Zuidwester maart 2010

12
De Zuidwester 17e jaargang nr. 1 uitgave: Wijkraad Hoornse Wijken Maart 2010 In deze krant: BSO de Blokhut en het verkeer Pagina 3 De mobiele spelcontainer komt naar je toe! Pagina 7 Veel op stapel bij ”De Buren” Pagina 9 Schaatsweer Het winterweer heeft er voor gezorgd dat er zelfs weer op het Hoornse Meer geschaatst kon worden. Op de foto staat het eerste schaatsbaantje op het meer, die met behulp van allerlei sneeuwschuivende buurtbewoners is uitge- groeid tot een complex met een (pak ‘m beet) 800 meter baan, een 400 meter baan, een ijshockeyveldje en een schaatsdoolhof, waar de kinderen tikkertje konden spelen. Van professionele klapschaats tot dubbele ijzers en houtjes, het was er allemaal. Heerlijk genieten dus! ‘De Zuidwester aan de latten?’ kopte onze wijkkrant op de voorpagina van de editie van november vorig jaar. Het was op dat moment vijf voor twaalf voor de krant, aldus het bericht. Toenmalig redacteur Dick Baauw meldde dat de krant dringend behoefte had aan nieuwe redacteu- ren. Op zijn oproep om de redactie te komen versterken reageerden liefst zes aspirant-redacteuren. Na enkele bijeenkomsten onder leiding van Dick hebben ze inmiddels de taken verdeeld en zijn aan de slag gegaan. Dick, die de krant de laatste zes jaar alleen trok maar het nu welletjes vindt, heeft de nieuwe ploeg nog wel begeleid bij de samenstelling van dit nieuwe nummer. We bedanken Dick voor zijn jarenlange inzet voor De Zuidwester en gaan proberen om er net zo’n leuke, informatieve krant van te maken als hij dat deed. De nieuwe redactie. Voor: Evelien Buter (l), Petra Ans- mink (r). Achter van links naar rechts: Johan van der Wal, Henk Wester, Yorick Woudstra en Jan Nieborg. Dit jaar wordt begonnen met een herinrichting van de Eelder- en Peizermaden. Dat is het gebied achter de nieuwe wijken Ter Borch en Tuinwijck. Na een ruilverkaveling bezit Natuurmonumenten daar nu een groot natuurgebied. Het voordeel voor de boeren is dat ze nu betere landbouwgronden hebben en ook aaneengesloten. In verband met. het gevaar voor over- stroming van onder andere de Hoornse Meer, zoals een aantal jaren terug, wordt het gebied zo ingericht dat het flink wat water op kan vangen. En dat bete- kent dat we daar over een aantal jaren otters, bevers, zee- en visarenden e.d. kunnen verwachten. De bever is al opgerukt tot de Hoornse Dijk, dus lang hoeven we waarschijnlijk niet te wachten. Het betekent wel dat het de komende jaren lijkt alsof het gebied wordt vernield: in het dal wordt de grond bijvoorbeeld voor een deel afgegraven om meer water te kunnen bergen. Als je wilt weten wat er allemaal op stapel staat (en wanneer de wegen afgesloten zijn), kun je een kijkje nemen op de site www.herinrichtingpeize.nl. Nieuwe redactie De Zuidwester Otter en bever in de buurt?

description

 

Transcript of Zuidwester maart 2010

  • De Zuidwester17e jaargang nr. 1 uitgave: Wijkraad Hoornse Wijken Maart 2010

    In deze krant:

    BSO de Blokhut en het verkeer

    Pagina 3

    De mobiele spelcontainer komt naar je toe!

    Pagina 7

    Veel op stapel bij De Buren

    Pagina 9

    SchaatsweerHet winterweer heeft er voor gezorgd dat er zelfs weer op het Hoornse Meer geschaatst kon worden. Op de foto staat het eerste schaatsbaantje op het meer, die met behulp van allerlei sneeuwschuivende buurtbewoners is uitge-groeid tot een complex met een (pak m beet) 800 meter baan, een 400 meter baan, een ijshockeyveldje en een schaatsdoolhof, waar de kinderen tikkertje konden spelen. Van professionele klapschaats tot dubbele ijzers en houtjes, het was er allemaal. Heerlijk genieten dus!

    De Zuidwester aan de latten? kopte onze wijkkrant op de voorpagina van de editie van november vorig jaar. Het was op dat moment vijf voor twaalf voor de krant, aldus het bericht. Toenmalig redacteur Dick Baauw meldde dat de krant dringend behoefte had aan nieuwe redacteu-ren. Op zijn oproep om de redactie te komen versterken reageerden liefst zes aspirant-redacteuren. Na enkele bijeenkomsten onder leiding van Dick hebben ze inmiddels de taken verdeeld en zijn aan de slag gegaan. Dick, die de krant de laatste zes jaar alleen trok maar het nu welletjes vindt, heeft de nieuwe ploeg nog wel begeleid bij de samenstelling van dit nieuwe nummer. We bedanken Dick voor zijn jarenlange inzet voor De Zuidwester en gaan proberen om er net zon leuke, informatieve krant van te maken als hij dat deed.

    De nieuwe redactie. Voor: Evelien Buter (l), Petra Ans-mink (r). Achter van links naar rechts: Johan van der Wal, Henk Wester, Yorick Woudstra en Jan Nieborg.

    Dit jaar wordt begonnen met een herinrichting van de Eelder- en Peizermaden. Dat is het gebied achter de nieuwe wijken Ter Borch en Tuinwijck. Na een ruilverkaveling bezit Natuurmonumenten daar nu een groot natuurgebied. Het voordeel voor de boeren is dat ze nu betere landbouwgronden hebben en ook aaneengesloten. In verband met. het gevaar voor over-stroming van onder andere de Hoornse Meer, zoals een aantal jaren terug, wordt het gebied zo ingericht dat het flink wat water op kan vangen. En dat bete-

    kent dat we daar over een aantal jaren otters, bevers, zee- en visarenden e.d. kunnen verwachten. De bever is al opgerukt tot de Hoornse Dijk, dus lang hoeven we waarschijnlijk niet te wachten. Het betekent wel dat het de komende jaren lijkt alsof het gebied wordt vernield: in het dal wordt de grond bijvoorbeeld voor een deel afgegraven om meer water te kunnen bergen. Als je wilt weten wat er allemaal op stapel staat (en wanneer de wegen afgesloten zijn), kun je een kijkje nemen op de site www.herinrichtingpeize.nl.

    Nieuwe redactie De Zuidwester

    Otter en bever in de buurt?

  • maart 2010 - pagina 2 De Zuidwester

    STEENBERGENwww.steenbergenfietsen.nl

    www.steenbergenfietsen.nlOverwinningsplein 119, 9728 GS Groningen

    De Twist Sport heeft een heren of dames frame met een sportieve zithouding. Met de electrische ondersteuning ligt de wereld aan je voeten. - Verkrijgbaar met 2 of 1 uitneembare accu(s) - Dichte kettingkast met versnellingen- Geveerde stuurpen en zadelpen- Diverse kleuren

    Vanaf e 1699

  • maart 2010 - pagina 3 De Zuidwester

    ColofonDe Zuidwester is een uitgavevan de Stichting Wijk denHoorn,Wijkraad Corpus den Hoorn.

    Met medewerking van:Petra Ansmink, Evelien Buter, Jan Nieborg, Johan van der Wal, Henk Wester en Yorick Woudstra.Mirjam Smitz (Nijestee)Claudia Scholte (De Huismeesters)

    Uitgave maart 2010

    Volgende verschijning 21 meiKopij: deadline digitaal aanleveren kopij en advertenties uiterlijk 3 mei a.s.Houd u s.v.p. strikt aan de ge-noemde data voor het aanleveren van kopij. Stukken die daarna bin-nenkomen zullen helaas niet meer geplaatst worden.

    Druk: Banda bv., Kollum.Oplage: 4500

    Redactieadres:Voor al uw vragen, op- en/ofaanmerkingenkunt u terecht in het Corpushuis,Postadres: Postbus 80439702 KA Groningen.Bezoekadres: Van Swietenlaan 1Telefoon: 050-5274127Fax: 050-5271327e-mail: [email protected]

    Voor fouten in telefonisch opge-geven informatie, alsmede voor fouten ontstaan door onduidelijk schrift, aanvaarden wij geen ver-antwoordelijkheid.

    Copyright:Stichting Wijk den Hoorn,Wijkraad Corpus den Hoorn.Niets uit deze uitgave magworden overgenomen zonderschriftelijke toestemming vanhet bestuur van de stichting.

    Wijkraad Corpus den Hoorn

    Atelierroute Rondje Meer 2010Op zondag 30 mei 2010 wordt wederom een open atelierroute Rondje Meer georganiseerd door kunstenaars die allemaal rond het Paterswoldse en Hoornse Meer hun atelier hebben.Er doen 25 kunstenaars mee. Voor meer informatie over de kunstenaars en de bijzondere activiteiten zie: www.everyoneweb.com/rondjemeer.Het centrale punt is het nieuwe buurthuis De Buren aan de Schu-mannstraat. Hier vindt om 11:00 uur de opening plaats. Daarna gaan de kunstenaars naar hun ateliers. Dat betekent dat de ateliers vanaf ongeveer 12:00 uur open zijn tot 18:00 uur. In het buurthuis is, naast een groepstentoonstelling van de deel-nemende kunstenaars, ook andere informatie over hen te vinden. Op de folders en uitnodigingen staat een plattegrond met daarop aangegeven de route. Ook in de ateliers van de kunstenaars ligt deze folder voor het meenemen. De route is ongeveer 12 tot 15 km lang . Bij mooi weer op zich al een fraaie fietstocht! De ateliers worden aangegeven met witte vaandels met het logo van Rondje Meer. In sommige ateliers vinden bijzondere activiteiten plaats, zoals live muziek of workshops.Er is een grote verscheidenheid aan ateliers, van verbouwde garages en een woonboot op het Hoornse Diep tot ateliers op de volkstuincomplexen Bruilweering en Piccarthof.Wij rekenen opnieuw op veel gasten in onze ateliers!

    Terwijl wij wachten op onze nieuwe huisvesting, zitten wij momenteel alweer twee jaar gevestigd aan de Van Swietenlaan nr. 1. Een mooi groot gebouw dat mogelijk-heden biedt voor binnen- en buitenactiviteiten. Hiermee zorgen we ervoor dat de kinderen een leuke en actieve dag kunnen beleven. Daarnaast bieden wij via de NSA (Naschoolse Activiteiten) en de BSV (Buurtspeeltuin Vereniging) nog een extra aanbod. Hiervoor kan voor de NSA per periode ingeschreven worden voor steeds wisselende activiteiten. Met deze activiteiten proberen we een deel van onze visie te waarmaken, namelijk dat wij een leuke omgeving willen bieden aan de kinderen.Zoals eerder genoemd zitten we alweer twee jaar in het huidige gebouw en door de onzekerheid rondom de nieuwbouw komen er waarschijnlijk nog een flink aantal jaren bij. Dit betekent dat we nog een tijdje aan de steeds drukker wordende Van Swietenlaan blijven zitten. Met de veranderde verkeerssituatie rondom onze BSO is het van belang dat we extra aandacht besteden aan de vei-ligheid van onze kinderen. Want een veilige omgeving voor onze kinderen hebben wij uiteraard hoog in het vaandel staan.Hoewel wij de kinderen bij de straat weg houden en ze altijd onder toezicht gehaald en gebracht worden van en naar scholen of activiteiten, blijft het toch een gevaar-

    lijke plek voor onze kinderen. Als kind kan je nog zo zelfstan-dig zijn, je blijft wel een kind. En als begeleider hebben wij he-laas nog steeds geen ogen in ons achterhoofd ontwikkeld. In overleg met de gemeente en met inzet vanuit ons zelf door onder meer het thema ver-keer en het maken van eigen verkeersborden proberen wij de weg veiliger te maken voor ouder en kind. Maar we vragen van u ook een oplettend oog wanneer u over de Van Swietenlaan rijdt en ons gebouw passeert.En over ogen open houden gesproken. Op dinsdag 16 maart hebben wij ons laten zien in de buurt. We hebben met de hele BSO vuil geprikt. We nodigen u hierbij ook uit om op 8 april bij ons op de BSO mee te genieten van de Lentekriebels, en te helpen bij de aanleg van onze eigen tuintjes. Zo kunnen we samen bijdragen aan een mooie, gezellige en veilige buurt.

    BSO de Blokhut

    Op woensdag 10 maart 2010 ontvingen zestig huurders van Christelijke Woningstichting Patrimonium een at-tentie omdat ze al vijftig jaar aaneengesloten bij Patri-monium een woning huren. De attentie bestond uit een geldbedrag en een traditi-oneel beschilderd zalfpotje van Makkumer aardewerk met daarop ook het logo van de woningstichting. De at-

    tentie werd uitgereikt op het huisadres van de huurders. Dit gebeurde door stafleden en leden van de raad van commissarissen van Patrimonium, en door bestuursle-den van de GWHP (Gemeenschappelijke Werkgroep Huurdersverenigingen Patrimonium) .De huurders hadden zich gemeld naar aanleiding van een oproep in het bewonersblad Patrimonium Publiek.

    Allereerst wil ik de nieuwe redac-tie van onze mooie krant heel veel succes wensen met de uitgave van de krant. Het had er naar uit gezien dat de laatste krant in november/december was verschenen. Omdat Dick Baauw, om persoonlijke re-denen en vele jaren aan de krant te hebben gewerkt, ook wel eens iets anders wil doen, moesten we nieuwe mensen hebben. En dat is gelukt. Voor u ziet u hun eerste mooie exemplaar.Ook is onze vernieuwde website is op 1 Maart j.l. de lucht ingegaan. De redactie is uitgebreid met enkele vrijwilligers. De nieuwe naam is: www.corpusdenhoorn.nl. U kunt er veel op vinden bv. de bestuursver-slagen, nieuws uit de wijk, reporta-ges, archief, verkeerszaken, enz. Ik wil graag Dick Baauw en Roberto Refos hartelijk danken voor hun inzet en goede overdracht van de Zuid-Wester en de website en wens de beide nieuwe redacties heel veel succes. In de afgelopen periode is de wijk-raad bezig geweest met diverse zaken. We zijn doorlopend met de gemeente in de slag om de straat-verlichting in onze wijk in orde te krijgen. De verkeerslichten op het kruispunt Paterswoldseweg- Over-winningsplein zijn vernieuwd, maar van ouderen kregen we klachten dat de oversteektijden voor de voetgan-gers te kort waren. In overleg met de gemeente zijn er voorzieningen

    geplaatst, die er voor zorgen, als bij het oversteken blijkt dat de tijd te kort is, dit met enkele seconden wordt uitgebreid. De wijkraad zet zich in om de brievenbussen op de parkeerplaats Overwinningsplein terug moeten aan de gevel van de Bruna (het oude postkantoor). De situatie nu is gevaarlijk. Met de voortgang van het te bouwen nieuwe MFC aan de Semmelweistraat gaat het nog moeilijk. Woningcorporatie Nijestee en de gemeente zijn nog in gesprek over diverse zaken zoals o.a. het parkeren, inrichting en het financile plaatje. In verband met de actie tegen het betaald parkeren in Corpus hebben we 1700 folders verspreid, daarvan hebben 550 on-dertekend terug gekregen. Verder in de krant vindt u een verslag van de verkeerswerkgroep.Heeft U vragen, suggesties of op-merkingen? Wilt u ons helpen om onze mooie wijk nog mooier en beter te maken? Neem dan zitting in de wijkraad. Laat het ons weten.

    Henk CoolsVoorzitter wijkraad Corpus den Hoorn

    BSO de Blokhut en het verkeer

    Fleurige paaltjes markeren de schoolzone-oversteekplaats bij de drukke rotonde bij het Corpushuis

    Cadeau voor bewoners die 50 jaar bij Patrimonium huren

    De sloop van het oude dienstencentrum van NOVO aan de Boerhaavelaan is in volle gang. Het plan is dit voor-jaar de sloop af te ronden en aansluitend het strookje grond opnieuw in te richten. Het inrichtingsplannetje

    dat hiervoor is gemaakt is al eens in de Zuidwester gepubliceerd. Met gemeente wordt nog bespoken of de inrichting wel goed aansluit bij de verdere aanpak van de gehele groenstrook achter de flats.

    Sloop NOVO-blokje

    LenteKriebels is de jaarlijkse schoonmaakactie in de gemeente Groningen. Buurtbewoners, leerlingen en docenten van basis- en voortgezet onderwijs, leden van verenigingen en sport-clubs vegen dan samen meer dan hun eigen stoepje schoon en ruimen het zwerfvuil op. Vorig jaar staken meer dan drieduizend Stadjers geza-menlijk een aantal uren de handen uit de mouwen. Het gevolg: een schonere stad n een leuke dag samen met

    buurtbewoners, sportvrienden, collegas of klasgenoten. Leer je elkaar meteen wat beter kennen: leuk toch?!Doet u mee? De actieperiode is van 7 t/m 24 april 2010. Nieuw zijn de zwerfvuilacties tijdens het ZUSJE van LenteKriebels (speciaal voor scholen) in de week van Nederland Schoon: van 15 t/m 20 maart 2010. Aanmel-den voor (n van) beide acties kan vanaf 1 januari via www.groningen.nl/lentekriebels.

    LenteKriebels 2010

  • maart 2010 - pagina 4 De Zuidwester

    Stip : En plek voor alle informatieStip staat voor Steun- en informatiepunt. Bij Stip kunt u terecht met al uw vragen die met wonen, welzijn en zorg te maken hebben. Of gewoon als u op zoek bent naar een activiteit! Hieronder een aantal tips! Gezellig en informatief!

    De themabijeenkomst Voorkom vallen! Maandagmiddag 19 april van 14.00 15.30 uur in de Immanuelkerk, Overwinningsplein 1

    Ouderen lopen meer risico om te vallen dan jongeren. Voor ouderen zijn de gevolgen vaak groot zowel op lichamelijk als op sociaal gebied. De bijeenkomst is bedoeld voor senioren die willen weten hoe zij veilig in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Tijdens de bijeenkomst wordt er aandacht besteed aan:

    de risicos om te vallen hoe de deelnemers zelf de kans op een val kunnen verkleinen. mogelijke hulpmiddelen gewoontes en hoe die aan te passen om ongelukken zo veel mogelijk te

    voorkomen. Kortom een bijeenkomst vol handige tips! Deelname is gratis.

    De themabijeenkomst ouderdomsvergeetachtigheidDonderdagmiddag 20 mei 14.00uur tot 15.30uur

    Weet u nog waar u uw bril heeft gelaten? Of u de deur wel achter u op slot hebt gedaan? Welke boodschappen u moest gaan halen? Wat u ook al weer in de keuken moest doen? Iedereen herkent dit wel, iedereen vergeet dingen. Als je wat ouder wordt, wordt de vergeetachtigheid vaak erger, het geheugen werkt niet meer zo als op jonge leeftijd. Onderwerpen zijn:

    hoe werkt ons het geheugen? welke factoren zijn van invloed zijn op vergeetachtigheid verder worden er tips en geheugensteuntjes aangereikt geheugenoefening

    Deelname is gratis!

    De themabijeenkomsten uitgevoerd door Thuiszorg Groningen in samenwerking met Stip!

    Meer informatie:Stip: Corpus den Hoorn: Kochstraat 1/4a, tel. 527 34 93, open werkdagen van 9.00uur tot 12.00uur

  • maart 2010 - pagina 5 De Zuidwester

    Wegwijs in de wijkBelangrijke telefoonnummersAlarmnummer 112Politie 0900 - 88 44Ambulance 050 - 367 47 77Brandweer 050 - 367 47 77Meldpunt Overlast 050 - 587 58 85Meldpunt Misdaad Anoniem 0800 - 70 00Gemeente informatie 050 - 367 70 00

    SOS telefonische hulpdienst 050 - 525 00 00Centrale Doktersdienst 0900 - 92 29Ouderenhulplijn 050 - 526 07 07Dokterstelefoon 050 - 312 61 61Kindertelefoon 0800 - 04 32Maatschappelijk Juridische Dienst 050 - 526 97 10

    STIP 050 - 527 34 93Thuiszorg Stad 050 - 524 12 41Dierenambulance 050 - 579 19 09Gemeente 050 - 367 70 00Wijkpost O W / Buurtonderhoud 050 - 367 89 10Milieuafval 050 - 367 10 00Bibliotheek Zuid 050 - 525 50 55Opbouwerk (Stiel) 06 - 285 38 653Speeltuinvereniging Corpus 050 - 526 72 17WIC-Hoornsewijken (Stiel) 050 - 527 82 76Wijkraad/Buurtconcirges 050 - 527 41 27Evenementencommit 050 - 850 49 57NOVO 050 - 526 58 33Vensterschool Hoornse Wijken 050 - 526 08 15 \ 050 - 525 01 13

    Opening Hellingbaan ConfianceDe Klankbordgroep voor Ouderen in Corpus den Hoorn heeft aangegeven graag een hellingbaan geplaatst te zien bij de Confiance, zodat ook mensen met een fysieke beperking de hoofdingang van het Atrium gemakkelijker kunnen gebruiken. In het Atrium zijn de bibliotheek, het Stip en het Novo-caf gehuisvest. Het wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord ondersteunt deze wens en heeft daarom de aanvraag goedgekeurd en uit laten voeren. De afge-lopen periode is er gebouwd aan een hellingbaan die goed te gebruiken is, en past in het ontwerp van de Confiance.Op dinsdag 6 april wordt deze hellingbaan om 9:30 uur feestelijk geopend voor haar gebruikers. Ook andere genteresseerden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. Hierna is er tussen 10:00 en 12:00 uur rollatorspreekuur in het Atrium. De bezoekers van dit spreekuur kunnen dan dus massaal gebruik maken van deze mooie nieuwe toegang tot het Atrium. Voor alle bezoekers is er koffie en thee met wat lekkers erbij.

    Flex 2: eindelijk eind van het vorstverlet!Alle woningen uit fase 2 van Flex zijn verkocht en de bewoners-in-spe wachten met smart op de vorderingen. Een ongekende strenge winter gooide roet in het eten. Dit heeft helaas voor ver-traging gezorgd. Eind februari kon de aannemer eindelijk weer aan de slag. Bij een deel van de woningen was de begane grond al klaar; bij veel woningen kwam de vorst er als spelbreker tus-sen. Maar nu kan er weer worden gebouwd. De aannemer heeft de winterstop toch goed gebruikt om alle opties te verwerken. Of de vertraging door de aannemer kan worden ingehaald, is nu nog niet te zeggen.

    Het Hoornsemeer wordt deze zomer verfraaid met een wel heel bijzon-der kunstwerk: een drijvend object gemaakt van plastic wegwerpflessen (ook wel PET-flessen genoemd).Het is een initiatief van zelfstan-dig ruimtelijk vormgeefster Maria Koijck (44), maar zal gerealiseerd worden door iedereen uit de wijk die er maar aan mee wil werken.

    Iedereen die Afrika heeft bezocht, omschrijft zijn of haar reis als een unieke ervaring. En bijna iedereen die Afrika heeft bezocht, is onder de indruk van wat hij of zij heeft gezien.Een klein deel van de Afrikagangers laat zich naar aanleiding van zijn of haar bezoek zelfs inspireren om een project op te zetten. Zo ook Maria Koijck. Een reis naar Sierra Le-one heeft haar genspireerd om een kunstwerk te maken. Een kunstwerk van afgedankte,plastic flessen.

    In het begin van 2009 mocht ik twee weken mee met een ontwikkelings-organisatie in Sierra Leone, begint Maria met haar verhaal. Buiten het feit dat dit een unieke ervaring was, was het ook bijzonder schokkend. Voor het eerst van mijn leven liep ik in een krottenwijk in Freetown. Ik heb werkelijk nog nooit zoveel plastic afval gezien als daar. Men-sen, varkens en honden liepen er over een strand dat bedekt was met een laag van minimaal twee meter plastic troep. Ze zochten in het af-val nog naar waardevolle spullen. Bijvoorbeeld stukjes schuimrubber om daar een kussen van te maken. Maar ze deden er ook hun behoefte. Deze onthutsende ervaring was voor Maria, die onder meer enkele jaren Ruimtelijke Vormgeving en Thea-tervormgeving heeft gestudeerd aan Kunstacademie Minerva, aanleiding voor een creatief project met een statement. Ik begon met het vergro-ten van de Venus van Willendorf, een vruchtbaarheidsbeeldje van 11,2 centimeter, tot een metalen frame van drie meter. Dat heb ik gevuld met twaalfhonderd PET-flessen die ik verzameld heb onderweg van en naar mijn atelier. Het doel van dit beeld was om over te brengen dat Moeder Aarde alleen nog maar plastic geeft in plaats van vruchtbare aarde als we doorgaan met het achte-loos op straat gooien van afval.

    In haar volledig ingerichte hout- en metaalwerkplaats aan de Oosten-deweg in Groningen heeft Maria daarna nog een paar fleskunstwer-ken gerealiseerd. Zo heeft ze met de plastic flessen objecten voor het Pa-leis gemaakt, evenals voor het Wa-terbedrijf (voor het Glazen Huis) en de voorstelling De Leste Man van Torum van stichting Peerd. Onlangs maakte ze bekend dat ze met dit ma-teriaal een groot, drijvend object wil bouwen in het Hoornse Meer.Dit keer echter niet in haar eentje: ie-dereen uit de wijk die wil, mag eraan meewerken.Het doel is om een statement te maken, legt Maria uit. We hebben een enorm probleem wat betreft PET-flessen. Onze oceaan wordt zo langzamerhand een plastic soep. Daarnaast moet je er maar eens op letten hoeveel zwerfafval er eigenlijk op straat ligt. Hoeveel we met zn al-len weggooien, terwijl het prachtig bouwmateriaal is.

    Daarom roept ze iedereen die mee wil doen op om zo veel mogelijk plastic wegwerpflessen te verza-melen. Op 16 maart om 20.00 uur zal dan het eerste buurtoverleg be-treffende dit communityart-project gaan plaatsvinden in het buurthuis in de Hoornsmeerwijk. Ik vertel die avond hoe ik dit plan wil gaan reali-seren en hoe ik iedereen uit de wijk erbij wil betrekken. Ook gaan we die avond kijken hoe het kunstobject er uiteindelijk uit moet komen te zien, en hoe we dit gaan realiseren. Ik no-

    De pracht van plastic flessendig dan ook iedereen uit deze avond aanwezig te zijn. Daarnaast is er al gesproken met de Boerhaveschool en Maartenshof die ook enthousiast zijn. Volgens Maria zijn er ongeveer 25.000 flessen nodig om het object te realiseren. Als het lukt om dit aantal te verzamelen met voldoende mensen, dan kan in de zomermaan-den genoten worden van de pracht van afgedankte plastic flessen die

    We staan er soms niet bij stil hoeveel we met zn allen weg-gooien in het milieu. Maar nog minder staan we erbij stil hoe lang het duurt voordat dit zwerfafval is opgeruimd doormoeder natuur. Voor een plastic fles is de afbreektijd vijf tot tien jaar. Maar er wordt meer afval zomaar op straat of in de natuur geslingerd. Een greep uit de afbreektijd van andere producten:

    Afbraaktijd van afval

    - Een sigarettenpeuk wordt in twee jaar afgebroken;- Een bananenschil wordt in drie jaar afgebroken;- Een metalen blikje wordt in anderhalf tot vijftig jaar afgebro-

    ken;- Een plastic frisdrankfles wordt in vijf tot tien jaar afgebroken;- Een stukje kauwgom wordt in 20 tot 25 jaar afgebroken.- De glazen fles spant de kroon: maar liefst n miljoen jaar

    gaan erover heen voor deze is afgebroken.

    De PET-flessen-variant van de Venus van Willendorf

    zal drijven op het Hoornsemeer. Uiteraard zullen we na de zomer het kunstwerk opruimen op een mi-lieuvriendelijke manier. Het wordt gerecycled en we laten zodoende het Hoornsemeer en de rest van het milieu weer schoon achter. Alsof er niets is gebeurd.

    Belangstellenden voor ander werk van Maria kunnen kijken op www.bas-is.nl.

  • maart 2010 - pagina 6 De Zuidwester

    Cathrie de Haan Lid Provoet Gediplomeerd pedicure

    Ook voor:

    Diabetische en reumatische voetverzorging

    Mijn praktijk is gevestigd aan huis op de begane grond.

    Henri Dunantlaan 23 te Groningen.

    Tel.: 050-5268513 Email: [email protected] Pedicurepraktijk

    VacatureBent u die warme persoonlijkheid die zijn of haar wijk wil vertegenwoordigen?

    Kom dan vrijwilligerswerk doen bij het be-zoekteam Welkom in de Buurt.

    We zoeken voor het team:- Een cordinator- Twee bezoekdames of heren- Een administratief medewerker

    Wij bieden u:- Goede begeleiding- Verzekering tijdens het vrijwilligerswerk - Mogelijkheid tot het volgen van cursussen en/of trainingen

    Laat u zich ook informeren of u in aanmerking komt voor een vrijwilligersvergoedingvan 63 euro

    Interesse? Neem contact op met:Krystyna MeijerProjectmedewerker activering: 06-818 54 142

    Immanuelkerk Overwinningsplein 19728 GP Groningen

  • maart 2010 - pagina 7 De Zuidwester

    Het speelruimteplan Speel Corpus den Hoorn met het daarin opgenomen uitvoeringsprogramma is in december 2009 door het college van B&W vastgesteld. In de vorige Zuidwester heb-ben wij u hierover genformeerd. Ook is er in samenwerking met de vensterschool Hoornse Wijken locatie Veenweg een plan opgesteld om de speel-ruimte voor de jeugd te verbeteren.

    We willen u graag in deze editie van de Zuidwester informeren over de projecten die in de periode april-juni uitgevoerd wor-den. 1. de openbare speelplek aan de Canadalaan (ten Noorden

    van de basischool de Tamarisk) gaan we verbeteren. Het kapotte hekwerk wordt verwijderd, er komt een multi-functionele sport- en spelvoorziening, bankjes en nieuwe speeltoestellen. Zie foto ontwerp/ impressie.

    2. er komt een nieuw klein speelplekje voor de jonge jeugd in het groen van de Einthovenlaan en de Invasielaan.

    3. de speelplek achter de Refajakerk wordt opgeknapt. 4. de speel omgeving van de basisschool de Triangel wordt

    aantrekkelijker-, en toegankelijk gemaakt voor de kinde-ren uit de school en de wijk om er te spelen en elkaar (jong en oud) te ontmoeten. Het speelplein wordt open-baar toegankelijk, een gedeelte van het openbare groen wordt ingericht om er te spelen en te verblijven, er komen

    (bloeiende) struiken, bankjes en nieuwe speeltoestellen voor de diverse leeftijdsgroepen. Zie foto ontwerp/ im-pressie.

    5. speelruimte omgeving vensterschool Hoornse Wijken locatie Veenweg. Er komen nieuwe speeltoestellen en het groen aan de voorzijde wordt ingericht om er te spelen. Deze groenstrook wordt ingericht met het thema natuur-lijk avontuurlijk spelen. Zie foto met ontwerp/ impressie.

    Wilt u meer informatie, heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met mevr. M.Reneman, e-mail [email protected]. Telefoon 06-52098287.

    Onderzoek spelcontainerStudenten van de Hanze Hogeschool gaan onderzoek doen, naar de nieuw in gebruik genomen spelcontainer. Deze spelcontainer gaat op meerdere plek-ken door de hoornse wijken rijden om het buitenspelen onder kinderen te sti-muleren. Het onderzoek richt zich onder andere op de demografische gege-vens van de wijk (waar wonen de meeste kinderen), het pedagogisch klimaat (samen spelen of individueel), de verschillen tussen jongens/ meisjes en leeftijden en tot slot op de promotie. Voor vragen over de momenten dat de spelcontainer rijd kunt u een email sturen naar [email protected]

    Bslim activiteitenHet bslim team heeft weer een groot aantal activiteiten gepland zoals de straatspeeldag, het straatvoetbaltoernooi, een jeugdteam dat zelf activiteiten organiseert en vakantieactiviteiten. Voor iedereen tot 23 jaar is er wekelijks een activiteit waar je aan mee kunt doen. Dat varieert van koken, sporten, knutselen of filmavonden. Voor meer informatie kan je kijken op de vol-gende websites: www.vshoornsewijken.nl, www.mjd.nl/mnv/3 1 10jeugdenjongerenwerk.pdf of www.bslim.nl

    Mobiele Spelcontainer Start op donderdag 18 maartWat sport en spelmateriaal uit de mobiele spelcontainerVoor wie kinderen van 4 t/m 12 jaarWanneer locatie: Dinsdag Canadalaan Donderdag Schumanstraat

    Sport- en speluitleen, uitleen van divers sport- en spelmateriaalVoor wie alle wijkbewonersWaar op 3 locaties (Veenweg, Corpushuis en bij de BSV

    Corpus den Hoorn) Opmerking meer info over te lenen materiaal: www.vshoornsewijken.nl

    De mobiele spelcontainer komt naar jou toe!En van de projecten binnen Werkpro Groningen is Sociaal Buurtbeheer. Binnen dit project valt onder meer het beheer van Spel- en Sportcontainers op vaste locaties. Sinds kort beschikt Sociaal Buurtbeheer over een mobiele Spelcontainer.De mobiele Spelcontainer kan op ieder gewenst moment en plaats worden ingezet. Met de materialen uit de mobiele Spelcontainer kunnen kinderen samen gezellig en veilig buiten spelen. Alle kinderen uit de buurt van 4 tot en met 12 jaar zijn welkom. Kinderen tot 6 jaar moeten onder begeleiding van ouder/verzorgen komen spelen. Voor ouder/verzorger,opas en omas is er een gratis kop koffie/thee en voor de kinderen ranja bij het buurtcentrum De Buren.De mobiele Spelcontainer komt altijd daar te staan waar de meeste ruimte is om samen met andere kinderen gezellig en veilig buiten te spelen. Er is altijd toezicht door een beheerder. Ook is er een buurtsportwerker aanwezig, samen met stagiaires. Gezamenlijk worden de kinderen spellen aangeboden zowel individueel als in groepsverband.De mobiele Spelcontainer is een project van Sociaal Buurtbeheer in samen-werking met SKSG kinderopvang, MJD en B-Slim.Alle kinderen moeten een inschrijfformulier laten invullen en deze ingevuld afgeven bij de beheerder van de mobiele Spelcontainer. Aan inschrijving en spelen bij de mobiele Spelcontainer zijn geen kosten verbonden. Inschrijf-formulieren worden via de scholen in de buurt verspreid en zijn ook te ver-krijgen in het Buurtcentrum De Buren en bij de beheerder van de mobiele Spelcontainer.De mobiele SPELCONTAINER komt te staan aan de SCHUMANSTRAAT tegenover Buurtcentrum De Buren. De mobiele Spelcontainer is geopend tussen 15.00 17.00 uur.

    [email protected]

    Verbeteren speelplekken in de wijken

  • maart 2010 - pagina 8 De Zuidwester

    Bibliotheek Groningen Zuid wordt Bibliotheek De WijertMet ingang van dit jaar gaat Bibliotheek Groningen Zuid ver-der onder de naam Bibliotheek De Wijert.Hiervoor is gekozen omdat alle bibliotheken in de stad Gronin-gen genoemd zijn naar de wijk waarin zij zijn gevestigd. Op deze manier is er sprake van een uniforme en logische naamgeving.

    Lid worden van de bibliotheek loont!

    Bibliotheeklid zijn betekent oneindig veel boeken, cds, dvds, cd-roms en tijdschriften lenen.Abonnementen zijn nu extra aantrekkelijk want: Grote keuze en daardoor op maat ge-

    maakt naar ieders wens. In alle bibliotheken in stad en provincie

    gelden dezelfde abonnementen en uitleenvoorwaarden. Korting op lezingen, schrijversbezoeken en cursussen van

    de Volksuniversiteit. Lenen en inleveren is mogelijk in alle bibliotheken in stad

    en provincie. Via de website zijn materialen gratis te reserveren en te

    verlengen. Na inschrijving op vertoning van een legitimatiebewijs

    kan men direct gebruik maken van de bibliotheekpas. Genoeg redenen om meteen lid te worden van de bibliotheek!

    Stadjerspas 2010

    Voordeel halen? Koop de Stadjerspas in de bibliotheek! Zo ontvangt men bij-voorbeeld 10,- korting op een biblio-theekabonnement! Niet vergeten mee te nemen: een legitimatiebewijs, pasfoto en eventueel een recente loonspecificatie of bank/giro-afschrift (als men voor het goedkoopste tarief in aanmerking komt).

    Doe mee met de Nederlandse Kinderjury!

    Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen vanaf 1 februari meedoen met de Kinderjury. Ze kunnen uit alle boeken die in 2009 zijn uitge-komen drie favoriete boeken kiezen. Kinderen die stemmen maken kans de Prijs van de Nederlandse Kin-

    derjury 2010 toe te kennen! Stemmen kan tot en met 15 mei. Stemformulieren zijn verkrijgbaar in de bibliotheek. Stemmen, leestips opdoen en chatten kan op de website van de Kinder-jury. februari t/m mei. Verdere info : www.kinderjury.nl.

    Kikkertiendaagse 2010

    Van 21 t/m 31 maart komt Kikker, de bekende creatie van de schrijver Max Velthuys, naar de bibliotheken. Theater Terra brengt voorleestheater met Kikker in de hoofdrol dus kom luisteren!

    Theater Terra leest voor 4+ Di 23 maart -16.00 uur Bibliotheek Hoogkerk Do 25 maart - 16.00 uur Bibliotheek Lewenborg Vr 26 maart - 14.30 uur Bibliotheek Selwerd Vr 26 maart -16.00 uur Bibliotheek Vinkhuizen Ma 29 maart - 16.00 uur Bibliotheek De Wijert (voorheen Bibliotheek Groningen Zuid) Di 30 maart - 16.00 uur Bibliotheek Beijum Wo 31 maart - 14.00 uur Centrale Bibliotheek Wo 31 maart -15.30 uur Bibliotheek Haren Duur: 30 minuten Entree: gratis (op vertoon van toegangskaartje) Na afloop ontvangen de kinderen een leuke verrassing!

    Kikker in het bos 4+ Wo 24 maart - 14.00-17.00 uur De Hortus Haren Kerklaan 34 Spannende kikkerzoektocht in de Hortus. Entree: gratis

    Cadeautje voor nieuwe jeugdleden Kinderen die tijdens de Kikkertiendaagse lid worden,

    krijgen een leuk presentje!

    Korting op lidmaatschap Ouders of opas en omas die hun (klein)kind lid maken

    tijdens de Kikkertiendaagse en zelf nog geen lid zijn, krij-gen 50% korting op een abonnement.

    Kikkerkleurplaten, knutseltips en nog veel meer Haal het volledige programmaboekje in de bibliotheek! zo 21 t/m wo 31 maart www.kikkertiendaagse.nl

    Boekenweek 2010: Titaantjes opgroeien in de letteren!

    Van 10 t/m 20 maart is de Boekenweek 75 jaar oud en daarom staat jong zijn cen-traal in deze jubileumeditie.De Bibliotheek heeft de schrijver van het Boekenweekgeschenk uitgenodigd:

    Za 20 maart 19.30 uur Joost Zwagerman in gesprek met Hadassah de Boer

    Het Paleis Boterdiep 111Bent u nog geen lid van de bibliotheek? Profiteer dan van onze actie! Bent u ouder dan 18 jaar en wordt u lid tijdens de Boe-kenweek dan ontvangt u een voucher dat recht geeft op zowel het gratis Boekenweekgeschenk Duel van Joost Zwagerman als een boekenbon ter waarde van 5,-. Een abonnement is al verkrijgbaar vanaf 29,-.Wo 10 t/m za 20 maartwww.boekenweek.nl

    Doe mee met de Nederlandse Kinderjury!

    Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen vanaf 1 februari meedoen met de Kinderjury. Ze kunnen uit

    alle boeken die in 2009 zijn uitgekomen drie favoriete boeken kiezen. Kinderen die stemmen maken kans de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2010 toe te kennen! Stemmen kan tot en met 15 mei. Stemformulieren zijn verkrijgbaar in de biblio-theek. Stemmen, leestips opdoen en chatten kan op de website van de Kinderjury. februari t/m meiwww.kinderjury.nl. .Bijzondere openingstijden De bibliotheek is op de volgende feestdagen gesloten: Zondag 4 april - Eerste Paasdag (Centrale Bibliotheek) Maandag 5 april - Tweede Paasdag Vrijdag 30 april - Koninginnedag Woensdag 5 mei - Bevrijdingsdag Donderdag 13 mei - Hemelvaartsdag Maandag 24 mei - Tweede Pinksterdag

    Informatie: Voor volledige programma-overzichten, actuele informatie en bibliotheekgegevens: www.mijneigenbibliotheek.nl

    Nieuws uit

  • maart 2010 - pagina 9 De Zuidwester

    Nationale Sportweek 50+Gemeente Groningen en Huis voor de Sport Groningen organiseren tijdens de Nationale Sportweek activiteiten voor de doelgroep 50+ in de stad Groningen. Het thema Sporten met je (klein-)kind zal op diverse manieren terugkomen. De Nationale Sportweek vindt plaats van 17 tot en met 24 april. Vanuit de verenigingen in de stad Groningen is veel positieve respons gekomen op het voorstel voor een Senioren Sportweek. Het thema Sporten met je (klein-)kind bleek bij een aantal verenigingen zeer goed aan te sluiten. De sportconsulenten van Huis voor de Sport Groningen helpen de verenigingen met het samenstellen van een passend aanbod. Dit kan in bestaande uren, maar ook buiten het reguliere aanbod om.Op dit moment ligt er al een concreet aanbod voor zwemmen, fitness, tennis, biljarten, badminton en (hard-)lopen. De komende weken zal het aanbod verder worden uitgebreid. Begin april zal het volledige rooster worden gepubliceerd.Om de deelnemers na de Nationale Sportweek voor de sport te behouden ontwikkelen verenigingen een aantrekkelijk en laagdrempelig vervolgaanbod. Huis voor de Sport Groningen biedt de deelnemende verenigingen een gratis cursus AED of Reanimatie aan.

    Zaterdag 14 november opende het nieuwe buurtcentrum in de Hoornse Meerwijk. Veel buurtbewoners kwamen de afgelopen maanden al gezellig buurten bij De Buren. Eindelijk - de wijk staat er al ruim 20 jaar - hebben de bewoners een plek waar zij leuke activiteiten kunnen organiseren en waar mensen, jong en oud(er) elkaar kunnen ontmoeten. Hier blijkt enorm behoefte aan te zijn, de wijk heeft namelijk amper voorzieningen en miste een gevoel van saamhorigheid.

    ActiviteitenHet buurtcentrum is belangrijk voor

    Eten bij De Buren Het nieuw buurtcentrum in de Hoornse Meer heeft zo kort na de opening in november al heel veel activiteiten opgezet. Onder meer een bridge- en een fietsclub. Nieuw is Eten bij De Buren. Er wordt iedere laatste zon-dag van de maand voor buurtbewoners gekookt.Zoals meer mensen wel eens dromen over ander werk, fantaseerde Nynke van der Molen uit de Hoornse Meer altijd over koken voor andere mensen. Nynke: Ik heb het idee gehad om zelf een eetcaf te beginnen, maar daartoe ontbreekt bij mij de echte ondernemerszin en ook het noodzakelijke startkapitaal. Ik vind koken leuk en ik doe op verzoek voor vrienden wel de catering voor feestjes en partijen. Ook op mijn werk ben ik degene die voor bijeenkomsten altijd de hapjes bedenkt en maakt. Voor de maaltijden wordt slechts een onkostenver-goeding gevraagd. Gasten zijn welkom tussen 17.00 en 19.30 uur aan de Schumanstraat 38. Graag tevoren aanmelden via 06 - 47 806 081 of kom langs om u op te geven.

    Wall House bij De BurenVanaf 27 februari tot 16 april exposeert Wim van Beersum in buurtcentrum De Buren aan de Schumanstraat 38. Onder andere een schilderij van het Wall House.Wim van Beersum woont sinds 2000 in de Hoornse Meerwijk. Daarvoor woonde hij in Amster-dam. Maar Groningen trok, omdat de anonimiteit van de hoofdstad hem niet langer aansprak, maar ook vooral vanwege de kinderen. Wim is scheikundeleraar geweest. Hij schildert al een halve eeuw. Het is als hobby begonnen, maar op tachtigjarige leeftijd is Wim nog steeds actief. In de tijd is zijn stijl ontwikkeld van naef realisme, onder andere dorpsgezichten, naar modern geabstraheerde afbeeldingen. Aan de wanden van De Buren zijn hiervan voorbeelden te zien, zoals weergaven van het Groninger Museum en het Wall House. U bent van harte uitgenodigd om de werken te bewonderen. Op woensdagmiddag is Wim geregeld aanwezig. Hij nodigt ie-dereen die graag tekent, of dat leuk lijkt, uit om samen te tekenen. Het buurtcentrum toont doorlopend exposities van buurtbewoners. Vanaf 18 april is er een fo-totentoonstelling door cursisten van Joukje Pees. Op 30 mei start de atelierroute Rondje mr bij De Buren. Vanaf Pinksteren exposeren de deelnemers gezamenlijk in het buurtpand. U kunt vanaf dan ook een plattegrond aan de Schumanstraat 38 afhalen. Kijk voor actuele infor-matie op www.buurtcentrumhoornsemeer.nl.Schildert of fotografeert u en wilt u dat tonen in het buurtcentrum? Neem contact op met Ti-neke Prins: [email protected].

    Veel op stapel bij De Buren

    contacten tussen mensen, maar ook voor een gevoel van veiligheid en erbij horen en netjes zijn op je wijk, samen eventuele problemen oplossen. Een grote groep bewoners heeft en-thousiast de handen uit de mouwen gestoken en steekt er enorm veel tijd en energie in om het centrum tot bloei te brengen. De afgelopen maan-den hebben bestuursleden en vrijwil-ligers een flink aantal activiteiten op poten gezet, zoals Eten bij De Bu-ren, een fietsclub, Nordic Walking, bridge, een workshop schilderen, een cursus Frans, een cursus Opvoeden met Deugden en een cursus Leven in

    Balans. Ook is er iedere maand een nieuwe expositie van een buurtge-noot uit de Hoornsemeer. Daarnaast zijn er veel vrije inloop-momenten, onder andere van Het Vraag- en Praatpunt, Thuiszorg en de Buurtconcirge. Er blijven tevens mogelijkheden om spontaan iets voor buurtbewoners te organiseren, of de ruimte te huren voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of kraamfeest. Iedereen die ideen heeft voor activi-teiten in en rondom het buurtcentrum is welkom om die in te brengen.

    Stem op De BurenWe hebben uw stem nodig! Het be-

    stuur heeft financile ondersteuning bij het Rabobank Stimuleringsfonds gevraagd voor het verwezenlijken van het Mozaek Community Art Project. Projectleider Jacqueline Smid: We willen heel graag kleurige mozaek straatobjecten maken voor en door buurtbewoners, met zn al-len, vanuit ons nieuwe buurtcentrum. Het gaat bijvoorbeeld om kleurige straattegels en bloembakken. Die zullen niet alleen de herkenbaarheid van het buurtpand verhogen maar ook het hele pleintje opfleuren, zodat de hele buurt mee kan genieten. Het doel is vooral dat de bewoners het project samen uitvoeren. Hierdoor raken zij meer betrokken bij de wijk, het buurtcentrum en elkaar. We hopen dat veel mensen meedoen en hun stem op het project zullen uit-brengen. Als u op ons stemt kunnen

    we de subsidie in de wacht slepen. We hopen van harte dat iedereen gaat stemmen voor De Buren. Via: www.rabobanksf.nl

    OpeningstijdenHet buurtpand is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag en zondag van 12 tot 16 uur. Het Senioren Vraag- en Praatpunt is elke dinsdag van 10 tot 12 uur open. Thuiszorg is er elke vrijdag van 10 tot 13 uur. Voor exacte openingstijden en meer informatie over activiteiten kunt u kijken op www.buurtcentrumhoornsemeer.nl Stemmen voor het Mozaekproject van De Buren kan tot 16 april via www.rabobanksf.nl.

  • maart 2010 - pagina 10 De Zuidwester

    Verkeersveiliger en mooier straatbeeld in zuidwest kwadrant!De wijkraad heeft het initiatief genomen om, samen met de wijkbe-woners van het zuidwest-kwadrant, na te gaan denken over een ver-keersveiligere en mooier straatbeeld. Er is vanuit het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA) geld gereserveerd voor een projectplan.

    De motivatieHet zuidwest kwadrant is nu bijna geheel vernieuwd. Van Flex I + II, de huurwoningen, de prachtige binnenterreinen tot en met de nog te bouwen basisschool en het MFC (Multifunctioneel Centrum). Wat een vooruitgang!Zo goed als de binnenplaats van de huurwoningen (parkeerterrein + speelterreintje waarbij kinderen hebben mogen meedenken) en de buitenruimtes van de Flexwoningen zijn ingericht, zo fantasieloos recht en lang zijn de drie straten Kochstraat, Pasteurlaan en Boer-haavelaan. In dit gebied geldt een 30 km zone en gelden eenrich-tingswegen.

    Betrokken buurtbewonersDe lange straten gaven, na navraag bij meerdere wijkbewoners, het volgende gevoel: racebaan; lange tunnel; grauw eind; gevaarlijke oversteekplaatsen; er wordt veel te hard gereden en vaak ook nog tegen het verkeer in. Als straks de basisschool en het MFC voltooid zijn, zullen nog meer kinderen naar school lopen en fietsen. Ook ouderen en jongeren ver-plaatsen zich dan naar het MFC. Kortom de wijkraad wil samen met de buurtbewoners zich inzetten voor: Hoe verkeersveilig en mooi kunnen we deze straten straks maken voor jong en oud?

    Meedenken?Houd op de website www.corpusdenhoorn.nl de ontwikkelingen over dit projectplan in de gaten. Heeft u nu alvast een goed idee of een goed plan? Dan kunt u reageren via de website. Zodra de plannen er zijn, zal er een buurtavond worden vastgelegd.

    Namens de wijkraad, Henk Cools en Rico Sloover

    Brei1komst NOVO CafIn Het NOVO Caf in de Confiance is tegenwoordig elke woens-dagmiddag een brei1komst voor buurtbewoners. Een bonte verzameling mensen, jong en oud, komt hier bij elkaar om met elkaar te kletsen en breien. Dit initiatief is de spin-off van een pro-ject dat afgelopen maanden in de wijk heeft plaatsgevonden, zie www.verhalenbreien.nl. Iedereen is welkom in het caf op woensdag tussen 13.30 en 15.30 uur.

    Humanitas nu ook in Corpus den HoornBij Humanitas kunnen mantelzorgers terecht met allerlei vragen op het ge-bied van zorg, voor (kortdurende) vervanging van de mantelzorger en voor een gesprek van-mens-tot-mens over hun huidige en toekomstige situatie als mantelzorger. Uw contactpersoon van Humanitas in Corpus den Hoorn is Annemiek Hardenberg. Natuurlijk kunt u voor allerlei vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn terecht bij het Stip. Mocht u specifiek vragen hebben over activiteiten van Humanitas, dan kunt u bij Annemiek Harden-berg terecht. De activiteiten van Humanitas betreffen Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorg. U kunt terecht met vragen over: welk vrijwilligerswerk u kunt doen bij Humanitas een vrijwilliger aanvragen om wat meer aanspraak te hebben het bespreken van uw situatie als mantelzorger een vrijwilliger aanvragen die de zorg even overneemt vragen over het werk van Humanitas, zoals maatjesprojecten, vriend-

    schapskring, thuisadministratie, taalondersteuning etc. Naast individuele ondersteuning organiseren we, ook andere activiteiten

    voor mantelzorgers, zoals themabijeenkomsten of lotgenotencontactgroe-pen.

    Het Stip zit in het Confiance (Kochstraat 1-4 A) en is elke werkdag geopend van 9:00 12:00 uur, zij kunnen u verder doorverwijzen. Annemiek Harden-berg is te bereiken op tel. 050 3126000, e-mail: [email protected].

    Het is niet verwonderlijk dat we talloze hondenbezitters in onze wijk hebben. De bosjes rond het meer nodigen uit om er lekker uit te waaien met de hond. Vrolijke vier-voeters rennen enthousiast rond. Het is vast de bedoeling van die hondebezitters om daar heerlijk van te genieten. We gaan er dan ook vanuit dat die hondebezitters ande-ren ook lekker willen laten genieten van de buitenlucht. Toch zijn er een aantal hondebezitters die niet de honde fatsoensregels in acht houden, waardoor kinderen (en dus hun poepschrapende ouders) en andere grasgebrui-kers bepaald niet voortdurend genieten. Het is zelfs op het fietspad of op de stoep erg opletten geblazen. Bijgaande foto geeft weer wat het effect is van poepende en plassende honden op een van de drukste wandel en fiets-kruispunten n.l. die richting Hoornse Plas (bij het

    bruggetje bij het Wall House). Terwijl het losloopgebied 20 meter verderop is (voor de duidelijkheid over de brug rechts), laten hondebezitters de uitwerpselen zichtbaar liggen gedurende de verschillende sneeuwperiodes, zelfs midden op het fietspad. Wat ons betreft middeleeuws! Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat je te laat je hond uitlaat en dat je ook nog vergeten bent om een schepje of een zakje mee te nemen. Maar dan ga je toch de volgende uitlaatronde de boel verwijderen? Sneeuw over de plas en uitwerpselen meenemen en door de w.c. of onder struiken leggen. Heel normaal toch?! Of niet?Graag horen we van hondebezitters hoe zij er tegen aan-kijken. Zou het kunnen lukken om de Hoornse Meer (m.u.v. de uitloopgebieden) hondepoepvrij te krijgen? Was getekend: optimistische hondeliefhebbers

    Hi, Ha, Hondepraat

    Door enkele actieve ouderen is in Corpus den Hoorn en-kele jaren geleden de Klankbordgroep Ouderen Corpus den Hoorn opgericht. Deze Klankbordgroep stelt zich ten doel om een actieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van wonen, welzijn en zorg voor ouderen. Tot haar taken rekent de Klank-bordgroep bijvoorbeeld:

    - Een klankbord te zijn voor ouderen in de wijk;

    - Signaleren van knelpunten op het gebied van wonen, werken, welzijn, openbaar vervoer en zorg;

    - Bespreken van signalen met betreffende organisaties;

    - Een actieve rol spelen bij de wijkvernieuwing;

    - Een bijdrage leveren aan het bevorderen van sociale contacten:

    * Tussen oudere wijkbewoners

    * Tussen oud en jong

    * Tussen verschillende culturen

    De Klankbordgroep bestaat uit ongeveer tien ouderen, die een bijdrage willen leveren aan bovengenoemde ta-ken. Een van de leden vertegenwoordigt de Klankbord-groep in de Wijkraad Corpus den Hoorn. In 2009 werd een achttal bijeenkomsten gehouden waarin onder meer de volgende onderwerpen werden besproken:

    - Toegankelijkheid voor ouderen van het Martini zie-kenhuis;

    - Openbaar vervoer, o.a. de vernieuwing van buslijn 5;

    - Uitbreiding aantal bankjes Overwinningsplein en elders;

    - Veiligheid in stadsdeel Zuid;

    - Vuilcontainers;

    - Versobering WMO (Wet maatschappelijke ondersteu-ning) en AWBZ (Algemene wet bijzondere ziektekos-ten);

    - Verbetering toegang Confiance (Stip en bibliotheek) door aanleg rollatorbaan;

    - Consultatiebureau voor ouderen.

    Zo nodig werd actie ondernomen door rechtstreekse benadering van de betreffende instantie of het zenden van een brief. De Klankbordgroep hoopt dat ze de lezers van De Zuid-wester enig inzicht heeft gegeven in de activiteiten van de Klankbordgroep Ouderen Corpus den Hoorn.

    Wilt u contact? De Klankbordgroep is te bereiken via het STIP, Kochstraat 1-4A, 9728 KA Groningen, telefoon 050-5273493. E-mail [email protected] Openings-tijden iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur.

    Wilt u ook uw steentje bijdragen? Word dan lid van de Klankbordgroep. Aanmelding via het STIP.

    Klankbordgroep ouderen Corpus den Hoorn

  • maart 2010 - pagina 11 De Zuidwester

    Naschoolse Activiteiten Maart Juni 2010MAANDAG Balspelen, maak kennis met verschillende balsporten binnen en buitenvoor wie groep 1 + 2 wanneer start 29 maart van 15.30 16.30u (4x)

    Atletiek, leer de basisvaardigheden van de Moeder aller Sportenvoor wie groep 1 + 2wanneer start 17 mei van 15.30 16.30u (4x)

    Italiaanse kookclub, lekker Italiaans kokkerellenvoor wie groep 3 t/m 5wanneer start 29 maart van 15.30 16.30u (4x)

    Zuid-Afrika, Kenako, Celebrate Africa`s Humanity wat allerlei leuke sport en spel, knutsel- en kookactivi- teiten rondom het WK voetbal 2010 in Zuid Afrikavoor wie groep 3 t/m 5wanneer start 17 mei van 15.30 16.30u (4x)

    Squashvoor wie groep 6 t/m 8wanneer start 12 april van 15.40 16.20u (3x)waar Stadjershal, Laan Corpus den Hoorn 98

    DINSDAGKinderatelier leuke werkstukken maken o.l.v. kunstenaar Henk Oelen voor wie: groep 6 t/m 8wanneer: start 30 maart van 15.30 16.30 uur (5x)

    Cursus Fotografie basiscursus waarin vormen van fotografie in theorie en praktijk behan-deld worden (o.a. actie- en reportage fotografie, perspectief, sluitertijd)

    voor wie groep 6 t/m 8wanneer start 18 mei van 15.30 16.30u (5x)waar computerlokaal Veenweg

    WOENSDAGKinderclub BSV Corpus den Hoorn, knutselen, spelletjes en gezelligheidvoor wie kinderen van 4 t/m 12 jaarwanneer iedere woensdag van 13.30 15.00 uur (nieuwe aanvangstijd) waar BSV Corpus den Hoorn, Semmelweisstraat 2opmerking lidmaatschap 2010 vereist(slechts 10,00 per jaar per gezin) of 0,50 per keer iedere maand wordt het programma in de klas uitgedeeld

    Dansgroep Corpus, trainen voor de dansbattle in juni tegen andere wijkenvoor wie jongens en meiden vanaf groep 6wanneer start 10 maart 16.30 18.00u (12x)

    Activiteit jong en oud i.s.m. Kids Firstwat gezelschapsspelen samen met ouderen o.a. sjoelen en muziek makenvoor wie groep 1 t/m 3wanneer 7, 14 en 21 april van 15.30 16.30uwaar Maartenshof, Schaaksport 100 102. Melden bij de balieopmerking maximaal 7 kinderen

    Nationale Straatspeeldagvoor wie iedereenwanneer woensdag 2 juni van 13.30 15.30ukosten gratisopmerking meer info volgt via folder in de klas

    DONDERDAGSeizoensknutselen, knutselen rondom het thema Pasen, Lente en Koninginnedagvoor wie groep 1 + 2wanneer start 1 april van 15.30 16.30u (5x)waar Corpushuis (voor kinderen groep 1 + 2 van locatie Corpushuis) Veenweg (voor kinderen groep 1 + 2 locatie Veenweg)

    Zuid-Afrika, Kenako, Celebrate Africa`s Humanity wat allerlei leuke sport en spel, knutsel- en kookactivi- teiten rondom het WK voetbal 2010 in Zuid Afrikavoor wie groep 1 + 2wanneer start 20 mei van 15.30 16.30u (5x)

    Pleinspelen, diverse Oudhollandse spelletjes inclusief skatenvoor wie groep 3 t/m 5wanneer start 1 april van 15.30 16.30u (5x) waar schoolplein Veenweg

    Survival, verschillende leuke activiteiten rondom het Corpushuis op zoek naar het avontuurvoor wie groep 3 t/m 5wanneer start 20 mei van 15.30 16.30u (5x)

    Rugbyvoor wie groep 6 t/m 8wanneer start 20 mei van 15.30 16.30u

    Meidenclub BSV Corpus den Hoorn i.s.m. MJDwat met meiden onder elkaar leuke dingen maken/doen/ondernemenvoor wie meiden van groep 6 t/m 8 (vanaf 9 jaar)wanneer iedere donderdag van 15.15 16.30 uur. opmerking iedere maand wordt het programma in de klas uitgedeeld

    Workshop Weerbaarheidvoor wie meiden groep 6 t/m 8wanneer donderdag 22 april van 15.30 18.00uwaar Space Out, Semmelweisstraat 2

    VRIJDAGKinderclub BSV Corpus den Hoorn, knutselen, spelletjes en gezelligheidvoor wie kinderen uit groep 1 t/m 4wanneer iedere vrijdag van 13.30 15.00 uur waar BSV Corpus den Hoorn, Semmelweisstraat 2kosten lidmaatschap 2010 of 0,50 per keer opmerking iedere maand wordt het programma in de klas uitgedeeld

    Overige activiteiten:Mobiele Spelcontainer START OP DONDERDAG 18 MAART wat sport en spelmateriaal lenen uit de mobiele spelcontainervoor wie kinderen van 4 t/m 12 jaarwanneer iedere dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 17.00u Locatie: dinsdag Canadalaan donderdag Schumanstraat

    Sport- en Speluitleen, uitleen van divers sport- en spelmateriaalvoor wie alle wijkbewonerswaar Op 3 locaties (Veenweg, Corpushuis en bij BSV Corpus den Hoorn)opmerking meer info over te lenen materiaal: www.vshoornsewijken.nl

    Jongerenwerk & Buurtsportwerk (MJD) (wekelijkse activiteiten tot zomervakantie)Dinsdag (Space Out, Semmelweisstraat 2) 15.00 17.00u Inloop Soos 10 14 jaarDinsdag (Corpushuis, v Swietenlaan 1) 19.00 20.30u Sportinstuif 10 23 jaarWoensdag (Space Out) 19.00 21.30u Inloop Soos 15 23 jaarDonderdag Corpushuis) 16.30 18.00 Meidensport 10 14 jaar Vrijdag (Sporthal de Wijert, Vondellaan) 15.00 17.00u Voetbal 15 23 jaarVrijdag (Space Out) 15.00 17.30u Inloop Soos 10 +Vrijdag (Space Out, 1e van de maand) 19.00 20.30u Disco 10 + 20.30 22.30u Disco 14 +

    Activiteiten vinden wekelijks plaats, maar vervallen tijdens feestdagen/vakantiesIn vakanties is er een speciaal aanbod

    Meer info over jongerenwerk & Buurtsportwerk:Gineke Wijsbeek (buurtsportwerker)06 41298279 [email protected]

    Arlan Mainassy (jongerenwerker)06 50856231 [email protected]

    Mona Flohr (meidenwerker)06 52228945 [email protected]

  • maart 2010 - pagina 12 De Zuidwester