Nieuwsbrief nummer 1 (Jaargang 15)V

Post on 11-Jan-2017

226 views 1 download

Transcript of Nieuwsbrief nummer 1 (Jaargang 15)V

Stichting Vrienden van Museum Jan van der Togt www.jvdtogt.nl

Nieuwsbrief nummer 1 (Jaargang 15)V

Beste Vrienden,

NieuwjaarsreceptieTijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vrienden op 12 januari reikte Angelique Bakker als nieuwe voorzitter van de stichting Vrienden cadeautjes uit aan de vertrekkend voorzitter Ron Post en Jan van der Steenhoven. Deze laatste stapt over naar het bestuur van de stichting Jan van der Togt.

Overzichtstentoonstelling glasobjecten geschonken door de Vrienden

April 2014,

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven - 21 maart t/m 18 mei - In Woord en BeeldOp 20 maart werd de tentoonstelling door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven persoonlijk geopend in gezelschap van een select aantal genodigden waaronder de interim burgemeester de heer Fred de Graaf. De gasten werden welkom geheten door Marinus van Schaik, voorzitter van de stichting Jan van der Togt en de tentoonstelling werd ingeleid door de heer Jaap Rost Onnes. Van Vollenhoven hield een zeer levendige en humoristische toespraak vergezeld van dia’s van o.a. zijn echtgenote prinses Margriet. Ook de pers was volop aanwezig. De tentoonstelling geeft een inkijk in zijn bijzondere ontmoetingen in de natuur die door Van Vollenhoven met zijn fotocamera zijn vastgelegd. De collectie omvat foto’s van een uiteenlopende flora en fauna in wisselende seizoenen en op wisselende locaties, met het prachtige Veluwse Kroondomein als thuisbasis. De foto’s zijn het resultaat van spontane ontmoetingen, maar ook van zorgvuldig gekozen plaatsen en veel geduld. De foto’s worden begeleid door persoonlijke commen-taar van de fotograaf. De heerlijke hapjes werden aangeboden door Treasure Dim Sum Products BV.

De overzichtstentoonstelling glasobjecten geschonken door de Vrienden is verlengdIn de grote zaal is een indrukwekkend overzicht te zien van alle glasobjecten die de Vrienden voor het museum hebben aangeschaft. De volle zaal maakt nog eens zichtbaar hoe de Vrienden met hun schenkingen de vaste collectie van het museum hebben verrijkt. VVD fractieOp 15 februari overhandigde Petra Kirch van de VVD Statenfractie Noord Holland aan Jan Verschoor een heerlijke taart. Zij sprak haar grote waardering uit voor de exploitatie van dit bijzondere museum, dat draait zonder subsidie.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven over de foto “bosuilen”: “Al jaren bevindt zich in onze schoorsteen een bosuil, rechts gezeten. Die zit daar alleen als de zon schijnt, anders niet. De uil is volledig aan ons gewend, zelfs als ik een foto neem. Maar plotseling zat daar zijn vriendin en die vond deze foto helemaal niets. Is ook aan haar uitdrukking te zien.” foto: Anko Stoffels

Opening Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven met prinses Margriet en burgemeester Fred de Graaf. foto: Anko Stoffels

Nieuwe schenking: Alexander Seitz

Ton Albers – 21 maart t/m 18 mei Ton Albers (1923) geboren in Amsterdam exposeert van 21 maart t/m 18 mei in museum Jan van der Togt. Albers is een van Nederlands beste, actieve kunstenaars en woont in Ouder-Amstel. Hij maakt aquarellen, tekeningen en litho’s met een scala aan onderwerpen; bloemstillevens, stadsgezichten, ballettaferelen, portretten en landschappen. Het zijn prachtige voorbeelden van Hollands impressionisme, verwant aan de Haagse School. Albers laat zich inspireren door o.a. Jacob Maris, Hendrik Weissenbruch en Kees Verwey. Ton Albers exposeerde o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Singer in Laren.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Stichting Vrienden Museum Jan van der Togt

Sieraden te koop van Dolores de Jong De passie van Dolores de Jong (1966) voor ontwerpen is grenzeloos. Zij bezit de gave om van weinig voor de hand liggende combinaties, de mooiste sieraden te maken: parels met suède, jade handgesneden amuletten met satijn, koraal met porselein of amazoniet met leer. Het gevolg; ontelbare series originele sieraden met een uiteenlopend karakter: stoer, klassiek, gracieus of speels. En altijd is de handtekening van De Jong erin terug te vinden. stijlvol, flamboyant en met geen ander te vergelijken. Dolores is op de zondagmiddagen aanwezig.

Kunstroute “Zo zie ik Amstelveen” van 17 april tot 26 september 2014Rien Alink, Jan Verschoor en Han Schooneman zijn de initiatiefnemers van deze kunstroute. Zij deden dit met medewerking van de kunstenaars Annette van Waaijen en Stef Kreymborg. Deze kunstroute loopt van museum Jan van der Togt via de Dorpsstraat, Stationsstraat, Ouderkerkerlaan, Keizer Karelgalerie naar het Cobra museum en vice versa. Dankzij de medewerking van kunstenaars, sponsoren en bewoners zijn de verwachtingen hoog gespannen. Kunstbokalen naar het GemeentehuisDe kunstbokalen die werden gemaakt door de derdeklassers van het vmbo in het kader van een Rondje Cultuur hebben een prachtige plek gekregen in het Gemeentehuis van Amstelveen.

Tevens tentoongesteld:Oud werk van Anton Heyboer en uit de eigen collectie schilderijen van Eugène Brands.

Tentoonstellingen in voorbereiding- Triënnale 13 juni t/m 13 juli 2014. Een driejaarlijkse tentoonstelling georganiseerd door het Cobra museum in samenwerking met de kunstuitleen en museum Jan van der Togt.- Cees Bantzinger 15 juli 2014, 100 jaar (overleden 1985): tekeningen en schilderijen. - KLM 17 september t/m 12 oktober 2014.- Mart Visser 17 oktober t/m 23 november 2014: schilderijen en haute coutureGewijzigde openingstijdenZondag 20 en maandag 21 april, Paaszondag en Paasmaandag geopend van 13.00 – 17.00 uur.Koningsdag 26 april gesloten.Donderdag 29 mei Hemelvaartsdag geopend van 13.00 – 17.00 uur.Zondag 8 en maandag 9 juni Pinksteren geopend van 13.00 – 17.00 uur.

Jan Verschoor en burgemeester Fred de Graaf. foto: Anko Stoffels

Oproep Voor de nieuwsbrief en tussentijdse nieuwsflitsen ontvangen wij graag uw emailadres: vrienden@jvdtogt.nl

Voor het laatste nieuws: