V+MZW brochure jul t/m sep 2012

8
kennis voor ‘t leven Toeren tussen Leie en Schelde p. 3 Socratisch gesprek p. 3 Zingend naar je kern p. 4 Met Louis Paul Boon naar Aalst p. 5 Kruidige uitstap naar Flobecq p. 6 Door het diafragma: Beaufort 04 p. 7 Schrijf je eigen reisverhaal p. 8 België-Belgique PB-PP 8500 Kortrijk mail BC 6487 Driemaandelijks tijdschrift juli-augustus-september 2012 cursussen - workshops - lezingen - uitstappen - projecten Miguel Angel: Caganer (CC-BY-NC-SA) inschrijven? www.vormingplusmzw.be of 056-260 600 afgiftekantoor: Kortrijk mail, Doenaertstraat 13, 8500 Kortrijk Erkenningsnummer: P3a9210 | afzendadres: Wandelweg 11, 8500 Kortrijk v.u. Linda Accou p/a Wandelweg 11, 8500 Kortrijk VORMINGPLUS DOET AAN STEMMINGMAKERIJ! De politieke gelederen worden stilaan in stelling gebracht: lijsttrek- kers worden aangeduid, kartels gesmeed, kopstukken klaarge- stoomd,... De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober beloven weer politiek vuurwerk te geven. Ook in onze regio. Daarom doet Vormingplus, samen met de Openbare Bibliotheek Kortrijk en verschillende Kortrijkse partners, aan stemmingmakerij. Niet om de gemoederen op te hitsen, maar om het debat open te trekken. Bij de komende verkiezingen willen we immers zo veel mogelijk mensen het debat laten voeren. Op www.stemmingmakerij.org verzamelden we concrete beleids- voorstellen voor de komende zes jaar. Die voorstellen strekken zich over diverse domeinen uit: werk, welzijn, leefmilieu, cultuur, veilig- heid, mobiliteit, wonen… Om ze vorm te geven gingen we naast politici ook te rade bij belangengroepen, middenveldorganisaties en sleutelfiguren. Er werd gevraagd naar concrete voorstellen voor de toekomstige beleidsperiode in Kortrijk. Uit deze bevraging wer- den een 20-tal voorstellen weerhouden. Wie www.stemmingmakerij.org bezoekt zal zelf keuzes kunnen ma- ken en prioriteiten aanduiden. En zo bepalen waar in de toekomst in Kortrijk werk van moet worden gemaakt. De resultaten nemen we mee naar het kopstuk- kendebat van maan- dag 17 september in de Kortrijkse Concertstudio. Je bent nu al- vast van harte uitgenodigd om te komen mee debatteren! Drie dagen later, op donder- dag 20 september, staat een lijsttrekkersdebat in Roeselare op het programma. Meer prak- tische info hierover vind je bin- nenkort terug onze website.

description

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

Transcript of V+MZW brochure jul t/m sep 2012

kennis voor ‘t leven

Toeren tussen Leie en Schelde p. 3

Socratisch gesprek p. 3

Zingend naar je kern p. 4

Met Louis Paul Boon naar Aalst p. 5

Kruidige uitstap naar Flobecq p. 6

Door het diafragma: Beaufort 04 p. 7

Schrijf je eigen reisverhaal p. 8

België-BelgiquePB-PP

8500 Kortrijk mailBC 6487

Driemaandelijks tijdschriftjuli-augustus-september 2012

curs

usse

n -

wor

ksho

ps -

lezi

ngen

- u

itsta

ppen

- p

roje

cten

Mig

uel A

ngel

: Cag

aner

(CC

-BY-

NC

-SA

)

inschrijven?

www.vormingplusmzw.be

of 056-260 600

afgi

fteka

ntoo

r: K

ortr

ijk m

ail,

Doe

naer

tstr

aat 1

3, 8

500

Kor

trijk

E

rken

ning

snum

mer

: P3a

9210

| a

fzen

dadr

es: W

ande

lweg

11,

850

0 K

ortr

ijkv.

u. L

inda

Acc

ou p

/a W

ande

lweg

11,

850

0 K

ortr

ijk

Vormingplus doet aan stemmingmakerij!De politieke gelederen worden stilaan in stelling gebracht: lijsttrek-kers worden aangeduid, kartels gesmeed, kopstukken klaarge-stoomd,... De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober beloven weer politiek vuurwerk te geven. Ook in onze regio.

Daarom doet Vormingplus, samen met de Openbare Bibliotheek Kortrijk en verschillende Kortrijkse partners, aan stemmingmakerij. Niet om de gemoederen op te hitsen, maar om het debat open te trekken. Bij de komende verkiezingen willen we immers zo veel mogelijk mensen het debat laten voeren.

Op www.stemmingmakerij.org verzamelden we concrete beleids-voorstellen voor de komende zes jaar. Die voorstellen strekken zich over diverse domeinen uit: werk, welzijn, leefmilieu, cultuur, veilig-heid, mobiliteit, wonen… Om ze vorm te geven gingen we naast politici ook te rade bij belangengroepen, middenveldorganisaties en sleutelfiguren. Er werd gevraagd naar concrete voorstellen voor de toekomstige beleidsperiode in Kortrijk. Uit deze bevraging wer-den een 20-tal voorstellen weerhouden.

Wie www.stemmingmakerij.org bezoekt zal zelf keuzes kunnen ma-ken en prioriteiten aanduiden. En zo bepalen waar in de toekomst in Kortrijk werk van moet worden gemaakt. De resultaten nemen we mee naar het kopstuk-kendebat van maan-dag 17 september in de Kortrijkse Concertstudio. Je bent nu al-vast van harte uitgenodigd om te komen mee debatteren!

Drie dagen later, op donder-dag 20 september, staat een lijsttrekkersdebat in Roeselare op het programma. Meer prak-tische info hierover vind je bin-nenkort terug onze website.

code titel plaats startdatum & -uur € #

384 Unieke natuurbeleving in De Blankaart Woumen za 7 jul 10u 20 2

385 Toeren tussen Leie en Schelde: fietstocht Kortrijk do 19 jul 14u 5 1

386 Dieren zoeken en lokken in park en tuin Wakken zo 19 aug 14u 0 1

387 Bedrijfsbezoek Abinda Ruddervoorde do 23 aug 9u30 2 1

388 Bezoek aan Het Zwin Knokke-Heist do 23 aug 14u 10 1

389 De Leie: 1 rivier, 3 regio’s Fietstocht Wervik za 25 aug 14u 5 1

390 Stemmingmakerij: Lijsttrekkersdebat Kortrijk ma 17 sep 0 1

391 Lijsttrekkersdebat Roeselare do 20 sep 0 1

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be

maatschappij & milieu

Johan DE SCHRIJVERdo 6, 13, 20, 27 sep 2012 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 32www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Youri TACKma 10, 17, 24 sep 2012 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Vorming Voor VrijWilligersVanaf september bieden we opnieuw een aantal programma’s voor vrijwilligers aan. Met dank aan de Provincie West-Vlaanderen en het Steunpunt Vrijwilligerswerk West-Vlaanderen.

BouW een WeBsite Voor je VerenigingWil je een leuk ogende website bouwen voor je vereniging? Dan kun je met Google Sites aan de slag, een gratis en eenvoudig systeem om websites te maken. Je hoeft dus helemaal niet over veel technische kennis te beschikken.Aan de hand van een praktisch voorbeeld bouw je in deze reeks stap voor stap een site op. Daarbij verzorgen we de weergave van tekst, foto’s en video’s. Ook voegen we een routebeschrijving en een kaart van de locatie toe. En dankzij het contactformulier kunnen bezoekers een reactie sturen of extra informatie opvragen.Op het einde van deze cursus staat je eigen website online (voorbeelden op www.youritack.be).

Meebrengen: inloggegevens van een (gratis) Google Account of Gmail-adresBasis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

puBlisher: drukWerk Voor je VerenigingMet Microsoft Publisher 2010 kan je als amateur heel gemakkelijk mooi ogende publicaties maken. Het programma maakt deel uit van de gekende Microsoft Office 2010 suite (niet in Home, wel in Standaard en Professional). Je kan Publisher omschrijven als een ‘instap DTP-programma’ (Desk Top Publishing), het kleine broertje van InDesign en QuarkXPress.Eerst leren we gebruik maken van bestaande modellen of ‘sjablonen’: wenskaarten, kalenders, uithangborden, nieuwsbrieven en flyers. Vervolgens vertrekken we ook eens van een blanco document: we maken een eigen model en we voegen bestaande tekst toe.

In deze cursus testen we het programma meteen in praktijk uit en eindigen we met een afgewerkt eindproduct. Na de lessenreeks kan je zelf vlot aan de slag om eenvoudige en mooi ogende publicaties te maken.Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

Vormingplus krijgt Versterking Eind vorig jaar besloot Els Vanhecke zich voltijds te richten op haar werk als psychotherapeute. Els verzorgde binnen Vormingplus onder meer de programma’s voor het luik Persoon & Relatie, was betrokken bij het ontstaan van de Fit in je hoofd-brochure en gaf zelf assertiviteitstrainingen. We wensen Els alle succes toe in haar verdere loopbaan!

Conny Vercaigne volgt sinds 16 april Els op als programmator voor het luik Persoon & Relatie. Conny studeerde Sociologie

en Criminologie en werkte tien jaar als onderzoeker aan de KU Leuven rond de thema’s jongeren(sub)cultuur, maatschappelijke kwetsbaarheid en maatschappelijke beeldvorming. In haar publicatie ‘Wanneer spreken moed vraagt’ (2003) geeft ze haar eigen visie en kijk weer op wat ze ‘kwetsbare communicatie’ noemt. Parallel aan haar loopbaan als onderzoeker gaf ze vorm aan haar eigen passie, nl. lichaamswerk verbinden met klankwerk. (www.klanklichaam.be).

unieke natuurBeleVing in de BlankaartBoottocht en Wandeling

Met de fluisterboot, een houten platbodem met een geluidloze motor, vaar je in de voormiddag op de Blankaartvijver en glijd je geruisloos over het water en langs de rietkragen, waar je van dichtbij de vogels kan observeren. Rond de middag worden we aan de overkant van de vijver afgezet en na de picknick in een boerderij wandelen we via de IJzerbroeken terug. Tijdens de wandeling van een 6-tal km krijg je uitleg over de flora. Je eindigt de dag met een bezoek aan het bezoekerscentrum De Otter.

BedrijfsBezoek aBinda Ken je de typische glazen bokaaltjes met groen deksel met vegetarische broodsmeersels? Tijdens het bezoek aan de producent Abinda kom je te weten hoe deze gemaakt worden. Tijdens de rondleiding zie je hoe de vleesvervanger seitan wordt gemaakt, doorloop je de productie van tofureepjes en het hele assortiment aan veggieburgers. Een werknemer vertelt je alles over de duurzame bedrijfspolitiek.

Bezoek aan het zWinHet Provinciaal Natuurpark Zwin is het groene topkunstwerk van Knokke-Heist, op de grens tussen België en Nederland, vlakbij de monding van de Westerschelde. Historisch (het was in 1952 ook het eerste natuurreservaat in België) en tegelijk opvallend hedendaags: de immens grote zandvlakte die zich elke dag laat overspoelen door het zeewater is tijdloos indrukwekkend. Onder de vleugels van een ervaren gids leer je over de unieke fauna en flora van Het Zwin. Laarzen en verrekijker kunnen tijdens deze wandeling goed van pas komen.

Rita GESQUIEREza 7 jul 2012 (10u-16u)Afspraak aan het kasteel van De Blankaart, Iepersteenweg 56, WOUMEN€ 20

Edith GOMESdo 23 aug 2012 (9u30-11u30)De Leiteweg 28, RUDDERVOORDE€ 2

Plaatselijke gidsdo 23 aug 2012 (14u-16u)Graaf Léon Lippensdreef 8, KNOKKE-HEIST€ 10

(foto

Jas

min

e D

ebel

s)

2

filosofie & zingeVingcode titel plaats startdatum & -uur € #

392 Socratisch gesprek over vrijheid Kortrijk wo 11 jul 10u 25 2

393 Meditatieve wandeling in de Groene Long Kuurne do 12 jul 19u 5 1

394 Leeswijzer Alicja Gescinska: De verovering van de vrijheid Kortrijk di 28 aug 10u 10 2

395 De maankalender van de druïden Rumbeke zo 2 sep 14u 0 1

396 Hart-brein coherentie en intuïtie Kortrijk ma 24 sep 19u30 10 1

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be socratisch

gesprekthema: Vrijheid

Veel mensen stellen filosofische vragen. Weinigen hebben de tijd of de moed om ze op een systematische manier te beantwoorden. Veelal gaan we direct over tot de orde van de dag. Een Socratisch Gesprek (SG) biedt een methode om niet te verzanden in een vrijblijvend woordenspel. Tijdens een SG onderzoek je, in dialoog met anderen, op een systematische manier een fundamentele vraag. Tijdens een SG maak je de filosoof in jezelf wakker in interactie met anderen. Het gesprek verloopt volgens een bepaald stramien, vertrekkend van een voorbeeld van een van de deelnemers. Vanuit de eigen ervaring en de visie van de gespreksdeelnemers wordt gezocht naar een antwoord op de vraag. De begeleider zorgt voor het goede verloop van het gesprek.Het thema van dit Socratisch Gesprek is: vrijheid. Na een inleiding begint het gezamenlijke onderzoek.

geor

ginc

hen

‘Ban

ksy’

(CC

-BY-

NC

-ND

)

AhmadHammoud ‘Protest Face Paint’ (CC-BY)

toeren tussen leie en scheldePomp de banden van je fiets op: deze vergezichten-tocht met hoog natuurgehalte gaat via Bellegem tot Kooigemdorp. We verkennen het meest open en waardevolle landschap van deze streek. Hoewel dit gebied reeds eeuwen bewoond is en een bewogen geschiedenis achter de rug heeft, vinden we hier een oase van landelijke rust. Op de terugweg fietsen we via de Tontekapel naar ‘ter Claere’, het hoogste punt van de streek (70m), waar we gans de regio tussen Leie en Schelde kunnen overschouwen. Over de Kreupel en de Kortrijkse kam rijden we klimmend en dalend terug naar de Leievallei.

I.s.m. Terra Mobile

Erf

-goe

d.be

‘Ton

teka

pel K

ooig

em’ (

CC

-BY-

SA

)

Gids Terra Mobiledo 19 jul 2012 (14u-17u)afspraak aan Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Jan TIMMERMANwo 11 jul 2012 (10u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

meditatieVe Wandeling in de groene long Van kuurneWil je afstand nemen van de drukte? Wil je je innerlijke stilte terugvinden? Wil je voeling met de natuur? Dan is deze meditatieve wandeling door de Groene Long van Kuurne iets voor jou! Via ademhalings- en aandachtsoefeningen proberen we de oneindige stroom van gedachtespinsels tot rust te brengen. Door stiltemomenten in te lassen is er meer ruimte voor het bewustzijn van het hier en het nu, van onszelf, onze beweging en de natuur rondom ons. Zo kunnen we onze geest makkelijker leeg maken. Dit mooie natuurgebied met diverse biotopen is hier een geschikte plek voor.

leesWijzer: alicja gescinska. de VeroVering Van de VrijheidAlicja Gescinska kwam, net voor de val van de Muur, als kind vanuit Polen naar België. In haar boek (met de sprekende ondertitel ‘Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan’) zoekt ze naar een positieve invulling van vrijheid. Vrijheid is meer dan de afwezigheid van belemmeringen, of een samenleving waar alles mag en kan. Vrijheid kan verglijden in onverschilligheid en laisser-faire. Wat is er dan nodig om vrijheid tot een positieve beleving te maken, waarbij het leven zinvol wordt? Vrijheid waarbij alle mogelijkheden voortdurend open zijn en waar er steeds opnieuw moet gekozen worden lijkt in haar tegendeel te veranderen. Wanneer is vrijheid meesterschap over zichzelf en autonomie? Kan vrijheid dan hand in hand gaan met verantwoordelijkheid?Alicja Gescinska heeft een toegankelijk en prikkelend boek geschreven. We bespreken fragmenten en onderzoeken wat vrijheid vandaag kan betekenen.

Woensdagavond 29 augustus (19u30) is er een gesprek met filosofe Alicja Gescinska over haar boek. Voor concrete gegevens zie www.vormingplusmzw.be

de maankalender Van de druïdenDe druïden hadden een heel eigen kalendersysteem ontwikkeld, waarbij een maankalender van 13 maanden centraal stond. Iedere maanmaand werd geassocieerd met een heilige boom. Epona, de ster van het Sterrebos, inspireert groot en klein. I.s.m. dienst Natuur- en Milieueducatie provincie West-Vlaanderen

de hart-Brein coherentie en intuïtieEind 20ste eeuw deden hartonderzoekers zeer opmerkelijke ontdekkingen. Het hart bevat namelijk neuronen vergelijkbaar met hersencellen. Het hart geeft elektrische signalen en produceert een elektromagnetisch veld dat veel sterker is dan onze hersenen. Zogenaamde kleine hersenen in het hart zorgen ervoor dat je hart denkt, onthoudt en beslissingen neemt onafhankelijk van je hersenen. Bovenal zendt het hart liefde uit. De neuronen in het hart communiceren ook met de hersenen om gedrag en reacties tot stand te brengen. Intelligentie en intuïtie staan niet los van ons hart. Door een harmonisatie tussen hart en brein ontstaat een harmonisatieveld waarbij iemand in staat is om zijn emoties te beheersen en duidelijke gedachten te hebben.Is het geen tijd om ons brein ten dienste te stellen van ons hart en niet langer omgekeerd ?i.s.m. Timotheus

Den

nis

Def

reyn

e: A

Hed

geho

g’s

Bac

k (C

C-B

Y)

Rita GESQUIEREdo 12 jul 2012 (19u-21u)Afspraak aan infogebouw ‘Het Slot’, Oudstrijderslaan, KUURNE€ 5

Jan TIMMERMANdi 28 aug 2012 (10u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Heks EPONAzo 2 sept 2012 (14u-16u)Afspraak aan de parking van het domein Sterrebos, Sterrebosdreef, RUMBEKEGratis (inschrijven noodzakelijk)

Philippe VANDEVORSTma 24 sep 2012 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

johnlamb ‘Socrates?’ (CC-BY-NC-ND)

3

persoon & relatie

met klank... in zachtheid ontWakenTijdens deze dag worden klankschalen als middel ingezet om te ontspannen en tot rust te komen.Door onze aandacht beetje bij beetje naar binnen te brengen komen we los van alle drukte om ons heen. Geleid door zachte oefeningen en heel zachte lichaamsbewegingen, ondersteund door de klanken en trillingen van de klankschalen, stellen we ons open en nemen we de tijd om op adem te komen. Meedeinend met de klanken laten we ons dragen, spanningen lossen op. Op heel subtiele wijze komen we zo tot diepe rust en in zachtheid kunnen we opnieuw ontwaken. Deze dagworkshop richt zich tot iedereen die even op adem wil komen en nood heeft aan rust.Tip: op 26 september kan je komen luisteren naar een klankschalenconcert (zie tabel voor details).

ontdekken Wie je echt Bent Verlang jij er ook naar om gewoon meer jezelf te zijn? Mogen, kunnen en durven zijn zoals je bent? In relaties, dagelijkse situaties of onze samenleving? Tegenover partner, kinderen, familie, collega’s, vrienden en kennissen? Met een goede dosis zelfkennis, een positief zelfbeeld en een portie zelfvertrouwen zou dit je zeker lukken.In deze cursus leer je ontdekken wie jij écht bent: de kern van je persoonlijkheid. Deze bestaat uit de talrijke capaciteiten, talenten en mogelijkheden waarover je beschikt. Deze kunnen de fundamenten vormen waarop jij jouw zelfkennis, eigenwaarde en zelfvertrouwen bouwt. Geloven in wie je bent en meer jezelf durven zijn, zullen je doen groeien in het werken aan je eigen geluk. I.s.m. PRH

code titel plaats startdatum & -uur € #

PERSOON

397 NLP: leven (z)onder invloed Kortrijk ma 2 jul 10u 50 4

398 clownerie: kennismaking Kortrijk vr 6 jul 9u30 12 1

399 Ontdekken wie je echt bent Heule vr 6 jul 10u 90 6

400 Op het ritme van je hartslag: drumcirkel Rumbeke za 7 jul 14u 12 1

401 Drumcirkel: reeks Rumbeke do 11 okt 19u30 38 5

402 Zingend naar je kern Rumbeke vr 13 jul 14u 12 1

403 Zingend naar je kern (reeks) Rumbeke do 20 sep 19u30 65 5

404 Meditatief boogschieten Kortrijk za 14 jul 9u30 30 2

405 Familieopstellingen in de praktijk Kortrijk wo 22 aug 14u 45 2

407 Zeker van mezelf, rust in mezelf Kortrijk di 25 sep 19u30 125 10

408 Kennismaking mindfulness CC Wevelgem do 20 sep 19u 55 4

217 Communiceren van hart tot hart in een partner-relatie Kortrijk vr 6 jul 19u30 50 3

409 Singleweekend Heule vr 13 jul 10u 120 6

LICHAAMSWERK

406 Meditatie met stilte als grondtoon Menen zo 19 aug 17u 10 1

410 Osho-heart-meditatie Rumbeke ma 20 aug 10u 10 1

411 Kennismaking Caycediaanse Sofrologie Kortrijk do 23 aug 9u30 30 2

412 Met klank...in zachtheid ontwaken Kortrijk ma 27 aug 9u30 25 1

413 Relaxeren met klankschalenconcert Kortrijk wo 26 sep 19u30 12 1

414 Lichaam, bron van levenswijsheid: introductie Rumbeke di 18 sep 19u30 10 1

415 Lichaam, bron van levenswijsheid: starters groep 1 Rumbeke di 25 sep 19u30 65 5

416 Lichaam, bron van levenswijsheid: starters groep 2 Rumbeke di 6 nov 19u30 75 6

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be

Ann CORNILLYma 27 aug 2012 (9u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

zingend naar je kernkennismaking

Zingen is universeel menselijk... er is op aarde geen enkel volk ontdekt dat niet zingt. Zingen biedt kracht, vreugde, troost, ontspanning. Zingen verbindt ons op die manier met onze diepe kern en al zingend geven we uitdrukking aan wat binnen ons leeft.In deze workshop zingen we eenvoudige liederen uit verschillende culturen en mantra’s. Deze liederen laten zich makkelijk zingen en mocht je denken dat jij niet kunt zingen, dan is deze indiaanse wijsheid misschien voor jou bestemd: het zou stil zijn in het bos als alleen die vogels zouden fluiten die expert zijn in fluiten.Alle liederen worden live begeleid met gitaar, trom en kleine percussie. Zangervaring of kennis van noten is niet nodig.

Joffl

ey ‘A

utum

n R

obin

(CC

-BY-

NC

-SA

)

singleWeekend Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?Er zijn heel wat alleenstaande mannen en vrouwen die openstaan voor een vaste relatie en bereid zijn tot een oprecht engagement. Maar hoe ont-moet ik ze?Hoe doe ik een eerste stap? Hoe neem ik initiatief? Hoe onderscheid ik de juiste match? Hoe uit ik verlangens naar intimiteit, seksualiteit en betrokkenheid met behoud van eigenwaarde? Hoe realistisch zijn mijn verwachtingen?

Via oefeningen in groep die vertrekken vanuit je eigen ervaringen maak je je vaardigheden en attitudes eigen die helpen om contacten te leggen met andere mannen of vrouwen.

an u

ntra

ined

eye

(alia

s): B

ehin

d Yo

u (C

C-B

Y-N

C)

Joke De VLOED en Pierre CLEERENvr 13 & za 14 jul (10u-18u) + zat 25 & zo 26 aug 2012 (10u-18u)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat, HEULE€ 120

Thomas Leuthard: Yearning... (CC-BY)

Conny VERCAIGNEdo, 20, 27 sep + 4, 11, 18 okt 2012 (19u30-21u30)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 65

Geert FRATEURvr 6 jul, za 7 jul, zo 8 jul 2012 (10u-16u30)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE€ 90

4

kunst & cultuur code titel plaats startdatum & -uur € #

417 Vaartwandeling in Roeselare Roeselare vr 6 jul 14u 5 1

418 Op stap in Rijsel met de metro Rijsel do 12 jul 9u 20 2

419 Fenomenale daguitstap naar het Aalst van Boon Aalst za 14 jul 10u 60 2

420 Taal en beeld in Watou: bezoek Kunstenfestival Watou wo 22 aug 14u 19 1

421 Atelierbezoek Ann Van Hoey Mechelen za 25 aug 10u30 8 1

422 Bezoek aan Manufactuur De Wit Mechelen za 25 aug 14u30 10 1

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be

communiceren Van hart tot hart in een partner-relatieIn een intieme liefdesrelatie willen we de ander in zijn wezen ontmoeten en zelf willen we ook tot in onze kern ontvangen worden, dan voelen we ons gezien en gehoord en heerst er diep vertrouwen. En juist omdat we tot op dit diepste niveau in verbinding willen staan met elkaar, raken we ook aan de kwetsuren en de pijnplekken in onszelf en de ander. Dan is het belangrijk om een manier van communiceren te kennen die toelaat om open te blijven.

Op een zeer praktische en levendige manier wordt het model van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg voorgesteld. We onderzoeken de valkuilen die ons belemmeren en we oefenen aan de hand van voorbeelden uit ons dagelijks leven. De oefeningen en uitwisselingen gebeuren overwegend met de partner maar ook soms met anderen in de groep. De opzet is concreet, speels en hart-elijk.

Bezoek aan manufactuur de WitDe Koninklijke Manufactuur De Wit werd opgericht in Mechelen in 1889 en is ondertussen al vier generaties lang in handen van dezelfde familie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het restaureren, conserveren, verkopen en bestuderen van antieke wandtapijten. De Manufactuur onderhoudt nauwe contacten met grote musea; wat betreft museumopdrachten bekleedt ze op het vlak van wandtapijten waarschijnlijk de belangrijkste positie ter wereld. Het conserveren en restaureren van wandtapijten gebeurt met naald en draad, al heeft de Koninklijke Manufactuur ook heel wat technologische vernieuwingen op haar naam staan. De Manufactuur is gevestigd in de refugie van de abdij van Tongerlo in Mechelen, een historisch pand uit 1484.

palm

asco

‘car

abin

ieri

wire

less

?’ (C

C-B

Y-N

C-N

D)

ww

w.e

rfgo

edce

lmec

hele

n.be

Martine BAL en Sammy VIENNEvr 6 jul (19u30-22u) & za 7 jul 2012 (10u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50 euro p.p.

Plaatselijke gidsza 25 aug 2012 (14u30-16u)Kanunnik De Deckerstraat 19, MECHELEN€ 10

RG 1033 ‘Lille-Euralille’ (CC-BY-NC-SA)

op stap in rijsel met de metro De Noord-Franse stad Rijsel ligt al eeuwenlang op de grens van twee culturen, de Franse en de Vlaamse. Meer dan welke stad in Vlaanderen, gaat de Rijselse metropool de uitdagingen aan van de 21ste eeuw. Eerst was er het groots opgevatte Euralille-project, waarbij een nieuwe stadswijk gecreëerd werd rond het TGV-station.Toen Rijsel in 2004 een jaar lang de titel droeg van Europese cultuurhoofdstad, bracht dit een ongewone dynamiek met zich mee. Talloze panden en industriële complexen werden gerenoveerd en kregen een culturele bestemming. Momenteel beleeft de stad een nieuwe renaissance. Het rijke patrimonium wordt vakkundig ontsloten en stilaan groeit de hoofdstad van Noord-Frankrijk uit tot een toeristische en culturele voltreffer van Europees formaat!Wij verkennen tijdens deze daguitstap verschillende nieuwe projecten en gerenoveerde wijken en gebruiken hierbij de metro als transportmiddel.

fenomenale daguitstap naar het aalst Van louis paul Boon Aalst inspireerde Louis Paul Boon net zoals Boon Aalst inspireerde, en dat zal je op het einde van de dag geweten hebben! In 2012 wordt de 100ste verjaardag van Boon (communist! socialist! viezentist!) uitgebreid gevierd. Om fris en monter van start te gaan, beginnen we de wandeling met een koffietje. We maken grondig kennis met Boon dankzij de tentoonstelling ‘Rebellen’ in stadsmuseum ‘t Gasthuys. Na een bezoek aan de boekbinderij pauzeren we even voor een lekkere maaltijd. We laten Boon mee aan tafel schuiven terwijl we verhalen opdissen uit zijn ‘Eten op zijn Vlaams’. We wandelen verder langs de arbeidersbuurten van de stad en proberen ons voor te stellen hoe die eruit zagen in de tijd van Boon. Naar goede gewoonte eindigen we op café met een spoedcursus “Olstjers”.

atelierBezoek ann Van hoeyLange tijd was Ann Van Hoey (mevrouw Mark Uytterhoeven) een onbekende in het keramiek-wereldje, maar daar is sinds kort verandering in gekomen. Met Haar werk ‘Étude Géometrique’ kende Van Hoey haar grote doorbraak: ze kreeg er de Design Vlaanderen-prijs voor op de Internationale Design Wedstrijd van Interieur Kortrijk 2010. Ze is gefascineerd door de eenvoud van geometrische vormen en lijnenspel. Haar strakke aardewerken kommen staan te

kijk in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het Design museum in Gent. We zoeken haar op in haar

atelier in Mechelen.

Jan YPERMANdo 12 jul 2012 (9u-17u)afspraak aan de loketten van station Lille-Flandres, RIJSEL€ 20 (metroticket inbegrepen, lunch ‘s middags niet)

Gids Vizitza 14 jul 2012 (10u-17u)Afspraak om 9u45 aan het NMBS-station van Aalst.€ 60

Ann VAN HOEYza 25 aug 2012 (10u30-12u30)Rembert Dodoenstraat 41, MECHELEN€ 8

5

leVensstijl & gezondheidcode titel plaats startdatum & -uur € #

GEZONDHEID/MASSAGE

423 Kruidige uitstap in Flobecq Flobecq zo 1 jul 13u30 8 1

424 Bezoek kruidentuin Kortemark vr 6 jul 14u 7 1

425 (On)kruidenwandeling met duurzame knipoog Izegem zo 26 aug 14u 0 1

426 Kies je eigen ecologische stijl Kortrijk za 7 jul 10u 25 2

427 Natuurlijke verwendag Kortrijk ma 9 jul 10u 40 2

428 Ayurvedische kookworkshop en - massage Kortrijk di 17 jul 9u30 39 2

429 Californische massage Kortrijk ma 20 aug 19u30 67 5

430 Je immuunstelsel als bondgenoot Roeselare ma 27 aug 14u 40 3

431 Handreflexologie Kortrijk vr 31 aug 10u 25 2

432 Ontspannen door het leven Kortrijk do 6 sep 19u 25 2

433 Voor en na in 4 stappen Kortrijk do 6 sep 19u 60 4

434 5 x wellness voor jou Staden do 13 sep 19u30 50 5

435 Kruiden en geneeskrachtige planten Kortrijk ma 17 sep 19u30 55 4

436 Vrouwelijk bewustzijn en hormonen Kortrijk do 27 sep 19u30 10 1

KOKEN/GASTRONOMIE

437 Gewaagde barbecue Kortrijk vr 6 jul 19u 22 1

438 Minimale inspanning, maximale smaak Roeselare za 14 jul 9u 42 2

428 Ayurvedische kookworkshop en - massage Kortrijk di 17 jul 9u30 39 2

439 Zomers koken en rondleiding op de bioboerderij Heule ma 27 aug 9u30 69 4

440 Vegetarische barbecue Kortrijk vr 31 aug 19u 22 1

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be

Terri Kahrs ‘Barbie Fashions2’ (CC-BY-NC-ND)

kies je eigen ecologische stijlWat is natuurlijke make-up? Wat is duurzame kledij? Waar vind ik het? Kortom, hoe kan ik er goed uitzien zonder mijn groene principes overboord te moeten gooien? Cristina van StyleMeGreen leert je op deze eco makeoverdag hoe je bewust ecologisch kunt shoppen en smeren in elke mogelijke stijl.In de voormiddag kom je meer te weten over groene natuurlijke cosmetica en word je omgetoverd tot een natuurlijke schoonheid. In de namiddag ontdek je je tips en feiten over ecologische én stijlvolle kledij.

ayurVedische kookWorkshop en massageAyurveda of letterlijk vertaald ‘de kunst van het Leven’ helpt je om de natuurlijke balans in jezelf te bewaren of te herstellen. Tijdens deze dag ontdek je talrijke aspecten van ayurveda. Je start de dag met het bereiden van een ayurvedische maaltijd, een feest van geur, kleur en smaak. Indiaas koken is gekend voor zijn vegetarisme en wordt ook wel de inspiratiebron voor de wereldkeuken genoemd. Het gebruik van helende kruiden en specerijen als doeltreffende huismiddeltjes komt aan bod. ‘s Middags geniet je van ayurvedische maaltijd, voedzaam en verzorgend voor zowel lichaam als geest. In de namiddag geef en ontvang je een ayurvedische schouder-, hoofd- en gezichtsmassage met ‘brahmi-olie’. Deze olie is goed voor mentale helderheid, geestelijke verruiming en voor de zintuigen. De olie verbetert ook je nachtrust en stimuleert de haargroei. Een dagje ayurvedische genieten staat voorop!

zomers koken en rondleiding op de BioBoerderijBio- en vegetarische kok Peter Vandermeersch nodigt je twee dagen uit op twee ecologische boerderijen. Samen met Peter bereid je maandag- en woensdagvoormiddag een kleurrijke bio-vegetarische maaltijd met seizoensproducten op de open ecologische boerderij ‘Heerlijkheid van Heule’. Op maandagnamiddag leidt Hubert Dewitte je rond op zijn bioboerderij ‘t Goed ter Heule in Lauwe. Je komt meer te weten over de historiek van de hoeve en het hoe en waarom van de verschillende bio-teelten. Je krijgt bovendien de kans om zelf groenten, kleinfruit, snijbloemen en kruiden te oogsten in de zelfpluktuin. Op woensdagnamiddag neemt

Kathleen Vandamme je mee in haar verhaal over de ecologische insteek van de boerderij te Heule. Elke dag sluit je af met een zoet en passend zomervieruurtje.

Cristina MAFTEIU za 7 jul 2012 (10u-15u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

Peter VANDERMEERSCHma 27 + wo 29 aug 2012 (9u30-16u30)Heerlijkheid van Heule, Zeger van Heulestraat 51-53, HEULE€ 69 (ingrediënten inbegrepen)

Lut LEMAITRE en Lucrèce CORNEILLIEdi 17 jul 2012 (9u30-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 39 (olie inbegrepen)

kruidige uitstap in floBecqJe duikt in de kruidengeneeskunde van vroeger en nu in het ‘Pays des Collines’, een streek waar vroeger heel veel kruiden werden verbouwd. Je start met een rondleiding in het ‘Huis voor geneeskrachtige planten’ met didactische panelen en antieke gebruiksvoorwerpen. Aansluitend maak je kennis in de kruidentuin met een 60-tal boeiende kruidenfamilies, met handige tips voor gebruik. Op een geleide wandeling (4 km) bekijk je de plaatselijke flora uit de omgeving met nog meer kruidige tips. Als afsluiter degusteer je engelwortellikeur. Ook kinderen zijn welkom!

minimale inspanning, maximale smaakGeen tijd om lekker en gezond eten klaar te maken? Dit is vanaf nu geen argument meer. Nog nooit was kokkerellen zo eenvoudig. Je hebt slechts 15 minuten nodig per bereiding om een gezond ontbijt, maaltijd of dessertje op tafel te toveren. Een ontbijt hoeft niet altijd de klassieke boterham te zijn. Een maaltijd bereiden kan zonder stress en een dessertje heeft niet altijd suiker nodig maar kan toch tongstrelend zoet zijn met natuurlijke ingrediënten. Naast het verrassend koken (ontbijt-lunch-dessert), met zo weinig mogelijk ingrediënten, worden de principes uitgelegd waar Hilde Demurie rekening mee houdt om je vrolijk en gezond te houden.

firer

amse

y ‘H

yper

icum

per

fora

tum

’ (C

C-B

Y-S

A)

itspa

ulke

lly ‘S

tir fr

y’ (C

C-B

Y-N

C)

Jules CLERBOUT en Carine DE GROOTEzo 1 jul 2012 (13u30-17u30)Rue Georges Jouret 9, FLOBECQ€ 8 per volwassene - kinderen gratis

Hilde DEMURIEza 14 jul 2012 (9u-16u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 42 (ingrediënten inbegrepen)

6

digitaal & multimediacode titel plaats startdatum & -uur € #

DIGITAAL ALGEMEEN

441 Digidokter: hoe gegevens veilig bewaren? Kortrijk za 28 jul 10u 0 1

442 Digidokter: hoe beheer ik mijn digitale foto’s? Kortrijk za 18 aug 10u 0 1

443 Digidokter: beter leren zoeken op internet Kortrijk za 15 sep 10u 0 1

444 Picasa: beheer je digitale fotocollectie Roeselare wo 19 sep 19u 16 2

445 Picasa: beheer je digitale fotocollectie Kortrijk do 20 sep 13u30 16 2

446 Picasa: beheer je digitale fotocollectie CC Wevelgem do 20 sep 14u 10 1

447 Picasa: beheer je digitale fotocollectie Staden wo 17 okt 19u 16 2

448 Photoshop: professionele beeldmanipulatie Kortrijk di 21 aug 19u 65 5

449 Bouw een website voor je vereniging Kortrijk ma 10 sep 19u 15 3

450 Publisher: drukwerk voor je vereniging Kortrijk do 6 sep 19u 32 4

WEBTOEPASSINGEN

451 Kopen en verkopen op het web Kortrijk wo 12 sep 9u 8 1

452 Kopen en verkopen op het web Roeselare do 27 sep 19u 8 1

453 Facebook voor beginners Kortrijk di 18 sep 19u 16 2

FOTOGRAFIE

454 Kies je digitale camera Roeselare wo 19 sep 19u 8 1

455 Kies je digitale camera Kortrijk do 20 sep 19u 8 1

344 Vakantiecursus fotografie Heule ma 2 jul 10u 125 10

456 Creatief met een compactcamera Staden wo 19 sep 19u 38 3

457 Door het diafragma: Beaufort 04 De Panne za 25 aug 13u15 38 2

458 Door het diafragma: de Gavers Harelbeke zo 2 sep 6u30 25 2

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be

door het diafragma: Beaufort 04In deze workshop gaan we de confrontatie aan met kunst in niet-alledaagse situaties. We verplaatsen ons met de kusttram tussen De Panne en Oostende en houden halt op de meest imposante locaties van Beaufort04. We leren perfect te kadreren en met flitslicht de sfeer naar onze hand te zetten. Lichtmeting, stobist-fotografie en gebruik van groothoeklenzen wordt in deze workshop duidelijk uitgelegd. Ook het gebruik van ND- en polarisatie-filters komen aan bod. Tijdens de nabespreking in Kortrijk enkele weken later krijg je nuttige feedback.

kies je digitale cameraHoeveel pixels heb je nodig om een kwalitatieve foto te kunnen maken? Kan je met een compacte camera alles fotograferen? Wat is een digitale zoom? Wat betekent 3 x optische zoom? Welke soorten digitale fototoestellen zijn er? Hoeveel moet je minimaal besteden? Is er veel verschil in kwaliteit? Welke geheugenkaart heb ik nodig? En wat is nu eigenlijk een megapixel?

Deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens deze lezing. Na de lezing heb je een goed zicht op de voor- en nadelen van elk type camera en kan je een goede en persoonlijke keuze uit het aanbod maken.

ww

w.d

ekus

t.be

Ken

neth

Tse

: A B

eaut

iful A

ccid

ent~

(CC

-BY-

NC

-SA

)

Peter BERGHMANza 25 aug 2012 (13u15–18u, workshop) + wo 5 sep 2012 (19u–21u, nabespreking)Plaats van afspraak: NMBS-station De Panne (Adinkerke), DE PANNE € 38

Peter BERGHMANwo 19 sep 2012 (19u–21u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 8

do 20 sep 2012 (19u–21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8

hoe gegeVens Veilig BeWaren? Stel je voor, je bent volop aan het werk aan je computer en plots niets meer! Weg gegevens, weg foto’s, weg muziek…. Had

ik maar een back-up genomen... Herkenbaar? In deze lezing bekijken we hoe je bestanden en mappen veilig bewaart op een USB-stick, een externe harde schijf of synchroniseert met online opslagruimte.Na de lezing (10u-11u) volgt een ‘spreekuur’ (11u-12u) waarin je allerhande PC-vragen kunt stellen (gelieve de vraag vooraf door te sturen via digidokter.vormingplusmzw.be).

hoe Beheer ik mijn digitale foto’s?Fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld? Niet noodzakelijk. In deze lezing demonstreren we Picasa, een gratis en uiterst gebruiksvriendelijk programma van Google. Met Picasa kan je foto’s ordenen, rode ogen verwijderen, onscherpe of schuine foto’s corrigeren, en nog veel meer. We tonen je ook de mogelijkheid om jouw foto’s online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen.Na de lezing (10u-11u) volgt een ‘spreekuur’ (11u-12u) waarin je allerhande PC-vragen kunt stellen (gelieve de vraag vooraf door te sturen via digidokter.vormingplusmzw.be).

Beter leren zoeken op internetRecht op het doel af is niet altijd de beste strategie in een voetbalspel. Maar bij het surfen op internet merken we dat een kleine zijbeweging bijna automatisch uitmondt in oeverloos gedobber. In deze lezing zie je hoe je Google naar je hand kunt zetten om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt - recht op het doel af. We overlopen belangrijke aandachtspunten bij elke zoekactie en analyseren de zoekresultaten. Tenslotte vestigen we ook de aandacht op andere waardevolle informatiekanalen op het web, zoals Wikipedia en YouTube.Na de lezing (10u-11u) volgt een ‘spreekuur’ (11u-12u) waarin je allerhande PC-vragen kunt stellen (gelieve de vraag vooraf door te sturen via digidokter.vormingplusmzw.be).

Jan HOLVOETza 28 jul 2012 (10u-12u)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJKgratis (inschrijven noodzakelijk)

Jan HOLVOETza 18 aug 2012 (10u-12u)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJKgratis (inschrijven noodzakelijk)

Johan DE SCHRIJVERza 15 sep 2012 (10u-12u)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJKgratis (inschrijven noodzakelijk)

7

creatief & handighoe inschrijVen?

De gemakkelijkste manier om in te schrijven is online via onze website (www.vormingplusmzw.be). Let wel: enkel voor activiteiten waarbij je inschrijft bij Vormingplus. Voor andere activiteiten schrijf je rechtstreeks in bij onze partners. Je vindt die informatie bij de cursusbeschrijving op onze website.

Ook als je vragen hebt over betalingsvoorwaarden, het annuleren van een inschrijving, het bekomen van een reductie-tarief en dergelijke meer kan je terecht op onze site (www.vormingplusmzw.be/faq).

Lukt het niet met de website, dan kan je ook telefonisch inschrijven via het nummer 056/260.600. Onze secretariaatsmedewerksters Caroline, Katrien of Martine zullen je graag voorthelpen.

Je kan ook langskomen op het onthaal in de Wandelweg 11 te Kortrijk tijdens de openingsuren. Het secretariaat is elke werkdag open van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 to 17u. Op vrijdag is het secretariaat open tot 12u30.

colofon

Verantwoordelijke uitgever:Linda Accoup/a Wandelweg 118500 Kortrijk

Afgiftekantoor: Kortrijk mail,Doenaertstraat 138500 Kortrijk

adres:Vormingplus MZWWandelweg 118500 Kortrijk056/260.600www.vormingplusmzw.be IBAN BE 69 0014 0920 44 78

Volkshogeschool Midden en Zuid West-Vlaanderen vzw is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen

code titel plaats startdatum & -uur € #

CREATIEF

459 Aquarel in de rozentuin Kortrijk do 5 jul 13u30 12 1

460 Schilderen in openlucht Anzegem ma 9 jul 8u45 95 6

461 Schrijf je eigen reisverhaal Roeselare ma 9 jul 19u30 38 3

462 Percussie op metserskuipen Roeselare ma 16 jul 19u30 12 1

463 Gitaar bij het kampvuur Kortrijk di 17 jul 19u30 25 2

464 Gitaar voor beginners CC Menen do 20 sep 19u30 96 8

465 Gitaar voor gevorderden Kortrijk ma 10 sep 19u30 65 5

466 Zomers zingen Kortrijk do 30 aug 10u 50 4

467 Theater voor beginners Kortrijk do 13 sep 19u30 50 4

468 Ontwerp je eigen visiebord Roeselare do 13 sep 19u30 12 1

469 Soft jewels Kortrijk za 15 sep 10u 28 2

HANDIG

470 Kruiden kweken in potten Roeselare di 10 jul 14u 12 1

471 Vlinderkastjes maken met kinderen Kortrijk vr 13 jul 14u 8 1

472 Leren fietsen Kortrijk ma 10 sep 13u30 50 10

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600. Voor programma’s i.s.m. cultuurcentra en andere vormingspartners schrijf je bij deze partners in. Adressen op www.vormingplusmzw.be

www.focusarnhem.nl

aquarel in de rozentuinJe leert de basistechniek van het aquarellen. Daarna ga je zelf aan de slag en schilder je met deze techniek verschillende rozen en stukken uit de rozentuin.Beginners zullen zich vooral concentreren op enkele rozen die ze schilderen met de nat op droog techniek. Gevorderden worden aangemoedigd om nat op nat te werken en te experimenteren met de aquareltechniek. De roos en de rozentuin worden zo de inspiratiebron voor kleurrijke aquarellen. Bij regenweer wordt een vervangprogramma voorzien. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen. I.s.m. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Kortrijk

percussie op metserskuipenJe speelt ritmes met houten stokken en op metserskuipen. Enkele basisritmes komen al snel aan bod en je verzint zelf eenvoudige ritmepartijen. Je speelt met de maat. Maar bovenal, je blijft in ‘The Groove’. Je gebruikt hiervoor instrumenten, je ganse lichaam, metserskuipen en potten, pannen, houten lepels of andere klanken die je zelf mee neemt. Je gaat werkelijk op muzikaal avontuur. Een grote portie verbeelding, een snuifje naïviteit en ‘durven doen’ zal je leiden naar een ritmisch klankproduct.

Geen enkele muzikale voorkennis vereist. Breng een klinkend voorwerp mee

kruiden kWeken in pottenEetbare kruiden kweken in bakken en potten, lijkt het je wel wat? Steek mee de handen uit de mouwen! Ook jij kan wel enkele potjes met eetbare kruiden kwijt op je balkon, terras of vensterbank. Je komt onder meer te weten welke kruiden in aanmerking komen om te kweken. Je maakt je eigen potgrond en leert vakkundig potten vullen. Je krijgt heel wat nuttige, praktische informatie mee en je gaat zelf aan de slag met verschillende kruiden zoals rucola, basilicum, bonenkruid, dille, bladpeterselie, ...

Vlinderkastjes maken met kinderenDagpauwoog, heideblauwtje, zandoogje, koninginnenpage, geelsprietdikkopje, kleine vos. Dit zijn enkele poëtische namen van vlinders die je in de tuin ziet fladderen. Wist je dat deze diertjes ook graag op hotel verblijven op koude zomernachten en in de winter? Ben je een beetje handig en creatief en wil je graag wat vlinders te gast? In deze les bouw je samen met je kind een hotelletje voor de vlinders. Je gaat samen aan de slag met hamers, spijkers en hout en je maakt een prachtig logeerparadijs voor je tuin of balkon. Bovendien krijg je ook meer tekst en uitleg over hoe je zelf een bijenhotel kan maken.

Stephanie DEWYNdo 5 jul 2012 (13u30-16u30)Rozentuin, Doorniksesteenweg (ingang Pijpestraat), KORTRIJK€ 12

Bart MERLEVEDEma 16 jul 2012 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 12

André VERHEECKEdi 10 jul 2012 (14u-16u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 12 (kruiden inbegrepen)

Ka VAN LOOKENvr 13 jul 2012 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 per volwassene - kinderen gratis - € 6 per kastje te betalen aan de docente

schrijf je eigen reisVerhaalReizen is een fantastische bezigheid: je ontdekt nieuwe streken, proeft van andere culturen en keert als een rijker mens naar huis terug. Nog beter wordt het wanneer je deze ervaringen op een mooie manier onder woorden kunt brengen.Ben jij een fervent reiziger of eerder een toevallige toerist? Het maakt niet uit. Met de juiste aanpak kun je net zo goed een fantastisch verhaal schrijven over een wekenlange trektocht door de barre woestijn als over je driedaagse verblijf in hotel met zwembad.Aan de hand van inspirerende tips en trucs leer je een meeslepend, grappig, boeiend, of ontroerend reisverhaal op papier zetten.

Vajra

satt

va ‘M

y Tr

avel

Jou

rnal

’ (C

C-B

Y)

Tine MORTIERma 9, di 10, wo 11 jul 2012 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 38

8