Centrum - 16 juni 2016

16
In Amsterdam zijn unieke locaties waar filmmakers uit alle windstreken opnamen willen maken. Deze zomer is de stad weer het decor van een aantal producties. Cut! Mooie beelden Deze zomer is Amsterdam decor voor drie grote televisieproducties. De Amsterdamse grachten en typi- sche Amsterdamse gebouwen zoals het Rijksmuseum zijn straks te zien in een grote Hollywood film, een Netflixserie en een Franse film. Amsterdam is vaker decor van film- en televisieproducties, zoals in de serie A’dam - E.V.A. (Amsterdam en vele ande- ren) die een ode is aan de stad en haar inwoners. Filmopna- mes in de stad zorgen voor mooie beelden, en ook voor economische voordelen, zoals werkgelegenheid in de crea- tieve sector. Er gaat altijd een melding, of een procedure voor een vergunning of ontheffing aan vooraf. Afzetting Om Amsterdam goed in beeld te krijgen en veilig opnamen te maken, worden enkele plekken voor korte tijd afgezet. De filmproducenten stellen bewoners hiervan tijdig op de hoogte. Meer weten? Kijk op www.amsterdam.nl/ ondernemen/filmen-amsterdam 'Mensen krijgen hier hun waardigheid terug.' Interview met medewerkers van de Protestantse Diaconie. 7 Jaargang 3 nummer 6 16 | 06 | 16 editie Centrum Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Volop in beweging EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at- letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro- ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het gezegde niet voor niets. U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek. Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam- mers komt niet aan dertig minuten bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richten wordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten, bredere stoepen, alternatieve fietsrou- tes en gebouwen waarin de trappen beter zichtbaar zijn dan de liften. Dit soort logische beweegmomenten gaan een prominentere plek in de stad krij- gen. Uitgangspunten voor de Beweeg- logica zijn: ruim baan voor de fietser en voetganger, sport is om de hoek, de stad is een speeltuin en in gebouwen wordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaar voor de start? Af! Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers 7 Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is één grote atletiekbaan 8-9

description

 

Transcript of Centrum - 16 juni 2016

Page 1: Centrum - 16 juni 2016

In Amsterdam zijn unieke locaties

waar filmmakers uit alle windstreken

opnamen willen maken. Deze zomer is de

stad weer het decor van een aantal producties.

Cut!Mooie beelden Deze zomer is Amsterdam decor voor driegrote televisieproducties. De Amsterdamse grachten en typi-sche Amsterdamse gebouwen zoals het Rijksmuseum zijnstraks te zien in een grote Hollywood film, een Netflixserieen een Franse film. Amsterdam is vaker decor van film- en televisieproducties,zoals in de serie A’dam - E.V.A. (Amsterdam en vele ande-ren) die een ode is aan de stad en haar inwoners. Filmopna-mes in de stad zorgen voor mooie beelden, en ook vooreconomische voordelen, zoals werkgelegenheid in de crea-tieve sector. Er gaat altijd een melding, of een procedure vooreen vergunning of ontheffing aan vooraf.

Afzetting Om Amsterdam goed in beeld te krijgen en veilig opnamente maken, worden enkele plekken voor korte tijd afgezet. Defilmproducenten stellen bewoners hiervan tijdig op dehoogte. Meer weten? Kijk op www.amsterdam.nl/ondernemen/filmen-amsterdam

'Mensen krijgen hier hun waardigheid terug.' Interviewmet medewerkers van de Protestantse Diaconie.

7

Jaargang 3

nummer 6

16|06|16editie Centrum

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Volop in beweging

EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500

atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at-

letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de

EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro-

ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te

komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam,

luidt het gezegde niet voor niets.

U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek.

Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam-mers komt niet aan dertig minuten

bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richtenwordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten,bredere stoepen, alternatieve fietsrou-tes en gebouwen waarin de trappenbeter zichtbaar zijn dan de liften. Dit

soort logische beweegmomenten gaaneen prominentere plek in de stad krij-gen. Uitgangspunten voor de Beweeg-logica zijn: ruim baan voor de fietseren voetganger, sport is om de hoek, destad is een speeltuin en in gebouwenwordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaarvoor de start? Af!

Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheidAndré Kuipers

7

Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is ééngrote atletiekbaan

8-9

Page 2: Centrum - 16 juni 2016

2 Amsterdam | 16 juni 2016

Drukte op het water: gezellig of niet altijd? Controles Het wordt steeds drukker op het

water in de binnenstad. Gezellig, maar het

zorgt ook voor geluidsoverlast, zoals hierbo-

ven al staat. Daarom zijn er vaarregels.

Jan Feenstra werkt als nautisch toezicht-houder bij Waternet en houdt het Am-sterdamse vaarwater in de gaten.Er is veel veranderd op het water. “Sloep-jes die voorheen nog een simpele inrich-ting hadden, hebben nu soms een biertapen ingebouwde geluidsinstallaties. Datzorgt voor geluidsoverlast”, vertelt Feen-stra.

Overlast bij bewonersFeenstra: “Het water in de stad wordt in-tensief gebruikt en dat merken de bewo-ners ook. We krijgen steeds meerklachten binnen.” Geluid wordt doorwater goed weerkaatst. Veel klachtenkomen van grachtenbewoners in de Am-sterdamse binnenstad.

Brouwersgracht Luc Beyer woont op de Brouwersgracht.“Je hoort muziek op het water erg goedals je binnen bent. Maar zelf ervaar ikweinig overlast. Ik vind dat het erbijhoort, als je op een gracht woont.” Zijnburen denken hier anders over. “Mijn

buren hoor ik regelmatig over het geluidvan plezierboten. Zij hebben er echt lastvan”, aldus Beyer. De mate van overlastverschilt dus per persoon.

Zomers in de weekendavonden Extra inzet van handhavers die de regelscontroleren is hard nodig. Het meldpuntvan Waternet werd vorig jaar 823 keer

gebeld voor overlast; 597 meldingen gin-gen over geluid. In 2014 waren dit er 325,in 2013 449. Vooral zomers in de avon-den hebben bewoners vaker last van hetlawaai.

280 kilometer grachtenWaternet treedt deze zomer samen metde handhavers van stadsdeel Centrum optegen geluidsoverlast, veroorzaakt doorinstallaties op open boten. Versterktemuziek mag niet op een open boot. Hetteam van Feenstra ontfermt zich over280 kilometer grachten. “Het is fijn alswe snel kunnen handelen. Samen met dehandhavers lokaliseren we de boten waarhet om gaat”, zegt Feenstra. Overtredersriskeren een boete van 220 euro. “Wijnemen elke klacht serieus. Wel vragenwij de melders om een goede omschrij-ving te geven van de boot. De handha-vers moeten de overtreder op heterdaadbetrappen.”

Melden en een handige app Ervaart u overlast van geluid van boten?Meld dit! Dat kan 24 uur per dag, 7 dagenper week via 0900 9394. Hebt u zelf eenboot? Installeer dan de gratis VaarWaterapp via www.waternet.nl/vaarwater. Opdeze app staan de vaarregels en leukevaarroutes in de stad.

Recreëren in de binnenstad

Bootje varen is leuk, maar zet versterkte muziek uit

Het water wordt steeds meer gebruikt

Foto Wim Salis

Vlot en veilig Als het mooi weer is, varenveel Amsterdammers graag door degrachten. Om te zorgen dat u vlot en vei-lig kunt varen en de Amsterdammers dieop of aan de grachten wonen zo min mo-gelijk overlast ervaren, is er een aantal re-gels waar u zich aan moet houden.

Geen muziekGeluidsoverlast is bijzonder storend voor omwonenden. Hier komen veel

klachten over binnen. Daarom wordthier door handhavers extra goed op gelet.Op een open boot is versterkte muziekniet toegestaan en ook bij geschreeuwwordt er opgetreden.

EenrichtingsverkeerVooral voor woonbootbewoners is hetvervelend als de grachten vol liggen metbootjes die elkaar tegemoet komen endoor de drukte moeite hebben om elkaar

te passeren. Daarom geldt in de zomer-maanden op twee grachten eenrichtings-verkeer. Op de Singelgracht, vanaf deAmstel tot de Heinekenbrouwerij en opde Prinsengracht, vanaf de Spiegelgrachttot de Amstel. Dit zorgt er ook voor dat ulekker door kunt varen.

HandhavenVaren is natuurlijk leuk, maar de Amster-dammers die op en aan de grachten

wonen moeten daar ook plezierig kun-nen wonen. De afgelopen jaren wordt ersteeds intensiever gehandhaafd. Dit jaarzijn handhavers niet alleen op het wateractief, maar ook vanaf de wal. Op de website vindt u alle Amsterdamsevaarregels. Doe de omwonenden en uwportemonnee een plezier en houd u aande regels.

www.amsterdam.nl/varen

Behouden vaart

Page 3: Centrum - 16 juni 2016

3 Amsterdam | 16 juni 2016

Sportieve zomerMedaillejacht De Europese Kampioenschap-

pen Atletiek zijn dit jaar het belangrijkste sport-

evenement in Nederland. Van 6 tot en met 10

juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op

jacht naar medailles in 46 atletiekdisciplines.

Amsterdam is trotse gastheer van de EK.

EK Atletiek

De Europese Kampioenschappen Atle-tiek staan garant voor een unieke bele-ving. Het historische Olympisch Stadionvan Amsterdam vormt het strijdtoneelvan dit sportevenement dat voor de eer-ste maal in Nederland gehouden wordt.In het stadion vinden de meeste onder-delen plaats. Wilt u het spektakel mee-maken? Ga naar www.amsterdam2016.nlom kaarten te kopen. Die zijn al vanaf € 10 verkrijgbaar. Maar de EK brengt eenaantal onderdelen ook letterlijk naar deAmsterdammers. Op 6 en 7 juli strijdende atleten op het Museumplein om eenfinaleplaats bij het discus- en speerwer-pen. Hier kunt u gratis bij aanwezig zijn.

Dwars door de binnenstadOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon, die dwars door debinnenstad gaat, op het Museumplein.Een unieke beleving om de atleten inactie te zien aan de voet van het Rijks-museum. De Halve Marathon wordt ge-volgd door de Brooks 10K ChampionsRun voor recreanten. Daar kunt u zelfaan meedoen.

Grootste sportevenement sinds 1928Amsterdam is trots dat de EK Atletiek inde stad plaatsvinden. Dit is qua deelne-mersaantallen na de Olympische Spelenvan 1928 het grootste sportevenementdat in Amsterdam wordt gehouden. Eenevenement als de EK heeft ook een maat-schappelijk doel: met tal van activiteitensport, sportief gedrag en gezondheid sti-muleren. In aanloop naar de EK Atletiek

enthousiasmeert de gemeente samenmet de vijf Amsterdamse atletiekvereni-gingen Amsterdammers voor de atle-tieksport.

JE KAN HETU staat er misschien niet bij stil, maar wedoen heel vaak een beetje aan atletiek.Een sprintje trekken om nog even snel detram te halen of de bal weggooien vooruw hond. Hoe zou het zijn om deze be-wegingen als sport te beoefenen? Het be-lang van sport en bewegen is niet teonderschatten. Sporten verbetert de ge-zondheid en is een wapen in de strijdtegen overgewicht. Ook zorgt sport vooreen versterking van sociaal contact

tussen mensen en is het een vorm vanrecreatie.

Kennismaken met atletiekHet doel van JE KAN HET is zoveel mo-gelijk Amsterdammers, jong en oud, meten zonder een beperking, op een laag-drempelige manier kennis te laten makenmet atletiek. We dagen u uit om verschil-lende onderdelen van de atletieksport teervaren en uw prestaties te verbeteren. Aldan niet in georganiseerd verband. Wewillen meer Amsterdammers aan hetsporten brengen én houden. Daarom is destad in aanloop naar de EK omgetoverdtot één grote atletiekbaan. Kijk op pagina 8en 9 van deze krant voor meer informatie.

Ambassadeur Nicky Larise van Leuveren won in 2015goud op de 400 meter bij de EK landen-teams in Griekenland. Zij is één van deambassadeurs van JE KAN HET. “Het isvoor iedereen goed om je fit te voelen”,zegt zij. “Als je je fit voelt, voel je je nietalleen fysiek goed maar ook mentaal. Jezit beter in je vel. Sporten maakt je vro-lijk en blij. Ik geloof dat iedereen zijndoel kan bereiken. Het maakt niet uitwat voor doel het is of op welk niveau.Zolang je maar zelf gelooft dat je hetkan.”

www.atletiek.amsterdam

Ruim 1.500 atleten gaan op medaillejacht

Start

Finish

MUSEUM-PLEIN

HO

BB

EMA

KA

DE

WILLEMSPARKWEG

AM

STELDIJK

WEESPER

ZIJDE

VIJ

ZEL-

S

TR.

HERENGRACHT

NW

E. S

PIEG

ELST

R

SportparkOlympia-plein

KONINGINNEWEG

CORN. KRUSEMANSTRAAT

AM

STELVEEN

SEWEG

Am

stel

Weesper-plein

Waterlooplein

Sarphatipark

Vondelpark

WEESPERSTRA

AT

FERD

. BO

LSTR.

CEINTUURBAAN

APOLLOLAAN

OVERTOOM

ALBERT

FER

D. B

OLS

TR.

VA

N W

OU

STRA

AT

BEE

THO

VEN

STR

.

STADIO

NWEG

VA

N BA

ERLESTR.

1E CON

ST. HU

YG

ENSSTR.

DE LAIRESSESTRAAT

KINKERSTRAAT

ELANDS-

GRACHT

MA

RNIX

STRAA

T

STADHOUDERSKADE

CHURCHILLLAAN

CUYPSTR.

LEID

SEST

RAAT

SINGEL

KEI

ZER

SGR

AC

HT

PRIN

SEN

GR

AC

HT

HERENGRACHT

PRINSEN-GRACHT

KEIZERS-GRACHT

RO

KIN

SPUI

UTR

ECH

TSESTR.

AM

STEL

AM

STEL

AMSTELKADE

REMBRANDT-PLEIN

VALKENBURGERSTR.

LEIDSEPLEIN

RijksmuseumRijksmuseumCHEERING ZONECHEERING ZONE

FREDERIKS

SARPHATI-

STRAATWETERINGSCHANS

PLEIN

NASSA

UK

AD

E

STADHOUDERSKADE

MAURITS-

KADE

bestemmings-

verkeer

6

parcours

oversteekplaats

doorgaand verkeer

afgesloten

Bereikbaarheid tijdensHalve Marathon opzondag 10 juli Op zondag 10 juli zijn delen van het centrum rondom deAmstel, de Pijp en het Museumplein minder bereikbaarvoor auto- en fietsverkeer. Op de kaart ziet u welke stra-ten tussen 6.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ’s avondsworden afgesloten voor autoverkeer.

Tijdens de EK Halve Marathon en de Brooks 10K Cham-pions Run worden diverse oversteekplaatsen voor fiet-sers en voetgangers ingericht. Automobilisten moetenrekening houden met overlast vanwege een aantal weg-afsluitingen. Kijk voor alle verkeersmaatregelen opwww.amsterdam.nl/EKatletiek

Actuele informatieKijk voor meer informatie over de EK Atletiek, zoals hetwedstrijdprogramma, op www.amsterdam2016.org.Voor specifieke informatie over de bereikbaarheid vande stad kunt u terecht op de websitewww.amsterdam.nl/EKatletiek. Het openbaar vervoer inde binnenstad krijgt een aangepaste dienstregeling.Meer informatie is te vinden op www.gvb.nl

Page 4: Centrum - 16 juni 2016

4 Amsterdam | 16 juni 2016

Bewegen in het stadsdeel

... en verder in Amsterdam

U kunt fietsen in Nieuw-West, rennendoor het Westerpark, bootcampen in hetVondelpark, suppen door de grachten,voetballen op een Cruyff Court en skate-boarden in elke straat met een hobbel.Voor sommige sporten betaalt u, maarheel veel kan ook gratis en voor niks.

Gratis sportenRoutes om te fietsen, wandelen en jog-gen worden steeds toegankelijker enmooier gemaakt. Op verschillende plek-ken in de stad staan fitnesstoestellen. Zois er in het Amsterdamse Bos een circuitmet toestellen en bij het Rembrandtparkstaat een klimrek voor calisthenics. Ca-listhenics? Een soort turnen met li-chaamsgewicht in de buitenlucht. Ooitbedacht door de oude Grieken, nu ookvoor Amsterdammers.

Geen kind buitenspel Een Cruyff Court is een moderne invul-ling van het ouderwetse trapveldje. Hiervoetballen en spelen kinderen gratis.Maar het is meer dan dat: ze leren elkaar

Buitensport Lekker buiten sporten inde frisse lucht. Fitnessen of jeu-de-boulen op het Amstelveld. Het kan allemaal in Amsterdam.

Sportclub Amsterdam

respecteren en ervaren hoe het is om tewinnen, én om te verliezen. Een KrajicekPlayground is een sportplein waar kinde-ren onder begeleiding tennissen, voet-ballen of basketballen. En daarnaast is hetook een ontmoetingsplek voor de buurt!

Jeu de BoulesWaan u in het centrum van Frankrijk.Midden op het Amstelveld, onder deprachtige oude bomen, ligt namelijk eenécht Jeu de Boules baantje. Neem uw bal-len mee en google even naar de spelre-

gels. Een aperitiefje - Pastis of Crème de Cassis - regelt u zo bij het café om de hoek.

www.amsterdam.nl/sportverenigingen

Zeven fietsroutesNieuw-West Hoe westelijker in Amsterdam, des tegroener het wordt. Het boekje ‘Nieuw-West en deHaven van Amsterdam op de fiets’ beschrijft zevenfietsroutes. Een groene fietsroute, een kunstroute, vierhavenroutes en de Slotervaartroute. Ze gaan over ruimefietspaden langs groen en water met weinig hinder vanautoverkeer.www.amsterdam.nl/sport

Playground WinterdijkpleinZuid Op de Playground Winterdijkplein zit van alles:Tennisvereniging Triaz met vier tennisbanen en roller-hockeyvereniging Survivors met een speelveld van as-falt. Aan de oostzijde van het terrein ligt een KrajicekPlayground met een trapveldje, een openbaar tennisveld(hardcourt) en diverse skate- en fitnesstoestellen.www.krajicek.nl

De voetbalschoolWest Op het Columbusplein kunnen kinderen van 4tot 6 jaar goedkoop voetballen op de voetbalschool. Erzijn lessen op vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Kos-ten: € 25,- voor een half jaar. Inschrijven kan gedurendehet hele schooljaar. Mail naar talentmakelaar Marlon [email protected] of bel 020 253 1387. www.kidsactiviteiten.amsterdam.nl

Buiten fitnessenOost In Meerpark kunt u gratis fitnessen in de buiten-lucht. Centraal in Meerpark, tussen sportpark Voorlanden Middenmeer, ligt namelijk een fitnesscircuit. Het isideaal voor ouders die hun kinderen naar sportvereni-gingen in sportpark Middenmeer brengen en tijdens hetwachten zélf willen sporten. Tussen de sportparken zijnook mooie wandelroutes uitgezet. www.sportparkenamsterdamoost.nl/middenmeer

CalisthenicsNoord Ook in Noord kunt u gratis calisthenics beoefe-nen; in het Schellingwouderbreek Park, Breekstraat 56.Met calisthenics doet u oefeningen met zo weinig mo-gelijk apparaten en gebruikt u zoveel mogelijk uw eigenlichaamsgewicht. Het Engelse woord calisthenics komtvan de Griekse woorden kalos, wat ‘mooi’ betekent ensthénos, wat ‘kracht’ betekent. www.calisthenicsnederland.nl

Cruyff CourtsZuidoost In Zuidoost zijn vier Cruyff Courts: het AjaxVeld Bijlmer ligt aan Egoli, het Ajax Veld Gein aan hetVreeswijkpad en er is er een in Holendrecht. In 2015werd wereldwijd de tweehonderdste Cruyff Court ge-opend bij de Mytylschool Drostenburg voor kinderenmet een beperking. www.cruyff-foundation.org

Page 5: Centrum - 16 juni 2016

Politiebureau Beursstraat is verhuisd

5 Amsterdam | 16 juni 2016

Namenmonument en Holocaust Museum krijgen locatieGedenken Het college van B en W heeft be-sloten dat het op te richten Holocaust Namen-monument het beste kan worden gevestigdop een groenstrook langs de Weesperstraat.En half mei opende het Nationaal HolocaustMuseum zijn deuren aan de Plantage Midden-laan 27.

Nieuws uit Centrum

Na uitgebreid onderzoek naar locatiesvoor het Holocaust Namenmonumentheeft het college van B&W gekozen vooreen groenstrook aan de Weesperstraat.Het plantsoen dat ligt aan het begin vande Weesperstraat, voldoet aan alle eisenvan het Nederlands Auschwitz-comité,de opdrachtgever. Zoals de locatie, in hetJoodse Kwartier, een goed toegankelijkeplek en de namen op het monumentmoeten aangeraakt kunnen worden.

102.000 namen Op 22 juni besluit de gemeenteraad hier-

over. Daarna, als de raad instemt, kanDaniel Libeskinds ontwerp voor het mo-nument aangepast worden aan de nieuwelocatie. Het monument bevat 102.000namen van Nederlandse slachtoffers vande Holocaust, die nooit een eigen graf ofgedenkplaats hebben gekregen.

Holocaust Museum opende deuren Het Nationaal Holocaust Museumopende 16 mei zijn deuren in de voorma-lige Hervormde kweekschool aan dePlantage Middenlaan 27. Dit pandspeelde een bijzondere rol in de geschie-denis van de Jodenvervolging. In hetpand ernaast werden jonge kinderen vande gevangenen in de Hollandse Schouw-burg ondergebracht. Medewerkers van deschool smokkelden ruim 600 kinderenuit deze crèche en brachten hen in dekweekschool in veiligheid.

Het museum vertelt de complete ge-schiedenis van de vervolging en vernie-tiging van de joden in Nederland aan

een groot publiek. Ook thema’s als ge-nocide, integratie van minderheden, re-ligieuze (in)tolerantie, antisemitisme,

de schending van mensenrechten en deinternationale rechtsorde komen aan deorde.

Veel bewoners houden van hun buurt Drukte in de binnenstad In april hield hetstadsdeel een grote online enquête over hetwonen in een van de vijf buurten van Cen-trum. Veel bewoners vulden ‘m in. De eersteresultaten zijn bekend.

Meer bewoners dan vorig jaar vulden deenquête in, in totaal 3621 mensen. Veelbewoners, maar ook 258 ondernemers,90 werkenden en 30 bezoekers. Zestigprocent van de deelnemers woont al lan-ger dan tien jaar in Amsterdam. De uit-komsten van deze buurtenquête wordengebruikt voor het maken van het ge-biedsplan, waarin de activiteiten, maat-regelen en projecten voor 2017 in staan.

Bloemlezing Een bloemlezing uit de resultaten. Debewoners houden van hun stadsdeel: éénvan de vijf bewoners geeft aan te willen

verhuizen. Bijna de helft van de onder-vraagden gaat uit in de eigen buurt, 19procent bezoekt ook andere buurten inde binnenstad en maar een klein deelgaat elders uit.

Meer ruimte om te wonen De balans tussen wonen, werken en vrij-etijdsbesteding in het centrum vindt 41procent van de respondenten goed. Het-zelfde percentage wil graag meer ruimtevoor wonen. 11 Procent wil meer ruimtevoor vrijetijdsbesteding zoals horeca,cultuur en winkels.

Te druk Is het te druk in de binnenstad? 45 Pro-cent vindt van wel, 47 procent vindtdrukte gezellig of staat er neutraal tegen-over en 8 procent van de geënquêteerdenervaart geen drukte in de buurt.

Meer weten? Ga naarwww.amsterdam.nl/centrum

Resultaten buurtenquête

Wijkagenten Het laatste politiebureau op de Wallen heeft haar deu-ren gesloten. Het is verhuisd van de Beursstraat 33 naar een nieuwpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 35. De medewerkers zijn mee-verhuisd. Het aantal wijkagenten in de wijk blijft gelijk.

Een aantal bureaus is opgenomen in ditnieuwe pand, een ruim en modern poli-tiebureau. Het is de locatie voor het ba-sisteam Burgwallen. Deze nieuwe locatieligt op slechts vijf minuten lopen van deBeursstraat.

Laatste politiebureau WallenHet bureau in de Beursstraat was hetlaatste politiebureau op de Wallen. Ditbrengt zorgen met zich mee bij bewo-ners, omdat zij ’s nachts wel eens over-last hebben. De politie neemt dit serieus,

en zegt daarbij dat de sluiting van het bu-reau op de Wallen geen invloed heeft ophet aantal agenten op straat. De huidigewijkagenten blijven als vanouds hunwerk doen in de buurt, en hun aantalblijft gelijk.

Aangifte doen? Aangifte doen kan bij het basisteamBurgwallen, Nieuwezijds Voorburgwal35. U kunt ook via internet of telefoonaangifte doen. Ga naarwww.politie.nl/aangifte

Page 6: Centrum - 16 juni 2016

6 Amsterdam | 16 juni 2016

Zomervakantie

Lekker sporten voor de kids

In de tweede week van de zomervakan-tie, van 25 tot en met 29 juli, organiseertSciandri de sportcampus op het sport-park Parkschouwburg, in het Wertheim-park, Plantage Parklaan 20a, vlakbij Artis.Elke dag staat in het teken van een anderesport. De kinderen krijgen ook een lek-kere lunch.

Buiten bewegen In de zomervakantie zijnkinderen van 6 tot 12 jaar weer van hartewelkom op het sportpark op de PlantageParklaan 20a. Hier kunnen kinderen vooreen klein bedrag lekker sporten, spelen enplezier maken met elkaar.

Gezellig en gezondEen hele dag lekker buiten bezig zijn met leeftijdgenootjes, dat is heerlijk voor elk kind. Het is gezellig, gezond enleuk.

Opgeven: graag! Ouders en verzorgers moeten hun kindvoor deze sportactiviteiten wél opgeven.Stuur een mail aan:

[email protected] met de naam engeboortedatum van het kind en de dagendat het kind komt sporten. U krijgtdaarna een inschrijfformulier via de mail,dat u moet invullen. Daarna krijgt u meerinformatie.

Programma ■ Maandag 25 juli: balspelen■ Dinsdag 26 juli: recreatiespelen

■ Woensdag 27 juli: teamspelen■ Donderdag 28 juli: loopspelen■ Vrijdag 29 juli: waterspelen

De kosten zijn 5 euro met stadspas en7,50 euro zonder stadspas. De lunch isinbegrepen.

Kijk op facebook.com/Sciandri.sportmanagement

Fietsen naar school

'In de bus zit je maar alleen'

Kiezen voor fietsen is het begin van een gezonde gewoonte | Foto Henk Rougoor

“De overgang naar de middelbare schoolis een belangrijk moment. Kinderenmoeten met hun ouders bepalen: ga ikfietsen of toch met het openbaar ver-voer? Als je nu de keuze voor de fietsmaakt, is dat vaak het begin van een le-venslange gezonde gewoonte.” AnnetteTerpstra is projectleider van Op Wegnaar het VO, een project van Verkeers-plein Amsterdam om leerlingen meervertrouwen te geven in het fietsen van denieuwe route naar de middelbare school.“Ze leren de veiligste route kennen enzien hoe het is, een iets grotere afstand tefietsen. Kinderen denken soms: het is tever, ik ga ervan zweten, of het is onveilig.Als je de route een keer met ze fietst,merken ze dat het wel meevalt.”

Geld besparenDeze groep is in ieder geval vastbeslotente gaan fietsen. Maisie: “Het is gezellig,samen met anderen fietsen. In de bus zitje maar alleen. En het is gezond. Maar alsje gezondheid je niks kan schelen, denk

dan aan het geld dat je uitspaart. Daarkan je iets leuks van kopen.” Terpstra be-vestigt: “Een busabonnement is tochzo’n € 30 per maand. In gezinnen meteen laag inkomen is het openbaar vervoervoor de kinderen gratis. Eigenlijk is datniet zo handig. Ik zou liever zien dat zeeen fiets krijgen.”

OefenenTerpstra heeft veel tips voor ouders:“Begin zo vroeg mogelijk met oefenen in

het verkeer. Zet een kind zodra het kanlopen op een loopfietsje en laat het met umeefietsen over de stoep. Zet uw kind zomin mogelijk in de buggy, de bakfiets ofop de achterbank van de auto. Gaat uwkind volgend jaar naar de middelbareschool? Wacht dan niet tot eind augustusmet het kopen van een fiets. Ga nu al deroute met hem of haar oefenen. Laat uwkind daarbij voorop fietsen om risico’s teleren inschatten. En fiets ook eens in despits, dan is het veel drukker en kan uw

kind ook daar ervaring mee opdoen.Voor ouders die zelf niet kunnen fietsenzijn in de stad veel mogelijkheden om leste nemen. Dan geeft u een goed signaalaan uw kind: fietsen is belangrijk.”

Meer informatieFietslessen voor volwassenen: www.fietsersbond.amsterdam/fietslessenProject Op Weg naar het VO: www.verkeerspleinamsterdam.nl

Op weg Ze hebben hun fietsexamen ge-haald, maar toch nog een tikje onwennig fiet-sen Maisie, Kojo, Bibi en Izaline door de stad.Ze zitten in de achtste groep van basisschoolDe Springstok in De Pijp. Onder begeleidingfietsen ze de route naar de middelbare schoolwaar ze na de zomer beginnen.

Page 7: Centrum - 16 juni 2016

7 Amsterdam | 16 juni 2016

Voor elkaar

‘Mensen krijgen hier hun waardigheid terug’Protestantse Diaconie Het is warm en benauwd als we over de grachten fietsen naarde Protestantse Diaconie, een groot pand aan de Nieuwe Herengracht 18. Even laterzitten we in de schitterende Gelagkamer uit 1723 en kijken we onze ogen uit. “De vraaghier is simpel: wat kun je voor een ander doen?”, zegt Margriet Valkman.

Op de stoep staat een groep mannen vro-lijk te praten. Het zijn mensen zonderverblijfsvergunning, die bij het Wereld-huis van de Diaconie dagopvang krijgenen activiteiten doen. Koken, muziekmaken, dansen en cursussen volgen.Margriet Valkman, managementassis-tent, vertelt: “Iedereen is hier gelijk, eniedereen is welkom. Het gaat ons om deverbinding, we trekken samen op. Wijkijken mensen in hun ogen. Dan veran-dert alles. Wij bieden mensen die opwelke manier dan ook in de knel zitten,weer perspectief en waardigheid.”

Geloven in verbinding Margriet vervolgt: “We gaan hier op eencreatieve manier aan de slag met de vraagwat jij kunt doen voor de stad. Vrijwilli-gers vormen het hart van het werk. Zijdoen veel, van een vrijheidsmaaltijd totde week tegen eenzaamheid. De projec-ten bestuiven elkaar. Zo zit hier, in detuin, het sociale restaurant de Hoftuin,en daar houden we weer nieuwe vrijwil-ligers aan over. Nee, geloven in Godhoeft niet”, zegt Margriet lachend. “Hetgaat ons om verbinding, dat is het.” Mar-griet haalt veel voldoening uit haar werk.“Ik voel me echt gezegend dat ik dit werkmag doen.”

Sociale kruidenier Gloednieuw is de sociale kruidenier, eenkruidenierswinkel voor klanten van devoedselbank. Het is onlangs geopend, enheeft een ingang aan de gracht. De win-kel lijkt een kruising van een camping-winkel en een hippe foodstore. Anneliesvan den Houten werkt als vrijwilligerhier twee middagen per week. Zij vertelt:“Het is niet alleen een winkel, maar ookeen fijne ontmoetingsplek. Aan een langetafel kunnen mensen wat drinken enpraten, ook kunnen mensen meedoen

met het programma `grip op je geld’.Maar het is zeker ook fijn winkelen hiervoor deze mensen!”

Luxe om te kiezen Annelies vervolgt: “Mensen die in ar-moede leven, krijgen in de winkel weerde ‘luxe’ om iets uit te kunnen kiezen,om ook eens een A-merk te kopen. Eenwasmiddel dat lekker ruikt. Waardoorook hun huis ook weer lekker ruikt. Datgeeft hun hun waardigheid terug. Datsnap ik zo goed!” Als aanvulling op devoedselbank kunnen mensen hier vooreen bedrag per maand lang houdbare- ennon-food producten kopen, voor 30 pro-cent van de prijs.

Zo blij Annelies: “Je beseft pas hoe zwaar diemensen het hebben, als je hier werkt. Zezijn zó blij! De wereld kan je niet veran-deren. Maar je kunt wel wat doen voormensen die gewoonweg stomme pechhebben in hun leven. Ik krijg er veeldankbaarheid en voldoening voor terug.Het gaat altijd om balans. Je moet bij ditzware werk, want zwaar is het zeker, ergoed op letten dat je iets terugkrijgt. An-ders houd je het niet vol.”

Meer verhalen lezen van bewoners diezich inzetten voor elkaar? www.amsterdam.nl onder Centrum:Voor elkaar.

Bij de Protestantse Diaconie Amsterdam kunnenvrijwilligers op allerlei gebied aan de slag, in huneigen buurt of elders in de stad. Protestantse Dia-conie Amsterdam, Nieuwe Herengracht 18, tel. 020 53 53 034, email: [email protected],www.diaconie.orgOp zaterdag 25 juni is er een groot Hoftuin Zomer-feest, het vriendelijkste festival voor een socialerAmsterdam. Muziek, heerlijk eten en drinken énverrassende ontmoetingen. Kom langs en kijk ofvrijwilligerswerk misschien ook iets voor jou is.Stadsdeel Centrum draagt bij aan dit feest.

Annelies (links) en Margriet (rechts) checken het aanbod in de sociale kruidenier.

020Duurzaam

Uitnodiging Wilt u uw huishouden of organisatie duurzaam maken en ener-giekosten besparen? De gemeente helpt u graag, bijvoorbeeld met het Duur-zaamheidsfonds. Meer weten? Kom dan naar 020Duurzaam, hét evenementvoor bewoners, organisaties en bedrijven. Hier ziet u inspirerende voorbeel-den, leert u wat de succesfactoren zijn en hoort u wat de gemeente zelf doet.Samen zorgen we ervoor dat Amsterdam een duurzame stad wordt, die klaaris voor de toekomst.

‘Duurzame keuzes verhogen onze welvaart’

Laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers | Foto Copyright Speaker Acadamy Walter Kallenbach

Een voorbeeld is ASV Arsenal. Dezevoetbalvereniging krijgt energie uit de178 zonnepanelen op het dak van hetclubgebouw. LED-lampen verlichten devoetbalvelden. De energierekening isdaardoor flink omlaag gegaan. VoorzitterBert van de Rotte: “Wij staan voor meerdan alleen voetbal.”

TerugverdiendBert van de Rotte: “Welvaart is meer danwat je in je portemonnee hebt. Duur-zame keuzes verhogen onze welvaart.Onze kinderen of kleinkinderen kunnenin de toekomst geen olie of gas meer ge-bruiken. Daar moeten we op inspelen.Kiezen voor duurzaam levert ook geldop. Soms duurt het even voor de investe-ringen zijn terugverdiend, maar het le-vert uiteindelijk besparingen op.”

EnergiescanHet clubhuis van ASV Arsenal is zes jaaroud. Het is veel beter geïsoleerd dan hetoude gebouw. Toch viel de energiereke-

ning tegen. Met een bijdrage uit hetduurzaamheidsfonds van de gemeentekon ASV Arsenal energiebesparendezonnepanelen plaatsen.

Samenwerking in de buurtBert van de Rotte: “Alles staat of valt metde samenwerking in de buurt. Oudersvan een jeugdlid bij de club gaven ons detip om zonnepanelen op ons dak te plaat-sen. We zijn toen aangestoken met hetduurzaamheidsvirus. Na bijna twee jaaronderzoek stonden de panelen er. DeLED-verlichting op de velden hebben wete danken aan stadsdeel Zuid. Philipszocht een sportveld voor een pilot metdeze zuinige verlichting. Het stadsdeelheeft ons dat gegund. We zijn er heel blijmee; de energierekening is nog verderomlaag gegaan. We willen nu nog deoude vrieskisten vervangen en afval gaanscheiden. Met kleine stapjes worden westeeds duurzamer.”

www.amsterdam.nl/020duurzaam

Meld u snel aanKom naar 020Duurzaam. Wat weet u van duurzaamheid? Janine Abbring enTim Zeegers presenteren de feiten. Verder onder meer op het programma:wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho en innovatieve Amsterdammersin gesprek over de toekomst en weerman Peter Kuipers Munneke over Rain-proof. Praat mee en ontdek wat er mogelijk is op de informatiemarkt. Wanneer: 28 juni, inloop vanaf 17.30 uur, programma 18.30-22.30 uurWaar: Het Sieraad, Postjesweg 1

Page 8: Centrum - 16 juni 2016

Bewegende stad

EK AtletiekIn aanloop naar de EK Atletiek is de stad omgetoverd tot één grote atletiekbaan. Op tal vanplekken kunt u rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. Daag uzelfen uw vrienden en familie uit op een van de spectaculaire atletiekonderdelen middenin de stad.Hoe ver kunt u gooien op een kogelstootring en springen in een verspringbak? Bent u sneller dan uwschaduw op de springbaan? En maak van afval weggooien ook een sport, bij één van de blikvangers.

AtletiekverenigingenWe staan er niet bij stil maar we doen dagelijks aan atle-

tiek. Een sprintje om de tram te halen, een bal weggooien

voor de hond en kinderen die over paaltjes springen. Hoe

zou het zijn om deze bewegingen als sport te beoefenen?

In Amsterdam kan dat bij maar liefst vijf verenigingen.

Kijk voor een vereniging bij u in de buurt op

www.atletiek.amsterdam/verenigingen

3D-tekeningenOp verschillende plekken zijn supertoffe 3D-tekeningen

gemaakt. Ze laten zien dat atletiek leuk is en voor ieder-

een. Maak een selfie als discuswerper op het Museum-

plein of als sprinter op de trap bij het Anton de Komplein.

Of spring over het water met rotsen bij de OBA.

SprOp ver

waar u

buurt k

Het EK

6,60 se

De Am

60 met

BlikvangersGooit u verder dan u denkt? Op zeven plekken in de stad

kunt u uzelf en anderen uitdagen bij de diverse blikvan-

gers. Afval in de afvalbak weggooien? Maak er een sport

van!

8 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 9: Centrum - 16 juni 2016

KogelstootringenGooit u verder dan u denkt? Ga de uitdaging aan op een

van de vijf kogelstootringen in de stad. Kijk hoe ver u kunt

komen met een voetbal of basketbal. Het Nederlands re-

cord bij de mannen staat op ruim 21 meter, bij de vrouwen

op ruim 18 meter. De kogel waarmee wordt gegooid

weegt bij de mannen ruim 7 kg en bij de vrouwen 4 kg.

VerspringbakkenSpringt u verder dan u denkt? Op twee plekken in de stad

zijn verspringbakken van 4 meter lang geplaatst. Het Ne-

derlands record staat op naam van Dafne Schippers met

een afstand van 6.78 meter. Een meter voor de zandbak

ligt een afzetbalk. Vanaf daar moet u springen, anders is

de sprong ongeldig. Hoe ver komt u?

Halve MarathonOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon,

die dwars door de binnenstad gaat, op het Museumplein.

Een unieke beleving om de atleten in actie te zien aan de

voet van het Rijksmuseum. De Halve Marathon wordt ge-

volgd door de Brooks 10K Champions Run voor recrean-

ten. Daar kunt u zelf aan meedoen.

rintbanenrschillende plekken in de stad vindt u sprintbanen

een sprintje kunt trekken om te kijken of u in de

kunt komen van de diverse records.

K-record op de 60 meter staat bij de mannen op

econden en bij de vrouwen op 7,0 seconden.

msterdamse sprintster Jamile Samuel loopt de

ter in 7,14 seconden.

Locaties spectaculars1. Buikslotermeerplein 2000

2. Motorwal 300

3. Molenwijk 8

4. Speelterrein Baden Powellweg-

Jan van Zutphenstraat

5. Hendrikje Stoffelsstraat 60

6. De Cuserstraat 3

7. Kastelenstraat-Buitenveldertselaan

8. Waterlooplein

9. Burgerweeshuispad 54

10. Station Bijlmer Arena

11. Station Zuid

12. IJpromenade 1

14. Plein '40-'45

15. Marineterrein

16. Ceintuurbaan-Servaes Noutsstraat

17. Amstelveld

18. Makassarplein

19. Egoli 2

20. Kasterleepark

21. Frederik Hendrikplantsoen

22. Oranje Vrijstaatplein

23. Museumplein, tekening van speer

en discus

24. IJplein, JEKANHET logo met atle-

tiekelementen

25. Anton de Komplein, tekening van

sprinter op de trap

26. Oosterdokskade 143, tekening van

water met rotsen waar je overheen

springt

Doe ook mee!Rond de Europese Kampioenschappen

Atletiek vinden er ook verschillende

side-events in de stad plaats.

Op woensdag 6 juli wordt het Olympia-

plein omgetoverd tot een mini-EK voor

kinderen. Kinderen van 4 tot en met 12

jaar mogen meedoen. Het parcours

rondom het Olympiaplein is ongeveer

800 meter. Voor de jongste kinderen is

er een parcours van 200 meter. De ou-

ders kunnen gezellig met hun kinderen

meerennen.

Op zaterdag 9 juli wordt een speciale

EK Wandeltocht georganiseerd: Walking

Amsterdam. De route kent drie afstan-

den van 15 km: de Grachtenroute, de

Amstelroute en de Jordaanroute. De

wandelaars vertrekken tussen 08.00 en

10.00 uur vanaf verschillende startloca-

ties. De routes komen samen in het Von-

delpark en eindigen in het Olympisch

Stadion.

De Brooks 10K Champions Run op zon-

dag 10 juli is uniek, omdat je over het

parcours van de Halve Marathon loopt,

dwars door de stad, met de finish onder

het Rijksmuseum en duizenden fans en

entertainment langs de route. Start en

finish is op het Museumplein. Er komen

misschien wel 15.000 lopers.

Meer informatie:www.amsterdam2016.org/nl/side-events

9 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 10: Centrum - 16 juni 2016

10 Amsterdam | 16 juni 2016

Elkaar ontmoeten in Centrum

Jeu-de-boulen op het pleintje Nieuwe banen Oude spelen herleven op Amsterdamse pleinen en in parken. Vooral hetjeu de boules is populair. Niet alleen bij de ou-dere buurtgenoten, maar ook bij jonge hip-sters. Lekker spelen in je eigen stad met eendrankje erbij, zonder veel poespas.

Corinne Romers woont op Bickersei-land. Zij vertelt: “Ik zat op het terras aanhet Hendrik Jonkerplein en maakte eenpraatje met Louis, een kennis van mij.Hij opperde dat het leuk zou zijn als weop het plein konden jeu de boulen.”

Gezelligheid op het plein Corinne vervolgt: “Ik heb tachtig hand-tekeningen in de buurt verzameld vooreen jeu-de-boulesbaan en ze naar hetstadsdeel gestuurd. In de bewonersbij-eenkomst bleek dat de meeste mensenhet idee steunden. En nu komt er dus eenspeelbaan op het plein. Jeu de boules iseen leuk balspel voor jong en oud. Hetbrengt gezelligheid op het plein en maaktgemakkelijk contact met elkaar.” Despeeltoestellen op het plein zijn aan ver-nieuwing toe en worden dit jaar vervan-gen.

Buurtcafé voor de buurtRuben de Smet is ondernemer aan hetHendrik Jonkerplein. “We hebben onscafé ’t Blaauwhooft al twintig jaar. Hetwordt hier steeds drukker met toeristen.Maar wij willen in de eerste plaats eenbuurtcafé blijven! Dus dan lever je eenbijdrage. We zorgen samen dat de buurtleuk blijft. Zo’n jeu-de-boulesbaan helptdaarbij. Het is toch leuk als mensen vanafhet terras kunnen kijken naar het jeu deboulen? Of als ze zelf een balletjegooien?”

Twintigers en dertigers Twintigers en dertigers hebben jeu deboules ontdekt. Toernooien onder denaam Mooie Boules op het Museum-plein, Tolhuistuin en Westerunie waren binnen mum van tijd uitverkocht.Waar komt het succes vandaan? Hetheeft ermee te maken dat spel heel toegankelijk is en niet al te zwaar is. Iedereen kan meespelen en je kunt er gewoon een biertje bij drinken. Er zijnglobale spelregels, maar het is niet inge-wikkeld.

Fanatiek, maar wel bier erbijScheidsrechters zijn er ook niet bij, hetwordt onderling geregeld. Hoewel er opde festivals live-muziek is en flink bierwordt gedronken, wordt er ook fanatiekgespeeld. De jonge hipsters oefenen zelfook, op het Amstelveld bijvoorbeeld, enperfectioneren daar hun worp. Een kets-bal, waarmee je een andere bal wegketstom bij het kleine balletje te komen, ofeen mooie, beheerste boogworp. Ze ken-nen de sport vaak uit de tijd dat zij methun ouders op de camping waren.

Slopen, breken, boren en slijpenLicht en ruim Het metrostation CentraalStation wordt opgeknapt. Na 40 jaar is hetstation verouderd en rommelig geworden.Er komt een lift bij, en het station krijgtmeer ruimte en licht waardoor reizigers zichveiliger voelen.

Het werk start op 27 juni en duurt tot enmet maart 2017. De metro blijft rijden, openkele avonden na als er vlakbij het spoorwordt gewerkt.

Wat verandert er? Het station krijgt een tweede lift, deelsvan glas. In het station worden nissen en

hoeken weggehaald, wanden betegeld,vloeren geschuurd en verf van de beton-nen wanden gehaald. Zo ontstaat meerruimte en licht waardoor reizigers zichveiliger voelen. Twee van de acht toegan-gen verdwijnen definitief: bij de Schrei-erstoren en voor Loetje Centraal (hetKoffiehuis).

Welke toegangen blijven open?De vier toegangen aan de Prins Hendrik-kade/Kamperbrug gaan eind juni dicht.De andere vier toegangen op het voor-plein van station blijven open. Begin de-cember gaat ook de toegang voor LoetjeCentraal (ofwel het Koffiehuis) dicht. Dedrie andere toegangen op het voorpleinblijven open.

Werk zoveel mogelijk overdag Slopen, breken, boren en slijpen betekentgeluidsoverlast voor de buurt. Daaromgebeurt het werk zoveel mogelijk over-dag. Er wordt incidenteel ’s avonds en ’snachts gewerkt, alleen als dat om veilig-heidsredenen nodig is. Een paar avondenrijdt er geen metro na 20.30 uur naar CS.

Zestien metrostationsIn totaal krijgen zestien metrostationseen grote onderhoudsbeurt. Eind maartis gestart met de renovatie van metrosta-tion Holendrecht, en vanaf 1 juni het sta-tion Van der Madeweg. In het voorjaarvan 2018 zijn alle stations van de Oostlijnopgeknapt tot moderne, lichte en ruimestations. Waar het prettig reizen is.

Boulers, opgelet! Op 16 juli is er het Mooie Boules festival op hetWestergasterrein. Vrij toegankelijk, alleen vooramateurs, bring your own balls, veel muziek enDj’s. Kijk op facebook.com/mooieboules

Metrostation CS wordt verbouwd

Meer weten? De planning vind je opwww.wijnemenjemee.nl bij Oostlijn.Ga ook naar www.amsterdam.nl/oostlijn. Voor actuele reisinformatie,kijk op www.gvb.nl of www.9292.nl

Page 11: Centrum - 16 juni 2016

11 Amsterdam | 16 juni 2016

Langere reistijd De spoorverbindingen van en naar Schiphol zijn dedrukste van Nederland. Om in de toekomst veilig en soepel meer trei-nen te kunnen laten rijden, verdubbelt ProRail de sporen tussenSchiphol/Riekerpolder en station Duivendrecht. Van 1 tot en met 9augustus worden de nieuwe sporen aangesloten op het spoorwegnet.Reizigers en omwonenden moeten rekening houden met een langerereistijd en mogelijke bouwoverlast.

Canon Nieuwbouwprojecten die na 1 juli 2016 worden opgestartkrijgen te maken met eeuwigdurende erfpacht. Mensen die erfpach-ter worden van een woning, bedrijf, voorziening of kantoor in dezenieuwbouwprojecten krijgen als eersten eeuwigdurende zekerheidover hun erfpachtkosten. Voor hen betekent het dat de canon nogmaar één keer wordt vastgesteld en dat canonherzieningen aan heteinde van het tijdvak niet meer aan de orde zijn.

Gratis Amsterdamse buitensportverenigingen investeren gezamenlijk bijnaéén miljoen euro in duurzame maatregelen, zoals isolatie, LED-verlichting,zonnepanelen en energiezuinige verwarming. Dit levert een vermindering vanCO2 uitstoot op van maar liefst 440.000 kilo per jaar.

Wegwerkzaamheden

Sportclubs

Aangepast treinverkeerrondom Schiphol

Geen treinverkeerMaandag 1 t/m dinsdag 9 augustus 2016is er geen treinverkeer mogelijk tussen destations Schiphol en Duivendrecht.Dinsdag 2 augustus 2016 rijden er geentreinen tussen de stations Schiphol enSloterdijk.

Goed voorbereid op reisOm te voorkomen dat reizigers voor ver-rassingen komen te staan, worden wijzi-

gingen duidelijk gecommuniceerd viawww.ns.nl/schipholtreinverkeer en op debetreffende stations.

Zomerwerken Ook op andere plekken in de stad moet ukomende zomer rekening houden metoverlast en/of langere reistijden van-wege werkzaamheden. Op www.amsterdam.nl/zomerwerken vindtu alle plekken waar gewerkt wordt.

Met een gratis duurzaamheidsscan, diewordt aangeboden door de gemeente,kunnen sportverenigingen advies opmaat krijgen over de mogelijkheden diezij hebben om te verduurzamen. Daar-naast biedt de gemeente ook ondersteu-ning bij bijvoorbeeld een subsidie- ofleningsaanvraag en/of het uitvragen vanoffertes.

Gigantisch rendementRoeivereniging Nereus is één van 76 ver-enigingen die al gebruik hebben gemaaktvan de scan. Het gebouw op de accom-modatie wordt binnenkort verbouwd.“Dan willen we ook gelijk verduurza-men”, zegt gebouwcommissaris MaxRijper. "Bij de verbouwing worden zon-neboilers geïnstalleerd. Verder hebbenwij een duurzame manier om te verwar-men gevonden in vloerverwarming,waarbij nieuwe isolatie onder de verdie-

pingsvloer warmteverlies moet minima-liseren.” Hij kijkt uit naar de voordelenvan de maatregelen voor de vereniging:"Roeien is een dure sport en verduurza-men levert indirect geld op. Aangezienhier bijvoorbeeld veel meer gebruikwordt gemaakt van de douche in vergelij-king met een normaal woonhuis, zullenzonneboilers voor ons een gigantischrendement opleveren."

Natuurvriendelijke verfAmsterdam Windsurfing is al vier jaarbezig zo duurzaam mogelijk te worden.Robbert Fehmers, secretaris: “Ons ge-bouw is geïsoleerd, wij hebben warmwater van de zonneboiler op het dak enzonnecellen die elektriciteit opwekken.De lichten in de kleedkamers zijn aange-sloten op een bewegingssensor en waarmogelijk brengen wij LED-verlichtingaan. Onze koelkasten zijn vervangen

door modellen met groene labels. Vooronze trainersboot hebben wij een nieuwebuitenboordmotor aangeschaft die min-der belastend is voor het milieu dan hetvorige model." Han Hoonakker, voorzit-ter van Amsterdam Windsurfing, vult la-chend aan: "En niet te vergeten... wemaken natuurlijk ook gebruik van dewind!" De windsurfvereniging vindt her-gebruik van materialen ook erg belang-rijk en maakt graag gebruik vantweedehands spullen. Hoonakker: “Zelfproberen wij zo veel mogelijk te repare-ren en afgedankte masten en zeilen

geven wij aan kunstenaars die daar onderandere tassen van maken. Ook proberenwij het gebruik van milieubelastendeschoonmaakmiddelen te minimaliserenen maken wij gebruik van natuurvrien-delijke verf."

Gratis scan tot eind 2016De gratis duurzaamheidsscan voor sportverenigingen is tot het einde van dit jaar beschikbaar. Op www.amsterdam.nl/sport/duurzaamvindt u meer informatie en kunt u zichaanmelden voor de scan.

Amsterdam Windsurfing is al vier jaar bezig zo duurzaam mogelijk te worden

‘We maken natuurlijk ook gebruik van de wind’

Eeuwigdurende erfpacht

Het gaat echt om projecten die helemaalnieuw zijn, waar de allereerste voorbe-reidingen worden getroffen.

OverstapregelingVoor mensen die nu al erfpachter zijn,verandert er nog niets. Ook als u voor 1juli een (nieuwbouw)huis heeft ge-kocht, ook al is het nog niet opgeleverd,blijft u onder de ‘oude’ regeling vallen.Er komt een overgangsregeling die hethuidige erfpachters mogelijk maakt om

over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De regeling wordt na de zomerter inspraak voorgelegd.

Meer informatieAmsterdam voert vanaf 2016 eeuwigdu-rende erfpacht in. De vergoeding die uvoor het gebruik van de grond moet be-talen wordt vanaf dan eenmalig en vooraltijd vastgesteld.

www.amsterdam.nl/ erfpacht

Foto Gerrit Serné

Page 12: Centrum - 16 juni 2016

12 Amsterdam | 16 juni 2016

Stadspas

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen juli/augustus

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord ‘aanbiedingen’ in de kleur paars gedrukt staat.

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de StadspasKortingsgids 2015/2016.Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB AmsterdamTelefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Kwaku Summer Festival

Ook deze zomer trekken bezoekers uit hethele land naar het populairste festival in Am-sterdam Zuidoost. Lekker eten, voetbal, flir-ten en muziek zijn de unieke ingrediëntenvoor dit festival. Kom swingen bij de podia'Tha Block' en 'Waterkant' met muziek vooralle leeftijden. Let op: Kwaku biedt Stadspas-houders een extra dagkaart naar keuze omeen maatje mee te nemen.

Data: elke zaterdag en zondag van 16 julit/m 7 augustus

€ 1- €5

Prijs: online € 3 (normale prijs vier weken-pas inclusief maatjes kaartje € 32,50) aande kassa € 5. Gratis toegang voor kinderentot en met 12 jaar. Vanaf 30 juli alleen nogdagkaarten aan de kassa verkrijgbaarvoor € 1. Let op: deze aanbieding is nietgeldig voor de Kwaku Friday Concerts. Kaartverkoop: online via www.kwakusummerfestival.nl en aan de kassaAdres: Nelson MandelaparkMeer info: www.kwakusummerfestival.nl

Artis en Micropia

Kom gratis naar Artis en Micropia met deStadspas in juli en augustus. Laat je verrassendoor de vele diersoorten die met en tussen el-kaar leven. Combineer je bezoek met Micro-pia, het eerste microbenmuseum ter wereld,naast Artis. Ontdek hier de kleinste en mach-tigste organismen op onze planeet: microben.

Gratis

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 27,50)Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Plantage Kerklaan 38-40 Meer info: www.artis.nl enwww.micropia.nl

IJ-HallenIJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooi-enmarkt van Europa! Door de grootte van demarkt is er voor ieder wat wils. Voor € 1 hebje toegang tot de markt. De data om uit tekiezen zijn 23-24 juli en 13-14 augustus. Echteen aanrader als je van goedkoop inkopenhoudt! Horecagelegenheden zijn volop aan-wezig. Let op: deze actie is uitsluitend be-doeld voor minima pashouders.

Geldig: 23, 24 juli of 13, 14 augustus tussen 09.00-16.30 uurStadspasprijs: € 1 (normale prijs € 5) Let op: 1 x entree

€ 1

Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

BODY WORLDS

Tentoonstelling BODY WORLDS: The Hap-piness Project vertelt het wonderbaarlijkeverhaal van ons eigen lichaam en de invloedvan ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan200 anatomische preparaten van echte men-selijke lichamen tonen de complexiteit, veer-kracht en kwetsbaarheid van ons lichaam.Sluit u aan bij ruim 40 miljoen bezoekerswereldwijd die u zijn voorgegaan!

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis, inclusief audiogids(normale prijs € 23)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: Damrak 66Meer info: www.bodyworlds.nl

Gratis

De Dagtochten Specialist

Deze zomervakantie kunt u weer op ver-schillende dagen in juli en augustus met DeDagtochten Specialist naar de leukste attrac-tieparken in Nederland. Kaartjes kopen kanvan maandag 18 juli tot en met vrijdag 22 juliop vier plaatsen in de stad. Vooraf kaartenbestellen kan ook.

Stadpasprijs■ Efteling € 27 (normale prijs € 49)■ Walibi Holland € 17 (normale prijs € 39)■ Drievliet € 12 (normale prijs € 34)■ Dolfinarium € 12 (normale prijs € 34)De prijzen zijn inclusief entree en vervoerper touringcar.

v.a. €12

Meer info: voor verkoopdata en locatieskijk op www.dds-amsterdam.nl/stadspas.htm

Molen van Sloten

Iedere maandag en dinsdag in juli en augus-tus vaart de Blue Boat rondvaartboot u naarde Molen van Sloten. U krijgt een rondlei-ding door de Molen waar Rembrandt nog ge-schilderd heeft en met een gids ontdekt u hetpittoreske dorpje Sloten. De boot brengt uook weer terug. Tijdens de vaart zijn con-sumpties verkrijgbaar.

Geldig: iedere maandag en dinsdag in julien augustusStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 25)Reserveren: via 020 679 1370. Reserveerop tijd want vol is volKaartverkoop: aan de kassaAfvaart: de boot vertrekt om 09.00 en iscirca 14.00 uur weer terug

€ 5

Adres: de steiger van Blue Boat Companyaan de Stadhouderskade tegenover hetParkhotel

Page 13: Centrum - 16 juni 2016

13 Amsterdam | 16 juni 2016

Aanpak gezond gewicht

Laag inkomen? Toch sporten! Strijd We weten het allemaal. Gezond leven isbelangrijk. Voor volwassenen, maar zeker ookvoor kinderen. Wie ongezond eet en ook nogweinig beweegt en slecht slaapt, kan overge-wicht krijgen, soms ernstig. Amsterdam gaatde strijd tegen overgewicht aan, en helpt ge-zinnen. Bijvoorbeeld met geld voor het spor-ten en bewegen van hun kinderen.

In Amsterdam is een grote groep kinde-ren te zwaar. Zij zijn vaker moe en snellerziek dan kinderen met een gezond ge-wicht. Het is vaak moeilijk voor gezin-nen om gezonder te gaan leven. Zeker alser weinig geld is. In Amsterdam zijn veelmensen die kinderen en hun ouders hel-pen met een gezondere leefstijl. Denkaan Ouder- en Kindteams, artsen, leer-krachten en sporttrainers, maar ook ac-tieve buurtbewoners en vrijwilligers.

Weinig geld? Toch sportenSteeds meer bewoners willen gezondleven, samen met hun kinderen. Daarhoort sporten en bewegen bij. Fietsen,voetballen, hardlopen, zwemmen of ietsanders. Kinderen houden van bewegenen het is belangrijk voor hun gezondheid.Ze slapen beter, worden fitter en vrolij-ker en gaan er ook beter van leren. Maarmet weinig geld is het best moeilijk omeen kind te laten sporten en bewegen.Een sportclub en alle spullen die nodigzijn, kunnen duur zijn. De gemeente kangezinnen met een laag inkomen en wei-nig geld helpen, door kosten te vergoe-den. Denk dan aan:

■ Lidmaatschapsgeld van een sportclub■ Zwemles■ Sportkleding en sportschoenen■ Een goede fiets

Kosten vergoed krijgen Ouders met een laag inkomen, weiniggeld en kinderen tussen 4 en 18 jaar kun-nen de kosten van sporten of een fiets optwee manieren vergoed krijgen. Ookkunnen ouders beide regelingen gebrui-ken.

1. Scholierenvergoeding De eerste manier is de Scholierenver-goeding. Deze vergoeding is een

bedrag dat u krijgt voor extra kosten vanuw kind, bijvoorbeeld om het kind telaten sporten of om een fiets te kopen.Maar ook voor schoolspullen en de ou-derbijdrage. U krijgt het geld terug, nadatu de kosten eerst zelf betaald hebt. Datdoet u met een aanvraagformulier. Ukrijgt € 499 per kind op de middelbareschool en € 375 per kind op de basis-school.

Als de gemeente weet dat u recht hebt opdeze vergoeding, hebt u dit formulier ge-kregen. Niet gekregen? ■ Ga naar www.amsterdam.nl/pakjekans.

Daar staat het aanvraagformulier.

■ Bel 020 252 6000. Dan sturen wij ueen formulier.

■ Ga naar een financieel spreekuur. Ukrijgt hulp bij de aanvraag van de ver-goeding.

2. Jeugdsportfonds U kunt ook een vergoeding aanvragen via het Jeugdsportfonds, dat voor uwkind de sportclub betaalt en soms ook de sportspullen. Een vergoeding van het Jeugdsportfonds loopt via een tussenpersoon, zoals de huisarts, leer-kracht of hulpverlener. Kijk op www.amsterdam.nl/pakjekans en ga naarJeugdsportfonds.

Ieder kind moet lekker kunnen bewegen

Sporten is leuk en sociaal

De mensen op deze foto hebben geen relatie met het artikel

Stadspas

Filmtheaters Ook deze zomer goedkoop naar de film in defilmtheaters! Adressen: ■ Cinecenter, Lijnbaansgracht 236, 020 623 6615 ■ De Uitkijk, Prinsengracht 452, 020 223 2416 ■ Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, 020 684 0090■ Kriterion, Roetersstraat 170, 020 623 1708 ■ Rialto, Ceintuurbaan 338 ■ Studio K, Timorplein 62, 020 692 0422 ■ The Movies, Haarlemmerdijk 161,

020 638 6016 ■ De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10,

020 553 5151 ■ Eye Film, IJpromenade 1, 020 589 1400■ De Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12,

020 820 8122

€ 1

■ LAB 111, Arie Biemondstraat 111, 020 616 9994

Stadspasactie: 16 juli t/m 31 augustus Prijs: € 1 (normale prijs € 10)Meer info: www.cineville.nl

Mini-Cruise Hoorn Vaar deze zomer mee van Amsterdam naarde historische VOC-stad Hoorn met hetsfeervolle cruiseschip de Stortemelk. Na demooie vaartocht over het IJ en het weidseMarkermeer inclusief lunch, komt u aan inhet prachtige Hoorn. Hier kunt u het West-fries museum, het Museum van de 20e eeuwof het museumschip de Halve Maen bezoe-ken. Om 17.00 uur gaat u met een historischestadsbus terug naar Amsterdam.

Geldig: 26 juli t/m 18 augustus op dinsdagen donderdag Stadspasprijs: volwassenen € 10, kinderen4 t/m 12 jaar € 5 en kinderen tot 4 jaar gra-tis. Inclusief vervoer, 4 alcoholvrije con-sumpties, lunch en museumbezoek HoornReserveren verplicht via:www.rederijhetij.nl/stadspas

€ 5- €10

Gereserveerde plaatsen kunnen op de dagzelf aan boord contant betaald wordenVertrektijd: 10.30 uur, inschepen vanaf10.00 uurOpstapplaats: Steiger 14, Ruijterkade achter Amsterdam Centraal Station (linksnaast de veerponten)Meer info: www.rederijhetij.nl/hoorn

The VR CinemaThe VR Cinema is de eerste plek ter wereldwaar bezoekers de tofste en nieuwste VirtualReality kunnen ervaren. Stap in de toekomsten beleef films alsof je er zelf midden in staat.Na het plaatsnemen in de speciale draaistoe-len en het opzetten van de futuristische bril-len is namelijk alles mogelijk.

Geldig: 1 juli t/m 31 augustus, wo t/m vrtussen 14.00 en 21.00 uur, za en zo tussen12.00 en 22.00 uurStadspasprijs: € 1,50 (normaal € 12,50)Adres: Oosterdokskade 5

€ 1,50

Kaartverkoop: online via www.thevrcinema.com/Stadspas Meer info: www.thevrcinema.com

Fit For Free!

Met deze aanbieding kunt u een maand gratissporten op werkdagen tussen 7.00 en 17.00uur en in het weekend tussen 9.00 en 16.00uur. Deze actie geldt bij alle vestigingen van FitFor Free in Amsterdam. Ook na deze proef-maand fit en gezond blijven? Dat kan tegeneen speciaal tarief van € 7,50 per maand. Voormeer informatie kijk op stadspas.fitforfree.nl

Geldig: start proefmaand tussen 1 juli en 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 17,95)Adres: alle Fit For Free vestigingen in Amsterdam

Gratis

Kaartverkoop: uitsluitend online vanaf 1 julivia stadspas.fitforfree.nlMeer info vestigingen:www.fitforfree.nl/sportschool/amsterdam

Page 14: Centrum - 16 juni 2016

14 Amsterdam | 16 juni 2016

Locaties bekend Er was al bekend dat Am-sterdam vanaf 2018 een Asielzoekerscentrum(AZC) met 500 plekken in de Houthavenskrijgt. Vanwege de huidige vluchtelingen-stroom heeft het college van burgemeester enwethouders besloten om tijdelijk en al eerderaanvullende asielzoekerscentra te openen.

Opvang

Asielzoekers in Amsterdam

Er zijn nu drie locaties bekend:■ AZC Willinklaan (Nieuw-West) gaat

ruimte bieden aan 800 personen. Hetkomt op de plek van de oude Academievoor Lichamelijke Opvoeding opsportpark Ookmeer. Het AZC gaat naarverwachting open in het tweede kwar-taal van 2017 en zal er maximaal tienjaar staan.

■ AZC Wenckebachweg (Oost) kan maxi-maal 1.000 personen huisvesten. Hetkomt in de voormalige PenitentiaireInrichting Amsterdam Over-Amstel(Bijlmerbajes) aan de Wenckebachweg.Naar verwachting opent het in augus-tus 2016 en blijft het open tot uiterlijk 1januari 2018.

■ AZC Houthavens (West) is voor maxi-maal 500 personen. De bouw start in2016 en de verwachting is dat het vanaf2018 vijftien jaar open zal zijn.

Traditie van onze stadSinds ruim driekwart jaar heeft Europa temaken met een toename aan asielaanvra-gen. Amsterdam neemt, net als veel anderegemeenten in Nederland, een deel van deverantwoordelijkheid voor de opvang enhuisvesting van asielzoekers en statushou-ders op zich. De opvang van vluchtelingenpast in de lange traditie van onze diversestad om hen die het nodig hebben eenthuis te bieden. We bieden onderdak aanasielzoekers en erkende vluchtelingen (sta-tushouders). Naast noodopvang op vier lo-caties creëert Amsterdam ook 2.000plekken voor asielzoekers in nieuw te ont-wikkelen asielzoekers centra. Daarnaastkent Amsterdam de zogenaamde Bed, Baden Broodopvang voor uitgeprocedeerdeasielzoekers.

Noodopvanglocaties asielzoekers De gemeente vangt sinds september 2015tijdelijk asielzoekers op. Zij zijn hier inafwachting van hun asielprocedure, diedoor de grote toestroom uit met nameSyrië vertraging heeft opgelopen. Er zijnvier noodopvanglocaties ingericht, voormaximaal 1.500 asielzoekers. Deze zijn opde Schipluidenlaan (Nieuw-West), deMarnixstraat (Centrum), Flierbosdreef

(Zuidoost) en de Havenstraat (Zuid). Per 1april 2016 is het beheer van de vier overge-bleven locaties overgedragen aan het Cen-traal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).Deze noodopvanglocaties sluiten naarverwachting na de zomer hun deuren.

Huisvesting asielzoekers met verblijfsstatusNaast de opvang van asielzoekers is ookhuisvesting van statushouders nodig. Alsasielzoekers een (tijdelijke) verblijfsver-gunning krijgen zijn ze statushouders.Dat betekent dat ze als ‘gewone’ Amster-dammers in aanmerking komen voorhuisvesting in de stad. Amsterdam moetvan 2016 tot en met 2018 jaarlijks voor2.400 statushouders een plek vinden.

Extra woningenTot en met 2018 realiseert Amsterdam2.700 extra woningen speciaal voor al-leenstaande en/of jonge statushouders.Dit gebeurt met name in kantoorpandendie getransformeerd worden tot woon-ruimte en op plekken waar tijdelijkenieuwbouw voor tien jaar gerealiseerdwordt. De eerste vijf locaties zijn bekend:Daguerrestraat (Oost), Kruislaan (Oost),Th. K. van Lohuizenlaan (Oost), Lou-wesweg (Nieuw West) en NDSM(Noord). Maar ook met al deze nieuw-bouw zullen statushouders, met namegezinnen, nog steeds in reguliere socialehuurwoningen terecht komen. In 2016zijn daarvoor 950 sociale huurwoningennodig, met name voor gezinnen. Mini-maal 50% van de vrijkomende sociale

woningen blijft beschikbaar voor de ge-wone woningzoekenden die staan inge-schreven voor een sociale huurwoning.

Opvang minderjarige statushoudersVanaf 1 januari wordt gemeenten ge-vraagd huisvesting te regelen voor al-leenstaande minderjarige statushouders.Dit zijn personen onder de 18 jaar diezonder begeleiding Nederland binnenko-men. JeugdhulpverleningsorganisatieSpirit gaat in 2016 de opvang en begelei-ding van 100 minderjarige statushoudersverzorgen in de regio Amsterdam. InAmsterdam worden ongeveer 70 min-derjarige statushouders tussen de 15 en18 jaar opgevangen.

Bed, Bad en Broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekersSinds 15 december 2014 biedt Amsterdameen Bed, Bad en Broodopvang (BBB) aan:sobere opvang die open is van vier uur ’smiddags tot negen uur de volgende och-tend. In de BBB kunnen uitgeprocedeerdeasielzoekers terecht voor avondeten, een

douche, een bed en een ontbijt. In Am-sterdam zijn in totaal 135 BBB-plekken, inde Schuitenhuisstraat in Nieuw- West ende Walborg in Buitenveldert.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

Er zijn veel vrijwilligers nodig de komende tijd en de gemeente moedigt initiatieven aan. Dit is het meest effectief als dit gecoördineerd gebeurt. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de gemeente Amsterdam via [email protected].

Voor meer informatie over de huisvesting van asielzoekers en statushouders kijk op www.amsterdam.nl/vluchtelingen

Welke groepen asielzoekers zijn er?AsielzoekerDoet een verzoek tot asiel, is in behandeling bij Immigratie- en Naturalisatie-dienst (IND), verblijft in een Asielzoekerscentrum (AZC) of verblijft nog innoodopvang of aanmeldcentrum.

Vluchteling / statushouderHeeft een rechtmatige verblijfstitel en wordt vanuit het Asielzoekerscentrum(AZC) aan een gemeente gekoppeld die passende woonruimte verzorgt.

Vreemdeling / ongedocumenteerde / uitgeprocedeerde asielzoekerHet verzoek tot asiel is afgewezen, verblijft illegaal in Nederland.

BegeleidingSamen met organisaties als Vluchte-lingenwerk biedt de gemeente,naast huisvesting diverse vormenvan begeleiding. Er wordt gekekenwat iemand nodig heeft om zo snelmogelijk te integreren en participe-ren in Amsterdam. Zij krijgen eentaal- en oriëntatieprogramma waarinze de Nederlandse taal leren, ken-nismaken met de Amsterdamse cul-tuur, onze waarden en samenleving.Tegelijkertijd biedt dit programmamaatwerk. Dat kan gaan om eenaanvullende opleiding, een netwerkopbouwen of werkervaring opdoen.

Syrische vluchtelingen bij de pop-up bibliotheek in een noodopvanglocatie

Vluchtelingen krijgen taalles van een vrijwilliger

Page 15: Centrum - 16 juni 2016

15 Amsterdam | 16 juni 2016

De kunst is om het werk zo snel als maarmogelijk is te klaren, met zo min moge-lijk overlast voor bewoner, ondernemeren bezoeker. Overlast zal er zeker zijn, erkomen grote hekken om het tramkruis-punt heen tijdens het werk, op een heeldruk punt.

In de nacht van 28 op 29 oktober, om1.00 uur, gaan álle rails bij het terrassen-plein, het kruispunt en het Leidsebosje erin één keer uit. Daarna is het zeven dagen24 uur per dag stevig aanpoten voor de60 medewerkers van het GVB om allenieuwe sporen aan te leggen. Er rijdendeze week geen trams.

Gloednieuwe rails “Als alles goed verloopt rijden na dezeweek alle trams weer, over gloednieuwe,

stevige rails, over een aangepaste lig-ging”, vertelt Ron Hoogland, projectlei-der van het GVB. Het werk moetrazendsnel uitgevoerd worden omdat dedrukbezette trams er niet lang uit kun-nen. Hoogland: “Het werk is heel zorg-vuldig voorbereid. We zijn er al zes jaarmee bezig. We doen er straks alles aanom de planning ook echt te halen.” Datalle tramrails op het Leidseplein wordenbijna vervangen, is echt nodig. Hoog-land: “De rails zijn enorm versleten endun geworden.” De rails worden inten-sief belast door de vijf tramlijnen dieover het plein rijden, de 1, 2, 5, 7 en 10.“Het is nu een lappendeken van rails, enstraks ligt er een gloednieuw, mooispoor. Ja, daar kan ik van genieten. Eenvernieuwd plein verdient ook een mooispoor!”

Nieuwe tramrails zijn hoognodigVernieuwing Leidseplein

Foto Edwin van Eis

Razendsnel Het Leidseplein krijgt niet alleen een nieuwe inrichting, maar ooknieuwe tramrails. Deze zijn versleten en hoognodig aan vernieuwing toe. Hetwordt een technisch hoogstandje, op een kleine ‘postzegel’ waar het altijd druk is.

ColofonJaargang 3, nummer 6, 16 juni 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AEAmsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Thijs de Bruijn (Movement), Truke Fortuin (eindredactieCentrum), Magda Jobses, Hinke Kappert, Tessa deWilde

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 25 augustus ■ De krant wordt huis aan huis verspreid,ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

Stadsdeel CentrumAmstel 1, 1011 PN Amsterdam

Postbus 202, 1000 AE Amsterdam

Telefoon 14 020

www.amsterdam.nl/centrum

Twitter: @020centrum

Facebook: www.facebook.com/

stadsdeelcentrum

Op de hoogte zijn van het nieuws van

Centrum? Neem een abonnement op

de wekelijkse digitale nieuwsbrief. Ga

naar www.amsterdam.nl/nieuwsbrief

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen,

parkeren en meer:

Amstel 1, ma t/m vr

van 8.00 tot 18.00 uur

Sociaal loket: ma, di, wo en vr van

8.30 uur tot 15.00 uur, do van 13.00

uur tot 18.00 uur

Telefoon 020 25 52 916

www.amsterdam.nl/stadsloket

Afspraak maken: www.amsterdam.nl/

afspraak, voor huwelijk, inzage docu-

menten, voorbespreken vergunning.

Digitale dienstverlening:

www.amsterdam.nl/veelgevraagd

Bekendmakingen:

www.amsterdam.nl/bekendmakingen

Nieuws: www.amsterdam.nl/actueel

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen Openbare Ruimte:

bel 14 020 of ga naar

www.amsterdam.nl/mor

■ Meldingen horecaoverlast:

bel 14 020 (24 uur per dag)

■ Overlast op het water:

bel 0900 9394

(24 uur per dag)

■ Veilig Thuis, voor advies en hulp

bij huiselijk geweld en kinder-

mishandeling, bel: 0800 2000

■ Milieuklachten: bel 14 020

■ Zorg en Woonoverlast:

bel 020 255 2914,

van 8.00 tot 18.00 uur

MarktbureauAmstel 1

Ma t/m vr van 8.00 tot 18.00 uur

Stadsdeel Centrum - contact en openingstijden

Kort nieuws

Gemakkelijk en snelEen vraag aan de gemeente? Stelhem deze zomer via WhatsApp.App naar 06 4444 0655. Op werk-dagen tussen 8.00 en 18.00 uurkrijgt u antwoord.

Makkelijk en snelLosse stoeptegel ? Wanneer mag ik hetgrofvuil buiten zetten? Of een vraag overparkeren? Ook via WhatsApp is de ge-meente gemakkelijk en snel bereikbaar. Ukunt bij uw vraag een foto meesturen.Uw vragen stellen kan op elk momentvan de dag.

PrivacyVia WhatsApp delen we geen privacyge-voelige informatie, zoals persoonsgege-vens. Dat betekent dat we geen vragenbeantwoorden waarvoor persoonlijkegegevens zoals uw Burgerservicenum-

mer nodig zijn. De gemeente vraagt unooit via WhatsApp om vertrouwelijkeinformatie. Deel zelf ook geen privacyge-voelige gegevens met ons via WhatsApp.

WhatsApp 06 4444 0655www.amsterdam.nl/contactHet gebruik van WhatsApp is een proeftijdens de zomer.

Heeft u op korte termijn een nieuw pas-poort nodig? Tijdens de zomermaandenkrijgt u korting op de nieuwe service vande gemeente om het document thuis telaten bezorgen. In juni, juli en augustusbetaalt u € 1 minder. Dat is, afhankelijkvan de dag en het tijdstip waarop u uwpaspoort laat bezorgen, rond de elf ofvijfentwintig procent korting. www.amsterdam.nl/paspoort

Korting op thuisbezorgen paspoort

Page 16: Centrum - 16 juni 2016

16 Amsterdam | 16 juni 2016

Mijn Amsterdam Centrum

‘Als ik de deur uitga, krijg ik vanzelf een goede bui’

Iedereen kent ‘de Wallen’ en de Wallenkennen iedereen. Vaak gaat de kennisniet verder dan de roodverlichte ramenin de smalle steegjes. Maar de Wallenhebben zoveel meer te bieden.

“Kijk omhoog, vergaap je aan de schitte-rende gevels en de historische pracht vandit gebied, en verlustig je aan de verha-len”, aldus de inleiding. Het prachtig geïllustreerde kijkboek inspireert. “Het isecht een publieksboek, over heren enhoeren, geloven en wetenschap, zwierenen zwanen, wie er woonden tot waar hetnaar toe moet met de Wallen. Zeker is, jekunt het aanbod in een stad manipule-ren. Door het accent te verleggen. Naarboven dus.” Wat zijn de favoriete plek-ken van Vuijsje zelf?

Mijn huis “Ik woon in een oude diamantslijperij uit1889. Het gebouw is in 1978 verbouwdtot appartementencomplex, met zevenwoonlagen. Ik heb hier veel beleefd. Toende metro werd gebouwd, lag hier voor dedeur een grote zandvlakte waar de Chi-nezen hun kool verbouwden.”

Theater “Casablanca Variété aan de Zeedijk 24vind ik een schattig theatertje. Eerst eet

Wat is er te doen in Centrum?

je in een zaaltje achterin, dan ga je naarboven en zie je een voorstelling in eenouderwets, sfeervol zaaltje. Volks, enheel leuk.”

Mijn trots“De verscheidenheid in deze buurt isenorm, al van oudsher, en nooit aange-tast. De diversiteit van de bewoners isgroot, van gewone stedelingen tot crimi-nelen en yuppen. En dan de twee Wallen-werelden, die zo van elkaar verschillen.Het chique, dromerige, zuidelijke deel,en het zo drukke, levendige noordelijkedeel.”

Mooiste gebouw “De Oude Kerk is natuurlijk het mooistegebouw van de stad, eigenlijk van de helewereld. Daar zit zoveel liefde in, in dateclectische gebouw. Er is zes eeuwen langaan gebouwd. De binnenkant is groots enleeg, een soort verstilde, overdekte bui-tenruimte. Het sobere interieur is te dan-ken aan de ‘verbouwing’ tijdens deBeeldenstorm in 1566. Ik kom daar graag,die leegte inspireert mij.”

Mijn restaurant “Ik ga vaak naar de Getto in de War-moesstraat. Ze hebben lekkere, lichtedingen, en het is een echte homotent, datis leuk en exotisch. Ook eet ik graag En-gels pubfood in café Batavia (1920), meteen prachtige jugendstilinrichting, aande Prins Hendrikkade 85.”

Gevelsteen “Als je omhoog kijkt, zie een enormerijkdom aan gevelstenen. Mooi vind ik deserie hoogtepunten uit de Bijbel die je,keurig in volgorde, passeert als je vanafde Oudezijds Kolk de Voorburgwal op-loopt. Maar de mooiste gevelsteen vindik die van de slapende Jacob, met tweeengelen die afdalen uit de wolken, aan deOudezijds Voorburgwal 316.”

Mijn plek“Op de Nieuwmarkt is vaak reuring.Markten, kermis. Maar ook op een herf-stige namiddag, als het stevig waait enhet plein leeg is, vind ik het prachtig daar.Altijd, als ik hier de deur uitga, krijg ikvanzelf een goede bui.”

Ergernis?“Het ergste vind ik de mensen die zich echt misdragen op de Wallen. Diehalf aangekleed dronken rondlopen. Als ik lawaaimakende bezoekers aan-spreek, hoor ik steeds vaker: ‘Dan ga jetoch ergens anders wonen?’ Ze zien destad als hun pretpark. Het verandert innoodtempo. Ik maak me zorgen, ookwordt mijn vreugde om hier te wonenminder.”

Mijn café“Graag kom ik in café In ’t Aepjen, Zee-

Word taalvrijwilliger 15 en 16 juli Het Amsterdams Buurvrou-wen Contact organiseert een summerschoolvoor vrouwen die taalvrijwilliger willenworden. Dan geef je één keer per week lesaan een anderstalige vrouw. In de summer-school leer je over lesmethodes en intercul-turele communicatie. Aanmelden:[email protected] of kijk opwww.abcamsterdam.org

Once in a lifetime t/m 28 augustus In de Oude Kerk zijn wer-ken van acht kunstenaars over de verganke-lijkheid van het leven te zien, eensamenwerking tussen de Oude Kerk en hetHumanistisch Verbond. Met gevarieerdewerken van gerenommeerde kunstenaars.Toegang tien euro, gratis met Museumjaar-kaart. Oudekerksplein 23. www.oudekerk.nl

Portretten Oranje-Nassau 2 juli t/m 25 september Deze zomer staathet Koninklijk Paleis op de Dam in hetteken van Dynastie, portretten van Oranje-Nassau. Veel van de eeuwenoude portrettenhoren bij het de inrichting van het Paleis,maar worden aangevuld met bijzondereschilderijen uit het Paleis Huis Ten Bosch.Dagelijks 10.00 tot 17.00 uur. www.paleisamsterdam.nl/dynastie

Open Tuinen Dagen 17 t/m 19 juni De mooiste tuinen aan degrachten, meer dan 30, openen weer hundeuren. Dit jaar voor de dertigste keer. Maakook een unieke wandeling langs de groeneoases van de stad. Tussen 10.00-17.00 uur,prijs 20 euro (opbrengst gaat naar grachten-tuinenfonds). www.opentuinendagen.nl

dijk 1, in een oorspronkelijk houten huisuit 1519. Nee, het is niet het oudste huisvan Amsterdam. Het café zelf is bruin,authentiek en gemoedelijk en er komenvooral buurttypes.”

Mooiste steeg “De Trompettersteeg, de smalste steegvan de stad, heeft een leuke muurschil-dering gekregen, met dronken matrozen.Verderop komen nieuwe, grappige win-keltjes. Heel langzaam zie je het gebiedhier wat veranderen. Dat geeft vertrou-wen. Maar er moet meer gebeuren. Hetgebied is zo kwetsbaar. Het unieke zorgtvoor een te grote toeloop, zoals op veelplekken overigens.”

Boek Aan de Amsterdamse Wallen.Uitgeverij Boom Amsterdam, 2016. Prijs € 29,90

Bewonderen Herman Vuijsje, journalist, schrijver en socioloog, woont al bijnaveertig jaar op de Recht Boomssloot. Eerder dit jaar verscheen het kloeke boek‘Aan de Amsterdamse Wallen’, waarvan Vuijsje samensteller en eindredacteur is.“Bewonderen, dat misten we hier. Dit boek helpt daarbij.”

‘U zij de glorie’ op Oudezijds Voorburgwal Foto Marian van de Veen-van Rijk

Herman Vuijsje: “De Wallen doen in schoonheid niet onder voor de grachtengordel.”