Ymere ontmoet zomer 2011

16
ontmoet KWARTAALMAGAZINE VOOR HUURDERS VAN YMERE ZOMER | 2011 In Amsterdam-Noord genieten omwonenden van gevarieerde optredens tijdens het Meezing- concert. Lees meer op pagina 2. Betere Buurtprijs Bewoners aan zet Stage Je bent jong en je wilt wat Tips! Water besparen

description

magazine voor huurders van Ymere

Transcript of Ymere ontmoet zomer 2011

Page 1: Ymere ontmoet zomer 2011

ontmoetKWARTAALMAGAZINE VOOR HUURDERS VAN YMERE ZOMER | 2011

In Amsterdam-Noord genieten omwonenden van gevarieerde optredens tijdens het Meezing-concert. Lees meer op pagina 2.

Betere Buurtprijs Bewoners aan zet

Stage Je bent jong en je wilt wat

Tips! Water besparen

Page 2: Ymere ontmoet zomer 2011

2 |

coverinhoud

10 StageYmere stimuleert jongeren om hun talenten te ontwikkelen. Via stages bijvoorbeeld.

14 PronkstukJeanet Braad verbouwde haar huurwoning tot een paleisje. Met toestemming van Ymere.

COLOfON Ymere ontmoet is het huurdersmagazine van woningcorporatie Ymere en verschijnt vier keer per jaar.Redactieadres [email protected] Hoofdredacteur Jan Voskamp Eindredactie Margot Franssen Coördinatie Onno Hogenaar Productie Went Werkt Journalistiek Aan dit nummer werkten mee Esther Barfoot, Gerrie Blok, Gert Diepeveen, Franka Kanters, Robin Ouwerkerk, Anje Romein, Arnoud Schüller, Monique Smeets fotografie René den Engelsman, Milan Vermeulen, Edwin Weers, Martine Berendsen Vormgeving en opmaak Atelier van GOG Drukwerk tussen de bedrijven door (tdbd). Dit magazine is met zorg samengesteld. U kunt er echter geen rechten aan ontlenen.

NoorderklankparkMet een groot Meezingconcert in het Noorderpark in Amsterdam-Noord is het Noorderklankpark geopend. Tussen de oude iepen en wilgen kan iedereen die dat wil muziek maken op de muziek-instrumenten die in het park staan. Ook worden er regelmatig openluchtconcerten gehouden. “Door de nieuwe viaducten voor fietsers en voetgangers wordt het Noorderpark steeds beter bezocht. Het Noorderklankpark

is een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt en de mensen die hier vlakbij wonen”, vertelt Kees Diepeveen, dagelijks bestuurder van het stadsdeel Amsterdam-Noord.Het Noorderklankpark is een initiatief van Stichting Samen-scholers in samenwerking met de Muziekstraat. Het Noorder-klankpark is mogelijk gemaakt met steun van Ymere en het stadsdeel Amsterdam-Noord.

05 BuurtprijsBij de Betere Buurtprijs zijn bewoners aan zet. Haidy Felter en René van ’t Erve namen het heft in handen. Met steun van Ymere worden hun ideeën werkelijkheid.

Page 3: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 3

uitgelicht

Naam Sigritt Koelman (40)Heeft een woning met een begeleidings-contractDankzij Ymere en de Regionale Instelling voor Begeleid Wonen (RIBW)

“H et is een verademing. Een zelfstandige woning met een eigen entree en uitzicht

over groen en water. Echt geweldig. Mijn zoontje en ik voelen ons hier veilig. We hebben weer een thuis, een solide basis.Toen we alleen kwamen te staan, had ik helemaal niets meer. Geen huis, geen werk, geen geld. Ik heb onder andere antikraak gewoond. Een onzekere periode in een onprettige buurt. Ik werd er echt depressief van.Met mijn contactpersoon bij het RIBW klikte het meteen. Ik kwam gelukkig in aanmerking voor een herkansingswoning van Ymere. Er moest veel aan de woning gebeuren, maar bij het klussen kreeg ik voldoende hulp. Stukje bij beetje wordt het helemaal naar m’n zin.Dankzij deze woning kan ik me weer op de toekomst richten. Ik heb nu een uit-kering, maar ik wil een betaalde baan. Ik houd er niet van om afhankelijk te zijn. Daarom doe ik vrijwilligerswerk en volg een opleiding voor administratief werk.Ik heb een begeleidingscontract. Ik kan goed voor mezelf zorgen, maar krijg ondersteuning van het RIBW. Geen ‘bemoeizorg’, maar iemand die meedenkt en oplossingen zoekt. De buren hebben mij goed ontvangen. Het is een prettige buurt, met aardige mensen die elkaar groeten.Alles bij elkaar is de nieuwe situatie heel goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik groei weer.”

Page 4: Ymere ontmoet zomer 2011

4 |

In het Centrum voor Sport en Urban Culture aan de Willinklaan 5 in Amsterdam-Nieuw-West is het eerste Bounzveld van Europa geopend. Het bestaat uit 32 tram polines en een meterslange tumblingbaan. Het veld is ge-schikt voor allerlei vormen van sport: dodgeball, basketbounz, aerobics en coördinatietraining. Bounz is een initiatief van Stichting Turning Spirit. Bounz wordt onder-

kort

In de regio Amsterdam is de papieren woningkrant opgeheven. Woningzoekenden kunnen voortaan alleen nog een woning zoeken via www.woningnet.nl.De woningcorporaties in Amsterdam, waar Ymere er een van is, hebben deze maatregel genomen om woningen zo sneller aan te kunnen bieden. De be-doeling is dat woningen voortaan elke week worden aangeboden. Dat is nu nog één keer in de twee weken. In de toekomst moet het woningaanbod op de website zelfs dagelijks ververst worden.Nog maar drie procent van de woningzoekenden in de regio Amsterdam reageert via de woningkrant op een woning. Om deze mensen wegwijs te maken op www.woningnet.nl is er een campagne gestart.

Van woningkrant naar woningnet.nl

Bij het inleveren van deze bon

gratis een uur Bounzen!

(Normaal 5,- per uur p.p.)

Deze actie is geldig voor maximaal 2 personen en geldt voor de eerste 1000

ingeleverde bonnen. Wie daarna een bon inlevert krijgt twintig procent korting.

Deze actie, inclusief korting, loopt t/m 31 augustus 2011.

Gratis Bounzen

Ymere heeft het certificaat ‘Beheerders van Vereni-ging van Eigenaars’ behaald. Hiermee voldoet het VvE- beheer van Ymere aan allerlei strenge kwaliteits-normen die door het onafhankelijke SKW (Samen Kwaliteit Waarborgen) zijn opgelegd. Vaak hebben de leden van een VvE geen behoefte aan het zelf besturen van hun vereniging. Dan wordt het dagelijks beheer van de VvE uitbesteed aan een beheerder. Maar hoe weet een VvE dat een beheer-der kennis van zaken heeft?Het certificaat van SKW geeft die garantie. De erken-ning geldt voor drie jaar, maar ieder jaar vindt er een herhalingsonderzoek plaats.

VvE-beheer in orde

steund door het NOC*NSF en de Koninlijke Nederlandse Gym-nastiek Unie (KNGU). De stichting werkt samen met Ymere in sport- en bewegingsprojecten die vanuit de wijkaanpak in de Willinklaan worden georganiseerd. Ymere heeft de voormalige sportacademie getransformeerd tot een sportieve hotspot en biedt haar huurders graag de mogelijkheid aan om gratis kennis te maken met Bounz.www.bounzsport.com

Page 5: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 5

betere buurtprijs

‘ Er is een deurtje opengegaan’Een betere buurt begint bij jezelf. Daarom stimuleert Ymere bewoners om zelf de leefbaarheid te vergroten. Bijvoorbeeld met de Betere Buurt-prijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

Amsterdam-Noord

E en straat met veel oude mensen en gordijnen die de hele dag dicht bleven. “Dat was wat ik zag toen ik net naar de Kadoelen was verhuisd”,

vertelt bewoner Haidy Felter. “Nu heb ik zelf altijd met ouderen gewerkt én ben ik een kletskous. Zo raakte ik vrij gemakkelijk met mijn nieuwe buren aan de praat. Ik merkte dat veel mensen eenzaam waren en ook een beetje bang. Vandaar die dichte gordijnen.”

KeukenhofHaidy wilde graag buurtbewoners met elkaar in contact brengen. En zo ontstond het idee om een uitstapje naar de Keukenhof te organiseren. “Gezellig een dagje weg, samen eten en praten. Daar wordt iedereen vrolijker van”, redeneerde Haidy. Ze besprak haar idee met Ymere. Daar waren ze zo enthousiast, dat Haidy met haar voorstel een Betere Buurtprijs won. “Weet je”,

Page 6: Ymere ontmoet zomer 2011

6 |

betere buurtprijs

Een buurtopera samen met be-woners uit Floradorp, zijn eigen wijk. Dat is de droom van René van ’t Erve. Nu hij winnaar is van de Betere Buurtprijs, kan die droom werkelijkheid worden. Het is de bedoeling dat de buurt-opera wordt opgevoerd in de lente van 2012. René van ’t Erve is inmid-dels druk bezig met de voorberei-dingen. Maar een hele opera, dat kan hij natuurlijk niet alleen. Daar-om zoekt hij enthousiaste vrijwilli-

gers. René: “Vanzelf sprekend ben ik op zoek naar zangers, maar ieder talent is welkom. Ook ukelele- of mimespelers. Verder ben ik op zoek naar mensen die willen helpen met decorbouw techniek, grime of catering.”

Wilt u meedoen of meer infor matie? Neem dan contact op met René van ’t Erve: [email protected].

Opera zoekt vrijwilligers

Betere Buurtprijs dit jaar merken we dat bewoners twee dingen belangrijk vinden: groen in de buurt en elkaar ontmoeten.”

KerstboomverbrandingDocumentairemaker René van ’t Erve is zo’n bewoner die zijn buren beter wil leren kennen. Hij woont in Flora-dorp. “Een groene Vogelaarwijk, die vooral bekend is van de kerstboomverbranding die een paar jaar gele-den uit de hand is gelopen”, zoals hij zelf zegt. Op het veldje van de kerstboomverbranding moet volgend voorjaar zijn buurtopera worden uitgevoerd. “Dat vind ik een mooie gedachte. De kerstboomverbranding en de opera op dezelfde plek. Ik hoop dat Floradorp ook beroemd wordt vanwege onze opera.”

VrijwilligersRené verheugt zich erop om door de opera meer mensen uit de buurt te leren kennen. “Al is het wel spannend of ik genoeg zangers kan vinden. Samen met Ymere ben ik druk aan het werven, bijvoorbeeld met een brief die huis aan huis wordt verspreid. Behalve dat ik zelf veel plezier aan dit project beleef, zou ik het erg goed vinden als het dorpsgevoel in Floradorp weer terugkomt. Dat de mensen elkaar be-ter kennen. Solidair zijn met elkaar.”

OnderzoekOf de Betere Buurtprijs ook het gewenste effect heeft, zoals een nieuw dorpsgevoel in Floradorp, wordt op dit moment onderzocht door de Hogeschool van Amsterdam. Conny Heemskerk: “We willen graag we-ten of deze vorm nog steeds aansluit bij de wensen en verwachtingen van bewoners. Voor ons blijft de eigen kracht van mensen voorop staan. Want waarom zou-den wij het doen als bewoners het zelf beter kunnen?”

Amsterdam-Oost

Haarlem Almere

zegt Haidy, “die dag naar de Keukenhof was geweldig. Echt een feestje. Maar waar ik nog het meest trots op ben, is wat er daarna gebeurde. De mensen gingen weer met elkaar praten. Er is een deurtje opengegaan.”

BewonersnetwerkDe Betere Buurtprijs is in 2006 begonnen in Amster-dam-Oost, onder de naam Bewonersnetwerk Ymere. Vanwege het grote succes doen sinds 2009 alle regio’s van Ymere mee. Ook is de naam van de prijs omgedoopt in Betere Buurtprijs. Conny Heemskerk, manager Wijkaanpak bij Ymere: “In 2006 was Ymere een van de eerste organi-saties die echt aan bewoners vroeg wat in hun ogen beter kan. We gaan uit van de eigen kracht van men-sen. Het voorbeeld is gelukkig gevolgd, onder andere door het Oranjefonds. Uit de inzendingen voor de

Haar lemmer-meer

Amsterdam-Centrum

Page 7: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 7

En de winnaars zijn…De Betere Buurtprijs wordt uitgereikt in alle regio’s van Ymere. Op het kaartje zijn de prijswinnaars van 2011 weergegeven. Wilt u meer weten over de win-nende projecten? Kijk dan op www.opwegnaareenbeterebuurt.nl.

Amsterdam-CentrumHofjesfestival (Constantiahofje, Willemstraat)Buurtpower (Hofje Rapenburg)De winkel om de hoek (Tellegenbuurt)Ouderenclub/Sociale ruimte (Marnixstraat, Jordaan)Expositie ‘Buurt in beweging’ (galerie Verborgen Parels, Stadionbuurt)

Amsterdam-OostCulinair samen met buurtgenoten (Kastanjeplein)Ieder kind een boek (Voorleesservice Tugelawegblokken)Bessemerstraat schrijft (Watergraafsmeer)Oud-Hollandse speldag (IJburg)

AlmereStraatvoetbaltoernooi en zeskamp (Almere Poort)Beschilderen transformatorhuisjes (Hoven)Verklarend stratenboekje (Landgoederenbuurt)

Amsterdam-WestMoestuin voor kinderen (Erasmusbuurt)Herinrichting pleintje Willem Schoonen (Reimerswaalbuurt Nieuw West)Vergroenen en verbeteren leefomgeving (GWL-terrein)Extra prijs voor bewoners Adolf van Nassau voor opknappen binnentuin

Amsterdam-NoordBuurtopera (Floradorp)Ontmoetingsplek (Tuttifruttidorp)Kinderworkshop (Kadoelen)

HaarlemBuurtvadersproject (Leonardo da Vinciplein)Meer kleur door samenzijn (Diaconessenplein)Groene lantarenpalen (Bavodorp)

HaarlemmermeerActiviteitenflat (Nieuw-Vennep)Bewegingsveldje (Zwanenburg)Kennismaken met moderne techniek (Hoofddorp)Zaalvoetbaltoernooi (Hoofddorp)

Amsterdam-West

Amsterdam-Centrum

Page 8: Ymere ontmoet zomer 2011

8 |

kort

Amsterdam-Noord is een Bed & Breakfast rijker: Welcome2Amsterdam. Op tien minuten afstand van hartje stad, in de Van der Pekbuurt, zijn vier authen-tieke arbeiderswoningen door Ymere omgebouwd tot gastenverblijf. Welcome2Amsterdam biedt be-zoekers een eigen huisje met keuken, badkamer, gratis WiFi en zelfs een tuin. Het ontbijt wordt aan-geboden aan huis.

Medewerkers van Welcome2Amsterdam maken onderdeel uit van een leerwerktraject en ontwikkelen zo hun horecatalent. Vanuit deze rol ondersteunt Ymere dit project.

Welcome2Amsterdam

Win een gratis overnachting

Ymere geeft 5 arrangementen*

voor 2 personen weg!

Maak kans en mail uw naam, adres en telefoonnummer naar

[email protected] **www.bbwelcome2amsterdam.nl

Correctie artikel VvEIn de lente-editie van Ymere Ontmoet heeft een artikel gestaan over VvE’s in complexen waar ook huurders wonen. In dit artikel kan de indruk zijn gewekt dat huurders zich met reparatiever zoeken over de algemene ruim-tes het beste kunnen wenden tot het VvE-bestuur. Dit is uiteraard niet de procedure: onze huurders kunnen voor alle reparatieverzoeken bij Ymere terecht. Mocht het een klacht zijn die gaat over de alge mene ruimtes, dan zorgt Ymere ervoor dat deze op de juiste plek wordt gelegd én bewaakt de voortgang van de afhandeling van het reparatieverzoek.

Haarlem heeft er een nieuw stuk binnenstad bij: Raaks. In Raaks kun je wonen, winkelen, parkeren, een terrasje pakken, een ijsje eten of naar de bioscoop gaan. Raaks is een initiatief van de gemeente Haarlem en ontwikkelaar MAB Development.

Ymere verhuurt woningen in het gebied. Het complex Novus Fos-sa bestaat uit dertig vrije sector-

woningen, acht sociale huurwo-ningen en vier fokuswoningen. De fokuswoningen worden samen met het Sint Jacobs-Godshuis verhuurd en zijn bestemd voor mensen met een ernstige lichamelijk handicap. Dennis van der Burgt, portefeuille-manager Wonen & Stijl bij Ymere, is enthousiast over het eindresul-taat: “Dit project biedt doorstroming voor de koop woningmarkt in de nabije omgeving.”

Raak met Raaks

* ma t/m do, reserveren op basis van beschikbaarheid, inclusief ontbijt.

** Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden, maar zorgvuldig gebruikt door Welcome2Amsterdam/Ymere.

Page 9: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 9

tips

Water besparenPer dag gebruiken we gemiddeld 126 liter water. Dat kan minder. Zeven waterbesparende tips: goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee.

1 Kleine beetjes helpen Een druppelende kraan? Tien druppels water per minuut

lijkt weinig, maar op jaarbasis is dat 1100 liter. Repareer dus tijdig lekkende leidingen en druppelende kranen.

2 Slim doortrekken Elke keer dat u de wc door-

trekt, spoelt er negen liter water het riool in. Met een spoelonder breker kunt u daar fors op besparen, tot wel 8.000 liter water per jaar.

3 Mondstukken en inlegringetjes

Mondstukken en inlegringetjes voor kranen zorgen ervoor dat er per mi-nuut minder water uit de kraan komt, zonder dat u hierdoor comfort inlevert. Mogelijke besparing: 3.000 liter per jaar.

4 Anders sproeien Geef de tuin in de zomer nog maar één keer per week water, maar dan wel een flinke hoeveelheid. Daardoor ontwikkelen de planten langere wortels; in droge tijden hoeft u dan minder water te geven.

5 Leve de emmer Auto wassen? Laat de tuinslang

liggen en ga met emmers aan de slag. Met de tuinslang ge-bruikt u al gauw 150 liter water; met vier emmers van tien liter kan het ook.

6 Korter douchen Stap telkens één minuut eer-der onder de douche vandaan. Per jaar scheelt dat zo’n veer-tig euro. Een spaardouchekop is ook lonend: het waterverbruik van een gemid delde douche-beurt met normale douchekop is 68 liter; met een spaar-douchekop is dat 54 liter.

7 Grote wasjes, kleine wasjes…

49 Wasbeurten per jaar: dat scheelt het als u de wasmachi-ne alleen nog maar laat draaien als hij echt vol is. Op jaarbasis bespaart u daarmee 3900 liter water.

Page 10: Ymere ontmoet zomer 2011

10 |

stage bij Ymere

D e Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) heeft Ymere uitgeroepen tot ‘Stagebe-

drijf van het Jaar 2010’. Ymere heeft deze prijs gewonnen omdat ze een actief stagebeleid voert en veel stages aanbiedt op verschillende niveau’s. Dit sluit ook mooi aan bij het streven van Ymere om het ta-lent van de bewoners in de wijk én van de medewerkers verder te ont-wikkelen, zo vond de jury. Ymere werkt bovendien goed samen met de scholen in de regio Almere. Meerdere stagiaires zijn inmiddels medewerker geworden van Ymere. Judith Rennen, personeelsadviseur bij Ymere, is blij met de prijs: “Als maatschappelijk ondernemer in de

Amsterdamse regio vinden wij het belangrijk om te investeren in de leefbaarheid van de regio. Bijvoor-beeld door jongeren te stimuleren hun talenten te ontwikkelen en hen te helpen bij de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Het bieden van stageplaatsen is een goede manier om dat te doen.”

VergrijzingEr is nog een reden voor Ymere om te investeren in jonge mensen. Judith: “Jongeren denken dat wij een ambtelijke club zijn van mensen die nooit lachen. Stages geven studenten de gelegenheid om een kijkje in de keuken te nemen. Meestal hebben zij daarna een

Investeren in jongerenJongeren hebben stages nodig om werkervaring op te doen, maar stageplaatsen zijn vaak las-tig te vinden. Ymere biedt volop stagemogelijkheden. “Jongeren verdienen alle kansen om zich te ontwikkelen.”

Page 11: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 11

De stage van AbdelAbdel El Khalfi (23) loopt stage op de afdeling Klantbeheer. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Ymere zo’n jong bedrijf zou zijn. Op de afdeling waar ik stage loop, is het heel druk, maar er heerst een leuke sfeer. Ik zou hier eigenlijk wel een vaste baan willen hebben.” Abdel rondt in juni zijn opleiding aan het ROC Amsterdam-Oost af. Zijn stagewerkzaamheden bij Ymere houden in dat hij huurcontracten aanmaakt, huuropzeggingen regelt en de eindnota’s maakt. Hij heeft veel geleerd bij Ymere: “Het belang-rijkste wat ik heb geleerd is het managen van mijn eigen werkzaam-heden. Terwijl ik werk, houd ik goed bij wat ik heb gedaan, zodat ik niets vergeet.”

‘ Ik zou hier wel een vaste baan willen hebben’

Page 12: Ymere ontmoet zomer 2011

12 |

De stage van Mohammed“Het eerste evaluatiegesprek met mijn stagebe-geleider liep anders dan ik had verwacht. De begeleider vroeg hoe het ging en ik zei ontspan-nen: ‘Hartstikke goed!’ Nou, dat zag hij anders,” vertelt Mohammed Lamkadmi (22), HBO- student en stagiair bij de afdeling Commercieel Vastgoed van Ymere. “Hij zei dat hij kon merken dat ik nog niet zoveel werkervaring had in een kantooromgeving. Hij adviseerde me meer samen te werken met de andere collega’s en vaker de gezamenlijke telefoon op te nemen. Ik vond dat best moeilijk om te horen, maar wel heel leerzaam. Bij het volgende evaluatie-gesprek ging het al veel beter.”

Mohammed zit in het derde jaar van zijn studie Management, Economie en Recht. De werk-zaamheden die hij doet op zijn stageplek bestaan uit een deel marketing en een deel verhuur van vrijesectorwoningen. De marketing-activiteiten houden in dat hij bekijkt welke wo-ningen al wat langer te huur staan; voor die woningen regelt hij extra promotie zoals adver-tenties. Ook verzamelt en beoordeelt hij de reacties op huuradvertenties en begeleidt hij de bezichtiging van woningen door potentiële huurders. “Aan het begin deed ik soms heel zakelijk, terwijl de klant behoefte had aan een meer ontspannen aanpak. Nu kan ik beter in-schatten welke stijl bij een klant past. Ik merk dat ik ook mijn eigen stijl heb ontwikkeld: niet te serieus.”

stage bij Ymere

‘ Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld’

Page 13: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 13

positiever beeld van het werken bij een woningcorporatie.” En daar heeft Ymere baat bij, voegt ze er direct aan toe. ‘”Want de komende jaren krijgen wij als werk gever te maken met vergrijzing. Het wordt steeds moeilijker om voldoende goede werknemers aan te trekken. Een goed imago onder werkzoekenden is dus belangrijk.”HBO-student Mohammed Lamkad-mi (22) zocht bewust naar een sta-ge bij een makelaar of woningcor-poratie. Hij vond deze stageplaats op internet, reageerde en mocht op gesprek komen. Zijn indruk: “Ymere is een bedrijf met veel jon-ge mensen en veel kansen om me te ontplooien. De collega’s kijken goed wat ik aan kan en geven me alle ruimte, maar kijken ook op welke punten ik nog ondersteuning nodig heb.”

LeerwerkprojectenHet aanbieden van stageplekken is niet het enige wat Ymere doet voor jongeren. Ook ondersteunt Ymere talentontwikkeling en leer-

werkprojecten in de wijken waar ze veel woningen verhuurt. Zoals bij-voorbeeld het Tekengilde, een leer-werkbedrijf dat zich richt op tech-nisch tekenwerk. Of Medialab, een talentontwikkelingsprogramma dat jongeren stimuleert om ervaring op te doen met media. Judith: “Jonge-ren zijn de toekomst van Nederland, van onze wijken, en van ons bedrijf. Ze verdienen alle kansen om zich te ontwikkelen.”

Maatschappelijke stage Ymere biedt allerlei soorten stages aan voor leerlingen van VMBO, MBO, HBO en steeds vaker de universiteit. Met name voor VMBO-leerlingen is dit belangrijk, want jongere leerlingen met een lager opleidingsniveau hebben meer moeite om een stageplek te vinden. Ymere biedt daarom enkele tiental-len stageplekken aan voor VMBO-leerlingen van alle leerjaren. Zelfs voor de leerlingen van 13 en 14 jaar oud heeft Ymere de zogeheten maatschappelijke stage. Verder biedt Ymere snuffelstages (van een

paar dagen tot een paar weken) aan voor eerstejaarsleerlingen van het MBO en HBO, uitgebreidere ervaringsstages (van twee maanden tot een jaar) voor tweede- en derde-jaarsleerlingen en afstudeerstages (gemiddeld een half jaar). Samen met jongerenorganisatie JINC orga-niseert Ymere ook nog bliksemsta-ges van één ochtend of middag.

Op dit moment lopen er bij Ymere 41 stagiaires rond. Die zijn afkom-stig van alle mogelijke opleidingen, bedrijfskundig of financieel, office management, facilitaire opleidingen, welzijnswerk, etc. Ze kunnen op tal van afdelingen terecht: de Finan-ciële Administratie, Gebiedsbeheer, Marketing of Communicatie, om maar wat te noemen. De komende jaren wil Ymere het aantal stage-plaatsen gestaag verder uitbreiden.

Geïnteresseerd in een stage bij Ymere? Reageer via www.ymere.nl of vraag op school wat de moge-lijkheden zijn.

Page 14: Ymere ontmoet zomer 2011

14 |

Jeanet Braad kreeg van Ymere een huurwoning aangeboden in Amsterdam-Zuid-Oost. Als de muur tussen de woon-kamer en de keuken verdwijnt, kan het mooi worden, dacht ze. Samen met haar man Tony Breeuwsma veranderde ze de woning.

Wat trof u aan?“De woning stond er twee jaar. De vorige huurder had er niets aan gedaan: kale betonnen muren, een klein keukenblok. En de keuken was zo gescheiden van de woonkamer, dat je met je bordje eten in de hand langs de voordeur moest. Ik zag wel mogelijkheden: ‘Als die muur eruit gaat, doen we het’, zei ik tegen de vrouw die ons rondleidde.”

Was verbouwen een probleem?“Nee, Ymere maakte nergens een pro-bleem van. Al onze verbouwingsplannen mochten, als we veranderingen netjes zouden afwerken. We kregen een folder mee waarin stond wat wel of niet mocht en waar we op moesten letten. Bij grote veranderingen moesten we overleggen. Als je het huis verlaat, moet het er goed uitzien voor een volgende huurder. Het hoeft niet in de oude staat te worden teruggebracht.”

Hard gewerkt?“Mijn man heeft drie weken vrijgenomen en dag en nacht geklust. Muur gesloopt, leidingen moesten omgelegd worden. De technisch adviseur heeft daar nog bij ge-adviseerd. Nu hebben we een hele grote leefkeuken, echt het pronkstuk van het huis. Boven hebben we een muur tussen twee kleine slaapkamertjes gesloopt. Dat is nu een hele mooie, grote slaapkamer.”

‘De grote leefkeuken is het pronkstuk’

kijk eens aan

Page 15: Ymere ontmoet zomer 2011

| zomer 2011 | 15

kort wie, wat & waar

Amsterdam-CentrumMauritskade 17a 1091 GC AmsterdamPostbus 94480 1090 GL AmsterdamBankrekeningnummer: 45.27.304Regiodirecteur: Anke Huntjens

Amsterdam-WestAnderlechtlaan 200 1066 HL Amsterdam Postbus 90465 1006 BL AmsterdamBankrekeningnummer: 45.00.052Regiodirecteur: Jan Voskamp

Amsterdam-OostMuiderstraatweg 19 1111 PS DiemenPostbus 12380 1100 AJ AmsterdamBankrekeningnummer: 45.00.029Regiodirecteur: Eric van Kaam

Amsterdam-NoordFloraweg 2001032 ZG AmsterdamPostbus 37005 1030 AA AmsterdamBankrekeningnummer: 45.00.020Regiodirecteur: Ron Onverzaagt

AlmereRentmeesterstraat 32 1315 JS AlmerePostbus 101871301 AD AlmereBankrekeningnummer: 43.36.600Regiodirecteur: Pieter Jan Datema

HaarlemOorkondelaan 65 2033 MN HaarlemPostbus 23322002 CH HaarlemBankrekeningnummer: 50.35.042Regiodirecteur: Gerrie Blok

HaarlemmermeerBurgemeester Pabstlaan 10 2131 XE HoofddorpPostbus 1972130 AD HoofddorpBankrekeningnummer: 50.31.103Regiodirecteur: Fred de Ruyter

Noord-KennemerlandBovenweg 180A1834 CJ Sint Pancras Bankrekening: 37.64.67.622Regiodirecteur: Ton SnijdersE-mail: [email protected]: 072 561 89 97

Voor vrije sectorhuur, bedrijven en studentenJollemanhof 8 1019 GW Amsterdam Postbus 94278 1090 GG Amsterdam

Algemeen telefoonnummer: 088 000 89 00 (lokaal tarief) E-mail: [email protected]

Onze kantoren zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Bezoek ook www.ymere.nl

In negen pakkende sfeerreportages vertellen bewoners en ondernemers hoe het is om te wonen en werken in de Marathonbuurt in Amsterdam-Zuid. In de audiotour ‘Luister naar de Mara-thonbuurt’ nemen zij een voor een het woord.

De marathonbuurt in Amsterdam-Zuid is onlangs grondig gerenoveerd. In de audiotour vertelt de projectmanager over deze renovatie. Maar ook andere onderwerpen komen aan bod. Een ergo-therapeut van Cordaan test bijvoorbeeld een gerenoveerde woning met een rol-stoel, en kinderen uit de buurt vertellen of je hier genoeg buiten kunt spelen.

De audiotour ‘Luister naar de Marathon-buurt’ is kosteloos te beluisteren of te downloaden op www.woneninolympia.nl /buurt. Ook komt de tour binnenkort beschikbaar als gratis podcast in de ITunes Store.

Luister naar de Marathon-buurt

Page 16: Ymere ontmoet zomer 2011

16 |

vraag het Ymere

Wanneer spreken we van burenoverlast?Harde geluiden, gebrekkig onderhoud, afval; het zijn zaken die gemakkelijk ergernis tussen buren kunnen opwek-ken. Maar wat overlast is, is moeilijk te zeggen. Een feestje dat te lang duurt is misschien vervelend, maar nog wel accep tabel. We spreken van overlast als u vaak en regelma-tig last heeft van uw buren.

Wat kan ik doen bij overlast?Allereerst zelf het gesprek aangaan. Laat de irritatie even zakken en neem daarna con-tact op met uw buren. Vertel rustig wanneer en waarvan u last heeft. En zoek samen naar oplossingen.

Wat moet ik doen als zelf praten niet helpt?Als u hulp nodig heeft bij het

oplossen van een conflict kunt u terecht bij een instantie voor buurtbemiddeling bij u in de buurt (zie kader). Bij ern-stige geluidsoverlast, bedrei-ging, geweld, drugsoverlast of (andere) strafbare feiten, kunt u contact opnemen met de politie.

Wat kan Ymere doen?Als zelf praten én bemiddeling geen oplossing biedt, kunt u contact opnemen met Ymere. Dat doet u door een schrifte-lijke melding te sturen naar uw Ymere-locatie.

In deze rubriek beantwoordt Ymere veel-gestelde vragen van huurders. Deze keer over burenoverlast.

In de brochure Plezierig wonen staan meer tips en adviezen voor het voorkomen en oplossen van burenoverlast. Kijk op www.ymere.nl om een brochure aan te vragen. Op www.beterburen.nl kunt u meer lezen over buurtbemidde-ling in Amsterdam.

Burenoverlast

Meer weten? Kijk op www.ymere.nl of bel 088 000 89 00 (lokaal tarief)