VLC Brochure groep 8 2015-2016

32
Informatie voor leerlingen van groep 8 In de brugklas van het VeenLanden College 2015-2016

description

 

Transcript of VLC Brochure groep 8 2015-2016

Page 1: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Informatie voor leerlingen van groep 8

In de brugklas van het VeenLanden College

2015-2016

Page 2: VLC Brochure groep 8 2015-2016

2

Inhoudsopgave

Bij ons kun je de sprong wagen 4

Zei je “mentor” ? 6

Entreprenasium 8

Kunst en expressie: musical 10

Kunst en expressie: talentenjacht 12

VLC sportklas 14

Naar taal talen 16

Science TechLab 18

De weg vinden 20

School in beweging 22

Uitdagend onderwijs 28

Wist je dat? 30

Page 3: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Haal het beste uit je schooltijd! Je gaat naar school om een mavo-, havo- en/of atheneum diploma te halen en dat diploma krijg je niet cadeau. In de brugklas leer je het middelbare schoolleven kennen en heb je nog tijd om naar een ander niveau te gaan als dat beter bij je past. Naast het behalen van je diploma en het vinden van je plek is er nog veel meer te vertellen over onze school. Deze brochure gaat over de overstap van basisschool naar de middelbare school, over het VeenLanden College in het algemeen, maar ook over alles wat onze school naast de lessen bijzonder maakt.

3

‘Op het VeenLanden College kun je jezelf zijn!’

Dat is het meest gegeven antwoord als we aan onze leerlingen vragen hoe ze onze school beleven. Daar zijn we best trots op, want dat betekent ook dat ze zich veilig voelen en hun eigen weg hebben gevonden op onze school.

Je zit in groep 8 en staat nu voor een belangrijke keuze: je bent op zoek naar een nieuwe school. Je bent er helemaal klaar voor, al is het best spannend. Hoe kom je nu te weten wat voor een school het VeenLanden College is? Lees en bekijk eerst onze brochure. Ga naar onze website en vergeet ook de Facebookpagina niet. Daar kun je onder meer leuke foto’s en filmpjes vinden. Veel kijk- en leesplezier en succes met de schoolkeuze!

Page 4: VLC Brochure groep 8 2015-2016

4

Bij ons kun je de sprong wagen!

Onze brugklassen hebben een brugklasleider. Op de foto kun je ze vinden op de eerste rij. Rechts Marga Hoohenkerk (Vinkeveen) en links José Sweerts (Mijdrecht). Je kunt altijd bij ze terecht, bijvoorbeeld als je mentor er niet is.

De klas die bij je past

Het advies van de juf of meester van de basisschool is belangrijk om te bepalen in welke brugklas je begint. Ook het leerlingvolgsysteem van de basisschool geeft informatie om je plekje zo goed mogelijk te kunnen bepalen. Meestal lukt dat ook meteen en dat is fijn voor jou.

Jij wilt natuurlijk graag bij je vriend of vriendin in de klas. Als dat kan, gebeurt dat ook. Je maakt ook al heel gauw nieuwe vrienden, let maar op!

In Mijdrecht hebben we een mavo/havo, havo/atheneum en een atheneum brugklas. In Vinkeveen hebben we een mavo/havo en een havo brugklas. Doe je havo in Vinkeveen dan ga je vanaf klas 4 naar locatie Mijdrecht.

Page 5: VLC Brochure groep 8 2015-2016

5

mbo

atheneum 5

hbo

havo 5

mavo 4 havo 4 atheneum 4

mavo 3 havo 3 atheneum 3

mavo 2 havo 2 atheneum 2

mavo/havo Vinkeveen havo Vinkeveen

mavo/havo Mijdrecht havo/atheneum atheneum

universiteit

atheneum 6

De vakken

Of je nou mavo, havo of atheneum doet, je krijgt iedere week:

Nederlands

Frans

Engels

geschiedenis

aardrijkskunde

wiskunde

natuur- en gezondheid

techniek

lichamelijke opvoeding

muziek

drama

beeldende vorming.

Daarnaast heb je iedere week een studieles en een mentoruur van je mentor.

Page 6: VLC Brochure groep 8 2015-2016

6

Zei je ‘mentor’?

Menno: “Wat het leuk maakt is dat brugklasleerlingen voor het eerst met het voortgezet onderwijs te maken hebben en heel veel nieuwe dingen tegenkomen. Het is bijzonder ze daarin te begeleiden.”

Brugklasleerling Laura uit B1B: “Meneer Hijdra is begrijpend en ook legt hij heel goed uit. Ik kende niemand toen ik hier op school kwam en dat heb ik tegen hem gezegd. Toen kreeg ik hele goede adviezen van hem: dat ik er gewoon bij moest gaan zitten bijvoor-beeld. Dat gaf me toch dat extra zetje en het is ook helemaal goed gekomen.”

Thijs vindt het vooral fijn dat meneer Hijdra zo rustig blijft en niet gauw boos wordt.

“En als hij boos wordt dan is het recht-vaardig boos”, zegt hij.

Laura: “We hebben weleens problemen gehad met een andere docent en meneer Hijdra gaf toen goede adviezen hoe we ermee om konden gaan en hoe we ons zo konden gedragen dat het probleem werd opgelost.”

Menno voegt toe: “Het is belangrijk dat ze ook voor zichzelf verantwoordelijkheid leren nemen in zo’n situatie.”

Samira of mevrouw Sisic Becirovic was ooit zelf leerling op het VeenLanden College, ze deed havo onderbouw in Vinkeveen en klas 4 en 5 in Mijdrecht,

zoals alle havo leerlingen die in Vinkeveen starten met de havo. Ze weet dus uit eigen ervaring wat het is om een leerling te zijn op het VeenLanden College. Ze vindt het belangrijk om een eenheid van de groep te maken, want dat maakt zo’n eerste jaar op de middelbare school veel gemakkelijker voor de leerlingen. “Maar met iedere leerling apart heb je ook con-tact, zodat je snel extra begeleiding kunt geven als het ergens niet goed gaat.”

Jelsy uit H1A: “Mevrouw Sisic Becorovic vindt het heel belangrijk dat je het beste uit jezelf haalt. Daar helpt ze je goed bij.”

Een mentor is een mooi woord voor de docent bij wie je altijd terecht kunt. Als er iets is dan bespreek je dat het eerste met hem of haar. Het is jouw anker in de ‘middelbare school’. Menno Hijdra, docent biologie en Samira Sisic Becirovic, docent Engels zijn brugklasmentoren en ze doen dat met veel plezier.

Gianni

Thijs

Samira Laura

Jelsy

Menno

Page 7: VLC Brochure groep 8 2015-2016

7

Dat Samira ook meelacht en meedoet met grapjes in de klas vindt Gianni heel leuk aan haar. “Maar als ze vindt dat het tijd is om te werken, dan wordt er ook gewerkt. Ze kan wel orde houden.” In de brugklas moet een leerling ook langzaam leren zaken zelf op te lossen. Dat maakt de taak van brugklasmentor intensief en interessant. In het eerste half jaar krijgen de brugklassers ook studieles van de mentor. Ze zijn het er wel over eens dat dit geholpen heeft om hun huiswerk goed aan te pakken.

De mentorles is altijd gezellig, het hele schooljaar is het een rustpunt in de week. Ze zouden het niet willen missen, Samira en Menno niet en Jelsy, Gianni, Thijs en Laura niet.

Leven, werken en leren in de 21e eeuw Wat zijn de vaardigheden waar jij straks over moet kunnen beschikken als je “echt” groot bent en hoe kan de school je hierbij helpen? Je denkt daar waarschijnlijk helemaal niet over na, maar een aantal slimme mensen uit heel Europa heeft dat wel gedaan. Zij hebben -met een moeilijk woord-: “the 21st century skills” in kaart gebracht. Zou het niet mooi zijn als je die vaardigheden zou kunnen leren door iets te doen wat bij je past en waar je blij van wordt? Naast de lessen, zijn de extra activiteiten op het gebied van taal, ondernemerschap, sport en cultuur, ook heel geschikt om deze vaardigheden te leren en verder te ontwikkelen. Daar hebben wij op school goed over nagedacht.

Geboren in deze eeuw? Dan moet je dit allemaal leren beheersen:

communiceren;

samenwerken;

informatie– en computertechnologie;

kritisch denken;

vaardigheden om problemen op te lossen;

sociale en/of culturele vaardigheden. Foto: Vivienne Forte - Londen

Het jaarlijkse brugklasfeest in Vinkeveen ‘doe je haar raar’ valt ook bij de mentoren (rechts) in de smaak...

Page 8: VLC Brochure groep 8 2015-2016

In de havobrugklas begin je met het project “Jij de baas”. Bij dit halfjarige project ga je samen met een paar andere leerlingen een bedrijf oprichten. Je krijgt daarbij tips van ondernemers uit de regio en je schrijft je in bij de “Kamer van Koophandel”. Op de Goede Doelenmarkt kies je een goed doel uit. De opbrengst van je onderneming gaat hiernaar toe.

Hier mag jij de baas zijn!

Entr

epre

nasi

um

Echte bazen

Maak kennis met Joshua, Jonathan en Mexs uit de brugklas en hun bedrijf Jungle Foto. Zij verdienden 600 euro voor het Wereld Natuurfonds, maar voor het zover was… Mexs is een ondernemer in de dop en hij woont in Uithoorn. Het Entreprenasium leek hem wel wat en daarom heeft hij voor het VeenLanden College gekozen, al moet hij nu wel wat verder fietsen. “In het begin waren er in het gloednieuwe bedrijf Jungle Foto wel irritaties,” vertelt Mexs. Hij zegt het met een lach, want alle problemen zijn overwonnen. En zo hoort het ook!

8

Foto´s: Junglefoto

Page 9: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Waar vind je geld, spullen en klanten?

Joshua, Jonathan en Mexs vonden sponsors voor de jeep, de knuffeldieren, de camera en de printer. Ze moesten ook op zoek naar rekwisieten, die aan de jungle of een safari doen denken. Op marktplaats vonden ze een paar oude camera’s voor 15 euro en het camouflage-net dat Jonathan zou verzorgen kwam gelukkig ook net op tijd. Tot slot kregen ze nog een cursus fotografie van de moeder van Mexs die fotograaf is. Compositie en scherpstellen zijn namelijk heel belangrijk als je een goede foto wilt

maken. Daarna gingen ze basisscholen langs om klanten te werven. Ze merkten dat het niet eenvoudig is. Joshua: “Je moet wel professioneel over-komen, anders doen ze het niet.” In het begin gaven ze ook geld uit aan reclamemateriaal. Maar toen de foto’s van de kleuters door

hun ouders werden gekocht, konden ze dat snel goedmaken.

Naar het Entreprenasium

Joshua en Mexs hebben een sollicitatiebrief geschreven voor het Entreprenasium in de tweede klas. Jonathan gaat zich eerst op zijn cijfers concentreren, want zonder goede cijfers kun je niet meedoen aan het Entreprenasium.

Wij gaan voor het Entreprenasium! Dit zijn Puck, Jordy, Joran, Max, Axel, Veerle en Isis. Ze zitten in dezelfde klas en gaan alle zeven verder met het Entreprenasium in de tweede klas. Op de voorgrond zie je rechts hun trotse mentor en muziekdocent Roos de Lang en José Sweerts. José Sweerts maakt zich al jaren sterk voor het Entreprenasium op het VeenLanden College.

De winnende bazen

Hier rechts zie je docent Niels Breuker. Hij is de motor achter het project “Jij de baas”. Omdat hij zelf ondernemend en enthousiast is, vormt hij een inspiratiebron voor veel brugklasleerlingen die het project doen.

Joshua, Mexs en Jonathan van Junglefoto en Isis, Kes, Zus, Nikki en Isa van de High tea company hadden met hun bedrijfjes de hoogste omzetten behaald. Daarom mochten ze een dag onder begeleiding van Niels en José naar Pieterburen, waar ze een rondleiding kregen door de zeehondenopvang. En dat was gaaf, kunnen ze je vertellen!

9

Page 10: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Soms weet je op de basisschool nog helemaal niet of je talent hebt voor het podium. Daarom kiezen wij niet voor een kunstklas, maar krij-gen alle leerlingen beeldende vor-ming , muziek en drama in de brugklas. Voor de jaarlijkse musical en de talentenjacht kunnen alle leerlingen auditie doen. En wat een talent is er altijd!

10

Kuns

t en

expr

essi

e

De kunstwerken op deze pagina’s zijn van leerlingen uit mavo 4 Mijdrecht en Vinkeveen.

Niels Deirdre

Page 11: VLC Brochure groep 8 2015-2016

11

De musical is ieder jaar een hoogtepunt. Na een lange periode van repeteren en voorbereidingen zijn de twee voorstellingen een ontlading voor alle dansers, zangers, acteurs en bandleden. Wie kunnen je er beter over vertellen dan Niels en Deirdre? Zij doen namelijk al jaren mee.

School gaat voor

Deirdre gaat bijna eindexamen doen. Ze doet al 4 jaar mee aan de musical. Eerst alleen met dans, later ook met acteren. Ze begon met kleine rolletjes: samen met Femke was ze politieagent en koffiedame. Ze hebben toen veel lol gehad. Dit jaar speelde Deirdre een glansrol in de musical “We will rock you”, naast Niels. “Het kost veel tijd,” zegt ze, “het was soms moeilijk combineren met de schoolexamens.” Daardoor heeft ze wel veel geleerd, over wat ze kan en niet kan, over keuzes maken. “School gaat voor, altijd”, zegt ze beslist.

Repeteren

Er wordt maanden iedere week geoefend. De groepen dans, muziek, zang en spel oefenen in het begin apart. Het moment dat alles bij elkaar komt is fantastisch. In de loop van de jaren heeft ze de musical steeds professioneler zien worden: het decor, de computer-effecten, de live-band, de belichting, het geluid, de draadloze microfoons en dan nog de kostuums. Ooit heeft ze zelf geholpen met het schilderen van de decorstukken, want Deirdre is op meer vlakken creatief. Niet voor niets heeft ze tekenen als examenvak.

Geheim

Ze wil de brugklassers nog een geheim vertellen: toen zij zelf in de brugklas zat was ze nog heel bang om op te treden, maar ze werd steeds zekerder van zichzelf. “Dus,” zegt ze, “denk niet gelijk: dat durf ik niet.”

Niels, haar tegenspeler voegt er nog aan toe dat ook hij door de musical is veranderd. In de brugklas werd hij een beetje gepest maar door wat hij bij de repetities voor de musical leerde, ging dat gauw over en was hij niet langer het mikpunt. “Gewoon zijn wie je bent, je hoeft je nergens voor te schamen. Ik heb echt bij de musical geleerd dat je er mag zijn. Ik ben er sterker door geworden.”

Zo’n musical rockt...

Sander uit de tweede klas: “Als je neus kriebelt tijdens de generale repetitie, dan is dat knap lastig.”

Page 12: VLC Brochure groep 8 2015-2016

In 2014 beleefde het VeenLanden College

haar 30e Talentenjacht ! Deze extra feestelijke talentenjacht vond plaats in het Crown Theater van Aalsmeer. De kans bestaat dat je al eens gehoord hebt van onze Talentenjacht, want deze wordt elk jaar live uitgezonden op de radio door RTV De Ronde Venen.

Dramalessen in de brugklas

In de brugklas krijg je dramalessen: misschien ontdek je wel dat toneelspelen echt iets voor je is. Aan het einde van het schooljaar geef je met je groepje een eindpre-sentatie.

12

Kuns

t en

expr

essi

e

Page 13: VLC Brochure groep 8 2015-2016

13

Huib, David, Luc en Rink wonnen de wisselbeker met het nummer Little Black Submarines, maar ook brugklasser Axel die een indrukwekkende drumsolo weggaf, viel in de prijzen.

Tekenen als examenvak

Tekenen, wat kun je daar nou mee? Maar als je bedenkt dat alles waar je naar kijkt ooit door iemand is bedacht en gemaakt, dan is het vak tekenen plotseling een uitdaging. Al in de brugklas word je een aantal basisvaardigheden en technieken bijgebracht en leer je creatief denken. Als tekenen je goed ligt kun je het in de bovenbouw als examenvak kiezen. Er zijn ontelbaar veel beroepen waarbij dit vak van pas kan komen, denk bijvoorbeeld aan grafische beroepen, mode, industriële vormgeving, fotografie of de reclame.

Geluid en belichting

Bij al die podiumactiviteiten zijn natuurlijk ook technische mensen nodig: voor het geluid en voor de belichting, maar ook als toneelmeester. Als dat je interesse is, zijn er op school ook mogelijkheden.

Page 14: VLC Brochure groep 8 2015-2016

14

dapper

Dit schooljaar starten we met een sportklas, omdat je ook via sport veel vaardigheden opdoet, die heel belangrijk zijn. Doe je niets liever dan bewegen? Zou de sportklas dan iets voor je zijn? De sportklas heeft twee lesuren sport, naast de vier lesuren die je al met je eigen klas hebt. In de sportklas ga je kennismaken met allerlei sporten, ook buiten de school. Goed met anderen overweg kunnen en de wil om samen te werken zijn heel belangrijk in de sportklas, want deze eigenschappen vergroten het plezier en daar gaat het om. Je hoeft geen topsporter te zijn om in de sportklas toegelaten te worden. Met een beetje aanleg en een sportieve en positieve instelling kom je al heel ver. Krijg je er al zin in? Kom dan maar op!

voor sportieve, stoere, sterke, dappere, vrolijke en aardige teamplayers

VLC

spo

rtkl

as

teamplayer

vrolijk

stoer

aardig

sterk

sportief

Ben je klaar voor de start? Denk je dat de sportklas echt iets

voor je is, dan kun je een toelatingstest doen op woensdag 8 april 2015.

Hiervoor krijg je dan een uitnodiging.

Page 15: VLC Brochure groep 8 2015-2016

15

Topsport doen, waarom niet?

Op het VeenLanden College is een coördinator getalenteerde leerlingen: Emil Hoogstad. Heb je veel tijd nodig omdat je bijvoorbeeld een topsporter bent, dan kun je bij hem terecht als je moeite hebt met de combinatie school en sport. In de havo brugklas zit Manon van Dijk, zij doet aan topsport zeilen. Met het trainen voor het EK 2014 in Dublin kwam Manon (voorste rij rechts) een beetje in de knoei met de toetsweek. Samen met Emil vond ze hiervoor een oplossing.

Niet alleen in de sportklas maar ook daarbuiten wordt er veel sport beoefend op het VeenLanden College. De brugklas heeft bijvoorbeeld een basketbaltoernooi en in de bovenbouw zijn er keuzesportdagen, waarbij gekozen kan worden tussen allerlei workshops. De school doet ook mee aan regionale sportactiviteiten, zoals schoolhockey, scholierenploegenachtervolging op de schaats en de scholierenveldloop.

Daar kun jij ook bij zijn!

Spor

t voo

r ie

dere

en

Page 16: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Wil Nederland internationaal meekomen, dan is het belangrijk dat Nederlanders verschillende talen beheersen. Wist je dat onderzoek uitwijst dat we export mislopen naar Duitsland en Frankrijk omdat we de taal niet goed genoeg beheersen? Wist je dat Nederlanders hun beheersing van de Engelse taal vaak overschatten? Voor jouw toekomst kan het dus heel belangrijk zijn om je talen goed te spreken. Dat biedt je meer kansen bij vervolgopleidingen en op de arbeidsmarkt. Zeker als je dat kunt aantonen met een internationaal erkend certificaat. Daarom kunnen leerlingen van het atheneum op het VeenLanden College kiezen voor de Anglia Masterclass (Engels) en Delf (Frans).

Naa

r ta

al ta

len

“We had a full English breakfast. Some things like scrambled eggs were very delicious but other things were very nasty.”

“We did a lot of sports like golf and tennis, but archery (boogschieten) was definitely my favourite.”

“The bathroom was a lot bigger than I thought it would be. That was very nice because we had to share it with 6 girls.”

16

“Loads of fun!” “Absolutely amazing!” “We had so much fun together.” “I made a lot of new friends.”

“At Grittleton we took a lesson from a man named Paul. He was 66 years of age. He taught us how to pronounce ‘water’ in real English. It sounded a bit like ‘watuhhhh’. We laughed a lot.”

“The rooms we stayed in were very nice and clean. There was just one thing that bothered me: the beds squeeked with every move.”

Page 17: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Accepting the challenge: doe de Anglia Masterclass

17

“The first night we told eachother scary stories, yet I slept fine.” “The scrambled eggs were delicious!”

De Anglia leerlingen uit de tweede klas gingen afgelopen schooljaar naar Grittleton House in Chippenham, Wiltshire.

Grittleton House is een privéschool waar Engelse leerlingen voor 15000 pond per jaar onderwijs krijgen op hoog niveau.

Zie jij jezelf al in deze op “Zweinstein” lijkende school rondlopen?

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan is de Anglia Masterclass misschien iets voor jou.

Op het atheneum dagen we je uit de Anglia Masterclass te volgen. Elke week een uur extra Engels, waarbij alleen Engels wordt ge-sproken. Zo bereid je je voor op de Anglia examens die elk jaar in april worden afgenomen. Aan het einde van de brugklas wordt bekeken welke leerlingen de inzet en de capaciteiten hebben om door te kunnen gaan met de Anglia Masterclass.

De Anglia Masterclass biedt je fantastische mogelijkheden, niet alleen voor het behalen van internationaal erkende certificaten, maar ook tot het verbeteren van je examenresultaten. Kies je in klas 2 definitief voor Anglia, dan ga je ook op reis naar Engeland. Je spreekt dan de hele week uitsluitend Engels. De reizen gaan bijvoorbeeld naar Grittleton House in Chippenham, Bath, Cambridge, Oxford en/of Londen.

Sinds het schooljaar 2013-2014 kun je ook Delf-lessen volgen op het VeenLanden College. Deze lessen volg je op vrijwillige basis en in je eigen tijd. Hoewel de lessen gericht zijn op atheneumleerlingen vanaf de derde klas, ben je ook welkom -mits je het denkt aan te kunnen- als je in de eerste of tweede klas zit. Leerlingen van de mavo of havo met aanleg voor de Franse taal zijn ook welkom. Tijdens het eerste jaar van Delf behaalden alle 22 leerlingen hun examen en ontvingen zij een internationaal erkend certificaat. Daar zijn we trots op.

Diplôme d’études en langue française:

Delf

Page 18: VLC Brochure groep 8 2015-2016

18

Artcadia

‘Artcadia, Imagine your future’ is een landelijk techniek- en kunstproject op het snijvlak van kunst en techniek. Deze wedstrijd is speciaal voor leerlingen van atheneum 2. De wedstrijd laat jongeren zien én ervaren hoe interessant de wereld van techniek kan zijn. Techniek is geen ver-van-mijn-bedshow of abracadabra, maar maakt heel direct deel uit van de wereld waarin we leven.

Even vanzelfsprekend als verbazingwekkend!

Scie

nce

Tech

lab

Ben je geïnteresseerd in techniek en wetenschap en word je daarin graag

uitgedaagd, dan kun je vanaf de tweede klas atheneum kiezen voor

het Science TechLab. In het schooljaar 2014-2015 doet

het Science TechLab mee aan een landelijke wedstrijd voor

leerlingen uit de tweede klas van 400 middelbare scholen

in Nederland.

Page 19: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Ben je een uitvinder, denk je na over de toekomst en onze omgeving, heb je vaak originele ideeën en oplossingen, haal je graag zaken uit elkaar om ze daarna weer in elkaar te zetten? Dan is dit op je lijf geschreven! Het Science TechLab van het VeenLanden College gaat in 2014-2015 zijn best doen om het beste, mooiste, origineelste en meest duurzame ontwerp te maken op het gebied van gebouwen, infrastructuur, water of milieu en ruimte. De beste scholen mogen hun project landelijk presenteren. Daar gaan we voor!

19

Page 20: VLC Brochure groep 8 2015-2016

De

weg

vin

den

Nu zit je nog op de basisschool; alles is bekend, je kent iedereen en je weet de weg te vinden. Hoe gaat dat straks allemaal op een middelbare school? Als je iets wilt weten of als je het even niet meer weet?

20

In september, dus vrij snel na de start van het schooljaar, krijgen je ouders de gelegenheid om kennis te komen maken met je mentor. Die ken jij dan al goed. Je hebt de introductiedagen achter de rug en je hebt alle vakken al een keertje gehad. Je mentor heeft een eerste indruk van jou en van de klas waar je inzit. In de meeste gevallen heb jij al helemaal je plek gevonden op school, zo snel gaat dat. Hoe blijf je op de hoogte van alles wat er zoal reilt en zeilt op school en wat zijn de mogelijkheden als het even niet zo goed met je gaat?

Na de introductiedagen

Page 21: VLC Brochure groep 8 2015-2016

21

Trajectum Soms kan het even minder goed met je gaan: je bent langdurig ziek geweest of er is iets anders aan de hand. De school biedt je dan Trajectum aan. Samen met jou en je ouders maken we een aantal afspraken en je krijgt een persoonlijke begeleider, een docent die daarvoor is opgeleid. Het doel is dat je zo snel mogelijk weer op het spoor zit. Dat is fijn voor jou en voor de school.

Huiswerkklas

Gaat het maken van je huiswerk op school beter of heb je hulp nodig bij je aanpak, dan kun je deelnemen aan de huiswerkklas. Bij de huiswerkklas zijn vakdocenten aanwezig.

Leerproblematiek

Op school is een coördinator leerproblematiek die verstand heeft van alles wat het leren kan beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld dyslexie of ADHD. Zij kan je vragen hierover beantwoorden.

Website Op de website www.veenlandencollege.nl is heel veel informatie te vinden over onze school. Je kunt daar brieven vinden die via de e-mail naar jou of je ouders zijn verstuurd. Altijd handig! Ook te vinden op de website: De Focus, het oudermagazine van de school. Verder kun je via de website inloggen op Magister. Heb je een smartphone, dan kun je dat ook via de Magister app doen. In Magister vind je jouw cijfers en je huiswerkopgaven. Ook vind je daar de laatste roosterwijzigingen. Ouders kunnen met hun eigen account ook jouw cijfers zien en ze kunnen zich inschrijven op de tienminutenavond, die twee keer per jaar plaatsvindt.

Hulpmentor In de brugklas kun je ook hulp krijgen van een hulpmentor. Zo’n hulpmentor is een leerling uit de bovenbouw. Zij of hij loopt al wat jaartjes mee op school en dat is fijn als je een vraag of een probleem hebt.

Social media De school heeft een eigen officiële Facebookpagina en een Twitter account (@hetvlc). Daar word je via foto’s en tekst bijna dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes.

Page 22: VLC Brochure groep 8 2015-2016

22

Het VeenLanden College biedt je een gevarieerd programma door je bijvoorbeeld projectweken, dagexcursies, maar ook reizen naar het buitenland aan te bieden. Op de volgende pagina´s een greep uit onze activiteiten.

Of je nu mavo, havo of atheneum doet, er komt een moment dat je met je jaargenoten een reis maakt naar het buitenland. De reizen gaan naar Parijs, Londen, Rome, Tsjechië of Berlijn. Leerlingen die terugkijken op de tijd op onze school denken vaak met plezier terug aan hun buitenlandreis. Iets voor jou om naar uit te kijken dus!

Scho

ol in

bew

egin

g

Met liefs uit Parijs en Londen...

Page 23: VLC Brochure groep 8 2015-2016

23

Wintersport

Ieder jaar gaat er in de voorjaarsvakantie een groep leerlingen en docenten op wintersport. Er is altijd veel belangstelling voor deze reis en vaak moet er worden geloot. Behoor je tot één van de gelukkigen, dan kun je rekenen op een onvergetelijke vakantie.

Page 24: VLC Brochure groep 8 2015-2016

24

In de tweede klas ga je met de hele klas een dag naar een natuurgebied om knotwilgen te knotten. In het jaar voor je eindexamen besteed je 20 uur aan vrijwilligerswerk. Je geeft bijvoorbeeld training op de sportclub, je helpt in de zomervakantie mee bij de organisatie van de speelweek of je doet mee met de rolstoelbrigade waarbij je met oudere mensen in een rolstoel op pad gaat.

Om het jaar doen we mee aan de actie van 3FM Serious Request. 24 uur vasten of 24 uur sporten: we draaien ons hand er niet voor om. De laatste keer hebben de bovenbouw en de docenten 24 uur gesport op school. De onderbouw had een flessenactie en een schoolfeest in de aula, het werd één groot feest. Docenten en leerlingen ontwikkelden ook individueel acties om geld in te zamelen: van pizza’s bakken tot glasblazen. Met inzet en enthousiasme behaalden we de hoogste opbrengst van alle scholen in Nederland. Toen radio 3 FM een dag bij ons kwam filmen, kwamen we op de nationale televisie, evenals onze rector Ruud van Tergouw doordat hij met worstelen van de presentatrice van 3 FM won.

Samen hebben we maar liefst € 64.051,00 bij elkaar gebracht

en daar zijn we trots op!

Scho

ol in

bew

egin

g

Maatschappelijke stage

Bij ons op school vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een goede samenleving. Dit doen we bijvoorbeeld door Serious Request te steunen maar ook door middel van maatschappelijke stages.

Page 25: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Onz

e br

ugkl

as

Aimée: “Ik moet nu een eind fietsen. Als het regent moet ik van mijn moeder een regenpak aan, maar mijn zus zegt dat het er niet uitziet. Nu weet ik niet wat ik moet kiezen: òf nat worden òf voor gek lopen.”

Emma: “Ik heb een hele gezellige klas en ik heb al veel vrienden gemaakt. Ook heb ik tot nu toe goede cijfers gehaald. Wat ik heel leuk vond was om alle nieuwe spullen te kopen voor de middelbare school. Kaftpapier voor de boeken, een schaar, een geodriehoek, multomappen, pennen en schrif-ten. Alles rook zo lekker nieuw.”

Pien: “Het huiswerk en je cijfers kun je via de computer, tablet of telefoon bekijken in Magister. Ik vind dat heel handig. Ik heb gelukkig allemaal voldoendes en vind het super om hier te zijn!”

25

Timo: “Ik heb het heel erg naar mijn zin en het went heel snel: het huiswerk, de toetsen en ieder uur naar een ander lokaal. Ik maakte snel nieuwe vrienden en mijn oude vrienden zie ik ook nog.”

Nina: “Denk nog best vaak aan de basisschool, maar ik heb het hier onwijs naar mijn zin. Bij de introductiedagen leer je elkaar kennen. Vooral het uitstapje naar het strand en Naturalis was gezellig en de speurtocht door de school hielp om de weg beter te kunnen vinden. “

Joep: “De trappen, ze zeggen dat het went, maar ik merk daar nog niets van. Iedere avond ga ik met spierpijn naar bed. Dat zeg ik natuurlijk niet tegen de docent lichamelijke opvoeding, ben niet gek, laat hij me nog harder zweten.”

Luca: “Bij de eerste les aardrijks-kunde vroeg de docent naar onze namen en moesten we ons kort voorstellen. Ik zei dat ik Johan heette en natuurlijk lag de hele klas dubbel. Maar het enige dat de docent zei was: ‘Jongens, ga nou niet lachen, ga verder met je verhaal, Johan!’”

Joost: “De pauzes zijn hartstikke gezellig en ik heb al een leuk schoolfeest beleefd. De dag gaat heel snel voorbij, iedere 45 minu-ten heb je een ander vak. Soms duurt een vak twee lesuren. Dat noemen ze een blokuur. Al je lessen staan op je rooster en je bent iedere dag op een andere tijd uit. “

Maxime: “Eerst was het wel even wennen, zo’n grote school, maar ik heb super lieve vriendinnen. Ook heb je veel schoolboeken, maar je krijgt een kluisje. Daar kun je de dingen bewaren die je nog niet nodig hebt.”

Magnus: “De pauzes zijn wel anders. Er wordt niet meer gevoetbald, er wordt alleen nog maar gegeten. Wel kun je lekkere wraps krijgen in de kantine. En vergeet niet om goed op je rooster te kijken!”

Page 26: VLC Brochure groep 8 2015-2016

In de brugklas is ieder jaar een projectweek op school Deze kan een thema hebben, bijvoorbeeld “India” of “Circus” of “water”. In Mijdrecht werkte de brugklas dit jaar een hele week aan een Indiavoorstelling.

Scho

ol in

bew

egin

g

Kaylee

Shay-Lynn

Projectweken

26

Er was een groep die danste en er waren groepen voor de decors, kostuums, muziek en voor het filmen van alle activiteiten. Shay-Lynn en Kaylee kregen tijdens de projectweek een plek bij dans en het was een hele gezellige groep. Ze leerden ook leerlingen uit andere brugklassen kennen. Aan het einde van de week gaf de hele groep ’s avonds een voorstelling in de aula van de school. Alle ouders werden uitgenodigd. En Kaylee en Shay-Lynn? Die schrokken wel een beetje van de blauwe en paarse schmink die ze toen moesten dragen (hiernaast zie je dan ook een foto van de generale repetitie).

Page 27: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Poldersporten

De omgeving verkennen, vogels spotten, detective spelen, een lipdub maken of smartlappen zingen in het bejaardentehuis? Het is allemaal mogelijk tijdens de projectweken.

27

Met beide locaties middenin de polder willen we je natuurlijk een keer het echte “poldergevoel” geven.

Poldersport moet je

zien,

voelen

en vooral

ruiken!

Page 28: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Eén van onze atheneumleerlingen, Des’ree Luijt, werd in 2013 eerste van Nederland en nam de beker mee naar huis. “Ik vind het leuk om te weten hoe ons lichaam werkt,” zei Des’ree, “en ooit hoop ik een belangrijke ontdekking te doen rond DNA.” Haar volgende doel is mee te mogen naar het jaarlijkse symposium in Heidelberg. Hiervoor moet ze in de eindexamenklas een 8 gemiddeld staan voor biologie.

Junior Biologie Olympiade

28

Houd je van het vak aardrijkskunde, dan zijn er ook voor jou uitdagingen op het VeenLanden College. Leerlingen van havo en atheneum 3 doen mee aan de Geoweek. Bedrijven, wetenschappers en overheden stellen hun deuren open, geven een gastles en organiseren veldwerk op locatie. Op het VeenLanden College verwelkomden we onder andere Jennifer Faber, weervrouw van RTL, die een gastles gaf over het weer. Ties Mouwen, jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling voor de VN, gaf een les over klimaatverandering.

Uitd

agen

d on

derw

ijs

De Geoweek

Foto

: Gijs

Pro

ost

Ieder jaar vindt de landelijke Junior Biologie Olympiade plaats waar zo’n 125 scholen en 10.000 leerlingen aan meedoen, zo ook het VeenLanden College.

Page 29: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Mavo

Excellent

Vanaf mavo 2 kun je in Mijdrecht en Vinkeveen meedoen aan mavo excellent. Je kunt dan kiezen voor een extra programma waarmee je sterren kunt verdienen. Bij vijf sterren ontvang je een certificaat, maar afgelopen jaar behaalden veel leerlingen zelfs 7 of 8 sterren. Echte toppertjes!

29

Vecon Business School Het VeenLanden College is een Vecon Business School. We hebben deze certificering gekregen omdat we op de mavo, havo en het atheneum extra aandacht besteden aan ondernemen en economie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsbezoeken, een boekhoud-diploma, Marketing en Research, Ex-cel, presentatievaardigheden, omgangsvormen en nog veel meer. Zowel op de mavo, als op de havo en het atheneum bestaat de mogelijkheid een Vecon certificaat te behalen. Op de mavo in Vinkeveen krijg je vanaf klas 2 een Vecon les.

Onze trotse rector R.J. van Tergouw bij het behalen van de Veconcertificering voor de mavo afdeling in Vinkeveen.

W4Kangoeroe Op het VeenLanden College kun je ieder jaar meedoen aan de wereldwijde Kangoeroe wiskunde- en rekenwedstrijd. In Nederland doen er jaarlijks 85.000 leerlingen mee. We zijn er daarom trots op dat veel van onze leerlingen, ook uit de brugklas, hoog scoren. Zo viel onder andere de brugklasser Luc Voorend (op de foto in het midden) landelijk in de prijzen en mag hij meedoen aan de Junior Wiskunde Olympiade, die eind 2014 plaatsvindt op de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Jennifer Faber over het weer en waarom de weersverwachting soms niet klopt..

Page 30: VLC Brochure groep 8 2015-2016

30

We hebben meegedaan met de geslaagde recordpoging reanimeren en defibrilleren van de Hartstichting, samen met onze Olivier! Maar niet voordat we flink geoefend hadden op zijn broer Kees natuurlijk…

Wis

t je

dat?

Kees

Olivier

Moderne gebouwen Het VeenLanden College heeft twee gebouwen, locatie Mijdrecht en een kleinere locatie in Vinkeveen. Heb je atheneumadvies? Dan ga je zeker naar locatie Mijdrecht. Heb je mavo– of havoadvies, dan ga je in principe naar de dichtstbijzijnde locatie. Onze open avonden zijn niet op dezelfde avond, zodat je beide locaties kunt bezoeken.

Misschien heb je via de basisschool al de wiskunde- of natuurkundelesjes gevolgd bij ons op school, maar wist je dat er ook

nog een lesmiddag is?

De inschrijving hiervoor is op de open avonden. Zo weet je vast een klein beetje hoe een les eruit ziet op een middelbare school.

Heb je je ingeschreven, dan volgt er nog een

kennismakingsmiddag op woensdag 10 juni 2015. Je gaat namelijk al voor de zomervakantie kennismaken met je nieuwe klas en mentor.

Open avond Mijdrecht: maandag 19 januari 2015

Open avond Vinkeveen: donderdag 22 januari 2015

Je zit in groep 8? Dan kom je toch zeker ook bij

ons tafeltennissen op woensdag 5 november 2014?

Page 31: VLC Brochure groep 8 2015-2016

31

Open avonden

Heb je dit boekje al helemaal gelezen? Dan ben je een held! Op de open avonden kom je nog veel meer te weten; je bent welkom op maandag 19 januari 2015 in Mijdrecht en op donderdag 22 januari 2015 in Vinkeveen. Schrijf je dan meteen in voor de lesmiddag op woens-dag 4 februari 2015. Niet vergeten hoor!

Voorlichting

In de regio zijn er verschillende voorlichtingsavonden waar de ouders van harte voor zijn uitgenodigd:

dinsdag 11 november 2014: regio Nieuwkoop e.o.;

dinsdag 9 december 2014: regio De Ronde Venen, Kockengen, Uithoorn en Amstelveen in de aula van het VeenLanden College in Mijdrecht;

woensdag 21 januari 2015 (voorlopige datum): regio Loenen;

maandag 12 januari: Abcoude en omstreken.

We zijn ook te vinden op de scholenmarkt in Uithoorn op dinsdag 13 januari 2015.

Aanmelden Wij zijn aangesloten bij het Samenwerkingsverband VO, regio Utrecht-West en we houden ons aan de afspraken die gemaakt zijn over de aanmelding die zijn vastgelegd in de POVO-procedure. Informatie over deze afspraken is te vinden op de website van het samenwerkingsverband www.swvvo-ruw.nl. In de eerste aanmeldingsronde ben je zeker van een plek, in de tweede aanmeldingsronde kunnen we die garantie helaas niet geven.

Inschrijven De eerste inschrijfronde op school is op woensdag 4 maart, donderdag 5 maart en vrijdag 6 maart 2015. De tweede inschrijfronde is op dinsdag 14 april, woensdag 15 april en donderdag 16 april 2015 voor leerlingen die in de eerste ronde niet geplaatst zijn.

Wat neem je mee bij de inschrijving:

door de ouders ondertekend adviesformulier van de basisschool;

overzicht leerlingvolgsysteem groep 6, 7 en 8;

ingevuld inschrijfformulier van het VeenLanden College ;

kopie van het identiteitsbewijs (liever uittreksel gemeente basisadministratie: niet verplicht);

onderzoeksrapport dyslexie, ADHD, etc. indien van toepassing.

Graag tot ziens!

Heel belangrijk hoor!

Page 32: VLC Brochure groep 8 2015-2016

Open avonden Mijdrecht maandag 19 januari 2015

Vinkeveen donderdag 22 januari 2015

VeenLanden College Christelijke scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo

Diamant 9, 3641 XR Mijdrecht Telefoon 0297 28 34 59, Fax 0297 28 33 50 E-mail [email protected], www.veenlandencollege.nl

Bonkestekersweg 1, 3645 KZ Vinkeveen Telefoon 0297 26 15 14, Fax 0297 26 10 84 E-mail [email protected], www.veenlandencollege.nl

Contactpersoon: mevrouw drs. J. ter Punt MA Telefoon 0297 28 34 59 E-mail [email protected]

Tekst en vormgeving: Astrid Visser Druk: HAZET Mijdrecht