V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

96
vormingplus Wie is er bang voor (links) nationalisme? p.89 Is een duurzame samenleving mogelijk? p.23 Liefde en relaties in een nieuwe tijd p.10 okt-nov-dec 2011 | driemaandelijks tijdschrift kennis voor ‘t leven cursussen - workshops - lezingen - uitstappen Fotografie en kleur p.81 Het diverse oeuvre van Leonard Cohen p.52 Recycle je interieur p.66 Vrolijk gezond! p.37

description

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

Transcript of V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

Page 1: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus

Wie is er bang voor (links) nationalisme? p.89

Is een duurzame samenleving mogelijk? p.23

Liefde en relaties in een nieuwe tijd p.10

okt-nov-dec 2011 | driemaandelijks tijdschrift kennis voor ‘t leven

curs

usse

n -

wor

ksho

ps -

lezi

ngen

- u

itsta

ppen

Fotografie en kleur p.81

Het diverse oeuvre van Leonard Cohen p.52

Recycle je interieur p.66

Vrolijk gezond! p.37

Page 2: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

2

In dit tijdschrift

Algemene info .................................... 2

Persoon & Relatie .............................. 7

Filosofie & Zingeving ....................... 21

Levensstijl & Gezondheid ................ 31

Kunst & Cultuur ............................... 49

Creatief & Handig ............................ 55

Digitaal & Multimedia ....................... 73

Maatschappij & Milieu ..................... 83

Vormingplus… even praktisch ......... 93

September is een dubbeltje op zijn kant. De batterijen zijn weer opgeladen en de felheid van de volle zomer stroomt nog door je aderen. Je hoofd en je lijf hebben nieuwe energie gekregen. Maar maakt het vrolijke anarchisme van de zomer straks plaats voor de routine en de strakke agenda van een geprogrammeerd leven? Je geniet nog na van de vrijheid van juli en augustus, maar wacht er nu een keurslijf van afspraken en verplichtingen? Eens de vakantie voorbij is dreigt de zomerblues. Regelmaat brengt dan wel zekerheid, maar al te grote voorspelbaarheid dreigt elke goesting in de kiem te smoren. ‘Metro, boulot, dodo’ of in vrije vertaling ‘file, werk en TV’. ‘Is dat alles?’

Net op dit moment trekken we bij Vormingplus een blik verse programma’s open. Ze zijn niet alleeneen remedie tegen een ochtend-humeur, voedsel voor lichaam en ziel, ze bestrijken levensbreed alle facetten van een leven dat zich midden in de wereld plaatst en af en toe vanaf de zijlijn wil toekijken.

Beweging

foto cover: @superamit: ‘Valentine’s Brunch’ (CC-BY-NC)

Page 3: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

inle

iding

3vormingplus

Nu de dagen alweer korter worden en we straks weer overschakelen naar het winteruur, kan de melancholie je wel eens overvallen. Je zou voor minder in je luie zetel blijven zitten, maar ‘Optimism is a moral duty’, liet Karl Popper optekenen. Is dat niet wat kort door de bocht? Is het niet al te geforceerd? Optimisme als plicht, is dat niet, euh, … al te optimistisch? Zo iets kan je toch niet afdwingen? Als een morele plicht dan nog.Optimisme werd vaak verkocht als een vorm van vrolijk verpakte naïviteit tegen beter weten in. Het is toch eerder onze plicht om te zoeken naar wat verkeerd loopt en om alles wat we zien en ervaren kritisch tegen het licht te houden! Optimisme is toch iets wat je hebt of niet hebt, alsof je dat iemand kunt bijbrengen. Het zou alleszins een levendig debat kunnen opleveren. Ik geloof dat, even klaar als de herfst op de zomer volgt, vorming niet kan zonder een dosis optimisme. Zoals je ook geen kinderen op de wereld zet, zonder een vorm van optimisme.

Vorming, in mini-verpakking of in groot formaat, steunt op een dosis optimisme en is er ook het resultaat van. Vorming gaat er van uit dat je niet passief overgeleverd bent

aan wat je overvalt, dat je de dingen min of meer naar je hand kunt zetten, dat je ten minste deels zelf je leven kunt organiseren. Het status quo heeft nooit het laatste woord, altijd is er ergens beweging mogelijk. Dat is de ongeschreven baseline voor vorming.

Of het nu gaat om een massageworkshop of lezingen over duurzaamheid, je eigen opvoedingsstijl ontdekken of een uitstap naar het MAS, zelf je website bouwen of een reeks over wetenschap in het dagelijkse leven... dat doet er niet toe. Steeds maken de programma’s openheid en bieden zeruimte.

Meer hiervan vind je in dit tijdschrift... zo worden september en het najaar zeker mooi.

Jan TimmermanNamens het Vormingplusteam

Beweging

Laat mensen schitteren!

Met de ‘Laat mensen schitteren’-campagne doet SoCiuS, het Steunpunt voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk, inspanningen om het sociaal-cultureel volwassenenwerk meer zichtbaar te maken. Niet op eigen houtje, maar samen met alle organisaties uit de sector.

Met de campagne wil ook Vormingplus de meerwaarde van het werkveld in de verf zetten. Mensen laten schitteren, op onze eigen manier, daar doen we het voor, dat is wie we zijn, onze identiteit. Daarmee maken we het verschil, vandaag en morgen. En dat mogen we en moeten we laten zien, bvb. op de website laatmensenschitteren.be.Later dit jaar zal je gegarandeerd nog méér over deze campagne horen.

Page 4: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

4

Boterhammen in de Bib - Najaar 2011Kortrijk – Tielt – Roeselare

Boterhammen in de Bib is een beproefd recept met telkens een nieuwe inhoud.Een keer per maand, tussen 12u15 en 13u15, kan je weer terecht in de bibliotheken van Kortrijk (op maandagmiddag) en van Tielt en Roeselare (op donderdagmiddag). We serveren actuele journalistiek met sterke getuigenissen en recent onderzoek. Je maakt het mee vanop de eerste rij.‘Boterhammen in de bib’ legt kennis en wilskracht, engagement en emotie op je boterham.Wij zorgen voor de soep én de sprekers.

• Kortrijk: € 5• Roeselare: € 5• Tielt: € 5 met reductie (€ 2,5) voor

kaarthouders, studenten en bij vooraf inschrijven.

In de prijs is telkens soep inbegrepen.

Praktisch:

Als je je kaart op voorhand reserveert, ben je zeker van je plaats!

• voor Kortrijk bij Vormingplus MZW (056-260 600) of de Openbare Bibliotheek (056-277 500)

• voor Tielt bij CC Gildhof (051-402 935) of de Openbare Bibliotheek (051-403 928)

• voor Roeselare bij de Openbare Bibliotheek Albrecht Rodenbach (051-268 316)

Page 5: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

inle

iding

5vormingplus

648ma 19 september 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK649di 20 september 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT(uitzonderlijk op dinsdag)

650ma 17 oktober 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK651do 20 oktober 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

Ivan De VadderPleidooi voor een eerlijke politiek

We hebben er ondertussen een wereldrecord regeringsvorming op zitten. De Belgische politiek is zelfs zonder crisis een heel kluwen. Na jaren van analyses en commentaren laat Wetstraat-journalist Ivan De Vadder (o.a. ‘De Zevende Dag’) zijn visie horen. In zijn boek ‘Pleidooi voor een eerlijke politiek’ licht hij de politieke klasse door en legt de vinger op de wonde. Hij toont waarom het niet botert tussen politiek en politici aan de ene en de burger aan de andere kant.Ivan De Vadder stelt concrete misstanden en wanpraktijken vast in de Belgische politiek. Maar hij is niet alleen een klagende observator aan de zijlijn, hij reikt ook oplossingen aan en wordt zelf medespeler in het politieke debat. Eerlijke politiek, een fabel?

Jan Allein Over GSM- en andere straling

De GSM is zowat het voornaamste communicatiemiddel geworden. Maar is de gebruikte technologie wel zo ongevaarlijk als de producenten beweren? Wat met GSM- en andere straling? De discussie woedt momenteel zelfs op Europees niveau. Moeten we ons wapenen tegen stralingsnormen, elektrosmog en elektromagnetische straling? Biochemicus Jan Allein, coördinator van de onafhankelijke werkgroep Beperk De Straling, vertelt alles over de effecten van GSM-straling op je gezondheid.Met sprekend gemak maakt hij duidelijk wat het verschil is tussen golven die je GSM, microgolf, draadloos internet en GSM-masten uitzenden en welke voorzorgen je hiertegen kunt nemen.

Meer info: www.beperkdestraling.org

Raf JespersBig Brother in Europa

Privacy is een gegeerd goed, maar meer dan ooit bedreigd. Overheid, bedrijven, reclamejongens, je vermeende privéleven is als een doorkijkhuis. Observatiecamera’s, afluistersatellieten, scanners, DNA-kits, spyware, databanken… Wat we doen in onze vrije tijd, wat we consumeren, waar ons geld zit, met wie we bellen of mailen, is het wel zo privé? Blijkbaar niet.Vrijwel ongemerkt bouwt de Europese Unie een complexe en ongecontroleerde veiligheidsarchitectuur uit. Ze ziet burgers als potentiële veiligheidsrisico’s, zeker sinds 9/11. In zijn boek ‘Big Brother in Europa’ zet advocaat Raf Jespers alles op een rijtje. Het resultaat is hoogst explosief en formuleert een juridisch en politiek perspectief van verzet tegen die ontwikkelingen.

652ma 21 november 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK653do 24 november 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

Page 6: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

6

Jozef BruneelEnergie besparen in het huishouden

De klimaatopwarming is een van de grootste uitdagingen in de huidige samenleving. Daarom is het belangrijk dat we zuiniger leren omgaan met energie.Jozef Bruneel, erkend energieadviseur voor het Vlaams Energieagentschap, zal aantonen op welke verschillende manieren we in het huishouden energie kunnen besparen. Ook zonder dure zonnepanelen kan men al 20 tot zelfs 30% besparen op de energiefactuur.Als energiedeskundige inspecteert Jozef Bruneel particuliere woningen en geeft hij advies bij het beheer van publieke gebouwen. Hij brengt ook voordrachten over de nieuwe bouwwetgeving voor bouwers en verbouwers.

656do 15 december 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek Albrecht Rodenbach, Arme Klarenstraat 75, ROESELARE

André HuyghebaertDe voedingsindustrie en voedselveiligheid

Voedselveiligheid is een thema dat niemand onberoerd laat, denk maar aan de dioxinecrisis, het protest tegen ggo-velden en het onderzoek naar de EHEC-bacterie.Prof. dr. André Huyghebaert is emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van de voeding met aandacht voor, onder andere, de voedingswaarde, de veiligheid en het imago. Hij zal enkele belangrijke ontwikkelingen in het voedingssysteem bespreken zoals de grootschaligheid, de lange voedingsketen, de tendens naar langere houdbaarheid, het gebruik van additieven, de relatie tussen voeding en gezondheid en het verband tussen voeding en gedrag.

654do 13 oktober 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek A. Rodenbach, Arme Klarenstraat 75, ROESELARE

655do 17 november 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek Albrecht Rodenbach, Arme Klarenstraat 75, ROESELARE

Johan LambrechtsDe Belgen op Antarctica

Johan Lambrechts, reisjournalist en auteur van ‘Antarctica: het verhaal van de Belgen op de pool ‘(Standaard) neemt je mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld.Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal hoor en zie je het spannende verhaal van de Belgische exploratie van Antarctica, van de pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie (1897) tot de nieuwe Prinses Elisabethbasis.Antarctica is een continent van extremen: 4.000 kilometer sneeuw en ijs, soms in een laag tot 4,5 kilometer dik, temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul, blizzards en onpeilbare onderaardse meren.

Page 7: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 7

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

landbouwer Kris volgt een cursus meditatief boogschieten bij Vormingplus

Page 8: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

8

Thomas Hawk ‘William and Holly in Westlake’ (CC-BY-NC)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

441Stefan RAMAEKERSwo 14 dec 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Wanneer is goed goed genoeg?

In deze presentatie zet de Leuvense pedagoog Prof. Stefan Ramaekers kanttekeningen bij de verwetenschappelijking van de ouder-kind relatie.

Kinderen opvoeden lijkt in onze samenleving meer en meer een taak waar ouders de nodige kennis en vaardigheden voor moeten verwerven. De psychologie en de (ortho)pedagogie levert allerlei onderzoeksgegevens en theorieën die onze manier van denken en spreken over opvoeden en ouderschap domineren. Het opvoedingsdoel is een optimale ontwikkeling van het kind te bereiken én gedragsproblemen zijn alle gedrag dat niet in het plaatje past van die normale ontwikkeling.

Een wetenschappelijk kader is zinvol maar kan niet het enige kader zijn waarin opvoeding en de ouder-kind relatie begrepen wordt. Om de essentie van opvoeden te vatten er een ruimere visie nodig.

440Joost VANHOVEdo 8 dec 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Omgaan met ziekte en tegenspoed

Getroffen worden door ziekte en tegenspoed brengt hevige emoties met zich mee: pijn, verdriet, boosheid, hopeloosheid. In onze huidige samenleving - en ook vaak vanuit zogenaamde spirituele hoek - komt daar nog eens een schuldgevoel bovenop. Heb ik mijn voeding verwaarloosd, was mijn levensstijl ongezond, was ik te negatief ingesteld, had ik teveel stress, was ik met mezelf en met mijn verleden niet in het reine?Op deze avond bekijken we dit thema vanuit een spirituele visie van vergeven en niet-oordelen, van innerlijke rust en verbondenheid. Dit laat ons toe om liefdevol en respectvol om te gaan met ziekte en tegenspoed.

www.centrumgea.be

Eigentijdse eisen aan ouderschap?

Page 9: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 9

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

444Veerle GOUWYvr 18 nov 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12  (+ € 3 aan te kopen materiaal)

Begrijpen en begrepen worden… de droom van elk koppel!

Partners worden in het begin van hun relatie vaak aangetrokken door elkaars verschillen. Ze zijn enthousiast over de karaktertrekken van hun partner die ze zelf niet bezitten. Naarmate een relatie langer duurt, kunnen deze verschillen bron van ergernis worden. Deze workshop biedt handvatten om:• jullie inzicht in jezelf en je partner te

verbeteren• jullie waardering voor elkaar te verhogen• jullie relatie te versterkenHet DISC-model is het hulpmiddel om de volgende vragen te beantwoorden: wat is jullie ‘natuurlijke’ manier van doen en hoe beïnvloedt dit jullie relatie? Wat zijn de sterktes en valkuilen in het omgaan met elkaar? Hoe kunnen jullie de communicatie verbeteren en elkaars verschillen als een verrijking ervaren?

www.kenjezelf.bewww.persolog.nl

443Veerle GOUWYdo 20 & 27 okt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25/ € 40 per ouderpaar (+ € 3 aan te kopen materiaal)

Ontdek je eigen opvoedingsstijl

De persoonlijkheid van iedere ouder en ieder kind is verschillend. Voor de opvoeding bestaat dan ook geen receptenboekje. In deze workshop leer je jezelf én je kind beter kennen om zo te kunnen inspelen op de eigen stijl van je kind(eren).Het DISCmodel is het hulpmiddel om volgende vragen te beantwoorden:Wat is je ‘natuurlijke’ manier van doen en hoe beïnvloedt dit jouw opvoedingsstijl? Wat zijn je sterktes en valkuilen bij het opvoeden? Hoe zitten je kinderen in elkaar en welke invloed heeft dit op hun gedrag? Hoe kan je jouw manier van opvoeden aanpassen aan de behoeften van je kind? Hoe kan je de communicatie verbeteren tussen jou en de kinderen en een bemoedigende sfeer creëren?

www.kenjezelf.bewww.persolog.nl

442Hildegard VAN WONTERGHEMdi 15 nov 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Tieners in huiseen spel tussen ruimte geven en grenzen stellen

De puberteit zet heel veel op zijn kop. Van op en top kind begint de tiener aan de grote klim naar volwassenheid. Het is voor de jongere een periode van wezenlijke veranderingen, nieuwe verwachtingen en uitdagingen. De adolescentie is echter niet alleen voor de jongere zelf een moeilijke periode, ook voor ouders brengt ze vaak heel wat vragen en onzekerheden mee. Tijdens deze lezing staan we stil bij wat er nu zo typisch is in de ontwikkeling van pubers en anderzijds geven we een aantal tips mee om met dit typische pubergedrag om te gaan.

Page 10: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

10

joeywan ‘Online dating for bears’ (CC-BY-NC-ND)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

446Christine VANCOUILLIEvr 21 & 28 okt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11 KORTRIJK€ 25  (€ 30 voor voordracht en workshop)

Wegwijs in internetdaten Workshop

De eerste stap in het datingproces is het opmaken van je eigen profiel én een contactadvertentie. Als je je op een dating forum begeeft dan is het belangrijk hoe je jezelf voorstelt en hoe je de voorstellingen van de anderen kan begrijpen. We nemen de tijd om een duidelijker beeld te krijgen van wie wij denken echt te zijn. We staan ook stil bij wat wijzelf willen vinden in de ander.

In de tweede sessie geven we een kompas om de weg te vinden naar een geschikte partner. Hoe leg je de eerste contacten? We geven in deze sessie de praktische voorbereiding op ontmoeting, eerst al schrijvend, daarna ‘in real life’. We onderzoeken gedragsstijlen van relaties die niet lang standhouden en relaties die duurzaam zijn. We maken een inventaris op van alles wat goed werkt. En, wat als het niet lukt ? Dan leren we ook hoe om te gaan met verlies.

445Christine VANCOUILLIEvr 14 okt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11 KORTRIJK€ 10

context (internet, relatiebureaus) over liefde en relatievorming? In onze nieuwe tijdsgeest, waarin ontmoeten veelal ‘digitaal’ ontstaat, dringt zich een andere houding en nieuwe kijk op ‘relatievorming’ op om duurzame en geslaagde relaties mogelijk te maken.

www.relatiekompas.be

In onze nieuwe tijdsgeest ontstaat ontmoeten meer en meer ‘digitaal’. Er dringt zich een andere houding en een nieuwe kijk op ‘relatievorming’ op. Voor de fantasie-prikkelende virtuele wereld waarin relaties zich nu vaak voltrekken heb je een speciale bril nodig waarin je op een bewustere wijze je partnermogelijkheden kan af-toetsen.

Liefhebben, relaties...van alle tijden én één van de belangrijkste, meest besproken en bezongen onderwerpen in een mensenleven. Maar hoe partnerrelaties ontstaan en vorm krijgen is in de loop der evolutie sterk veranderd.

Christine Vancouillie, relatie- en singlecoach schets de veranderende visie op relaties én de gevolgen hiervan. Met welk mens- en relatiebeeld leven we nu? Liefde is eeuwig en onvoorwaardelijk; relaties zijn altijd tijdelijk en meer voorwaardelijk, omdat er afspraken tussen mensen gemaakt worden.

Tegen deze achtergrond wordt het internetdaten belicht. Waar hechten mensen belang aan in hun datingproces? Hoe ontstaat en denkt de mens in deze huidige virtuele

Internet-daten  Liefde en relaties in een nieuwe tijd: voordracht

Page 11: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 11

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

449Annie MOEYAERTma 28 nov 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11 KORTRIJK€ 10

Dromen: de weg naar het onbewusteVoordracht

Elke droom bevat een boodschap, die we soms niet meteen begrijpen. In onze dromen verwerken we dingen die we in ons dagelijks leven meemaken.Wie dromen beter begrijpt, leert zichzelf beter kennen. In deze sessie analyseren we de slaap met zijn verschillende fases. In dromen komen symbolen en kleuren voor. Die hebben allemaal een betekenis en die leggen we hier uit. We bekijken hoe we dromen beter kunnen onthouden en wat we kunnen doen met nachtmerries bij onszelf en bij kinderen.

448Jan TIMMERMANza 15 okt 2011 (10u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 45

Familieopstellingen in de praktijkWorkshop

Op een of andere manier is iedereen trouw aan zijn familie van oorsprong. Elk familielid heeft in het familiesysteem een specifieke plaats: ouders én kinderen, levenden én doden. Verstoringen van het familiesysteem hebben invloed op je plaats én op je handelen en welzijn.

Bij een familieopstelling gaan we op zoek naar je passende plek. Plaatsvervangende representanten stappen in het energetische veld van een familie. Dat is de magie van opstellingen, zonder veel informatie ‘vertolken’ de representanten exact de rol van onbekenden. Via familieopstellingen kan je inzicht krijgen in jezelf en in je (familie)systeem. Dit is een praktische dag met ruimte voor opstellingen.

447Jan TIMMERMANma 10 & 17 okt 2011 (8u30-11u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 40 (verzorgd ontbijt inbegrepen)

Ontbijt met boekDoor het oog van de familie

‘Kinderen hebben een aangeboren vermogen tot trouw … want niemand wil de vijand van zijn ouders zijn.’

Else-Marie van den Eerenbeemt beschrijft met veel herkenbare voorbeelden de complexe familiedynamiek over ‘liefde, leed en loyaliteit’ tussen ouders en kinderen, tussen de generaties, tussen broers en zussen... en met de schoonfamilie. Hoe ga je om met je familiale erfgoed, vind je een evenwicht tussen je vrijheid en je verbondenheid of afhankelijkheid? Moeilijke kwesties als echtscheiding of breuken in de familie gaat ze niet uit de weg.De auteur is een autoriteit op het gebied van relationele ethiek en bekijkt familierelaties vanuit het contextuele denken.We bespreken fragmenten en wisselen (lees)ervaringen uit.

Page 12: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

De boeiende wereld van NLPInterview met Pieter Tuytten

NLP is de afkorting voor Neuro-Linguistisch-Programmeren. Kan je als start dit begrip eens toelichten. Pieter: NLP is een fascinerende manier om je bewust te worden van hoe je denkt, ervaart en communiceert vanuit je eigen wereldbeeld. Aan de hand van NLP technieken leer je dus kijken naar jezelf en de ander. Niet veroordelend maar met een stuk nieuwsgierigheid en met respect en mildheid. Bovendien biedt NLP ook instrumenten aan om jezelf bij te sturen én anderen uit te nodigen om een grotere flexibiliteit in hun gedrag in te bouwen. Voor mij is NLP een levenshouding geworden. Een permanente nieuwsgierigheid naar wie ik ben, wat mij drijft om dingen te doen en wat mij beperkt. Maar ook een levenshouding van respect voor hoe de ander anders in elkaar

1Pieter TUYTTENza/zo 11, 12 feb + 3, 10 mrt 2012 (10u–17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 120 (betalen met opleidingscheques mogelijk)

Met NLP je doelstellingen neerzetten

Mensen die een duidelijk beeld hebben van wat ze willen bereiken, hebben grote kans dit ook te bereiken. Tijdens deze training oefenen we NLP-technieken om met doelstellingen aan de slag te gaan. Hoe formuleer ik een doelstelling, wat zijn hinderpalen? Wat zijn mijn hulpbronnen, ... ? We werken aan/met onze overtuigingen. Zij zijn bepalend voor het bereiken van mijn doel. Een positieve kijk werkt stimulerend, een pessimistische kijk werkt remmend, zelfs ondermijnend. Onze overtuigingen en patronen zijn door de jaren heen zo ‘ingegroefd’ dat het ‘blinde vlekken’ zijn geworden, waardoor ze ons onbewust zijn gaan sturen.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

450Pieter TUYTTENza/zo 29, 30 okt + 12, 26 nov + za 10 dec 2011 (10u–17u)Vormingplus, wandelweg 11,KORTRIJK€ 150 (betalen met opleidingscheques mogelijk)

NLP als communicatiemodelReeks: de boeiende wereld van NLP

NLP is een krachtig communicatiemiddel en tijdens deze 5-daagse training ontdekken we deze kracht. We vertrekken daarbij vanuit de NLP-vooronderstelling dat ‘de waarde van je communicatie gelijk is aan het effect dat je communicatie heeft’. Via het aanreiken van NLP-technieken (het metamodel, rapport, verhalen en metaforen, volgen en leiden, …) leren we hoe we onze communicatie kunnen neerzetten op een manier zoals wij dit willen. Slaag je daar steeds beter in, dan word je steeds meer meester over je eigen communicatie. Deze NLP-training is dan ook een boeiende weg naar zelfontdekking waarbij je uitgenodigd wordt om jezelf te observeren en zo vast te stellen of je met je communicatie het resultaat bereikt dat je wenst.    

Page 13: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 13

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Jijzelf bent bij je kennismaking  met NLP vooral getroffen door de ervaring ‘de kaart is niet het gebied’.  Wat zijn leerervaringen van cursisten na het volgen van de trainingen? Pieter: Elke deelnemer gaat een NLP-training ervaren vanuit zijn eigen wereldmodel. Ik merk dat deelnemers die zich inschrijven in een NLP-training dit doen vanuit een stuk nieuwsgierigheid naar zichzelf, een zoeken naar antwoorden. NLP heeft niet de intentie om antwoorden te formuleren, maar nodigt je uit om zelf op zoek te gaan naar de antwoorden die voor jou goed aanvoelen. Sommige deelnemers komen me zeggen dat één specifieke zin bij hen is blijven hangen, zoals bijvoorbeeld : ‘Er is geen falen, alleen feedback’. De mooiste ervaring was dat een jonge vrouw op het einde van de tweedaagse zei: ‘Ik heb opnieuw mogen ervaren dat alle energie bij mij nog aanwezig is, ik heb me daarvan enkel maar afgesloten omdat ik tegen enkele pijnlijke levenservaringen ben aangelopen, maar het zit er nog allemaal.’Een dankbaar moment.

Els Vanhecke

mensen uitnodigen om ook via NLP op ontdekking te gaan naar zichzelf. Hen laten ontdekken hoe zij op hun manier naar de wereld kijken en te ervaren hoe deze kijk aan de basis ligt van je denkpatronen, denkpatronen die op hun beurt je handelen sturen. Daarvoor heb ik een NLP-trainers opleiding gevolgd.

Hoe laat je in de vormingsdagen de mensen kennismaken met de boeiende wereld van NLP? Pieter: In een kennismakingsreeks kan je aan den lijve ervaren dat je kijk op de wereld heel persoonlijk is en sterk kan verschillen van de anderen. Dit gebeurt op een actieve manier met ontdekkingsoefeningen. In NLP hoef je ook niets zomaar aan te nemen omdat de ander het zegt. NLP nodigt je uit om op zoek te gaan wat er voor jou werkt en wat niet.Omdat ik merk dat heel wat mensen na de tweedaagse kennismaking in hun dagelijks leven echt wel verder aan de slag willen met NLP, werden twee verdiepingsreeksen uitgewerkt. Een reeks van 5 trainingsdagen rond het thema communicatie én een reeks van 4 trainingsdagen rond het thema doelstellingen. Twee onderwerpen die in je dagelijks leven zeer bruikbaar zijn.

zit. Het helpt mij om afstand te nemen, te observeren en bij te sturen waar ik het nodig en wenselijk vind. Daarom vertel ik graag dat NLP me leert om ‘te leven met mijn hoofd in de wolken en om met mijn beide voeten stevig op de grond te blijven’, wat staat voor: nog durven dromen zonder de realiteit te verliezen.

Hoe ben je als ingenieur zo geboeid geraakt door NLP? Pieter: Ik ben vanuit mijn West-Vlaamse roots steeds gestimuleerd geweest om ‘te maken dat ik er kom’. Ik heb dit neergezet door het volgen van een ingenieursopleiding. Ik ben met NLP gestart in functie van mijn carrière, want ik wilde op mijn werkvergaderingen iedereen kunnen doorgronden! Met deze motivatie ben ik de 2 jarige opleiding NLP practitioner- master gestart. Maar tot mijn verrassing werd mijn focus heel snel verlegd naar het ontdekken van hoe ikzelf in elkaar zat. Ik leerde dus niet de ander maar in de eerste plaats mezelf beter begrijpen! Dit was best confronterend: hoe sta ik in het leven, wat wil ik, wie ben ik,…Zo ontdekte ik dat mijn visie van de wereld slechts een beeld is dat ik zelf gecreëerd heb en daardoor dus niet dé werkelijkheid is. Of in NLP-termen: ‘mijn kaart is niet het gebied’.Omdat NLP voor mij zoveel rijkdom in mijn leven gebracht had, wou ik graag andere

Page 14: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

14

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

infonamiddag: omgaan met je hooggevoeligheid346Ilse VAN DEN DAELEdi 27 sep 2011 (13u30- 16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

cursus: hooggevoeligheid, vermoeidheid, zelfzorg452Pascale VAN DEN HEEDEdi 4, 18, 25 okt 2011 (13u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

Omgaan met je hooggevoeligheid

Hooggevoelige personen (hsp) zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Zij gaan vaak zo sterk over hun grenzen dat zij op termijn CVS, burn-out, depressie, fibromyalgie,… ontwikkelen. Het begint veelal met een verlaagd energieniveau, vermoeidheid. Hoe komt het dat hooggevoelige personen vatbaarder zijn voor stressgerelateerde aandoeningen? Hoe kunnen we dat vermijden, of de schade beperken? Basis informatie hebben over hsp is een voorwaarde!

451Ann CORNILLYdo 17 nov 2011 (13u30-16u30)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 10

Relaxeren met Tibetaanse klankschalenLiggend klankconcert

Trillingen en klanken van Tibetaanse klankschalen kunnen helpen om te ontspannen en die spanningen los te laten. Het is een uitnodiging om even stil te staan, onze aandacht naar binnen te richten, te ontspannen, te genieten. Een kans om jezelf te ontmoeten en contact te maken met je ‘ware’ zelf.

dik matje, dekentje, losse kledij

453Geert FRATEURvr 11 & za 12 nov 2011 (9u30-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65

Anders omgaan met spanningen en conflicten

Mensen gaan op verschillende manieren met spanningen en conflicten om: ze gebruiken macht, capituleren, vermijden de ander of de situatie, zetten anderen in om het probleem op te lossen. Zonder deze mogelijkheden uit te sluiten gaan we in deze cursus op zoek naar oplossingen waarbij je de situatie onder ogen ziet, het contact met de ander niet verbreekt maar de dialoog aangaat, de spanning vermindert en een oplossing voor het conflict zoekt. Je leert in deze cursus afstand nemen van de feiten. Daardoor zal je beter begrijpen welke moeilijkheden zich voordoen en hoe je daar oplossingsgericht kan op inspelen.

I.s.m. PRH

www.prh.be

Page 15: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 15

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

341Linda ACCOUwo 28 sep + 5, 12, 19, 26 okt + 9, 16, 30 nov + 7 dec  2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 125 (betalen met opleidingscheques mogelijk)

Zeker van mezelf – rust in mezelf

Handelen met respect voor jezelf en voor de ander. Tijdens deze training in assertief en flexibel gedrag gaan we na hoe communicatiepatronen in elkaar zitten en hoe je daar respectvol en flexibel mee kan omgaan. Stap voor stap breiden we onze mogelijkheden uit: rustig, kordaat en eventueel genuanceerd ‘nee’ zeggen zonder de ander nodeloos te kwetsen; initiatief nemen met het risico dat de ander meer wil, of minder, of iets anders; kritiek geven met het doel een conflict uit te praten en niet met het doel de ander te kwetsen; luisteren naar kritiek die je krijgt en uitmaken welk deel wel of niet klopt voor jou; gevoelens uiten om de band met anderen te verstevigen en jezelf gezond te houden; genieten van waardering geven en krijgen.

Tijdens de cursus werk je aan het verstevigen van een positief zelfbeeld, innerlijke rust en meer authentiek gedrag.

454Hilde BREDAwo 2, do 3, vr 4 nov 2011 (10u–17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 75 (€ 30 studenten Howest, KATHO & KULAK: inschrijven via www.psywest.be)

Spelenderwijs werken aan je persoonlijke uitstraling

Je wilt je graag expressiever en kleurrijker uitdrukken?Uitstraling heeft vooral te maken met intensiteit en energie. Via speelse oefeningen rond beweging, improvisatie, stem, expressie en ademhaling ga je op zoek naar je eigen uitstraling en présence. We werken met teksten, spelsituaties, video en beweging om je scala aan uitstralingsmogelijkheden uit te breiden en je communicatieve en creatieve vaardigheden te vergroten.Dit kan een ondersteuning zijn voor een beter contact met anderen en jezelf en zal een positieve invloed hebben op je gevoel van zelfvertrouwen. In contact komen met je spelende kind en je aangeboren creativiteit, is immers in contact komen met je kern.

Hilde Breda is actrice.  

I.s.m. studentenvoorzieningen Howest, KATHO en KULAK

Page 16: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

16

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

456Douwe NUTTERTSma 7, 14, 21, 28 nov 2011 (19u-22u)      Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50

Omgaan met veranderingen en chaos in het leven.

Op sommige momenten in ons leven vallen onze zekerheden weg en maken ze plaats voor onduidelijkheid en chaos. Deze periodes brengen altijd angst, twijfel en onzekerheid met zich mee. We zitten dan in een periode van overgang. Deze periodes van overgang bieden ook kansen. We betreden onbekend terrein. Als we kunnen ontspannen in de onzekerheid en grondeloosheid van de situatie en hiermee aanwezig blijven, kan er iets nieuws gebeuren. We beginnen ons hart en onze geest te openen voor deze angsten en onzekerheden waardoor deze niet langer demonen zijn die we bevechten maar bondgenoten worden die we kunnen omarmen. In deze workshop gaan we na hoe je kan leren omgaan met periodes van verandering in je leven.

www.psychospiritueelwerk.com

[email protected] | 051-402 935

455Isabelle VANDEVYVERE en Lieven DESOMVIELEdi 4, 11, 18 okt 2011 (19u-22u)CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT€ 50

Stretch je hersenenCreatief denken helpt! ‘Minds are like parachutes, they function when open.’ Thomas Robert Dewar

Het doel van deze training is je te wapenen met technieken en methodes om bij situaties of problemen verder te denken dan de klassieke, voor de hand liggende oplossingen.Je wordt uitgenodigd om je probleemoplossend vermogen en je ‘kans-denken’ te ontwikkelen. Je wordt je bewust van je patronen en je eigen vertrouwde manier om te kijken naar een probleem of een situatie die om verbetering vraagt.  In deze training ontwikkelen we de persoonlijke creativiteit en de creativiteit in groep, om zo sterker in het leven te staan en makkelijker tot oplossingen te komen voor problemen die aanvankelijk niet oplosbaar leken.

i.s.m. CC Gildhof

wadem ‘Thinking’ (CC-BY-SA)

Page 17: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 17

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

458Jeroen DE BOUVRIEza 19 nov 2011 (9u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30

Dynamische relaxatie van lichaam en geestKennismaking Caycediaanse Sofrologie

Sofrologie is een relaxatiemethode waarbij je fysiek én mentaal leert ontspannen. Door fysiek en mentaal te ‘leren ontspannen’ word je je bewust van de relatie tussen lichaam en geest en kan je een toestand van harmonie tussen beide bereiken.In deze kennismakingsdag leer je een aantal basisoefeningen die je achteraf zelfstandig kunt toepassen. De oefeningen worden zittend of staand uitgevoerd, waardoor ze zowel thuis, op het werk of zelfs op de trein kunnen gebruikt worden.

Jeroen De Bouvrie is voorzitter van de Vlaamse Vereniging Caycediaanse Sofrologen.

www.vlaamsesofrologen.be

makkelijke kledij

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

343Douwe NUTTERTSma 26 sep + 3, 10, 17 okt 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50

Mindfulness of aandachtige aanwezigheid

Bij Mindfulnesstraining cultiveren we een open, niet-oordelende en milde geest. We leren en oefenen op dagdagelijkse situaties om mild aanwezig te zijn. Het is een manier van omgaan met problemen waarbij men niet naar een oplossing zoekt en er ook geen weerstand tegen biedt. Geen verandering, geen verwerping, wel aanvaarding, helder krijgen wat hier en nu gebeurt. Mindfulness is veel meer dan een ‘goede methode’, het is een manier om ten volle, met hart en ziel in het leven te staan op elk moment.

matje, dekentje, kussen + losse kledij

342Douwe NUTTERTSma 26 sep + 3, 10 en 17 okt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50

De interne criticusHet superego

Onze interne criticus of ons superego geeft ons dagelijkse leven vorm en beperkt het evenzeer. Het is een innerlijke instantie die ons beloont, beschuldigt, intimideert en beloftes voorschotelt – het kijkt als het ware mee over onze schouder om te zien hoe goed we iets doen. Het bemoeit zich met onze relatie, ondermijnt ons zelfvertrouwen en interfereert in ons transpersoonlijk werk. Het beschuldigt ons ervan dat we niet veranderen en het maakt ons angstig om te veranderen. In deze workshop zullen we de interne criticus rechtstreeks aanspreken om zo ruimte te scheppen voor onszelf en ons leven.

www.psychospiritueelwerk.com

[email protected] 056-433 495

457Ann DESCHACHTdo 6, 13, 20, 27 okt 2011 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 55

Page 18: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

18

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

460Koen VAN REETHdi 22 nov 2011 (19u–22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

Remmingen loslaten met EFTWorkshop

Remmingen komen we allemaal wel eens tegen, zowel in grote als in kleine dingen. Ze beperken ons in ons doen en laten. EFT biedt een veilige en rustige manier om remmingen los te laten. Deze avond toont hoe remmingen worden opgebouwd, hoe ze evolueren en tot uiting komen. Je maakt kennis met de EFT-techniek en je krijgt een idee hoe je ermee aan de slag kunt!

www.eft-online.be

459Martine ANDRIESdo 6, 20, 27 okt 2011 (19u–22u15)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38

Kiezen is verliezen, tenzij je echt leert kiezen

In deze cursus doen we eerst de ervaring van een keuze-proces op. Je leert zien hoe je gewoonlijk kiest, wat daar in meespeelt, en waarmee je het soms moeilijk hebt. Door dit inzicht kan je de manier van kiezen bijschaven... en zin krijgen om anders en beter te leren kiezen. Want kiezen is altijd iets achterlaten. Maar als je goed kiest, verlies je minder.

I.s.m. PRH

www.prh.be

Hauggen ‘Freedom’ (CC-BY-ND)

Page 19: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 19

pe

rs

oo

n &

re

lAti

e

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Groep 1:357TA-therapeutendi 27 sep + 4, 11, 18, 25 okt 2011 (19u30-21u30)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 65Groep 2:461TA-therapeutendi 8, 15, 22, 29 nov + 6, 13 dec 2011 (19u30-21u30)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 75

Doorwerkers: Openen in relatieDeze groep is bedoeld voor mensen met ervaring in actief lichaamswerk. Indien je nog geen cursussen volgde bij Rie dan is een (telefonisch) intakegesprek noodzakelijk.359Rie VANDURENwo 28 sep + 5, 12, 19, 26 okt + 9, 16, 23, 30 nov + 7 dec 2011 (19u30-22u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 140

Starters:In deze groep wordt de basis gelegd. Via aarden, ademen, bewegen en geluid wordt je draagkracht vergroot om verder door te stromen in allerlei aspecten van mens-zijn.

Actief emotioneel lichaamswerk doet je bewuster in je eigen leven staan. Via allerlei oefeningen ontdek je jezelf en de patronen van overleving die je hebt opgebouwd. Vanuit een acceptatie van wie je nu bent, zet je stappen in het vergroten van je draagkracht, het hanteren van je emoties en het bekomen van meer inzicht in je handelen. Deze bewustwording start bij de signalen van je lichaam. De oefeningen nodigen je uit om oude patronen die je niet meer dienen los te laten en een nieuwe stijl te ontwikkelen.

losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje.

www.totalacceptance.be

340Martine BALdo 22 sep + 27 okt + 24 nov +  22 dec 2011 + 26 jan + 23 feb +  22 mrt + 26 apr + 24 mei 2012 (19u30- 22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 100

Een jaar op reis naar de clown in jezelfReeks clownerie Bewegen, spelen en improviseren. Ruimte geven aan je vrije, speelse kind.Contact maken en ontmoeten vanuit je hart. Verwonderd zijn.Alleen spelen, in duo’s, in trio’s. Luisteren met al je zintuigen, accepteren en ‘ja’ zeggen.Genieten met humor en mildheid van ‘successen’ en ‘mislukkingen’.Van subtiel, ingetogen, poëtisch spel tot heel uitvergroot en overdreven.

Een jaar lang elke 4de donderdagavond van de maand op reis naar de clown in jezelf met een vaste groep.

www.aarde-werk.be

Lichaam, bron van levenswijsheid!        Actief emotioneel lichaamswerk en meditatie

Page 20: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

20

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

465Sarah JANSSENSvr 21, 28 okt + 18, 25 nov 2011 (19u15-20u45)Vormingplus, Wandelweg 11 KORTRIJK€ 32

Bewegen naar je kern

We maken contact met onszelf en gaan van daar uit bewegen. In stilte, op muziek, meditatief, expressief. We voelen ons lichaam van binnen uit, zinken diep in onze weefsels, gevoel en psyche en boren bronnen van beweging aan: gevoelens, beelden, gewaarwordingen. We bewegen alleen, per twee, volgens ons eigen ritme en in uitwisseling met de groep. We reizen in onszelf, tot op de plaats waar elke stap, elk gebaar een dans is.

Deze cursus biedt je een weg om in diepe verbinding met jezelf te gaan en jezelf uit te drukken via je lichaam. Je krijgt zoveel mogelijk ruimte en ondersteuning om dit op jouw manier te doen.

Je hebt geen dans- of bewegingservaring nodig.

In verbinding met jezelf - vervolg464Virginie BAILLEULdo 10, 17, 24 nov + 1, 8, 15 dec 2011 (14u-16u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 75

463Virginie BAILLEULdo 15, 22, 29 sep + 6 okt 2011 (14u-16u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 50

In verbinding met jezelfReeks lichaamswerk

Ken je het gevoel dat je wordt geleefd en dat het leven aan jou voorbij gaat? Dat je “ja” hebt gezegd terwijl je eigenlijk“neen” bedoelde? Dat je weet dat er iets “moet” veranderen maar je weet niet juist hoe? Tijdens de reeks wordt je levensstroom aangewakkerd en maak je contact met wat er in jou leeft. Je ervaart dat je keuzes hebt en van daaruit je leven kan opnemen.

losse kledij, sokken, water en eventueel dekentje

462Virginie BAILLEULvr 21 okt 2011 (10u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30

Gewoon zijnEen dag rond meditatie

Deze dag laat je ervaren dat meditatie niet serieus of religieus hoeft te zijn, evenmin als zou je in onmogelijke houdingen moeten zitten. Meditatie is een staat van gewaar-zijn: je bent getuige van datgene wat is, in en rondom jou, je kijkt ernaar zonder oordeel. Momenten van actief bezig zijn worden afgewisseld met momenten van in stilte gaan.     “Meditatie is: er gewoon zijn, niets doen – geen handeling, geen gedachte, geen emotie. Je bent alleen maar, en dat is puur genot” - OSHO

lunch, sokken, flesje water

Page 21: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 21

filo

so

fie

& z

ing

eV

ing

poetsvrouw Karla volgt een cursus Chinese filosofie bij Vormingplus

Page 22: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

22

467Philippe LEPERSwo 16 nov 2011 (19u30)Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15 A, KORTRIJK€ 8

Philippe Lepers over Jean Baudrillard

Philippe Lepers bestudeerde intensief het werk van de Franse filosoof cultuursocioloog Jean Baudrillard. Dat resulteerde in het boek ‘Jean Baudrillard. Leven na de orgie’.Baudrillard vertrekt vaak van actuele situaties, zoals de consumptiemaatschappij, de media of de wereldpolitiek. Zo stelt hij de vraag hoe allerlei zaken uit het gewone leven zich verhouden tot het feit dat wij in een cultuur leven die ‘modern’ genoemd wordt. Wat is ‘betekenis’, wat is ‘zijn’ eigenlijk? Dit leidt tot een vorm van ‘cultuurpessimisme’. Maar het doet ook oog krijgen voor dimensies die wij makkelijk uit het oog dreigen te verliezen.

Denksporen

Newton zei dat hij slechts ‘op de schouders van reuzen’ stond. In deze reeks komen sprekers aan bod over wie of wat hén aan het denken bracht en houdt: een bezielende meester, een fascinerend boek, een intrigerende gebeurtenis...

i.s.m. Vrijzinnig Centrum Mozaïek en Openbare Bibliotheek Kortrijk

Filocafé Tielt

Uitgangspunt van een filocafé is een vraag die de aanwezigen op het moment zelf afspreken. Mogelijke vragen zijn ‘Is de mens meer dan zijn rol?’ of ‘Zijn we vrij in onze keuzes?’.Daarna kan je onder leiding van een ervaren gespreksleider, je gedachten laten uitdagen. Het streven naar inzicht staat centraal, niet gelijkhebberij. In een open, zoekende dialoog kan je je denken onderzoeken en je eigen mening toetsen aan die van anderen.Alles gebeurt ongedwongen, zonder onderscheid in leeftijd, sociale achtergrond, beroep of diploma. Zin in een filosofisch avontuur is de enige vereiste.

Deelname is gratis, alleen je pint betaal je zelf.

www.vormingplus.be/filocafe

i.s.m. CC Gildhof en Theater Malpertuis

466Fons VAN DORMAEL en Jan TIMMERMANma 26 sep, 17 okt, 21 nov 2011 (20u-22u30)Theater Malpertuis, Stationstraat 25, TIELTGratis

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 23: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 23

filo

so

fie

& z

ing

eV

ing

Kevin Dooley: Wind farm and greenhouse farm together (CC-BY)

469Dirk HOLEMANSwo 28 sept 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 25 voor reeks van 4 avonden)

Lessen uit de milieu-filosofie

De ecologische crisis is veel meer dan louter een technisch probleem. De crisis is nauw verbonden met wat we als (westerse) mens belangrijk vinden. Beschouwen we ons als deel van de natuur of is de natuur iets dat los staat van ons en waaruit we naar eigen goeddunken kunnen putten?In de milieu-filosofie stelt men de vraag naar het onderliggend mens- en wereldbeeld dat de vernietigende omgang met de natuur mogelijk maakt en in stand houdt. Welke drijfveren en waarden zijn verzoenbaar met een samenleving die rekening houdt met de grenzen van onze natuurlijke leefomgeving? Aan de hand van een aantal invloedrijke auteurs wordt de ontwikkeling van de milieu-filosofie geschetst. Is er nood aan een nieuwe milieu-ethiek en welk verhaal vertelt die ons?

Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift.

Vrij-Spraak : Een duurzame samenleving tussen droom en daad

De ecologische voetafdruk in België overstijgt zowat 4 keer de beschikbare capaciteit, Earth Overshoot Day – de dag waarop de wereldbevolking net zoveel van de grondstoffen, voedingswaren en dergelijke heeft opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen - viel in 2010 al op 21 augustus, de CO2-uitstoot zorgt voor een broeikaseffect die de aarde verder opwarmt met o.a. smeltende poolijskappen als gevolg, een stijgend aantal natuurrampen én negatieve gevolgen voor de derde wereld … Hoe moet het verder?

In vier lezingen belichten specialisten verschillende aspecten van het milieuvraagstuk. Zitten we met zijn allen op de Titanic en gaan we ten onder terwijl het orkest blijft spelen of zijn er alternatieven en hoe zijn die hard te maken? Hoe denken milieufilosofen hierover, is een duurzame transitie politiek haalbaar en kunnen we ook duurzaam consumeren binnen een duurzame economie?

i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek

€ 8 per avond, € 25 voor de reeks van 4 avonden

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 24: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

24

471Kristof DEWAELEwo 9 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 25 voor reeks van 4 avonden)

472Dirk HOLEMANSwo 30 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 25 voor reeks van 4 avonden)

Welvaart zonder Groei

Onze samenleving heeft nood aan een nieuwe toekomst. Want we hebben economische groei nodig om ons model van welvaartstaat veilig te stellen. Maar dit is onduurzaam, we vragen nu al meer van de aarde dan ze kan dragen. En om het leefmilieu te beschermen, moeten we juist komaf maken met economische groei. Maar zo wordt ons sociaal-economisch systeem onstabiel.Dit dilemma -onduurzaam of onstabiel- vormt het vertrekpunt van het boek ‘Welvaart zonder groei’ van de Britse econoom Tim Jackson. Dit boek geeft aan hoe we uit dit dilemma geraken door de ontwikkeling van een nieuwe economie die ecologische investeringen en een groene diensteneconomie centraal stelt. Maar ook consumptie komt diepgravend aan bod. Zo leren we terug goed leven zonder steeds meer te consumeren.

Consumo, ergo sum.Waarom consumeren we (niet) duurzaam?

Elk handboek is het ermee eens: duurzaam ontwikkelen dienen we vanuit een multidisciplinair, holistisch en multi-level oogpunt te benaderen. Maar hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk wordt alles herleid tot het individuele verlangen van de mens als consumerend wezen…Vanuit enkele Lacaniaans psychoanalytische begrippen trachten we het menselijk handelen (als consument) te verklaren. Wat is de rol van het (oer)verlangen en identiteit, hoe past dit binnen het materialistisch discours en wie neemt de vaderfunctie op in de maatschappij? Is onze samenleving op drift en moet er dus een sturende hand komen die ons in een duurzame(re) baan brengt, maar wat dan met ons individueel verlangen?

Kristof Dewaele is klinisch psycholoog. Hij is docent en duurzaamheidscoördinator (KATHO).

De transitie naar duurzaamheid: tussen radicaal discours en politieke realiteit

Duurzame ontwikkeling kun je omschrijven als een vorm van ontwikkeling die tegelijkertijd én mensen levenskwaliteit biedt, én rekening houdt met de draagkracht van de aarde, én rechtvaardig is, én op een participatieve manier gerealiseerd wordt. Hoge eisen dus die gesteld worden aan ontwikkeling, evolueren naar een duurzame samenleving is verre van evident.Het merkwaardige aan het begrip duurzame ontwikkeling is echter dat het ook zeer behoudend geïnterpreteerd kan worden. Duurzame ontwikkeling wordt in die interpretatie synoniem met en zelfs afhankelijk van vrijhandel en snelle economische groei.Hoe kan duurzame ontwikkeling ambitieus zijn en wat is de grens tussen radicaal discours en ‘les mains sales’?

Erik Paredis is als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (Ugent).

470Erik PAREDISwo 19 oktober 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 25 voor reeks van 4 avonden)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 25: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 25

filo

so

fie

& z

ing

eV

ing

op de feiten gedrukt, namelijk de aarde s op. We gebruiken nu al 1,5 keer ons ecologisch kapitaal. Daarom is juist een grondige reflectie noodzakelijk. Vanaf de jaren ‘80 van de vorige eeuw groeide het bewustzijn van de ecologische crisis, zo is de milieufilosofie ontstaan. In de jaren ‘90 was dat ook in Vlaanderen te zien, met Etienne Vermeersch en Jaap Kruithof. Het is jammer dat de discussie nu weggeëbd is. We leven nu in een hyperpragmatische samenleving, met als prototype Tony Blair. De grote uitdaging is om weer principes te formuleren die ons handelen kunnen sturen. Zo besliste de EU dat goederen nu minimaal twee jaar moeten meegaani.p.v. vroeger een half jaar. Uiteraard is dit niet ver genoeg, maar dit is al een stap. Er is nu ook de terugnameplicht van bedrijven. Dergelijke ‘sturende principes’ maken dat onze economie duurzamer is geworden.

Het volledige interview is te lezen op www.vormingplusmzw.be

Jan Timmerman

radicaal gescheiden is van de natuur. Deze tweedeling leidt tot de opvatting dat de ens ongestoord kan ingrijpen in die natuur. Voordien werd de mens gezien als onderdeel van de natuur. Nieuwe vormen van milieu-ethiek wijzen daarom ook steeds op een of andere manier op de verbondenheid tussen mens en natuur.

Zitten we hier niet met een politiek probleem? Er is de hoogdringendheid van maatregelen, maar de democratie lijkt vertragend te werken.Dat laatste is een gedachte vol risico’s. Ecologie als denkstroming zoekt naar nieuwe vormen van het goede leven en de illusie dat dat kan door een dictatuur te installeren is intern tegenstrijdig, maar niet ondenkbeeldig. Door de opmars van technologie verhoogt de controle op het gedrag van mensen. We moeten nu nadenken welke nieuwe vormen van goed leven passen binnen de grenzen van de natuur. Een belangrijke vraag daarbij is: “Hoe gaan we om met grenzen?”Sinds de moderne tijd is de mens de maat van alle dingen. Die mens laat zich geen beperkingen opleggen. Dat is lang volgehouden, met als gevolg the sky is the limit. Maar nu worden we met de neus

In de nieuwe Vrij-Spraak rond het milieu-vraagstuk verzorgt Dirk Holemans twee lezingen. Deze bio-ingenieur en master in de bedrijfseconomie is momenteel coördinator van de denktank

Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. We legden hem een aantal ‘duurzame vragen’voor.

Hoe belangrijk is filosofische reflectie voor de milieuproblematiek?DH: De kern is dat het hier niet om een technische crisis gaat, anders zouden de problemen al lang opgelost zijn. De milieuproblematiek hangt samen met hoe we naar de wereld en de natuurkijken en hoe we ons daarmee verhouden. Vanaf de moderne tijd wordt de aarde beschouwd als een voorraadschuur, waar we naar hartenlust kunnen gebruik van maken of afval in kunnen dumpen. In die tijd introduceerde René Descartes het moderne wereldbeeld waarbij de mens

Dirk Holemans: Hoe goed leven binnen de grenzen van de natuur?

Page 26: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

26

(jon|k ‘Mosque’ (CC-BY-NC-ND)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

474Dirk DE CALUWEza 8 okt 2011 (10u-18u)BRUSSEL€ 30 (incl. gids en middaglunch, geen treinticket)

Islamwandeling door Brussel

De aanslagen van 11 september 2001, de cartoonrellen, het hoofddoekenverbod ... Hierop focussen de media maar al te graag.Maar hoe leven de naar schatting 400.000 gewone moslims in ons land en hoe beleven zij hun godsdienst? Aan de hand van een bezoek aan enkele moskeeën maken we kennis met de grote diversiteit binnen de islam.We bezoeken een typisch theesalon en, zo mogelijk, wonen we een gebedsdienst bij. Het zal duidelijk worden dat de islam niet onder één noemer is te vangen.

Afspraak om 10u in Station Brussel Zuid (hoofdgang ter hoogte van de Eurostar, sporen 1 en 2).

Dirk De Caluwé is gids van vzw Tochten van Hoop. Naast de ‘onderkant’ van de stad tonen zij ook ‘plaatsen van hoop’.

www.tochtenvanhoop.eu473Meynard VASENwo 30 nov + 7, 14, 21 dec 2011 (14u-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Boeddhistische filosofieVerspreiding over verschillende werelddelen en culturen

Het boeddhisme ontstond in de 5e eeuw v. Chr. in het oude India. Het predikte een leven van meditatie en eenvoud. De eeuwen daarna werd de hele cultuur van India omgevormd door de boodschap van de Boeddha. Via handelsroutes verspreidde het zich verder over Azië. In China moest het zich uiteenzetten met het taoïsme en het Confucianisme. Het veranderde ook zelf, met zijn nadruk op innerlijk leven, de hele Chinese cultuur. In Japan nam het de sobere vorm van Zen aan, terwijl het in Tibet de veelkleurige en fantasierijke vormen kreeg die daar kenmerkend zijn.

In het Westen neemt het boeddhisme weer andere vormen aan. Maar wat is de kern van het boeddhisme? Welke vorm zal het hier aannemen en hoe kan het de westerse cultuur veranderen?

Page 27: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 27

filo

so

fie

& z

ing

eV

ingvormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

477Mohamed LAHLALI, Hans VAN CROMBRUGGE, Rosalie HEENSwo 16 nov 2011 (19u30-21u30)Opvoedingswinkel ‘De Pluim’, Sint-Janslaan 1, KORTRIJK€ 5

Jonge moslims op zoek naar een eigen plek

Vaak hoor je dat moslimjongeren zich niet thuis voelen in de Vlaamse samenleving. Meer dan andere jongeren hebben zij bovendien te kampen met schoolachterstand, discriminatie en armoede. Waar liggen de oorzaken van hun problemen en hoe wordt eraan gewerkt? Kan de islam een rol spelen in de opvoeding en de conflicten tussen ouders en hun kinderen? Mohamed Lahlali van het Minderhedenforum en Hans van Crombrugge van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen lichten toe.

Islam op de werkvloer

Moeten we in onze refter halalvoedsel aanbieden? Wat als werknemers vragen om tijdens de ramadan de middagpauze over te slaan en vroeger te stoppen met werken? Moeten we iedereen gelijk behandelen of net rekening houden met verschillen? Consequent omgaan met diversiteit op de werkvloer blijft een moeilijke opdracht. Dat wordt er niet gemakkelijker op als de factor ‘islam’ in het spel is. Houssein Boukhriss van consultancybureau Tracé bespreekt een aantal inspirerende cases uit de praktijk.

476Houssein BOUKHRISS, Rosalie HEENSwo 26 okt 2011 (19u30-21u30)AZ Groeninge, Reepkaai 4, KORTRIJK€ 5

475Paul DE HERT, Rosalie HEENSwo 12 okt 2011 (19u30-21u30)Dakcafé Stadhuis, Grote Markt 54 (ingang Papenstraat), KORTRIJK€ 5

Godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat

Iedereen is het erover eens dat godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat belangrijke principes zijn. Over hoe dat ideaal in de praktijk vorm moet krijgen, lopen de meningen echter uiteen. Betekent godsdienstvrijheid bijvoorbeeld dat een school lessen over creationisme mag geven en dat werknemers en politici religieuze symbolen mogen dragen? Is de scheiding van kerk en staat hetzelfde als neutraliteit? Jurist Paul De Hert bekijkt deze begrippen vanuit het perspectief van de mensenrechten en geeft zijn visie op de praktische invulling ervan.

Dar Es Salaam – Huis van de vredeOnder de naam Dar Es Salaam nodigen we je uit om deel te nemen aan drie gespreksavonden over moslims in Vlaanderen en Kortrijk. Elke avond heeft een ander thema, we leggen onze vragen voor aan een deskundige gastspreker en enkele Kortrijkse moslims. Met de steun van Stad Kortrijk.

Page 28: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

28

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

479Bieke VANDEKERCKHOVEma 14 nov 2011 (20u-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8

De smaak van stilteHoe ik bij mezelf ben gaan wonen

Op negentienjarige leeftijd wordt Bieke Vandekerckhove ziek. De diagnose is hard: de dodelijke spierziekte ALS. Levensverwachting: twee tot vijf jaar. Wat begin je dan met dat schamel restje leven?Omstandigheden brengen haar naar het Sint Liobaklooster in Egmond-Binnen. Ze leert er de spiritualiteit van Benedictus en het psalmgebed kennen. Het beïnvloedt haar leven voorgoed. Drie jaar later hoort Bieke dat de ziekte gestabiliseerd is, maar elk moment opnieuw de kop kan opsteken. Nu leeft ze al twintig jaar met ALS. Ze is getrouwd en heeft twee assistenten, die haar afwisselend helpen waar nodig.

De afgelopen tien jaar kwam ze in contact met de stilte van zen. Ook die ontmoeting is beslissend. Haar boek geeft weer wat ze meemaakte, zag en proefde in de stilte van het leven: ‘De benedictijnse spiritualiteit en het zenboeddhisme zijn de twee longen geworden waarmee ik adem.’

Inspirerende figuren Henri Nouwen

Wat heeft de onrustige zoeker Henri Nouwen tot de zoveel gelezen en geprezen Henri Nouwen gemaakt?Zijn lezen in de Bijbel, zijn studie pastorale psychologie maar vooral de mensen aan de verschillende universiteiten waar hij lesgaf, de mensen die hij in Latijns-Amerika en de Ark-gemeenschap te Canada en in een trappistenklooster ontmoette, bepaalden hem. Al die ontmoetingen nodigden hem tenslotte uit tot de geloofssprong die Nouwen maakte in vertrouwen naar die Ander/ander.Henri Nouwen zocht het ‘thuiskomen’ oorspronkelijk in het up up, maar vond het uiteindelijk in de weg van het loslaten van zijn ik, dus, in het down down. Zijn persoonlijk levensverhaal is wellicht ook een heel universeel verhaal.

Dominee Eberson is dominee van de Protestantse gemeente Knokke en zeehavenaalmoezenier te Zeebrugge.

478Alexander EBERSONma 7 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8

Page 29: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 29

filo

so

fie

& z

ing

eV

ing

(Lawrence OP ‘Embrace of Ss Joachim & Anne’ (CC-BY-NC)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

481Dr. Johan TEMMERMANma 10, 17, 24 okt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38

Bijbel: wetenschap of verbeelding?Over oorsprong, ontwikkeling en doorwerking van de bijbelse literatuur.

De Bijbel ligt mee aan de oorsprong van de westerse beschaving. Deze cursus wil toelichting geven bij de geschiedenis van de Bijbel.Wanneer en met welk doel zijn de oudste teksten van de Bijbel op schrift gesteld? De joodse profeten en de Griekse natuurfilosofie droegen hiertoe bij. Ook het joods-hellenisme beïnvloedde mee het vroege christendom.De wending binnen het Romeinse Rijk met zijn diverse religieuze en filosofische stromingen en de zoektocht naar de ‘juiste’ levenswijze. Hoe kunnen we Jezus van Nazareth leren kennen - tussen feit en profetie? Wat met de ‘ketters’? De breuk tussen jodendom en christendom.Waarom botsen christendom (geloof) en Verlichting (wetenschap)? Hoe kunnen we met deze erfenis constructief en humaan omspringen?

480Marleen KUIJKEN-THIERSdo 17 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8

Inspirerende figuren J.S. Bach: meer dan muziek

Marleen Kuijken-Thiers (echtgenote van Sigiswald Kuijken) spreekt over haar innerlijke belevenis van de muziek van Johann Sebastian Bach. Zij brengt daarvoor een paar luisterfragmenten mee.

Het gaat hier niet zozeer om de muzikale kennis van de muziek van Bach, maar wel om de eigen innerlijke ontroering van haar bij Bachs muziek, die zij graag met het publiek wil delen.

Page 30: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

30

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

483Patrick DE CEUSTERwo 23 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

484Rita GESQUIEREzo 4 dec 2011 (10u30-13u)DE PANNE€ 5

Meditatieve wandeling aan zee

Warm ingeduffeld maken we een winterse wandeling van een 7-tal km langs de zee en door de duinen van het Westhoekreservaat. Via ademhalings- en aandachtsoefeningen proberen we de oneindige stroom van gedachtespinsels tot rust te brengen. Door stiltemomenten in te lassen is er meer ruimte voor het bewustzijn van het hier en het nu, van onszelf, onze beweging en de omgeving en kunnen we makkelijker onze geest leegmaken. De zee is hiervoor een geschikte omgeving.

Plaats van afspraak: Schuilhavenlaan, De Panne, bij info over het Westhoek-reservaat wandelknooppunt 1 op 300 m van de zee)

Met de trein tot De Panne-station, (aankomst om 10u01) en dan verder met de tram en te voet.

2012: tijd voor verandering

Wat staat er ons te wachten op 21 december 2012? Het einde van de wereld? Mooie film.Het begin van een nieuw tijdperk? Makkelijke oplossing voor onze problemen.

Of moet er iets binnen in ons veranderen? Wat vertellen de klassieke Maya hun hedendaagse nakomelingen ons over 2012? Niet veel. Maar ze tonen ons wel hoe je grip krijgt op tijd en op de wereld rond jezelf vanuit een leven in het hier en nu.

Een nieuwe visie! Een nieuwe richting?

Er gebeuren veel en grote veranderingen: politiek, klimatologisch, ... Ook de kwantumfysica confronteert ons met nieuwe gegevens en met nieuwe regels. Men spreekt over een paradigmashift: de grondvesten van ons wetenschappelijk denken bieden geen zekerheid meer, we moeten op zoek naar nieuwe visies.

Waar gaan we naar toe? Welke richting gaat het uit? Kunnen we uit de krachtlijnen die we in de wetenschap waarnemen een richting voor de toekomst afleiden? Mogen we iets veronderstellen? Mogen we dromen?We denken en hopen het.

482Michiel DEBELwo 5 okt 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Page 31: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 31

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Agent Kurt volgt een cursus ontdek je eigen stijl bij Vormingplus

Page 32: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

32

Kennismaking met energetische been -en voetmassage

Onze benen en voeten dragen ons letterlijk door het leven en leveren hard werk om het lichaam te dragen en te ondersteunen. Onvoldoende energiestroom in bekken en benen door lang staan, veel zitten, kunnen de doorstroming beletten en de energetische kracht verminderen. Omdat veel energiekanalen door de benen lopen is massage belangrijk voor de  organen die ermee verbonden zijn. Prima bij cellulitis, stijve spieren en slechte bloedsomloop.Je leert een paar eenvoudige yogaoefeningen en je verwent elkaar met een uitgebreide been- en voetmassage, met aangepaste olie. Je werkt op tafels.

Deze les is niet geschikt bij zwangerschap en mensen met zware spataders.

yoga- of turnmatje, 2 grote badhanddoeken, hoeslaken van 1 persoon, losse kledij, warme sokken en schrijfgerief

486Mireille VANDERSTRAETENvr 7 okt 2011 (13u30-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15 (olie inbegrepen)

487Mireille VANDERSTRAETENvr 14 okt 2011 (13u30-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15 (olie inbegrepen)

Kennismaking met energetische rugmassage

De diepe en oppervlakkige rugspieren zijn  onderhevig aan fysische en psychische stress, met blokkades, stijfheid en pijn tot gevolg. Een eenvoudige en uitgebreide rugmassage kan een totale ontspanning  en verlichting brengen. Door de grote spiergroepen is het een gemakkelijke plek om met massage te beginnen. Na het aanleren van een aantal eenvoudige, correctieoefeningen uit de oki-do yoga verwen je elkaar met een intensieve rugmassage met energetische technieken en drukpunten uit de ayurveda, tuina en shiatsu.De uitvoering gebeurt met amandelolie verrijkt met etherische olies voor soepele spieren. Je werkt op tafels.

yoga- of turnmatje, 2 grote badhanddoeken, hoeslaken van 1 persoon, losse kledij, warme sokken en schrijfgerief

VoetreflexologieBasiscursus

Via empirisch onderzoek heeft men vastgesteld dat ons lichaam geprojecteerd ligt in zones, o.a. in onze voeten. Ze  dragen ons, brengen ons in contact met de aarde. Maar onze voeten signaleren ook spanningen, disfuncties en onevenwicht in ons lichaam.Voetreflexologie biedt de mogelijkheid om stoornissen op te sporen en de nodige therapeutische impulsen te sturen naar organen, weefsels, structuren, e.a. Op die manier kan het zelfregulerende genezingsmechanisme weer optimaal werken. Naast de theorie komt de praktijk (op elkaars voeten) aan bod. Ten slotte wordt ook aandacht besteed aan andere therapeutische invalshoeken: zuur/base- evenwicht, vijf-elementen-leer en toegepaste kinesiologie.

485Cis DECOCKdo 6, 13, 20, 27 okt + 10, 17, 24 nov + 1 dec 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 100

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 33: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 33

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

ShiatsuBasiscursus

Shiatsu of drukpuntmassage is een eeuwenoude Oosterse vorm van massage waarbij we, via druk op het lichaam, evenwicht proberen te bekomen en de zelfgenezende kracht van ons lichaam herstellen. We leren een ontspannende basisbehandeling uitvoeren, ontdekken welke oefeningen en stretches we daarvoor kunnen doen en maken ons een massagevorm eigen om op onszelf toe te passen.  Daarbij wordt ook achtergrondinformatie en de filosofie van shiatsu meegegeven.

Voorkennis is niet nodig.   

warm deken, matje, losse kledij

489Mireille VANDERSTRAETENma 10, 17, 24 okt + 14, 21 nov + 5 dec 2011 (19u30-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 69 (+ € 3 voor olie)

490Benny DEMEULENAEREwo 9, 16, 23, 30 nov + 7, 14 dec 2011 (19u-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 75

Ayurvedische lichaamsmassage

Ayurveda betekent levenskennis. Ayurveda is een zeer oude Indische gezondheidsleer die alle natuurlijke wetmatigheden van het leven beschrijft.Het lichaam wordt overvloedig met warme, Indische kruidenolies gemasseerd volgens specifieke bewegingen die de energie weer in balans brengen. Deze volledige lichaamsmassage verbetert de circulatie, stimuleert alle vitale organen, geeft lichamelijke en geestelijke ontspanning, bevordert de nachtrust, verhoogt de weerstand en heft vermoeidheid op. Deze massage is gemakkelijk aan te leren en vereist geen enkele voorkennis.

i.s.m. CC De Steiger

yoga- of turnmatje, 2 grote badhanddoeken, hoeslaken van 1 persoon, losse kledij, warme sokken en schrijfgerief

Leven in je buikWorkshop

Heb je last van je spijsverteringsstelsel? Wil je de kracht in je buik versterken? Weegt de mentale druk op je gezondheid? Verlang je naar innerlijke rust? Wil je met meer zelfvertrouwen in het leven staan? Dan bieden deze 2 zaterdagen een fantastische gelegenheid om de innerlijke kracht in je buik te ontdekken! Kinesitherapeut/aetiopaat Koen Margo begeleidt je op een aangename en ontspannen manier tijdens deze interessante ontdekkingsreis.

De combinatie van meditatie, buikmassage en lichaamsoefeningen zorgt voor een mentale ontlading, emotionele bevrijding en fysieke ontspanning. Het is de uitgelezen kans om een sterker bewustzijn van je buik te krijgen en zodoende jezelf beter te leren kennen.

488Koen MARGOza 8 okt & za 22 okt 2011 (9u-16u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 60

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 056-515 891

Page 34: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

34

Mieke BALLINCKXzo 20 nov 2011 (9u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30 per volwassene - kinderen gratis

492

Ouder- en kindmassage

Een knuffel tussen (groot)ouder en kind geeft een goed gevoel en is voedend. Maar soms lijkt dit niet voldoende en kunnen gevoelens van verdriet en angst je kind overladen. Hoe kan je dan je kind ondersteunen via lichaamscontact of eenvoudige massage? Op een speelse manier ontdek je het lichaamscontact of de zachte massage tussen (groot)ouder en kind. Je leert hoe dat kan helpen bij het omgaan met emoties en hoe zo’n contact de verbinding versterkt. Aanbevolen voor kinderen of (groot)ouders die onrust voelen, moeilijk inslapen, gevoelig zijn, ...

Mieke Ballinckx is licentiaat verpleegwetenschappen, verpleegkundige, shiatsu en lichaamswerker.

Elke ouder kan één kind tussen 4 en 12 jaar meebrengen. Breng ook je picknick voor ‘s middags mee.

Holistic Pulsing

Wiegmassage of ‘Holistic Pulsing’ is een respectvolle manier om je lichaam op een natuurlijke manier in beweging te brengen. Door te wiegen wordt je lichaam in een stromende, golvende beweging gebracht. Het is verrassend hoe speels en plezierig dit kan zijn. Deze cursus richt zich op het zelf voelen en ervaren van dit bijzondere ritme met zijn diepgaande effecten. Zowel het geven als ontvangen van een wiegmassage werkt diep door. Alleen of per twee inschrijven is mogelijk.

Leen Rosseel is pedagoge en shiatsutherapeute.

soepele kledij, matje, dekentje of grote handdoek, kussen

491Leen ROSSEELdo 10, 17, 24 nov + 1, 8, 15 dec 2011 (13u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 75

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

kevin rawlings ‘unexpected massage’ (CC-BY)

Page 35: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 35

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Maak je eigen wintercrèmes en balsems

In deze workshop werken we met allemaal natuurlijke producten zoals sheaboter, cacaoboter, bijenwas. We versterken de werking door er plantaardige oliën aan toe te voegen die een extra hydratatie geven. We laten onze crèmes geuren door er etherische oliën aan toe te voegen, die geven ook een uitstekende verzachtende en verzorgende werking aan onze crèmes.

We maken crèmes speciaal voor mensen die in de winter last hebben van een droge, schilferige huid: een bodybutter, een lippenbalsem en een handcream, in totaal drie producten per workshop

www.hemelenaarde.eu

494Isabelle DEGRANDE wo 5 okt 2011 (19u-22u)OC De Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 15 + (€ 10 voor ingrediënten)

495Isabelle DEGRANDEma 10 okt 2011 (13u30-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15 + (€ 10 voor ingrediënten)

Stel je eigen parfum samen

Altijd al eens je eigen geurtje willen creëren? Een uniek parfum, enkel voor jezelf? Dan is deze workshop zeker iets voor jou! Je start met een korte theoretische inleiding om meer inzicht te verwerven in de samenstelling van een parfum. Daarna kies je uit maar liefst 50 verschillende geuren de geur die het best bij je past. Je stelt zelf jouw parfum samen op basis van olie of alcohol. Je werkt niet met synthetische geuren, enkel met etherische oliën. Je nieuwe geurtje neem je mee naar huis en is gebruiksklaar.

www.hemelenaarde.eu

i.s.m. CC Wevelgem

Massagenamiddag

Dit is een namiddag om helemaal aan jezelf te besteden. Op speelse wijze maak je spanningen los via beweging en lichaamsoefeningen. Je geniet van een aanbod van verschillende korte massages, telkens met demonstratie en toepassing per twee. Starten doe je met voetreflexologie. Je ontspant je volledig tijdens een deugddoende rug-, nek-, schouder- en buikmassage. Afsluiten doe je met een hoofdmassage.

Daniël Defruyt is shiatsutherapeut en voetreflexoloog.

i.s.m. CC De Steiger

2 grote badhanddoeken, kussentje, flesje drinkwater

493Daniël DEFRUYTza 26 nov 2011 (13u30-18u30)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 30

[email protected] | 056-515 891 www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] 056-433 495

Page 36: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

36

Natuurlijke huidverzorging met aromatherapieWorkshopreeks

Ben je op zoek naar natuurlijke huidverzorging op basis van ecologische of biologische producten waar je niet allergisch aan bent? Elke workshop start met een stukje theorie over etherische oliën, hydrolaten, kruiden, ingrediënten en huidverzorging. Je overloopt de recepten en je gaat zelf aan de slag. In elke workshop maak je 4 volwaardige huidverzorgingsproducten per persoon om mee naar huis te nemen. Je bereidt verschillende producten voor gezicht of lichaam. Tijdens de laatste, de parfumworkshop, creëer je je persoonlijk parfum op basis van etherische oliën. Geen voorkennis nodig.

www.hemelenaarde.eu

i.s.m. GC Spikkerelle

496Elise VANDERDONCKza 5 nov 2011 (10u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30 + (€ 16 voor picknick en natuurlijke producten)

497Isabelle DEGRANDEwo 23, 30 nov + 7, 14 dec 2011 (19u30-22u) Foyer Spikkerelle, Scheldelaan 6, AVELGEM€ 40 + (€ 50 voor de ingrediënten)

Moeder-dochter verwendag          

Tijd om samen te genieten en elkaar te verwennen. Je proeft diverse verwarmende en ontspannende kruidendrankjes, die je zelf samenstelt. Je ontdekt de werking en eigenschappen van verschillende kruiden. Tegen de middag bereid je een kruidig buffet. Wat dacht je van een soep met gojibessen, pasta met verse kruiden, quiche met spinazie en nog meer lekkers? In de namiddag verwen je elkaar met een een gezichtsmassage en een verzorgend voetbad. Op een ontspannende manier krijg je tips over natuurlijke huidverzorging met kruiden. Als afsluiter stel je je eigen huidzalf samen om voeten en handen voor te bereiden op een stevige winter. Een dag om naar uit te kijken en nog lang van na te genieten!

www.herbony.be

twee handdoeken per persoon

Elke mama kan één dochter meebrengen vanaf 16 jaar.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 056-653 090

g.bremer ‘Mother and daughter’ (CC-BY-NC-ND)

Page 37: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 37

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Vrolijk gezond!Workshop: voeding geneest lichaam en geest

Wil je stralend en vitaal voor de dag komen? Niet meer gebukt gaan onder allerlei kwalen en ongemakken? Voeding bepaalt in grote mate je gezondheid. In de eerste 2 sessies legt Hilde je uit hoe je door de juiste keuze en combinatie, voeding in jouw voordeel laat werken. Verder leert ze jou de signalen van je lichaam herkennen en jezelf preventief bijsturen, welke rol emotionele verslavingen spelen en vooral hoe je de oorzaak van je ziektekwaal aanpakt in plaats van de symptomen te onderdrukken. In de derde sessie toont Hilde dat gezond koken geen opgave hoeft te zijn. Hilde toont hoe je op een snelle en eenvoudige manier heerlijke, gezonde gerechten op tafel tovert.

Hilde Demurie is voedingsgeneeskundige en auteur van: 100 x groente, Vrolijk gezond en 12 maanden groente.

499Hilde DEMURIEma 3 okt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

500Hilde DEMURIEma 10, 17, 24 okt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38 + (€ 7 voor proevertjes)

Vrolijk gezond!Voordracht: voeding geneest lichaam en geest

Wil je stralend en vitaal voor de dag komen? Niet meer gebukt gaan onder allerlei kwalen en ongemakken? Hilde legt je uit hoe je door de juiste keuze en combinatie, voeding in jouw voordeel laat werken. Verder leert ze jou de signalen van je lichaam herkennen en jezelf preventief bijsturen, welke rol emotionele verslavingen spelen en vooral hoe je de oorzaak van je ziektekwaal aanpakt in plaats van de symptomen te onderdrukken. Vrolijk gezond door het leven gaan, begint bij weten. Na deze voordracht bezit je een degelijke basis om de eerste stapjes te zetten naar meer levenskwaliteit.

Hilde Demurie is voedingsgeneeskundige en auteur van ‘100 x groente’, ‘Vrolijk gezond’ en ‘12 maanden groente’.

Detox en verzorgingWorkshop

Je lichaam voorbereiden op de winter betekent jezelf wapenen tegen winterse kwalen. Het helpt om te ontgiften en te ontzuren. Zo verzorg je je lever en milt.

In de voormiddag maak je kennis met detox: waarom en hoe je er aan begint. Je maakt ook gebruik van het ‘Ion Cleanse voetbad’. Dit voetbadje helpt je lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen. In de namiddag verwen je jezelf. Je geniet van een gezichtsverzorging met natuurlijke producten. Deze winter geen fletse huid maar een stralende huid!

www.nancypopieul.webs.com

matje, 2 badhanddoeken, dekentje, kussen, topje of bikini

498Nancy POPIEULvr 9 dec 2011 (10u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30 + (€ 18 voor detoxvoetbadje en natuurlijke producten)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 38: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

38

Mindful EatingVoordracht

Ontzeg je jezelf eten of voel je je schuldig als je iets eet? Heb je wel honger als je eet? Waarom eet je weinig of veel? Hoog tijd om je bewust te worden van de manier waar op je eet. Je krijgt inzicht in de reacties van je lichaam en je geest op het voedsel. Je leert opnieuw op een evenwichtige manier omgaan met eten. Je ontdekt ook de oorzaken van je eetgedrag. Je krijgt terug vertrouwen in de signalen van je lichaam. Mindful eating is gebaseerd op de basisprincipes van Mindfulness, een wetenschappelijk onderbouwde methode die mensen leert omgaan met fysieke en psychische pijn. Mindful eating is geen dieet.

Mercedes Wolters werkt als psychologe in een obesitascentrum, heeft een eigen psychotherapiepraktijk en is assistent aan de Universiteit Gent.

www.itam.be

502Mercedes WOLTERSdi 11 okt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

VoedselovergevoeligheidAls je ziek wordt van gezonde voeding...

Ga jij door het leven met klachten waarvan je te horen kreeg “dat je ermee zal moeten leren leven”? Zoals migraine, huiduitslag, chronische neus-, keel-, oorklachten, spier- en gewrichtspijn, darmproblemen, astma, allergieën of aanslepende vermoeidheid? Dan maak je grote kans dat de dieperliggende oorzaak voedselovergevoeligheid is. Alledaagse voedingsmiddelen lokken deze reacties uit zonder dat je je daar bewust van bent. Je krijgt inzicht in de oorzaken van voedselovergevoeligheid. Je ontdekt op welke voeding je reageert en welke behandelingen er mogelijk zijn. Je proeft ook minder gekende alternatieven voor voedingsmiddelen die vaak klachten uitlokken.

501Ruth LAUWAERTdi 4, 11, 18 okt 2011 (14u-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38 + (€ 6 voor proevertjes)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

John ‘Asparagus asparagus (can you do the fandango)’ (CC-BY-NC)

Page 39: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 39

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

De invloed van angst op de gezondheid

De onzekerheid waar je mee te maken hebt brengt angst met zich mee. Je hebt ook persoonlijke bronnen van angst. Angst is nuttig in de mate dat ze je beschermt. Maar angst is vaak niet functioneel en maakt je ziek. Je lichaam waarschuwt je dan via signalen zoals moeheid en pijn. Later kunnen er chronische ziekten ontstaan die ons immuunsysteem ontregelen. Gelukkig zijn er genezende mechanismen die ons hiertegen kunnen beschermen. Inzicht in deze herstelvermogens geeft een gevoel van controle waardoor de negatieve spiraal doorbroken kan worden. In deze lichaamsgerichte workshop maak je gebruik van bevindingen uit de neurowetenschappen, gekoppeld aan oefeningen die een angstreducerende werking hebben.

504Nancy POPIEULdi 29 nov 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

505Lieven OSTYNza 3 dec 2011 (9u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30

Hedendaagse ziektes en aandoeningen anders bekekenLezing

Je kan kanker evenals hart- en vaatziekten bijna niet meer wegdenken uit onze dagelijks wereld. Deze voordracht heeft niet tot doel om hét wondermiddel aan te reiken. Je krijgt meer inzicht in je lichaam, wat deze ziektes met je lichaam doen en je komt meer te weten over hoe je aan preventie kan doen. Je maakt kennis met welke voeding gezond is en welke kruiden ondersteunend kunnen werken. Ook het wat en hoe van anti-oxidanten komt aan bod. De focus ligt op wat je zelf kan ondernemen.

www.nancypopieul.webs.com

Nancy Popieul is gezondheidscoach, orthomoleculaire nutritherapie en gemmotherapie.

Begrijp de taal van je lichaamVoordracht

Je wordt bewust van de ruime dimensie van het menselijk lichaam. Je gaat op zoek naar wie of wat je bent en hoe je functioneert en dit zowel op fysiek als op energetisch niveau. Het mag duidelijk zijn dat je meer bent dan spieren, gewrichten of organen. Je beschikt eveneens over gevoelens, een denkend vermogen en een bewustzijn. Dit vertaalt zich naast je vertrouwde fysieke lichaam in een emotioneel, mentaal en spiritueel lichaam. Je krijgt inzicht in hoe deze verschillende lichamen functioneren en hoe ze zich ten opzichte van elkaar verhouden aan de hand van eenvoudige voorbeelden. Het doel is om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen zodat je een groter rendement uit jezelf kan halen.

www.kineko.be

503Koen MARGOma 21 nov 2011 (14u-16u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 40: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

40

Kleur in je interieurWorkshop

Tegenwoordig wordt veel aandacht besteed aan kleuradviezen voor je interieur.  Maar hoe begin je er nu aan? In deze workshop ontdek je hoe je sfeerbrengende kleuren creatief kan combineren. Je maakt kennis met de effecten van licht en ruimtelijke werking, komt de laatste trends op het gebied van interieurkleuren te weten en gaat ook zelf aan de slag. Je maakt een werkschema op voor het hele huis.

www.imagecontrol.be

i.s.m. CC Wevelgem & Buurtwerking Wallaysplein

507Mieke COGHEma 7 nov 2011 (13u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12

508Iris ARICKXdi 8 nov 2011 (13u-16u)Porseleinhallen, Cultuurpad 1, WEVELGEM€ 15

Space clearingWorkshop gezond wonen

In je huis, op je werkplek kunnen er energieën aanwezig zijn die je gezondheid schaden. Vooral na een ziekte, verhuis, bezoek van een patiënt of voor een feestje is het goed om je ruimtes te zuiveren. Space Clearing is één van de belangrijkste onderdelen van Feng Shui.Maak kennis met talrijke Space Clearingtechnieken. Ontdek hoe je zelf met specifieke planten, zout, wieroken, etherische oliën, klanken en kleuren de energie van je huis en je werkplek kan optimaliseren. Mieke Coghe, Feng Shui consulente, leidt je binnen in de wereld van het gezond wonen. 

www.excellentfengshui.com

Feng ShuiWorkshop gezond wonen

Je woning heeft een grote impact op jou, al ben je je daar niet altijd van bewust. Mieke Coghe, Feng Shui-consulente, leidt je binnen in de wereld van de Feng Shui van vroeger tot nu. Je krijgt voorbeelden te zien van goede en foute wooninrichting, decoratie, meubelopstellingen, kleur-toepassingen en vormcombinaties. Je krijgt waardevolle tips voor het creëren van positieve veranderingen in je omgeving. Zo wordt je woning een steunende ruimte. Je geeft vorm aan een eigen oase in je huis.

www.excellentfengshui.com

i.s.m. CC Gildhof

505Mieke COGHEdo 6 & 13 okt 2011 (19u30-22u)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 25

[email protected] | 051-402 935 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 495

Page 41: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 41

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Voor en na in 4 stappen

Je wil je persoonlijke uitstraling vergroten? Je streeft naar een stijl die in harmonie is met je persoonlijkheid? Dan is deze cursus iets voor jou. Aan de hand van de kleur van je ogen, huidskleur en natuurlijke haarkleur bepaal je je kleurkwaliteiten met een kleurenanalyse. Je voert een figuuranalyse uit. Je komt meer te weten over het aanbrengen van make-up in gepaste kleuren, in combinatie met advies voor je kapsel. De laatste avond shop je in een tweedehandszaak met merkkledij. Je past het geleerde toe in de praktijk en je gaat op zoek naar de juiste outfit die perfect in harmonie is met je persoonlijkheid. Het shoppen is zonder aankoopverplichting!

 www.kapsalonmonia.be

kledingstukken

510Monia VAN LANCKERdi 8, 15, 22, 29 nov 2011 (19u-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

Eco-fashionLezing

Wat is eco-fashion? Waarom zou je er voor kiezen? Waar vind je ecologische kledij? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoorden. Je ontdekt het ruime begrijp eco-fashion en je maakt kennis met de ontwerpers, de labels, de technieken, materialen en de marketing achter eco-fashion. Je komt ook meer te weten over eco-fashion evenementen in binnen -en buitenland, evenals blogs waarop je allerlei leuke modeprojecten vindt.

www.vzwcupcakes.be

509Olu VANDENBUSSCHEwo 12 okt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Rachel Caiano ‘Branco 1’ (CC-BY-NC-ND)

Page 42: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

42

Rita GESQUIEREzo 2 okt 2011 (14u-16u)Infogebouw ‘Het Slot’,  Ingang Oudstrijderslaan, KUURNE€ 10 (proevertjes inbegrepen)

512

Culinaire herfstwandelingGroene Long Kuurne

De herfst is een mooi seizoen voor een wandeling. Onder leiding van een herboriste wandel je door De Groene Long, een prachtig en kwetsbaar gebied in Kuurne. Je treft hier verschillende biotopen aan. Je kan genieten van hooiland en struwelen, jong bos en een kalkheuvel, poelen en rietkragen, holle wegen en weiden, een hoogstamboomgaard en een vleermuizenkelder. Je maakt kennis met kruiden, bomen, bessen en noten. Bovendien geniet je van een aantal originele proevertjes. Je krijgt voeling met de natuur en je gaat naar huis met nieuwe ideeën!

Duurzaam reizen in Indonesië

Java, Bali,... Vakantiebestemmingen die doen dromen van ongerepte stranden, altijd groene rijstvelden, tropisch regenwoud. Terecht! Maar achter die mooie plaatjes huist natuurlijk ook nog een andere wereld. Indonesië is ‘s werelds grootste moslimland, ‘s werelds belangrijkste uitvoerder van rubber en een broeinest van sociale conflicten. Soms lijkt het wel of er weinig veranderd is sinds Max Havelaar. Karavaan-reisbegeleider Patrick Vandenberghe woonde en werkte in Indonesië. Tijdens deze voordracht krijg je aan de hand van enkele concrete situaties inzicht in de relaties tussen reizen en het milieu, de bevolking, de cultuur en de economie van het land. Bovendien word je ook wegwijs gemaakt in de recente politieke ontwikkelingen.

i.s.m. Karavaan vzw

511Patrick VANDENBERGHEma 5 dec 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Stephen ‘Falls Park Belfast’ (CC-BY-NC-ND)

Page 43: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 43

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Vegetarische tapas uit de wereldkeuken

Op zoek naar lekkere hapjes voor feest- of andere dagen? Hoog tijd om overheerlijke tapas uit de wereldkeuken klaar te maken. Proeven is toegestaan! Steeds vaker stel je een maaltijd samen met een assortiment van deze hapjes. Ze zijn vooraf gemakkelijk te bereiden en vormen een afwisselend culinair geheel. Je bereidt lekkernijen uit het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, India en het Middellandse Zeegebied. Ontdek de nieuwe aroma’s, texturen en verrassende smaken. Je speelt met talrijke kruiden en specerijen. Wat dacht je van empanadas, kibeh, sushi, tempura, samosa, tacos, dolmas, pakoras, terrine en allerhande tapenades en dipsausjes? Sessies boordevol warme en zonnige hapjes, groot en klein.

514Koen JOORISdi 4 okt 2011 (9u30-13u)Buurthuis Wallaysplein, Wallaysplein 3, WEVELGEM€ 12 (+ € 8 voor ingrediënten)

515Lyra ALVESwo 5, 12, 26 okt 2011 (19u-22u)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 38 + (€ 21 voor ingrediënten)

Maaltijdsoep van het seizoen

De herfst is een gepast seizoen voor een maaltijdsoep. Je maakt overheerlijke soep met gezonde seizoengroenten en regionale producten.  Verrassende lekkere ideetjes en tips voor weinig geld. Je bent welkom om te koken en te proeven.

i.s.m. CC Wevelgem & Buurtwerking Wallaysplein

keukenschort

De Indiase vegetarische keuken

De Indiase keuken is van oorsprong een vegetarische keuken, zeer gevarieerd, smakelijk en kleurrijk. Ingrediënten die steevast terugkomen zijn rijst, peulvruchten, groenten, brood, yoghurt. De Indiase keuken ontleent haar eigen karakter aan de gebruikte kruiden en specerijen die in de juiste dosis worden toegevoegd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kurkuma, kardemom, gember, koriander, saffraan, anijs… Hina laat je kennismaken met enkele typische gerechten. Je proeft o.a. Indiase tapa’s en samosa’s (soort pannenkoekje gevuld met groenten), chutneys en curry’s.

i.s.m. CC De Schakel

513Hina MAGANLALma 19 sep + 17 okt + 14 nov + 12 dec 2011 (19u30-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 40 (ingrediënten inbegrepen)

[email protected] 056-621 340

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] 495

Page 44: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

44

Feestelijk vegetarisch

Heb je al enig idee wat je wil klaarmaken tijdens de komende feestdagen? Het wordt tijd om te feesten, ook in de keuken. Je maakt een culinaire vegetarische reis! Je ontdekt een nieuwe wereld van kruiden en exotische landen. Per sessie maak je een verrassend en verfijnd 7-gangen menu klaar. Inspiratie haal je uit de Oosterse en Arabische hoeken van de wereld. Wedden dat iedereen smult aan je feesttafel?

517Peter VANDERMEERSCHdo 27 okt 2011 (19u-22u)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 20 (maaltijd inbegrepen)

518Peter VANDERMEERSCHwo 30 nov 2011 (19u-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 20 (maaltijd inbegrepen)

519Lyra ALVESma 28 nov + 5, 12 dec 2011 (19u-22u)Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK             € 38 + (€ 30 ingrediënten)

HerfstseizoenskooklesDe Natuurlijke Keuken

Je gaat in deze seizoenskookles aan de slag met herfstgroenten en vruchten. Je maakt soep, een volledig vegetarische schotel en een dessert. Je leert de diverse ingrediënten beter kennen en verstandiger gebruiken. De bereidingen zijn eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken. Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken. De volledige maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen.

www.vegetarischekookschool.be

schort, schilmesje, snijplank, handdoek

Gluten, lactose en suikervrij koken

Kamp je met vermoeidheidsproblemen, spijsverteringsproblemen, spierpijnen, fibromyalie en andere onverklaarbare aandoeningen? Of heb je gewoon zin om antitoxisch en gezond te koken? Je ontdekt glutenvrije granen, dierlijke en plantaardige eiwitten. Je proeft van een lekker en zoet dessert zonder geraffineerde suikers! Zo belast je je lichaam minder en kan je maximale energie halen uit je voeding. Per sessie bereid je een volledige maaltijd: een soep, een schotel en dessert. Je werkt met biologische producten volgens de principes beschreven in het boek ‘Homo Energeticus’ van Dr. Aelbrecht van de energiekliniek van Aalst.

www.sabinemartens.be

i.s.m. Energiekliniek Aalst

516Sabine MARTENSdo 6, 13, 27 okt 2011 (19u-21u30)Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK € 38 + (€ 27 ingrediënten)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] | 056-515 891

PixelLaika ‘Phó’ (CC-BY-ND)

Page 45: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 45

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Van Toscane tot UmbriëKookworkshop

Elke Toscaans seizoen kent zijn streekgebonden toppers. Tuinbonen, artisjokken en asperges in het voorjaar; tomaten, komkommers en courgettes in de zomer; paddenstoelen en eekhoorntjesbrood in het najaar; diverse kolen en distels in de winter. Voeg daar een flinke portie groengouden olijfolie aan toe, werk af met verse kruiden en het resultaat is verrassend lekker. Je maakt ook kennis met het bekendste culinaire product uit Umbrië, namelijk de truffel. Je ontdekt hoe heerlijk risotto, polenta, artisjok en frambozentiramisu kan zijn.

i.s.m. CC De Spil

522Koen JOORISdi 20 & 27 sep 2011 (19u-22u)523wo 21 & 28 sep 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 30 (+ € 10 voor ingrediënten)

Koen JOORIS524ma 3, 10, 17, 24 okt 2011 (13u-16u)525ma 3, 10, 17, 24 okt 2011 (19u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 40 (+ € 50 voor de ingrediënten)

Snij- en haktechnieken in de keuken

Sta je ook verbaasd telkens je ziet hoe snel en efficiënt een echte chef groentjes snijdt en hakt? Ook jij kan leren een julienne, brunoise, mirepoix, paysanne of tranches snijden. Je oefent verschillende snij- en haktechnieken op verschillende ingrediënten (fruit, groenten, vlees, vis). Je leert ook je messen scherp houden door het aanzetten en slijpen ervan. Wat je snijdt en hakt wordt klaargemaakt en opgegeten, vergezeld van een glaasje wijn.

i.s.m. CC Gildhof, CC De Schakel

Creatief met seizoensgroenten

Je leert een aantal basisgroenten en vergeten groenten op diverse manieren bereiden waardoor je meer variatie, kleur en pit in je maaltijden brengt. De gerechten zijn smakelijk, verrassend en toch eenvoudig. Je maakt lekkere bereidingen met koolrabi, aardpeer, schorseneren, pastinaak, zoete bataat, rammenas, spitskool, warmoes, roodlof, suikerbrood, winterpostelein, wortelpeterselie,... Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken. De volledige maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen.

www.vegetarischekookschool.be

schort, schilmesje, snijplank, handdoek

i.s.m. CC De Schakel

520Peter VANDERMEERSCHdo 8, 15, 22 dec 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 60 (maaltijden inbegrepen)

[email protected] 056-621 340

051-265 [email protected] 056-621 340

521Koen JOORISma 19, 26 sep 2011 (19u-22u)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 20 (ingrediënten inbegrepen)

[email protected] | 051-402 935

Page 46: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

46

Thaïs koken

De Thaise keuken is gebaseerd op simpele ingrediënten van uitstekende kwaliteit. Verse zeevis, rijst van de velden, geurige kruiden en specerijen en lokale groenten en fruit. Dit is maar een kleine greep uit de fantastische ingrediënten die in heel Thailand worden gegeten. Elke regio kent zijn eigen specialiteiten gemaakt van lokale producten, maar er zijn smaken en kooktechnieken die in het hele land worden toegepast, met als resultaat een heerlijk gevarieerde keuken.

www.twalhalla.be

i.s.m. CC De Spil

Koen JOORIS530do 10, 17, 21 nov + 1 dec 2011 (13u-16u)531do 10, 17, 21 nov + 1 dec 2011 (19u-22u)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 42 (+ € 48 ingrediënten)

Wouter VANDEKERKHOVE532ma 14 nov 2011 (13u-16u)533ma 14 nov 2011 (19u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 15 (maaltijd inbegrepen)

Koken met streekproducten

De aandacht voor voeding van eigen bodem, onze streek en volgens de seizoenen herleeft. Je vindt (h)eerlijke streekproducten, al dan niet seizoensgebonden. Witloof, spruiten, asperges, schorseneren, paddenstoelen,... Al deze ingrediënten laten zich gemakkelijk verwerken in de dagdagelijkse én de feestelijke keuken. Koen laat je de overvloed van eigen bodem ontdekken.

i.s.m. CC Gildhof, CC De Schakel

De Libanese Keuken

De keuken van het land van de ceders is de beste van het Midden-Oosten. Deze keuken vormt een perfect huwelijk tussen de mediterrane (Griekenland, Turkije) en de Arabische keuken. Een beperkt aantal ingrediënten vormt de basis voor een veelheid aan gerechten. Je proeft talrijke mezzes en salades, originele vis- en vleesgerechten en verrukkelijke groentegerechten. Ook de arak mag niet ontbreken om je mond te spoelen en tal van heerlijke zoete nagerechten op basis van tarwegriesmeel en een vleugje rozen- of oranjebloesemwater. De Libanese keuken is een lekkere en frisse keuken.

i.s.m. CC De Schakel

Koen JOORIS526di 4, 11, 18, 25 okt 2011 (19u-22u)527wo 5, 12, 19, 26 okt 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 50 (+ € 50 ingrediënten)

[email protected] 056-621 340

[email protected] | 051-402 935 051-265 700

Koen JOORIS528di 8, 15, 22, 29 nov 2011 (19u-22u) 529wo 9, 16, 23, 30 nov 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 50 (+ € 50 voor ingrediënten)

[email protected] | 056-621 340

Page 47: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 47

leV

en

ss

tijl

& g

ez

on

dh

eid

Ontbijtkoeken

Christophe Declercq maakt ontbijtkoeken in de meest uiteenlopende vormen (rond, lang, strikjes, achtjes, maantjes) en met verrassende vullingen (fruit, rozijnen, banketbakkersroom, frangipane). Je vertrekt steeds van een gerezen bladerdeeg die op een andere manier afgewerkt wordt. Je krijgt allerlei tips over de bereiding, bewaring en het afbakken ervan. Voortaan staan er nog enkel zelfgebakken koeken op de zondagse ontbijttafel.

i.s.m. CC De Schakel

536Christophe DECLERCQdo 15, 22, 29 sep + 6, 13 okt 2011 (19u-22u) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 100 (+ € 15 ingrediënten)

537Christophe DECLERCQma 7 nov 2011 (19u-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 25

Basic BanketBasiscursus taarten en gebak

Zelfgebakken koekjes verspreiden een heerlijke, onweerstaanbare geur. Maar hoe begin je eraan?Via eenvoudige recepten bereik je verrassende resultaten en krijg je meteen de basistechnieken onder de knie. Een heerlijke chocoladecake, een warme Bretoense appeltaart, knapperige kokosrotsjes, luchtige schuimpjes en verrukkelijke bokkenpootjes tover je uit de oven. Je leert ook een biscuit met slagroom evenals een heerlijke chocolademousse bereiden!Het wordt een actieve cursus met een (h)eerlijke interactie tussen lesgever en deelnemers.

Christophe Declercq is docent aan de voedingsschool Ter Groene Poorte, auteur van ‘Ijs, verfrissend lekker’ (2007),  ‘Basic Banket’ (2009), ‘Basic Patisserie’ (2011)

i.s.m. CC De Schakel

Feestelijk Japans koken

Japanse koks zijn meesters in korte marinades, korte hevige cuissons op teppanyaki, sushi, sashimi, terriyaki, miso, shittakis, daikon, saké en vele andere overheerlijke bereidingen. Ook de noedels ontbreken niet. Je proeft verbluffende hapjes en maaltijden. Je ontdekt een ongekende culinaire denkwijze die vrijwel elke hobbykok in beroering brengt.

i.s.m. CC De Steiger

Koen JOORIS534wo 7 dec 2011 (13u30-16u30)535wo 7 dec 2011 (19u-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 12,5 (+ € 20 ingrediënten)

[email protected] | 056-515 891 [email protected] | 056-621 [email protected] | 056-621 340

e-wander ‘sushi’ (CC-BY-NC-ND)

Page 48: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

48

Initiatie wijnproeven

In een no nonsense initiatiecursus van drie avonden leer je de techniek aan om de kwaliteiten en gebreken van een wijn te ontdekken. Ook de typische wijnterminologie wordt je eigen. Aan de hand van een degustatiefiche worden de verschillende kenmerken van de wijn besproken, getoetst aan de typiciteit en gelinkt aan de gastronomie! Hierbij zal je smaken ontdekken als boter, fruit, kruiden, hout, bloemen, aarde, gras,…In les één proeven we uitsluitend witte wijnen, zowel droge als zoete. In les twee komen de rode wijnen aan bod en proeven we wat tannine is. Les drie gaat sprankelend van start, met het bereidingsproces van schuimwijn en champagne. En we sluiten af met een glaasje port.

i.s.m. CC De Schakel

539Geroen VANSTEENBRUGGEma 10, 24 okt + 7  nov 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 30 (+ € 15 voor het bier)

540Ronny DEBAEREma 14, 21, 28 nov 2011 (19u30-22u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 35 (+ € 45 de eerste les te betalen aan de lesgever voor de wijn)

Initiatie bierproeven

België heeft een biergeschiedenis waar we terecht trots op zijn. Je komt meer te weten weten over het brouwproces, de gebruikte grondstoffen, bier schenken, bier proeven en het Belgische bierlandschap. Elke sessie proef je een 6-tal uiteenlopende biertjes: van zacht, over kruidig naar hoppig, van witbier over geuze tot trappist, van blond over amber tot donker, bekend en onbekend. Ook de abdijbieren neem je onder de loep: hun geschiedenis, het verschil tussen trappist en abdijbier, erkende en niet-erkende abdijbieren.

Geroen is bierkenner, lesgever voor ‘Leven in de Brouwerij’.

i.s.m. CC De Schakel

Chocolade en marsepein

Ook zo’n van fan van chocolade en marsepein? Je maakt allerlei lekkernijen klaar met deze twee fantastische producten. Echte snoepers mogen dit zeker niet missen. Wedden dat zelfs de sint hiervan watertandt? Wie zoet is, krijgt lekkers...

i.s.m. CC De Schakel

538Christophe DECLERCQma 21 nov 2011 (19u-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 25

[email protected] | 056-621 340 [email protected] | 056-621 340 [email protected] | 056-621 340

Page 49: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 49

Ku

ns

t &

Cu

ltu

ur

lerares Celien volgt een cursus flamencodansen bij Vormingplus

Page 50: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

50

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-402 935

MAS | Museum aan de StroomEen geleid bezoek

In 1998 besloot het Antwerpse stadsbestuur dat er op het Eilandje een nieuw museum zou komen. Er vloeide sindsdien veel water door de Schelde, maar de parel aan de stroom staat er sinds mei 2011 inzijn volle glorie en oogst internationaal bewondering.Het MAS, dat is behalve een museum ook een bijzonder gebouw op een bijzondere plek in een bijzondere omgeving. De actieradius gaat van stadsplanning over openbare en commerciële gebouwen tot privéwoningen.  We bezoeken het MAS met een gids volgens de formule MAS-Tour. Dat bezoek brengt een uitgebreid overzicht van de 4 vaste thema’s. Het ticket blijft de hele dag geldig, voor wie nadien in alle rust eenaantal zaken dieper wil ontdekken.

i.s.m. CC Gildhof

543Gids MAS za 12 nov 2011 (10u15)Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, ANTWERPENAfspraak de in inkom van het museum € 8,5

Bezoek aan architectenbureau Goedefroo + Goedefroo Met hun opmerkelijke realisatie van de kantoren van Callens & EMK langs de E17 wonnen Sven en Gunnar Goedefroo de IPB Challenge architectuurwedstrijd. Het architectenbureau streeft naar een vernieuwende, duurzame architectuur, gebouwen die met een minimum aan materiaal en installaties een optimaal werk- en verblijfsklimaat garanderen. Zo is de nieuwe vleugel van de kantoren van het architectenbureau in Wielsbeke een toonbeeld van verantwoord duurzaam bouwen (het zgn. ‘actief bouwen’), waarbij de woning volledig in eigen energie voorziet.

Een kennismaking met een eigenzinnig, eco-bewust architectenbureau.

542Sven en Gunnar GOEDEFROOvr 21 okt 2011 (16u)Ooigemstraat 2A, WIELSBEKE€ 10

Ontmoeting met Circus RonaldoAchter de schermen van het circus

Eind september brengt het legendarische Circus Ronaldo de voorstelling ‘Circences’ naar Bellegem. Het internationaal bekende circusgezelschap is nog steeds een familiebedrijf dat al zes generaties lang ambachtelijk circus, variété en theater brengt. Voor het eerst staan drie generaties Ronaldo’s op de planken. We gaan met een aantal van de spelers in gesprek over het leven als circusartiest en de rijke geschiedenis van een gezelschap dat, wars van trends en hypes, zijn eigen weg gaat. We nemen letterlijk een blik achter de schermen en coulissen van een fascinerende, eigenzinnige wereld waar een lach en een traan hand in hand gaan.

“Je kan ons met de Stones of Neil Young vergelijken: mannen die af en toe een paar valse noten spelen, maar ze wel recht uit het hart laten komen.”

541Artiesten van Circus Ronaldozo 25 sep 2011 (16u-17u30)tuin basisschool Groenheuvel, Groenweg 12, BELLEGEM€ 2

Page 51: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 51

Ku

ns

t &

Cu

ltu

ur

051-265 [email protected] 056-433 495

[email protected] | 051-402 935

546Jan VERHEYENdo 10 nov 2011 (20u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE € 11 (€ 9 abonnement)

545Lucien MILLECAMPS  wo 28 dec 2011 (6u30-22u30)Afspraak aan Parking Zwembad, Vanackerestraat 16 in Wevelgem om 6u30€ 45 (standaardprijs: busreis met begeleiding)

De Muze van Jan Verheyen

Filmmaker Jan Verheyen kennen we van de films ‘Boys’ (zijn regiedebuut), ‘Team Spirit’ en ‘Buitenspel’. Meer recent regisseerde hij de Vlaamse kaskrakers ‘Vermist’, ‘Dossier K’ en ‘Zot van A’. Dat hij grappig is en aardig kan vertellen, bewees hij onlangs nog in de ‘Kazakkendraaiers’ en in een verder verleden in ‘Aan tafel’ en ‘De Rechtvaardige Rechters’.Googel Jan Verheyen en je vindt: New York, scrabble, perfectionist, de ‘Nacht van de Wansmaak’ en Alphavilles ‘Forever Young’. Of dit iets met zijn muzen te maken heeft, dat weten we niet met zekerheid, maar ongetwijfeld kom je vanavond te weten wie of wat Jan Verheyen inspireert.

i.s.m. CC De Spil

Daguitstap Amsterdam Rubens en Rijksmuseum

We gaan kunst kijken in de kerstsfeer. In de voormiddag doen we een verkennende rondrit en bezoeken we de Hermitage Amsterdam. We zien er een schitterende collectie schilderijen en tekeningen van Rubens en tijdgenoten zoals Van Dijck en Jordaens. Deze werken werden speciaal overgebracht uit het wereldberoemde Hermitage in Sint-Petersburg. In de namiddag kunt u de topwerken van het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum bezichtigen. U kan ook het hart van de stad verkennen, met een bezoek aan de Bijenkorf en een boottocht op de grachten.Omstreeks 18 uur verlaten we Amsterdam.

Inschrijven vóór 1 november

i.s.m. CC Guldenberg en Sportlart

Dirk CROMMELINCK za 26 nov 2011 (10u)KNS, Sint Baafsplein, GENTAfspraak aan de trappen van de schouwburg om 9u45€ 8

Bezoek aan het NTGent: een podiumtempel van binnenuit

De Koninklijke Nederlandse Schouwburg is één van de fraaiste cultuurhuizen van Gent. Edward De Vigne werd belast met het ontwerp, dat in spoedtempo tot stand kwam. Het werd een pareltje van negentiende-eeuwse, eclectische architectuur. Tussen 1979 en 1993 werd het gebouw grondig aangepast aan de hedendaagse noden. Onder het artistieke beleid van Wim Opbrouck gooit het gezelschap hoge ogen.Een gids van de publiekswerking neemt ons mee op een anderhalf uur durende tocht door hetgebouw. We kijken niet alleen vanop het pluche van de zitjes naar het podium, maar gaan ook achter de coulissen, in de decorafdeling, onder de scene en zelfs in het kappersvertrek…

i.s.m. CC Gildhof

544

Page 52: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

52

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600051-265 700

Na een jarenlange stilte maakte Leonard Cohen de voorbije jaren een indrukwekkende comeback op het podium. De 77-jaar oude Canadees bracht een overzicht van zijn muzikale carrière, gaande van zijn debuut ‘Suzanne’ uit 1967 tot een aantal onuitgegeven nummers die momenteel een plaats krijgen op een nieuw album.Hoewel Cohens oeuvre een heel verscheiden publiek aanspreekt, is het tegelijk vrij hermetisch en draagt het invloeden van de meest diverse culturele tradities in zich. Zijn carrière vormt een grillig parcours langs Europese, Amerikaanse en Aziatische pleisterplaatsen waarin thema’s als verlangen, macht, exces, verlies, ballingschap en religie steevast opduiken.

Aan de hand van tekst en muziek speurt Francis Mus naar bakens in dit bijzonder veelzijdig oeuvre. 

Francis Mus is verbonden aan de Université Lille 3 en de K.U.Leuven.

i.s.m. Muziekcentrum Track

De Muze van Kristien Hemmerechts

Tussen haar schrijfdebuut ‘Een zuil van zout’ en haar recente boek ‘Gitte’ zit al bijna 25 jaar en minstens evenveel romans, verhalenbundels en essays. Als dochter van journalist Karel Hemmerechts zit schrijven haar in het bloed: ze studeerde Germaanse filologie, is hoofddocente literatuur aan de HUB en doceert creatief schrijven aan de toneelschool van Antwerpen. Ze beheerde ooit een jeugdherberg in Londen, was gehuwd met Herman De Coninck, stond naakt op de cover van Vrij Nederland en werkte mee aan de dvd ‘Sex, truth & videotape’ van Goedele.

“Om te schrijven heb je inspiratie nodig, maar ik noem het liever prikkels.” zei ze in een interview. In onze kleine zaal, voor de gelegenheid omgebouwd tot praatcafé, vertelt deze dame wie of wat haar inspireert, wie haar muzen zijn.

i.s.m. CC De Spil

439Francis MUSdi 8 nov 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

547Kristien HEMMERECHTSwo 7 dec 2011 (20u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE € 11 (€ 9 abonnement)

Leonard Cohen: ‘A heart with no companion’

mtarvainen ‘Leonard Cohen - Hallelujah 7”’ (CC-BY-ND)

Page 53: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 53

Ku

ns

t &

Cu

ltu

ur

[email protected] 056-621 340

[email protected] 056-433 495

[email protected] 056-621 340

Actuele kunst in BraziliëSchilderen buiten de lijst

Tegen de achtergrond van Europalia 2011 concentreert deze cursus zich op een aantal scharniermomenten en personen uit de Braziliaanse kunst van de laatste vijftig jaar. Via beeld- en tekstfragmenten staan we uitvoerig stil bij het werk van een aantal vooraanstaande kunstenaars die het gezicht van de actuele kunst uit dit bruisende land hebben getekend, onder wie Hélio Oiticica, Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander en Ricardo Basbaum.Deze kunstenaars hebben allen een speciale interesse ontwikkeld voor de interactie tussen kunstobject en publiek.

Justin Waerts studeerde theater en filosofie en werkt ook als theaterdocent en kunstfilosoof waarbij hij zich verdiept in de relatie tussen kunstobject en publiek. Hij is o.a. verbonden aan Moos vzw en M HKA.

i.s.m. CC De Schakel en Amarant

Inleiding tot de beeldtaal

Film confronteert, emotioneert, geeft ruimte en is nooit eenduidig. Film heeft bovendien vele verschijningsvormen en maakt gebruik van een levendige beeldtaal. Het is belangrijk die taal te kennen en te kunnen lezen als we films willen ontleden. Want het is niet enkel de inhoud die een verhaal schept, maar ook de beelden, het geluid, de montage. Verschillende technieken zorgen ervoor dat film gevoelens opwekt, bang maakt, verdrietig stemt, noopt tot meeleven, …

In 3 sessies leer je de link te leggen naar de filmtaal en kritisch naar beelden te kijken.

i.s.m. CC Guldenberg

De geschiedenis van de bluesVan zwarte roots tot popmuziek

Bluesmuziek is de meest herkenbare en opmerkelijke muzikale traditie van de Afro-Amerikanen in de twintigste eeuw. Ze blijft niet alleen de hedendaagse muziek inspireren, het is een zeer rijke traditie die veel regionale stijlen herbergt en talloze meesterwerken heeft voorgebracht. In vier lessen gaan we op zoek naar de wortels van de blues en houden we halt bij de crossroads. We trekken naar de plantages en de juke-joints van de Mississippi Delta, banen ons een weg naar Chicago en laven ons onderweg aan weldadige muziek.

Frederik Goossens is freelance-journalist voor muziektijdschriften, samensteller en redacteur van diverse Klara-programma’s en docent bij Amarant.

i.s.m. CC De Schakel en Amarant

549Ivan VANDEKERKHOVEma 10, 17, 24 okt 2011 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 30

550Justin WAERTS do 20 & 27 okt 2011 (19u30–22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 24,50 (€ 21 Amarantleden)

548Frederik GOOSSENSdi 4, 11, 18, 25 okt 2011 (19u30-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 49 (€ 42 Amarantleden)

Page 54: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

54

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 056-515 [email protected] | 051-402 935

Op verkenning door Toscane

We laten je op een heel persoonlijke manier – reisgidsen zijn er immers meer dan genoeg – kennis maken met Toscane. Hierbij zullen de beroemde kunststeden onvermijdelijk veel aandacht krijgen: we wandelen door Firenze, Lucca, Siena, Pisa...  Maar daarnaast zullen veel kleinere centra, die niet altijd even gekend zijn, in de schijnwerpers geplaatst worden en stellen we evengoed enkele typische landschappen voor, zoals de Garfagnana, de Maremma en le Crete. We wagen ons ook aan enkele zijsprongetjes naar de gastronomie en de wijncultuur.

Rudy De Meulemeester is leraar esthetica

i.s.m. CC De Steiger & Amarant

Start to blues!Van klaagzang tot rock

De illustere Charley Patton, één van de helden van Jack White, speelt in de jaren ’20 al op dezelfde spectaculaire manier gitaar als Jimi Hendrix, Led Zeppelin bewerkt nummers van legende Willy Dixon en zo zijn er nog tal van voorbeelden van de invloed van blues op het ontstaan en de ontwikkeling van rock. Ook jazz en soul steunen deels op deze fascinerende muziek. Rijk geïllustreerd met beeld en geluid schetst deze reeks het merkwaardige verhaal van hoe blues 100 jaar geleden ontstaat en in de daaropvolgende decennia transformeert. We besteden daarbij ook aandacht aan de maatschappelijke context waarin dit alles gebeurt.

i.s.m. Muziekcentrum Track

552Bert VANSTEENKISTEwo 9, 16, 23, 30 nov 2011 (19u30-22u) met aansluitend Bluesjam in Muziekcafé TrackMuziekcentrum Track, Conservatoriumplein 1, KORTRIJK€ 40

553Rudy DE MEULEMEESTERwo 16, 23, 30 nov + 7 dec 2011 (19u30-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 49 (€ 42 Amarantleden, € 47 reductiehouders)

551Damien DECEUNINCKdi 8, 15, 22, 29 nov + 6 dec 2011 (19u15)CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT€ 60 (syllabus inbegrepen)

Bauhaus, Wassily Kandinsky en Paul Klee

In 1919 richtte Gropius in het Duitse Weimar de Bauhausschool op. Zijn bedoeling was om een vorm van kunstnijverheid-onderwijs uit te bouwen waar architectuur, design, ambachtelijk en artistiek werk in samenhang met elkaar onderricht werden.

Ondanks haar korte bestaan (de school werd door de nazi’s in 1933 gesloten) is ze nog steeds een begrip in de kunst- en designwereld.

Aan Bauhaus werkten veel avant-garde schilders en beeldhouwers mee. We bespreken het werk en de kunsttheorie van twee van de bekendste: Wassily Kandinsky en Paul Klee.

i.s.m. CC Gildhof

Page 55: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 55

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

Chirurg frank volgt een cursus fietsherstel bij Vormingplus

Page 56: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

56

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] 056-433 495

[email protected] | 056-515 891

557Goedele SOETEWEYwo 9, 16, 23 + 30 nov 2011 (19u-21u)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 50 + € 10 materiaal

558Tine MORTIERdo 29 sep & 6 okt 2011 (19u30-22u)Bibliotheek Staden, Ooststraat 2, STADEN€ 25

Creatief schrijven

Schrijvers worden verondersteld met een zeldzame afwijking geboren te worden. Of kan je leren schrijven? Kan je de muze oproepen of moet zij je vinden? En kan je elke morgen om half negen een vlaag van inspiratie verwachten? Tijdens deze workshop leer je waar je inspiratie haalt, hoe je een verhaal of een gedicht opbouwt en afwerkt. We zoeken naar spitse dialogen, echte personages en een knallende plot. Maak alvast je borst nat, slijp je potloden en hamster een voorraadje papier: we gaan schrijven.

Tine Mortier schrijft verhalen en poëzie voor volwassenen en kinderen. Ze publiceert o.a. bij de Eenhoorn.

I.s.m. Bibliotheek Staden

pen & papier

Kalligrafie Wevelgem

Tijdens de 4 sessies oefen je een basisschrift, gebaseerd op de Karolingische Minuskel. Tijdens de eerste sessie ontdek je de vormontleding en je leert kleine letters met dubbel potlood, brede pen, houtje of plat penseel schrijven. Daarna komt het juist leren spatiëren tussen letters en woorden aan bod. Tijdens de derde sessie bestudeer je bijpassende kapitalen en oefen je verder op letters, woorden en zinnen. Op de laatste avond maak je eenvoudige lay-outs met onze woorden en zinnen. Ter plaatse krijg je lay-out papier A3, pennen en een balsahoutje.

zwarte inkt of bister, 2 potloden en gom, lat, vod, cutter, plakband, eventueel eigen pennenstok en pennen, tekstjes, gedichten, uitspraken,....

i.s.m. CC Wevelgem

Kalligrafie MenenModule 3 bis

Je ontdekt de basisprincipes van variatie en contrast. Humanistisch cursief en bijhorende kapitalen vormen nog steeds de basis voor de lettervormen, maar deze worden nu uitgerokken, gecomprimeerd, zwaarder of lichter gemaakt, dicht op elkaar geschreven of met een ruimere spatiëring. Je ontwikkelt een oog voor zwart-witcontrasten en het gebruik van witruimtes. Geleidelijk aan worden de composities rijker en betekenisvoller. In opdrachten en eigen creaties pas je toe wat je leerde in kalligrafie module 3.

i.s.m. CC De Steiger en Witruimte vzw

556Veerle MESSIAEN di 27 sep + 11, 25 okt + 22 nov + 6, 20 dec 2011 (19u30-21u30) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 72

Page 57: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 57

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] 495

560Peter BRUTINma 14, 21, 28 nov 2011 (19u-21u30)Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Houtmarkt 5, KORTRIJK€ 38

Initiatie striptekenen

Je twijfelt over je striptekentalent? Geen nood, in deze cursus leer je op een gemakkelijke manier figuren tekenen en decors en tekst aanbrengen. Je krijgt inzicht in het materiaal en de verschillende stijlen en genres worden onder de loep genomen. Je onderzoekt ook alternatieve manieren om een beeldverhaal te maken en je besteedt aandacht aan verhaaltechniek. Al deze vaardigheden en inzichten komen aan bod in korte, omlijnde opdrachten. We houden rekening met individuele vragen van de cursisten.

peterbrutin.webs.com

i.s.m. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Kortrijk

tekenpapier ongeacht het formaat, potloden, gom, eventueel zwarte tekenstiften van Staedtler

Verhalen schrijvenFantaseren kan je leren

Je gaat op zoek naar de schrijver in jezelf. Je wilt te weten komen of schrijven echt zo leuk is als men zegt. Je wekt je fantasie en creativiteit op. Daarna oefen je op specifieke vaardigheden: observeren, verwoorden, creëren, kijken door andermans ogen, spreken met andermans tong en nog veel meer. Eenmaal gebeten door de schrijfmicrobe, blijf je verhalen schrijven. En je weet wat ze zeggen: ‘Wie schrijft, die blijft’.

i.s.m. CC Wevelgem

pen & papier of laptop

559Ingrid VERHELSTma 28 nov + 5, 12 dec 2011 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 50

Page 58: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

58

051-265 700 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

562Inge DAVELOOSEza 12, 19, 26 nov 2011 (13u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38

563Mia NOLLETma 3, 10, 17, 24 okt + 7 nov 2011 (14u-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65 (+ € 10 voor verf)

Schilderen voor beginners

In deze reeks krijg je een initiatie in het schilderen. We experimenteren en doen gaandeweg ervaring op met borstel en verf. We verkennen de verschillende aspecten van het schilderen: kleur, vorm, textuur, compositie en schriftuur. We vertrekken vanuit fantasie, eenvoudige objecten, foto’s en modellen. Het gaat in deze reeks niet om afgewerkte schilderijen, de focus ligt op onderzoek. We doen dit op een losse, niet-technische manier, in groep en individueel. We werken op groot en klein formaat met gouache en acryl, bewerken verf met grove borstel, fijn penseel en andere instrumenten.

i.s.m. WiSPER vzw

schetspapier A3, schilderpapier steinbach A1, varkensharen borstels van verschillende diktes, tessa tape, verschillende vodden, potten water, schaaltjes voor verf

Dieren tekenen in beweging

Beweging suggereren in tekeningen kun je leren. Dieren staan niet stil en zijn het ideale thema om beweging in een tekening te brengen. Door het toevoegen van kleuraccenten krijgt je tekening een extra dimensie. Je maakt een dynamische en sfeervolle tekening.

aquarel, penselen, vod, pot voor water, kleurpotloden, verschillende potloden

Illustreren

Illustratrice Sabien Clement (gastillustrator voor De Spil in 2008-2009) helpt je om een heuse fantasiewereld te creëren. Geef haar één woord en zij geeft je een woud van beelden en sferen. Laat je verrassen door de magie van kleurvlakken en fijne lijnen. Met haar prentenboek ‘Het grote verlangen’ als basis krijg je het creatieproces van een boek en de daarbij horende illustraties uitgelegd. Daarna ga je zelf aan de slag. Je leert nieuwe technieken en je staat stil bij de compositie en kleurgebruik. Je gaat naar huis met enkele afgewerkte illustraties op papier en duizenden ideeën in je hoofd.

www.sabienclement.be

i.s.m. CC De Spil

561Sabien CLEMENTza 5 & 12 nov 2011 (10u-13u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 30

aaipodpics ‘Animals part 1’ (CC-BY-NC-SA)

Page 59: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 59

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

565Marleen BOUDRYwo 19 okt 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15 per volwassene + € 5 per kind

566Katrien VANDEKERCKHOVE di 4, 11, 18, 25 okt 2011 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat, ROESELARE€ 50

Afrikaans zingen

Fans van Afrikaanse muziek: dit is jullie kans om deze ritmische en melodieuze muziek zelf te zingen, van slaaplied tot strijdlied. Eerst warm je je stem op via ademhalingsoefeningen en vocalises. Daarna zing je uiteenlopende Afrikaanse liederen, voor elk wat wils. Als je percussie-instrumenten hebt, mag je die zeker meebrengen. Je geniet van 4 swingende avonden. Het zangplezier staat voorop. En voor de sfeer zorgen we zelf!

Iedereen is welkom. Kennis van zang, notenleer of talen is niet nodig.

pen en mapje

Tekenen en schilderen met kinderen

Tekenen en schilderen zijn voor kinderen een hele belevenis. Experimenteren met allerlei materialen biedt kinderen heel wat avontuur en plezier. Hoe kan je creativiteit van kinderen stimuleren? Wat boeit jonge kinderen tijdens het tekenen? Hoe kunnen kinderen zich uitleven met allerlei vindmateriaal? De deelnemers krijgen de kans om allerlei technieken uit te proberen. Er zal veel gekrabbeld worden, maar we gebruiken ook fantastische verhalen om met verf en wasco leuke ideeën om te zetten in geweldige tekeningen.

i.s.m. VCOK

Elke ouder kan 1 kind tussen 2.5 en 5 jaar meebrengen.

Portretschilderen

Je leert in vijf sessies op een eenvoudige manier schilderen naar portret. Dat doe je stap voor stap. Je start met het tekenen met houtskool naar foto’s van jazzmuzikanten, daarna met zwarte verf. Je experimenteert met verschillende formaten papier, andere foto’s en penselen, al dan niet aangelengd met water om grijze tussentonen te bekomen. Na het tekenen van een portret naar levend model leer je aan de hand van enkele reproducties van Michaël Borremans en Rembrandt gebruik maken van grisailles en hoogsels. Deze eeuwenoude methodes bieden je de mogelijkheid om via verschillende grijze tonen een portret plastisch op te bouwen. Hierdoor suggereer je een 3-dimensionaal portret op een 2-dimensionaal plat vlak.

i.s.m. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Kortrijk

glazen pot, schort

564Jan DHEEDENEwo 5, 12, 19, 26 okt + 9 nov 2011 (19u-21u30)Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Houtmarkt 5, KORTRIJK€ 65 (+ € 30 materiaal)

Page 60: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

60

051-265 700 [email protected] | 056-515 891 [email protected] | 051-402 935

568Docent vzw Jali Kundado 29 sep + 6, 13, 20, 27 okt + 10, 17, 24 nov 2011 (19u-20u15)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 75

569Luc BORMSdo 17, 24 nov + 1 dec 2011 (19u30-22u)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 50

Mondharmonica

We spelen vanaf het eerste moment. We leren spelen in de eerste (C-toonaard) en tweede positie (G-toonaard). Dit is de manier die het meest gebruikt wordt voor eenvoudige melodieën en voor blues, folk en rock. Je leert alle noodzakelijke technieken om eenvoudige liedjes te spelen en te improviseren met andere muzikanten. Algemene muziekkennis of kennis van de mondharmonica is niet vereist. Enthousiasme en een portie doorzettingsvermogen helpen je wel vooruit.

Om de cursus te volgen heb je wel een standaard 10-hole diatonic harmonica in toonaard C nodig. Die kan je kopen in elke muziekwinkel. Het bekendste en ook een goed merk is Hohner. De kostprijs ligt rond de 30 euro.

i.s.m. CC Gildhof, Double Deal vzw

Djembé

Voel het ritme van de djembé en de Afrikaanse dans in je handen, in je lijf, in je hart! Met behulp van enkele basisritmes ontdek je dit alombekende Afrikaans instrument. Naar elkaar luisteren en samenspelen staan centraal. Je ontdekt het plezier van in groep percussie beoefenen. Zowel beginner als gevorderde is welkom.

i.s.m. CC De Steiger & vzw Jali Kunda

Wie over een eigen djembé beschikt, mag die meebrengen. Er zijn djembé’s ter beschikking tegen een kleine bijdrage van € 15 huurgeld.

Gitaar voor beginners

Heb je thuis een gitaar en wil je vlot leren om deze te bespelen? Om mee te doen met deze reeks heb je alleen een gitaar nodig. Een nylon- of een folkgitaar, dat maakt niet uit. In de eerste les leren we meteen al onze eerste twee akkoorden. Om deze grepen technisch onder de knie te krijgen, houden we rekening met ieders tempo. De volgende akkoorden worden aangeleerd aan de hand van evergreens, rockklassiekers of kinderliederen, bekende en minder bekende melodieën. Op het eind van de reeks heb je een mooi repertoire overlopen en kun je zelfstandig nummers spelen. Voorkennis is niet vereist. Wegens groot succes vorige herfst wordt deze beginnerscursus hernomen met allemaal nieuwe nummers.

i.s.m. CC De Spil

567Bart MERLEVEDE za 24 sep + 1, 8, 15, 22, 29 okt 2011 (10u-12u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 65

Page 61: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 61

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

[email protected] 056-621 340

051-265 700

Shelley RICKEY & Marco VAN DER HORST571do 8 dec 2011 (19u-20u30)572do 8 dec 2011 (20u30-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 15

Ukelele Jamboree

Kato Callebaut bewees het in Idool 2011: de ukelele is terug. Onderschat hem niet. De ukelele is een klein viersnarig instrument uit Hawaï. Het heeft een vrolijk geluid en is makkelijk te bespelen. Het is zo laagdrempelig dat je in no time een liedje erop kan spelen! Shelley & Marko van ‘The Uke Box’ brengen 24 ukeleles mee en leren je de basistechnieken van dit instrument. Binnen het uur speel je een nummer samen met de groep.

www.ukulele-interventie.blogspot.com

i.s.m. CC De Spil

Mondharmonica vervolmaking

Voor wie hier of elders de basisreeks volgde! Je improviseert binnen het blues-genre maar de aangeleerde technieken zijn ook in alle andere genres te gebruiken.Aandacht voor variatie in ritme en melodie, basis van de improvisatie (riffs), ritmes spelen, de structuur van een nummer herkennen en gebruiken, solo’s schrijven…

i.s.m. CC Schakel, Double Deal vzw

Er is mogelijkheid tot een broodjesmaaltijd (facultatief).

570Luc BORMSza 8 okt 2011 (10u30-12u + 13u-15u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 40

Anthony Georgeff ‘ukelele’ (CC-BY-NC)

Page 62: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

62

[email protected] | 051-402 935 051-265 700 [email protected] 056-621 340

574Dansdocentema 31 okt 2011 (10u-12u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 2.5 per deelnemer

575Ugo DEHAESdo 15 dec 2011 (20u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 16 (ticket voor voorstelling WOMEN op 16 december inbegrepen)

Hedendaagse dansDans met Ugo Dehaes

Ugo Dehaes werkt met de deelnemers van de workshop rond dezelfde thema’s en werkmethoden als in de voorstelling WOMEN, een dansvoorstelling met 8 vrouwen tussen 30 en 50, die zich uiten als groep maar eveneens op zeer individuele, persoonlijke wijze. Op een speelse manier worden korte danszinnetjes en specifieke ademhalingen samengebracht tot een minichoreografie. Geen danservaring of voorkennis vereist.

i.s.m. CC Schakel

Dansen met peuters

Muziek is beweging. Geen peuter die stilzit als hij of zij muziek hoort. Je ontdekt leuke bewegingen en leert hoe allerlei materialen je inspireren om met peuters te dansen. In een grote zak zitten voorwerpen verborgen. Ontdek wat er allemaal mogelijk is en dans mee met deze dansdingen.

Elke ouder kan 1 kind meebrengen vanaf 18 maanden tot 3 jaar.

i.s.m. CC De Spil

Tapdance Fred en Ginger achterna

Wie tapdans zegt, denkt onmiddellijk aan Fred Astaire, Gene Kelly en Ginger Rogers, de vaandeldragers van de Amerikaanse Hollywood tapdans. Maar wat weinigen weten is dat tapdans ontstaan is uit de versmelting van verschillende culturen. De oorsprong ervan vind je in de Engelse klompendans, Afrikaanse rituele dansen en de Ierse jig. Tapdansen is een dansstijl waarbij al dansend ritmische klanken gemaakt worden met het klikken van de schoenen die voorzien zijn met metalen plaatjes aan de zolen. De danser beoefent dus niet alleen een dansvorm, maar ook een vorm van percussie.

Ronny Cuyt haalde meerdere titels als Europees kampioen tapdansen.

i.s.m. CC Gildhof

losse kleding, schoenen zonder rubberen onderzool

573Ronny CUYTza 1, 8, 15, 22, 29 okt + 5, 12, 19, 26 nov + 3 dec 2011 (10u-11u30)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 75

Kicki ‘the dance is over’ (CC-BY-NC-ND)

Page 63: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 63

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

[email protected] 056-621 340

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

577Lieve DEBAILLIEdi 4, 18 okt + 8, 22 nov + di 6 dec 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 40

578Lieve DEBAILLIEdi 11, 25 okt + 15, 29 nov + di 13 dec 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 40

Creatief breien

Zou je graag leren breien, maar je weet niet hoe te beginnen? Je ontdekt hoe je handgebreide stukken maakt voor familie en vrienden of nog mooier voor jezelf. Per sessie ontdek je verschillende aspecten en technieken van het breien. Lieve stelt je een eenvoudig breipatroon voor waarmee je kan werken. Je gaat elke sessie zelf aan de slag. Je creëert je eigen breiwerk. Niet enkel beginners, maar ook wie al bezig is met een werkstuk kan gerust komen. Je krijgt de kans om een specifiek probleem in verband met je eigen model te bespreken.

Een breinaald en garen kan je de eerste les aankopen voor een kleine prijs.

www.allesteken.be

Creatief haken

Zou je graag leren haken, maar je weet niet hoe te beginnen? Je ontdekt hoe je handgehaakte stukken maakt voor familie en vrienden of nog mooier voor jezelf. Per sessie ontdek je verschillende aspecten en technieken van het haken. Lieve maakt je ook wegwijs in verschillende maten en vormen. Je gaat elke sessie zelf aan de slag. Je creëert je eigen haakwerk. Niet enkel beginners, maar ook wie al bezig is met een werkstuk kan gerust komen. Je krijgt de kans om een specifiek probleem in verband met je eigen model te bespreken.

Een haaknaald en garen kan je de eerste les aankopen voor een kleine prijs.

www.allesteken.be

Vilten

Vilten is een oude volkskunst; door wol met water en zeep in beweging te brengen bekomen we vilt. Je verkent de mogelijkheden van het vilten en je maakt leuke accessoires en objecten voor jezelf en je woonkamer. Wat dacht je van een sjaal, handtas, kussen, deurhanger of plantenschaal?Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

i.s.m. CC De Schakel

576Nicole HOLVOETma 3, 10, 17, 24 okt 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 60 (+ € 15 materiaalkost per les)

Page 64: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

64

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-402 935

580Maaike LAGETma 7, 14, 21 nov 2011 (19u30-22u)Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 38

Soft jewels

Juwelen associeer je zelden met textiel en zachtheid. Nochtans (her)winnen gevilte, geknoopte en gehaakte sieraden de laatste jaren aan populariteit. In deze workshops vorm je met eenvoudige technieken restjes stof, linten, knopen en veters om tot eigenzinnige en elegante juwelen. Je ontdekt hoe je prachtige juwelen kan maken met gerecycleerd materiaal. Voor een perfect avondje uit!

www.vzwcupcakes.be

i.s.m. CC Gildhof

579Olu VANDENBUSSCHEma 31 okt 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12 (+ € 6 materiaal)

Babyschoentjes vilten

Op één namiddag leer je de basis van het natvilten en maak je uit een zelfgevilte lap een paar originele babyschoentjes. De schoentjes zijn niet bedoeld om mee te stappen, maar houden de voetjes van babies lekker warm en zijn heel decoratief. Een ideaal cadeautje! Geen ervaring vereist!

plastic zak om de schoentjes te transporteren

www.vzwcupcakes.be

Page 65: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 65

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Roos VAN DEN DRIESNaaiatelier Par Toi, Zwevegemsestraat 15, KORTRIJK € 8 per workshop (+ € 3 materiaal per workshop)

Recyclage workshops

Eenmaal per maand kan je in textielatelier Par Toi terecht voor een creatieve workshop. Onder begeleiding van Roos Van Den Dries ga je aan de slag met restjes textiel of ander materiaal. Haal je creativiteit naar boven en ga met een verrassend en milieubewust resultaat naar huis. Geen ervaring vereist, wel een dosis creativiteit en durf!

582Maak je eigen boodschappentasvr 30 sep 2011 (13u30-16u30)

583Recycleer je oude fietsbanden tot broekriem of zadelhoesjevr 28 okt 2011 (13u30-16u30)

584Een tochthond, je trouwe vriendvr 25 nov 2011 (13u30-16u30)

585Knusse kussensvr 16 dec 2011 (13u30-16u30)

www.bolwerk.be

Juwelen vilten

Je gebruikt zowel de nat- als de droogvilttechniek om originele juwelen te maken. Bij het natvilten worden losse plukjes wol met behulp van water en zeep door wrijving aan elkaar gehecht tot een stevig vlies waaruit we vervolgens allerlei vormen kunnen knippen. Je kan deze techniek ook gebruiken om kralen en bloemen te vilten. Bij het droogvilten gebruiken we een speciale viltnaald om plukjes wol en decoratief garen op voorgevilte vormen te prikken. Elke sessie komt een ander soort juweel aan bod, namelijk halskettingen, oorringen, broches en armbanden. Je hebt geen ervaring nodig!

www.vzwcupcakes.be

handdoek en plastic zak om werkjes in te transporteren

581Olu VANDENBUSSCHEza 26 nov + 3, 10, 17 dec 2011 (10u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50 (+ € 10 materiaal)

Lauren Jong ‘clotharrows’ (CC-BY-ND)

Page 66: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

66

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

587Olu VANDENBUSSCHEma 5, 12, 19 dec 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38 (+ € 6 materiaal)

Eco-couture voor kinderenRecyleer je oude kleren tot kinderkleren

Modebewuste (groot)ouder met drukke agenda op zoek naar budgetvriendelijke zelfmaakmode voor je kinderen? Bij ons ben je aan het goeie adres! Je ontdekt hoe je jouw oude kleren snel en eenvoudig omtovert tot originele kinderkleren en - accessoires. De eerste twee sessies maak je een volledige outfit voor een jongen of meisje. De laatste sessie werk je je outfit helemaal af met gerecycleerde accessoires of prints! Je maakt kleren voor baby’s en kleuters. Je hoeft niet te kunnen naaien!

Breng zoveel mogelijk oude knopen, oude t-shirts in goede staat (geen polo t-shirts), plastic boodschappentassen in vele kleuren en van stevige kwaliteit mee. Wie thuis een stofschaar, naald en garen heeft liggen, graag meebrengen.

www.vzwcupcakes.be

Recycle je interieur

Je ontdekt hoe je o.a. kanten onderleggers, restjes touw, wol en stof en plastic boodschappentassen recycleert tot verschillende leuke interieurobjecten. Kanten onderleggers worden elegante schalen, met restjes touw maak je sfeervolle partyverlichting. Met de plastic boodschappentassen speel je in op de trend van outdoor living en maak je waterbestendige kussens. Met de feestdagen in zicht besteed je tijdens 1 sessie ook aandacht aan originele kerstdecoraties zoals kerstballen geïnspireerd op Japanse ‘medicijnballen’. Geen ervaring vereist!

Breng zoveel mogelijk restjes dunne katoenen stoffen, plastic boodschappentassen in vele kleuren en van een stevige kwaliteit, restjes touw en wol, kanten onderleggers mee. Wie thuis een stofschaar, naald en garen heeft liggen, graag meebrengen.

www.vzwcupcakes.be

586Olu VANDENBUSSCHEma 7, 14, 21 nov 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38 (+ € 6 materiaal)

Rachel Caiano ‘53’ (CC-BY-NC-ND)

Page 67: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 67

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

051-265 700 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Marleen BOUDRYwo 9 nov 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15 per volwassene + € 5 per kind + € 2.5 per deelnemer voor de klei

589

Speels boetseren met kinderen

Verschillende boetseertechnieken ontdek je spelenderwijs samen: de duimpot (kneedtechniek), de slang (opbouwtechniek), klei ‘lassen’ (aan elkaar bevestigen), werken met kleiplaten en kleitegels (om bijvoorbeeld kastelen te bouwen), ... Hiermee krijg je de eerste, kleine, speelse en decoratieve resultaten. Nadien bekijk je hoe jullie zelf attributen maken. Je vindt inspiratie in elementen uit de natuur, geleide fantasieoefeningen of kinderverhalen. Je ontdekt samen hoe je met klei rechtstreeks in de natuur kan werken.

i.s.m. VCOK

Elke ouder kan 1 kind van 3 tot 12 jaar meebrengen.

Cupcakes bakken met kinderen

De rijkelijk versierde cakejes zijn helemaal in. Iedereen wordt erdoor aangetrokken: van kleuters, tieners tot mama’s en oma’s. Moeilijk is het helemaal niet, vooral fantasie en creativiteit wordt aangescherpt en zet al vlug aan tot eigen lekkere creaties.

Elke ouder kan 1 kind meebrengen vanaf 8 jaar.

i.s.m. CC De Spil

588 Cupcakedocentewo 2 nov 2011 (14u-16u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 2,5 per deelnemer

jalb ‘La pâte à modéler’ (CC-BY-NC-ND)

Page 68: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

68

[email protected] 056-621 340

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Dirk MOREELSza 1, 8, 15, 22, 29 okt 2011 (8u30-11u30)VTI Kortrijk - werkplaats garage, Beekstraat 21, KORTRIJK€ 65

591

GarageDoe het zelf en handig

Je komt meer te weten over de aankoop van een tweedehandsauto en nieuwe auto. Ook het gebruik van een navigatietoestel en wat te doen bij pech (gebruik van startkabels, plaatsten van een reservewiel, kleine werkzaamheden aan het voertuig) komt aan bod. Veiligheid (airbag, ABS, ESP, ...) en comfortsystemen (hoe gebruik ik een airco in de wagen, cruisecontrole, parkeersensoren, ...) neem je onder de loep. Je maakt kennis met zuinig rijden en nieuwe technologieën van diesel en benzinemotoren. Je ontdekt ook welke producten er goed zijn voor het poetsen van een voertuig. Bovendien leer je kleine herstellingen en een onderhoudsbeurt aan je wagen uit te voeren.

i.s.m. CVO VIVO & Vzw STEP

Je eigen mini-moestuintjeDoe het zelf en handig

Heb je een lapje grond waar je graag wat ‘gezonde’ groenten wil telen? Of wil je graag een kruidentuin aanleggen op je terras, maar je weet niet hoe te beginnen?Erkend Velt-lesgever en compostmeester André Verheecke toont je hoe je de bodem kunt verzorgen, welke teelttechnieken je kunt gebruiken, waarom teeltrotatie belangrijk is en hoe je zonder giftige stoffen ziektes, plagen en andere belagers op een afstand houdt.

i.s.m. CC Schakel

590André VERHEECKEwo 5, 12, 19, 26 okt 2011 (19u30-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 40

sahlgoode ‘1934 McLaughlin Buick’ (CC-BY-SA)

Page 69: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 69

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Jan VANKEIRSBILCKma 7 & 14 nov 2011 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 30

593

ElektrotechniekDoe het zelf en handig

Zou je graag zelf kleine klusjes elektrotechniek in huis willen opknappen? In 2 lessen leer je de basis voor eenvoudige herstellingen. Volgende items komen uitgebreid aan bod: samenstelling van een laag spanningsbord, lezen van een ééndraadschema, herkennen van verschillende schakelingen, werkwijze bij het vervangen van een stopcontact, opsporen van fouten aan een TL armatuur, aandachtspunten bij het bevestigen van verschillende armaturen en inbouwspots.Dit is een theoretische cursus waarin de werkwijze wordt uitgelegd aan de hand van een powerpoint. Na deze cursus ontvang je een syllabus zodat je thuis zelf met de tips en trucs aan de slag kan.

i.s.m. CC Wevelgem

Klussen onder stroomDoe het zelf en handig

Een gat boren in verschillende ondergronden, kleine herstellingen aan pleisterwerk, werken met een slijpmachine: eens je deze zaken onder de knie hebt, kan je heel wat klusjes in huis zelf aan. In deze sessies leer je al deze basistechnieken aan de hand van klusjes onder stroom!

Inhoud:• Basisbegrippen van elektriciteit.• Herstellen van een verlengkabel, vervangen

van een stekker.• In de buurt van tv en/of pc stopcontacten te

weinig: hoe lossen we dat op?• Elektrische kring uitbreiden met kabelgoten.• Gleuven slijpen, kappen, buizen plaatsen en

pleisteren.• Elektrische verbouwingswerken zonder

kappen en slijpen.• Hangen van buitenlamp met

bewegingssensor.• Werken met een tester en multimeter.

i.s.m. CVO Roeselare

592Peter ROUSSEAUdi 4, 11, 18, 25 okt + 8, 15, 22, 29 nov + 6,13 dec 2011 (18u-21u35)VTI Roeselare werkplaats elektriciteit, Leenstraat 32, ROESELARE € 80

Filin Ilia ‘Múhely’ (CC-BY-NC-SA)

[email protected] 056-433 495

Page 70: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

70

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.zonnearc.be | 057-33 84 19

594Jan VANKEIRSBILCKdo 10, 17, 24 nov + 8, 15 dec 2011 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 65

595Willy LIEVENSza 8, 15, 22, 29 okt 2011 (9u30-17u)Vrij Technisch Instituut (lokaal K03), Leenstraat 32, ROESELARE€ 150 / € 250 voor levensduo’s

Toekomstgericht energiezuinig (ver)bouwenDoe het zelf en handig

Wonen in een huis waar 9 maanden per jaar geen verwarming nodig is? Het kan! Laat je onderdompelen in een stroom van praktische, eenvoudige, natuurlijke en betaalbare technologieën die je wooncomfort verhogen. Willy Lievens, expert in lage energiewoningen, maakt de (ver)bouwer zelfredzaam t.a.v. zijn architect en aannemer. Hij laat je proeven van bioklimatische zonne-architectuur en geeft je een verfrissende kijk op verlichting, verwarming, koeling, zonnewering, isolatie, ventilatie, waterhuishouding… en nog zoveel meer.

www.zonnearc.be

i.s.m. Vormingplus Brugge

Klussen in huisDoe het zelf en handig

Nagels kloppen in een stenen muur. Elektriciteitsdraden verbinden door middel van plakband. Faiencetegels aan de muur bevestigen met alleslijm. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt echt.

Gelukkig is er een doeltreffende therapie: de cursus ‘klussen in huis’. In vijf thematische sessies (visueel ondersteund door presentaties en demo’s) leer je hoe je je eigen woning optimaal kan onderhouden:Elektriciteit: binnenhuisinstallatie, lichtschakelingen en stopcontactenProductenkennis: verven, vernis, beits, olie, pleister, kitten en lijmenAfwerking: houtbescherming, verven, schilderen, pleisterenSanitair: onderhoud van kranen, sanitaire toestellen en CV-installatieBouw: opstijgend vocht, herstel van vloer- en muurtegels, plinten en metselwerk

410Jan VANKEIRSBILCKdi 20, 27 sep + 4, 11, 18 okt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65

Ray Wewerka: Drip (CC-NC-ND)

Page 71: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 71

Cr

eAt

ief

& h

An

dig

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.dialoog.be | 016-232 649

597Lesgevers DIALOOGza 19 & 26 nov 2011 (9u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 40 (cursuspakket & 2 broodjeslunchen inbegrepen)

InfraxBouwTeam: cursus duurzaam bouwenDoe het zelf en handig

Ga jij binnenkort bouwen of verbouwen? Dan word je vast geconfronteerd met beslissingen die je vaak zonder veel kennis van zaken moet nemen, en je moet gesprekken voeren met mensen uit het vak.

Met deze InfraxBouwTeamcursus verwerf je snel een basiskennis over de belangrijkste aspecten van duurzaam bouwen:• isolatie & het voorkomen van

koudebruggen• een aangepaste ventilatie• de keuze van verwarming en sanitair

warm water• het benutten van zonne-energie en

regenwater

De lesgevers van de vzw Dialoog hebben jarenlang ervaring opgebouwd rond duurzaam bouwen.

i.s.m. Provincie West-Vlaanderen & Dialoog vzw

Energiezuinig (ver)bouwen en natuurlijk ventilerenVoordracht

Wonen in een huis waar 9 maanden per jaar geen verwarming nodig is? Het kan! Laat je onderdompelen in een stroom van praktische, eenvoudige, natuurlijke en betaalbare technologieën die je wooncomfort verhogen. Willy Lievens, expert in lage energiewoningen, maakt de (ver)bouwer zelfredzaam t.a.v. zijn architect en aannemer. Hij laat je proeven van bioklimatische zonne-architectuur en geeft je een andere kijk op verwarmen, koelen en ventileren.

411 Willy LIEVENSza 24 sep 2011 (9u30-12u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

i.s.m. milieuraad & milieudienst gemeente Staden

596Willy LIEVENSza 19 nov 2011 (9u-12u)Voormalig gemeentehuis te Oostnieuwkerke, Lepelstraat 1, OOSTNIEUWKERKE€ 10

Page 72: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

72

www.mobiel.be 056-249 910 [email protected] 056-433 495

www.mobiel.be | 056-249 910

599Pol VANRYCKEGHEMdo 1, 8, 15 dec 2011 (19u30-22u)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 45

600Lesgever Mobiel vzwwo 12, 19, 26 okt + 9 nov 2011 (19u30-22u15)Mobiele Sociale Werkplaats, Bloemistenstraat 2B, KORTRIJK€ 75 (opleidingscheques mogelijk)

Fietsherstel voor gevorderdenDoe het zelf en handig

Je gaat dieper in op iets moeilijkere herstellingen en dit zowel bij een gewone stadsfiets, als een hybride, trekkingfiets en MTB. Koersfietsen komen niet aan de orde, maar er kunnen wel vragen over gesteld worden.

fiets, steeksleutels, schroevendraaiers, platte tang, bek-tang en bandenlichters(enkel voor de cursus in Wevelgem)

i.s.m. CC Wevelgem

Fietsherstel voor beginnersDoe het zelf en handig

We leren de basisherstellingen die van pas komen bij een gewone stadsfiets. De basiscursus fietsherstel richt zich op iedereen die graag zelf eenvoudige herstellingen (zoals een band stoppen, ketting opleggen en remmen regelen) wil uitvoeren.

598Lesgever Mobiel vzwza 1 & 8 okt 2011 (10u-16u15)Mobiele Sociale Werkplaats, Bloemistenstraat 2B, KORTRIJK€ 75 (opleidingscheques mogelijk)

holgalicious ‘Untitled’ (CC-BY-NC-ND)

Page 73: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 73

dig

itA

Al

& m

ult

ime

diA

Keeper eric volgt een cursus digitaal filmen bij Vormingplus

Page 74: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

74

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

602Johan DE SCHRIJVERma 7 & 14 nov 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 16 | € 35 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

603Jan HOLVOETma 21 & 28 nov 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 16 | € 35 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

Ctrl-PC: muziek beherenmet iTunes

Een modale laptop of PC is vandaag uitgerust met een 500 GB grote harde schijf, dat is genoeg opslagcapaciteit voor 8300 muziekbestanden. De kans is groot dat de muziekbestanden zich langzaam maar zeker ophopen en dat je het overzicht verliest.

In deze cursus bekijken we hoe je muziekbestanden legaal kunt downloaden. Je leert hoe je je muziekcollectie kunt ordenen met iTunes, hoe je een CD kopieert en hoe je deze bestanden overbrengt naar een externe muziekspeler (iPod, mp3).

Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

i.s.m. SeniorNet Vlaanderen

Ctrl-PC: efficiënt en doelgericht op het web

Recht op het doel af is niet altijd de beste strategie in een voetbalspel. Maar bij het surfen op internet merken we dat een kleine zijbeweging bijna automatisch uitmondt in oeverloos gedobber.

In deze cursus leer je hoe je Google naar je hand zet om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt - recht op het doel af. We overlopen belangrijke aandachtspunten bij elke zoekactie en analyseren de zoekresultaten.

Tenslotte vestigen we ook de aandacht op andere waardevolle informatiekanalen op het web, zoals Wikipedia, RSS-feeds, nieuwsbrieven, YouTube, Podcasting met iTunes, radio en TV.

Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

i.s.m. SeniorNet Vlaanderen

Ctrl-PC: bestanden, mappen en opslagmedia

Orde brengen in chaos schept een zeker genoegen, of je nu filosoof, wetenschapper, of huisvader bent. Als PC-gebruiker echter maken we er al te vaak een potje van.

In deze cursus leer je je computer verkennen, bestanden en mappen zoeken, ordenen, verplaatsen en kopiëren. Je brengt terug structuur in het virtuele universum van je PC.Je leert ook verschillende bestandstypes onderscheiden: doc, ppt, xls, mp3, jpg,… Tenslotte zien we hoe je bestanden en mappen bewaart op een CD, een DVD, een USB-stick of een externe harde schijf.

Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

i.s.m. SeniorNet Vlaanderen

601Christophe DUCASTELma 10 & 17 okt 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 16 | € 35 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

Page 75: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 75

dig

itA

Al

& m

ult

ime

diA

Adelle & Justin: Cathrineholm ‘Lotus’ salt & pepper pots (CC-BY-NC)

[email protected] 056-433 495

[email protected] | 056-515 891

606Youri TACKdo 3 nov 2011 (18u-21u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 10

605Youri TACKdo 3 nov 2011 (14u-17u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 10

Ben je op zoek naar een tweedehands-auto of -fiets? Of heb je op zolder nog een heleboel babyspullen of kinderspeelgoed staan die je toch niet meer gebruikt? Dan is deze cursus iets voor jou. We helpen je op weg met de vele koop- en verkoopsites op het internet: Kapaza, 2dehands.be, eBay,... Hoe kan ik veilig iets kopen en weet ik dat de verkoper betrouwbaar is? Maar ook hoe kan ik mijn spullen te koop aanbieden? Heb je meerdere zaken te koop dan kan je ook je eigen webshop opstarten.Wie iets wil verkopen kan gerust enkele digitale foto’s van dit object op USB-stick meebrengen. Dan plaatsen we het samen te koop.

Voorkennis: je kan overweg met het internet.Youri Tack is lesgever informatica bij CVO-VIVO (www.cvovivo.be)

i.s.m. CC De Steiger

0nline bankieren voor senioren

Bijna alle Belgische banken bieden de mogelijkheid om je bankverrichtingen online te doen. Het grote voordeel van online bankieren is dat je van thuis uit al je bankzaken kan opvolgen en beheren, op het moment dat het jou ’t best past.

Online kan je het saldo van je rekening controleren, overschrijvingen uitvoeren, rekeninguittreksels afdrukken en nog veel meer. In deze workshop bekijken we onlinedemo’s van verschillende grootbanken.

i.s.m. CC Wevelgem & i.s.m. SeniorNet Vlaanderen

604Christophe DUCASTELdi 18 okt 2011 (14u-16u30)Porseleinhallen, Cultuurpad 1, WEVELGEM€ 8

Kopen en verkopen op het internet

Page 76: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

76

Sneed (alias): Extreme Swiss Army knife (CC-BY-ND)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

608Koen BULCKEza 19 & 26 nov 2011 (10u-12u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 16

Het internet is geëvolueerd van een ‘statisch medium’ naar een veelzijdig platform van informatie, amusement, communicatie en diensten. Na een korte inleiding over en geschiedenis van het internet overlopen we een groot aantal interessante websites geordend per categorie.• prijsvergelijkingen, koopadvies, premiezoeker• nieuws, weersvoorspellingen, buienradar• vertalingen, taaladvies,

woordenboek, encyclopedie• efficiënt Google aansturen + browser plugins

/ toolbarsAchteraf krijg je een internetlink naar een speciaal opgezette website, waar je alle internetkoppelingen snel kunt terugvinden en indien gewenst bij je Favorieten kan plaatsen.

Koen Bulcke genoot een opleiding elektronica & ICT.

Van de cursist wordt verwacht dat hij al vlot met een computer overweg kan.

607Robert NOLLETdo 17 nov 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8

Een heldere kijk op digitale televisie

Interactieve digitale televisie (iDTV), HD (High Definition), HD ready, full HD, LCD, PLASMA, LED,... we worden om de oren geslagen met allerlei technische termen die verband houden met nieuwe ontwikkelingen op televisiegebied.

In deze lezing geven we antwoord op volgende vragen:• wat is digitale TV?• voor- en nadelen• wie biedt er digitale TV?• wat heb je daarvoor nodig?• wat moet dat kosten?Dit wordt geen saaie technische uiteenzetting maar een praktijkgerichte info-namiddag.

i.s.m. SeniorNet Vlaanderen

Het web als Zwitsers zakmesMaak kennis met talrijke handige websites en online hulpmiddelen

Page 77: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 77

dig

itA

Al

& m

ult

ime

diA

Lisa B: Mr. October (CC-BY-NC-SA)(CC-BY-NC-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

609Youri TACKma 28 nov + 5, 12 dec 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 24

610Rik COGHEma 24 okt 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8

Je eigen fotoalbum, kalender & wenskaartje

Geen slecht woord over het gemak en prijsvoordeel van digitale foto’s: tegen minimale kostprijs kan iedereen vandaag een uitgebreid foto-archief op de PC verzamelen. Jammer genoeg geraken deze foto’s vaak in de vergetelheid. Ze zijn immers enkel op het computerscherm te bewonderen, wat niet altijd uitnodigend is.In deze cursus leer je met behulp van ‘Pixum’ zelf een fotoalbum, fotokalender en wenskaartje te ontwerpen, te bestellen en te betalen via internet. Zo kan je met familie of vrienden terug genieten van een tastbaar fotoalbum. Of er prijkt elke maand een van jouw mooiste foto’s aan de muur. Of je verrast je vrienden met persoonlijke en creatieve wenskaartjes.

Bouw je eigen website!

Wil je een leuk ogende website bouwen voor je zaak, familie of sportclub? Dan kun je met Google Sites aan de slag, een gratis en eenvoudig systeem om websites te maken. Je hoeft dus helemaal niet over veel technische kennis te beschikken.Aan de hand van een praktisch voorbeeld bouw je in deze reeks stap voor stap een site op. Daarbij verzorgen we de weergave van tekst, foto’s en video’s. Ook voegen we een routebeschrijving en een kaart van de locatie toe. En dankzij het contactformulier kunnen bezoekers een reactie sturen of extra informatie opvragen.Op het einde van deze cursus staat je eigen website online (voorbeelden op www.youritack.be).

i.s.m. CVO-VIVO (www.cvovivo.be) & CVO Roeselare (www.cvoroeselaere.be)

inloggegevens van een (gratis) Google Account of Gmail-adresBasis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

435Youri TACKma 5, 12, 19 sep 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 24

Page 78: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

78

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

614Peter BERGHMANdo 6, 13, 20, 27 okt + 10, 17, 24 nov + 1, 8, 15 dec 2011 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 125

Lightroom: de digitale donkere kamerProfessioneel foto’s beheren en bewerken

De cursus mikt op fotografen die meer uit hun foto’s willen halen. Met een professionele camera kun je foto’s in RAW-formaat opslaan. Er wordt dan extra beeldinformatie in de bestanden opgeslagen, waardoor je achteraf betere bewerkingen kunt doen (‘niet-destructieve beeldbewerking’). Adobe Lightroom maakt deze bewerkingen eenvoudig.Je leert hoe je snel en slim zaken als kleur, helderheid en uitsnede kunt aanpassen (module ‘Ontwikkelen’). Daarna kun je je foto’s geschikt maken voor afdrukken (module ‘Afdrukken’). Je leert ook hoe je een slideshow maakt, foto’s op het web plaatst en een fotoverzameling archiveert (modules ‘Presentatie’, ‘Web’ en ‘Bibliotheek’).

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

Picasa: beheer je digitale fotocollectieGratis foto’s beheren en bewerken

Fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld? Niet noodzakelijk. In deze cursus helpen we je op weg met Picasa, een gratis en uiterst gebruiksvriendelijk programma van Google.

Je leert een aantal courante bewerkingen uitvoeren: foto’s ordenen, rode ogen verwijderen, delen uit je foto uitvergroten, onscherpe of schuine foto’s corrigeren, van je kleurenfoto een zwart-wit of retro-exemplaar maken.

Vervolgens verkennen we de verschillende mogelijkheden om jouw foto’s online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen. Ook leer je kennismaken met een aantal online foto-diensten waar je jouw foto’s of foto-albums kunt laten ontwikkelen.

i.s.m. Cultuurdienst Staden (www.staden.be) & CVO Roeselare (www.cvoroeselaere.be)

613Rik COGHEma 5 & 12 dec 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 16

612Rik COGHEwo 23 & 30 nov 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 16

611Marnik UGILLEwo 23 nov 2011 (19u30-22u15)Gemeenteschool, Ieperstraat 105, STADEN€ 8

Page 79: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 79

dig

itA

Al

& m

ult

ime

diA

Allan Foster: And to cap it all off - 365/365 (CC-BY-NC-ND)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

617Peter BERGHMANwo 5, 12, 19, 26 okt + 9, 16, 23, 30 nov + 7, 14 dec 2011 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk€ 125

616Peter BERGHMANdi 4, 11, 18, 25 okt + 8, 15, 22, 29 nov + 6, 13 dec 2011 (19u-21u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 125

Basiscursus digitale fotografie

In 10 sessies verkennen we de wijde wereld van de digitale fotografie. We kijken met de ogen van een praktisch ingestelde gebruiker. We ontleden de functies en mogelijkheden van een digitale camera maar leren ook kritisch kijken en juiste composities maken.

Een kleine selectie van onderwerpen:• Hoe zorgen we ervoor dat onze foto’s niet

verloren raken? Hoe archiveren?• Welk type geheugenkaart is van toepassing?• Reflexcamera of compact?• Hoe een perfecte zwart–witfoto maken ?• Wat is RAW ?

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze over. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

i.s.m. CC De Spil (www.despil.be)

Photoshop: professionele beeldmanipulatie

De spreuk ‘papier is gewillig’ is nog maar zelden zo reëel geweest. Zowel in de reclamewereld, op het net, in de kunst als in de huiskamer is Adobe Photoshop onzichtbaar aanwezig.

In deze cursus leer je met Photoshop digitale beelden bewerken. In vijf lessen gaan we stap voor stap te werk. Kleurcontrast, grijswaarden, verscherpen, monteren, het zijn slechts enkele van de ontelbare mogelijkheden die je met Photoshop hebt.

Na twee lessen kun je een foto corrigeren, daarna leren we collages maken en met lagen werken. De laatste les worden de vragen beantwoord die na het uitproberen nog niet helemaal duidelijk zijn of niet aan bod kwamen.

Van de cursist wordt verwacht dat hij al vlot met een computer overweg kan.

615Rik SADETdi 8, 15, 22, 29 nov + 6 dec 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65

Page 80: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

80

Jimmy K-Town (alias): Bridge bones (CC-AT)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

618Peter BERGHMANma 3, 17 okt + 7, 21 nov + 5, 19 dec 2011 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 75

619Koen DE BUCKwo 12, 19, 26 okt + 2, 9 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65

620Koen DE BUCKma 14, 21, 28 nov + 5, 12 dec 2011 (19u30-21u30)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 65

Fotografie en lichtWorkshop digitale fotografie

Fotografie is schrijven met licht, maar ook spelen met licht. Er zijn duizenden soorten licht: zonlicht, kunstlicht, kaarslicht, hard licht, zacht licht, gemengd licht, enzoverder. De kunst om dat licht te lezen, om dat licht te ‘zien’ en te ‘gebruiken’ is een van de belangrijkste creatieve vaardigheden van de fotograaf. We proberen ‘licht’ te omschrijven, we leren het meten en we spelen er mee in leuke, praktische oefeningen.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Koen De Buck is gediplomeerd fotograaf en lesgever natuurfotografie bij CVN.

Praktische vervolgcursus fotografie

In deze ‘veldcursus’ fotografie krijg je elke week nieuwe opdrachten op diverse locaties. Allerhande technieken worden daarbij uitgepuurd: straatfotografie, zwart/wit, close-up, architectuur, creatief met spiegels, enz…

Ook lichtmeettechnieken en vragen als ‘hoe zit dat nu ook weer met die witbalans?’ komen aan bod. Kortom: Alles wat je ooit wilde weten over fotografie in de praktijk, maar nooit durfde te vragen.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Page 81: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 81

dig

itA

Al

& m

ult

ime

diA

Marja van Bochove: Colourfull seating (CC-BY)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.c-v-n.be | 050-825 726

622Tom LINSTER & Koen DE BUCKdi 4, 11, 18 okt (19u-22u, theorielessen) + za 22 okt 2011(8u-13u, praktijkles)Aviflora, Bruggestraat 128, INGELMUNSTER€ 99 (inclusief syllabus)

Natuurfotografie: de eerste stappen

Onder de deskundige leiding van natuurfotografen Tom Linster en Koen De Buck kan je fotografische techniek gevoelig verbeteren, dit tijdens drie theoretische sessies en één praktijkvoormiddag.Een eerste sessie gaat over het fotomateriaal. We bespreken die avond de verschillende fototoestellen, statieven, flitsers en filters. De tweede avond gaat over het fotograferen zelf. Begrippen als scherptediepte, ISO, sluitersnelheid, diafragma en scherpstelling worden aan de hand van voorbeelden uitgelegd. In de derde avond belichten we de nabewerking op de computer. Hoe verbeter je je foto en hoe bewaar je die? Tijdens de praktijkvoormiddag tenslotte wordt dit alles praktisch getoetst. Met je eigen camera ga je op reportage om foto’s te maken, achteraf worden die geëvalueerd.

i.s.m. Natuurpunt – De Buizerd & CVN West-Vlaanderen

Fotografie en kleur

Een bijzondere eigenschap van licht heet ‘kleur’. Het kleurenspectrum (vb regenboog) wordt gevormd door verschillende (zichtbare) golflengtes van elektromagnetische straling. Dit natuurkundig principe mag dan wel theoretisch en saai in de oren klinken, de praktische uitwerking ervan is een onuitputtelijke bron van creativiteit. In de wereld van fotografie is het ‘vastleggen van kleur’ dan ook net zo belangrijk als lichtintensiteit, focus en perspectief.We gaan in deze cursus op zoek naar leuke locaties en situaties waar we ons gevoel voor kleur en compositie kunnen verfijnen.  Telkens keren we terug met verrassende, boeiende beelden.

Ellen Van Steenberge is freelance fotograaf & docent fotografie.

www.ellenvansteenberge.be

621Ellen VAN STEENBERGEza 1, 8, 15, 22, 29 okt 2011 (10u-12u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65

Page 82: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

82

Eole Wind: Green Explosion (CC-NC-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

624Peter BERGHMANza 5 nov (13u15–18u45, workshop) + ma 14 nov 2011 (19u–21u, nabespreking)Station Kortrijk, KORTRIJK (plaats van afspraak)€ 38 (excl. treinticket & maaltijden)

Door het diafragma: RijselWorkshop digitale fotografie + nabespreking

Als vierde grootste stad van Frankrijk ligt Rijsel zowaar in onze achtertuin. Het is een mengelmoes van culturen en stijlen. Moderne architectuur en eeuwenoude gebouwen omarmen zich in de oude binnenstad. Rijsel biedt dan ook veel fotografische mogelijkheden. Hier kom je altijd tijd te kort. Kom mee rondstruinen in deze metropool, en je komt gegarandeerd met verrassende beelden naar huis.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Trein Kortrijk-Rijsel: V 13u23 A 13u55; Rijsel-Kortrijk: V 18u09 A 18u37)

Broodjesmaal voor ‘s middag op de trein. Beperk je bagage (liever geen statief e.d.)

Door het diafragma: kanaalzone OoigemWorkshop digitale fotografie + nabespreking

Begin april van dit jaar ging er al een drukbijgewoonde en bijzonder geslaagde workshop door aan de havenkop te Roeselare. Ditmaal nemen we het andere uiteinde van de vaart als uitvalsbasis: Ooigem, waar het kanaal uitmondt in de Leie. Eerst brengen we een kort bezoek aan de drietrapssluis van Ooigem, een beschermd monument uit 1872. Vervolgens krijgen we exclusieve toegang tot twee torens in de omgeving. Elke deelnemer zal een fiets ter beschikking hebben (met dank aan Provincie West-Vlaanderen).Tijdens de pauze en ook bij de nabespreking (enkele weken later) krijg je nuttige feedback.Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

i.s.m. Provincie West-Vlaanderen

623Peter BERGHMANza 24 sep (13u15-17u, workshop) + ma 10 okt 2011 (19u–21u, nabespreking)OC Leieland, Guido Gezellestraat 55, OOIGEM (plaats van afspraak & nabespreking) € 38

Page 83: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 83

mA

Ats

Ch

Ap

pij

& m

ilie

u

Bakker ismaël volgt een cursus dierenlokken bij Vormingplus

Page 84: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

84

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

625Plaatselijke gids + Rie VANDURENwo 12 okt 2011 (14u-15u30)Poverello Kortrijk,Spoorweglaan 26, KORTRIJK€ 5 (wordt integraal aan Poverello geschonken)

626Philippe DESPRIETza 15 okt 2011 (7u45-19u30)€ 30 (bus, gids en middagmaal inbegrepen)afspraak aan Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK

De slagvelden van ArtesiëBusuitstap met Philippe Despriet

Het Noord-Franse Artesië (Artois) herbergt een ongekende schat aan cultureel en historisch patrimonium. Arras, hoofdplaats van het departement Pas-de-Calais, werd na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog prachtig heropgebouwd. Na een bezoek aan de stad en een middagmaal ter plaatse rijden we met de bus doorheen het mooie landschap rond Arras. De streek was getuige van een aantal van de bloedigste veldslagen tijdens de oorlog. We bezoeken onder meer de Franse begraafplaats van Notre-Dame de Lorette en het slagveld van Vimy, waar nu het grootste en belangrijkste Canadese oorlogsmonument ter wereld staat.

Philippe Despriet, die de regio als zijn achtertuin kent, neemt ons de hele dag op sleeptouw doorheen Artesië.

i.s.m. CC Guldenberg en CC De Steiger

Bezoek aan Poverello

In 1976 gaat dr. Jan Vermeire in de Marollen wonen, tussen de meest behoeftigen van de maatschappij. Twee jaar later stichtte hij er Poverello. Ondertussen kent de charitatieve organisatie 13 afdelingen in België, waar dagelijks meer dan 700 warme maaltijden bereid en opgediend worden. Poverello biedt niet alleen oplossingen voor materiële en praktische noden, maar geeft kansarmen ook rust en kans tot ontmoeting met anderen. De werking van Poverello steunt op vrijwilligers, die 1 of meerdere dagen per week discreet omgaan met de kansarmen die bij Poverello onderdak vinden.

Na het bezoek praten we in Vormingplus (Wandelweg 11) bij een tas koffie na over dit bezoek.

Bezoek aan de Thorntonbank

Je scheept in en vaart tot vlakbij het gloednieuwe windmolenpark op de Thorntonbank. Tijdens de vaart krijg je niet alleen het verhaal van de windmolens te horen, je brengt ook een bezoek aan onze elfde provincie: ‘de Noordzee’. Een professionele gids dompelt je onder in de wereld van kustvaart en havensignalisatie, boeien en bakens op zee en internationale scheepvaartroutes. Je krijgt ook een stuk natuurexploratie, van mariene vogels tot zeezoogdieren. Eindpunt van de minicruise is het windmolenpark op de Thorntonbank. Een belevenis mét een stevige brok info.

i.s.m. Rederij Franlis, CC Guldenberg, CC Gildhof, CC De Steiger & CC De Schakel

Zorg voor warme en regenkledij. De boot biedt weinig schuilplaats. Breng ook je lunchpakket mee.

Meer praktische info volgt na inschrijving.

437Gids kustvaartza 1 okt 2011 (13u30-19u)inschepingsplaats: Hendrik Baelskaai 36, OOSTENDE€ 35

Page 85: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 85

mA

Ats

Ch

Ap

pij

& m

ilie

u

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

627Plaatselijke gidsdi 18 okt 2011 (14u-15u30)Stadsmuseum ‘t Schippershof, Rijselstraat 77, MENEN € 5

628Gids Antwerpen Averechtsdi 25 okt 2011 (8u15-18u30)€ 45 (bus, lunch en gids inbegrepen)afspraak aan Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk om 8u

Busuitstap: Doel voorbijEen tocht door de haven van Antwerpen

De havenactiviteit in Antwerpen situeert zich al lang niet meer in de binnenstad maar direct bij de Schelde. Ondertussen veranderde het landelijke poldergebied op de rechteroever tot een industrieel landschap, waarbij 50 jaar geleden vier polderdorpen werden opgeofferd. We vertrekken aan de boord van de Schelde in Antwerpen, bezoeken het aanwervingslokaal voor havenarbeiders, gaan op zoek naar restanten van het Noordkasteel, gaan tot bij Zandvliet en Berendrecht, bezoeken wat nog rest van Doel en maken vergelijkingen met het rustieke Lillo Fort. ‘s Middags eten we in een typische locatie in de haven. Tip: op 8 december vertonen we in Budascoop de documentaire ‘De Engel van Doel’.

i.s.m. CC Waregem

Wandeling in de Barakken

De wandeling neemt je mee doorheen de wijk de Barakken. Het ontstaan van deze grensarbeiderswijk en de sociale leefomstandigheden worden belicht. Waar komt de naam ‘Barakken’ vandaan? Hoe zagen de Menenaars de mensen uit de Barakken en omgekeerd? Doorheen de kronkelende smalle steegjes passeren we de courréetjes of beluiken en gaan zo ook de grens over naar Halluin. Ook hier zien we de typische arbeiderswoningen. De kleine steegjes geven er een duidelijk beeld en sfeer over hoe de leefomstandigheden waren. Men passeert er zelfs echte ‘barakken’.

Chemins d’Histoire ‘Notre Dame de Lorette’ (CC-BY-NC-SA)

Page 86: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

86

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 056-433 495

630Plaatselijke gidswo 7 dec 2011 (8u45-11u)Gerechtsgebouw II, Beheerstraat 41, KORTRIJK€ 2

631Plaatselijke gidsvr 9 dec 2011 (16u30)Rode Kruis Opvangcentrum, Stationsstraat 15, MENEN€ 10

“Ik ga vreemd”: bezoek aan Rode Kruis-opvangcentrum in Menen

Een bezoek aan het Rode Kruisopvangcentrum Menen betekent meer dan zomaar even vlug binnen en buiten wandelen! Op een verhelderende wijze wordt duidelijk gemaakt hoe de opvang van asielzoekers nu precies ineenzit. En omdat we het niet bij woorden willen houden, nodigen we de bezoekers uit aan de tafel voor een avondmaal. Voor deze gelegenheid, speciaal met een werelds tintje. Daarna kan je bij een drankje napraten met de bewoners tijdens het vrijdagavondcafé ‘De Kosmopoliet’. Een mix van wereldmuziek en hedendaagse muziek zorgt voor de nodige sfeer!

Achter de schermen van... de rechtbank

Het gerecht en de verschillende rechtbanken komen dagelijks in de media. Toch is de wereld van zwarte toga’s, rechters en beklaagden voor de meeste mensen onbekend terrein. Tijdens dit bezoek wonen we niet alleen een zitting bij, maar wordt ook de werking van de rechtbank en ons rechtssysteem toegelicht.

Aandacht is er ook voor de moderne architectuur. Plaatsgebrek in het klassieke gerechtsgebouw in de Burgemeester Nolfstraat zorgde vanaf 1999 voor de bouw van een nieuw perceel in de Beheerstraat, op wandelafstand van gerechtsgebouw I. Het ontwerp van architecten Stéphane Beel en Alain Bossuyt oogt strak en toch energiek door de overvloedige lichtinval.

Bezoek aan de nationale luchthaven

In de luchthaven van Zaventem valt heel wat meer te zien dan alleen maar vliegtuigen. Tijdens dit bezoek maakt u onder begeleiding van een professionele gids kennis met heel wat andere aspecten van Brussels Airport. U bezoekt niet enkel het passagiersbouw, maar onderneemt ook een busrit op het luchthavendomein. Tijdens die rit maakt u kennis met de luchthavenbrandweer, de militaire luchthaven Melsbroek, de nieuwe verkeerstoren, het luchtverkeersleidingscentrum, enz… In het passagiersgebouw verneemt u het hoe en waarom van de werking achter de schermen.

Ten laatste 1 maand vooraf inschrijven omwille van veiligheidsmaatregelen!

afspraak om 7u30 in het station van Kortrijk of om 9u30 in station van Brussel Nat-Luchthaven

629Gids Brussels Airportvr 18 nov 2011 (10u-13u)BRUSSEL€ 20

Page 87: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 87

mA

Ats

Ch

Ap

pij

& m

ilie

u

056 461 860 | [email protected] 461 860 | [email protected]

634Christian ELIAERTSwo 26 okt 2011 (20u)Vrijzinnig Centrum Poincaré, Stormestraat 131/18, WAREGEM€ 5 euro (€ 12 euro voor de cyclus; gratis voor leden HVV-Waregem)

Jongeren en criminaliteit

Wat weten we over de aard en de omvang van de jeugdcriminaliteit? Zijn er significanteverschillen met vroegere tijden? In deze lezing wordt ook een kort overzicht gegevenvan de achtergronden en de mogelijke verklaringen voor jeugdcriminaliteit. Welkereactiemogelijkheden zijn in de wetgeving voorzien, en wat komt hiervan in de praktijkterecht? Zijn er betere ‘oplossingen’ mogelijk?

i.s.m. UPV Waregem

Stoute meisjes, gevaarlijke vrouwen

Het is zowel conventionele als wetenschappelijke wijsheid dat vrouwen minder normoverschrijdend zouden zijn. Ze zijn alvast veel minder zichtbaar in officiëlecriminaliteitsstatistieken. Maar is dit zo? Plegen vrouwen minder delicten, zijn ze minder agressief dan mannen? In de lezing worden enkele wetenschappelijke én klinische kanttekeningen geplaatst bij de uiteindelijk sterk ideologische veronderstelling dat vrouwen ‘braver’ en ‘socialer’ zijn dan mannen.

Prof. dr. Stef Decoene, vakgroep criminologie, Vrije Universiteit Brussel

i.s.m. UPV Waregem

632Stef DECOENEwo 28 sep 2011 (20u)Vrijzinnig Centrum Poincaré, Stormestraat 131/18, WAREGEM€ 5 euro per lezing (€ 12 euro voor de cyclus; gratis voor leden HVV-Waregem)

633Walter DE PAUWwo 12 okt 2011 (20u)Vrijzinnig Centrum Poincaré, Stormestraat 131/18, WAREGEM€ 5 euro per lezing (€ 12 euro voor de cyclus; gratis voor leden HVV-Waregem)

Allochtonen, criminaliteit en justitie

Bepaalde bevolkingsgroepen blijken zowel in binnen- als buitenland (soms sterk)oververtegenwoordigd in de gerechtelijke c.q. strafrechtelijke statistieken. Heeft justitieeen grotere ‘appetijt’ voor de criminaliteit van bepaalde etnische ‘minderheden’ of zijndeze gewoon actiever op vlak van delinquentie? Of spelen beide? En zo ja, hoe kunnen we dit verklaren?

Walter De Pauw is psycholoog en criminoloog, auteur van o.a. ‘Migranten in de balans’ en ‘Justitie onder invloed’

i.s.m. UPV Waregem

056 461 860 | [email protected]

Page 88: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

88

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

636Benedict WYDOOGHEdo 17 nov 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

637Caroline DE GEESTdo 10 nov 2011 (19u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Recht op privacy op de werkvloer

Heb je eigenlijk wel een recht op privacy op de werkvloer? Heeft je werkgever het recht om de e-mails die je verstuurt en de websites die je bezoekt te controleren? Mag je werkgever camera’s plaatsen om zijn werknemers te controleren? Mag je/kan je weigeren zulke controles te ondergaan? Het is duidelijk dat er een spanningsveld is tussen het recht op privacy van de werknemer en het recht op controle van de werkgever.

Het recht op privacy wordt eerst in algemene termen toegelicht en daarnaast komen concrete praktijkvoorbeelden aan bod. Er is ruimte voor interactie.

i.s.m. Liga voor Mensenrechten

Flaneren in cyberspace

De digitalisering dringt diep door in het dagelijkse denken en doen. Cyberspace wordt stilaan het nieuwe veld waar het maatschappelijke, het inter-persoonlijke en het familiale leven zich afspelen. Cyberspace is niet langer een virtuele realiteit, maar een reële virtualiteit. Wie er flaneert, weet de digitale sociale codes te vergelijken met ‘echte’ sociale vaardigheden. Een beperkte digitale bagage brengt je gegarandeerd in moeilijkheden. Wie daarentegen goed gewapend is, bouwt zijn of haar digitale leven efficiënt en constructief uit. ‘Flaneren in cyberspace’ is een lezing over initiatieven, tendensen en tools die cyberspace omtoveren tot een nieuwe sociale ruimte.

Benedict Wydooghe is coördinator van het Expertisecentrum E-Cultuur en Nieuwe geletterdheid en docent ICT, Media en Geschiedenis (KATHO – departement Ipsoc).

635Ludo DE BRABANDERdo 13 okt 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

Het fenomeen WikiLeaks

Op nauwelijks drie jaar tijd is het mediafenomeen WikiLeaks er in geslaagd om zowel de werking van de media als van de diplomatie op haar grondvesten te doen daveren. Wat te denken over de rol van Julian Assange en zijn kompanen? Is WikiLeaks een verrijking van het medialandschap? Waarom lazen we deze informatie niet eerder in de mainstream media? Is het een positieve zaak dat diplomatieke geheimen in de openbaarheid komen? En wat te denken over de inhoud van de diplomatieke telexen die gelekt zijn? Wat vertellen ze ons over de rol van grootmacht VS op het wereldtoneel?

Ludo De Brabander, stafmedewerker bij Vrede vzw, geeft de antwoorden.

www.vrede.be

Page 89: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 89

mA

Ats

Ch

Ap

pij

& m

ilie

u

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 056-621 340

640Eddy KEPPENSwo 7 dec 2011 (19u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

640Frank VANDERSTRAETENdi 27 sep + 4, 11, 18 okt 2011 (19u30-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 40

Intitiatie sterrenkundeVan sterren en planeten

Deze cursus biedt de deelnemers een verkennende blik op enkele aspecten uit de sterrenkunde.• het zonnestelsel: van het ontstaan

ervan tot en met de ‘afmetingen’ en de massaverdeling

• sterren: het ontstaan en de mogelijke levensloop van de verschillende soorten sterren

• melkwegen en kosmologie: • ruimtevaart en waarnemingen: op welke

manieren kan men waarnemen (met het blote oog, een verrekijker, telescoop...), welke hulpmiddelen bestaan er en wat is er nu eigenlijk allemaal te zien; daarnaast komen de nieuwste ontwikkelingen in de ruimtevaart aan bod.

Frank Vanderstraeten is gepassioneerd amateur-astronoom.

Aardbevingen en tsunami’s als natuurrampen

16 december 2004: bij Indonesië; magnitude 9,2 met verwoestende tsunami: 230.000 doden; 8 april 2009 (L’Aquila, Italië) magnitude 6,3 zonder tsunami: 230 doden;12 januari 2010 (Haiti) magnitude 7,0 met vrijwel geen tsunami: 230.000 doden; 27 februari 2010 (Chili); magnitude 8,8 met beperkte tsunami: 430 doden; 6 april 2010 (Baja, Mexico); magnitude 7,2 zonder tsunami: 2 doden.

Hoe zit dat nu? Schiet de aarde nu ineens uit haar krammen?

Prof. dr. Eddy Keppens is hoogleraar aan de vakgroep geologie, Vrije Universiteit Brussel.

i.s.m. UPV-kern Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek vzw

Wie is er bang voor (links) nationalisme?Lezing Ludo Abicht

Filosoof en publicist Ludo Abicht is een links denker die zich de voorbije jaren ook een nationalistisch pleitbezorger toonde. En dat is niet evident. Nationalisme heeft vandaag een slechte pers. Het wordt bijna automatisch begrepen en terecht veroordeeld als ‘etnisch nationalisme’ (‘Eigen volk eerst’), een exclusieve verdediging van de belangen van de eigen volksgroep, tégen de belangen van alle anderen.

Dat is een vervalsing van het probleem. Abicht gaat te rade bij de Duitse filosoof Habermas om nationalisme te verzoenen met respect voor de diversiteit van de verschillende culturen.

Maar hoe verzoen je de zorg voor de eigen bevolking met een wereldburgerschap en met de strijd voor ‘een andere wereld’?

638Ludo ABICHTdo 24 nov 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Page 90: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

90

Inschrijven is niet [email protected] 056-433 495

642Marc GOVAERTwo 9, 16, 23 nov 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 38

643Joël DE CEULAERdo 20 okt + 8 dec 2011 (19u45)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJKGratis

Wetenschapscafé Kortrijk

Een wetenschapscafé brengt wetenschap op café, actueel en concreet. We zoeken wetenschap achter belangrijke maatschappelijke thema’s, wetenschap over het leven van alledag, die tot de verbeelding spreekt. In een informele sfeer, zonder barrières, kan je met wetenschappers in discussie gaan. Verwacht geen statige lezing door een stoffige professor, maar een boeiend gesprek tussen wetenschappers en publiek, geleid door moderator Joël De Ceulaer (Knack).Een wetenschapscafé vormt een dialoog tussen de vragen van de geïnteresseerde leek en de antwoorden van de wetenschappers.Toegankelijk en interactief, met humor en een frisse pint.Voor precieze informatie over onderwerp en de sprekers: www.wetenschapscafekortrijk.be

Jongens & wetenschap...of de altijd aanwezige wetenschap

Welke natuurkrachten schuilen er in je kookfornuis, de verlichting en het elektriciteitsnetwerk? En hoe zit het met lucht in een airbag, met de wet van actie en reactie, en met de eigenaardigheden van geluidsgolven? In deze cursus leer je de basiswetmatigheden van wetenschap en techniek kennen met verrassende doe-proeven en verhelderende experimenten. Met eenvoudig en herkenbaar materiaal uit huis, tuin en keuken, en vertrekkend vanuit diezelfde dagelijkse leefwereld, fris je je kennis van de natuurkunde grondig op.

Marc Govaert is oud-leraar fysica en maakt met zijn didactische wetenschapskoffers natuurkunde inzichtelijk, begrijpelijken tastbaar voor iedereen. Marc is bekend als medewerker van het televisieprogramma Hoe?Zo! en van het Hocus Pocus Technolocus-programma op de Gentse Feesten.

Workshop: verklein je ecologische voetafdruk

Steven Vromman werd bekend met zijn Low Impact-project. Steven stelde zich de vraag of het mogelijk was om een goed leven te leiden met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hij ging de uitdaging aan en de ‘Low Impact Man’ was geboren.

Steven geeft tips die niet heel je leven omgooien, maar die je vooral nieuwe inzichten schenkt omtrent het creatief omgaan met geld, mobiliteit en voeding. Tijdens de workshop geeft hij een antwoord op de vraag: Wat heb je nodig om goed te leven?

641Steven VROMMANwo 7 dec 2011 (19u30-21u)OC De Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 15

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Page 91: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

vormingplus 91

mA

Ats

Ch

Ap

pij

& m

ilie

u

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 inschrijven op voorhand niet [email protected]

646do 8 dec 2011 (20u15)Budascoop, Kapucijnestraat 10, KORTRIJK€ 7,5 (film en nabespreking)

Docplus Kortrijk: ‘De Engel van Doel’

Ingeklemd tussen de Antwerpse containerhaven en een kerncentrale ligt het dorpje Doel. Een dorp dat decennia lang in de weg lag van de megalomane uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven, maar nu definitief plaats moet maken. Terwijl Doel een langzame dood sterft probeert de bejaarde Emilienne de schijn van een normaal leven in stand te houden. Maar als haar hartsvriendinnen vertrekken, de dorpspastoor sterft en de afbraak begint lijkt er geen houden meer aan. Alles wijst erop dat ook Emilienne haar dorp zal moeten loslaten.

‘De Engel van Doel’ gaat over de strijd van de mens tegen het onvermijdelijke: zijn eigen vergankelijkheid. Na de film volgt een nabespreking.Tip: op 25 oktober bezoeken we met de bus Doel en de Antwerpse haven (p.85.).

i.s.m. Buda Kortrijk en Docville

ROESELAREGezond en wel in Roeselare

i.s.m. T’Hope, De Kom-Af, CAW, ACW, Sociaal Huis welwel, OCMW Roeselare

645do 13 okt 2011 (19u)Stadhuis, Botermarkt 2, ROESELARE Gratis

Dialoogtafels

N.a.v. de Dag van Verzet tegen Armoede kan je in dialoog gaan en ervaringen en ideeën uitwisselen met heel verschillende mensen. Geen discussie, wel een gesprek tussen mensen in een sfeer van vertrouwen en respect.

We starten aan het stadhuis. Op een aantal plaatsen in de stad staat een dialoogtafel klaar. Na inschrijving laten we weten aan welke tafel jij verwacht wordt. Reserveer je stoel nu.

De avond wordt feestelijk afgesloten met een drankje in het stadhuis rond 21u15.

KORTRIJKIs er een plek voor jou in Kortrijk?

i.s.m. A’kzie, De Unie der Zorgelozen,

Buurthuizen, CAW Piramide, CAW, De Kier, ACW, Provincie West-Vlaanderen, Raad Intercultureel Samenleven

644di 11 okt 2011 (19u)Stadhuis, Grote Markt 54, KORTRIJKGratis

Page 92: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

92

051-265 700

647Lotte STOOPSdi 20 dec 2011 (20u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE € 6

Berta voelt zich na 33 jaar nog steeds niet thuis in Portugal. Haar mijmeringen nemen ons mee naar haar echte ‘thuis’: de stad Beira aan de kust van Mozambique. Hier staat het Grande Hotel, het symbool van de getroebleerde geschiedenis van Mozambique. Dit pronkstuk van het koloniaal regime, gebouwd in 1955, was met zijn 12.000 m², een Olympisch zwembad en luxe restaurant een echt vijfsterrenhotel. Meer dan 3500 Mozambikanen hebben er tijdens en na de burgeroorlog hun toevlucht gezocht tussen de brede gangen en imposante trappenhuizen. Alles wat van waarde was in het gebouw, is gesloopt en verkocht; alleen het betonnen karkas staat nog overeind. We zien hoe de huidige bewoners met veel vernuft iets van hun onderkomen weten te maken, en dat van de oorspronkelijke grandeur helemaal niets meer over is.

Regisseur Lotte Stoops is aanwezig bij de filmvertoning. Na afloop beantwoordt zij vragen van het publiek.

i.s.m. CC De Spil

Docplus Roeselare: ‘Grande Hotel’

www.grandehotelthemovie.com/

Page 93: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

pr

ak

tis

ch

e in

fo

vormingplus 93

Hoe inschrijven?Het deelnemersaantal per cursus is beperkt. Vooraf INSCHRIJVEN is dus NOODZAKELIJK. Inschrijven kan tot 1 week voor aanvang van de cursus.

• Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je betaling. We verwachten je BETALING BINNEN DE 7 DAGEN. Gebeurt dit niet, gaan we ervan uit dat je afziet van je inschrijving en kan Vormingplus deelnemers van de wachtlijst contacteren om je vrijgekomen plaats in te nemen.

• We verwachten steeds inschrijving én betaling: enkel een overschrijving is onvoldoende als inschrijving!

• De gemakkelijkste manier om in te schrijven voor cursussen die Vormingplus alleen organiseert, is online via onze website: www.vormingplusmzw.be of er nog plaats is voor deze cursus.

• Voor veel activiteiten die Vormingplus samen met partners als de cultuurcentra organiseert, schrijf je rechtstreeks in bij onze partners. Je vindt die informatie bij de cursusbeschrijving onder elk programma.

• Lukt het niet met de website, dan kan je ook telefonisch inschrijven via het nummer 056/260.600. Onze secretariaatsmedewerksters Caroline, Katrien of Martine zullen je graag te woord staan.

• Je kan ook langskomen op het onthaal in de Wandelweg 11 te Kortrijk tijdens de openingstijden.

Bevestiging?Onmiddellijk na het inschrijven per website, krijg je per e-mail een bevestiging van inschrijving toegestuurd. Opgelet: deelname aan de cursus kan enkel na betaling, dan is de inschrijving definitief. Je kan dit bericht dus niet als geldig deelnamebewijs beschouwen wanneer je betaling nog niet in orde is. Na betaling word je zonder verder tegenbericht verwacht op de eerste dag van de activiteit.

Hoe kan ik betalen? • Per overschrijving binnen de 7 dagen na je inschrijving,

op het rekeningnummer 001-4092044-78 (IBAN-nummer BE69001409204478) met als mededeling de code van de activiteit, gevolgd door je naam en voornaam of van de personen voor wie je betaalt. Opgelet: indien je voor meerdere cursussen betaalt, ontvangen wij liefst iedere betaling via een aparte overschrijving.

• Contant betalen kan enkel tijdens de openingsuren op het onthaal van Vormingplus. Er is géén bancontact aan het onthaal. We aanvaarden geen contant geld bij de opstart van een cursus.

• Wie nog inschrijft en betaalt de laatste week voor de start van de cursus, krijgt een betalingsbewijs dat hij meebrengt naar de eerste les.

• Voor programma’s georganiseerd door cultuurcentra betaal je rechtstreeks aan het centrum.

Vormingpluscursussen … even praktisch

Page 94: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

94

Welke bonnen of cheques kan ik gebruiken om te betalen ?• Cultuurcheques• Sinds de zomer van 2010 kan je opleidingscheques enkel nog

gebruiken voor cursussen die arbeidsmarkt gericht zijn. Je kunt opleidingscheques aanvragen voor de programma’s Photoshop en Fietsherstel voor beginners.

• Contacteer het secretariaat als je met cheques wil betalen.

Als je wilt annuleren?Indien je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je bent ingeschreven, laat je het ons zo snel mogelijk weten. Zo kunnen we personen van de wachtlijst de kans geven om deel te nemen. Annuleer je:• meer dan een week voor de start van de activiteit: terugbetaling

van volledig inschrijvingsgeld min 2,5 euro administratiekosten.• vanaf 1 week voor de start van de activiteit: geen terugbetaling

mogelijk (tenzij overmacht wegens ziekte – mits kopie van doktersbriefje)

• andere situaties van overmacht – te motiveren met mail aan directie: [email protected]

Reductie• Wie recht heeft op een tegemoetkoming van het ziekenfonds,

studenten en werkzoekenden komen in aanmerking voor een korting op de cursussen waarvoor je inschrijft bij Vormingplus. Neem hiervoor contact op met het secretariaat. (056 260 600)

• Vormt de prijs een belemmering om de cursus te volgen, stuur dan een gemotiveerde aanvraag aan de directie t.a.v. Linda Accou.

Wanneer gaat een programma niet door?Jammer, maar als een cursus onvoldoende inschrijvingen telt, kunnen we annuleren. Wij verwittigen de ingeschreven deelnemers en betalen het cursusgeld integraal terug.

Openingstijden secretariaat• Het secretariaat is elke werkdag open van 8u30 tot 12u30 en van

13u30 tot 17u.• Op vrijdag is het secretariaat open tot 12u30.

WegbeschrijvingEen wegbeschrijving naar de diverse cursuslocaties kan je vinden via www.mappy.com

Page 95: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

pr

ak

tis

ch

e in

fo

vormingplus 95

AdresVormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen Wandelweg 11, 8500 KORTRIJK (GPS coördinaten 50.824135, 3.271007)

TreinVerlaat het station langs de achterkant en sla linksaf. Volg het voetpad parallel aan het spoor. Na 5’ wandelen (ca 500 m) zie je het gebouw van Vormingplus aan je rechterkant.

FietsVanuit de randgemeenten kan je langs mooie fietsroutes naar Kortrijk fietsen (download fietsplan). Bij Vormingplus vind je een ruime fietsenstalling.

Auto- Vanuit Waregem/Gent: verlaat de E17 bij Uitrit 3 Kortrijk-Oost en volg de borden ‘Kortrijk-Centrum’ (Oudenaardsesteenweg).

Na 2,1 km neemt u aan de rotonde de tweede afslag (Wandelweg) - bestemming bereikt.- Vanuit Wevelgem/Ieper: verlaat de R8 bij de N50 Doorniksesteenweg en volg ‘Kortrijk-Centrum’. Na 1,4 km slaat u rechtsaf

(Wandelweg) - bestemming bereikt.TIP: stippel je autoroute uit met behulp van Google Maps

ParkerenOp het terrein van Vormingplus zijn helaas géén parkeerplaatsen beschikbaar voor cursisten. Gelukkig vind je gemakkelijk parkeergelegenheid dicht in de buurt dankzij www.parko.be.

Hoe geraak ik bij VormingplusVormingplus is zeer vlot te bereiken met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto.

foto backcover: Akuppa ‘Come Hell or High Water 1’ (CC-BY)

Page 96: V+MZW BROCHURE OKT T/M DEC 2011

Volkshogeschool Midden en Zuid West-Vlaanderen vzw is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen.

afzendadres: Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | v.u. Linda Accou, p/a Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | afgiftekantoor: Kortrijk mail, Doenaertstraat 13, 8500 Kortrijk | Erkenningsnummer P3a9210

BELGIë – BELGIqUEPB – PP

8500 KORTRIJK MAILBC 6487

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk056-260 600 www.vormingplusmzw.be bank 001-4092044-78

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

ontdek nog meer op www.vormingplusmzw.be