Zomermagazine destelbergen 2014

28
ZOMER MAGAZINE activiteiten en evenementen in JULI & AUGUSTUS

description

Activiteiten en evenementen in juli en augustus.

Transcript of Zomermagazine destelbergen 2014

Page 1: Zomermagazine destelbergen 2014

ZOMERMAGAZINE activiteiten en evenementen in JULI & AUGUSTUS

Page 2: Zomermagazine destelbergen 2014

Zomermagazine Destelbergen is een uitgave van:Gemeentebestuur DestelbergenDendermondesteenweg 4309070 Destelbergent 09 228 33 [email protected]

Verantwoordelijke uitgever:Marc De PauwDendermondesteenweg 4309070 Destelbergen

Algemene coördinatie:Dienst informatie en communicatiet 09 218 92 [email protected]

Vormgeving en druk:Drukkerij Artoos nv

Dit zomermagazine is gedrukt met vegetale inkten op milieuvriendelijk papier door een FSC-gecertificeerde drukkerij die draait op 100% groene stroom.

Ook deze zomer valt er weer heel wat te beleven in Destelbergen. Je hebt de keuze tussen heel wat kampen, georganiseerd door de jeugddienst, de sportdienst of een sportvereniging. De inschrijvingen lopen al een tijdje, maar er zijn toch nog plaatsen vrij. Late beslissers kunnen zich dus nog altijd inschrijven voor een kamp vol sport, animatie en plezier. Een volledig overzicht van de zomerkampen 2014 vind je terug in de zomerbrochure of op www.destelbergen.be/vrije-tijd. Inschrijven voor een zomerkamp is nog mogelijk tot de laatste vrijdag voor het kamp.

Er zijn nog vrije plaatsen bij de volgende kampen (toestand op 16 juni:• Week 1 (30/06 tot 04/07): kabouters (speelplein), ballet – jazz dance,

VIT-kamp.• Week 2 (07/07 tot 11/07): zwemmen – omnisport, paardrijden.• Week 3 (14/07 tot 18/07: kabouters (speelplein), sloebers (speelplein),

VIP-kamp (speelplein).• Week 5 (28/07 tot 01/08): kabouters (speelplein), sloebers (speelplein),

bengels (speelplein), tieners (speelplein), gymmax, hiphop – streetdance.

• Week 6 (04/08 tot 18/08): kabouters (speelplein), sloebers (speelplein), bengels (speelplein), tieners (speelplein), inlineskate, paardrijden, aquafun.

• Week 8 (18/08 tot 22/08): inlineskate pro, gevechtssport – sportmix.

Wil je het reilen en zeilen van het speelplein of de sportkampen op de voet volgen, like dan de facebookpagina van speelplein Tureluur of de sportdienst.

MEER INFO: Jeugddienst Destelbergen | t 09 218 92 79 | [email protected] | www.facebook.com/speelpleintureluur

Sportdienst Destelbergen | t 09 228 10 35 | [email protected] | www.facebook.com/sportdienstdestelbergen

Colofon

Nog vrije plaatsen bij zomerkampen 2014

KORTE BERICHTEN2

Page 3: Zomermagazine destelbergen 2014

Wanneer: zaterdag 6 september van 10.30 tot 19.30 u.Waar: domein en kasteel Stas de Richelle in Heusden (Veerdreef)

PROGRAMMA10.30 u.: Altburgers (blaaskapel Heusden)12.00 u.: lunch met barbecue aan 17 euro13.30 u.: De Neerschelde (Gentbrugge)15.00 u.: KOGH Heusden (met taart)16.30 u.: Sinte Cecilia de Sicambers (Laarne)18.00 u.: Willen is Kunnen (Lochristi)19.00 u.: hapjeskraam

Springkasteel voor de kinderen & volksspelen. De toegang is gratis.

Nog vrije plaatsen bij zomerkampen 2014

Sinds kort houdt een veegwagen de straten van Destelbergen en Heusden proper. Een mooi straatbeeld en een propere, gezonde leefomgeving zijn een prioriteit voor het gemeentebestuur.

Zand, zwerfvuil, lichte overgroeiing of onkruid kunnen het openbaar domein bevuilen. Om wegranden, watergreppels en stoepranden en andere verhardingen te reinigen heeft het gemeentebestuur gekozen om hiervoor een veegwagen in te zetten.

Een modern uitgeruste vacuümveegmachine, die voldoet aan de Euro 6-norm, zal je voortaan regelmatig in het straatbeeld zien verschijnen. In straten waar er geparkeerd mag worden, zullen de veegwerkzaamheden vooraf worden aangekondigd met een bord.

Deze veegwagen springt zuinig om met water. Bij droog weer wordt het wegdek nat gemaakt om stofhinder te voorkomen, maar bij regenweer wordt deze functie uitgeschakeld. Zo is er geen nutteloos waterverbruik. Bovendien wordt er uitsluitend regenwater gebruikt.

Met de inzet van deze milieubewuste veegwagen wil het gemeentebestuur extra aandacht besteden aan een propere leefomgeving en tegelijk inzetten op een efficiëntere uitvoering van deze werken.

Muziekfestival in een uniek decor

Dag van de

Harmonie op

6 september

Veegwagen houdt straten proper

Na het bouwverlof wordt de Kruisdreef, tussen de Molenweidestraat en de Schelde, hersteld op een ecologisch verantwoorde manier. Aanleiding is de slechte staat ervan.

De Kruisdreef maakt onderdeel uit van een functionele en recreatieve fietsroute. Door de werken in de Wellingstraat wordt de Kruisdreef vaker gebruikt door fietsers die de Schelde willen bereiken. Zij kaartten de slechte toestand al aan.

Daarnaast wordt de Kruisdreef ter hoogte van de Molenweidestraat ook fysiek afgesloten voor gemotoriseerd verkeer door middel van paaltjes. Hierdoor worden nieuwe beschadigingen van de ondergrond in de toekomst vermeden en wordt het onderhoud beperkt.

Met deze werken wil het gemeentebestuur het nodige fietscomfort herstellen, rekening houdend met de ligging van de Kruisdreef in natuurgebied en het beschermd dorpsgezicht.

MEER INFO: Dienst mobiliteit | [email protected] | t 09 218 92 54

Herstellingswerken

Kruisdreef

Sluitingsdagen en

verlofregeling

gemeentelijke diensten

Het gemeentehuis, het dienstencentrum en alle gemeentelijke diensten zijn gesloten op de volgende data:• vrijdag 11 juli• maandag 21 juli• dinsdag 12 augustus• vrijdag 15 augustus• woensdag 27 augustus

EXTRA SLUITINGSDAGEN EN VERLOFPERIODES:Dienstencentrum HeusdenHet dienstencentrum in Heusden is gesloten van maandag 28 juli tot en met zaterdag 2 augustus. En ook op zaterdag 12 juli, vrijdag 25 juli, vrijdag 8 augustus, zaterdag 9 augustus en maandag 11 augustus.

Vrijetijdsdiensten• De jeugddienst is gesloten van 21 tot en met 25 juli

en van 11 tot en met 15 augustus.• De cultuurdienst is gesloten van 21 tot en met 25 juli.• De sportdienst is gesloten van 14 tot en met 25 juli• De bibliotheek Destelbergen is gesloten van 22 juli

tot en met 2 augustus.• De bibliotheek Heusden is gesloten van 22 tot en met

26 juli en van 5 tot en met 16 augustus.

Dienst voor onthaaloudersTijdens de maanden juli en augustus is de dienst kinderopvang uitzonderlijk gesloten op woensdagnamiddag. Er wordt een extra openingsmoment voorzien op dinsdagvoormiddag van 09.00 tot 12.00 u.

KORTE BERICHTEN3

Page 4: Zomermagazine destelbergen 2014

Leven in ’t Park is een fijn namiddagprogramma voor jong en oud met onder andere een verenigingen-

markt, optredens van de Piepkes, zuiderse ritmes, Roland, Sioen en Pieter-Jan De Smet op één podium

en verschillende acts en performances van verenigingen. De toegang is volledig gratis.

DESTELBERGEN KERMIS

VERENIGINGENMARKT VANAF 13.00 U.Op de verenigingenmarkt wordt er gebakken en gebraden, verkocht en geproefd. Maar er zijn ook initiaties, demonstraties en je krijgt er vooral veel informatie. Je mag je verwachten aan hemelse koorzangen tot wervelende turn- en dansdemonstraties. En de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking brengt het zuiden op een feestelijke manier dichterbij.

BOEKENRUIL VANAF 13.00 U.Op de ruilstand van de bibliotheek: tweedehands is hot! Neem je uitgelezen boeken en te veel bekeken en beluisterde dvd’s en cd’s mee. Per ingebracht stuk krijg je een waardebonnetje om een nieuw (tweedehands) exemplaar uit te zoeken.

KINDERSHOW PIEPKES VANAF 14.30 U.Frederik Sioen, Roland Van Campenhout en Pieter-Jan De Smet noemen zichzelf ‘de Piepkes’ omdat ze vinden dat het zo hoort. In een wereld waar kinderen vaak ouder lijken dan hun ouders, waar de staart niet noodzakelijk met de kop verbonden is en waar Klein Pierke zichzelf God waant struinen de Piepkes door het hoge gras. Onder het motto ‘Piep Piep Piep HoeRaaR’ roepen de Piepkes hun publiek op tot het dragen van feestelijke of rare hoofddeksels!

ZUIDERS OPTREDEN VANAF 15.30 U.De GROS brengt het Zuiden naar Destelbergen. Tropische ritmes en zomerzwoele ambiance verzekerd!

OPTREDEN ROLAND, SIOEN, PIETER-JAN DE SMET VANAF 17.00 U.Bis, bis! Roland, Sioen en Pieter-Jan De Smet nu zonder rare hoofddeksels en met eigen werk!

Voor Leven in ’t Park slaan de vrijetijdsdiensten de handen in elkaar. Samen met de verenigingen, de Gros en jou maken we er een stralend feest van.

MEER INFO: Dienst feestelijkheden en cultuurdienst | Dendermondesteenweg 437 | 9070 Destelbergen | t 09 373 55 24 | [email protected] | www.destelbergen.be/cultuur | www.facebook.com/cultuurdestelbergen

Verenigingen stellen zich voor

Leven in ’t parkWoensdag 27 augustus vanaf 13.00 u. in het Reinaertpark

VOOR JONG

ÉN OUD

GRATIS TOEGANG!

4

Page 5: Zomermagazine destelbergen 2014

Op maandag 25 augustus van 13.15 tot 18.00 u. vindt ‘Senioropolis’ plaats, een gratis mobi-liteitsbeurs voor senioren, in het Reinaertpark achter het gemeentehuis. Schrijf op voorhand in en win een elektrische fiets!

Senioropolis richt zich op senioren die zich willen informeren over diverse mobiliteitsthema’s, waaronder elektrisch fietsen, openbaar vervoer, de wegcode, enzovoort. Op de doorlopende infomarkt bieden diverse mobiliteitsorganisaties informatie aan op maat van senioren. Maar er zijn ook diverse workshops en activiteiten. Of laat jouw fiets graveren en maak eens een testritje met een elektrische fiets. Onder de aanwezigen wordt er trouwens een elektrische fiets verloot.

MEER INFO EN INSCHRIJVINGEN: Dienst mobiliteit | Dendermondesteenweg 430 | 9070 Destelbergen | t 09 218 92 54 | [email protected]

Kindershow de PiepkesLeve de kleine en de grote kinderen, leve de speeltuin, viva de zandbak en laat de pannenkoeken maar aanrukken. Gewapend met Nederlandstalige liedjes uit eigen knapzak en een mond vol hart bezingen de Piepkes de wereld vanuit hun kinderlijke verbeelding. Afspraak op woensdag 27 augustus om 14.30 u. in het Reinaertpark. Ook voor volwassenen.

VRIJDAG 22 AUGUSTUS21.00 u. Film in ’t Park met “12 Years a Slave” in het

Reinaertpark. Toegang gratis.

ZATERDAG 23 AUGUSTUS19.00 4. 9070 Onderneemt! (org. van VZD): Destelbergen

ambiance in de grote tent in het park.22.00 u. Vuurwerk in het Reinaertpark

ZONDAG 24 AUGUSTUS13.00 u. 9070 Onderneemt! (org. van VZD): braderij en

‘Destelbergen Loopt’: afstanden 5, 10 of 15 km + kidsrun van 600 m. Randanimatie met deelname van de lokale handelaars en als afsluiter de traditionele snoepenworp.

MAANDAG 25 AUGUSTUS13.15 u. tot 18.00 u. Senioropolis: mobiliteitsbeurs voor senioren in het

Reinaertpark.

DINSDAG 26 AUGUSTUS12.00 u. 20ste grote antiek-, curiosa- en rommelmarkt.

Dendermondesteenweg vanaf Kerkham tot Koedreef verkeersvrij. Inschrijvingen standhouders t 09 228 72 17.

WOENSDAG 27 AUGUSTUS09.00 u. Jaarmarkt in centrum Destelbergen.11.00 u. Optreden The Entertainers13.00 u. Leven in ’t park: verenigingenmarkt in het

Reinaertpark.13.00 u. Ruilstand bibliotheek: neem je uitgelezen boeken,

teveel bekeken dvd’s en teveel beluisterde cd’s mee en ruil ze om.

14.30 u. Piepkes: optreden voor kinderen, met Roland Van Campenhout, Frederik Sioen en Pieter-Jan De Smet.

15.30 u. Tropische ritmes en zomerzwoele ambiance: de GROS brengt het Zuiden naar Destelbergen.

17.00 u. Bis, bis! Roland, Sioen en Pieter-Jan De Smet met eigen werk.

Senioropolis op 25 augustus

Programma kermis Destelbergen

DESTELBERGEN KERMIS5

Page 6: Zomermagazine destelbergen 2014

DESTELBERGEN KERMIS

ORGANISEERT

met de medewerking van

9070ONDERNEEMT! !

= NIEUWE VERSIE VAN DE VOORMALIGE DAG VAN DE MIDDENSTAND

ZATERDAG 23 AUGUSTUS 201419.00 u.: ‘9070 onderneemt’ biedt u gratis ambiance in Destelbergen

aan met Mister MoLoTov en een surprise band

22.00 u.: afsluiting met een spetterend vuurwerk geschonken door de sponsors van ‘9070 Onderneemt’

ZONDAG 24 AUGUSTUS 2014Doorlopend braderij van de plaatselijke middenstand met o.a.:13.00 u.: ‘Destelbergen Loopt’:

• de ‘kids run’• de ‘adults run’: keuze tussen 5 – 10 – 15 km

Doorlopend Bossabaldemonstratie18.00 u.: traditionele snoepenworp

Een organisatie van vzw Verenigde Zelfstandigen Destelbergen – Heusden i.s.m. de gemeente Destelbergen

in het Reinaertpark (achter gemeentehuis) in Destelbergen

6

Page 7: Zomermagazine destelbergen 2014

DESTELBERGEN KERMIS

Info & inschrijvingen: www.destelbergenloopt.be

Kids 600 m | 5 km | 10 km | 15 km

100% sportief + 100% natuur + 100% sfeer

DESTELBERGENLOOPT.be

Zondag 24 augustus 2014

7

7

Page 8: Zomermagazine destelbergen 2014

Je hebt er lang genoeg op moeten wachten, maar de zomer staat eindelijk voor de deur. Tijd

om terug de stapschoenen aan te passen en de fietskettingen te smeren, want het gemeente-

bestuur heeft prachtige fiets- en wandeltochten in Destelbergen en Heusden op kaart gezet.

Deze professioneel gemaakte kaarten tonen niet alleen alle fiets- en wandelpaden en aanbevolen routes. Op de achterzijde vind je aantrekkelijk en overzichtelijk alle informatie die je als wandelaar en fietser kan wensen.

IN HET ZADELDe kaart met de fietsverkenningstochten bevat routes langs zowel gewone als trage wegen. Kies zelf hoe hard je op de pedalen wil trappen: voor sportieve fietsers zijn er speciale stukken aangeduid waar ze zich kunnen laten gaan. Wie even wil bijkomen tijdens een fietstocht, vindt inspiratie in overvloed op de achterkant van de kaart. Zoals de geschiedenis van onze streek, met vermelding van de vroegste bewoning vanaf 10.000 jaar geleden tot sporen van de Romeinse nederzettingen.

Veel zichtbaarder sporen van dit verleden zijn de kastelen en lusthoven die we in de gemeente tellen. Hier kwamen de edellieden en de burgers uit Gent genieten van het groen, terwijl die stad als eerste op het continent industrialiseerde in navolging van Groot-Brittannië. Overigens is het enige publiek toegankelijke kasteel het gemeentehuis van Destelbergen.

Uiteraard blijft ook het groen niet onvermeld: zo staat onder andere de Damvallei als laagveenecosysteem in de kijker. Je vindt het allemaal eenvoudig op de kaart door de duidelijke legendes. Alle bezienswaardigheden, monumenten, waardevolle natuurelementen… worden vermeld en de belangrijkste ervan krijgen een woordje uitleg.

OP WANDELMet negen poëtische wandeltochten krijgen zowel geest als lichaam zuurstof door ontspannende beweging. Bij elk van de wandelingen past een gedicht van dorpsdichter Koenraad De Smet, dat mee is afgedrukt bij de beschrijving van de wandeling. Je kan kiezen voor: Oude Schelde, het Waggelpad, de Oudenboswandeling, het Zandbergpad, de Damvallei, het Bergenmeerspad, de Bargiewandeling, het Bergenkruis en de Ballelie. Net als voor de kaart met de fietsverkenningstochten bevat de achterkant duidelijke legendes, met vermelding van alle bezienswaardigheden, monumenten, weetjes over natuur en geschiedenis, enzovoorts.

VERZORG DE INNERLIJKE MENSOm bij te komen van al dat moois vind je op elk van de kaarten veertig horeca-adresjes: perfect om op adem te komen of een heerlijke dag af te ronden!

Ontdek Destelbergen met

deze fiets- en wandelkaarten!

8 TOERISME

Je kan deze kaarten

vinden in het toeristisch

infopunt in de bibliotheek

van Destelbergen en

Heusden en in het

gemeentehuis.

De kostprijs bedraagt

2 euro per kaart.

MEER INFO: Dendermondesteenweg 437 | 9070 Destelbergen | t 09 373 55 24 | m 0498 91 77 37 | [email protected]

Page 9: Zomermagazine destelbergen 2014

VRIJDAG 4 JULI20.00 u. Prijsuitreiking 21ste fietszoektocht (gereden tussen

1 mei en 30 juni). Ereprijs VDK-spaarbank – Schrijnwerkerij Gebr. Vandelanotte

ZATERDAG 5 JULI19.30 u. Eetfestijn: Ardeens gebraad en kalkoengebraad met

friet en groenten naar hartenlust. Kaarten € 14 (kinderen tot 12 jaar: € 8) bij het bestuur zolang de voorraad strekt.

21.30 u. Verrassingsact

ZONDAG 6 JULI09.00 u. Hoeveboter-kaarting – Memoriam

Willy Meganck – inleg € 1,50.10.30 u. “RAES”-aperitief met gratis glas Raesbier

aangeboden aan iedere bezoeker vanwege Rudy Raes – Bloemzaden.

15.00 u. Kindernamiddag: gratis consumptie voor de kinderen

15.00 u. Smulnamiddag: koffie, vlaaien, pannenkoeken… Betty beslist!

16.00 u. Schoonmoederwerpen vanop 40 m hoogte (min. 18 jaar). Met medewerking van Ganda Ham en Dak- en Gevelwerken Patrick Naessens.

16.00 u. Springkasteel voor de kleintjes18.00 u. Schlagerambiance (deel 1): optreden Laetitia en

Anja Yelles19.30 u. 20ste hespenworp Ganda Ham. Met medewerking

van Dak- en Gevelwerken Patrick Naessens.20.00 u. Schlagerfestival (deel 2): optredens Matthias Lens

en Yves Segers22.30 u. Happy Hour: alle consumpties van € 1,50 aan € 1.

MAANDAG 7 JULI14.30 u. Gratis koffietafel voor de derde leeftijd van de wijk.

Inleg € 3 voor niet-inwoners van de wijk. Vooraf inschrijven verplicht.

15.00 u. Ambiance voor de derde leeftijd met dans- en amusementorkest André Rogiest.

Programma kermis Haenhout

HAENHOUT KERMIS9

De kermis van de wijk Haenhout vindt plaats van 4 tot en met 7 juli in de hal van

Kwartier Beervelde (toegang via Burgstraat ter hoogte van nr. 80). De inkom is gratis.

Doorlopend is er een gratis springkasteel voor de kinderen.

Page 10: Zomermagazine destelbergen 2014

Een boeiende rit doorheen 80 jaar wielergeschiedenis, zo kan je een babbel met Willy Hamerlinck,

organisator en bezieler van Heusdenkoers, best samenvatten. Van Heusden belanden we via het Sport-

paleis in de Tour, van Rik Van Steenbergen via Lucien Van Impe bij Wouter Weylandt. Maar beginnen

doen we vanzelfsprekend bij de Koning van de kermiskoersen.

HEUSDEN KERMIS

493 OVERWINNINGENIn de garage van Willy hangt een hele reeks oude foto’s en krantenknipsels. Op één ervan is Willy zelf te zien, als baby van 1 jaar. De foto dateert uit 1934. Zijn vader, Fred Hamerlinck, afkomstig uit Wondelgem, heeft net een kermiskoers gewonnen. De zoveelste. “Als snelle spurter won mijn vader heel veel koersen. 493 om precies te zijn, en dat in een relatief korte carrière van 10 jaar. Dat is bijna 1 koers per week. Toen hij in 1929 de eerste editie van Heusdenkoers won, was dat in een reeks van 4 overwinningen op 5 dagen. Zijn bijnaam was niet voor niets de ‘Koning van de kermiskoersen’.”

EAU DE COLOGNEHet was de tijd dat bijna elke gemeente zijn jaarlijkse kermis luister gaf met een ‘kermiskoers’. Het was ook de glorieperiode van de ‘velodrooms’. Evergem, Maldegem, Zelzate, allemaal hadden ze een openluchtpiste. In die periode werden ook de eerste overdekte pistes gebouwd. Zo won Fred Hamerlinck samen met Karel Kaers de openingskoers van het Sportpaleis in Antwerpen, een omniumwedstrijd tussen België en Nederland. Anekdotes heeft Willy daarover genoeg: “Het Sportpaleis was de eerste piste met verwarming in de zaal. In andere overdekte pistes kon het tijdens winterwedstrijden verschrikkelijk koud zijn. Soms moesten de renners zich wassen met eau de cologne. Dat was het enige water dat niet bevroor…”

GELE TRUIVandaag kleeft op een kermiscoureur het etiket van een tweederangsrenner. “Vergeet het”, zegt Willy daarover. “Kermiskoersen waren en zijn harde koersen. Kijk naar de erelijst van mijn vader. Twee keer is hij derde geworden in de Ronde van Vlaanderen. Eén keer is hij opgeroepen om met de Belgische ploeg naar de Ronde van Frankrijk te gaan. Dat was in 1931. Hij won prompt twee ritten en droeg één dag de gele trui. Maar het is bij die ene Tour gebleven. Een maand van huis zijn, dat lag hem niet. Hij ging liever overal in Vlaanderen koersen winnen. Daar lag zijn grote populariteit.”

RIK VAN STEENBERGEN“Heb jij nooit gekoerst?” Duizenden keren heeft Willy de vraag moeten beantwoorden. Altijd met dezelfde kwinkslag: “Ik heb gestudeerd om coureur te worden, maar ik ben niet geslaagd.” Waarop vriend des huizes Rik Van Steenbergen altijd reageerde: “Geeft niet. Ge zijt directeur geworden van Esso en ge hebt meer verdiend met de petrol dan ge op een koersfiets ooit zou verdiend hebben.” Het belet niet dat het leven van Willy zich voor een groot stuk tussen de coureurs heeft afgespeeld. Zijn vader was ook na zijn carrière een graag geziene gast op kermiskoersen overal in het land. En na de oorlog werden op vele plaatsen ‘sportavonden’ georganiseerd, waar vedetten en ex-vedetten hun straffe wielerverhalen kwamen vertellen. “Zo ben ik een goede vriend geworden van Rik Van Steenbergen, maar ook van Briek Schotte en zovele anderen.”

LUCIEN VAN IMPEEén van die koersen waar vader en zoon Hamerlinck steevast eregasten waren, was Heusdenkoers. Fred heeft er lang na zijn carrière zelfs nog meegereden in de categorie van de ‘gentlemens’. In de jaren 50 en 60 bloeide Heusdenkoers helemaal op. De erelijst bewijst dat: twee keer Rik Van Looy, Gilbert De Smet, Ward Sels, dat waren toppers. Ook de jaren 70 waren gouden tijden. Tweemaal Godefroot, tweemaal Roger De Vlaeminck en tweemaal Freddy Maertens op de erelijst, dat zegt genoeg. Eddy Merckx heeft ook een aantal keer meegereden, maar kon nooit winnen. Begin jaren 80 is Lucien Van Impe zelfs een keer met de zege gaan lopen. Weggesprongen op de brug over de R4…

Heusdenkoers 2014

“Een kermiskoers is een harde koers”

10

Page 11: Zomermagazine destelbergen 2014

23 RONDJESIn de jaren 80 begon het echter te slabakken. Op een bepaald moment waren er nog maar 45 deelnemers. Intussen was Willy naar Heusden verhuisd en besloot hij mee zijn schouders onder de organisatie te zetten. “Al snel gaf Albert Auman, tot dan de grote bezieler, de fakkel aan mij door. Daarop heb ik al mijn contacten in de wielrennerij aangesproken om er opnieuw leven in te blazen. Talloze keren heb ik etentjes georganiseerd met oud-winnaars en met sponsors. Zo is het tij langzaam gekeerd.” Kermiskoersen zijn intussen een zeldzaam koersras geworden. Maar de overlevers die hun sponsorbudget nog rondkrijgen, kunnen wel rekenen op de massale belangstelling van wielergek Vlaanderen. “Rondjes rond de kerktoren, zo zijn wij nog de enige”, zegt Willy trots. “Maar dat is net de sterkte van onze koers. Iedereen ziet de renners 23 keer passeren, daarvoor komen de mensen toch kijken! Al zitten we wel stilaan aan het maximum. 25.000 mensen, veel meer volk kan er niet bij.”

TYLER, WOUTER EN ILJOWilly zorgt nog steeds voor de sponsoring. In maart begint hij daar aan en eind juni moet alles rond zijn, want dan gaat de affiche in druk. “Ik probeer ook nog altijd zoveel mogelijk goede renners aan de start te krijgen. Dat is de laatste jaren wel moeilijker geworden, want we hebben concurrentie gekregen van de Eneco Tour. Maar Tyler Farrar en Wouter Weylandt, dat zijn toch hele mooie winnaars. Iljo Keisse zou ook graag een keer winnen, als eerbetoon aan zijn vriend Wouter. Maar vorig jaar werd hij geklopt door de snelle Kenny Dehaes. Het bewijst nogmaals dat kermiskoersen harde koersen zijn en dat er geen cadeautjes gegeven worden, het is de beste die wint.”

Willy is op zijn tachtigste nog steeds koersdirecteur van Heusdenkoers. Maar sinds vorig jaar zit hij niet meer zelf achter het stuur van de wagen. Met de wedstrijdradio en al die telefoons aan boord werd het te moeilijk. Dus doet hij het nu met chauffeur. Hopelijk nog vele jaren!

© Jo

ke V

an M

iegh

em

Heusdenkoers 2014

“Een kermiskoers is een harde koers”

HEUSDEN KERMIS11

“Iedereen ziet de renners

23 keer passeren,

daarvoor komen de

mensen toch kijken!”

Page 12: Zomermagazine destelbergen 2014

HEUSDEN KERMIS

Oost-Vlaanderen is dé wieler- en fietsprovincie bij uitstek. Niet zonder reden lopen de spannendste wielerwedstrijden over haar grondgebied. Omloop het Nieuwsblad, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, ze lopen allemaal over Oost-Vlaams grondgebied. De Muur, de Koppenberg en de Molenberg zijn schitterende troeven waar het provinciebestuur graag mee uitpakt én in investeert. Zodat niet alleen de professionele renner deze ‘bergen’ kan bedwingen, maar ook elke rechtgeaarde wielerliefhebber.

Maar wist je dat Oost-Vlaanderen ook de provincie is met het hoogste aantal kermiskoersen? Van de nog resterende 33 kermiskoersen in Vlaanderen, vinden er maar liefst 15 plaats in Oost-Vlaanderen. Heusdenkoers, een echter publiekstrekker die iedere keer mag rekenen op de steun van meer dan 150 lokale bedrijven, is daar één van. Iets waar de gemeente terecht trots op mag zijn. Daarom blijft het gemeentebestuur dit initiatief steunen.

Oost-Vlaanderen, wielerprovincie

WIELERKOERSEN IN HEUSDEN• vrijdag 8 augustus 2014 om 19.00 u.:

Grote Prijs bakkerij Raman voor wielertoeristen – Heusdendorp• zaterdag 9 augustus 2014 om 17.00 u.:

Dames Elite – ereprijs café Pallieter – Heusdendorp• dinsdag 12 augustus 2014 om 14.00 u.:

Heusdenkoers – Grote Prijs Maurice Raes• vrijdag 15 augustus 2014:

wielerwedstrijd WAOD – Belgisch kampioenschap cat. C en D – Grote Prijs De Klaver – 3 reeksen: 14.00 u.,15.30 u., 17.00 u.

VERBOD OP DRANK IN GLAZEN EN FLESSEN

Op maandag 11 en dinsdag 12 augustus geldt er een verbod op het beschikbaar stellen en bij zich hebben van glazen flessen en glazen drankrecipiënten op het openbaar domein tijdens de kermisactiviteiten.Op dinsdag 12 augustus is er ook een verbod op de verkoop ervan langs het volledige parcours van Heusdenkoers. Dit verbod geldt voor alle drankgelegenheden, dus ook voor occasionele drankstandjes. Alle dranken langs het parcours moeten in niet-glazen flessen en recipiënten geserveerd of geschonken worden.

12

Page 13: Zomermagazine destelbergen 2014

HEUSDEN KERMIS13

65ste Grote Prijs Maurice Raes

voor beroepsrenners (elite met contract)Heusdenkoers 2014

Op dinsdag 12 augustus wordt Heusden terug omgetoverd tot een echt wielerdorp. Voor de 65ste keer organiseert Sportclub Klaver 7 dan Heusdenkoers, de klassieker en het wereldkampioenschap der kermiskoersen zoals het door de renners zelf wordt genoemd. Om 14.00 u. geeft Etienne De Wilde het startsein.

EREPRIJZEN:• Autobedrijf De Keukeleire – garage Peugeot• MG Invest Real Estate Development• Thermelec – elektrische verwarming, ventilatie, warmtepompen• ERM – elektro groot- en kleinhandel - Merelbeke• Mindstretch - we shape your team – Fred Hamerlinck• Restaurant Rooselaer - Heusden• Link Inc - communicatiebureau• Restaurant ’t Nieuw Stadion - Gentbrugge• Kangoeroe• Gemeentebestuur Destelbergen

MEER INFO over Heusdenkoers op www.heusdenkoers.be

VERKEERSMAATREGELEN:Ook dit jaar malen de renners de 23 rondjes van 7,5 km terug af op een gesloten parcours. Op dinsdag 12 augustus tussen 14.00 en 18.00 u. is er geen gemotoriseerd verkeer toegelaten op het traject dat de renners rijden. Het parcours van Heusdenkoers loopt langs de volgende straten: Steenvoordestraat, Bosheidestraat, Magerstraat, Leenstraat, Loveldstraat, Laarnebaan, Tramstraat en Heusdendorp. Enkel de bewoners binnen de omsluiting van het parcours kunnen de omsluiting verlaten via vooraf vastgelegde exits. Ook De Lijn voerde een aantal wijzigingen door aan lijn 34 Gent-Wetteren.

MEER INFO over de verkeersmaatregelen op www.destelbergen.be/heusdenkoers

VERBOD OP DRANK IN GLAZEN EN FLESSEN

Kenny Dehaes werd vorig jaar de 64ste overwinnaar in een beklijvende spurt.

© E

rik

van

Hur

ck

Page 14: Zomermagazine destelbergen 2014

HEUSDEN KERMIS

Wervelende kindershow op 11 augustus The Little Crazy Disco Show is dé top show als het om feesten gaat! Een wervelende show voor kids en ouders met Crazy Deejay vol verrassingen en vele kadootjes. Wil je echt uit je bol gaan, noteer deze show op maandag 11 augustus om 14.00 u. dan met stip in je agenda.

VRIJDAG 8 AUGUSTUS19.00 u. Grote prijs Bakkerij Raman voor wielertoeristen -

Heusdendorp20.00 u. Disco en ambiance met DJ Carl

ZATERDAG 9 AUGUSTUS17.00 u. Wielerwedstrijd dames elite - Ereprijs café

Pallieter – Heusdendorp20.00 u. Partie Party met Kurt Burgelman (Bieze Baaze)

ZONDAG 10 AUGUSTUS10.30 - 12.30 u. Oldtimertreffen: aanmelden van voertuigen

(inrijden via de Leenstraat in de Zandakkerlaan)11.00 u. Kermisoptreden Altburgermusikanten op het

dorp van Heusden12.30 - 14.15 u. Oldtimertreffen: static show (part 1) in de

Zandakkerlaan14.15 - 15.00 u. Oldtimertreffen voorstelling wagens op het

dorpsplein en vertrek rondrit17.00 - 18.30 u. Oldtimertreffen: static show (part 2) in de

Zandakkerlaan17.00 u. Kermisconcert Koninklijke Gemeenteharmonie

op de Kouter (naast de kerk). Gratis toegang.

MAANDAG 11 AUGUSTUS 11.30 u. Aperitiefconcert Koninklijke Gemeenteharmonie

op Heusdendorp. Gratis toegang.14.00 u. Voorstelling voor de jeugd: The Little Crazy

Disco Show: een wervelende show voor kids en ouders met CRAZY DEEJAY vol verrassingen en vele kadootjes

15.00 u. tot 16.00 u. Kinderuurtje op de kermis20.00 u. Dansoptreden iDancity21.00 u. Eveline Cannoot brengt het Vlaamse lied22.00 u. Royal Funk Force ontmoet het publiek

met partymuziek!

DINSDAG 12 AUGUSTUS14.00 u. Heusdenkoers: 65ste Grote Prijs Maurice

Raes voor profs. De klassieker en wereldkampioenschap der kermiskoersen.

14.00 – 18.00 u. Optreden Altburgermusikanten aan Bloemisterij Roland Cornelis (Steenvoordedreef)

19.00 u. Disco en ambiance met DJ Carl

DONDERDAG 14 AUGUSTUS14.00 u. Koffietafel met dans in de Eekhoorn

(Meersstraat 1) door LBG20.00 u. Optreden Yves Segers, café Picasso (Hooistraat

26) in Heusden21.00 u. Optreden zangeres Sharita, café Picasso

(Hooistraat 26) in Heusden

VRIJDAG 15 AUGUSTUS12.00 u. 23ste grote Heusdense antiek-, curiosa- en

rommelmarkt in Magerstraat. Inschrijvingen standhouders t 09 228 72 17. Magerstraat verkeersvrij.

13.00 u. Wielerwedstrijd WAOD – Belgisch kampioen-schap cat. C en D – Grote Prijs De Klaver

14.00 – 18.00 u. Optreden Altburgermusikanten aan Bloemisterij Gorre (Magerstraat)

19.00 u. Schieting op de liggende wip met/zonder vizier ten voordele van Biljartclub Klaverkeu, café Picasso (Hooistraat 26) in Heusden

ZONDAG 17 AUGUSTUS 11:30 en 15:00 3de grote eetfestijn: warme beenhesp met

frietjes en verse groentjes, € 16 (volw.) en € 12 (tot 12 jaar), café Picasso (Hooistraat 26) in Heusden

VRIJDAG 22 AUGUSTUS 09.00 u. HROV-jumping op terreinen hoek Wellingstraat-

Kruisstraat. Gratis inkom. Restauratie ter plaatse. Info 0475 63 33 92.

ZATERDAG 23 AUGUSTUS 09.00 u. HROV-jumping op terreinen hoek Wellingstraat-

Kruisstraat. Gratis inkom. Restauratie ter plaatse. Info 0475 63 33 92.

ZONDAG 24 AUGUSTUS 09.00 u. HROV-jumping op terreinen hoek

Wellingstraat-Kruisstraat. Gratis inkom. Restauratie ter plaatse. Info 0475 63 33 92.

Programma Heusdenkermis

De Koninklijke Gemeente- harmonie Heusden viert dit jaar hun 195-jarig bestaan en speelt op zondag 10 augustus vanaf 17.00 u. een kermisconcert op de Kouter (naast de kerk) in Heusden. Op maandag 11 augustus vanaf 11.30 u. spelen ze een aperitiefconcert op Heusdendorp.

Gratis toegang.

14

Page 15: Zomermagazine destelbergen 2014

HEUSDEN KERMIS15

Page 16: Zomermagazine destelbergen 2014

Geïnteresseerd om

Destelbergen en omstreken

te (her)ontdekken?

SNUIF DE NOSTALGIE OP MET ONZE HUISGIDS!Raymond begeleidt groepen te voet of met de fiets langs historische plekken in en rond Destelbergen. Bij de verschillende bezienswaardigheden onderweg geeft hij steevast enkele fascinerende verhalen. • MEER INFO: Raymond Van Doorsselaere (t 09 355 81 50, bij voorkeur tussen 12.00 en 13.00 u.)

LAAT JE HISTORISCH LEIDEN DOOR DE SCHELDELANDSE GIDSEN! De Scheldelandse Gidsen verzorgen een ruim aanbod van historische en thematische wandelingen, fietstochten en rondritten met de bus door de regio Scheldeland-West. Ook Destelbergen maakt daar deel van uit. Met de vele kastelen en het mooie groen is onze regio zeker een boeiende trip waard.• MEER INFO: www.scheldelandsegidsen.be, [email protected]

DUIK DE NATUUR IN MET NATUURPUNT!Natuurpunt kern Damvallei beheert sedert 1994 het gelijknamige natuurgebied en probeert er zoveel mogelijk natuur open te stellen voor bezoekers. Zo werden intussen drie wandellussen uitgestippeld, met in totaal meer dan 18 km bewegwijzerde wandelpaden. Een wandelbrochure, infoborden en twee kijkhutten laten bezoekers volop beleven en genieten van Europese topnatuur dichtbij. Vrijwilligers van Natuurpunt organiseren werkdagen en geleide wandelingen naar het hart van het gebied. • MEER INFO: www.natuurpuntgent.be/damvallei, [email protected]

TOERISME16

Page 17: Zomermagazine destelbergen 2014

ZATERDAG 5 JULI18.00 u. Heilige Mis in de kerk Pius X ter nagedachtenis van de overleden inwoners van

de buurt.

VRIJDAG 11 JULI18.30 u. Officiële openingsreceptie in de showroom van Auto-Carrosseriebedrijf

Debersaques (Dendermondesteenweg 90)20.00 u. Vlaamse vedettenparade met Ronny Lee, Gene Thomas, Laetitia, Kurt Lotigiers

en Sam Gooris. VVK: € 12 (in café Hul of aan het bestuur), kassa: € 15

ZATERDAG 12 JULI08.00 u. Rommelmarkt in Burgemeester Meirsonstraat15.00 u. Wielerwedstrijd Juniores: 9de Grote Prijs Eenbeekeinde II gesponsord door

Renaat Morel: 13 ronden (89 km) – m.m.v. Wielercomité Destelbergen Sport – Trofee eerste plaats geschonken door Café Hul.

20.00 u. Eetfestijn in de feesttent: warme beenhesp met verse groenten en frietjes (€ 13) – kaarten in café Hul of bij het bestuur – met muzikale omlijsting door groep ‘Arto Mundo’.

ZONDAG 13 JULI11.30 u. Apertief aangeboden aan alle inwoners van de wijk door Bestuur Koninklijke

Gebuurtekring Eenbeekeinde II. Met optreden van Dimitri Tsimbiropoulos15.00 u. Wielerwedstrijd Nieuwelingen – 2de memorial Edgard Wyckaert: 10 ronden (68

km) – m.m.v. Wielercomité Destelbergen Sport – Trofee geschonken door het bestuur.

20.00 u. Brazil Tropical: Braziliaanse avond met WK finale op groot scherm – Braziliaanse Danseressen en muzikale omlijsting door discobar

MAANDAG 14 JULI10.00 – 17.00 u. 9de Oldtimertractoren Treffen & rondrit (ism OTL De Lozen Boer).14.00 – 17.00 u. Grote kindernamiddag met poppentheater Pedrolino in de feesttent.17.00 u. 31ste grote avondmarkt en oldtimertractorenshow op de

Dendermondesteenweg. 19.00 u. Steakfestijn in de feesttent. Kaarten € 15 (vooraf aanvragen in café Hul of aan

het bestuur) - gratis ambiance met optreden van Gert Van Dam & The Comets.

DINSDAG 15 JULI14.00 u. Rondrijdende koffietafel in de huifkar in en om Destelbergen19.00 u. Kermisschieting (amateurschieting zonder vizier op liggende wip) in de

feesttent – inleg € 3 – gratis € 40 gewaarborgd20.00 u. Prijskaarting “Bieden” in café Hul - € 40 prijzen – Inleg leden: gratis / Niet-

leden: € 2.

DE FEESTTENT IS GELEGEN IN DE PASTEURSTRAAT AAN DE BUSSTELPLAATS VAN DE LIJN.

EENBEEKEINDE II KERMIS17

Programma kermis Eenbeekeinde II

Page 18: Zomermagazine destelbergen 2014

De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde grondig de geschiedenis van ons land

en van de hele wereld. Ondanks het feit dat de laatste menselijke getuigen overleden zijn, blijft

deze oorlog voortleven in het collectieve geheugen van ons land. In Destelbergen organiseert de

werkgroep 14-18 de komende vijf jaar verschillende activiteiten en tentoonstellingen.

HERDENKING WO I

België speelde een belangrijke rol in deze oorlog, niet in het minst door de moedige weerstand van onze soldaten bij de Duitse invasie. “Poor little Belgium” had de bewondering van de hele wereld verdiend. België zal dan ook een centrale plaats innemen in de herdenking van de honderdste verjaardag van deze oorlog. Deze herdenking zal onder meer gebeuren door enkele nationale herdenkingsplechtigheden met internationale uitstraling. Ook de verschillende bestuursniveaus binnen ons land organiseren gedurende de hele periode 2014-2018 diverse culturele, artistieke, historische en wetenschappelijke activiteiten.

WERKGROEP 14-18In Destelbergen organiseert de werkgroep 14-18, die getrokken wordt door GeMuDes (de vzw achter het gemeentelijk museum), tal van activiteiten en tentoonstellingen rond de Eerste Wereldoorlog. Louis Gevaert, een van de drijvende krachten achter het gemeentelijk museum, doet hun verhaal. “De werkgroep 14-18 is ontstaan op initiatief van de vorig jaar opgerichte GeMuDes, vzw. Het is evident dat we ook in Destelbergen de Eerste Wereldoorlog herdenken. Dat gebeurt in heel België, in heel Europa zelfs. Het is alleen wel jammer dat we niet vier jaar geleden begonnen zijn aan de voorbereidingen, zoals in vele andere gemeenten.”

GeMuDes bestaat ondertussen uit bijna vijftien leden – waaronder Etienne Baert, Louis Gevaert, Lucien Van Laere en Patrick Williame– en probeert de samenwerking tussen de verschillende verenigingen te stimuleren. De werkgroep 14-18 bestaat uit de volgende verenigingen: GeMuDes, vzw, Curieus vzw, Davidsfonds Destelbergen, DSMG vzw, Goossenaertskring, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg vzw, Legia vzw, NSB Destelbergen, Orgelcomité Destelbergen en Vredesbeweging VOS Destelbergen.

Herdenking Eerste Wereldoorlog

in Destelbergen

“Of dit exemplaar ook echt is gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog is onduidelijk, maar dit soort helmen zie je wel op veel oorlogsfoto’s uit die tijd.”

18

Page 19: Zomermagazine destelbergen 2014

WAT STAAT ER ALLEMAAL TE GEBEUREN NAAR AANLEIDING VAN DE HERDENKING VAN WO I?“Op dit moment zijn we volop bezig met de organisatie van een tentoonstelling rond de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. We kunnen hiervoor terugvallen op het opzoekwerk dat Luc Donners jaren geleden al deed. Zeker de gesneuvelden uit Heusden werden al goed in kaart gebracht. Tegen deze zomer hopen we nog de lijst te bemachtigen van iedereen uit Destelbergen en Heusden die werd opgeroepen tijdens WO I”, vertelt Louis Gevaert.

“Ondertussen leveren de vele oproepen naar gegevens en voorwerpen uit de periode van WO I ook resultaat op. Henri Braye, uit de wijk Borrems, schonk ons bijvoorbeeld een Duitse legerhelm die hij op de kop kon tikken toen hij legerdienst deed in Duitsland”. Patrick Williame benadrukt dat voorwerpen of verhalen uit de periode 1900 tot 1920 nog altijd welkom zijn.”De herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt gespreid over vijf jaar. Met jaarlijks tentoonstellingen of activiteiten. In 2018 is er als apotheose een grote herdenkingsplechtigheid in het teken van vrede en verdraagzaamheid. “De herdenking van de Eerste Wereldoorlog moet echter meer worden dan een herdenking van het oorlogsgeweld”, vertelt Louis Gevaert. “De tentoonstellingen zullen telkens een ander aspect uit de oorlogsperiode belichten. Ook hoe de mensen toen leefden, komt bijvoorbeeld aan bod. Vroeger had iedere straat zijn eigen winkeltje, vaak een combinatie van winkel en café. De producten stonden er in grote zakken uitgestald en je vroeg dan hoeveel je juist nodig had. Dat concept zie je nu zelfs terugkomen. Met deze activiteiten willen we ook de kinderen en de jongeren in onze gemeente bereiken.

OPZOEKWERK WERPT ZIJN VRUCHTEN AF“In de jaren ’20 werden de pastoors door het bisdom verplicht om vragenlijsten in te vullen over de toestand in hun parochie na de oorlog. Dit soort bronnen proberen we in te kijken. Daar halen we vaak heel wat grote en kleine verhalen uit. Af en toe zie je die dan verschijnen in het tijdschrift ‘Heemkundig Nieuws’ of in het jaarboek van De Oost-Oudburg”, vertelt Louis Gevaert.

Het activiteitenprogramma naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog vind je terug op www.destelbergen1418.be.

Eind dit jaar bestaat het gemeentelijk museum van Destelbergen 30 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijke heropening. “De bedoeling is om wat nu tentoongesteld staat te digitaliseren. Met behulp van beeldschermen kunnen we dan toch de hele collectie tonen, zonder dat alles altijd fysiek aanwezig moet zijn”, vertelt Louis Gevaert. “Het museum wordt op die manier een stuk ruimer en aangenamer.”

Hoe komt het museum aan zijn collectie?“Het gemeentelijk museum moet het vooral hebben van schenkingen. Grote budgetten zijn er immers niet”, vertelt Louis Gevaert. “Zo vragen en lenen we dikwijls materiaal van bv. Gaston Raman, een verzamelaar uit Heusden. Hij breidde de verzameling postkaarten, foto’s en affiches uit Destelbergen of Heusden van zijn vader verder uit. Andere collecties verdwijnen na het overlijden van de verzamelaar in de anonimiteit. Dergelijke verzameling kan voor het illustreren van de plaatselijke geschiedenis heel waardevol blijken. Sommige collecties worden nooit tentoongesteld en dat vinden we jammer natuurlijk.”

Herdenking Eerste Wereldoorlog

in Destelbergen

HERDENKING WO I19

MEER INFO: Gemeentelijk museum | Dendermondesteenweg 430 | 9070 Destelbergen | t 09 218 92 86 | [email protected]

Gemeentelijk museum bestaat 30 jaar

Page 20: Zomermagazine destelbergen 2014

Al twintig jaar zet Steunpunt Levend Erfgoed zich in voor het behoud van de streekeigen, en vaak bedreigde, cultuurrassen van Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Vaak bezitten deze levende monumenten een schat aan genetisch materiaal die binnen de moderne fok- en landbouwmethoden verloren dreigt te gaan. ‘Wij willen ze levend!’ is één van de slogans van Steunpunt Levend Erfgoed, want de praktijk toont aan dat ze er niet goed aan toe zijn. Tijdens de jaarlijkse Levend Erfgoed Expo krijgt het grote publiek de kans om er ook echt in levende lijve kennis mee te maken.

In het neerhofgedeelte staat dit jaar de Vlaamse reus in de kijker. Volgens het nieuwe zeldzaamheidslabel van SLE staat dit historisch relevante konijnenras ook ‘in het rood’, net als onze andere konijnenrassen. Het label werkt met de gegevensbank van SLE en werd ontwikkeld om geïnteresseerde fokkers een duwtje in de rug te geven. Met het nieuwe label is onmiddellijk te zien welk ras er slecht aan toe is (kleur) en een nieuwe fokker kan gebruiken. De sterren wijzen op de erfgoedwaarde die SLE aan het betrokken ras geeft. Het label werd toegekend aan alle neerhofdieren en Steunpunt Levend Erfgoed kon daarmee begin april rekenen op ruime aandacht in zowel de nationale als de regionale pers.

Daarnaast organiseert SLE in dit herdenkingsjaar rond de eerste wereldoorlog de fototentoonstelling ‘Nooit meer oorlog op het neerhof’, over neerhof- en boerderijdieren die gebruikt werden tijdens WO I.

Met logistieke steun van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt het Eiland in het domein Puyenbroeck omgetoverd tot een kleurrijke verzameling van honderden lokale boerderij- en neerhofdieren. Naast de tentoongestelde hoenders, kalkoenen, ganzen, eenden, geiten, schapen, honden, runderen en trekpaarden, worden ook tal van dieren te koop aangeboden. Daarnaast zijn er keuringen van lokale boerderijdieren, demonstraties met Belgische hondenrassen, huifkartochten, plattelandseducatie, oude ambachten, een hoefsmid, enzovoort. Voor elk wat wils dus! De Levend Erfgoed Expo is gratis toegankelijk voor iedereen.

©SL

E

18de Levend Erfgoed

Expo op 24 augustus

TOERISME20

Op zondag 24 augustus van 10.00 tot 18.00 u. organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de acht-

tiende keer de Levend Erfgoed Expo in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Met zo’n 5.000

tot 8.000 bezoekers wordt het een hoogdag voor onze oude rassen van boerderij- en neerhofdieren.

Op zondag 24 augustus brengen Curieus Destelbergen en Curieus Lochristi een bezoek aan het Belbos in het Provinciaal Domein Puyenbroeck.

Vertrek met de fiets om 09.30 u. aan het gemeentehuis van Destelbergen. Aankomst aan het Provinciaal Domein Puyenbroeck rond 12.00 u. Je kan een middagmaal nemen in de Vier Seizoenen (buffetvorm) of je eigen picknick meebrengen. Om 14.30 u. neemt de ervaren natuurgids Jos je mee naar het Belbos. Daarna kan je de Levend Erfgoed Expo bezoeken. Aankomst terug in Destelbergen rond 18.30 u.

Vooraf inschrijven (tot 15 augustus): 5 euro via Curieus Destelbergen vzw: BE55 0013 8832 6644Ter plaatse inschrijven: 8 euro

MEER INFO: t 09 362 74 33 | www.sle.be | [email protected]

MEER INFO: Curieus Destelbergen | [email protected] | t 09 229 17 18 | www.curieusdestelbergen.be

Familiefietstocht naar het Belbos

in Wachtebeke op 24 augustus

Page 21: Zomermagazine destelbergen 2014

Na een intensieve tournee in Wallonië, is Bert Kruismans terug in Vlaanderen en op 5 juli

staat hij in Destelbergen. Op de gratis feestavond van Vlaanderen Feest! geeft hij een unieke

kijk op onze geschiedenis in zijn nieuwste show ‘Vaderland’. Net als op de vorige editie met

Gili, zal er opnieuw hard gelachen worden in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum.

Met Vlaanderen Feest! viert Destelbergen het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Naast een avond vol humor, organiseert het gemeentebestuur een academische zitting op vrijdagavond 4 juli in het gemeentehuis. Gastspreker is Bea Cantillon, gewoon hoogleraar en directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen. Ze zal spreken over de sociale zekerheid na de zesde staatshervorming. Naast de lezing kan je deze avond ook genieten van de muzikale intermezzo’s van trio Arabesque.

Academische zitting

met Bea Cantillon

CULTUUR21

Bert Kruismans feest met ons mee

PRAKTISCH

Academische zitting met Bea CantillonVrijdag 4 juli om 20.00 u.Gemeentehuis (Dendermondesteenweg 430), Destelbergen

Vaderland - Bert KruismansZaterdag 5 juli om 20.00 u.Jeugd- en gemeenschapscentrum (Kerkham 3 F), Destelbergen

MEER INFO: Cultuurdienst | Dendermondesteenweg 437 | 9070 Destelbergen | t 09 373 55 24 | [email protected] | www.destelbergen.be/cultuur | www.facebook.com/cultuurdestelbergen

GRATIS TICKETS

voor zowel

Bert Kruismans als de

academische zitting

reserveer je via

www.destelbergen.be/

cultuurBert Kruismans’ tocht van schouwburg naar cultuurcentrum in Franstalig België deed hem kennismaken met een land dat hij alleen kende uit de verhalen van zijn vader en uit vergeelde geschiedenisboeken. Het inspireerde hem om een voorstelling te maken over vaderschap, heimwee, geschiedenis, politiek, opvoeding en het verband tussen dat alles. ‘Vaderland’ is een (h)eerlijke nostalgietrip. Kruismans’ zonen hebben ondertussen de leeftijd waarop ze zich afvragen wat zijn generatie aan hen zal doorgeven en hij vraagt zich af wat hij daar op moet antwoorden.

‘Vaderland’ is geen pure stand-upcomedy. Kruismans evolueert meer en meer naar een vorm van cabaret; een mix van hilarische sketches, verhalen en - je gelooft het misschien niet - liedjes.

Allerslimste mens Bert Kruismans startte als redacteur en presentator bij Studio Brussel, Donna en de nachtradio. ‘De Nieuwe Wereld’ (Radio 1), ‘De Raadkamer’ (Radio 2) en een wekelijkse column op La Première staan ook op zijn cv. Hij werkte voor verschillende tv-programma’s als redacteur, scenarist en producer en schreef voor anderen theaterteksten. Ondertussen timmerde hij aan zijn eigen carrière als comedian. In 1997 stond hij mee aan de wieg van ‘The Comedy Circus’, het allereerste Vlaamse stand-upcomedycollectief. Vijf jaar lang dook hij overal op in Vlaanderen en Nederland met het gezelschap ‘Bonjour Micro’. Het leverde hem de ‘Lunatic Stand-up Comedy Award’ op in 1998 en een finaleplaats in Humo’s Comedy cup in 1999 en 2000. Vanaf 2002 volgden de succesvoorstellingen zich op met onder andere ‘Kruismans vraagt zich af’, ‘Ratrace’ en ‘België voor beginners’. Kruismans was de eerste Vlaamse humorist die de taalgrens overstak met een Franstalige show én ook in Wallonië volle zalen trekt.

Page 22: Zomermagazine destelbergen 2014

TOERISME22

Het is heel moeilijk de Gallische Hoeve in een paar zinnen te omschrijven. Best kom je de sfeer

zelf eens opsnuiven, bijvoorbeeld op het Gallisch Feest op zondag 6 juli van 13.30 tot 18.00 u.

Op de Gallo-Romeinse ambachtenmarkt kan je rustig kuieren en de standhouders plannen

allerlei demonstraties, terwijl je kan genieten van een streekbiertje.

De Gallische Hoeve is een van de minder bekende troeven van Destelbergen. In onze eigen gemeente kunnen we een glimp opvangen van het leven in de IJzertijd. De hoeve zelf is een reconstructie van een woonst zoals Caesar ze hier zou gevonden hebben. De Gallische Hoeve baseert zich hiervoor op archeologische vondsten (zoals aan de Panhuisstraat) en historisch onderzoek. Het moet echter niet allemaal academisch zijn. Wetenschap moet net als een monument voor iedereen toegankelijk zijn. En dat is dan ook de grondgedachte van dit project. De reconstructie van de hoeve is slechts de kapstok voor het verhaal dat we er aan willen ophangen. Geen fantasie maar een stukje Levende Geschiedenis opgebouwd met de gegevens die de wetenschappers ons bieden. Een verhaal over het leven van de mens in de IJzertijd. De boer, maar ook ambachtsman die fantastische kunstvoorwerpen kon produceren. De gewelddadige kant van de Keltische maatschappij komt evengoed aan bod. Macht werd met het zwaard afgedwongen. In dit alles zijn ook raakpunten met onze moderne maatschappij terug te vinden. We leren vanwaar we gekomen zijn en kunnen er onze eigentijdse waarden tegen afspiegelen. We leren bijvoorbeeld hoe Grieken en Romeinen zich het centrum van de wereld waanden en de Kelten afdeden als ‘barbaren’ die het best konden veroverd worden om hen de beschaving te brengen. Geschiedenis hoeft niet altijd vrijblijvend te zijn maar kan ook aanzetten tot dialoog.

Levende Geschiedenis is maar een van de vele aspecten van die wonderlijke caleidoscoop die de Gallische Hoeve is. Het team van vrijwilligers die dit alles mogelijk maakt bestaat uit mensen van alle leeftijden, achtergronden en opleidingen. De Gallische Hoeve is een jonge en boeiende vereniging die voor ieder wat wils heeft! Op sociaal vlak bieden we aan iedereen die het wil een kader waar hij samen met anderen kan samenwerken, elk met zijn eigen mogelijkheden en talenten aan een uniek project.

Het terrein zelf wordt al tientallen jaren ecologisch beheerd en werd aangeplant met inheemse bomen en struiken. Een team van jongeren leeft zich in in de rol van de Keltische krijgers maar bestudeert ook hun strategieën en wapenuitrustingen. We proberen in het kader van experimentele archeologie technieken uit het verleden als pottenbakken, weven, zoutzieden weer meester te worden en te begrijpen.

GALLISCH FEEST 2014• Wanneer: zondag 6 juli 2014, van 13h30 tot 18h00• Prijs: 4 € (-6 jaar: gratis)• Adres: hoek Volderrede – Stationsstraat, 9070 Destelbergen• Parking: Alfons Braeckmanlaan 430, 9040 Gent

Gallisch feest op 6 juli

MEER INFO: www.gallischfeest.be | www.facebook.com/gallischehoeve | [email protected]

Page 23: Zomermagazine destelbergen 2014

Kaarten voor het eetfestijn met been-hesp zijn verkrijgbaar bij café De Nieu-we Autobus, (Haenhoutstraat 59) of bij Carine De Lausnay (Houtstraat 7).

Kaarten voor de koffietafel zijn ver-krijgbaar bij Mariette Rogiers (Haen-houstraat 50/001) of bij Kapsalon Carpe Diem in de Houtstraat.

Met de medewerking van het ge-meentebestuur van Destelbergen en de provincie Oost-Vlaanderen.

VRIJDAG 1 AUGUSTUS19.00 u. Openingschieting op liggende wip zonder vizier Café De Nieuwe

Autobus.

ZATERDAG 2 AUGUSTUS10.00 tot 20.00 u. 25ste antiek-, curiosa & rommelmarkt in de Haenhoutstraat.19.00 u. Stekbolling Café De Nieuwe Autobus.20.00 u. Optreden van Laetitia & The Band in de feesttent.

ZONDAG 3 AUGUSTUS12.00 u. Eetfestijn beenhesp in de tent (firma Vleeswaren De Lausnay).

Gezellig samenzijn in de Tent.15.00 u. Kinderspelen uit de oude doos op de feestweide.19.00 u. Stekbolling Café De Nieuwe Autobus.

MAANDAG 4 AUGUSTUS14.00 u. Koffietafel voor de buurtbewoners in de tent.19.00 u. Kampioenschap van Destelbergen Stekbolling per koppel Café De

Nieuwe Autobus.

DINSDAG 5 AUGUSTUS19.00 u. Kantboogschieting Café De Nieuwe Autobus. Boog en pijlen ter

plaatse beschikbaar.

WOENSDAG 6 AUGUSTUS13.00 u. Fietstocht de Kastelenroute (50 km) met medewerking van WTC

Destelbergen, Sport Wielerbond Vlaanderen. Dagvergunning mogelijk, verzekering inbegrepen.

VRIJDAG 8 AUGUSTUS19.00 u. Schieting op liggende wip zonder vizier in Café De Nieuwe Autobus.

Programma kermis Vissershoek

VISSERSHOEK KERMIS23

Page 24: Zomermagazine destelbergen 2014

DESTELBERGEN KERMIS24

Page 25: Zomermagazine destelbergen 2014

KERMIS25

23ste grote Heusdense antiek-, curiosa- en rommelmarkt in de Magerstraat op vrijdag 15 augustus vanaf 12.00 u. Plaatsen van de standen vanaf 09.30 tot 11.00 u. Iedereen kan deelnemen, zowel marktkramers als particulieren.

INLICHTINGEN EN INSCHRIJVINGEN: t 09 228 72 17 of [email protected]

20ste grote Destelbergse antiek-, curiosa- en rommelmarkt in Destelbergen dorp op dinsdag 26 augustus vanaf 12.00 u. Plaatsen van de standen vanaf 10.00 tot 12.00 u. Iedereen kan deelnemen, zowel marktkramers als particulieren.

INLICHTINGEN EN INSCHRIJVINGEN: t 09 228 72 17 of [email protected]

Page 26: Zomermagazine destelbergen 2014

MELHOEK KERMIS

ZONDAG 17 AUGUSTUS10.30 u. Herdenkingsmis met offerande voor de overleden wijkbewoners

VRIJDAG 22 AUGUSTUS19.00 u. Receptie voor alle leden van de wijk en genodigden.20.00 u. Melhoeks eetfestijn met halve kip, frietjes, salades en sausjes – enkel

via inschrijving: € 10. Kippenbil voor de kinderen: € 6.21.30 u. 20ste Grote Bingoavond met talrijke waardevolle prijzen.

ZATERDAG 23 AUGUSTUS14.00 u. Gezinsfietstocht langsheen landelijke wegen (afstand: ± 30km).

Deelnameprijs: € 4 (2 drankjes inbegrepen)15.00 u. Pannenkoeken met koffie20.00 tot 21.00 u. Happy Hour: 1 consumptie betalen + 1 gratis.21.00 u. Schlagerfestival met optredens van iDancity, Hanny D, Yves Seghers,

Paul Severs. Gratis inkom.00.30 u. Faute partie met DJ Kristof Van Oostende. Gratis inkom.

ZONDAG 24 AUGUSTUS12.00 u. Reuzebarbecue (gelieve tijdig in te schrijven bij het bestuur: t 09 252

10 09 of m 0485 31 19 50 ) – VVK (tot 23/08): € 15 (volw.), € 6 (kind -12j), ADK: € 17 en € 8

15.00 u. 36ste Spel met Grenzen (met deelname van verschillende ploegen) – aparte competitie koordtrekken.

18.00 – 19.00 u. Kinderparty – Raf Violi show20.00 u. Disco- en amusementsavond met DJ Kristof Van Oostende. Gratis

inkom.

MAANDAG 25 AUGUSTUS15.00 u. Shownamiddag met “Cliff”. Mogelijkheid tot koffietafel mits

voorafgaandelijke inschrijving (leden: gratis, niet-leden: € 5).

Programma kermis Melhoek

DE FEESTELIJKHEDEN VINDEN PLAATS BIJ STALIBO (KALVERBOSSTRAAT 19, HEUSDEN). MEER INFO: wwww.dekenijmelhoek.be

26

Page 27: Zomermagazine destelbergen 2014

Op dinsdag 30 september is het weer zover! Bloso en de Vlaamse seniorensportfederaties

nodigen je graag uit in Blankenberge voor de zevende editie van de Senior Games. Je bent

50+, je hebt een hart voor sport en je houdt van gezellig samen sporten, dan zijn de Senior

Games dé uitgelezen kans om te sporten met leeftijdsgenoten in een recreatieve en gezonde

competitiesfeer.

VOORUITBLIK27

De Senior Games zijn weer in het land

MEER INFO: Sportdienst | Damvalleistraat 31 A | 9070 Destelbergen | t 09 228 10 35 | [email protected]

Gekende (Tennis, zumba, fietsen, volksspelen, minigolf, … ) en minder bekende sporten (aquarobics, festivalwip, krolf, kinbal, oosters bewegen, …) komen aan bod. Zo kan je uitblinken in je eigen sport of je grenzen verleggen in een totaal nieuwe discipline. Er zijn dit jaar heel wat nieuwe, leuke en originele sportieve uitdagingen. Een overzicht van alle sporttakken en competities kan je terug vinden in de infobrochures te vinden in het gemeentehuis, de bibliotheken, het ocmw en de sportdienst.

Inschrijven doe je via de sportdienst. Je betaalt bij inschrijving onmiddellijk het inschrijvingsgeld van 8 euro per persoon per dag voor deelname aan competities of recreatieve sportinitiaties. Het deelnamegeld omvat verder ook nog een broodjesmaaltijd, koffie, soep en water, een sportverzekering, een aandenken bij een volle deelnamekaart en tot slot op het einde van de dag een optreden van De Romeo’s.

SAMEN MET DE BUSDe sportdienst voorziet busvervoer van en naar Blankenberge. Er zijn twee opstapplaatsen, één in Destelbergen aan sporthal Kristalbad en één in Heusden aan de parking van de Delhaize (Meersstraat). Zo kan iedereen zich gemakkelijk aansluiten bij deze sportieve groep! De bus zal om 07.15 u. vertrekken in Destelbergen en vervolgens om 07.25 u. de deelnemers oppikken in Heusden. Wees stipt! Voor het busvervoer betaal je 5 euro. Je kan natuurlijk ook met eigen vervoer of het openbaar vervoer naar de Senior Games.

PROGRAMMA07.15 – 07.25 u.: Vertrek met de bus (voor wie zich hiervoor inschrijft, € 5,- extra)09.00 – 09.30 u.: Onthaal met koffie te Blankenberge10.00 – 12.30 u.: Competities en doorlopende activiteiten, initiaties in verschillende sporten. Tussen de

activiteiten door is er telkens een pauze van 15 min.12.30 u.: Gratis broodjeslunch13.00 – 16.00 u.: Vervolg competities en doorlopende activiteiten, initiaties in verschillende sporten.16.00 u.: Prijsuitreiking competities16.15 u.: Muzikale afsluiter met De Romeo’s17.00 u.: Vertrek bus richting Destelbergen – Heusden18.00 à 19.00 u.: Terug thuis (afhankelijk van de verkeersdrukte)

Inschrijvingen moeten ten laatste op 22 augustus bij de sportdienst binnen zijn samen met het inschrijvingsgeld.

Page 28: Zomermagazine destelbergen 2014

VOORUITBLIK

Voorverkoop Festival van Vlaanderen

Destelbergen start op 1 september

GENTS MADRIGAALKOOR o.l.v. Johan Duijck

VRIJDAG 3 OKTOBER 2014

HEILIG-KRUISKERK HEUSDEN, 20.00 JOHANNES BRAHMS - EIN DEUTSCHES REQUIEM

Toegang: € 15 (diverse kortingen) - Info: 09 373 55 24, [email protected]

Reservatie: destelbergen.be/cultuur

DESTELBERGEN

Gemeentebestuur Destelbergen presenteert

MEER INFO: Cultuurdienst | Kerkham 3f | 9070 Destelbergen | t 09 218 92 78 | [email protected]

Op vrijdag 3 oktober is er een nieuwe editie van het Festival van Vlaanderen in Destelbergen. Het Gents Madrigaalkoor

brengt in de Heilig-Kruiskerk onder leiding van Johan Duijck Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Het Gents Madrigaalkoor is dit jaar Residentiekoor van de Sint-Niklaaskerk in Gent. Ze bestaan bijna vijftig jaar en verwierven een unieke plaats in het culturele leven van Vlaanderen. In 1997 ontvingen ze de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en in seizoen 2002-2003 mochten ze zich Koor van het Jaar noemen. Johan Duijck is als dirigent al meer dan drie decennia verbonden aan het Madrigaalkoor.Ein Deutsches Requiem is een treurmis, maar het is zeker geen treurmuziek. Brahms had als doel met dit werk troost te bieden: muziek voor de levenden.

De voorverkoop start op maandag 1 september. Tickets kosten 15 euro en 12,5 euro voor 55-plussers, personen met een handicap en jongeren onder de 26 en reserveer je via www.destelbergen.be/cultuur.

28