Zomerprogramma GA 2016

12
GOOISE ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNSTEN TEKENEN SCHILDEREN BOETSEREN BEELDHOUWEN ZOMERPROGRAMMA 2016

description

Voor alle cursisten van de Gooise Academie en iedereen die graag eens een zomercursus bij de docenten van de Gooise Academie wil volgen.

Transcript of Zomerprogramma GA 2016

Page 1: Zomerprogramma GA 2016

G O O I S E A C A D E M I E V O O R B E E L D E N D E K U N S T E N

TEKENEN SCHILDEREN BOETSEREN BEELDHOUWEN

Z O M E R P R O G R A M M A 2 0 1 6

Page 2: Zomerprogramma GA 2016

2

INHOUD

Docenten Soort cursus Pagina

Humphrey Bennett Tekenen/schilderen 3, 4, 5

Frans van Dorst Boetseren/beeldhouwen 5

Nikki van Es Tekenen/schilderen 6

Lex Goes Tekenen/schilderen 7

Mascha Kragten Tekenen/schilderen 7

Jos van Oosterhout Beeldhouwen in hout of steen 8

Ingrid Pijl Boetseren/beeldhouwen 8

Herman Tjepkema Schilderen 9, 10, 11

• VOOR DE ZOMERCURSUSSEN KUNT U ZICH UITSLUITEND OPGEVEN BIJ DE BETREFFENDE DOCENT

• U BETAALT RECHTSTREEKS AAN DE DOCENT ZOALS AANGEGEVEN BIJ DE CURSUSINFORMATIE

U ontvangt dus geen acceptgiro. Uw storting is uw definitieve reservering.

VOOR MEER INFORMATIE OVER CURSUSSEN EN ANDERE ACTIVITEITEN VAN DE GOOISE ACADEMIE KUNT U ONZE WEBSITE BEZOEKEN:

WWW.GOOISEACADEMIE.NL

DEZE FOLDER IS UITSLUITEND BEDOELD OM INFORMATIE TE VERSTREKKEN OVER HET AANBOD AAN ZOMERCURSUSSEN VAN ONZE DOCENTEN.

DE GOOISE ACADEMIE DRAAGT VOOR DEZE CURSUSSEN GEEN VERANTWOORDELIJKHEID.

Ontwerp omslag: José BrusselersProductie: José Brusselers

Druk: Prakticum, Soest

Page 3: Zomerprogramma GA 2016

3

Z O M E R C U R S U S S E N

VOOR ALLE CURSISTEN VAN DE GOOISE ACADEMIE

EN EENIEDER DIE GRAAG EENS EEN ZOMERCURSUS BIJDE DOCENTEN VAN DE GOOISE ACADEMIE WIL VOLGEN.

U kunt zich rechtstreeks aanmelden bij de docent.

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met de docent opnemen.

HUMPHREY BENNETT

MODELTEKENENWEEK 21, 22, 23, 24, 25

Vijf zaterdagochtenden voor diegenen die graag in de zomerweken willen doorwerken.Met verschillende topmodellen, korte en lange standen.

VIJF ZATERDAGOCHTENDEN

Data: 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni Tijd: 10.00 tot 13.00 uurLocatie: Gooise Academie, Atelier HamdorffPrijs: € 150,- incl. BTW (5 ochtenden, incl.model)

EEN NIEUW CREATIEF VERRASSINGSPAKKET WEEK 23

Vier dagen tekenen of schilderen op plekken in het Gooi die de meeste mensen niet kennen. Elke dag een verrassende, andere locatie binnen of buiten en met steeds een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Humphrey vertelt aan het eind van de middag waar we de volgende dag heen gaan op deze ontdekkingstocht naar prachtige, geheime locaties. Alle plekken zijn bereikbaar met fiets of auto.

DRIE DAGEN

Data: woensdag 1 juni t/m vrijdag 3 juniTijd: 10.00 tot 16.00 uurLocatie: Het GooiPrijs: € 130,- incl. BTW voor drie dagen

? ? ?? ?

Page 4: Zomerprogramma GA 2016

4

BLOEMPORTRETTEN EN BOMENWEEK 24

Kijken, begrijpen en leren hoe je zoiets delicaats alseen bloem in detail kunt tekenen en schilderen.Je leert je te verdiepen in de ziel van de bloem en de prachtige schoonheid ervan zo goed mogelijk weerte geven. Je kunt je lievelingsbloem meenemen.De laatste dag gaan we naar buiten om op de hei eenindrukwekkende boom te tekenen.

DRIEDAAGSE WORKSHOP

Data: Dinsdag 14 t/m 16 juniTijd: 10.00 - 16.00 uurLocatie: Gooise academie en de heiPrijs: € 130,- incl. BTW

HANDEN EN VOETENWEEK 34

Een must voor de mensen die tekenen, beeldhouwen, boetseren of schilderen naar model. Men realiseert zich telkens weer hoe moeilijk het goed weergeven van handen en voeten is. Een mooie en dynamische hand of voet is de kroon op het werk. Het is goed je eens helemaal te concentreren op deze belangrijke facet-ten van het tekenen. Dat kan tijdens dit weekend dat voorafgaat aan het nieuwe cursusjaar. Humphrey staat voor u klaar met model, koffie en muziek.

EEN ZATERDAG

Data: zaterdag 27 augustus Tijden: 10.00 - 12.30 uur

13.30 - 16.00 uurLocatie: atelier HamdorffPrijs: € 75,- incl. BTW (incl. model)

Page 5: Zomerprogramma GA 2016

5

WELCOME TO THE DANCEWEEK 35

Er komen vier verschillende dansers/danseressen om vier facetten van de dans te laten zien.Klassiek, modern, hip hop en de Indiase dans. Zoals altijd wordt het een swingend en gezellig weekend !Neem vooral veel papier mee!!!

WEEKEND

Data: zaterdag 3 en zondag 4 september

Tijden: 10.00 - 12.30 uur 13.30 - 16.00 uur

Locatie: Atelier HamdorffPrijs: € 155,- incl. BTW (incl. dansers)

FRANS VAN DORSTWeek 23, 24, 26 en 27

BEELDHOUWEN IN STEEN, HOUT OF BOETSERENOok dit jaar zijn er weer zomercursussen. Zowel beginners als gevorderden kunnen boetseren, of hakken in steen en hout. Op de binnenplaats van de Gooise Academie staan in deze periode partytenten, waaronder men in de buitenlucht kan genieten van het artistieke werkproces maar ook in het goed geoutilleerde atelier kan men werken aan een eigen creatie.De begeleiding is individueel dus op elk niveau kan men aan de slag.Vijf dagen beeldhouwen biedt een unieke gelegenheid om in alle rust en concentratie het verborgen beeld in de materie te ontdekken. Steen is daarvoor een geschikt materiaal dat de verbeeldingskracht prikkelt en dyna-miek geeft aan het creatieve proces.Stenen zijn ook ter plaatse aan te schaffen.Aan de voorbereiding van het hakproces wordt aandacht besteed d.m.v. een schetsontwerp. Degenen die willen boetseren kunnen een onderwerp nemen dat hen inspi-reert maar waaraan men tot nu toe niet is toegekomen.Voor mensen met enige ervaring is het mogelijk te wer-ken aan een beeld van groter formaat. Neem hiervoor contact op om dit vooraf te bespreken.De beginnende cursist kan gebruik maken van gereed-schap dat aanwezig is.Tussen de middag en in de pauze staan koffie/ thee klaar en is het ontspannen verpozen en ervaringen uitwisselen met collega-cursisten.

VIER KEER VIJF DAGEN

Data: Ma 6 t/m vr 10 juni Ma 13 t/m vr 17 juni Ma 27 t/m vr 1 juli Ma 4 t/m vr 8 juliPrijs: € 230 incl. BTW (5 dagen,

excl. materialen)Tijd: 9.30 - 12.30 uur 13.30 - 16.30 uurAanmelden bij Frans van Dorst 020 6223647 of 06 39045395E-mail: [email protected]: Gooise Academie, tenten buiten

en atelier Rodin

Page 6: Zomerprogramma GA 2016

6

NIKKI VAN ESWEEK 25 EN 33

DE BLOEI VAN JUNI EN DE OOGST VAN AUGUSTUS OP DE TUINDERIJ LAND EN BOSCHZIGT

Drie dagen schilderen en tekenen met als onderwerp de volle bloei van juni of alle verrassende verschijnse-len van augustus als onderwerp. Het uitbundige begin van de zomer of de oogst half augustus.Op een prachtige locatie : de tuinderij Land en Bos-chzigt aan de Leeuwenlaan te ’s Graveland ligt in de bossen, heeft een landgoedwinkel en een restaurant.

TWEE MAAL DRIE DAGEN

Data: Dinsdag 21 t/m 23 juniTijd: 10.00 – 15.30 uurPrijs: € 105,- euro inclus. btw

Data: Dinsdag 16 t/m 18 augustusTijd: 10.00 uur – 15.30 uurPrijs: €105,- incl. btw

Informatie/aanmelden bij docent Nikki van EsE-mail: [email protected] of tel. 035-6668555

Drukkerij PracticumTorenstraat 22a

3764 CM Soest

T 035 601 21 00

[email protected] WWW . P R A C T I C U M . N L

Practicum levert u meer dan alleen uw drukwerk. Op maatschappelijk verantwoorde en innovatieve wijze geven wij inhoud aan het vinden van een totaaloplossing voor al uw communicatievraagstukken. Laat uzelf overtuigen van onze meerwaarde in een persoonlijk gesprek op één van onze vestigingen of bezoek ons online via onze website op www.practicum.nl.

Page 7: Zomerprogramma GA 2016

7

LEX GOESWEEK 23

PARKLANDSCHAPPEN

We gaan vier dagen in aangelegde landschappen werken, in het Gooi en de omgeving van Amsterdam. We gaan op zoek naar de waarde van een aangelegd landschap en onderzoeken hoe dat weergegeven kan worden. Daarbij leren we verschillende manieren om water te schilderen, hoe ruimte te suggereren, hoe de omgeving en de lucht het licht beïnvloeden, hoe de kleur bepalend is voor de weergave van schaduw en nog veel meer. We zitten op oude landgoederen, in parken en op andere door mensenhand ontworpen plekken waar we lekkere grote tekeningen en schil-derijen gaan maken. Het is altijd mooi weer maar als het tegenzit zorg ik voor een beschut alternatief. Alle werkstukken worden ter plekke gemaakt en u wordt intensief door mij begeleid. Iedere dag begint om 10.00 uur op een nieuwe locatie die goed bereikbaar is met de auto en die u via een routebeschrijving kunt bereiken. In totaal bezoekt u tijdens deze cursus acht schildersplekken. U moet zelf voor teken- en schilderspullen zorgen.

VIER DAGEN

Data: ma 6, di 7, do 9 en vr 10 juniPrijs: € 90 voor twee en € 170 voor vier

dagen incl. 21% BTW

Tijd: 10.00 – 15.00 uurLocatie: wisselend

Betaling: NL56 INGB 0003 1884 69 t.n.v. A. Goes o.v.v. “zomercursus” en uw telefoonnummer.Uw aanmelding is pas geldig als uw storting binnen is. Om het leuk te houden is het aantal deelnemers gelimiteerd.Contact: 06- 165 44 695, [email protected], www.lexgoes.nl

MASCHA KRAGTENWeek 28 en 35

ZELFPORTRET

Een zelfportret maken is een dubbele rol aannemen. Je kijkt naar jezelf vanuit het oogpunt van een schilder en bent tegelijkertijd model. Tijdens de workshop Zelfportret onderzoek je hoe jij jezelf zou afbeelden. Door opdrachten van de docent leer je tot een zelfportret te komen. Je wordt aan het denken gezet over welke emotie je wilt overbrengen en welke schilderstijl je daarbij kunt gebruiken.

Opgeven bij Mascha [email protected] / 06-12206891

TWEE MAAL VIJF OCHTENDEN

Data: maandag 11 t/m vrijdag 15 juli of 29 augustus t/m 2 september

Tijden: 9:30 tot 12:30Locatie: Gooise AcademiePrijs: € 130

Page 8: Zomerprogramma GA 2016

8

JOS VAN OOSTERHOUTWEEK 23, 24, 26 en 27

BEELDHOUWEN IN STEEN, HOUT OF BOETSEREN

Ook deze zomer weer een zonnige, inspirerende en geconcentreerde vijfdaagse hakweek op de bin-nenplaats en in de open hakruimte van de Gooise Academie. De begeleiding is individueel voor zowel de gevorderde als de beginnende cursist. De gevorderde cursist is vrij in het bepalen van de gewenste steen of houtsoort. De beginnende cursist kan, na overleg met mij over de te kiezen steen of hout, beschikken over het ter plekke aanwezige gereedschap, zoals beitels, raspen, mokers en kloppers. Gedurende de week komen, naast de vele technische aspecten van het bewerken van de steen of het hout, vooral de per-soonlijke, creatieve en grensverleggende abstracte of realistische fantasieën aan de orde.

VIER KEER VIJF DAGEN

Data: Ma 6 juni t/m vrij 10 juni Di 13 juni t/m za 17 juni Ma 27 t/m vrij 1 juli juni Ma 4 juli t/m vrij 8 juliPrijs: € 230,- incl. BTW

(5 dagen excl. materialen)Tijd: 9.30 - 12.30 uur 13.30 - 16.30 uurLocatie: Gooise Academie,

tenten buiten en atelier Rodin

Aanmelden bij Jos van Oosterhout, 06-20803780E-mail: [email protected] Betaling na bevestiging deelname

INGRID PIJLWEEK 25

ZOMERCURSUS BOETSEREN EN BEELDHOUWENO.A. NAAR MODEL GOOISE ACADEMIE LAREN

Op verzoek van velen organiseer ik opnieuw een week waarin naar model gewerkt kan worden, een werkstuk afmaken, vrij werk of naar thema.Het thema van dit jaar is mens en muziek. Ik heb een grote collectie afbeeldingen waar je gebruik van kunt maken. Als je zelf wilt zoeken naar voorbeelden, pro-beer dan van alle kanten afbeeldingen te zoeken, voor- zij- achterkant en indien mogelijk van bovenaf.De modelkosten worden hoofdelijk omgeslagen. Om de kosten te drukken zal er ook met foto’s worden gewerkt.Meld u tijdig aan, met het onderwerp van uw voorkeur en in welke materialen u gaat werken. Dan gaan we er een geslaagde week van te maken.

VIJF DAGEN

Datum: maandag 20 t/m vrijdag 24 juni Tijden: 9.30 - 16.30 uurLocatie: Gooise AcademiePrijs: € 205 incl. BTW

Aanmelden bij Ingrid Pijl [email protected] T. 0630505045Uw betaling is tevens uw reservering, inschrijven vóór 1 juni.Betaling op NL07 INGB 0000 372762 t.n.v. Ingrid Pijl, onder vermelding van Zomerweek Beeldhouwen 2016.

Page 9: Zomerprogramma GA 2016

9

HERMAN TJEPKEMAWEEK 23, 24, 25

SCHILDERVAKANTIEWEEK TOSCANE 2016

Een creatieve schildervakantieweek in Toscane op het prachtige hooggelegen wijn producerende landgoed CAPEZZANA van de familie Bonacossi niet ver van het dorpje Carmignano. U logeert in Villa Fattoria. Uw schildersmaterialen en benodigdheden (uw eigen ezel, stoeltje, verf, doeken etc.) worden voor u naar Toscane vervoerd en ook weer teruggebracht naar Nederland. Tijdens uw vliegreis naar Pisa hoeft u dus niet met spullen te sjouwen maar alleen uw eigen koffer en/of hand-bagage mee te nemen.

Data Schildervakantie Juni 2016Week 1: 4 – 11 juni Week 2: 11 – 18 juni Week 3: 18 – 25 juni

Informatie en aanmelding: 06-10588197website: www.schilderen-en-vakantie.nl

Arrivederci! Herman Tjepkema 06-10588197

Kosten: € 695,- waarbij inbegrepen:• vervoer van uw schildersspullen naar

Toscane en terug naar Nederland• vervoer in personenbus van en naar

Pisa Airport• vervoer in personenbus naar de schil-

derlocaties en bezienswaardigheden• 7 overnachtingen in een tweeper-

soonskamer of eenpersoonskamer (toeslag € 150,-)

• 7 keer ontbijt en lunch in de villa• 5 keer diner in de villa; koken doen

we samen• alle dranken: koffie, thee, wijn (rood,

wit, rosé en Prosecco) in de villa• schildercursus onder begeleiding van

Herman Tjepkema

niet inbegrepen: • de vliegreis en 2 keer diner buiten de

Villa

DE GOOISE ACADEMIE IN BEELD TIJDENS DE OPEN DAGEN:

ZATERDAG 16 APRIL VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

ZONDAG 17 APRIL VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

VOOR MEER INFORMATIE BEZOEK ONZE WEBSITE:

www.gooiseacademie.nl

Page 10: Zomerprogramma GA 2016

10

SCHILDERWORKSHOPS JUNI/JULI 2016

data: vrijdag 8 juli, 15 juli en 22 juli

ochtendcursus: 9.30 - 12.00 uuravondcursus: 19.30 – 22.00 uur kosten: 125 euro, inclusief alle

materialenlocatie: Gooise Academie, Brink

Aanmelding en info: 06-10588197 of een mailtje naar: [email protected]

1. PORTRETSCHILDEREN MET OLIE- OF ACRYLVERFWeek, 26, 27, 28

Voor deze workshop is enige tekenvaardigheid gewenst. De workshop begint met een PowerPoint over hoe je stap voor stap een gelijkend portret kunt schilderen zonder de spontaniteit van je schildertoets te verliezen.De eerste les schilderen we naar een portretfoto, een goede oefening in het schetsmatig opzetten en in het schilderen van licht en donker. Les 2 en 3 schilderen we naar levend model en leer je o.a. hoe je huidskleu-ren in de schaduw kunt schilderen. Portretten uit de kunstgeschiedenis dienen daarbij als voorbeeld en inspiratiebron.

data: donderdag 30 juni, 7 juli en 14 juli

ochtendcursus: 9.30 – 12.00 uuravondcursus: 19.30 – 22.00 uurkosten: 130 euro inclusief

alle materialen en modelkosten

locatie: Gooise Academie, Brink 27a, 1251 KS Laren

2. SCHILDEREN NAAR AANLEIDING VAN SNAPSHOTSWeek 27, 28, 29

Snapshots zijn spontaan gemaakte foto’s met een onopzettelijk karakter die je met je mobieltje of tablet maakt. Het zijn foto’s waarbij het toeval een grote rol speelt. Fotograferen zonder door de lens te kijken, vrij ‘uit de heup’ schieten of boven je hoofd, denk maar aan de selfies. Met hun spontane karakter zijn de snapshots een effectief artistiek middel en een prima uitgangs-punt voor het maken van een creatief en verrassend schilderij. Voor deze workshop heeft u een eenvoudige camera of een smartphone of tablet nodig.

Aanmelding en info: 06-10588197 of een mailtje naar: [email protected]

Page 11: Zomerprogramma GA 2016

11

3. SCHILDERDRIEDAAGSE IN EN RONDOM ’S-GRAVELAND

Drie dagen buiten schilderen op de fraaie ’s-Grave-landse Buitenplaatsen, in een dorpje aan de Vecht en op een boerderij. Op alle locaties kun je rustig en ongestoord werken. Als het weer tegenzit schilderen we in één van de ateliers van de Gooise Academie.Voor koffie (en koekjes) wordt gezorgd. De schilders-materialen en de lunch moet je zelf meenemen. Tijdens de lunch en aan het einde van de schildermiddag wordt je schilderij en dat van de anderen besproken. Een schilderdag duurt van 10.00 tot 15.30 uur.Na aanmelding ontvangt je per email een informatie-brief met wat je zoal mee kunt nemen.

data: dinsdag 19, woensdag 20 en donderdag 21 juli

kosten: € 125,- exclusief materialen

Aanmelding en info: 06-10588197 of een mailtje naar: [email protected]

lare

n -

de

n d

old

er

Page 12: Zomerprogramma GA 2016

B R I N K 2 7 A 1 2 5 1 K S L A R E N T E L E F O O N 0 3 5 5 3 1 4 5 2 2

W W W. G O O I S E A C A D E M I E . N L