Vierschaarkroniek maart 2016

16
VIERSCHAAR KRONIEK WAASMUNSTER - MAART 2016 PAGINA 03 - LEVEN EN WELZIJN JAARMARKT WAASMUNSTER BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.WAASMUNSTER.BE GEMEENTEWAASMUNSTER

description

 

Transcript of Vierschaarkroniek maart 2016

Page 1: Vierschaarkroniek maart 2016

VIERSCHAARKRONIEK

WAASMUNSTER - MAART 2016

PAGINA 03 - LEVEN EN WELZIJN

JAARMARKT WAASMUNSTER BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

GEMEENTEWAASMUNSTER

Page 2: Vierschaarkroniek maart 2016

05

10

11

12

Leven en welzijn 02 Hartelijk proficiat03 Jaarmarkt Waasmunster

Wie is wie? De historie van de jaarmarkt De Academie prestenteert: ‘Donkere kanten van verboden liefde’

06 Terugblik07 Weet jij wat meeroken met kinderen doet?07 Maart: internationale maand van dikkedarmkanker08 Foto’s identiteitskaarten

Wonen08 Sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst breidt

aanbod uit

Milieu en natuur09 22 maart is het Wereldwaterdag. Kies voor water van de kraan!09 Klimaatcafé vervolgt: woensdag 9 maart10 Earth Hour10 Zwerfvuilactie 19 maart: hulp gezocht!

Vrije tijd11 Familievoorstelling ‘Umm’ betovert jong en oud!12 Grabbelpas paasvakantie12 De Jeugdboekenweek van 5 tot 20 maart 2016 met thema

‘Weg van de stad’13 Terugblik13 ‘Vuur-ig’ Ambachtelijk Weekend: oproep inschrijvingen

Uit in Waasmunster14 Activiteitenkalender

Varia16 Ter info

Hartelijk proficiatAan de gouden huwelijksjubilarissenDe heer Guido Du Tré en mevrouw Anna-Maria De Backer, 50 jaar getrouwd op 25 maart 2016

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

Foto cover: Paul De Malsche

GEMEENTEWAASMUNSTER

Vierschaarkroniek | Maart 20162

Page 3: Vierschaarkroniek maart 2016

Leven en welzijn

PAASEIERENRAAP VOOR DE KLEINSTEN

Op paaszaterdag 26 maart, om 17u wor-den de jongsten onder ons uitgenodigd om samen met de paashaas paaseieren te rapen in park Blauwendael. Alle kin-deren t.e.m. 10 jaar zijn welkom. De ouders kunnen ondertussen genieten van een paas aperitief. Deelnameprijs: 3,00€/kind met een max. van 7,00€ per gezin. Inschrijven bij André Michiels, Sousbeekstraat 54, tel.: 0468 34 86 61, of via e-mail: [email protected], of door storting op de KWB-rekening: 979-6561403-37, met vermelding van naam, voornaam én het aantal kinderen.Inschrijving is pas geldig na storting van het juiste bedrag. Inschrijven ten laatste maan-dag 21.03.2016.

PAARDENPRIJSKAMP EN KEURINGEN

Op paasmaandag 28 maart is er de jaar-markt. Zoals elk jaar wordt er ook nu een paardenprijskamp georganiseerd. De paarden worden tentoongesteld in de Kouterstraat - en niet aan het kerk-plein zoals vorige jaren - aansluitend met de rommelmarkt Kouterbos. De pony’s zijn eveneens terug te vinden in de omge-ving van de Kouterstraat.

RONDKUIEREN OP DE MARKTEN

Rondkuieren kan je uitvoerig op de paas-markt in de centrumstraten en op de rom-melmarkt - een organisatie van de school Kouterbos - op de gekende locaties met een kleine uitbreiding richting Rivierstraat.

De kleinsten kunnen zich uitleven op de kermis op de parking van de Gentstraat, aan de achterzijde van het gemeentehuis. In park Blauwendael, (9.30u-15u) kan je ook Roosenbergbier proeven bij ‘vzw Waas-munster helpt Schitu’. Wie het nieuwe Bierminnersbier wil ontdekken, moet naar de Vierschaar!

KUNSTZINNIGE ACTIVITEITEN VAN DE ACADEMIE

Ook de Academie voor Beeldende Kunst is present op diverse locaties.In het Academiegebouw zelf (Kerkstraat, 10u-13u) kan je terecht voor vrije atelier-

bezoeken en een tentoonstelling met werk van de studenten.

In kasteel en park Blauwendael (10u-17u) zijn er 2 tentoonstellingen met werk uit het atelier Beeldhouwen o.l.v. Lore Rabaut en het atelier Kunstexploratie o.l.v. Maud Van-de Veire en An Van den Abbeele.

PRAKTISCHE EN ORGANISATORISCHE WEETJES VOOR DE JAARMARKT.

Het snelheidsregime op de N446 wordt vanaf het kruispunt met de Molenstraat tot aan de Durmebrug gewijzigd naar 30 km/uur. Ook de Pontravelaan wordt zone 30.

Op paasmaandag 28 maart kan je naar jaarlijkse traditie in Waasmunster terecht voor de meest uitgestrekte jaarmarkt van het Waasland. Zowel liefhebbers van rommelmarkten als kunst- en cultuurminnaars komen aan hun trekken. Voor honger of dorst hoef je niet te vrezen, en er is randa-nimatie voor jong en oud. Voor een gedetailleerd overzicht van de acti-viteiten kan je een kijkje nemen op de gemeentelijke website www.waas-munster.be, maar we lichten graag ook hier een tipje van de sluier op.

Jaarmarkt Waasmunster

© Paul De Malsche

Maart 2016 | Vierschaarkroniek 3

Page 4: Vierschaarkroniek maart 2016

Leven en welzijn

De dorpskern wordt vanaf zondag mid-dernacht t.e.m. maandag volledig parkeer-vrij gemaakt, zelfs voor de uitbaters van de standen en bewoners. Ook de Henri De Lovinfossestraat, de bijvangen en Dorushoeksken worden parkeervrij ge-houden.

We raden iedereen aan de wagen thuis te laten en te voet of met de fiets naar de jaarmarkt te komen. Kom je toch met de wagen, hou er dan rekening mee dat het vinden van een parkeerplaats de nodige tijd zal vragen. Parkeer je wagen enkel waar parkeren is toegelaten.

Fietsparkings worden voorzien op vol-gende locaties: Sint-Franciscusstraat en omgeving Gentstraat/Pontravelaan.

De Rode Kruispost is dit jaar gesitueerd aan de Sint-Franciscusschool op de Vierschaar. De Rode Kruispost zal aange-duid worden met een vlag.

MEER INFO:

Technische dienstDebby LaureyssensTel.: 052 46 95 60www.waasmunster.be

Wie is wie?De heemkundige kring van Waasmunster organiseert in het P.O.C. (Rivierstraat) de tentoonstelling “Wie is wie?”.Kom kijken naar klasfoto’s en/of schoolfoto’s van Centrum, Ruiter, Sombeke en Heide. Bepaalde namen ontbreken in het archief. Misschien kan jij helpen om de namen aan te vullen?

Bezoek de tentoonstelling van 10.00 tot 16.00 uur op maandag 28 maart.

Alle foto’s zijn afgedrukt op groter formaat zodat het zeer eenvoudig wordt om gezichten te herkennen. Verder is ook het museum (in kasteel Blauwendael) open voor een gratis bezoek.Meer info via [email protected].

Vierschaarkroniek | Maart 2016 4

Page 5: Vierschaarkroniek maart 2016

Leven en welzijn

De historie van de jaarmarkt

De Academie prestenteert: ‘Donkere kanten van verboden liefde’

De allereerste jaarmarkt in Waas-munster dateert van 1859. Op de feest-dag van Pasen werd er toen voor het eerst kermis gevierd in het centrum. De Vierschaar was dan volledig bezet met kramen en kermismolens, die pas open mochten voor het publiek ’s zondags na de hoogmis.

Op paasmaandag kwamen de boeren en veehandelaars van overal met hun mooiste dieren naar de jaarmarkt, waar een jury de paarden en koeien keurde. Er werden toen ook al prijzen, diploma’s en eretekens toegekend.

De jaarmarkt is door de jaren heen steeds een drukbezocht evenement geweest. Traditiegetrouw komen veel inwoners (en mensen van buiten de gemeente) naar de jaarmarkt om fami-lieleden, vrienden en kennissen te ont-moeten in een losse en gemoedelijke sfeer.

De trouwzaal van kasteel Blauwendael krijgt voor één dag een nieuwe bestemming. Op paasmaandag 28 maart zal de student-beeldhouwer Gino Van Wynsberge van de Academie voor Beeldende Kunst Waasmunster er samen met enkele dansers de perfor-mance ‘Donkere kanten van verboden liefde’ uitvoeren.

In dit stuk onderzoeken ze samen met muziek, beweging en in dansvorm de reactie van de mens op de situatie van een verboden liefde. Het wordt een kort en krachtig spekta-kel dat alle bezoekers gratis en doorlopend tussen 11u30 en 13u30 wordt aangeboden.

Verder is er in de galerij en in het park werk te zien van de studenten Kunstexploratie en beeldhouwen, en is er live een vliegersspektakel van de schilderklas te bewonderen.

© Wim Penning

© Paul De Malsche

5Maart 2016 | Vierschaarkroniek 5

Page 6: Vierschaarkroniek maart 2016

Leven en welzijn

TERUGBLIK: FLUOWEKEN GBS WAASMUNSTER

Je kon er midden januari niet naast kijken: er was opvallend veel fluo in de straten van Waasmunster. De Gemeentelijke Basisschool organiseerde van 11 tot 22 januari immers al voor de tweede keer haar FLITS-actie. Tijdens deze 14-daagse werden de leerlingen van de gemeenteschool opgeroepen om zo ‘flitsend’ mogelijk naar school te komen. Als het even kon nog het liefst met reflecterende fluokleding. Deze actie kadert in het lessenpakket rond verkeer.

6 Vierschaarkroniek | Maart 2016

Page 7: Vierschaarkroniek maart 2016

Leven en welzijn

Weet jij wat meeroken met kinderen doet?Veel rokers denken dat het oké is als ze roken onder de dampkap of bij het open raam. Of in een aparte kamer met de deur dicht. Maar binnen roken is nooit oké. Zelfs niet met het raam open. Het is altijd erg gevaarlijk, zeker voor kinderen, die extra kwetsbaar zijn.

Op www.nooitbinnenroken.be kan je zien hoe de giftige rookdeeltjes zich over het hele huis verspreiden. Zonder dat je er iets van merkt. En hoe de kinderen ze binnen-krijgen en wat de gevolgen zijn. Je leert hoe je je huis rookvrij houdt en waarom je beter nooit in de auto rookt.

WAAROM ZIJN KINDEREN EXTRA KWETSBAAR?

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gif-tige deeltjes in tabaksrook. Omdat hun longen en afweersysteem pas volledig ontwikkeld zijn als ze tiener zijn. Kinderen hebben kleinere luchtwegen en ademen sneller dan volwassenen, waardoor ze meer

giftige stoffen opnemen. Zelfs de kleinste hoeveelheid tabaksrook is dus al erg scha-delijk. De cijfers liegen er niet om: er zitten meer dan 4.000 giftige chemische stoffen in tabaksrook, en minstens 70 van die stoffen kunnen kanker veroorzaken.

Ook als de rook weg is, zijn die giftige stof-fen nog altijd in huis. Ze hangen lang in de lucht, en daarna zetten ze zich overal op vast. Je ziet ze niet en je ruikt ze niet. Maar de kinderen krijgen ze wel binnen. En ze worden er ziek van. Ze hebben meer kans op astma, longontstekingen, ooront-stekingen, bronchitis, hoesten en piepende ademhaling. Ze zijn ook sneller buiten adem en bij baby’s stijgt de kans op wiegendood.

De boodschap is duidelijk: rook nooit in

huis, nooit in je auto. Doe het voor de kin-

deren.

MEER INFO:

Voor informatie, tips en advies: www.nooitbinnenroken.be.

Maart: internationale maand van dikke-darmkankerIn het bevolkingsonderzoek naar dikke-darmkanker worden alle 56 t.e.m. 74-ja-rigen in Vlaanderen uitgenodigd om een staal van de stoelgang op te sturen om dikkedarmkanker en voorlopers ervan (po-liepen) tijdig op te sporen. Dit nog voor er klachten zijn. Vroegtijdige opsporing ver-hoogt immers sterk de kans op genezing.

De Vlaamse Overheid streeft naar een deel-name van 60% in 2020. In Waasmunster nam 50,9 % deel aan dit bevolkingsonder-zoek en zo scoren we hoger dan de respons-graad voor onze provincie (50%). In 2014 heeft maar liefst 50,3% van de Vlamingen, een staal opgestuurd naar het labo. In totaal werden er 331.117 stalen onderzocht.

Om tegen 2020 het streefcijfer van 60% te behalen is er dus nog werk voor de boeg in onze gemeente.

In 2016 krijgen alle pare leeftijden van 56 t.e.m. 74 jaar (56-58-60-62-64-66-68-70-72-74- jarigen) met de post een gratis afname-set om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangt de deelnemer en zijn/haar (huis)arts het resultaat. Is er teveel bloed aanwezig, is het aangeraden een kijkonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Als alles in orde is, ont-vangt de deelnemer na 2 jaar opnieuw een uitnodiging en een afnameset.

Vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts! Vragen over het bevolkingsonderzoek? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, stuur een e-mail naar [email protected], of bel gratis naar het Cen-

trum voor Kankeropsporing op 0800 60 160, tussen 9 en 12 uur, en 13 en 16 uur.

Bekijk ook het animatiefilmpje over het be-volkingsonderzoek naar dikkedarmkanker via www.bevolkingsonderzoek.be/dikke-darmkanker/bevolkingsonderzoek .

Maart 2016 | Vierschaarkroniek 7

Page 8: Vierschaarkroniek maart 2016

Leven en welzijn

Volgens de onderrichtingen dien je je voor de aanvraag van een nieuwe identiteits-kaart aan te bieden met een recente en gelijkende pasfoto. Recent wil zeggen niet ouder dan 6 maanden. Het heeft geen zin dat je je aanmeldt met een oudere foto. De gemeentebeambte is verantwoordelijk om de recentheid en de gelijkenis te controle-ren, en zal de foto steeds weigeren indien hij niet voldoet aan deze voorwaarden. Re-den hiervoor is dat een identiteitskaart nu 10 jaar geldig is. De overige richtlijnen kan je raadplegen via www.waasmunster.be.

Foto’s identiteitskaarten

Sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst breidt aanbod uitEind 2015 kocht de sociale huisvestings-maatschappij De Zonnige Woonst 28 woningen aan in onze gemeente met be-stemming sociale verhuring (cfr. Holland-se Molen - Zuidermolen). Daar komen binnenkort nog 7 sociale huurwoningen

in de Kerkstraat en de Rivierstraat bij: de gemeente wil deze verkopen aan de huis-vestingsmaatschappij.

Kandidaat-huurders van de maatschappij krijgen nu de kans om zich voor deze bij-

komende woningen in te schrijven. Ben je al ingeschreven bij De Zonnige Woonst? Dan ontvang je hierover een brief eind februari. Als je in aanmerking wil komen voor de bijkomende woningen, dan moet je tijdig reageren door de brief met jouw keuze ondertekend terug te bezorgen.

Vanaf 25 februari 2016 kunnen ook nieuwe kandidaat-huurders zich in-schrijven voor deze woningen, als je aan de wettelijke inschrijvingsvoorwaarden voldoet.

Voor inlichtingen kan je contact opnemen met de sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst via het nummer 052 – 470 471 of ga even langs op hun secre-tariaat, Rozenhoed 1 te Hamme, van dins-dag tot en met zaterdag tussen 9 en 12u.

MEER INFO:

Meer informatie vindt je ook op de website: www.dezonnigewoonst.be.

MEER INFO:

Dienst BurgerzakenTel.: 052 46 95 11E-mail: [email protected]

8 Vierschaarkroniek | Maart 2016

Page 9: Vierschaarkroniek maart 2016

Milieu en natuur

22 maart is het Wereldwaterdag. Kies voor water van de kraan!

Vandaag beschikt 10% van de wereld bevolking nog steeds niet over drinkwater in zijn nabije omgeving. In België stroomt er elke dag, 24 uur op 24, perfect drinkbaar water uit de kraan. En toch behoort België wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie.

Flessenwater is niet alleen voor onze eigen portemonnee veel duurder dan kraantjeswater, het is ook slecht voor het milieu. Productie en transport eisen veel grondstoffen op, en de afvalberg aan petflessen groeit steeds aan.

Bovendien is kraantjeswater gezond. Het wordt op meer dan 60 kwaliteitseisen gecontro-leerd en is daarmee het strengst gecontroleerde voedingsmiddel.

Laat flessenwater en andere dranken dus wat vaker aan de kant staan en kies voor kraan-tjeswater! Met wat fruit, kruiden of groenten eraan toegevoegd, krijg je een verrassend fris drankje.

MEER INFO EN TIPS:

www.drinkraantjeswater.be

Klimaatcafé vervolgt: woensdag 9 maartTijdens het druk bijgewoonde klimaatcafé van 13 januari jl. in GC Hoogendonck, wer-den heel wat interessante tips en suggesties gelanceerd en boeiende discussies gevoerd. Hiermee is de kous natuurlijk niet af! Om het gemeentelijk klimaatplan stevig in te vullen en ambitieus te maken, moeten we verder nadenken over haalbare concrete acties.

We moeten uitzoeken hoe we de Waas-munsterse inwoners, bedrijven en vereni-gingen, kunnen informeren en overtuigen over noodzakelijke veranderingen in ener-gievoorzieningen, mobiliteit en huisvesting, dit alles in samenwerking met het gemeen-tebestuur.

DUS: VERVOLGKLIMAATCAFÉ OP WOENSDAG 9 MAART 2016 OM 20 UUR IN GC HOOGENDONCK.

We gaan in 3 werkgroepen werken : mobi-liteit, wonen en lokale economie/voeding.We zoeken écht mensen die zich daadwer-kelijk willen engageren en actief lid willen

worden van één van de drie werkgroepen.

Je kan je best vooraf aanmelden bij één van

de 3 werkgroepen. Iedereen is welkom!

MEER INFO & AANMELDEN:

Milieuambtenaar Pieter VinckeE-mail: [email protected].: 0800 12 062

Maart 2016 | Vierschaarkroniek 9

Page 10: Vierschaarkroniek maart 2016

Milieu en natuur

Onze leefwijze heeft grote impact op de na-tuur: grootschalige ontbossing en ons ener-gieverbruik zijn van negatieve invloed op het klimaat. Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen van de natuur. Door-dat de aarde opwarmt, worden leefgebieden van dieren aangetast. Zo smelt de Noord-pool en verliezen koraalriffen hun kleur.

Deze impact verkleinen lijkt soms moeilijk, maar het is wel mogelijk. We moeten op grote schaal overschakelen op energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind.

Daarnaast moet ontbossing worden aan-gepakt. In bomen zit veel CO2 opgeslagen, dat vrijkomt als bos wordt gekapt of ver-brand. Verantwoord bosbeheer is één van de oplossingen waar WNF voor strijdt.

En… het begint bij onszelf. Als we ons alle-maal daarvan bewust zijn, geven we samen de aarde door aan de volgende generaties! Hoe meer deelnemers tijdens Earth Hour, des te krachtiger is het signaal en de be-wustwording dat we zuinig moeten zijn op onze aarde.

Op zaterdag 19 maart van 20.30 tot 21.30 uur is het Earth Hour! We nodigen je uit om gedurende een uur het licht uit te doen voor de planeet. Een mooie ma-nier om te tonen dat je begaan bent met de klimaatverandering. Ook Waasmunster neemt deel door de accentverlichting van een aantal openbare gebouwen te doven.

Earth Hour is de grootste internationale campagne van het Wereld Natuur Fonds voor onze aarde. Elk jaar eind maart is Earth Hour het uur waarop je laat zien dat je de aarde belangrijk vindt. Met één simpel gebaar geven miljoenen mensen, bedrij-ven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde. En meer specifiek over de rol van klimaat-verandering als één van de grootste bedreigingen voor onze natuur.

Earth Hour

MEER INFO:

www.earthhour.org

Zwerfvuilactie 19 maart: hulp gezocht!Bescherm de mooie Waasmunsterse natuur! Kom een handje toesteken.Op 19 maart wordt in Waasmunster een zwerfvuilactie georganiseerd door de ge-meentelijke jeugdraad, ondersteund door het gemeentebestuur en de afvalintercom-munale MIWA.

We roepen iedereen op om op zaterdag 19 maart om 14 uur naar de jeugdlokalen in de Rivierstraat te komen. Steek de Waas-munsterse jeugd een handje toe en maak van je straat, je buurt, … een propere groe-ne omgeving. Wees solidair!

Samen gaan we het storende zwerfvuil te lijf en willen we een krachtig signaal geven dat het eenieders verantwoordelijkheid is om de omgeving net te houden.

Wens je deel te nemen aan de opruimactie en een bepaalde straat, wegel of buurt aan te pakken? Neem dan contact op met de milieudienst: 0800 12 062 of [email protected].

Vierschaarkroniek | Maart 2016 10

Page 11: Vierschaarkroniek maart 2016

Vrije tijd

Carine, waarover gaat ‘UMM’?De Kolonie MT toerde al eerder met mu-ziektheater dat gebaseerd werd op het le-vensverhaal van een grote zangeres, name-lijk Edith Piaf in het stuk ‘Geen Spijt. Leven en liedjes van kleine Edith’. Na het grote succes daarvan maakten ze een nieuw stuk, ditmaal over Umm Kulthum. Umm was een excentrieke Egyptische zangeres en ac-trice die tussen de jaren 1920 en 1970 inter-nationaal bekend was. Ze geldt nog steeds als één van de meest iconische Arabische stemmen.

Het stuk vertelt haar levensverhaal?Inderdaad. Als jong meisje mocht ze niet zingen, enkel omdat ze een meisje was. Het stuk toont haar frustratie, haar verdriet, haar vechtlust en haar vreugde. De emo-

ties zijn heel sterk, en dat trekt het publiek meteen mee in haar verhaal. Het verhaal wordt gevuld met prachtige melodieën en ondersteund door de zachte klanken van snaarinstrumenten en percussie. Tha-is Scholiers speelt Umm en vertelt de ge-schiedenis onder andere aan de hand van een aandoenlijk spel met een babypop en twee katpoppen. Het publiek wordt hele-maal meegetrokken in de wereld van deze grootse diva.

Waarom koos je voor dit stuk als fami-lievoorstelling?Het is een voorstelling die er voor mij echt uitsprong, zowel door de thematiek als de kwaliteit. Echt een hele fijne voorstelling, die een unieke oosterse sfeer creëert met een verhaal waar jong en oud zich in kan vinden.

Je hebt ook een aansluitende activiteit voorzien?Ja, in samenwerking met de Academie voor Muziek en Woord Ter Beuken - filiaal Waas-munster wordt een workshop voorzien voor de kinderen. De kinderen zullen cre-atief aan de slag kunnen gaan met muziek en instrumenten en kunnen op het einde van de workshop hun nieuwe talenten la-ten horen aan de ouders.

Bedankt, Carine, om deze voorstelling naar Waasmunster te brengen!

UMM is een verhaal van weinig woorden en veel muziek. UMM is muziektheater

voor kinderen én ouders, met roots in alle windstreken.

“Een voorstelling ver boven het gemiddelde! Meer van dat graag!!” -

een leerkracht van het 1ste leerjaar

“De voorstelling was subliem, prachtig! Het is een van de beste voorstellingen

voor kleuters.” - een leerkracht van de 3de kleuterklas

Op zondag 6 maart brengt De Kolonie MT een prachtig stuk muziektheater in GC Hoogendonck, geschikt voor iedereen van 4 tot 104. Programmator Carine Heirbaut vertelt waarom ze dit stuk koos als familievoorstelling.

Familievoorstelling ‘Umm’ betovert jong en oud!

PRAKTISCH:

UMM, De Kolonie MT - Zondag 6 maart.De voorstelling start om 14 uur en wordt gevolgd door de workshop (inschrijven verplicht, plaatsen beperkt).Locatie: Zaal Hoogendonck, Nijverheidslaan 48, WaasmunsterPrijzen: € 7 (standaardtarief) - € 6 (65+) - € 5 (-26 / abonnement / waccobon)

MEER INFO

Meer info en reservatie tickets en workshop bij de cultuurdienst:GC Hoogendonck, Nijverheidslaan 48, Waasmunster | 052 46 34 24 | [email protected]

Maart 2016 | Vierschaarkroniek 11

Page 12: Vierschaarkroniek maart 2016

Vrije tijd

De Jeugdboekenweek van 5 tot 20 maart 2016 met thema ‘Weg van de stad’Waar woon jij? Of waar zou je willen wo-nen? Heb je daar wel eens over nagedacht?In de drukte van een stad of eerder op een rustig plekje op het platteland? Of mis-schien wel ergens tussenin? Hier of daar, of ergens aan de andere kant van de wereld?

Tijdens de Jeugdboekenweek denken we na over al deze dingen; over steden, dorpen en landen, over hoe we samenleven met men-sen vanuit alle windstreken, maar ook over gezonde lucht of de natuur om ons heen. De routes zijn talrijk.

Voel jij je ook aangesproken? Kom dan ze-ker eens naar de bib! We hebben een hele-boel boeken rond dit thema gekozen zodat je héél veel mooie dingen kan lezen over dit

onderwerp. Je herkent ze aan de Jeugdboe-kenweeksticker.

Laat je in vervoering brengen door al deze verhalen en blijf vooral niet op je honger zitten. Tot binnenkort!

Grabbelpas paasvakantieTijdens de paasvakantie organiseert Jeugd-dienst Waasmunster opnieuw tal van leuke grabbelpasactiviteiten voor kinderen en tieners tussen 6 en 14 jaar. Het programma is een mix van sport-, spel- en knutselactiviteiten. Wie weet staat er deze paasvakantie een uitstap op het pro-gramma. Kortom: er is voor elk wat wils.

De Grabbelpasfolder wordt in de week van 22 februari 2016 verspreid via de Waasmunsterse scholen. Loopt je kind geen school in Waasmunster dan kan je het Grabbelpasprogramma voor de paas-vakantie ook verkrijgen bij de jeugddienst in het gemeentehuis. Je vindt het volledige programma ook op www.waasmunster.be.Hou er rekening mee dat vooraf inschrij-ven verplicht is en dat het aantal plaatsen beperkt is. Inschrijven kan vanaf 7 maart 2016 bij de jeugddienst.

MEER INFO:

Jeugddienst: Ilse De Winter Tel.: 052 46 95 23E-mail: [email protected]

MEER INFO:

Bibliotheek WaasmunsterNijverheidslaan 48Tel.: 052 46 11 91E-mail: [email protected]

bibliotheek.waasmunster

Vierschaarkroniek | Maart 2016 12

Page 13: Vierschaarkroniek maart 2016

Vrije tijd

NIEUWE EN OUDE AMBACHTEN EN HOBBY’S STAAN CENTRAAL

Heb je zelf een bijzondere hobby of oefen je een oude of nieuwe ambacht uit die je aan het publiek wil tonen of demonstreren? Neem dan gerust contact op met de toeris-tische dienst waar je meer praktische infor-matie over het Ambachtelijk Weekend kan bekomen. Op eenvoudig verzoek worden je deelnemingsformulieren bezorgd.

Voor de editie 2016 is de rode draad door-heen de activiteiten het thema ‘vuur’.Ambachten waarbij vuur essentieel

is zoals smeden, brons gieten, koper drijven, zilver of goud smeden worden extra in de kijker gezet. Maar ook an-dere ambachten zoals kalligrafie, spinnen, klossen, mandenvlechten, origami, leder bewerken, imker, kruiden verwerken, vil-ten,… kunnen getoond of gedemonstreerd worden. In Waasmunster kon je vorig jaar demon-straties bijwonen van een ambachtelijke bierbrouwer, vilten, bonsaï kweken, aqua-rel schilderen, riet vlechten, hout draaien, hoeden maken, glascreaties in lood maken, brood en vlaai bakken of een bezoek bren-gen aan een chocolatier of imker . Op ver-

schillende plaatsen kon je lekkere (streek)drankjes en -hapjes proeven.

Wens je deel te nemen of heb je interesse in het Ambachtelijk Weekend neem dan liefst voor maandag 28 maart 2016 contact op met de toeristische dienst.

Zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2016 kan je in het Waasland bezoeken brengen aan oude en nieuwe ambachten. Tijdens dit weekend kan iedereen proeven van lekkere ambachtelijke streekproducten en –gerechtjes en ge-nieten van vele demonstraties op de verschillende Wase locaties.

‘Vuur-ig’ Ambachtelijk Weekend: oproep inschrijvingen

TERUGBLIK: SPORTHAPPENING

Op vrijdag 29 januari vond de jaarlijkse sporthappening plaats. Met veel trots reikten de sportraad en sportdienst volgende sportprijzen uit: Marlies Verschuuren, die speelster van het jaar bij het Belgische handbal werd, kreeg de prijs voor Sportfiguur van het jaar. Dameshandbalclub DHC werd

Sportploeg van het jaar. DHC is de eerste Oost-Vlaamse ploeg die de bekerfinale bereikte in het dameshandbal.

De Jeugdsportfiguur van het jaar is Yureck Van Eetvelt van Turnkring Kerels Waasmunster, hij werd Oost-

Vlaams kampioen op grond paard, ringen, sprong, brug, rek en all-roud, dit in de categorie Juniores A. Verder werd hij Vlaams kampioen op paard, sprong en all-round.

Een dikke proficiat aan alle kampioenen en sportprijzen!

MEER INFO:

Dienst Toerisme Tel.: 052 46 95 27 E-mail: [email protected]

toerisme.waasmunster

13Maart 2016 | Vierschaarkroniek

Page 14: Vierschaarkroniek maart 2016

in Waasmunster sport

uitstappen

evenement

expo

cursus

SPORT OVERDAG

VAN 15/09/15 TOT 30/06/16 DI, DO VAN 14:00 TOT 15:00 (ZO, MA, WOE, VRIJ, ZA GESLOTEN)

Zin om te sporten overdag, tijdens de werk-week? Dat kan! Op dinsdag en donderdag kan je komen sporten van 14.00u tot 15.00u. Een ge-diplomeerde lesgeefster laat je een uur bewegen op fijne muziek. Van BBB, Step-aerobic tot latino aerobic. Ben je 18+? Van harte welkom! Je vindt de folder in het gemeentehuis, GC Hoogendon-ck en op de website. Op enkele dagen gaat Sport overdag door van 12.45u tot 13.45u, je vindt deze data in de folder. Sport overdag gaat niet door op feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Prijs: 20 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Sportdienst WaasmunsterInfo: 052 40 99 69

LEESCLUB: VALS LICHT VAN JOOST ZWAGERMAN

WOE 02/03/16 VAN 20:00 TOT 22:30

Bespreking van het boek ‘Vals licht’ van de on-langs overleden auteur Joost Zwagerman. Een aangrijpend verhaal over de onmogelijke liefde tussen twee mensen, een liefde in tijden van angst en paranoia. Simon prins, student Neder-lands, raakt gefascineerd door de wereld van de prostitutie. Hij gaat op zoek naar de wetten en geheimen van het ‘schaduwbestaan’, zoals hij het hoerenleven is gaan noemen. Tot het onvermijdelijke gebeurt: Simon raakt verliefd op een van de werkende meisjes.

Prijs: 3 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Gezinsbond Waasmunster i.s.m. Markant en DavidsfondsInfo: [email protected]

EEN CHRISTEN EN EUROPA

DO 03/03/16 VAN 19:30 TOT 22:00

Europa moet dringend terug naar een eigen identiteit, Europeaan zijn is geen kwestie van economie, politiek of geografie, maar van een humanistische ingesteldheid, waar onze chris-telijke achtergrond de basis kan vormen. En wie anders dan graaf Van Rompuy, die als pre-sident van Europa jarenlang aan het roer heeft gestaan van de Europese Unie, kan ons beter de toekomst schetsen.

Prijs: 10 EURLocatie: Abdij Roosenberg. Oudeheirweg- Heide 3.Org.: Vrienden van de Roosenbergabdij

LENTECONCERT VRIENDENKRING JEUGDZORG SOMBEKE

VRIJ 04/03/16 VAN 20:00 TOT 22:00

Pianoduo Callot-Blondeel speelt für Karoline van Franz Schubert in het pittoreske parochie-kerkje van Sombeke. Ten voordele van het cen-trum voor bijzondere jeugdzorg vzw LIA met de afdelingen Beaufort en De Morgenster.

Prijs: 17 EURLocatie: Sint-Rochuskerk. Dries 1.Org.: Vriendenkring Jeugdzorg SombekeInfo: 052 46 95 34

INSCHRIJVEN VOOR EEN STAND OP TWEEDEHANDSBEURSVAN 10 APRIL 2016

ZA 05/03/16 OM 08:00

Zaterdag 5 maart vanaf 08:00 uur kan je in-schrijven voor een stand op de Tweedehands-beurs van de Gezinsbond Waasmunster van 10 april 2016.

Locatie: Huize Moens. Lucien Reychlerstraat 37.Org.: Gezinsbond Waasmunster

FAMILIEVOORSTELLING UMM

ZO 06/03/16 VAN 14:00 TOT 15:00

Zie artikel pagina 11.

Prijs: €7 - €6 (65+) - €5(-26/abo/waccobon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: [email protected]

TERUG NAAR MORGEN: ALLES OVER VIS

DI 08/03/16 OM 19:30

De wondere wereld van vis en visserij. Een voorstelling in wood en beeld. De historiek van 1000 jaar Vlaamse visserij. In 2011 is dhr. Moey-aert gestart met het project dat zich richt tot de visserij. Iedereen heef de mond vol van die visserij: is ze genoeg milieubewust, wat met de exotische vissoorten, wat met de gekweekte vis, is er nog vis in de Noordzee. Een unieke presentatie van vissen, vissen zoals we ze nog nauweliks in de winkel zien : hondshaai, rog, enz. Er worden garnaaltjes gepeld, een drankje geserveerd met verschillende hapjes. We ma-ken er samen een gezellige avond van.

Prijs: 20 EURLocatie: POC. Rivierstraat 12.Org.: Markant Waasmunster

Activiteiten voor de UiT in Waasmunster-kalender van april 2016 moeten uiterlijk op 7 maart 2016 geregistreerd worden via www.uitdatabank.be Activiteiten die later ingevoerd worden, kunnen niet meer opgenomen worden.

HOE MOET JE EEN ACTIVITEIT INVOEREN IN DE UITDATABANK?• Ga naar www.uitdatabank.be• Maak een nieuwe account aan• Na het ingeven van een e-mailadres en paswoord, ontvang je een bericht met de

bevestiging van je registratie• Log in met je e-mailadres en paswoord• Nu kan je aan de slag om je activiteit in te voeren

OPGELET!De terugkerende activiteiten enkel gepubliceerd worden in de Vierschaarkroniek van januari en september.

Vierschaarkroniek | Maart 2016 14

Page 15: Vierschaarkroniek maart 2016

DAAN HUGAERT & MARC STROOBANTS: THE DUCK VARIATIONS

ZA 19/03/16 VAN 20:00 TOT 22:00

Twee mannen zitten elke dag op een bank aan een meer. Vrijwel altijd draaien hun ge-sprekken rond het leven van de eenden. Elke waarneming zet ze aan het speculeren. Als zondagsfilosofen proberen ze elkaar af te troe-ven met soms tenenkrullende theorieën over het gedrag, de natuurlijke vijanden en de ver-moede paargewoontes van de eenden. Maar achter die ondraaglijke lichtheid schuilt een gevoel van angst. ‘The Duck Variations’ is één van de briljantste stukken van de moderne theaterliteratuur. Het is een komisch, pseudo-filosofisch duel vol hilarische dialogen met een diepere betekenis. “Geen groots epos, geen alles omverblazend theatraal stuk, maar wel een poëtisch kleinood om te koesteren” (Het Nieuwsblad).

Prijs: €14 - €13 (65+) - €11(-26/abo/wacco-bon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC HoogendonckInfo: [email protected]

© Koen Bauters

PAASFEEST MET MUZIEKQUIZ

MA 21/03/16

Gezellig paasfeest in het ‘Buurthuis! Met aan-gename muziek van vroeger en nu onder de vorm van een muziekquiz. Bent u een kenner? Kom ons vergezellen op ons jaarlijks paasfeest.Een ganse namiddag amusement, en we verge-ten zeker de paasklok niet!

Locatie: ‘t Buurthuis Waasmunster. Hollandse Molen 21.Org.: S-Plus Waasmunster

BLOEMSCHIKKEN VOOR HET PAASFEEST

WOE 23/03/16 VAN 19:30 TOT 22:00

De les wordt gegeven door mevr. Chris Bas-tiaen. Meer info via http://www.gezinsbond-waasmunster.be. Inschrijven kan via [email protected], of telefonisch bij Marijke Verlent (052 46 22 44) of Myriam Verberckmoes (052 46 13 59).

Locatie: POC. Rivierstraat 6.Org.: GezinsbondInfo: [email protected]

ACHTER DE SCHERMEN VAN HET VATICAAN

DO 24/03/16 VAN 14:00 TOT 17:00

Prof.Tom Zwaenepoel is reeds een 10-tal keer op audiëntie geweest in het Vaticaan. Hij geeft een overzicht van de belangrijkste gebouwen, stelt de invloedrijkste personen voor en vertelt over de belangrijkste tradities.Vooraf inschrij-ven bij Staf Sneyers. Neos-leden betalen €10, niet-leden €13, op BE81 8002 1031 9724 (koffie en taart inbegrepen).

Prijs: 10 EUR (Neos-leden) / 13 EUR (niet- leden)Locatie: Afspanning De Lekkerbek. Heide-kapelstraat 32.Org.: Neos - Netwerk van Ondernemende SeniorenInfo: [email protected], 052 46 14 04

ANDREA CROONENBERGHS & CO: GOED GECONSERVEERD

DO 24/03/16 VAN 14:30 TOT 17:00

Andrea Croonenberghs, Kobe Van Herwe-gen en Jan Muës graven zich een weg door de Nederlandstalige muziekgeschiedenis. En dan spreken we van de jaren… toen de dieren nog spraken en behalve Edith Piaf ook Corry Brokken zich tot Milord richtte. De jaren dat Leen Jongewaard en André Vandenheuvel ontroerden met Op een mooie Pinksterdag en dat Margootje aan de fantasie van Wim Sonneveld ontsproot. De jaren ook dat Helena het hart van Hugo Raspoet verscheurde en dat Raymond van het Groenewoud zot werd van Meisjes. Die jaren dus. De jaren van whisky, si-

garen en ‘vieze’ nootjes. Een heerlijke muzikale ervaring met een grote schep nostalgie er bo-venop.

Prijs: €13 - €12 (65+) - €10(-26/abo/wacco-bon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: GC Hoogendonck i.s.m. Ouderen-adviesraad WaasmunsterInfo: [email protected]

HET KLEINE STERVEN

DO 05/06/2016 EN VRIJ 06/06/2016 OM 20:00

Vzw Plankvast brengt, in het kader van Week van de Amateurskunsten, Het Kleine Sterven. Een verhaal van Dimitri Leue in regie van Lieve Cornelis en Minouche Van Laere. Het Kleine Sterven is het verhaal van Hannah (Karolien Ott) en Seppes (Sam Keppens), die er door hun liefde in slagen hun diepste verlangen te verwezelijken: ontsnappen aan de werkelijk-heid, niet zijn.Maar dan dringt het de realiteit toch hun wereld binnen in de vorm van het noodlot: Hannah wordt ernstig ziek. Ze moet kiezen tussen een leven zonder extremen of sterven. Samen besluiten Hannah en Seppes zich voortaan in taal uit te leven. Maar na drie dagen beseffen ze dat wat ze meemaken te groot is voor woorden …

Reserveren kan vanaf 1 maart op de website www.plankvast.be, of via 0485 19 95 38.

Prijs: 9 EUR / 8 EUR (-20,+60,groepen vanaf 10 personen)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheidslaan 48.Org.: Vzw Plankvast

© Koen Vanwuytswinkel

Maart 2016 | Vierschaarkroniek 15

Page 16: Vierschaarkroniek maart 2016

Varia

Ter infoGEMEENTELIJKE DIENSTENOpeningsuren gemeentelijke diensten en politie:Elke weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Extra maandelijkse opening loket burgerzaken en politie:Elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.15 uur. Deze uitzonderlijke opening geldt niet in augustus en op feestdagen.

GEMEENTEHUISVierschaar 1 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 46 00 11Mail: [email protected]

gemeentewaasmunster

POLITIEHet contactpunt van de lokale politie Hamme-Waasmunster bevindt zich in het gemeentehuis van Waasmunster.

Politiepost Waasmunster: 0474 88 51 06Politiepost Hamme: tel. 052 25 71 01

Dringende politiehulp: 101 (112 voor GSM- gebruikers) De Politiezone Hamme-Waasmunster is te volgen op Twitter via @PZHammeWaasmun

BRANDWEERVoor een melding: 100 (112 voor GSM-gebruikers)Brandweerkazerne: Nijverheidslaan 50Telefoon: 052 46 17 26Kapitein Post Waasmunster: ir. Freddy Aerts. Mail: [email protected]

Voor het melden van een wespennest, kan je bellen naar 052 46 17 26 en een boodschap inspreken op het antwoordapparaat. Je kan ook de melding doorgeven via het faxnum-mer 052 40 84 39

CONTAINERPARK MIWA• Gesloten op maandag• Dinsdag tot vrijdag: van 13 tot 18 uur• Zaterdag: van 10 tot 16.30 uur

Nuttig om weten dat: bezoekers aan het containerpark ten laatste één kwartier voor sluitingstijd worden toegelaten.

Informatieteksten voor de Vierschaarkroniek editie april 2016 dienen vóór 7 maart 2016 te worden overgemaakt aan de redactie, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster.

Gelieve u STIPT aan deze datum te houden. Laattijdige teksten worden NIET opgenomen.

OPGELET: tekstmateriaal en beeldmateriaal dienen apart – tekst in Word opgemaakt, foto’s in jpg of gelijkaardige formaten – te worden aangeleverd via e-mail: [email protected]

GEMEENSCHAPSCENTRUM HOOGENDONCK

Nijverheidslaan 48

CultuurdienstTelefoon: 052 46 34 24

SportdienstTelefoon: 052 40 99 69

BibliotheekOpeningsuren: zie websiteTelefoon: 052 46 11 91

SOCIAAL HUIS

Sociale dienstverleningVrij spreekuur maatschappelijk werkers: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.Buiten deze uren enkel op afspraak.

Molenstraat 41 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 25 13 00 Fax: 052 25 13 11Mail: [email protected]

Andere diensten Consultatie Kind en GezinTelefoon: 078 150 100

FamiliehulpZitdag maandag van 9 tot 10.30 uur

Gratis juridisch advies Na afspraak. Telefoon: 052 25 13 06

Oplaadterminal budgetkaart voor bud-getmeter Eandis voor gas en elektriciteitTijdens de vrije spreekuren van het OCMW

Dendermondse VolkswoningenZitdag: elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13.30 tot 14.30 uur.

Spreekuur opvoedingsondersteuningElke donderdagnamiddag mits afspraak via 0496 54 39 28 of [email protected]

MELDEN VAN DEFECTE STRAATLAMPEN

Via web: www.straatlampen.be of via tel.: 0800 635 35

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: M

iche

l Du

Tré,

Sous

beek

stra

at 9

3, 9

250

Waa

smun

ster

. Re

dact

ie: G

emee

nteh

uis,

Vie

rsch

aar 1

, 925

0 W

aasm

unst

er –

vie

rsch

aark

roni

ek@

waa

smun

ster

.be,

ww

w.w

aasm

unst

er.b

e O

pmaa

k: B

anan

anas

.net

HUISARTSEN MET DIENST

Weekend en feestdagen:De wachtpost is bereikbaar in het weekend van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur en tijdens feestdagen vanaf 19 uur de dag voordien. De centrale wachtpost is gelegen aan de Prinses Joséphine Charlottelaan 21/D te 9100 Sint-Niklaas.Telefoon: 03/361.03.61.Voor alle info: www.wpwaasland.be

Weekwacht voor Waasmunster- Elversele-Sinaai-BelseleTijdens de avonden en nachten van de weekdagen dien je steeds jouw eigen huisarts eerst te contacteren. Indien deze niet bereikbaar is, kunt u een beroep doen op de bestaande wachtdienst van de huisartsenvereniging Waasland West (www.waaslandwest.be) van 19 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens van maandag tot en met donderdag. Er is tijdens de weekdagen van 8 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds dus geen wachtdienst. Deze weekwachtdienst is bereikbaar op het nummer 052 46 36 00.

APOTHEKERS MET DIENST

Van 9 uur tot 22 uurVia www.apotheek.be of www.kavw.be/wacht of 0903 99 000 (1,50 EUR/Min) kan je alle gegevens bekomen van de dichtstbijzijnde apotheek van wacht.

Voor 9 uur en na 22 uurBel naar politie Sint-Niklaas op het nummer 03 760 65 00 of politie Lokeren op nummer 09 340 94 99 voor het adres van de apotheker van wacht.

WOENSDAGNAMIDDAGDIENST2 maart 2016: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster9 maart 2016: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster16 maart 2016: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster23 maart 2016: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster30 maart 2016: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster

Steeds geopend op woensdagnamiddag: Hofman A., Schrijbergstraat 208, Waasmunster.

TANDARTSEN MET DIENST

Wachtdienst WaaslandCentraal oproepnummer: 0903 39 969

De wachtdienst loopt van 9 tot 18 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

DIERENARTSEN MET DIENST

Raadpleeg eerst uw eigen dierenarts. Bij afwezigheid dierenarts contacteer: Wachtdienst Waasland (24u/24u)Centraal oproepnummer: 03 771 44 22

HET RODE KRUIS

Het Rode Kruis, afdeling Waasmunster, is voor ziekenvervoer te bereiken via telefoon-nummer 105.

Uitleendienst Rode Kruis: Francine Vernimmen-Baeke, Hoogstraat 47, tel. 052 46 15 13

Vierschaarkroniek | Maart 2016 16