags pas naar het cen-

trum voor het nodige papierwerk en bepaling van de wingload. Ik moet extra linkjes op mijn ach-

terste risers. HUH?? s’Avonds met onze buren Caren en Tom uit eten geweest.

Maandag 1 oktoberOp de DZ is het een drukte van zenuwachtige mensen. De wind is er zowat uit, maar de bombers

vliegen af en aan voor een bosbrand verderop. Rond vieren gaan de eerste windspringers (eh sorry:

vrije vallers) omhoog. Ze lopen langs de tribune waar wij zitten en worden bemoedigend toege-

juicht.

Dinsdag 2 oktoberHehe, we gaan springen. Ik sluit voor het eerst in mijn leven een 9-way diamond, omdat nummer

9 uit beeld was. Luid gejuich voor mij tijdens de debrief! Volgende sprong was ik de stinger aan

de 9-way diamond. Nu klonk het woord “COMPLETE” gevolgd door een “STARBUST” voor het eerst in

mijn oren! Wauw, wat een dag. De volgende twee sprongen was de kracht bij mij weg. CF vanaf

12000 ft is topsport.

Woensdag 3 oktoberDe eerste vrouwendag is begonnen. Nadat de eerste diamond omhoog is geweest, gaan we voor een

6-way uit de PORTER. Na een vrije val die duidelijk te lang is voor een CF-er wacht ik mijn kans af voor

positie nummer 5. Sarah-Jane (nr 6) is op 2 cm afstand als we gaan afbreken. Beneden gekomen krijg

ik mijn Divanummer #20. Doordat de bewolking komt opzetten wordt er verder gecanceld voor van-

daag. Het is de verjaardag van Gauda en deze wordt met de hele groep in een restaurant gevierd. Erg

lekker en supergezellig.

Donderdag 4 oktoberAl voordat ik wakker word, ben ik zenuwachtig. Nergens voor nodig,

want een privé-vliegtuig dat opstijgt verdwijnt meteen in de bewolking na take-off! De sfeer is goed en de

heren gaan andermaal op de weegschaal. Rond 13:00 uur gaan we met 9en omhoog. Er hangen er maar 6. De

volgende maar met 10 omhoog (Voorgaande lukte allemaal niet echt, dus dan moet je groter?!) De eerste

minuten (van de sprong) is het niets, totdat er opnieuw met de opbouw wordt begonnen. Alle plekjes wor-

den gevuld en na “COMPLETE” volgt er een luid gejuich. Het record is een feit! Hierna doen we nog een poging

met 14 dames, maar je kunt merken dat er nieuwen bij gekomen zijn. Veel onrust en ook ik doe flinke pogin-

gen om de formatie te bombarderen. Maria roept op een gegeven moment: “Calm down”. We besluiten te

stoppen want de concentratie is ver te zoeken.

Vrijdag 5 oktoberDeze dag schrijven we maar niet op. We beginnen weer laat en gaan 3 maal met 14 vrouwen omhoog. We

hebben iets nieuws: met z’n allen met de helmen op in een cirkel gaan staan. Iemand roept “STANBY” en de rest:

“SOFT DOCKINGS”. Daarna butsen we met onze koppen tegen elkaar. Leuk voor de groepsbuilding maar echte resultaten blijven uit. De

vrouwen die nog willen springen beproeven hun geluk bij o.a de mannengroep. Dit was achteraf geen goed idee: twee koepels weg en

snijwonden aan de benen van Renate. Tot overmaat van ramp horen we dat ons record 19 jaar geleden al door Françaises is gevlogen!

Zaterdag 6 oktoberOm 11:00 uur komen we bij elkaar. Cheryl geeft ons slipjes die we op allerlei manie-

ren opzetten. Leuke foto’s worden er gemaakt. Na twee niet gelukte sprongen gaan

we nog eenmaal omhoog om een plane van 13 te maken. Ook dit blijkt niet succes-

vol. Als afsluiting hebben we een diner waarbij er spoken onder de tafels zitten en

prijzen van de competities worden uitgedeeld. Ook worden wij naar voren gehaald

omdat we “de grootste damesformatie boven Spanje” hebben gevlogen.

Dit is voor mij een leuke en leerzame week geweest.

Dagboekvan een Diva

14 SportParachutist januari 2005

p / / g

KORT PORTRET

16 SportParachutist januari 2005

VOLLEDIGE NAAM JEAN LOUIS BECKER

GEBOORTEDATUM 13-06-1967

EERSTE SPRONG 26-06-1994

EERSTE CAMERASPRONG BASE! 21-06-1999

TOTAAL AANTAL SPRONGEN + 1400

DOOR MARLEIS WELLING

“Ghostrider, sneller dan een Hercules”Jean Louis Becker woont in Ouderkerk aan de Amstel, een dorpje tegen Amsterdam aan. Vreemd, 5 minuten van de metropool maar heel erg rus-tig, zodat ik mooi een interview kan houden met onze enige echte J-Lo! Voor alle duidelijkheid; J-Lo is niet Jennifer Lopez ( sorry heren) maar Jean Louis is zo’n mond vol, dat hij al gauw deze bijnaam kreeg.

Jean Louis Becker filmt graag en speelt ook graag in (korte) films mee die betrekking hebben met het springen. Zoals bijvoorbeeld de videofilm voor de springweek van Paraclub Flevo in 2003. “The matrix” was het onder-werp en Jean Louis was ‘Agent’, iets wat hij in het dagelijks leven ook doet: brigadier in Amsterdam. Ook is hij bekend van “The Ghostrider”, een film-pje waar J-Lo zijn grootste passies in het springen uitbeeldt: filmen (en dan met name de kwaliteit hiervan duidelijk naar voren brengen) en Birdman-nen, wat nog steeds zijn grootste uitdaging is.

Het begon allemaal in een skiwinkel in 1985 waar Jean Louis stage liep. Bob Drayer werkte daar ook en die maakte J-Lo helemaal gek van het springen; dat wilde hij ook! Het heeft even geduurd voor hij de sprong waagde, maar in 1994 begint hij static line op Flevo, waar hij Bob weer tegen het lijf loopt. Zijn 7de sprong was een vrije val en zo begon Jean Louis zijn carrière in het springwereldje.

Jean Louis heeft veel gesprongen voor tv, zoals voor ‘Wedden Dat’ met de weddenschap dat hij tussen 2 ballonnen wasgoed van de lijn kon halen binnen 4 minuten. Het moest mislukken, maar toch een handtekening in zijn logboek van Reinout Oerlemans en Claudia Schiffer! Dezelfde wed-denschap kwam ook op de Belgische tv wat hem een handtekening van Koen Wouters en Brigitte Wilson opleverde. Ook aan het wereldrecord ballonspringen 2003 ( 20 man tegelijk eruit) deed hij mee en met een aantal BASEsprongen kwam hij ook op televisie, zoals zijn allerlaatste van 3 jaar geleden. In Maleisië sprong hij van de Petronas Twin Towers maar bij het openen kreeg hij een off-heading en 3 slagen lijntwist. Jean Louis vloog tegen het gebouw aan maar was nog wel bij kennis om terug te sturen. Hij landde daarna naast het gebouw en kon het gelukkig nog allemaal navertellen.

Jean Louis denkt liever terug aan sprongen die hij bijvoorbeeld boven Amsterdam gemaakt heeft, toen Koos van Empel een Notam kon regelen. Het is geweldig als je (legaal) op het museumplein mag landen, midden in de hoofdstad! Wat hem ook erg bijblijft is zijn exa-men voor Tandemmaster op Texel. Samen met zijn vriendin Debbie maakte hij een prima sprong en kreeg zo zijn papieren.

Jean Louis is een van de 2 Birdman instructeurs in Nederland zodat hij 1 op 1 opleidingen kan geven of, als je al bezig bent, tips en aandachtspunten. Hij begon met Birdmannen uit een ballon, maar hij vertelt mij dat het uit een Hercules vele malen leuker is! De Hercules-boogie 2004 was voor hem helemaal het einde. Goede springers, veel V-bird formaties gevlogen en de sfeer was helemaal top. Dit heeft meer indruk op J-Lo gemaakt dan het record 27 man birdmanspringen in 2002, wat ook heel bijzonder was, maar in 2006 gaat hij zeker weer naar Zweden.

Jean Louis heeft heel wat gedaan op springgebied; met een lier, achter een boot, para-penten, BASE, Birdman, camerawerk, tandemspringen en in principe ook alle disiplines behalve stijl en skysurfen. Volgend jaar wat meer swoopen en verder blijft Birdmannen in de picture. Ook heeft hij af en toe tijd voor Kite-surfen, zijn hobby naast het springen.

Voor Nederland is J-Lo Sonic Dealer en verkoopt hij skydive-kleding. Ook het film- foto- en camerawerk wil hij uitbreiden en daarom heeft hij nu samen met Christian Waard en Jarno Cordia “Airrebels” opgezet, een audiovisueel bedrijf. Ik vermoed dat we nog veel van Jean Louis en zijn vrienden gaan horen en met name zien. Succes met het bedrijf en met Birdmannen en als ik genoeg sprongen heb, dan klop ik wel een keer aan om wat pinguïnlessen te nemen!

Max in de jaren 70

Jean

Loui

s Bec

ker “Ghostrider, sneller dan een Hercules”

Brad Gayo boven Teuge

Ballonexit van Niels Verhoef, Marius Poll en Jarno Cordia

Basesprong Extreme Games Voss in Noorwegen

SP05_16_17+.indd 16 18-12-2004 16:41:48

DOOR MARLEIS WELLING

“Ghostrider, sneller dan een Hercules”“Ghostrider, sneller dan een Hercules”

17januari 2005 SportParachutist

Birdman-sunsetjump op de Hercules Boogie 2004 met Jarno Cordia. Foto: Niels Verhoef. Exit van Bob Drayer uit PH-ANI boven Flevo

“Birdmans best at Herculesboogie”

Vriendin Debbie boven Empuriabrava met Jean Pol Lintendo

Exit van Martijn Moorrees uit PH-ANI boven Flevo

Zelfportret met voetstatief

Tandemsprong van Koos van Empel boven Amsterdam

SP05_16_17+.indd 17 18-12-2004 16:42:10

18 SportParachutist januari 2005

Go Fast Dutch 100 !DOOR ROEL ROELOFFZEN FOTO'S EDWARD BLAAUW EN LEO DE BRUIN

De dagen voor het record komen de gebeur-tenissen in een stroomversnelling. De tweede Herc komt met schade terug van een missie en is niet beschikbaar voor de recordpoging. De Luchtmacht stelt een Fokker 60 beschikbaar. Divedesign en website worden aangepast. Toen kwam het bericht door dat de Hercules er alleen op vrijdag zou zijn. De geplande vlucht naar het Midden-Oosten werd een dag later echter geannuleerd. Mooi, gewoon door zoals gepland. Maandagmorgen werd plots bekend dat de F-60 maar tot 10.000 ft kon gaan. Bij vluchten boven de 13000 ft moet de beman-ning, inclusief de loadmaster bij de deur, op 10.000 ft aan de zuurstof. De F-60 heeft voor de loadmaster deze voorziening niet zodat de F-60 moest afvallen. Er wordt geprobeerd allerlei portable zuurstofsystemen te regelen maar aangezien deze niet “luchtmacht gecer-tificeerd” zijn, vormt dat geen oplossing.

De organisatie moet grijze haren (inderdaad) hebben gekregen van de ontwikkelingen en opeenvolgende communicatieve, organisato-rische en springtechnische aanpassingen. Uit-eindelijk is de Dag daar. Ter plekke wordt de aan het vliegtuig aangepaste formatie uiteen-gezet. De originele reservespringers moesten teleurgesteld worden en een aantal originele 100-man-deelnemers worden (popelende…) reserves voor de 78 man.

Het indrukwekkende logistieke systeem wordt door stand-up comedian in spé Kapt. Joost Luysterburg in een fantastische briefing uiteengezet. Na de dirtdive reizen we af naar het onderkomen in de verderop gelegen (1 uur met de bus) landmachtkazerne waar we zul-len slapen en drinken (niet in deze volgorde).

We zijn net op tijd om ons te verbazen over de barprijzen (een plate bier voor 5,50) en slui-tingstijd (of we het etablissement maar willen verlaten).

Half zes, de tweede (!) wekker gaat af, al snel gevolgd door TL licht. Agh my friggin’ head… Snel wachten op het ontbijt (ontbijtzaal gaat een half uurtje later open dan voorzien en het is best fris in het Hoge Noorden om O zeshon-derd in de buitenlucht…). Tijdens de opfris-dirtdive voor onze privé-hangaar arriveert de Herc. Goehoed! Al snel gaan we omhoog

In het diepste geheim werden begin dit jaar plannen gesmeed om het record “Formatie- springen” scherper te stellen: 100 man (m/v). Na een gedegen voorbereiding werden de plannen naar buiten gebracht. De kandidaatrecordhouders werken zich de formatie in en leren de info die op de website gepubliceerd werd uit het hoofd. (vliegtuigen – 2x Hercules C-130, formatie, slots, vliegtuigindeling, separatieplan, etc.) What could possi-bly go wrong?

SP01_18_19.indd 18 18-12-2004 16:43:30

voor onze eerste poging. Voor een aantal mensen is het de eerste sprong uit de C-130 of dat ze in zo’n grote formatie springen. De eerste sprong kunnen we als een kennis-making beschouwen. En een goede ook.

In de overige 3 sprongen van deze dag is er duidelijk voor-uitgang te zien in de opbouw en vliegen van de formatie en deelnemers. Het is duidelijk dat het systeem, gebaseerd

op de ervaringen uit Thailand (Wereldrecord van 357 man), werkt. Met wat wijzigingen in de bezetting lijkt het succes morgen onder handbereik.

De bar in de kazerne lijkt langer open (of waren we er gewoon eerder?), we verba-zen ons opnieuw over de prijzen en de soci-ale omgangsvormen (vraag dit gerust aan de deelnemende dames!), genieten van de dagvi-deo en gaan op tijd naar de slaapzalen.

Na een verkwikkende nachtrust (voor de meesten, er schijnt een enkeling met een tril-lende mobiel tussen de billen wakker gewor-den te zijn…) op naar het ontbijt en de bus. Het weer lijkt niet mee te werken, toch worden we al snel opgeschrikt door een omhangcall. Het weer werkt deze dag flink mee, net als de Luchtmacht (er wordt een extra sprong uit-geperst) en de supporters. Alleen … willen de sprongen niet echt lukken. Ondanks tomeloze inzet en wisselingen in de bezetting (de reser-ves komen aan bod!) en iets kleiner maken van de bezetting blijft het record buiten hand-bereik.

Was de formatie met de wackers te moeilijk, moest de formatie aangepast worden, was de groep er toch niet aan toe? Deze vragen en meer worden in de evaluatie meegenomen.

De groep deelnemers heeft met deze erva-ring geweldig veel geleerd en daarmee is de basis gelegd voor een succesvolle toekomstige poging. Want één ding is zeker: die 100 man komt er! ●

19januari 2005 SportParachutist

Na de initiële teleurstelling van het gemis aan een tweede kist hebben we alles voorhanden gehad om het Nederlands record Formatie Springen te verbreken. De 100-man moest dan maar een 78-man worden. Helaas is het er niet van gekomen. De grootste formatie is nu een 74-man (78 gepland). Wel een officieus record dus!

Bij deze wil ik de volgende personen hartelijk danken voor hun steun, sup-port en inzet:

KONINKLIJKE LUCHTMACHTPlaatsvervangend Commandant Opera-ties - Commodore J.J.Franken Air Transport Operations - Maj. P.Lips, regelen inzet Hercules C-130 Planning and Control Cell - planning inzet Hercules C-130 Bureau Air Display - Ed de Bruijn, coordi-nator vliegend materieel Klu.Squadron 334, levering Hercules C-130 Luchtmacht Basis Leeuwarden, hangar, landingsterrein, voeding, restaurant en transport

KONINKLIJKE LANDMACHTLandmacht Kazerne Lauwersoog, onder-dak, ontbijt, kantine

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR LUCHTVAART Igor van Aperen, vz Afdelingsbestuur, contact met Luchtmacht inzet Hercules C-130 Anneloes Maij, deelnemers lijsten met gegevens

SCHEIDSRECHTERS Igor van Aperen Willem de Boo Liesbeth ten Hoorn

CAMERA CREW Edward Blauw Leo de Bruin Fonsz Kriegsman Mike Pennock

GROUND SHOTS EN MONTAGE Michel Burchner Bart buijs Thomas Kleijs

SELECTIE TEAM Jacco van Eerden Gerhard Schut Erwin van Hooydonk Bob Drayer Marc Hoornweg Bert Hajee Pim Pennock Tom Winkler

SECTOR CAPTAINS Ernst Woerlee Remco de Borst Bert Hajee Marc Hoornweg Erwin van Hooydonk Jacco van Eerden

DE “GO FAST” GIRLS Anette Christensen Sabrina Morsink Karina Willerup

SPONSORS GO FAST SPORTS ! , T-shirts,goodies,Go Fast drinks en good vibes! (met dank aan Gerard v/d Bovenkamp) LEASE PLAN (met dank aan Wim de Gier)

CONTACT MEDIA EN PERS Wim van Gilst Jean Mentens

SPECIALE DANK gaat uit naar: (Kapt.) Joost Luysterburg, voor het per-fect regelen van alle transporten, voe-ding en onderkomens. Alsmede de ruim-tes om te brieven, dirtdiven, pakken, de-brieven en .............. de uitstekende spots uit de Herc! Jacco van Eerden, voor het maken van het dive-design en de teksten voor de website en de continue back-up bij het dirtdiven en brieven. Wim van Gilst, voor realisatie van de website, vastleggen pers en media, con-tacten met sponsors en z’n nimmer afla-tende enthousiasme!

Rest mij nog de belangrijkste groep te vermelden en dat zijn alle deelnemers zelf !

EN …………. Dat de voorbereidingen voor nieuwe recordsprongen in 2005 in volle gang zijn !!!

STAY TUNED !!

DOOR HERMAN LANDSMAN

SP01_18_19.indd 19 18-12-2004 16:43:51

20 SportParachutist januari 2005

Omdat de WK FS-4 uit een MI-8 (Helipcopter) zou worden gesprongen, hadden we besloten om al op maandag 13 september naar Kroatië te reizen zodat we nog een aantal trainings-sprongen konden maken. We hadden vooraf afgesproken dat we maximaal 20 trainings-sprongen wilden maken omdat de sprongprijs € 30,- per slot was. Een teamsprongetje dus voor “SLECHTS” € 150,-

De weergoden beslisten echter anders want na twee dagen regen volgden twee dagen BORA (Dat is de Kroatische Tra Montana voor de Empuria-kenners onder ons) Het gevolg was dat op donderdag 16 september het op de DZ opgebouwde WK tentenkamp volledig werd weggeblazen (Deja-Vu met de NKP) en dat we op zaterdag 18 september pas de eerste sprong uit de MI-8 konden maken. Dit was overigens ook direct ronde 1 want de trainingsronde had men voor het gemak laten vervallen. Na de storm had de organisatie gezegd: “the first 3 days will be a little bit inconveniant”!!!

Zaterdag t/m dinsdag hebben we respec-tievelijk 3, 2, 2 en 1 sprong kunnen maken waarbij we vanaf zondag pas vanaf 13:30 aanwezig hoefden te zijn omdat er dage-lijks werd opgestart met FS-8 en de dames FS-4. Het scoreverloop is op Omniscore en de site van de ESL te volgen geweest.

Op donderdag moest de finale verspron-gen worden voor FS-4 voor dames en voor heren. Nu was het weer opnieuw slechter geworden en hadden we af en toe regen en bewolking. Pas rond 3 uur ’s middags kon er worden opgestart en gingen FS-8 en de dames omhoog. De FS-4 heren met de USA, Frankrijk, Rusland en Italië zouden in de eerste load na ronde 9 van de 8-man zitten. Omdat deze FS-8 load in de bewolking had gehangen en allemaal buiten waren geland (lekker in en achter de bergen) stond deze belangrijke load op standby.

Terwijl we naar de jurering van de damesfinale zaten te kijken, hingen opeens de 4 finaleteams boven ons in de bewol-king. Blijkbaar waren deze rond 18:30 toch opgestegen omdat de verwachting voor vrijdag nog slechter was. Omdat Majic (USA) al 8 punten voorsprong had, wisten we dat zij wereldkampioen waren geworden en op het moment dat zij landden, liepen alle aanwezige deelnemers naar de teamleden van Majic toe om ze te feliciteren. Er was duidelijk een last van de schouders van hun schouders af gevallen. Omdat er grofweg 200 man het veld op liep om ze te feliciteren duur-de het een tijd voordat de springers van Majik elkaar konden feliciteren. Toen ze elkaar einde-lijk genaderd waren vielen ze in elkaars armen en deed iedereen spontaan een paar stappen

naar achteren zodat er een kring ontstond om het team. Door de bewolking en het late tijd-stip was de hemel oranjerood geworden wat de teamkleur is van Majik. Toen op de achtergrond ook nog “Its a kind of Magic” van Queen werd gestart, was het plaatje compleet en liepen in ieder geval bij mij de rillingen over mijn rug.

De prijsuitreiking op vrijdag viel letterlijk en figuurlijk in het water omdat het weer was gaan stormen en alles spullen op de DZ voor een tweede keer waren weggeblazen. Pas laat in de middag kon de prijsuitreiking in de eet-zaal van ons appartementencomplex worden gehouden.

Zelf hebben we een mooie WK gehad met een lager gemiddelde dan waar we op hadden gehoopt. Langs deze weg wil ik namens het hele team (Erwin, Remco, Koen, Meüs, Bert, Pim en Mike) iedereen bedanken voor de steun en aanmoedi-gingen voor en tijdens het WK maar speciaal:- Caroline Suits voor de sponsoring van de pak-ken en alle tijd die gereserveerd en besteed is aan het vliegend houden van de gebruikte uitrusting.- Texel voor de geboden teamfaciliteiten ●

Van 16 tot en met 25 september was in Rijeka (Spreek uit Rie-Jee-Ka) de World Meet oftewel de WK voor de onderdelen PA, Stijl, CF en FS.

Spreekt voor zich!

volgen van de jurering

groepsfoto van R-fource

R-fource in de (voor Nederlanders)

uniforme outfitR-fource in de (voor Nederlanders)

uniforme outfit

R-Fource op de WK in Kroatië

DOOR MIKE PENNOCK, NAMENS R-FOURCE

SP01_20_22.indd 20 18-12-2004 16:56:57

21januari 2005 SportParachutist

De reis begon met een autorit van plm. 1400 km om naar de plaats van bestemming Rijeka te geraken. De heren luxepaarden van het for-matiespringen hadden besloten om te gaan vliegen, maar de PA-ers hadden met 3 auto’s de voordeelroute gekozen. Het verblijf was in het plaatsje Kraljevi�a, 20 km buiten Rijeka, net voor het eilandje Krk (zo, alle exotische

namen zijn weer genoemd). Langs de slin-gerende kustweg was het telkens zo’n drie kwartier rijden naar het centrum van Rijeka, waar de PA-competitie op het oefenveld naast het stadion van de lokale voetbalclub werd gesprongen.

Bij de openingsceremonie waren de speeches

wellicht wat aan de lange kant, maar voor het eerst verschenen we wel in teamkleding. Prachtige felle oranje rugbyshirts met rood-wit-blauwe baan en een blauwe bermuda. Dit alles werd keurig verzorgd door de leverancier van de Olympische ploeg en het Nederlands Elftal. Piet Zoomers, bedankt!!!

WK PAs op het aFStapje! RI JE KA ’04

Bij het wereldkampioenschap Stijl & Precisie, Formatiespringen en Koepelformatie werd door Nederland slechts in twee categorieën meegedaan. Formatiespringen 4-man open categorie (zie verslag elders) en Precisiespringen (team en individueel). Voor dat laatste evenement bestond de selectie uit Bram Lasschuijt jr., Jo Ruben, Hans Vos, René Grit en Ton de Kuijer. Ondergeteken-de was aangesteld als team manager. Voor Bram, die al vaker (1e WK in 1974!!) mee deed, was dit zijn 20e WK. Hij weet na al die jaren nog steeds prima prestaties neer te zetten.

R-Fource op de WK in Kroatië

www.carolinesuits.comKom eens langs of

bel voor een afspraak:2de Carnissestraat 5A3083 JE Rotterdam

tel./fax: 010 - 481 37 80

Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag

van 10:00 tot 19:00 uur‘s Avonds en in het weekend

uitsluitend op afspraak.Maandag gesloten.

CAROLINE SUITS &

RIGGING SERVICE

CAROLINE SUITS &

RIGGING SERVICE

CAROLINE SUITS &RIGGING SERVICE

CAROLINE SUITS &RIGGING SERVICE

Groepsfoto van de PA-ers in het uniforme tenue

Overzichtsfoto van het PA-terrein, gelegen tussen het stadion en de zee.

DOOR FRENK SMIT

SP01_20_22.indd 21 18-12-2004 16:57:15

22 SportParachutist januari 2005

De onderbrenging in het hotel van de orga-nisatie was niet zo vanzelfsprekend. In eerste instantie waren we over de brug op het eiland in een dependance gepropt, maar daar misten we wel de aanwezigheid van de andere teams en dus de gezelligheid. Na wat ‘onderhande-lingen’ met de manager (waar Hollandse kaas al niet goed voor is) werd er wat geschoven met de kamerindeling en konden we nog op tijd in het andere hotel trekken. Dat droeg zeker bij aan een betere sfeer.

De competitie begon op zaterdag, maar de heren gingen van start met Stijl en daar deed Nederland niet aan mee. Een vrije dag dus en tijd om bij de dames te kijken naar PA. Ook een goede gelegenheid om eens te kijken hoe de springcondities waren. Het landingsterrein werd aan één zijde begrensd door het voet-balstadion (met daarachter tegen de heuvel

de stad Rijeka) en aan de overige zijden door de Adriatische zee. Een buitenlanding (m.u.v. het stadion) zat er dus niet in. Nou mag van deelnemers aan het WK precisie wel verwacht worden dat ze het kussen te allen tijde kun-nen raken, maar bij een reserveprocedure (1x) land je wel met dichtgeknepen billen in het stadion. De persoon in kwestie deed dat keu-rig, maar zijn hoofdchute en freebag landden natuurlijk wel in het zilte zeewater.

Maandag begon dan uiteindelijk de wedstrijd voor de Nederlandse heren. Door de harde wind waren de twee geplande trainingsda-gen helaas op de grond doorgebracht, dus de geplande staffel kon niet uitgeprobeerd worden. Niettemin was deze exitvolgorde goed, zo bleek in de eerste ronde. De hele eerste dag liep het trouwens erg goed. De teamscores (het slechtste resultaat van de vijf sprongen wordt niet meegeteld) van ronde 1 t/m 3 waren respectievelijk, 3, 4 en 5 cm. Ruim beneden het vooraf gestelde doel van maxi-maal 6 centimeter per ronde. Aan het eind van deze dag stond het team dan ook op een gedeelde 12e plek. Op dag twee werd deze lijn in eerste instantie nog redelijk voortgezet met rondes van 10 en 6 centimeter, maar ronde zes was de wind helemaal gaan liggen en de concentratie blijkbaar verloren, want met 22 cm bleef de score ver beneden verwachting. Jammer, want de ploeg kelderde daardoor naar plek 22. Op de laatste wedstrijddag was er wederom helemaal geen wind. Nog geen zuchtje. Daar bleek de trainingsachterstand op dit vlak toch wel de doorslag te geven. De landen die regelmatig nul wind condities ken-nen (Italië, Kroatië, Hongarije) of die landen die ruime trainingsmogelijkheden kennen (Rusland, Tsjechië) hadden hier beduidend

minder moeite mee dan de heren uit de win-derige Lage Landen.

Al met al een zeer leerzaam WK. Voor de springers, omdat de condities zo lastig waren, maar ook voor mezelf door eens bij een WK aanwezig te zijn. Je steekt een hoop op van het kijken naar de springers en je krijgt een voorproefje van de wedstrijdspanning bij zo een belangrijk evenement. Het zal niemand verbazen dat ik hierdoor nog enthousiaster ben geworden voor PA. Dus heb ik voor mezelf maar een nieuw harnas gekocht, zodat mijn houding onder de koepel beter wordt. De kor-tingsbon die ter plekke werd uitgedeeld was net de doorslaggevende factor daarin. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik bij een vol-gend WK meega als springer en niet als team-manager! ●

UITSLAG PA MANNEN INDIVIDUEEL:1. Damir Sladetic (KRO) 2 cm2. Thomas Angerer (ITA) 3 cm2. Roman Kuran (SLO) 3 cm88. Bram Lasschuijt jr. 16 cm99. Ton de Kuijer 22 cm116. Hans Vos 31 cm121. René Grit 39 cm126. Jo Ruben 49 cm

UITSLAG PA MANNEN TEAM:1. Italië 8 cm2. Hongarije 14 cm2. Tsjechië 14 cm2. Kroatië 14 cm23. Nederland 81 cm

zie ook www.wpc2004.com

De complete Nederlandse delegatie.

De PA-ers met op de achtergrond het landingsterrein

SP01_20_22.indd 22 18-12-2004 16:57:43

DOOR EC/TC

Voor de tweede keer dit jaar besteden we aan-dacht aan openingsstoringen door zwaretwists. Het aantal reserves ten gevolge vanzware twists blijkt zo snel toe te nemen dathernieuwde aandacht op deze korte termijnnoodzakelijk is.

We kiezen deze keer een statistische invals-hoek. In de meldingsregistratie worden ope-ningsstoringen in verschillende categorieëningedeeld. De categorieën "zware twist" en"(stuur)lijnen verward" zijn de belangrijkste.Samen zijn ze goed voor meer dan 90% vanalle openingsstoringen. Ze worden als volgtomschreven:

• (stuur)lijnen verward: de lijnen zijn in elkaargedraaid in een knoop die door er aan tetrekken alleen maar vaster komt te zitten;

• zware twist: twist waarbij de lijnen metzoveel slagen om elkaar zijn gedraaid datdie er niet uitgedraaid kunnen wordenvoordat de beslishoogte voor de reserve-procedure is gepasseerd.

Bij een gewone twist lukt het wel om de slageneruit te draaien. Een gewone twist is dan ookgeen storing maar een ongemak.

Vrij algemeen wordt aangenomen dat er delaatste jaren meer reserveprocedures zijn danvroeger ten gevolge van zware twists en/ofverwarde lijnen. De figuur geeft aan dat ditinderdaad zo is. Wel is er een duidelijk verschiltussen beide categorieën: waar het aantalreserveprocedures door verwarde lijnen in deafgelopen vijftien jaar met slechts ca. 15% istoegenomen, is er bij de categorie “zwaretwists” sprake van meer dan een verdrievoudi-ging. Er is nog een ander verschil: in de catego-rie “verwarde lijnen”vlakt de stijging af, terwijlhet aantal zware twists steeds sneller toe lijktte nemen. Dit laatste is erg verontrustend. Hetis een goede reden met grote inspanning naaroorzaken te gaan zoeken.

Om een beeld te krijgen van mogelijke oorza-ken zijn de voorvalmeldingen met zware twistsin 2004 in meer detail geanalyseerd. Debelangrijkste conclusies luiden als volgt:

• Reserveprocedures door zware twistskomen vooral voor bij gebruik van kleinehoofdparachutes. In twee van de drie geval-len gaat het om een parachute van 120 sqftof kleiner. In alle gevallen is de wingloadmeer dan 1,5 lbs/sqft;

• In het algemeen – en samenhangend methet vorige punt – geldt dat er springers metveel sprongen bij betrokken zijn. Tweederdevan de betrokken springers heeft meer dan

duizend sprongen; hetgemiddelde sprongenaantalligt op bijna 3000;• Drie springers hebben in

2004 vaker dan eens tengevolge van een zwaretwist een reserveproceduregehad. Ze sprongen meteen hoofdparachute tus-sen 80 en 103 sqft;

• In 35% van de voorvallenwas de hoofdparachuteeen PD Velocity.; op tweena waren ze kleiner dan100 sqft. Twintig procentvan de voorvallen betrofeen PD Stiletto, in groottevariërend tussen 107 en 150sqft. Hierbij moet welbedacht worden dat PD-chutes veel verkocht wor-den en dat hun relatiefgrote aandeel in de voor-vallen mede daardoorbepaald wordt;

• Een op de drie gebruikte rigs was een Atom(in verschillende uitvoeringen). Een anderderde deel betrof rigs van het type Javelin.Ook hier geldt dat het om veel verkochtmateriaal gaat en dat de relatief hoge cijfersniet op voorhand opmerkelijk hoeven te zijn;

• Uit de cijfers blijkt niet dat het type ope-ningssysteem van invloed is. Evenzo blijktniet dat de problemen vaker of juist mindervaak optreden bij een opening op subtermi-nale snelheid (clear & pull).

Hoe de situatie in andere landen is en ofNederland goed of slecht scoort is nietbekend. Wel is duidelijk dat er sprake is vaneen probleem dat snel in omvang toeneemt.Om deze trend om te buigen,zijn maatregelennodig. Vanzelfsprekend kan het opvolgen vande standaard adviezen (nauwkeurig en sym-metrisch vouwen; stabiel openen) reservepro-cedures voorkomen. Daarnaast doen we eentweetal specifieke aanbevelingen die even-eens tot minder voorvallen kunnen leiden:

• Laten vouwen is een risico. Dit geldt vooralals het snel gedaan moet worden, en/ofdoor iemand met onvoldoende kennis vanen ervaring met de te vouwen parachute.Zelf je eigen bekende parachute vouwen ishet veiligst.

• De kill-line van het openingssysteem vansommige uitrustingen is te kort. Controlehiervan en zonodig laten verlengen (dooreen rigger) verkleint de kans op een mal-functie aanzienlijk.

Hoewel ze op iedereen van toepassing zijn,gelden deze adviezen in het bijzonder degroep springers met een kleine hoofdpara-chute. ●

CONE

LOCK

24 SportParachutist januari 2005

MarktTe koop complete set: Javelin 1998,blauwmet wit. Stiletto 120,1996,blauw met wit.PD 113R,1996. Cypres 1998,update en nieuwebatterijen. Set verkeert in goede staat en isspringklaar.€ 1675,00Te Koop: Atom,1990,zwart met pink accentreserve Mayday7(max 80 kg) 1990. Cypres1998,update en nieuwe batterijen past een150 tot 190 main in.€ 1540,00info: 0168-464781 , rienmeeuwisse@freeler.nl

Te Koop: SABRE2 135 z.g.a.n. slechts 80sprongen. Vraagprijs € 1100. Robert Peters,06-26552805, robert@obeygravity.com

Te koop: Stiletto 120, € 300, Hans Dijkmantel. 06-29056505

Zware twists (bis)

j / / g

WW

W.PA

RA

CH

UTEC

ASE.N

L

KALENDERSWe hebben “Dive-In 2005” en de Para PinUp Kalender hier voor je klaarliggen!

WINTERAKTIEComplete Set vanaf 3500 euro!! Het rig iszwart en de main is helemaal custom...

KADODe kado tip van deze winter is DVDSwoop2.

WENSWe wensen je een hemels, onbewolkt,sensationeel, avontuurlijk en vooralveilig 2005 toe!

MINI RIG BAGSDe oude collectie wordt opgeruimd!Laat jouw favoriet meteen apart leggen.

GO FAST SPORTSDeze toepasselijke Tee is er maar éénvan de vele die bij ons hangen...

METAL HOOK KNIFEEindelijk een mes dat ook micro linesdoorsnijdt!!

CONTACTtelefoon: 055 3231928, fax 2038email: info@parachutecase.nlsite: www.parachutecase.nl

NIEUWAkando handschoenen zijn nieuw,goed en niet duur!

LOFTVakkundig - Toegewijd - ProfessioneelEn... Het hele jaar volop in bedrijf!

SHOP• Locatie: Vliegveld Teuge• Nieuwe + gebruikte artikelen• Grote sortering• Bestellen op maat• In de Kerstweek zijn we gesloten

J 2005Eén week in het jaar is de heleCase gesloten.Tussen Kerst enNieuwjaar gaan we niet alleenlekker chillen. maar staan westil bij waar we staan en makenwe wilde plannen voor 2005!Die gaan over de ‘looks’ ...overmateriaal kennis met jou delen... over het Symposium ...envooral over hoe we er samen

een J2005 van kunnen maken.Doe je mee?

p p / / g

26 SportParachutist januari 2005

Zie daar de verklaring voor de titel van dit stukje over het wel en wee van een PA-team dat veel POPS-wedstrijden bezoekt waar het motto “gezelligheid met een knipoog naar de wed-strijd” geldt.Het team bestaat uit: Henk van der Meijde, Ton de Kuijer, Harry Torsing, Jo Ruben, Gerard Warburg en Denis van Rooij. Er wordt heel wat afgelachen en dat er ook nog op een behoorlijk niveau gepresteerd wordt mag blijken uit de resultaten.De vaste wedstrijden die bezocht worden zijn de Euro-POPS wedstrijd te Bad Lippspringe in begin mei, de POPS-D wedstrijd te Meissendorf medio juni en de POPS-wedstrijd te Hoogeveen. Verder stonden dit jaar ook de Pokal von Alten-stad en de 7e World POPS Parachuting Champi-

onship 2004 op het programma.Op POPSwedstrijden zijn er ook 2 klassementen; 1) POPS voor springers ouder dan 40 jaar en2) S.O.S. (dit staat voor Skydivers Over Sixty) een klasse voor de zeer sterken.

De eerste wedstrijd in Bad Lippspringe op 1 en 2 mei was meteen aan het begin van het seizoen al succesvol want ondanks het minder goede weer (veel wind en een lage wolkenbasis) vie-len 4 van de 5 leden in beide klassementen in de prijzen. Natuurlijk was de BBQ en het sociale contact na het winterseizoen iets dat bij ieder-een in de herinnering blijft.In juni trof de internationale POPSgemeen-schap elkaar in Meissendorf, de enige wedstrijd waar iedereen altijd “schwein hat” en dat in de letterlijke zin want traditioneel staat er ’s zater-dagsavonds speenvarken op het menu. Kortom de sfeer is prima en op zondagochtend kan er altijd weer teruggekeken worden op een ener-verende avond om met Dhr. Dröge te spreken. Hier wist Gerard Warburg beslag te leggen op

de 1e plaats bij SOS. (Eigenlijk is Gerard een JOS ofwel Jumper Over Seventy, want hij bereikt in november de eerbiedwaardige leeftijd van 74 jaar!)Als opwarmertje voor de 7e World POPS Para-chuting Championship 2004 werd door het team, dat versterkt werd met Frenk Smit, nog deelgenomen aan de Pokal von Altenstad waar het samen met de Sportfördergruppe 3 van de Bundeswehr op de 12e plaats (van de 22 deel-nemende teams) eindigde. Het 7e World POPS Parachuting Championship 2004 was een gezellig festijn waar helaas Harry Torsing zich blesseerde bij de landing met een gebroken stuurlijn. Over dit festijn werd al verslag gedaan door Ronald van Rijn. (zie vorige SP)POPS Hoogeveen vormde de afsluiting van de POPS competitie 2004. Ook dit jaar weer een gebeuren in de gezellige “no-nonsense” sfeer van Paracentrum Eelde – Hoogeveen waar het weer ook debet was aan een zeer gezellig week-end. Voor de volledigheid hieronder de overall resultaten van dit jaar. ●

DOOR TON DE KUYER

POPS Veronica “in concert” 2004Concert I zn; work in concert , samenwerken. Aldus het Pris-ma woordenboek Engels-Nederlands voor school, kantoor en huis. Een uitgebreid verklarend woordenboek van het heden-daagse Engels zo legt uitgeverij Het Spectrum ons in mijn ver-sie van 1964 uit.

Naam Ranking Bad Lipp Meissendorf Hoogeveen TotaalGerard Warburg ( NL) SOS 1 13 07 70 90Harry Torsing ( NL) SOS 10 33 xx xxHeiko Ahrens ( D) SOS 2 24 39 37 100Walter Fricke ( D) SOS 3 32 69 39 140Siegfried Bäcker ( D) POPS 1 21 11 00 03Jo Ruben ( NL) POPS 2 03 30 14 47Berz Bernhard ( D) POPS 3 16 25 15 56

SP01_26_27.indd 26 18-12-2004 16:45:53

Groepsfoto van de PA-ers in het uniforme tenue

In de vorige SP heb je kunnen lezen wat de ongevallencommis-sie doet. In dit nummer zal dieper ingegaan worden op het doen en laten van de examencommissie / technische commissie (EC/TC). Dus als je wilt weten waarom het BVR zo vaak wijzigt en waarom er zoveel regels zijn, nodig ik je van harte uit om dit artikel te lezen.

De EC/TC zijn van oudsher twee verschillende commissies. Deze commissies hadden echter zo veel raakvlakken dat de leden meer tijd kwijt waren met het overleg tus-sen de commissies dan dat ze daadwerkelijk aan de slag konden. Om die reden is besloten om de leden van beide commissies iedere eer-ste maandag van de maand bij elkaar te laten komen om te vergaderen. Het doel van de EC/TC is het veilige springen binnen Nederland te bevorderen. Dit doet zij door namens het bestuur alles te regelen wat te maken heeft met springtechnische zaken. Je kunt hierbij denken aan het organiseren van opleidingen, examens, zaken met betrekking tot veiligheid en materiaal, regelgeving en nog veel meer.

De leden zijn verdeeld over de twee commis-sies. De examencommissie bestaat uit Peter Smit (voorzitter), Rogier de Jongh, Martijn Moorrees, Jarig Steringa en Donard Verveld. De technische commissie bestaat uit Herman Landsman (voorzitter), Jan van Male (secre-taris), Edwin Boerkamp, Ron Kramer, Peter Lankreijer en Pim Pennock (afgevaardigde van de Vereniging van Valschermtechnici).

Er veranderen in een hoog tempo veel zaken in het parachutespringen. Hierdoor moeten de regels regelmatig aangepast worden. Eens in de twee jaar vindt een wijzigingsronde plaats in het BVR. Het laatste BVR dateert uit 2003, dus is de EC/TC nu druk met het analyseren en samenstellen van het BVR 2005. Als er zich tussen twee BVR wijzigingen een belangrijke ontwikkeling voordoet, dan wordt dit onder-vangen door een technisch bulletin (TB) of een veiligheidsbulletin (VB). Deze worden ver-spreid onder Instructeurs, Riggers en mensen met vouwbevoegdheid. Daarnaast worden ze op de site en in de SP gepubliceerd. Het ver-schil tussen een TB en een VB is dat een TB een advies is en een VB een verplichting. De laat-ste jaren is er een trend geweest van steeds meer regels waarbij alle verantwoording bij

de instructeurs is gelegd. Logischerwijs krijg je daarna een trend om verantwoordelijkheden meer bij de springers zelf te leggen.

Er zijn niet meer regels dan strikt noodzakelijk. Men mag echter niet vergeten dat de regels niet alleen van belang zijn voor de springers, maar dat ook de overheid en de media een grote rol spelen in het maken van de regels. “Ieder ernstig incident komt bijvoorbeeld in de media en wij moeten ervoor zorgen dat wij niet weer het imago opgedrongen krijgen van een sport van roekeloze lieden”. Overigens staat de EC/TC open voor iedereen die over-bodige regels aan kan wijzen of een gegronde

reden heeft om het niet eens te zijn met bepaalde regels. Je kunt de EC/TC

schrijven via HBP (knvvlpa@xs4all.nl).

Als de EC/TC een vacature heeft worden over het algemeen kandidaten door de commis-sie zelf benaderd. Voor de meeste functies moet een kandidaat instructeur zijn en daar de EC/TC de instructeurs zelf opleidt zijn ze alle potentiële kandidaten bekend bij de leden. De EC/TC probeert om van alle centra iemand in de commissie te hebben, zodat zij een zo breed mogelijk draagvlak heeft. Op dit moment zijn dan ook alleen PCMN en Skydive Stadtlohn niet vertegenwoordigd in de EC/TC. Er wordt uiteraard wel veel contact onder-houden met deze centra. ●

Examencommissie / Technische commissie

27januari 2005 SportParachutist

de technische commissie

de examencommissie

DOOR HBP FOTO'S ANNELOES MAIJ

SP01_26_27.indd 27 18-12-2004 16:52:09

28 SportParachutist januari 2005

DOOR ANNELIES HASEWINKEL FOTO’S JAN SYTSMA

Een ‘onhollands team’vinden we zelf ook, want behalve Azië is Grunn toch ook nietecht Nederland. En niets bond ons dan ook aan Nederland.We hebben onze home-base gevonden op Skydive Center Spa in België. Een prettige bijkomstigheid is datJohny in Maastricht woont, zodat we tijdens trainingsweken en weekenden eengoed onderkomen hadden.Via Simon Woerlee (we zijn je eeuwig dankbaar!) zijn wein contact gekomen met onze coach Sven Ibens (seniormember Hayabusa, Belgischnationaal team). En zo begonnen we op 10 april, in de bittere kou, op een nieuwedropzone,met een nieuwe coach,aan onze eerste trainingssprongen.Naarmate onze sprongen soepeler verliepen, liep in de loop van het seizoen de tem-peratuur in Spa gelukkig ook wat op. Het was een barre start met onmenselijkeweersomstandigheden. We weten wat het is om door hagel en sneeuw tevallen..Auw! Een groot contrast met onze ervaring de tweede keer in de windtunnel.Daar kwam ons bloed nagenoeg tot het kookpunt bij een temperatuur van 48∞C!M.a.w. grote uitersten maar dit enkel in temperatuur. Onze prestaties zijn gestaagen in een mooie stijgende lijn verlopen!Dit hadden we onmogelijk kunnen verwezenlijken zonder de fantastische facilitei-ten die Skydive Center Spa ons geboden heeft. 129 Teamsprongen hebben we ergemaakt. ALTIJD omhoog, als het weer het toeliet. We hebben meer dan eens metz’n vijven in de kist gezeten (Grand Caravan). Waar in Nederland krijg je dat voorelkaar? Waren wij er om 9.00 uur, waren zij er om 9.00 uur. Goede teamprijzen, gra-tis overnachting en zeer zeer gastvrij,vriendelijk en behulpzaam.En dan de coach(es) Sven en Deef (idem Hayabusa), zij hebben de meeste tijd in onsgestoken. Hebben ons kennis laten maken met fitten, plooien, siebels, de vlieger,boosters, de schroef etc. en… hebben ons laten werken leren en heel veel latenlachen! Ook zonder hen waren we ongetwijfeld niet zo ver gekomen dit seizoen.Onze eerste wedstrijd was de Tomscat in Hoogeveen.We voelden ons een ‘vreemdeeend in de bijt’met al die Nederlanders om ons heen.Vertrouwd voor ons was BertHajee (de coach die ons geboren heeft zien worden in 2002), hij coachte ons tijdensdeze wedstrijd.We wisten niet waar we stonden, wie onze concurrenten waren, watwe konden verwachten.Maar zo was het andersom ook… Duo Penotti? Wel eens vangehoord misschien maar nog niet eerder gezien dit jaar..Wat kunnen ze?We hadden een mooie wedstrijd, waarin we een nek-aan-nek race hadden met 4-

tunate en Turbulance. De derde plaats was voor ons met eengemiddelde van 8.2. Een gemiddelde waar we trots op waren. Opnaar de volgende wedstrijd met nog ± 50 trainingssprongen en 1uur tunneltijd voor de boeg.. Het edelmetaal trok aan ons!!Bloed (onderhuids…veel blauwe plekken) zweet (tijdens het tunne-len,meer zweet kun je je niet voorstellen) en tranen (van het lachen)volgen, met als gevolg dat we eind augustus klaar zijn voor deNederlandse Kampioenschappen Parachutespringen te Stadtlohn.Gerhard Schut heeft ons als coach door deze wedstrijd heengeleid. Zijn vocabulaire aangepast aan wat we inmiddels vanuitBelgië gewend waren. Voor elke sprong een hi-five met de bood-schap ‘enen goeien hè!’En ‘goeien’werden het!Sven en Deef kwamen ons supporten op dinsdag, waarbij Sven decoaching voor een dag overnam. Ook goei!Het was alweer bloedstollend. Leuk voor de omstanders, maar zelfvroeg ik me meer dan eens af waarom ik ooit dacht dat dit leukwas! Wat een spanning! Het weer deed er niet veel goeds aan.Storm, regen en eeuwige bewolking maakte dat deze wedstrijdduurde van maandag t/m zondag. En tot het einde toe bleef hetspannend.Sprong 9 was een memorabele met een brainlock (mijnerzijds) diegelukkig buiten tijd bleek, maar goed was voor nog wat extraspanning. Met 5 punten voorsprong op nummer 2, gingen weonze 10e ronde in. Na een mooie exit en 1x rond kwam de cadansen toen werd ons duidelijk ‘we geven het niet meer weg…goud isvoor ons!’Onze ogen straalden met de seconde meer en de tandenwerden bloot gelachen.Wat een grandioze communicatie op 6000 Ft. Onze koepels hebben we juichend geland. En zo stondenwe op het hoogste plaatsje van het erepodium. Trots als pauwenmet goud,een trofee én een gemiddelde van 9.2!!Dachten we dat we klaar waren met wedstrijden dit jaar, dan ver-gisten we ons. 2 Weken later deden we nog mee aan de ESL-finalein Spa.Een thuiswedstrijd voor ons Nederlands kampioenen singleA. Het was fijn om weer ‘thuis’ te komen en gezellig om zoveelbekenden ‘op bezoek’ te hebben! Maar ook veel onbekendenwaren aanwezig,uit Oostenrijk,Estland,Engeland en Duitsland.Wie zouden deze keer onze concurrenten zijn? Het bleken deEngelsen (nu ja concurrenten, zij stonden al snel bovenaan zonderdat we de illusie hadden hen nog te kunnen inhalen) en de Belgen,

Een kijkje achter de schermen van:Een kijkje achter de schermen van:

‘Duo Penotti, twee kleuren in een pottie’ in Nederland bij iedereen bekend, in België hebben weonze naam vaak nader moeten verklaren. 2 Bruin, 2 Wit… een voor de hand liggende naam, von-den we in 2002, toen ons team werd opgericht. En hoewel het team van samenstelling veran-derde, na een jaartje pauze, konden we qua kleur onze naam blijven handhaven. Pure chocola:Johny en Annelies, Witte chocola: Edwin en Ronald… het toefje slagroom om het geheel smeuï-ger en zoeter, dus nog lekkerder te maken vonden we in onze cameraman Barry!

‘Team Duo Penotti’‘Team Duo Penotti’

Foto’s vanlinks naarrechts enboven naarbeneden:

De 1e plaatsop de NKP!

Op naar deoverwinningop de NKP inStadtlohn

Het team

Omhangenvoor weer een wedstrijd-sprong

Tevredenweer beneden

Markanteterritorium-markering op de NKP-camping

p / / g

December 2004■ 19/12 Coaching in de windtunnel door The Projekt Punky Fish■ 19/12 Pops- Wintertraining PA op Teuge■ 22/12-3/1 X-mas Boogie op Gran Canaria

Januari 2005■ 16/1 Pops- Wintertraining PA op Teuge■ 30/1 Coaching in de windtunnel door The Projekt Punky Fish

Februari 2005■ 07-12/02 World Cup Canopy Piloting in Florida■ 18/02-05/03 ESA in Uruguay■ 20/02 Pops- Wintertraining PA op Teuge

Maart 2005■ 16-19/3 European Swooping Tour; St. Moritz invitational, Zwitserland■ 20/03 Pops- Wintertraining PA op Teuge■ 27-28/3 maart Dutch Swooping Tour, Hoogeveen

April 2005■ 23-24/4 Dutch Swooping Tour, Stadtlohn■ 22-24/4 PA-wedstrijd in combinatie met Beierse kampioenschappen

in Interziel (BRD) www.interziel.de ■ 30/4-8/5 Spring Boogie in Lapalisse, Frankrijk, www.lapalisse-

aero.com

Mei 2005■ 6-8/5 Teuge Tulip Trophy ; www.para-teuge.nl■ 13-15/5PA Europa Cup in Lochen, Oostenrijk, www.europacupskydi-

ve.org■ 16-22 /5 Hop’s Pop Beach Boogie 2005 (Swoop competitie en semi-

nars for meer en minder ervaren skydivers),■ 16-22 /5 Empuriabrava Beach Swooping, Spanje■ 21-22/5Dutch Handicap Competition FS4, Teuge, www.dutch-handi-

cap.nl ■ 28-29/5 Dutch Swooping Tour; Seppe

Juni 2005■ 03-05/6 PA Europa Cup in Rijeka (Kroatië),

www.europacupskydive.org■ 03-05/6 European Swooping Tour, German Swoop Höxter, Duitsland■ 10-12/6 Artistic’s Selectie wedstrijd; www.parachute.nl■ 17-19/6 Tomscat Trophy: Hoogeveen www.paracentrumeeldehooge-

veen.nl■ 23-24/6 Voss, Noorwegen (extreme week)■ 24-26/6 PA Europa Cup in Bled (Slovenië),

www.europacupskydive.org

Juli 2005■ 3-5/7 juli European Swooping Tour, Fehrbellin, Duitsland■ 09-10/7 Dutch Handicap Competition FS4, Texel, www.dutch-handi-

cap.nl■ 15-17/7 World Games Duisburg, Duitsland■ 20-23/7 Empuria Brava Beach 2005 Swoop Challange (waarschijnlijk

met training-seminars in voorafgaande dagen met de beste swoo-pers), Empuriabrava, Spanje

■ 22-24/7 PA Europa Cup in Altenstadt (BRD), www.europacupskydi-ve.org

■ 23-32/7 Espace Boogie in Lapalisse, Frankrijk, www.lapalisse-aero.com

■ 29-31/7 Dutch Swooping Tour woop Texel

Augustus 2005■ ??-??/8 European Swooping Tour, MTV Gold Cup, Oostenrijk ■ 5-7/8 PA Europa Cup in Belluno (Italië), www.europacupskydive.org■ 10-15/8 Nationale Franse Kampioenschappen, alle disciplines in Lapa-

lisse, Frankrijk www.lapalisse-aero.com■ 5-7 of 12-14/8 European Swooping Tour, België of UK■ 5-14/8 World Freefall Convention, Rantoul, Illinois USA■ 21-27/8 NKP 2005 (diverse onderdelen) www.parachute.nl■ 21-24/8 NKP FS4 + PA■ 24-27/8 NKP Artistic’s, Swoop, FS8, CF

September 2005■ 2-4/9 European Swooping Tour, German Swoop Berlin, Duitsland■ 9-11/9 Dutch Swooping Tour, Bussloo Beach■ 23-25/9 PA Europa Cup in Locarno (Zwitserland), www.europacupsky-

dive.org

Oktober 2005■ 1-2 /10 Dutch Swooping Tour Finale (locatie volgt)

KALENDER

■ Alle PA/Style gerelateerde evenementen.■ Alle Formation Skydive gerelateerde evenementen.■ Alle Freefly/Freestyle/Skysurf gerelateerde evenementen.■ Alle Speedskydiving gerelateerde evenementen.■ Alle CRW gerelateerde evenementen.■ Alle Swoop/landing gerelateerde evenementen■ Alle Diverse: club-opleidingen, boogies,Wereld- World Cup- en

Europesche kampioenschappen enz..

2929januari 2005 SportParachutist

met wie we nota bene onze coach een aantal malen gedeeld hadden. Beiden ble-ken te sterk voor ons. Maar zelfs een 3e plaats hadden we niet verwacht op dezewedstrijd. Dus alweer trots stonden we op het podium met brons en nog trotserop ons gemiddelde van maar liefst 10 punten!!!Hoe kon ons seizoen nog mooier afgesloten worden? Dat verdiende een feestjeen gefeest hebben we. Ook dansen, zuipen en zingen kunnen we, tot in de lateuurtjes hebben we onze euforie de wijde wereld in gegooid vanaf het terras inhet prachtige Spa! De kater was van korte duur, want we zijn alweer volop bezigmet plannen voor een volgend seizoen Duo Penotti, waarin ‘Penotti goes Ameri-ca’,‘Penotti goes Paris’en ‘Penotti back in Spa’niet ondenkbaar zijn.Helaas zonderonze Ed,want die heeft andere mooie plannen.Nogmaals willen we iedereen bedanken die ons ‘tot grote hoogten hebbengebracht’ dit seizoen. Met bijzondere vermelding van Skydive Center Spa,Hayabusa’s Sven en Deef, Nederlandse coaches Bert en Gerhard en de Belgischemilitaire coaches Stefaan en Willy. ●

CU all in 2005!

p / / g

ISSN 0921-8017, Jaargang 34 - nummer 1 - januari 2005

Tweemaandelijkse uitgaven van Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Afdeling Parachutespringen

VerschijningEind februari, april, juni, augustus, oktober en december

AbonnementenGratis voor leden van de afdeling parachutespringen. Losse abonnementenkosten € 30,00 per jaar (vanaf juli € 15,00) en zijn aan te melden door overmaking van dit bedrag op girorekening 68810 van de KNVvL onder vermelding van abonnement SP.

RedactieKarin Vos (bladmanager), Marlies Welling, Saskia Zegwaard (fotografie)Roel RoeloffzenMechie van der Schaaf toevoegen

Art Director / VormgevingRamses MeeringMichael van Zijl

AdvertentiesFrédérique van der Hilst Karrewij, telefoon 06-50432764, e-mail: skychick@wanadoo.nl

DrukVan Deventer bv, ’s Gravenzande

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor LuchtvaartAfdeling Parachutespringen

BestuurIgor van Aperen (vz) Simon WoerleeHenny WiggersKoos VerhaarHarm van de GevelAdwin Beerendonk

Hoofd Bureau ParachutespringenRonald Overdijk, Anneloes MaijJozef Israëlsplein 8, 2596 AS Den Haag, telefoon 070-3143600, fax 070-3243900, e-mail knvvlpa@xs4all.nl, website www.parachute.nl.

LidmaatschapAlle leden € 98,80 per jaar, het inschrijfgeld is bij aanmelding € 11,35. FAI-licentie is bij lidmaatschap te bestellen, kosten € 5. Aanmeldingen te richten aan de Ledenadministratie, tel: 070-3143611.

Artikelen, reportages, brieven en beeldmateriaal over parachutespringen zijnaltijd welkom. Materiaal wordt niet teruggezonden, tenzij op uitdrukkelijkverzoek. Beeldmateriaal moet zijn voorzien van de naam van de maker en/ofeigenaar. In geval van beeldmateriaal met copyright dient een schriftelijktoestemming van de maker voor plaatsing in de SP te worden bijgevoegd.De redactie behoudt het recht alle ingezonden materiaal te corrigeren, zo nodig in te korten of niet te plaatsen. Anonieme brieven worden nietgeplaatst. Plaatsing zonder naamsvermelding is op uitdrukkelijk verzoek van de schrijver echter wel mogelijk.De met naam onderschreven artikelen zijn voor verantwoordelijkheid van deschrijvers en behoeven niet altijd de mening van de redactie weer te geven.De niet met naam onderschreven artikelen komen van de redactie uit en zijnsamengesteld aan de hand van informatie uit een of meerdere bronnen.Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaaktdoor middel van druk, microfilm, fotokopie of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie.

Subscriptions to SP for a full calendar year can be ordered by payment of 33,00 euro(39 euro for airmail postage) Bank: FORTIS BANKAccount Nr.: 64.45.37.434Designe: Attn. KNVvL parachutingDesignee address: Jozef Israëlsplein 8, 2596 AS, Den Haag, The NetherlandsBIC: FTSBNL2RIBAN: NL80 FTSB 0644537434Reason: “subscription SP”

SportParachutistCOLOFON

VerzamelbandenEr zijn verzamelbanden voor de SP verkrijgbaar: turkooizenblauwelinnen banden met donkerblauweopdruk van het bekende SP logo op de voorkant en rug. Door middel van metalen pennetjes kunnendrie jaargangen per band worden opgeborgen. De banden kosten € 8,- per stuk, afgehaald bij deKNVvL in Den Haag. Per post komt er voor één exemplaar € 3,50 kosten bij, voor twee stuks € 3,90,voor drie stuks € 4,40, voor vier en meer € 5,-. Het totaalbedrag dient te worden overgemaakt op giro179618 van de KNVvL onder vermelding van ‘verzamelbanden SP’ en met opgaven van het aantal.

EERSTE NEDERLANDSE PARACHUTISTENCLUBS: Hans Verschuren, Strijenlaan 49, 4931 HEGeertruidenberg, telefoon 0162-518270 Post:Postbus 1436, 4700 BK Roosendaal, e-mailinfo@enpc.nl, website www.enpc.nl.CH: Vliegveld Seppe, telefoon 0165-320955. VV: Seppe DZ: diverse TV: C-182/4 ID ST: WE8.00-SS M: sq BP: geen V: B S ON: C H

CADETTEN PARACHUTISTEN VERENIGINGS: Mark Schindeler, Kasteelplein 10, 4811 XC Breda, telefoon 072-5416146, e-mail: mschindeler@freeler.nl.

SKYDIVE ROTTERDAM,THE FLYING DUTCHMENS: Dianne Boekhoven, Straatweg 59F, 3051 BDRotterdam. Post: CH, e-mail dboekhoven@hot-mail.com.CH: Zaventembaan 5, 3045 AR Rotterdam, telefoon 010-4159450, fax 010-3625671. VV: Rotterdam Airport, Zestienhoven DZ: Pijnac-ker, Rhoon TV: PC-6/10 ID ST: dinsdag, woens-dag 17.00-SS, vrijdag 13.00-SS, zaterdag:08.00-SS, zondag: 10.30-SS M: sq, BP: Rhoon,V: B R S, ON: H

PARACLUB FLEVOS: Hilde van Haarlem, Escudo 97, 8253 ETDronten, telefoon 0321-382595, e-mail haarlem@lelystad-airport.nl. CH: VV Lelystad,Arendweg 13, 8218 PD Lelystad, telefoon0320-288569. VV: Lelystad DZ: Kavel E-24,Knarbos TV: C-206 turbine/6 en C-206/5 met IDST: zaterdag: 10.00-SS (20.00), zondag:10.00-SS (19.00), info extra springdagen op www.paraclub.nl/leden BP: DZ M: sq V: B R S ON: C

PARACENTRUM EELDE HOOGEVEENS: Koen Deuze, Bijenkamp 7, 7921 EG Zuidwolde, Telefoon 0528-373324, e-mailinfo@paracentrumeeldehoogeveen.nl, website www.paracentrumeeldehoogeveen.nl.CH Eelde: Machlaan 30, 9761 TX, Eelde, telefoon 050-3094499. VV: Eelde DZ: VV, Winde TV: C-206/6 ST: WE:9.00-20.00, zomertijd vrijdag: 18.00-20.00 M:sq BP: VV V: B R S ON: C H CHCH: Hoogeveen: Plesmanstraat 14, 7903 EEHoogeveen (geen post), telefoon 0528-271150. VV: Hoogeveen DZ: VV, Echten TV: C-207/7 ST:WE, feestdagen 10.00-19.00 M: sq BP: VV V: BR S ON: CH, C

PARAVERENIGING KORPS COMMANDO TROEPENCH: Commandobaan 4, 4706 CL Roosendaal,telefoon 0165-543920 toestel 155. TV: F-27/ca. 35

PARACHUTISTENCENTRUM MIDDEN NEDERLANDS: Oscar Noordman, tel: 040-2526667. Post:Postbus 76, 1230 AB Loosdrecht, email:info@pcmn.nl, website: www.pcmn.nl.CH: VV Hilversum, Noodweg 49, 1213 PW Hilversum, telefoon 035-5771849. VV: HilversumDZ: Maartensdijk, Westbroek, Wijk bij Duurstede,VV TV: C-206 turbine/6 ID, C-182/4 ST: zaterdag:09.00-20.00, zondag: 11.00-18.00, maandag +vrijdag: 13.00-20.00, dinsdag: 17.00-20.00M: sq BP: geen V: B ON: CH

PARACENTRUM ZEELAND BVCC: Leander van der Snel, adres zie CH, e-mailinfo@skydive-zeeland.nl, website www.skydi-ve-zeeland.nl. CH: Calandweg 44, 4341 RAArnemuiden, telefoon 0113-612910, fax 0113-612511. VV: Midden Zeeland DZ: diversen TV:C-182/4 ID ST: woensdag t/m zondag M: sq V: BR S ON: C H

PARA CENTRUM TEXEL BVCC: Herman Landsman, Postweg 128, 1795 JSDe Cocksdorp-Texel, telefoon 0222-311464, fax0222-311414, e-mail info@paracentrumt-exel.nl, website www.paracentrumtexel.nl.CH: idem als boven. VV: Texel DZ: VV TV: C-208/15 ID, C-206/6, C-206/5, AN-2/13 + SuperLet/21 ID (mei t/m september) ST: 08.30-20.00dagelijks m.u.v. zondag: 10.00-20.00 M: r sqBP: DZ V: B R S ON: C H

VERENIGING PARACHUTISTEN CENTRUM TEUGES: Josine Bossink, Vianenweg 193, 7451 TK HOLTEN, Telefoon 06 - 45 69 85 38, e-mail: josinebossink@hotmail.com. Zie verder NationaalParachutisten Centrum Teuge.

STICHTING NATIONAAL PARACHUTISTEN CENTRUM TEUGECC: Harm van de Gevel, De Zanden 11-D, 7395PA Teuge, telefoon 055-3231604, fax 055-3231603, e-mail npct@para-teuge.nl.CH: ‘De Wolk’, zelfde adres, telefoon 055-3232462. VV: Teuge DZ: VV TV: C-206 turbine/6ID, C-208B Grand Caravan/18 ID ST: dagelijks9.00-20.00, zondag 10.00-20.00 M: sq BP: DZV: B R ON: C H CH

STICHTING SKYDIVE ANYWHERES: Peter Braun, Parallelweg 14, 9717 KSGroningen, e-mail pgbraun@home.nl,info@skydiveanywhere.com, tel. 06-22 24 8580CH: Vliegveld Ameland, Strandweg 21, 9162 EVBallum , Ameland en Vliegveld Oostwold, Polder-weg 29, 9682 XS Oostwold (Oldambt)DZ: VV Ameland en VV Oostwold TV: C-182/4 ID,C-206/6 ID, Porter/10 ID ST : Oostwold : WE entijdens de zomertijd woensdag van 17.00 tot SS,Ameland : van 1 april tot 1 november elke dagvan 09.00 tot 18.00. M : sq ON : C, JHB

SKYDIVE OVER EUROPE (SOE)S: Dré Matti, De Clercqstraat 25, 1053 AAAmsterdam, telefoon 06-53375522, e-mailSOE@euronet.nl.CH: Vliegveld Soulac sur Mer, Vliegveld Royan,Frankrijk.VV: Soulac sur Mer, Royan, Propiana (F), Spa(B) DZ: VV TV: Twin Otter (SsM/S), Porter (SsM),2 x Porter (R), C-207T (P) ST: SsM/R/P: 6 juli - 1sept. S: 20 april - 1 juli, 1 sept. - 15 okt. M: sqV: B R S ON: CH

SKYDIVE STADTLOHNS: Simon Woerlee, Wenningfeld 41, D-48703,Stadtlohn, telefoon 06-54796601, e-mail: info@skydive-stadtlohn.de, website: www.skydive-stadtlohn.deCH: vliegveld Stadtlohn-Wenningfeld, Wenning-feld 41 Stadtlohn/Wenningfeld, telefoon 0049-2563-209483 of 209485, fax 0049-2563-209484.VV: vliegveld Stadtlohn-Wenningfeld,DZ: VV, TV: TV C-206/5ID, ST: weekends april -medio oktober 09.00-21.00 uur en evenemen-ten, M: geen, V: B R S, ON: C CH

VERENIGING NEDERLANDSE PARACLUB TU-ZEVENS: Nick Horstman, Kiebitzweg 10, D-27446 Selsingen, BRD, telefoon 00-494284926494,fax 927141. Post: VNPC TU-Zeven, Napo 880-S-99, 3509 VC Utrecht, e-mail:Tu-zeven@bigfoot.com.CH: VV Seedorf, BRD, telefoon 00-49428175115730, fax 00-49428175115731.VV: Seedorf DZ: VV TV: C-206 turbine/6 ST: WE10.00-SS, juni t/m sept. woensdag, donderdag17.00-SS M: sq BP: DZ V: B S ON: C H

PARACHUTISTS OVER PHORTY SOCIETY NEDERLAND (POPS-NL)S: Jan Overtoom, Dorpsweg 165c, 3082 LK Rot-terdam, telefoon 010-4296971.

S secretarisCC centrumchefCH clubhuisVV vliegveldDZ dropzone(s)TV type(n) vliegtuig(en)/

aantal springers

ID inflight doorST springtijden

WE weekeindenSS sunsetM huur materiaalr rond

sq square

BP bak voor precisie- met naam DZ indien niet op vliegveld

V voedingB barR restaurantS snacks

ON overnachtingC campingH hotel

CH clubhuisJHB jeugdherberg

CLUBS & CENTRA AANGESLOTEN BIJ DE AFDELING PARACHUTESPRINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR LUCHTVAART

CC&

C

30 SportParachutist januari 2005

/ / g

ELECTRA - SPRINGO - TECHNOAvailable in your stock centre

SPRINGO DECEMBER STOCKSALE

PARACHUTES DE FRANCE NEW LEGEND

• Aerated and cushioned back pad

• Cushioned padding inside the legstraps and the “cut-in laterals”

• Legstraps buckles protected by cushions for added comfort

• Reversed sewing on the neck area

• Small stiff fabric triangles at the base of the reserve preventing the possibility of snagging under the reserve tray

/ / g