Jaarverslag 2009-2010

Post on 22-Mar-2016

214 views 0 download

description

Het Jaarverslag 2009-2010 van Stichting Compassion Nederland. Lees ook het Jaarmagazine 2009-2010 (toegankelijke aanvulling op dit Jaarverslag).

Transcript of Jaarverslag 2009-2010

JAARVERSLAG09/10Compassion nederland

Jaarverslag 2009 - 2010 2

INHOUDSOPGAVE1. Dit is Compassion Nederland 41.1 algemeen 41.2 Beleid financiële reserves 81.3 overzicht van de via Compassion nederland 9 gesponsorde kinderen1.4 Boekjaar 2009/2010 in beeld 101.5 Verwachtingen voor het komende boekjaar 11

2. Informatie over Compassion International 122.1 internationale ontwikkelingen 122.2 Hoogtepunten in 2009/2010 per programma 132.3 Financiële indicatoren 15

3. Compassion Nederland financiële overzichten 203.1 Balans per 30 juni 2010 223.2 staat van baten en lasten 233.3 algemene toelichting 253.4 Toelichting op de balans 263.5 Toelichting op de staat van baten en lasten 29

4. Overige gegevens 344.1 Bestemming resultaat 364.2 analyse van de staat van baten en lasten 36 ten opzichte van de begroting 364.3 accountantsverklaring 374.4 Verantwoordingsverklaring 394.5 ramingen boekjaar 2010/2011 42

5. Interne organisatie en bestuur 445.1 interne organisatie 445.2 samenstelling en bezoldiging bestuur en directie 465.3 Bestuursverslag 47

Jaarverslag 2009 - 2010 3

Jaarverslag 2009 - 2010 4

1.1.1 algemeen

1.1.1. Mission StatementCompassion wil gehoor geven aan de Grote opdracht om op te komen voor kansarme kinde-ren in ontwikkelingslanden, hen vrij te maken van geestelijke, fysieke, economische en sociale armoede en hen de mogelijkheid te geven om als verantwoordelijke christenen volwassen te worden.

1.1.2. Geschiedenisin 1952 werd de amerikaanse zendeling everett swanson gegrepen door de erbarmelijke omstan-digheden van de Koreaanse oorlogswezen. Zij werden grotendeels door de zeer arme kerken opgevangen. swanson ontwikkelde een hulp-programma om kinderen in Korea te helpen. dit initiatief groeide uit tot het huidige Compassion waarbinnen meer dan 1.200.000 kinderen in 26 ontwikkelingslanden worden ondersteund vanuit 11 landen, waaronder nederland.

1.1.3. Oprichtingstichting Compassion nederland is een auto-nome charitatieve organisatie en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te apeldoorn. op initiatief van de gezamenlijke partners werd Compassion nederland in decem-ber 1995 als nederlandse stichting opgericht. dit

gebeurde onder de voorwaarde dat zij instemde met het internationale mission statement. deze instemming is statutair vastgelegd.

1.1.4. UitgangspuntenWij werken vanuit de volgende uitgangspunten:

VOOR KINDEREN IN ARMOEDE Wij veranderen de wereld één voor één. We geven gehoor aan Gods opdracht om op te komen voor kansarme kinderen in ontwikkelingslan-den, hen vrij te maken van geestelijke, fysieke, economische en sociale armoede en hen de mogelijkheid te geven om als verantwoordelijke christenen volwassen te worden.

CHRISTUS STAAT CENTRAAL in ons werk staat Christus centraal. ons werk is gebaseerd op Bijbelse principes. Compassion wil graag gehoor geven aan Gods opdracht om voor de armen te zorgen en hen hoop te geven. We vervullen de Bijbelse opdracht: kinderen be-vrijden van armoede in Jezus’ naam. ieder kind dat naar een Compassion-project gaat, krijgt de gelegenheid het evangelie te horen.

VIA DE PLAATSELIJKE KERK We werken altijd via plaatselijke kerken, omdat we geloven dat de kerk het instrument is dat God heeft gekozen om de wereld te veranderen.

DIT IS COMPASSION

Compassion’s Christian Holistic Child Development Model

3 6 9 12 15 18 21

Prenatal Mother/ChildInterventions Interventions

Child Survival Program

Compassion leidt mensen op, traint hen en stelt de lokale kerken middelen beschikbaar zodat zij hun gemeenschap kunnen dienen.

INTEGRITEIT integriteit staat zeer hoog in ons vaandel. niet alleen op financieel gebied, maar in onze hele manier van werken. Jaarlijks zijn er verschillende audits, zowel op financieel als inhoudelijk vlak (sponsorprogramma).

1.1.5. Compassion’s Christian Holistic Child Development ModelCompassion heeft een model ontwikkeld voor de verschillende activiteiten die wereldwijd worden ontplooid. dit model, het ‘Compassion’s Chris-tian Holistic Child development model’, toont de samenhang tussen de vier programma’s die Compassion via partnerkerken uitvoert.

CHILD SURVIVAL PROGRAM er zijn inmiddels programma’s in zestien landen. Het biedt hulp aan 21.318 kwetsbare kinderen vanaf conceptie tot ongeveer vierjarige leef-

tijd, maar ook aan hun moeders. We weten dat voorkomen beter is dan genezen. daarom strekt Compassions zorg zich ook uit tot kinderen nog voordat ze geboren zijn en tijdens de eerste, kwetsbare jaren van hun leven. elke dag ster-ven ruim 21.000 kinderen aan de gevolgen van ziekten die eenvoudig behandeld of voorkomen kunnen worden. daarom is het belangrijk dat we al vroeg voor kinderen zorgen en zo voorkomen dat ze vroegtijdig overlijden. door Compassions Child survival program geven wij zorg aan huis en in het project aan zwangere vrouwen en jonge kinderen. de medewerkers van plaatselijke partnerkerken in ongeveer 300 projecten geven de ouders voedingssupplementen, advies, medi-sche hulp, ouderschapstraining en sociale hulp die hen in staat stelt beter voor hun kinderen te zorgen. rond het vierde jaar kan het kind worden overgeplaatst in het Child sponsorship program.

CHILD SPONSORSHIP PROGRAM dit is het kindsponsorprogramma waar meer dan 1,2 miljoen kinderen in de leeftijd van vier tot on-geveer achttien jaar aan deelnemen. de Compas-

Compassion’s Christian Holistic Child Development Model

3 6 9 12 15 18 21

Scholarship and Leadership Training

Leadership Development ProgramEarly Childhood School-Age Adolescent Completion AgeProgramming Programming Programming

Child Sponsorship ProgramPrenatal Mother/ChildInterventions Interventions

Child Survival Program

Jaarverslag 2009 - 2010 5

Jaarverslag 2009 - 2010 6

sion-projecten zijn veilige plekken waar kinderen liefde ervaren, ontdekken dat ze waardevol zijn en een kans krijgen het door God in hen gelegde potentieel te ontwikkelen. alle programma’s worden uitgevoerd door lokale kerken. Compas-sion en de kerken verzekeren de kinderen van on-derwijs, gezondheidszorg, gezonde maaltijden en sociaal-emotionele hulp. ook krijgen alle kinde-ren het evangelie in de projecten te horen en te zien. Wanneer kinderen daarvoor de kwaliteiten, het doorzettingsvermogen en de juiste motivatie hebben, kunnen ze vanaf ongeveer zestienjarige leeftijd in aanmerking komen voor het leadership development program.

LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM dit programma startte in 1996 en biedt een groei-end aantal jongeren de mogelijkheid om een universitaire studie te volgen. aan het einde van dit boekjaar werden er 2.099 studenten gespon-sord. de deelnemers wijden zich toe om hun gaven en talenten ten dienste te stellen van de gemeenschap en de gemeente waar ze deel van uitmaken. Zij krijgen de kans om een univer-sitaire opleiding naar keuze te volgen, krijgen lei-derschaps- en discipelschapstraining en worden aangemoedigd om een verantwoordelijke rol op zich te nemen in hun eigen gemeente. daar-naast krijgt iedere student een christenmentor die hem of haar tijdens de studie bemoedigt en ondersteunt. door het leadership development program van Compassion zijn inmiddels verschil-lende jongeren als advocaat, dokter, ingenieur, manager en voorganger afgestudeerd.

COMPLEMENTARY INTERVENTIONS deze activiteiten zijn erop gericht verbetering in de leefomstandigheden van gesponsorde kin-deren, hun familie, kerk of gemeenschap aan te brengen. dit betreft bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van schoon water, de bouw van latrines of speeltuintjes. deze extra activiteiten helpen Compassion-projecten nog effectiever te werken.

1.1.6. Onze principes • We willen Jezus eren door alles wat we doen; • we werken samen met de plaatselijke kerk; • we zetten ons in om de individuele ontwikkeling van het kind positief te beïnvloeden; • we hanteren een holistische/integrale benadering waarbinnen we zorg dragen voor de lichamelijke, sociale, mentale en geestelijke ontwikkeling van het kind; • we willen onze sponsors informeren over

armoede en hen uitdagen om daar samen met ons een bijbels antwoord op te geven; • we gebruiken giften alleen voor het doel waarvoor ze zijn gegeven; • ieder kind krijgt één sponsor; alle kinderen in onze projecten krijgen de kans het evangelie van Jezus Christus te horen en daarop te reageren; • we zetten ons in om de ons toevertrouwde fondsen zo professioneel mogelijk te gebruiken; • we zijn financieel transparant.

1.1.7. Internationaal samenwerkingsverband Compassion werkt in 37 landen. Vanuit elf daar-van worden kinderen in de overige 26 landen ondersteund. de elf landen waar vanuit kinderen gesponsord worden, zijn:

- australië - nederland- Canada - nieuw-Zeeland- duitsland - Verenigd Koninkrijk- Frankrijk - Verenigde staten- italië - Korea - Zwitserland

de elf partnerorganisaties in deze landen vormen met elkaar de Global partner alliance van Com-passion international, maar zijn ook autonome entiteiten. een aantal functies is gecentraliseerd in het Global ministry Center van Compassion international in Colorado springs, Vs. dit betreft vooral het:

• Aansturen en evalueren van de nationale kantoren in de projectlanden;

• de distributie van geworven fondsen over de projecten;

• de ontwikkeling en ondersteuning van het mondiale ICT-systeem;

• het voeren van de administratie van alle via de Global partner alliance gesponsorde kinderen.

Het Global leadership Forum bestaat uit verte-genwoordigers van alle landen waarin Compas-sion actief is. Hier vindt overleg, afstemming en gezamenlijke besluitvorming plaats. Het lidmaatschap van de Global partner alliance dient elke drie jaar te worden vernieuwd. Compassion nederland heeft haar lidmaatschap in juni 2009 vernieuwd. voorafgaand hieraan heeft een self-assessmentprocedure plaatsgevonden, waarvan de resultaten ter beoordeling aan de andere leden van de alliance zijn aangeboden. de project-, verjaardags- en familiegiften die Compassion nederland aan Compassion interna-

tional afdraagt, worden door Compassion interna-tional geheel besteed aan de doelen waarvoor ze zijn bestemd, zonder dat hierop wervings- en/of administratiekosten worden ingehouden.

Compassion international is uit vergelijkende onderzoeken diverse malen als vooraanstaand naar voren gekomen waar het gaat om financiële integriteit. in 2010 ontving Compassion inter-national voor het negende achtereenvolgende jaar de viersterrennotering van ‘Charity naviga-tor’. Trent stamp, executive director van Charity navigator, zei daarover: “slechts één procent van de organisaties die wij beoordelen, heeft zoveel jaar achter elkaar de maximale viersterrennote-ring ontvangen. deze uitzonderlijke beoordeling geeft aan dat Compassion het vertrouwen van het grote publiek waard is.” eerder heeft Compassion uitzonderlijke beoordelingen gehad van organi-saties als ‘The american institute of philantropy’. Compassion international heeft mede aan de basis gestaan van ‘The evangelical Council for Financial accountability’.

Het jaarverslag van Compassion international is op aanvraag bij Compassion nederland beschik-baar. Het is ook te downloaden via de website van Compassion international: www.compassion.com.

1.1.8. Internationaal samenwerkingsverbandCompassion nederland streeft naar optimale relaties met zeven hoofdgroepen van externe belanghebbenden: sponsors, advocates (vrijwil-ligers), ambassadeurs, evenementenpartners, kerken, ondernemers en media. ook is Compas-sion nederland lid van de evangelische alliantie en de evangelische Zendings alliantie en de micha Campagne.

1.1.9. Belanghebbenden

SPONSORS Voor een optimale service aan sponsors is de afdeling sponsor donor services actief. Hier werkt ongeveer een derde van alle medewerkers van Compassion nederland. Zij faciliteren onder meer de briefwisseling tussen sponsor en kind, maar geven ook adviezen voor het bezoeken van een sponsorkind. in aanvulling hierop onderhoudt Compassion nederland een informatieve website en voorziet zij in een uitgebreid magazine dat tweemaal per jaar verschijnt. de input van spon-sors is voor Compassion erg belangrijk.

ADVOCATES (VRIJwILLIGERS) de honderden vrijwilligers die Compassion ne-derland hun diensten aanbieden tijdens zowel grootschalige evenementen als kleinschalige activiteiten, worden jaarlijks uitgenodigd voor een landelijke bijeenkomst (advocate trainings-dag). Tijdens deze dagen ontvangen zij gerichte training en wordt hen gevraagd naar hun bele-ving, hun wensen en ideeën ter verbetering aan te dragen. ook op evenementen waar Compassion met vrijwilligers actief is, vinden wij de mening van onze vrijwilligers belangrijk. met behulp van enquêtes vragen wij naar hun beleving en werken wij steeds aan verbeteringen. Het kantoorteam wordt aangevuld door een groep enthousiaste kantoorvrijwilligers die een of meer dagen per week werkzaamheden verrichten. ook is een groep vertaalvrijwilligers voor Compassion actief, die vanuit huis brieven van en naar het engels vertalen.

AMbASSADEURS Compassion nederland steekt veel energie in de persoonlijke begeleiding van haar ambassadeurs. een ambassadeur is veelal een christelijke artiest die tijdens zijn of haar optreden het werk van Compassion promoot. Compassion biedt haar ambassadeurs soms de mogelijkheid om een door de organisatie gesponsord bezoek te brengen aan projecten in ontwikkelingslanden.

EVENEMENTENPARTNERS Compassion nederland hecht grote waarde aan goede netwerkrelaties waarbinnen ze streeft naar een win-win-situatie voor de organisaties en ge-meenten waar ze mee samenwerkt. meestal vindt deze samenwerking plaats rond evenementen waarop Compassion haar werk kan promoten.

KERKEN Compassion werkt in veldlanden via lokale kerken. ook in nederland wil Compassion graag op een betekenisvolle manier samenwerken met kerken. Hierbij is een onderscheid te maken in partnerships en gemeenteactiviteiten (zoals het organiseren van een Zondag voor kinderen in armoede).

ONDERNEMERS EN zAKENLEVEN Veel christelijke ondernemers en zakenmensen willen vanuit hun christelijke bedrijfsvoering iets betekenen voor kinderen in armoede. Compassion nederland biedt hen diverse projecten en fond-sen aan waarmee zij deze visie concreet kunnen maken. door te kiezen voor een netwerkvorm zijn bijeenkomsten van het zakenleven rondom een

Jaarverslag 2009 - 2010 7

Jaarverslag 2009 - 2010 8

Compassion-thema ook interessant voor de eigen bedrijfsvoering. in het afgelopen boekjaar hebben verschillende ondernemers uit dit netwerk besloten om 230 kinderen en 10 ldp-studenten te sponso-ren.

MEDIA in het afgelopen boekjaar heeft Compassion nederland de relaties met diverse media versterkt. de evangelische omroep heeft in september 2009 een tweede aflevering van de serie ’t Zal je maar ge-beuren uitgezonden in het kader van Compassion. de Zeeuwse sandra Jobse ontmoette haar sponsor-kind Jonathan in de dominicaanse republiek. daarnaast heeft Compassion nederland in een groeiend aantal christelijke tijdschriften (on- en offline) brede redactionele aandacht gehad, onder meer rond de hulpverlening na de aardbeving in Haïti. deze aandacht bestond uit publicatie van nieuwsberich-ten, maar ook inhoudelijke artikelen en diepte-interviews. de bladen en websites bestreken bijna de volledige breedte van christelijk nederland. mede hierdoor is in een grotere kring een beter beeld ontstaan van het unieke van Compassions werkwijze en resultaten.

1.2 Beleid financiële reserves

in het strategisch plan 2007/2008 – 2009/2010 van Compassion nederland is opgenomen dat de niet-vastgelegde reserve twee maanden van de operationele kosten moet kunnen dekken. in het afgelopen boekjaar is dit gerealiseerd doordat de lasten minder hard zijn gestegen in verhouding tot de stijging van de baten. er is zelfs meer aan de continuïteitsreserve toegevoegd dan verwacht. Het strategisch plan is goedgekeurd in de bestuursvergadering van juni 2007.

Land 30 juni 2005

30 juni 2006

30 juni 2007

30 juni 2008

30 juni 2009

30 juni 2010

Bangladesh 15 80 132 228 372 441

Bolivia 625 955 1.118 1.228 1.286 1.320

Brazilië 449 558 679 717 754 737

Burkina Faso 53 107 147 172 318 466

Colombia 64 176 383 500 581 679

dom. republiek 621 929 1.101 1.107 1.186 1.396

ecuador 611 697 824 918 990 1.017

el salvador 50 119 222 311 444 564

ethiopië 442 612 708 807 956 1.081

Filipijnen 102 273 401 579 723 856

Ghana n.v.t. 34 149 244 429 620

Guatemala 58 237 465 596 648 697

Haïti 932 1.097 1.158 1.301 1.390 1.501

Honduras 92 185 351 496 665 705

india 985 1.411 1.748 2.066 2.289 2.396

indonesië 876 1.044 1.290 1.646 1.888 2.272

Kenia 1.110 1.277 1.518 1.742 2.120 2.270

mexico 75 94 212 303 332 328

nicaragua 25 90 245 380 475 609

peru 855 975 1.100 1.358 1.356 1.332

rwanda 204 319 378 501 646 833

Tanzania 233 427 736 879 1.036 1.202

Thailand 422 817 894 1.038 1.093 1.128

Togo n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 44 148

Uganda 1.236 1.195 1.344 1.465 1.756 1.751

Totalen 10.135 13.708 17.303 20.582 23.777 26.349

Totaal aantal gesponsorde ldp-studenten per 30 juni 2010: 87

1.3 overzicht van de via Compassion nederland gesponsorde kinderen

Jaarverslag 2009 - 2010 9

Jaarverslag 2009 - 2010 10

KREDIETCRISIS ondanks de kredietcrisis kan Compassion nederland terugkijken op een positief boekjaar. de organisa-tie kende een inkomstengroei van 25,0%. de financiële stabiliteit van de organisatie is vooral te verklaren uit de aard van de donaties. sponsors verbinden zich voor een langere periode aan het ondersteunen van een kind. deze giftenstroom is dan ook zeer stabiel. de hoge groei is verder voor-namelijk te verklaren uit de donaties voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti (noodhulp). een andere reden voor de financiële stabiliteit van Compassion nederland ligt in het feit dat de organisatie geen beleggingen heeft en geen overheidssubsidies ontvangt. Wel zijn tijdens het boek-jaar de verwachte groei aan sponsors met 24,5% naar beneden bijgesteld.

1.4 Boekjaar 2009/2010 in beeld

0

5000

10000

15000

20000

25000

30000

09/1

0

08/0

9

07/0

8

06/0

7

05/0

6

04/0

5

03/0

4

02/0

3

01/0

2

00/0

1

99/0

0

98/9

9

97/9

8

96/9

7

95/9

6

0

2000

4000

6000

8000

10000

12000

09/1

0

08/0

9

07/0

8

06/0

7

05/0

6

04/0

5

03/0

4

02/0

3

01/0

2

00/0

1

99/0

0

98/9

9

97/9

8

96/9

7

95/9

6

Inkomsten in € x 1.000

Gesponsorde kinderen

0

5000

10000

15000

20000

25000

30000

09/1

0

08/0

9

07/0

8

06/0

7

05/0

6

04/0

5

03/0

4

02/0

3

01/0

2

00/0

1

99/0

0

98/9

9

97/9

8

96/9

7

95/9

6

0

2000

4000

6000

8000

10000

12000

09/1

0

08/0

9

07/0

8

06/0

7

05/0

6

04/0

5

03/0

4

02/0

3

01/0

2

00/0

1

99/0

0

98/9

9

97/9

8

96/9

7

95/9

6

ontwikkeling van het aantal sponsorkinderen via Compassion nederland

Groei van de jaarlijkse inkomsten van Compassion nederland

1.5 Verwachtingen voor het komende boekjaar

in het boekjaar 2010/2011 willen we de volgende resultaten behalen:

1. onze missie, visie en waarden zijn zichtbaar in wie we zijn en wat we doen. in de doelstellings- en beoordelingsgesprekken wordt dit gemeten. in het dagelijkse functioneren als advocates voor kinderen in armoede maken we onze missie, visie en waarden zichtbaar.

2. in het derde kwartaal worden de gemaakte afspraken over de gebedsmomenten en devotions geëvalueerd.

3. Het bereiken van een verdere groei in het Cdsp met 3.481 nieuwe sponsorschappen (van 26.500 naar 29.981 kinderen, volgens begroting april 2010). dit vertegenwoordigt een nettogroei van 13% gebaseerd op een acquisitie van 5.222 nieuwe sponsorschappen.

4. navolgen van een verdere groei in het ldp door te werken aan een stijging van gesponsorde ldp-studenten van 87 naar 114. dit vertegenwoordigt een nettogroei van 31%

5. introductie van het Child survival program.6. introductie van het sponsor plus programma.7. stijging van onze inkomsten door te werken

aan een groei van totale jaarlijkse inkomsten van € 10,9 miljoen naar € 11,5 miljoen (dit vertegenwoordigt een groei van 5,5%).

8. stijging van onze afdrachten naar het veld. We plannen een stijging van 1,9% voor afdrachten naar het veld.

9. Verdere ontwikkeling van fondsenwerving, uitbreiding van ons inkomen van major donors, fondsenwervingscampagnes, noodhulp en CiV’s.

10.optimalisatie van managementrapportages.11. stijging van de personele capaciteit van 29,0

naar 30,45 fte, en van 34 naar 38 werknemers. aan het eind van dit fiscale jaar zal het aantal begunstigden/fte een verwachte groei doormaken van 741 in 2006 naar ongeveer 1.001 begunstigden/fte. dit vertegenwoordigt een algemene efficiencyverbetering van 35%

in 5 jaar.12. resultaten uit de doelstellings- en

beoordelingsgesprekken en de organizational Health survey laten zien dat medewerkers

tevreden zijn en excellent functioneren.13. in het tweede kwartaal een training

interculturele communicatie voor medewerkers van Compassion die een of meer reizen per jaar naar een projectland maken.

14.in het derde kwartaal wordt het nieuwe child protection beleid geëvalueerd.

15. investeren in operationele optimalisering door implementatie van verschillende verbeteringen van projecten (iT, Hrm, finance, managementrapportages, inkoopbeleid en vrijwilligersbeleid) dat zal leiden tot een verdere daling van personele uitbreiding en meer kostenbesparingen.

16.We werken relatiegericht in onze marketingstrategie en excelleren in de service aan onze customers.

17. strategische relaties in nederland en België ontwikkelen en onderhouden.

18.internationaal nemen we een proactieve en constructieve rol in ten aanzien van strategische processen binnen de Global partner alliance en leveren we een belangrijke bijdrage aan de missie en doelen van Compassion international.

19. Verzuimpercentage van maximaal 3,8%, een meldingspercentage van 1,2% en het gemiddelde aantal dagen van verzuim is < 14 dagen.

20.in het tweede kwartaal een nieuw vrijwilligersbeleid ontwikkelen en implementeren (kantoorvrijwilligers, advocates, evenementenvrijwilligers en thuisvertalers).

Compassion wil de capaciteiten van vrijwilligers optimaal benutten voor de doelstellingen van de organisatie. daarnaast is het ons streven de vrijwilligers zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, door hun gaven en talenten optimaal in te zetten op een manier die bij hen past en die God eert.

21. in het vierde kwartaal een huisvestingsplan voorgelegd aan het bestuur. op 1 januari 2013 eindigt het huurcontract. We willen dit boekjaar diverse huisvestingsopties onderzoeken en met een plan komen dat aan het bestuur zal worden voorgelegd.

22.Voor 15 mei 2011 is het organisatiejaarplan FY 2011/12 ontwikkeld.

Jaarverslag 2009 - 2010 11

Jaarverslag 2009 - 2010 12

2. INFORMATIE OVER COMPASSION

2.1 internationale ontwikkelingen

De twee strategische speerpunten van het afgelopen boekjaar waren:

• onze kerkpartners in ontwikkelingslanden toerusten

• investeren in wereldwijde informatiesystemen

om het eerste doel te bereiken, moest een aantal landen het maandelijkse sponsorbedrag verho-gen. Zowel de Verenigde staten als Canda, Zuid-Korea als Groot-Brittannië hebben dit gereali-seerd. er is een internationaal reservefonds voor het kindsponsorprogramma op gezet om fluctu-aties in valuta het hoofd te kunnen bieden. Het tweede doel is nog niet volledig bereikt, omdat de economische situatie een aantal processen heeft vertraagd.

VEEL VRUCHTENCompassion internationaal verkeert al jaren in een fase van onstuimige groei. in de tien jaren tussen 1980 en 1990 groeide het aantal spons-orkinderen wereldwijd van 54.000 naar 147.000. dat was een geweldige groei. Van 1990 tot 2000 groeide dat naar 308.000 sponsorkinderen. Het jaar 2010 werd afgesloten met een totaal van 1.081.058 sponsorkinderen wereldwijd. dat bete-kent dat de organisatie in de afgelopen tien jaar

meer dan verdrievoudigde. ondanks de wereld-wijde economische crisis groeide de organisatie naar een werkbudget van meer dan een half miljard amerikaanse dollar. in het afgelopen jaar heeft de organisatie haar toekomstvisie voor de komende tien jaar vastgesteld. Centraal in de ‘20/20 vision’ staat dat de organisatie zowel veel als goede vruchten wil dragen (zie matteüs 7:16, 17). de 20/20 visie daagt de organisatie uit om alle vier de hulpprogramma’s zo goed mogelijk te implementeren, zodat meer kinderen en hun gezinnen geholpen kunnen worden door de kruisbestuiving van deze programma’s. Het daagt ons uit ons te focussen op kwaliteitverbetering van de activiteiten en het bereiken van nog be-tere resultaten. om veel vrucht te kunnen dragen (zie Johannes 15:8) is het belangrijk de organisa-tie voor te bereiden op het kunnen faciliteren van een grote groei. Uiteindelijk gaat het erom zoveel mogelijk kinderen van armoede te bevrijden.

GOEDE VRUCHTENCompassion international wil in 2020 naast kindsponsoring ook het Child survival programma en leadership development programma in alle veldlanden hebben geïmplementeerd. maar goede vruchten dragen maakt ook dat we het resultaat van onze hulpverlening meetbaar moeten maken in het leven van baby’s, kinderen, studenten, kerkpartners en sponsoren.

INFORMATIE OVER COMPASSIONeen voorbeeld van goede vruchten dragen vinden we in Haïti. na de aardbeving van 12 januari 2010 kwamen 500 Compassion alumni bij elkaar om de kerken via wie Compassion werkt te helpen in het voorzien van noodhulp. de passie, kracht en visie die deze mannen en vrouwen voor hun eigen land hebben, is heel indrukwekkend. in steeds meer landen waar Compassion werkt, ontstaan alumni-organisaties van afgestudeerde Compassion-studenten. Ze komen graag bij elkaar om elkaar te inspireren, samen God te aanbidden en samen visie te ontwikkelen over hoe ze hun eigen land in de toekomst het beste kunnen dienen. Velen van hen willen zelf kinde-ren sponsoren en zichzelf ontwikkelen tot leiders die integer zijn en volgens een christelijke ethiek leven en werken. dat beschouwt Compassion zeker als goede vruchten.

een aantal andere gewenste uitkomsten in 2020 zijn:

• Resultaten van het ontwikkelingswerk zijn leidend in het maken van keuzes;

• kindsponsoring is nog steeds het grootste programma van Compassion;

• een meerderheid van alle Compassion-projecten voert tevens een Child survival Programma uit;

• iedere student die in aanmerking voor het leadership development program komt wordt geregistreerd en gesponsord;

• iedereen die via Compassion hulp ontvangt heeft op jaarbasis de beschikking over aanvullende fondsen (CiV).

2.2 Hoogtepunten in 2009/2010 per programma

CHILD SURVIVAL PROGRAMMA (CSP)Het Csp is nog nooit zo hard gegroeid als in het afgelopen jaar. Het boekjaar startte met 297 Csp-projecten en eindigde met 449 operationele projecten. een hoogtepunt was de opening van het Csp in sri lanka, waar in maart 2010 veertien projecten openden.

CHILD SPONSORSHIP PROGRAM (CDSP)Wereldwijd groeide het aantal sponsorkinde-ren met 6,6% naar 1.081.058. Het percentage ongesponsorde kinderen daalde van 14,6% naar 11,4%. dit leverde de organisatie een besparing van ongeveer vier miljoen dollar op. ook werd het aantal kinderen dat langer dan twaalf maanden op een sponsor wacht gehalveerd. een ander hoogtepunt was de afronding van het ‘adolescent Curriculum’, een lespakket voor adolescenten.

LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM (LDP)Het mooiste hoogtepunt van het ldp was het afstuderen van de 1.000e ldp-student, Joanita nannyunja in Uganda. Het aantal gesponsorde ldp-studenten groeide wereldwijd met 12,7% naar 2.099 studenten. slechts 3% van de studenten stapte uit het programma, wat betekent dat 97% van alle studenten nog deel is van het programma of het inmiddels volledig heeft afgerond. aan het einde van het fiscale jaar hadden in totaal 1.238 studenten het ldp succesvol afgerond.

Jaarverslag 2009 - 2010 13

Jaarverslag 2009 - 2010 14

COMPLEMENTARY INTERVENTIONS (CIV)Het afgelopen jaar zal bekend staan als een jaar waarin veel natuurrampen plaatsvonden. denk aan de overstromingen in Burkina Faso, de vele orkanen op de Filipijnen en de allesverwoestende aardbeving in Haïti. Tegelijkertijd boekte het CiV een aantal belangrijke mijlpalen:

• De blueprint voor HIV-AIDS interventie is voltooid;• de strategie voor de meest kwetsbare kinderen is klaar voor gebruik;• betere strategieën voor rampenbestrijding zijn voltooid;• integratie van de diverse programma’s is verbeterd.

na de tragedie die zich in Haïti voltrok, werd er wereldwijd $27,7 miljoen gedoneerd voor de slachtof-fers van de aardbeving. door de inzet van Compassion-medewerkers en lokale kerkpartners kon op korte termijn meer dan $600 ton aan noodhulpproducten naar Haïti worden gestuurd. aan het eind van het afgelopen fiscale jaar had Compassion international in Haïti van het totaalbedrag nog $13 miljoen te besteden. dit bedrag zal voornamelijk worden gebruikt voor de wederopbouw van huizen en kerken. in het komenden boekjaar zullen regelmatig audits op het werk plaatsvinden.

CIV activiteiten in 2009-2010Besteding van $30.212.050

Curriculum10%

AIDS10%

Gezondheidszorg12%

Medisch12%

4%

5%

3%

0,5%

4%

5%

2%

1%

Rampbestrijding10%

Rampbestrijding Haïti22%

Niet-formeel onderwijs

Onderwijs aan ouders

Waterprojecten

Inkomen genererende activiteiten

Infrastructuur

Onderwijs

Meest kwetsbare kinderen

Malariabestrijding

2005-2006 2006-2007 2007-2008 2008-2009 2009-2010

Verenigde staten

502.771 559.615 616.797 668.612 693.447

Canada 42.903 53.217 62.818 71.085 77.493

Tear fund UK* 8.307 9.924 5.523 - -

Groot Brittannië 27.629 35.906 46.704 61.786 70.677

australië 55.635 66.301 76.445 85.632 90.765

nieuw-Zeeland 8.783 10.127 11.001 11.704 11.662

Frankrijk 5.049 5.682 6.158 6.550 6.840

nederland 13.218 17.058 20.269 23.219 25.720

italië 14.901 15.300 16.547 17.043 16.164

Zwitserland 2.460 3.248 3.817 4.174 4.790

Korea 7.430 20.529 35.854 62.887 80.795

duitsland - - 239 1.408 2.705

Totalen 689.086 793.907 902.172 1.014.100 1.081.058

2.3 Financiële indicatoren

in het afgelopen boekjaar stegen de inkomsten tot boven de $507 miljoen. Wereldwijd betekende dat een groei van maarliefst 26,1%. Van de gemaakte kosten werd 82,7% besteed aan programmakosten.

Aantallen sponsorkinderen per partnerland

Totale inkomsten Compassion InternationalBedragen in $

* Tear fund UK vertegenwoordigde in het verleden Compassion in de UK. sinds Compassion hier zelf van start is gegaan, zijn de sponsor kinderen overgedragen aan de Compassion UK organisatie.

Jaarverslag 2009 - 2010 15

0

100.000.000

200.000.000

300.000.000

400.000.000

500.000.000

600.000.000

09-1

0

08-0

9

07-0

8

06-0

7

05-0

6

04-0

5

03-0

4

02-0

3

01-0

2

00-0

1

99-0

0

98-9

9

97-9

8

96-9

7

95-9

6

Jaarverslag 2009 - 2010 16

Totale uitgaven, in vergelijking tot totale uitgaven in de afgelopen 15 jaaraantallen in %

2004-2005 2005-2006 2006-2007 2007-2008 2008-2009 2009-2010

Child survival program 1.038 1.351 2.795 3.682 4.897 8.032

Kindsponsorprogramma’s 102.852 125.777 146.697 167.625 177.507 220.457

aanvullende hulp 17.178 18.322 24.214 36.595 38.901 32.907

extra facilitering 4.188 5.614 8.003 12.673 14.366 18.191

leadership development 1.928 2.731 3.830 4.540 5.030 6.211

overige hulpvragen 14.840 17.062 21.339 26.518 28.291 46.556

Veldondersteuning 16.325 19.399 21.897 25.648 27.539 30.545

sponsor/donor ministry 12.148 13.342 16.528 17.274 19.430 19.815

advocacy 1.560 1.802 2.274 2.503 2.674 3.287

Corporate iT-projecten en websupport

1.368 1.491 3.025 5.599 4.230 4.008

Urgente noden 22 9 165 79 437 0

Totaal 173.447 206.900 250.767 302.736 323.302 390.009

Toelichting op de bestedingen aan de doelstellingAlle bedragen in US$ x 1.000

0

20

40

60

80

100

09-1

0

08-0

9

07-0

8

06-0

7

05-0

6

04-0

5

03-0

4

02-0

3

01-0

2

00-0

1

99-0

0

98-9

9

97-9

8

96-9

7

95-9

6

programma

administratie

Fondswerving

Balans 2009/2010 Staat van baten en lasten 2009/2010 2008/2009

Activa Inkomsten

Vaste activa 123.474 Uit Verenigde staten 359.345 298.442

Vlottende activa 64.302 Uit partnerlanden (o.a. nederland) 146.698 106.023

Vastgelegde investeringen 10.222 overige inkomsten (interest e.d.) 1.148 2.161-

197.998 Totaal inkomsten 507.191 402.304

Passiva Besteed aan doelstelling:

eigen vemogen ondersteuning kinderen 364.842 296.968

- vastgelegd 86.256 sponsor donor ministry 25.166 26.334

- vrij besteedbaar 54.250 Totaal hulpverlening aan kinderen

390.008 323.302

langlopende schulden 9.301 overheadkosten

Kortlopende schulden 48.191 Fondswerving 45.932 38.939

197.998 Kantoorkosten 35.827 33.534

Totaal overhead 81.759 72.473

Totaal uitgaven 471.767 395.775

Toegevoegd aan reserves 35.424 6.529

22,8% 24,3%

Sponsoring Overig Totaal

Verenigde staten 132.358 55.775 188.133

Canada 17.012 7.432 24.444

Groot-Brittannië 16.145 8.583 24.728

australië 23.490 9.589 33.079

nieuw-Zeeland 2.494 653 3.147

Frankrijk 1.697 613 2.310

nederland 6.620 2.820 9.440

italië 3.370 1.150 4.520

Zwitserland 1.215 975 2.190

Zuid-Korea 15.447 5.536 20.983

duitsland 609 579 1.188

Totaalbedragen 220.457 93.705 314.162

Beknopte financiële gegevens van Compassion International 2009-2010alle bedragen in $

Bijdrage per land ter verwezenlijking van de doelstellingalle bedragen in Us$ x 1.000

Gemaakte overheadkosten ten opzichte van de inkomsten uit de Verenigde staten:

inkomsten van partnerlanden, dus ook van Compassion nederland, worden voor 100% besteed aan de doelstelling.

Jaarverslag 2009 - 2010 17

programma

administratie

Fondswerving

Jaarverslag 2009 - 2010 18

Groei sponsorkinderen (van 1952 t/m 30 juni, 2010)

Totalen 2010 vergeleken met 1990, 2000 en 2005

19Jaarverslag 2009 - 2010

Jaarverslag 2009 - 2010 20

3.

Jaarverslag 2009 - 2010 21

Jaarverslag 2009 - 2010 22

Activa

ref. 30 juni 2010 30 juni 2009

Materiele vaste activa 3.4.1

- bedrijfsmiddelen 204,7 259,3

Voorraden 3.4.2

- direct beschikbaar voor doelstelling

11,4 5,6

- bedrijfsvoorraden 49,9 36,2

61,3 41,8

Vorderingen 3.4.3

- overige vorderingen 240,8 62,5

- overlopende activa 19,0 19,8

259,8 82,3

Liquide middelen 3.4.4 1.155,6 810,7

1.681,4 1.194,1

Passiva

Reserves en fondsen 3.4.5

Reserves

- Continuïteitsreserve 323,1 25,7

- Bestemmingsreserve

doelstelling 11,4 5,6

bedrijfsvoering 254,6 295,5

589,1 326,8

Schulden op korte termijn

3.4.6

- crediteuren 40,3 30,4

- belastingen en sociale premies

31,3 35,2

- overige schulden 882,9 727,3

- overlopende passiva 137,8 74,4

1.092,3 867,3

1.681,4 1.194,1

3.1 Balans per 30 juni 2010

alle bedragen in duizenden €

3.2 staat van baten en lastenStaat van baten en lasten over de periode 1 juli 2009 tot en met 30 juni 2010.

Baten uit eigen fondsenwerving 3.5.1

- Contributies, donaties, giften en schenkingen

10.811 10.301 8.761

- ontvangen uit nalatenschap 138 0 0

Overige baten 39 15 31

Totaal baten 10.988 10.316 8.792

Besteed aan doelstelling

Structurele hulp

- gesponsorde kinderen 6.846 6.193 5.989

- gesponsorde ldp studenten 141 168 88

- extra hulpfondsen 1.062 1.057 348

- uitvoeringskosten 3.5.2 583 707 616

8.632 8.125 7.041

Werving baten

Kosten uit eigen fondsenwerving

- indirecte wervingskosten 3.5.4 462 393 428

- uitvoeringskosten 3.5.2 353 363 293

815 756 721

Voorlichting/bewustmaking

- eigen activiteiten 3.5.4 294 312 335

- uitvoeringskosten 3.5.2 324 334 256

618 646 591

Beheer en administratie

- Kosten beheer en administratie 660 601 489

Overige lasten 3.5.1 1 1 2

Totaal lasten 10.726 10.129 8.844

Overschot/tekort 262 187 -52

10.988 10.316 8.792

alle bedragen in duizenden €ref. Resultaat

2009/2010Begroting 2009/2010

Resultaat 2008/2009

Jaarverslag 2009 - 2010 23

Jaarverslag 2009 - 2010 24

Kasstromen uit operationele activiteiten:

ontvangsten uit eigen fondsenwerving 10.811 8.761

ontvangsten uit nalatenschap 138 0

ontvangsten uit buitengewone baten 9 -2

Toename vorderingen -177 72

10.781 8.831

Betalingen doelstelling -9.250 -7.632

Betalingen fondsenwerving -815 -721

Betalingen Beheer en administratie -660 -489

Toename voorraden -20 3

Toename schulden op korte termijn 225 -12

afschrijvingen activa boekjaar 87 80

-10.433 -8.771

Kasstroom uit bedrijfsoperatie 348 60

ontvangen interest 30 31

Kasstromen uit operationele activiteiten 378 91

Kasstromen uit investeringsactiviteiten:

investeringen in materiële vaste activa -33 -60

desinvesteringen in materiële vaste activa 0 0

Kasstroom uit investeringsactiviteiten -33 -60

Netto kasstroom 345 31

liquide middelen per 30-06-2010 (2009) 1.156 811

liquide middelen per 30-06-2009 (2008) 811 780

345 31

Alle bedragen in duizenden € 2009/2010 2008/2009

KasstroomoverzichtKasstroomoverzicht volgens de directe methode over de periode 1 juli 2009 tot en met 30 juni 2010.

Alle bedragen in duizenden € 2009/2010 2008/2009

3.3 algemene toelichting

3.3.1 Presentatie

de jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de richtlijn Verslaggeving Fondsenwervende instellingen die in 2008 door de raad voor de Jaarverslaggeving is gepubliceerd. Het doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten van de organisatie en besteding van de gelden in relatie tot het doel waarvoor die fondsen bijeen gebracht zijn.

3.3.2 Verslagjaar

Het verslagjaar loopt van 1 juli 2009 tot en met 30 juni 2010. 3.3.3 Grondslagen voor de balanswaardering

MATERIëLE VASTE ACTIVAde materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschafwaarde onder aftrek van line-air berekende afschrijvingen, gebaseerd op de verwachte economische levensduur. onder de materiële vaste activa worden opgenomen com-puterapparatuur, software, promotiemateriaal, kantoorinrichting, printers en andere kantoorap-paratuur.

VOORRADENVoorraden worden gewaardeerd tegen verkrij-gingsprijs. Voor eventuele incourantheid wordt een voorziening gevormd.

VOORzIENING PERSONELE bELONINGENin de arbeidsovereenkomsten van Compassion nederland worden geen toezegging gedaan van jubileumuitkeringen, waardoor een voorziening voor personele beloningen niet noodzakelijk is.

PENSIOENVOORzIENINGstichting Compassion nederland heeft een toe-gezegde bijdrageregeling waardoor een actuariële berekening van de pensioenverplich-ting conform rJ 271 niet verplicht is.

OVERIGE ACTIVA EN PASSIVAVoorzover niet anders vermeld worden activa en passiva gewaardeerd tegen nominale waarde.

3.3.4 Grondslagen voor de resultaatbepaling

INKOMEN VOOR KINDEREN EN STUDENTENalle donaties met een bepaalde bestemming worden als zodanig geregistreerd en voor verdere distributie afgedragen aan Compassion interna-tional. periodieke donaties worden verantwoord als baten op het moment van ontvangst, waarbij bij betaling van meerdere perioden in één keer, de donaties tijdsevenredig worden toegerekend aan de komende perioden.

bELASTINGENGegeven haar activiteiten wordt Compassion nederland in beginsel niet als ondernemer voor de vennootschapsbelasting aangemerkt. ook is de stichting niet BTW-plichtig. Compassion nederland heeft de kwalificatie ‘algemeen nut Beogende instelling’ die door de fiscus wordt toegekend.

SALDO VAN bATEN EN LASTENHet saldo van baten en lasten wordt bepaald als het saldo van de aan het verslagjaar toe te rekenen donaties onder aftrek van de kosten betrekking hebbend op het verslagjaar.

Jaarverslag 2009 - 2010 25

Jaarverslag 2009 - 2010 26

alle bedragen in €Computer hard- en software

Kantoor-inrichting

Promotie-materiaal

Totaal

Stand 1 juli 2009

aanschafwaarde 103.779 246.905 41.400 392.084

Cumulatieve afschrijvingen -37.531 -76.846 -18.452 -132.829

Boekwaarde 1 juli 2009 66.248 170.059 22.948 259.255

Mutaties Boekjaar

investeringen 13.989 16.427 2.475 32.891

afschrijvingen -34.757 -39.759 -12.879 -87.395

desinvesteringen -8.211 -1.210 -4.543 -13.964

afschrijvingen desinvesteringen 8.211 1.210 4.543 13.964

Mutatie boekjaar -20.768 -23.332 -10.404 -54.504

aanschafwaarde 30 juni 2010 109.558 262.123 39.332 411.013

Cum. afschrijving 30 juni 2010 -64.078 -115.395 -26.788 -206.261

Boekwaarde 30 juni 2010 45.480 146.728 12.544 204.752

3.4 Toelichting op de balans

3.4.1 Materiële vaste activa

Aansluiting afschrijvingslastenTotale afschrijvingen uitvoeringskosten € 87.395Totale afschrijvingen overige baten en lasten € 0 Totale afschrijving materiële activa € 87.395

3.4.2 Vlottende activa`VOORRADENde waarde van de voorraad direct beschikbaar voor doelstelling bedraagt € 11.421 en betreft de ultimo verslagjaar aanwezige voorraad ten behoeve van de correspondentie tussen de kinderen en studenten en hun sponsors. de waarde van de bedrijfsvoorraad bedraagt € 49.863 en betreft de ultimo verslag-jaar aanwezige voorraad communicatie- en kantoorartikelen.

Alle bedragen in € 30 juni 2010 30 juni 2009

Uitkering ziekteverzuim 27.805 18.667

nalatenschap 138.000 0

overige 75.013 43.834

Totaal 240.818 62.501

porto depot 11.490 11.490

pensioenpremies 3.407 5.905

overige 4.072 2.493

Totaal 18.969 19.888

Kas 946 1.965

aBn amro Bank nV 818.681 437.029

postbank 334.898 365.639

Kredietbank België 1.078 6.049

Totaal 1.155.603 810.682

3.4.3 Overige vorderingen

Overlopende activa

3.4.4 Liquide middelen

Jaarverslag 2009 - 2010 27

Jaarverslag 2009 - 2010 28

3.4.5 Reserves en fondsen

statutair kent Compassion nederland geen stichtingsvermogen. de mutaties in de reserves kunnen als volgt worden weergegeven.

alle bedragen in €Continuïteits-

reserveBestemmings-

reserve bedrijfsvoering

Bestemmings-reserve

doelstelling

Totaal

stand 1 juli 2009 25.724 295.473 5.569 326.766

mutaties: saldo van baten en lasten over 2009-2010

297.359 -40.859 5.852 262.352

stand 30 juni 2010 323.083 254.614 11.421 589.118

de bestemmingsreserve bedrijfsvoering is vastgelegd voor de materiële vaste activa en de bedrijfsvoor-raden. de bestemmingsreserve doelstelling is vastgelegd voor de direct beschikbare voorraden voor doelstelling. de continuïteitsreserve is in dit boekjaar weer aangevuld. dit komt met name door hogere inkomsten en lagere kosten dan begroot en voor een deel door het ontvangen van een nalatenschap.

3.4.6 Schulden op korte termijn

de belangrijkste posten zijn naar hun aard onderscheiden

alle bedragen in € 30 juni 2010 30 juni 2009

Belastingen en sociale premies 31.317 35.171

overige schulden

af te dragen aan Compassion international 780.296 616.201

accountantskosten 12.000 10.829

portikosten 12.410 11.152

evenementen 2.438 32.700

reiskosten 25.403 15.000

Filmwerk 8.465 0

reservering vakantiedagen 22.914 18.067

overige 18.977 23.374

882.903 727.323

overlopende passiva

Vooruitontvangen sponsorgelden 112.778 47.236

aanvullende projecten (Complementary interven-tions)

0 15.857

sponsor Tour/advocates trip 25.026 11.321

137.804 74.414

Complementary interventions zijn aanvullende projecten die de reguliere kernprogramma’s van Compassion completeren. Voorbeelden hiervan zijn waterprojecten, onderwijsondersteuning voor ouders, rampenbestrij-ding en inkomstengenererende activiteiten.

3.4.7 Niet uit de balans blijkende verplichtingen

HUURVERPLICHTINGde totale verplichting uit de gesloten huurovereenkomst betreffende de oude apeldoornseweg 41-45 te apeldoorn bedraagt € 126.075 hetgeen gebaseerd is op de huursom zoals deze geldt per 1 januari 2010 en de looptijd van het huurcontract. de resterende verplichting heeft een looptijd van 30 maanden.

LEASEVERPLICHTINGin totaal heeft Compassion nederland aan het einde van het boekjaar 2009/2010 zes leaseauto’s in het bezit. de totale nog resterende leaseverplichting van de auto’s zijn achtereenvolgens € 1.662, € 13.317, € 21.137, € 16.034, € 12.699 en € 23.384. de daarbij behorende looptijden zijn achtereenvolgens 2, 18, 24, 25, 26 en 39 maanden.

bANKGARANTIEer is een bankgarantie afgegeven van € 17.482 met betrekking tot de afgesloten huurovereenkomst.

3.5 Toelichting op de staat van baten en lasten

3.5.1 Baten

de directe inkomsten voor gesponsorde kinderen zijn met € 2.187.908 gestegen wederom door een toename van het aantal sponsors en door de vele giften bestemd voor hulp voor slachtoffers van de aardbeving in Haïti. We ervaren dit als een grote zegen van God in een tijd waarin groei niet vanzelfsprekend is. Het aantal kinderen dat per 30 juni 2010 via Compassion nederland gesponsord wordt, bedraagt 26.349 (30 juni 2009: 23.777). Het aantal gesponsorde studenten bedraagt per 30 juni 2010, 87 (30 juni 2009: 64).

Jaarverslag 2009 - 2010 29

Jaarverslag 2009 - 2010 30

Contributies, donaties, giften en schenkingen

- Voor gesponsorde kinderen en studenten

periodieke contributies 8.681 7.496

Giften voor gesponsorde kinderen en studenten 542 414

Kerstfonds 264 240

9.487 8.150

- extra hulpfondsen

Gehouden acties:

Voedselcrisis (Global Food Crisis Fund) 2 214

Crisis Haíti en dominicaanse republiek 0 12

aanvullende projecten (Complementary interventions) 73 69

overstroming Filipijnen 10 0

aardbeving Haïti 900 0

overig 2 1

987 296

- overige fondsen

ongesponsorde kinderen 70 89

studiebeurzen 25 0

onderwijs 3 3

Jonge kinderen 5 6

Gezonde voeding 6 5

Bijbels voor kinderen 8 6

Gezondheid 6 0

medische hulp 5 3

Kwetsbare kinderen 4 0

‘Waar nodig’ 205 203

337 315

ontvangen uit nalatenschap 138 0

Totaal baten uit eigen fondsenwerving 10.949 8.761

Groei inkomsten ten opzichte van vorig boekjaar 25 %

Overige baten

rentebaten 30 31

overig 9 0

39 31

Totaal baten 10.988 8.792

2009/2010 2008/2009

Batenalle bedragen in € x 1000

3.5.2 Toelichting lastenverdelingde uitvoeringskosten van de organisatie zijn als volgt gespecificeerd:

alle bedragen in € x 1000

Fondsen-werving

Voor-licting/

bewust-making

Struc-turele

hulp

Beheer enadmini-

stratie

Totaal 09/10

Totaal 08/09

salarissen 176,3 169,3 180,6 352,9 879,1 784,6

sociale lasten 27,3 25,6 28,7 52,8 134,4 119,9

pensioenlasten 12,6 12,2 12,6 35,0 72,4 69,0

overige personeels-kosten

28,5 23,7 82,9 34,0 169,1 137,3

reis- en verblijfskosten 43,1 33,6 18,4 26,0 121,1 73,3

Huisvestingskosten 21,7 19,5 47,0 27,8 116,0 112,3

iCT- kosten 2,0 1,8 3,7 14,4 21,9 17,9

Kantoorkosten 14,2 12,9 171,9 15,3 214,3 177,0

afschrijvingen 22,0 19,8 28,2 17,4 87,4 79,0

accountantskosten 0,0 0,0 0,0 12,6 12,6 10,8

administratie- en advieskosten

1,3 1,2 2,8 27,0 32,3 15,5

Bestuurskosten 0,0 0 0 3,0 3,0 2,3

overige kosten 4,4 3,9 6,3 41,6 56,2 55,6

Totaal 353,4 323,5 583,1 659,8 1.919,8 1.654,5

Het percentage fondsenwerving is in het afgelo-pen boekjaar uitgekomen op 7,4%. dit percentage was begroot op 7,3%. in het boekjaar 2008/2009 bedroeg het percentage fondsenwerving 8,2%.

Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. ook zijn aan bestuurders of directie geen voorschotten, leningen en/of garanties verstrekt.

de beloning van de directeur in het jaar 2009/2010 is als volgt:

• Bruto jaarsalaris incl. vakantiegeld € 68.455;• Sociale lasten € 7.175;• Pensioenlasten € 10.256;• Leasekosten auto € 8.812.

de kosten zijn in dit boekjaar lager dan gebud-getteerd. de geprognosticeerde groei in aantal-len gesponsorde kinderen en studenten is niet

gerealiseerd. Hierdoor zijn de inkomsten gere-lateerd aan gesponsorde kinderen en studenten ten opzichte van het budget lager geweest.

op personeelsgebied zijn de kosten lager ge-weest dan verwacht. dit komt vooral doordat er een minder grote groei in FTe is geweest dan in eerste instantie gepland. Het aantal FTe’s is ge-groeid van 26,3 naar 29,0. de reis- en verblijfskos-ten zijn met name gestegen door een hercate-gorisering van de leasekosten auto vanuit de (in)directe wervingskosten naar de uitvoeringskos-ten. Binnen de kantoorkosten zijn de portokosten met name gestegen door een grotere volume van de correspondentie. en de administratie- en advieskosten zijn gestegen door een eenmalige investering in consultancy op het gebied van inkoop wat zich in de komende boekjaren terug moet verdienen door een beter en goedkoper inkoopbeleid.

Jaarverslag 2009 - 2010 31

Jaarverslag 2009 - 2010 32

3.5.3 Criteria verdeling uitvoeringskosten

de uitvoeringskosten zijn op basis van een aantal criteria verdeeld over de volgende vier catego-rieën:• fondsenwerving• voorlichting / bewustmaking• structurele hulp• beheer en administratie

allereerst geldt voor de kosten van fondsen-werving dat het alleen die kosten betreft die betrekking hebben op activiteiten die (in)direct ten doel hebben mensen te bewegen sponsor te worden of geld te geven.

de uitvoeringskosten ten behoeve van voorlich-ting / bewustmaking hebben betrekking op de eigen activiteiten in nederland om het publiek voor te lichten over en bewust te maken van de nood onder kinderen in ontwikkelingslanden. dit gebeurt via de verschillende communicatiemid-delen die Compassion nederland ter beschikking staan.

de uitvoeringskosten ten behoeve van de struc-turele hulp zijn kosten die gemaakt worden voor de correspondentie en de verdere ontwikkeling van de relatie tussen sponsors en de gesponsorde kinderen in de ontwikkelingslanden. dit vormt een integraal onderdeel van de ontwikkeling van de kinderen en is als zodanig dan ook een onderdeel van de structurele hulp.

de uitvoeringskosten ten behoeve van beheer en administratie zijn die kosten die de organisatie maakt in het kader van de (interne) beheersing en administratievoering en die niet worden toegerekend aan de doelstelling of werving van baten.

de verdeling van de uitvoeringskosten over bovengenoemde categorieën wordt gedaan op basis van de inspanning van de organisatie. de belangrijkste componenten hierin zijn de inspan-ningen van het personeel en het hiervoor ont-wikkelde materiaal. per medewerker wordt een verdeelsleutel vastgesteld met betrekking tot de bijdrage aan de verschillende categorieën. deze individuele sleutel wordt gebruikt om de loon-kosten te verdelen. Tevens wordt de individuele sleutel gebruikt om, gecorrigeerd naar het aantal fte, voor de totale organisatie een primaire verdeelsleutel vast te stellen. deze primaire ver-deelsleutel wordt gebruikt om alle overige kosten te verdelen. Kosten die direct aan één van de ca-tegorieën kunnen worden toegeschreven, worden dan ook als zodanig doorbelast. een uitzondering is de toerekening van de huisvestingskosten, die op basis van werkelijk gebruikte vierkante meters worden verdeeld over de categorieën.

3.5.4 Specificatie (in)directe wervingskosten

de (in)directe wervingskosten zijn kosten die zijn besteed aan derden. deze kosten zijn als volgt weer te geven:

alle bedragen € x 1000 Fondsenwerving Voorlichting/ bewustmaking

Totaal

advertenties 25,0 25,0 50,0

ldp strategie 15,1 1,7 16,8

Kerkenstrategie 31,0 36,0 67,0

Campagnes 83,2 4,5 87,7

reizen 58,8 58,8 117,6

promotiemateriaal / drukwerk 13,0 7,4 20,4

porto kosten 4,3 4,2 8,5

Concerten/evenementen 152,7 60,5 213,2

mailingen 23,5 0,4 23,9

Compassion magazine 21,0 52,8 73,8

Vrijwilligersnetwerk 2,7 6,1 8,8

overige kosten 32,0 36,1 68,1

Totaal 462,3 293,5 755,8

Jaarverslag 2009 - 2010 33

Jaarverslag 2009 - 2010 34

4.

Jaarverslag 2009 - 2010 35

Jaarverslag 2009 - 2010 36

4.1 Bestemming resultaat

Het bestuur heeft besloten om het resultaat (exploitatieoverschot), een bedrag van € 262.352, toe te voegen aan de reserves ten gunste van de continuïteit, zoals staat aangegeven in de staat van baten en lasten.

4.2 analyse van de staat van baten en lasten ten opzichte van de begroting

de baten uit eigen fondsenwerving zijn dit jaar hoger dan de begroting. dit komt enerzijds door de enorme ontvangsten naar aanleiding van de aardbeving op 12 januari 2010 in Haïti en anderzijds door een nog te ontvangen nalatenschap. de kosten zijn lager dan begroot. Compassion heeft de voor het jaar geplande investeringen opnieuw bekeken en met voorzichtigheid ingezet en daarnaast dit jaar haar inkoop grondig herzien.

4.3 accountantsverklaring

de accountantsverklaring is opgenomen op pagina 37 van dit jaarverslag.

Jaarverslag 2009 - 2010 37

Jaarverslag 2009 - 2010 38

4.4 Verantwoordingsverklaring

dit jaarverslag is opgesteld conform de nieuwe ‘richtlijn 650’ voor fondsenwervende instellingen van de raad voor de Jaarverslaggeving en volgens de Code Goed Bestuur door de commissie Wijffels. de verantwoordingsverklaring van het bestuur is onderdeel van de nieuwe richtlijnen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). in dit bestuursverslag is de verantwoordingsverklaring integraal opgenomen. Het bestuur van Compas-sion onderschrijft de volgende drie principes:

1. Binnen Compassion is de functie ‘toezichthouden’ (vaststellen of goedkeuren van plannen, en het kritisch volgen van de organisatie en haar resultaten) duidelijk gescheiden van het ‘besturen’ dan wel van de ‘uitvoering’;

2. Compassion werkt continu aan een optimale besteding van middelen, zodat effectief en doelmatig wordt gewerkt aan het realiseren van de doelstelling;

3. Compassion streeft naar optimale relaties met belanghebbenden, met gerichte aandacht voor de informatieverschaffing en het in acht nemen van wensen, vragen en klachten.

adequaat scheiden van de functies: toezicht houden, besturen en uitvoerende scheiding van de functies toezicht houden, besturen en uitvoeren, is binnen Compassion nederland op verschillende manieren geborgd.Het toezicht houden op het leiding geven aan (besturen van) de werkorganisatie ligt bij het bestuur. de taken en bevoegdheden van het bestuur staan verwoord in de statuten van de organisatie. Het bestuur houdt toezicht door:

• Behandeling en vaststelling van de door de directeur ingediende meerjarenplannen, jaarplannen, beleidsplannen en gerelateerde begrotingen;

• evaluatie van de door de directeur ingediende rapportages;

• behandeling en vaststelling van het jaarverslag en gerelateerde jaarrekening;

• evaluatie van de overallresultaten van de werkorganisatie;

• evaluatie van het functioneren van de directeur;• het bestuur evalueert haar eigen functioneren

met behulp van daarvoor binnen Compassion

international speciaal ontwikkelde instrumenten, waaronder:

- een formulier aan de hand waarvan bestuursleden het functioneren van elkaar beoordelen en waarmee tevens het functioneren van bestuursleden die aftreden en herkiesbaar zijn beoordeeld wordt;

◦ - een formulier waarmee een afgetreden bestuurslid terugkoppeling geeft over zijn/haar bevindingen over de periode waarin hij/zij deel uitmaakte van het bestuur;

• de taken en verantwoordelijkheden van de directeur staan beschreven in het door het bestuur vastgestelde directiestatuut. dit directiestatuut bepaalt aan de ene kant hoe en wanneer de directeur verantwoording aflegt aan het bestuur en aan de andere kant wat van de directeur verwacht wordt ten aanzien van het leiding geven aan de werkorganisatie;

• de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden binnen de werkorganisatie worden via diverse mechanismen aangestuurd en geoptimaliseerd:

- via de jaarplannen van de verschillende geledingen van de werkorganisatie; - via functiebeschrijvingen van de werknemers; - via gedocumenteerde werkprocessen; - via hard- en softwaresystemen in gebruik bij elk van de leden van de Global partner alliance van Compassion international.

PERMANENTE GERICHTHEID OP VERbETERING VAN zOwEL INTERNE PROCESSEN ALS bESTE-DING VAN MIDDELENde permanente focus op verdere verbetering dient binnen Compassion nederland te worden onderverdeeld in twee dimensies:

1. Het optimaliseren van interne werkprocessen ten einde betere resultaten te verkrijgen op het vlak van het vinden van nieuwe en het leveren van services aan reeds geworven sponsors;

2. het leveren van een bijdrage aan en het meeprofiteren van de inspanningen van Compassion international die erop gericht zijn de uitkomsten en impact van de Compassion- programma’s in de projectlanden verder te verbeteren.

Jaarverslag 2009 - 2010 39

Jaarverslag 2009 - 2010 40

de permanente gerichtheid op verbetering van interne processen ligt gewaarborgd binnen de iso-9001-2000-certificering die Compassion nederland al enkele jaren heeft. een belangrijke bijdrage binnen het invoeren van verbeteringen wordt verkregen uit contacten met andere leden van de Global partner alliance en door middel van een self-assessment dat uitgevoerd wordt door twee facilitators uit de Global partner alli-ance, een bestuurslid, de managers en directeur.

elk lid van de Global partner alliance bevindt zich in een uniek ontwikkelingsstadium. een aantal van hen is het stadium waarin Compassion nederland zich bevindt, al gepasseerd. Zij delen graag met ons dat wat hen geholpen heeft hun ontwikkeling een succesvolle invulling te geven. op onze beurt doen wij dit weer met leden die van ons kunnen leren.

Kinderen die gesponsord worden via Compassion nederland nemen deel aan de door Compassion international ontwikkelde programma’s. elk van de circa vijfduizend kerkpartners die deze pro-gramma’s uitvoeren, maken gebruik van gestan-daardiseerde concepten en procedures die erop gericht zijn de uitkomsten van deze activiteiten te laten voldoen aan de hiervoor collectief op-gestelde normen (zoals verwoord in de program Field manual). in aanvulling hierop heeft Com-passion international een aantal interne units die permanent resultaten verwerken van een groot aantal terugkoppelingsmechanismen op mondi-aal, continentaal, nationaal, regionaal en lokaal niveau. de hierbij verwerkte informatie betreft in principe alle geledingen en aspecten van de pro-jectimplementatie. Uitgebreide financiële audits door zowel interne als externe partijen maken hier een vast onderdeel van uit.

STREVEN NAAR OPTIMALE RELATIES MET bE-LANGHEbbENDENCompassion nederland onderscheidt de volgende groepen belanghebbenden:

1. Sponsors en donors;2. vrijwilligers (advocates);3. ambassadeurs;4. personeelsleden;5. gesponsorde kinderen;6. implementing church partners (kerken die de

Compassion-programma’s uitvoeren).

met de laatste twee groepen heeft Compassion nederland slechts een indirecte relatie.

Het invulling geven aan de directe relatie met deze belanghebbenden heeft Compassion neder-land gedelegeerd aan een centrale corporate unit van het internationale samenwerkingsverband. over de ontwikkeling van deze relaties wordt Compassion nederland regelmatig door deze corporate unit geïnformeerd. Hieronder staat een beknopt overzicht dat weergeeft hoe Compassion nederland werkt aan het ontwikkelen van de best mogelijke relatie met de belanghebbenden met wie de organisatie directe contacten onderhoudt.

SPONSORS EN DONORSCompassion nederland besteedt veel zorg en aandacht aan een goede informatievoorziening en service aan sponsors en donors. de belangrijk-ste uitdrukkingsvormen hiervan zijn:

De afdeling Sponsor Donor Servicesdeze afdeling heeft tot taak zo goed mogelijk te reageren op behoeften, wensen, klachten en vragen van sponsors en donors.

Het Compassion Magazinealle sponsors ontvangen twee keer per jaar dit blad (40 pagina’s) Hierin wordt ondermeer verslag gedaan van de impact van de Compas-sion-programma’s op kinderen en studenten. in het magazine wordt ook aangegeven wat de resultaten zijn van fondsenwervingsacties gerelateerd aan bijvoorbeeld natuurrampen in projectgebieden en hoe de geworven gelden zijn gebruikt. Tevens geeft Compassion jaarlijks een Compassion4Kids-magazine uit, voor de doel-groep 6 tot 12 jaar.De Compassion Nederland website (www.compassion.nl)deze site geeft uitgebreid informatie over zo goed als alle activiteiten van Compassion ne-derland en biedt bezoekers ook mogelijkheden tot het indienen van vragen, opmerkingen, of eventuele klachten en het online versturen van een brief aan sponsorkinderen.

E-mailnieuwsbrievenmaandelijks ontvangen sponsors een e-mail-nieuwsbrief met de belangrijkste nieuwsfeiten, campagnes en artikelen toegestuurd.

Aanwezigheid op evenementenCompassion nederland is het hele jaar door aanwezig op een groot aantal grote en kleine evenementen. (potentiële) sponsors en donors kunnen daar terecht met vragen, opmerkingen en eventuele klachten.

VRIJwILLIGERS (ADVOCATES)Vrijwilligers zijn voor Compassion nederland bijzonder belangrijk. Zonder dit netwerk van ongeveer 350 advocates zouden we niet in staat zijn acte de presence te geven op zoveel evene-menten of de brieven van kinderen en sponsors te vertalen. Ter ondersteuning van dit netwerk en de activiteiten die door vrijwilligers ontplooid worden, heeft Compassion nederland:• Een speciale website ontwikkeld voor

dienstverlening en informatieverstrekking aan haar vrijwilligers;

• een digitale nieuwsbrief die eens per zes weken aan de vrijwilligers wordt toegestuurd;

• de laatste jaren minimaal één vrijwilligersdag georganiseerd waarop vrijwilligers training kunnen ontvangen en in de gelegenheid zijn wensen of ideeën kenbaar te maken.

AMbASSADEURSde ambassadeurs van Compassion nederland zijn bijna allemaal artiesten die tijdens hun optredens het werk van de organisatie promoten. Compassion nederland voorziet alle ambassa-deurs van een persoonlijke training en begelei-ding. ook worden er bijeenkomsten voor ambas-sadeurs georganiseerd.

KANTOORMEDEwERKERSCompassion nederland streeft naar een goed Hr-beleid, waaronder goede arbeidsvoorwaarden die niet onderdoen voor wat gebruikelijk is in de branche. in dit jaar is een herziening van het totale Hr-sy-steem doorgevoerd. Hiervoor is de expertise van een extern bureau ingehuurd. een aantal functies is door middel van benchmarking gewogen. de uitkomst hiervan is meegenomen in de nieuwe functie-inschaling van alle medewerkers

doordat Compassion nederland deel uitmaakt van de Global partner alliance van Compassion international kan gebruik gemaakt worden van ervaringen die onderling als best practices wor-den uitgewisseld. dit stelt ons in staat belang-rijke ontwikkelingen die hun weerslag hebben op interne werkprocessen de meest optimale aandacht te geven. dit geldt ook voor materialen, instrumenten, programma’s en apparatuur die aan medewerkers worden aangeboden, zoals hulp bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Jaarverslag 2009 - 2010 41

Jaarverslag 2009 - 2010 42

4.5 ramingen boekjaar 2010/2011

4.5.1 Begroting staat van baten en lasten 2010/2011Begroting van de staat van baten en lasten voor het volgende boekjaar van 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2011.

Begroting 1)

Baten uit eigen fondsenwerving

- Contributies, donaties, giften en schenkingen

11.507

Overige baten 15

Totaal baten 11.522

BESTEED AAN DOELSTELLING

structurele hulp

- gesponsorde kinderen 6.886

- gesponsorde ldp studenten 274

- gesponsorde Csp projecten 24

- extra hulpfondsen 1.323

- uitvoeringskosten 593

9.100

Werving baten

Kosten uit eigen fondsenwerving

- indirecte wervingskosten 478

- uitvoeringskosten 380

858

Voorlichting/bewustmaking

- eigen activiteiten 281

- uitvoeringskosten 360

641

Beheer en administratie

- Kosten beheer en administratie 785

overige lasten 0

Totaal lasten 11.384

overschot/tekort 138

11.522

1) deze begroting is door het bestuur van Compassion nederland vastgesteld en is gebaseerd op een groei van 26.500 naar 29.981 gesponsorde kinderen. op deze cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

4.5.2 Specificatie uitvoeringskosten begroting van 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2011

alle bedragen € x 1000

Fondsen-werving

Voorlichting/ bewustmaking

Structurele hulp

Beheer en administratie

Totaal

salarissen 198,7 193,4 210,0 436,1 1.038,2

sociale lasten 28,4 27,7 30,1 62,4 148,6

pensioenlasten 16,2 15,8 17,2 35,6 84,8

overige perso-neelskosten

24,9 22,3 40,3 72,4 159,9

reis- en ver-blijfskosten

44,9 40,4 21,0 30,3 136,6

Huisvestings-kosten

18,2 16,4 37,4 22,7 94,7

iCT kosten 7,2 6,5 9,5 26,0 49,2

Kantoorkosten 16,0 14,4 190,4 17,1 237,9

afschrijvingen 21,1 19,0 28,8 17,6 86,5

accountants-kosten

0,0 0,0 0,0 12,5 12,5

administratie- en advieskosten

1,3 1,2 3,0 6,4 11,9

Bestuurskosten 0,0 0,0 0,0 5,0 5,0

overige kosten 3,0 2,7 5,6 40,5 51,8

Totaal 379,9 359,8 593,3 784,6 2.117,6

Jaarverslag 2009 - 2010 43

Jaarverslag 2009 - 2010 44

5. INTERNE

5.1 interne organisatie

Vanaf het boekjaar 2009/2010 bestaat Compassion nederland uit drie afde-lingen die geleid werden door de volgende managers:

• Ministry Services Petra Gulink-Kraima

• Marketing & Communications Jan Willem Vink

• Sponsor Donor services Klaas Jansen

in het boekjaar is de organisatie gegroeid van 26,3 FTe naar 29,0 FTe. de 29,0 FTe is onder-verdeeld in 15 mannen en 19 vrouwen. Vijftien medewerkers werken fulltime en negentien parttime. de gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 33 jaar.

Church engagement advocacy

advocates specialists

Marketing & Communications

manager

Fundraising

Church engagement specialists

Communications

Communications specialists

personal assistant

Events & relations

E&R Specialists

Kantoor-vrijwilligers advocates

INTERNE

directeur

Sponsor & Donor services manager

Customer services

ministry services manager

support services projectleider Finance specialist iCT specialist projectleider /

Beleidsadviseur Facilitaire dienstTours & Visits

Tours & Visits assistant

Customer services assistant

support services assistant Finance assistant

Kantoor-vrijwilligers Thuisvertalers

personal assistant

Organogram per 01-07-2010

Jaarverslag 2009 - 2010 45

Jaarverslag 2009 - 2010 46

5.2 samenstelling en bezoldiging bestuur en directie

de samenstelling van het bestuur per 30 juni 2010:

• De heer H.P. Verwijs (Soest) - Voorzitter - Lid supervisory Board Human inference en lid Board of directors soocial, directeur ofir Consultancy, General director Compassion international

• De heer E.W. Anderson (Colorado Springs, Usa) - penningmeester - CFo Compassion international

• Mevrouw mr. A.E. The-Kouwenhoven (Ermelo) - Vice-voorzitter - rechter

• De heer ir. G. van der Schee (Almere-Stad) – Bestuurslid - Voorganger aBC-gemeente parousia almere, eigenaar webshop Bethalfa, voorzitter st. present almere

• De heer M. Boontje (Doetinchem) – Bestuurslid - Business developer Cito international B.V.

• De heer A. Bijl (Hørsholm, Denemarken) – secretaris - managing director, intertrust

scandinavia • Mevrouw C. van Hoof (Elspeet) - Bestuurslid

- Eigenaar adviesbureau Van Hoof Training & advies

• Mevrouw J.G.H. Omvlee-Tijhuis (Deventer) - directeur Compassion nederland

in het afgelopen boekjaar heeft Compassion ne-derland afscheid genomen van de heer dr. Jaap overduin. We zijn hem zeer dankbaar voor de bijdrage die hij aan de stichting heeft geleverd. Jaap overduin was sinds de oprichting van de stichting betrokken.

de directeur heeft geen nevenfuncties en er is geen bezoldiging voor de toezichthouders. de directeur vertegenwoordigt stichting Compassion nederland in vier samenwerkingsverbanden, te weten: evangelische alliantie (ea), evangelische Zendings alliantie (eZa) en de micha Campagne.

Bevoegdheden en taken van bestuur en directie de taken en bevoegdheden van het bestuur zijn statutair vastgelegd.

Het bestuur:• Ervaart betrokkenheid bij het werk van

Compassion en bestuurt het tegelijkertijd op hoofdlijnen;

• is eindverantwoordelijk voor strategie, beleid, budget en resultaten;

• ziet erop toe dat de activiteiten van Compassion gericht zijn op het realiseren van de doelstellingen en bijdragen aan de gestelde missie;

• beoordeelt het strategische meerjarenplan en het daarvan afgeleide Compassion-jaarplan, de jaarlijkse begroting en zij toetst de voortgang van de plannen gedurende het jaar;

• beslist over structurele aanpassing van plannen, budgetten en investeringen;

• beslist over benoeming, functioneren en ontslag van de directie.

• Het bestuur heeft taken gedelegeerd aan de directie. statutair heeft de directie een beleidsvoorbereidende, -adviserende en -uitvoerende taak.

De directie:• Is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van

strategie en beleid; • maakt het strategische meerjarenplan en

het daarvan afgeleide Compassion-jaarplan, inclusief de begroting;

• evalueert de uitvoering van het Compassion-jaarplan en de afdelingsjaarplannen;

• door middel van deze jaarplannen en -begrotingen, maandelijkse Kri- rapportages en het jaarverslag wordt verantwoording afgelegd aan het bestuur. Het bestuur geeft - al dan niet na aanpassingen - haar goedkeuring aan plannen en uitvoering;

• heeft de dagelijkse leiding over de organisatie; • informeert het bestuur over alle relevante feiten

en ontwikkelingen; • bereidt bestuursvergaderingen voor.

PROCEDURE VOOR bENOEMING EN HERbENOE-MING VAN bESTUURSLEDEN Het aftreden van bestuursleden is statutair gere-geld volgens een vastgesteld rooster. als er een vacature voor een bestuursfunctie is, dan wordt eerst een functieprofiel door het bestuur vastgesteld. Kandidaten kunnen aangedragen worden vanuit het netwerk van de bestuursleden en door medewerkers. er vindt een eerste gesprek plaats tussen de kandida(a)t(en) en de voorzitter. daarna vindt een gesprek met de overige bestuurs-leden plaats waarna een keuze wordt gemaakt. in de eerstvolgende bestuursvergadering vindt de benoeming plaats conform de statuten.

5.3 Bestuursverslag

in het afgelopen boekjaar kwam het bestuur drie keer bijeen. de volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest:

• Strategisch meerjarenplan 2011-2015 werd behandeld en goedgekeurd;

• het jaarplan voor boekjaar 2009/2010 en bijbehorende begroting werd behandeld en goedgekeurd; de verwezenlijking van de algemene en jaardoelstellingen werd gecontroleerd aan de hand van de door de werkorganisatie uitgebrachte rapportages;

• bespreking en goedkeuring van het Compassion-jaarverslag over voorgaand boekjaar, inclusief de jaarrekening;

• interne organisatie; • rapportage van het Finance Committee binnen

het bestuur; • rapportage van het HR-Comittee; • aftreden en herbenoemen van twee

bestuursleden; • door twee bestuursleden een doelstellings- en

beoordelingsgesprek met de directeur. Van dit gesprek werd verslag gedaan in een van de vergaderingen.

Rooster bestuursopvolging

Termijn van 3 jaarNaam verstrijkt op in functie sinds

Hugo Verwijs, voorzitter Juni 2011 01-03-1998

ed anderson, penningmeester maart 2012 21-12-1995

angela The-Kouwenhoven, bestuurslid Juni 2011 23-05-2001

arno Bijl, secretaris oktober 2010 21-10-2004

menno Boontje, bestuurslid november 2010 15-11-2007

Carla Van Hoof, bestuurslid Juni 2013 16-6-2010

Gerard van der schee, bestuurslid Juni 2013 16-6-2010

Jaarverslag 2009 - 2010 47

Jaarverslag 2009 - 2010 48