OBCON> OSL )S9L9 S {QSS JIH JN èk >BB: 9 S:JN 8S C ON 4N ... · jn: nl5@:j knnm: lj{bpk:nco fjc

Post on 12-Feb-2020

4 views 0 download

Transcript of OBCON> OSL )S9L9 S {QSS JIH JN èk >BB: 9 S:JN 8S C ON 4N ... · jn: nl5@:j knnm: lj{bpk:nco fjc

dair. «Omdat ik graag normaledingenwilblijvendoen,zoalseenwandeling maken op het strandofeenkopkoffiedrinken», verde-digt Ortega zijnmediaschuw ge-drag. Debasisvanzijn fortuin ligtin La Coruña, in het noorden vanSpanje en in de jaren 60 hetcentrum van de Spaanse textiel-industrie. Daar zette Ortega in1963eeneigenzaakopvoorfabri-cage en verkoop van badjassen,Confecciones Goa. In 1975 open-dehij zijn eerstewinkel onder denaamZara, die zouuitgroeien toteen enorme populaire kleding-keten. Ondanks zijn fortuinkleedt de Spanjaard zich trou-wenszeer ‘casual’.Ortega,diedriekinderenheeftuittwee huwelijken, heeft zijn for-tuin overigens niet enkel inInditex zitten. Hij bezit eenluxueusappartementencomplexin Miami (VS) en heeft vastgoedin Madrid, Parijs, Londen enLissabon. Hij bezit ook een eigenjumping-circuit en belangen inenergiegroepen, banken entoerismeconcerns.

Buffett sneuveltAmancio Ortega heeft in demiljardairslijst de Amerikaansesuperbelegger Warren Buffettnaarplaats vier verdrongen. Nietdat Buffett een slecht jaar achterde rugheeft.Dankzij zijnholdingBerkshire Hathaway is Buffettsvermogen dit jaar al met 2 mil-jard euro aangegroeid tot

Nu bij

Wil je helemaal nog niet denken aan1 september? Is terug

naar school gaan een zware opgave? Dan heeft Joepie iets

in petto om je op te vrolijken: je eigen Joepie-schoolset!

Naamstickers, pennen, potloden, een schaar, een latje, een

gom, een slijper: kortom, alles wat je nodig hebt om met

frisse moed aan het nieuwe schooljaar te beginnen!

We beginnen op 8 augustus met een stapeltje gratis

naamstickers. In de daaropvolgende weken krijg je

telkens een pakketje bij je Joepie voor slechts ¤3 extra:

eerst een potloodset, dan 2 rollerpennen en tot slot een

schaar en een latje. Nergens anders verkrijgbaar!

16 donderdag9augustus2012

**

FRANK DEREYMAEKER

Hetisvoordeeerstemaal inzes-tien jaar dat een Europeaan inde top drie beland. In 1996wasdieeerweggelegdvoordeZwit-ser Paul Sacher, de man achterhet farmaconcern Roche. Nuheeft ookZara-eigenaarAman-cio Ortega de eer omde top vande ranglijst mee aan te voeren.De Spanjaard heeft volgens deindex een fortuin van 38,3 mil-jard euro. Daarmee staat hij opeen respectabele afstand vanCarlosSlim(60miljardeuro)enBillGates (51,2 miljardeuro).Ondanks de recessie in zijnvaderlandheeftOrtega zijnver-mogendelaatste jarenfors zien

groeien. Ortega is de oprichtervan de holding Inditex, waartoemodeketens als Massimo Dutti,Zara, Pull&Bear en Bershkaverhoren. Dewaarde van Inditexis intweejaartijdverdubbeld. Al-leen al dit jaar is het aandeel vanInditexmet32%gestegen. Aange-zien Amancio Ortega 59% van demodegigant bezit, betekent ditdat zijn vermogen op papiermet10miljardeuro is toegenomen inamperachtmaanden tijd.

MediaschuwOverAmancioOrtegaisoverigensniet veel bekend. De Spanjaardzoekt al decennia de luwte op.Pas in 2001 doken voor het eerstfoto’s op van de Spaanse miljar-

De rijksteman van Europa komt uit Spanje,een land waar de economischemalaisemet dedagverergert. Zijn naam:AmancioOrtega (76),de eigenaar van ‘s wereld grootstemodeketenmet 5.000winkels, waaronder Zara enMassimoDutti. Volgens de BloombergBillionaire Index is Ortega toegetreden totde top drie van rijkstemiljardairs ter wereld.Alleen de Mexicaan Carlos Slim en Bill Gates(Microsoft) gaan de Spanjaard vooraf.

Zara-baasbij rijkste drieter wereld

SPANJAARD IN AMPER ACHT MAANDEN 10 MILJARD EURO MEER WAARD

Met een pet en doordeweekse polowandelt de 76-jarigerijksteEuropaan door de haven vanMonteCarlo. Reporters

36,7 miljard euro. De top zes vande Bloomberg Billionaire Indexwordt verder vervolledigd metOracle-topman Larry Ellison(32,4 miljard euro) en IKEA-oprichter Ingvar Kamprad (30,2miljardeuro).Het is uitkijken of AmancioOrtegaookinanderemiljardairs-lijstjes zo’nopmarsmaakt. Want

ook het Amerikaanse magazineForbes publiceert regelmatigeen rangschikking. Daar staatOrtega voorlopig op de vijfdeplaats en is hij zelfs niet de eersteEuropeaan. Die plaats is weg-gelegd voor Bernard Arnault,eigenaar van het concern LVMHdat 60 luxemerken als LouisVuittonherbergt.

HIJ KLEEDT ZICH ZEERCASUAL OMDAT HIJNORMALE DINGEN WILBLIJVEN DOEN, ZOALSEEN TERRASJE DOEN ENEEN WANDELING MAKEN

WEER AMERIKAAN MET WAPENSNAAR BATMAN-FILM

Interpol jaagtop 61-jarigemilieuactivist

Interpolvraagtde arrestatievan de Cana-dese ecologistPaul Watson.DestichtervanSea Shepherd,de organisatiedie strijdt te-

gen de walvisjacht, is op devlucht geslagen nadat CostaRica zijn aanhouding hadgevraagd. In 2002 zou deecologistdebemanningvaneenschipingevaargebrachthebbentijdens een operatie tegen dehaaienjacht. Op 13mei werd de61-jarige Watson op de lucht-haven van Frankfurt gearres-teerd. Ondanks een huisarresten een borgtocht van 250.000euro zette hij het op een lopen.Sea Shepherd strijdt met hardemiddelentegendewalvisvangsten de illegale jacht op anderezeedieren. Foto EPA

President Indiageeft 6 miljoengezinnen gsm

DeIndiaseregeringisvanplanomzesmiljoen arme gezinnen een gsm teschenken. Dat heeft de krant ‘TheTimes of India’ gemeld. PremierManmohan Singh zou de maatregelbekendmaken op de onafhankelijk-heidsdag die op 15 augustus wordtgevierd. Het project ‘Een telefoon iniedere hand’ voorziet ook in 200mi-nuten gratis beltijd en zou 1miljardeuro kosten. De helft van de bedragmoetvandeoverheidkomen, terwijleen telecombedrijf de rest ophoest.De Indiaseoppositieheefthetplanalafgedaan als een propagandastuntvoordeverkiezingenvan2014.

Egyptisch leger doodttwintig moslimstrijdersHet Egyptische leger heeft gister-ochtend minstens twintig moslim-strijdersgedoodtijdenseenaanvalmetgevechtsvliegtuigen in de Sinaï-woestijn. HetschiereilanddataanIsraëlen de Palestijnse Gazastrook grenst,geldt al maanden als een bolwerk vanradicale milities. Zo werden zondag indie regio zestien Egyptische grens-wachters om het leven gebracht. Dieaanslag leidde gisteren ook tot hetontslag van de Egyptische veiligheids-chef endegouverneurvandeprovincieNoord-Sinaï. (GVV)

IndeAmerikaanse staatOhio is zaterdagavondeenzwaarbewapendemanopgepakt ineencinemazaalwaardeBatmanfilm ‘TheDarkKnightRises’ zouwordenvertoond. De37-jarigeScottA. SmithhadeengeladenGlockpistool, reserve-munitie enmeerderemessenopzak.

Smith werd met de wapensbetrapt terwijl hij al in debioscoop in Westlake, bijCleveland, zat. Hij bood geenverzettegenzijnarrestatieenstelde nog voor om dewapens naar zijn auto tebrengen toen een politie-agenthemvroegwaaromdiebij zichhad.Volgens zijn advocaat hadhijhelemaal niet de bedoelingom gewelddaden te plegen,maar wou hij zich bescher-mentegeneenherhalingvaneen bloedbad dat zich vorigemaand in een bioscoop inColorado afgespeeld heeft.Daar vielen toen twaalfdodenen58gewondennadatde 24-jarige doctoraatstu-

dent James Holmes begon teschieten tijdens de premièrevandezelfdeBatmanfilm.Een huiszoeking bij de manuit Ohioweeswel uit dat hetom een echte wapenfanaatgaat. Zowerdenernogtalvanvuurwapens aangetroffen,bleek hij ook een kogelwe-rende vest te bezitten en zatzijn gsm-toestel vol metfoto’s vanwapentuig. (GVV)

ScottA. Smith (37)wou zich ‘beschermen’. Rts

Gitaarbouwerbetaalt

240.000 eurovoor illegaal houtDe bekende gitaarbouwerGibson heeft een minnelijkeschikkingmethetAmerikaan-se ministerie van Justitiebereikt inverbandmeteenon-derzoek naar het gebruik vanebbenhout.DedealzalGibson240.000 euro kosten. Het be-drijf was voorwerp van eenonderzoek naar het gebruikvanuitMadagascar ingevoerdhout voor de bouw van zijnwerelberoemde gitaren. Hetbedrijf kreeg het verwijt dathet had gezondigd tegen eenwetdiedeinvoervanhoutver-biedt.DeGibsonGuitarCorpo-ration uit Nashville heeft nueen akkoordmet de overheid.Het bedrijf betaalt een boetevan 240.000 euro en geeft40.000 euro aan het Ameri-kaanse agentschap dat zichinzet voor het behoud vanbedreigdeboomsoorten.

1. ZAKENMANCARLOSSLIM60MILJARDEURO

2. MICROSOFT-OPRICHTERBILLGATES51,2 MILJARDEURO

3. MODEKONINGAMANCIOORTEGA38,3MILJARDEURO

MS

donderdag9augustus2012

MANDELSTREEKIZEGEM

Opgefokte bromfietsin beslag genomenBij een verkeerscontrole dins-dag op deMoorseelsesteenweginIzegemwerdeenbromfietserbetrapt met een opgefoktebrommer. De politie stelde eenproces-verbaal op en nam debromfiets in beslag. Verder be-trapten de agenten ook een au-tomobilistonderinvloedvanal-cohol en stelden ze een pv opvoor het ontbreken van eenkeuringsbewijs. Dinsdag von-denerookcontrolesplaats indeStationsstraat in Hooglede enPrins Albertlaan in Izegem.Daarbij werden twee bestuur-derszonderkeuringsbewijsbe-traptenéénchauffeuronder in-vloedvanalcohol. (CMW)

BEVEREN

WierookvatgestolenIndekerkopdeIzegemseaarde-wegvanBeverenwerdeenwie-rookvat gestolen. «Dat werddinsdag door een medewerkerontdekt», zegt priester Bart De-vos. «Hoe de diefstal gebeurde,weten we niet. Er is geen braakvastgesteld.»Watzo’nwierook-vat waard is, weet priester Bartnietmeteen.«Het isbijmijnwe-tenookdeeerstekeerdatzoietshiergebeurt»,besluithij. (CMW)

WIELSBEKEFietser lichtgewondIn Hoogstraat in Bavikhove ge-beurde gisteren rond 8 uur eenbotsing tussen een fietser eneen wagen. Fietser V.R. uitWielsbeke werd lichtgewondnaar het ziekenhuis overge-bracht.AutomobilistT.G.uitHa-relbeke kwam ermet de schrikvanaf. (CMW)

INGELMUNSTERFikse buitIn de Beneluxstraat in Ingel-munster werd ingebroken ineen woning. Dat werd dinsdagvastgesteld op de middag. Dewoning werd doorzocht en debuit bestaat uit geld, handtas-sen, juwelenenparfums. (VHS)

ROESELAREBuizen gestolenIn de Emelgemstraat in Roese-lare namen dieven vijf grijzePVC-buizen van vijf meter langmee. De diefstal werd gisterenvastgesteld. (CMW)

TORHOUTFietser lichtgewondEen77-jarigefietseruitTorhoutbotste dinsdagmiddag op deauto van een 73-jarige vrouwuit Torhout. Het ongeval ge-beurdeophet kruispunt vandeKortemarkstraat en de Gits-straat in Torhout. De fietserwerd lichtgewond overge-bracht naar het Sint-Rembert-ziekenhuis inTorhout. (TRG)

AdrienDelange, neef LucienDelange, nicht CecileDelangeenBernardDelange aanhet kunstwerk. Foto VDI

‘Boekenkeizer’ krijgt standbeeld aan RozenbergDe werken aan de nieuwbouwvanhetvernieuwderust-enver-zorgingscentrum Rozenberg inOostrozebeke zitten er zo goedalsop. Einddezemaandvolgtdeplechtige heropening. Als kersop de taart werden ook enkelekunstwerken aangebracht.Daarbij kreeg één bewoner vanhet rusthuis alvast extra aan-dacht.Adriën Delange (85), beter be-kendalsde ‘Boekenkeizer’,kreegeen standbeeld vandehand vankunstenaar Georges Schelstrae-te. De bekende volksfiguur hadeen passie voor boeken en ver-zamelde in de loop der jarentwintigduizendboekendiehij inzijn volksboekerij Adorka(Adriën Delange OostrozebekeKalberg, nvdr) ter beschikkingstelde van wie ze nodig had.«Wie iets moest opzoeken, was

altijdbijhemwelkom», zegtneefBernard Delange. «Hij had aller-lei encyclopedieën en naslag-werken en zelfs zeldzame boe-ken die eeuwen terug gingen.Zijn doel was een verzamelingaanleggen die ten dienste stondvan iedereen die er gebruik vanwilde maken. Dat hij nu eenstandbeeldkrijgt, isvoorhemenonseengroteeer.»Uiteindelijk ging een groot deelvanzijncollectieverlorenbijeenbrandinzijnhuis in1996.Adriënverhuisde naar het rusthuis. Derest van zijn collectie ging naarhet gemeentelijk archief en debibliotheek of werd in 2007 opde jaarlijkse Boekenpeloeze(boekenmarkt, nvdr) verkocht.Het bronzen standbeeld heet‘Adriën, de schattenbewaarder’en prijkt aan de inkom van Ro-zenberg. (VDI)

OOSTROZEBEKE

Wegenwerken aan RinglaanenMeulebeeksesteenweg

Tot enmetmaandag20augustusvindenoptweeplaatsenindeEu-ropastad wegenwerken plaats.OphetkruispuntvandeRinglaanen Bruggestraat is de derde fasevan de riolerings- enwegenwer-ken gestart. Tijdens dewerken isdemiddenbermvan de Ringlaan(N37)afgeslotenvoorhetverkeer,met uitzondering van de hulp-diensten. Aan het kruispuntmetde Wingensesteenweg (N327)werd de rijbaan versmald vantwee keer twee rijstroken naartweekeeréénrijstrook.Vanopde

Ringlaan is het wel nogmogelijkhetSint-Andriesziekenhuistebe-reiken. Ondertussen legt hetAgentschapWegen&Verkeereennieuwetoplaagmetasfaltverhar-ding aan op de Meulebeekse-steenweg.DeeerstefaseomvatdeHoldestraat tot de Tieltstraat. Detweede fase omvat de TieltstraatinMeulebeketotaandegemeen-tegrens met Ingelmunster. Deaanpalendebedrijvenblijvenbe-reikbaar, met uitzondering vanéén dag tijdens het aanbrengenvande toplaag. (VDI)

TIELT

Café Tonneke in de Neerstraat18 in Lichtervelde heeft na éénjaar leegstand een nieuwe uit-bater. Peter Buijsse (39) zegdezijn jobalsvrachtwagenchauf-feur vaarwel om zijn gewezenstamkroeg uit te baten. Peterwerkte twintig jaar als vracht-wagenchauffeur. «Het idee omeen café te openen, spookte alanderhalf jaar door mijnhoofd», legt de nieuwe kroeg-baas uit. «Ik twijfelde nog omdestaptezettendoorhetrook-verbod.»De oud-stamgasten van hetTonneke trokken Peter uitein-delijk over de schreef. «Onzestamkroeg was een jaar geslo-

ten waardoor de vaste stam-gasten uitzwermden naar an-derelokalecafés», verteltPeter.«DevroegerekliekvanhetTon-neke verlangde weer naar éénvastcaféwaardebendekonsa-menzitten. Uiteindelijk beslis-te ik om aan hun ‘nood’ tege-moet te komen en nam ik hetTonneke over», gaat Peter ver-der.Veel zal er overigens niet ver-anderen aan de kroeg nu Petererdeplakzwaait.«Hetblijfteenbruine praatkroeg, zoals datvroegerhet gevalwas.Ookaanhet interieurwerdopvraagvande stamgasten bijna niks ver-anderd.» (BCR)

LICHTERVELDE

PeterBuijsse tapt voortaan pinten in cafe Tonneke. Foto JBOR

Trucker blaast leegstaand stamcafé nieuw leven in

«Grootste frustratie van deze legislatuur»RUISELEDE

De inplanting van een nieuwe ambachtelijkezone van elf hectare in de Bundingstraat blijftmaar aanslepen. Het terreinmoest vorig jaar albouwklaar zijn, maar deWest-Vlaamse Inter-communale en het gemeentebestuur wachtennog altijd op de goedkeuring van het ruimtelijkuitvoeringsplan (RUP). Een discussie over éénhectare ligt aan de basis van de vertraging. Bur-gemeester Greet De Roo noemt het dossier «degrootste frustratie van deze legislatuur». Gede-puteerde Patrick Van Gheluwe laat weten dat degoedkeuring er binnen demaand kan zijn.

VALENTIJN DUMOULEINEN CHARLOTTE DEGEZELLE

Inapril2009beslistenhetVlaam-seGewestendeprovinciedatRui-seledeeennieuweambachtelijkezone van elf hectare zou krijgen.Het terrein tussen de Kappelle-straat, Poekestraat, Ring en Bun-dingstraatwerddaarvooraange-duid. Ondertussen werd aan deachterkant van het aanpalendebedrijfsverzamelgebouwalwerkgemaaktvaneennieuwewegdieuitkomt in de Bundingstraat. Inhet begin zal het vrachtverkeervia die weg moeten rijden, maarop termijn komt er een nieuwkruispunt die de ambachtelijkezone verbindt met de Ringlaan.Tercompensatiezalwatverderophet kruispunt van de Bunding-straatmetdeRinglaanafgeslotenworden.

DiscussieAlleen sleept het dossier nu aldrie jaar aan door onenigheid

overéénhectareopdezone. «Hetterreinmoest in 2011 bouwklaarzijn», beaamt burgemeesterGreetDeRoo(RKD). «Hetruimte-lijk uitvoeringsplan is echter nogaltijd niet goedgekeurd door deprovincie.Wezatenniet altijd opdezelfde golflengte. Erwas langetijddiscussieronddeoppervlaktevan het terrein. Er stond ander-halve hectare ter discussie. Ver-derwas er ook eenbehoeftenon-derzoek nodig over de noodzaakvan het terrein. Dat die ambach-telijke zone nog altijd niet gerea-liseerd is, is voor mij de grootstefrustratievandezelegislatuur.Deaanleg was gepland en we had-den er recht op, maar we kregenmaarweinig steunvanbovenaf.

VergunningenGedeputeerde van RuimtelijkeOrdening Patrick Van Gheluwe(sp.a)zietechter lichtaanhetein-devandetunnel.«Nuligthetdos-sierdefinitiefbijons.Vorigeweekhad ik nog de burgemeester aan

BurgemeesterGreetDeRoo in2009opde site van fabriekClaeys,toen de plannen voor de ambachtelijke zone voorgesteldwerden. Archieffoto JVK

GOEDKEURINGAMBACHTELIJKE ZONE SLEEPTAL DRIE JAARAAN

Het uitblijven van de nieuweambachtelijkezoneheeftonver-wachte gevolgen voor de Its-vrienden, die tot vorig jaar hunpaardenkoers Ruislé Koers opdatzelfdeterreinorganiseerden.Zij gingen er vanuit dat ze vorigjaarhun laatstekoersopdewei-

de in de Bundingstraat georga-niseerd hadden. «Omdat er nogaltijd geenwerken bezig zijn ophetterrein,kunnenwehier tochnog eens terecht», zegt voorzit-ter Franky Schotte tevreden.«Een onverwachte opsteker enlogistiekookleuk,wantnumoe-

ten we voor de opstelling nietpuzzelen.Alsweoptermijntochmoeten verhuizen, hebben weoverigenseenalternatief terreinin gedachten. Dan kunnen weterecht op het terrein van be-stuurslidDirkVertriesttussendePontstraat enGroenweg.» (VDI)

Paardenkoers toch weer in Bundingstraat

delijnenvandaag(gisteren,nvdr)hebbenwenogeenstandvanza-ken opgemaakt. We maken onsechter sterk dat we deze maandhet dossier nog zullen goedkeu-ren.»Ook terreinontwikkelaar WVIwacht geduldig ophet fiat vande

provincie. Het terrein staat mo-menteel nog ingeschreven alslandbouwgrond, dus kan er ookgeen enkele vergunning aange-vraagdworden.«Pasalswegroenlicht krijgen, kunnen we startenmetdeontwikkeling», lichtdirec-teur Geert Sanders toe. «Eens dat

er is,wetenwemeteenookofwehet terrein in een of twee fasenmogen aanleggen. Ik durf noggeen definitieve uitspraak doenoverderealisatietermijn,maar jemoet al gauw rekenen op nogeens twee jaar. We zijn echter inblijdeverwachting.»

KORTRIJK

OnderhoudswerkenopR8 lopen vlotterdan verwachtDe structurele onderhouds-werken op de R8 in Kortrijkvorderen sneller dan gepland.«Donderdag wordt de laatstehandgelegdaandewerkenopde buitenring», legt EvelineVandecaetsbeek van Agent-schap Wegen en Verkeer uit.«Dinsdagavond zijn ook al dewerken op de binnenring ge-start.HierdoorishetkruispuntN50/Colmar al sinds dinsdag-avond afgesloten. Dit blijft zotot vrijdagavond. De hinder isechter minimaal doordat debinnenring bereikbaar blijftvia ’t Ei. Door de vlotte voort-gangvandewerken isdeeind-datum nu gepland op vrijdag-avond 10 augustus in plaatsvan maandagochtend 13 au-gustus», besluit Vandecaets-beek. (JME)