Nieuwsbrief april 2015 - Broederschool Stekene...Nieuwsbrief april 2015 Beste ouder Beste...

Post on 26-Jan-2021

5 views 0 download

Transcript of Nieuwsbrief april 2015 - Broederschool Stekene...Nieuwsbrief april 2015 Beste ouder Beste...

  • Nieuwsbrief april 2015 Biotechnische & Sport Basisschool Nieuwstraat Broederschool Stekene Bassischool Driegaaien Broederschool Humaniora Broederschool Lokeren Broederschool Handel Broederschool Eerste Graad

    Beste ouder Beste leerling Beste personeelslid Beste sympathisant Met deze Courant willen we jullie opnieuw een blik gunnen binnen de muren van onze scholen en tonen hoe er in onze Broederscholen geleefd en gewerkt wordt. We blijven dagelijks investeren in degelijk en vooruitstrevend onderwijs, net zoals in het verleden. Om dit te realiseren wordt er heel veel geïnvesteerd in aanleg en onderhoud van de schoolgebouwen en zijn er de komende jaren heel wat bouwprojecten gepland. De Basisschool Nieuwstraat nam bij het begin van het schooljaar een nieuwe speelplaats in gebruik. Het is elke dag opnieuw een plezier om te zien hoe de leerlingen genieten van deze nieuwe accommodatie en het spreekwoord : ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ in de praktijk omzetten. Broederschool Driegaaien maakt ondertussen creatieve plannen om de nieuwe schooltuin speelklaar te maken. We kijken alvast uit naar de nieuwe ontspanningsruimte voor deze leerlingen. Ook Broederschool Biotechnische en Sport is druk in de weer met bouwplannen voor de bouw van nieuwe klaslokalen, een polyvalente ruimte, uitbreiding van de beschikbare sportaccommodatie en optimalisering van het domein Hoge Kouter.

    Ook op pedagogisch vlak wordt er niet stilgestaan en wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van de nieuwe richting Agro- en Groenmechanisatie die op 1 september start. Broederschool Stekene start volgend schooljaar met de studierichting LO& Sport en ondertussen wordt er verder gewerkt aan het optimaliseren en professionaliseren van het specialisatiejaar Verwarmingsinstallaties.

    In de aanloopfase van de bouw van de nieuwe eerstegraadschool realiseert de Centrale Campus in de Nieuwstraat een herbestemming van de schoolkerk. Door middel van een innovatief project krijgen Broederschool Handel en Broederschool Humaniora de mogelijkheid om de kerk om te bouwen tot modern Openleercentrum gecombineerd met hedendaagse IT-klassen. De realisatie hiervan is gepland voor volgend schooljaar.

    Broederschool Lokeren legt de laatste hand aan de plannen voor de bouw van 2 nieuwe klaslokalen en zijn de voorbereidingen voor de aanleg van een snoezeltuin voltooid. Deze tuin biedt de mogelijkheid aan de leerlingen om rust en ontspanning op te zoeken tijdens de schooldag. Dank zij de ondersteuning van de Broedergemeenschap, het Schoolbestuur en het Netwerk Hiëronymus kunnen we al deze projecten realiseren . We nodigen jullie alvast uit om een kijkje te komen nemen in onze scholen tijdens de komende openschooldagen en schoolfeesten!!! Katty Moeykens Algemeen Directeur

  • 1. Biotechnische en Sport

    FUIF EERSTE GRAAD - Het thema van dit jaar was: Safety First, naar de gelijknamige populaire VTM-serie. Er werd heel veel gedanst (zelfs met een leerkracht of op de tafels), gekeken, gebabbeld, gegeten en gedronken. Alweer een geslaagde editie van de jaarlijkse fuif voor de eerst graad.

    SOCIALE STAGE 7BSO - Deze sociale stage biedt de zevende jaars de mogelijkheid om in groep een toffe activiteit te organiseren (PAV) en zich een namiddag belangeloos in te zetten voor mensen die hulp of extra aandacht best kunnen gebruiken (godsdienst). De persoonlijke contacten die onze leerlingen tijdens deze activiteit weten te leggen vereisen belangrijke levenshoudingen waar alle betrokken partijen beter van worden.

    SKISTAGE 5+6LOS - De leerlingen van 5 en 6 Lichamelijk Opvoeding & Sport trokken voor een week richting La Plagne. Voor veel leerlingen stond de allereerste ski- of snowboardles op het programma en de gevorderden zijn er toch in geslaagd om enkele zeer moeilijke pistes te trotseren. Met vallen en opstaan én met het zonnetje op het gezicht was het een goede week om de skitechnieken te verfijnen. De leerlingen leerden veel bij, een nieuwe sport of ze werden er beter in en hun Frans werd een beetje bijgeschaafd.

    GARNAALVISSEN 4bPDMa+c - Op donderdag 18 september 2014 zijn de leerlingen van 4bPDMa+c meegevaren met de garnalenboot van visser Patrick Verschraegen uit Boekhoute. De leerlingen maakten kennis met de volgende levende wezens: bot, tong, griet, spiering, sprot, meun, krabben, slangensterren, kompaskwallen, bloemkoolkwallen, zeebaars, kabeljauw, knorhaan... Uiteraard ook noordzeegarnalen. Deze werden aan boord gekookt. Iedereen kreeg een deel van de vangst mee naar huis.

    BELOFTEVOLLE HOVENIER 7bTOa- Op woensdag 25 februari 2015 werd onze school afgevaardigd door drie leerlingen van 7bTOa op de preselectie van de beroepenwedstrijd "Beloftevolle Hovenier 2015". Uit de 10 deelnemende scholen werden 3 scholen geselecteerd die op de tuindagen van Beervelde de "Finale masterproef" de eindproef mogen aanleggen. Onze deelnemende leerlingen uit 7bTOa zijn geselecteerd bij de 3 Finale teams. Nu al een dikke proficiat waard! De wedstrijd is een middel

  • voor de scholen om voeling te houden met de sector. Dit event opent wellicht deuren voor de deelnemende leerlingen naar hun toekomstige potentiële werkgevers.

    AGRIFLANDERS 5bLa, 5+6DLTWa en 7bVLa - Onze leerlingen van 6DLTWa en 7bVLa hebben zich uitstekend gekweten van de diverse taken ter ondersteuning van de CRV KOE-EXPO op Agriflanders te Gent. Nederlandse voorzitter Evert Alderkamp loofde de uitmuntende inzet en discipline van onze leerlingen in zijn toespraak. Anthony Van Wauwe (6DLTWa) werd winnaar van KIJK OP KEUREN vleesvee Vlaanderen. Brent Piessens (6DLTWa) werd 4de in dezelfde finale. Nathalie De Paep (5DLTWa) ook al een onvergetelijke dag. Nog een succesverhaal was er voor Bruce De Ruysscher (5bLa) die als begeleider in een reeks ROODBONTE vaarzen 2de werd met een vaars van Marc Rossaert uit Belsele. En alsof het echt niet meer op kon met het goede nieuws werd zaterdag onze collega Roel Van Aevermaet resevekampioen met zijn jonge Ram. U ziet het, het Waasland en zeker onze school BOERT GOED VOORUIT! WORKSHOP ‘MAAK JE EIGEN GEZONDE PIZZA’ 4Bwa - De leerlingen van 4BWa namen deel aan de workshop: maak je eigen gezonde pizza. De thema’s “samenstellingen van voedingsmiddelen voor de mens” en “gisten en biotechnologische processen”, die aan bod komen tijdens de lessen biotechniek werden in de praktijk toegepast. Voor sommige leerlingen was dit hun eerste eigen bereide maaltijd. LEERLINGENRAAD - Inderdaad, onze school beschikt over een leerlingenraad. En het dient gezegd: “Ze zijn zeer geëngageerd”. Sinds de start van het schooljaar zijn ze reeds meerdere keren bijeengekomen om hun ‘inspraak’ op onze school vorm te geven. Inspraak kan niet worden losgekoppeld van inzet… en ook hier zijn ze paraat! Getuige hiervan de rozenactie ter gelegenheid van Valentijn. De opbrengst van deze actie willen ze spenderen aan verbeteringen aan onze speelplaats. Dank voor jullie aanstekelijk enthousiasme én jullie inzet! BELANGRIJKE DATA VOOR ONZE SCHOOL: - Zaterdag 9 mei 2015 (10.00-17.30u.): infodag, plantjesverkoop en start inschrijvingen. - Zondag 10 mei: veeprijskamp.

  • 2. Basisschool Nieuwstraat

    ONZE KLEUTERSHOOL ANDERS BEKEKEN! - Vanaf dit schooljaar kent onze kleuterschool een andere klasorganisatie. In elke groep kleuters vind je verschillende leeftijden. Door deze gemengde leeftijdsgroepen te organiseren, wisselt de sociale rol van elk kind die op die manier afwisselend eens de jongste en eens de oudste is in zijn groep. Dit komt het zelfbeeld en de relationele vorming ten goede. Jongere kinderen leren van oudere kinderen en oudere kleuters hun inzicht wordt versterkt door het handelend verwoorden van wat ze doen. Door deze organisatie worden de groepen niet te groot waardoor er meer persoonlijk en individueel geobserveerd en begeleid kan worden door de kleuterjuf. Enerzijds hebben we de jongste kleuters (peuters + 1e kleuterklas) en anderzijds de oudste kleuters (2e en 3e kleuterklas). SNEEUWSCHOOL 6E LEERJAAR BLIJFT TOPPER - Naar jaarlijkse gewoonte trokken de leerlingen van het 6e leerjaar naar Valmeinier (Frankrijk) op sneeuwklas. Van 28 januari tot 4 februari kregen de kinderen, onder leiding van ervaren skimonitoren, de kans om het skiën onder de knie te krijgen. Behalve skiën werd er ook heel veel gewandeld, van hellingen geschoven en werden andere buitenactiviteiten georganiseerd waar de leerlingen volop van genoten. Meester Luc en Juf Roxane zorgden er samen met de moni’s voor dat alles vlot verliep en de kinderen kwamen dan ook laaiend enthousiast terug naar huis. De sneeuwschool is en blijft een blijvende waarde in onze Broederschool, ook in de toekomst.

  • OUDERS BETREKKEN BIJ LEREN LEZEN - Leren lezen is iets magisch. Al na enkele dagen in het klasje van het eerste leerjaar kunnen de kinderen letters en woorden lezen. Ouders zijn dan ook terecht fier op hun kind als het leert lezen. Om de kinderen optimale oefenkansen te bieden, hebben de leerkrachten van het eerste leerjaar ouders ingeschakeld in hun klaswerking. Elke vrijdagochtend komen ouders meehelpen bij het "Zoemlezen". Elke leesouder krijgt een groepje van 2 of 3 kinderen toegewezen waarmee er een half uurtje aan niveaulezen gedaan wordt. Lezen in kleine groepjes verhoogt de betrokkenheid van de kinderen en zo ontstaan er extra leeskansen. Dit schooljaar kunnen we wekelijks maar liefst 13 leesgroepen maken. En ook nu kunnen we weer vaststellen dat ook dit initiatief het leesproces van de kinderen ten goede komt.

    NIEUWE SPEELPLAATS LAGERE SCHOOL - Tijdens de voorbije grote vakantie werd de speelplaats van de lagere school omgetoverd in een echt speelparadijs. De grote blikvanger is het voetbalplein uit kunstgras. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens de speeltijden en turnlessen allerlei balsporten te spelen. Er werd ook nieuw "streetfurniture" geïnstalleerd : mooi ogende zitbanken in groen en oranje die de speelplaats een zeer frisse uitstraling geven. Op 11 september werd de speelplaats feestelijk ingehuldigd met een heuse sport- en speldag. Het voltallige schoolbestuur was van de partij en burgemeester Lieven Dehandschutter mocht het kunstgrasplein officieel openen door de eerste bal in het doel te trappen. Zelfs enkele spelers van Waasland Beveren kwamen langs en konden met eigen ogen genieten van een onvergetelijke dag.

  • 3. Stekene

    JUNIOR JOURNALIST – Jaarlijks blinken onze leerlingen uit bij de wedstrijd Junior Journalist van het Davidsfonds. Bij elke editie leveren we eindlaureaten, zowel bij de afdeling Kemzeke als Sint-Niklaas. Bij de laatste editie van de nationale wedstrijd werd één van onze leerlingen, Kaat D’Hondt, tijdens de finale op het ‘Festival aan zee’ in De Panne gekroond tot nationale eindwinnaar. Kaat mag zich Junior Journalist van Vlaanderen noemen bij de leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs. Een bijzonder knappe prestatie, waar ook haar leraar Nederlands Herman Van de Putte terecht fier op was. Hij bekroonde haar tekst in de voorbereiding ook tot de beste van onze school. Kaat interviewde haar oma Denise die haar verhaal in tijden van oorlog aan haar kleindochter vertelde. In aanwezigheid van haar ouders, broers, zus, klasgenoten, leerkrachten en een delegatie van het Davidsfonds Kemzeke mocht zij haar prijzen in ontvangst nemen.

    OOSTENRIJK/THIERBACH – Het schooljaar eindigt in de Stekense Broederschool voor de leerlingen van de eerste graad niet op 30 juni. Die leerlingen krijgen immers de kans om onder leiding van een groep enthousiaste leerkrachten en vrijwilligers een hele week door te brengen in het Oostenrijkse Thierbach. Ook dit jaar vertrekken opnieuw twee volle bussen richting Thierbach. De traditionele Oostenrijkreis van de Broederschool Stekene is iets waar velen reikhalzend naar uitkijken. Een jarenlange traditie die ondertussen door een tweede generatie leerkrachten wordt georganiseerd. Een mooi voorbeeld van de werking van onze school….

    DE GROOTE OORLOG – Wereldoorlog I is een thema dat in alle scholen zijn plaats kreeg/krijgt. In onze school werken we voor de lokale geschiedenissen hierbij samen met de plaatselijke heemkundige kring d’EUZIE. Dit resulteerde o.m. in een 12m lange kopie van de dodendraad. De dodendraad was een elektrische draadversperring van 2.000 volt waarmee de Duitse bezetter van medio 1915 tot november 1918 heel de Nederlands-Belgische rijksgrens afsloot in een poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. Het ontwerp en de nodige achtergrondinfo kregen de leerlingen van 4de BSO Basismechanica tijdens de lessen PAV, de uitwerking ter plaatse (Boswegel in Stekene) gebeurde samen met leerkrachten praktijk. Knap vakwerk van onze leerlingen en een mooi eerbetoon aan alle slachtoffers van De Groote Oorlog.

  • GROOTOUDERDAG – Een grootouderdag wordt steeds geassocieerd met kleuterscholen en lagere scholen. Maar Broederschool Stekene zet deze traditie verder in het secundair onderwijs. De laatste woensdag van het tweede trimester mogen de eerstejaars hun grootouders op school uitnodigen. Vorig schooljaar begroetten we die dag meer dan 200 fiere oma’s en opa’s. Uitleg over het secundair onderwijs in de 21e eeuw, een rondleiding, hun kleinkind in actie en napraten met koffie en gebak maken deel uit van deze boeiende voormiddag. Een initiatief dat door de grootouders van onze jongste leerlingen elk jaar weer enorm op prijs wordt gesteld!

    NIEUW: LICHAMELIJKE OPVOEDING EN SPORT 3DE JAAR - Vanaf het schooljaar 2015 - 2016 organiseren we in samenwerking met de collega’s van de Biotechnische en Sport uit Sint-Niklaas het 3de jaar Lichamelijke Opvoeding en Sport. Het is niet noodzakelijk dat je een specifieke vooropleiding hebt gevolgd. Deze richting kan je aanvatten na elke optie van het tweede gemeenschappelijk leerjaar A. Voorwaarde is dat je graag en goed sport. Je moet over een goede fysieke conditie beschikken voor verschillende disciplines en gemotiveerd zijn om extra inspanningen te leveren voor disciplines waar je iets minder aanleg of interesse voor hebt. Zeven lestijden sport worden toegevoegd aan de twee lestijden lichamelijke opvoeding. De sportlessen worden gegeven in de nieuwe sporthal van de gemeente Stekene. Een prachtige accommodatie om de sportievelingen op het juiste niveau te brengen.

    COLLEGE D’ALZON - Op de website van het Collège d’Alzon in Bure lees je het volgende: ‘activité: des échanges linguistiques annuels avec des écoles flamandes de Stekene (élèves de deuxième)’. De samenwerking tussen beide scholen verloopt prima. Eerst schrijven onze leerlingen Franse brieven naar hun vriend(in) in Bure. Daarna krijgen zij een antwoord in het Nederlands. De briefwisseling duurt een heel schooljaar lang. Het hoogtepunt van dit project is de ontmoeting met de penvrienden en - vriendinnen. Het ene jaar reizen onze leerlingen richting Bure, het andere jaar krijgen wij onze Waalse vrienden op bezoek. Onze leerlingen halen dan hun beste Frans boven en de jongeren uit Bure hun allerbeste Nederlands. Vaak een onwennig begin, maar al spelend verlopen de contacten steeds vlotter. Dit resulteert elke keer opnieuw in een leerrijke schooldag waar de leerlingen hun kennis van het Frans naar een hoger niveau brengen.

  • 4. Basisschool Driegaaien

    SPORTIEVE SCHOOL - Als school vinden wij het zeer belangrijk dat onze leerlingen ook de kans krijgen om hun sportieve talenten te ontwikkelen. Zo hebben onze leerlingen de mogelijkheid om gedurende het hele schooljaar tijdens de middag te sporten via onze turnkring Jeroen. Maar liefst 76 kinderen van onze lagere school brengen hun middagpauze al “sportend” door. Daarnaast organiseert onze school in samenwerking met SVS schoolsport zowel tijdens de lesuren als op woensdagnamiddag sportactiviteiten. Initiatieven waaraan onze leerlingen met veel enthousiasme deelnemen! GEZONDE GROENE SCHOOL EN OUDERPARTICIPATIE - Naast de wekelijkse fruitdag op donderdag organiseert onze school 2 X per jaar de ”ontbijten is gezond” actie. Vanaf 8 uur kunnen onze leerlingen dan genieten van een heerlijk ontbijt! Net zoals vorig jaar kozen we voor producten in grootverpakking en kochten we lekker fruitsap van de wereldwinkel. We zorgden voor nog minder afval door herbruikbare bekers en bestek te gebruiken. Na het lekker ontbijt moesten de leerlingen van de lagere school zelf hun bord, tas en beker afwassen. Enkele helpende mama’s en papa’s deden de afwas van de kleuters. MOSBRIGADE - Vorig jaar werd de MOS-brigade opgestart. In de MOS-brigade zit een leerling van elke klas (2e kleuterklas t.e.m. 6e leerjaar). De MOS-brigade helpt de MOS-leerkrachten met het uitvoeren van allerlei taken en klusjes. Op vrijdag komt de MOS-brigade samen. Leerlingen helpen dan juf Tine bij het uitkuisen van de dierenkooien. De cavia’s en het konijn worden dan eens extra vertroeteld, krijgen nieuw strooi enz…

  • WISKUNDE, ICT EN MUZISCHE OPVOEDING - Het vijfde leerjaar kreeg de kans om het wiskundig begrip “perspectief” via de lessen muzische vorming zelf uit te testen. Zij probeerden op de speelplaats en op het plein foto’s te trekken met perspectief. Het resultaat was ronduit verbluffend. Tijdens de les ICT, maakten ze gekke foto’s op de computer. Deze foto’s werden dan bewerkt met het programma Paint. Net en ook hier werden er weer leuke creaties gemaakt. SCHOOLTUIN - Ook al ligt onze school midden in de stad , aan groen ontbreekt het hier niet. Dit schooljaar hebben we er immers 12 are groene ruimte bijgekregen door de aankoop van een “heuse” schooltuin. Op dit moment is het leerkrachtenteam volop bezig met het ontwerp van onze schooltuin . Wordt vervolgd dus! KLASDOORBREKEND WERKEN - 3e kleuterklas en 5e leerjaar: Op donderdag 18 december gingen de kinderen van de 3e kleuterklas en het 5e leerjaar samen naar het Natuur Historisch Museum in Brussel. De leerlingen van het 5e leerjaar hebben één of twee kleuters begeleid in het museum. Ze bekeken samen de zalen van de dino’s, zoogdieren, insecten,… Daarna hadden ze apart een workshop. Om elkaar al wat beter te leren kennen, speelden de vijfdeklassers poppenspel voor de kleuters. Per twee schreven de leerlingen een dialoogje, knutselden de dieren en de achtergrond. Na enkele keren oefenen mochten de kleuters komen kijken.

  • 5. Humaniora

    MEMORABELE DAG VOOR DE 6ES ECONOMIE - Op vrijdag 30 januari was een hoogdag voor de vakgroep economie van onze humaniora. De 37 zesdejaars Economie kregen die dag immers bezoek van oud-premier Mark Eyskens en topeconoom Ivan Van de Cloot. Ze kwamen in de voormiddag poolshoogte nemen van het schrijfproject “ECONOMYSTERIES”, het economieboek dat de zesdejaars schrijven en dat begin mei op de markt komt. In de namiddag stond er een debat over de toekomst van de Europese economie op het programma.

    “Het was me een hele eer om met Mark Eyskens en Ivan Van de Cloot te mogen samenzitten. Deze twee prominente personen zijn in mijn geheugen gegrift en ik zal over 50 jaar nog over deze memorabele dag spreken. Ikzelf zat juist naast Eyskens en schuin tegenover Van de Cloot. Mark Eyskens was rustiger en dacht na bij elk woord dat hij uitsprak, terwijl Ivan Van de Cloot als een raket zijn antwoorden afschoot. Ik ben echt blij dat ik er die dag bij was.”

  • LANGLAUFEN IN MANDERFELD - Het was reeds 5 jaar geleden dat we nog eens de Oostkantons bezochten om te gaan langlaufen. Vermits er op de hoogvlakten van de Ardennen een mooi pakje sneeuw gevallen was, konden we niet aan de verleiding weerstaan om nog eens wat sneeuwpret te gaan opzoeken.

    Het was reeds vroeg aanzetten om nog op tijd ter plaatse te zijn. Eerst kregen de leerlingen in de voormiddag wat initiatie door deskundige monitoren. Na een warme kom soep of chocomelk trokken de leerlingen er op uit voor een tochtje van 4, 7 of 10 km.

    De omgeving van Manderfeld is zeer heuvelachtig, waardoor het soms moeilijk was om met de latten op een heuvelrug te geraken. Maar eens we boven waren, was het genieten van de prachtige omgeving en kon je je volledig laten gaan naar beneden. Zij die de skisport wat beheersen, waren hier zeker in het voordeel, anderen maakten af en toe eens kennis met een buiteling in de zachte sneeuw.

    Rond 16u00 was het terug verzamelen geblazen in het café. Moe maar voldaan keerden we dan terug naar school, in de bus genietend van een leuke film. Hopelijk volgend jaar weer!

  • 6. Lokeren

    TALENTENWEEK IN DE BROEDERSCHOOL! You’ve got talent! Tijdens de week van 9 tot 13 maart toonden leerlingen en leerkrachten van de broederschool hun talenten aan elkaar. De leerlingen maakten voor de hele school lekkere gerechtjes. Deze werden uitvoerig geproefd en geëvalueerd tijdens onze hapjesmarkt. We gingen creatief aan het werk met lino, hout, metaal, de naaimachine, met fietsbanden maakten we juwelen en er werden bloemstukjes gemaakt. Er werden heel wat workshops gegeven waar de leerlingen en leerkrachten hun energie in kwijt konden. We deden aan breakdansen, rope skipping, geocaching, cartoontekenen, drama, … Verschillende leerlingen bij ons op school hebben talent als toekomstig DJ. Er werd op vrijdagmiddag dan ook heel wat afgedanst. De talentenweek: een aanrader en voor herhaling vatbaar!

  • 7.Handel

    HET GEZONDE ONTBIJT - Voor de eerste keer organiseerde de werkgroep 'MOS en gezondheid' een gezond ontbijt voor alle leerlingen van de 2de en 3de graad. De plaatselijke fruitboer kende nog nooit zo een succes! Tijdens het ontbijt deden alle leerlingen mee aan de gezonde ontbijtquiz. De slimste tafel won een gezonde koek voor tijdens de speeltijd. De sfeer onder de leerkrachten en leerlingen zat goed, voor herhaling vatbaar dus. We zullen er een gezonde jaarlijkse gewoonte van maken! Enkele dagen voor het ontbijt vulden de leerlingen een enquête in… Hierbij toch enkele opvallende cijfers: Van de 254 leerlingen die de enquête hebben ingevuld, zijn er net niet de helft die ’s morgens altijd ontbijten. Dit is toch wel een laag cijfer, aangezien het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

    Bij het ontwaken is het zo’n tien tot twaalf uur geleden dat je nog iets gegeten hebt. Hoog tijd dus om nieuwe krachten op te doen voor de dagtaak begint. Zowel volwassenen als kinderen hebben energie nodig voor een ochtend vol activiteiten. Een stevig ontbijt zorgt voor een kwart van de dagelijkse energieaanvoer en gaat een appelflauwte in de voormiddag tegen.

    Vooral een broodmaaltijd als ontbijt zorgt ervoor dat men essentiële voedingsstoffen opneemt die andere maaltijden niet altijd in voldoende mate kunnen leveren. Het bevordert een evenwichtige voeding en een goede energieverdeling over heel de dag.

    Ontbijten is dus de boodschap!

  • MIMIONDERNEMING BOA VISTA: LEERLINGEN AAN DE SLAG VOOR HET GOEDE DOEL Eén van de miniondernemingen in 6 Bedrijfseconomie heet Boa Vista. Waarom als bedrijfsnaam kiezen voor één van de Kaapverdische eilanden ? Die naam is niet lukraak gekozen: de leerlingen van deze minionderneming verkopen immers producten waarvan de opbrengst aan een project in Boa Vista wordt geschonken. Bovendien zullen ze zich ook ter plaatse engageren. Hieronder lichten wij het één en ander toe.

    Sinds vorig schooljaar werken we samen met de Thomas More hogeschool uit Mechelen, in het bijzonder met Geert Strobbe. Hij werkt voor de hogeschool en is bezieler en oprichter van de Boa Vista O Mundo Foundation vzw. Via allerlei acties en benefieten wordt er al jaren geld ingezameld. Ondertussen werd er ter plaatse een school gebouwd, werden er zonnepanelen geïnstalleerd, werd een project rond waterzuivering opgezet en op dit ogenblik wordt er geld ingezameld om een keuken te bouwen. Maar daar stopt het niet bij, elk academiejaar lopen studenten van de hogeschool gedurende een aantal weken of zelfs maanden stage op Boa Vista. Het gaat om toekomstige ingenieurs, maar ook studenten verpleegkunde, leraren in opleiding, ... De ene helpt bij de installatie van de zonnepanelen, de andere geeft les, … Dat wetende vonden wij het meer dan de moeite waard om één van onze groepen bij het project te laten aansluiten.

  • 8. Eerste Graad

    DE HOGE KOUTER - 2 september 12u15. Op naar de Hoge Kouter! We moesten ongeveer 20 minuten wandelen en we waren er al. Daar stonden enkele leerkrachten al op ons te wachten met heerlijke koffiekoeken. We kregen ook allemaal een drankje. Dan vertelde mevrouw Vonck wat we allemaal gingen doen. We hebben vijf spelletjes gespeeld om elkaar wat beter te leren kennen. Met succes, want op het einde van de dag kende ik alle namen van de kinderen van mijn klas. Het was een heel leuke en vermoeiende dag die ik niet snel zal vergeten. (Emily Van Schependom, 1La) HET LAND VAN SAEFTINGHE - “Op 30 september gingen we naar het verdronken land van Saeftinghe. We kregen een toffe opdracht voor aardrijkskunde. We moesten foto’s trekken van allerlei landschapselementen. Aangekomen in Emmadorp en klaar om te vertrekken, begon de gids al uitleg te geven. Ik wilde gewoon vuil worden. De gids zei even later: “We gaan vertrekken!” Toen de tocht bijna ten einde was, waren we zo vies dat je niet meer zag wie wie was. Tijd om ons te wassen en naar huis te gaan.” (Daan Van de Casserie, 1Mb) EERSTE FIETSCONTROLE - Dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn in het verkeer, weet ieder van ons. Omdat we als ouderwerking ons mee verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van onze kinderen rijpte vorig schooljaar het idee om iets te doen rond fietsveiligheid. In mei werden de eerste ideeën op tafel gelegd om samen met de politie een fietscontrole te organiseren. De leerlingenraad bracht het idee aan om een gadget te zoeken passend bij deze actie. De school zou mee instaan voor het op gang trekken van de mallemolen en de juiste leerlingen, op het juiste moment, op de juiste plaats brengen. Een leuk extraatje was dat ‘het Fietspaleis’, de plaatselijke fietswinkel, de fietscontrole mee zou ondersteunen. Zij boden de mogelijkheid om met de ingevulde controle-fiches 10 ingangstickets te winnen voor pretpark Walibi. “De hoesjes voor rugzakken komen bij de eerstejaars terecht. De andere leerlingen krijgen hun gadget. Vooral de

  • fietsen van eerste en tweedejaars blijken in orde te zijn. Waarvoor dank. Elke deelnemer wordt persoonlijk aangesproken en op de hoogte gebracht van de hieraan verbonden wedstrijd. Ik ben bijzonder aangenaam verrast over het vlot verloop van de actie.” CLIL – VOLG VAKKEN ALS AARDRIJKSKUNDE EN ECONOMIE IN HET ENGELS

    CLIL is de afkorting is van Content and Language Integrated Learning. De leerinhouden van een zaakvak worden dus geïntegreerd met het verwerven van een vreemde taal. Die vreemde taal is bij ons het Engels. In het hoger onderwijs en de maatschappij wordt immers steeds meer Engels gebruikt en bijna al onze leerlingen stromen door naar het hoger onderwijs.

    Wij waren bij de eerste groep van scholen die CLIL in hun onderwijsaanbod opnamen. Onze leraar aardrijkskunde gebruikt Engels én Nederlands in de aardrijkskundeles. Hierdoor verwerven de jongeren tegelijkertijd kennis en vaardigheden zowel voor aardrijkskunde als voor de nieuwe taal Engels.

    Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat CLIL-onderwijs positieve effecten heeft: leerlingen hebben minder angst om de vreemde taal te gebruiken en verwerven ze beter dan met enkel taallessen. Leerlingen zijn beter gemotiveerd voor het zaakvak en verwerken de leerstof grondiger. CLIL-leerlingen doen het bovendien beter voor wetenschappen en wiskunde.

    In het 1ste jaar (zowel in de moderne als in de Latijnse) kan je aardrijkskunde in het Engels kiezen. In het 2de jaar (moderne en Latijnse) kan je opnieuw aardrijkskunde in het Engels kiezen. 5dejaars uit de richtingen economie-moderne talen, economie-wiskunde en economie-wetenschappen, kunnen kiezen om economie in het Engels te volgen. In het 6de jaar komt er vanaf 2016-2017 een vervolgtraject.

  • Basisschool Driegaaienstraat 8 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 12

    Schoolfeest: zaterdag 9 mei vanaf 14 uur Nieuwstraat 75 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 10

    Schoolfeest - opendeur: zondag 10 mei vanaf 14 tot 17 uur

    Humaniora

    Nieuwstraat 75 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 00 Infoavond 1e jaars : dinsdag 5 mei om 19.30 uur Opendeur: zaterdag 9 mei van 13.30 tot 18 uur

    en zondag 10 mei van 13.30 tot 18 uur

    Handelsschool

    Nieuwstraat 91 9100 Sint-Niklaas 03 780 92 20 Infoavond 1e jaars : donderdag 7 mei om 19.30 uur

    Opendeur: zaterdag 9 mei van 13.30 tot 18 uur en zondag 10 mei van 13.30 tot 18 uur

    Biotechnische en sport

    (Land- en tuinbouwschool) Weverstraat 23 9100 Sint-Niklaas 03 760 10 90

    Infodag: zaterdag 9 mei van 10 tot 17.30 uur

    Stekene

    Nieuwstraat 17 9190 Stekene 03 779 67 94 Infodag: zondag 10 mei van 10 tot 17 uur

    Broederschool Lokeren

    Molenstraat 38 9160 Lokeren 09 348 37 96 Opendeurdag: zondag 10 mei

    Campus Daknam van 10 tot 12 uur Campus Molenstraat van 14 tot 18 uur

    Ook individuele momenten mogelijk op afspraak

    2015

    E-Courant 2015-01 VoorbladE-Courant 2015-02 Biotechnische en SportE-Courant 2015-03 Basisschool NieuwstraatE-Courant 2015-04 StekeneE-Courant 2015-05 Basisschool DriegaaienE-Courant 2015-06 HumanioraE-Courant 2015-07 LokerenE-Courant 2015-08 HandelE-Courant 2015-09 Broederschool Eerste GraadE-Courant 2015-10 AchterkantHumanioraHandelsschoolStekene