Wandeling van de maand.voorjaar 2011

2
WANDELING VAN DE MAAND VOORJAAR 2011 FEBRUARI MAART APRIL MEI JUNI DIENST TOERISME ROESELARE WANDELING VAN DE MAAND 17 APRIL 2011 15 MEI 2011 Krottegem, in de 18de eeuw een wijknaam met een negatieve bij- klank, nu een geuzen- naam die met groei- ende trots wordt ge- dragen. In Krottegem heerst een nieuw soort Roeselaarse sa- menhorigheid. De wijk bloeit open en met de stadsvernieuwing in zicht zal dat proces nog worden versneld. Op wandel door Krottegem kan je de sfeer opsnuiven en leer je meer over de andere benamingen voor deze wijk, zoals ‘Span- jewijk-over-statie’ en ‘Onze-Lieve-Vrouweparochie’. Je komt te weten hoe in de 19de eeuw de industrialisatie in dit oostelijke stadsdeel haar hoogtepunt bereikte dankzij de aanleg van de spoorweg en de vaart. De gids vertelt je hoe de vaart het doel- wit werd tijdens de bombardementen in WO I en hoe de vernie- lingen uiteindelijk leidden tot een eerste heropleving na 1918. Batavia werd de eerste tuinwijk van ons land naar Engels model. Op wandel rond de Grote Bassin krijg je een mooi overzicht van heel wat gebeurtenissen tussen 1858 en 2008. Van de eerste Roeselaarse industrie tot de realisatie van het huidige stadspark, van het eerste zwembad ‘alleen voor mannen’ tot parkconcerten voor iedereen, van eenvoudige mandelhuisjes tot residentiële penthouses. En dat terwijl je geniet van de mooie natuur! KROTTEGEM: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST. VAN GRAUW NAAR GROEN Start: 14.30 u. Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme. Inschrijven: Tot 15 april. De plaatsen zijn beperkt. Start: 14.30 u. Groenestraat, 2de poort, aan de zijingang van de oude stedelijke begraafplaats. Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme. Inschrijven: Tot 13 mei. De plaatsen zijn beperkt. ELKE DERDE ZONDAG VAN DE MAAND

description

Tijd voor de nieuwe wandelfolder van Stad Roeselare! In opdracht van de Dienst Toerisme verzorgde Creathinktive tekst, lay-out en drukwerk.

Transcript of Wandeling van de maand.voorjaar 2011

Page 1: Wandeling van de maand.voorjaar 2011

WANDELINGVAN DE MAAND

VOORJAAR 2011

FEBRUARI MAARTAPRILMEIJUNI

DIENST TOERISME ROESELAREWANDELING VAN DE MAAND

17 APRIL 2011 15 MEI 2011

Krottegem, in de 18de eeuw een wijknaam met een negatieve bij- klank, nu een geuzen-naam die met groei-ende trots wordt ge-dragen. In Krottegem heerst een nieuw soort Roeselaarse sa-menhorigheid. De wijk bloeit open en met de

stadsvernieuwing in zicht zal dat proces nog worden versneld. Op wandel door Krottegem kan je de sfeer opsnuiven en leer je meer over de andere benamingen voor deze wijk, zoals ‘Span-jewijk-over-statie’ en ‘Onze-Lieve-Vrouweparochie’. Je komt te weten hoe in de 19de eeuw de industrialisatie in dit oostelijke stadsdeel haar hoogtepunt bereikte dankzij de aanleg van de spoorweg en de vaart. De gids vertelt je hoe de vaart het doel-wit werd tijdens de bombardementen in WO I en hoe de vernie-lingen uiteindelijk leidden tot een eerste heropleving na 1918. Batavia werd de eerste tuinwijk van ons land naar Engels model.

Op wandel rond de Grote Bassin krijg je een mooi overzicht van heel wat gebeurtenissen tussen 1858 en 2008. Van de eerste Roeselaarse industrie tot de realisatie van het huidige stadspark, van het eerste zwembad ‘alleen voor mannen’ tot parkconcerten voor iedereen, van eenvoudige mandelhuisjes tot residentiële penthouses. En dat terwijl je geniet van de mooie natuur!

KROTTEGEM: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST.

VAN GRAUW NAAR GROEN

Start: 14.30 u. Onze-Lieve-Vrouwemarkt.Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme.Inschrijven: Tot 15 april. De plaatsen zijn beperkt.

Start: 14.30 u. Groenestraat, 2de poort, aan de zijingang van de oude stedelijke begraafplaats.Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme.Inschrijven: Tot 13 mei. De plaatsen zijn beperkt.

ELKE DERDE ZONDAG VAN DE MAAND

Page 2: Wandeling van de maand.voorjaar 2011

20 FEBRUARI 2011

Tijdens deze winterse wandeling verken je het deel van de Zil-verberg tussen de Meensesteenweg en de Rijksweg. De Zwarte Kapel, een beschermd boerenhuis, de Kleiputten, het Roodhuis, de kerk, het Eksternest en vele andere boeiende bezienswaardig-heden zullen na de tocht geen geheimen meer voor je hebben. Je houdt halt bij de stadsboomgaard, een kunstschilder, archeologi-sche opgravingen en een oude spoorwegbedding. Je geniet ook van de rust en mooie panorama’s. Voorzie aangepast schoeisel en dito kledij.

ZILVERBERGWANDELING

Start: 14.30 u. CC Zilverlink, Meensesteenweg 412.Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme.Inschrijven: Tot 18 februari. De plaatsen zijn beperkt.

20 MAART 2011

Juul Plastiek is het alter ego van Roger Slosse en hét voor-beeld van een vrolijke, goedgemutste Roese-larenaar. Volksfiguur

Roger beschreef met rake pen wat er in een periode van vijftig jaar reilde en zeilde in de stad. Er waren zijn onnavolgbare ‘Hoeks-kes van Juul Plastiek’ in de Weekbode, zijn conferences op de radio, zijn talrijke werken over volksdevotie en ook ‘Juulkie’, het verhaal van Roeselare in de Eerste Wereldoorlog. Geen enkele Roeselaarse gewoonte of traditie ontsnapte aan de aandacht van deze grote humorist. Tijdens deze wandeling verken je het dagelijkse leven in Roeselare van vroeger en vandaag. Verwacht je aan een tocht vol grappen en ambiance.

JUUL PLASTIEK

Start: 14.30 u. Wallestraat, aan het beeldje van Juul Plastiek op de Vismarkt.Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme.Inschrijven: Tot 18 maart. De plaatsen zijn beperkt.

WANDELING VAN DE MAAND

Info en reservaties:Toerisme RoeselareOoststraat 358800 ROESELARETel. 051 26 96 [email protected]

V.U. Luc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare Editie: voorjaar 2011

Tijdens de wandelingen word je begeleid door gediplomeer-de gidsen van de West-Vlaamse Gidsenkring, afdeling Man-deldal-Roeselare. De tochten duren ongeveer twee uur. De wandelingen van de maand zijn bedoeld voor individuele per-sonen. Ben je geïnteresseerd om een van deze wandelingen of een andere uit het ruime aanbod in groep te volgen, surf dan naar de website www.roeselare.be.

19 JUNI 2011ZUSTERS VAN LIEFDE

Voor de geschiedenis van de Zusters van Liefde moeten we terug naar het begin van de 19de eeuw. Toen start-ten ongehuwde dames op vraag van de onderpastoor met de verzorging aan huis van arme en zieke inwoners.

Hun werk groeide uit tot de bloeiende congregatie van de Zusters van Liefde, die ondertussen al meer dan 175 jaar actief is in Roese-lare. Tijdens de wandeling hou je halt op verschillende plaatsen waar de zusters vroeger actief waren of dat vandaag nog steeds zijn. Dit mooie verhaal over naastenliefde mag je niet missen.

Start: 14.30 u. Polenplein, aan de ingang van het Wielermuseum.Prijs: 1 euro per persoon. Graag vooraf inschrijven en betalen bij de Dienst Toerisme.Inschrijven: Tot 17 juni. De plaatsen zijn beperkt.

foto cover: Gilbert Werbrouck

foto: Luc Feys

ELKE DERDE ZONDAG VAN DE MAAND ELKE DERDE ZONDAG VAN DE MAAND