West - 16 juni 2016

16
Sporten in West: wat is er allemaal te doen deze zomer? EK voetbal Buurt Het Nederlands elftal doet niet mee met het officiële EK, maar buurtvoetbalteams uit West kunnen de eer wel hooghouden op het EK voetbal West. De buurtvoetbalteams bestaan uit jongeren tussen de 15-18 jaar. Lees verder op pagina 5. Jaargang 3 nummer 6 16 | 06 | 16 editie West Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Een overzicht van de gebiedsmakelaars in West 10 Volop in beweging Foto Lejo Duijvestijn EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at- letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro- ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het gezegde niet voor niets. U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek. Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam- mers komt niet aan dertig minuten bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richten wordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten, bredere stoepen, alternatieve fietsrou- tes en gebouwen waarin de trappen beter zichtbaar zijn dan de liften. Dit soort logische beweegmomenten gaan een prominentere plek in de stad krij- gen. Uitgangspunten voor de Beweeg- logica zijn: ruim baan voor de fietser en voetganger, sport is om de hoek, de stad is een speeltuin en in gebouwen wordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaar voor de start? Af! Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers 7 Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is één grote atletiekbaan 8-9

description

 

Transcript of West - 16 juni 2016

Page 1: West - 16 juni 2016

Sporten in West: wat is er allemaal te doen deze zomer?

EK voetbalBuurt Het Nederlands elftal doet niet mee methet officiële EK, maar buurtvoetbalteams uitWest kunnen de eer wel hooghouden op het EK voetbal West. De buurtvoetbalteams bestaan uit jongeren tussen de 15-18 jaar. Lees verder op pagina 5.

Jaargang 3

nummer 6

16|06|16editie West

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Een overzicht van de gebiedsmakelaars in West

10

Volop in beweging

Foto Lejo Duijvestijn

EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500

atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at-

letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de

EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro-

ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te

komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam,

luidt het gezegde niet voor niets.

U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek.

Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam-mers komt niet aan dertig minuten

bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richtenwordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten,bredere stoepen, alternatieve fietsrou-tes en gebouwen waarin de trappenbeter zichtbaar zijn dan de liften. Dit

soort logische beweegmomenten gaaneen prominentere plek in de stad krij-gen. Uitgangspunten voor de Beweeg-logica zijn: ruim baan voor de fietseren voetganger, sport is om de hoek, destad is een speeltuin en in gebouwenwordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaarvoor de start? Af!

Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheidAndré Kuipers

7

Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is ééngrote atletiekbaan

8-9

Page 2: West - 16 juni 2016

2 Amsterdam | 16 juni 2016

Dialoog

In het vorige nummer stond een schitterende foto vande Stadhouderskade en het Leidsebosje. De modernetijd was nog niet losgebarsten; geen auto te zien, desfeer rustig. Hans Huijboom schrijft: “De foto op p. 2van de Amsterdam Westkrant is genomen op de Stad-houderskade ter hoogte van het Leidsebosje. Links dekoepel en spits van de Ned. Hervormde kerk. Rechtskwam later het 'Centraal Hotel' (nu NH Hotel). Directrechts van de kerk nog weer later het Persilhuis. Hele-maal links een ambachtsschool, dacht ik. Ergens in de

jaren zestig of zeventig zijn Persilhuis, kerk en school vervangen door respectieve-lijk het Marriott Hotel en Byzantium. De karren en de heer met hoge hoed gaanhier nog ongehinderd rechtdoor. Later zou er een rotonde komen, die op zijn beurtweer vervangen werd door een T-kruising. Ik dacht in 1970. Op de rotonde heb ikals jongetje de rijtour van de sjah van Perzië gadegeslagen. Echt waar, in een openauto, met Bernard en Juliana aan zijn zijde, nauwelijks afzetting, dat kon toen. Ophet balkon van het Centraal Hotel verscheen, het zal ook in 1957 zijn geweest, Sin-terklaas en zijn Pieten, na de intocht, om de samengestroomde menigte toe tespreken. Ook dat kon toen. Gezien het ontbreken van enig autoverkeer moet defoto van het begin van de vorige eeuw zijn, misschien net na de demping van deOvertoom (1903).”

Deze keer een andere markante plek.

Weet u waar het is?Mail uw antwoord naar [email protected]. Het interessantste persoon-lijke of historische antwoord wordt in het volgende nummer gepubliceerd.

Waar in West?

Is uw huis 'Goed Gekeurd'?

Kinderherdenking afschaffing slavernij

Gevaarlijk Weet u hoe uw gas- en elek-tra installatie er aan toe zijn? Veel bewo-ners hebben geen idee. Maar een slechtegas en/of elektra installatie kan gevaar-lijk zijn en zelfs brand of explosie tot ge-volg hebben. Stadsdeel West neemt deveiligheid van gas- en elektra installatiesin woningen erg serieus en biedt bewo-ners uit stadsdeel West vanuit het project'Goed Gekeurd' een gratis keuring van degas- en elektra installatie aan.

Is mijn woning onveilig? Als je geen deskundige bent is het lastigom in te schatten of er sprake is van een

onveilige situatie. Op de website staaneen aantal controle vragen om bewonerste helpen bij de beoordeling van de in-stallaties. Kunt u bijvoorbeeld twee appa-raten tegelijkertijd aanzetten in dewoning, zonder dat de stoppen er uitslaan? Is de gasleiding beschadigd (deu-ken of overige schade)? Ruikt u vreemdegeurtjes? Hoort u knapperende gelui-den? Knippert uw verlichting?

Ik wil een gratis keuring Via de site kunt u zich aanmelden. Bin-nen 6 weken na aanmelding krijgt u be-richt of uw woning geselecteerd is voor

een keuring. De selectie gebeurt op basisvan de door u verschafte gegevens, onzegegevens over de woningkwaliteit in uwbuurt en onze gegevens over uw speci-fieke woning. Als u via dit project uitein-delijke geen keuring aangeboden wordt,maar u wel twijfelt over de veiligheid vanuw installatie dan is het aan te raden omzelf (via de huiseigenaar) een keuring aante vragen bij een BRL6000-gecertificeerdinstallatiebedrijf.

Voor meer info kijk op www.amsterdam.nl/gasenelektrakeuringen of bel met 14020.

Herdenking Op donderdag 30 juni2016 vindt van 10.30 tot 14.00 uur deeerste Kinderherdenking plaats op hetSurinameplein. Leerlingen van basis-scholen en jeugdorganisaties in de buurtherdenken de afschaffing van de slaver-nij in de Nederlandse koloniën. Het isdit jaar 153 jaar geleden dat de afschaf-fing van de slavernij door Nederlandformeel werd afgekondigd. Simone Ku-kenheim, wethouder 0nderwijs enFenna Ulichki, portefeuillehouder di-versiteit van Stadsdeel West, zijn bij deherdenking aanwezig.

Terugblik: HARIRA festival

Majnun & Layla Op zaterdag 28 mei vondvoor de eerste keer het HARIRA festivalplaats. Een gratis Food- en verhalen festi-val in het Erasmuspark. Najib Amhali,Abdelkader Benali en Soundos el Ahmadipasseerden onder andere de revue. Voor-malig GroenLinks politicus Tofik Dibi gafeen lezing over zijn boek Djinn waarin hijschrijft over zijn biseksualiteit, een BrassBand en een Dakka Marrakachia namenhet tegen elkaar op en er was een harira(Marokkaanse soep) contest. Vier vrou-wen namen het tegen elkaar op en het pu-bliek heeft bepaald wie de lekkerste harirasoep van Nederland maakt.

Vrij WestDiversiteit In West moet je kunnen zijnwie je wilt zijn. Hier wonen mensen meteen verschillende achtergrond en ver-schillende geschiedenis. West is dyna-misch, bruist en kent een grotediversiteit aan leefstijlen. Diversiteit mager zijn, en dat geven we graag door. Eve-nementen, bijeenkomsten en activiteitenwaarbij diversiteit, dialoog en kennisuit-wisseling centraal staan sluiten aan bijonze ambities en steunen we via het pro-gramma Vrij West.

Foto Stadsarchief Amsterdam

Vlot en veilig Als het mooi weer is, varenveel Amsterdammers graag door degrachten. Om te zorgen dat u vlot en vei-lig kunt varen en de Amsterdammers dieop of aan de grachten wonen zo min mo-gelijk overlast ervaren, is er een aantal re-gels waar u zich aan moet houden.

Geen muziekGeluidsoverlast is bijzonder storend voor omwonenden. Hier komen veel

klachten over binnen. Daarom wordthier door handhavers extra goed op gelet.Op een open boot is versterkte muziekniet toegestaan en ook bij geschreeuwwordt er opgetreden.

EenrichtingsverkeerVooral voor woonbootbewoners is hetvervelend als de grachten vol liggen metbootjes die elkaar tegemoet komen endoor de drukte moeite hebben om elkaar

te passeren. Daarom geldt in de zomer-maanden op twee grachten eenrichtings-verkeer. Op de Singelgracht, vanaf deAmstel tot de Heinekenbrouwerij en opde Prinsengracht, vanaf de Spiegelgrachttot de Amstel. Dit zorgt er ook voor dat ulekker door kunt varen.

HandhavenVaren is natuurlijk leuk, maar de Amster-dammers die op en aan de grachten

wonen moeten daar ook plezierig kun-nen wonen. De afgelopen jaren wordt ersteeds intensiever gehandhaafd. Dit jaarzijn handhavers niet alleen op het wateractief, maar ook vanaf de wal. Op de website vindt u alle Amsterdamsevaarregels. Doe de omwonenden en uwportemonnee een plezier en houd u aande regels.

www.amsterdam.nl/varen

Behouden vaart

Page 3: West - 16 juni 2016

3 Amsterdam | 16 juni 2016

Sportieve zomerMedaillejacht De Europese Kampioenschap-

pen Atletiek zijn dit jaar het belangrijkste sport-

evenement in Nederland. Van 6 tot en met 10

juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op

jacht naar medailles in 46 atletiekdisciplines.

Amsterdam is trotse gastheer van de EK.

EK Atletiek

De Europese Kampioenschappen Atle-tiek staan garant voor een unieke bele-ving. Het historische Olympisch Stadionvan Amsterdam vormt het strijdtoneelvan dit sportevenement dat voor de eer-ste maal in Nederland gehouden wordt.In het stadion vinden de meeste onder-delen plaats. Wilt u het spektakel mee-maken? Ga naar www.amsterdam2016.nlom kaarten te kopen. Die zijn al vanaf € 10 verkrijgbaar. Maar de EK brengt eenaantal onderdelen ook letterlijk naar deAmsterdammers. Op 6 en 7 juli strijdende atleten op het Museumplein om eenfinaleplaats bij het discus- en speerwer-pen. Hier kunt u gratis bij aanwezig zijn.

Dwars door de binnenstadOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon, die dwars door debinnenstad gaat, op het Museumplein.Een unieke beleving om de atleten inactie te zien aan de voet van het Rijks-museum. De Halve Marathon wordt ge-volgd door de Brooks 10K ChampionsRun voor recreanten. Daar kunt u zelfaan meedoen.

Grootste sportevenement sinds 1928Amsterdam is trots dat de EK Atletiek inde stad plaatsvinden. Dit is qua deelne-mersaantallen na de Olympische Spelenvan 1928 het grootste sportevenementdat in Amsterdam wordt gehouden. Eenevenement als de EK heeft ook een maat-schappelijk doel: met tal van activiteitensport, sportief gedrag en gezondheid sti-muleren. In aanloop naar de EK Atletiek

enthousiasmeert de gemeente samenmet de vijf Amsterdamse atletiekvereni-gingen Amsterdammers voor de atle-tieksport.

JE KAN HETU staat er misschien niet bij stil, maar wedoen heel vaak een beetje aan atletiek.Een sprintje trekken om nog even snel detram te halen of de bal weggooien vooruw hond. Hoe zou het zijn om deze be-wegingen als sport te beoefenen? Het be-lang van sport en bewegen is niet teonderschatten. Sporten verbetert de ge-zondheid en is een wapen in de strijdtegen overgewicht. Ook zorgt sport vooreen versterking van sociaal contact

tussen mensen en is het een vorm vanrecreatie.

Kennismaken met atletiekHet doel van JE KAN HET is zoveel mo-gelijk Amsterdammers, jong en oud, meten zonder een beperking, op een laag-drempelige manier kennis te laten makenmet atletiek. We dagen u uit om verschil-lende onderdelen van de atletieksport teervaren en uw prestaties te verbeteren. Aldan niet in georganiseerd verband. Wewillen meer Amsterdammers aan hetsporten brengen én houden. Daarom is destad in aanloop naar de EK omgetoverdtot één grote atletiekbaan. Kijk op pagina 8en 9 van deze krant voor meer informatie.

Ambassadeur Nicky Larise van Leuveren won in 2015goud op de 400 meter bij de EK landen-teams in Griekenland. Zij is één van deambassadeurs van JE KAN HET. “Het isvoor iedereen goed om je fit te voelen”,zegt zij. “Als je je fit voelt, voel je je nietalleen fysiek goed maar ook mentaal. Jezit beter in je vel. Sporten maakt je vro-lijk en blij. Ik geloof dat iedereen zijndoel kan bereiken. Het maakt niet uitwat voor doel het is of op welk niveau.Zolang je maar zelf gelooft dat je hetkan.”

www.atletiek.amsterdam

Ruim 1.500 atleten gaan op medaillejacht

Start

Finish

MUSEUM-PLEIN

HO

BB

EMA

KA

DE

WILLEMSPARKWEG

AM

STELDIJK

WEESPER

ZIJDE

VIJ

ZEL-

S

TR.

HERENGRACHT

NW

E. S

PIEG

ELST

R

SportparkOlympia-plein

KONINGINNEWEG

CORN. KRUSEMANSTRAAT

AM

STELVEEN

SEWEG

Am

stel

Weesper-plein

Waterlooplein

Sarphatipark

Vondelpark

WEESPERSTRA

AT

FERD

. BO

LSTR.

CEINTUURBAAN

APOLLOLAAN

OVERTOOM

ALBERT

FER

D. B

OLS

TR.

VA

N W

OU

STRA

AT

BEE

THO

VEN

STR

.

STADIO

NWEG

VA

N BA

ERLESTR.

1E CON

ST. HU

YG

ENSSTR.

DE LAIRESSESTRAAT

KINKERSTRAAT

ELANDS-

GRACHT

MA

RNIX

STRAA

T

STADHOUDERSKADE

CHURCHILLLAAN

CUYPSTR.

LEID

SEST

RAAT

SINGEL

KEI

ZER

SGR

AC

HT

PRIN

SEN

GR

AC

HT

HERENGRACHT

PRINSEN-GRACHT

KEIZERS-GRACHT

RO

KIN

SPUI

UTR

ECH

TSESTR.

AM

STEL

AM

STEL

AMSTELKADE

REMBRANDT-PLEIN

VALKENBURGERSTR.

LEIDSEPLEIN

RijksmuseumRijksmuseumCHEERING ZONECHEERING ZONE

FREDERIKS

SARPHATI-

STRAATWETERINGSCHANS

PLEIN

NASSA

UK

AD

E

STADHOUDERSKADE

MAURITS-

KADE

bestemmings-

verkeer

6

parcours

oversteekplaats

doorgaand verkeer

afgesloten

Bereikbaarheid tijdensHalve Marathon opzondag 10 juli Op zondag 10 juli zijn delen van het centrum rondom deAmstel, de Pijp en het Museumplein minder bereikbaarvoor auto- en fietsverkeer. Op de kaart ziet u welke stra-ten tussen 6.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ’s avondsworden afgesloten voor autoverkeer.

Tijdens de EK Halve Marathon en de Brooks 10K Cham-pions Run worden diverse oversteekplaatsen voor fiet-sers en voetgangers ingericht. Automobilisten moetenrekening houden met overlast vanwege een aantal weg-afsluitingen. Kijk voor alle verkeersmaatregelen opwww.amsterdam.nl/EKatletiek

Actuele informatieKijk voor meer informatie over de EK Atletiek, zoals hetwedstrijdprogramma, op www.amsterdam2016.org.Voor specifieke informatie over de bereikbaarheid vande stad kunt u terecht op de websitewww.amsterdam.nl/EKatletiek. Het openbaar vervoer inde binnenstad krijgt een aangepaste dienstregeling.Meer informatie is te vinden op www.gvb.nl

Page 4: West - 16 juni 2016

4 Amsterdam | 16 juni 2016

Bewegen in het stadsdeel

... en verder in Amsterdam

U kunt fietsen in Nieuw-West, rennendoor het Westerpark, bootcampen in hetVondelpark, suppen door de grachten,voetballen op een Cruyff Court en skate-boarden in elke straat met een hobbel.Voor sommige sporten betaalt u, maarheel veel kan ook gratis en voor niks.

Gratis sportenRoutes om te fietsen, wandelen en jog-gen worden steeds toegankelijker enmooier gemaakt. Op verschillende plek-ken in de stad staan fitnesstoestellen. Zois er in het Amsterdamse Bos een circuitmet toestellen en bij het Rembrandtparkstaat een klimrek voor calisthenics. Ca-listhenics? Een soort turnen met li-chaamsgewicht in de buitenlucht. Ooitbedacht door de oude Grieken, nu ookvoor Amsterdammers.

Geen kind buitenspel Een Cruyff Court is een moderne invul-ling van het ouderwetse trapveldje. Hiervoetballen en spelen kinderen gratis.

Buitensport Lekker buiten sporten inde frisse lucht. Fitnessen of jeu-de-boulen op het Amstelveld. Het kan al-lemaal in Amsterdam.

Sportclub Amsterdam

Maar het is meer dan dat: ze leren elkaarrespecteren en ervaren hoe het is om tewinnen, én om te verliezen. Een KrajicekPlayground is een sportplein waar kinde-ren onder begeleiding tennissen, voet-ballen of basketballen. En daarnaast is hetook een ontmoetingsplek voor de buurt!

De voetbalschoolOp het Columbusplein kunnen kinderenvan 4 tot 6 jaar goedkoop voetballen opde voetbalschool. Er zijn lessen op vrij-dag tussen 10.00 en 12.00 uur. Kosten: € 25,- voor een half jaar. Inschrijven kangedurende het hele schooljaar.

Mail naar talentmakelaar Marlon op: [email protected] of bel 020 253 1387. www.kidsactiviteiten.amsterdam.nl

www.amsterdam.nl/sportverenigingen

Zeven fietsroutesNieuw-West Hoe westelijker in Amsterdam, des tegroener het wordt. Het boekje ‘Nieuw-West en deHaven van Amsterdam op de fiets’ beschrijft zevenfietsroutes. Een groene fietsroute, een kunstroute, vierhavenroutes en de Slotervaartroute. Ze gaan over ruimefietspaden langs groen en water met weinig hinder vanautoverkeer.www.amsterdam.nl/sport

Playground WinterdijkpleinZuid Op de Playground Winterdijkplein zit van alles:Tennisvereniging Triaz met vier tennisbanen en roller-hockeyvereniging Survivors met een speelveld van as-falt. Aan de oostzijde van het terrein ligt een KrajicekPlayground met een trapveldje, een openbaar tennisveld(hardcourt) en diverse skate- en fitnesstoestellen.www.krajicek.nl

Buiten fitnessenOost In Meerpark kunt u gratis fitnessen in de buiten-lucht. Centraal in Meerpark, tussen sportpark Voorlanden Middenmeer, ligt namelijk een fitnesscircuit. Het isideaal voor ouders die hun kinderen naar sportvereni-gingen in sportpark Middenmeer brengen en tijdens hetwachten zélf willen sporten. Tussen de sportparken zijnook mooie wandelroutes uitgezet. www.sportparkenamsterdamoost.nl/middenmeer

CalisthenicsNoord Ook in Noord kunt u gratis calisthenics beoefe-nen; in het Schellingwouderbreek Park, Breekstraat 56.Met calisthenics doet u oefeningen met zo weinig mo-gelijk apparaten en gebruikt u zoveel mogelijk uw eigenlichaamsgewicht. Het Engelse woord calisthenics komtvan de Griekse woorden kalos, wat ‘mooi’ betekent ensthénos, wat ‘kracht’ betekent. www.calisthenicsnederland.nl

Jeu de BoulesCentrum Waan u in het centrum van Frankrijk. Mid-den op het Amstelveld, onder de prachtige oude bomen,ligt namelijk een écht Jeu de Boules baantje. Neem uwballen mee en google even naar de spelregels. Een aperi-tiefje - Pastis of Crème de Cassis - regelt u zo bij het caféom de hoek.

Cruyff CourtsZuidoost In Zuidoost zijn vier Cruyff Courts: het AjaxVeld Bijlmer ligt aan Egoli, het Ajax Veld Gein aan hetVreeswijkpad en er is er een in Holendrecht. In 2015werd wereldwijd de tweehonderdste Cruyff Court ge-opend bij de Mytylschool Drostenburg voor kinderenmet een beperking. www.cruyff-foundation.org

Page 5: West - 16 juni 2016

5 Amsterdam | 16 juni 2016

Kom allemaal naar de finale!Sporten in West

Vervolg van pagina 1, sporten in West.Tijdens de voorrondes, die vanaf halfjuni aan het begin van de avond op hetVan Beuningenplein, Zaandammerplein,Robert Scottplein, Balboaplein, Cremer-plein en Cruyff Court Kolenkit in Westgehouden worden, kwalificeren achtbuurtteams zich voor de finales op 12 juli.De strijd om de eretitel VoetbalkampioenEK West wordt gehouden bij voetbalver-eniging Avv Sloterdijk aan De Roos vanDekamaweg 4 in Bos en Lommer.

FairplayHet EK toernooi staat in het teken vanVreedzaam, Fairplay gedrag én saamho-righeid in de buurt. Teams krijgen extraFairplay punten als zij zich sportief ge-dragen en coaches benadrukken Fairplaygedrag bij deelnemers. Ook kan descheidsrechter een time out aanvragenals hij/zij ziet dat een ploeg zich onspor-tief gedraagt. Maar niet alleen jongerenkunnen meedoen aan dit evenement.Ook buurtbewoners worden van harteuitgenodigd om voor, tijdens en na devoorrondes of finalewedstrijden te hel-pen of activiteiten te organiseren. Of ge-woon hun buurtteam aan te moedigen.

Doe meeWe hopen dat het feestelijke avondenworden, waarbij de hele buurt betrokkenis. Wilt u wat doen, voetbal gerelateerd

of niet, meldt u zich dan per e-mail aanbij afdeling Sport van stadsdeel West:[email protected]. Vermeld in demail uit welke buurt u komt en dat u watwilt organiseren tijdens het EK voetbalWest. Voor een planning van de voor-rondes houd de facebookpagina van deafdeling Sport in de gaten: www.facebook.com/westbeweegt

Voetballen met de buurt

Een pareltje in West - Het Brediusbad

West Beweegt Buiten

Openluchtzwembad Op de Spaarndammerdijk, verscholen achter de hoge facadevan het Art Hotel, ligt één van de pareltjes van West: het Brediusbad. Het Bredius-bad is een gezellig openluchtzwembad in een groene omgeving. Het heeft drie ver-warmde baden: een diep bassin (33x25 meter), een ondiep bassin voor kinderen eneen apart peuterbad met spuitfontein. Zowel in het peuterbad als het ondiepe badstaan een paar leuke speeltoestellen voor de allerkleinsten. Een glijbaantje, zitjeen dierenfiguren fleuren de baden op.

Energie Tot en met vrijdag 1 juli 2016 zijn er naschoolse sportactivi-teiten, en dan zoveel mogelijk lekker buiten, op pleintjes in de buurt.Onder de naam West Beweegt Buiten kunnen kinderen van basisscho-len in West hun energie kwijt in allerlei leuke sporten. Je kan er echtnieuwe sporten ontdekken zoals freerunnen, bootcamp en waveboar-den. Alle buitensporten zijn gratis.

sluit om 17.30 uur, daarna kunt u nietmeer naar binnen. Tot uiterlijk 18.00 uurmag u in het water blijven. Om 18.30 uursluiten de deuren van het bad.

NaaktzwemmenVoor kinderen onder de 16 jaar is de toe-gang slechts € 1,80, dat is één van degoedkoopste tarieven van heel Amster-dam. Vanaf 16 jaar kost een kaartje € 4,-Van maandag tot en met vrijdag is er van07.00-09.00 uur banen zwemmen. Opdinsdag en donderdag is naaktzwemmentijdens deze uren toegestaan.

Er zijn overdekte kleedkamers, ver-warmde douches en kluisjes. Op hetgazon is er een horecakiosk. Bezoekerskunnen daar terecht voor snacks, ijs, fris-drank of het huren van ligstoelen. Ookzijn er picknicktafels op het gazon. Af entoe zijn er speciale activiteiten, zoals decursus Auto te Water. Het bad is ditzwemseizoen open tot en met zondag 4 september.

Adres: Spaarndammerdijk 306a, 1013 ZXAmsterdam 020 684 6984www.brediuszwembad.nlwww.facebook.com/brediusbad

Het Brediusbad is open op weekdagenvan 07.00 uur tot 18.30 uur en in hetweekend van 12 tot 18.30 uur. De kassa

Aanmelden voor de buitensporten kanvia het inschrijfformulier dat half mei opde scholen is uitgedeeld. U kunt naar deactiviteit toe gaan en uw kind ter plekkeinschrijven. U kunt het inschrijfformu-lier ook krijgen tijdens de activiteit. Hetis wel de bedoeling dat uw kind na aan-melding de reeks lessen ook af maakt. Eris geen haal en breng service. De activi-teiten zijn na schooltijd.

Contactpersonen voor meer informatieDe Baarsjes: Marlon Heije: [email protected] /020 253 1387 (di t/m za 10.00-17.00 uur)Bos en Lommer: Danny Hijzelendoorn: [email protected] / 020 253 1392 (ma t/m do 10.00-17.00 uur)Westerpark:Ron Bushoff: [email protected] 253 1389 (ma t/m vrij 10.00-17.00 uur)

Voetbaltoernooien voor kinderenBijna elke week organiseren we op eenander plein een voetbaltoernooi. Hettoernooi is voor kinderen van groep 3t/m 8. Inschrijven vooraf is verplicht,maar gratis. Dit kan een half uur voordathet toernooi begint op het plein zelf.

Activiteiten met plek■ Kano voor groep 5 t/m 8 (alleen met

zwemdiploma A) op maandag 14.30-15.30 uur in Watersportcentrum Wes-terpark.

■ Tennis voor groep 5 en 6 vrijdag 15.30-17.00 uur Meidoornschool Zoneparc.

■ Waveboarden voor groep 3 t/m 5 opdinsdag 14.30-15.30 uur op het Wach-terliedplantsoen.

■ Atletiek voor groep 6 t/m 8 op donder-dag 15.00-16.00 uur op het KarelDoormanplein.

■ Bootcamp voor groep 6 t/m 8 op vrij-dag 12.45-13.45 uur op het CruyffCourt Wiltzangh.

■ Streetdance voor groep 6 t/m 8 opdonderdag 15.30-17.00 uur op hetschoolplein van de Rosa Boekdrukker.

■ Streetdance voor groep 3 t/m 5 opdinsdag 15.00-16.00 op het KarelDoormanplein

Alle activiteiten van West Beweegt Bui-ten zijn gratis en lopen door tot en metvrijdag 1 juli 2016. Inschrijven kan terplekke bij de trainer.

Foto Martine Bootsma

Page 6: West - 16 juni 2016

6 Amsterdam | 16 juni 2016

Vreedzame wijk - Vreedzame school

‘Je leert conflicten oplossen’

Roman (l) en Minoe (r) zijn mediator voor kinderen op de basisschoolFoto Lenette van der Plas

Wat er vooraf ging? Met het programma Vreedzame School -Vreedzame Wijk wordt gewerkt aan eenpositief sociaal klimaat in groepen. Gon-nie Roekevisch van de Westerpark-school: “Ieder kind heeft het recht omzich gehoord te voelen in zich te kunnenuiten.” Een van de middelen is de oplei-ding voor kinderen tot mediator. IlonkaTerlouw, projectleider van De Vreed-zame School: “We leren de kinderen omte bemiddelen bij een ruzie, te pratenover je gevoelens en je inleven in ander.”In mei hebben de kersverse mediatorsvan de Westerparkschool in de Staatslie-denbuurt hun handtekening gezet onderhet diploma Mediator Vreedzameschool. Er was er een grootse optochtdoor de wijk en drie dagen feest in dewijk. Minoe (12), leerling van de Wester-parkschool: “We willen ruzies vreed-zaam met elkaar oplossen.”

Hoe is de optocht door de Staatsliedenbuurt verlopen?Kinderen van de drie Vreedzame basis-scholen in de Staatsliedenbuurt gingen

met een oudermuziekband langs scholenen speelplekken. Er werd een bord ont-huld met hierop het logo van VreedzameWijk. De kinderen liepen langs speel-plekken in de wijk die nu officieel‘Vreedzame Speelplek’ heten. Dit waseen groots gebeuren. Buurtbewonerskwamen nieuwsgierig kijken.

Wat betekent Vreedzaam? Projectleider Ilonka Terlouw: “In eenVreedzame Wijk bieden we kindereneen oefenplaats binnen de school en inde wijk waar ze vaardigheden ontwikke-len die ze nodig hebben om het in dezecomplexe samenleving een beetje gezel-lig te maken en te houden met elkaar.”

Wat is de Vreedzame wijk? Ilonka Terlouw: “De Vreedzame Wijkkomt voort uit De Vreedzame School. Inveel wijken in Nederland werkt inmid-dels een groot aantal basisscholen metdit programma. Kinderen krijgen daarallerlei burgerschapsvaardigheden aan-geboden. Ze krijgen een stem, mogenmeedenken over allerlei zaken, krijgenverantwoordelijkheden. Bovendienleren ze op een positieve en zorgzamemanier met elkaar om te gaan, en hoe jeconflicten constructief kunt oplossen.”

Wat kan Kinderwijkraad betekenen?Een aantal kinderen van de drie Vreed-zame basisscholen zal op democratischewijze gekozen worden voor de Vreed-

zame kinderwijkraad. Hierin zullen zijnadenken over hoe zij de wijk Vreed-zaam kunnen maken. Rondom speel-pleinen komen mediatieplekken in debuurt. Dit gebeurt in samenwerking methet jongerenwerk, speeltuinwerk, poli-tie, en andere professionals.

Wat moet je goed kunnen als mediator? Roman: “Je moet rustig en kalm blijven.Je zorgt ervoor dat kinderen naar elkaargaan luisteren, elkaar uit laten praten enmet elkaar een oplossing vinden. Minoe:”En je mag geen partij kiezen. Een kin-dermediator kan bemiddelen bij kleineruzies.”

Mediator In de Amsterdamse Wijkaanpak

werken stadsdeel West, scholen en andere or-

ganisaties zoals politie en jongerenwerk nauw

samen in het programma Vreedzame School -

Vreedzame Wijk.

Fietsen naar school

'In de bus zit je maar alleen'

Kiezen voor fietsen is het begin van een gezonde gewoonte | Foto Henk Rougoor

“De overgang naar de middelbare schoolis een belangrijk moment. Kinderenmoeten met hun ouders bepalen: ga ikfietsen of toch met het openbaar ver-voer? Als je nu de keuze voor de fietsmaakt, is dat vaak het begin van een le-venslange gezonde gewoonte.” AnnetteTerpstra is projectleider van Op Wegnaar het VO, een project van Verkeers-plein Amsterdam om leerlingen meervertrouwen te geven in het fietsen van denieuwe route naar de middelbare school.“Ze leren de veiligste route kennen enzien hoe het is, een iets grotere afstand tefietsen. Kinderen denken soms: het is tever, ik ga ervan zweten, of het is onveilig.Als je de route een keer met ze fietst,merken ze dat het wel meevalt.”

Geld besparenDeze groep is in ieder geval vastbeslotente gaan fietsen. Maisie: “Het is gezellig,samen met anderen fietsen. In de bus zitje maar alleen. En het is gezond. Maar alsje gezondheid je niks kan schelen, denk

dan aan het geld dat je uitspaart. Daarkan je iets leuks van kopen.” Terpstra be-vestigt: “Een busabonnement is tochzo’n € 30 per maand. In gezinnen meteen laag inkomen is het openbaar vervoervoor de kinderen gratis. Eigenlijk is datniet zo handig. Ik zou liever zien dat zeeen fiets krijgen.”

OefenenTerpstra heeft veel tips voor ouders:“Begin zo vroeg mogelijk met oefenen in

het verkeer. Zet een kind zodra het kanlopen op een loopfietsje en laat het met umeefietsen over de stoep. Zet uw kind zomin mogelijk in de buggy, de bakfiets ofop de achterbank van de auto. Gaat uwkind volgend jaar naar de middelbareschool? Wacht dan niet tot eind augustusmet het kopen van een fiets. Ga nu al deroute met hem of haar oefenen. Laat uwkind daarbij voorop fietsen om risico’s teleren inschatten. En fiets ook eens in despits, dan is het veel drukker en kan uw

kind ook daar ervaring mee opdoen.Voor ouders die zelf niet kunnen fietsenzijn in de stad veel mogelijkheden om leste nemen. Dan geeft u een goed signaalaan uw kind: fietsen is belangrijk.”

Meer informatieFietslessen voor volwassenen: www.fietsersbond.amsterdam/fietslessenProject Op Weg naar het VO: www.verkeerspleinamsterdam.nl

Op weg Ze hebben hun fietsexamen ge-haald, maar toch nog een tikje onwennig fiet-sen Maisie, Kojo, Bibi en Izaline door de stad.Ze zitten in de achtste groep van basisschoolDe Springstok in De Pijp. Onder begeleidingfietsen ze de route naar de middelbare schoolwaar ze na de zomer beginnen.

Page 7: West - 16 juni 2016

7 Amsterdam | 16 juni 2016

Health tour

Miou traint de deelnemers aan de HealthTour in het Erasmuspark. De Health Touris voor iedereen met overgewicht instadsdeel West die meer wil bewegen enmeer wil weten over gezond eten. Bij-voorbeeld om gewicht te verliezen. Hetprogramma duurt twaalf weken. Het be-staat uit achttien sporttrainingen, drievoorlichtingsbijeenkomsten over voe-ding door een diëtist en drie keer coach-ing door een psycholoog. Het doel van deHealth Tour is om (weer) plezier in bewe-gen te krijgen en te houden. Miou: “Ikvind het prachtig om te zien dat mensendoor de Health Tour bewegen weer leukvinden. Dat ze na twaalf weken fit zijn endat sport weer onderdeel van hun levenis. De Health Tour doe je samen, daardoorhoud je het vol. Sommige deelnemersgaan na afloop samen sporten, bijvoor-beeld hardlopen. Of naar Zumba.”

Kennismaken met sportaanbiedersTijdens de Health Tour bezoekt de groepverschillende sportaanbieders in de

buurt. De groep bepaalt naar welke spor-ten. De groep uit het Erasmuspark gaat inelk geval naar yoga, voetbal en dansen.Ze ervaren daar of het wat voor ze is en ofze er willen gaan sporten.

Gedrag veranderenDiëtist Inge Cantatore is een van de coör-dinatoren van het programma. Inge: “Alsje gewicht wilt verliezen, is het belangrijkom je gedrag te veranderen. Je moet wetenhoe je ervoor zorgt dat je geen hongerklopkrijgt en naar koek en snoep gaat grijpen.

De psycholoog leert hoe je een groot doelkunt bereiken door jezelf eerst een haal-baar klein doel te stellen. De deelnemersbetalen maar € 60,- voor het hele pro-gramma, Stadsdeel West betaalt de rest.”

De Health Tour werktDe deelnemers zijn enthousiast. Dick:“Ik wilde gewicht kwijt raken en vondhet moeilijk om dat alleen te doen. Wezijn nog maar op de helft, maar ik merknu al dat mijn broeken niet meer zo strakzitten. Het werkt! ” Nadifa: “Ik heb ge-

leerd dat je je doel met kleine stapjeskunt bereiken. Ik ben gestopt met suikerin m’n thee en koffie. Dat is makkelijkervol te houden dan helemaal niet meersnoepen.” Jeanne: “Ik at al heel gezond.Ik heb nu geleerd dat het ook heel belang-rijk is op welke tijden je eet.”

Meedoen aan de Health Tour kan in De Baarsjes/Oud-West, Bos en Lommeren Westerpark. Ga naar www.healthtouramsterdam.nl voor devoorwaarden, informatie en inschrijven.

'Mijn broek zit wijder'Afvallen “Bij de bank ga je opdrukken.”Sportcoach Miou Notermans doet het voor:“Zet je handen op de bovenrand en zorg er-voor dat je lichaam zo recht als een plankblijft.” De deelnemers gaan elk bij een onder-deel van het oefeningenparcours staan. Miou:“Degene die touwtje springt, geeft de tijdaan. We beginnen met 35 keer.”

Foto Lejo Duijvestijn

020Duurzaam

Uitnodiging Wilt u uw huishouden of organisatie duurzaam maken en ener-giekosten besparen? De gemeente helpt u graag, bijvoorbeeld met het Duur-zaamheidsfonds. Meer weten? Kom dan naar 020Duurzaam, hét evenementvoor bewoners, organisaties en bedrijven. Hier ziet u inspirerende voorbeel-den, leert u wat de succesfactoren zijn en hoort u wat de gemeente zelf doet.Samen zorgen we ervoor dat Amsterdam een duurzame stad wordt, die klaaris voor de toekomst.

‘Duurzame keuzes verhogen onze welvaart’

Laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers | Foto Copyright Speaker Acadamy Walter Kallenbach

Een voorbeeld is ASV Arsenal. Dezevoetbalvereniging krijgt energie uit de178 zonnepanelen op het dak van hetclubgebouw. LED-lampen verlichten devoetbalvelden. De energierekening isdaardoor flink omlaag gegaan. VoorzitterBert van de Rotte: “Wij staan voor meerdan alleen voetbal.”

TerugverdiendBert van de Rotte: “Welvaart is meer danwat je in je portemonnee hebt. Duur-zame keuzes verhogen onze welvaart.Onze kinderen of kleinkinderen kunnenin de toekomst geen olie of gas meer ge-bruiken. Daar moeten we op inspelen.Kiezen voor duurzaam levert ook geldop. Soms duurt het even voor de investe-ringen zijn terugverdiend, maar het le-vert uiteindelijk besparingen op.”

EnergiescanHet clubhuis van ASV Arsenal is zes jaaroud. Het is veel beter geïsoleerd dan hetoude gebouw. Toch viel de energiereke-

ning tegen. Met een bijdrage uit hetduurzaamheidsfonds van de gemeentekon ASV Arsenal energiebesparendezonnepanelen plaatsen.

Samenwerking in de buurtBert van de Rotte: “Alles staat of valt metde samenwerking in de buurt. Oudersvan een jeugdlid bij de club gaven ons detip om zonnepanelen op ons dak te plaat-sen. We zijn toen aangestoken met hetduurzaamheidsvirus. Na bijna twee jaaronderzoek stonden de panelen er. DeLED-verlichting op de velden hebben wete danken aan stadsdeel Zuid. Philipszocht een sportveld voor een pilot metdeze zuinige verlichting. Het stadsdeelheeft ons dat gegund. We zijn er heel blijmee; de energierekening is nog verderomlaag gegaan. We willen nu nog deoude vrieskisten vervangen en afval gaanscheiden. Met kleine stapjes worden westeeds duurzamer.”

www.amsterdam.nl/020duurzaam

Meld u snel aanKom naar 020Duurzaam. Wat weet u van duurzaamheid? Janine Abbring enTim Zeegers presenteren de feiten. Verder onder meer op het programma:wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho en innovatieve Amsterdammersin gesprek over de toekomst en weerman Peter Kuipers Munneke over Rain-proof. Praat mee en ontdek wat er mogelijk is op de informatiemarkt. Wanneer: 28 juni, inloop vanaf 17.30 uur, programma 18.30-22.30 uurWaar: Het Sieraad, Postjesweg 1

Page 8: West - 16 juni 2016

Bewegende stad

EK AtletiekIn aanloop naar de EK Atletiek is de stad omgetoverd tot één grote atletiekbaan. Op tal vanplekken kunt u rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. Daag uzelfen uw vrienden en familie uit op een van de spectaculaire atletiekonderdelen middenin de stad.Hoe ver kunt u gooien op een kogelstootring en springen in een verspringbak? Bent u sneller dan uwschaduw op de springbaan? En maak van afval weggooien ook een sport, bij één van de blikvangers.

AtletiekverenigingenWe staan er niet bij stil maar we doen dagelijks aan atle-

tiek. Een sprintje om de tram te halen, een bal weggooien

voor de hond en kinderen die over paaltjes springen. Hoe

zou het zijn om deze bewegingen als sport te beoefenen?

In Amsterdam kan dat bij maar liefst vijf verenigingen.

Kijk voor een vereniging bij u in de buurt op

www.atletiek.amsterdam/verenigingen

3D-tekeningenOp verschillende plekken zijn supertoffe 3D-tekeningen

gemaakt. Ze laten zien dat atletiek leuk is en voor ieder-

een. Maak een selfie als discuswerper op het Museum-

plein of als sprinter op de trap bij het Anton de Komplein.

Of spring over het water met rotsen bij de OBA.

SprOp ver

waar u

buurt k

Het EK

6,60 se

De Am

60 met

BlikvangersGooit u verder dan u denkt? Op zeven plekken in de stad

kunt u uzelf en anderen uitdagen bij de diverse blikvan-

gers. Afval in de afvalbak weggooien? Maak er een sport

van!

8 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 9: West - 16 juni 2016

KogelstootringenGooit u verder dan u denkt? Ga de uitdaging aan op een

van de vijf kogelstootringen in de stad. Kijk hoe ver u kunt

komen met een voetbal of basketbal. Het Nederlands re-

cord bij de mannen staat op ruim 21 meter, bij de vrouwen

op ruim 18 meter. De kogel waarmee wordt gegooid

weegt bij de mannen ruim 7 kg en bij de vrouwen 4 kg.

VerspringbakkenSpringt u verder dan u denkt? Op twee plekken in de stad

zijn verspringbakken van 4 meter lang geplaatst. Het Ne-

derlands record staat op naam van Dafne Schippers met

een afstand van 6.78 meter. Een meter voor de zandbak

ligt een afzetbalk. Vanaf daar moet u springen, anders is

de sprong ongeldig. Hoe ver komt u?

Halve MarathonOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon,

die dwars door de binnenstad gaat, op het Museumplein.

Een unieke beleving om de atleten in actie te zien aan de

voet van het Rijksmuseum. De Halve Marathon wordt ge-

volgd door de Brooks 10K Champions Run voor recrean-

ten. Daar kunt u zelf aan meedoen.

rintbanenrschillende plekken in de stad vindt u sprintbanen

een sprintje kunt trekken om te kijken of u in de

kunt komen van de diverse records.

K-record op de 60 meter staat bij de mannen op

econden en bij de vrouwen op 7,0 seconden.

msterdamse sprintster Jamile Samuel loopt de

ter in 7,14 seconden.

Locaties spectaculars1. Buikslotermeerplein 2000

2. Motorwal 300

3. Molenwijk 8

4. Speelterrein Baden Powellweg-

Jan van Zutphenstraat

5. Hendrikje Stoffelsstraat 60

6. De Cuserstraat 3

7. Kastelenstraat-Buitenveldertselaan

8. Waterlooplein

9. Burgerweeshuispad 54

10. Station Bijlmer Arena

11. Station Zuid

12. IJpromenade 1

14. Plein '40-'45

15. Marineterrein

16. Ceintuurbaan-Servaes Noutsstraat

17. Amstelveld

18. Makassarplein

19. Egoli 2

20. Kasterleepark

21. Frederik Hendrikplantsoen

22. Oranje Vrijstaatplein

23. Museumplein, tekening van speer

en discus

24. IJplein, JEKANHET logo met atle-

tiekelementen

25. Anton de Komplein, tekening van

sprinter op de trap

26. Oosterdokskade 143, tekening van

water met rotsen waar je overheen

springt

Doe ook mee!Rond de Europese Kampioenschappen

Atletiek vinden er ook verschillende

side-events in de stad plaats.

Op woensdag 6 juli wordt het Olympia-

plein omgetoverd tot een mini-EK voor

kinderen. Kinderen van 4 tot en met 12

jaar mogen meedoen. Het parcours

rondom het Olympiaplein is ongeveer

800 meter. Voor de jongste kinderen is

er een parcours van 200 meter. De ou-

ders kunnen gezellig met hun kinderen

meerennen.

Op zaterdag 9 juli wordt een speciale

EK Wandeltocht georganiseerd: Walking

Amsterdam. De route kent drie afstan-

den van 15 km: de Grachtenroute, de

Amstelroute en de Jordaanroute. De

wandelaars vertrekken tussen 08.00 en

10.00 uur vanaf verschillende startloca-

ties. De routes komen samen in het Von-

delpark en eindigen in het Olympisch

Stadion.

De Brooks 10K Champions Run op zon-

dag 10 juli is uniek, omdat je over het

parcours van de Halve Marathon loopt,

dwars door de stad, met de finish onder

het Rijksmuseum en duizenden fans en

entertainment langs de route. Start en

finish is op het Museumplein. Er komen

misschien wel 15.000 lopers.

Meer informatie:www.amsterdam2016.org/nl/side-events

9 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 10: West - 16 juni 2016

10 Amsterdam | 16 juni 2016

Gebiedsmakelaars

Maatwerk Amsterdam bestaat uit veel verschillende buurten en gebieden, elk met

zijn eigen karakter. Bewoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties weten

vaak het beste wat er leeft in een gebied: geparkeerde fietsen die in de weg staan, een

speeltuintje dat opgeknapt moet worden of overlast van hangjongeren. Maar ook: de

wens om een buurtfeest te organiseren of een gezamenlijke moestuin aan te leggen.

Schakel Abdellah Tallal is gebiedsmakelaar en

werkt voor Landlust en de Gulden Winckelbuurt.

Samen doen wat de stad nodig heeftBenader uw gebiedsmakelaarBewoners, ondernemers en (maatschap-pelijke) organisaties kunnen en willenvaak zelf veel doen. Daar wil de ge-meente Amsterdam op inspelen, omsamen te doen wat de stad nodig heeft.Eerst onderzoeken we wat een straat,

buurt of gebied nodig heeft. Daarna kij-ken we wie wil en kan meewerken aande aanpak. Elke gebied heeft zijn eigencontactpersoon: De gebiedsmakelaar.Op deze pagina staan alle gebiedsmake-laars van de verschillende gebieden inWest.

GEBIEDSMAKELAARS

1. Kolenkit / Laan van SpartaanGebiedsmakelaar San San [email protected] 1007 5549

2. GibraltarbuurtGebiedsmakelaar Jutta [email protected] 3063 6311

3. Landlust / Gulden WinckelbuurtGebiedsmakelaar Abdellah [email protected] 5491 6067

4. Bos en Lommerplein / -wegGebiedsmakelaar Marcel van der [email protected] 1246 5690

5. Erasmusparkbuurt / Robert ScottbuurtGebiedsmakelaar Chantal [email protected] 8363 2404

6. Jan Maijenbuurt / Mercatorbuurt(noord)Gebiedsmakelaar Anita [email protected] 1094 7099

7. MercatorbuurtGebiedsmakelaar Marco de [email protected] 5119 2525

8. Jan Evertsenstraat, Mercatorplein,Postjesweg, Jan van Galenstraat e.o.Gebiedsmakelaar Liesbeth van der [email protected] 5490 6128

9. PostjesbuurtGebiedsmakelaar Jessica ter [email protected] 1927 2642

10. Westerpark, Volkstuinen, Oud-Sloterdijk en Sloterdijk IGebiedsmakelaar Paul [email protected] 2254 1878

11. SpaarndammerbuurtGebiedsmakelaar Els [email protected] 2348 3773

12. ZeeheldenbuurtGebiedsmakelaar Els [email protected] 2348 3773

13. Frederik Hendrik & Hugo de Grootbuurt, Marcanti-eilandGebiedsmakelaar Tessa [email protected] 2312 0307

14. Contactpersoon voor ondernemersFrederik Hendrikbuurt, Staatsliedenbuurt, Marcanti-eiland,Spaarndammerbuurt, Zeeheldenbuurt,Westergasfabriekterrein Gebiedsmakelaar economie Monique [email protected] 1235 0572

15. Staatsliedenbuurt & GWL-terreinGebiedsmakelaar Heleen [email protected] 2043 1026

16. BellamybuurtGebiedsmakelaar Thea [email protected] 1025 5626

17. Kinkerstraat, Ten Katestraat, Hallengebied e.o.Winkelstraatmanager Marianne [email protected] 1988 3334

18. De Clercqstraat en BilderdijkstraatWinkelstraatmanager Jasmijn [email protected] 3031 2861

19. Da CostabuurtGebiedsmakelaar Jessica ter [email protected] 1927 2642

20. BorgerbuurtGebiedsmakelaar Thea [email protected] 1025 5626

21. Cremerbuurt / Helmersbuurt / VondelparkbuurtGebiedsmakelaar Henny de [email protected] 2005 6503

22. Overtoom, Jan Pieter Heijestraat, 1e Constantijn Huygensstraat, Stadhouderskade e.o.Winkelstraatmanager Frank [email protected] 1091 8578

23. Chassébuurt, Does, Tromp en GeuzenbuurtGebiedsmakelaar Sarah van [email protected] 06 1299 1049

‘Waar hebben de bewoners behoefte aan?’

Wat doet een gebiedsmakelaar?“Onze allerbelangrijkste taak is dat weeen schakel zijn tussen het stadsdeel ende bewoners en andersom. Daarna richtje je op de buurt: Wat leeft er? Waar heb-ben mensen behoefte aan? Dat komt inonze Agenda voor de buurt.”

Welk gebied doe jij?“Landlust ligt tussen de Haarlemmer-weg, de Bos en lommerweg, de Jan vanGalenstraat en de Willem de Zwijgerlaan.De Gulden Winckelbuurt vormt eendriehoek tussen de Admiraal de Ruijter-weg, Bos en Lommerweg en de A10. Bijelkaar wonen er 12.000 mensen.”

Wat speelt er in die buurten? “Vooral positieve dingen; Bos en Lom-mer zit behoorlijk in de lift. Het is eenvestigingsplaats van startende huiseige-naren. Er zijn een hoop jonge mensennaar Bos en Lommer gekomen, zowel al-lochtonen als autochtonen. Bewonersorganiseren festivals, nemen stukjesgroen in eigen beheer, komen met initia-tieven voor herinrichtingen. Het is erg

dynamisch. Maar er zijn ook uitdagin-gen. Er is een groep mensen die al heellang op het minimum zit. Zij leven inlangdurige armoede, jongeren hebbengeen baan.”

Hoe gaat het samenleven van de verschil-lende bevolkingsgroepen? “Het is een belangrijke taak van ons ommensen bij elkaar te brengen. Dat luktaardig. In één van mijn buurten wil eenmoeder van een zwarte school aan hetKarel Doormanplein een gemengdeschool maken. In de eerste groep zittennu meer witte kinderen. Er was wel over-last op het plein bij de school. We moe-ten de positieve dingen onderkennen enstimuleren en tegelijkertijd de proble-men benoemen en niet bagatelliseren.”

Heb je een concreet voorbeeld? “We hebben in Landlust een ‘woestespeelplek’ - aan het water met gras. Kinde-ren kunnen er spelen en ravotten. Maarmensen laten er ook hun hond uit. Eenvrouw wees me daarop; het bord ‘verbo-den voor honden’ hing verkeerd en maarop één van de drie ingangen. Terwijl ikhaar sprak kwam een man zijn hond uitla-ten. Nu komen er nieuwe borden en bena-der ik de handhavers van het stadsdeel.” "Wij moeten mensen bij elkaar brengen." | Foto Lejo Duijvestijn

Page 11: West - 16 juni 2016

11 Amsterdam | 16 juni 2016

Langere reistijd De spoorverbindingen van en naar Schiphol zijn dedrukste van Nederland. Om in de toekomst veilig en soepel meer trei-nen te kunnen laten rijden, verdubbelt ProRail de sporen tussenSchiphol/Riekerpolder en station Duivendrecht. Van 1 tot en met 9augustus worden de nieuwe sporen aangesloten op het spoorwegnet.Reizigers en omwonenden moeten rekening houden met een langerereistijd en mogelijke bouwoverlast.

Canon Nieuwbouwprojecten die na 1 juli 2016 worden opgestartkrijgen te maken met eeuwigdurende erfpacht. Mensen die erfpach-ter worden van een woning, bedrijf, voorziening of kantoor in dezenieuwbouwprojecten krijgen als eersten eeuwigdurende zekerheidover hun erfpachtkosten. Voor hen betekent het dat de canon nogmaar één keer wordt vastgesteld en dat canonherzieningen aan heteinde van het tijdvak niet meer aan de orde zijn.

Gratis Amsterdamse buitensportverenigingen investeren gezamenlijk bijnaéén miljoen euro in duurzame maatregelen, zoals isolatie, LED-verlichting,zonnepanelen en energiezuinige verwarming. Dit levert een vermindering vanCO2 uitstoot op van maar liefst 440.000 kilo per jaar.

Wegwerkzaamheden

Sportclubs

Aangepast treinverkeerrondom Schiphol

Geen treinverkeerMaandag 1 t/m dinsdag 9 augustus 2016is er geen treinverkeer mogelijk tussen destations Schiphol en Duivendrecht.Dinsdag 2 augustus 2016 rijden er geentreinen tussen de stations Schiphol enSloterdijk.

Goed voorbereid op reisOm te voorkomen dat reizigers voor ver-rassingen komen te staan, worden wijzi-

gingen duidelijk gecommuniceerd viawww.ns.nl/schipholtreinverkeer en op debetreffende stations.

Zomerwerken Ook op andere plekken in de stad moet ukomende zomer rekening houden metoverlast en/of langere reistijden van-wege werkzaamheden. Op www.amsterdam.nl/zomerwerken vindtu alle plekken waar gewerkt wordt.

Met een gratis duurzaamheidsscan, diewordt aangeboden door de gemeente,kunnen sportverenigingen advies opmaat krijgen over de mogelijkheden diezij hebben om te verduurzamen. Daar-naast biedt de gemeente ook ondersteu-ning bij bijvoorbeeld een subsidie- ofleningsaanvraag en/of het uitvragen vanoffertes.

Gigantisch rendementRoeivereniging Nereus is één van 76 ver-enigingen die al gebruik hebben gemaaktvan de scan. Het gebouw op de accom-modatie wordt binnenkort verbouwd.“Dan willen we ook gelijk verduurza-men”, zegt gebouwcommissaris MaxRijper. "Bij de verbouwing worden zon-neboilers geïnstalleerd. Verder hebbenwij een duurzame manier om te verwar-men gevonden in vloerverwarming,waarbij nieuwe isolatie onder de verdie-

pingsvloer warmteverlies moet minima-liseren.” Hij kijkt uit naar de voordelenvan de maatregelen voor de vereniging:"Roeien is een dure sport en verduurza-men levert indirect geld op. Aangezienhier bijvoorbeeld veel meer gebruikwordt gemaakt van de douche in vergelij-king met een normaal woonhuis, zullenzonneboilers voor ons een gigantischrendement opleveren."

Natuurvriendelijke verfAmsterdam Windsurfing is al vier jaarbezig zo duurzaam mogelijk te worden.Robbert Fehmers, secretaris: “Ons ge-bouw is geïsoleerd, wij hebben warmwater van de zonneboiler op het dak enzonnecellen die elektriciteit opwekken.De lichten in de kleedkamers zijn aange-sloten op een bewegingssensor en waarmogelijk brengen wij LED-verlichtingaan. Onze koelkasten zijn vervangen

door modellen met groene labels. Vooronze trainersboot hebben wij een nieuwebuitenboordmotor aangeschaft die min-der belastend is voor het milieu dan hetvorige model." Han Hoonakker, voorzit-ter van Amsterdam Windsurfing, vult la-chend aan: "En niet te vergeten... wemaken natuurlijk ook gebruik van dewind!" De windsurfvereniging vindt her-gebruik van materialen ook erg belang-rijk en maakt graag gebruik vantweedehands spullen. Hoonakker: “Zelfproberen wij zo veel mogelijk te repare-ren en afgedankte masten en zeilen

geven wij aan kunstenaars die daar onderandere tassen van maken. Ook proberenwij het gebruik van milieubelastendeschoonmaakmiddelen te minimaliserenen maken wij gebruik van natuurvrien-delijke verf."

Gratis scan tot eind 2016De gratis duurzaamheidsscan voor sportverenigingen is tot het einde van dit jaar beschikbaar. Op www.amsterdam.nl/sport/duurzaamvindt u meer informatie en kunt u zichaanmelden voor de scan.

Amsterdam Windsurfing is al vier jaar bezig zo duurzaam mogelijk te worden

‘We maken natuurlijk ook gebruik van de wind’

Eeuwigdurende erfpacht

Het gaat echt om projecten die helemaalnieuw zijn, waar de allereerste voorbe-reidingen worden getroffen.

OverstapregelingVoor mensen die nu al erfpachter zijn,verandert er nog niets. Ook als u voor 1juli een (nieuwbouw)huis heeft ge-kocht, ook al is het nog niet opgeleverd,blijft u onder de ‘oude’ regeling vallen.Er komt een overgangsregeling die hethuidige erfpachters mogelijk maakt om

over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De regeling wordt na de zomerter inspraak voorgelegd.

Meer informatieAmsterdam voert vanaf 2016 eeuwigdu-rende erfpacht in. De vergoeding die uvoor het gebruik van de grond moet be-talen wordt vanaf dan eenmalig en vooraltijd vastgesteld.

www.amsterdam.nl/ erfpacht

Foto Gerrit Serné

Page 12: West - 16 juni 2016

12 Amsterdam | 16 juni 2016

Stadspas

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen juli/augustus

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord ‘aanbiedingen’ in de kleur paars gedrukt staat.

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de StadspasKortingsgids 2015/2016.Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB AmsterdamTelefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Kwaku Summer Festival

Ook deze zomer trekken bezoekers uit hethele land naar het populairste festival in Am-sterdam Zuidoost. Lekker eten, voetbal, flir-ten en muziek zijn de unieke ingrediëntenvoor dit festival. Kom swingen bij de podia'Tha Block' en 'Waterkant' met muziek vooralle leeftijden. Let op: Kwaku biedt Stadspas-houders een extra dagkaart naar keuze omeen maatje mee te nemen.

Data: elke zaterdag en zondag van 16 julit/m 7 augustus

€ 1- €5

Prijs: online € 3 (normale prijs vier weken-pas inclusief maatjes kaartje € 32,50) aande kassa € 5. Gratis toegang voor kinderentot en met 12 jaar. Vanaf 30 juli alleen nogdagkaarten aan de kassa verkrijgbaarvoor € 1. Let op: deze aanbieding is nietgeldig voor de Kwaku Friday Concerts. Kaartverkoop: online via www.kwakusummerfestival.nl en aan de kassaAdres: Nelson MandelaparkMeer info: www.kwakusummerfestival.nl

Artis en Micropia

Kom gratis naar Artis en Micropia met deStadspas in juli en augustus. Laat je verrassendoor de vele diersoorten die met en tussen el-kaar leven. Combineer je bezoek met Micro-pia, het eerste microbenmuseum ter wereld,naast Artis. Ontdek hier de kleinste en mach-tigste organismen op onze planeet: microben.

Gratis

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 27,50)Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Plantage Kerklaan 38-40 Meer info: www.artis.nl enwww.micropia.nl

IJ-HallenIJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooi-enmarkt van Europa! Door de grootte van demarkt is er voor ieder wat wils. Voor € 1 hebje toegang tot de markt. De data om uit tekiezen zijn 23-24 juli en 13-14 augustus. Echteen aanrader als je van goedkoop inkopenhoudt! Horecagelegenheden zijn volop aan-wezig. Let op: deze actie is uitsluitend be-doeld voor minima pashouders.

Geldig: 23, 24 juli of 13, 14 augustus tussen 09.00-16.30 uurStadspasprijs: € 1 (normale prijs € 5) Let op: 1 x entree

€ 1

Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

BODY WORLDS

Tentoonstelling BODY WORLDS: The Hap-piness Project vertelt het wonderbaarlijkeverhaal van ons eigen lichaam en de invloedvan ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan200 anatomische preparaten van echte men-selijke lichamen tonen de complexiteit, veer-kracht en kwetsbaarheid van ons lichaam.Sluit u aan bij ruim 40 miljoen bezoekerswereldwijd die u zijn voorgegaan!

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis, inclusief audiogids(normale prijs € 23)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: Damrak 66Meer info: www.bodyworlds.nl

Gratis

De Dagtochten Specialist

Deze zomervakantie kunt u weer op ver-schillende dagen in juli en augustus met DeDagtochten Specialist naar de leukste attrac-tieparken in Nederland. Kaartjes kopen kanvan maandag 18 juli tot en met vrijdag 22 juliop vier plaatsen in de stad. Vooraf kaartenbestellen kan ook.

Stadpasprijs■ Efteling € 27 (normale prijs € 49)■ Walibi Holland € 17 (normale prijs € 39)■ Drievliet € 12 (normale prijs € 34)■ Dolfinarium € 12 (normale prijs € 34)De prijzen zijn inclusief entree en vervoerper touringcar.

v.a. €12

Meer info: voor verkoopdata en locatieskijk op www.dds-amsterdam.nl/stadspas.htm

Molen van Sloten

Iedere maandag en dinsdag in juli en augus-tus vaart de Blue Boat rondvaartboot u naarde Molen van Sloten. U krijgt een rondlei-ding door de Molen waar Rembrandt nog ge-schilderd heeft en met een gids ontdekt u hetpittoreske dorpje Sloten. De boot brengt uook weer terug. Tijdens de vaart zijn con-sumpties verkrijgbaar.

Geldig: iedere maandag en dinsdag in julien augustusStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 25)Reserveren: via 020 679 1370. Reserveerop tijd want vol is volKaartverkoop: aan de kassaAfvaart: de boot vertrekt om 09.00 en iscirca 14.00 uur weer terug

€ 5

Adres: de steiger van Blue Boat Companyaan de Stadhouderskade tegenover hetParkhotel

Page 13: West - 16 juni 2016

13 Amsterdam | 16 juni 2016

Aanpak gezond gewicht

Laag inkomen? Toch sporten! Strijd We weten het allemaal. Gezond leven isbelangrijk. Voor volwassenen, maar zeker ookvoor kinderen. Wie ongezond eet en ook nogweinig beweegt en slecht slaapt, kan overge-wicht krijgen, soms ernstig. Amsterdam gaatde strijd tegen overgewicht aan, en helpt ge-zinnen. Bijvoorbeeld met geld voor het spor-ten en bewegen van hun kinderen.

In Amsterdam is een grote groep kinde-ren te zwaar. Zij zijn vaker moe en snellerziek dan kinderen met een gezond ge-wicht. Het is vaak moeilijk voor gezin-nen om gezonder te gaan leven. Zeker alser weinig geld is. In Amsterdam zijn veelmensen die kinderen en hun ouders hel-pen met een gezondere leefstijl. Denkaan Ouder- en Kindteams, artsen, leer-krachten en sporttrainers, maar ook ac-tieve buurtbewoners en vrijwilligers.

Weinig geld? Toch sportenSteeds meer bewoners willen gezondleven, samen met hun kinderen. Daarhoort sporten en bewegen bij. Fietsen,voetballen, hardlopen, zwemmen of ietsanders. Kinderen houden van bewegenen het is belangrijk voor hun gezondheid.Ze slapen beter, worden fitter en vrolij-ker en gaan er ook beter van leren. Maarmet weinig geld is het best moeilijk omeen kind te laten sporten en bewegen.Een sportclub en alle spullen die nodigzijn, kunnen duur zijn. De gemeente kangezinnen met een laag inkomen en wei-nig geld helpen, door kosten te vergoe-den. Denk dan aan:

■ Lidmaatschapsgeld van een sportclub■ Zwemles■ Sportkleding en sportschoenen■ Een goede fiets

Kosten vergoed krijgen Ouders met een laag inkomen, weiniggeld en kinderen tussen 4 en 18 jaar kun-nen de kosten van sporten of een fiets optwee manieren vergoed krijgen. Ookkunnen ouders beide regelingen gebrui-ken.

1. Scholierenvergoeding De eerste manier is de Scholierenver-goeding. Deze vergoeding is een

bedrag dat u krijgt voor extra kosten vanuw kind, bijvoorbeeld om het kind telaten sporten of om een fiets te kopen.Maar ook voor schoolspullen en de ou-derbijdrage. U krijgt het geld terug, nadatu de kosten eerst zelf betaald hebt. Datdoet u met een aanvraagformulier. Ukrijgt € 499 per kind op de middelbareschool en € 375 per kind op de basis-school.

Als de gemeente weet dat u recht hebt opdeze vergoeding, hebt u dit formulier ge-kregen. Niet gekregen? ■ Ga naar www.amsterdam.nl/pakjekans.

Daar staat het aanvraagformulier.

■ Bel 020 252 6000. Dan sturen wij ueen formulier.

■ Ga naar een financieel spreekuur. Ukrijgt hulp bij de aanvraag van de ver-goeding.

2. Jeugdsportfonds U kunt ook een vergoeding aanvragen via het Jeugdsportfonds, dat voor uwkind de sportclub betaalt en soms ook de sportspullen. Een vergoeding van het Jeugdsportfonds loopt via een tussenpersoon, zoals de huisarts, leer-kracht of hulpverlener. Kijk op www.amsterdam.nl/pakjekans en ga naarJeugdsportfonds.

Ieder kind moet lekker kunnen bewegen

Sporten is leuk en sociaal

De mensen op deze foto hebben geen relatie met het artikel

Stadspas

Filmtheaters Ook deze zomer goedkoop naar de film in defilmtheaters! Adressen: ■ Cinecenter, Lijnbaansgracht 236, 020 623 6615 ■ De Uitkijk, Prinsengracht 452, 020 223 2416 ■ Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, 020 684 0090■ Kriterion, Roetersstraat 170, 020 623 1708 ■ Rialto, Ceintuurbaan 338 ■ Studio K, Timorplein 62, 020 692 0422 ■ The Movies, Haarlemmerdijk 161,

020 638 6016 ■ De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10,

020 553 5151 ■ Eye Film, IJpromenade 1, 020 589 1400■ De Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12,

020 820 8122

€ 1

■ LAB 111, Arie Biemondstraat 111, 020 616 9994

Stadspasactie: 16 juli t/m 31 augustus Prijs: € 1 (normale prijs € 10)Meer info: www.cineville.nl

Mini-Cruise Hoorn Vaar deze zomer mee van Amsterdam naarde historische VOC-stad Hoorn met hetsfeervolle cruiseschip de Stortemelk. Na demooie vaartocht over het IJ en het weidseMarkermeer inclusief lunch, komt u aan inhet prachtige Hoorn. Hier kunt u het West-fries museum, het Museum van de 20e eeuwof het museumschip de Halve Maen bezoe-ken. Om 17.00 uur gaat u met een historischestadsbus terug naar Amsterdam.

Geldig: 26 juli t/m 18 augustus op dinsdagen donderdag Stadspasprijs: volwassenen € 10, kinderen4 t/m 12 jaar € 5 en kinderen tot 4 jaar gra-tis. Inclusief vervoer, 4 alcoholvrije con-sumpties, lunch en museumbezoek HoornReserveren verplicht via:www.rederijhetij.nl/stadspas

€ 5- €10

Gereserveerde plaatsen kunnen op de dagzelf aan boord contant betaald wordenVertrektijd: 10.30 uur, inschepen vanaf10.00 uurOpstapplaats: Steiger 14, Ruijterkade achter Amsterdam Centraal Station (linksnaast de veerponten)Meer info: www.rederijhetij.nl/hoorn

The VR CinemaThe VR Cinema is de eerste plek ter wereldwaar bezoekers de tofste en nieuwste VirtualReality kunnen ervaren. Stap in de toekomsten beleef films alsof je er zelf midden in staat.Na het plaatsnemen in de speciale draaistoe-len en het opzetten van de futuristische bril-len is namelijk alles mogelijk.

Geldig: 1 juli t/m 31 augustus, wo t/m vrtussen 14.00 en 21.00 uur, za en zo tussen12.00 en 22.00 uurStadspasprijs: € 1,50 (normaal € 12,50)Adres: Oosterdokskade 5

€ 1,50

Kaartverkoop: online via www.thevrcinema.com/Stadspas Meer info: www.thevrcinema.com

Fit For Free!

Met deze aanbieding kunt u een maand gratissporten op werkdagen tussen 7.00 en 17.00uur en in het weekend tussen 9.00 en 16.00uur. Deze actie geldt bij alle vestigingen van FitFor Free in Amsterdam. Ook na deze proef-maand fit en gezond blijven? Dat kan tegeneen speciaal tarief van € 7,50 per maand. Voormeer informatie kijk op stadspas.fitforfree.nl

Geldig: start proefmaand tussen 1 juli en 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 17,95)Adres: alle Fit For Free vestigingen in Amsterdam

Gratis

Kaartverkoop: uitsluitend online vanaf 1 julivia stadspas.fitforfree.nlMeer info vestigingen:www.fitforfree.nl/sportschool/amsterdam

Page 14: West - 16 juni 2016

14 Amsterdam | 16 juni 2016

Locaties bekend Er was al bekend dat Am-sterdam vanaf 2018 een Asielzoekerscentrum(AZC) met 500 plekken in de Houthavenskrijgt. Vanwege de huidige vluchtelingen-stroom heeft het college van burgemeester enwethouders besloten om tijdelijk en al eerderaanvullende asielzoekerscentra te openen.

Opvang

Asielzoekers in Amsterdam

Er zijn nu drie locaties bekend:■ AZC Willinklaan (Nieuw-West) gaat

ruimte bieden aan 800 personen. Hetkomt op de plek van de oude Academievoor Lichamelijke Opvoeding opsportpark Ookmeer. Het AZC gaat naarverwachting open in het tweede kwar-taal van 2017 en zal er maximaal tienjaar staan.

■ AZC Wenckebachweg (Oost) kan maxi-maal 1.000 personen huisvesten. Hetkomt in de voormalige PenitentiaireInrichting Amsterdam Over-Amstel(Bijlmerbajes) aan de Wenckebachweg.Naar verwachting opent het in augus-tus 2016 en blijft het open tot uiterlijk 1januari 2018.

■ AZC Houthavens (West) is voor maxi-maal 500 personen. De bouw start in2016 en de verwachting is dat het vanaf2018 vijftien jaar open zal zijn.

Traditie van onze stadSinds ruim driekwart jaar heeft Europa temaken met een toename aan asielaanvra-gen. Amsterdam neemt, net als veel anderegemeenten in Nederland, een deel van deverantwoordelijkheid voor de opvang enhuisvesting van asielzoekers en statushou-ders op zich. De opvang van vluchtelingenpast in de lange traditie van onze diversestad om hen die het nodig hebben eenthuis te bieden. We bieden onderdak aanasielzoekers en erkende vluchtelingen (sta-tushouders). Naast noodopvang op vier lo-caties creëert Amsterdam ook 2.000plekken voor asielzoekers in nieuw te ont-wikkelen asielzoekers centra. Daarnaastkent Amsterdam de zogenaamde Bed, Baden Broodopvang voor uitgeprocedeerdeasielzoekers.

Noodopvanglocaties asielzoekers De gemeente vangt sinds september 2015tijdelijk asielzoekers op. Zij zijn hier inafwachting van hun asielprocedure, diedoor de grote toestroom uit met nameSyrië vertraging heeft opgelopen. Er zijnvier noodopvanglocaties ingericht, voormaximaal 1.500 asielzoekers. Deze zijn opde Schipluidenlaan (Nieuw-West), deMarnixstraat (Centrum), Flierbosdreef

(Zuidoost) en de Havenstraat (Zuid). Per 1april 2016 is het beheer van de vier overge-bleven locaties overgedragen aan het Cen-traal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).Deze noodopvanglocaties sluiten naarverwachting na de zomer hun deuren.

Huisvesting asielzoekers met verblijfsstatusNaast de opvang van asielzoekers is ookhuisvesting van statushouders nodig. Alsasielzoekers een (tijdelijke) verblijfsver-gunning krijgen zijn ze statushouders.Dat betekent dat ze als ‘gewone’ Amster-dammers in aanmerking komen voorhuisvesting in de stad. Amsterdam moetvan 2016 tot en met 2018 jaarlijks voor2.400 statushouders een plek vinden.

Extra woningenTot en met 2018 realiseert Amsterdam2.700 extra woningen speciaal voor al-leenstaande en/of jonge statushouders.Dit gebeurt met name in kantoorpandendie getransformeerd worden tot woon-ruimte en op plekken waar tijdelijkenieuwbouw voor tien jaar gerealiseerdwordt. De eerste vijf locaties zijn bekend:Daguerrestraat (Oost), Kruislaan (Oost),Th. K. van Lohuizenlaan (Oost), Lou-wesweg (Nieuw West) en NDSM(Noord). Maar ook met al deze nieuw-bouw zullen statushouders, met namegezinnen, nog steeds in reguliere socialehuurwoningen terecht komen. In 2016zijn daarvoor 950 sociale huurwoningennodig, met name voor gezinnen. Mini-maal 50% van de vrijkomende sociale

woningen blijft beschikbaar voor de ge-wone woningzoekenden die staan inge-schreven voor een sociale huurwoning.

Opvang minderjarige statushoudersVanaf 1 januari wordt gemeenten ge-vraagd huisvesting te regelen voor al-leenstaande minderjarige statushouders.Dit zijn personen onder de 18 jaar diezonder begeleiding Nederland binnenko-men. JeugdhulpverleningsorganisatieSpirit gaat in 2016 de opvang en begelei-ding van 100 minderjarige statushoudersverzorgen in de regio Amsterdam. InAmsterdam worden ongeveer 70 min-derjarige statushouders tussen de 15 en18 jaar opgevangen.

Bed, Bad en Broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekersSinds 15 december 2014 biedt Amsterdameen Bed, Bad en Broodopvang (BBB) aan:sobere opvang die open is van vier uur ’smiddags tot negen uur de volgende och-tend. In de BBB kunnen uitgeprocedeerdeasielzoekers terecht voor avondeten, een

douche, een bed en een ontbijt. In Am-sterdam zijn in totaal 135 BBB-plekken, inde Schuitenhuisstraat in Nieuw- West ende Walborg in Buitenveldert.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

Er zijn veel vrijwilligers nodig de komende tijd en de gemeente moedigt initiatieven aan. Dit is het meest effectief als dit gecoördineerd gebeurt. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de gemeente Amsterdam via [email protected].

Voor meer informatie over de huisvesting van asielzoekers en statushouders kijk op www.amsterdam.nl/vluchtelingen

Welke groepen asielzoekers zijn er?AsielzoekerDoet een verzoek tot asiel, is in behandeling bij Immigratie- en Naturalisatie-dienst (IND), verblijft in een Asielzoekerscentrum (AZC) of verblijft nog innoodopvang of aanmeldcentrum.

Vluchteling / statushouderHeeft een rechtmatige verblijfstitel en wordt vanuit het Asielzoekerscentrum(AZC) aan een gemeente gekoppeld die passende woonruimte verzorgt.

Vreemdeling / ongedocumenteerde / uitgeprocedeerde asielzoekerHet verzoek tot asiel is afgewezen, verblijft illegaal in Nederland.

BegeleidingSamen met organisaties als Vluchte-lingenwerk biedt de gemeente,naast huisvesting diverse vormenvan begeleiding. Er wordt gekekenwat iemand nodig heeft om zo snelmogelijk te integreren en participe-ren in Amsterdam. Zij krijgen eentaal- en oriëntatieprogramma waarinze de Nederlandse taal leren, ken-nismaken met de Amsterdamse cul-tuur, onze waarden en samenleving.Tegelijkertijd biedt dit programmamaatwerk. Dat kan gaan om eenaanvullende opleiding, een netwerkopbouwen of werkervaring opdoen.

Syrische vluchtelingen bij de pop-up bibliotheek in een noodopvanglocatie

Vluchtelingen krijgen taalles van een vrijwilliger

Page 15: West - 16 juni 2016

15 Amsterdam | 16 juni 2016

De hele straat komt op één niveau te lig-gen. Ook komen er enkele zitbanken enplant het stadsdeel tien nieuwe bomen.De markt wordt levendiger gemaaktdoor op de hoeken bij bestaande horecaterrassen toe te staan.

Nieuw kunstwerkOp verzoek van bewoners komt er ookeen lichtkunstwerk: ‘Juicy Lights’ vanTitia Ex. Het ontwerp is tot stand geko-men door een intensief participatietra-ject met de buurt in 2014.

Afgevaardigden van bewoners, winke-liers, marktkooplieden en ondernemersuit De Hallen hebben in een Ontwerp-team actief deelgenomen aan de planvor-ming.

Tijdelijke verplaatsing Ten Katemarkt Tijdens de werkzaamheden verplaatst deTen Katemarkt tijdelijk naar de overzijdevan de Kinkerstraat, rondom het Ten Ka-teplein.

www.amsterdam.nl/tenkatestraat

Herinrichting Ten Katestraat Bent u mantelzorger? Dan is deze attentie voor u

Werkzaamheden Van 15 augustus t/m begin november gaat het stadsdeel deTen Katestraat opnieuw inrichten. Het gaat om het deel tussen de Kinkerstraaten de Jan Hanzenstraat. De straat krijgt een volledig nieuwe inrichting. De voet-paden langs de woningen krijgen klinkers en de ‘marktloper’ in het midden krijgtde uitstraling van een oude granito keukenvloer.

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parkeren, Sociaal Loket, etc.Bos en Lommerplein 250ma t/m vr: 08.00-18.00 uurTelefoon 14 020 www.amsterdam.nl/stadsloket

Afspraak maken: www.amsterdam.nl/afspraak (huwelijk,inzage documenten, voorbespreken vergunning) Digitale dienstverlening: www.amsterdam.nl/veelgevraagdBekendmakingen:www.amsterdam.nl/bekendmakingen Nieuws gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/actueel

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen Openbare Ruimte: bel 14

020 of ga naar www.amsterdam.nl/mor ■ Meldingen Horeca-overlast: bel 14 020

(24 uur per dag)

■ Overlast te water: bel 0900 9394 (24 uur per dag)

■ Veilig Thuis, voor advies of hulp: bel 0800 2000

■ Milieuklachten: bel 14 020■ Zorg en Woonoverlast: bel 020 255 2914

van 08.00 tot 18.00 uur

Sociaal [email protected] Telefoon 020 255 2916

■ Ten KatepoortTen Katestraat 67-71Maandag t/m donderdag: 13.30-16.30 uurInloop

■ StadsloketBos en Lommerplein 250Spreekuur op afspraak en op inloop:08.45 -12.30

■ De Koperen KnoopVan Limburg Stirumstraat 119

Spreekuur in de wijk■ Ten Katepoort

Ten Katestraat 67-71Inloopspreekuur: ma en wo 08.30-12.30 uur

■ De Koperen KnoopVan Limburg Stirumstraat 119Inloopspreekuur: ma en do 8.30-12.30 uur

Stadsdeel WestBos en Lommerplein 250Postbus 57239, 1040 BC AmsterdamTelefoon 14 [email protected]/west

Stadsdeel West - contact en openingstijden ColofonJaargang 3, nummer 6, 16 juni■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AEAmsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Jessica van Bergen, Sylvia van den Bremen, Thijs de Bruijn (Movement), Lejo Duijvestijn, NancyKaya, Emmeke van der Laan, Anna Kutsch Lojenga,Serge Markx, Linda van Nieuwenhuijsen, Lenette vander Plas, Maaike Roelofs

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 25 augustus ■ De krant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

Een kleine greep uit het aanbodU kunt, samen met iemand anders, ge-nieten van bijvoorbeeld een gratis bezoekaan bioscoop De FilmHallen, koffie ofthee bij Terrasmus, eten bij Turks restau-rant Meram, een rondvaart door degrachten van Amsterdam of een bezoekaan het Tropenmuseum. We hopen dat utijd vindt om even te ontspannen en tegenieten van deze uitjes. In het boekjestaat precies de geldigheidsduur van decoupons en ook hoe u kunt reserveren.

Waar te verkrijgen?De boekjes worden uitgereikt door ABCWelzijnsalliantie namens stadsdeelWest. Als u zich bij een van de Huizenvan de Buurt meldt, ontvangt u na hetinvullen van een speciaal formulier, eencouponboekje. U kunt contact opnemenmet een van de vier sociale wijkteamsvan ABC op verschillende locaties inAmsterdam West. Kijk voor de adresge-gevens van de verschillende locaties op:www.abc-west.nl

Coupons Zorgt u langdurig voor een familielid, buur of vriend dieeen beperking heeft of chronisch ziek is? Dan bent u mantelzorger.Uw steun en zorg zijn onmisbaar! Als blijk van waardering biedtStadsdeel West u graag een cadeautje aan: een boekje met couponsvoor 10 gezellige uitstapjes in Amsterdam.

Kort nieuws

Gemakkelijk en snelEen vraag aan de gemeente? Stelhem deze zomer via WhatsApp.App naar 06 4444 0655. Op werk-dagen tussen 8.00 en 18.00 uurkrijgt u antwoord.

Makkelijk en snelLosse stoeptegel ? Wanneer mag ik hetgrofvuil buiten zetten? Of een vraag overparkeren? Ook via WhatsApp is de ge-meente gemakkelijk en snel bereikbaar. Ukunt bij uw vraag een foto meesturen.Uw vragen stellen kan op elk momentvan de dag.

PrivacyVia WhatsApp delen we geen privacyge-voelige informatie, zoals persoonsgege-vens. Dat betekent dat we geen vragenbeantwoorden waarvoor persoonlijkegegevens zoals uw Burgerservicenum-

mer nodig zijn. De gemeente vraagt unooit via WhatsApp om vertrouwelijkeinformatie. Deel zelf ook geen privacyge-voelige gegevens met ons via WhatsApp.

WhatsApp 06 4444 0655www.amsterdam.nl/contactHet gebruik van WhatsApp is een proeftijdens de zomer.

Heeft u op korte termijn een nieuw pas-poort nodig? Tijdens de zomermaandenkrijgt u korting op de nieuwe service vande gemeente om het document thuis telaten bezorgen. In juni, juli en augustusbetaalt u € 1 minder. Dat is, afhankelijkvan de dag en het tijdstip waarop u uwpaspoort laat bezorgen, rond de elf ofvijfentwintig procent korting. www.amsterdam.nl/paspoort

Korting op thuisbezorgen paspoort

Page 16: West - 16 juni 2016

16 Amsterdam | 16 juni 2016

Mijn Amsterdam West

WinkelBrood op de Bos en Lommerweg. Vooralomdat ze diverse soorten brood hebben,gemaakt van verschillende soorten meel.Zeker wanneer we groepen hebben is hetfijn om een variatie aan brood te hebbenwaaruit je kunt kiezen.

Café/restaurantDe School doet alles goed. Ze hebben eentelkens wisselend menu, het heeft een

ongewone locatie en het is heel eigen-tijds. Ze koken met veel groenten, heelgezond en vers. Je denkt bij dit soortplekken aan New York, Londen maar nietper se aan Amsterdam. Ook moet jevooraf reserveren (gezien de drukte) endat vind ik leuk. Dat heb je normaal al-leen in het centrum.

ParkVia de Sloterplas, het Rembrandpark en het Vondelpark kun je vanuit Nieuw-West bijna volledig door hetgroen naar het centrum fietsen. Dat vindik erg fijn.

KunstwerkIk hou van de lichtsnoeren die in de win-ter verschijnen rondom het Mercator-plein en de Jan Evertsenstraat. Het waseen participatiekunstproject. Het zijnzachte kleuren en het is heel fijn om in deslechtste tijd van het jaar zoiets kleurrijkste zien. Normaal gesproken wordt kunstgeassocieerd met een kostbare productie.Hier zie je dat iets kleins een enorme im-

pact kan hebben. Ik zie het als kunst enook als streetart.

KunstenaarOp de Witte de Withstraat 120 is het Illuseum. Voor mij is degene die het ge-maakt heeft een kunstenaar. Het is eenmix van theater en extravaganza. Ik vindhet mooi dat het idee van een man groeitnaar iets met zo’n sfeer. De plek zelf isonderhoudend met al de details en de in-stallatie. Je vermaakt jezelf daar, onge-acht wat er geprogrammeerd staat.

GebouwDat moet wel het adres Douwe Dekkers-straat 16 zijn, vanwege de Curiositymuur (kunstwerk van streetartistSUSO33). De interactie tussen het ge-bouw en de muurschildering en de boommaakt het bijzonder. Je moet er iederekeer weer naartoe omdat het ieder sei-zoen anders is.

PlekIk heb Buurthuis de Havelaar ontdektdoor het project wat we daar in de buurtgedaan hebben. De Suikertantes hebbendaar hun babymiddagen met fantastischetaart en koffie. Ik raad het alle moedersdie ik ken aan om er een keer heen tegaan. Maar ze hebben ook goed eten en jekunt er naar concerten. Ik zou daar alleennooit terecht gekomen zijn, omdat heteruit ziet als een buurthuis dat vooral ge-richt is op kinderen. Ze hebben daar eenhele mooie mix aan activiteiten dus ikkom er nog steeds.

UittipFiets eens vanaf het Vondelpark via deKinkerstraat naar de De Clercqstraat. Deschoonheid van eigentijds Amsterdamvind je in de zijstraten. De architectuurvan die Berlage schoolgebouwen bijvoor-beeld. Neem eens de tijd om te dwalen enzo je eigen ontdekkingen te doen, vankleine cafétjes en plekken waarover je an-deren kunt vertellen. Je hebt geen gidsnodig, alleen Google maps.

'De schoonheid zit in de zijstraten'Muurschildering Anna Stolyarova is directeur van het Street Art Museum Amster-dam. Samen met de gemeente is zij betrokken bij het realiseren van de muurschil-dering die 18 juni zal verschijnen op de muren van het appartementengebouw opde hoek van de Leeuwendalersweg en de Woutertje Pietersestraat. Het is een bij-zonder pand, want in dit gebouw heeft de gemeente een energie neutrale huurwo-ning gemaakt. Angelo Campos maakt een muurschildering van een boom die doorhet gebouw heen groeit. Hij is een Braziliaanse street artist die ook betrokken wasbij het beschilderen van de favella’s in Rio de Janeiro.

Meer activiteiten in West

Open deur bij TOON: Marcella Wisbrun speelt Zo 3 juli Eens per maand is Marcella Wisbrun te gast bij Po-dium winkel TOON. Ze toont haar werk als performer ennodigt collega’s uit om samen met haar het publiek muzikaalte verrassen. Zondag 3 juli vertolkt de Nederlands-Brazili-aanse Marcella liedjes uit haar voorstelling Busreis door Bra-zilië. Zij wordt begeleid door een Braziliaanse percussionist.Tijd: 15.00 uur. Locatie: TOON, Jan Evertsenstraat 4,6,8.

Zomerconcert Muziekpakhuis Za 2 juli Altijd al willen weten of muziek maken iets voor uis? Ga kijken bij de afsluiting van het muzikale jaar bij hetMuziekpakhuis. Op twee buitenpodia en een binnenpodiumtreden leerlingen en docenten op en ook de muzikale klank-speeltuin van het Bimhuis is aanwezig. Tijd: 15.00 tot 22.00uur. Locatie: Café Toussaint, Bosboom Toussaintstraat 26.Het programma vindt u op www.muziekpakhuis.nl

WESTwaARTS Za 25, zo 26 juni & vr 1, za 2, zo 3 juli Twee weekenden volmuziek van swingende salsa tot Zuid-Afrikaanse soul, meteen vleugje hiphop en een goede dosis jazz. Heel veel leuks tedoen voor kinderen, bijzondere verhalen en theater. Het programma start zaterdag en zondag om 13.00 uur. Vrijdagavond begint de show in de schemer. Locatie: Erasmuspark. Meer informatie op www.westwaarts.com

Tentoonstelling Mijn AmsterdamVrijdag 17 t/m zondag 26 juni Op deze expositie vindt urond de zestig tekeningen, schilderijen, grafieken en foto’svan bijzondere, opmerkelijke of mooie plekken in Amster-dam. De werken zijn te koop voor prijzen variërend van€ 200,- tot € 500,-. Opening vrijdag 17 juni 17.00-19.00 uur.Tijd: Dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Lo-catie: WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28.

Grootste picknick van AmsterdamZondag 26 juni Tijdens het picknickfestival is iedereen wel-kom om met een eigen picknickmand neer te ploffen in hetgras! Er is live muziek van de Bohemian Soldiers, straatthea-ter van Compagnie Mobil, verhalen van de Human LibraryWest en DJ duo Strik&Strak draait plaatjes. Kinderen kun-nen hun spulletjes verkopen op de vrijmarkt en er is eenrommelmarkt voor volwassenen. Tijd: 11.00-17.00 uur. Locatie: Bos en Lommerplantsoen.

Still Moving Vrijdag 24 juni 2016 Still Moving is een dansproject vanStichting Dance Connects waarbij ouderen met een passievoor moderne dans uiting geven aan wat het betekent omouder te worden. Muzikaal danstheater over de zwaarte enlichtheid van het bestaan. In de voorstelling is niet alleen dansmaar ook zang en spoken word. De dansers worden begeleiddoor live muziek. Tijd: 20.00 uur. Locatie: Polanentheater,Polanenstraat 174. Reserveren: www.danceconnects.nl