Zomer- en najaarsbrochure vzw Kobie 2016

24
www.essen.be/kobie Seizoensbrochure zomer + najaar 2016 vzw Kobie stelt voor Essen

description

Kom Bijeen in Essen! We hebben een goed gevuld programma in elkaar gestoken vol film, toneel, muziek en nog veel meer.

Transcript of Zomer- en najaarsbrochure vzw Kobie 2016

www.essen.be/kobie

Seizoensbrochure zomer + najaar 2016vzw Kobie stelt voor

Essen

VZW KOBIEBrengt mensen bij elkaar in EssenBeste Kobiefan, De activiteiten van de gemeentelijke vzw Kobie mochten vorig jaar rekenen op maar liefst tienduizend bezoekers! Een mooi cijfer, en voor ons een uitdaging om het nóg beter te doen. Want dat is uiteraard de bedoeling: zoveel mogelijk mensen bijeen brengen, om samen te genieten van muziek, film, toneel, een wandeling... Essen is een Kom Bijeen Gemeente en moet dat blijven! Je zal merken dat Kobie meegaat met haar tijd. Het digitaal reservatiesysteem maakt het mogelijk dat je voortaan vanuit je zetel tickets kan bestellen. En via de sociale media ben je 24/7 geïnformeerd. Zo denken wij dat de drempel nog kleiner wordt om af te komen. Tientallen vrijwilligers staan klaar om je te ontvangen. Kijk snel verder in deze brochure. Vzw Kobie heeft gezorgd voor een mooi en gevarieerd programma. Allerlei activiteiten gericht op verschillende doelgroepen komen tijdens deze zomer en het najaar aan bod. Van jong tot oud, van hip tot klas-siek, van wereldfilms tot Bostellafilms. Houdoe!

Gaston Van TicheltBurgemeester en voorzitter vzw Kobie

We organiseren ‘t Park Zomert met de steun van onze partners.

evenement‘t Park Zomert - Slongs Dievanongs en Piepkes p 7‘t Park Zomert - De Bom en Barking Bruce p 8‘t Park Zomert - Lissa Lewis, Celien en dans p 9‘t Park Zomert - ATV-vertelling p 10In het spoor van de kunst - Thematische wandeling p 11Wandelen met de dorpsgids - Van Stapper en kasteel p 18Wandelen met de dorpsgids - Grenzeloze hoek p 22

muziekÍndio Louro - Bossa nova - samba - tropicália p 14Compact Disk Dummies - Dansbare electropunkrock p 15 Symfonisch orkest - Slovak Sinfonietta uit Zilina (Slowakije) p 17

filmProblemski Hotel - Opvang in een asielcentrum p 6Life in a day - Een beeld van de wereld op 24 juli 2010 p 12 Pride - In de rand van de Britse mijnstaking p 13Café Bostella - Docu over Essens volkscafé p 169999 - De vergeetput van België p 21

theaterA reason to talk - Relatie moeder versus dochter p 19Het laatste woord - Met Janine Bischops en Frank Van Erum p 20

VOLG JIJ ONS AL?Instagram / Facebook / nieuwsbrief

Bij vzw Kobie spelen we graag kort op de bal. Een interessant aanbod laten we niet schieten. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle activiteiten! www.essen.be/kobie

#vzwkobie

4

Voortaan koop je inkomkaarten gewoon van thuis uit. Met je pc, smartphone of tablet schaf je met het grootste gemak tickets aan.

Surf naar www.essen.be/kobie, klik op ticketverkoop en volg de stappen. Hou een betaalkaart bij de hand; je wordt immers meteen doorverwezen naar een beveiligde betaalpagina.

De reservatiekost is steeds bij de prijs inbegrepen. Ben je niet vertrouwd met het kopen van online tickets? Rep je dan naar de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis, daar helpen we je met plezier verder.

TICKETVERKOOPVzw Kobie start met online tickets

5

PROBLEMSKI HOTELOpvang in een asielcentrum

vrijdag

17/06/16 Paviljoen

20.00 uur

€ 3,00

De bekroonde documentairemaker Manu Riche (Tempo of a Restless Soul) maakt met de verfilming van de bestseller ‘Problemski Hotel’ van Dimitri Verhulst de overstap naar fictie. Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum op in verschillende losse verhalen, maar Riche breekt het open tot een rauwe film over de heden-daagse condition humaine. Centraal staat de vluchteling Bipul, wiens afkomst voor iedereen een mysterie is, ook voor hemzelf. Als hij op een dag Lidia ziet binnenwandelen in het Problemski Hotel, ziet hij zijn toekomst al een pak rooskleuriger in.

film

Koos Felix Van Groeningen met die andere succesvolle Verhulst-verfilming ‘De Helaasheid der Dingen’ voor een - naar Vlaamse normen - sterrencast, dan opteert Riche voor een mix van bekend en onbekend talent. Naast bijrollen van gevestigde waarden Marijke Pinoy en Josse De Pauw, zijn de hoofdrollen weggelegd voor Anne Teresa De Keersmaeker-danser Tarek Halaby en de Vlaams-Kazachstaanse Evgenia Brendes.

6

7

Slongs Dievanongs en Piepkes‘T PARK ZOMERT

Een Manifeest is een feestelijke betoging! Een betoging is soms een optocht, feestelijk en luid, maar ook een bijeenkomst met toespraken en liedjes en lawaai. Een soort van carnaval voor het goede doel. Er zijn heel veel redenen om te betogen, zoals bijvoorbeeld het recht om raar te zijn. Piep Piep Piep Hoeraar! Feest mee met de Piepkes, maak span-doeken, breng megafoons en zet natuurlijk een rare hoed op.

Slongs Dievanongs, Antwerpse rapster met Griekse roots, maakt deel uit van de bekende rapgroep Halve Neuro, die het graag heeft over luchtige onderwerpen, zoals rijden met de fiets en shoppen in de Aldi. De flamboyante stijl van Dievanongs doet sterk denken aan het archetype van de bling-bling hiphop dames zoals Lil’Kim en Foxy Brown. Bij het grote publiek is ze vooral gekend door hits als Doeda Ogen Dicht en Lacht Nor Mij.

evenement

Frederik Sioen, Pieter-Jan De Smet en Roland Van Campenhout.

18.00 uur 15.00 uurManifeest!

zaterdag

09/07/16 Park GC de Oude Pastorij

15.00 uur

gratis

© Steven H

endrix

7

zaterdag

09/07/16 Park GC de Oude Pastorij

20.00 uur

gratis

‘T PARK ZOMERTDe Bom en Barking Bruce

Vlaams eerbetoon aan nederpop-helden Doe Maar. Ze spelen een bombardement van Doe Maar hits met veel vuur en passie: Doris Day, Smoor-verliefd, 32 jaar, Belle Hélène, 1 nacht alleen … Laat je gerust gaan op de dans-vloer!

De energieke coverband Barking Bruce bundelt individuele kwaliteiten in net die nummers waar je als publiek direct op los wilt gaan. Denk aan een stevige Pearl jam klassieker, een Beastie Boys track waarbij de muren amper overeind zullen blijven staan en een dikke hit van Rihanna met een zeer verrassende twist.

20.00 uur 22.00 uur

even

emen

Sib

illa

Vand

erlin

den

Een van de beste coverbands van de Benelux!

8

zondag

10/07/16 Park GC de Oude Pastorij

13.00 uur

gratis

muziek

Lissa Lewis, Celien en dans‘T PARK ZOMERT

Celien is de enige dochter van Margriet Hermans. Reeds op jonge leeftijd werd duidelijk dat ze de muzikale talenten van haar moeder heeft. Ondertussen ontpop-te ze zich als talentvolle liedjesschrijfster maar vooral als een jonge dame met een unieke stem.

Afgewisseld met de nummers van accordeonvereniging Hoger Streven krijgen we een opvallende combinatie. Soms spelen ze met elkaar, soms los van elkaar. Kwalitatieve muziek in overvloed!

Lissa Lewis brengt pop zoals pop moet zijn: dicht bij de mensen én in het Vlaams. Haar stem schikt zich naturel tussen Ann Christy en Isabelle A. Maar haar muziek heeft de power en zeggingskracht van Marco Borsato.

Je mag je verwachten aan een verfrissend geluid, een beloftevolle stem, een nieuwe ster. Eerder al gooide ze hoge ogen met haar eerste single Gouden Glimlach, in 2016 bestormt ze de Vlaamse podia!

evenement

14.00 uur 16.00 uur

Twee groepen wagen zich op de dans-vloer! Om 12.30 uur brengt Myrelle’s Dance Studio Essen toffe mooves, om 15.00 uur zie je de Sint-Sebastiaans gilde en Sint-Andriesgilde aan het werk! 9

cate

gori

eev

enem

ent

Ann Helena Kenis, de knotsgekke revelatie uit Belgium’s Got Talent, brengt haar show ‘Lof der Zotheid’. Tijdens deze talentenjacht werd haar zotheid meermaals geprezen door jury en publiek. Een knotsgekke show waarna je achteraf ongetwijfeld een nieuwe kijk op het leven zal hebben. Verwacht je aan een wervelende show over tijd, spijt en zottigheid.

Kom het geheim achter de abnormaal plezante Ann Helena Kenis ontdekken!

maandag

11/07/16 Park GC de Oude Pastorij

20.00 uur

gratis

‘T PARK ZOMERTATV-vertelling

Neem zelf je stoeltje mee!

Bij regenweer vertelt ze in de Heuvelhal.

10

IN HET SPOOR VAN DE KUNSTThematische wandeling

donderdag

21/07/16 Vertrek Bakkersmolen

14.00 uur

€ 1,00

zondag

14/08/16 Vertrek Bakkersmolen

14.00 uur

€ 1,00

evenement

11

Tijdens deze thematische wandeling heeft dorpsgids Maria Gommeren het over beeld-houwwerken, literatuur en kunst op Wildert De kersverse gemeentelijke brochure Buitenkunst dient als leidraad voor het ontdekken van de Wildertse beeldhouwwerken. Ook het leven van schrijfster Rose Gronon laat ons niet onberoerd. Bij haar huis, graf en inspiratieplekken staan we even stil. We brengen eveneens een bezoek aan de tuin van Hof ter Weyden en sluiten af op het erf van de Bakkersmolen voor de tentoonstelling van kunstenaar Rudi Devoght. Een kaartje koop je ter plaatse. Kinderen onder de twaalf wandelen gratis mee.

film

LIFE IN A DAYEen beeld van de wereld op 24 juli 2010

Wereldwijd werden gebruikers van YouTube gevraagd om op 24 juli 2010 een moment uit hun leven vast te leggen en te uploaden naar dat videoplatform. Uit meer dan 4.500 uur aan filmmateriaal uit 192 landen zijn de meest spraakmakende clips uitgekozen en verwerkt in de allereerste YouTube-documentaire, een wereldomvattende caleidoscoop van wat wij ‘leven’ noemen.

Deze 90-minuten durende film is een voorbeeld van het toenemende gebruik van user generated content, materiaal van amateurs, bewerkt door professionals. De film is ook gemaakt als tijdscapsule om toekomstige generaties te laten zien hoe het leven op aarde was op de bovengenoemde datum. Dit is een vertoning in open lucht.

zondag

24/07/16 Tatteljee

21.30 uur

gratis12

PRIDEIn de rand van de Britse mijnstaking

Een groep holebi’s zamelde geld in voor de getroffen gezinnen tijdens de Britse mijnstaking in 1984. Dit mondde uit en in de Lesbians and Gays Support the Miners-campagne. De National Union of Mineworkers was niet geneigd om openlijk samen te werken met deze groep mensen wegens de publieke opinie ten aanzien van homo’s en lesbiennes in Groot-Brittannië in de jaren 1980.

De activisten besloten hun donaties rechtstreeks te schenken aan een mijnwerkersdorp in Wales. Dit resulteerde in een unieke samenwerking tussen twee totaal verschillende gemeenschappen.

Dit is een vertoning in open lucht.

film

vrijdag

02/09/16 Theetuin Het Seizoen

21.00 uur

gratis13

ÍNDIO LOUROBossa nova - samba - tropicália

Índio Louro is een magisch mysterie uit een andere wereld, geanimeerd door de eenvoud van de bossa nova, de sensualiteit van de flamenco en de intensiteit van Afrikaanse stijlen. Met enkel een stem en een gitaar laten ze hun songs resoneren over de golven van Copacabana tot de Rode Zee.

Zangeres Nel Ponsaers is heel haar muzikale carrière al op zoek naar nieuwe geluiden. Een zoektocht die na verre reizen naar verschillende uithoeken van de wereld uitmondde in een samenwerking met gitarist Peter Verhelst.

muz

iek

zaterdag

01/10/16 GC de Oude Pastorij

20.30 uur

€ 12,0014

COMPACT DISK DUMMIESDansbare electropunkrock

muziek

vrijdag

07/10/16 GC zaal Rex

20.30 uur

€ 15,00

De gebroeders Coorevits serveren dansbare electropunk-rock waarbij ze gierende gitaren mengen met felle beats en samples. Die bruisende cocktail gieten ze in een onstuimige live-set die ze deze keer in GC zaal Rex brengen.

Met het album Silver Souls hebben de broers zichzelf muzikaal overtroffen. Met de steun van de Britse producer Gareth Jones (Depeche Mode, Nick Cave) en knoppen- wonder Luuk Cox (Shameboy, Arsenal) trekken ze je mee in hun wereldje vol gevaarlijke grooves en opzwepende melodieën. Spannend, donker én opwindend - als dansen op de rand van de afgrond!

© A

thos Burez

15

16

???dag

??/??/13 Plaats

??.?? uur

€ ?

Café Bostella is een begrip in Essen en om-streken en wordt al een halve eeuw gerund door één vrouw: de 85-jarige Julia. Ondanks haar leeftijd staat ze nog dagelijks achter de toog van haar café in Essen-Hoek. Café Bostella is het leven van Julia en, net zoals voor veel stamgasten, haar tweede huiskamer. Documentairemakers Paul van der Stap en Elisa Veini geraakten geïnspireerd door de kenmerkende hartelijke sfeer in Café Bostella.

Met de film laten de makers zien dat volks-cafés een hernieuwde functie hebben in de huidige samenleving.

CAFÉ BOSTELLADocu over Essens volkscafé

zondag

16/10/16 GC zaal Rex

15.00 én 19.30 uur

€ 6,00

avant-première

De film is het verhaal van Julia, het café en de gasten.

© F

ilmst

il ui

t Caf

é B

oste

lla /

Pau

l van

der

Sta

p &

Elis

a Ve

ini

film

16

SYMFONISCH ORKESTSlovak Sinfonietta uit Zilina (Slowakije)

Het Slovak Sinfonietta reist de wereld rond en komt nu naar Essen met Herman Engels als gast- dirigent. Klarinettist Eddy Vanoosthuyse brengt samen met violist Milan Pala de ‘Fantasie voor viool en orkest’ van Charles Louis Hannsens, een Vlaams componist en tijdgenoot van Mendelssohn en Dvořák. Slovak Sinfonietta opent met een laat-romantisch werk van Jan Cikker. Spomienky is een Slowaaks muzikaal schilderij over herinneringen. Verder vertolkt de jonge Slowaak Milan Pala het wereldberoem-de vioolconcerto van Felix Mendelssohn. De Tsjechische Suite tenslotte is op en top Tsjechisch. In deze compositie gebruikte de componist Antonin Dvořák alle middelen waarmee hij zijn nationaliteits-gevoel kan uitdrukken; zowel melodisch, ritmisch als op het gebied van orkestratie.

zaterdag

22/10/16 Kerk Horendonk

19.30 uur

€ 15,00

▶ Essen al jaren een vriendschapsakkoord heeft met Zilina, een grote stad in Slowakije? ▶ Slowakije in de tweede helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie is?

Wist je dat...

muziek

17

WANDELEN MET DE DORPSGIDSVan Stapper en kasteel

zondag

13/11/16 Kalmthoutsesteenweg

(naast viaduct Kalmthout)

13.30 uur

€ 1,00

------> ------> ------> ------>

------

>

------

>

cyclus

Deze wandelcyclus omvat zes wandelingen waarvan er twee plaatsvinden in het najaar van 2016.

Tijdens een wandeling van 8,5 km bezoeken we het gebied rond het kasteel, Stappersven en het boswachtershuis tot aan de Verbindingsweg.

Onderweg is er een stopplaats voorzien. De wandeling is niet verhard. Dorpsgids Maria Gommeren zorgt voor de verhalen. Een kaartje koop je ter plaatse, kinderen onder de twaalf jaar wandelen gratis mee.

Kasteel de Boterberg heeft steeds tot de verbeelding gesproken vanwege zijn bewoners en de unieke ligging .

even

emen

t

18

19

A REASON TO TALKRelatie moeder versus dochter

donderdag

17/11/16 GC zaal Rex

20.00 uur

€ 12,00

Ze zit met haar rug naar het publiek. Voor een computer, voor de webcam. Op het scherm naast haar verschijnen foto’s van haar jeugd. Ze typt zinnen. ‘Ik ben bang om te praten, bang om beoordeeld te worden, bang om te herinneren.’

Zij is Sachli Gholamalizad, een actrice van Iraanse afkomst, opgegroeid in Essen. Ze is bekend van tv-series als Ella en Bunker. In ‘A reason to talk’ probeert ze de onrustige relatie die ze met haar moeder heeft te verhelderen. Ze duikt in haar familiegeschiedenis en gaat de confrontatie aan met haar moeder. Dit aangrijpende verhaal wordt verteld via een mix van herinneringen, stiltes, dagboekfragmenten en zelfgemaakte filmbeelden. Is het een verhaal van uitersten dat eigen is aan het opgroeien in twee culturen of is het een verhaal dat eigen is aan moeders en dochters?

theater

19

zondag

04/12/16 ‘t Gildenhuys (Essen-Centrum)

14.30 uur

€ 10,00

HET LAATSTE WOORDMet Janine Bischops en Frank Van Erum

Eindelijk, een onvervalste ‘personality show’ van Janine Bischops in het theater. Janine trekt alle registers open en brengt met heel veel humor zeer herkenbare, alledaagse situaties op het toneel voor jong en oud. Ze krijgt daarbij assistentie van acteur en comedian Frank Van Erum. Beiden zijn gekend van de VRT-serie Thuis.

Dit is niet louter een sketch-show, een komische conference, grappige dialoog, monoloog of stand-up act, het is een mix van dat alles. Dat maakt deze voorstelling uniek en vooral vernieuwend. Janine en Frank spelen alle rollen, van alle leeftijden en alle geslachten door elkaar en laten zien dat melancholie en humor wel héél dicht bij elkaar kunnen liggen. Ze bewijzen ook dat sommige schrijnende, tenenkrullende of confronterende onderwerpen verscheidene generaties zal ontroeren en kan samenbrengen. Humor is daarin de essentiële sleutel!

Toptheater voor een breed publiek!

thea

ter

© K

rist

of G

hyse

linck

20

9999De vergeetput van België

film

zaterdag

10/12/16 Volkshuis Essen-Centrum

20.00 uur

€ 3,00

Joris, Ludo, Wilfried, Steven en Salem, vijf mannen in Merksplas. Alleen dit hebben ze met elkaar gemeen: hun interneringsstatuut, een geestelijke gezondheidsproblematiek en hun datum van vrijlating: 31/12/9999. Dit is een documentaire van regisseur Ellen Vermeulen. Ze daalt af in de vergeetput van onze maatschappij en kijkt er enkele geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas recht in de ogen. 9999 verdwijnt mee achter slot en grendel, daar waar de tijd alle redelijkheid verliest en vertelt over een onwezenlijk onrecht.

21

Dit is een samenwerking tussen vzw Kobie, Curieus en Amnesty Internatio-nal. 10 december is het overigens dag van de mensenrechten. Neem deel aan de briefschrijfactie van Amnesty International. Dit kan tussen 19.00 en 20.00 uur.

zondag

11/12/16 Vertrek overkant kerk Essen-Hoek

13.30 uur

€ 1,00

WANDELEN MET DE DORPSGIDSGrenzeloze HoekTijdens een wandeling over deel verharde wegen gaan we kijken wat de Spanjaarden hier ooit deden. Zowel in de 16de als 18de eeuw werden we door hen bezocht en niet bepaald op een zachte manier. Via Kreytenborg en de Hollandse dreef ontdekken we een stukje Hoekse grenzeloosheid. We wandelen 7 km.

Een kaartje koop je ter plaatse, kinderen onder de twaalf jaar wandelen gratis mee.ev

enem

ent

------> ------> ------> ------>

------

>

------

>

cyclus

Deze wandelcyclus omvat zes wandelingen waarvan er twee plaatsvinden in het najaar van 2016.

22

VOORUITBLIK 2017Tip van de sluier

Wandelen met de dorpsgids ▶ 8 januari, 12 februari, 12 maart en 9 april 2017

Concert Mosatrio (klassieke muziek) ▶ 22 april 2017

Franciscus, de jongleur van Assisi (met Jenne Decleir) ▶ 18 februari 2017

23

www.essen.be/kobie