KAAS PLANK - Royal A-ware · COLOFON Redactie Royal A-ware melkveehouder@royal-aware.com KAAS op de...

Post on 10-Dec-2020

12 views 0 download

Transcript of KAAS PLANK - Royal A-ware · COLOFON Redactie Royal A-ware melkveehouder@royal-aware.com KAAS op de...

04 NIEUWE MELKSTROOM ALBERT HEIJN

KAAS DE PLANK JANUARI 2018

14 BIO-MELKVEEHOUDERALFRED KIST

09 ROY AMMERLAAN EN LELYOVER VOERSTRATEGIE

OP

COLOFONRedactieRoyal A-ware melkveehouder@royal-aware.com

KAAS op de PlankEditie 15Januari 2018

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de redactie.

Koeien met 10.000 kg vet en eiwit:

Erika 50 J. Ehlers 04-02-2017

Danielle Fa. Graveland 12-07-2017

Droste 8 W. de Groot 19-08-2017

Annie 7 VOF Cromwijk 08-11-2017

BIJZONDERE KOEIEN

Royal A-ware is trots dat de melkveehouders waarmee zij samenwerkt bijzondere koeien hebben. De onderstaande koeien hebben de mijlpaal van 100.000 kilogram melk bereikt. Van harte gefeliciteerd!

Naam koe Eigenaar Datum behaald

Reiertjeshoeve Irene 411 Mts. J + L.J. de Haan 24-07-2017

Veels Betsie 547 Blenke Melkvee 04-08-2017

Pietje 31 VOF A.J. en I. van den Bergh 11-08-2017

Koosje 172 G.R. Westenbrink 16-08-2017

Dora 250 Mts. J. + M. de Jong - Duivenvoorden 16-08-2017

Elsje 98 Mts. Mooijman 26-08-2017

Mien 1712 Mts. B.H.G. en E.J.M Meijer - Stevelink 28-08-2017

Mien 1714 Mts. B.H.G. en E.J.M Meijer - Stevelink 28-08-2017

Dieke 81 Mts. T. en L. Noomen 11-09-2017

Sjoukje 31 Mts. M. en E. Reitsma 16-09-2017

Hbc Toystory Penelo VOF Altenburg Holsteins 19-09-2017

Paola 9590 Mts. W. + M.C. de Jong - Bosch 17-10-2017

Maneschijn Geertje 1 P.J. te Molder 21-10-2017

Veels Nicole 364 Blenke Melkvee 21-10-2017

BIJZONDERE KOEIEN

DisclaimerDit document is opgesteld door Koninklijke A-ware Food Group B.V. De inhoud van dit document geeft enkel de visie van Koninklijke A-ware Food Group B.V. weer per de aangegeven datum en is te allen tijde onderhevig aan wijziging, zonder voorafgaande kennisgeving. A-ware streeft naar een zorgvuldige controle van de inhoud van dit document, zodat de informatie actueel is. Ondanks deze voortdurende aandacht voor de kwaliteit van haar berichtgeving kan A-ware niet garanderen dat de inhoud van dit document correct of volledig is. A-ware aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade ontstaan door vertrouwen op of gebruik van informatie verschaft door A-ware. Het gebruik van deze informatie is geheel op eigen risico. Dit document bevat informatie, gegevens, foto’s, grafische voorstellingen en andere materialen die door het auteursrecht, merkenrecht of ander eigendomsrecht zijn beschermd. Gebruik van dergelijke informatie zonder de uitdrukkelijke toestemming van A-ware is niet toegestaan. Alle rechten zijn uitdrukkelijk voorbehouden.

INHOUDSOPGAVEBijzondere koeien 03

Visie toekomstbestendige melkveehouderij 04

Nieuwe melkstroom Albert Heijn 05

Verkoopkantoren in het buitenland 06

Dairy Academy deelt kennis van... 09

Schaatser Bob de Vries 12

Biologische melkveehouder Alfred Kist 14

Terugblik eerste editie Dairy Academy Event 16

VOORWOORDRoyal A-ware kijkt naar de ontwikkelingen op de markt en speelt in op de vraag van de klant. Door deze manier van werken leveren wij producten die goed aansluiten op de wensen van onze klanten. De markt vraagt tegenwoordig verschillende melkstromen. Bijvoorbeeld gangbare melk, weide melk of biologische melk. Onze melkveehouders hebben de keuze om de melkstroom te leveren die bij hen past.

Nieuwe melkstroom met Albert HeijnRoyal A-ware en Albert Heijn gaan samenwerken in het realiseren van een duurzamere en transparante productieketen voor zuivelproducten. De melkstroom voor dit concept wordt door Royal A-ware apart verwerkt tot kaas en andere zuivelproducten van het AH Huismerk. Deze ontwikkeling past in de strategie van Royal A-ware om samen met onze melkveehouders melkstromen verder te verduurzamen en deze samen met onze ketenpartners tot meerwaarde te brengen in de markt. Op pagina 4 een terugblik van de bijeenkomst voor melkveehouders op 11 december.

Royal A-ware internationaalDe kaas van Royal A-ware wordt verkocht aan klanten over de hele wereld. Om dit goed en efficiënt te doen, heeft Royal A-ware een aantal verkoopkantoren in het buitenland. Daarover vertelt salesmanager Harry de Wit deze editie meer. Steve Margarites vertelt over onze dochteronderneming Dutch Cheese Makers in New York.

Dairy Academy OenkerkDairy Academy Oenkerk werkt samen met partners aan een kennisplatform voor de melkveehouderij en zuivelsector. Eind 2017 zijn Denkavit, specialist op het gebied van voeding voor jongvee en de Noordelijke Rabobanken partner geworden van Dairy Academy Oenkerk. Samen met Dairy Academy Oenkerk gaan zij

melkveehouders helpen hun bedrijfsvoering toekomstbestendig en duurzaam in te richten.

In deze Kaasplank gaan we in gesprek met Melkveehouder Ammerlaan uit het Friese Marssum. Samen met partner Lely heeft hij het afgelopen jaar een flinke stap voorwaarts gemaakt in het managen van het familiebedrijf.

Onderstaande koeien hebben de mijlpaal van 10.000 kilogram vet en eiwit bereikt. Van harte gefeliciteerd!

Graag bedanken we u voor het vertrouwen en de samenwerking. Wij zijn trots dat we uw kwalitatief hoogwaardige melk mogen verwerken tot producten die perfect aansluiten op de wensen van onze klanten over heel de wereld. We wensen u en een gezond en voorspoedig 2018!

JAN ANKER, CEO

KLAAS DE JONG, COO

2 3

VISIE TOEKOMSTBESTENDIGE MELKVEEHOUDERIJOm onze familiebedrijven door te kunnen geven aan de volgende generatie, is het belangrijk om te ondernemen met oog voor de toekomst. Daarom heeft Royal A-ware in 2017 haar visie op duurzame melkveehouderij herzien. De uitdaging is om de melkveehouderij en zuivelproductie toekomstbestendig in te richten, in balans met milieu en respect voor koeien.

Koen Veldman, manager Veehouderijzaken vertelt over de belangrijkste pijlers uit de visie:“Royal A-ware en melkveehouders hebben samen een verantwoordelijkheid in toekomstbestendig ondernemen. Onze vakkundige melkveehouders uit Noord-Nederland voldoen aan de leveringsvoorwaarden KKM en ondernemen met oog voor dier, milieu en mens. In toekomstbestendig ondernemen is het belangrijk om te kijken naar de ontwikkelingen op de markt en in te spelen op de vraag van de klant. Zo vraagt de markt tegenwoordig verschillende melkstromen. Bijvoorbeeld gangbare melk, weide melk of biologische melk. Onze melkveehouders hebben de keuze om de melkstroom te leveren die bij hen past. Ook hebben zij de keuze om extra stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid.”

Wist je dat?Royal A-ware produceert zuivel in Noord-Nederland. Noord-Nederland is de ideale plek vanwege het zeeklimaat, voldoende water en het grasland dat bekend staat als waardevolle voeding voor koeien. Daarnaast is het grasland beperkt of niet geschikt voor andere toepassingen.

Albert Heijn en Royal A-ware hebben een overeenkomst gesloten om tot een unieke duurzamere en transparante zuivelketen te komen. Deze nieuwe melkstroom wordt door Royal A-ware apart verwerkt tot kaas en andere typisch Hollandse zuivelproducten als melk en yoghurt van het AH Huismerk. Kwaliteitsproducten, waarvan de herkomst transparant is en die op een duurzamere wijze zijn geproduceerd.

Bijeenkomst11 december was een bijeenkomst voor melkveehouders waarin meer is verteld over het nieuwe concept. De opkomst was hoog. De reacties waren positief. Het is uniek dat een retailer bereid is een extra premie te betalen aan de melkveehouder. Het nieuwe programma is ambitieus en staat open voor iedere geïnteresseerde melkveehouder die levert aan Royal A-ware.

Het programma wordt in de periode 2018-2020 stapsgewijs ingevoerd. Melkveehouders die meedoen aan het programma ontvangen een premie bovenop de A-ware melkprijs.

De komende periode gaan we naar aanleiding van de vragen en opmerkingen het programma verder doorontwikkelen om te komen tot een ambitieus en haalbaar programma.

SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAMERE EN TRANSPARANTE MELKSTROOM VOOR ALBERT HEIJN

4 5

Since 1908

De kaas van Royal A-ware wordt verkocht aan klanten over heel de wereld. Om dit goed en efficiënt te doen, heeft Royal A-ware verkoopkantoren in het buitenland. Vanuit daar wordt de kaas verkocht aan retailers (supermarkten) en importeurs. Harry de Wit, commercieel directeur Export, vertelt over onze buitenlandse verkoopkantoren, partnerships en klanten.

Waar ter wereld heeft Royal A-ware verkoopkantoren?“Royal A-ware heeft een dochteronderneming in New York (Verenigde Staten), een dochter-onderneming in Shanghai (China) en een verkoop kantoor gericht op het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Onze kaas wordt vanuit Nederland naar deze landen geëxporteerd. Vanuit daar wordt het bijvoorbeeld verkocht aan retailers en importeurs.”

Wanneer zijn de verkoopkantoren opgericht? “Het kantoor in New York, Dutch Cheese Makers genaamd, is in 2015 opgericht. Zij richten zich met name op het verkopen van kaas aan retailers. Het kantoor in Shanghai (A-ware Dairy Product Shanghai) is nu ongeveer een jaar actief. A-ware Dairy Product Shanghai verkoopt met name kaas aan distributeurs die actief zijn in de foodservice sector. Tot slot werken we vanaf eind 2015 samen met een aantal partners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (A-ware International Mena). Dit team richt zich op de verkoop van kaas in die regio’s (10-12 landen). Zij worden ondersteund vanuit ons kantoor in Almere.”

Wat komt kijken bij het exporteren van kaas naar het buitenland?“Elk land heeft zijn eigen wetten en regels. Daarvoor zijn veel documenten nodig. Meerdere landen hebben moeilijke wetgeving. In China bijvoorbeeld zijn de wetten en regels erg complex, met name op het gebied van etiketten. Zo is het verplicht om een proefetiket op te sturen. Dit etiket wordt vergeleken met het daadwerkelijke etiket. Mochten er afwijkingen zijn, al is het in het lettertype, dan wordt de kaas afgekeurd. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt. Daarom werken we graag samen met lokale partners en hebben we een lokaal kantoor.”

VERKOOPKANTOREN IN HET BUITENLAND

Zijn er andere uitdagingen als het gaat om exporteren?“In Afrika zijn we bijvoorbeeld erg afhankelijk van politieke ontwikkelingen. Het kan per maand verschillen of een grens open is of dicht. Verder is Afrika een financieel lastige markt. Ondanks dat zien we toch dat de verkoop van kaas toeneemt.”

Aan wie wordt de kaas in het buitenland verkocht? “Aan retailers (supermarkten) en aan importeurs. Bij retailers kun je denken aan kleine, plaatselijke supermarktjes, maar ook aan grote retailers. Importeurs verkopen onze kaas door aan hun klanten. Zij hebben andere wensen dan bijvoorbeeld retailers. Dit vergt dan ook een andere klantbenadering.”

Waarom heeft Royal A-ware gekozen voor verkoopkantoren in het buitenland? “In sommige landen is een lokale vestiging met lokale mensen nodig om succesvol te zijn. Bijvoorbeeld in Amerika. Daarnaast is het goed om permanent aanwezig te zijn in een land. De kaas wordt verkocht als je daar bent. Klanten vinden het fijn om rechtstreeks contact te hebben.”

Wordt de kaas van Royal A-ware alleen in bovenstaande landen verkocht?“Zeker niet. Vanuit ons kantoor in Almere wordt kaas over de hele wereld verkocht. Onze international salesmanagers werken samen met importeurs in allerlei landen. We hebben er bewust voor gekozen om in drie specifieke gebieden verkoopkantoren op te richten en de overige landen vanuit Nederland te bedienen.”

®

Original Dutch Cheese

ROYAL A-WARE INTERNATIONAAL

6 7

DUTCH CHEESE MAKERS NEW YORKSteve Margarites is directeur van Dutch Cheese Makers in New York. Dutch Cheese Makers is een dochterbedrijf van Royal A-ware en is opgericht in 2015.

Kun je iets vertellen over Dutch Cheese Makers? “Dutch Cheese Makers importeert kaas van Royal A-ware uit Nederland en verkoopt deze aan retailers in de Verenigde Staten. Wij importeren het merk Artikaas. Onze kaas ligt bij supermarkten door het hele land.”

Wat is de kracht van Dutch Cheese Makers?“De kracht van Dutch Cheese Makers is dat de kaas die we verkopen ook door ons wordt geproduceerd. Transparantie en duurzaamheid zijn erg belangrijk in de Verenigde Staten. Klanten willen graag weten hoe de kaas wordt gemaakt en waar het vandaan komt. De meeste bedrijven importeren kaas maar produceren het niet zelf.”

Wat is het imago van Nederlandse kaas in de Verenigde Staten? “Nederlandse kaas wordt gezien als favoriet en van hoge kwaliteit. Amerikaanse consumenten kopen graag Nederlandse kaas.”

Ben je vaak in contact met Nederlandse collega’s?“Zeker! Ik heb bijna dagelijks contact met Harry de Wit. We bespreken bijvoorbeeld de te importeren kaas, de financiën, de ontwikkelingen en nieuwe ideeën.”

Wat is de ambitie van Dutch Cheese Makers?“Onze ambitie is te worden gezien als het beste merk voor Nederlandse kaas in de Verenigde Staten. Wij zijn een jong bedrijf en een jong merk. Dat maakt het lastig. Er zijn veel verschillende merken in de Verenigde Staten, die al lange tijd op de markt zijn. Maar ik geloof in ons merk en ons verhaal.”

Wat vind je leuk aan jouw baan?“Het is een uitdagende baan, maar daar houd ik van. We proberen continu te innoveren op een manier die bij de klant past. Elke klant en elk bedrijf is verschillend. Dat maakt dat het nooit saai is. Daarnaast ben ik blij dat ik deel uit maak van de Koninklijke A-ware Food Group. Het is een goed team!”

Kun je iets over jezelf vertellen?“Ik woon in Dix Hills New York, vlakbij het kantoor. Ik heb twee dochters van 25 en 22 jaar. Mijn jongste dochter woont bij mij, mijn oudste dochter woont in de stad. In mijn vrije tijd speel ik graag golf, basketbal en baseball.”

Dairy Academy Oenkerk werkt samen met acht partners aan een kennisplatform voor de melkveehouderij en zuivelsector. Het doel is melkveehouders van Royal A-ware te helpen inzicht en grip te krijgen op hun kostprijs. Hierdoor kunnen zij meer rendement uit hun bedrijf halen. Melkveehouder Ammerlaan uit het Friese Marssum heeft in samenwerking met verkoopadviseur Piet-Jan de Vries van partner Lely het afgelopen jaar een flinke stap voorwaarts gemaakt in het managen van het familiebedrijf. Resultaat: een gezonde veestapel, inzicht in de kostprijs van voerkosten en een prettige balans tussen werk en privé.

Familie met brede interesse voor het vakRoy Ammerlaan (31) runt samen met zijn vader Theo (58) een melkveebedrijf van 120 koeien. Vader en zoon hebben de taken goed verdeeld. Theo werkt overdag op het bedrijf en Roy neemt het in de avonduren en

het weekend van hem over. Roy werkt zelf vier dagen bij Lely International in Maassluis. Hij geeft wereldwijd trainingen aan melkveehouders over robotmelken en koe-management. Samen met zijn vrouw Tineke (30) heeft hij twee kinderen: dochter Ilse (4) en zoon Jurre (2). Tineke is manager Large Accounts bij UNIFORM-Agri, een bedrijf dat managementsoftware ontwikkelt voor melkveehouders. Aan de keukentafel sparren Roy en Tineke regelmatig over hun melkveebedrijf. Tineke: “Wij hebben allebei een functie bij bedrijven die actief zijn in de melkveesector. We spreken dezelfde taal en begrijpen elkaar. Het is mooi als je ideeën met elkaar kunt uitwisselen en samen afwegingen kunt maken. Kortom, elkaar kunt versterken.”

Prettige balans Na zijn HBO studie Technische Bedrijfskunde is Roy in het melkveebedrijf gestapt. Zeven jaar werkt hij nu nauw samen met zijn vader. Roy over het melkveebedrijf: “Ik heb een goed gevoel bij hoe we

het bedrijf nu hebben ingericht. Als ik overdag bij Lely werk, kan mijn vader het bedrijf alleen runnen. Zijn arbeidsdruk is niet te hoog. Alles voelt aardig in balans. Het bedrijf presteert veel beter dan vorig jaar. De veestapel oogt gezond, de koeien hebben een betere pensvulling en als resultaat geven ze meer melk.”

Een dilemma in voertechniekRoy: “Medio 2016 stonden we voor een belangrijke keuze. Gaan we over tot aanschaf van een nieuwe trekker in combinatie met een nieuwe mengwagen of investeren we in een automatisch voersysteem? Het prijsverschil tussen beide opties was gering. Piet-Jan heeft ons toen de voordelen van het automatisch voersysteem toegelicht. De efficiencyslag die het systeem ons ging opleveren gaf de doorslag om hiervoor te gaan.”

DAIRY ACADEMY DEELT KENNIS VAN

MELKVEEHOUDER AMMERLAAN EN LELY OVER VOERSTRATEGIE EN INZICHT IN RENDEMENT

“NEDERLANDSE KAAS WORDT GEZIEN ALS

FAVORIET EN VAN HOGE KWALITEIT”

8 9

Samenwerking met LelyPiet-Jan is verkoopadviseur bij Lely Center Noord (Friesland, Groningen, Noord-Oost Drenthe). Hij adviseert melkveehouders bepaalde menselijke handelingen te automatiseren om hun wensen in het kader van bijvoorbeeld arbeidsverlichting en besparing op voerkosten te realiseren. Piet-Jan is gespecialiseerd in het automatische voersysteem: de Lely Vector en de automatische voerschuiver: de Lely Juno. Over de opstartfase van het automatisch voersysteem vertelt hij: “Onze projectcoördinator maakt tekeningen van de benodigde voerkeuken (loods) en de routes voor de voerrobot. Na plaatsing of inrichting van de voerkeuken, de voerrobot, de kraanbaan met ‘grijper’ en de software kan de melkveehouder de Lely Vector in gebruik nemen.” Roy: “Het Lely Center heeft gespecialiseerde monteurs in dienst die ons intensief hebben begeleid rondom de ingebruikname van het nieuwe voersysteem.”

Voordelen automatisch voersysteem Lely VectorPiet-Jan: “De juiste voerstrategie voor een optimale melkproductie is 8 keer per dag een vers, afgemeten en goed gemengd rantsoen. De Vector zorgt ervoor dat er altijd vers voer bij het voerhek ligt. Zonder dat je er zelf als veehouder omkijken naar hebt.” Roy: “Wij kunnen nu ook hele kleine rantsoenen voor droge koeien realiseren en veel gerichter en verser per doelgroep voeren. Onze droge koeien staan er nu veel beter en ‘voller’ bij dan voorheen. Daar komt bij dat we door het voerkeukenconcept voor meerdere dagen voer kunnen opslaan. Mijn vader is nu drie keer per week zo’n drie kwartier aan de slag om de voerkeuken te vullen. Voorheen waren we dagelijks 1,5 tot 2 uur met voeren bezig.”

LELYLely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen. Lely is al meer dan 25 jaar wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Elke dag inspireert Lely haar medewerkers om klanten innovatieve oplossingen te bieden, en een vertrouwde partner te zijn voor lange termijn advies en ondersteuning. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van toegewijde Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in meer dan zestig landen en biedt zij werk aan zo’n 1.200 mensen. Voor meer informatie: www.lely.com

Resultaat: inzicht en stijging rendementPiet-Jan: “Door het voeren met de Vector krijg je meer inzicht in het rendement van je voerstrategie. Het gekoppelde managementsysteem geeft de gemiddelde voeropname aan op groeps- en individueel koe niveau. Door de koppeling met de melkrobot is het mogelijk de effecten van rantsoenwijzigingen te meten. Hierdoor maak je inzichtelijk of de kosten van een wijziging naast hogere productie ook meer rendement oplevert.Als je de kosten van de Vector afzet tegen de kosten van ‘traditioneel’ voeren kun je onder aan de streep, dus inclusief afschrijving, arbeidskosten, brandstof etc., € 4.000 tot € 5.000 per jaar per 100 koeien besparen. Aan opbrengsten kan de Vector gemiddeld 1,9 liter melk meer per koe per dag opleveren. Daarbij levert de investering je eenmalig belastingvoordeel op door de MIA Vamil regeling.” Roy over de resultaten op hun bedrijf: “Omdat we in december 2016 zijn begonnen met het automatisch voersysteem kan ik nog niet exact aangeven wat de investering dit jaar ons aan rendement oplevert. Met ongeveer dezelfde voersamenstelling stijgt ons rollend jaargemiddelde nog steeds. We kunnen veel gerichter sturen omdat we dagelijks inzicht in de voerkosten hebben.”

Tips voor andere melkveehoudersPiet-Jan: “Blijf vooral kritisch kijken naar je kostprijs van voerkosten. Je kunt heel veel voeren om marginaal nog meer melkproductie te realiseren, maar wat kosten deze laatste liters? Het gaat erom wat je saldo is, je rendement.” Roy: “Je moet een open blik hebben in het managen van je bedrijf. Niet zomaar doen wat je vader deed, maar kennis opdoen bij collega melkveehouders en kijken wat er in de markt speelt. Het gaat er inderdaad niet zozeer om hoeveel liters je met je bedrijf produceert, maar om wat je verdient aan het einde van het jaar. Daarom is het belangrijk om goed inzicht en controle te hebben op één van de grootste kostenposten, namelijk voerkosten.”

FAMILIEBEDRIJF AMMERLAANIn het Friese Marssum runt Roy Ammerlaan samen met zijn vader Theo een melkveehouderij van 120 koeien en 55 stuks jongvee. Sinds december 2016 werken zij met de Vector; een automatisch voersysteem van Lely. Het rollend jaargemiddelde was vorig jaar 8.500 en is nu 9.240 kg melk per koe per jaar met 4,3% vet en 3,55% eiwit. De voerefficiëntie is 1,41. Ze beschikken over 56 ha grond, waarvan 5 ha mais.

LELY & DAIRY ACADEMY OENKERKLely is partner van Dairy Academy Oenkerk en heeft een actieve rol in één van de workshops voor melkveehouders over melktechniek en melkkwaliteit. Het melkveebedrijf van de Dairy Academy maakt gebruik van drie Lely Astronaut A4 melkrobots en twee Discovery mestrobots. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van Lely bedrijfsadvies. Eén keer per drie maanden neemt bedrijfsleider Jurjen de Jong samen met de Lely bedrijfsadviseur de dagelijkse en regelmatig terugkerende werkzaamheden onder de loep.

10 11

Royal A-ware is sponsor van schaatsteam Royal A-ware. Dit team bestaat uit een heren- en damesploeg en richt zich op het marathonschaatsen. De ploeg behoort tot de Nederlandse top en staat onder leiding van trainer Jillert Anema. In deze Kaasplank vertelt schaatser Bob de Vries over zijn leven als topsporter en wat komt kijken bij het trainen voor een marathon.

Jij levert een topprestatie in schaatsen. Wat moet je daar voor doen? “De schaatswedstrijden zijn in de winter, maar we trainen het hele jaar door. We fietsen en skeeleren veel. Vanaf 1 mei trainen we dagelijks één of twee keer per dag. Dit wordt steeds verder opgebouwd. In september was ik op trainingsweek in Italië. We trainen dan drie keer per dag. Het trainen vergt veel van je lichaam. Daarom gaan we naar Italië. Hier kunnen we trainen in prettige weersomstandigheden. Tijdens een trainingsweek moet je je 100% inzetten. Dan is het fijn om ’s avonds even te zitten en te ontspannen. Wel gaan we op tijd op bed, anders ben je de volgende dag niet goed uitgerust.”

Hoe combineer jij werk, gezin en schaatsen?“Werk en privé lopen vaak door elkaar heen. Ik plan bijvoorbeeld in de ochtend een training, zodat ik ’s middags de kinderen naar school kan brengen. Onze jongste is net geboren. Het is dan best lastig als ik bijvoorbeeld een week op trainingskamp ga. Zonder de steun van thuis kun je geen topsporter zijn.”

Naast schaatser ben je ook boer. Hoe doe je dat?“Ik heb het melkveebedrijf overgenomen van mijn ouders. Toen ik op de landbouwschool zat, ben ik pas doorgebroken met schaatsen. Schaatsen is mijn werk naast de boerderij geworden. Ik ben een van de weinige schaatsers die naast het schaatsen nog wat anders doet. Het schaatsen is soms lastig te combineren met het boer zijn. Ik train elke dag en vooral in het najaar heel intensief. Gelukkig heb ik een werknemer op de boerderij die mij kan vervangen.”

Het is belangrijk om te ontspannen. Hoe doe jij dat?“Ontspannen is voor mij soms een probleem. Ik ben best druk met schaatsen, de boerderij en mijn gezin. Van werken op de boerderij word ik rustig in mijn hoofd. Lichamelijk is dat anders. Het is belangrijk om voor een wedstrijd te rusten. Dat is soms best lastig. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met een koe, blijf ik niet in bed liggen. Ik dan toch naar de koe. Ook al weet ik dat rusten ook belangrijk is. Maar je went er aan.”

Wat maakt dat je wel of niet goed schaatst?“Ik heb veel ervaring in het marathonschaatsen en daardoor een niveau bereikt dat ik bijna altijd goed kan presteren. Bij marathonwedstrijden rijd je direct tegen een tegenstander.

NEDERLANDS KAMPIOEN MARATHON-SCHAATSEN BOB DE VRIES:

“HET IS BELANGRIJK DAT JE IETS LEUK VINDT EN ER VOOR GAAT!”

WAAROM IS ROYAL A-WARE SPONSOR? Royal A-ware is trotse sponsor van een marathonschaatsteam. Schaatsen past namelijk bij de oer-Hollandse producten kaas en dagverse zuivel waar Royal A-ware dagelijks mee werkt. Daarnaast zijn marathonschaatsers mannen en vrouwen die dagelijks hard werken om samen met een team de beste prestatie neer te zetten. Samenwerken en het steeds beter willen doen typeert ook de werkwijze van Royal A-ware.

Dat vind ik prettig. Bij langebaan schaatsen rijd je tegen de klok, dan ben ik wisselvalliger. Bij belangrijke wedstrijden moeten we extra goed in vorm zijn. Dan trainen we bijvoorbeeld minder en korter, waardoor we sneller zijn uitgerust. Natuurlijk spelen ook externe invloeden mee, bijvoorbeeld je thuissituatie. Maar dat kan ik goed van me afzetten, ik neem dat meestal niet mee naar de wedstrijd.”

Hoe ga jij om met teleurstellingen?“Als het tegenzit ben ik soms chagrijnig, maar alles gaat ook weer door. Het voordeel is dat ik naast het schaatsen een boerderij en gezin heb. Zo kan ik mijn gedachten makkelijker verzetten en blijf ik minder lang in de teleurstelling hangen.”

Op welke prestatie ben je het meest trots?“Dat ik Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs en kunstijs ben geworden.”

Wat is jouw motto?“De aanhouder wint. De meeste schaatsers breken door als ze 16 tot 18 jaar zijn. Ik was 20 toen ik doorbrak. Ik was bij de junioren de middenmoot, maar ik vond het schaatsen altijd erg leuk. Ook had ik goede trainers, waardoor ik sterker werd. En het allerbelangrijkste is dat je iets leuk vindt en er voor gaat!”

Wat zijn je verwachtingen voor het komende seizoen?“Samen met het team veel wedstrijden winnen.”

Bob de Vries, marathon- en langebaanschaatser:

BOB IS 33 JAAR OUD,

GETROUWD EN HEEFT

DRIE KINDEREN VAN

6 JAAR, 3 JAAR EN

2 MAANDEN OUD.

NAAST HET SCHAATSEN

HEEFT BOB EEN

MELKVEEBEDRIJF MET 55

KOEIEN. HIJ LEVERT MELK

AAN ROYAL A-WARE.12 13

BIOLOGISCHE MELKVEEHOUDER ALFRED KIST (32), WYNJEWOUDE

“DE KOEIEN MOETEN HET GOED

HEBBEN, DAN HEB IK HET OOK GOED.”

“ER WORDT WEL EENS GEZEGD: WAT DE BOER NIET KENT, DAT DOET IE NIET.

MAAR JE MOET DENK IK EEN STAP DURVEN ZETTEN.”

Royal A-ware werkt samen met ondernemende melkveehouders uit Noord-Nederland. Zij leveren ons de beste melk voor de lekkerste kaas en zuivelproducten. Zo ook biologische melkveehouder Alfred Kist (32) uit het Friese Wynjewoude. Hij vertelt waarom hij biologisch onderneemt en wat daarbij komt kijken.

Kunt u iets vertellen over uw melkveebedrijf?“Ons biologische melkveebedrijf heeft 90 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Het melkveebedrijf is een maatschap met mijn schoonouders, maar ik run het zelfstandig. We hebben 68 hectare grasland en de koeien lopen buiten. Ik melk de koeien twee keer per dag. Ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen op de boerderij. We hebben een dochter van 4 en een zoon van 1,5 jaar oud. In april verwachten we ons derde kindje.”

U bent biologische melkveehouder. Wat houdt dat in?“Biologisch ondernemen betekent dat we op een zo natuurlijk mogelijke manier boeren. Als een koe ziek is, gebruiken we bijvoorbeeld zo min mogelijk antibiotica. Daarnaast strooien we geen kunstmest en maak ik geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of bestrijdingsmiddelen. Onkruid verwijder ik met een aparte maaier. De koeien krijgen biologisch voer en lopen overdag buiten, mits het weer het toelaat.”

Waarom bent u biologisch gaan ondernemen? “Ik ben onlangs omgeschakeld. Royal A-ware was op zoek naar biologische melkveehouders en toen heb ik me aangemeld. Ik denk dat het in de toekomst steeds belangrijk wordt om op een duurzame en natuurlijke manier te ondernemen. Daarnaast ontvang ik van Royal A-ware een extra premie in de omschakelperiode, waardoor een deel van de kosten worden vergoed.”

Kost het u veel extra tijd om biologisch te ondernemen?“Nee, dat valt mee. Het onderhoud van het grasland kost iets meer tijd, omdat ik geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Het inkuilen en mestrijden doe ik zelf, dat lukt prima.”

Wat weerhoudt melkveehouders om biologisch te ondernemen?“Melkveehouders denken dat er veel onkruid ontstaat en dat het gras niet goed groeit omdat geen kunstmest mag worden gestrooid. In de omschakelperiode kan het zijn dat het gras minder goed groeit, maar na ongeveer twee

jaar is de bodem veel sterker. De bodem wordt zelfredzamer. Daarnaast denken melkveehouders dat ze in productie zullen zakken omdat de koeien een andere samenstelling voer krijgen. Maar ik zie bijna geen verschil in productie.”

Heeft u nog tips voor melkveehouders die biologisch willen ondernemen?“Er wordt wel eens gezegd: wat de boer niet kent, dat doet ie niet. Maar je moet denk ik een stap durven zetten. De omschakelperiode is een iets duurdere periode, bijvoorbeeld door duurdere voerkosten. Maar tijdens die periode zijn extra premies beschikbaar. Daarnaast staan banken positief tegenover biologisch ondernemen, waardoor het mogelijk is om extra krediet op te nemen.”

Wat vindt u dat consumenten moeten weten van een melkveebedrijf? “Dat koeien soms liever naar binnen willen dan naar buiten. Bijvoorbeeld met slecht weer. Dit moet een koe eigenlijk zelf kunnen bepalen. Daarnaast wil ik mensen uitnodigen om een keer op het bedrijf langs te komen. Zo kunnen ze zelf zien hoe het in zijn werk gaat. Verder vinden melkveehouders het belangrijk dat het goed gaat met hun koeien. Hebben de koeien het goed, dan heb ik het ook goed.”

Waar bent u trots op?“Ik ben trots op het melkveebedrijf dat ik heb opgebouwd. Alles draait goed. Ook ben ik trots op mijn gezin. Mijn zoontje vindt het boerenbedrijf geweldig, hij wil altijd meehelpen. Mijn dochtertje wil vaak mee op de trekker. Dat vind ik mooi om te zien.”14 15

www.royal-aware.com

INSPIRERENDE EN SFEERVOLLE EERSTE EDITIE DAIRY ACADEMY EVENT

Zo’n 350 melkveehouders van Royal A-ware kwamen vrijdag 10 november naar het Victoria Park in Wolvega voor de eerste editie van het Dairy Academy Event. Een avond in het teken van ontmoeten, inspireren en verbinden.

De presentatie lag in handen van Marit van Bohemen. Klaas de Jong beet het spits af met de ambitie van Dairy Academy Oenkerk: melkveehouders van Royal A-ware helpen hun bedrijf rendabeler te maken door kennisdeling via partners en door melkveehouders met elkaar te verbinden. Annemarie de Jong, projectleider van Dairy Academy Oenkerk, blikte terug op de activiteiten van het afgelopen jaar. Ook toonde een filmpje waarin melkveehouders vertelden wat zij door deelname aan de workshops hebben geleerd en toegepast op hun bedrijf. Na een vooruitblik op het nieuwe workshopprogramma in 2018 barstte de verkiezingsstrijd los.

Stemmen op favoriete koe en het beste innovatieve ideeTruda 414, Lianne 16 en Grietje 290 waren de genomineerden voor de titel: ‘Meest Bijzondere Royal A-ware koe’. Grietje 290 van de familie Deelstra won. Met een filmpje van haar dagelijks ritueel, pootje baden in de waterbakken, sleepte ze de felbegeerde titel in de wacht. Daarna volgde de verkiezing van ‘Het beste innovatieve idee’. Het idee om stokbonen via maisstengels te verbouwen van melkveehouder Scheweer uit Jubbega won overtuigend met een grote meerderheid van de stemmen.

Kans op mooie prijzen via loterijFrau Antje verlootte onder de aanwezige melkveehouders een weekendje weg naar Roemenië, diverse dagtrips en ballonvaarten. Alle prijzen zijn ter beschikking gesteld door de partners van Dairy Academy Oenkerk. Na de pauze stond De BlackJack Rockband garant voor een spetterend feest en zanger Frans Duijts zorgde voor een verrassende uitsmijter.

Op naar de volgende editie in 2018!