ZijActief Herten · Email: [email protected] Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief...

7
ZijActief Herten Nieuwsbrief Augustus 2017 Dinsdagavond 12 september Optreden de Peelhazen Dinsdagmiddag 26 september Wandeling naar het Toon Hermanshuis in Roermond Dinsdagavond 10 oktober Natuurwandeling De Ooldergreend Dinsdagavond 10 oktober Ledendag ZijActief Limburg Dinsdagavond 24 oktober Kienen Donderdag 9 november Algemene ledenvergadering ZijActief Limburg Dinsdagavond 14 november Hapjesavond Dinsdagavond 28 november Lezing Iconen Schilderen Dinsdagavond 12 december Kerstviering Programma 2017, evt. wijzigingen onder voorbehoud Désirée Conradi Voorzitter en webmaster Elly Sweelssen Penningmeester Mariet Giesbers Secretaris

Transcript of ZijActief Herten · Email: [email protected] Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief...

Page 1: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

ZijActief Herten

Nieuwsbrief Augustus 2017

.

Dinsdagavond 12 septemberOptreden de Peelhazen

Dinsdagmiddag 26 septemberWandeling naar het Toon Hermanshuis in Roermond

Dinsdagavond 10 oktoberNatuurwandeling De Ooldergreend

Dinsdagavond 10 oktoberLedendag ZijActief Limburg

Dinsdagavond 24 oktoberKienen

Donderdag 9 novemberAlgemene ledenvergadering ZijActief Limburg

Dinsdagavond 14 novemberHapjesavond

Dinsdagavond 28 novemberLezing Iconen Schilderen

Dinsdagavond 12 decemberKerstviering

Programma 2017, evt. wijzigingen onder voorbehoud

Désirée Conradi Voorzitter en webmasterElly Sweelssen PenningmeesterMariet Giesbers Secretaris

Page 2: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

Beaumont.

ZijActief HertenNieuwsbrief Augustus 2017Pagina 2 van 7

Onderstaand gedicht geschreven door haardochter Marie-José van Heel, geeft een mooibeeld van hoe mevrouw van Heel in het levenstond.

Geer bleef gaon nao ZijActief,En waas ut aadste lid in ut archief.

Aad veurzitter van Herte en van de Kring Remunjsecretaris,

naoderhandj ware diej contacten veur uch ein gemis.

In december 2015 wairde geer als 55 jäörige jubilarisen als trouw lid,

Gehuldigd en kreeg geer ein sjoon speldje in uchbezit.

Toet op hoge laeftied ging geer nao laezinge en depolitieke lesse.

Dit waas veur uch ein verreiking en haaj uchinteresse.

Mitlaevendj en begaon waas geer altied mit demedemiens,

Ut maakte uch neet oet, van welk ras of welkegodsdiens.

De MH17, de vluchtelinge, de hongersnode, koste uchenorm rake,

En auch heel verdreetig make.

Foto van haar huliging als ere lid en meer dan 55 jaar lid in 2015

Een stoel bij ZijActief Herten is leeg, met eenglimlach, mooie en liefdevolle herinneringenzullen wij haar gaan missen als lid.

foto genomen op haar 90ste verjaardag

Op 22 juli 2017 is mw. van Heel-Wijen, ons Erelid overleden. Met grote betrokkenheid alsvoorzitter, bestuurslid en tot op het laats als lidvoor onze vereniging, heeft zij veel respect enindruk achtergelaten binnen onze afdelingZijActief Herten.

Mw. van Heel-Wijen, ons oudste lid 91 jaar enbinnen onze afdeling al 57 jaar lid. Daarvoor wasmevrouw van Heel al lid van ZijActief Nederweert.Tot op het laatst betrokken en als het maar evenlukte dan nam ze deel aan ons programma. Zijvertelde ons altijd met grote passie wat ZijActiefhaar heeft gebracht, de cursussen die ze heeftgevolgd en de interessante bijeenkomsten dievoor haar zo belangrijk waren.

Enkele jaren gelden heeft ze in het nieuwsbladvan ZijActief Limburg gestaan met een foto vannog ver voor 1960 toen ze nog lid was bij ZijActiefNederweert. Op de foto was te zien hoe ze eenmatras aan het maken was. Met grote trotspretoogjes en een glimlach vertelde ze over dezepublicatie aan een ieder die het horen wilde.

Een stoel binnen bij ZijActief Herten is leeg en meteen glimlach, mooie en liefdevolle herinneringenzullen wij haar gaan missen als lid.

Page 3: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

Pagina 3 van 7 ZijActief HertenNieuwsbrief Augustus 2017

Dinsdag 12 septemberActiviteit: Cabaretgroep 'De Peelhazen'

Locatie: Café zaal De Schuur

Aanvang: 20:00 uur

Kosten: geen

Introducés: Welkom €5,00

Naar aanleiding van een aantal geruchten van onzeleden, heeft het bestuur van ZijActief Herten, 'DePeelhazen' weten te strikken voor een optreden. DePeelhazen brengen 'Brabantse humor', meestal in hetBrabants dialect, bestaande uit zang, gedichten,conferences, sketches en muziek. De instrumentenwaarmee zij zichzelf begeleiden zijn trom, accordeonen kleine handinstrumentjes. Alles onder het motto'As ge schik het, dan hen wij ut ok'.

De Peelhazen krijgen iedereen snel aan het lachen metmuziek en sketches die bij voorkeur in het Brabantsgebracht worden. Zo hebben zij een sketch ‘deKlunzen van de Peel mee unne droge keel’ em Knillisde Streuper’die vertelt dat ze thuis alles hadden, zelfsarmoe: andere mensen konden kiendjes kopen, maarwij hadden doar geen geld vur, dus ons vadder moestze zelf moake. Veul kinderen droegen dan ook onsmoeder op handen, zodat, ons vadder d’r nie meer bijkon.

Iedereen lid of geen lid, is welkom op deze gezelligesfeervolle openingsavond na de zomerstop waarin delach hoogtij viert.

Dinsdagmiddag 26 september

Activiteit: Wandeling naar het Toon Hermans Huis

Locatie: Willem II Singel 17 6041 HP Roermond

Vertrek vanaf: De Offerkamp om 13:30 uur

Kosten: Ter plaatse vrijwillige bijdrage

Introducés: Welkom €5,00

Voor deze dag staat een ontspannen kortewandeltocht vanaf de Offerkamp op het programma.Gecombineerd met een bezoek en rondleiding in hetToon Hermans Huis.

De magie van het Toon Hermanshuis is met geenpen te beschrijven, die kun je het beste zelf beleven.Toch durft niet iedereen zomaar de drempel overvan dit inloophuis voor mensen met kanker en hunnaasten. Als je met kanker te maken krijgt staat dewereld op zijn kop. En niet alleen jouw eigen wereld,maar ook die van de mensen om je heen. Je levenverandert van de ene op de andere dag ingrijpend enhet kost veel energie en inzet om een nieuwevenwicht te vinden.

Ergens terecht kunnenArtsen, verpleegkundigen en ander deskundigendoen er alles aan om je zo goed mogelijk tebehandelen en te verplegen. Maar deze begeleidingstopt veelal als je weer thuis bent. Juist dan is heterg belangrijk dat je ergens terecht kunt. Vanuit diebehoefte zijn Toon Hermans Huizen ontstaan.

Page 4: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

Pagina 3 van 5

Pagina 4 van 6

Pagina 4 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten

Het Toon Hermans Huis Roermond is eeninloophuis voor mensen – jong en oud – diemet kanker worden geconfronteerd en hunnaasten. Het is een bijzondereontmoetingsplaats; de deur staat vooriedereen wagenwijd open , wees van hartewelkom in dit hartverwarmende huis vol rusten sfeer.

Je kunt er praten of juist zwijgen,

lachen of huilen. Alles mag, niets

moet.

Dinsdag 10 oktoberActiviteit: Happy Beurs Day

Aanvang: 10:30 uur

Locatie: De Hiltho in Horst

Kosten: €20,00

Introducés: €25,00

Happy Beurs Day voor jou en je vriendin, zus enandere leuke vrouwen!

Op dinsdag 10 oktober gaan we naar de specialejubileumeditie van de HILTHO in Horst, dezebestaat 50 jaar. Het evenement is één van degrootste lifestyle beurzen van Nederland. Metmeer dan 350 stands is er veel te zien en tebeleven. Van mode, sieraden, cadeauartikelen,verzorging, vakantie en vrije tijd tot wonen,interieur, tuin en buitenleven. Test de nieuwsteelektrische fietsen, probeer de meestcomfortabele bedden en laat je inspireren doorde laatste trends op het gebied van gezonderleven en wonen. Tussendoor rust je uit op eenvan de vele terrassen en proeverijen onder hetgenot van een hapje en een drankje.

Back to the SixtiesIn verband met het 50-jarig jubileum gaan we opde HILTHO dit jaar ‘Back to the Sixties’. Waag eendansje in de nostalgische spiegeltent, met decharme van weleer, op plaatjes uit de jaren ’60.Neem een kijkje in de centrale hal waar eentafereel uit die tijd wordt nagebouwd. Hier vindje ook standhouders met zowel nieuwe alsproducten van toen.

Het wordt een feest van herkenning (‘oh ja, dithadden wij vroeger ook’) en verbazing (‘wat isdat voor een vreemd apparaat?’). Laat jeverrassen op deze unieke dag!

Page 5: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

Nieuws

Pagina 5 van 7 ZijActief HertenNieuwsbrief Augustus 2017

Het programma

Vanaf 10.30 Ontvangst met koffie/ thee

11.00-13.30 Een afwisselend programma,inclusief lunch:

- Opening door voorzitter Marion Vreuls- Muzikaal intermezzo door de zingende slager uit

Horst- Leon Ghielen vertelt leuke anekdotes over Ghielen

Touringcarbedrijf

- Annelies Hermans van afdeling Leeuwen vermaaktons met ludieke en serieuze teksten en gedichten

13.30-18.00 Bezoek beurs

18.30 Vertrek bussen

Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 6 september doorhet bedrag met vermelding van je naam en activiteitover te maken naar rekeningnummerNL76RABO0184125154 ZijActief Herten

Voor onderstaande activiteit kijk voor meer informatieop onze website http://www.zijactieflimburg.nl/voor-leden/jouw-afdeling/herten/programma/laat-je-verleiden-verrassen-en-uitdagen-/2389/

Dinsdag 10 oktoberActiviteit Wandeling

Locatie: Isabellegriend

Vertrek: 14:00 uur

Onderleiding van IVN gids Paul Caquelein

Vertrek vanaf Parkeerplaats Ooldergreend

Trek de wandelschoenen aan, en beleef deschitterende omgeving! Deze prachtige wandeling istot stand gekomen in samenwerkingmet stuurgroep 55+

Page 6: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

agina 5 van 6Pagina 6 van 7 Nieuwsbrief Augustus2017

ZijActief Herten

Dinsdag 14 november

Activiteit: Hapje maken

Locatie: De Schuur

Aanvang: 20:00 uur

Kosten: €7,50 p.p.

Introducés: €8,50 p.p.

Op zoek naar makkelijke hapjes voor eenfeestje? Lekkere recepten voor hapjes, die snelklaar zijn en makkelijk om te maken, zodat jeniet te lang in de keuken staat! Onder leidingvan Nicole van Rijt gaan we aan de slag. Ingroepjes gaan we zelf 14 hapjes maken, Geef jesnel op en kom naar deze smikkelende ensmullende avond. Eet vooraf niet teveel zodat jenog kan genieten van al het eigen gemaaktlekkers.

Aanmelden kan tot uiterlijk 5 november doorhet bedrag met vermelding van je naam enactiviteit over te maken naar rekeningnummerNL76RABO0184125154 ZijActief Herten

Dinsdag 31 oktoberActiviteit: Kienen

Locatie: De Schuur

Aanvang: 20:00 uur

Kosten: €6,00 per kaart

Introducés: Iedereen is welkom

ZijActief Herten heeft weer gezorgd voor eenmeer dan fantastische prijzentafel. De zaal gaatopen om 19.30 uur en als iedereen lekker zit kanhet kienfeest om 20:00 uur beginnen. In depauze worden loten verkocht voor de Tombola.Kom en neem je dochter, echtgenoot, broers,zussen, nichtjes, neefjes, buurvrouw, buurman,vriendinnen enz. gezellig mee!

Donderdag 9 november

Activiteit Algemene leden vergadering

Locatie : ‘t Forum

Page 7: ZijActief Herten · Email: yvanetten@outlook.com Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus 2017 ZijActief Herten Dinsdag 28 november Lezing: Iconen Schilderen Locatie: De Schuur Aanvang:

Desiree Conradi, VoorzitterOfferkamp16, 6049 AV HertenTel: 06-55777530Email: [email protected]

Mariet Giesbers-Allers, SecretarisA.K. v/d Coppellostraat 14, 6049 HD HertenTel: 0475-322684Email: [email protected]

Elly Sweelssen-de Vries, PenningmeesterAmbachtsingel 96, 6043 RV RoermondTel: 0475-320688Email: [email protected]

Annelies Kaiser-Schepers, BestuurslidJulianalaan 42, 6042 JG RoermondTel: 0475-320508Email: [email protected]

Mieke NausRoermondsestraat 6, 6049 AZ HertenTel: 0475-330627Email:[email protected]

Christien HelwegenHoogstraat 9, 6049 BP HertenTel:06-13515951Email: [email protected]

Yvonne van EttenJo calsstraat 60, 6049 HW HertenTel: 0475-324853Email: [email protected]

Pagina 7 van 7 Nieuwsbrief Augustus2017

ZijActief Herten

Dinsdag 28 novemberLezing: Iconen Schilderen

Locatie: De Schuur

Aanvang: 20:00 uur

Kosten: geen

Introducés: welkom

Ons lid Susanne Geerdink zal ons vanavondkennis laten maken met het schilderen vaniconen.

Op een ikoon mag alleen worden afgebeeld watdoor een mens is gezien, of wat beschreven is.Daar komt nog bij dat het Griekse woord 'grafein'zowel 'schrijven' als 'schilderen' betekent. Ditheeft ertoe geleid dat ikonenschilders ook wel‘ikonenschrijvers’ worden genoemd.Ikonen schrijven is eeuwenlang het werk geweestvan monniken. Zij werden daarvoor gewijd, enpas na lang vasten durfden ze een penseel terhand te nemen.

De kunst van het schilderen van een ikoon werdniet zomaar als een creatief proces gezien, maarleek in zekere zin op het proces van de scheppingvan de wereld.

Zoals God begon met het scheiden van licht enduisternis, begon de ikonenschilder met hetaanbrengen van goud (‘licht’) en schilderde hijvan donker naar licht.

Kleding en gezichten werden vanuit een donkereondergrond laagje voor laagje opgelicht.Vóór de schepping van de mens, schiep God deplanten, bomen en dieren. Evenzo begonde ikonenschilder met de rotspartijen,architecturale vormen en kleding, nog vóórdathij de gezichten schilderde.Het schilderen stelde niet alleen grote eisen aande techniek, maar ook aan de levensstijl van deschilder zelf. Een oude kroniek vermeldtdaarover: 'Het betaamt de schilder te zijn:deemoedig, zachtzinnig, rechtgelovig, geenpraatjesmaker, geen potsenmaker, niettwistziek, niet afgunstig, geen dronkaard, geendief, geen moordenaar, en in het bijzonder dienthij ook te bewaren de reinheid, die van de zielen het lichaam, en dit alles met zorgvuldigheid.'In de middeleeuwen waren ikonenschilders vaakmonniken, maar vooral in later eeuwen werdenikonen ook door leken geschilderd. Voormonniken was het schilderen van een ikoon eenliturgische handeling

Dinsdag 12 DecemberActiviteit Kerstviering

Aanvang: 18:00 uur

Locatie De Schuur

Meer informatie volgt later