ACW'er Linkeroever (maart 2013)

Post on 14-Mar-2016

220 views 7 download

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Antwerpen Linkeroever

Transcript of ACW'er Linkeroever (maart 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc George, Goethestraat 2, 2050 AntwerpenJaargang 14, nummer 1 (maart - april - mei 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - acwantwerpen@acw.be

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106326

ACW’erLinkeroever

De laatste tijd begin ik me meer en meer te ergeren over de handelswijze van N-VA. Ik ben niet blind en doof en heb ook mijn vragen over de manier van werken van het ACW en ARCO in de zaak Dexia en de problematiek rond de deel-bewijzen.

Maar de wijze waarop N-VA de laatste tijd zo hevig onze beweging aanvalt, doet mij vermoeden dat er meer aan de hand is. Ze hebben nog een andere – meer verborgen – agenda dan malversaties aan het licht te brengen. Ik vrees dat het dezelfde agenda is als vroeger ten tijde van de Volksunie, name-lijk: het christelijk middenveld moet uit elkaar

gespeeld worden. Mensen die zich verenigen, zoals in vakbon-den en socio-culturele organisaties, kunnen een bedreiging lijken, voor wie verdeeldheid beoogt. Mensen die zich verenigen staan voor solidariteit met elkaar. Mensen die lid zijn van een vereniging vormen een blok met een ge-lijkgezinde mening. Een groep mensen staat sterker en is niet zo gemakkelijk te manipu-leren met populistische uitspraken dan één individu.

Het lijkt erop dat N-VA hiermee slechts één doelstelling heeft: het christelijk middenveld stukmaken. Ze richten dan ook constant hun pijlen op onze verenigingen. Is het omdat

het christelijk middenveld steeds in onze sa-menleving is opgekomen voor waarden als solidariteit, verdraagzaamheid, duurzaam-heid en goede omgangsvormen tussen arm en rijk, tussen jong en oud, tussen man en vrouw, tussen alle gemeenschappen in onze samenleving? Is dit niet hoe een samenleving er moet uit zien? We moeten SAMEN-leven en niet steeds de confrontatie opzoeken. Dit geeft enkel maar een koude en kille samenle-ving en de laatste maand heb ik in Antwerpen meer en meer dat gevoel. ’t Stad is niet meer van iedereen. Kan het nog negatiever?

Luc GeorgeVoorzitter ACW-Linkeroever

ACW verbindt, waar anderen verdelen

Van 11 tot en met 14 april is het BLOK-BLOC in het Europark.

Ontdek het programma op pagina 7.

2 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

Beleid BelichtRespect voor iedereen

Of iedereen echt mee kan, zoals het be-stuursakkoord vooropstelt, zullen we van nabij volgen. De bezorgdheid voor de meest kwetsbaren in onze samenleving is onze prioriteit.

De komende bestuursperiode zullen we, zoals steeds, nauwlettend waken over de invulling en uitwerking van het beleid. Wij rekenen er op dat het middenveld inderdaad erkend en betrokken wordt als belangrijke partner bij het maken van be-leidskeuzes. De volgende dagen bekijken we het bestuursakkoord verder ten gronde met onze vrijwilligers.

De sociaal-economische en culturele uitdagingen voor de stad zijn groot en hebben een sterke impact op de hele Antwerpse regio en het ganse land. ACW-Antwerpen gelooft dat onze stad Antwer-pen alle troeven in handen heeft om uit te groeien tot de stad van de toekomst waar het voor iedereen aangenaam leven is. Het is nu aan de nieuwe bestuursploeg om daar werk van te maken. Met respect voor iedereen.

Luc GeorgeVoorzitter ACW Linkeroever

Het uitgebreide bestuursakkoord voor de stad Antwerpen werd voorgesteld. Bij le-zing blijkt uit de 450 behandelde resolu-ties de ambitie van de coalitiepartners om de stad te besturen.

Het akkoord bevat een aantal belangrijke kapstokken en opportuniteiten. Zo is de intentie om werk te maken van een geïn-tegreerd sociaal beleid voor ons van groot belang. De opmaak van een inclusief ar-moedebeleidsplan en een actieve aanpak van de arbeidsmarktparadox zijn daar belangrijke onderdelen van. Ook de steun aan het verenigingsleven en vrijwilligers juichen wij toe.

Wanneer u deze nieuwsbrief leest, zijn de eerste 100 dagen van de nieu-we bestuursmeerderheid in Antwerpen bijna voorbij. Ik wil jullie het ACW-standpunt over het bestuursakkoord niet onthouden.

www.opdekopgevallen.be

L

PE

V.U. K

ris H

outh

uys,

Haa

chts

este

enwe

g 57

9, 1

030

Brus

sel -

Gel

ieve

nie

t op

de o

penb

are

weg

te g

ooie

n.

Post je foto & win!

gevallen?

Op dekopwww.opdekopgevallen.be

Post jouw foto van een compleet foute - of goede - verkeerssituatie op www.opdekopgevallen.be.

De meest originele foto’s komen terecht op een STOP-tentoonstelling. En misschien ga je wel aan de haal met een compleet geschifte prijs: een STOP-team to the rescue, dat jouw foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten.

Ik weet niet waar ik als voetganger moet wandelen. In de berm, misschien?

VerkeersleefbaarheidIn 2013 biedt ACW elke lokale afde-ling, deelorganisatie en wakkere burger een unieke kans om de ver-keersleefbaarheid van fietsers en voetgangers te onderstrepen. We willen geen aanval op Koning Auto, wel een volwaardige plaats voor iedere weggebruiker. Fietsen en stappen is immers een ontspannen, sociale en duurzame manier van ver-plaatsen.

Stuur je foto inFietsers en voetgangers eisen hun plaats op de weg op. We willen infrastructuur-problemen in de straat zichtbaar maken. We roepen op om foto’s te maken van goe-de of foute verkeerssituaties. Verkeerspaal op een absurde plek? Voetpad dat plots stopt? Bushokje op een onbereikbare plaats?

Post voor 30 april een foto van een com-pleet foute verkeerssituatie of van een plek waar het net wel gesmeerd loopt op www.opdekopgevallen.be. En misschien win je wel een STOP-team to the rescue, dat jouw foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten.

Een bijdrage vanuit jouw vereniging?Wil jouw vereniging ook bijdragen aan een charmeoffensief voor fietsers en voet-gangers? Naast deze foto-actie zijn er tal van actiemodellen, affichecampagnes en concrete beleidstips beschikbaar bij jouw lokale ACW-afdeling.

Contact:Maarten Pacquéetel. 03 220 12 07maarten.pacquee@acw.be

3ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

Gezellig samenzijn met ZiekenzorgKOMENDE ACTIVITEITENZaterdag 23 maart om 15 uur in SACGemeenschappelijke ziekenzalvingEucharistieviering met palmwijdingNa de viering worden alle aanwezigen uitgenodigd voor een tasje koffie of thee met versnapering. Inkom gratis, wel inschrijven!

Donderdag 18 april om 14 uur in SACLentefeestAnimatie, lekker eten, gezellig samenzijn.Inkom is gratis, wel inschrijven!

Donderdag 16 meiSectoruitstap naar Biesbosch - NLMeer info volgt.Indien mogelijk al inschrijvenRichtprijs 33 euro (vervoer, inkom domein en eten inbegrepen)

Ben je eenzaam, chronisch ziek, heb je een minder goede gezondheid?De kernleden gaan ook op ziekenbezoek aan huis.Ben je minder mobiel: we komen je thuis afhalen voor de activiteiten en brengen je nadien weer terug.Contacteer één van onze kernleden- via het parochiesecretariaat- kernverantwoordelijke: Marina De Graeve - 0474 909 787

In het café van de SAC elke derde donderdagvan de maand van 13.30 tot 16.30 uur

21 maart - 18 april - 16 mei - 19 september - 17 oktober - 21 november - 19 december

Femma Antwerpen Linkeroever stelt voorPraatcafé De Babbelkous

Op 13 december hield Ziekenzorg Lin-keroever haar jaarlijks kerstfeest. Het Cultureel Centrum was de plaats van af-spraak. De zaal was prettig versierd, de tafels mooi gedekt en ook de thermos-taat stond op warme gezelligheid.

Onze vrijwillige chauffeurs zorgden ervoor dat er niemand onnodig moest thuis blij-ven. Al vlug kwamen de eerste genodigden dan ook aan. Nadat iedereen zich een goed plaatsje had gevonden, mocht het feest los-barsten. Onze proost Herman begon met een aangepaste bezinning. Daarna volgde een leuk optreden.

Gelukkig had ieder degelijke en netjes ge-poetste schoenen aan. Het was immers “De schoenmaker” die kwam zingen! Het aperitief kwam de sfeer ten goede ... maar daar bleef het niet bij. Wie lust er nu niet een lekker stuk taart met een tasje koffie of thee? Verder was het genieten van een ontspannende babbel en gezellig samenzijn. Zo werd dit kerstfeest een mooie afsluiter voor het jaar 2012.

MDG

4 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

Vanaf vrijdag 12 april trekken we er om de twee weken op uit met de fiets. Vertrek telkens om 13 uur aan het C.C. Ter Schelde. Smeer de beentjes al maar in!

Vanaf vrijdag 8 maart begint het wandelseizoen. We brengen ook regelmatig een bezoek aan een museum of bedrijf en gaan op daguitstap o.a. naar Dendermonde en Sint-Niklaas.

Onze turnclub blijft actief tot eind juni. Elke dinsdag-voormiddag om 9.30 uur worden onze spieren getraind. Dames, kom gerust eens kijken in de kleine zaal van het C.C.

Voor wie het wat kalmer aan wil doen: iedereen welkom op woensdagnamiddag in het C.C. vanaf 13.30 uur voor een babbel, een drankje of een spelletje kaart! Ook de creatievelingen kunnen hun hartje ophalen!

Als het weer nu nog een beetje meewil, gaan we een schitterende lente tegemoet!

OKRA Ter Scheldetrekt naar buiten

Bij mooi weer wordt er vanaf 14 maart elke donderdag petanque gespeeld op onze terreinen bij het Cultureel Centrum Ter Schelde en -als het weer het toelaat- van-af 2 april elke dinsdag en donderdag.Kom gerust eens kijken. Misschien krijg je ook zin om de ballen te laten rollen!

Enkele data voor de agenda:

19 maart: vaderfeest om 14 uur in het C.C. Ter Schelde. Inlichtingen: 03 219 35 1422 maart: stadswandeling om 13.30 uur aan het F. van Eedenplein. Inlichtingen: 03 440 10 923 april: Paasfeest om 12 uur in het C.C. Ter Schelde. Inlichtingen: 03 219 35 145 april: natuurwandeling Blokkersdijk12 april: fietsen met OKRA - 13 uur aan het C.C. Ter Schelde. Inlichtingen: 03 219 00 9719 april: O.L.Vrouwkeswandeling26 april: fietsen met OKRA3 mei: bezoek aan de grot van Edegem10 mei: fietsen met OKRA17 mei: havenrondvaart met Flandria24 mei: fietsen met OKRA7 juni: bezoek aan het Kerkschip 14 juni: fietsen met OKRA

5ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

Britse “New Economics Foundation” (NEF) komt met een voorstel om een 21-urige werkweek in te voeren. Niet ineens maar volgens een te bespreken programma.

Wat zou dat voorstel kunnen teweeg bren-gen? Alleszins tijd voor een duurzamer leven. Wonen, voeding en verplaatsing kunnen energievriendelijker ingevuld worden. Minder energie verspillen door bijvoorbeeld meer voedsel van hier te ge-bruiken. In plaats van producten weg te werpen, ze herstellen en ruilen. Volkstui-nen en tuinieren aanmoedigen, …

Misschien kan zo het economisch systeem bijgestuurd worden. Momenteel is het een systeem dat verslavend werkt, het leven van miljoenen mensen op het spel zet en bovendien het bestaan van de mensheid zelf bedreigt. De betaalde arbeid kan op die manier beter verdeeld worden zodat er meer tijd overblijft voor het gezin en de kinderen. Zelfs de overgang naar pensioen

zal beter kunnen geregeld worden.

WinstDe grootste winst van dit voorstel van NEF zal erin bestaan dat het mensen uit hun passieve consumentenrol haalt en meer kansen geeft om samen iets waardevol tot stand te brengen. Zou dit niet voor allen een nieuwe soort rijkdom kunnen worden in een wereld die niet eindeloos kan blij-ven groeien of uiteindelijk aan deze groei zal ten onder gaan?

Utopie?Dat deze gedachtegang ook veel vraagte-kens oproept moet ons niet verwonderen. Toch zullen er stappen moeten onder-nomen worden om alles terug in goede banen te leiden. Toch iets om over na te denken voor onze verenigingen.

Ludo Rutten

Veel is niet genoegHet werkritme dat we nu kennen is ont-staan in de vorige twee eeuwen met steeds meer, beter en nooit genoeg. Leven om te werken, werken om te verdienen en steeds maar meer consumeren. Zijn we inmiddels niet gekomen op een moment dat het zo niet meer verder kan? Ondanks vele (mislukte) klimaatconferenties om de uitstoot van CO² aan banden te leggen, staat de natuur op het punt zich te wreken op zijn belagers. Het valt niet te ontken-nen dat het huidige systeem steeds meer vastloopt in een economische, sociale en milieucrisis.

OplossingenZijn er dan geen oplossingen voor deze dramatische ontwikkelingen? Terwijl in Engeland met de uitvinding van de stoommachine de economische trein op gang kwam, komt nu ook uit Engeland een voorstel om deze op hol geslagen trein terug op het goede spoor te brengen. De

Stress, schulden, werkloosheid, overconsumptie, de toenemende uitstoot van giftige gassen en CO2, de opwarming van de aarde, afbrokkelend welzijn, groeiende armoede, de toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk. Het zijn allemaal uitdagingen waar-mee onze leden via media, familie of vrienden vroeg of laat geconfronteerd worden.

Consuminderen

6 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

Fietsen met kwb Linkeroever

Er zijn wielertoeristen en er zijn kwb-fietsers. De eersten hebben veelal nauwelijks iets te maken met toerisme, hebben geen oog voor het landschap onderweg en zijn enkel gebrand op presteren, al dan niet geholpen door extra-sportieve middelen.

Voor deze langere ritten werd volgend programma uitgestippeld:- 23 mei: De Notelaar- 14 juni: Sombeke- 4 juli: Sint-Amands- 26 juli: Mechelen- 8 augustus: Westhoek- 23 augustus: Waarschoot (onder voorbehoud)

Kwb verzekert de deelnemers van de fietstochten. We vragen telkens een kleine tussenkomst in die kosten van 1 euro per fietsuitstap. Bij slechte weersomstandig-heden gaat het fietsen niet door. Zo’n ide-alisten zijn we nu ook weer niet.

Roger

Onze kwb-ers (en meefietsende sympa-thisanten) daarentegen hebben lak aan topprestaties. Hun streefdoel is gezond bewegen met oog voor wat zich langs het parcours aanbiedt. In de eerste plaats met de klemtoon op het onderlinge sociale contact. Hun enige doping bestaat in de pint(jes) onderweg.

Uiteraard moet er bij onze kwb-fietsers ook getrapt worden. ‘t Moest er nog bij-komen! Het is inderdaad nog altijd de be-doeling om onderweg minstens voetgan-gers of joggers (al iets lastiger!) voorbij te steken. Aan pakweg zo’n 17 à 18 km per uur geraken we steeds op onze bestem-ming.

Op donderdagavonden, wordt de af te leggen afstand beperkt tot ongeveer 30 km. We starten de laatste donderdag van april, telkens om 19 uur stipt aan de We-reldwinkel.

Bij de dagtochten kan de afstand oplopen tot zo’n 75 à 80 km. Wanneer het geplande parcours en de eigenlijke plaats van ver-trek zich te ver van Linkeroever situeren, wordt naar vervoer uitgekeken (auto’s, trein).

7ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

BLOK-BLOC is terug op de bekende plek, te midden van Europark op de Antwerpse Linkeroever, van donderdag 11 april tot en met zondag 14 april. We presenteren twee bijzondere voorstellingen die gemaakt zijn met buurtbe-woners! Op zaterdag 13 april en zondag 14 april zijn er tal van voorstellingen voor jong en oud. En diezelfde zondag beginnen we de dag met een buurtontbijt en concert.

BOOT 6+Laika en kunstZEen productie met achttien kinderen van School aan de Stroom en Sint-Anna Goethe. In een speciaal gebouwde tent spelen deze kinderen een verhaal over mensen die hun vertrouwde plek achterlaten, op zoek naar een beter leven. -> donderdag, vrijdag en zaterdag om 17 uur, zondag om 15 uur

ROEST op LINKEROEVERLaika en ROESTgroep“Schenk je oude rommel, je verhalen, of gewoon jezelf en wij maken er theater mee.”Gwen Van Erp en Silke Melis gaan de komende maanden van deur tot deur op Antwerpen-Linkeroever. Ze verzamelen voorwerpen,

woorden, liederen, gastacteurs en stunts. Met al dat materiaal maken ze een hilarische en ontroerende voorstelling. Kom kijken wat er met jouw bijdrage gebeurd is!-> donderdag, vrijdag en zaterdag om 19.30 uur

FamiliedagenTal van gasten spelen op BLOK-BLOC voorstellingen voor jong en oud. Ambiance in openlucht en binnen. Les frères Lumières in een cinema op wielen, spektakel in de tent met het onnavolg-bare Theater Froe Froe, Harig Hondje voor peuters, Assepoester in een flat. Er is ook een heuse draaimolen en het bekende eetter-ras van de Lekkermakery. Bruno en Elke bouwen een kunstwerk waaraan iedereen kan meewerken. Komt dat zien! -> zaterdag vanaf 14 uur, zondag vanaf 13 uur

Buurtontbijt en concertBewonersgroep HELO bestaat vijf jaar en viert dat graag samen met ons. Zondag 14 april ontbijten we vanaf 10 uur samen in en rond de BLOK-BLOC tent. Vanaf 12 uur geeft Radio Muzak een ge-zellig concert.

Inschrijven kan vanaf nu. Stuur een mail naarinfo@laika.be of telefoneer 03/230.81.91

BLOK-BLOC is een project van Laika in samenwerking met kunstZ, Cultuurcentrum Link

Met steun van District Antwerpen, Stad Antwerpen en Provincie Antwerpen

Alle info op www.laika.be.

BLOK-BLOC Van 11 tot en met 14 april - Europark Antwerpen Linkeroever

8 ACW’ER LINKEROEVER | MAART 2013

Agent voor Linkeroever:Wilfried De Winter,Statiestraat 175, 2070 Zwijndrecht

Met steun van:

De Lentecampagne van Wereldsolidariteit in 2013 focust op de eigenheid van de werking van Wereldsolidariteit, samen met het Zuiden. Wereldsolidariteit steunt namelijk gedreven mensen ter plaatse door het vormen van vrouwen en mannen die keihard werken aan een waardig leven voor hen en hun kinderen.

De wereld is totaal veranderd: de crisis treft mensen overal, de kloof tusssen arm en rijk groeit. 20% van de wereldbevolking verdient minder dan 1 euro per dag. 80 % moet het doen zonder menswaardig werk en sociale bescherming.

Het rijke Europa wordt al lang niet meer gespaard. In België sluiten bedrijven aan de lopende band, meer dan 15% van de Belgen zijn arm. Vraag is of je nog kan spreken over de kloof tussen Noord en Zuid, beter is te spreken over de kloof tussen de “haves” en” have-nots”.

In deze context wil Wereldsolidariteit haar visie op de wereld, op ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking opnieuw scherp stellen. Met haar partnerorganisaties in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, maar ook met haar netwerk in België.

Want het enige recept tegen de crisis is meer samenwerking tussen sociale bewegingen in de verschillende werelddelen. Meer wereld-solidariteit. Zodat werknemers niet meer tegen elkaar worden uitgespeeld. Want we are connected. Samen moeten we grip krijgen op de wereld. Een menswaardig leven voor iedereen blijft onze droom.

Mano Mundo op 11 en 12 meiDe Schorre – Boom

Kom een kijkje nemen op het Wereldsolidariteitsplein!www.manomundo.be